Sabtu, 8 Oktober 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Setiap orang ada klon

Posted:

Setiap orang ada klon

Setiap orang ada klon

PENYANYI Mawi dan 'klonnya' Saifulruddin.


FENOMENA pelanduk dua serupa atau individu memiliki wajah yang hampir sama sering menarik perhatian orang ramai.

Dalam kebudayaan Barat, mereka yang mempunyai wajah hampir seiras atau disebut 'klon' selalunya dikaitkan dengan personaliti hiburan, ahli politik atau kerabat diraja.

Bahkan ramai individu berwajah seiras dibayar untuk menjadi tetamu dalam majlis awam, menghadiri temu bual televisyen atau berlakon filem kerana wajah mereka seiras personaliti hiburan atau orang kenamaan.

Wajah mereka yang hampir seiras dengan individu terkenal ini boleh dilihat dalam banyak laman Internet termasuk gambar yang disediakan agensi fotografi profesional.

Mereka yang seiras wajah pelakon popular ini sering menjadi watak utama dalam filem-filem Barat sehingga kini.

Bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein pula didakwa mengupah beberapa klonnya sebagai taktik politik semasa pemerintahannya.

Menurut program televisyen CBS, 60 Minutes pada Januari 2008, Saddam Hussein menafikan kepada penyiasat tentera Amerika Syarikat (AS) yang dia mengupah kumpulan 'klon' tersebut.

Semenjak tahun 2011, seorang lelaki mirip wajah jurulatih England, Sven Goran-Eriksson bernama Derek William telah diupah oleh pasukan bola sepak negara itu untuk menggantikan Eriksson dalam jemputan rasmi dan perlawanan persahabatan.

Seperti di Malaysia, sesetengah masyarakat Barat percaya terdapat tujuh individu berwajah serupa di dunia ini.

Sebenarnya, kisah wajah klon ini turut melibatkan orang kenamaan di negara ini termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi serta penyanyi popular Mawi dan Datuk Siti Nurhaliza.


PRESIDEN Obama dan jurufoto Indonesia, Ilham Anas.


Teori Adam dan Hawa

Beberapa tahun lalu, seorang ahli perniagaan dari Pulau Pinang, Lee Peng Hock, 60, mencuri tumpuan kerana wajahnya mirip Abdullah.

Menurut Peng Hock, beliau tiba-tiba menjadi popular sehinggakan ada saja orang memanggilnya Pak Lah ke mana saja beliau pergi.

Pada Januari 2007, orang ramai digemparkan dengan kemunculan klon mirip juara Akademi Fantasia 3 (AF3), Mawi iaitu Saifulruddin Mohd. Idaham, 21, dari Cheras, Kuala Lumpur.

Saifulruddin yang merupakan seorang tukang masak di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pernah diserbu orang ramai yang menyangka dia ialah penyanyi bergelar Raja SMS itu.

Suatu ketika, Siti Nurhaliza juga tidak boleh lari daripada fenomena itu. Dia turut mempunyai kembar iaitu penyanyi seberang, Rossa dan pelakon Yuni Yunos.

Baru-baru ini, wajah aktor yang terkenal dengan watak puntianak, Nicolas Cage didapati hampir sama dengan seorang individu berasal dari Bristol, Tennessee, AS, pada tahun 1870-an yang mirip beliau.

Wajah pelakon Paul Newman juga dikatakan mirip wajah seorang individu pada tahun 1860-an termasuk pelakon Matthew McConaughey.

Realitinya, jika wajah anda mirip ikon popular mungkin anda boleh menumpang tuah populariti mereka. Namun, jika wajah anda mirip pengganas, penjenayah mahupun perogol bersiri, mungkin bala pula yang datang.

Pengarah Institut Perubatan Molekul, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. A. Rahman A. Jamal memberitahu, tidak mustahil setiap individu di dunia ini mempunyai wajah yang hampir serupa.

Katanya, walaupun kini bumi dihuni tujuh bilion manusia yang terdiri daripada pelbagai kaum, mereka berasal daripada Nabi Adam dan isterinya Hawa.

"Sebenarnya, semua manusia berasal daripada Adam dan Hawa. Jika diteliti susur galur dan keturunan, wajah seiras sememangnya boleh berlaku.

"Namun, kita sukar mengenal pasti keturunan terdahulu kerana proses kejadian manusia berlaku jutaan tahun lalu," katanya kepada Jurnal.

Ujarnya lagi, wajah klon kebanyakannya berlaku pada manusia yang mempunyai susur galur keturunan dan bangsa yang sama.

Beliau memberikan contoh wajah Nicolas Cage yang sama seperti gambar foto seorang lelaki dari tahun 1860-an.

"Mereka mungkin berasal daripada bangsa dan keturunan yang sama. Kebiasaannya wajah orang Inggeris hampir sama dengan individu berketurunan Inggeris juga.

"Mustahil individu berbangsa Melayu wajahnya seperti orang Inggeris kecuali ada sejarah perkahwinan campur atau migrasi," katanya.

Ujarnya lagi, terdapat sifat dalam baka atau gen yang tidak diwarisi oleh anak seseorang tetapi mungkin akan diturunkan pada cucu-cicit kelak.

Ujian saintifik

Contohnya, kata beliau, seorang anak mungkin mempunyai lesung pipit tetapi bapa, nenek serta moyangnya tidak memiliki ciri fizikal sedemikian.

Namun, ciri tersebut dimiliki sama ada daripada keluarga pihak suami mahupun isteri yang mempunyai ciri berkenaan.

"Terdapat juga orang Melayu yang bermata biru sedangkan semua ahli keluarganya tiada. Mungkin dahulu keluarganya mempunyai mata berwarna biru. Tetapi ia jarang berlaku," katanya.

Rahman turut menjelaskan, faktor perpisahan keluarga juga boleh menjelaskan isu ini seperti pasangan kembar seiras dipisahkan tetapi setelah berpuluh tahun, mereka berjumpa kembali.

Beliau turut memberikan pandangan mengenai pendapat yang mengatakan terdapat tujuh individu berwajah serupa di dunia.

"Pendapat ini mungkin benar kerana manusia berasal daripada Adam dan Hawa selain daripada susur galur keturunan.

"Tetapi setakat ini tiada kajian spesifik yang dilakukan oleh saintis berhubung perkara ini kerana tiada keperluan setakat ini," katanya yang juga merupakan pengkaji di Institut Genom Malaysia (IGM).

Jelasnya, faktor kemajuan dalam sains dan teknologi turut dapat memberi kesimpulan pada perkara ini yang mana individu yang mempunyai wajah hampir sama boleh melakukan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) selain ukuran saiz mata, telinga, hidung dan mulut.

Ujarnya, setiap pemeriksaan tersebut dapat membuktikan perbezaan ukuran wajah.

"Teknologi kini juga boleh melakukan perkara itu seperti pertindihan imej wajah seseorang membuatkan ia hampir serupa.

"Selain rekaan imej, solekan dan dunia fotografi terbukti boleh merealisasi perkara itu namun saya berpendapat walaupun kembar seiras sendiri terdapat perbezaannya," katanya.

Isteri libas suami guna penyapu

Posted:

Isteri libas suami guna penyapu

Isteri libas suami guna penyapu

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM
megatlutfi.rahim@kosmo.com.my


KES pertama suami memohon cerai di mahkamah akibat tidak tahan didera isteri berlaku tahun lalu. – Gambar hiasan


KES isteri mendera suami benar-benar berlaku di Malaysia walaupun ia kedengaran agak pelik. Akhbar juga pernah melaporkan kejadian seperti itu sejak beberapa tahun lalu.

Misalnya, seorang isteri di Sungai Petani, Kedah, sanggup membelasah si suami hanya kerana lelaki itu sering menegurnya kerana terlalu taksub dengan bomoh.

Dakwa Ibrahim, 57, yang merupakan seorang peniaga, perubahan isterinya, Saleha, 39, bermula apabila seorang bomoh muda tinggal bersama di rumah bapa mertuanya.

Beliau sudah membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Petani berhubung insiden itu.

Pemangku Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Musa Awang memberitahu, sejak setahun lalu pihaknya telah menerima 50 kes melibatkan aduan suami didera oleh isteri. Beliau percaya jumlah kes seperti itu meningkat setiap tahun.

Beliau tidak menolak angka sebenar lebih tinggi kerana kaum Adam lebih malu untuk bercerita perkara sebenar berbanding kaum hawa.

Kes

Walaupun banyak kes isteri mendera suami dilaporkan, kes suami memohon perceraian disebabkan didera isteri hanya mula dikesan difailkan di Mahkamah Syariah pada tahun lalu.

"Terdapat suami yang tidak tahan didera isteri sehingga dia memohon untuk bercerai.

"Saya berpendapat perkara ini mungkin disebabkan oleh sejarah keluarga isteri seperti ibu isteri yang garang dan pernah memukul ayahnya suatu ketika dahulu.

"Perkara itu diteruskan oleh isteri apabila dia berkahwin," katanya kepada Jurnal.

Ujarnya lagi, faktor peribadi isteri yang garang dan tegas berbanding suami yang lembut turut mendorong isteri menjadi seorang pendera dalam rumah tangga.

"Akhirnya, isteri mula mengabaikan tanggungjawab dan mengetepikan batas-batas sebagai seorang isteri," katanya.

Menurut Musa, bentuk penderaan yang dilakukan oleh isteri terhadap suami termasuklah menumbuk, menampar dan menendang.

Alat yang digunakan pula meliputi batang penyapu dan pinggan mangkuk.

Musa memberitahu, faktor ekonomi keluarga juga boleh menyebabkan berlaku kes penderaan suami.

"Isteri mungkin memberi sumbangan yang lebih banyak kepada ekonomi keluarga selain sikap suami yang kurang bertanggungjawab.

"Faktor lain ialah kurangnya pengetahuan agama dan pasangan gagal memahami semangat institusi perkahwinan," katanya.

Bagaimanapun, suami yang didera boleh membuat laporan kepada pihak berkuasa mengikut Akta Keganasan Rumah Tangga 1999 (Akta 521).

"Akta ini sebenarnya bukan sahaja melindungi isteri tetapi juga suami dan ahli keluarga yang lain.

"Ada juga suami yang memohon perintah tegahan daripada mahkamah bagi mengelakkan isteri daripada terus menderanya baik dari segi fizikal, emosi mahupun harta," kata Musa.

Sementara itu, Naib Presiden Hal Ehwal Wanita (Helwa) Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Fadhlina Siddiq memberitahu, pihaknya kerap menerima aduan suami dicederakan isteri.

"Ini kerana isteri hilang rasa takut kepada suami sekali gus mendorong wanita itu menggunakan kekerasan.

"Oleh itu, pasangan perlu mengkaji semula aspek komunikasi, pengurusan ekonomi keluarga dan ikatan kasih sayang pada setiap lima tahun selepas mendirikan rumah tangga," katanya.

Lemah seks

Fahlina berkata, Abim telah memperkenalkan program pembangunan komuniti dikenali sebagai Tanmiyah al-Mutafakkir yang bertujuan membantu suami yang didera isteri.

"Program ini lebih berbentuk aduan panggilan telefon dan meminta khidmat nasihat khususnya bagi isu berkaitan keganasan rumah tangga. Masalah mereka akan diteliti oleh kumpulan peguam syarie Abim," katanya.

Bagi pakar psikologi Universiti Malaya (UM), Prof. Dr. Suradi Salim, faktor suami yang lemah syahwat boleh mendorong isteri bertindak ganas.

"Suami kerap menolak ajakan isteri untuk melakukan hubungan seks sehingga isteri tidak mampu lagi melayan si suami hingga dia sanggup bertindak memukul suami.

"Sesiapa pun apabila tahap kesabaran tidak mampu dibendung lagi boleh melakukan perkara yang di luar kemampuannya," ujar Suradi.

Katanya lagi, faktor peribadi seperti seorang wanita yang panas baran mungkin juga menjadi punca.

"Faktor perubatan dan emosi boleh mendorong isteri mendera suami seperti semasa dia meroyan selepas bersalin.

"Tetapi sebenarnya jika suami tidak buat hal, selalunya isteri tidak terdorong untuk mendera suami," tegas beliau.

Bos Apple maut ‘digigit’ kanser

Posted:

Bos Apple maut 'digigit' kanser

Bos Apple maut 'digigit' kanser


STEVE JOBS mengalami penurunan berat badan selepas disahkan menghidap kanser pankreas pada tahun 2003.


KESIHATAN Steve Jobs menjadi menarik diamati kerana harga saham Apple, pengeluar produk ikonik seperti iMac dan iPhone, dipengaruhi oleh khabar angin kesihatan Steve.

Misalnya, sewaktu Steve nampak tidak sihat pada satu acara MacWorld pada tahun 2009, Steve mengatakan dirinya 'berada dalam ketidakseimbangan hormon'.

Selepas dia mengumumkan akan menjalani rawatan, harga saham Apple turun. Setiap kali tersebar berita mengenai kesihatannya sama ada betul atau tidak, harga saham pasti jatuh.

Seperti pesakit kanser lain, Steve Jobs optimis tatkala sekumpulan pakar perubatan mengesahkan dia positif menghidap barah pankreas pada tahun 2003.

Ramai menganggap kanser ialah hukuman mati namun kanser pankreas boleh diubati jika ia dikesan pada peringkat awal.

Pengasas empayar pengkomputeran Apple Inc. itu meninggal dunia pada Rabu lalu setelah hampir lapan tahun didiagnosis menghidap kanser pankreas.

Alternatif

Steve tidak berseorangan dalam perjuangan menentang kanser. Pelakon Malaysia yang terkenal melalui filem Rahsia, Shukeri Hashim meninggal dunia akibat penyakit sama pada tahun 2009.

Dalam tahun sama, hero Hollywood yang terkenal menerusi filem Dirty Dancing, Patrick Swayze turut meninggal dunia, juga akibat penyakit sama.

Kanser pankreas kurang popular seperti kanser payu dara atau kanser paru-paru sekali gus menjelaskan mengapa tidak banyak maklumat diperoleh mengenai barah tersebut.

Pakar bedah kanser, Joseph Kim berkata, kanser pankreas berasal daripada tumor neuroendokrin yang terbentuk daripada kilang pengeluar hormon insulin.

Jelas pakar bedah Hospital City of Hope di Duarte, California itu, barah itu boleh dirawat jika ia dikesan pada peringkat awal.

"Pembedahan boleh membantu memanjangkan hayat pesakit," kata Kim.

Analisis Kim dan rakan-rakannya terhadap pesakit kanser neuroendokrin pada 2010 mendapati, jangka hayat pesakit yang menjalani pembedahan bertambah secara signifikan.


STEVE JOBS enggan melakukan pembedahan membuang kanser pada peringkat awal.


Kata beliau, kanser neuroendokrin merebak dengan perlahan dan terhad pada organ itu sahaja.

Pesakit selalunya meninggal dunia akibat kanser itu dan bukan akibat kesan penularan kanser yang merosakkan organ-organ lain.

Walaupun dianggarkan sehingga 3,000 rakyat Amerika Syarikat (AS) didiagnosis menghidap tumor neuroendokrin setiap tahun, pembedahan autopsi mendapati terdapat beratus-ratus lagi pesakit tidak terkesan meskipun menghidap penyakit sama.

Di sebalik saranan dan pandangan pakar perubatan, Steve tidak memilih kaedah moden sebaliknya, penganut agama Buddha berketurunan Arab itu menghabiskan sembilan bulan mengamalkan terapi alternatif termasuk diet khas, lapor majalah Fortune pada 2008.

Imbasan menunjukkan tumor itu semakin membesar dan akhirnya Steve menjalani pembedahan di Klinik Perubatan Universiti Stanford pada 31 Julai 2004.

Steve terpaksa menjalani prosedur Whipple atau pancreatoduodenectomy berikutan keadaan sel tumor yang semakin membesar.

Pembedahan itu membuang bahagian kanan pankreas, pundi dan saluran hempedu, sebahagian perut dan sebahagian usus kecil. Prosedur itu memberi petanda bahawa sel kanser itu sudah merebak ke organ-organ lain.

Steve dalam satu e-mel kepada para pekerja menjelaskan 'dia tidak memerlukan rawatan kemoterapi atau radioterapi'.

Kebimbangan pakar perubatan itu akhirnya menjadi kenyataan setelah lima tahun. Steve akhirnya menjalani pembedahan pemindahan hati di Hospital Universiti Methodis, Memphis pada tahun 2009.

Pembedahan

Pembedahan itu sekali gus memberi gambaran bahawa kanser yang dialaminya sudah merebak melampaui sistem penghadaman.

Jelas Kim, pemindahan hati yang dijangkiti sel kanser merupakan satu-satunya jalan untuk menyekat penularan sel kanser daripada terus tersebar.

Kerosakan hati bermakna ia dijangkiti kanser dari bahagian lain seperti tulang atau otak tetapi menggantinya ada kesan tidak diingini, tambah Kim.

Pesakit yang menjalani pembedahan pemindahan organ memerlukan ubat untuk menyekat sistem pertahanan badan yang banyak agar badan tidak menolak organ baru tersebut.


LELAKI ini mati pada usia 56 tahun ketika syarikat Apple sedang melakar kejayaan dalam bidang perkomputeran.


"Penggunaan ubat untuk menyekat sistem pertahanan badan mungkin ada baiknya tetapi ia boleh menyebabkan sel kanser bermaharajalela," kata Kim.

Pun begitu, Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) dalam satu keputusan pada Mei lepas meluluskan dua ubat untuk melawan kanser iaitu Sutent dan Afinitor yang masing-masing dikeluarkan oleh Pfizer serta Novartis.

Pada tahap awal, kanser ini tidak menunjukkan sebarang gejala. Namun, seiring dengan pertumbuhan kanser, pesakit akan terasa nyeri di kiri perut dan tersebar ke belakang badan. Rasa nyeri itu akan dapat dirasai semasa makan atau berbaring

Kalau kanser itu dibuang pada peringkat awal, sebanyak 25 peratus pesakit dijangka dapat bertahan selama lima tahun berikutnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


RM500 jika keluarga ada lima anak

Posted:

RM500 jika keluarga ada lima anak

RM500 jika keluarga ada lima anak

Oleh ZULKIFLI MANZOR,MOHD. ZAINI SAMSU HADI dan LILY YEAN
berita@kosmo.com.my

PELAJAR merupakan golongan bertuah kerana sentiasa mendapat perhatian kerajaan. – Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Kira-kira 6.6 juta pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi awam serta swasta di negara ini akan mendapat habuan wang tunai berjumlah RM790 juta bermula sesi persekolahan tahun depan.

Daripada jumlah tersebut, sebanyak RM530 juta diperuntukkan kepada 5.3 juta pelajar sekolah dari tingkatan satu hingga lima yang akan menerima bantuan RM100 manakala sebanyak RM260 juta diperuntukkan untuk baucar buku bagi pelajar universiti.

Bantuan kewangan secara tunai itu yang diumumkan semasa pembentangan Bajet 2012 di Dewan Rakyat kelmarin turut melibatkan pemansuhan yuran tahunan bagi sekolah rendah sebanyak RM23.50 dan yuran sekolah menengah RM33.50 yang kesemuanya berjumlah RM150 juta.

Yang pasti, perkhabaran paling gembira buat ibu bapa ialah apabila kerajaan bersetuju memberikan wang tunai RM100 bagi setiap anak yang bersekolah dari darjah satu hingga tingkatan lima.

Ini bermakna jika sebuah keluarga mempunyai lima orang anak bersekolah, keluarga tersebut akan mendapat RM500.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

4 bot nelayan terbakar disambar petir

Posted:

4 bot nelayan terbakar disambar petir

4 bot nelayan terbakar disambar petir


ABDUL GHAFAR melihat keadaan bot miliknya yang rentung selepas disambar petir di Kampung Mahrum, Pekan semalam.


PEKAN – Empat buah bot nelayan rentung selepas terbakar akibat disambar petir di Kampung Marhum di sini petang kelmarin. Kejadian tersebut menyebabkan kerugian berjumlah hampir RM100,000.

Salah seorang pemilik bot, Abdul Ghafar Ismail, 50, berkata, ketika kejadian pukul 7.30 petang itu, dia berada di rumahnya dan angin bertiup kencang.

Abdul Ghafar berkata, dia terkejut apabila terdengar bunyi dentuman guruh dan petir yang sangat kuat.

"Tiba-tiba saya ternampak salah sebuah bot yang diletakkan di jeti nelayan telah disambar petir menyebabkan ia terbakar sebelum api merebak ke bot-bot yang lain.

"Saya bersama anak lelaki berlari ke jeti itu yang terletak kira-kira 30 meter dari rumah saya untuk cuba memadamkan api," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Allahyarham Noramfaizul dianugerah pingat Bintang Gagah Perkasa

Posted:

Allahyarham Noramfaizul dianugerah pingat Bintang Gagah Perkasa

Allahyarham Noramfaizul dianugerah pingat Bintang Gagah Perkasa


MOHD. KHALIL menyampaikan pingat BGP kepada Norazrina sempena Ulang Tahun Ke-73 Yang Dipertua Negeri Melaka semalam.


MELAKA – Pengorbanan jurukamera BernamaTV, Allahyarham Noramfaizul Mohd. Nor yang maut ketika membuat liputan penderitaan rakyat Somalia pada 2 September lalu dihargai apabila Allahyarham dianugerahkan pingat Bintang Gagah Perkasa (BGP) sempena Ulang Tahun Ke-73 Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob semalam.

Balu Allahyarham, Norazrina Jaafar, 37, hadir bagi menerima pingat berkenaan pada majlis penganugerahan di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini.

Menurut Norazrina, dia berterima kasih kepada kerajaan Melaka kerana memberi pengiktirafan tersebut kepada Allahyarham.

"Semoga perjuangan Allahyarham menjadi inspirasi dan pembakar semangat kepada kita yang masih hidup terutamanya rakan-rakan media untuk melakukan tugasan," katanya ketika ditemui pemberita di sini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


ROONEY CEMARKAN ENGLAND

Posted:

ROONEY CEMARKAN ENGLAND

ROONEY CEMARKAN ENGLAND

ROONEY (jersi no. 10) dilayangkan kad merah oleh pengadil pada perlawanan menentang Montenegro, kelmarin.


PODGORICA, Montenegro - England melangkah bergaya ke pusingan akhir Euro 2012, tetapi kejayaan mereka itu tercemar gara-gara tindakan bodoh penyerang utamanya, Wayne Rooney.

Rooney dilayangkan kad merah pada aksi menentang Montenegro itu yang berkesudahan seri 2-2.

Tanpa Rooney, pengurus England, Fabio Capello kini memikirkan bagaimana dia akan memulakan saingan pusingan akhir kelak tanpa kelibat penyerang utamanya itu.

Pada perlawanan tersebut Rooney terus dilayangkan merah selepas berkelakuan tidak senonoh ke atas pemain lawan Miodrag Dzudovic sambil cuba untuk menyerang pemain terbabit.

Insiden yang menimpa Rooney pada perlawanan tersebut menambahkan lagi kekusutan bintang England itu selepas bapanya ditahan polis Khamis lalu atas dakwaan terlibat dalam perjudian haram.

Bagi Capello, padah yang diterima oleh Rooney sudah pasti menjejaskan persiapannya bagi menghadapi perlawanan pembukaan Euro 2012 yang dihoskan bersama oleh Poland dan Ukraine.

Kad merah yang dilayangkan kepada Rooney pada perlawanan tersebut turut mempersoalkan tentang reputasi panas baran bintang Manchester United yang sebelum ini kurang digemari penyokong England.

Pada Piala Dunia 2006, dia juga menerima nasib serupa apabila diperintah keluar padang selepas bertindak kasar ke atas pemain Portugal, Ricardo Carvalho.

"Ia tindakan yang bodoh," kata Capello selepas perlawanan tersebut.

"Kami akan mencari jalan penyelesaian untuk memulakan kempen tanpa Rooney." - Agensi

Jaringan awal sasaran Felda United

Posted:

Jaringan awal sasaran Felda United

Jaringan awal sasaran Felda United

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


PEMAIN Felda United kini bersedia untuk berdepan cabaran lebih sengit dalam saingan Piala Malaysia.


BUKAN satu tugas yang mudah untuk menjinakkan juara Kumpulan B saingan Piala Malaysia 2011, Negeri Sembilan yang akan bertandang ke Stadium MBPJ malam esok.

Selaku tuan rumah, Felda United pasti sedar dengan ancaman Negeri Sembilan yang tampil sebagai antara pasukan pilihan untuk menjuarai piala berprestij tanah air itu musim ini.

E. Elavarasan selaku jurulatih mengakui barisan pemainnya perlu berkerja keras jika mahu mencatatkan kemenangan terhadap skuad bimbingan Mohd. Azraai Khor Abdullah itu.

Namun, Elavarasan percaya kemenangan akan dapat dicapai sekiranya mereka bijak menyempurnakan peluang yang terhidang.

Jesteru, beliau mahu barisan pemainnya sentiasa bersedia dan perlu bekerja keras menghadapi apa juga bentuk ancaman yang bakal dilancarkan oleh skuad Hoben Jang Hoben itu.

"Tampil selaku tuan rumah, kami harus mencari gol awal dan mengelak daripada ditembusi oleh jentera serangan Negeri Sembilan.

"Kami juga perlu memanfaatkan segala peluang jika mahu mencipta kejutan pada perlawanan itu kelak.

"Akan tetapi, kami juga perlu berkerja dengan lebih keras untuk mengawasi serangan daripada skuad bimbingan Azraai itu supaya dan tidak membiarkan mereka bergerak bebas untuk mengancam kubu kami," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad semalam.

Jelasnya, beliau tidak mahu barisan pemainnya leka dan mendabik dada selepas kejayaan menumpaskan juara Liga Super musim lalu, Kelantan 2-0 di Stadium Selayang dalam aksi peringkat Kumpulan C pada 14 September lalu.

"Saya juga menekankan agar pemain tidak terlalu berasa bangga dengan kejayaan menumpaskan Kelantan. Ini kerana, bagi saya setiap perlawanan adalah berbeza.

"Kami harus menumpukan kepada perlawanan menentang Negeri Sembilan tanpa memandang mudah kemampuan lawan.

"Kami memang bertekad untuk melakarkan kemenangan di Stadium MBPJ dan berharap dapat mencari bekalan selesa sebelum bertandang ke Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi pada 14 Oktober ini," ujarnya.

Ibarat aksi final Piala Malaysia

Posted:

Ibarat aksi final Piala Malaysia

Ibarat aksi final Piala Malaysia

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my


IRFAN (kiri) tidak mahu pemainnya tampil sambil lewa apabila berdepan Kelantan malam esok.


"IA boleh diibaratkan seperti final pertama Piala Malaysia 2011." Demikian rumusan jurulatih Terengganu, Irfan Bakti Abu Salim menjelang pertemuan dengan Kelantan pada suku akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu malam esok.

Katanya, pertemuan antara dua negeri jiran itu sentiasa dinantikan penyokong kedua-dua pasukan kerana perlawanan antara juara Liga Super dan Piala FA 2011 itu pasti menyajikan persembahan yang menarik.

"Dua pasukan pilihan (Terengganu dan Kelantan) sudah ditakdirkan bertemu pada suku akhir walaupun rata-rata peminat bola sepak tempatan mahu menyaksikan pertembungan kami pada final nanti.

"Ini kerana kedua-dua pasukan ini merupakan antara pasukan elit dalam liga tempatan ketika ini dan saya pasti perlawanan menentang Kelantan bukan satu tugasan yang mudah," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad semalam.

Irfan juga tidak mahu barisan pemainnya leka dan mendabik dada ekoran kejayaan menumpaskan Kelantan pada final Piala FA musim lalu dan mereka perlu memberikan perhatian penuh apabila melayani pasukan The Red Warriors itu nanti.

Matlamat utama Terengganu adalah untuk memburu bekalan selesa sebelum bertandang ke Stadium Stadium Sultan Mohamed IV pada 14 Oktober ini.

"Bagi saya, kejayaan menjuarai Piala FA sudah berlalu dan apa yang penting, kami perlu fokus untuk menghadapi cabaran daam Piala Malaysia. Kami perlu bekerja lebih keras untuk meraih kemenangan.

"Sejarah mungkin mengajar kami untuk terus mempamerkan aksi cemerlang tapi kegigihan adalah kunci utama untuk kami memburu kejayaan (apabila bertemu Kelantan nanti).

Irfan memberitahu, beliau berharap sokongan padu penyokong yang bakal memenuhi stadium pada malam esok menjadi pembakar semangat kepada pemain untuk beraksi dengan lebih cemerlang.

"Saya mengucapkan penghargaan kepada penyokong-penyokong Terengganu yang sentiasa memberikan semangat kepada kami untuk tampil dengan aksi cemerlang," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Produk kenaf dikomersialkan 2012

Posted:

Produk kenaf dikomersialkan 2012

Produk kenaf dikomersialkan 2012

08/10/2011 7:17pm

BUTTERWORTH — Produk pembungkusan yang dihasilkan dengan campuran kenaf dan beberapa serat tumbuhan lain dijangka dapat dikomersialkan pada tahun depan, kata Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Hamzah Zainuddin.

Beliau berkata, produk pembungkusan yang dihasilkan berasaskan kenaf dan campuran beberapa serat tumbuhan itu merupakan produk yang mudah terurai dan dilupuskan, ia secara tidak langsung mampu menyelamatkan ekosistem daripada pencemaran sisa domestik.

"Saya berharap dapat dipercepatkan kerjasama antara Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara dengan syarikat Return 2 Green Sdn Bhd bagi mengetengahkan produk yang sangat canggih ini," katanya.

Beliau berkata, demikian kepada pemberita selepas mendengar taklimat mengenai kajian dan pembangunan (R&D) produk pembungkusan berasaskan kenaf dan mengadakan lawatan ke makmal dan kilang Return 2 Greend di sini hari ini.

Katanya, R&D mengenai campuran kenaf dan beberapa serat lain telah dijalankan selama tiga bulan dan hasilnya sangat membanggakan kerana produk yang dikeluarkan mempunyai kualiti yang tinggi. — Bernama

Balu Noramfaizul harap suami jadi inspirasi

Posted:

Balu Noramfaizul harap suami jadi inspirasi

Balu Noramfaizul harap suami jadi inspirasi

08/10/2011 7:25pmBalu kepada Noramfaizul lMohd Nor, Norazrina Jaafar menunjukkan pingat Bintang Gagah Perkasa (B.G.P) pada majlis Istiadat Penganugerahan Tauliah Bntang dan ingat Kebesaran Negeri Melaka sempena Hari UlangTahun ke-73 Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob di Seri Negeri, Ayer Keroh, Melaka. - Utusan/AZLI AHAD


MELAKA — "Saya berharap pengorbanan Allahyarham suami saya menjadi iktibar dan pembakar semangat kepada mereka yang masih lagi hidup," kata Norazrina Jaafar mengulas penganugerahan Bintang Gagah Perkasa (BGP) kepada suaminya sempena ulang tahun ke-73 Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob hari ini.

Katanya, anugerah itu diharap menjadi satu inspirasi kepada pengamal media untuk berbakti dan berjasa kepada negara dan agama.

Jurukamera BernamaTV, Allahyarham Noramfaizul Mohd. Nor diberi penghormatan tertinggi oleh kerajaan negeri Melaka sebagai penerima pertama BGP sejak ia mula diperkenalkan pada 1978.

Anugerah yang yang diperkenalkan khusus untuk anggota tentera dan polis, namun tidak ada penerimanya sebelum ini.

Noramfaizul, 39, terkorban ketika menyertai misi kemanusiaan di Somalia pada 2 Sept lepas ketika dalam perjalanan pulang ke tempat penginapan di negara bergolak itu.

"Saya berasa sangat bersyukur kepada Allah SWT dan juga berterima kasih kepada kerajaan negeri Melaka atas pengiktirafan ini," kata Norazrina yang kelihatan sebak sewaktu ditemui pemberita. — Bernama

Gempa sederhana di Irian Barat

Posted:

[unable to retrieve full-text content]KUALA LUMPUR — Satu gempa bumi sederhana berukuran 5.7 pada skala Richter melanda Irian Barat, Indonesia pada pukul 1.38 petang ini.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Israel rampas tanah pusaka Badwi Arab

Posted:

Israel rampas tanah pusaka Badwi Arab

Israel rampas tanah pusaka Badwi Arab

MASYARAKAT Badwi mengambil bahagian dalam satu protes di bandar Beersheba bagi membantah rancangan rejim Zionis untuk mengusir mereka.


BEERSHEBA, Israel - Beratus-ratus penduduk keturunan Arab Badwi melancarkan protes untuk membantah rancangan rejim Zionis mengusir 30,000 anggota komuniti mereka dari beberapa kawasan perkhemahan dan kampung di Israel.

Pada bulan lalu, Kabinet Israel meluluskan pelan untuk menempatkan semula sekitar 36 buah kampung di selatan Israel yang diduduki oleh 90,000 penduduk Badwi.

Komuniti tersebut menyatakan, tanah yang diduduki itu adalah tanah pusaka milik nenek moyang mereka yang diwarisi sejak turun-temurun.

Pihak berkuasa Israel bagaimanapun menganggap masyarakat Badwi sebagai setinggan, sekali gus enggan menyalurkan kemudahan dan prasarana asas seperti jalan raya, sekolah, klinik, air atau elektrik kepada mereka.

Bantahan tersebut berlangsung kelmarin. - AP

Lelaki saman Facebook kerana langgar undang-undang mengintip

Posted:

Lelaki saman Facebook kerana langgar undang-undang mengintip

Lelaki saman Facebook kerana langgar undang-undang mengintip


LAMAN sosial Facebook yang dicipta oleh Mark Zuckerberg sering menimbulkan kontroversi dalam kalangan penggunanya.


WICHITA, Kansas, Amerika Syarikat (AS) - Seorang pengguna laman sosial Facebook telah memfailkan saman kerana mendakwa Facebook telah melanggar undang-undang mengintip menerusi satu kuki pengesan yang mampu merekod sejarah laman web yang dilayari selepas penggunanya keluar daripada laman Facebook.

John Graham, 42, yang merupakan seorang peguam memfailkan saman tersebut di Mahkamah Daerah Kansas pada Rabu lalu.

Biarpun begitu, pakar-pakar melihat saman itu sukar untuk diteruskan berikutan mahkamah Kansas pernah menolak kes sama sebelum ini. Malah, semua plantif kalah dalam kes mereka kerana tidak mampu membuktikan kuki itu memberi sebarang ancaman kepada pengguna Facebook.

Jurucakap Facebook, Andrew Noyes memberitahu pihaknya telah mengeluarkan satu kenyataan yang menegaskan bahawa tiada undang-undang yang dilanggar. Facebook juga tidak menyimpan atau menggunakan maklumat yang tidak dimilikinya. - AP

Penduduk kampung berebut mendulang emas

Posted:

Penduduk kampung berebut mendulang emas

Penduduk kampung berebut mendulang emas


ORANG kampung berkumpul di sebatang sungai untuk mendulang lumpur yang dikatakan mengandungi emas berikutan berlaku kebocoran paip milik pengendali lombong emas, McMoRan Copper & Gold di kampung Kwamki Lama, wilayah Papua, Indonesia semalam. - Reuters


KWAMKI Lama, Papua - Kebocoran sebatang paip yang mengalirkan mineral bumi berharga seperti emas, tembaga dan perak telah membuatkan penduduk kampung di sini berebut-rebut untuk mendulangnya.

Paip itu milik syarikat perlombongan Freeport McMoRan Copper & Gold dari Amerika Syarikat (AS). Walaupun cuba dihalang oleh kakitangan Freeport daripada mendulang, namun amaran itu langsung tidak dihiraukan.

Orang kampung yang terdiri daripada golongan tua hinggalah kanak-kanak membawa pelbagai peralatan untuk mendulang. Antara alat yang digunakan termasuklah kuali, selimut, skup, karung dan dulang.

Mereka dilihat tidak peduli untuk bergelumang dalam lumpur berwarna hitam itu demi mencari emas, perak atau tembaga.

Material bumi yang keluar dari paip tersebut dikatakan mengalir hingga ke Sungai Otomona menyebabkan airnya yang jernih bertukar hitam.

Seorang pegawai daripada Jabatan Keselamatan dan Pengurusan Risiko Freeport, Paulus Kogoya memberitahu kebocoran berlaku kerana paip terbabit sudah haus.- Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Jackman, jurulatih robot petinju

Posted:

Jackman, jurulatih robot petinju

Jackman, jurulatih robot petinju

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN

AKTOR hebat Hugh Jackman adalah antara pelakon ternama Hollywood yang berada di kelas yang tersendiri. Sudah bergelar sebagai pelakon selama 17 tahun, pelbagai genre filem yang dilakonkannya termasuk filem aksi, cinta dan seram.

Nama pelakon yang berasal dari Sydney, Australia itu mula melonjak naik dan dikenali di seluruh dunia setelah membintangi filem X-Men dan memegang watak utama sebagai Wolverine. Selepas itu terus beraksi dalam sekuel filem berkenaan seperti X2, X-Men: The Last Stand dan X-Men Origins: Wolverine.

Bagaimanapun, selain filem-filem tersebut, Hugh juga sebenarnya banyak membintangi filem-filem yang turut mendapat sambutan hangat. Antaranya filem Kate & Leopold, Van Helsing, The Prestige dan Australia.

Setelah dua tahun tidak muncul dengan filem yang bergenre aksi, kali ini pelakon tersebut akan muncul dalam sebuah filem terbaru berjudul Real Steel yang akan ditayangkan di Malaysia pada 13 Oktober ini.

Real Steel yang diarahkan oleh Shawn Levy mengisahkan mengenai harapan seorang lelaki, Charlie Kenton (Hugh Jackman) untuk bergelar juara dunia dalam sukan tinju musnah apabila sukan tersebut telah diambil alih oleh robot.

Kemudian dia telah menukar kerjayanya sebagai seorang promoter tinju yang membabitkan pertandingan di antara robot, tetapi berhadapan dengan pelbagai kesukaran. Selepas itu dia telah bergabung dengan anak lelakinya untuk menghasilkan sebuah robot bernama Atom dan melatihnya untuk bergelar juara.


KATA Jackman, selain banyak aksi tinju dengan robot, filem Real Steel menjadi lebih menarik kerana ia mempunyai jalan cerita yang cukup menyentuh emosi.


Menariknya tentang filem ini, pelakon yang berstatus kelas A di Hollywood itu bergandingan dengan seorang pelakon kanak-kanak iaitu Dakota Goyo yang pernah berlakon dalam filem Thor sebelum ini.

Boleh ceritakan serba sedikit watak anda dalam filem Real Steel?

JACKMAN: Pertama sekali ketika saya membaca skrip filem ini, saya dapati watak Charlie adalah seorang lelaki yang mengalami kegagalan dalam hidup. Namun setelah membaca lebih daripada separuh, apa yang saya dapati ia juga turut menekankan tentang nilai dalam sesebuah perhubungan di antara ayah dan anak. Setelah gagal untuk bergelar seorang juara tinju, hidupnya seakan-akan telah musnah. Malah, Charlie merasakan bersalah terhadap anaknya kerana tidak dapat memberikan kehidupan yang sempurna, sehinggakan terpaksa berhutang untuk meneruskan kehidupan.

Apa yang membuatkan anda tertarik untuk membintangi filem ini?

Saya cukup tertarik dengan paparan emosi terhadap hubungan di antara ayah dan anak dan ia telah mengingatkan saya tentang filem Rocky. Kepada penonton yang menyangka filem ini adalah sekadar mengenai kisah robot yang dijadikan alat untuk bertinju, pasti mereka akan terkejut apabila menontonnya. Saya akui ia adalah sebuah filem yang penuh dengan aksi-aksi menarik terutamanya perlawanan yang membabitkan robot, tetapi jalan ceritanya juga begitu menarik sehinggakan saya menerima tawaran untuk berlakon dalam filem ini.

Bagaimana pula perbezaan dengan filem-filem tinju yang lain?

Sebelum ini sudah banyak filem-filem berkenaan tinju yang dihasilkan seperti Rocky dan Million Dolar Baby. Sudah tentu perbezaan paling ketara adalah filem Real Steel apabila robot dijadikan sebagai peninju. Selain itu, penekanan terhadap hubungan antara ayah dan anak dalam filem ini juga dilihat berbeza supaya tidak nampak persamaan dengan filem tinju yang lain.


PADA usia 42 tahun, 'saham' Jackman masih tinggi dan terus mendapat tawaran melakonkan banyak aksi lasak.


Adakah anda pernah membaca cerpen asal cerita ini yang dihasilkan oleh penulis Richard Matheson?

Terusterang saya katakan yang saya hanya membacanya selepas dua minggu menjalani penggambaran setelah diberikan oleh penerbit, Don Murphy. Menariknya, dia agak terkejut ketika memberitahu kepadanya yang saya belum pernah membaca cerpen itu lagi. Kemudian apabila saya membacanya, saya dapati ia sebuah cerita yang sangat menarik dan sepatutnya saya harus membacanya sebelum menjalani penggambaran lagi. Bagi saya dia adalah seorang penulis yang bagus dan saya berminat untuk membaca hasil tulisannya lagi selepas ini.

Berkenaan dengan gandingan anda bersama Dakota Gayo, bagaimana anda mencari keserasian untuk berlakon bersama seorang pelakon kanak-kanak?

Ketika ditawarkan berlakon dalam filem ini, saya diberitahu akan bergandingan dengan seorang pelakon kanak-kanak. Namun, bagi saya untuk mencari keserasian bukan satu masalah yang besar kerana saya sememangnya sangat menyukai kanak-kanak. Lagipun saya sendiri memiliki dua orang anak yang masing-masing berusia 11 tahun dan enam tahun.


SELURUH keluarga Jackman selalu menyokong kerjayanya dengan menonton filem-filem lakonannya.


Pandangan anda mengenai Dakota?

Pada saya dia adalah seorang kanak-kanak yang baik dan kelakar. Sepanjang menjalani penggambaran dengannya, saya dapati dia seorang yang matang walaupun usianya baru mencecah 12 tahun. Begitu juga dengan lakonannya dalam filem ini yang cukup memberangsangkan sekali. Malah, saya sangat yakin yang dia mampu untuk bergelar seorang pelakon yang hebat apabila dewasa nanti.

Adakah anak anda sudah menontonnya?

Ya, mereka sudah menonton dan sangat menyukainya. Sebenarnya ia adalah kali pertama mereka menonton filem lakonan saya, manakala ibu mertua dan isteri saya juga turut tidak ketinggalan untuk menontonnya.

Adakah anda mengetahui bahawa peninju legenda, Sugar Ray turut terlibat dalam filem ini untuk memberi tunjuk ajar tentang cara tinju yang betul?

Saya masih lagi ingat pihak produksi bertanya sama ada saya selesa atau tidak apabila mereka mahu menggunakan khidmat Sugar Ray. Kemudian saya beritahu mereka yang saya sendiri sangat berbangga dapat menerima tunjuk ajar daripada seorang peninju yang hebat. Selama ini saya sudah bertemu dan bekerjasama dengan bintang filem yang popular dan terkenal dari seluruh dunia. Jadi, saya berasa sangat bertuah apabila dapat bekerjasama dengan seorang ahli sukan yang berjaya dalam bidangnya dan sangat menghargai segala tunjuk ajar yang diberikan.

Bagaimana pula kerjasama anda dengan pengarah, Shawn Levy?

Sepanjang kami bekerjasama tidak ada masalah besar yang timbul sepanjang penggambaran dilakukan. Malah, saya sendiri cukup kagum dengan kerja-kerja yang dihasilkannya dan dia adalah seorang pengarah yang cukup berbakat.

Kemuncak Raya Suria FM 2011 gegarkan Putrajaya

Posted:

Kemuncak Raya Suria FM 2011 gegarkan Putrajaya

Kemuncak Raya Suria FM 2011 gegarkan Putrajaya

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL.


DATUK SITI NURHALIZA menjadi pembuka tirai Konsert Kemuncak Raya Suria FM 2011 baru-baru ini.


SELARAS dengan fokus kepada lagu-lagu dari era 90-an hingga terkini, Suria FM telah berjaya melaksanakan sebuah konsert mega yang menggabungkan artis tempatan lama dan baharu untuk menghiburkan peminat serta pendengar mereka.

Konsert Kemuncak Raya Suria FM 2011 yang telah berlangsung pada 1 Oktober lepas bertempat di Dataran Putrajaya, Putrajaya telah berjaya membawa senarai nama besar dan berjaya menarik minat kira-kira 10,000 penonton yang hadir membanjiri dataran yang terletak di Presint 3 itu.

Selain bertema raya, konsert itu juga diadakan bagi menghargai pendengar-pendengar setia Suria FM yang sentiasa menyokong pertumbuhan radio mereka dengan penampilan artis popular tanah air.

Antara nama-nama besar industri tempatan termasuklah Datuk Siti Nurhaliza, Datuk M. Nasir, Amy Search, Hattan, Ning Baizura, Hujan, Nurul Wahab, One Nation Emcees, Mawi, Yazer, Adira dan juga Awi Rafael yang mengadakan persembahan pada sebelah malam.

Sementara menanti acara kemuncak iaitu konsert utama yang bermula pada pukul 8.30 malam, acara pra konsert telah berjalan seawal pukul 3 petang di mana dua orang DJ, DJ Rezz dan DJ Naim telah mengendalikan acara Dj Spinning. Setelah itu, disusuli pula dengan persembahan beberapa artis baru serta 10 buah band Indie termasuk Dazmelon, Stubborn, Classmate Tanowarna dan ramai lagi.


PENUTUP daripada tiga figura terkenal tanah air (dari kiri) Datuk M. Nasir, Amy Search dan Hattan dengan lagu Mentera Semerah Padi cukup meninggalkan kesan kepada peminat hiburan di Putrajaya.


"Ini merupakan kali ketiga konsert seumpama ini diadakan dan keseluruhannya sambutan dari peminat memang menggalakkan. Ini kerana, kami memberi keunikan yang mana artis-artis yang ditampilkan merupakan artis 90-an hingga kini.

"Sebenarnya kami mahu konsert ini diadakan lebih awal, namun oleh kerana ketiadaan lokasi kerana tarikh yang diingini penuh, ia terpaksa ditunda hingga ke tarikh 1 Oktober. Malah, kami merupakan stesen radio pertama yang mengadakan konsert raya sebegini," jelas Ketua Pegawai Operasi Suria FM, Azrul Mohd. Nor.

Akuinya lagi memang sukar untuk mengumpul artis-artis yang telah punyai platform dan nama besar dalam industri seni hiburan namun idea tersebut berjaya direalisasikan dan ia mengambil masa selama dua bulan untuk mengumpul kesemuanya di dalam sebuah konsert mega ini.

Selain itu, kos yang diperuntukkan juga amat tinggi, namun dengan sambutan dan kerjasama yang diterima, ia memang berbaloi kerana aktiviti seperti ini dibuat untuk peminat dan pendengar setia mereka.


PEMINAT yang hadir cukup berpuas hati dengan hiburan percuma yang diberikan oleh barisan artis tersohor tanah air.


"Suria FM ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua penaja, para artis yang terlibat serta rakan-rakan media yang terus menyokong kami. Sokongan dan kehadiran orang ramai serta semua pihak media memeriahkan lagi konsert ini," akhiri Azrul.

Konsert Kemuncak Raya Suria FM pada tahun ini juga mendapat kerjasama MYEG - Penyedia Perkhidmatan Kerajaan Eletronik selaku penaja utama konsert dan Perbadanan Putrajaya di samping Knock4Six sebagai penaja bersama.

Vina bukan diva

Posted:

Vina bukan diva

Vina bukan diva

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


VINA PANDUWINATA lebih selesa menjadi idola kepada peminatnya berbanding dipanggil diva.


KEPADA sesiapa yang pernah mendengar lagu berjudul Dia yang dinyanyikan ratu jazz negara, Sheila Majid, pasti ada yang menyangka bahawa lagu itu adalah nyanyian asal penyanyi tersebut.

Bagaimanapun, sangkaan itu pastinya silap sama sekali kerana lagu yang cukup popular di Indonesia dan Malaysia itu sebenarnya telah mula dinyanyikan oleh penyanyi Vina Panduwinata.

Jika di Indonesia, sememangnya tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa Vina sebenarnya adalah satu nama yang cukup besar dalam industri muzik di sana setelah berkecimpung sebagai anak seni selama 33 tahun.

Selain lagu Dia yang sering kali menjadi siulan ramai, penyanyi tersebut turut popular dengan lagu berjudul Burung Camar sehingga mendapat gelaran daripada peminat sebagai 'Si Burung Camar'.

Setelah melahirkan 15 buah album sepanjang kariernya serta pelbagai rentetan kejayaan sehingga ke peringkat antarabangsa telah meletakkan dirinya sebagai seorang diva di kalangan peminat setianya.

Berkesempatan menemuinya pada majlis pelancaran laman Facebook dan Twitter saluran Indopek (141 & 142) di ibu negara baru-baru ini, penyanyi yang lebih mesra dengan panggilan Mama Vina memberi pandangan tersendiri terhadap gelaran diva yang telah diberikan peminat kepadanya.

"Sejujurnya saya berasa kurang gemar apabila digelar diva. Bagi saya gelaran itu terlalu tinggi dan sesuai untuk diberikan kepada individu yang telah banyak menyumbang bakti kepada masyarakat.

"Sebenarnya gelaran yang lebih sesuai diberikan adalah idola untuk penyanyi-penyanyi seperti saya ini. Bagaimanapun, saya tetap berterima kasih kepada mereka yang memberi gelaran setinggi ini serta sokongan yang telah diberikan," ujarnya.

Mengenai kerjaya awalnya sebagai seorang penyanyi jazz, Vina merupakan seorang anak diplomat yang menyebabkannya kerap berpindah ke beberapa buah negara seperti India dan Jerman.

Kemudian pada tahun 1978, penyanyi berkenaan memulakan karier profesionalnya setelah merakamkan dua buah single yang bertajuk Java & Single's Bar dan Sorry Sorry & Touch Me dengan syarikat rakaman RCA Germany.

Setahun selepas itu, dia kembali ke Indonesia dan bertemu dengan Mogi Darusman yang tertarik dengan suara yang dimiliki oleh Vina. Tidak lama kemudian Mogi memperkenalkannya kepada beberapa buah syarikat rakaman dan menarik minat Jackson Record sehingga lahirlah album sulungnya iaitu Citra Biru.

Selain telah merakamkan banyak lagu yang cukup popular sekitar tahun 80-an seperti Bisikan Malam, Di Dadaku Ada Kamu dan Tuhan Ternyata Ada, penyanyi itu juga pernah berduet dengan seorang lagi penyanyi terkemuka Indonesia iaitu Harvey Malaiholo.

Sementara itu, ditanya mengenai petua dirinya masih lagi mampu bertahan sehingga ke hari ini dan masih terus menjadi pujaan ramai di negara kelahirannya, Vina menjelaskan sebagai seorang penyanyi apa yang paling utama adalah disiplin.

"Pada mulanya saya menganggap nyanyian sebagai satu hobi sahaja. Namun, setelah menjadikannya sebagai satu kerjaya profesional, maka saya lebih fokus dan bersungguh-sungguh terhadap bidang ini.

"Dalam apa sahaja pekerjaan, jika mahu mengecap kejayaan sudah tentu disiplin menjadi keutamaan inilah yang harus ditekankan kepada penyanyi-penyanyi baharu sekarang sekiranya mahu bertahan dalam tempoh yang lama," jelasnya.

Biarpun dirinya kini sudah berjaya sebagai seorang penyanyi, Vina mengakui anak tunggalnya iaitu Joedo Harvianto Kartiko tidak berminat untuk memilih bidang nyanyian sebagai kerjaya.

Air suam

Di sebalik kejelitaan wajah yang dimilikinya itu, pasti ramai yang tidak menyangka bahawa pemilik nama Vina Dewi Sastaviyana Panduwinata sudah menjangkau usia 52 tahun.

Menurut Vina, salah satu rahsia dia dapat mengekalkan kejelitaannya itu adalah dengan mengamalkan meminum air suam yang sudah dilakukan sejak lima tahun yang lalu.

"Dahulu saya tidak sedar tentang kebaikan meminum air suam yang sebenarnya baik untuk kesihatan. Kini baru saya tahu bahawa air suam itu sebenarnya sangat baik untuk kesihatan dan penjagaan suara.

"Menariknya, sebelum ini berat badan saya pernah mencecah sehingga 75 kilogram dan dengan mengamalkan meminum air suam sebanyak dua liter sehari, akhirnya berat badan saya dapat diturunkan tanpa melakukan senaman," jelasnya.

Mengenai pandangannya terhadap tindakan beberapa artis di negaranya itu yang menggunakan botox untuk kelihatan kekal cantik, Vina menjelaskan ia terpulang kepada seseorang individu itu.

"Setiap orang memiliki cara masing-masing untuk mahu terus cantik termasuk menggunakan botox, tetapi saya tidak akan sekali-kali melakukannya dan percaya dengan apa yang saya lakukan sekarang ini," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Sakit bak ditusuk jarum

Posted:

Sakit bak ditusuk jarum

Sakit bak ditusuk jarum

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF

PAGI itu, ibu jari kaki kiri Muazan Zainuddin, 52, terasa berdenyut-denyut dan membengkak. Dia bingkas bangun untuk mengambil ubat bagi meredakan kesakitan yang dialaminya. Malangnya, seluruh tubuh badannya tidak dapat bergerak. Kepalanya terasa pening manakala tengkuknya mengalami kekejangan hampir tiga jam.

Lantas, anak-anaknya bergegas menghubungi ambulans dan menghantarnya ke hospital untuk rawatan lanjut. Di hospital, badan Muazan dimasukkan air bagi meneutralkan paras asid urik yang naik secara mendadak.

Situasi itulah yang kerap dialami Muazan apabila dia diserang gout. Peningkatan asid urik dalam darah telah menyebabkan penyakit gout bertambah kronik. Ibu jari kakinya membengkak kemerah-merahan sehingga dia sukar bergerak. Sakitnya bukan kepalang seperti tapak kaki terpijak jarum.

"Gout ini sekali terkena sukar untuk sembuh tetapi kita boleh cegah serangan gout," ujar Muazan yang menjalani rawatan susulan di hospital setiap bulan.

Jelas jurutera Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) itu, selain mendapatkan rawatan doktor, dia disarankan mengamalkan diet seimbang dan mengelak daripada makanan yang mengundang gout.

Muazan disahkan menghidap gout pada tahun 1992 selepas pulang dari Jepun. Namun, hari ini dia perlu banyak berpantang dalam pemakanan. Dia perlu mengelak makanan berasaskan kacang, hidupan laut dan daging merah. Setiap hari, dia mendisiplinkan diri menikmati sup sayur dan ikan.


KIN SING memberitahu bahawa asid urik yang tidak dikumuhkan dengan baik boleh merosakkan buah pinggang.


Makanan laut

Bapa kepada dua orang cahaya mata itu menjelaskan, doktor mengesahkan kandungan asid uriknya terlalu tinggi, gara-gara kerap menikmati hidupan laut sepanjang tiga bulan berkursus di Negara Matahari Terbit itu. Jelas Muazan setiap hari dia cenderung menjamu selera dengan makanan laut seperti salmon, udang dan sotong berbanding ayam dan sayur-sayuran.

Sementara itu, Azlan Bahrum, 27, menyifatkan kesakitan pada ibu jari kaki kanan yang dialaminya tujuh tahun lalu hanya sakit sendi biasa. Apatah lagi, doktor yang memeriksanya menyatakan kesakitan itu berpunca daripada kekurangan kalsium pada tulang.

"Doktor langsung tidak mengesyaki saya menghidap gout memandangkan usia yang masih muda. Saya kerap diberikan suntikan dan ubat tahan sakit apabila mengalami kesakitan terutamanya selepas makan makanan laut.

"Namun, selang setahun barulah saya didiagnosis menghidap gout. Itupun selepas mengalami kecederaan pada tangan akibat jatuh tangga. Selepas insiden itu, tulang buku jari hantu kiri yang terseliuh membengkak dan berdenyut-denyut. Rupa-rupanya, sendi yang lemah menyebabkan asid urik berkumpul," jelas Azlan yang sudah dua kali menjalani pembedahan mengeluarkan asid urik pada tulang buku jari hantu dan tumit kaki kirinya.

Anak kelahiran Batu Kurau, Perak itu memberitahu, gout yang dialami juga berpunca daripada faktor genetik.

"Gout cukup menyeksakan kerana sendi yang sakit terlalu sensitif dan tidak boleh disentuh walaupun terkena kapas yang lembut," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Justeru bagi memastikan peredaran darah sentiasa berjalan lancar dan mengurangkan serangan gout, setiap hari dia mengamalkan minum air halia yang dicampur bersama lada hitam dan bawang putih serta minum air kosong sebanyak tiga liter sehari.

Azlan juga mengamalkan minuman air herba kemunting Cina.

Gout merupakan sejenis penyakit yang menyerang sendi. Serangan tersebut boleh berlaku secara akut atau kronik iaitu kesakitan yang berulang-ulang.

Dahulu, penyakit gout dikenali penyakit raja dan orang-orang kaya kerana ia kerap menyerang golongan berkenaan. Barangkali pada masa itu, golongan tersebut mampu menikmati makanan yang mahal seperti daging, hidupan laut ataupun minuman keras. Hari ini, gout boleh menyerang sesiapa saja tanpa mengira umur, bangsa dan jantina.


Kaedah pembedahan yang digunakan untuk mengeluarkan kristal garam asid urik yang terkumpul pada sendi ibu jari kaki.


Hormon pelindung

Dalam kebanyakan kes, golongan lelaki lebih cenderung diserang gout berbanding wanita. Wanita dilindungi oleh hormon estrogen yang membantu menstabilkan keseimbangan sistem dalaman badan dan mencegah paras asid urik dalam darah meningkat.

"Bagaimanapun, wanita juga berisiko mengalami penyakit gout selepas menopaus," terang Perunding Perubatan dan Reumatologi, Pusat Perubatan Prince Court Kuala Lumpur, Dr. Shahdan Shahid, mengenai gout yang boleh menyerang individu seawal usia 13 tahun.

Jelas Shahdan, gout berlaku disebabkan gangguan metabolisme asid urik yang tinggi dalam badan sehingga ia menyebabkan berlakunya radang pada sendi. Selain sendi pada ibu jari, gout juga boleh berlaku di telinga, tengkuk, bahu, tulang pinggul mahupun lutut.

Peningkatan asid urik berpunca daripada tiga faktor iaitu pengambilan makanan yang tinggi purina seperti hidupan laut, kekacang dan daging merah. Bahkan, kekurangan air dalam badan boleh meningkatkan paras asid urik dalam darah, sekali gus menyebabkan keadaan pesakit gout lebih buruk.

Masalah buah pinggang

Asid urik ialah bahan hasil daripada pemecahan sel-sel matang asid ribonukleik (RNA) dan asid deoksiribonukleik (DNA) yang mati dalam hati. Ia terhasil daripada pengambilan makanan yang tinggi kandungan protein purina.

Protein tersebut akan diuraikan menjadi asid amino dan sebahagian lebihan asid amino pula diuraikan menjadi asid urik. Gout bukan saja berlaku dalam kalangan lelaki yang mengalami masalah buah pinggang.

"Gout juga menyebabkan seseorang itu berisiko mengalami kerosakan buah pinggang pada kemudian hari," ujar Shahdan mengenai penyakit gout yang turut dialami 8.3 juta penduduk di Amerika Syarikat tiga tahun lalu.

Sementara itu, Perunding Nefrologi, Hospital Gleneagles Kuala Lumpur, Dr. Fan Kin Sing menyatakan sesetengah penghidap gout mengambil sikap sambil lewa tentang aspek gaya hidup sihat, pemakanan dan rawatan gout.

Mereka berpendapat gout hanya penyakit sendi yang boleh diatasi dengan suntikan dan pengambilan ubat tahan sakit. Sedangkan, serangan gout berkait rapat dengan kesihatan buah pinggang. Kekerapan mengambil ubat tahan sakit mengundang bahaya pada organ tersebut.

"Apabila buah pinggang gagal berfungsi, ia menyukarkan sistem perkumuhan asid urik yang lazimnya disingkirkan melalui najis dan air kencing. Kesannya, lebihan asid urik yang terperangkap di dalam darah akan berkumpul di buah pinggang sekali gus membentuk hablur garam.

"Hablur-hablur itulah yang akan merosak dan mengecutkan buah pinggang sehingga seseorang itu mendapat gout, batu karang dan hipertensi," jelas Kin Sing kepada Kosmo!.


RAMUAN herba Cina ini dipercayai dapat membantu meredakan serangan gout.


Bahaya purina

Dalam pada itu, Ketua Pakar Pemakanan, Hospital Gleneagles Kuala Lumpur, Lim Ai Leng memberitahu amalan pemakanan yang betul dan minum air kosong sekurang-kurangnya lapan gelas sehari dapat membantu mencegah serangan gout.

Amalan tersebut dapat membantu meneutralkan paras asid urik dan menyingkirkannya daripada badan. Tahap asid urik yang normal dalam darah ialah antara 0.21 hingga 0.42 mmol/L.

"Pesakit gout harus mengelak daripada makan makanan laut seperti kerang, ikan salmon, ikan bilis, udang dan ketam kerana kandungan purinanya tinggi. Purina ialah sejenis protein yang membentuk asid urik hasil proses metabolisme dan berpotensi menyebabkan serangan gout.

"Purina juga terdapat dalam organ-organ dalaman haiwan seperti hati dan hempedal ayam, perut, otak dan usus lembu serta daging kambing. Sebab itu, saya sarankan pesakit sentiasa amalkan diet mengikut panduan piramid makanan," jelas Ai Leng yang tidak menggalakkan pesakit minum minuman keras kerana ia meningkatkan paras asid urik dalam badan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved