Khamis, 29 September 2011

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Lima sekawan urus acara

Posted:

Lima sekawan urus acara

Lima sekawan urus acara

Oleh ADLAN JAAFAR


PADA Ramadan lalu, OneHeart Solution mengadakan aktiviti amal dengan membikin klip video mengenai kebaikan bulan puasa.


SEGALA-GALANYA bermula apabila lima orang sahabat tahun akhir pengajian di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Sebagai pelajar yang aktif dengan aktiviti kokurikulum seperti Majlis Perwakilan Pelajar, Kelab Maaruf dan Persatuan Kejuruteraan memberi pendedahan kepada mereka menguruskan sesebuah majlis.

Menyedari mereka memiliki pengalaman, seorang pelajar itu pasti akan berkira-kira tentang masa hadapan. Sebaik sahaja tamat pengajian, mereka menubuhkan OneHeart Creative Solution.

OneHeart dimiliki oleh Ahmad Huzaifah Ahmad Shahrir, Suhairil Izham Suroya, Nur Shahidat Mohamed, Hidayatul Karimah Mohd. Mahyuddin dan Ahmad Taufiq Iqbal Abd. Rani.

Lebih gemar memanggil 'bayi' baharu mereka itu sebagai OneHeart, syarikat tersebut menjadikan pengurusan majlis dan pembekal perkhidmatan teknikal sebagai perniagaan utama.

Kesemua mereka berumur 24 tahun kecuali Izham yang berusia 25 tahun. Selain itu, mereka juga mampu menyediakan 30 orang pekerja separuh masa yang terdiri daripada rakan-rakan dari UIAM bergantung kepada situasi.

Selepas yakin dengan keputusan yang dibuat, mereka pun duduk bersidang di salah sebuah bilik kuliah di UIAM bagi membincangkan konsep dan idea syarikat yang bakal beroperasi itu.

Menurut Huzaifah, suasana perbincangan sekitar bulan Februari 2010 itu persis sekumpulan pelajar sedang mengadakan perbincangan dalam kumpulan.

Hasil mesyuarat itu, mereka berjaya mengadakan sebuah konsep yang terdiri daripada nama syarikat dan logo yang telah diguna pakai sehingga kini.

"Sasaran pertama kami waktu itu adalah menghebahkan kewujudan kami di laman sosial Facebook. Ideanya adalah jika seorang daripada kami mempunyai kira-kira 2,000 kenalan maka sudah 10,000 orang mengetahui OneHeart," terang Huzaifah ketika ditemui di Batu Caves, Selangor baru-baru ini.

Tanpa modal


DARI kiri: Taufiq, Huzaifah, Shahidat, Hidayatul dan Izham merupakan tulang belakang OneHeart Solution.


Huzaifah yang bertindak sebagai Ketua Pegawai Eksekutif OneHeart mengakui memulakan perniagaan tanpa memiliki sebarang modal permulaan amat sukar.

"Cuma pengalaman dan pengetahuan sahaja yang dijadikan sebagai bekalan kami. Malah, ibu bapa kami juga tidak menaruh kepercayaan," luah Huzaifah yang turut sama diakui ahli yang lain.

Namun, tatkala mereka menganjurkan majlis bertajuk, Seminar Buat Duit Cara Mawardee pada bulan Mac lalu, kepercayaan orang ramai mula meningkat.

Tambah Shahidat, Cabaran Daisy Sehebat Chef 2011 anjuran akhbar Kosmo dan Daisy yang berlangsung selama sebulan pula benar-benar mencabar tahap kemampuan OneHeart tetapi ia amat berbaloi.

"Kesannya, ibu bapa kami yang skeptikal pada peringkat permulaan sudah menaruh kepercayaan dan langkah kami seterusnya lebih yakin," ujar wanita yang bertugas sebagai Eksekutif Komunikasi OneHeart.

Sehingga kini, perniagaan mereka bukan sahaja memfokus kepada pengurusan majlis tetapi telah berkembang dengan menyediakan perkhidmatan lain seperti fotografi, rakaman suara dan kedai buku secara talian.

Pada bulan Jun lalu, kelima-lima anak muda itu sudah boleh melakukan kerja-kerja pengurusan syarikat dengan lebih selesa apabila sudah berpindah ke premis tetap dengan keluasan ruang kira-kira 46 meter persegi.

Meskipun sudah boleh dikatakan sudah berada di kedudukan yang selesa tetapi ujar Karimah, mereka perlu meletakkan OneHeart sebagai keutamaan. Terutama apabila ia melibatkan pengurusan wang dan keuntungan.

"Kami mempunyai satu amaun gaji yang diterima setiap bulan tetapi tidak semestinya tetap setiap bulan. Apabila tiba bulan yang kurang mendapat projek, gaji mungkin tidak diberi tetapi elaun dalam jumlah yang kecil menjadi pengganti," terang Karimah yang menjaga kewangan syarikat. Walaupun baru setahun OneHeart ditubuhkan, mereka amat bersyukur kerana sehingga kini akan ada projek yang perlu dilaksanakan.

"Kami sedang berbincang dengan sebuah syarikat yang berpusat di United Kingdom untuk menguruskan sebuah acara anjuran di sini," terang Huzaifah.

Jelasnya, syarikat itu sedang dalam perancangan untuk mengadakan acara jelajah dunia, Young Entrepreneur Summit (YES) di beberapa destinasi dan Malaysia adalah salah satu lokasinya.

Bidang videografi


HUZAIFAH dan Taufiq (kanan) meneliti hasil kerja di pejabat mereka yang terletak di Batu Caves, Selangor.


Kelak, jika ia terlaksana dan kerjasama itu terjalin, OneHeart akan menguruskan majlis tersebut seluruhnya daripada pengurusan sehingga kepada menyediakan pentas dan alatan audio. Acara yang berbentuk seminar yang dirancang akan diadakan di Kuala Lumpur itu bakal diadakan pada bulan Disember ini. Selain itu, Huzaifah menambah, dalam bidang videografi pula pihak OneHeart bakal mengadakan kerjasama dengan badan bukan kerajaan, Islamic Relief Malaysia (IRM) untuk membuat rakaman video.

"Video tersebut akan dimuatkan dalam blog mereka sebagai salah satu interaktif baharu yang lebih dikenali sebagai vlog (video blog). "Perbincangan sudah mencapai 80 peratus tanda persetujuan dan kami berasa amat bertuah kerana bakal berjumpa dengan bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad," ujarnya dengan wajah yang teruja. Beliau ialah salah seorang daripada tetamu undangan yang akan muncul dalam blog IRM itu.

Pesta membakar 2,500 lemang

Posted:

Pesta membakar 2,500 lemang

Pesta membakar 2,500 lemang


PESTA membakar lemang bakal menjadi acara tahunan di Pekan, Pahang.


JIKA penduduk Negeri Sembilan mengadakan pesta memantai bergotong-royong menyembelih haiwan ternakan setiap kali perayaan, berbeza pula di Pekan, Pahang apabila masyarakat di negeri itu membakar beribu batang lemang.

Lemang yang dibakar pula memiliki rasa yang seimbang antara lemak santan dan masin garam, bertambah enak apabila dicicah bersama rendang daging tradisi Pahang.

Bertempat di gugusan Felda Chini dekat Pekan, Pahang baru-baru ini, sebanyak 2,500 batang lemang dibakar serentak di atas bara api sepanjang lebih 30 meter.

Untuk menyiapkan 2,500 lemang tersebut, sebanyak 1,000 biji kelapa digunakan untuk diambil santannya, manakala beras pulut pula sebanyak 750 kilogram.

Bermula dengan menebang, memotong, membersihkan buluh, membilas beras pulut, memerah santan sehingga proses membakar lemang, semua dilakukan secara bersama oleh penduduk felda tersebut sejak pagi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chini, Datuk Abu Bakar Harun yang menganjurkan pesta lemang itu berkata, sekurang-kurangnya 2,000 batang lemang dibakar dalam acara itu pada setiap tahun.

"Dalam kegiatan kemasyarakatan seperti ini, kita lebih mengutamakan semangat kerjasama dalam kalangan masyarakat dan ia berupaya menggalakkan orang ramai supaya menjalin perpaduan yang lebih bermakna.


ACARA membakar lemang dapat mengeratkan hubungan silaturahim antara penduduk di Pekan, Kuantan dan Rompin, Pahang.


"Ia menjadi sesuatu (acara) yang ditunggu-tunggu oleh masyarakat di sini pada setiap kali penghujung musim perayaan Aidilfitri," kata beliau.

Meskipun kawasan membakar lemang kelihatan bara api menyala-nyala dan bahang api menggigit kulit, namun ia sedikit pun tidak menghalang penduduk untuk meneruskan aktiviti mereka.

Acara yang diselaraskan dengan konsep rumah terbuka itu bukan sahaja dimeriahkan oleh 2,000 penduduk di sekitar Chini, malah turut dihadiri oleh penduduk dari daerah-daerah berhampiran seperti Rompin dan Kuantan.

Lemang yang siap dibakar pula dimakan terus ketika masih panas oleh para pengunjung dan sebahagiannya pula dihidang dalam majlis rumah terbuka yang diadakan pada keesokan harinya.

Menurut seorang peneroka, Majid Mat, 48, acara sedemikian juga bukan bertujuan untuk makan-makan sahaja, bahkan dapat menyemarakkan semangat bekerjasama dalam kalangan masyarakat.

"Golongan muda-mudi belasan tahun pada hari ini kebanyakannya sudah tidak gemar acara bermasyarakat seperti ini walaupun ada juga belia yang hadir tetapi tidak ramai.

"Sebilangan mereka (belia) mungkin terlupa, acara seperti ini sebenarnya menjadikan kita saling mengenali dan bantu membantu tanpa mengira usia dalam hidup bermasyarakat," katanya. - SHAHRULANOOR ISHAK

Susu kultur Yakult lebar pasaran ke Sabah

Posted:

Susu kultur Yakult lebar pasaran ke Sabah

Susu kultur Yakult lebar pasaran ke Sabah


PENDUDUK di Sabah kini berpeluang menikmati minuman kesihatan Yakult sejak dipasarkan di negeri itu baru-baru ini.


MINUMAN kesihatan paling popular di benua Asia dan di seluruh dunia, susu kultur Yakult Ace kini melebarkan sayapnya ke Sabah.

Minuman yang mencecah jualan 30 juta botol sehari di 32 buah negara itu juga sudah berada di pasaran negeri di bawah bayu itu sejak 23 September lalu.

"Produk tersebut boleh didapati di semua 16 buah pasar raya Giant di Sabah termasuk 13 buah pasar raya di Kota Kinabalu dan sebuah pasar raya masing-masing di Tawau, Sandakan dan Semporna.

"Satu pek dengan 5 botol Yakult Aceisipadu 80ml sebotol dijual pada harga RM4.99," kata Pengarah Jualan dan Pemasaran Yakult (Malaysia) Sdn. Bhd. Hiroshi Hamada dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Yakult, Yakult (Malaysia) Sdn. Bhd.

Hamada menjangkakan, jualan minuman tersebut akan mencecah sebanyak 2,000 botol sehari atau 60,000 botol sebulan sebaik dilancarkan. Beliau juga menganggarkan jualan mencecah 5,000 botol sehari atau 150,000 botol sebulan dalam masa lima tahun akan datang.

Dilancarkan di Semenanjung Malaysia sejak tahun 2004, Yakult Ace kini popular dalam kalangan kanak-kanak dan juga orang dewasa, jualannya kini mencecah 250,000 botol sehari pada tahun 2011 di Semenanjung Malaysia sahaja. Selain Yakult Ace, minuman susu kultur versi kurang gula, Yakult Ace Light juga boleh didapati di Semenanjung.

Bagaimanapun, hanya produk Yakult Ace sahaja akan dipasarkan di Sabah buat masa ini.

Kesihatan usus

Menyentuh perancangan masa depan Yakult untuk meluaskan pasaran di Sabah dan Sarawak, Hamada mengulas: "Kami berbesar hati dapat menembusi pasaran di Sabah dan bekerjasama dengan pasar raya Giant.

"Kami ingin mengembangkan jenama kami setapak demi setapak dan berharap dalam masa lima tahun akan datang ini, Yakult dapat dinikmati oleh semua pengguna di Sabah dan Sarawak."

Kini menduduki tempat kedua tertinggi peratusan syer dalam pasaran susu kultur, Hamada yakin Yakult dapat menduduki tempat pertama dalam masa tiga tahun akan datang.

Sementara itu, Pengurus Perhubungan Awam dan Sains Yakult (M) Sdn. Bhd., Mazlyn Mena berkata, amalan minum minuman Yakult dapat meningkatkan kesihatan usus dan pertahanan badan terhadap penyakit.

"Strain Shirota iaitu probiotik di dalam minuman Yakult membantu menjaga dan melancarkan pergerakan usus, mengelakkan sembelit, cirit-birit dan keracunan makanan.

"Ia berfungsi meningkatkan bilangan bakteria baik dan mengurangkan bakteria berbahaya dalam usus kita," katanya.

Selain usus, probiotik juga mempunyai kesan positif pada sistem pertahanan badan terhadap jangkitan virus dan bakteria.

Kajian-kajian jangka panjang juga telah menunjukkan amalan mengambil Yakult mengurangkan risiko beberapa jenis kanser termasuk kanser usus besar, kanser pundi kencing dan kanser payudara. Faedah-faedah kesihatan ini telah terbukti secara saintifik melalui banyak kajian-kajian termasuk di negara-negara Jepun, Eropah dan Asia sepanjang 75 tahun lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pengebom sembunyi di Malaysia

Posted:

Pengebom sembunyi di Malaysia

Pengebom sembunyi di Malaysia

Oleh MOHD. ZUHARMAN MOHAMMAD NOR
berita@kosmo.com.my

DERETAN motosikal yang musnah akibat letupan bom di kawasan hiburan Jalan Charoen Khet, Sungai Golok pada 16 September lalu. Gambar kecil, Suhaidi.


KOTA BHARU – Polis sedang giat mengumpul maklumat bagi membantu siasatan berhubung dakwaan yang menyatakan bahawa dalang yang melakukan siri letupan bom di Sungai Golok, Thailand dipercayai sedang bersembunyi di negara ini.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, polis tidak akan berdiam diri jika dakwaan tersebut benar seperti didakwa pihak berkuasa Thailand.

Bagaimanapun, kata beliau, setakat ini pihaknya tidak menemui sebarang bukti yang mengesahkan dakwaan tersebut.

"Polis Kelantan sedang membuat risikan berhubung perkara itu bersama-sama polis Thailand. Kita (polis) akan mendapatkan maklumat lanjut dan kita sama sekali tidak akan berdiam diri dan akan mengatur strategi. Segala maklumat ini penting bagi polis Kelantan.

"Kalau benar mereka berada di negara ini, kita akan tangkap. Setakat ini dalam siasatan kita tidak jumpa mana-mana (individu) yang dimaksudkan itu," katanya selepas Majlis Perhimpunan Bulanan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan dan Pemakaian Pangkat Bagi Anggota di sini, semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mohd. Raffie bersyukur tidak buta

Posted:

Mohd. Raffie bersyukur tidak buta

Mohd. Raffie bersyukur tidak buta

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHAMED NOR
berita@kosmo.com.my


MUHD. Khairun Aseh (kiri) melawat mangsa simbahan asid, Mohd. Raffie Abdul Latiff di Hospital Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Tiada kata mampu diucapkan oleh seorang jurujual minyak wangi yang menjadi mangsa simbahan asid pada hari kelapan Ramadan lalu selain bersyukur kerana mata kanannya berjaya diselamatkan.

Bagi Mohd. Raffie Abdul Latiff, 28, kejayaan sekumpulan doktor Hospital Kuala Lumpur (HKL) menjalankan pembedahan ke atas mata kanannya sehingga kembali pulih amat tidak diduga sama sekali.

Pembedahan tersebut diketuai oleh Ketua Jabatan Pembedahan Plastik dan Rekonstruktif HKL, Dr. Normala Basiron yang sebelum ini turut merawat mangsa renjatan elektrik, Muhamad Hairuman Miskon, 22.

Malah lebih menggembirakan jurujual minyak wangi itu apabila kulit badannya yang melecur akibat terkena asid juga semakin pulih.

"Sejak tragedi itu, saya sudah pasrah mata kanan saya akan buta tetapi tak sangka pula ia boleh pulih. Jadi kedua-dua mata boleh melihat kembali.

"Terima kasih banyak-banyak kepada semua tenaga pekerja HKL terutamanya di Unit Rawatan Kebakaran kerana menjaga saya selama ini," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Muhyiddin sarankan SAR diserap di bawah Kementerian Pelajaran

Posted:

Muhyiddin sarankan SAR diserap di bawah Kementerian Pelajaran

Muhyiddin sarankan SAR diserap di bawah Kementerian Pelajaran


MUHYIDDIN (dua dari kanan) menyampaikan sumbangan kepada Pengerusi Majlis Madrashah Al-Attas Arabiah, Syed Ali Mohamed Al-Attas sempena ulang tahun ke-100 madrasah itu di Ulu Tiram semalam.


JOHOR BAHRU - Tan Sri Muhyiddin Yassin menyarankan agar Sekolah Agama Rakyat (SAR) khususnya di Johor menyertai Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) di bawah Kementerian Pelajaran bagi membolehkan mereka menikmati peruntukan dan bantuan Kerajaan Pusat.

Timbalan Perdana Menteri berkata, di samping itu guru-guru SAR akan mendapat tawaran skim gaji yang lebih baik.

"Saya percaya kita perlu bincang sedikit masa lagi, kalau dapat dipersetujui ke Bawah Duli Tuanku (Sultan Johor) sebagai ketua agama.

"Pihak Kerajaan Pusat akan menyediakan peruntukan yang sesuai untuk meningkatkan tahap pendidikan sekolah agama mengikut skim gaji sama dengan sekolah kebangsaan di bawah Kementerian Pelajaran," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis sambutan ulang tahun ke-100 SABK Madrashah Al-Attas Arabiah Johor di Ulu Tiram di sini semalam.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, perbincangan di peringkat kerajaan negeri dan Pusat telah dibuat untuk menyerapkan SAR ke dalam SABK.

Katanya, kerjasama antara Kerajaan Pusat dan negeri itu adalah penting ke arah membangunkan sistem pendidikan agama dalam kalangan pelajar.

Mengenai SABK Madrashah Al-Attas Arabiah, Muhyiddin berkata, ia merupakan sekolah agama rakyat yang pertama di Johor menandatangani perjanjian persefahaman dengan Kementerian Pelajaran untuk berdaftar di bawah SABK.

Beliau memberitahu, sekolah berkenaan telah menikmati pelbagai bantuan yang disalurkan kementerian sama seperti sekolah-sekolah harian yang lain merangkumi keperluan guru-guru terlatih, kemudahan pembelajaran, buku teks dan biasiswa.

Sempena sambutan 100 tahun penubuhan madrasah itu, beliau turut bersetuju meluluskan peruntukan sebanyak RM270,000 bagi membantu meningkatkan prasarana sekolah tersebut. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Safee nafi dakwaan

Posted:

Safee nafi dakwaan

Safee nafi dakwaan

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

SAFEE tetap bertekad untuk mengembangkan karier bola sepaknya.


"BUKAN saya tidak sudi untuk kembali semula (menjalani latihan) bersama Cardiff City tetapi jadual saya begitu ketat ketika ini.

"Justeru, dakwaan kononnya saya (berpatah arang berkerat rotan) dengan kelab itu sememangnya tidak berasas.

Demikian kata penyerang sensasi Harimau Malaya, Mohd. Safee Sali yang menafikan dakwaan kononnya dia 'merajuk' untuk kembali menjalani latihan bersama kelab England, Cardiff City selepas ini.

Desas-desus negatif itu timbul dalam kalangan peminat bola sepak tempatan ekoran kenyataan Safee yang dikatakan ingin mencuba nasib untuk beraksi bersama kelab Australia pula selepas ini sebaik selamat menjejakkan kaki di tanah air kelmarin.

Spekulasi tersebut diperkuatkan dengan peluang Safee yang dikata- kan pudar untuk menyarung jersi The Bluebirds lantaran masalah permit kerja walaupun mendapat khabar gembira daripada Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang memberi jaminan untuk membantu 'David Bec- kham Malaysia' itu mengatasi masalah berkenaan jika Cardiff mahu melamarnya.

Meskipun dikhabarkan akan dipanggil untuk dinilai semula selama dua minggu lagi oleh pengendali The Bluebirds, Malky Mackay yang dilaporkan berminat dengan kesungguhan, disiplin dan skil Safee sebelum ini, pemain kelahiran Kajang, Selangor itu juga tidak pasti sama ada ia boleh dilaksanakan pada waktu terdekat.

"Jadual saya begitu ketat. Selain mewakili (bekas pasukan) Selangor bagi aksi Piala Sultan Selangor (esok), saya juga akan ke Australia (mewakili skuad kebangsaan) bagi perlawanan persahabatan.

"Kalau ikutkan hati memang saya mahu kembali semula ke Cardiff. Bukan senang untuk menjalani lati- han bersama pemain-pemain yang hebat di sana dan jika tidak terpilih pun, saya langsung tidak menyesal.

"Tetapi saya sendiri tidak pasti bila saya boleh menyertai semula latihan di sana," katanya kepada Kosmo! semalam.

Safee sebelum ini selesai menja- lani sesi pemilihan selama dua minggu bersama skuad kendalian Malky Mackay itu sejak pertengahan September lalu sebaik mendapat 'lampu hijau' daripada maji- kannya, Pelita Jaya.

Menurut Safee, dia belum membuat sebarang perbincangan lanjut dengan pemilik Cardiff, Datuk Chan Tien Ghee berhubung perkara itu, selain tidak menolak kemungkinan akan merujuk perkara tersebut kepada Pelita Jaya terlebih dahulu sebelum boleh mengulas lanjut.

"Saya juga tidak pasti bila akan kembali ke Indonesia kerana Pelita Jaya pastinya memerlukan khidmat saya sebelum Liga Indonesia bermula (10 Oktober ini), jadi kita tengok dahulu macam mana," kata- nya yang mengakui masih keletihan selepas menempuhi penerbangan yang panjang dari London kelmarin.

Ketika ditanya mengenai keingi- nannya beraksi di Australia, jelas Safee: "Sebagai pemain, saya mempunyai sasaran sendiri untuk beraksi di pentas yang lebih baik, ter- utamanya di Australia dan Eropah bagi mengembangkan karier saya.

"Tetapi ia bukan bermakna saya tidak lagi mahu menyarung jersi Cardiff, justeru saya harap semuanya faham," katanya memohon tidak disalahertikan.

Gergasi sudah bangun

Posted:

Gergasi sudah bangun

Gergasi sudah bangun


MANIAM (kiri) meraikan kejayaan Selangor selepas skuad bimbingannya berjaya melangkah ke suku akhir Piala Malaysia 2011.


AWAS bagi mana-mana pasukan, ter- utamanya Seladang, lebih baik anda berwaspada daripada 'dibaham' Gergasi Merah yang sedang mengganas ketika ini.

Apa tidaknya, pasukan Selangor pastinya telah 'terjaga daripada tidur yang lena' sebaik berjaya menempah slot ke suku akhir edisi Piala Malaysia kali ini.

Episod indah memintas Kuala Lumpur pada saat-saat akhir menerusi ke- menangan bergaya 2-1 di Stadium Shah Alam bagi aksi Kumpulan D, Selasa lalu pastinya masih belum pudar daripada ingatan penyokong setia skuad Merah Kuning itu.

Apa yang pasti, kejayaan mara ke suku akhir bukan bermakna keputusan mereka yang mendesak bekas pengendali Selangor, K. Devan meletak jawa- tan sebelum ini adalah suatu keputu- san yang tepat.

Sebaliknya, ia dilihat lebih kepada semangat juang yang di- pamerkan pe- main Gergasi Merah yang kembali bangkit mempamerkan taring sebenar, sekali gus memastikan 'Misi 33' kembali membara.

Walaupun pujian boleh diberikan kepada jurulatih baharu, P. Maniam yang dilihat 'lulus' ujian pertama, pengendali berusia 43 tahun itu tetap enggan menerima kredit seorang diri sambil menyatakan, kejayaan Selangor layak ke suku akhir adalah disebabkan oleh kesungguhan anak-anak buahnya berjuang bermati-matian setakat ini.

"Ini bukan kejayaan saya seorang. Komitmen yang ditunjukkan oleh setiap pemain Selangor menyumbang kepada kejayaan kami," katanya.

Selangor layak ke suku akhir pada saingan Piala Malaysia kali ini selepas menghuni tangga kedua Kumpulan D dengan 10 mata hasil tiga kemenangan, satu seri dan dua tewas.

Pada aksi suku akhir 10 Oktober ini, Selangor akan melayan kunjungan bekas juara Piala Malaysia sebanyak tujuh kali, Perak di Stadium Shah Alam.

Dalam pada itu, kejayaan melangkah ke suku akhir bukan bermakna Sela- ngor boleh menarik nafas lega meman- dangkan perjalanan mereka sebenarnya masih panjang bagi mengubat duka kemarau trofi Piala Malaysia yang begitu diidam-idamkan seluruh warga Merah Kuning sejak sekian lama.

Sejarah mungkin berulang. Skrip melangkah ke suku akhir Piala Malay- sia selaku naib juara kumpulan juga lebih memihak kepada Selangor seta- kat ini apabila menewaskan Perlis 3-0 ketika kali terakhir muncul juara pada 2005, walaupun sekadar muncul naib juara kumpulan ketika itu.

Selepas itu, langkah bergaya juara Piala Malaysia sebanyak 32 kali itu sering tersekat apabila ditunjukkan jalan keluar pada peringkat suku akhir oleh Terengganu dan Kelantan dua tahun berturut-turut sejak 2009 walaupun bermula cemerlang.

Kelantan buat persediaan awal

Posted:

Kelantan buat persediaan awal

Kelantan buat persediaan awal

MENYEDARI saingan musim depan cukup mencabar untuk ditempuh, juara Liga Super musim ini, Kelantan membuat persiapan awal apabila bakal menguji enam pemain pemain import untuk diserapkan ke dalam pasukan bagi menggalas cabaran musim 2012.

Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa berkata, enam pemain tersebut akan diuji secara berperingkat dalam bebe- rapa siri perlawanan persahabatan yang diaturkan oleh pihaknya.

Menurutnya, ujian itu cukup penting buat The Red Warriors sebagai persiapan awal mengharungi musim yang lebih mencabar tahun hadapan.

"Enam permain tersebut berasal dari Ivory Coast, Croatia, Ghana dan Nigeria. Tiga akan diuji pada per- lawanan persahabatan dengan kelab dari Thailand iaitu Songkla FC, manakala selebihnya dalam beberapa siri persahabatan yang lain.

"Daripada jumlah tersebut hanya tiga yang akan dipilih untuk beraksi. Bagaimanapun hanya dua akan didaftarkan untuk menghadapi saingan Liga Malay- sia seperti yang telah ditetapkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

"Seorang lagi akan didaftarkan untuk beraksi da- lam saingan di peringkat Asia. Selain itu juga, kita akan sedang meneliti untuk mengambil seorang lagi pemain import secara pinjaman dari Asia untuk me- lengkapkan jumlah empat pemain bagi menghadapi saingan di peringkat Asia dan ia dibenarkan oleh Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC)," katanya kepada pemberita di Kota Bharu semalam.

Tambahnya, pemilihan tersebut merupakan sebaha- gian daripada rangka persiapan awal yang dilakukan oleh pihaknya untuk memastikan pasukan yang dibentuk mampu bersaing di peringkat lebih tinggi.

Annuar memberitahu, meskipun persiapan tersebut dilihat seakan-akan terlalu awal, namun ia cukup penting buat The Red Warriors untuk persai- ngan di peringkat antarabangsa.

"Kita tidak mahu mengambil mudah saingan di pe- ringkat Asia dan ia cukup penting buat The Red Warriors, jadi tidak salah kita berbuat demikian," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Berbaju raya di Gunung Tahan

Posted:

Berbaju raya di Gunung Tahan

Berbaju raya di Gunung Tahan

29/09/2011 7:41pm

KUALA LUMPUR - Sungguhpun sambutan Hari Kemerdekaan dan Hari Raya Aidilfitri telahpun berakhir, namun bagi 25 anggota ekspedisi mendaki Gunung Tahan, mereka akan tetap merayakan kedua-dua sambutan itu di puncak gunung tertinggi di Semenanjung itu pada 1 September ini.

Ketua ekspedisi, Mokhtar Tamby Ahmad berkata Ekspedisi Gunung Tahan siri keempat itu adalah kesinambungan daripada program pendakian yang pernah dianjurkan oleh Persatuan Kebajikan, Sukan dan Rekreasi (Waris) yang dinaungi Jabatan Muzium Malaysia (JMM) sebelum ini.

Mokhtar berkata, tahun ini ekspedisi itu mempunyai sedikit kelainan kerana setiap pendaki membawa bersama baju raya yang akan dipakai apabila sampai ke puncak gunung itu nanti sambil mengibarkan Jalur Gemilang. - Bernama

Bakar isteri: Mahkamah kekal hukuman mati

Posted:

Bakar isteri: Mahkamah kekal hukuman mati

Bakar isteri: Mahkamah kekal hukuman mati

29/09/2011 7:25pm

PUTRAJAYA - Mahkamah Rayuan di sini hari ini mengekalkan sabitan dan hukuman mati terhadap seorang penjual ais kerana membunuh isterinya dengan menyimbah minyak tanah dan membakar mangsa, tujuh tahun lepas.

Panel tiga hakim terdiri daripada Datin Paduka Zaleha Zahari, Datuk Clement Allan Skinner dan Datuk Linton Albert menolak rayuan P. Balan Subramaniam terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh yang menjatuhkan hukuman mati terhadapnya selepas didapati bersalah membunuh R. Angeladevi, 48.

Mahkamah juga membenarkan rayuan balas pihak pendakwaan untuk membatalkan keputusan mahkamah yang sama yang melepas dan membebaskan tertuduh, terhadap dua tuduhan lain tanpa memanggilnya membela diri.

Dua tuduhan lain yang dihadapi Balan Subramaniam ialah tuduhan membunuh anak perempuannya, Anuradha, 20, penuntut kolej dan cubaan membunuh seorang lagi anak perempuannya, Malini, pembantu hospital, yang ketika kejadian berusia 23 tahun (sekarang 30 tahun) iaitu telah menyimbah minyak tanah dan membakar mereka. - Bernama

Tiga pegawai SPRM diikat jamin

Posted:

Tiga pegawai SPRM diikat jamin

Tiga pegawai SPRM diikat jamin

29/09/2011 6:56pm

KUALA LUMPUR - Tiga pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dikaitkan dengan kes samun di KLIA pada 15 September lepas, telah dikenakan ikat jamin polis.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, SAC Mohd. Adnan Abdullah berkata, mereka dibebaskan sehingga 4 Oktober kerana polis memerlukan masa untuk melengkapkan kertas siasatan.

Tiga pegawai itu, yang bertugas di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya, ditahan berhubung kes menyamun seorang pengurup wang rakyat asing membabitkan wang berjumlah kira-kira RM900,000. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kayu ukur album Inggeris Siti

Posted:

Kayu ukur album Inggeris Siti

Kayu ukur album Inggeris Siti

SEPANJANG berkecimpung dalam bidang seni suara selama 16 tahun, ternyata kehebatan Datuk Siti Nurhaliza sebagai seorang penyanyi sememangnya tidak perlu dipertikaikan lagi.

Sudah berada di satu kelas yang tersendiri dengan rentetan kejayaan yang dikecapi, apa sahaja genre lagu yang dinyanyikan oleh penyanyi tersebut juga tidak pernah menghampakan para peminatnya.

Dengan pengalaman yang luas sebagai seorang anak seni, namun jauh di sudut hati penyanyi yang berasal dari Kuala Lipis, Pahang ini seakan-akan merasakan belum puas dengan pencapaian yang diperolehnya itu.

Sehinggakan penyanyi berkenaan telah mencabar dirinya sendiri untuk menciptakan suatu kelainan bagi album terbaharunya dan kini lahirlah sebuah album Inggeris sulungnya yang berjudul All Your Love.

Dalam satu majlis pelancaran album berkenaan yang diadakan di sebuah pusat beli-belah terkemuka baru-baru ini, Siti menyifatkan kelahiran album tersebut begitu istimewa buat dirinya.

"Selama ini sudah pelbagai jenis lagu di dalam bahasa Melayu yang sudah saya nyanyikan. Akhirnya saya telah mencabar diri untuk muncul pula sebuah album Inggeris.

"Lagipun selama ini sudah ramai yang bertanya bila saya akan muncul dengan album Inggeris. Memang sudah lama saya berniat mahu menghasilkannya, tetapi baru sekarang ia dapat direalisasikan," ujarnya pada satu sidang akhbar selepas majlis pelancaran berakhir.


PENAMPILAN terbaharu Siti Nurhaliza sempena kemunculan album All Your Love.


Menurut penyanyi yang popular menerusi lagu Jerat Percintaan itu lagi, album berkenaan mula dihasilkan pada bulan Januari yang lalu dah telah disiapkan dalam tempoh lima bulan.

Jelasnya lagi, mengikut perancangan asal album itu sepatutnya dilancarkan lebih awal. Namun, memandangkan umat Islam ketika itu hendak menyambut bulan Ramadan dan Aidilfitri, maka ia terpaksa ditangguhkan sementara.

Lebih menarik lagi, album Inggeris yang mengandungi 10 buah lagu yang berentak rancak dan diterbitkan oleh What's Up Entertainment itu turut mendapat sentuhan pemuzik antarabangsa.

"Saya rasa sangat beruntung kerana dapat bekerjasama dengan pemuzik yang hebat seperti Bryan B. Sepanjang sesi rakaman dilakukan, dia banyak memberi tunjuk ajar supaya saya dapat menyanyikan lagu-lagu tersebut dengan lebih baik," ujarnya.

Selain Bray B, turut terbabit dalam penghasilan album tersebut adalah seperti Richard Furch yang pernah menaikkan nama bintang antarabangsa seperti Prince, Usher, Whitney Houston dan Katherine McPhee serta Eddie Schreyer yang pernah bekerjasama dengan artis ternama seperti Lady Gaga dan Kanye West.

Antara lagu-lagu yang terkandung dalam album tersebut seperti All Your Love, Nobody Else, Tonight, All Over Again, I'll Wait Forever, Falling In Love, I Cry Out, Fight For Love dan Stand Up.

Positif

Apa yang menarik tentang album ini juga, Siti turut berduet bersama dengan seorang penyanyi antarabangsa yang cukup popular di seluruh dunia iaitu Sean Kingston menerusi lagu berjudul Remember You.

Di sebalik penjualan kebanyakan album-album penyanyi tempatan yang dilihat agak perlahan dan kurang mendapat sambutan di pasaran, tetapi Siti mengalami nasib yang agak berbeza.

Meskipun album All Your Love telah berada di pasaran dua hari lebih awal daripada majlis pelancaran, namun Siti memaklumkan sambutan orang ramai terhadap album tersebut sangat menggalakkan.


SITI dan suami, Datuk K bersama dua individu penting di sebalik pembikinan album sulung Inggeris Siti iaitu Brian B (kiri) dan Adib yang juga anak Datuk K.


Menurutnya, sehingga kini album Inggerisnya itu telah terjual sebanyak 3,000 unit dan dia diberitahu bahawa pihak yang mengedarkannya iaitu Warner Music Malaysia sedang dalam proses untuk membuat cetakan yang kedua.

"Saya sangat bersyukur kerana kebanyakan peminat yang telah mendengar lagu-lagu dalam album ini sangat berpuas hati. Malah, saya turut mendapat maklum balas yang positif menerusi komen-komen yang dihantar ke laman Twitter saya.

"Lebih menarik lagi, saya juga kini turut mendapat lebih ramai peminat baharu iaitu yang terdiri daripada kaum Cina dan India yang turut tidak ketinggalan mendapatkan album saya ini," jelasnya.

Ujarnya lagi, biarpun berasa puas setelah hasrat untuk menghasilkan sebuah album Inggeris menjadi kenyataan, Siti mengakui dia sebenarnya sangat berdebar dan masih menantikan komen-komen yang positif terhadap album berkenaan.

"Boleh dikatakan saya memang berusaha bersungguh-sungguh dan telah memberikan yang terbaik. Sekarang terpulanglah kepada penerimaan peminat dan saya berharap ia akan terjual dengan lebih banyak lagi selepas majlis pelancaran ini," ujarnya.

Pastinya sudah ramai yang sudah mengetahui tentang penglibatan anak tiri Siti sendiri iaitu Muhammad Adib Khalid selaku pengasas dan pencetus idea kepada penghasilan album berkenaan.

Adib yang juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif What's Up Entertainment berkata, dia sangat senang apabila mereka berdua dapat bekerjasama dan menyifatkan ibu tirinya itu sebagai seorang individu yang bekerja keras.

"Memandangkan ini merupakan kali pertama saya terbabit dalam penghasilan album, ia adalah satu pengalaman yang cukup menarik dan tidak menyangka sama sekali dengan sambutan hebat yang diberikan.

"Proses rakaman juga berjalan dengan lancar dan saya sangat berpuas hati dengan hasilnya. Saya berharap supaya pendengar akan turut terhibur dengan lagu-lagu yang terkandung dalam album ini," ujar pemuda yang baru berusia 21 tahun itu.


SEAN KINGSTON


Sean Kingston

Ditanya tentang pemilihan Sean Kingston sebagai rakan duet Siti untuk lagu Remember You, Adib mengakui pihaknya turut menyenaraikan beberapa orang penyanyi terkenal seperti Pitbull dan Bruno Mars.

Bagaimanapun, kedua-kedua penyanyi tersebut tidak dapat bekerjsama dengan pihaknya kerana disebabkan faktor masa serta mempunyai komitmen masing-masing hingga akhirnya Sean Kingston bersetuju untuk berduet dengan Siti.

Sementara itu, Adib memberitahu bahawa pihaknya turut mempunyai langkah yang tersendiri agar album berkenaan dapat diperoleh sehingga ke peringkat antarabangsa.

"Memang kami ada perancangan untuk memasarkannya ke luar negara seperti di Singapura, Indonesia, Brunei dan Australia. Namun, sebagai langkah awal lagu-lagu album ini boleh dibeli secara digital melalui iTunes," ujarnya.

Mengenai video muzik pula, Adib menjelaskan pembikinan video muzik untuk lagu berjudul Falling In Love baru sahaja selesai dihasilkan. Pihaknya menyasarkan untuk menghasilkan empat buah video muzik lagi pada masa akan datang.

Raja Azmi tunai haji

Posted:

Raja Azmi tunai haji

Raja Azmi tunai haji

Oleh MALIAH SURIP


KAK MI diapit Jailani dan Roslin pada majlis rumah terbuka Aidilfitri anjurannya di Ukay Perdana, Selangor baru-baru ini.


RAJA AZMI RAJA SULAIMAN, namanya cukup terkenal sebagai wanita kontroversi. Sepanjang tahun ini sahaja, sudah kerap benar wajah dan ceritanya manjadi bahan sensasi media, malah 'terpilih' beberapa kali menjadi tajuk utama akhbar.

"Saya suka berada di muka depan (akhbar)!," tegasnya tanpa berselindung ketika ditemui di kediamannya di Ukay Perdana, Ampang, Selangor sambil ketawa saat diusik tentang kekerapan dia menjadi tajuk utama akhbar kerana isu skandal khalwat bersama pemain badminton, Roslin Hashim.

Tidak sedikit pun merajuk dengan media, kata Raja Azmi yang mesra disapa Kak Mi itu lagi, apa yang penting, 'ribut khalwat' yang melanda dirinya itu sudah berakhir. Dia juga berterima kasih kepada media kerana menerusi laporan media juga, khalayak tahu akan kebenaran yang akhirnya jelas terbukti.

Cukup bersyukur ke hadrat Ilahi kerana kes tersebut telah selesai dan terbukti bahawa dia tidak melakukan hal seburuk khalwat, Kak Mi lantas menyifatkan sambutan Aidilfitri tahun ini sebagai paling meriah membuka fasa baharu. Dia sudah memaafkan semua yang menganiaya dirinya, dan kini penerbit tersebut sedang mempersiap diri untuk menunaikan ibadat haji pada 2 November ini.

"Insya-Allah, dengan izin Tuhan, saya akan berangkat ke tanah suci Mekah pada 2 November ini bersama teman baik saya, Faridah Abu Bakar. Saya tidak pergi bersama suami (Jalani Sidek) kerana dia telah menunaikan haji pada tahun 2008 lalu.

"Di sana nanti, saya mahu memohon keampunan kepada Tuhan kerana pernah mempersoalkan 'kerja'-Nya yang menguji saya dengan isu skandal khalwat itu. Tetapi apabila ia berakhir dan terbukti saya tidak bersalah, saya tahu bahawa saya adalah insan terpilih yang telah diuji-Nya kerana Dia menyayangi saya," ujarnya yang bagaimanapun memberitahu akan tetap meneruskan saman terhadap individu yang telah memalukan dan membuat hidupnya berantakan.

Ujarnya lagi, sejak dituduh khalwat dengan Roslin sehingga isu itu selesai, hubungannya dengan pemain badminton itu masih akrab. Bagaimanapun, dia kini menjarakkan hubungan itu dengan tidak terlalu menonjolkan kemesraan di khalayak ramai agar tidak timbul fitnah lain pula.

Bogel

Ditanya tentang perkembangan terkini, kata Kak Mi, dia bakal muncul dengan filem terbaharu yang berjudul Anak Ikan. Bakal dimulakan pada tahun hadapan, ia bagaimanapun belum mempunyai hero, namun Kak Mi berharap dapat menyunting Shahz Jazle atau Sam Bunkface.

Dijolok dengan persoalan dia suka mengundang sensasi terhadap naskhah-naskhah terbitannya, balas Kak Mi: "Ini bukan naskhah saya, tapi naskhah Ajami Hashim. Jalan ceritanya bagus. Bukan mengenai skandal 'anak ikan' seperti yang difikir banyak orang.

"Tapi Anak Ikan yang dimaksudkan dalam filem ini adalah tentang anak ikan yang menjelma jadi manusia. Mungkin akan ada adegan bogel iaitu sewaktu anak ikan bertukar menjadi manusia."

Botox

Dipuji masih cantik pada usia 52 tahun, tanpa berselindung Kak Mi pantas memberitahu, dia mengambil suntikan botox untuk mengekalkan kecantikannya.

Suntikan tersebut telah diambil sejak usianya sekitar penghujung 40-an dan dilakukan setiap sembilan bulan atau setahun sekali.

"Saya ambil botox sejak usia 40-an sehingga sekarang. Namun saya ambil dalam kuantiti yang sedikit, bukan secara berlebihan kerana ia sekadar untuk mengekalkan kecantikan yang ada," katanya yang juga mempunyai amalan kecantikan lain seperti membasuh muka dengan air embun setiap pagi.

Min Young kekasih Min Ho

Posted:

Min Young kekasih Min Ho

Min Young kekasih Min Ho


PARK MIN YOUNG


PENGHUJUNG Ogos lalu telah didedahkan secara rasmi aktres Park Min Young merupakan kekasih hati aktor popular Lee Min Ho.

Mereka telah bercinta hampir dua bulan sejak menamatkan penggambaran drama yang dilakonkan bersama iaitu City Hunter.

Menurut laporan media di Korea Selatan, mereka berdua tertarik antara satu sama lain apabila terlibat dalam penggambaran drama City Hunter. Apabila penggambaran tamat hubungan mereka semakin rapat.

Agensi Lee Min Ho memberitahu: "Mereka mula mempunyai perasaan antara satu sama lain ketika berlakon dalam drama City Hunter. Sekarang mereka masih dalam peringkat mengenali hati budi masing-masing tetapi kami tidak tahu sejauh mana perkembangan hubungan mereka setakat ini.

Agensi Park Min Young pula berkata: "Memang benar kedua-dua mereka mempunyai perasaan antara satu sama lain. Saya rasa Park Min Young cuba untuk mengenali siapa diri sebenar Lee Min Ho bukannya sebagai aktor yang popular. Meskipun begitu pihak agensi tidak tahu mengenai kehidupan peribadinya."

Menurut teman rapat mereka: "Lee Min Ho dan Park Min Young cuba untuk tidak memperlihatkan hubungan mereka pada umum. Jadi, mereka sangat berhati-hati apabila mereka bertemu. Apabila mereka bertemu di luar mereka selalu membawa rakan bersama."

Apabila disoal pada Park Min Young bagaimana dia boleh mendapatkan kekasih memandangkan jadual kerjanya yang padat, jawabnya: "Saya bercinta di dalam drama. Saya ingin sangat memegang tangan dan berjalan bersama kekasih ketika sambutan Krismas."

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved