Khamis, 13 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Empangan punca Thailand ditenggelami air

Posted:

Empangan punca Thailand ditenggelami air

Empangan punca Thailand ditenggelami air

Susunan AMMAR JAZLAN MAD LELA

AYUTTHAYA merupakan bekas ibu negara Thailand, pernah ditawan askar Burma dalam peperangan yang berlaku pada tahun 1767.

Kali ini bandar raya yang terletak kira-kira 67 kilometer dari Bangkok itu sekali lagi ditawan, namun bukan disebabkan peperangan tetapi air.

Sejak seminggu lalu, keseluruhan bandar di wilayah itu kini ditenggelami air berikutan Sungai Chao Phraya yang mengelilinginya melimpah, melepasi benteng penghadang banjir yang dibina.

Situasi itu menyebabkan pelbagai khazanah berharga di Tapak Warisan Dunia yang diiktiraf oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) itu kini dalam bahaya.

Seorang penduduk tempatan, Somchit Nawangmuang memberitahu, dia telah kehilangan segala-galanya dalam kejadian itu.

"Banjir telah merampas segala-gala yang saya ada," kata bapa kepada enam orang anak itu yang rumahnya terletak di tebing Sungai Chao Phraya.

Dia dan keluarganya terpaksa meninggalkan kediaman mereka pagi Ahad lalu selepas paras air sungai melimpah, menenggelamkan rumah dan memaksa mereka tinggal dalam keadaan sehelai sepinggang.

"Paras air meningkat sehingga lima meter mencecah siling rumah kami," katanya. Dia bersama ratusan pelarian kini ditempatkan di pusat-pusat pemindahan mangsa banjir di bandar itu yang menyediakan kemudahan penginapan sementara dan makanan.

Kilang ditutup


TENGGELAM. Banjir menyebabkan tapak warisan dunia, Kuil Chaiwatthanaram di Ayutthaya ini hampir hilang dari pandangan.


Timbalan Gabenor Ayutthaya, Thawi Naritsirikun berkata, sebanyak 1,200 hektar kawasan perindustrian di wilayah itu termasuk 200 kilang terpaksa ditutup akibat banjir. Antaranya beberapa syarikat gergasi, Honda Motor Co, Toyota Motor, Canon Inc. dan Nikon Corp.

Musim monsun pada tahun ini yang lazimnya bermula antara bulan Ogos hingga Oktober berlaku agak panjang dan menghasilkan hujan lebat yang luar biasa di sekitar Asia Tenggara. Situasi yang sama turut dirasai oleh beberapa negara jirannya seperti Vietnam, Kemboja dan Laos. Lebih menyedihkan, banjir tersebut telah menelan ratusan korban dan menyebabkan kerugian berbilion-bilon dolar.

Jabatan Pencegahan Bencana dan Mitigasi Thailand melaporkan seramai 270 penduduk telah disahkan terbunuh manakala lebih 2.4 juta penduduk turut terjejas ekoran banjir yang disifatkan terburuk dalam tempoh 50 tahun.


MASYARAKAT Islam Kemboja yang menunaikan solat di masjid Kampung Doung terpaksa menaiki sampan apabila negara mereka terkena tempias banjir yang melanda Thailand.


Dianggarkan sebanyak 58 daripada 77 wilayah dilaporkan terjejas, manakala 27 daripadanya telah ditenggelami air.

Sementara itu, jurucakap Jabatan Pertanian menganggarkan kira-kira 1.4 juta hektar kawasan pertanian di negara itu kini ditenggelami air iaitu menyamai 13 kali ganda keluasan negara Hong Kong.

Secara keseluruhan, kerajaan mengganggarkan banjir yang bermula sejak bulan Julai lalu telah mengakibatkan kerugian antara AS$1.91 bilion hingga AS$2.61 bilion (RM5.9 bilion hingga RM8 bilion).

Selain Ayutthaya, beberapa wilayah lain yang terjejas ialah Nakhon Sawan, Uthai Thani, Chai Nat, Sing Buri, Angthong, Lop Buri, Pathum Thani, Nonthaburi dan Chacheongsao.

Seorang penduduk di Pathum Thani, Wanpen Suanmakam memberitahu, hujan lebat yang berterusan selama beberapa hari menyebabkan paras air sungai berhampiran rumahnya meningkat sehingga dua meter.

Fenomena luar biasa


MANGSA banjir di wilayah Ayutthaya dipindahkan ke tempat yang selamat.


"Saya tidak pernah menjangkakan banjir pada tahun ini begitu buruk. Air naik dengan begitu pantas, kami tidak sempat berbuat apa-apa.

"Rumah saya kini ditenggelami air, begitu juga sawah padi yang diusahakan. Saya kini tidak mempunyai apa-apa lagi, semuanya telah musnah akibat banjir," kata lelaki berusia 62 tahun itu ketika ditemui di sebuah pusat pemindahan banjir di wilayah itu.

Fenomena luar biasa kali ini turut dikaitkan dengan faktor manusia. Ramai yang menyalahkan kelemahan pengurusan air di negara itu terutama di beberapa empangan besar seperti Bhumibol dan Sirikit di utara yang mengairi Chao Phraya.

"Mereka menyimpan terlalu banyak air di empangan pada awal musim monsun, oleh itu ia tidak dapat menampung jumlah hujan yang berterusan ketika ini," kata Ketua Yayasan Amaran Bencana Alam, Smith Dharmasaroja.


BEG-BEG pasir yang disusun menjadi benteng antara usaha yang dilakukan oleh kerajaan Thailand untuk membendung banjir.


"Saya rasa lebih 80 peratus punca banjir ini disebabkan oleh kelemahan sistem yang digunakan," katanya yang juga merupakan seorang ahli kaji cuaca.

Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, pihak berkuasa telah dipaksa untuk melepaskan air dari takungan empangan Bhumibol dan Sirikit, yang berada dalam kapasiti penuh. Situasi itu sekali gus menyebabkan aliran Chao Phraya meningkat dan seterusnya mengalir ke ibu negara itu, Bangkok.

Penganalisis sebelum ini berpendapat, Bangkok yang kini beransur-ansur tenggelam berikutan peningkatan paras air di delta Chao Phraya dan terletak hanya dua meter di atas paras laut akan lumpuh sekiranya berlaku banjir.

Amaran banjir turut menimbulkan suasana panik bagi lebih 12 juta penduduk di bandar raya itu yang berebut-rebut menyimpan bekalan makanan dan air bersih.

Kebanyakan pasar raya sesak sejak Sabtu lalu, apabila orang ramai menyerbu dan membeli bekalan masing-masing untuk keperluan dan untuk didermakan kepada mangsa-mangsa banjir.

Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra kini dilihat berdepan tugas getir dalam menyelesaikan krisis pertamanya selepas dilantik menjawat jawatan itu kira-kira dua bulan lalu.

Tangani krisis


PEMANDANGAN dari atas yang menunjukkan air Sungai Chao Phraya dipenuhi air dan melimpah keluar ke darat.


"Kami mengaku banjir yang berlaku kali ini lebih buruk berbanding sebelumnya," kata Yingluck dalam ucapan yang disiarkan dalam siaran televisyen di negara itu pada 7 Oktober lalu.

"Kerajaan hari ini baru berusia beberapa bulan dan adalah sukar untuk berhadapan dengan situasi ini memandangkan hujan lebat kali ini agak luar biasa."

Kesungguhan Yingluck dalam menangani krisis yang berlaku menyebabkan beliau membatalkan lawatan rasmi ke Singapura dan Malaysia yang dijadualkan pada minggu ini.

Dalam satu telepersidangan dengan gabenor wilayah-wilayah yang terlibat sebelum ini, beliau menganggarkan sebanyak AS$1.2 bilion (RM3.75 bilion) akan digunakan untuk membina sistem penghalang banjir di seluruh negara itu pada masa hadapan.

Pada masa yang sama semasa pertemuan di Pusat Operasi Bantuan Banjir baru-baru ini, Yingluck turut mengarahkan agensi-agensi kerajaan bersedia untuk memindahkan mangsa-mangsa banjir.

Mengikut perjanjian itu, tentera akan mengambil alih melindungi penduduk dan beberapa wilayah yang terjejas teruk seperti Ayutthaya, Lop Buri dan Nakhon Sawan.

Sementara itu, pada Isnin lalu, Yingluck telah mengarahkan melaksanakan kerja-kerja mengorek terusan dan pengukuhan benteng pencegahan banjir di utara dan barat Bangkok bertujuan mengurangkan impak banjir yang melanda.

Setakat ini, tiga benteng penahan banjir baharu telah dibina di dua lokasi iaitu di Rangsit Khlong 5 dan Taling Chan.

Sementara itu, jurucakap agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Kirten Mildren berkata, kerajaan kini giat melakukan pelbagai usaha bagi menghalang banjir daripada menenggelamkan bandar raya itu.

"Kami tahu banyak aliran air dari utara yang turun ke selatan," katanya.

"Kerajaaan kini sedang membina terusan di sekeliling bandar raya. Terdapat timbunan beg-beg pasir di merata-rata tempat. Mereka sedang melakukan apa saja untuk menghalang banjir, biarpun ia semakin hampir setiap hari."

Full content generated by Get Full RSS.

Memulih rumah terbengkalai

Posted:

Memulih rumah terbengkalai

Memulih rumah terbengkalai


PEMBELI rumah di Taman Prima Hijau di Rawang menderita selama sedekad kerana rumah mereka terbengkalai.


BAGI Yee Poo Yoon, 40, 26 September 2011 adalah tarikh yang sukar dilupakan dalam hidupnya. Selepas penat lelah selama dua tahun berusaha menghidupkan kembali projek Taman Prima Hijau yang terbengkalai akhirnya projek itu dapat dipulihkan dan menerima Sijil Layak Menduduki (CFO).

"Saya mula bertindak sebagai wakil penduduk taman itu pada bulan Mei 2009 dan tidak dinafikan pada mulanya saya menghadapi banyak masalah untuk mendapatkan bantuan.

"Ada juga pembeli yang tidak percaya dengan kemampuan saya untuk membantu agar projek ini diteruskan," katanya pada Majlis Penyerahan Kunci Taman Prima Hijau, Rawang, Selangor baru-baru ini.


PARA pembeli rumah terpaksa berjuang untuk mendapatkan hak mereka.


Kisah Poo Yoon adalah antara kejayaan Bahagian Pemulihan Projek Terbengkalai Jabatan Perumahan Negara menyelesaikan projek perumahan swasta terbengkalai di negara ini.

Poo Yoon merupakan antara 33,000 pembeli rumah yang kecewa apabila projek perumahan yang terlibat menghadapi masalah dan terbengkalai.

Pengarah Bahagian Pemulihan jabatan itu, M.Jana Santhiran berkata, pihaknya komited untuk menyelesaikan masalah projek perumahan terbengkalai di negara ini.

Namun proses pemulihan projek perumahan swasta yang terbengkalai biasanya memakan masa yang agak lama disebabkan oleh kekangan yang dihadapi oleh jabatan itu.

"Antara kesukaran yang dihadapi ialah mendapatkan butiran projek seperti Kelulusan Projek dan Pelan Bangunan serta lukisan teknikal yang berkaitan," katanya.

Rekod pembeli


FLAT Prima Hijau kini boleh diduduki selepas hampir sedekad terbengkalai.


Jana Santhiran berkata, ketiadaan rekod pembeli turut menyukarkan pihak jabatan mempercepatkan proses pemulihan rumah terbengkalai.

"Jika ada pun rekod pembeli, ia tidak lengkap dan masih sukar untuk jabatan menghubungi pembeli sesuatu projek terbabit," katanya.

Jana Santhiran menambah, kadangkala jabatan turut menghadapi masalah dengan tuan tanah yang enggan ataupun gagal memberikan kerjasama.

"Kesannya, pembeli ataupun pemiutang terpaksa membawa kes berkaitan ke mahkamah untuk menyelesaikan pertikaian yang berkaitan dengan tuan tanah," katanya.

Jana Santhiran berkata, ketika ini pihaknya sedang memantau secara talian kira-kira 3,000 projek perumahan di seluruh negara.

"Pihak pemaju diwajib menghantar laporan kemajuan projek masing-masing setiap tiga bulan," katanya.

Dengan kesedaran yang amat tinggi dalam kalangan pembeli akan hak mereka, pembeli sedia bekerjasama dengan jabatan itu dalam menghidupkan semula projek selain pihak bank memantau perjalanan projek perumahan yang mereka beli.


MENTERI Perumahan dan Kerajaan tempatan, Datuk Wira Chor Chee Hueng melihat kawasan sekitar dari tingkat lapan rumah Flat Taman Prima Hijau selepas majlis penyerahan kunci.


Sehingga ini, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah mengenal pasti 167 projek rumah terbengkalai di seluruh negara, membabitkan 50,605 buah rumah dan 32,848 pembeli.

Sehingga 31 Ogos 2011, kementerian dengan kerjasama semua pihak dapat memulihkan 82 projek perumahan terbengkalai.

Ini melibatkan 9,231 pembeli yang mendapat manfaat daripada usaha pemulihan ini, manakala sebanyak 54 projek lagi sedang dipulihkan dan berada di pelbagai peringkat kemajuan.

Deposit lesen

Beliau berkata, baki 31 projek lagi dalam perancangan untuk dipulihkan.

Pelbagai usaha sedang diambil oleh pihak kerajaan untuk menangani gejala projek perumahan terbengkalai.

Antaranya, Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (Pemudah) mengesyorkan supaya deposit lesen pemaju perumahan dinaikkan selain pemaju menerima pakai konsep bina dan jual.

Pemudah juga mahu Tribunal Pembeli Rumah diberi lebih banyak kuasa untuk menangani masalah yang berkaitan antara pembeli dan pemaju.

Sementara pada pihak pemaju pula, Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda) telah meminta pindaan kepada Akta Pembangunan Perumahan untuk membantu pemaju memastikan projek perumahan tidak terbengkalai.

Antara pindaan yang disyorkan adalah deposit yang lebih tinggi dikenakan mengikut kemampuan pemaju untuk mendapatkan lesen pemaju berbanding RM200,000 pada masa kini. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


7,113 pohon 560 rumah PR1MA

Posted:

7,113 pohon 560 rumah PR1MA

7,113 pohon 560 rumah PR1MA

PENGARAH Eksekutif Penasihat Audit Dalaman KPMG, Mohd. Khaidzir Shahari memasukkan nombor cabutan pemohon rumah PR1MA ke dalam peti undi di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Semua 7,113 borang permohonan bagi Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) akan menjalani proses ketat untuk memastikan pemohon yang berjaya adalah mereka yang benar-benar layak, kata Ketua Pegawai Eksekutif, Unit PR1MA, Datuk Abdul Mutalib Alias.

Katanya, unit itu akan memproses semua permohonan dengan dipantau oleh perunding juruaudit bertauliah iaitu KPMG Business Advisory Sdn. Bhd. (KPMG).

"Ia bagi memastikan tiada sikap pilih kasih, pemilihan adil dan telus dijalankan supaya mereka yang layak sahaja dipertimbangkan untuk memiliki rumah tersebut," katanya pada satu taklimat khas untuk media berhubung perkembangan terkini mengenai proses permohonan tersebut.

Dalam taklimat itu, pihak media menyaksikan bagaimana semua nombor pemohon diletakkan di dalam peti khas yang kemudian dikunci sebelum diletakkan di bilik kebal.

Katanya, peti tersebut hanya akan dibuka pada majlis pengundian pada Sabtu ini yang akan dilakukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak di Kompleks Kejiranan, Presint 11 di sini.

Abdul Mutalib memberitahu, semua nombor permohonan akan disemak dan dibahagikan kepada dua bahagian iaitu warna biru untuk pemohon yang belum mempunyai rumah dan ia berjumlah 5,943 orang manakala warna merah jambu bagi pemohon yang sudah memiliki sebuah rumah iaitu berjumlah 1,170 orang.

Program fasa pertama PR1MA ini memperuntukkan 560 unit rumah.

"Undian akan dibuat sebanyak dua kali iaitu (untuk menentukan) 560 permohonan yang akan diletakkan di bawah senarai pertama dan (untuk menentukan) 560 lagi di bawah senarai simpanan.

"Sekiranya dalam proses tapisan didapati ada maklumat-maklumat yang diberikan tidak benar maka permohonan dianggap tidak berjaya dan akan digantikan dengan pemohon yang berada dalam senarai simpanan," jelasnya.

Rumah mampu milik di bawah program itu berharga antara RM120,000 hingga RM150,000 dan dibangunkan oleh Putrajaya Holdings Sdn. Bhd. di Presint 11 di sini.

Pendaftaran permohonan dibuat dalam talian di www.pmo.gov.my serta di beberapa lokasi di Putrajaya, permohonan dibuka pada 30 September lepas dan ditutup pada tengah malam semalam.

Syarat kelayakan warganegara Malaysia berumur 21 tahun ke atas, bekerja atau bermastautin di Putrajaya, pengundi berdaftar di Parlimen Putrajaya dan pendapatan kasar isi rumah tidak melebihi RM6,000 sebulan (suami dan isteri). - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

'Harta ibu bernilai jutaan ringgit'

Posted:

'Harta ibu bernilai jutaan ringgit'

'Harta ibu bernilai jutaan ringgit'

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my


KHAIRUL ANAM menunjukkan surat tuntutan harta sepencarian ke atas bapa mereka di Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU – Seramai 11 orang anak kepada seorang jutawan syarikat bas ekspres terkemuka di sini menuntut daripada bapa mereka harta sepencarian dipercayai bernilai jutaan ringgit milik ibu mereka yang telah meninggal dunia pada 2008.

Kesemua mereka memfailkan tuntutan ke atas Che Ibrahim Che Ismail, 56, yang merupakan pemilik syarikat bas Ekspres Mutiara di Mahkamah Tinggi Syariah di sini pada 2 Oktober lalu.

Mereka ialah Khalilullah, 31; Tamtini, 30; Amalina, 29; Khairul Azhan, 28; Khairul Anam, 26; Khairul Adnin, 24; Salsabila, 20; Siti Nahwan, 18; Muhammad Atifuddeen, 16; Muhammad Amar, 11 dan Nurul Aufa, 13.

Ibu mereka, Paizah Mohd. Yusoff meninggal dunia pada tahun 2008 ketika berusia 49 tahun setelah koma selama empat tahun berikutan kemalangan jalan raya pada tahun 2004.

Mereka selaku plaintif menuntut harta sepencarian arwah ibu mereka bermula dari tarikh perkahwinan arwah dengan Che Ibrahim pada 22 Februari 1979 sehingga ibu mereka meninggal dunia pada 24 September 2008.

Kesemua plaintif turut mengemukakan notis permohonan untuk mendapatkan perintah interim secara ex-parte di mahkamah yang sama bagi menghalang defendan daripada melakukan sebarang transaksi terhadap harta sepencarian milik ibu mereka yang jumlahnya akan ditentukan kemudian.

Menurut penyata tuntutan harta sepencarian itu, arwah telah berkorban sepenuh jiwa dan raga mengharungi suka duka hidup berumah tangga bersama defendan sebagai teman yang membantu dan memberi dorongan sehinggalah defendan memperoleh kesenangan dalam hidup.

Sementara itu, anak sulung Che Ibrahim, Khalilullah ketika ditemui di sini semalam berkata, harta sepencarian ibu mereka itu bernilai jutaan ringgit.

Beliau berkata, harta tersebut meliputi kawasan tanah di sekitar Kota Bharu, Gua Musang dan Kuala Lumpur, beberapa rumah banglo dan bangunan serta syer di dalam Ekspres Mutiara yang didaftarkan atas nama Mutiara Pahim Sdn. Bhd.

"Tuntutan harta sepencarian ini dibuat bagi membolehkan ayah mengagihkan harta itu secara adil kepada kami semua kerana ia adalah harta arwah ibu yang menjadi hak kami adik-beradik dalam mewarisi pusaka tinggalan arwah," katanya ketika ditemui semalam.

Menurut Khalilullah lagi, bapanya telah berkahwin dengan seorang wanita lain selepas empat bulan ibunya koma akibat kemalangan pada tahun 2004.

"Selepas ibu meninggal dunia kami telah bertanya perkara ini kepada ayah beberapa kali tetapi tidak diendahkan.

"Kami juga telah berusaha dengan pelbagai cara, antaranya dengan meminta bantuan bapa saudara ayah saya, tapi tidak berjaya.

"Setelah tiga tahun berusaha, kami tidak ada jalan lain dan inilah jalan yang terbaik," ujarnya.

Khalilullah juga berharap, bapanya yang juga penerima anugerah Jaksa Pendamai perlu menunaikan tanggungjawabnya terhadap anak-anak meskipun lelaki itu telah berkahwin dengan wanita lain.

Full content generated by Get Full RSS.

Galakan terbit buku ilmiah bahasa Melayu

Posted:

Galakan terbit buku ilmiah bahasa Melayu

Galakan terbit buku ilmiah bahasa Melayu

Oleh ROSLI HASSAN
rosli.hassan@kosmo.com.my


MUHYIDDIN melakukan gimik perasmian Bulan Bahasa 2011 Peringkat Kebangsaan sambil diperhatikan Rais (kiri) dan Mohamed Khaled (dua dari kiri) di UTeM, Melaka semalam.


MELAKA - Dana berjumlah RM2 juta bagi menggalakkan penerbitan buku ilmiah dalam bidang sains dan teknologi dalam bahasa Melayu akan diwujudkan mulai tahun hadapan

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, penulis yang menghasilkan buku seumpama itu dan diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bakal menerima ganjaran RM20,000 selain bayaran royalti yang biasanya diterima.

"Pihak DBP akan menentukan karya-karya yang layak diterbitkan berdasarkan manuskrip yang dihantar," katanya ketika merasmikan pelancaran Bulan Bahasa 2011 Peringkat Kebangsaan di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) di sini semalam.

Turut hadir Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim dan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Muhyiddin berkata, penubuhan dana tersebut merupakan antara beberapa langkah yang diambil kerajaan dalam memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu terutama dalam bidang sains dan teknologi.

Katanya, jumlah buku ilmiah dalam bidang sains dan teknologi yang bertaraf ilmu tinggi dalam bahasa Melayu pada masa ini amat sedikit iaitu kira-kira 3,900 judul buku berbanding hampir 75,000 judul yang diterbitkan di negara ini.

"Kita memahami bahawa penerbitan dalam bahasa Inggeris adalah penting untuk meningkatkan penarafan universiti di peringkat antarabangsa tetapi ini tidak bermakna kita harus meminggirkan karya-karya penerbitan dalam bahasa Melayu," katanya

Dalam pada itu, menurutnya, fungsi bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi khususnya dalam pentadbiran dan urusan rasmi kerajaan juga akan dimantapkan berikutan persetujuan Kabinet supaya semua penjawat awam diwajibkan menggunakan bahasa kebangsaan dalam semua urusan rasmi.

"Untuk memastikan arahan itu dipatuhi, pekeliling perkhidmatan berkaitan Panduan Penggunaan Bahasa Kebangsaan Dalam Perkhidmatan Awam akan dikeluarkan Jabatan Perkhidmatan Awam," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Bengkel untuk tampil cantik

Posted:

Bengkel untuk tampil cantik

Bengkel untuk tampil cantik


DARI kiri Shawn Tutler, Nancy Yeoh dan Chelsia Ng memberikan gaya istimewa selepas mengendalikan bengkel kecantikan untuk wanita.


BAYANGKAN diri anda sebagai seorang wanita yang bergaya, berkarisma dan dikagumi dalam sebuah majlis sosial.

Anda melangkah masuk ke dalam bilik dan menawan hati hadirin lain dengan gaya anda penuh keyakinan serta penampilan diri yang menarik.

Bayangkan juga anda mengetahui rahsia temu duga untuk mendapatkan jawatan atau kenaikan pangkat yang telah lama anda idam-idamkan.

Anda kelihatan cantik, yakin dan berjaya mengambil hati penemuduga.

Dalam situasi semasa yang semakin kompetitif, adalah kritikal bagi seseorang itu untuk kelihatan profesional. Anda memerlukan kelebihan ini.

Hakikatnya, hanya segelintir individu yang dilahirkan bergaya dan anggun, walaupun dalam kalangan mereka yang menjadi terkenal.

"Jika anda fikir semua selebriti adalah sempurna, anda salah. Selebriti terkenal seperti Charlize Theron, Angelina Jolie dan Halle Berry mempunyai penasihat profesional yang mengajar mereka tentang cara-cara mekap, postur tubuh dan etika sosial.

"Secara peribadi, saya percaya bahawa tidak ada istilah tidak cantik, cuma ada segelintir orang yang tidak tahu cara untuk menyerlahkan kecantikan diri mereka," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Stylo International, Datuk Nancy Yeoh.

Tambahnya, kebanyakan daripada kita tidak mempunyai masa untuk diri sendiri kerana sibuk dengan karier dan keluarga sehingga kecantikan diri sendiri terabai.

Memahami masalah tersebut, Head & Shoulders menyerlahkan kecantikan dalaman dan keyakinan diri wanita dengan menganjurkan sebuah bengkel media bersama Nancy dan pelakon, Chelsia Ng di Stylo Academy, Bangsar, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Objektif utama penganjuran bengkel tersebut adalah untuk memberi tip dan nasihat yang berguna kepada rakyat Malaysia agar menggunakan sepenuhnya personaliti unik yang dimiliki mereka untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

"Head & Shoulders bukan hanya membantu pengguna melawan kelemumur, kerosakan kulit kepala dan rambut gugur malah, turut membantu pengguna untuk menyerlahkan keyakinan diri dan karisma mereka setiap hari," kata Pengurus Perhubungan Luar Procter & Gamble (P&G) Malaysia, Goh Seng Jone.

Selain tip penjagaan rambut, peserta diberi kursus selama dua jam tentang solekan dan pembangunan sahsiah diri.

Penampilan istimewa

Topik-topik yang dibentangkan berkisar mengenai cara-cara mengenal bentuk tubuh sehingga etika menghadiri majlis perkahwinan dan majlis sosial kebudayaan yang disampaikan oleh Nancy.

Penampilan istimewa personaliti televisyen yang ceria, Chelsia mengujakan hadirin tatkala dirinya berkongsi rahsia sentiasa kelihatan cantik, bertenaga dan yakin setiap hari.

Chelsia bersama pendandan rambut terkenal, Shawn Tutler berkongsi pendapat yang sama mengenai penjagaan kecantikan dan kebersihan rambut perlu dititikberatkan tidak tidak kira lelaki atau wanita.

Head & Shoulders Anti-hair Fall Collection telah terbukti dapat menghilangkan kelemumur sehingga 100 peratus dan mengurangkan rambut gugur sebanyak 95 peratus.

Syampu antikelemumur yang spesifik untuk golongan lelaki dan wanita itu dirumus dengan teknologi HydraZinc yang terbukti sangat efektif untuk melawan kelemumur daripada basuhan pertama dan penggunaan yang berterusan.

Full content generated by Get Full RSS.

Cungkil bakat saintis muda

Posted:

Cungkil bakat saintis muda

Cungkil bakat saintis muda

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM


PELAJAR SRK Sri Petaling melakukan beberapa uji kaji kimia sambil dibantu fasilitator BASF.


TANPA disedari bahan kimia banyak digunakan dalam kehidupan seharian kita daripada makanan, bangunan yang kita huni sehinggalah produk kosmetik.

Bahkan, lampin bayi yang mampu menampung bahan buangan si comel dan perekat luka turut menggunakan teknologi kimia dalam melancarkan penggunaan produk berkenaan.

Dalam memberi pendedahan mengenai kepentingan bahan kimia terhadap kehidupan seharian, peneraju syarikat kimia dunia, BASF bakal menganjurkan BASF Kids' Lab bermula dari 9 hingga 13 November ini di pusat beli-belah 1 Utama, Damansara, Petaling Jaya.

Program BASF Kids' Lab mula dianjurkan sejak tahun 2006 lagi disasarkan kepada kanak-kanak berusia enam hingga 12 tahun bertujuan memberi pendedahan dan pengalaman mengenai penggunaan asas kimia dalam kehidupan seharian.

Pengarah Urusan BASF Malaysia, Daniel Loh berkata, program berkenaan diadakan untuk menarik minat dan mencungkil bakat kanak-kanak terhadap kimia apabila mereka dapat merasai sendiri pengalaman menjalankan uji kaji makmal.

"Melalui program Kids' Lab ini, para peserta dapat melakukan eksperimen ringkas berkaitan kehidupan seharian melalui empat stesen yang disediakan mengikut tema tertentu sambil dibantu oleh fasiliator terlatih BASF.

"Pada peringkat umur ini, peserta mampu menyerap pelbagai maklumat dan sentiasa mempunyai perasaan ingin tahu. Ia sekali gus dapat mendidik dan memberi pendedahan kepada mereka mengenai kimia," katanya selepas melancarkan Bengkel Keajaiban Kimia BASF Kids' Lab di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tahun Kimia Antarabangsa

Dalam majlis berkenaan seramai 20 pelajar Sekolah Rendah Kebangsaan (SRK) Sri Petaling, Petaling Jaya, Selangor turut merasai pengalaman menjalankan uji kaji kimia bersama fasiliator terlatih BASF.

Selaras sambutan Tahun Kimia Antarabangsa, Daniel menambah, penganjuran Kids' Lab pada tahun ini lebih istimewa berbanding tahun sebelumnya apabila ia bakal diadakan di lokasi yang menjadi tumpuan orang ramai.

Katanya, sebanyak tiga sesi akan diadakan setiap hari sepanjang program berkenaan berlangsung kelak dan penyertaan adalah berdasarkan konsep siapa cepat akan dapat menyertai eksperimen berkenaan.

"Sejak sembilan tahun lalu, lebih 200,000 kanak-kanak sudah menyertai program tersebut di peringkat Asia Pasifik. Kita menerima maklum balas positif daripada peserta dan ibu bapa," ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Pengarah Urusan Pusat Perkhidmatan BASF Asia Pasifik Sdn. Bhd., Lau Kin Pong, memberitahu program berkenaan diadakan setiap tahun dan merupakan sebahagian tanggungjawab sosial korporat (CSR) BASF.

"Kids' Lab bakal menjadi landasan menguji kreativiti kanak-kanak ini walaupun pada peringkat ini mereka belum berpeluang membuat eksperimen kimia. Saya percaya dengan pendedahan awal melalui teknik pendidikan interaktif yang diterapkan dalam program ini ia dapat menyumbang dalam mencungkil bakat industri kimia," katanya.

Sementara itu, salah seorang pelajar, Izzah Sakina Yaacob, 12, berkata, dia sangat seronok apabila dapat melakukan tiga eksperimen yang melibatkan penggunaan bahan kimia.

"Saya pernah melihat salah satu daripada eksperimen yang dilakukan ini di kaca televisyen. Ia amat membantu saya dalam memahami eksperimen berkenaan apabila dapat melakukannya sendiri langkah demi langkah," ujarnya.

Bagi Phang Kin Weng, 12, pula, dengan melakukan eksperimen itu dia memahami kegunaan bahan kimia dalam kehidupan harian.

"Melalui eksperimen ini, saya dapat mengetahui kepentingan bahan kimia dalam kehidupan seharian kita. Sebagai contoh, lampin bayi turut menggunakan penyerap super untuk menyerap air yang banyak," katanya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program berkenaan boleh melayari laman sosial Facebook, www.facebook.com/BASFMalaysia.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


SEDIA Gempur

Posted:

SEDIA Gempur

SEDIA Gempur

mustapa@kosmo.com.my

PANTAI Timur pasti bergelora malam ini. Dua gergasi, Kelantan dan Terengganu bertembung bagi mencari slot ke pusingan separuh akhir kempen Piala Malaysia 2011. Tanpa ada perasaan gentar, kesebelasan utama Terengganu kini sudah bersedia untuk memecahkan tembok kebal Kota Bharu dalam misi melenyapkan impian Kelantan untuk bergelar juara Piala Malaysia musim ini.

Atas kertas, anak-anak buah Irfan Bakti memiliki kelebihan hasil kemenangan 3-1 pada perlawanan suku akhir pertama di Kuala Terengganu, Isnin lalu.

Namun, beraksi di Stadium Sultan Muhammed IV bukan satu tugas mudah, apatah lagi perlu berdepan gelombang penyokong The Red Warriors.

Justeru, Irfan hanya mengharapkan doa daripada ribuan penyokong Terengganu sambil berpegang teguh kepada prinsip berjuang habis-habisan.

"Kami sangat menghormati Kelantan tetapi itu tidak bermakna kami takut. Malah, saya sendiri tidak gentar untuk berdepan mereka.

"Saya sangat percaya kepada kemampuan pemain-pemain Terengganu dan kami hanya perlu mengekalkan fokus sambil meningkat semangat apabila beraksi di Kota Bharu," kata Irfan kepada Kosmo!.

Baik Terengganu mahupun Kelantan, Irfan mengakui kedua-dua pasukan sebenarnya berdepan dilema yang sama apabila kehilangan beberapa tonggak utama.

Namun katanya, Kelantan masih memiliki kelebihan apabila beraksi selaku tuan rumah pada ketika anak-anak buahnya perlu mempertahankan dua gol yang diperoleh di Kuala Terengganu.

"Kelebihan Kelantan mungkin kepada penyokongnya tetapi itu tidak bermakna kami akan akur dengan sorakan mereka.

"Pemain saya cukup kental dan memiliki semangat juang yang tinggi seperti mana yang mereka buktikan pada final Piala FA Jun lalu.

"Jadi, kami perlu fokus kepada permainan tanpa memikirkan langsung mengenai sorakan penyokong lawan," jelasnya.

Mengenai percaturan malam ini, Irfan menjelaskan taktik menyerang akan dipraktikkan anak-anak buahnya dalam misi memberi tekanan kepada pasukan lawan.

"Saya mempunyai ramai pemain berbakat seperti Joseph Kalang Tie, Ashaari Shamsuddin, Abdul Hadi Yahya dan Marzuki Yusof.

"Jadi, saya tidak perlu risau mengenai perlawanan malam ini kerana hanya pasukan terbaik yang akan mara ke separuh akhir," katanya lagi.

Full content generated by Get Full RSS.

Gergasi Merah tak rela dilanyak

Posted:

Gergasi Merah tak rela dilanyak

Gergasi Merah tak rela dilanyak

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

TIDAK mustahil malam ini akan menjadi malam yang paling panjang buat Selangor apabila kembali membuat perhitungan dengan Perak pada aksi suku akhir kedua kempen Piala Malaysia 2011 di Stadium Perak, Ipoh.

Mahu tidak mahu, anak-anak buah P. Maniam seharusnya lebih berwaspada dengan asakan Seladang yang sudah tentu berjuang bermati-matian lantaran tuan rumah kini ketinggalan secara agre- gat 1-3 selepas tewas pada aksi pertama di Stadium Shah Alam, Isnin lalu.

Defisit gol tempat lawan yang berjaya dijaringkan oleh penyerang pinjaman Perak, Mohd. Failee Ghazli tempoh hari juga berupaya menjadi 'duri dalam daging' buat pasu- kan Gergasi Merah sekiranya gagal mencuri satu gol di Ipoh malam ini.

Apa yang pasti, kematangan benteng pertahanan Gergasi Merah yang diterajui oleh Asraruddin Putra Omar, P. Gunalan, Razman Roslan dan Nasriq Baharom benar-benar ditagih Maniam bagi mengelak dinafikan slot ke separuh akhir.

Khabar gembira seperti mana yang diumumkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengenai venue final yang akan diadakan di gelanggang keramat, Stadium Shah Alam pada 29 Okto- ber ini juga harus dijadikan azimat buat pemain Selangor mempamerkan sesuatu yang istimewa malam ini.

"Saya yakin, kematangan benteng pertahanan saya mampu menyerap asakan bertubi-tubi Perak yang sudah semestinya garang di tempat sendiri.

"Justeru, selain usaha memburu gol awal bagi memberi tekanan kepada Perak, saya juga menasihat- kan pemain pertahanan supaya tidak mudah leka daripada merantai jentera serangan pasukan lawan sepanjang 90 minit permainan," kata Maniam.

Malam ini, Maniam dijangka menggunakan khidmat sama ada Hardi Jaafar, Mohd. Fazilidin Khalid ataupun Fazli Shaari bagi menampung kekosongan di bahagian tengah ekoran ketiadaan Bunyamin Omar yang dibuang padang pada suku akhir pertama lalu.

Sentuhan arkitek berbakat, Safiq Rahim bersama kapten, Amri Yahyah dan Amirulhadi Zainal juga di- jangka ditagih Maniam bagi merobek pertahanan Perak yang dilihat agak goyah apabila 'bocor' se- banyak lapan kali sepanjang edisi Piala Malaysia kali ini.

Sementara itu, pengendali Perak, Noorizan Bakar sudah tentu mengharapkan sentuhan beberapa tonggak seperti Akmal Rizal Rakhli dan Shahrulnizam Mustafa yang kembali memperkuatkan pasukan itu setelah digantung perlawanan sebelum ini.

Tambahan pula, jentera serangan Seladang dilihat agak tumpul lantaran sekadar mengharapkan gandingan Mohd. Failee dan Mohd. Shafiq Jamal semata-mata sebelum ini yang ternyata gagal mempamer- kan aksi yang diharapkan dalam pertemuan kedua-dua pasukan pada suku akhir pertama sebelum ini.

Mana-mana pasukan yang menang malam ini akan membuat perhitungan dengan Terengganu ataupun Kelantan pada separuh akhir nanti, yang mana kelebihan dilihat lebih memihak kepada Sang Penyu yang mendahului secara agregat 3-1 selepas perlawanan kontroversi yang dicemari dengan insiden lima kad merah di Kuala Terengganu, Isnin lalu.

Full content generated by Get Full RSS.

Safiq tidak tumpu kasut emas

Posted:

Safiq tidak tumpu kasut emas

Safiq tidak tumpu kasut emas


SAFIQ (kanan) hanya mahu memberi tumpuan membantu Selangor layak ke separuh akhir Piala Malaysia.


DUA gol cantik hasil sepakan percuma arkitek berbakat Selangor, Safiq Rahim ketika membenam cabaran Perak 3-1 pada aksi suku akhir pertama di Stadium Shah Alam, Isnin lalu masih segar dalam ingatan peminat fanatik sku- ad Gergasi Merah itu.

Bagaikan 'Cristiano Ronaldo Malaysia', Safiq juga berjaya menghasilkan gol yang lebih kurang sama bersama pasukan kebangsaan ketika aksi persahabatan menentang Liverpool dalam Pra-Jelajah Asia sebelum ini.

Justeru, tidak hairanlah sekiranya bekas kapten Harimau Malaya itu dijangka tetap menjadi pilihan utama jurulatih Selangor, P. Maniam dalam usaha memastikan Seladang berputih mata di gelanggang sendiri malam ini.

Berjaya mengumpul koleksi peri- badi sebanyak tiga gol dalam edisi Piala Malaysia setakat ini juga meletakkan Safiq di landasan tepat memburu 'kasut emas' edisi Piala Malaysia lantaran penyerang Kedah, Kyril Mhymeen Zambri dilihat terpaksa berpuas hati dengan enam gol sahaja setelah pasukannya ditunjukkan jalan keluar di peringkat kumpulan sebelum ini.

Kredibiliti penyerang 'import' Perak, Mohd. Failee Ghazli yang telah pun menjaringkan lima gol setakat ini juga harus dijadikan pembakar semangat buat Safiq bagi membuktikan dia masih antara 'permata' terbaik skuad Harimau Malaya meskipun 'tercicir' pada aksi persaha- batan menentang Australia baru-baru ini.

Begitupun, Safiq enggan memikirkan misi peribadi muncul penjaring terbanyak Gergasi Merah, sebaliknya merasakan ia adalah hasil kerjasama kesemua pemain Selangor yang bermain sebagai satu pasukan.

"Saya tetap Safiq Rahim seperti mana yang semua orang kenal (bukannya Cristiano Ronaldo).

"Sesiapa pun boleh menjaringkan gol, tambahan Selangor memiliki ramai pemain yang berupaya bertindak sedemikian, cuma mungkin rezeki lebih memihak kepada saya," katanya kepada Kosmo! semalam.

Apa yang pasti, kelibat Safiq bersama gandingan Amri Yahyah dan Amirulhadi Zainal pastinya akan dirantai habis-habisan oleh benteng pertahanan Perak malam ini.

Sudah tentu benteng pertahanan Perak juga tidak begitu mudah mahu 'menghadiahkan' sepakan percuma berhampiran kotak penalti kepada Gergasi Merah jika tidak mahu menanggung 'azab' sepakan percuma Safiq.

"Anugerah 'kasut emas' edisi Piala Malaysia juga tidak saya fikirkan sangat, asalkan dapat membantu Selangor menjulang piala buat kali ke-33 pun saya sudah puas hati.

"Malah, saya juga tidak kisah jika dikawal ketat esok (malam ini) kerana ia boleh memberi peluang kepada rakan sepasukan lain untuk menjaringkan gol awal, sekali gus memberikan tekanan kepada Perak," katanya yang bertolak ke Ipoh bersama rakan-rakan sepasukan petang semalam.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lelaki dibunuh dalam pergaduhan

Posted:

Lelaki dibunuh dalam pergaduhan

Lelaki dibunuh dalam pergaduhan

13/10/2011 6:10pm

IPOH - Seorang lelaki ditemui mati dipercayai dibunuh selepas berlaku pergaduhan di rumah sewanya di Menglembu di sini, hari ini.

Mayat Chen Woon Min, 47, ditemui terbaring di ruang tamu rumah itu dengan kesan kecederaan di kepala dan leher.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Datuk Dzuraidi Ibrahim berkata, dalam kejadian pada pukul 2 petang itu, Woon Min didatangi seorang lelaki yang didakwa pemilik rumah yang disewanya.

Kedua-dua mereka dilapor bertengkar dan siasatan awal polis mendapati Chen diserang menggunakan objek keras, katanya ketika dihubungi di sini.

Mayat Chen dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun untuk bedah siasat. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Penagih disyaki bunuh warga emas

Posted:

Penagih disyaki bunuh warga emas

Penagih disyaki bunuh warga emas

13/10/2011 5:47pm

KAJANG - Polis menahan seorang lelaki berusia 30-an kerana dipercayai terlibat dalam kes bunuh dan samun seorang wanita warga emas di Kampung Pasir Baru, Jalan Sungai Lalang, Semenyih di sini, 27 Sept lepas.

Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Abdul Rashid Abdul Wahab berkata, suspek yang merupakan saudara terdekat mangsa ditahan di kawasan Semenyih kira-kira jam 1 pagi semalam.

"Polis menganggap kes ini telah berjaya diselesaikan dengan penahanan suspek yang merupakan seorang penagih dadah," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang di sini hari ini.

Beliau berkata, suspek dikenakan tahanan reman selama tujuh hari bermula hari ini manakala empat orang lelaki yang ditahan sebelum ini bagi membantu siasatan telah dibebaskan.

Dalam kejadian itu, S. Danaletcheme, 64, ditemui mati berlumuran darah dengan kesan tikaman di leher dan luka di kepala dalam keadaan kepalanya terbenam di dalam kolah bilik air di rumahnya kira-kira pukul 1.00 tengah hari 27 September lepas.

Abdul Rashid berkata, mangsa yang tinggal seorang diri ketika kejadian dipercayai disamun sebelum dibunuh oleh suspek menggunakan pisau dan parang yang ditemui di tempat kejadian. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Sewa kereta untuk seludup minyak

Posted:

Sewa kereta untuk seludup minyak

Sewa kereta untuk seludup minyak

13/10/2011 5:43pm

PADANG BESAR - Penyeludup minyak dikesan sanggup menyewa kereta buruk pada kadar RM100 sehari bagi memastikan kegiatannya berjalan lancar.

Pemangku Komander Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) Perlis, Asisten Supritendan Noor Janihan Nanyan berkata, perbuatan itu dikesan dalam serbuan di Kampung Baru Bukit Chabang dekat sini kira-kira 10.45 pagi hari ini.

Penyeludup mengaut keuntungan besar dalam kegiatan menyeludup minyak bersubsidi sehingga sanggup menyewa kereta pada kadar itu, katanya kepada pemberita di sini.

Katanya dalam serbuan itu, sebanyak 1,115 liter petrol diisi dalam lima tong dram dan satu tong plastik besar dan 347 liter diesel diisi dalam empat tong plastik hitam dan satu tong dram, kesemuanya bernilai RM20,568 dirampas dalam dua buah kereta yang disewa.

"Kami turut merampas dua pam mesin penyedut minyak yang dipercayai digunakan dalam kegiatan penyeludupan minyak," katanya dan menurutnya bahan api itu dipercayai untuk diseludup ke negara jiran.

Dua lelaki rakyat tempatan berumur antara 20 dan 30 tahun turut ditahan dalam serbuan itu, katanya. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jolie lawat Libya

Posted:

Jolie lawat Libya

Jolie lawat Libya

ANGELINA JOLIE melawat seorang penduduk yang cedera di sebuah hospital di Misrata, Libya kelmarin.


MISRATA, Libya - Aktres dan Duta Muhibah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Angelina Jolie semalam memuji penglibatan luar biasa rakyat Libya dalam perjuangan revolusi di tanah air mereka.

Aktres berusia 36 tahun yang popular menerusi filem pecah panggung seperti Tomb Raider dan Mr. & Mrs. Smith itu melawat bandar ini selepas tiba di Libya kelmarin.

Sebahagian penduduk Libya yang menjadi pejuang menawan bandar ini selepas pertempuran sengit selama beberapa minggu dalam kemaraan mereka untuk menggulingkan pemerintah Libya, Muammar Gaddafi pada awal tahun ini.

Bercakap di lobi sebuah hotel di bandar ini, Jolie memuji pembabitan luar biasa orang awam dalam perjuangan dan pihak berkuasa peralihan yang berusaha untuk membentuk Libya menjadi sebuah negara yang baharu.

"Ramai pejuang prorevolusi sama ada anggota tentera mahupun orang awam mengalami kecederaan malah ramai yang turut kehilangan anggota badan tetapi mereka terus berjuang demi masa depan negara dan masa depan anak-anak mereka. Perjuangan mereka luar biasa dan amat menyentuh hati," kata Jolie.

Jolie kemudian menaiki sebuah kenderaan utiliti untuk meninggalkan hotel berkenaan dengan diiringi kumpulan pengawal bersenjata menuju ke ibu negara Libya, Tripoli.

Rejim Gaddafi tumbang pada Ogos lalu. Gaddafi kini bersembunyi selepas diburu oleh para pejuang yang menentang kepimpinannya sejak Februari lalu. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Iran didakwa rancang bunuh duta Arab Saudi ke AS

Posted:

Iran didakwa rancang bunuh duta Arab Saudi ke AS

Iran didakwa rancang bunuh duta Arab Saudi ke AS


SEORANg jurugambar merakamkan bangunan Kedutaan Arab Saudi di Washington D.C kelmarin. - AFP


TEHERAN - Iran melahirkan rasa marah dan menafikan tohmahan Amerika Syarikat (AS) yang menuduhnya merancang plot pembunuhan duta Arab Saudi ke AS dan menegaskan Washington sengaja menimbulkan ketegangan antara Teheran dan Arab Saudi.

Pegawai-pegawai di Teheran menganggap dakwaan yang dibuat kelmarin oleh Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) dan Jabatan Keadilan AS adalah satu situasi yang direka-reka yang bermaksud untuk mengalih perhatian dunia.

Iran sebelum ini mendakwa Israel dengan sokongan AS bertanggungjawab ke atas pembunuhan sekurang-kurangnya dua ahli sains nuklear dalam tempoh dua tahun yang lalu.

Menurut penasihat akhbar Presiden Iran, Mahmoud Ahmadnejad, Ali Akbar Javanfekr, ia merupakan penipuan untuk mengalih perhatian masyarakat dunia daripada masalah dalaman yang dialami oleh AS sendiri.

Tambah beliau, kerajaan AS dan Agensi Perisikan Pusat (CIA) mempunyai banyak pengalaman dalam usaha mengalih perhatian dunia daripada mengetahui masalah dalaman di AS sendiri.

Duta Iran, Mohammad Khazaee mengirim sepucuk surat kepada pemimpin Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-moon dan Majlis Keselamatan PBB, mengutuk tuduhan yang cukup memalukan itu dan berkata ia adalah satu plot pemikiran yang cukup jahat.

Dia turut menuduh Israel dengan sokongan AS, menjadi dalang kepada pembunuhan saintis nuklear Iran.

AS kelmarin mendedahkan bahawa ia mematahkan satu komplot yang didalangi pemerintah Iran untuk membunuh duta Arab Saudi ke Washington.

Washington juga berjanji akan mengheret Teheran ke muka pengadilan.

Jabatan Kehakiman AS mendakwa dua lelaki kerana bersubahat dengan sayap pemerintah Iran untuk membunuh Duta Arab Saudi, Adel al-Jubeir di AS dalam satu serangan bom.

"Dakwaan itu menyatakan bahawa komplot ini didalangi, dibiayai dan diarahkan dari Iran serta bercanggah dengan undang-undang AS dan antarabangsa," kata Peguam Negara, Eric Holder.

Dakwaan jenayah dikenakan terhadap seorang warga AS yang memegang pasport Iran, Manssor Arbabsiar, 56, dan Gholam Shakuri yang merupakan anggota Pasukan Quds iaitu pasukan elit Tentera Pengawal Revolusi Iran.

Shakuri masih bebas dan dipercayai berada di Iran manakala Arbabsiar ditangkap pada 29 September 29 tahun lalu di Lapangan Terbang John F. Kennedy di New York. Dia dihadapkan di sebuah mahkamah di Manhattan kelmarin.

Peguamnya berkata, dia akan membuat pengakuan tidak bersalah sekiranya didakwa.

Komplot tersebut didedahkan oleh sumber berbayar AS yang menyamar sebagai anggota sebuah kartel dadah Mexico yang digeruni kerana melakukan banyak pembunuhan termasuk membunuh orang kenamaan.

Kedua-dua defendan percaya kartel berkenaan akan membekalkan bahan letupan untuk serangan terhadap Duta Arab Saudi itu.

Sementara itu, bekas ketua perisikan Arab Saudi, Putera Turki al-Faisal menyatakan bukti Iran mendalangi plot untuk membunuh duta tersebut adalah kukuh. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Jalan bertukar menjadi sungai

Posted:

Jalan bertukar menjadi sungai

Jalan bertukar menjadi sungai


SEBATANG jalan raya bertukar menjadi sungai di wilayah Nonthaburi, Thailand semalam. - Reuters


AYUTTHAYA - Thailand semalam mengumumkan satu pertiga daripada wilayahnya akan menjadi zon bencana ekoran banjir besar di negara ini.

Tindakan kerajaan itu bertujuan untuk meningkatkan operasi bantuan semasa banjir tersebut meragut 281 orang serta berjuta-juta rumah dan penduduk terjejas.

beberapa batang jalan raya di sini juga bertukar menjadi sungai manakala seorang penduduk, Pathumwan Choichuichai berkata, tiada siapa menyangka air banjir akan meningkat tinggi.

Beberapa hari lalu, banjir tersebut mengubah Ayutthaya menjadi zon bencana dengan beberapa daerah hanya boleh dihubungkan melalui bot.

Imej di bandar ini menyebabkan penduduk Bangkok bimbang ibu kota Thailand tersebut akan dilanda banjir.

Penduduk yang panik telah membeli semua barang makanan di pasar raya semalam termasuk air botol serta mi segera.

Beg-beg pasir juga disimpan di sekitar beberapa hotel mewah bagi persediaan menghadapi banjir.

- Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kontroversi bukan gimik

Posted:

Kontroversi bukan gimik

Kontroversi bukan gimik

BARU-BARU ini telah tersebar kontroversi mengenai isu klip seorang pelakon baharu yang dikatakan beraksi di dunia maya dengan penuh ghairah.

Pelakon yang terlibat dalam klip rakaman selama dua minit itu ialah vokalis kumpulan terkenal One Nation Emcees, Shamimi Amalina Norhisham atau lebih dikenali sebagai Mimi.

Klip video tersebut pula dikatakan adalah salah satu babak filem sulung lakonan Mimi berjudul Klip 3GP iaitu adegan ranjang yang terdapat dalam filem terbitan Primeworks Studios itu yang turut membabitkan seorang lagi pelakon filem itu iaitu Fikhree Bakar.

Klip video juga dikatakan telah tersebar luas bukan sahaja di dalam negara malah sehingga ke negara jiran, Thailand.

Isu tersebut telah menjadi kontroversi yang mungkin sedikit sebanyak membantu promosi filem ini secara tidak langsung.

Namun persoalannya, adakah penyebaran klip tersebut merupakan gimik pihak penerbitan dalam merangka promosi filem itu?

Menjawab persoalan tersebut, Penerbit Eksekutif Primeworks Studios, Tengku Iesta Tengku Alaudin menyangkal sama sekali penyebaran klip tersebut adalah perbuatan Primeworks Studios dalam usaha mempromosi filem baharu terbitan syarikat itu.

"Ini bukannya gimik dan sebenarnya kami sedang menyiasat perkara tersebut. Memang ada di antara rakaman itu merupakan rakaman dalam filem ini namun ada di antaranya merupakan rakaman yang tidak menjadi yang tidak dipakai dalam filem ini.

"Namun, klip yang disebarkan itu telah ditokok tambah, disunting dan digabungkan bersama klip lucah lain yang kami juga tidak tahu dari mana sumbernya dan kononnya itu merupakan lakonan pelakon (Mimi) dalam filem ini.


TENGKU IESTA (berdiri, enam dari kanan) bersama barisan pelakon filem Klip 3GP.


"Mungkin rakaman itu tersebar semasa penggambaran mahupun semasa proses pascaproduksi," tegasnya yang juga mengatakan proses pascaproduksi Klip 3GP dihantar untuk diproses di Thailand.

Jelasnya juga, jika pihak Primeworks Studios menjumpai sebarang bukti kukuh terhadap apa yang berlaku, perkara tersebut akan dilaporkan kepada pihak polis.

Tengku Iesta, bagaimanapun tidak menafikan jika ada sumber dalaman yang menjadi dalangnya.

"Dalam hal ini, ia adalah di luar kawalan pihak kami. Klip aksi ghairah tersebut bukan datang dari kami dan jika ia merupakan rangka promosi, kami pastinya menggunakan saluran yang benar.

Namun apa yang pasti, klip tersebut terdapat dalam laman web yang sememangnya memuatnaik klip-klip video tidak senonoh.

"Jadi dengan ini, kami dengan tegas mengatakan ia bukannya dari pihak kami dan bukan antara promosi filem yang dijalankan.

"Bukannya mahu mengambil kesempatan dari perkara ini, namun kita ambil serius tentang perkara ini dan kami juga meminta maaf kepada pelakon-pelakon kerana tidak ada niat untuk mengaibkan sesiapa. Keduanya, kami tidak mahu memudaratkan kempen promosi kami untuk filem ini," jelas Tengku Iesta.

Mimi bukan bogel

Impak penyebaran klip video yang heboh diperkatakan itu, Mimi yang melakonkan karakter Maya Akhtar dalam Klip 3GP turut melahirkan perasaan kesal dengan tindakan kotor pihak yang tidak bertanggungjawab tersebut.

Menurut Mimi, babak ranjang tersebut yang seolah-olah menampilkan dirinya berbogel hanyalah salah satu adegan dalam babak yang perlu dilakonkan olehnya dalam filem Klip 3GP dan ia dilakukan berdasarkan profesionalisme dirinya sebagai seorang pelakon.

Mengamalkan prinsip tersendiri, secara jujur ujar Mimi, aksi berbogel tersebut bukan dilakukan oleh dirinya.

"Sebetulnya, Mimi tidak berbogel dalam Klip 3GP. Ia hanya kelihatan seolah-olah Mimi seperti berbogel. Ada perkara yang Mimi tidak lakukan sendiri dan menggunakan pelakon pengganti yang kelihatan seperti Mimi," jelasnya.

"Perkara yang Mimi tidak boleh hindari, Mimi terpaksa serahkan kepada pelakon pengganti Mimi. Itu kerana sememangnya Mimi tidak dapat melakonkan babak tersebut."

Ceritanya serius, dia amat kesal dengan perbuatan tersebut pihak yang menyebarkan klip video kontroversi itu yang dilihat telah cuba menjatuhkan maruahnya.


FIKHREE BAKAR melakonkan karakter seorang suami tetapi dalam masa yang sama menjadi gigolo dalam filem Klip 3GP.


Namun, Mimi sebaliknya mengakui berbangga diberi kepercayaan oleh pengarah filem itu, Aidilfitri Mohamed Yunos membawa karakter yang mencabar biarpun ini adalah pembabitan sulungnya untuk filem.

Sebagai pelakon yang baharu terjerumus dalam bidang lakonan, watak Maya Akhtar yang juga digambarkan sebagai seorang wanita psiko bukanlah mudah untuk dilakonkan.

"Ini filem pertama lakonan Mimi dan Mimi memang tidak pernah berlakon sebelum ini. Justeru, watak Maya memang sukar dilakonkan.

"Namun, dengan tunjuk ajar dan latihan yang diberikan oleh pengarah, Mimi dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi ini," ujarnya.

Bagaimanapun kata Mimi, kebebasan 100 peratus yang diberi pengarah kepada Mimi untuk mengolahkan watak itu mengikut pemahaman sendiri memberi Mimi ruang untuk meluahkan kreativiti diri.

"Terus terang adegan dan aksi ranjang dan juga babak saya menjadi wanita psiko itu memang menguji dan memberi cabaran buat diri Mimi sepanjang penggambaran berlangsung. Tapi, Mimi menjadikan lakonan Angelina Jolie sebagai rujukan Mimi terutama filem lakonan Angelina yang berjudul, Gia.

Fikhree buka baju

Fikhree Bakar yang memegang watak Sani atau Sunny iaitu seorang suami yang menjalankan kegiatan gigolo mengakui, apabila diberikan watak tersebut oleh Aidilfitri, dia sememangnya telah menolak tawaran itu kerana diserang kebimbangan.

Namun, setelah dipujuk dan diberi nasihat oleh Aidilfitri, Fikhree mengambil keputusan untuk menerimanya sebagai cabaran dan pengalaman sebagai pelakon baharu.

"Apa yang mula-mula terdetik pada fikiran saya semasa ditawarkan watak ini adalah perasaan takut menyelubungi diri kerana saya memegang watak seorang lelaki gigolo. Namun, saya menerimanya kerana Aidilfitri sendiri yang banyak membantu saya dan juga saya anggap ini sebagai cabaran," ujar Fikhree yang juga mengatakan dia perlu belajar cara-cara merokok supaya kelihatan hidup dengan watak yang dibawakannya.

Jelasnya lagi, bagi watak ranjang yang dilakonkan bersama Mimi, ia merupakan perkara paling berat dan membuatkan dirinya resah, takut dan gementar untuk melakukannya.

Menurut Fikhree, dia tidak pernah membayangkan akan melakonkan adegan sebegitu dan wujud juga perasaan malu dalam dirinya.

"Walaupun takut, saya ambil ini sebagai cabaran bagi diri dan fikirkan ini hanya lakonan. Dan jika benar, orang luar menganggap saya benar-benar begitu, ia bermakna saya telah mencapai kejayaan dalam membawa watak tersebut," tutur lelaki kelahiran Kota Kinabalu, Sabah yang mengakui hanya membuka bajunya semasa melakonkan babak ranjang tersebut.

Apabila diaju soalan mengenai klip adegan ranjangnya bersama Mimi di Internet, jawapan pertama yang terpacul dari mulutnya, Fikhree mengakui sangat terkejut dengan isu tersebut.


AIDILFITRI (berdiri tengah) bersama (berdiri dari kiri, Sabhi Sadhi, Zaidi, Fikhree dan Jojo (duduk, kiri, Mimi dan Adeline)


"Ini adalah lakonan semata-mata. Jadi, saya tidak perlu risau kerana klip tersebut diambil dari telefon bimbit saya sendiri dan saya tahu kebenarannya. Bak kata pepatah, berani kerana benar," akhirinya.

Zahiril puji Mimi

Dalam pada itu bagi Zahiril Adzim yang memegang watak Eddie, iaitu seorang jutawan siber yang mengaut keuntungan dari penyebaran klip-klip video lucah tersebut, ada sebab kenapa dia bersetuju menerima tawaran berlakon dalam Klip 3GP.

Ini kerana bagi seorang pelakon berbakat besar seperti Zahiril, wataknya dalam itu tidak memerlukan dia mengerah tenaga dengan banyak.

Kebanyakan dari babak filem ini, Zahiril hanya berada di hadapan komputer sambil menyunting, memuatnaik serta memantau laman yang web lucah yang dikenali sebagai Klip 3GP yang diasaskannya itu.

"Saya menerima watak ini kerana apabila membaca skrip, saya rasakan skrip ini dekat dengan masyarakat. 3GP merupakan satu benda atau rakaman yang semua orang tahu biarpun dari peringkat sekolah hingga ke dewasa," ujarnya yang memuji lakonan Mimi dalam filem itu.

"Saya tahu walaupun watak saya hanya berlakon di hadapan komputer, namun itu mungkin boleh memberi kesan kepada masyarakat tentang bahayanya teknologi jika tidak berhati-hati," jelas Zahiril yang memuji lakonan Mimi dalam filem itu.

Full content generated by Get Full RSS.

Rain ucap selamat tinggal

Posted:

Rain ucap selamat tinggal

Rain ucap selamat tinggal


RAIN


PADA 11 Oktober lalu, aktor dan penyanyi terkenal Korea Selatan, Rain mengucapkan selamat tinggal buat kali terakhir kepada peminatnya sebelum dia memulakan latihan ketenteraan.

Pada pukul 1.10 petang, bintang terkenal itu tiba di kem latihan di Gyeongido, peminat yang hadir dilihat mengalirkan air mata apabila mereka menyedari itu adalah kali terakhir mereka melihat Rain sebelum dia berehat sebentar dari dunia seni selama dua tahun.

Sebagai tanda hormat kepada peminatnya, Rain tunduk buat kali terakhir di hadapan mereka dan berkata: "Hello semua. Saya rasa, saya akan mengakibatkan kekecohan sekali lagi disebabkan pendaftaran saya dalam latihan ketenteraan. Saya minta maaf. Saya akan lakukan yang terbaik dan pulang dalam keadaan sihat."

Rain kemudiannya menanggalkan topinya dan mendedahkan potongan rambut standard untuk seorang askar. Pendaftaran Rain untuk latihan ketenteraan telah menarik 1,200 orang peminat di kem latihan tersebut.

Malah, stesen televisyen seperti TVN dan Mnet turut membuat liputan siaran secara langsung berkenaan pendaftaran Rain itu.

Selain daripada aktor Hyun Bin, Rain merupakan satu-satunya selebriti yang mendapat siaran langsung pada hari pendaftaran latihan ketenteraan.

Bintang filem bertaraf antarabangsa itu memberi seluruh tenaganya untuk kerjaya dan peminat sebelum memulakan latihan. Dia telah melancarkan single digital dan menutup konsert Last Of The Best, malah dia turut terlibat dalam Festival Hallyu Gangnam, selain turut muncul dalam sebuah program di Mnet.

Rain akan menjalani latihan intensif selama lima minggu sebelum memulakan tugasnya sebagai tentera.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved