Selasa, 8 November 2011

Kosmo Online - Negara


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Wang RM316,000 dalam ATM lesap

Posted:

Wang RM316,000 dalam ATM lesap

Wang RM316,000 dalam ATM lesap

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my

mesin ATM (dalam bulatan) yang hilang dari sebuah bank di Taman Midah, Cheras semalam.


CHERAS – Tindakan tekad sekumpulan penjenayah melarikan sebuah mesin pengeluaran wang automatik (ATM) berbaloi apabila mereka berjaya memecah mesin ATM itu dan melarikan kesemua wang berjumlah RM316,000 dari dalam mesin yang disamun di sebuah bank di Taman Midah di sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 3.30 pagi, kumpulan yang dipercayai terdiri daripada enam lelaki berusia 30-an bertindak nekad dengan menarik serta menyeret sebuah daripada lapan buah mesin ATM yang berada di bank itu.

Penjenayah tidak bertopeng itu menyasarkan mesin ATM yang terletak berhadapan dengan pintu cermin bagi memudahkan mereka menarik keluar mesin tersebut.

Semasa kejadian, bank tersebut tiada pengawal keselamatan.

Suspek-suspek yang mengambil masa kurang 10 minit untuk merompak itu dipercayai menggunakan lori atau kenderaan pacuan empat roda bagi menarik keluar mesin itu.

Selepas lapan jam kejadian itu, mesin ATM tersebut ditemui di tepi Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) berhampiran Taman Pinggiran Hulu Klang, Ampang Jaya dekat sini.

Jarak antara mesin ATM itu disamun dan ditemui semula kira-kira 15 kilometer.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh Tara Singh berkata, kecurian mesin ATM itu disedari oleh polis yang melakukan rondaan di Taman Midah sebelum ternampak pintu kaca di bank itu pecah.

"Pemeriksaan mendapati sebuah mesin ATM yang terletak di tengah-tengah daripada lapan mesin hilang," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

Menurut beliau, siasatan mengesyaki lima hingga enam suspek melarikan mesin tersebut dengan menarik dan mengheret berkemungkinan menggunakan lori atau kenderaan pacuan empat roda.

Mohan memberitahu, mesin itu ditemui semula pada pukul 11 pagi apabila polis menerima maklumat orang awam yang hairan melihat mesin itu di tepi jalan di MRR2.

Bagaimanapun, kata beliau, pemeriksaan terhadap mesin ATM tersebut mendapati kesemua wang berjumlah RM316,000 lesap.

"Polis sedang menyiasat bagaimana mesin itu mampu dipecah sehingga wang boleh diambil," kata beliau dengan memberitahu semasa kejadian alat penggera di bank itu tidak berbunyi.

Tambah Mohan, kejadian melarikan mesin ATM di bank di situ merupakan yang pertama.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian itu diminta menghubungi talian 03-9284 0083 atau menghubungi pegawai penyiasat Inspektor Norliza Murad di talian 012-5413005 atau mana-mana balai polis berhampiran bagi membantu siasatan.

Pada 22 Jun 2008, seorang lelaki berjaya melarikan mesin ATM di sebuah stesen minyak di Batu 6 1/2, Jalan Klang Lama-Puchong di sini.

Dalam kejadian pukul 5.30 pagi itu, suspek merempuh cermin hadapan stesen minyak sebelum 'menyodok' dan menarik keluar mesin ATM berkenaan menggunakan jengkaut.

Bagaimanapun, polis tidak dapat menentukan nilai wang yang ada dalam mesin ATM yang dilarikan malah mesin itu juga belum ditemui.

Full content generated by Get Full RSS.

Pelajar Malaysia diserang penjenayah atas motosikal

Posted:

Pelajar Malaysia diserang penjenayah atas motosikal

Pelajar Malaysia diserang penjenayah atas motosikalJAKARTA - Seorang pelajar Malaysia di Indonesia, Adrian Jay Pereira mati dibunuh kelmarin selepas keluar menjejaki penjenayah yang disyaki cuba mencuri motosikal yang baru dibelinya.

Atase Pendidikan di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Ludinata Misnun berkata, berdasarkan keterangan polis, kejadian yang menimpa Adrian, 23, bermula pada pukul 6.30 petang di rumahnya di bandar Malang, Jawa Timur apabila dia bersama dua rakan serumah terdengar bunyi bising di luar kediaman mereka.

Menurut beliau, Adrian yang keluar menyiasat bunyi bising itu tidak menemui apa-apa yang aneh namun dia mengesyaki ada orang cuba mencuri motosikal yang baru dibelinya.

Pelajar itu kemudian berpesan kepada dua rakan serumahnya supaya mengunci pintu dan menunggu dia di dalam rumah, sementara dia menaiki motosikal untuk mencari pihak yang disyaki berniat jahat itu.

Tidak berapa lama kemudian selepas gagal menemui orang yang dicari, Adrian pulang semula ke rumah dan sejurus berhenti di luar rumah, dia secara tiba-tiba ditetak dengan senjata tajam di bahagian kanan lehernya oleh orang yang tidak dikenali.

Semasa serangan itu, Ludinata berkata, Adrian dilaporkan masih duduk di atas motosikalnya.

Polis percaya dua penjenayah terlibat dalam kes itu.

Ludinata memberitahu, pihak berkuasa Indonesia mengklasifikasikan pembunuhan pelajar Malaysia itu sebagai kes jenayah semata-mata dan tiada kaitan dengan motif lain termasuk balas dendam.

Kata beliau, polis Indonesia sedang memburu dua suspek berhubung kejadian itu namun sehingga berita ini ditulis, belum ada sebarang tangkapan dibuat.

"Pihak Hospital Saiful Anwar, Malang, telah selesai menjalankan bedah siasat ke atas jasad Adrian pada pukul 2.45 petang waktu tempatan dan sedang menguruskan penyerahan mayat itu kepada Kedutaan Besar Malaysia untuk dihantar pulang ke tanah air," kata beliau ketika dihubungi di Malang.

Adrian ialah mahasiswa Fakulti Perubatan, Universiti Brawijaya, Malang, Jawa Timur.

Ludinata berkata, hasil bedah siasat itu menyimpulkan bahawa kematian Adrian disebabkan luka parah pada leher sebelah kanan akibat ditetak dengan objek tajam.

Katanya, keluarga mendiang Adrian diwakili seorang bapa saudaranya dan seorang peguam untuk melihat keadaan mayat mendiang di hospital itu semalam.

Jasad Adrian akan dihantar pulang ke tanah air dengan pesawat Penerbangan Malaysia pada pukul 10.40 pagi waktu tempatan hari ini dari Lapangan Terbang Juanda, Surabaya dan dijadual sampai di KLIA, Sepang pada pukul 2.15 petang waktu Malaysia.

Seramai 173 pelajar Malaysia sedang menuntut di Malang pada masa ini dan daripada jumlah itu, 161 orang belajar di Universiti Brawijaya.

Sementara itu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menasihati semua pelajar Malaysia yang berada di Indonesia supaya sentiasa mengutamakan keselamatan diri bagi mengelakkan berlakunya kejadian tidak diingini.

Khaled berkata, pihaknya menuntut agar pihak berkuasa Indonesia melakukan siasatan terperinci berhubung kes itu.

Full content generated by Get Full RSS.

Dana baharu untuk pelajar miskin

Posted:

Dana baharu untuk pelajar miskin

Dana baharu untuk pelajar miskin

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my


PTPTN ingin memberi tumpuan kepada pembiayaan yuran pengajian dan meletakkan tanggungjawab kepada sektor swasta bagi kos sara hidup pelajar. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) merancang penubuhan dana baharu hasil sumbangan sektor korporat dan individu untuk disalurkan kepada pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi awam dan swasta yang kurang berkemampuan.

Penubuhan dana itu adalah sebahagian daripada cadangan PTPTN untuk mengehadkan pembiayaan mereka kepada hanya menampung yuran pengajian dan bukan lagi turut melibatkan kos sara hidup pelajar mulai 2013.

Pengerusinya, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, cadangan penubuhan dana itu bersama pelan pembiayaan terhad sedang diperhalusi dan bakal dikemukakan kepada Kementerian Pengajian Tinggi dan seterusnya dibentangkan kepada Kabinet tidak lama lagi.

"Untuk menggalakkan sumbangan swasta, PTPTN akan mencadangkan kepada kerajaan untuk memberi pelepasan cukai kepada sektor korporat atau individu yang membantu," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Tanpa mendedahkan saiz dana itu, Ismail berkata, sektor korporat boleh menyalurkan sumbangan melalui tiga kaedah iaitu menyalurkan secara terus kepada pelajar, institusi pengajian tinggi awam dan swasta atau melalui PTPTN yang akan mengagihkannya kepada pelajar yang layak.

Katanya, jika cadangan itu tidak diterima oleh kerajaan, pihaknya hanya meneruskan dasar pinjaman yang sedia ada.

Akhbar baru-baru ini melaporkan Ahli Lembaga Pengarah PTPTN telah membuat cadangan supaya pinjaman perbelanjaan diberhentikan pada tahun 2013 untuk mengurangkan bebanan perbadanan itu.

Keputusan itu bagaimanapun tidak mendapat sokongan banyak pihak termasuk Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamad Khaled Nordin yang yakin jika dilaksanakan ia akan menyulitkan kehidupan pelajar miskin.

Mohamad Khaled dilaporkan berkata, pihaknya akan mengkaji dengan teliti cadangan PTPTN itu kelak dengan mengambil kira keperluan pelajar daripada semua golongan.

Sehingga kini, sebanyak 1.87 juta pelajar telah mendapat pinjaman PTPTN membabitkan peruntukan RM41.60 bilion.

Pada tahun depan pula dijangka seramai 2.5 juta lagi pelajar akan memohon pinjaman PTPTN dan sehingga 31 September lalu sebanyak RM2.74 bilion pinjaman telah dibayar balik oleh peminjam berbanding pembayaran balik yang sepatutnya iaitu RM6.2 bilion.

Ismail menjelaskan, PTPTN juga ingin melihat wujudnya budaya menabung dalam kalangan ibu bapa sejak awal bagi membiayai sendiri kos pengajian atau sekurang-kurangnya kos sara hidup anak-anak mereka di universiti.

Beliau berkata, promosi dan galakan akan dipertingkatkan untuk agensi korporat menyediakan bantuan kewangan kepada pelajar miskin bagi tujuan menampung kos sara hidup mereka.

"Bantuan kewangan seumpama ini sememangnya telah dilaksanakan secara terus kepada institusi pengajian tinggi atau kepada pelajar, namun dengan penglibatan PTPTN diharap ia mampu menjadi budaya agensi korporat," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved