Selasa, 8 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ibarat mendapat 'kaki' baharu

Posted:

Ibarat mendapat 'kaki' baharu

Ibarat mendapat 'kaki' baharu

KAKI merupakan salah satu anggota badan unik yang sangat penting kepada manusia. Setiap kaki terdiri daripada 26 tulang, lebih 20 bahagian otot dan memiliki lebih daripada 100 ligamen.

Struktur kaki sangat kompleks kerana ia mampu berfungsi pada permukaan yang berbeza dan merupakan 'kenderaan' yang efisien bagi manusia. Sama seperti kereta, ia juga cenderung untuk menghadapi masalah fungsi dan mekanikal.

Pernahkah anda mengalami sakit kaki, lenguh-lenguh pada kaki, kaki berdenyut dan sakit pada bahagian pinggang apabila berjalan dalam tempoh masa yang lama tetapi tidak tahu apakah puncanya?

Jika ya, jangan ambil remeh kesakitan tersebut kerana ia mungkin berpunca daripada masalah penjajaran kaki yang telah berubah. Ia perlu diperbaiki segera sebelum terlewat.

Bukan kereta sahaja yang perlu melalui proses penjajaran apabila sudah tiba masanya. Kaki manusia juga memerlukan penjajaran yang sempurna bagi memudahkan pergerakan seharian.

Jika kereta perlu dibawa ke bengkel bagi memperbetulkan penjajarannya, penjajaran kaki pula boleh dilakukan dengan berjumpa dengan mereka yang pakar dalam bidang ortosis.

Berdenyut-denyut


DENGAN memakai AFO, Zarina yang dulunya terlantar dan jalannya tidak kemas mampu berjalan dengan baik.


Itulah yang dilakukan Norihan Ibrahim, 25, yang merupakan seorang kakitangan swasta apabila kaki kiri dan pinggangnya sering sakit-sakit akibat berjalan dalam tempoh yang lama.

Untuk meredakan kesakitan, dia akan berhenti sebentar. Namun, itu hanya membuatkan kakinya terasa sakit berdenyut-denyut. Adakalanya dia terpaksa berjalan terhincut-hincut.

Sekiranya dia banyak berjalan, Norihan akan merasakan kesakitan yang melampau pada keesokan pagi sejurus hendak mengambil langkah pertama selepas bangun daripada tidur.

"Kesakitan ini mula dialami sejak tahun 2007 ketika saya sedang menuntut di institusi pengajian tinggi tanpa mengetahui puncanya.

"Setelah berjumpa dengan pakar, saya diberitahu kesakitan tersebut berpunca kerana tapak kaki saya yang rata berbanding tapak kaki normal mempunyai lengkungan," katanya ketika ditemui di Pusat Perubatan dan Rehabilitasi WQ Park baru-baru ini.

Menurut Pakar Perunding Pemulihan Perubatan WQ Park, Dr. Tunku Nor Taayah Tunku Zubir masalah yang dialami oleh Norihan boleh diperbaiki dengan membuat ortosis tapak kaki yang dikenali sebagai pelapik kaki khas yang mengikut acuan kakinya sendiri.

"Ortosis secara asasnya merupakan alat untuk mengurangkan tekanan, mengelakkan kecacatan, memperbaiki fungsi pergerakan dan mengurangkan ketegangan otot.

"Dalam kes Norihan, acuan kakinya akan dilakukan dengan menggunakan plaster Paris bagi membuat lengkungan pada tapak kakinya yang rata," katanya.

Nor Taayah memberitahu, walaupun kaki Norihan sakit pada bahagian kiri, kedua-dua belah kakinya memerlukan pelapik kaki bagi mengelakkan kesakitan yang berpanjangan.

Proses membuat acuan kaki mengambil masa kurang dari 10 minit namun ia memerlukan masa seminggu untuk menghasilkan pelapik kaki kerana ia memerlukan proses teliti.

Segmen spina


SEBELUM ortosis dibuat, kaki pesakit akan diacu dengan menggunakan plaster Paris bagi mendapatkan bentuk yang sesuai dengan kaki pesakit.


Terdapat beberapa jenis ortosis yang diberi nama berdasarkan sendi atau segmen spina yang terlibat seperti Foot Orthosis (FO), Ankle Foot Orthosis (AFO) dan Knee Ankle Foot Orthosis (KAFO).

"Kebanyakan ortosis ditempah khas mengikut acuan kaki seseorang pengguna tetapi ada juga yang dijual siap, namun ortosis yang baik ialah ortosis yang dibuat mengikut acuan kaki seseorang pesakit.

"Bukan semua orang memerlukan ortosis. Penggunaannya bergantung kepada penilaian seseorang doktor itu terhadap pesakitnya," jelas Nor Taayah.

Tambah beliau, golongan yang memerlukan ortosis ialah pesakit saraf, artritis, artritis reumatoid, osteoartritis, patah tulang, strok dan kanak-kanak penghidap palsi serebrum.

Sebagai contoh, kanak-kanak yang mengalami palsi serebrum memerlukan ortosis dari kecil untuk tangan dan kaki bagi membantu aktiviti dan mobiliti mereka seharian.

"Berapa lama ortosis tersebut perlu dipakai bergantung kepada keadaan sesuatu penyakit sama ada ia semakin baik atau tidak.

"Apa yang penting, pemakaian ortosis ini perlu dinilai, memerlukan rawatan susulan dan perlu dikaji semula setiap masa kerana ortosis boleh bertukar mengikut peringkat serta ada pesakit yang tidak lagi memerlukan bantuan ortosis," ujarnya.

Nor Taayah memberitahu, memakai ortosis jangan disamakan dengan pemakaian cermin mata kerana pemakaian ortosis perlu ada penilaian sesuai, rawatan susulan dan latihan.

"Bukan semua pengguna ortosis perlu sentiasa mendapatkan rawatan dan menjalani terapi. Mungkin sesetengah orang yang mempunyai haluks valgus (keadaan ibu jari kaki yang tersesar ke arah jari-jari lain kerana masalah bunion), mereka hanya perlu memakai ortosis yang diberikan tanpa memerlukan terapi.

"Masalah tapak kaki rata seperti Norihan pula, mungkin hanya perlu berjumpa dengan doktor sekali dalam tempoh enam bulan bagi melihat perkembangan keadaan kakinya," ujarnya sambil memberitahu pesakit strok dan penyakit neurologi memerlukan rawatan susulan serta latihan lebih kerap.

Ubah suai


JENIS-JENIS ortosis yang digunakan oleh pesakit bagi memudahkan mobiliti.


Tambah Nor Taayah, pemakaian ortosis juga perlu ada langkah pencegahan. Jika seseorang itu mula memakainya selama 30 minit dan mendapati ada kesan merah tidak hilang selepas 20 minit, maka ortosis tersebut perlu dibuka dan diubah suai.

"Awal penggunaannya perlu berperingkat bagi membolehkan pesakit menyesuaikan diri dengan ortosis mereka. Pakai selama 30 minit untuk satu atau dua hari dan lakukan tambahan 30 minit pada hari-hari seterusnya.

"Bagi yang mempunyai anak-anak menghidap palsi serebrum, ibu bapa perlu pujuk rayu dan paksa anak mereka memakai ortosis bagi mengelakkan kaki dan tangan anak mereka menjadi keras yang akhirnya menyukarkan pergerakan," tegasnya.

Ketika ditanya adakah seseorang yang mengalami sakit kaki dan sakit belakang memerlukan ortosis atau tidak, Nor Taayah memberitahu, seseorang itu perlu berjumpa dengan doktor untuk menilainya.

"Mungkin kesakitan di belakang pinggang berpunca daripada masalah kaki dan mungkin juga disebabkan oleh masalah-masalah lain.

"Jadi, seseorang itu perlu berjumpa dengan pakar untuk mendapatkan kepastian. Jangan sewenang-senangnya membeli pelapik alas kaki yang dijual di kedai-kedai. Ia mungkin tidak sesuai dengan acuan kaki anda kerana ia mungkin menyebabkan keadaan menjadi lebih buruk," nasihatnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Teknologi bantu golongan OKU

Posted:

Teknologi bantu golongan OKU

Teknologi bantu golongan OKU

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM

ACAPKALI golongan orang kelainan upaya (OKU) terpaksa berdepan dengan pelbagai rintangan dalam kehidupan semata-mata ingin menikmati secebis kemudahan ditawarkan kepada manusia normal.

Apakan daya, kadangkala kemudahan yang ditawarkan kepada golongan normal tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya golongan istimewa itu terutamanya bagi mereka yang berkerusi roda.

Secara tidak langsung, senario tersebut telah membantutkan niat golongan OKU dalam merasai pengalaman beriadah ataupun bersiar-siar bersama keluarga mahupun sahabat handai mereka.

Lebih menyedihkan ada di antara mereka terpaksa melupakan terus aktiviti beriadah kerana bimbang akan tanggapan mengenai sesuatu yang buruk atau perkara yang tidak diingini boleh berlaku kepada mereka di luar rumah.

Menyedari kepentingan tersebut, Ng Say Leng, 32, yang merupakan pemilik Pemilik SayIT Sdn. Bhd., telah membangunkan portal www.inclusivemalaysia.com.my yang amat membantu golongan OKU.

Antara lain, ia menawarkan maklumat mengenai kemudahan yang ditawarkan kepada golongan tersebut.

Lelaki berkerusi roda itu memberitahu, portal tersebut telah dibangunkan dan diselenggara bersama Yayasan Untuk Orang Kelainan Upaya Beautiful Gates dalam memberi platform dan informasi tentang destinasi pelancongan boleh guna serta tanpa halangan buat golongan OKU.

"Secara dasarnya, portal ini dibangunkan untuk memastikan golongan OKU dan warga emas dapat menjalani kehidupan dengan lebih berdikari dalam komuniti hari ini. Ia memaklumkan pelbagai informasi kepada mereka mengenai kemudahan yang boleh digunakan.


SAY LENG (kiri) sentiasa mengadakan perbincangan untuk menambah baik portal yang dibangunkannya demi kebaikan rakan-rakan yang senasib dengannya.


"Selain daripada itu, kita berharap dengan pembangunan portal ini, ia dapat membantu menggalakkan lebih banyak destinasi pelancongan boleh guna dan kawasan tanpa halangan di negara ini sekali gus memudahkan urusan riadah dan rekreasi golongan OKU," katanya kepada Kosmo!

Say Leng menambah, portal berkenaan juga boleh bertindak sebagai rujukan kepada mana-mana agensi ataupun kawasan tumpuan orang ramai untuk menaik taraf kemudahan mereka demi kegunaan golongan OKU.

Katanya, dia masih memerlukan bantuan pelbagai pihak dalam mengendalikan portal yang mendapat kerjasama daripada Yayasan Untuk Orang Kelainan Upaya Beautiful Gates dan ditaja Japan International Cooperation Agency (JICA) itu.

"Agak sukar mengendali portal tersebut seorang diri dan saya memerlukan bantuan daripada pelbagai pihak untuk memastikan ia dapat beroperasi dengan baik serta sempurna.

"Buat masa ini, kami belum melancarkan portal berkenaan secara rasmi lagi tetapi sudah ada golongan OKU yang menggunakan portal tersebut. Ia juga telah diguna pakai golongan OKU luar negara," ujarnya lagi.

Pengalaman sendiri

Mengimbas kembali faktor yang membuatkan Say Leng bermotivasi membangunkan portal berkenaan, dia memberitahu bahawa dirinya pernah mengalami kesukaran apabila menggunakan perkhidmatan awam.

Keluhnya, tempat berkenaan tidak menyediakan lif untuk golongan berkerusi roda.

Lebih menyedihkan, tempat berkenaan juga tidak menyediakan laluan tanjakan (ramp) untuk pengguna berkerusi roda sehingga menyukarkan pergerakannya.

"Menyedari informasi sebegini amat penting, saya telah membangunkan portal berkenaan untuk bersama-sama berkongsi informasi tdengan golongan OKU yang lain. Saya yakin bahawa dunia maya membolehkan lebih ramai orang dapat mengakses maklumat tersebut."Melalui portal ini, saya cuba mengetengahkan beberapa kategori maklumat seperti pengangkutan, destinasi pelancongan, pusat beli-belah, agensi kerajaan, pusat pengajian, riadah dan kemudahan yang mesra golongan OKU," jelas Say Leng.

Selain daripada itu, Timbalan Presiden Masyarakat Berdikari OKU Selangor itu menambah, di portalnya akan disediakan pilihan kategori mengikut negeri bagi memudahkan capaian pengguna di seluruh negara.

Bagaimanapun, katanya yang tidak mempunyai latar belakang dalam pembangunan laman web, disebabkan portal itu masih dalam proses penyusunan kandungan, informasi itu masih belum dikemas kini.

"Kami sangat mengalu-alukan maklum balas orang ramai untuk berkongsi maklumat terutamanya yang melibatkan kemudahan buat golongan OKU.

"Kami juga sedang mencari sukarelawan untuk menyalurkan maklumat berhubung hal-hal memperbaiki portal berkenaan dalam masa terdekat," katanya.

Kepentingan kemudahan

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Yayasan Untuk Orang Kelainan Upaya Beautiful Gates, Sia Siew Chin, berkata, portal yang dibangunkan tersebut boleh memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai kepentingan kemudahan OKU.

"Dengan mempromosikan pelancongan boleh guna oleh semua pihak, kita berharap dapat mengubah persepsi bahawa kemudahan mesra OKU bukanlah satu pembaziran tetapi pelaburan.

"Pelancongan boleh guna oleh semua pihak tidak terhad kepada golongan minoriti seperti OKU tetapi ia juga boleh digunakan golongan warga emas," katanya sambil menjelaskan bahawa semua orang akan meniti usia tua kelak.


MAYBANK Taman Connaught, Kuala Lumpur merupakan antara premis perbankan yang mesra golongan OKU.


Siew Chin menambah, masih ada pihak yang beranggapan bahawa usaha menawarkan kemudahan kepada golongan OKU adalah perbelanjaan tambahan yang tidak perlu dilakukan.

Dia yang pernah ditaja menjadi panel jemputan sebagai penceramah kehidupan positif di luar negara termasuk Korea Selatan dan Taiwan menjelaskan, kemudahan OKU merupakan satu pelaburan malah mampu menarik lebih ramai pengunjung OKU termasuk dari luar negara.

"Kita perlu fikir dari sudut pelaburan yang dapat memberikan keuntungan. Sebagai contoh, terdapat ramai pelancong luar negara terdiri daripada golongan OKU tetapi mereka ingin mengunjungi destinasi yang mesra OKU.

"Secara tidak langsung, kemudahan yang ditawarkan dapat menarik lebih ramai pelancong luar negara sekali gus meningkat ekonomi. Ia sama sekali tidak membebankan masyarakat ataupun negara," ujarnya.

Katanya, dia sangat berharap akan lebih banyak pihak mengambil pertimbangan dalam menawarkan kemudahan mesra OKU untuk memastikan golongan tersebut dapat menjalani kehidupan berdikari.

Full content generated by Get Full RSS.

Menuai kabus demi setitis air

Posted:

Menuai kabus demi setitis air

Menuai kabus demi setitis air


PROJEK yang dibangunkan sejak tahun 2007 ini mampu membekalkan air bersih sehingga 2,500 liter jika cuaca baik.


APABILA kepulan kabus berkumpul di atas gunung-ganang berbatu mengelilingi sebuah perkampungan Afrika Selatan, riak wajah anak-anak tempatan kelihatan keseronokan lantaran mengetahui mereka akan menikmati air minuman bersih di sekolah.

Tidak ubah seperti kebanyakan kawasan luar bandar di negara berkenaan, bekalan air bersih di kampung Tshiavha wilayah Limpopo agak sukar diperoleh. Maka, jaring-jaring penuaian kabus yang diletakkan di kawasan sekolah telah membawa sedikit kelegaan kepada penduduk.

Dengan landskap bergunung-ganang dan iklim berkabus membuatkan kampung Tshiavha merupakan salah satu daripada beberapa kawasan kering di Afrika Selatan sesuai menjadi lokasi menawan kabus menggunakan sistem yang diguna pakai di Banjaran Andes dan Himalaya.

Bagaimanapun, pakar-pakar telah membuat ramalan bahawa Afrika Selatan akan menjadi semakin kering dan panas dalam tempoh empat dekad lagi.

Skim yang diguna pakai itu akan membawa perubahan baharu apabila Afrika Selatan bakal menjadi tuan rumah kepada perbincangan iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada bulan ini.


Jaring-jaring halus setinggi empat meter yang kelihatan seperti jaring bola tampar ini berfungsi untuk memerangkap titisan air daripada kabus.


Projek penuaian kabus yang telah dibangunkan pada 2007 dengan bantuan sebuah universiti tempatan memperlihatkan kabus terperangkap dalam jaring-jaring mampu membekalkan air sehingga 2,500 liter ketika hari terbaik.

"Air yang diperoleh melalui proses ini lebih bersih dan selamat kerana tiada bahan kimia," kata Pengetua Sekolah Rendah Tshiavha, Lutanyani Malumedzha.

Menurut Malumedzha lagi, akses terhadap air bersih memberikan impak ketara kepada pelajar-pelajar sekolah malah mengurangkan wabak penyakit yang dibawa oleh air.

"Kebiasaannya, pelajar-pelajar ini akan membawa bekalan air sendiri ke sekolah pada bulan kering dan panas. Air tersebut pula dikumpul daripada perigi berlumpur dan tidak sesuai diminum manusia," katanya.

Di sesetengah kawasan pula, masyarakat setempat akan berkongsi air bersama lembu-lembu.

Walaupun, kualiti air Afrika Selatan dinilai sebagai antara terbaik di dunia, masyarakat di kawasan luar bandar masih berdepan keterbatasan bekalan air bersih.

"Kita telah mempelajari untuk menghargai air dan menganggap ia sebagai komoditi tidak ternilai dalam masyarakat.

"Tiada setitik airpun akan dibazirkan. Setengah daripadanya akan pergi ke sana," kata Malumedza sambil menunjuk ke arah kebun sayur yang menyediakan makanan untuk skim makanan sekolah.


TITISAN air yang dituai akan mengalir ke tangki penakungan melalui sebuah saluran yang dihubungkan daripada jaring penuai.


Jaring halus yang berdiri kukuh setinggi empat meter di luar taman permainan sekolah kelihatan seakan-akan jaring bola tampar kecuali terdapat palung titisan air menghubung kepada tangki air terletak beberapa meter.

Malumedza menambah, penggunaan sistem berkenaan tidak melibatkan tenaga elektrik dan memerlukan penyelenggaraan yang sedikit bagi memastikan ia berfungsi dengan baik.

Sebagai sebuah negara yang agak kering, air sukar didapati di Afrika Selatan dan kawasan terpencil tidak mempunyai infrastruktur menerima tamparan paling hebat apabila berlaku pola perubahan cuaca.

"Ini merupakan alternatif kos efektif yang boleh diterokai dengan jayanya memandangakan cabaran air dialami negara," kata Penyelidik Universiti Pretoria, Liesl Dyson.

Wilayah Limpopo utara, yang dipisahkan negara Botswana, Zimbabwe dan Mozambique merupakan kawasan cukup terkenal menempatkan Taman Negara Kruger. Ia juga merupakan salah satu kawasan paling panas di negara berkenaan.

Begitupun, kawasan berkenaan merupakan salah satu lokasi yang mempunyai iklim sesuai untuk melakukan penuaian kabus.

"Kabus sahaja tidak mencukupi, ia turut memerlukan sedikit angin untuk meniupnya.

"Ia tidak banyak membantu sekiranya kabus terhenti pada satu kedudukan di gunung-ganang tanpa bergerak," kata Dyson.

Dia berkata, sistem berkenaan telah digunakan di beberapa kawasan pantai barat dan wilayah Eastern Cape, Transkei.

Dalam pada itu, menurut Majlis Kajian Saintifik dan Perindustrian, Afrika Selatan mempunyai hujan tahunan mencecah 490 milimeter merupakan separuh daripada purata jumlah dunia.

Walaupun tidak berdepan isu perubahan iklim, Afrika Selatan dijangka berdepan masalah kekurangan bekalan air pada tahun 2025.

Dalam perancangan, empangan baharu di Lesotho akan dibina untuk menambah bekalan air negara. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Wang RM316,000 dalam ATM lesap

Posted:

Wang RM316,000 dalam ATM lesap

Wang RM316,000 dalam ATM lesap

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my

mesin ATM (dalam bulatan) yang hilang dari sebuah bank di Taman Midah, Cheras semalam.


CHERAS – Tindakan tekad sekumpulan penjenayah melarikan sebuah mesin pengeluaran wang automatik (ATM) berbaloi apabila mereka berjaya memecah mesin ATM itu dan melarikan kesemua wang berjumlah RM316,000 dari dalam mesin yang disamun di sebuah bank di Taman Midah di sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 3.30 pagi, kumpulan yang dipercayai terdiri daripada enam lelaki berusia 30-an bertindak nekad dengan menarik serta menyeret sebuah daripada lapan buah mesin ATM yang berada di bank itu.

Penjenayah tidak bertopeng itu menyasarkan mesin ATM yang terletak berhadapan dengan pintu cermin bagi memudahkan mereka menarik keluar mesin tersebut.

Semasa kejadian, bank tersebut tiada pengawal keselamatan.

Suspek-suspek yang mengambil masa kurang 10 minit untuk merompak itu dipercayai menggunakan lori atau kenderaan pacuan empat roda bagi menarik keluar mesin itu.

Selepas lapan jam kejadian itu, mesin ATM tersebut ditemui di tepi Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) berhampiran Taman Pinggiran Hulu Klang, Ampang Jaya dekat sini.

Jarak antara mesin ATM itu disamun dan ditemui semula kira-kira 15 kilometer.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh Tara Singh berkata, kecurian mesin ATM itu disedari oleh polis yang melakukan rondaan di Taman Midah sebelum ternampak pintu kaca di bank itu pecah.

"Pemeriksaan mendapati sebuah mesin ATM yang terletak di tengah-tengah daripada lapan mesin hilang," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

Menurut beliau, siasatan mengesyaki lima hingga enam suspek melarikan mesin tersebut dengan menarik dan mengheret berkemungkinan menggunakan lori atau kenderaan pacuan empat roda.

Mohan memberitahu, mesin itu ditemui semula pada pukul 11 pagi apabila polis menerima maklumat orang awam yang hairan melihat mesin itu di tepi jalan di MRR2.

Bagaimanapun, kata beliau, pemeriksaan terhadap mesin ATM tersebut mendapati kesemua wang berjumlah RM316,000 lesap.

"Polis sedang menyiasat bagaimana mesin itu mampu dipecah sehingga wang boleh diambil," kata beliau dengan memberitahu semasa kejadian alat penggera di bank itu tidak berbunyi.

Tambah Mohan, kejadian melarikan mesin ATM di bank di situ merupakan yang pertama.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu diminta menghubungi talian 03-9284 0083 atau menghubungi pegawai penyiasat Inspektor Norliza Murad di talian 012-5413005 atau mana-mana balai polis berhampiran bagi membantu siasatan.

Pada 22 Jun 2008, seorang lelaki berjaya melarikan mesin ATM di sebuah stesen minyak di Batu 6 1/2, Jalan Klang Lama-Puchong di sini.

Dalam kejadian pukul 5.30 pagi itu, suspek merempuh cermin hadapan stesen minyak sebelum 'menyodok' dan menarik keluar mesin ATM berkenaan menggunakan jengkaut.

Bagaimanapun, polis tidak dapat menentukan nilai wang yang ada dalam mesin ATM yang dilarikan malah mesin itu juga belum ditemui.

Full content generated by Get Full RSS.

Pelajar Malaysia diserang penjenayah atas motosikal

Posted:

Pelajar Malaysia diserang penjenayah atas motosikal

Pelajar Malaysia diserang penjenayah atas motosikalJAKARTA - Seorang pelajar Malaysia di Indonesia, Adrian Jay Pereira mati dibunuh kelmarin selepas keluar menjejaki penjenayah yang disyaki cuba mencuri motosikal yang baru dibelinya.

Atase Pendidikan di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Ludinata Misnun berkata, berdasarkan keterangan polis, kejadian yang menimpa Adrian, 23, bermula pada pukul 6.30 petang di rumahnya di bandar Malang, Jawa Timur apabila dia bersama dua rakan serumah terdengar bunyi bising di luar kediaman mereka.

Menurut beliau, Adrian yang keluar menyiasat bunyi bising itu tidak menemui apa-apa yang aneh namun dia mengesyaki ada orang cuba mencuri motosikal yang baru dibelinya.

Pelajar itu kemudian berpesan kepada dua rakan serumahnya supaya mengunci pintu dan menunggu dia di dalam rumah, sementara dia menaiki motosikal untuk mencari pihak yang disyaki berniat jahat itu.

Tidak berapa lama kemudian selepas gagal menemui orang yang dicari, Adrian pulang semula ke rumah dan sejurus berhenti di luar rumah, dia secara tiba-tiba ditetak dengan senjata tajam di bahagian kanan lehernya oleh orang yang tidak dikenali.

Semasa serangan itu, Ludinata berkata, Adrian dilaporkan masih duduk di atas motosikalnya.

Polis percaya dua penjenayah terlibat dalam kes itu.

Ludinata memberitahu, pihak berkuasa Indonesia mengklasifikasikan pembunuhan pelajar Malaysia itu sebagai kes jenayah semata-mata dan tiada kaitan dengan motif lain termasuk balas dendam.

Kata beliau, polis Indonesia sedang memburu dua suspek berhubung kejadian itu namun sehingga berita ini ditulis, belum ada sebarang tangkapan dibuat.

"Pihak Hospital Saiful Anwar, Malang, telah selesai menjalankan bedah siasat ke atas jasad Adrian pada pukul 2.45 petang waktu tempatan dan sedang menguruskan penyerahan mayat itu kepada Kedutaan Besar Malaysia untuk dihantar pulang ke tanah air," kata beliau ketika dihubungi di Malang.

Adrian ialah mahasiswa Fakulti Perubatan, Universiti Brawijaya, Malang, Jawa Timur.

Ludinata berkata, hasil bedah siasat itu menyimpulkan bahawa kematian Adrian disebabkan luka parah pada leher sebelah kanan akibat ditetak dengan objek tajam.

Katanya, keluarga mendiang Adrian diwakili seorang bapa saudaranya dan seorang peguam untuk melihat keadaan mayat mendiang di hospital itu semalam.

Jasad Adrian akan dihantar pulang ke tanah air dengan pesawat Penerbangan Malaysia pada pukul 10.40 pagi waktu tempatan hari ini dari Lapangan Terbang Juanda, Surabaya dan dijadual sampai di KLIA, Sepang pada pukul 2.15 petang waktu Malaysia.

Seramai 173 pelajar Malaysia sedang menuntut di Malang pada masa ini dan daripada jumlah itu, 161 orang belajar di Universiti Brawijaya.

Sementara itu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menasihati semua pelajar Malaysia yang berada di Indonesia supaya sentiasa mengutamakan keselamatan diri bagi mengelakkan berlakunya kejadian tidak diingini.

Khaled berkata, pihaknya menuntut agar pihak berkuasa Indonesia melakukan siasatan terperinci berhubung kes itu.

Full content generated by Get Full RSS.

Dana baharu untuk pelajar miskin

Posted:

Dana baharu untuk pelajar miskin

Dana baharu untuk pelajar miskin

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my


PTPTN ingin memberi tumpuan kepada pembiayaan yuran pengajian dan meletakkan tanggungjawab kepada sektor swasta bagi kos sara hidup pelajar. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) merancang penubuhan dana baharu hasil sumbangan sektor korporat dan individu untuk disalurkan kepada pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi awam dan swasta yang kurang berkemampuan.

Penubuhan dana itu adalah sebahagian daripada cadangan PTPTN untuk mengehadkan pembiayaan mereka kepada hanya menampung yuran pengajian dan bukan lagi turut melibatkan kos sara hidup pelajar mulai 2013.

Pengerusinya, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, cadangan penubuhan dana itu bersama pelan pembiayaan terhad sedang diperhalusi dan bakal dikemukakan kepada Kementerian Pengajian Tinggi dan seterusnya dibentangkan kepada Kabinet tidak lama lagi.

"Untuk menggalakkan sumbangan swasta, PTPTN akan mencadangkan kepada kerajaan untuk memberi pelepasan cukai kepada sektor korporat atau individu yang membantu," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Tanpa mendedahkan saiz dana itu, Ismail berkata, sektor korporat boleh menyalurkan sumbangan melalui tiga kaedah iaitu menyalurkan secara terus kepada pelajar, institusi pengajian tinggi awam dan swasta atau melalui PTPTN yang akan mengagihkannya kepada pelajar yang layak.

Katanya, jika cadangan itu tidak diterima oleh kerajaan, pihaknya hanya meneruskan dasar pinjaman yang sedia ada.

Akhbar baru-baru ini melaporkan Ahli Lembaga Pengarah PTPTN telah membuat cadangan supaya pinjaman perbelanjaan diberhentikan pada tahun 2013 untuk mengurangkan bebanan perbadanan itu.

Keputusan itu bagaimanapun tidak mendapat sokongan banyak pihak termasuk Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamad Khaled Nordin yang yakin jika dilaksanakan ia akan menyulitkan kehidupan pelajar miskin.

Mohamad Khaled dilaporkan berkata, pihaknya akan mengkaji dengan teliti cadangan PTPTN itu kelak dengan mengambil kira keperluan pelajar daripada semua golongan.

Sehingga kini, sebanyak 1.87 juta pelajar telah mendapat pinjaman PTPTN membabitkan peruntukan RM41.60 bilion.

Pada tahun depan pula dijangka seramai 2.5 juta lagi pelajar akan memohon pinjaman PTPTN dan sehingga 31 September lalu sebanyak RM2.74 bilion pinjaman telah dibayar balik oleh peminjam berbanding pembayaran balik yang sepatutnya iaitu RM6.2 bilion.

Ismail menjelaskan, PTPTN juga ingin melihat wujudnya budaya menabung dalam kalangan ibu bapa sejak awal bagi membiayai sendiri kos pengajian atau sekurang-kurangnya kos sara hidup anak-anak mereka di universiti.

Beliau berkata, promosi dan galakan akan dipertingkatkan untuk agensi korporat menyediakan bantuan kewangan kepada pelajar miskin bagi tujuan menampung kos sara hidup mereka.

"Bantuan kewangan seumpama ini sememangnya telah dilaksanakan secara terus kepada institusi pengajian tinggi atau kepada pelajar, namun dengan penglibatan PTPTN diharap ia mampu menjadi budaya agensi korporat," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sajian makanan laut di SSS

Posted:

Sajian makanan laut di SSS

Sajian makanan laut di SSS

Oleh NASRI JAMALUDIN

MOHD. FAUZI (kanan) bersama adiknya, Hasbullah menunjukkan antara makanan laut yang menjadi kegemaran pelanggan di Selera Senibong Seafood.


KAMPUNG Senibong di Permas Jaya, Johor Bahru memang terkenal dalam kalangan penggemar makanan laut tidak kira penduduk tempatan mahupun luar Johor. Bagi pengunjung luar terutamanya yang pertama kali ke Johor, kehadiran anda seakan-akan tidak lengkap jika tidak dibawa menjamu selera di situ.

Dengan pelbagai pilihan restoran serta seleksi spesies hidupan laut antaranya ketam bangkang, siput gong-gong, udang, udang kara dan ikan yang dimasak enak pasti membuat siapa-siapa kecur air liur.

Tambahan pula, para pengunjung dapat menjamu selera dengan berlatar belakangkan laut dan curahan cahaya lampu pada waktu malam dari negara jiran, Singapura.

Antara restoran yang terkenal di kawasan berkenaan ialah Selera Senibong Seafood atau lebih dikenali sebagai SSS yang diusahakan dua beradik, Mohd. Fauzi Saadon, 44, dan adiknya, Hasbullah, 41.

Sumber segar

Kedua-dua mereka telah mengusahakan perniagaan itu sejak 10 tahun lalu malah, saiz restoran SSS telah dibesarkan dua tahun lepas untuk memberi keselesaan kepada para pelanggan.

Hasbullah yang lebih mesra dengan panggilan Pak Lah memberitahu, keistimewaan restorannya kerana sumber bahan mentah iaitu makanan laut diperoleh segar daripada pembekal.

Bahkan, ujarnya menu-menu yang dihidangkan merupakan menu asli yang dipelajari daripada kenalan yang mahir dengan masakan laut dan Thailand selain daripada buku masakan.

"Dari situ, maka hasilnya kami dapat mencipta menu sendiri. Bahkan, bagi memastikan rasa serta mutunya sentiasa konsisten, kesemua bahan termasuk perencah kami sediakan sendiri," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menurut Pak Lah, antara hidangan yang cukup popular dan menjadi tarikan utama pengunjung di situ termasuklah ikan kukus limau, ikan tiga rasa, kupang berlada, udang kara, ketam atau gong-gong lada hitam dan sotong berlada.


SIPUT GONG-GONG menjadi satu lagi sajian signatur dari dapur Selera Senibong Seafood.


Jelas Pak Lah, ikan kukus limau merupakan antara menu yang dicipta dan diubah suai sendiri hinggakan ia mempunyai rasa yang tersendiri dan mendapat sambutan menggalakkan.

Menurutnya, salah satu lagi kelebihan dan keistimewaan restoran itu ia terletak betul-betul di persisiran pantai yang menghadap Singapura iaitu di kawasan Senokor dan Sembawang.

Tambah Pak Lah, suasana itu membolehkan para pengunjung menikmati juadah sambil melihat panorama di sekelilingnya terutama pada waktu malam.

Sementara itu mengimbau kembali kejayaan mereka berdua mengusahakan restoran tersebut, kata Mohd. Fauzi kepayahan yang dilalui semasa merantau dari tanah kelahirannya di Pokok Sena, Kedah ke bandar raya itu pada tahun 1987 banyak mengajarnya.

Pernah jual kuetiaw

Kata Mohd. Fauzi, pada peringkat awal tiba di bandar raya tersebut dia telah mengusahakan jualan kuetiaw kerang menerusi kereta tolak di satu kawasan di Permas Jaya selama empat tahun. Kuetiaw itu dijual pada harga RM1.20 sen sepinggan.

"Keuntungan yang diperoleh dari jualan tersebut, saya bersama adik (Hasbullah) berpakat untuk mengusahakan restoran di Senibong dengan modal permulaan kira-kira RM40,000. Kalau peringkat permulaan kami hanya mampu menampung kira-kira 200 pelanggan dalam satu-satu masa, tetapi kini selepas diubah suai sejak dua tahun lalu restoran ini mampu menampung kira-kira 500 pelanggan," katanya.

Mohd. Fauzi berkata, antara hari yang paling ramai pengunjung ialah pada hujung minggu, musim cuti perayaan dan cuti sekolah dengan pengunjung termasuk dari negara jiran Singapura.

Mengenai harga makanan, Mohd. Fauzi berkata, ia masih di paras berpatutan dan masih mampu dinikmati mereka yang berpendapatan sederhana.

"Adalah menjadi kepuasan bagi kami apabila orang berpendapatan sederhana dapat menikmati juadah yang kami tawarkan malah, kami turut membuat jamuan amal untuk masjid dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Senibong apabila ada aktiviti di kedua-dua institusi tersebut," katanya yang turut memberitahu restoran itu kerap dikunjungi orang kenamaan.

Full content generated by Get Full RSS.

PreCoius lindungi garis-garis halus kulit

Posted:

PreCoius lindungi garis-garis halus kulit

PreCoius lindungi garis-garis halus kulit

ZARINA menunjukkan produk antipenuaan yang memberi kesan pencerahan pada kulit.


PENJAGAAN rupa paras boleh dianggap sebagai satu keperluan terutama bagi golongan wanita bekerjaya yang mementingkan penampilan diri.

Maka tidak hairanlan demi untuk mengekalkan gaya penampilan yang menarik golongan wanita sanggup berhabis untuk mendapatkan produk penjagaan kesihatan dan rawatan penjagaan kulit berkualiti.

Menyedari keinginan setiap wanita untuk tampil jelita, syarikat Perfect Infinity Sdn. Bhd. (Perfect Infinity) yang berpusat di Seberang Jaya, Pulau Pinang menawarkan produk penjagaan kulit yang bukan sahaja berkesan, tetapi turut mematuhi piawaian.

Menurut pengasasnya, Zarina Ahmad, produk penjagaan kulit jenama PreCoius bukan sahaja mendapat pengesahan selamat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bahkan menerima pensijilan halal kerana menggunakan bahan-bahan yang suci.

Mengulas lanjut, ujarnya produk antipenuaan yang menggunakan stem epal dari Switzerland itu berfungsi mengaktif dan menjana semula sel stem kulit.

Katanya, sel stem itu diperoleh daripada bahagian tengah buah epal yang amat sesuai digunakan untuk rawatan penjagaan kulit.

"Produk ini juga menggunakan bahan asid hiluronik iaitu sejenis asid yang fungsinya melindungi kulit daripada kekeringan selain menganjalkan kulit wajah yang berkedut serta garis-garis halus akibat proses penuaan.

"PreCoius juga diadun dengan bahan-bahan lain yang terbukti mampu melambatkan proses penuaan termasuklah kolagen berasaskan hidupan laut (hidupan marin), ekstrak bunga kamomil dan asik laktik yang diambil dari susu.

"Ekstrak bunga kamomil misalnya berperanan menjadikan wajah lebih segar, cerah kemerah-kemerahan dan tidak pucat," katanya.

Jelas Zarina lagi, produk Precoius istimewa kerana ia juga berupaya memberi kesan pencerahan kulit wajah dengan cepat dan mudah tanpa perlu mengambil krim tambahan lain.

"Produk ini juga mampu mengurangkan kesan jeragat dan jerawat serta sesuai untuk semua jenis kulit. Semua kesan penggunaan ini berdasarkan testimoni kami

ke atas 100 pengguna yang semuanya memberikan maklum balas positif," jelasnya.

PreCoius yang dijual dalam kotak bersaiz 25 mililiter (ml) pada harga RM149 boleh diperoleh daripada 30 pengedar di seluruh negara.

Orang ramai bolehlah menghubungi Perfect Infinity di talian 04-398 1626 atau 016-412 4626 untuk keterangan lanjut. – RIZAM ZAKARIYA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kim Swee mahu aksi lebih garang

Posted:

Kim Swee mahu aksi lebih garang

Kim Swee mahu aksi lebih garang

Daripada AZIZUL FAHMI
AHMAD ZABIDI
azizulfahmi@kosmo.com.my

KIM SWEE (kanan) memberi arahan kepada anak-anak buahnya pada sesi latihan di sebuah gelanggang tenis di Jakarta semalam.


JAKARTA – Jurulatih skuad bola sepak bawah 23 tahun (B-23) negara, Ong Kim Swee boleh menghela nafas lega apabila barisan kendaliannya mengutip satu mata ketika seri tanpa jaringan dengan Singapura pada aksi pembukaan Kumpulan A Sukan SEA 2011 kelmarin.

Sekalipun gagal mengutip tiga mata berharga, Kim Swee tetap menganggap mata 'keramat' itu mampu menjelmakan semangat buat anak-anak buahnya untuk tampil lebih garang bagi menghadapi perlawanan seterusnya.

Justeru, Kim Swee menuntut barisan Harimau Muda bangkit memburu tiga mata penuh apabila membuat perhitungan dengan musuh tradisi, Thailand di Stadium Gelora Bung Karno hari ini.

"Saya akui pada perlawanan pertama menentang Singapura semalam (kelmarin), para pemain saya bermain di bawah tahap sebenar. Saya lihat ada beberapa pe- main berpengalaman gagal bermain seperti yang diharapkan.

"Bagaimanapun, saya percaya mereka akan kembali menampilkan aksi yang diharapkan pada perlawanan menentang Thailand nanti," kata Kim Swee ketika ditemui Kosmo! semalam.

Ditanya kekuatan yang dimiliki Thailand, Kim Swee mengakui, lawan mereka itu masih layak bergelar jaguh di pentas Asia Tenggara biarpun barisan negara tampil selaku penyandang juara di bumi Jakarta.

"Walaupun Thailand gagal menjuarai Sukan SEA 2009 dan Piala Suzuki AFF tahun lalu, saya masih menganggap mereka sebagai antara pasukan pilihan.

"Hampir kesemua pemain Thailand memiliki mutu permainan yang berkualiti. Saya akui dan para pemain saya juga sedar, aksi menentang Thailand esok (hari ini) bukan satu tugas mudah.

"Jadi saya mahu pemain-pemain saya memberikan komitmen penuh ketika berdepan Thailand nanti. Bagi saya, setiap perlawanan ada tekanannya dan para pemain perlu tahu apa yang harus mereka lakukan," jelasnya.

Bagi 'menjerat' Thailand yang tampil membuka langkah sulung pada temasya kali ini, Kim Swee berkata, beliau akan melakukan rombakan kecil khususnya di barisan tengah.

"Selepas perlawanan menentang Singapura, saya sudah dapat kesan beberapa kelemahan yang timbul. Untuk itu, saya mungkin akan membuat beberapa pertuka- ran pemain di posisi tengah bagi mengimbangi rentak permainan.

"Namun pada masa yang sama, saya perlu menilai tahap kecerga- san para pemain kerana jadual perlawanan (membabitkan skuad negara) hanya berselang sehari se- lepas aksi dengan Singapura.

"Berbeza dengan Thailand, ini merupakan perlawanan pertama mereka. Jadi mereka tidak akan menghadapi masalah kecergasan pemain," tambah Kim Swee.

Jika kekal dengan formasi 4-4-2, Kim Swee pasti meletakkan Izzaq Farris Ramlan dalam kesebelasan utama andai penyerang tinggi lampai itu sudah pulih daripada masalah cirit-birit yang dihidapinya sejak beberapa hari lalu.

Izzaq yang hanya beraksi seba- gai pemain gantian kelmarin, bakal bergandingan dengan Ahmad Fakri Saarani bagi menggempur kubu Thailand.

Peranan 'arkitek' tengah kembali diisi Irfan Fazail dan K. Guru- samy, manakala kapten Baddrol Bakhtiar dan Syahrul Azwari Ibrahim pula menggalas tugas di posisi sayap kiri dan kanan.

Benteng pertahanan pula kekal ditunjangi empat tonggak berpengaruh, Mohd. Muslim Ahmad, Mohd. Fadhli Shas, Asraruddin Putra Omar (bek kiri) dan Mahali Jasuli (bek kiri), manakala Khairul Fahmi Che Mat terus diberi tanggungjawab menjaga gawang negara.

Full content generated by Get Full RSS.

Fokus pemain tidak terjejas - Hamidin

Posted:

Fokus pemain tidak terjejas - Hamidin

Fokus pemain tidak terjejas - Hamidin

JAKARTA - Sikap penyokong Indonesia yang berke- lakuan tidak profesional jelas sekali tidak mendatangkan resah buat skuad bola sepak B-23 negara.

Hakikatnya, barisan kendalian Ong Kim Swee itu awal-awal lagi sudah diingatkan dengan provokasi yang akan dicetuskan oleh penyokong Indonesia ketika mereka turun beraksi pada temasya Sukan SEA kali ini.

Pada pertemuan menentang Singapura di Stadium Gelora Bung Karno kelmarin, skuad Harimau Muda diejek penyokong tempatan yang sememangnya sudah bersedia 'melanyak' anak- anak buah Kim Swee.

Mujur mereka tidak begitu dihantui dengan sorakan 'boo' oleh ribuan penyo- kong Indonesia, sebaliknya masih mampu menjalankan tanggungjawab yang diberikan sebaik mungkin.

"Perkara ini (diejek penyokong Indo- nesia) sudah kita jangka dari awal lagi. Para pemain sudah memahami dan sedar akan situasi yang bakal dihadapi mereka di sini.

"Bagaimanapun, itu bukan alasan untuk mereka gagal menampilkan aksi permainan yang diharapkan. Saya lihat, mereka tidak hilang fokus pada perlawanan dengan Singapura semalam (kelmarin) walaupun sering kena 'boo' oleh penyokong Indonesia," jelas pengurus skuad B-23 negara, Datuk Hamidin Mohd. Amin semalam.

Barisan pemain negara mula mene- rima provokasi daripada penyokong Indonesia sebaik sahaja lagu Negaraku berkumandang sebelum perlawanan berlangsung.

Situasi itu jelas mengundang rasa terkejut para pegawai dan penyokong negara walaupun mereka sudah bersedia dengan 'gelora' yang menanti di gelanggang keramat tersebut.

"Saya sudah ingatkan para pemain bahawa mereka jangan hilang fokus setiap kali diejek penyokong Indonesia. Yang penting, mereka mampu menyerap setiap tekanan, baik di dalam mahupun di luar padang.

"Mereka juga sedar masalah ini akan berterusan setiap kali skuad negara beraksi. Jadi mahu atau tidak, mereka memberikan komitmen 200 peratus di tengah padang," tambahnya.

Mengenai cabaran yang menanti barisan pemain Kim Swee selepas seri tanpa jaringan dengan Singapura kelmarin, Hamidin berkata, pertemuan menentang Thailand hari ini akan menjadi petunjuk kepada hala tuju skuad negara.

"Selepas undian dikeluarkan, kita sudah tahu bahawa Kumpulan A adalah kumpulan maut. Ada empat pasu- kan (Thailand, Indonesia, Singapura dan Malaysia) mempunyai peluang yang seimbang untuk mara ke saingan separuh akhir.

"Jadi saya dapat menjangkakan satu persaingan yang cukup sengit antara keempat-empat pasukan ini untuk mengisi dua slot ke separuh akhir.

"Bermula perlawanan menentang Thailand esok (hari ini), saya harap para pemain bangkit seterusnya mela- yakkan diri ke saingan separuh akhir," jelasnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Atlet sukan layar pindah-randah

Posted:

Atlet sukan layar pindah-randah

Atlet sukan layar pindah-randah

KOS penginapan yang tinggi mungkin antara punca atlet sukan layar negara enggan menginap di tempat yang disediakan oleh pihak penganjur Sukan SEA 2011 di Jakarta.

Ketua Kontinjen Malaysia, Datuk Naim Mohammad yang dihubungi berkata, insiden tersebut menjadi masalah utama yang bukan sahaja melibatkan atlet negara, malah kebanyakan atlet dari negara lain apabila mereka tiba di negara tuan rumah sebelum 9 November.

"Pihak kami telah membantu mereka menyediakan tempat penginapan atas biayaan sendiri, namun mereka enggan tinggal di situ," jelas Naim.

Untuk itu, atlet terpaksa 'berpindah-randah' di beberapa hotel sebelum mendapat penginapan rasmi yang hanya disediakan selepas 9 November.

Menurut Naim, ia hanya bersifat sementara dan antara punca setiap pasukan berselerak di hotel sekitar di Jakarta kerana penganjur tidak menyediakan perkampungan sukan seperti kelaziman yang dilakukan oleh tuan rumah sebelum ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bieber, Lady Gaga dominasi anugerah MTV

Posted:

Bieber, Lady Gaga dominasi anugerah MTV

Bieber, Lady Gaga dominasi anugerah MTV

JUSTIN BIEBER menggondol Anugerah Persembahan Pop Terbaik dalam Anugerah Muzik Eropah MTV di Belfast, Ireland Utara kelmarin.


BELFAST - Anugerah Muzik Eropah MTV menjadi satu sambutan perayaan buat penyanyi remaja, Justin Bieber dan ikon pop, Lady Gaga.

Lady Gaga menggondol empat anugerah berbanding tiga pada tahun lalu.

Dia yang berusia 25 tahun dan berasal dari New York memenangi anugerah penyanyi terbaik wanita, lagu terbaik dan video terbaik menerusi lagu Born This Way dan anugerah peminat teramai.

"Saya mengetahui, lagu itu amat istimewa apabila saya menulisnya dan saya tidak mengetahui bila pertama kali kali saya mula menulisnya," kata Lady Gaga yang sebak kepada penonton di Arena Odyssey di sini kelmarin.

"Ini merupakan sebuah lagu paling penting yang pernah saya tulis dan album single paling penting," tambahnya.

Bieber yang berusia 17 tahun menggondol anugerah persembahan penyanyi pop terbaik dan penyanyi lelaki paling utama.

Dia menjadi tumpuan selepas menafikan dakwaan seorang wanita dari Amerika Syarikat (AS) bahawa penyanyi tersebut bapa kepada seorang anak lelaki yang dilahirkannya pada Julai lalu.

Semasa di pentas Bieber berkata: "Anda semua menjadi punca saya kini berada di atas pentas.

"Terdapat banyak cakap-cakap merepek mengenai diri saya kebelakangan ini."

Anugerah itu juga dihiburkan dengan persembahan, Bieber, Lady Gaga, Bruno Mars, Coldplay dan Chris Martin.

Kekasih Bieber yang juga penyanyi, Selena Gomez menjadi hos anugerah itu.

Penyanyi rap AS, Eminem menggondol anugerah persembahan terbaik hip hop dan Linkin Park memperoleh anugerah band rock terbaik. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Lindsay Lohan dipenjarakan hanya lima jam

Posted:

Lindsay Lohan dipenjarakan hanya lima jam

Lindsay Lohan dipenjarakan hanya lima jam


LINDSAY LOHAN


LOS ANGELES - Pelakon terkenal, Lindsay Lohan mendaftar masuk ke sebuah penjara untuk menjalani hukuman penjara 30 hari.

Pelakon filem Mean Girls itu mendaftar masuk ke sebuah penjara di Lynwood malam kelmarin.

Dia mempunyai tempoh sehingga 9 November depan untuk melaporkan diri.

Seorang hakim memutuskan Lohan dipenjarakan selepas dia didapati melanggar tempoh pemerhatian kerana menamatkan tugasan di sebuah pusat perkhidmatan komuniti di sebuah pusat perlindungan wanita.

Dia diarah menjalani tugasan itu sebagai salah satu hukuman kerana mencuri seutas rantai.

Namun, dia dipenjarakan hanya beberapa jam berbanding hukuman sepatutnya iaitu 30 hari kerana penjara yang sesak.

Dia dikatakan berada di dalam penjara itu selama lima jam dan dibebaskan awal semalam. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Bas jadi sekolah bergerak di India

Posted:

Bas jadi sekolah bergerak di India

Bas jadi sekolah bergerak di India


SEBUAH bas yang menjadi sekolah bergerak diletakkan di sebuah kawasan setinggan di Hyderabad pada 1 November lalu.Reuters


HYDERABAD - Sebuah bas menjadi sekolah bergerak di bandar Hyderabad, selatan India untuk kanak-kanak yang tinggal di kawasan setinggan.

Keluarga kanak-kanak itu merupakan buruh di tapak pembinaan, pembantu rumah dan pengutip akhbar, pakaian serta barang lama yang boleh dijual manakala ibu mereka menjadi pembantu rumah.

"Kanak-kanak ini tidak mempunyai masa untuk pergi ke sekolah melainkan sekolah datang kepada mereka," kata Pengasas Yayasan CLAP, T. L. Reddy yang mengendalikan perkhidmatan bas yang menjadi sekolah itu.

Keluarga kanak-kanak itu tidak pernah pergi ke sekolah menyebabkan mereka bekerja keras untuk membayar hutang.

Menurut Reddy yang bertugas sebagai guru sejak 25 tahun lalu, dia mengumpulkan sumbangan dan mendirikan khemah untuk dijadikan kelas sebelum menggunakan bas tiga tahun lalu.

Dinding di dalam bas itu dihiasi dengan huruf, nombor dan gambar buah-buahan serta haiwan. - Reuters

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mesin ATM dilarikan dari sebuah bank

Posted:

Mesin ATM dilarikan dari sebuah bank

Mesin ATM dilarikan dari sebuah bank

08/11/2011 8:20pm

KUALA LUMPUR – Sebuah bank di Taman Midah, Cheras kerugian kira-kira RM316,000 apabila satu daripada lapan mesin juruwang automatik (ATM) dilarikan sekumpulan individu awal pagi ini.

Ketua Polis Daerah Cheras, ACP Mohan Singh Tara Singh berkata, kejadian itu disedari kira-kira pukul 3 pagi, apabila kereta peronda polis yang lalu di kawasan tersebut melihat dua bahagian cermin yang menempatkan mesin berkenaan pecah.

Beliau berkata polis tidak menolak kemungkinan mesin ATM itu dilarikan dengan cara mengheretnya menggunakan kenderaan berat.

"Kedudukan mesin yang terletak berhadapan dengan pintu masuk memudahkan suspek melarikan mesin itu. Kemungkinan mesin itu diheret dengan menggunakan lori atau kenderaan jenis pacuan empat roda," katanya kepada pemberita hari ini.

Mohan Singh berkata siasatan awal menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) mendapati kegiatan itu dilakukan oleh lima hingga enam lelaki berusia lingkungan 30-an.

"Kita percaya mereka melakukan kegiatan itu dengan hanya mengambil masa lima hingga 10 minit, dan kesemua suspek tidak memakai penutup muka (topeng) bagi menyembunyikan identiti mereka.

"Siasatan awal juga mendapati alat penggera tidak berfungsi dan premis ketika itu tidak diawasi oleh pengawal keselamatan. Bagaimanapun, kita sedang meneliti rakaman CCTV di dalam dan luar premis itu," katanya. Mohan Singh berkata mesin itu ditemui semula di Hulu Klang, Ampang dekat sini oleh orang awam, kira-kira pukul 11 pagi, namun semua wang tunai telah dilarikan.

Beliau berkata satu pasukan khas ditubuhkan bagi menjalankan siasatan secara saintifik, termasuk mengesan semua suspek yang terlibat dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan.

"Orang ramai yang melihat dan mempunyai maklumat mengenai kejadian itu, boleh hubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras di talian 03-92840083 atau hubungi terus Inspektor Aniza Murad di talian 012-5413005," katanya. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Nelayan warga Myanmar mati dibunuh

Posted:

Nelayan warga Myanmar mati dibunuh

Nelayan warga Myanmar mati dibunuh

08/11/2011 7:38pm

TELUK INTAN – Seorang lelaki warga Myanmar yang bekerja sebagai nelayan, ditemui mati dengan kesan cedera di belakang badan akibat ditetak objek tajam, dipercayai dibunuh, di Jalan Tepi Sungai, Hutan Melintang dekat sini semalam.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak ACP Goh Kok Liang berkata mayat Hla Khin, 35, ditemui rakan senegaranya, yang berjanji untuk bertemu dengan mangsa, terbaring di tepi jalan berlumuran darah, sebelum menghubungi polis.

Beliau mayat mangsa kemudian dihantar ke Hospital Teluk Intan untuk bedah siasat dan polis menyiasat kes itu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Setakat ini, belum ada tangkapan dilakukan, katanya ketika dihubungi hari ini.

Dalam kejadian berasingan, Goh berkata polis sedang mengesan beberapa individu bagi membantu siasatan berhubung kes empat sekeluarga cedera diserang sekumpulan lelaki bersenjatakan parang, yang dipercayai berpunca daripada perebutan harta, di Kampung Telok Kumpol, Hutan Melintang dekat sini Ahad lepas.

Beliau berkata dalam insiden 10.30 malam itu, selain menyebabkan seorang anggota keluarga tersebut cedera parah, penyerang melarikan barang kemas, wang tunai serta telefon bimbit milik mangsa, yang kesemuanya bernilai lebih RM10,000.

Ketika kejadian, mangsa yang hanya dikenali sebagai Letchumanan, 56, bersama beberapa anggota keluarga, termasuk dua wanita, sedang berehat di rumah mereka sebelum seorang anggota keluarganya datang bersama kira-kira 20 individu dengan menaiki motosikal.

Goh berkata sebaik mangsa membuka pintu, kumpulan itu menyerang keluarga Letchumanan, menyebabkan dia tidak mampu berbuat apa-apa sehinggalah mereka melarikan diri.

Beliau berkata semua mangsa yang cedera kemudian dikejarkan ke Hospital Teluk Intan dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 394 Kanun Keseksaan.

Sehubungan itu, polis meminta kerjasama orang ramai yang melihat kejadian tersebut agar menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Hilir Perak di talian 05-6299222 bagi membantu siasatan. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

UniMAP perluas korban ke luar negara

Posted:

UniMAP perluas korban ke luar negara

UniMAP perluas korban ke luar negara

08/11/2011 5:59pm

KANGAR – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berhasrat memperluas ibadah korbannya ke luar negara bagi menyemarakkan sambutan Aidiladha, kata Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Kamarudin Hussin hari ini.

Menurutnya, universiti itu akan memperuntukkan kira-kira empat ekor lembu kepada negara-negara terpilih setiap tahun di samping melaksanakan kegiatan korban di peringkat kampus.

"Kami hanya akan menyalurkan sumbangan kewangan melalui kedutaan negara-negara terbabit bagi membolehkan mereka menggunakannya untuk membeli haiwan yang akan dikorbankan," katanya semasa menghadiri majlis korban peringkat UniMAP di kampus Kubang Gajah dekat sini hari ini.

Sebanyak 15 ekor lembu dikorbankan oleh kira-kira 90 warga UniMAP dan kegiatan anjuran Pusat Islam UniMAP itu dilakukan secara bergotong royong.

Daging korban itu turut diagihkan kepada rumah-rumah kebajikan seluruh Perlis selain dimasak untuk dikendurikan kepada warga UniMAP yang beragama Islam terutama para pelajar antarabangsanya. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Ketelusan ASK 2011

Posted:

Ketelusan ASK 2011

Ketelusan ASK 2011

BERAKHIR sudah debaran karyawan seni tanah air, khususnya untuk penggiat filem dan drama serta pemain atau pelakon yang telah disenarai sebagai antara yang terbaik dalam Anugerah Skrin 2011 (ASK 2011) apabila semua keputusan diumumkan pada malam Jumaat lalu.

Secara jujur, majlis yang berlangsung selama dua jam setengah dengan pelbagai variasi hiburan yang kebanyakannya diberi ruang kepada artis generasi muda itu kelihatan tidak mempunyai sebarang momentum.

Majlis juga mendatar biar pihak penganjur meletakkan aktres Rozita Che Wan yang pertama kali menjadi hos bersama Ally Iskandar. Tiada yang terlebih menarik, kecuali 'persembahan hos' yang tipikal dengan usik-usik serta mengikut skrip yang tersedia.

Namun jauh di sebalik sebuah rancangan secara langsung yang sedang dipertontonkan kepada audiens, ASK 2011 sebenarnya telah mencapai sasaran dengan mengiktiraf golongan karyawan yang layak untuk diangkat sebagai paling terbaik.

ASK 2011 kali ini mempertandingkan sebanyak 23 kategori yang meliputi kategori drama, filem dan penerbitan dalaman serta dua anugerah khas iaitu Anugerah Artis Harapan Pantene dan Anugerah Yasmin Ahmad.

Setiap keputusan tiada pertikaian untuk semua kategori kecuali kategori Filem Terbaik yang tiba-tiba dimenangi oleh Magika milik KRU Studios kerana dalam kategori kecil, Magika tidak memenangi sebarang anugerah. Hal itu bagaimanapun dijawab Presiden Eksekutif Kumpulan KRU, Norman Abdul Halim dengan realistik.

Katanya yang mengaku datang tanpa harapan: "Magika seperti mengulangi kejayaan dalam Festival Filem Malaysia Ke-23 (FFM 23) yang lalu apabila sekali lagi diangkat sebagai filem terbaik dalam anugerah ini. Ini adalah kemenangan pertama kami dalam ASK 2011. Magika mempunyai keistimewaan tersendiri dan saya menghargai kemenangan ini kerana kita tidak tahu kehendak juri."

Satu lagi keputusan yang kurang mendapat sambutan hangat adalah kategori Pelakon Lelaki Terbaik Filem yang dimenangi Remy Ishak melalui lakonannya dalam filem Cun. Banyak yang berpendapat lakonan yang lebih memberangsangkan diberi pesaingnya iaitu Aaron Aziz, Ady Putra dan Shaheizy Sam dilihat lebih menonjol kerana mereka dilihat keluar dari kepompong lakonan biasa.


DATIN PADUKA UMIE AIDA dan Eja berkongsi kemenangan sebagai pelakon wanita terbaik filem dan drama.


Sementara bagi lebih 20 keputusan lain yang dipertandingkan, semua berada dalam radar yang dijangka, terutama kemenangan besar drama sulung arahan pelakon senior Sabri Yunus, 50, Sanggul Beracun. Ia boleh disifatkan sebagai malam milik Sabri, seorang calon sutradara underdog yang akhirnya menerima pengiktirafan luar biasa secara peribadi bagi dirinya dalam anugerah tersebut.

Sanggul Beracun membawa pulang empat anugerah utama termasuk Videografi Terbaik, Lakon TV Terbaik, Pengarah Terbaik Drama dan Drama Terbaik. Sabri yang ditemui semasa sidang akhbar ternyata gugup dengan kemenangan besar yang diperoleh.

Akui Sabri yang sinonim dengan produk berbentuk sitkom, dia hanya menyandarkan harapan kepada pelakon wanita drama tersebut, Erra Fazira untuk menang Pelakon Drama Terbaik. Namun, sebaliknya yang berlaku apabila dia yang menang dan bukan Erra yang tewas di tangan rakan baiknya, Umie Aida.

"Saya tidak mempunyai harapan yang besar terhadap Sanggul Beracun. Apabila menang besar, saya terfikir saya patut mengarah sejak lama dulu. Mungkin sebelum ini tiada yang membuka ruang dan saya sendiri tidak mencari peluang untuk menumpahkan karya saya.

"Saya akui ini adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti ini. Syukur kerana karya ini diberi pengiktirafan walaupun saya secara peribadi kecewa kerana Erra tidak menang kerana dia terlalu bagus di dalam karya ini," katanya yang tidak menolak untuk aktif mengarah selepas ini jika peluang terbuka luas buatnya.

Sementara Sabri meraih kemenangan besar untuk kategori drama, pengarah Osman Ali pula mencipta wilayah kemenangannya tersendiri apabila filem arahannya, Cun, turut membawa pulang tiga anugerah besar. Osman sendiri diangkat sebagai Pengarah Terbaik Filem. Dua orang pelakonnya iaitu Remy Ishak membawa pulang predikat Pelakon Lelaki Filem Terbaik dan Nadia Nisa dinobat sebagai Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Filem.

Menurut Osman, dia juga tidak memasang angan yang besar untuk filem yang disifatkannya sebagai filem kecil jika dibandingkan dengan saingannya seperti Merong Mahawangsa atau Magika. Namun dia tetap bersyukur dengan kemenangan yang berpihak kepadanya dan berangggapan dua pelakonnya memang layak menang kerana kredibiliti mereka.

Kemenangan Datin Paduka Umie Aida sebagai Pelakon Wanita Drama Terbaik menerusi lakonan mantapnya dalam drama Airmata Nursalina memang sudah diduga. Kemenangan kali ketiga dengan status yang sama dalam anugerah yang sama ini bagaimanapun tidak membuat Umie megah.


SABRI YUNUS tersenyum besar bersama empat trofi yang dirangkul menerusi drama sulung arahannya, Sanggul Beracun.


"Saya selalu ingat pesan kakak saya, Erma Fatima. Menang atau bangga dengan anugerah itu hanya bersifat sementara iaitu semasa saya di atas pentas sahaja. Sebaik turun dari pentas, saya sebenarnya sedang menggalas tanggungjawab yang lebih besar iaitu harus memberi yang lebih baik pada persembahan akan datang," katanya yang mengaku suka bekerja dengan Erma kerana mereka boleh berkomunikasi dengan baik untuk menjayakan sesuatu projek.

Siti Shahriza atau Eja yang cukup terkenal sebagai dramatis mengukir sejarah peribadi apabila dinobat sebagai Pelakon Wanita Terbaik Filem yang diperoleh menerusi lakonan dalam filem seram Janin.

Sedar bahawa filem seram tersebut tidak mendapat publisiti meluas, namun kata Eja yang sudah 15 tahun menjadi pelakon, dia bersyukur kerana kemenangan berpihak kepadanya. Bagi hemat Eja, filem berat seperti Janin terbitan Grand Brilliance Sdn. Bhd itu mempunyai kekuatan tersendiri.

"Saya amat bersyukur dengan pencapaian yang saya peroleh hari ini. Saya mengaku saya seorang yang amat cerewet dan begitu mementingkan kualiti dan saya percaya Janin adalah sebuah filem yang baik dengan skrip yang bagus.

"Jujur, saya tidak peduli soal populariti, tetapi saya amat mementingkan kualiti kerana saya percaya popular akan hilang, tetapi kualiti yang akan terus memanjangkan jangka hayat saya sebagai pelakon dalam industri seni," ujarnya.


GANDINGAN Shaheizy Sam dan Rosyam Nor begitu serasi sehingga ada yang berbisik mereka sepatutnya menjadi hos majlis tersebut.


Selain barisan pemenang yang melahirkan keterujaan mereka, beberapa kategori seperti Drama Rantaian Terbaik yang menjadi milik drama hangat Juvana misalnya memang sudah ditebak.

Hanya sahaja Anugerah Khas Yasmin Ahmad yang diberi kepada Syamsul Yusof bukan satu ekspektasi dari umum. Berterima kasih terhadap pengiktirafan tersebut, kata Syamsul apa yang diperoleh itu akan menjadi pemangkin buatnya untuk menghasilkan karya-karya yang lebih bermutu.

Secara keseluruhan, keputusan yang diperoleh adalah adil. Malah biar ASK 2011 yang diwujudkan pada tahun 1994 itu asalnya hanya mempunyai kuota untuk program terbitan Media Prima sahaja, kini ia yang telah dibuka kepada semua stesen televisyen di Malaysia.

ASK 2011 barangkali anugerah paling telus untuk tahun ini apabila ia tidak hanya didominasi oleh satu pihak sahaja sekali gus membangkit kembali kepercayaan khalayak terhadap sesebuah anugerah yang lewat kebelakangan ini sudah terlihat cukup lelah dengan 'politik' pemenang yang telah ditentukan akan menjadi milik siapa.

Full content generated by Get Full RSS.

Rahsia sukses Ruth Sahanaya

Posted:

Rahsia sukses Ruth Sahanaya

Rahsia sukses Ruth Sahanaya

Oleh HARYATI KARIM


RUTH SAHANAYA merahsiakan konsep persembahannya dalam Konsert 25 Tahun Ruth Sahanaya pada 17 Disember ini.


RUTH SAHANAYA satu nama yang cukup besar di bumi Indonesia dan juga merupakan salah satu diva tersohor dalam industri muzik negara seberang itu.

Sempat bergabung dengan Krisdayanti dan Titi DJ untuk konsert tiga diva dan juga album Semua Jadi Satu pada tahun 2006, tahun ini genap 25 tahun usia kerjaya penyanyi yang cukup popular dengan lagu Kaulah Segalanya dan Keliru itu.

Sempena dengan 25 tahun usia kerjaya nyanyiannya, Ruth Sahanaya bakal menghiburkan peminatnya dalam konsert berskala besar buat pertama kalinya di Malaysia pada 17 Disember depan, pada pukul 8.30 malam di Plenary Hall, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Konsert solo yang diberi nama Konsert 25 Tahun Ruth Sahanaya merupakan salah satu daripada konsert jelajahnya yang bermula di Jakarta pada 25 November tahun lalu dan Indonesia pada 10 Jun lalu.

Bertemu dengan penyanyi yang berusia 45 tahun itu pada majlis sidang akhbar pelancaran konsert tersebut di Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur baru-baru ini, Ruth tidak dapat menyembunyikan perasaan gembiranya untuk bertemu dengan peminat di Malaysia.

"Akhirnya impian saya untuk mengadakan konsert besar di Malaysia tercapai juga selepas 25 tahun menyanyi. Sebenarnya impian ini sudah lama saya simpan memandangkan peminat di Malaysia kerap bertanya kepada saya, bila mahu adakan konsert di Malaysia.

"Secara jujur Malaysia begitu dekat dengan hati saya kerana peminat di sini sentiasa mendukung kerjaya saya. Tidak lengkap rasanya perjalanan seni selama 25 tahun jika tidak mengadakan konsert di sini. Konsert ini tanda penghargaan saya buat peminat Malaysia," ujarnya yang memberitahu Malaysia sudah seperti rumah keduanya.

Teruja

Bukan sekali dua, Ruth terbang ke Malaysia untuk mengadakan persembahan tetapi kekerapannya sudah tidak terhitung dengan jari. Bagaimanapun, konsert solo skala besar pertamanya tetap mengujakan Ruth.

"Teruja, berdebar, semuanya ada. Memang sebelum ini saya sering terbang ke Malaysia untuk mengadakan persembahan tetapi berskala kecil seperti showcase dan persembahan makan malam. Jadi, konsert besar di Malaysia merupakan pertama kali buat saya pada Disember depan.

"Bagaimana corak persembahannya tidak boleh diberitahu, nanti tidak ada unsur kejutan. Apa pun untuk konsert ini saya akan bawa ahli muzik dan tenaga kerja dari Jakarta," ujar ibu kepada dua cahaya mata itu lagi.

Dijangka konsert itu bakal berlangsung selama dua jam setengah dan sebanyak 30 sehingga 40 buah lagu yang dipetik daripada 15 buah album Ruth akan didendangkan pada konsert tersebut.

"Saya tidak meletakkan harapan yang terlalu tinggi untuk konsert ini. Harapan saya agar peminat di Malaysia terhibur dan itu sudah cukup untuk membuatkan saya gembira," jelasnya yang sempat memberi petua awet mudanya iaitu sentiasa senyum.

Bukan itu sahaja, Ruth turut mengundang Datuk Khatijah Ibrahim untuk menghangatkan lagi konsert yang dibawakan oleh A'caralis Kuala Lumpur Sdn. Bhd., itu.

Dalam pada masa yang sama penyanyi yang mesra dipanggil dengan nama timangan Uthe itu memberitahu menjaga disiplin serta mempunyai sentiasa ingin belajar merupakan rahsia bagaimana dia dapat bertahan selama 25 tahun dalam industri muzik.

"Disiplin dalam soal waktu, menjaga kesihatan dan sentiasa mahu belajar antara faktor yang saya percaya banyak membantu saya dalam mencapai kejayaan hari ini.

"Kita juga harus sentiasa berpijak di bumi yang nyata. Jangan mudah lupa atau sombong, jika ada yang memberi kritikan, kita harus menerimanya dengan baik. Selain itu, saya juga sentiasa berfikiran positif agar sentiasa sihat dan ceria. Memang bukan mudah untuk melakukannya, tetapi kita harus mencuba sedaya-upaya," ujar Ruth.

Tidak hipokrit

Ruth juga memberitahu, sepanjang kerjayanya sebagai penyanyi, dia tidak pernah bersikap hipokrit, malah lebih senang menjadi dirinya sendiri walau di mana dia berada.

"Saya menjadi diri sendiri. Tidak pernah hipokrit dan menjadi orang lain. Penampilan saya di atas pentas, sama sahaja dengan penampilan saya di rumah. Jadi, orang senang dengan saya," luahnya yang turut mengambil vitamin tambahan untuk mengekalkan kesihatan tubuhnya.

Buat peminat yang mahu menyaksikan Konsert 25 Tahun Ruth Sahanaya, tiket-tiket boleh didapati pada harga RM1500 (VVIP), RM788, RM588, RM388, RM128 di laman sesawang, www.ilassotickets.com dan di semua cawangan Rock Corner. Anda juga boleh menghubungi talian hotline 03-7957 6088.

Sebahagian daripada hasil jualan tiket akan didermakan kepada beberapa badan kebajikan seperti Yayasan Sultanah Bahiyah, Yayasan Anak Yatim Sultanah Haminah, Tabung Kolej Sultan Abdul Hamid dan Persatuan Bolasepak Kedah.

Full content generated by Get Full RSS.

Shahrukh, Salman berebut Tom

Posted:

Shahrukh, Salman berebut Tom

Shahrukh, Salman berebut Tom


SHAHRUKH KHAN (kiri) dan Salman Khan kini berebut untuk mengadakan parti bagi menyambut kedatangan aktor terkenal Hollywood, Tom Cruise ke India bulan hadapan.


SALMAN KHAN dan Shahrukh Khan diketahui umum sudah lama berselisih faham. Namun khabar terbaharu bertiup kencang bahawa Salman dan Shahrukh bakal kembali bersengketa berebut Tom Cruise!

Bintang tersohor Hollywood itu dijadualkan tiba di India menjelang 4 Disember ini untuk mempromosi filem terbaharunya, Mission: Impossible 4.

Sehubungan itu, Shahrukh dan Salman dikatakan berebut mahu menganjurkan parti bagi meraikan Tom. Shahrukh mahu menganjurkan parti di kediaman mewahnya di Mannat, Mumbai, manakala Salman mahu menganjurkan parti di sebuah hotel lima bintang, juga di Mumbai.

Kata sumber: "Salman sudah pun berbincang dengan pihak yang akan membawa Tom Cruise ke India dan melahirkan perasaan keterujaannya untuk menjadi hos parti meraikan Tom," ujar sumber.

Tambahnya: "Shahrukh pula sebaliknya sudah berbincang dengan aktor Anil Kapoor yang turut membintangi Mission: Imposible 4 tentang keinginan untuk menganjurkan parti meraikan Tom di kediamannya di Mannat."

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved