Khamis, 17 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pencalonan lokasi cetus kontroversi

Posted:

Pencalonan lokasi cetus kontroversi

Pencalonan lokasi cetus kontroversi

PIRAMID Agung Giza sudah berusia lebih 3,800 tahun. Namun, kekukuhan struktur ciptaan manusia tertua yang masih wujud itu menjadi salah satu monumen yang paling diingati oleh setiap generasi.

Tanyalah sesiapa sahaja, pasti mereka kenal dengan piramid yang dibina pada tahun 2540 Sebelum Masihi itu dan siap dua dekad kemudian.

Walhal, ketika Piramid Agung Giza disenaraikan, terdapat enam buah seni bina purba lain yang melakar sejarah sebagai monumen penting yang turut melakar sejarah manusia zaman purba ketika itu.

Antaranya ialah taman tergantung Babylon, Kuil Artemis di Ephesus, patung berhala Zeus di Olympia, makam Maussollos di Halicarnassus, patung raksasa Rhodes dan rumah api Iskandariah.

Orang Yunani sejak zaman purba percaya bahawa tujuh membawa maksud atau melambangkan kesempurnaan, sehinggakan kepercayaan itu diteruskan sehingga kini.

Dari situlah wujudnya pelbagai senarai keajaiban lain yang meletakkan tujuh nama-nama seni bina atau monumen, alam semula jadi sebagainya.

Baru-baru ini, sebuah organisasi, Yayasan New7wonders telah menyenaraikan sebanyak tujuh keajaiban alam sekitar dunia yang dipilih berdasarkan undian penduduk dunia.

Kawasan yang dipilih ialah Hutan Hujan Amazon di Amerika Selatan, Teluk Halong di Vietnam, Air Terjun Iguazu di Argentina dan Brazil, Pulau Jeju di Korea Selatan, Pulau Komodo di Indonesia, sungai bawah tanah Puerto Princesa di Filipina dan Gunung Table di Afrika Selatan.

Pengasas Yayasan New7Wonders, Bernard Weber dalam laman webnya berkata: "Kami mengucapkan tahniah kepada peserta-peserta yang telah berjaya mendapat status sementara ini dalam melengkapkan proses mengesahan dalam majlis khas yang akan diadakan awal tahun 2012 nanti.

"Keputusan akhir bakal diumumkan awal tahun 2012 ini dengan amaran kemungkinan berlakunya perubahan keputusan pemenang sementara berbanding senarai akhir," katanya.


PULAU gunung berapi, Pulau Jeju terletak kira-kira 130 kilometer dari Korea Selatan.


Keputusan akhir tersebut diperoleh selepas satu proses yang lama, bermula dari Disember 2007 hingga Julai 2009. Dalam tempoh itu, warga dunia diminta mengundi lokasi yang mereka fikir sebagai keajaiban alam sekitar.

Lebih satu juta undian diterima untuk menyenarai pendek 440 lokasi di 220 buah negara kepada 77 lokasi sahaja. Senarai itu kemudian dipendekkan kepada 28 finalis oleh satu panel pakar.

Tujuh keajaiban alam sekitar yang baru menunjukkan penyertaan beberapa nama-nama tempat pelancongan popular seperti Great Barrier Reef di Australia dan Grand Canyon di AS yang terkeluar daripada senarai akhir pertandingan tersebut.

Pulau Jeju

Walaupun menganjurkan kempen besar-besaran untuk mendapatkan undi, tempat tarikan pelancongan berkenaan tewas dengan lokasi pelancongan kurang popular seperti Pulau Jeju di Korea Selatan, sungai bawah tanah Puerto Princesa dan Pulau Komodo di Indonesia.

Gabenor Jeju Woo Geun Min berkata, penyenaraian itu telah membuka lembaran baharu dalam industri pelancongan kepulauan berkenaan.

"Keputusan ini pastinya akan menarik kehadiran ramai pelancong ke Pulau Jeju, meningkatkan pelaburan dan kesedaran mengenai produk pertanian pulau ini," katanya mengenai pulau yang terkenal dengan limau tangerin itu.

Peneraju kemenangan berkenaan ialah Yang Won-chan. Beliau merupakan setiausaha agung jawatankuasa kebangsaan Jeju untuk Yayasan New7Wonders bagi keajaiban alam semula jadi yang bertungkus-lumus menarik undian sejak setahun lalu.


BINAAN unik dan sejarah yang dipahat Colosseum di Rom Itali telah menarik jutaan pelancong ke negara itu sejak berdekad lalu.


Won-chan yang memiliki klinik ortopedik di selatan Seoul mengambil keputusan menyertai kempen Pulau Jeju pada Oktober tahun lalu selepas Gabenornya, Woo Geun Min memintanya berbuat demikian.

Won-chan juga telah menarik penyertaan individu berpengaruh dan dihormati masyarakat iaitu bekas Perdana Menteri, Chung Un-chan untuk mengetuai organisasi yang belum dilancarkan ketika itu.

Selepas Un-chan bersetuju, jawatankuasa itu ditubuhkan secara rasmi pada 13 Disember 2010.

Won-chan membenarkan jawatankuasa berkenaan menjalankan operasi di tingkat empat bangunan klinik lapan tingkat miliknya secara percuma. Beliau juga mengembara ke Jepun, China dan beberapa negara luar beberapa kali untuk menjalankan kempen berkenaan menggunakan wangnya sendiri.

Yuran

Won-chan juga cuba untuk mengajak ramai selebriti termasuk aktres kelahiran Pulau Jeju, Ko Doo-sim sebagai duta kebudayaan jawatankuasa berkenaan bagi menggalakkan lebih ramai rakyat Korea dan bukan Korea untuk mengundi.

"Kami tidak menerima sebarang dana daripada kerajaan negeri. Tapi saya mengeluarkan duit poket sendiri untuk menguruskan jawatankuasa ini. Sumbangan daripada penyokong kempen di seluruh negara turut membantu kewangan kempen Pulau Jeju," kata Won-chan.

Pertandingan anjuran Yayasan New7wonders itu yang meletakkan sungai bawah tanah Puerto Princesa di dalam peta pelancongan dunia telah dicemari kontroversi membabitkan jutaan dolar yang didakwa sebagai yuran penyertaan.

Maldives dan Indonesia dikatakan menarik balik penyertaan daripada pertandingan itu dan menuduh pihak penganjur memaksa mereka membayar yuran mengejutkan berjumlah AS$500,000 (RM1,574,500) berdasarkan laporan The Guardian.


PENGUNJUNG menikmati keindahan sungai bawah tanah Puerto Princesa di Filipina.


Bagaimanapun, menerusi e-mel yang dikirim oleh jurucakap Yayasan New7wonders, Eamonn Fitzgerald berkata dakwaan itu tidak berasas.

"Kata kuncinya ialah dakwaan," katanya.

Fitzgerald turut mengemukakan kenyataannya untuk saluran berita Maldives iaitu Minivan News. Beliau memberitahu bahawa New7Wonders terperangkap di dalam politik kedua-dua negara berkenaan.

Ketika diminta memberi kenyataan balas, Setiausaha Kerajaan Tempatan dan Pedalaman Filipina, Jesse Robredo yang mengepalai kempen untuk tarikan pelancongan di Palawan berkata, tuduhan itu mengarut.

"Tidak ada dana atau wang akan dikumpulkan semata-mata untuk menyertai pertandingan ini, apatah lagi membabitkan wang jutaan dolar," katanya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada saluran berita berkenaan.

Sabtu lalu, yayasan yang berpangkalan di Zurich, Switzerland itu mengumumkan sungai bawah tanah Puerto Pricesa di Palawan sebagai salah satu daripada tujuh keajaiban alam sekitar berdasarkan keputusan undian sementara melalui SMS dan Internet.

Dalam pada itu, kerajaan Filipina menjangkakan status baharu itu akan membangunkan industri pelancongan negara berkenaan. Presidennya, Benigno Aquino sendiri menerajui kempen mengundi tapak pelancongan tersebut.

Sungai bawah tanah Puerto Princesa terkenal dengan ciri-ciri saintifik, biologikal dan geologikal telah diumumkan sebagai tapak bersejarah dunia oleh Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) pada tahun 1999.

Ia juga dinamakan sebagai Monumen Geologikal Kebangsaan pada Disember 2003.

Dalam perkembangan lain, senarai keajaiban alam sekitar berkenaan telah menimbulkan kejutan apabila menyingkirkan beberapa tempat pelancongan popular seperti Laut Mati di Israel dan Grand Canyon di Amerika Syarikat (AS) walaupun kedua-dua tempat berkenaan berada dalam senarai 10 finalis yang diumumkan Jumaat lalu.

Dalam pada itu, American Society of Civil Engineering (ASCE) pada tahun 1994 telah menyenaraikan tujuh keajaiban dunia moden bagi menghargai pencapaian kejuruteraan awam terhebat pada abad ke-20.


ISTANA Potala yang terletak di Lhasa, ibu kota Wilayah Autonomi Tibet China digelar sebagai mutiara di bumbung dunia kerana keagungan seni binanya.


Kawasan menyelam

Mereka menyenaraikan Terowong Channel di Strait of Dover yang terletak di antara the United Kingdom (UK) dan Perancis, Menara CN di Toronto, Ontario, Canada, Empire State Building di New York, AS, Jambatan Golden Gate di California, AS, Itaipu Dam di Sungai Parana di antara Brazil dan Paraguay, projek pembinaan Delta/Zuiderzee di Netherlands dan Terusan di Isthmus, Panama.

Pada tahun 1989, sebuah organisasi CEDAM membawa panel saintis marin termasuk Dr. Eugenie Clark untuk memilih kawasan-kawasan menyelam yang dianggap paling layak untuk perlindungan.

Keputusan yang diumumkan di The National Aquarium di Washington DC oleh pelakon Lloyd Bridges menyenaraikan tujuh kawasan menyelam iaitu Palau, Belize Barrier Reef, Great Barrier Reef, Laut Dalam Vents, Pulau Galapagos, Tasik Baikal dan Laut Merah Utara.

Penulis British, Deborah Cadbury menulis mengenai tujuh keajaiban dunia industri iaitu sebuah buku yang menceritakan mengenai kejuruteraan terhebat abad ke-19 dan awal abad ke-20.

Buku itu mendedahkan pembinaan SS Great Eastern, rumah api Bell Rock, Jambatan Brooklyn, sistem pembentungan London, landasan rentas benua pertama, terusan Canal dan empangan Hoover.

Full content generated by Get Full RSS.

Program SKUM pacu prestasi sekolah

Posted:

Program SKUM pacu prestasi sekolah

Program SKUM pacu prestasi sekolah

WAJAHNYA mudah mencuri pandangan sesiapa sahaja walaupun ketika seseorang mengimbas pantas antara ratusan kelibat murid-murid di Sekolah Kebangsaan Batu Bungan (SKBB), Mulu, Sarawak.

Berkulit cerah dan berhidung mancung serta sedikit jeragat di pipi yang menambah keunikan identitinya, murid tahun enam itu, Liam Belarik, 12, tidak sukar didekati. Mungkin juga dia sudah terbiasa dengan rasa ingin tahu dan pertanyaan orang tentang dirinya.

"Bapa saya dari etnik Berawan, manakala ibu saya berasal dari Ireland. Saya memang dilahirkan di sini," terang Liam yang fasih berbahasa Melayu, Inggeris dan juga serasi dengan beberapa laras bahasa suku kaum tempatan.

Menurutnya yang gemar aktiviti memancing dan bersiar-siar bersama kawan-kawan sekolah pada masa terluang itu, ibu bapanya bertugas sebagai pemandu pelancong di Taman Negara Gunung Mulu. Minat dan kerjaya yang suatu ketika dahulu menemukan cinta antara kedua-dua ibu bapanya itu kini turut terserap menjadi impian dan cita-citanya.

"Saya mahu mengikut jejak mereka menjadi pemandu pelancong atau renjer hutan. Saya suka pada alam semula jadi dan saya berbangga di sini ada banyak tarikan menarik," ujarnya ramah sambil sesekali tersenyum lantaran diusik teman-teman sekelas yang malu-malu bersuara dari sudut tangga blok sekolah itu.

Minat Liam terhadap alam sekitar dilihat selari dengan objektif program NatCom: Reaching The Grassroots yang dilancarkan oleh pihak Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia (SKUM) di sekolahnya pada 28 Oktober lalu.

Seiring dengan fokus UNESCO iaitu memperkayakan aspek pendidikan, saintifik dan kebudayaan, program tersebut dilaksanakan SKUM untuk mencetus semangat para pelajar dan tenaga pendidik terhadap aktiviti ilmiah berdasarkan elemen persekitaran yang ada di sekolah itu sendiri.

Penghormatan

Guru Besar SKBB, Raymond Lagang, menyifatkan kunjungan SKUM ke sekolah itu sebagai suatu penghormatan dan kesempatan yang seharusnya dimanfaatkan oleh tenaga pengajar serta para pelajarnya.


Laman web SKUM sedang dilayari murid-murid tahun dua, Jason Evans Paul (duduk) dan Beckham Jr. di bilik sumber SKBB.


"Pihak sekolah dapat berbincang dengan anggota SKUM ini khususnya dalam memberi maklum balas dan menjalin kerjasama khususnya dengan pihak Kementerian Pelajaran Malaysia. Banyak yang boleh dicapai berkaitan hal-hal pelaksanaan program pendidikan demi masa depan anak-anak Mulu," ujarnya.

Raymond memberitahu, 12 orang guru yang bertugas di SKBB giat berusaha untuk berkhidmat dengan sebaik-baiknya demi melonjakkan pencapaian diri dan pencapaian akademik para pelajar mereka.

"Prestasi murid-murid di sini ada naik dan turunnya. Antara cabaran bagi para guru adalah untuk mengajar dan memberi pemahaman kepada mereka dalam subjek Sains, Matematik dan Bahasa Inggeris," terangnya yang menganggap lawatan SKUM sebagai usaha segar yang memberi motivasi kepada keseluruhan warga SKBB.

Berdasarkan rekod, sekolah yang mempunyai seramai 156 orang murid dari 12 etnik berbeza itu sungguh bertuah kerana telah banyak berubah dari aspek prasarana. Kini, SKBB menjadi antara segelintir sekolah di kawasan pedalaman yang mendapat kemudahan mencukupi.

"Saya berharap kunjungan anggota SKUM ke Taman Negara Mulu menjadi sejarah kerana sekolah ini sememangnya terletak di dalam kawasan Tapak Warisan Dunia UNESCO," kata Raymond.

Atasi sifat pasif

Jika persediaan dan pelaksanaan tanggungjawab memulihara warisan alam dijadikan kod amalan untuk menyambut ribuan pelancong dunia ke Taman Negara Gunung Mulu saban tahun, begitu juga halnya dengan murid-murid di SKBB.


WARGA SKBB sedang khusyuk mengikuti taklimat dan kuiz daripada pegawai jawatankuasa SKUM.


Sebelum mendedahkan murid-murid sekolah itu dengan peringkat yang lebih tinggi mengenai peranan dan manfaat SKUM, ada ruyung kelaziman yang perlu mereka pecahkan terlebih dahulu.

"Kami perlu membuat persediaan buat mereka memulakan rentak menimba ilmu. Ramai anak tempatan yang dikenal pasti bersifat pasif dan suka menyendiri. Mereka kurang mahu bercampur dengan rakan-rakan sekolah di luar waktu persekolahan kerana terjarak oleh faktor tertentu," ujar guru pemulihan khas, Ubong Jok, 36.

Menurutnya yang sudah empat tahun bertugas di SKBB, sifat takut untuk bersuara atau memberi pendapat dalam kalangan murid-murid di pedalaman menjadi cabaran buatnya dan tenaga pendidik lain.

"Seringkali mereka dianggap sebagai murid-murid yang lembab daya fikir dan ketinggalan dalam pelajaran. Sedangkan jika sifat tersebut diatasi, mereka boleh berjaya, sama seperti para pelajar lain di sekolah-sekolah bandar," ujarnya yakin.

Di dalam kelas pemulihan SKBB yang penuh dengan alat bantu mengajar, bahan bacaan, permainan interaktif dan kerja seni yang berwarna-warni, kekangan yang membelenggu prestasi sebenar murid-murid cuba dibebaskan.

"Di dalam bilik ini, mereka menyertai sesi penyesuaian diri melalui aktiviti seni kreatif, dibimbing secara khusus untuk menggalakkan interaksi dan bermain dalam suasana sihat," jelas Ubong yang meletakkan harapan agar pihak seperti SKUM membawa sinar baharu buat pengisian akademik mereka melalui tawaran program bermanfaat.

Sebelum ini, beberapa buah sekolah yang mengikuti program yang disyorkan SKUM telah menunjukkan perubahan positif. Para pelajar dan tenaga pendidik dilihat lebih terhubung di dalam dan di luar kelas, sekali gus menyemarakkan minat terhadap pelajaran.

Perubahan positif

Kesan program itu secara berperingkat dilihat daripada peningkatan gred para pelajar dalam peperiksaan.

Lebih daripada itu, pengisian program berpaksikan UNESCO seperti yang dipromosi SKUM bukan sahaja disertai para pelajar dan guru, malah mendapat perhatian serta dijayakan komuniti setempat.


GURU pemulihan khas, Ubong Jok, menunjukkan kemudahan bahan bacaan dan hasil kerja kreatif para pelajar yang mengikuti kelas bimbingannya.


Penglibatan masyarakat secara menyeluruh dalam program-program antarabangsa seperti itulah yang mampu memacu sesebuah sekolah biasa menjadi sekolah berprestasi tinggi.

Semangat pendidikan

Kosmo! sempat meninjau suasana di SKBB sempena kunjungan istimewa tersebut. Berjalan melewati kemudahan blok bilik darjah dan koridor yang dominan material kayu di situ seharusnya membuatkan seseorang pengunjung dari bandar besar berasa rendah diri.

Rendah diri kerana biarpun di dalam kawasan sekolah yang serba sederhana itu, hakikatnya banyak bakat baharu sedang dipupuk. Di situ juga, ramai bakal belia berguna danpemimpin masa depan sedang dihasilkan. Semangat pendidikan di SKBB perlu terus dikobarkan tanpa beralah pada kekurangan.

Meskipun ada dalam kalangan murid-murid itu masih kelihatan segan dan pasif, tidak kurang juga ada kelompok yang berani menonjolkan diri. Mereka tidak teragak-agak untuk melambai tangan menyambut kedatangan rombongan SKUM, memulakan pertanyaan, memberi respons spontan dan ceria beraksi tatkala lensa kamera Kosmo! ditala ke arah mereka.

Jika reaksi positif seumpama itu menjadi ikutan keseluruhan warga SKBB, tidak mustahil sahsiah mereka mampu dikembangkan secara sihat sekali gus bersedia menjadi duta bagi menyambut kedatangan tetamu dunia ke Mulu!

Full content generated by Get Full RSS.

Pelancongan peribumi asli

Posted:

Pelancongan peribumi asli

Pelancongan peribumi asli


BEBERAPA negara seperti Britain dan Kanada sudah sekian lama memajukan pelancongan Orang Asli mereka.


BEBERAPA penari Orang Asli Kanada yang memakai topeng berwarna-warni menaiki pentas sambil mempersembahkan sebuah tarian ritual purba yang memuja beruang grizzly.

Beruang grizzly merupakan makhluk yang menakutkan bagi kebanyakan masyarakat Orang Asli di kawasan hulu sungai Amerika Utara.

Persembahan tersebut ditonton oleh 15 Orang Asli dari Taiwan yang datang ke sana untuk menimba ilmu bagi mewujudkan sumber pelancongan yang berdaya maju di tempat asal mereka kelak.

Pelancong-pelancong Taiwan itu merupakan sebahagian daripada sebuah program pertukaran unik dalam usaha mempelajari kesenian dan potensi pelancongan Orang Asli daripada penduduk pribumi Kanada.

Majlis Hal Ehwal Orang Asli Taiwan yang merupakan sebuah badan bertaraf kementerian telah menghantar beberapa orang muda negara itu ke Kanada untuk belajar tentang pelancongan. Fokusnya adalah kepada usaha yang dikendalikan oleh masyarakat peribumi Kanada selain melihat beberapa aspek perniagaan yang berpotensi untuk dibawa pulang ke Taiwan.

"Saya datang ke sini untuk belajar kerana semua perkara yang dijalankan di sini boleh juga direalisasikan di Taiwan," ujar salah seorang pelancong, Ibu daripada puak Bunnun di Taiwan.

Ibu merupakan salah seorang daripada ahli kumpulan ke-13 program pertukaran pelajar yang diberi peluang menyertai aktiviti mengenal budaya.

Di Taiwan, penduduk Orang Asli mewakili 2.1 peratus daripada populasi penduduk negara itu. Jumlah itu kira-kira setengah juta daripada populasi penduduk Taiwan yang berjumlah 23 juta orang.

Asimilasi budaya moden

Penduduk peribumi Taiwan selama ini telah berusaha keras untuk menaikkan identiti budaya mereka. Seperti kebanyakan Orang Asli di beberapa bahagian lain di dunia, mereka telah dipaksa oleh budaya yang lebih dominan dan kerajaan untuk mengasimilasi, sekali gus menjadikan keunikan bahasa dan budaya mereka itu diancam kepupusan.

Namun sejak 1987, setelah pemansuhan undang-undang ketenteraan di Taiwan, telah wujud sebuah polisi yang lebih toleran terhadap masyarakat Orang Asli.

Pada tahun 1996, sebuah Kementerian Hal Ehwal Orang Asli telah ditubuhkan. Ia bertanggungjawab memulih dan memelihara budaya masyarakat Orang Asli di Taiwan.

Program pertukaran budaya yang sedang berlangsung itu telah dilancarkan oleh Kementerian Hal Ehwal Orang Asli Taiwan pada tahun 1998. Terkini, kementerian itu menerima sokongan daripada Institut Ricci Taipei bagi mempromosi pertukaran budaya dan perniagaan dalam kalangan komuniti Orang Asli di Asia dan rantau Pasifik.

Semasa lawatan seminggu mereka di barat Kanada, pelajar-pelajar Taiwan itu berharap dapat menjalin hubungan yang erat dengan pelbagai suku kaum dari Vancouver.

Pada masa yang sama, mereka disambut sebagai tetamu kehormat semasa lawatan ke Jabatan Antropologi di Universiti British Columbia.


TAIWAN memiliki hampir dua juta warga peribumi asli.


Ekoran prospek ekonomi yang terhad dalam komuniti mereka, para pelawat dari Taiwan itu melihat masa depan yang cerah dan lebih luas untuk memasarkan budaya masyarakat Orang Asli kepada pelancong yang berminat.

Sementara itu, masyarakat Orang Asli Kanada telah lama mengetahui bahawa pelancongan Orang Asli merupakan satu perniagaan yang besar.

Setiap tahun, berjuta-juta wang pelancong dibelanjakan oleh mereka yang berminat untuk mengetahui mengenai kehidupan sebenar komuniti peribumi dengan bermalam di dalam teepee (khemah berbentuk kon) atau menikmati keindahan alam di dalam sweatlodge (khemah ringkas).

ATBC bukti kejayaan

Persatuan Pelancongan Orang Asli Britain Columbia (ATBC) menyatakan peningkatan pelancongan Orang Asli di Kanada semakin berkembang pesat.

Pertubuhan bukan berasaskan keuntungan itu menaungi 60 buah syarikat Orang Asli yang turut menjana pendapatan tahunan sebanyak RM109 juta dan mengalu-alukan 3.8 juta pelancong.

Pertubuhan ATBC berharap untuk mengajar cara mencari potensi pelancongan Orang Asli bagi menambah pendapatan dan mempertahankan industri pelancongan Orang Asli yang kaya kebudayaannya. Usaha itu bukan sahaja dilakukan di Kanada tetapi juga disemua tempat yang mampu dijelajahi.

Kumpulan itu telah menjalankan pelbagai perkongsian maklumat, rangkaian dan usahasama pemasaran. Ia direka untuk membantu mempromosikan keusahawanan masyarakat Orang Asli sekaligus menolong menjadikan komuniti tersebut kuat dan berdaya saing.

"Dapat berhubung dengan usahawan masyarakat asli yang berjaya seperti ATBC dapat menyemai rasa bangga dalam diri pelajar kami kerana menjadi Orang Asli," kata Pensyarah Kebudayaan dan Adat Resam Masyarakat Asli di sebuah universiti di Taiwan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Permainan di dunia khayalan Hollywood

Posted:

Permainan di dunia khayalan Hollywood

Permainan di dunia khayalan Hollywood

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN
syukran.zainuddin@kosmo.com.my

PETANG itu, saya cuma ada lima jam. Ya, hanya lima jam untuk merasai keseronokan kembali menjadi kanak-kanak di taman tema paling mengagumkan di Asia Tenggara, Universal Studios Singapore (USS).

Terletak dalam kawasan gabungan empat buah hotel di Resort World Sentosa (RWS) Singapura seluas 49 hektar, USS menggamit semua pengunjungnya dengan glob biru tulisan Universal Studios berwarna emas yang gah itu.

Lengkap dengan asap di bahagian bawahnya, ia berjaya membangkitkan rasa kagum dan dramatik. Bagaikan satu ritual pula, semua pengunjung pasti merakamkan gambar di sana. Mungkin sebagai tanda bahawa mereka pernah menjejakkan kaki ke taman tema yang sudah menarik lebih dua juta pengunjung walaupun baru dibuka pada Januari 2010.

Melepasi tempat pemeriksaan tiket, saya berdiri tegak meneliti kota khayalan yang dibina penuh teliti. Bangunan di kiri dan kanannya berwarna-warni mengangkat tema Hollywood Boulevard pada era 1970-an dengan struktur seni bina yang dinamik bersama pohon-pohon palma.

Kalau mahu berangan seperti berada di Walk of Fame Hollywood, majukan langkah ke sebelah kiri. Di sana, nama-nama bintang seperti Audrey Hepburn disimen di lantai dalam ruang berbentuk bintang berwarna merah jambu. Satu pengiktirafan yang sangat didambakan oleh golongan selebriti di Hollywood.


BERGAMBAR dengan lelaki bertubuh sasa di kawasan Ancient Egypt merupakan antara satu aktiviti wajib di USS.


Laluan sepanjang 21 meter dari pintu masuk itu turut menempatkan beberapa kedai menjual cenderamata, coklat dan restoran. Harganya? Masih boleh dianggap berpatutan, jika anda pejam mata dan tidak terlalu kerap mengira tukaran mata wang dolar Singapura kepada Ringgit Malaysia (RM) di dalam kepala.

Lokasi wajib

Saya memilih untuk meneruskan penerokaan USS dengan berjalan ke arah bangunan yang memaparkan kota New York pascamodenisasi pula. Di sana, ada beberapa lokasi yang wajib dikunjungi.

Antaranya ialah studio Lights! Camera! Action! Hosted by Steven Spielberg. Pengunjung pasti terpegun dengan kehebatan sebuah studio kecil yang sarat dengan pelbagai kesan khas dan diubah dengan sempurna untuk menjadi satu latar belakang suasana ribut hurikan akan melanda bandar raya New York.

Bagi mereka yang sukakan lagu-lagu lama pula, tunggu persembahan nyanyian secara langsung yang diadakan di Stage 28. Kalau lapar dan ingin merasa hidangan burger yang enak dengan dekorasi tahun 1950-an, masuk sahaja ke dalam Mel's Drive-in. Sebelah Stage 28 sahaja.

Selesai menjamu selera, kalau bernasib baik, anda akan terserempak dengan karekter-karekter filem terkenal. Si beruang panda Po, dari filem Kung Fu Panda, Woody Wood Pecker, makhluk Frankenstein, aktres Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Beetlejuice dan Betty Boop sudah bersedia untuk bergambar dengan anda.

Mahu menguji kemampuan vokal hingga ke tahap lapan oktav? Apa kata cuba roller-coaster yang terletak dalam wilayah Battlestar Galactica. Sama ada Battlestar Galactica: Human atau Battlestar Galactica: Cyclon, kedua-duanya pasti membuatkan sesiapa sahaja kecut perut.

Boleh dikatakan bahawa roller-coaster itu adalah yang terbaik pernah saya naiki setakat ini. Jadi, ia adalah lokasi paling ideal untuk melepaskan tekanan selepas dimarah bos atau sekadar mahu mengubat hati yang lara. Biarpun begitu, permainan tersebut tidak dicadangkan kepada mereka yang mempunyai masalah kesihatan. Bukti paling nyata, seorang rakan muntah hijau selepas mencubanya.


WATAK-WATAK penguin yang comel dari filem Madagascar sedang asyik menari.


Memandangkan ia merupakan roller-coaster berkelajuan tinggi atau lebih tepatnya boleh mencecah sehingga 90 kilometer sejam, aspek keselamatan amat diambil berat. Pengunjung tidak dibenarkan untuk memakai selipar, cermin mata, beg atau benda-benda yang berkemungkinan boleh tercabut ketika sedang sibuk menjerit.

Jangan bimbang jika anda tidak berteman dan tiada orang yang boleh menjaga beg. Tidak jauh dari situ ada lokar-lokar yang dikunci secara elektronik. Hanya perlu masukkan nombor tarikh lahir dan pilih warna kegemaran untuk mengunci dan membukanya.

Namun, pastikan tempoh setiap kali penggunaannya tidak melebihi 45 minit. Jika terlebih, caj sebanyak $3 dolar Singapura (RM7.30) akan dikenakan.

Jika ternampak lelaki ala-ala Arab tidak berbaju dan tingginya lebih sekali ganda manusia biasa, itu bermakna anda sudah sampai ke kawasan Ancient Egypt. Mengangkat tema Zaman Emas Eksplorasi rakyat Mesir sekitar tahun 1930-an, pengunjung boleh merasai sendiri keterujaan pengembaraan dalam filem francais, The Mummy menerusi roller-coaster yang diberi nama Revenge of the Mummy: The Ride.

Pada hujung minggu khususnya, jumlah pengunjung USS berlipat kali ganda berbanding hari biasa. Jadi menunggu untuk mencuba sesuatu permainan kadangkala boleh mencecah satu jam. Jadi, ada dua cara boleh anda aplikasikan.

Pertama, berjalan seorang atau kalau bersama pasangan sekali pun beritahu sahaja anda datang seorang. Kalau taktik itu masih tidak berjaya sepenuhnya, beli sahaja tiket Express yang berharga $48 dolar Singapura (RM118). Percayalah, ia sangat berbaloi.

Teruskan fantasi anda dengan memasuki istana di Far Far Away. Di sana, anda berpeluang menonton tayangan empat dimensi (4D) Shrek 4-D Adventure.

Ia bukan tayangan filem 4D biasa kerana lengkap dengan semburan air apabila watak si keldai dalam animasi Shrek itu bersin. Malah, kaki anda terasa dirayap oleh labah-labah apabila makhluk menggelikan itu muncul di atas skrin.


GLOBE berwarna biru dengan tulisan emas yang membuatkan orang ramai tidak sabar untuk masuk ke dalam Universal Studios Singapore.


Itu hanya sebahagian kecil daripada keseronokan yang boleh diperoleh pengunjung jika bertandang ke USS. Pendek kata, kalau masa yang ada begitu, terhad baik lupakan sahaja. Datang sahaja awal pagi keesokan harinya dan cuba semua permainan yang ada.

Ini kerana USS ditutup pada pukul 7 malam. Memang agak awal untuk sebuah taman tema yang mempunyai begitu banyak tarikan. Apatah lagi bayaran yang dikenakan adalah sekitar $32 (RM78) hingga $72 dolar Singapura (RM177) untuk pas satu hari bergantung kepada waktu puncak atau tidak, selain kategori umur.

Jika anda masih enggan meninggalkan RWS, hadirkan diri menonton pertunjukan animatronik yang dipanggil crane dance (tarian kren).

Keliru? Ia sebenarnya merupakan gabungan persembahan skrin gergasi, kren dengan pancuran air, muzik serta pancaran lampu. Jangan main-main. Ia adalah hasil karya pemenang empat kali Anugerah Emmy, Jeremy Railton dan direka khas untuk RWS.

Full content generated by Get Full RSS.

Mengekalkan kuasa penyembuhan Laut Mati

Posted:

Mengekalkan kuasa penyembuhan Laut Mati

Mengekalkan kuasa penyembuhan Laut Mati

Oleh MICHAEL Z. WISE


LUMPUR berwarna perang kehitam-hitaman di sekitar Laut Mati ini dipercayai berkhasiat untuk merawat pelbagai jenis penyakit yang berkaitan dengan kulit.


PELANCONG datang berduyun-duyun memenuhi perairan laut biru yang tenang itu. Penghidap penyakit kulit juga hadir untuk mendapat manfaat daripada kandungan mineral di dalamnya.

Pada tahun 1970-an dan 80-an, terdapat sebuah hotel besar dibina di sepanjang pantai Israel malah, beberapa hotel terkemuka seperti Movenpick Resort & Spa turut dibuka baru-baru ini di bahagian sebelah Jordan.

Bagaimanapun paras airnya kini berubah mendadak. Selepas lima dekad, paras air di pantai itu menyusut lebih daripada 18 meter apabila Israel, Syria dan Jordan mula menggunakan sumber air di Sungai Jordan. Tujuannya bagi mengairi kawasan pertanian, sumber minuman dan mandi, sekali gus menyebabkan air sungai itu mengalir lesu sebaik sahaja tiba di Laut Mati.

Kemerosotan paras air juga menjejaskan keunikan ekosistemnya. Antaranya, jutaan burung yang tidak lagi berhenti di situ ketika proses migrasi dari Eropah dan Afrika. Begitu juga ratusan tumbuhan asal serta kambing gurun dan harimau haiwan yang menjadi penghuni setianya.

Situasi yang berlaku juga turut mengancam industri pelancongan yang bernilai berbilion-bilion dolar dan rangkaian hotel mewah yang semakin berkembang di kedua-dua perairan.

Biarpun begitu, Hilton Wordwide baru-baru ini mengumumkan untuk meneruskan projek pembinaan hotel baharu berkapasiti 285 bilik di perairan timur laut Jordan pada 2013 nanti.

Sebagai langkah penyelesaian, negara-negara yang terlibat seperti Israel, Jordan dan Palestin kini mempertimbangkan perlaksanaan pelan kontroversi bernilai jutaan dolar, membabitkan pembinaan terusan sejauh 110 kilometer bagi mengalirkan air dari Laut Merah ke Laut Mati.

Bagaimanapun, sesetengah pakar alam sekitar melahirkan kebimbangan mereka terhadap cadangan pembinaan terusan itu.


SEBAHAGIAN besar pelancong tidak melepaskan peluang bermain lumpur sambil menikmati terapi semula jadi yang ditawarkan di sekelilingnya.


Mereka berpendapat ia boleh membawa bencana yang lebih buruk terhadap pantai yang semakin kering itu, mengubah warna biru laut menjadi susu dan mengeluarkan bau yang merbahaya. Sehingga kini, tiada tindakan dilakukan sehingga Bank Dunia melengkapkan kajian menyeluruh mengenainya.

Perubahan pesisir pantai

Tekanan juga meningkat terutama membabitkan cadangan bilionair hartanah Israel, Yitzhak Tshuva, yang terkenal di Amerika Syarikat disebabkan penglibatannya dalam projek pengubahsuaian New York's Plaza Hotel.

Beliau dan beberapa pelabur lain sebelum ini mencadangkan pembangunan yang seakan-akan Dubai di sepanjang terusan itu, lengkap dengan hotel-hotel, taman, lagun, pantai dan pusat hiburan.

Gidon Bromberg, Pengarah EcoPeade Israel secara terbuka bercakap mengenai impak alam sekitar ketika kami memandu ke arah selatan di sepanjang perairan Israel, melepasi Khirbet Qumran iaitu gua di mana kitab suci Hebrew Dead Sea Scrolls didakwa ditemui pada tahun 1947.

Ketika kami meneruskan perjalanan ke Kibbutz Ein Gedi, berhampiran pantai barat perairan itu, kami melihat garam-garam kristal membentuk batuan kristal berwarna-warni disebabkan tahap kemasinan air laut.

Di kawasan itu terdapat sebuah bangunan spa yang luas dibuka berhampiran laut sekitar tahun 1982 dahulu. Selepas 28 tahun, kedudukan bangunan itu berubah hampir satu kilometer dari pantai. Kini, terdapat trem khas yang membawa pengunjung-pengunjung dari bangunan itu ke pantai.

Jauh ke selatan, kami tiba ke kawasan menempatkan hotel-hotel yang menghadap pantai di pusat peranginan, dikenali sebagai Ein Bokek.

Sementara semua hartanah di situ dilihat seakan-akan menghadap ke arah Laut Mati, ia sebenarnya merupakan sebuah tasik buatan manusia dipenuhi air yang dipam dari hujung bahagian utara laut itu.

Lembangan itu sedalam 1.8 meter, oleh yang demikian, ia membolehkan proses penyejatan air tasik berlaku dengan pantas.

Dalam usaha melombong mineral-mineral yang terkumpul di bawahnya, paras air perlu di sentiasa ditambah, sehingga menyebabkan pinggir laut semakin hampir dengan hotel-hotel.

Pada masa yang sama, proses itu juga menghakis kandungan garam di dalam tanah, sekali gus menjejaskan binaan bangunan-bangunan di atasnya. Masalah itu dilihat semakin parah sehingga kerajaan Israel berhasrat untuk memindahkan sebahagian hotel terbabit ke seberang jalan.


LAUT Mati memiliki keindahan alam semula jadi yang menakjubkan khusus kepada pasangan yang memadu kasih.


Terdapat isu lain yang mendasari hotel-hotel yang baru dibina di sebelah bahagian laut di Jordan. Di Movenpick Resort & Spa, bekas pengurus perhubngan awamnya, Helene Leuenberger memberitahu penulis: "Pasir-pasir di sini sentiasa bercambah disebabkan perubahan paras air laut."

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tembok penghadang telah dibina bagi menghalang segala bahan binaan di pantai itu daripada terus dihakis air.

Saya mendapat tahu semua kerja-kerja dilakukan pada sebelah malam bagi mengelakkan daripada mengganggu pelancong. Panel-panel plastik dipasang bertujuan melindungi penglihatan terhadap jengkaut yang melakukan kerja-kerja mengangkut pasir.

Menurut penyelidik dari Jabatan Geologi Israel, Nadav Lensky, sekurang-kurangnya 200 juta gelen air diperlukan setiap tahun atau bersamaan satu pertiga daripada jumlah air yang digunakan di Israel untuk menghentikan kemerosotan air laut dan memastikan ia kekal pada paras semasa.

Sesiapa yang berpengalaman menikmati keindahan Laut Mati sebelum ini pastinya merasakan perlunya usaha segera dilakukan bagi menghalang kepupusannya. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Mendakap kedamaian rimba

Posted:

Mendakap kedamaian rimba

Mendakap kedamaian rimba

Oleh M. RIZAL NOR
rencana@kosmo.com.my


SETIAP calet diberi sentuhan seni bina tradisional Melayu yang unik dan memukau pandangan.


SEKIRANYA anda masih tercari-cari lokasi percutian hujung tahun terutama menjelang musim cuti sekolah nanti, apa kata anda berkunjung ke Janda Baik di daerah Bentong, Pahang.

Janda Baik merupakan salah sebuah kawasan tanah tinggi yang pasti sesuai untuk bercuti bersama keluarga serta orang tersayang terutama mereka yang ingin melupakan sejenak kesibukan kerja dan kesesakan di kota.

Kawasan yang menjadi aset pelancongan negeri Pahang itu menyediakan banyak inap desa, resort dan calet bermula dari kategori standard hingga ke eksklusif.

Teratak Malaya merupakan salah satu lokasi percutian di Janda Baik yang menjanjikan ketenangan dan kedamaian dengan keindahannya yang berkonsepkan alam rimba.

Anda hanya perlu memandu kira-kira 40 kilometer dari Kuala Lumpur untuk sampai ke Teratak Malaya yang menyediakan 18 calet dan dua rumah pokok yang direka khas menggunakan kayu dan buluh oleh pemiliknya, Wan Abdul Malik Wan Hamat.


KEHIJAUAN alam semulajadi sekelilingnya menjanjikan ketenangan dan kedamaian jiwa.


Ketenangan di Teratak Malaya

Lokasinya yang amat strategik berlatar belakang bukit dan sungai yang mengalir di hadapan calet sudah pasti menyejukkan mata memandang dan meredakan segala kepenatan bekerja.

Calet yang dibina di atas tanah seluas lima ekar (2.02 hektar) itu bagaikan rumah dalam taman yang dikelilingi oleh pepohon menghijau dan bunga yang pelbagai warna. Tidak ketinggalan kolam ikan yang mendekatkan lagi anda kedamaian alam.

Teratak Malaya yang baru berusia dua tahun menawarkan kadar penginapan yang sangat berpatutan dari RM120 hingga RM350 untuk satu malam termasuk sarapan pagi mengikut jenis calet.

Bagi mereka yang ingin menjamu selera di calet tersebut, pihak pengurusannya turut menyediakan tempahan makan tengah hari dan malam mengikut cita rasa pengunjung.

Selain menikmati keindahan alam dan udaranya yang nyaman, pengunjung juga boleh menikmati kedamaian hidup di kampung dan meredah hutan untuk ke kawasan air terjun yang cantik dan pelbagai aktiviti lasak termasuk permainan paintball.

Menariknya, Teratak Malaya turut menyediakan bilik khas untuk mereka yang baru bergelar raja sehari dan pengunjung boleh mandi sungai serta memberi makan ikan tailapia di dalam kolam yang terletak di depan calet tersebut.


PANORAMA tasik di hadapan calet meredupkan pandangan.


Bagi kaki pancing pula, sungai berhampiran Teratak Malaya amat sesuai untuk mereka menguji kepakaran masing-masing menaikkan ikan sungai yang bersaiz besar.

Teratak Malaya juga menawarkan kemudahan bagi agensi-agensi kerajaan atau syarikat korporat yang mahu mengadakan kursus, seminar, mesyuarat atau hari keluarga.

Terdapat enam bangunan asrama, dewan serbaguna yang boleh memuatkan 300 orang, bilik seminar untuk 100 orang, bilik mesyuarat dan dewan makan.

Kawasan tersebut juga sering dijadikan tempat perkhemahan peringkat sekolah rendah dan menengah termasuk dari luar Pahang kerana lokasinya yang luas.

Bagi pengunjung yang ingin bersiar-siar, anda tidak perlu risau kerana Teratak Malaya hanya terletak 25 kilometer dari Genting Highlands.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Hutang AS cecah RM47.39 trilion

Posted:

Hutang AS cecah RM47.39 trilion

Hutang AS cecah RM47.39 trilion

AHLI-AHLI Kesatuan Jururawat Kebangsaan dan penyokong mereka mengadakan tunjuk perasaan di Washington DC pada 3 November lalu yang menuntut hutang Amerika Syarikat dikurangkan.


WASHINGTON, Amerika Syarikat (AS) - Beban hutang pentadbiran AS melepasi takat AS$15 trilion (RM47.39 trilion) kelmarin ketika ahli-ahli politik terus bertelagah berhubung langkah-langkah yang perlu diambil bagi mengurangkan perbelanjaan negara.

Agensi berita AFP melaporkan, angka daripada Perbendaharaan AS menunjukkan beban hutang persekutuan yang ditanggung rakyat negara itu kini berjumlah AS$15,033,607,255,920.32 (RM47,490,698,234,988.44), meningkat sebanyak AS$55.8 bilion (RM176.28 bilion) sejak Selasa lepas.

Jumlah tersebut dianggarkan menyamai 99 peratus saiz keseluruhan ekonomi AS untuk tahun 2011 yang disifatkan amat tidak sihat oleh pakar-pakar ekonomi.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Wang RM50 dikembalikan segera

Posted:

Wang RM50 dikembalikan segera

Wang RM50 dikembalikan segera

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@
kosmo.com.my


INILAH Sekolah Kebangsaan Datuk Keramat 2 di Kuala Lumpur yang mencetuskan kontroversi kerana memotong RM50 daripada peruntukan bantuan RM100 yang diberi oleh kerajaan kepada para pelajar sekolah.


KUALA LUMPUR - Akur dengan teguran Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan mengarahkan guru besar Sekolah Kebangsaan Datuk Keramat 2 di sini supaya memulangkan serta-merta wang RM50 yang dipotong daripada bantuan persekolahan RM100 yang diberi kepada para pelajar sekolah tersebut.

Pengarahnya, Datuk Khairil Awang berkata, sekolah berkenaan adalah satu-satunya sekolah di Wilayah Persekutuan yang membuat pemotongan sebanyak RM50 daripada bantuan persekolahan RM100 yang sepatutnya diterima pelajar.

Beliau menegaskan, masalah tersebut tidak sepatutnya berlaku memandangkan semua sekolah telah dimaklumkan supaya tidak membuat sebarang pemotongan menerusi satu taklimat baru-baru ini.

Guru Besar SK Datuk Keramat 2 ketika ini ialah Abd. Hadi Mohamed Zin.

"Perkara ini tidak sepatutnya berlaku dan saya sendiri telah menghubungi guru besar sekolah tersebut semalam supaya memulangkan wang RM50 itu dengan segera.

"Saya jangka pelajar sekolah itu akan menerima wang mereka semula yang dipotong untuk yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu hari ini," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Keputusan Tsu Koon harus diterima

Posted:

Keputusan Tsu Koon harus diterima

Keputusan Tsu Koon harus diterima

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my


MUHYIDDIN (tengah) bergambar bersama sebahagian daripada pelajar yang memperoleh keputusan 5A dalam UPSR di Sekolah Kebangsaan Sentul (1), Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Hasrat Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon untuk tidak bertanding pada pilihan raya umum akan datang harus diterima oleh semua pihak, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, dengan keputusan itu, Gerakan sebagai salah satu komponen penting dalam Barisan Nasional (BN) dapat memberi tumpuan yang lebih kepada usaha untuk memastikan kemenangan bagi kerusi yang ditandingi calon parti itu.

"Mungkin beliau (Tsu Koon) telah mengambil kira pandangan ahli yang pernah disuarakan semasa Perhimpunan Agung (Gerakan) baru-baru ini yang mahu pemimpin itu menumpukan kepada usaha mencapai kemenangan bagi calon lain," kata Muhyiddin selepas melawat Sekolah Kebangsaan Sentul (1) di sini semalam dan bertemu dengan pelajar yang mengambil keputusan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di sekolah itu.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Cabaran sihat enam minggu

Posted:

Cabaran sihat enam minggu

Cabaran sihat enam minggu

Oleh NURUL IZZA ROSLY

KEVIN ZAHRI memberikan kata-kata semangat dan tip kepada para peserta.


TANYALAH kepada sesiapa sahaja yang mengalami masalah berat badan pasti mereka berkongsi impian yang sama iaitu untuk menurunkan berat badan kepada ukuran ideal.

Namun, ia bukanlah sesuatu usaha yang mudah. Untuk menurunkan satu kilogram berat sahaja memerlukan komitmen yang tinggi.

Seumpama format rancangan realiti televisyen di Amerika Syarikat yang berpengaruh di dunia, The Biggest Loser, sebuah majalah terbitan Utusan Karya Sdn. Bhd. (Utusan Karya), majalah iSihat mengorak langkah mengadakan satu program kesihatan yang dinamakan Cabaran Sihat 6 Minggu bersama iSihat dan Kevin Zahri yang dilancarkan 4 Oktober lalu.

Pengurus Besar Operasi Utusan Karya Sdn. Bhd., Zurzaliza Bajuri memberitahu, buat julung kalinya, iSihat menganjurkan program cabaran sihat sejak ia diterbitkan semula pada bulan Jun tahun lalu.

"Diharapkan program ini berupaya membantu golongan yang menghadapi masalah obesiti bagi mendapatkan berat badan ideal. Ia juga dapat memberi pendedahan kepada amalan gaya hidup sihat menerusi sesi bengkel dan juga perundingan oleh Kevin Zahri.

"Program ini direalisasikan seiring dengan peningkatan tahap kesedaran masyarakat negara ini mengenai perlunya menurunkan berat badan," kata Zurzaliza sambil memberitahu bahawa kesihatan bukan semata-mata bebas daripada penyakit malah perlu disertai amalan gaya hidup sihat.

Lebih 300 penyertaan diterima dan hanya 22 peserta sahaja yang terpilih. Pemilihan peserta berdasarkan kepada berat badan peserta dan komitmen yang sanggup mereka curahkan terhadap aktiviti-aktiviti yang dijalankan.

"Seramai tujuh peserta lelaki dan 15 wanita menyahut seruan ini. Penyertaan lebih ramai wanita mungkin kerana wanita lebih berani berbanding kaum lelaki.

"Kesemua peserta terdiri daripada pelbagai latar belakang, daripada suri rumah hinggalah ke golongan profesional," ujarnya.

Program cabaran iSihat mengambil masa selama enam minggu dan dijalankan pada setiap hari Sabtu bermula 8 Oktober.

Antara acara mingguan yang disenaraikan termasuklah senamrobik di gimnasium, aktiviti sukan air, merentas hutan, Amazing Race dan futsal.

Prestasi para peserta akan dipantau sendiri oleh Kevin Zahri dan pihak Kementerian Kesihatan yang akan memberikan bimbingan serta nasihat.

Dalam pada itu, Kevin Zahri memberitahu, pengadilan bukan dilakukan berdasarkan berapa banyak berat badan yang diturunkan tetapi berdasarkan komitmen yang ditunjukkan oleh para peserta.

"Program menurunkan berat badan ini untuk mereka yang bekerja seperti biasa. Ia bukan bersifat jangka pendek tetapi untuk jangka masa panjang.

"Sepanjang program ini, mereka tetap menjadi guru, ayah, ibu dan pelajar tetapi pada setiap hujung minggu, mereka perlu beriadah mengikut aktiviti yang telah disusun buat mereka," jelasnya.

Asas pemakanan


PARA peserta mengukur berat badan dan ketinggian sebelum cabaran bermula.


Tambahnya, untuk kurus tidak semestinya perlu ke gimnasium bersenam dan makan pelbagai jenis makanan tambahan untuk kuruskan badan tetapi seseorang itu perlu mengetahui asas pelan pemakanan dan kecergasan yang betul.

"Apa yang saya sarankan ialah, gunakan peluang selama enam minggu ini sebaik mungkin dengan mendapatkan ilmu sebanyak yang boleh. Jangan bergantung sepenuhnya kepada pihak ketiga.

"Tiada jalan pintas untuk turunkan berat badan. Ia adalah pilihan diri sendiri untuk berubah. Untuk turunkan satu kilogram, tidak susah dan tidak senang," ujarnya sambil mengalu-alukan pembaca melayari laman webnya iaitu kevinzahri.com.

Pesannya kepada peserta, hargai dan gunakanlah ilmu yang diberikan sepanjang program itu, bukan sahaja untuk diri sendiri malah ia boleh dikongsi dengan rakan-rakan serta ahli keluarga yang lain.

Dalam pada itu, seorang peserta, Ahmad Ridzuan Shah Abdul Rahman, 29, dari Setapak, Kuala Lumpur bertekad menyertai program cabaran sihat tersebut kerana mahu menjadi lebih sihat dan cergas.

Eksekutif Teknologi Maklumat itu mahu menurunkan 15 kilogram (kg) daripada beratnya kini iaitu 136kg.

"Berat badan saya semakin meningkat kerana gemar menikmati makanan segera dan suka makan apabila berada dalam keadaan sedih serta stres.

"Salah satu sebab saya nak kurus kerana mahu berkahwin tahun hadapan," kata anak sulung daripada enam beradik itu.

Seorang suri rumah, Erni Zainal Abidin, 28, secara berseloroh berkata, hasratnya untuk menyertai program menurunkan berat badan kerana galakan suaminya yang meminati aktres terkenal Rozita Che Wan.

"Sebelum ini saya memang aktif bersukan, namun sejak berhenti bersukan, berat badan saya naik mendadak sehingga 15kg.

"Saya sasarkan penurunan sebanyak 5kg untuk cabaran ini dan akan meneruskan usaha walaupun selepas cabaran ini tamat," katanya.

Program tersebut mendapat penajaan daripada pelbagai pihak seperti Kementerian Kesihatan sebagai penaja utama dan rakan-rakan penaja lain iaitu FRIM, Adidas, Figos, Celebrity Fitness, BizzyBody, Gocell dan JariSpa.

Full content generated by Get Full RSS.

Anjakan keusahawanan wanita Muslim

Posted:

Anjakan keusahawanan wanita Muslim

Anjakan keusahawanan wanita Muslim

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my

NORRAESAH ketika menyampaikan ucapan beliau kepada para peserta.


ASAS yang kukuh mampu membuahkan hasil yang terbaik. Begitu juga dengan cita-cita. Bermula dengan semangat, jika ia dipimpin dengan tunjuk ajar yang sebaik-baiknya, mampu mengubahnya menjadi realiti.

Salbiah Jaafar, 56 walaupun kelihatan seperti ramai wanita Melayu lain, beliau sebenarnya mempunyai semangat berniaga yang tinggi. Justeru, beliau yang sudah menjangkau usia separuh abad, tidak berkira-kira untuk menyertai dan menelaah ilmu bagi mengembangkan perniagaannya. Dia mahu menjadi seorang usahawan wanita Melayu yang berjaya.

Beliau ialah salah seorang daripada lima wanita Islam Melayu dari Malaysia yang ditemui pada Bengkel Wanita Forum Ekonomi Islam Dunia (WIEF) Ketiga yang diadakan pada 2 hingga 10 Oktober yang lalu di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

"Saya berkecimpung dalam perniagaan membuat rempah dan makanan segera tradisional seperti sambal goreng ikan bilis dan perencah rendang.

"Namun, selepas menyertai bengkel ini, saya sedar kekurangan dan penambahbaikan yang perlu dilakukan untuk mengembangkan lagi perniagaan," ujar Salbiah.

Antara intipati utama yang menarik perhatian Salbiah ialah kepentingan penjenamaan produk.

"Saya sudah ada cadangan jenama tetapi belum diputuskan lagi. Selain itu, saya juga dapat mengembangkan ilmu dan rangkaian perhubungan niaga apabila berpeluang mendekati ahli perniagaan wanita dari negara lain," ujar Salbiah, pemilik SMY Frozen Food.

Respons baik

Sepanjang bengkel itu, Salbiah memperkenalkan produk makanan beliau kepada peserta bengkel yang lain dan mengakui mendapat respons baik.

"Saya perlu buat penyelidikan sebelum membuat apa-apa keputusan kerana rata-rata negara yang menyertai bengkel ini mempunyai kekuatan pasaran rempah tersendiri," katanya.

Bengkel tersebut disertai 32 orang wanita dari negara-negara Islam seperti Bangladesh, Yemen, Indonesia dan negara bukan Islam seperti Myanmar.

"Ia seperti sebuah percutian yang bermanfaat. Wanita-wanita dari segenap negara Islam menghadiri bengkel ini dan mereka diraikan bukan sahaja dengan budaya Malaysia malah diberikan pelbagai input untuk memulakan atau menjayakan perniagaan. Mereka juga menyertai aktiviti lawatan ke lokasi terpilih," ujar Pengerusi Rangkaian Perniagaan Wanita WIEF, Datuk Dr. Norraesah Mohamad.


WAJAH-WAJAH yang gembira dapat menimba ilmu pada penganjuran WIEF di ibu negara baru-baru ini.


Beliau menambah, bengkel kali ketiga yang diadakan itu adalah rentetan kejayaan usaha yang sama dua kali sebelum ini. Penganjurannya akan diteruskan demi mempertahan dan memperkayakan kelestarian wanita Islam dalam dunia keusahawanan.

Tambah beliau, bengkel itu akan menjadi platform kepada wanita Islam di Malaysia untuk mendedahkan diri, berjumpa dan bertukar fikiran selain membuka minda khususnya bagi golongan yang masih dikekang oleh tradisi.

Diperkembangkan

Norraesah juga membezakan kedudukan wanita Islam di Malaysia, misalnya 20 tahun yang dulu dan sekarang, yang sudah banyak berbeza dan cara imej tersebut diperkembangkan lagi pada masa-masa akan datang.

"Demi matlamat itu, kami mahu lebih banyak wanita berkecimpung dalam dunia perniagaan memandangkan mereka mewakili 80 peratus pembuat keputusan kosumerisme," ujar beliau.

Dalam pada itu, seorang lagi peserta tempatan yang memanfaatkan bengkel itu ialah, Nor Amija Miskon, 43, yang juga pengusaha masakan untuk industri komersial makanan.

Pemilik Premix Spices yang menyediakan bahan rempah yang memudahkan proses masakan dalam industri besar makanan itu berkata, banyak perkara yang dibimbing sepanjang berlangsungnya bengkel 10 hari itu.

"Saya pernah terlibat dalam perniagaan keluarga iaitu berkaitan kenderaan dan ini merupakan satu lagi percubaan," kata Amija.

Amija mengakui, dirinya berasa sangat bertuah kerana menerusi rangkaian yang dibina, beliau mendapat beberapa respons yang baik untuk memperkenal dan mengembang produknya di luar negara.

Antara pendedahan berguna yang menarik perhatian Amija adalah seperti aspek akaun, kewangan dan perancangan perniagaan.

"Hasil pembentangan yang diadakan mengikut kumpulan, perniagaan saya telah dipilih sebagai antara yang terbaik dan ia membuka banyak ruang positif.

"Saya juga dapat menyediakan pelan pemasaran untuk dua tahun akan datang melalui pembentangan dalam kumpulan," katanya merujuk kepada salah satu aktiviti yang dikendalikan dalam bengkel tersebut.

Dalam bengkel tersebut, para peserta dibawa melawat Selangor Pewter sebagai salah satu pengisian aktiviti selain lawatan ke pusat beli-belah dan Putrajaya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Muda tunjuk kejaguhan

Posted:

Harimau Muda tunjuk kejaguhan

Harimau Muda tunjuk kejaguhan

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak (duduk dua dari kanan) bersorak gembira di bilik penginapannya di Nusa Dua, Bali malam tadi ketika menyaksikan perlawanan secara langsung antara Malaysia dan Indonesia. Najib berada di Bali kerana menghadiri Sidang Kemuncak ASEAN.


JAKARTA – Panas, dramatik dan penuh mendebarkan!

Itu yang berlaku di Stadium Gelora Bung Karno malam tadi yang menyaksikan Harimau Muda berjaya membenam ego Indonesia hasil kemenangan 1-0 pada aksi terakhir Kumpulan A temasya Sukan SEA 2011.

Kemenangan tersebut menyaksikan Harimau Muda mara ke saingan separuh akhir apabila mengungguli Kumpulan A dengan mengumpul sepuluh mata – satu mata di hadapan Indonesia yang turut menempatkan diri dalam kelompok empat pasukan terbaik pada temasya kali ini.

Namun yang paling mencuri tumpuan pada aksi malam tadi ialah apabila jurulatih Harimau Muda, Ong Kim Swee diarahkan meninggalkan bangku simpanan pemain pada minit ke-68 selepas beliau didakwa mempertikaikan keputusan pengadil perlawanan, Fahad Alkassar dari Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Tampil di hadapan hampir 100,000 penyokong fanatik Indonesia, Kim Swee menurunkan kesebelasan terbaiknya dengan Mahali Jasuli, Mohd. Muslim Ahmad, Mohd. Fadhli Shas, Mohd. Asraruddin Putra Omar terus diberi kepercayaan berada di benteng pertahanan, manakala Khairul Fahmi Che Mat kekal menjaga gawang Harimau Muda.

Bahagian tengah pula dijana kapten Baddrol Bakhtiar sambil dibantu empat pemain – Mohd. Irfan Fazail, Mohd. Fandi Othman, Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria, Muhd. Nazmi Faiz Mansor sementara Izzaq Faris Ramlan bergerak solo di jentera serangan.

Sang Garuda Muda pula tidak menurunkan beberapa tonggak utamanya dalam kesebelasan utama seperti penggempur berbisa, Patrich Wanggai dan Octovianus Maniani.

Seawal minit keempat, Baddrol terlebih dahulu menguji benteng Sang Garuda Muda yang diterajui penjaga gol, Andritany Ardhiyasa. Bagaimanapun, rembatan Baddrol dari luar kotak penalti berjaya dinafikan Andritany.

Ketika perlawanan baru memasuki minit ke-14, pemain sayap lincah, Wan Zaharul Nizam terpaksa dikeluarkan ekoran kecederaan dan tempatnya digantikan oleh Syahrul Azwari Ibrahim.


PENYERANG Malaysia, Izzaq Faris Ramlan dikawal rapi oleh pertahanan Indonesia, Seftia Hadi (kiri) pada pertemuan di Jakarta malam tadi.


Baru tiga minit berada di tengah padang, Syahrul mula menunjukkan bisanya apabila berjaya merobek gawang Indonesia menerusi satu serangan balas pada minit ke-17.

Gol tersebut ternyata menyemarakkan barisan Harimau Muda menggempur kubu tuan rumah. Pada minit ke-22, pemain tengah, Muhd. Nazmi Faiz Mansor berpeluang menguji benteng Indonesia, namun percubaannya gagal menghasilkan gol.

Dengan sesekali Indonesia mengacah kubu Harimau Muda, Baddrol dan rakan-rakan sepasukannya jelas sekali berjaya menyerap tekanan dengan terus melancarkan beberapa serangan ke gawang Indonesia. Namun, tiada sebarang tambahan gol dicipta kedua-dua pasukan.

Pada minit ke-56, Izzaq dilayangkan kad kuning selepas mengasari Andritany dalam kawasan penalti. Dua minit kemudian, Kim Swee membuat pertukaran dengan memasukkan pemain tengah, K. Gurusamy dan digantikan dengan Irfan.

Biarpun beberapa percubaan dihasilkan kedua-dua pasukan, namun tiada gol dijelmakan sehingga wisel penamat ditiup oleh Fahad.

Dengan kemenangan itu, Harimau Muda akan membuat perhitungan dengan naib juara Kumpulan B, Myanmar, manakala Indonesia berdepan juara Kumpulan B, Vietnam pada aksi separuh akhir esok (19 November).

Dalam pada itu Kim Swee ketika ditemui berkata, dia gembira dengan karaktor yang ditunjukkan skuad muda negara pada perlawanan tersebut.

"Mereka bukan sahaja berdepan dengan pemain Indonesia tetapi juga ribuan penyokong fanatik tuan rumah. Kemenangan ini tidak bermakna jika kita gagal mempertahankan pingat emas yang dimenangai pada Sukan SEA 2009 di Laos," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Silat lenyapkan sorakan Indonesia

Posted:

[unable to retrieve full-text content]JAKARTA - Sorakan daripada penyokong Indonesia ternyata tidak menggentarkan pesilat lelaki negara, Ahmad Shahril Zailudin bagi memburu pingat emas Sukan SEA 2011.

Kuartet emas terima pingat di KL

Posted:

Kuartet emas terima pingat di KL

Kuartet emas terima pingat di KL

Oleh IKHWAN IDERIS
ikhwan.ideris@kosmo.com.my


GANDINGAN kuartet 4 X 400 meter negara, dari kiri Mohd. Yunus, Kannathasan dan Schezuan ceria selepas menerima pingat emas masing-masing di Majlis Sukan Negara, Kuala Lumpur semalam.


AKHIRNYA dapat pingat. Setelah gagal untuk menerima pingat emas di Palembang disebabkan masalah menukar tiket penerbangan tempoh hari, barisan kuartet emas 4X400 meter negara menerima pingat masing-masing semalam.

Tiada sebarang majlis gilang-gemilang atau iringan nyanyian lagu Negaraku kedengaran, S. Kannathasan, Schezuan Ahmad Rosely dan Mohd. Yunus Lasaleh hanya menerima pingat yang disampaikan jurulatih, Hamberi Mahat di Majlis Sukan Negara (MSN), Kuala Lumpur semalam.

Selepas menerima pingat masing-masing, gandingan kuartet tersebut menerima tepukan daripada pengurus skuad olahraga negara ke Sukan SEA, Rajmah Sheikh Ahmad serta kira-kira 10 orang wartawan dan jurugambar yang hadir.

Malangnya, seorang lagi pelari negara, P. Yuvaraj sekali lagi terlepas untuk menerima pingat yang menjadi haknya kerana telah pulang ke Pulau Pinang untuk menghadapi peperiksaan.

Hamberi ternyata tidak dapat menyembunyikan kekecewaan berhubung insiden tersebut sambil menyifatkan Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) terutamanya Pengerusi Kejurulatihannya, Karim Ibrahim wajar dipersalahkan.

Kenyataan bahawa KOAM silap kerana memandang rendah kemampuan atlet tidak dapat diterimanya sama sekali.

Pasukan tersebut tidak hanya mendapat penerbangan lewat ke Palembang iaitu pada 12 haribulan yang menyukarkan mereka membuat persiapan, mereka juga tidak diiringi oleh jurulatih mereka, Hamberi, Tambukrishnan dan S. Jayabalan.

"Pengerusi kejurulatihan KOAM sepatutnya memiliki statistik yang kuat, perlu ada data-data, catatan masa dan kemampuan atlet.

"Bagi saya, jurulatih Tambukrishnan dan S. Jayabalan, kami sudah mengenal pasti kemampuan atlet kami. Sebelum sukan SEA, catatan terbaik (larian 400 meter) atlet Asia Tenggara 47.6 (saat) sahaja, sedangkan dua daripada atlet pasukan ini telah mencatatkan 47.7, seorang 47.8 dan 48.1 saat.

"Pasukan ini sepatutnya tidak boleh dipinggirkan, sekiranya dibandingkan dengan atlet kategori B yang lain, itu yang menjadi persoalan dan pengerusi kena jawab perkara ini," katanya.

Hamberi turut berpendapat pihak KOAM wajar untuk meminta maaf berhubung insiden tersebut.

"Kalau dia nak minta maaf, memang wajar. Bagaimanapun dia sepatutnya lebih telus, ini untuk negara bukan peribadi.

"Saya harap empat orang atlet ini diberi pendedahan lebih, walaupun mereka berlari dalam keadaan tertekan, mereka boleh buat sesuatu yang membanggakan negara.

"Ini termasuk juga dengan atlet lain seperti Roslinda Samsu dan Noraseela Khalid sentiasa dalam keadaan tertekan disebabkan pengurusan KOAM, namun masih boleh menyumbangkan sesuatu untuk negara," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Konvoi Hillary diserang bom cat

Posted:

Konvoi Hillary diserang bom cat

Konvoi Hillary diserang bom cat

SEORANG anggota keselamatan dalam konvoi Hillary Clinton menghalang rempuhan sekumpulan penunjuk perasaan di Manila semalam.- Agensi


MANILA – Sekumpulan penunjuk perasaan bergelut dengan pasukan unit kawalan keselamatan Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton (gambar kecil) berhampiran Istana Presiden Filipina semalam sekali gus memaksa konvoinya membuat lencongan, kata seorang jurugambar agensi berita AFP di lokasi kejadian.

Beberapa pengawal keselamatan Filipina dan sekurang-kurangnya seorang pengawal AS melompat keluar dan mengacukan raifal automatik selepas sekitar 50 penunjuk perasaan menendang dan menyimbah cat merah pada kenderaan-kenderaan mereka.

Namun, tiada tembakan dilepaskan, kata jurugambar berkenaan.

Jurucakap Kedutaan AS, Bettina Malone dan polis di sini enggan mengulas berhubung konfrontasi tersebut.

Menurut jurugambar AFP, insiden berkenaan berlaku selepas Hillary mengadakan pertemuan dengan Presiden Benigno Aquino di Istana Malacanang di sini.

Katanya, konfrontasi berlaku ketika beberapa anggota polis bermotosikal mendahului konvoi Hillary keluar dari istana berkenaan.

Kumpulan utama konvoi tersebut terpaksa berpatah balik dan mengambil laluan lain manakala pasukan polis pencegah rusuhan bertindak mengejar penunjuk-penunjuk perasaan yang berundur.

Jurugambar itu memberitahu, beberapa kenderaan keselamatan mengalami calar dengan cermin sisi sebuah kenderaan patah akibat ditendang oleh beberapa penunjuk perasaan.

Dianne Marie Solmayor yang merupakan jurucakap kumpulan belia berhaluan kiri di sini, Anakbayan memberitahu AFP bahawa mereka bertanggungjawab melakukan perbuatan tersebut.

Wanita itu memberitahu, sekitar 50 anggota kumpulannya membaling bom cat ke arah konvoi Hillary.

"Kami mengadakan protes kilat terhadap konvoi itu semasa ia muncul dari Istana Presiden," katanya melalui telefon.

Dia memberitahu, tiada penunjuk perasaan yang ditangkap tetapi mendakwa polis mencederakan sebahagian daripada mereka.

Sejurus selepas insiden itu, seorang penunjuk perasaan turut mengganggu satu forum umum bersama Hillary untuk mendesak supaya pakatan ketenteraan antara AS dan Filipina ditamatkan.

Forum yang disiarkan di televisyen itu terganggu apabila seorang penunjuk perasaan tiba-tiba berdiri sambil memegang sepanduk dan menjerit, "Tamatkan VFA!" sebelum dia diiringi keluar oleh pengawal keselamatan.

Penunjuk perasaan itu merujuk kepada Perjanjian Tentera Pelawat (VSA) yang memberikan perlindungan undang-undang kepada askar-askar AS yang berada di Filipina.

Dalam perkembangan berkaitan, Hillary enggan memperbesarkan bantahan tersebut. Beliau sebaliknya menyatakan ia adalah 'petanda bahawa orang ramai tidak gentar untuk meluahkan perasaan mereka" di Filipina.

Hillary berkunjung ke Filipina untuk meningkatkan kerjasama ketenteraan ketika ketegangan antara Manila dengan Beijing semakin memuncak berhubung tuntutan bertindih ke atas Kepulauan Spratly di Laut China Selatan. – AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Harimau jarang dilihat ditemui di Indonesia

Posted:

Harimau jarang dilihat ditemui di Indonesia

Harimau jarang dilihat ditemui di Indonesia


SEBUAH kamera tersembunyi merakamkan gambar seekor harimau batu di Bukit Tigapuluh, Sumatera pada 18 Mac lalu. - Reuters


JAKARTA - Kumpulan pemuliharaan Dana Hidupan Sedunia (WWF) semalam mendesak pemerintah Indonesia memulihara hutannya selepas gambar-gambar menunjukkan beberapa ekor harimau yang jarang dilihat berada di sebuah kawasan pembalakan.

Menurut WWF, gambar itu menunjukkan harimau Sumatera, harimau emas, harimau bintang, harimau akar dan harimau batu berkeliaran di sebuah kawasan hutan yang tidak dilindungi.

Ia menyatakan, harimau tersebut ditemui berada di antara Taman Negara Bukit Tigapuluh, Sumatera dan sebuah kawasan pemuliharaan haiwan liar.

Lebih tiga bulan dalam tahun ini, kamera WWF merakamkan 404 gambar harimau liar termasuk 226 ekor harimau Sumatera, 77 ekor harimau akar, 70 ekor harimau emas, empat harimau batu dan 27 harimau bintang. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Rai lahir anak perempuan

Posted:

Rai lahir anak perempuan

Rai lahir anak perempuan


GAMBAR fail menunjukkan Aishwarya Rai bergambar di atas karpet merah di Festival Filem Cannes di Perancis pada 11 Mei 2011. - AFP


MUMBAI – Pasangan pelakon Bollywood, Aishwarya Rai Bachchan dan suaminya Abhishek mendapat cahaya mata pertama semalam dengan kelahiran seorang bayi perempuan yang menyinari dinasti keluarga Bachchan.

Rai, 38, yang merupakan bekas Ratu Cantik Dunia bersalin secara normal di hospital swasta Seven Hills di sini.

"Ia bayi perempuan!," Abhishek, 35, menulis di akaun Twitternya, @juniorbachchan, tanpa mengulas lanjut seperti laporan agensi berita AFP.

Ayah Bachchan iaitu legenda Bollywood, Amitabh turut melahirkan kegembiraan di akaun Twitternya kerana mendapat seorang cucu perempuan.

"Saya seorang datuk, gembiranya!" Ia bayi perempuan yang paling comel," kata Amitabh.

Amitabh sebelum ini sudah bergelar datuk selepas anak perempuannya Shweta Nanda melahirkan dua orang anak.

Sementara itu, ucapan tahniah daripada peminat dan selebriti Bollywood berhubung kelahiran tersebut membanjiri Internet menerusi laman web Twitter.

Antara mereka yang menghantar ucapan itu termasuk pengarah terkenal Bollywood, Karan Johar.

Rai menyandang mahkota Ratu Cantik Dunia pada 1994. Dia mula berlakon dalam filem Bollywood pada akhir tahun 1990-an.

Sehingga kini, aktres jelita itu telah membintangi lebih 40 filem India.

Dia juga pernah muncul dalam filem blockbuster Tamil, Endhiran bersama aktor Rajinikanth yang memecahkan rekod box-office di India.

Rai juga pernah berlakon dalam filem The Pink Panther 2.

Sebelum kehamilan Rai diumumkan, dia menghadiri festival Filem Cannes di Perancis pada tahun ini bagi mempromosikan filem lakonannya, Heroine.

Filem itu dijangka menjalani penggambaran pada tahun ini tetapi pada Jun lalu, penerbitnya menyatakan ia terpaksa ditangguhkan kerana Rai hamil. – Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved