Rabu, 2 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Korban masa dan tenaga untuk negara

Posted:

Korban masa dan tenaga untuk negara

Korban masa dan tenaga untuk negara

DERUAN enjin pesawat Charlie 130H yang baru sahaja mendarat selepas dibawa menjalani latihan penerbangan oleh beberapa kru memecahkan kesunyian suasana petang di lapangan No. 20 Skuadron (20 SKN), Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang, Selangor baru-baru ini.

Sebaik berhenti, beberapa pegawai yang segak berseragam hijau mula keluar dari pintu kokpit yang terbuka. Masing-masing tersenyum sambil menunjukkan isyarat tanda bagus dan berpuas hati dengan sesi latihan tersebut.

Kemudian pesawat pengangkut berwarna kelabu seberat 38,555 kilogram itu perlahan-lahan dibawa memasuki kawasan gudang bagi tujuan penyelenggaraan oleh krew.

"Sesi latihan penerbangan hari ini berjalan lancar dan pesawat juga berada dalam keadaan baik tanpa sebarang masalah teknikal," spontan ucapan yang dilontarkan Mejar Mohd. Jafri Suboh, 37, seorang juruterbang merangkap jurulatih di No. 20 SKN.


KREW pesawat Charlie sentiasa bersedia melaksanakan pelbagai operasi dan misi demi negara.


Lebih dikenali sebagai C130H, Charlie merupakan pesawat pengangkut pelbagai fungsi yang telah digunakan oleh TUDM sejak tahun 1976. Ia sering digunakan dalam operasi menyelamat, bantuan kemanusiaan, penerbangan ihsan dan banyak lagi jika mahu disenaraikan.

Malah, boleh dikatakan pesawat itu merupakan tulang belakang atau nadi kepada TUDM dalam menjalankan pelbagai misi dan operasi tertentu.

Menurut Jafri, setiap penerbangan untuk pesawat C130H akan dikendalikan enam krew bertugas yang terdiri daripada juruterbang, pembantu juruterbang, navigator (jurumalim), jurutera pesawat dan quartermaster udara seramai dua orang.

Sepanjang berkhidmat selama 19 tahun bersama TUDM dengan penerbangan pertama dilakukan pada 1994, juruterbang kelahiran negeri bersejarah, Melaka itu telah menyertai pelbagai operasi luar termasuk Ops Piramid di Mesir, bantuan kemanusiaan di Myanmar, China, Pakistan, Papua New Guinea, Acheh, Jogjakarta dan sebagainya.

"Apa yang pasti, sebelum sesebuah pesawat C130H mendarat atau memasuki mana-mana ruang udara sesebuah negara, kru pesawat perlu mendapatkan pelepasan diplomatik.

"Prosedur ini sangat rumit dan perlu kebenaran dari pihak berkuasa negara terbabit. Justeru, jika ada kekangan dari pihak luar terutama di negara bergolak, ia akan menyebabkan sesuatu operasi menyelamat atau bantuan kemanusiaan terpaksa ditangguhkan," jelas Jafri.


PESAWAT Charlie telah mula digunakan oleh TUDM sebagai pesawat pengangkut pelbagai guna sejak tahun 1976.


Tambahnya kru pesawat C130H sentiasa menyedari bahawa tugas yang dipikul mereka meliputi 24 jam sehari dalam seminggu dan membawa hingga 365 hari atau setahun.

"Ini bermakna, kami turut menggunakan istilah on call yang sering diguna pakai oleh doktor-doktor di hospital di samping cuti yang turut dibekukan jika ada sebarang operasi tergempar dan situasi kecemasan yang memerlukan kepada penggunaan pesawat C130H," katanya lagi.

Penyelenggaraan pesawat

Sementara itu, bagi memastikan pesawat sentiasa berada dalam keadaan terbaik terutama aspek teknikal seperti bahagian enjin, elektrikal dan sebagainya, ia merupakan amanah yang terpikul di bahu mereka yang bergelar jurutera penerbangan.


UNTUK misi bantuan kemanusiaan, kru pesawat akan menghantar bekalan makanan di kawasan bencana.


Salah seorang daripadanya ialah Kapten Razali Hashim, 43, yang berpengalaman selama 15 tahun dalam menyelenggara pesawat C130H.

Ujar Razali, dia akan bertindak sebagai perantara antara kru penyelenggaraan dan kru pesawat tentang siap siaga sesebuah pesawat sebelum ia dibenarkan berlepas.

"Biasanya dua jam sebelum terbang, saya akan memaklumkan kepada kapten tentang keadaan fizikal pesawat dan bersiap untuk berlepas.

"Apabila berada dalam penerbangan pula, saya perlu memastikan pesawat sentiasa dalam keadaan baik dan tidak mengalami masalah teknikal yang boleh menyebabkan sesuatu kejadian buruk berlaku," terang Razali yang mula menyertai TUDM pada usia 20 tahun.

Bagaimanapun pada waktu biasa dan jika tiada sebarang operasi, Razali tetap akan memeriksa bahagian minyak dan teknikal pesawat dengan teliti demi tidak membahayakan keselamatan kru yang bertugas kelak.

Bertarung nyawa


PESAWAT ini turut melakukan penerbangan ihsan bagi membawa pesakit kritikal dari satu lokasi tertentu ke hospital.


Tambahnya antara cabaran besar yang perlu dihadapi adalah jika ditugaskan di kawasan yang belum pernah dikunjungi sebelum itu. Dia perlu membuat penyelidikan sendiri untuk mengetahui maklumat lanjut tentang lokasi tersebut.

"Ini bagi memudah dan melancarkan modus operandi sesuatu operasi. Selain itu, saya juga perlu mengetahui lokasi untuk pembaikan dan penyelenggaraan pesawat di tempat berkenaan serta melakukannya sendiri," ungkap bapa kepada dua cahaya mata ini sambil memberitahu sewaktu baru mendirikan rumah tangga, keluarga sentiasa bimbangkan keselamatan dirinya, namun akhirnya mereka sedar tugas itu merupakan tanggungjawabnya pada negara.

Apa yang pasti, masyarakat perlu mengetahui bahawa setiap tugas yang digalas oleh kru pesawat Charlie tetap mempunyai risiko tersendiri dalam berdepan dengan insiden yang mampu membahayakan nyawa mereka.

Perkara itu diakui oleh Kapten Mohd. Khairol Fadly Abu Bakar, 28, yang banyak terlibat dalam operasi menyelamat dan bantuan kemanusiaan sejak berkhidmat dalam Skuadron 20 bermula pada tahun 2006.

"Kebanyakan misi bantuan kemanusiaan dan menyelamat yang dijalankan tidak mampu untuk dilakukan oleh juruterbang pesawat komersial. Ini disebabkan polisi mereka yang tidak akan masuk ke kawasan yang berbahaya atau diketahui kurang selamat.


SEBAGAI jurutera penerbangan, Razali (kiri) perlu memastikan pesawat sentiasa berada dalam keadaan baik.


"Jadi, di sinilah kelebihan juruterbang dan kru pesawat TUDM yang sanggup membahayakan diri semata-mata melaksanakan tugas yang telah terpikul di bahu," ungkap Khairol atau lebih dikenali dengan panggilan Kapten Karo dalam kalangan rakan setugas.

Ditanya tentang kepuasan yang dirasakan sepanjang bertugas, anak kelahiran Rembau, Negeri Sembilan itu pantas memberitahu, perkara itu sukar untuk diungkap dengan kata-kata.

"Apabila dapat menolong orang susah contohnya melalui penerbangan ihsan untuk kanak-kanak yang sakit jantung atau tenat, menghantar bantuan makanan kepada mangsa bencana alam dan sebagainya, saya rasa amat puas. Dalam erti kata lain kepuasan dalaman yang dirasai sukar untuk dikongsi melainkan bagi mereka yang pernah melaluinya," tuturnya yang turut terlibat dalam Ops Piramid bagi membawa pulang pelajar Malaysia di Mesir Januari lalu.

Full content generated by Get Full RSS.

Kecelaruan pasaran hartanah di Vietnam

Posted:

Kecelaruan pasaran hartanah di Vietnam

Kecelaruan pasaran hartanah di Vietnam


KETIADAAN pembeli menyebabkan harga apartmen-apartmen mewah di Ho Chi Minh City turun mendadak.


EMPAT tahun selepas ledakan nilai hartanah yang menyaksikan pelabur-pelabur terpaksa berkhemah di atas jalan raya menunggu untuk membayar pampasan terhadap apartmen-apartmen tidak siap, pasaran nilai hartanah yang sebelum ini hangat di Vietnam kini bertukar menjadi dingin.

Pakar-pakar berkata, kenaikan inflasi, kadar faedah dan tekanan kerajaan dalam mengawal kredit menyebabkan kejatuhan harga dan insentif lain untuk menarik pembeli rumah, manakala penyewa pejabat mendapat manfaat kelebihan ruang daripadanya.

"Pasaran hari ini sangat sukar dan mencabar," kata Brad Gee, pengarah pengurusan hartanah yang menghuni tingkat 68, Menara Kewangan Bitexco, Ho Chi Minh City itu.

Bangunan pencakar langit itu baru dibuka tahun lalu dan kini hanya mempunyai lebih 40 peratus ruang pejabat yang telah disewa.

"Jelas sekali, kami terpaksa melakukan proses perundingan yang sukar membabitkan soal sewaan, tetapi mereka yang terlibat di dalam pasaran ini juga sedang berhadapan situasi yang sama," kata Gee.

Bandar raya komersil

Seorang pengurus pajakan berkata, sewa bulanan bagi ruang ruang pejabat berkualiti tinggi di bandar raya itu menurun kepada kurang daripada separuh daripada AS$100 (RM306) bagi setiap meter persegi berbanding pada waktu puncak pasaran pada tahun 2007 hingga 2008.

Bitexco dan dua lagi menara baharu yang telah siap turut menawarkan ruang Gred A sebagai tambahan. Penganalis-penganalisis melihatnya sebagai terlebih penawaran di bandar raya komersial Vietnam itu yang kini dihuni lebih tujuh juta penduduk.

Sektor kediaman juga turut terjejas kerana berlakunya peningkatan faedah dalam usaha pihak berkuasa Vietnam untuk mengurangkan inflasi yang melambung tinggi.

"Pihak bank telah mengetatkan syarat pinjaman bagi firma-firma hartanah, termasuk industri bukan perkilangan dan, jika ia mampu untuk memberi pinjaman sekali pun kadar faedahnya menjadi di antara 20 dan 25 peratus," kata perunding harta DTZ, Craig Wallace.

"Tanpa pinjaman, kami tidak mampu melaksanakan projek, malah kami juga tidak boleh melabur dalam pembangunan hartanah," ujar pengerusi Ho Chi Minh City Real Estate Association, Le Hoang Chau.

Menurut pertubuhan itu, pada masa yang sama, keadaan itu diburukkan dengan penurunan harga apartmen-apartmen mewah di bandar raya itu sebanyak 17 peratus sejak penghujung 2010 dan pertengahan tahun ini iaitu kepada AS$1,500 (RM4,600) bagi setiap meter persegi.

Ketika ada antara hartanah itu menjadi lebih murah, ramai dalam kalangan bakal pembeli rumah tersepit dengan tekanan kredit, tidak mampu untuk mendapatkan cagaran pada kadar yang terlalu tinggi.

Thai Quang Trung, pengurus pengurus penyelidikan di firma perkhidmatan hartanah Jones Lang LaSalle mendapati dirinya kini terperangkap dalam masalah yang dikajinya sebelum ini.

Melalui kadar sewa apartmen yang tinggi, dia menyangka berpeluang membeli kediamannya sendiri namun, terhalang disebabkan masalah pembiayaan.

Lelaki itu mendapati, ramai golongan muda di bandar raya itu turut berdepan dengan situasi yang sama sekiranya mereka bergantung kepada pendapatan sendiri untuk membuat pinjaman pembelian rumah.

"Saya akan terus menyewa sampai bila-bila,"katanya.

Memberi tumpuan terhadap pertumbuhan ekonomi jangka panjang, pada Februari lalu negara itu beralih kepada penstabilan ekonomi yang dilanda oleh peningkatan harga pengguna sebanyak dua kali ganda, kekurangan rizab asing dan mata wang yang lemah.

Langkah-langkah yang dilakukan kerajaan sebelum ini termasuk menaikkan kadar faedah lebih tinggi, mengurangkan perbelanjaan negeri dan arahan pertumbuhan kredit atau pinjaman diletakkan di bawah 20 peratus.

Inflasi

Ahli-ahli ekonomi menegaskan kerajaan perlu berpegang kepada pakej penstabilan yang dirangka bertujuan mengawal ketidakseimbangan ekonomi yang berlaku di negara itu termasuk kadar inflasi yang melebih 20 peratus, antara yang tertinggi di Asia.

"Langkah yang dilakukan kerajaan sebelum ini telah melukakan industri hartanah di samping meningkatkan kadar inflasi," jelas Wallace.

Penganalisis berkata, tidak banyak projek-projek baharu yang dilaksanakan kini.

"Terdapat banyak projek baharu yang terpaksa ditangguhkan. Mereka cuba menghalangnya daripada memasuki pasaran pada hari ini," kata Trung.

Penganalisis turut menambah, bagi bangunan yang telah dimasukkan ke dalam pasaran semasa kemelesetan dahulu, pemaju-pemaju terpaksa menawarkan harga yang jauh lebih rendah, insentif pembiayaan dan juga cabutan bertuah dan perabot.

"Saya rasa situasi pasaran hartanah akan berterusan dan memberikan masalah besar kepada pelabur-pelabur," kata Hoang Chau.

Beliau turut meminta kerajaan mengurangkan peningkatan kadar faedah secara perlahan-lahan.

Industri sedang melihat industri itu akan kembali pulih pada tahun hadapan.

Wallace melahirkan harapan agar wujud kelonggaran beberapa dasar kerajaan yang mungkin dilaksanakan pada awal tahun 2012 contohnya penurunan kadar faedah.

Sementara itu, Ketua Pelaburan dan Perniagaan Jones Lang LaSalle, Huynh Buu Tran memberitahu, potensi pasaran menggambarkan kestabilan kadar pertumbuhan ekonomi Vietnam di mana lebih 60 peratus daripada penduduknya bekerja.

"Sebahagian besarnya merupakan pasangan muda. Mereka semua mengimpikan untuk memiliki kediaman sendiri," katanya.

"Secara dasarnya, ia melibatkan jangka masa panjang dan saya rasa masih ada harapan pemulihan tahun depan," kata Buu Tran. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Panjat pokok sukan ekstrem baru

Posted:

Panjat pokok sukan ekstrem baru

Panjat pokok sukan ekstrem baru

Oleh BASIR ABU BAKAR

MEMERHATIKAN Nazirah Nari, 25, memanjat pokok setinggi 12 meter di Taman Tasik Shah Alam membuatkan penulis kagum. Wajah gadis kecil molek itu kelihatan serius dan begitu fokus, dahi yang kering tadi mula dibasahi peluh.

Lengkap berpakaian harness atau abah-abah yang berfungsi sebagai sokongan antara tali dan tubuh, kasut serta caribiner (gelung besi), gadis itu seakan-akan sudah bersedia menunjukkan aksinya.

Seperti aksi adiwira Spiderman, jari-jemari lembut gadis itu bingkas mencapai peralatan pencangkuk besi dinamakan jumar dan satu persatu pergerakan tolak ke atas dan tendangan dilakukan bagi mengangkat tubuh kecilnya itu sehingga mencecah dahan pokok paling tinggi yang ditetapkan.

Melihat kemampuan tiga orang gadis dari Kelab Rekreasi Shah Alam (Kresa) melakukan aktiviti lasak tree climbing atau memanjat pokok di Shah Alam baru-baru ini membuatkan penulis turut teruja serta tercabar untuk tidak melepaskan peluang mencubanya.

Dengan berbekalkan peralatan seperti seutas tali, abah-abah, carabiner, prusik cord, jumar, grigri dan decending device mereka mampu memanjat pokok setinggi 12 meter dalam masa lima minit dan turun semula dalam masa dua saat.

"Saya sebelum ini pernah menyertai aktiviti rock climbing tapi aktiviti tree climbing lebih menarik dan mencabar. Sejak diperkenalkan oleh rakan setahun lalu saya mula jatuh cinta dan ketagih dengan aktiviti memanjat pokok ini," katanya.


AKTIVITI ini nampak mudah tapi belum cuba belum tahu cabaran yang akan dihadapi.


Menurutnya lagi, dia mula meminati aktiviti rekreasi itu sejak menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam jurusan sains sukan.

"Pelbagai aktiviti rekreasi telah saya sertai namun, tree climbing membuat dirinya dan rakan-rakan lain ketagih untuk terus melakukan aktiviti itu.

"Setiap bulan pasti ada sahaja cabaran baharu membabitkan tree climbing akan dilakukan saya dan rakan-rakan. Walaupun ia lebih mencabar dari segi stamina dan kecekapan mental namun, aktiviti ini lebih selamat dan sesuai untuk riadah seisi keluarga," kata Nazirah yang berasal dari Klang, Selangor itu.

Seorang peserta tree climbing lagi, Farah Salwani Adzlan, 26, menjelaskan, aktiviti memanjat pokok ini telah bermula sejak abad ke-19.

Aktiviti itu hanya diaplikasikan oleh arborist atau tree worker iaitu orang yang terlibat dalam menjalankan kerja-kerja berkaitan pokok seperti menebang dan mengambil biji benih di atas pokok.

Aktiviti itu kemudian berkembang dan kini ia dijadikan sebagai sebahagian daripada aktiviti rekreasi yang menarik untuk dilakukan.

Keselamatan

"Pada tahun 1983, Peter Treeman Jenkins merupakan orang yang bertanggungjawab menjadikan kerja-kerja di atas pokok menjadi aktiviti, Recreational Tree Climbing.

"Namun, beliau dikecam hebat pada mulanya kerana ahli-ahli arborist risau tentang keselamatan si pemanjat pokok ekoran ia telah dijadikan aktiviti rekreasi," katanya.

Kata Farah Salwani lagi, setelah Peter menubuhkan Tree Climbers International (TCI) iaitu sekolah latihan tree climbing pertama di Atlanta, Amerika Syarikat, sukan rekreasi itu kian berkembang dan maju.

"Di Malaysia sukan rekreasi tree climbing ini telah lama bertapak tapi ia tidak dipopularkan sebagai aktiviti rekreasi yang menyeronokkan.

"Namun, dengan inisiatif sendiri seorang anak muda yang begitu mencintai aktiviti rekreasi dan tree climbing bernama Saifful Pathil mengambil langkah mempromosi sukan rekreasi ini di Malaysia," katanya.

Aktiviti itu yang diilhamkan daripada campuran teknik-teknik rock climbing, abseiling dan waterfall abseiling itu semakin diminati ramai pada masa kini.

Sekarang terdapat banyak persatuan yang menggalakkan belia melakukan aktiviti memanjat pokok di seluruh dunia seperti Amerika Syarikat, Jepun, Perancis, Britain, Kanada, Taiwan, Australia, Indonesia dan China.


SEBAHAGIAN daripada ahli Kelab Rekreasi Shah Alam (Kresa) yang juga antara pelopor aktiviti tree climbing di Malaysia.


Di Malaysia pula, Kresa merupakan antara persatuan pelopor kepada aktiviti tersebut telah menggerakkan aktiviti tree climbing dengan menggunakan garis panduan keselamatan bertulis dan latihan memanjat pokok daripada TCI.

Presidennya, Saifful Pathil berkata, perkara asas untuk seseorang itu menceburi aktiviti tree climbing adalah mereka perlu mempelajari teknik-teknik asas memanjat menggunakan tali terlebih dahulu sebelum teknik lain diajar kepada mereka.

Tambahnya lagi, antara teknik yang digunakan dalam tree climbing ialah teknik ikatan tunggal (single rope) dan dwiikatan (doubled rope) mengikut keselesaan peserta.

"Pada umumnya aktiviti ini nampak mudah tetapi, sebenarnya keseluruhan anggota badan peserta bergerak secara tidak langsung ketika sedang melakukan aktiviti ini.

"Kesukaran dan cabaran yang akan ditempuhi setiap peserta adalah melalui celahan dahan bercabang, kerapuhan kayu mati, keadaan cuaca dan faktor ketinggian," kata bekas pelajar Universiti Teknologi Mara itu.

Tambahnya lagi, untuk asas aktiviti tree climbing kebiasaannya dia akan menjalankan aktiviti di sekitar Tasik Shah Alam.

"Untuk aktiviti yang lebih lasak atau I Got High kami laksanakan aktiviti tree climbing di Taman Botani Negara dan untuk aktiviti tree climbing yang lebih mencabar, kami lakukan di FRIM Kepong," ujarnya ketika ditemui di Shah Alam baru-baru ini.

Teknik


Setiap peserta perlu memakai kelengkapan keselamatan sebelum memanjat


Menurutnya, halangan pertama setelah bergayut di atas tali tersebut, peserta akan mencabar kemampuan diri untuk menolak seluruh beban badan mereka seolah-olah sedang mendaki tangga di atas seutas tali.

"Teknik dwiikatan atau lebih dikenali sebagai yoyo lebih digemari kerana ia memudahkan peserta memanjat dan turun ke bawah dengan lebih cepat.

"Teknik ini juga membolehkan peserta menyesuaikan diri dengan tali yang dililit di bahagian dahan pokok, kaki dan pinggang pemanjat," katanya.

Teknik ikatan tunggal pula lebih sukar kerana peserta hanya bergantung kepada kemampuan mengangkat berat badan sendiri tanpa bantuan sebarang peralatan mekanikal seperti jumar, dling dan grigri.

Saifful berkata, ciri-ciri keselamatan perlu diutamakan bagi mengelak berlakunya sebarang kejadian kemalangan yang tidak diingini.

"Peserta perlu percaya kepada kebolehan diri sendiri dan sebelum memanjat, mereka perlu terlebih dahulu memastikan dahan tersebut kukuh dan mampu menampung berat badan masing-masing.

"Setiap peserta dinasihatkan untuk meneliti ikatan dan peralatan yang digunakan terlebih dahulu seperti abah-abah dan carabiner," ujarnya. Ciri-ciri keselamatan yang perlu diutamakan adalah dengan memastikan setiap pemanjat mempunyai kelengkapan keselamatan yang lengkap iaitu tali, memakai harness dan memakai topi keselamatan.

Pokok-pokok yang dipilih untuk ditawan perlu sesuai dengan menepati ciri-ciri seperti pokok tersebut kuat, tidak mudah rapuh, tahan tekanan yang tinggi dan paling penting mempunyai dahan kayu yang besar untuk digunakan sebagai tempat untuk menggantung tali.


AKTIVITI tree climbing mencabar stamina dan kecekapan mental si pemanjat sehingga ke puncak pokok.


Sepanjang terlibat dengan aktiviti memanjat pokok, ahli-ahli Kresa hanya menjadikan pokok-pokok di hutan manakala pokok-pokok di Frim dan Tasik Shah Alam sebagi medan menguji kemahiran tersebut.

Aktiviti tree climbing itu perlu dilakukan secara berperingkat dan setiap peserta diingatkan supaya tidak terburu-buru.

Keghairahan aktiviti tree climbing itu turut dikongsi seorang wanita muda berusia 20 tahun, Nor Hamizah Mohd. Puad yang menjelaskan, aktiviti tersebut mempunyai keistimewaan yang tersendiri.

"Ia berbeza dengan aktiviti abseiling kerana kaedah yang digunakan lebih mudah.

"Aktiviti ini menguji kemampuan peserta untuk mengangkat berat badan sendiri sekali gus menguji ketahanan mental dan fizikal seseorang dalam ketinggian yang mencabar batasan," katanya.

Tambahnya lagi, aktiviti itu lebih mencabar jika pemanjat meluangkan masa semalaman di atas pokok dengan menggunakan kaedah treeboats.

"Kaedah treeboats membolehkan peserta berehat atau tidur di atas pokok dengan menggunakan kanopi.

"Bagaimanapun, bagi peserta baharu, mereka perlu terlebih dahulu menyesuaikan diri dengan ketinggian 12 meter ke atas untuk membiasakan diri dengan ketinggian," jelasnya.

Untuk maklumat lanjut mengenai aktiviti tersebut, sila layari laman web www.kresaselangor.blogsport.com atau www.treeclimbersmalaysia.blogspot.com.

Full content generated by Get Full RSS.

Imbau nostalgia di Kota Bengawan

Posted:

Imbau nostalgia di Kota Bengawan

Imbau nostalgia di Kota Bengawan

Solo atau dikenali sebagai Surakata sememangnya terkenal dengan nilai, tradisi dan budaya Jawa yang mendasari kehidupan sebahagian besar warganya sejak dahulu sehingga kini.


KEHALUSAN seni dan kraftangan masyarakat Solo sentiasa menggamit pesona.


MAHUKAN perjalanan santai yang memberikan pengalaman nostalgia? Kenapa tidak memilih kota Solo sebagai destinasi pilihan. Terletak di Jawa Tengah, Indonesia, Solo atau dikenali sebagai Surakarta sememangnya terkenal dengan nilai, tradisi dan budaya Jawa yang mendasari kehidupan sebahagian besar warganya sejak dahulu sehingga kini.

Selaku penuntut sarjana komunikasi di Universiti Jakarta di Indonesia, penulis akui begitu teruja setiap kali mendengar kisah dan keistimewaan Solo daripada teman-teman sekuliah.

Justeru, pelawaan seorang teman backpacker, Fajar untuk membawa penulis melihat sisi kota itu dengan lebih dekat pastinya disambut dengan tangan terbuka.

Penulis memulakan penjelajahan ke Solo dari Jakarta dengan menaiki kereta api Matarmaja kelas ekonomi.


MONUMEN unik Priyai Jawa tersergam di hadapan Pasar Triwindu.


Biarpun terpesona dibuai panorama indah desa sepanjang perjalanan, hati penulis turut tersentuh melihat kegigihan seorang wanita berusia mencari rezeki. Berpakaian khas Jawa dan kain batik lusuh, si ibu tekun mengendong anaknya sambil menawarkan makanan yang dijualnya kepada penumpang-penumpang, termasuk kepada penulis.

"Nak, nasi pecel, ayam telur, endok asin hangat, nak," pelawanya.

Tatkala penulis menghulurkan wang, si ibu pantas mengucap syukur: "Alhamdulilah, terima kasih Gusti Pangeran."

Jangan terkejut, ia merupakan suasana biasa yang sering dilalui penumpang sekiranya memilih menaiki kereta api kelas ekonomi. Pelbagai ragam manusia yang dilihat pastinya menjadi pelajaran hidup yang sangat bermakna kepada sesiapa sahaja.

Kunjungan ke Kraton


SUASANA di sekitar Pasar Klewer sentiasa sibuk dengan kehadiran orang ramai yang membeli-belah.


Bagaimanapun, keceriaan mula terhidang sebaik sahaja tiba di Solo. Seperti yang dijanjikan, Fajar setia menanti kehadiran penulis di stesen kereta api.

Dalam loghat Jawa yang pekat, Fajar teruja menceritakan kepelbagaian seni, budaya sejarah, kulinari dan segala keistimewaan yang terdapat di kota itu.

Kehadiran penarik beca, kereta kuda dan bas Trans Batik Solo yang siap sedia menunggu penumpang membuatkan penulis tidak sabar untuk memulakan penjelajahan.

Cuaca yang cerah membolehkan kami ke Pasar Triwindu atau pasar barang antik yang sudah wujud sejak tahun 1945.

Pelbagai barangan antik boleh ditemui daripada hiasan rumah kuno, lampu, topeng, lukisan malahan ratusan arca yang memberi kesan klasik, nostalgia dan antik kepada pencintanya.

Beberapa monumen unik memenuhi ruang laman di depannya seperti patung Priyai Jawa yang sedang duduk bersila, lesung penumbuk padi dan beberapa topeng Jawa yang turut memberi elemen klasik tempat itu. Katanya suasana siang di sini akan berubah dan bertambah hidup di kala malam.


PENULIS turut berkesempatan memberi makan kerbau 'keramat' Kyai Slamet.


Jika bernasib baik, pengunjung berpeluang menyaksikan konsert kecil daripada pengamen (penyanyi keroncong) jalanan yang sememangnya berbakat besar.

Aroma nostalgia kota Solo seperti tidak akan lengkap tanpa berkunjung ke Kraton (istana) Surakarta Hadiningrat.

Bangunan itu menjadi nadi utama kebudayaan kota Solo dengan gabungan elemen Jawa dan Eropah yang masih kekal terpelihara. Melihat seni ukiran halus yang menghiasi segenap sudut Kraton membawa penulis seolah-olah kembali ke zaman kegemilangan kerajaan Melayu silam.

Kami turut diberitahu, bangunan itu merupakan kompleks pejabat satu ketika dahulu. Kini selepas dijadikan muzium, ia menempatkan sembilan ruang pameran yang memaparkan pelbagai pusaka peninggalan kraton seperti diodrama kesenian rakyat, upacara perkahwinan sehinggalah peralatan tradisional.

Seterusnya kami ke sebuah kompleks utama yang menempatkan istana dengan patung-patung Eropah. Di situ jugalah terletaknya sebuah menara tinggi dikenali sebagai Panggung Songgobuwo.

Satu tips yang ingin penulis kongsikan pembaca semua, jangan lupa menanggalkan kasut dan berpakaian tertib sekiranya melalui kawasan ini nanti.

Puas berjalan melihat kebudayaan seni warisan Solo, Fajar membawa penulis melawat ke Pasar Klewer.

Daripada makanan, pakaian, alat-alat kesenian dan kraftangan sehinggalah batik Solo yang sangat popular, semuanya boleh didapati pada harga yang murah.

Seni dan budaya Solo


PENGUNJUNG diingatkan menanggalkan kasut dan berpakaian tertib di sekitar Panggung Songgobuwo.


Kami kemudiannya meneruskan perjalanan, selepas melepaskan lelah di Masjid Agung Surakarta yang terletak berhampiran.

Kehadiran sekumpulan penduduk yang berpusu-pusu mendekati sekawan kerbau putih dikenali sebagai Kyai Slamet sambil memberi makanan kepadanya membuatkan penulis agak kebingungan.

"Kerbau ini dianggap keramat oleh masyarakat Solo dan selalu diarak menjelang malam satu syura," jawab Fajar apabila penulis melontar persoalan mengenainya.

Perjalanan kami diteruskan ke Ngarsopuro, iaitu sebuah kawasan yang meriah dengan aktiviti malam.

Terletak, berhampiran Keraton Mangkunegaran dan Pasar Triwindu kawasan itu dihiasi indah dengan laluan khas pejalan kaki beserta tempat duduk serta lampu neon berbentuk sangkar burung yang unik.

Di situ pengunjung boleh melihat pelbagai aksi anak muda yang bebas berekspresi menonjolkan bakat seni seperti menyanyi, membaca puisi, bermain muzik dan sebagainya.


PERTUNJUKKAN pentas dan seni budaya menghidupkan suasana malam di Solo.


Pada masa yang sama, jangan lupa menikmati lukisan seorang legenda muzik keroncong Bapak Gesang yang juga pencipta lagu Bengawan Solo yang memenuhi dinding tembok sepanjang jalanan.

Keinginan untuk melihat seni dan budaya Solo dengan lebih dekat membawa kami melihat persembahan wayang orang di Taman Sriwedari.

Selepas membayar tiket wayang sekitar Rp3,000 (RM1), kami dibawa melangkah ke sebuah bangunan lama yang dipenuhi elemen dan aura klasik di setiap sudutnya.

Fajar memberitahu, di situlah pelbagai aktiviti seni dan budaya dijalankan saban minggu. Biarpun bangunan itu sudah agak berusia, namun ia tetap memberi keselesaan kepada penonton serta dilengkapi sistem penghawa dingin.

Alunan gendang Jawa gemersik dan mengasyikkan tiba-tiba mengejutkan penulis. Ternyata, persembahan wayang orang yang ditunggu-tunggu sudah bermula.

Satu-persatu watak mulai berada di atas panggung dengan loghat bahasa Jawa halus yang sukar difahami penulis.

Full content generated by Get Full RSS.

Makan Angin berlabuh di Kampung Jawa

Posted:

Makan Angin berlabuh di Kampung Jawa

Makan Angin berlabuh di Kampung Jawa

Oleh ADZRIEFAIZ ADZLAN


PENULIS tidak ketinggalan mencuba tiga jenis masakan iaitu botok-botok, lemper dan ayam engkong.


SETELAH puas mengembara ke serata tempat termasuklah beberapa destinasi di Malaysia dan juga Indonesia, Makan Angin 2 kini ke lokasi terakhir musim ini iaitu di Segamat, Johor.

Dari Kuala Lumpur, perjalanan ke Segamat mengambil masa selama dua jam sahaja. Kali ini, penginapan saya dan kru yang lain ditaja oleh Segamat Country Club. Indah sungguh pemandangan di sini.

Setelah bagasi dibawa masuk ke dalam bilik penginapan, tanpa berlengah saya dan kru bergegas untuk berjumpa dengan Sothir iaitu wakil di sana yang membawa kami mengenali orang Jawa di Kampung Jawa.

Tempat pertama yang dibawa beliau ialah sebuah rumah yang sedang riuh-rendah disebabkan rewang. Rewang sinonim seperti gotong-royong tetapi, lebih kepada memasak dan menghias.

Tradisi orang Johor melakukan rewang setiap kali adanya kenduri kendara berlangsung.


SEMPAT ke Sungai Segamat untuk memancing ikan baung.


Selepas sibuk merewang di dapur, sekarang bermula pula aktiviti memasak saya. Kali ini saya ke rumah Roz untuk belajar memasak botok-botok dan lemper.

Kedua-dua makanan itu sememangnya makanan khas orang Jawa. Untuk memasak botok-botok, ia memerlukan pelbagai jenis daun. Tetapi disebabkan terlalu banyak jenis daun, saya cuma ingat daun pisang sahaja! Akhir sekali botok-botok perlu direbus sebelum boleh dimakan.

Sementara menunggu botok-botok siap, saya mencuba untuk membuat lemper pula. Lemper seperti kuih pulut panggang, tetapi bukan dibakar sebaliknya direbus. Rasa masakan kedua-dua menu Orang Jawa itu ternyata sedap.


JIKA ke Kampung Jawa jangan lupa untuk mencuba nasi ambeng.


Walau hanya direbus, tetapi kemanisan dan keunikan menu itu tidak dapat disangkal lagi. Memang tidak rugi saya mencuba.

Pada hari berikutnya pula, kami masih ke Kampung Jawa. Namun kali ini, saya mencuba menu baru pula iaitu ayam engkong. Menu tersebut saya pelajari dengan Wak Paimo di rumahnya. Cabaran saya pada kali ini, saya ditugaskan untuk menangkap dan mencabut bulu-bulu ayam hinggalah bersih.

Setelah selesai berguru menyembelih ayam dengan Wak Paimo, saya berguru pula dengan isterinya yang lebih selesa dipanggil Mak Wagina.


BOTOK-BOTOK iaitu ikan tenggiri yang akan direbus dengan pelbagai jenis daun untuk menghasilkan rasa yang unik.


Dia mengajar saya bagaimana memasak ayam engkong itu. Ramuan menu tidaklah sesukar mana antaranya bawang merah besar, bawang besar, serai dan kelapa.

Selepas semua bahan dicampur gaulkan sebati, bahan-bahan tersebut dikisar dan dilumur pada badan ayam sepenuhnya. Setelah selesai semuanya, ayam diperap selama satu hingga ke dua jam sebelum dimasak.

Sebelum saya mengundur diri, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah terlibat dan bekerjasama dalam penggambaran Makan Angin musim 2 ini.

Terima Kasih yang tidak terhingga saya ucapkan. Bagi peminat Makan Angin kita bertemu esok, Jumaat dalam episod terakhir pada jam 8.30 malam menerusi saluran Di Hatiku TV9.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bebola kristal disangka gula-gula

Posted:

Bebola kristal disangka gula-gula

Bebola kristal disangka gula-gula

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
shahrulanoor.ishak@kosmo.com.my


KEADAAN Ifti Ilya Farhana selepas menjalani pembedahan membuang bebola kristal dalam ususnya di HTAA Kuantan semalam.


KUANTAN - Seorang kanak-kanak perempuan menanggung kesakitan terpaksa dibedah kelmarin selepas menelan beberapa butir objek yang disangkanya gula-gula di hadapan rumahnya di Perkampungan Sri Mahkota Jaya di sini pada 26 Oktober lalu.

Ifti Ilya Farhana Mohd. Khairuddin yang berusia setahun tujuh bulan tidak menyangka gula-gula itu sebenarnya bebola gel atau hidrogel, sejenis baja tanaman hiasan yang boleh membesar sehingga beratus kali saiz asalnya jika direndam di dalam air.

Ibunya, Siti Aisyah Yusof, 27, berkata, anak sulungnya itu dipercayai mendapat bebola tersebut daripada rakannya.

"Semasa dia masuk ke dalam rumah, saya lihat dia memasukkan beberapa butir manik sebesar kacang hijau ke dalam mulutnya," katanya ketika ditemui di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini semalam.

Bagaimanapun, Siti Aisyah yang merupakan seorang guru memberitahu, empat hari selepas itu anaknya tiba-tiba muntah lalu terkeluar sebutir gel sebesar guli.

Bimbang keselamatan anaknya, dia mengejarkan anaknya itu ke HTAA pada pagi Ahad lalu.

Sementara itu, bapa mangsa, Mohd. Khairuddin Harun, 29, pula berkata, pada peringkat awal, doktor tidak dapat mengesan sebarang objek selepas melakukan ujian sinaran X (X-ray).

"Anak saya berterusan muntah, suhu badan pula naik mendadak sehingga 45 darjah Celsius dan pemeriksaan lanjut akhirnya berjaya mengesan ada objek di dalam usus kecilnya," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Hukum pengamal ilmu hitam

Posted:

Hukum pengamal ilmu hitam

Hukum pengamal ilmu hitam

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my

GOMBAK – Kerajaan disaran menggubal undang-undang khas bagi membolehkan pengamal ilmu hitam yang terbabit atau bersubahat dalam kejadian jenayah didakwa di mahkamah.

Pengarah Sekolah Pengajian Islam, Kolej Antarabangsa Institut Kemajuan Iktisas Pahang (IKIP), Dr. Muhyidin Ismail berkata, peruntukan yang sama juga meliputi kes-kes melibatkan kecederaan dan kematian.

"Tindakan undang-undang perlu kerana sudah banyak kes syariah atau sivil di negara ini tidak dapat pembelaan sewajarnya gara-gara wujud unsur ilmu hitam atau sihir,'' katanya kepada Kosmo! ketika ditemui pada Seminar Isu-Isu Mahkamah Syariah ke-12 di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini semalam.

Seminar itu dirasmikan oleh Hakim Mahkamah Rayuan Syariah, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Datuk Md. Yusop Che Teh.

Menurut Muhyiddin, pada masa ini, peruntukan yang longgar di bawah undang-undang syariah atau sivil banyak menjejaskan proses pendakwaan membabitkan pengamal ilmu hitam dan sihir.

"Dahulu ada kes seseorang pancung kepala orang lain kerana disuruh oleh bomoh bagi mendapatkan nombor ekor, tapi hanya pembunuh itu didakwa tetapi bomoh itu terlepas begitu sahaja,'' katanya yang merupakan penulis buku Ahli Sihir ke Tali Gantung.

Beliau menegaskan, disebabkan tiada undang-undang khusus berkenaan sihir, penghakiman di mahkamah akan melihat bukti yang zahir seperti simptom secara fizikal dan mental dan pandangan pakar perubatan bertauliah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Majikan enggan tanggung kursus amah

Posted:

Majikan enggan tanggung kursus amah

Majikan enggan tanggung kursus amah

PUTRAJAYA - Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa) menyambut baik cadangan kerajaan mewajibkan semua pembantu rumah asing kecuali dari Indonesia mengikuti kursus bahasa Malaysia selama enam bulan bagi mempertingkatkan kemahiran komunikasi antara mereka dan majikan.

Presiden Papa, Jeffrey Foo berkata, selain pendedahan komunikasi dan bahasa Malaysia, pembantu rumah asing perlu didedahkan dengan tugas dan tanggungjawab yang bakal dipikul serta kekuatan mental ketika bekerja di negara ini.

Namun, katanya, kos latihan selama enam bulan itu tidak seharusnya ditanggung majikan yang sememangnya berbelanja besar untuk mendapatkan pembantu rumah asing.

Justeru Jeffrey meminta kerajaan supaya melihat cadangan itu dari semua sudut bagi memastikan tidak ada pihak yang menanggung bebanan dan tekanan.

"Kalau latihan enam bulan bermakna mereka perlu ditempatkan di satu tempat khas, perlu disediakan makanan dan minuman serta tenaga pengajar dari Malaysia.

"Siapa yang akan menanggung semua kos itu? Jadi perkara ini perlu dilihat secara komprehensif," katanya kepada Bernama semalam.

Sementara itu, Jeffrey yang menyambut baik hasrat kerajaan Kemboja menarik balik pembekuan pembantu rumah ke negara ini berkata, kerajaan perlu mengambil langkah-langkah awal bagi melindungi keselamatan dan kebajikan pembantu rumah.

"Kerajaan kena kaji apa masalah sebenarnya dan mengambil tindakan terhadap majikan atau agensi sekiranya perlu.

"Bukan bila ada masalah baharu cuba nak selesaikan masalah itu. Kerajaan perlu mengambil pendekatan mencegah daripada mengubati," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Nikmat kopi ala Itali

Posted:

Nikmat kopi ala Itali

Nikmat kopi ala Itali

Oleh AMMAR JAZLAN MD. LELA

INOVASI terkini membolehkan pengguna menghasilkan kopi kegemaran mereka melalui satu sen tuhan butang sahaja sama ada di rumah atau pejabat.


PERUBAHAN zaman menyaksikan kopi mengalami transformasi tersendiri. Dahulu, ia hanya disediakan dengan campuran gula atau susu, kini terdapat variasi kopi antarabangsa ala Itali yang mempunyai pelbagai rasa.

Pasti ramai yang membayangkan kelazatan espresso yang kaya dengan rasa, aroma dan mempunyai kemanisan seperti karamel atau gula hangus. Atau setidak-tidaknya mengingati keenakan latte macchiato, cappucino atau mocha yang dihasilkan melalui campuran kopi, susu stim atau coklat.

Menyedari hakikat itu, Nestle Products Sdn. Bhd. (Nestle), kini memperkenalkan set mesin pembancuh kopi, Nescafe Dolce Gusto yang membolehkan pengguna menikmati minuman kegemaran mereka tanpa perlu berkunjung ke hotel, kopitiam atau francais kafe antarabangsa.

Pengurus Kanan Jenama, Unit Perniagaan Nescafe Dolce Gusto Coffee, Christophe Wyss berkata, produk terbaharu keluaran Nestle itu bukan sahaja mudah dikendalikan malah, sesuai digunakan di rumah atau pejabat.

Katanya, Nescafe Dolce Gusto merupakan gabungan set mesin bertekanan tinggi dan kapsul pelbagai perisa yang membolehkan pengguna menghasilkan aroma kopi segar dan bermutu tinggi.

"Ia berfungsi sama seperti mesin espresso profesional yang sering digunakan untuk mengekstrak kopi.

"Tekanan yang betul menghasilkan rasa kopi yang diingini pengguna. Set mesin pembancuh kopi, Nescafe Dolce Gusto yang mempunyai tekanan sehingga 15 bar sememangnya direka bentuk bagi tujuan itu," katanya dalam taklimat ringkas di Ibu Pejabat Utusan Melayu (M) Berhad di Jalan Chan Sow Lin, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Beliau berkata, inovasi yang dihasilkan melalui kerjasama dengan pengeluar peralatan dapur terkenal, Krups itu membolehkan pengguna membancuh kopi melalui satu sentuhan butang sahaja.

"Hanya masukkan air (air minuman atau air masak), kapsul serbuk perisa dan susu mengikut sukatan yang ditetapkan.

"Setiap sukatan adalah berbeza begitu juga jenis kopi yang dihasilkan. Setakat ini terdapat empat perisa yang ditawarkan iaitu espresso, cappuccino, latte macchiato dan mocha," jelasnya yang memberitahu setiap kotak mengandungi 16 kapsul dijual pada harga RM27.99.

Katanya, set mesin pembancuh kopi Nescafe Dolce Gusto dihasilkan dalam dua reka bentuk berbeza.

Set kompak, Piccolo yang berkapasiti 0.6 liter dihasilkan melalui tiga variasi warna iaitu merah, putih dan titanium dan dijual pada harga RM399.

Sementara itu, Circolo yang berbentuk bulat dan berkapasiti 1.3 liter dijual pada harga RM699 dalam dua warna iaitu merah dan anthracite.

Full content generated by Get Full RSS.

Wangian roll-on Teacher's Perfume

Posted:

Wangian roll-on Teacher's Perfume

Wangian roll-on Teacher's Perfume


TEACHER'S Perfume memperkenalkan produknya dalam bentul roll-on.


MINAT masyarakat di negara ini terhadap wangian asli yang didatangkan dalam bentuk botol roll-on semakin mendapat sambutan apabila permintaan ke atas produk itu menunjukkan peningkatan.

Selain ciri pembungkusannya yang menggunakan botol bersaiz kecil dan mudah dibawa ke mana-mana, faktor harganya yang murah turut menjadi tarikan pengguna untuk memiliki wangian jenis itu.

Justeru, tidak hairanlah dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini, negara kita dibanjiri dengan pelbagai jenama wangian berbentuk roll-on yang dipasarkan oleh pelbagai syarikat untuk menarik minat pengguna.

Tidak ketinggalan ialah wangian berjenama Teacher's Perfume yang dipasarkan syarikat Minda Sarjana Enterprise dari Simpang Ampat Tasek, Pulau Pinang.

Pengasas syarikat itu, Jamaludin Hashim memberitahu, dia mempunyai sebab untuk berbangga dengan produk keluaran syarikatnya kerana walaupun baru dipasarkan kurang dari setahun sejak Disember tahun lalu, permintaan terhadap wangian Teacher's Perfume amat menggalakkan.

"Walaupun terdapat banyak wangian jenis roll-on yang dipasarkan di negara ini menggunakan pelbagai jenama namun, sambutan yang diterima untuk jenama kami amat menggalakkan.

"Sejak wangian jenama Teacher's Perfume dipasarkan kami menerima reaksi amat positif daripada kalangan pengguna malah, sehingga kini jualannya sudah melebihi 200,000 set," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Jelasnya lagi, sehingga kini wangian Teacher's Perfume mempunyai enam set wangian dengan tiga daripadanya dikhaskan kepada wanita manakala, tiga lagi dikhaskan untuk golongan lelaki.

Kesemua wangian itu katanya, diinspirasikan daripada produk haruman berjenama terkenal seperti Dunhill, Hugo Boss, Lancome dan Calvin Klien.

Menurut Jamaludin, setiap satu set wangian mengandungi empat botol wangian berbeza haruman dengan kapasiti empat mililiter setiap satu yang dijual pada harga RM40 setiap set.

Dalam pada itu katanya, selain mampu memberi kepuasan optimum kepada pengguna dari segi keaslian wangian dan harga yang ditawarkan, wangian jenama Teachers's Perfume keluaran syarikatnya juga mampu memberi kepuasan kepada pengedar dan stokis wangian tersebut.

"Kami sentiasa mengutamakan pengedar dan stokis kami kerana mereka turut membantu dalam menaikkan jenama Teacher's Perfume sehingga kini. Sebab itulah syarikat sudah membuat keputusan untuk memberikan ganjaran yang lumayan kepada mana-mana pengedar dan stokis yang mencapai tahap jualan yang ditetapkan oleh syarikat berupa pakej pelancongan dan pakej mengerjakan umrah," katanya.

Katanya, untuk menjadi pengedar yang sah, pengguna hanya perlu membayar serendah RM320 dan akan memperoleh 10 kotak wangian jenama tersebut yang mengandungi 24 jenis wangian. Pengguna yang membuat bayaran sebanyak RM900 atau RM1,680 akan memperoleh masing-masing 30 kotak dan 60 kotak wangian tersebut yang turut mengandungi 24 jenis wangian asli.

Bagi mereka yang ingin menjadi stokis pula, mereka perlu mengeluarkan kos sebanyak RM3,000 untuk memperoleh 120 kotak wangian jenama tersebut sekali gus memberi peluang kepada mereka untuk memenangi ganjaran yang ditawarkan.

Justeru kepada mana-mana pihak yang berminat untuk menjadi pengedar dan stokis kepada wangian jenama itu, mereka boleh menghubungi Jamaludin di talian 012-5407782 atau 019-4619393 atau melayari laman blog syarikatnya di http://teachers-perfume.blogspot.com. - RIZAM ZAKARIYA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Bisa Messi

Posted:

Bisa Messi

Bisa Messi

Lionel Messi


BINTANG Argentina, Lionel Messi hanya memerlukan 34 gol sahaja lagi untuk muncul selaku penjaring terbanyak kelab gergasi Sepanyol, Barcelona. Awal pagi semalam, Messi membuktikan ketajaman sentuhan penyudahnya apabila meledak hatrik bagi membantu Barcelona melakar kemenangan 4-0 ke atas Viktoria Plzen pada aksi Kumpulan H kempen Liga Juara-Juara.

Hatrik tersebut membolehkan Messi kini merekodkan 202 gol dalam 286 penampilannya bersama Barcelona. "Messi pasti mampu untuk memintas rekod (Cesar) Rodriguez untuk menjadi pemain paling banyak menjaringkan gol buat Barcelona. "Saya percaya ia bakal menjadi kenyataan dalam musim ini juga, usianya baru menjangkau 24 tahun," kata jurulatih Barcelona, Pep Guardiola. Rodriguez yang juga bekas penyerang antarabangsa Sepanyol, masih memegang rekod sebagai penjaring terbanyak Barcelona dengan 235 gol yang dilakukannya pada musim 1942 hingga 1955.

Full content generated by Get Full RSS.

KOM buat langkah drastik

Posted:

KOM buat langkah drastik

KOM buat langkah drastik

Oleh TAUFEK RAZAK
taufek.razak@kosmo.com.my

DALAM apa yang boleh disifatkan sebagai satu langkah drastik dan mengejutkan, Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) kelmarin bertindak menggugurkan nama lebih 30 atlet olahraga ke Sukan SEA Indonesia di saat-saat akhir.

Full content generated by Get Full RSS.

Atlet negara guna kasut Harimau Malaya

Posted:

Atlet negara guna kasut Harimau Malaya

Atlet negara guna kasut Harimau Malaya


PRESIDEN MOM, Tunku Tan Sri Imran Tuanku Jaafar (tengah) bergambar bersama wakil-wakil penaja kontinjen Malaysia di Wisma MOM, Kuala Lumpur semalam.


KONTINJEN Malaysia ke temasya Sukan SEA di Indonesia dari 11 hingga 22 November ini akan dibekalkan dengan kasut khas bercirikan Harimau Malaya untuk acara pembukaan dan penutupan.

Kasut yang berwarna oren dan hitam itu adalah hasil sumbangan Bata yang sedondon dengan warna pakaian yang akan digunakan atlet negara pada acara perbarisan itu nanti.

Pengurus Kanan Bata (Marketing) Sdn. Bhd., Datuk James Selvaraj berkata, kasut itu dicipta khas pihaknya khusus untuk barisan atlet negara yang beraksi pada temasya Sukan SEA kali ini.

"Kita akan bekalkan 2,000 pasang kasut kepada kontinjen negara yang dicipta dalam dua warna berbeza iaitu oren dan hitam.

"Kasut ini masih tiada lagi dalam pasaran dan dibuat istimewa untuk atlet negara memakainya pada acara pembukaan dan penutupan nanti," katanya.

Beliau menjelaskan, pihaknya membelanjakan RM100,000 untuk menaja kasut istimewa tersebut sebelum dijual di pasaran terbuka.

"Anda boleh lihat nanti bagaimana segaknya kontinjen negara memakainya kerana sama warna dengan baju rasmi atlet kita," jelasnya.

Acara pembukaan dan penutup Sukan SEA 2011 akan berlangsung di Kompleks Sukan Jakabaring di Palembang pada 11 dan 22 November.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pentadbir estet didakwa ugut bakar

Posted:

Pentadbir estet didakwa ugut bakar

Pentadbir estet didakwa ugut bakar

02/11/2011 8:38pm

KLANG – Seorang pentadbir estet dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan melakukan ugutan jenayah untuk membakar firma guaman yang pernah mewakilinya dalam satu kes sivil pada September lepas.

N. Ragu Ram, 24, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di depan Majistret Shazlin Hidayu Kamaruddin.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu dan menakutkan peguam K. Muthiah, 25, dengan berkata "I am going to burn down your office" di firma guaman Gerard Lazarus & Associates yang terletak di tingkat dua Wisma PAL, Jalan Tengku Kelana di sini, kira-kira 3.30 petang, 15 September lepas.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Shazlin Hidayu membenarkan Ragu Ram dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 5 Disember depan untuk sebutan bagi membolehkan tertuduh melantik peguam. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Sijil berdasarkan pengalaman bekerja

Posted:

Sijil berdasarkan pengalaman bekerja

Sijil berdasarkan pengalaman bekerja

02/11/2011 8:18pm

PUTRAJAYA – Mana-mana individu yang berkemahiran dalam sesuatu bidang dan mempunyai pengalaman bekerja sekurang-kurangnya tiga tahun boleh memohon untuk mendapatkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) untuk membolehkan kemahiran mereka diiktiraf.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan berkata, sijil itu boleh dipohon secara atas talian melalui laman web kementerian iaitu www.mohr.gov.my, dan mereka akan dinilai oleh 1,300 pemantau terdiri daripada mereka yang pakar dalam bidang tertentu, yang dilantik kerajaan.

"Saya yakin langkah ini akan membolehkan tenaga kerja mahir negara diiktiraf," katanya ketika merasmikan Konvokesyen Institut Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM) ke-16 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Pada majlis itu, seramai 6,835 graduan yang menamatkan pengajian di 27 ILJTM di seluruh negara menerima diploma dan sijil masing-masing. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

2 suspek kes pecah rumah VIP ditahan

Posted:

2 suspek kes pecah rumah VIP ditahan

2 suspek kes pecah rumah VIP ditahan

02/11/2011 6:53pm

KUANTAN – Polis menahan dua lelaki yang disyaki terlibat dalam kes pecah rumah di sekitar Kuantan termasuk rumah orang kenamaan.

Kedua-dua lelaki itu masing-masing berusia 29 tahun ditahan pada 19 dan 27 Oktober dan ekoran penahanan mereka, polis menahan dua lagi lelaki berusia 41 dan 43 tahun yang disyaki pembeli barangan curi pada 21 dan 30 Oktober.

Ketua Polis Pahang, Datuk Sharifuddin Abdul Ghani berkata, suspek pertama berusia 29 tahun ditahan di Jalan Kemunting di sini hasil maklumat awam dan hasil soal siasat, lelaki terbabit mendedahkan penglibatan rakannya berusia 29 tahun.

"Polis turut merampas pelbagai barangan dipercayai hasil kegiatan pecah rumah bernilai kira-kira RM25,000 daripada keempat-empat lelaki terbabit," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Bilik Media Kontinjen Pahang di sini, hari ini.

Beliau berkata, dengan penahanan dua lelaki itu, polis percaya dapat menyelesaikan 20 kes pecah rumah di sekitar Kuantan sejak akhir Ogos lepas. – Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penduduk Bangkok masih marah

Posted:

Penduduk Bangkok masih marah

Penduduk Bangkok masih marah

BEBERAPA penduduk membuat halangan bagi menyekat banjir di Bangkok semalam.


BANGKOK - Pihak berkuasa Bangkok menegaskan semalam bahawa pihaknya tidak dapat mengurangkan kesan banjir untuk setiap penduduk semasa kemarahan kian meningkat di kawasan yang dilanda bah.

Walaupun beberapa kawasan di bandar raya ini kekal tidak dilanda banjir, situasi kritikal berlaku di beberapa daerah.

Kemarahan sebahagian penduduk itu berpunca daripada dakwaan bahawa kediaman mereka telah dikorbankan untuk menyelamatkan sebahagian lokasi di Bangkok.


SEORANG wanita mengimbangkan badannya semasa dia melalui pembahagi jalan yang tidak ditenggelami bah di Bangkok semalam.


Banjir paling teruk di Thailand dalam tempoh beberapa dekad lalu berlaku akibat musim hujan monsun yang bermula tiga bulan lalu.

Di beberapa daerah seperti Bang Phlat yang terletak lima kilometer dari bandar raya Bangkok, banyak rumah ditenggelami banjir dan jalan raya bertukar menjadi terusan air kotor manakala tiada bantuan rasmi diberikan kepada penduduk.

"Saya mahu kerajaan datang dan mengambil berat terhadap kami. Kami telah meminta pertolongan tetapi tiada seorang pun yang datang.

"Kami meminta bot, makanan, perubatan, tetapi tiada," kata seorang penduduk, Pailin Sontana yang kecewa dengan keadaan itu. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Bapa bintang siri Glee mati ditikam

Posted:

Bapa bintang siri Glee mati ditikam

Bapa bintang siri Glee mati ditikam

MANILA, Filipina - Bapa kandung bintang pop antarabangsa dari Filipina, Charice Pempengco, (gambar) 19, yang muncul dalam siri televisyen popular di dunia, Glee ditikam sehingga mati di di selatan Manila semalam, kata pegawai polis Filipina semalam.

Seorang pegawai polis, Gilbert Cruz berkata, bapa Charice, Ricky Pempengco, 40, ditikam ketika berada di sebuah kedai di bandar San Pedro selepas dia secara tidak sengaja terlanggar seorang lelaki mabuk.

Lelaki mabuk itu yang berang menikam Pempengco berulang kali dengan peralatan pemecah ais di dada dan belakang badannya sehingga dia mati di tempat kejadian yang berlaku kelmarin.

Polis masih mencari suspek kes pembunuhan tersebut, kata polis tersebut.

Pegawai polis itu menawarkan ganjaran sebanyak AS$470 (RM1,466) terhadap sesiapa yang memberikan maklumat sehingga tertangkap lelaki berkenaan.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Rangkaian dadah hampir RM6.24 bilion ditumpas di AS

Posted:

Rangkaian dadah hampir RM6.24 bilion ditumpas di AS

Rangkaian dadah hampir RM6.24 bilion ditumpas di AS


SEJUMLAH senjata api yang dirampas dalam operasi talian paip ekspres dipamerkan pada sidang akhbar di Phoenix, Arizona kelmarin.


PHOENIX - Pihak penguat kuasa undang-undang menangkap lebih 70 orang dalam beberapa serbuan ke atas satu rangkaian dadah heroin, kokain dan ganja yang disyaki menyeludup hampir AS$2 bilion (RM6.24 bilion) melalui gurun Arizona, Amerika Syarikat (AS), kata bebrapa pegawai kelmarin.

Rangkaian itu tumpas selepas siasatan melibatkan 17 bulan sehingga mengakibatkan satu siri serbuan.

Pihak perisikan yang terlibat dalam operasi talian paip ekspres mendapati rangkaian penyeludupan dadah tersebut mempunyai kaitan dengan sindiket dadah Sinaloa, Mexico yang beroperasi selama lima tahun.

Para pegawai menganggarkan bahawa sindiket itu menyeludup kira-kira AS$33 juta (RM102.97 juta) dadah di sempadan setiap bulan selama lima tahun termasuk 1.5 kilogram ganja, 9,000 kilogram (kg) kokain dan 4,500kg heroin.

Menurut para pegawai, rangkaian itu menggunakan kaedah pengangkutan seperti beg galas dan kenderaan kecil untuk menghantar dadah tersebut menerusi sempadan dengan Mexico.

Dadah itu disimpan di beberapa lokasi persembunyian di kawasan Phoenix sebelum ia dijual kepada para pengedar di seluruh AS.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved