Isnin, 12 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Masih berumah di atas laut

Posted:

Masih berumah di atas laut

Masih berumah di atas laut

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF

DI bawah panas terik, kelihatan Darman Shah Nurshi, 20, yang berbaju-T rona merah sedang membersihkan perahu. Kekotoran yang melekat di dinding perahu digosok menggunakan berus sabut, manakala air yang bertakung di dalamnya dikaut dan dibuang ke laut.

Selesai membersihkan perahu, dia pantas meniti tiga anak tangga dan melabuhkan punggung di bawah pondok. Di situ, jejaka tersebut beralih pula pada proses menjahit pukat sambil dibantu oleh rakannya, Tarib Jahal, 55.

"Jika tidak turun ke laut, saya banyak menghabiskan masa membaiki perahu dan menjahit pukat. Setiap masa itu berharga dan tidak boleh dipersia-siakan begitu saja. Jika ke laut dalam keadaan perahu atau pukat yang rosak ia menjejaskan hasil tangkapan pula.

"Secara tak langsung, sikap sambil lewa ini turut merugikan hasil pendapatan keluarga. Saya tidak pernah malu menjadi nelayan pada usia muda. Meskipun rakan-rakan sebaya kebanyakannya mencari rezeki di bandar Sandakan atau berhijrah ke Kuala Lumpur tetapi, saya selesa dengan punca rezeki ini. Setidak-tidaknya saya mencari rezeki halal dan paling utama meneruskan pekerjaan warisan keluarga," tutur Darman Shah yang memulakan aktiviti menangkap ikan seawal pukul 5 pagi.

Inilah situasi biasa yang dapat dilihat di perkampungan Pulau Nunuyan Laut yang terletak 48 kilometer dari Sandakan, Sabah. Selain Darman Shah, rata-rata penduduk di kampung berkenaan merupakan nelayan tegar yang sanggup meredah laut dalam bagi menangkap ikan dan hidupan laut yang lain.

Lazimnya, ikan jenahak, ikan kerapu, ikan merah, ikan senangin, udang dan ketam antara hasil tangkapan yang menjanjikan pulangan lumayan memandangkan ia antara hidupan laut yang paling digemari oleh penduduk di Sandakan.

Keturunan Bajau Laut


PEMANDANGAN perkampungan nelayan di Pulau Nunuyan Laut yang terletak 48 km dari Sandakan, Sabah.


Menggali asal usul, perkampungan nelayan di Pulau Nunuyan Laut atau sering dipanggil Pulau Nunuyan sahaja, ketua kampungnya, Halid Abdullah, 75, tidak lokek bercerita. Ujar Halid, majoriti penduduk di situ berketurunan Bajau Laut atau Banjar.

Ironinya, etnik Bajau Laut diiktiraf sebagai penduduk asli di Sabah malah, mereka ialah salah satu etnik awal di kepulauan Borneo sejak berabad-abad lama serta sejak kewujudan bangsa Melayu di Nusantara.

"Dulu dan kini penempatan etnik Bajau terletak di tengah-tengah laut. Cuma yang membezakan, pada hari ini, kami tidak lagi tinggal di atas perahu besar dan berpindah randah berpandukan arah angin. Sebaliknya, kami membina rumah di atas air laut dengan menggunakan kayu bakau.

"Kami masih menggunakan perahu dan bot sebagai pengangkutan utama untuk ke bandar atau mencari rezeki di lautan. Bagi saya, fasa perubahan daripada rumah perahu ke rumah kayu yang didirikan di atas air menjanjikan nikmat kehidupan yang lebih baik. Paling penting, masa depan anak-anak terjamin kerana mereka berpeluang pergi ke sekolah," jelas Halid mengenai etnik Bajau Laut yang menghuni perkampungan nelayan di Pulau Nunuyan Laut yang dipercayai berusia 300 tahun.

Terang Halid yang fasih berbahasa Melayu, pekerjaan utama penduduk di sana ialah nelayan memandangkan kehidupan mereka dikelilingi dengan laut. Biasanya, nelayan akan ke Laut Sulu, selama tiga hari untuk menangkap ikan. Paling singkat pun, mereka akan keluar mencari rezeki seawal pukul 5 pagi dan pulang pada pukul 8 malam.

Meskipun hidup ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, tetapi Halid sentiasa berusaha meningkatkan taraf hidup warga Pulau Nunuyan Laut. Selain memastikan fasiliti asas seperti elektrik, air, sekolah dan dewan serbaguna, Halid selalu menyarankan agar hasil tangkapan di laut dijual di pasar-pasar di bandar untuk memperoleh pendapatan yang lebih tinggi.

Rindu pukulan ombak


ANAK-anak Pulau Nunuyan Laut memiliki kemahiran berenang dan tidak takut pada air laut sejak dilahirkan.


Dalam pada itu, bertentang mata bersama Earni Huran, 21, serba sedikit membuka kisah anak-anak muda di Pulau Nunuyan Laut. Jelas, anak bongsu daripada tujuh orang adik-beradik itu salah satu bakat yang diwarisi anak-anak kampung secara turun-temurun ialah berenang.

"Kami tidak memerlukan pendidikan formal untuk mahir berenang kerana tradisi ini bagaikan dimiliki sejak lahir. Malah, menetap di rumah yang dibina di atas air laut yang kebarangkalian dipukul ombak besar pada bila-bila masa saja, sedikitpun tidak melemahkan semangat kami.

"Malah, kehidupan saya tak lengkap sekiranya tidak mendengar bunyi ombak dan bermain di kaki air. Setiap pagi, sepasang mata saya ini dihidangkan dengan pemandangan laut yang begitu mendamaikan sehingga saya sukar meninggalkan kampung untuk bekerja di bandar," katanya yang gemar bermain bermain bola jaring dan futsal di gelanggang yang berhampiran surau.

Semangat kejiranan

Sementara itu, Samsainon Mohd. Nordin, 54, yang berniaga makanan secara kecil-kecilan di pekarangan rumahnya menyatakan, menetap di pulau terpencil yang hanya didiami 140 buah keluarga cukup mendamaikan. Jumlah penduduk yang kurang daripada 1,500 membuatkan hubungan persaudaraan dan semangat kejiranan sesama mereka begitu menebal.

"Kami mengenali antara satu sama lain dan saling bantu-membantu. Lazimnya, selesai berniaga atau melunaskan kerja-kerja rumah, kami akan berkumpul di depan rumah untuk bersantai bersama.

"Saya bersyukur dilahirkan dan dibesarkan di pulau ini meskipun pulau ini tidak terkenal seperti pulau-pulau lain di Sabah," jelas Samsainon yang mampu meraih pendapatan sebanyak RM70 setiap hari.

Menyentuh mengenai kemudahan asas dan pendidikan di Pulau Nunuyan, nenek kepada dua orang cucu itu menyatakan, sumber bekalan elektrik dan air bersih antara kemudahan asas yang paling didambakan oleh penduduk kampung.


JIKA tidak ke laut Darman (kiri) menghabiskan masa membaiki perahu dan menjahit pukat.


Bagi penduduk yang berkemampuan, mereka berpeluang menikmati sumber air bersih dengan memasang unit pam air khas di tepi atau belakang rumah. Namun kepada mereka yang hidup serba kekurangan, air di perigi menjadi sumber air bersih.

Hal yang sama juga mengenai sumber bekalan elektrik. Para penduduk hanya berpeluang menerima bekalan elektrik di antara pukul 9 pagi hingga pukul 10 malam. Ini disebabkan alat jana kuasa elektrik milik konsesi Sabah Elektrik yang berpangkalan di hujung kampung hanya mampu menghasilkan kuasa elektrik dalam jumlah yang kecil.

"Namun begitu, aspek pendidikan di sini amat dititikberatkan. Ketua kampung khususnya sentiasa memastikan anak-anak di kampung ini mendapat pendidikan yang sewajarnya. Dia enggan membiarkan anak-anak muda menjadi nelayan atau penjual ikan seperti orang tua mereka," terang Samsainon yang memberitahu di Pulau Nunuyan Laut hanya menempatkan sekolah rendah, manakala pelajar sekolah menengah perlu bersekolah di bandar Sandakan.

Menunggu bekalan elektrik

Berbicara mengenai bekalan elektrik di perkampungan nelayan berkenaan Hanihani Majais, 67, berkongsi cerita duka. Menetap seorang diri di teratak yang dibina di atas laut, secara tidak langsung mengundang kebimbangan memandangkan rumah yang baru didiami dalam tempoh setahun itu tidak mempunyai kemudahan elektrik.

Saban hari, ibu kepada seorang cahaya mata itu akan ditemani cahaya pelita dan menikmati kedinginan angin yang masuk melalui tingkap. Jika cuaca terlalu panas dan kering, wanita berkulit hitam manis itu terpaksa menyejukkan diri di luar rumah ataupun berteduh seketika di bawah rimbunan pohon.

"Kadangkala teringin juga mempunyai kipas angin dan lampu kalimantang di rumah tetapi, saya tak mampu kerana kos pemasangan tiang elektrik amat tinggi. Lagipun saya tidak bekerja dan hanya bergantung pada kiriman wang anak setiap bulan.

Muzik untuk lupakan bom

Posted:

Muzik untuk lupakan bom

Muzik untuk lupakan bom


DARI KIRI: Shahzore Bhatty, Yusuf Ramay, Zain Peerzada, Isa Najam, Daud Ramay dan Misbah Uddin merupakan band Takatak yang membawa aliran muzik moden bagi membantu mengubah aspek sosial di Pakistan.


BERLATARBELAKANGKAN bom dan peluru militan, anak muda kaya Pakistan beralih kepada irama muzik moden untuk membantu membawa perubahan sosial kepada negara mereka yang bermasalah.

"Saya suka apabila anda memasuki tempat itu, anda benar-benar berubah. Ia tidak seperti Pakistan dan pasti bukan Pakistan yang anda lihat di media," kata DJ Faisal Big pada satu malam yang hangat di sebuah kilang bata. Lokasi itu adalah ihsan London's Ministry of Sound.

Acara tersebut bernilai RM298 untuk satu malam merupakan jumlah yang besar bagi sebuah negara miskin, namun revolusi mini tersebut telah merebak jauh melangkaui pintu kilang bata itu.

Para penganjur telah memujuk kelab malam London yang terkenal untuk mengiktirafnya sebagai tempat tarian muzik dan menyambut ulang tahun ke-20 kelabnya tahun ini. Malah, seorang DJ dari London dihantar untuk mengetuai kelab untuk satu malam sahaja.

Senario muzik belia di negeri Islam konservatif, ditambah dengan serangan berani mati Taliban dan Al-Qaeda merupakan pembukaan laluan kepada pengaruh baharu yang menawarkan cara melepaskan kemarahan dan ruang mengekspresikan pandangan politik.

Kebudayaan di Lahore merupakan pentas utama untuk anak-anak muda mencari muzik moden bagi merehatkan diri daripada belenggu militan.

Berhampiran dengan pusat dakwah untuk cendekiawan Islam dan estet bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, ramai anak muda menghabiskan malam Sabtu menari di rumah-rumah ladang dan kelab-kelab.

"Ini adalah Pakistan, Pakistan saya, Pakistan yang sudah berubah. Tiada bom, tiada keganasan, masyarakat kami sudah berubah," kata Tahir Ali yang asyik menari di acara anjuran London's Ministry of Sound di jalan Raiwind.


AKTIVITI menari dan menyanyi antara bentuk hiburan yang menjadi pilihan generasi muda di Pakistan bagi merehatkan diri daripada belenggu militan.


"Anda akan lihat, suatu hari nanti seluruh Pakistan akan berubah. Kami akan mengubah negara kami dan membawa revolusi di sini yang akan menghapuskan ekstremisme," kata Zoobia yang menari bersama sepupunya Umair sehingga awal pagi.

Dalam pada itu, di bandar lain atmosferanya sangat berbeza tetapi ia bukan sebahagian daripada muzik tradisional Pakistan.

Di sebuah bandar contoh, seorang penghuni di kawasan kejiranan berumur 70 tahun yang merupakan pakar bantuan Amerika telah diculik sambil senjata diacukan kepadanya di rumahnya minggu lalu.

Disebabkan perkara itu, anak-anak muda berkumpul menghilangkan kekecewaan mereka dengan mendengar muzik heavy metal.

Ia bukanlah satu revolusi popular. Mereka ialah anak-anak lelaki dan perempuan daripada keluarga berada di Pakistan, belajar di sekolah swasta Inggeris yang mahal dan melakukan persembahan di antara satu sama lain di auditorium sekolah.

"Heavy metal adalah satu cara untuk meluahkan rasa marah tentang apa yang terjadi kepada negara," kata Zain, seorang pemain gitar dalam kumpulan Takatak yang semakin popular.

Kumpulan tersebut mendapat nama daripada bunyi pisau mencincang kemaluan kambing.

Peminat kumpulan muzik heavy metal tersebut percaya bahawa drum dan muzik bukan sahaja meringankan rasa kecewa malah, dapat membantu orang lain tampil bersuara.


GELAGAT salah seorang anak muda Pakistan yang menari sewaktu festival muzik elektronik yang berlangsung di Lahore.


"Kami berdepan dengan keganasan. Kami ada bom. Kami tiada pendidikan dan mempunyai pengebom berani mati. Di sini juga ada Taliban dan kerajaan. Takkan kami mahu berhibur mendengar lagu Beatles di zon perang?" kata ahli-ahli kumpulan yang saling menyampuk antara satu sama lain.

Penganjur gig, Younas Chowdhry menganggarkan terdapat lebih 100 kumpulan muzik di Lahore, Karachi dan Islamabad yang merupakan tiga bandar utama.

Kumpulan-kumpulan muzik itu mengadakan perjumpaan dan beraksi secara privasi tanpa orang awam mengetahui apa yang berlaku di sebalik langsir dan ruang bawah tanah.

"Mereka mahukan masyarakat lebih terbuka, mereka mahukan revolusi dan mengubah imej negara daripada sebuah negara pengganas kepada negara moden dan mereka menyampaikan mesej tersebut melalui muzik," kata Chowdhry.

Bagi orang awam, muzik tersebut tidak ubah seperti bunyi bising tetapi, anak-anak muda dapat menangkap mesej yang disampaikan.

Sebuah lagi kumpulan muzik, Laal yang bermaksud merah turut menganjurkan konsert bagi mengumpulkan orang ramai untuk mengadakan perjumpaan awam.

Penyanyi utamanya, Taimur Rahman menggandingkan syair klasikal dengan gaya kontemporari dan berjaya membangkitkan semangat masyarakat setempat bagi membebaskan negara daripada cengkaman pengganas.

Kini, karyanya lebih kepada politik, mempersendakan korupsi yang berlaku dalam politik dan kegagalan Pakistan membanteras keganasan atau mengesan Osama Laden yang ditembak oleh pasukan khas Amerika Syarikat pada 2 Mei lalu.

Namun demikian, ahli-ahli akademik lebih berhati-hati apabila menyentuh mengenai kuasa elit kecil untuk mengubah masyarakat yang kadar celik hurufnya 57 peratus sahaja.

"Ia mungkin tidak boleh menjadi penawar yang berkesan kepada ekstremisme tetapi ia merupakan satu langkah pertama ke arah membina semula Pakistan yang toleran," kata Tariq Azman yang mengajar pengajian Pakistan di Quaid-i-Azam University, Islamabad. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Menjana minda jurutera muda

Posted:

Menjana minda jurutera muda

Menjana minda jurutera muda

Oleh LILY YEAN
rencana@kosmo.com.my

PERALATAN elektronik dan alat-alat tulis pada mulanya bertaburan di atas lantai. Beberapa kumpulan pelajar tekun menyiapkan tugasan mereka dalam tempoh masa beberapa jam yang diberikan.

Ada yang tersenyum dan ada pula yang mengerutkan muka. Masing-masing berusaha dan berharap untuk mencapai kemenangan yang diidamkan dalam projek tersebut.

Begitulah keadaan di dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Kajang Utama, Selangor (SMKKU) yang dipenuhi seramai 189 orang pelajar hujung Julai lalu.

Semuanya berusaha menunjukkan bakat dalam reka cipta robotik sempena Hari Inovasi dan Rekacipta Asas Robotik untuk menarik perhatian guru-guru dan para juri yang bakal menilai hasil mereka.

Walaupun ada dalam kalangan mereka yang terbantut dalam proses penyiapan projek itu, namun keriangan dapat dilihat di raut wajah mereka.

Menurut wakil kumpulan pemenang pertama tahun lalu, Sheikh Amir Usman Seikh Salim, 16, dia sanggup mengetepikan masa senggang untuk bersama keluarga demi menyertai pertandingan tersebut.

"Saya memang minat dalam bidang mekatronik dan robotik. Ibu bapa saya memberi kebebasan dan sokongan penuh dalam bidang yang saya minati selama ini.

"Oleh sebab itu, saya perlu mencuba sedaya-upaya untuk mencapai keputusan yang terbaik untuk membuktikan minat saya ini," katanya dengan semangat berkobar-kobar.

Begitu juga dengan wakil kumpulan pemenang kedua tahun lalu, Wan Muhammad Imran Mohammad Kahiri, 15, yang berharap dengan sokongan ibu bapanya, dia mampu melangkah lebih jauh.

Dalam pertandingan tersebut, dia yang meminati permainan kereta Tamiya mendapat idea melalui permainan kesayangannya dan yakin akan menang dalam pertandingan tersebut.


BINAAN asas robotik yang menggabungkan pelbagai komponen kecil.


Lain pula cerita Fatimah Bazilah Nazari, 15, yang menyertai pertandingan tersebut untuk kepuasan diri.

Kata wakil kumpulan pemenang ketiga tahun lalu itu, sama ada menang atau kalah, perasaan akan cukup puas setiap kali melihat hasil reka cipta berjaya disiapkan untuk bertanding.

Selain itu, dia turut mengakui banyak ilmu dapat dipelajari dari pertandingan tersebut.

"Tahun lepas, kami hanya berupaya menghasilkan sebuah kereta yang biasa sahaja. Tahun ini, dengan pengalaman dan ilmu yang diperolehi dari tahun lepas, kami berupaya menghasilkan kereta robot bertemakan Domo," ujarnya yang jelas kelihatan gembira.

Malah, peningkatan kemahirannya dalam pertandingan tersebut telah menambah keyakinan dan semangatnya untuk mencapai cita-cita menjadi jurutera elektronik suatu hari nanti.

Pendedahan

Program yang berlangsung kali kedua itu merupakan hasil kerjasama antara Universiti Kuala Lumpur Malaysia France Institute (UniKL MFI) dengan SMKKU.

Menurut Pensyarah Jabatan Perindustrian Automasi Mekatronik dan Robotik (UniKL MFI), Rostam Salleh, pertandingan itu bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pelajar sekolah mengenai asas mekatronik dan robotik serta memupuk minat mereka dalam bidang tersebut.

Katanya, para pelajar dapat mempelajari dan memahami bidang mekatronik dan robotik secara lebih mendalam melalui program seperti itu.


PROJEK ini memerlukan daya ketelitian yang tinggi.


"Pada masa sama, ia memberi ruang kepada para pelajar untuk memilih kerjaya mereka sekiranya mereka betul-betul berminat dalam bidang robotik," ujarnya.

Rostam yang cenderung dalam bidang tersebut menawarkan diri untuk membantu para pelajar dengan memberi nasihat dan panduan dalam proses penyiapan projek mereka.

Selain itu, beliau turut memberi ceramah dan bengkel mengenai mekatronik dan robotik sebelum pertandingan tersebut berlangsung.

"Ini bertujuan untuk memastikan mereka memahami tentang mekatronik dan robotik agar projek yang dihasilkan akan berjaya," jelasnya.

Nilai tambah

Menurut Pengetua SMKKU, Hidayah Mokhtar, pertandingan yang diadakan khusus untuk pelajar-pelajar Kelas Rancangan Khas (KRK) merupakan satu nilai tambah kerana berpeluang untuk menghasilkan inovasi baharu.

"Di samping itu, para pelajar juga diberi peluang untuk meneroka bidang yang berkaitan dengan kejuruteraan mekatronik dan robotik," ujarnya.

Melalui pertandingan tersebut, beliau turut berharap pelajar SMKKU akan berjaya dalam bidang reka cipta robotik dan berupaya menyertai pertandingan-pertandingan yang akan berlangsung pada peringkat daerah, negeri serta kebangsaan.

Peserta pada Hari Inovasi dan Rekacipta Asas Robotik yang dibahagikan kepada 19 kumpulan yang terdiri daripada 10 orang pelajar antara tingkatan satu hingga tingkatan lima.

Penyelaras Kelas Rancangan Khas SMKKU, Arpah Abu Chik berkata, tujuan menggabungkan pelajar dari pelbagai tingkatan adalah untuk memastikan semangat berpasukan dapat diwujudkan dalam kalangan pelajar iaitu pelajar senior akan membantu dan membimbing pelajar yang baharu.

"Kami akan memberi idea kepada para pelajar dan mereka akan melaksanakan idea yang kami berikan, yang penting sekali mereka harus melaksanakan tugas tersebut bersama," katanya.

Tambahnya, idea tersebut telah diberikan seminggu lebih awal supaya para pelajar mempunyai masa untuk mengagihkan tugasan masing-masing.

"Secara langsung, proses tersebut akan memupuk semangat berpasukan dan mewujudkan nilai murni seperti saling bantu-membantu dalam kalangan pelajar yang mengambil bahagian dalam pertandingan tersebut," ujar Arpah.

WL 700 bukan sekadar televisyen

Posted:

WL 700 bukan sekadar televisyen

WL 700 bukan sekadar televisyen


REKAAN futuristik hasil sentuhan pereka terkenal Jacob Jensen.


KINI televisyen bukan sekadar sumber hiburan dalam kediaman semata-mata. Jika memilih jenis rekaan yang berseni, televisyen turut mencerminkan keperibadian dan tahap prestij pemiliknya.

Syarikat pengeluar barangan elektrik, Toshiba Sales and Services Sdn. Bhd. baru-baru ini melancarkan sebuah televisyen, siri WL700 dengan rekaan yang futuristik hasil kerjasama dengan Jacob Jensen Design.

Jacob Jensen ialah pereka bentuk industri dari Denmark yang mendapat perhatian dunia melalui ilham rekaannya. Dia pernah mengadakan pertunjukan seni secara solo di New York pada tahun 1978.

Rekaannya, bingkai televisyen siri WL700 sangat unik sehingga ia tidak kelihatan dengan sekali pandang, manakala sistem sokongannya berwarna perak menyebabkan bingkai televisyen itu nampak seakan-akan terapung.

Bahan buatan WL700 pada kemasan yang diperbuat daripada logam berkilau memberikan impak gaya dan keanggunan kepada siri model televisyen tersebut.

Dilengkapi teknologi tiga dimensi, kepuasan menonton filem-filem keluaran Hollywood mampu dicapai dengan kualiti gambar yang terbaik.

Resolusi tiga dimensi yang tinggi memberikan paparan imej berdefinisi tinggi sepenuhnya (Full HD), perincian yang jelas dalam gambar dan objek imej yang tajam.

Perisian Intelligent 3D pula memastikan kualiti gambar yang terhasil sentiasa terbaik sama ada ketika menonton filem tiga dimensi atau dua dimensi.

Menggunakan teknologi pemprosesan Meta Brain Premium memastikan siri televisyen WL 700 memberikan imej yang sangat jelas dengan pemeringkatan imej semula jadi, tekstur dan warna.

Bagi sistem bunyi pula, Audyssey EQ membaiki masalah akustik seperti pantulan dan serapan bunyi pada dinding sekali gus memberikan bunyi yang jelas.

10 aplikasi iPad untuk pendidik

Posted:

10 aplikasi iPad untuk pendidik

10 aplikasi iPad untuk pendidik

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN
rencana@kosmo.com.my


GURU boleh meningkatkan minat pelajar menerusi pendidikan interaktif melalui iPad.


ARUS pembangunan teknologi digital kini memasuki sepenuhnya era tablet. Sebut sahaja tablet, hampir segenap lapisan masyarakat dari warga emas hingga kanak-kanak yang belum memasuki alam persekolahan mampu memberikan definisi sebuah tablet.

Apple iPad merupakan salah satu jenama yang sering menjadi topik perbualan hangat kerana reka bentuk unik selain pilihan ribuan aplikasi menyokong peranti itu.

IPad bukan lagi suatu gajet mewah yang hanya mampu digunakan oleh golongan atasan. Harganya yang berpatutan bermula dari RM1,499 menjadikan tablet itu pilihan mereka yang inginkan pengalaman pengkomputeran bergerak tanpa memerlukan sebuah komputer riba.

Operasi ringkas dan memerlukan masa yang singkat untuk dihidupkan (boot time) berbanding komputer biasa, menjadikannya popular dalam tempoh yang begitu pantas.

Golongan pendidik, tidak kira guru sekolah mahupun pensyarah di institusi pendidikan tinggi turut tidak terlepas daripada tempias teknologi itu. Salah satu cabaran sebagai seorang pendidik ialah merangka pelan pembelajaran. Berita baiknya, terdapat cabang teknologi yang boleh membantu seseorang menjadi seorang pendidik efektif.

Aplikasi iPad yang boleh membantu para pendidik menguruskan masa dan juga mencatatkan idea pelan pembelajaran adalah seperti :-

1. Bento: Aplikasi ini memudahkan pendidik memantau pelan pembelajaran, janji temu dan nota tentang pelajar.

2. Tetikus mudah alih: Dapat mengubah iPad anda menjadi alat kawalan jauh untuk kegunaan di dalam kelas.

3. Dropbox: Membolehkan rekod berkaitan pelajaran disimpan di komputer dan diselaraskan dengan ruang simpanan di Internet. Fail yang disimpan kemudiannya boleh diakses dari sekolah mahupun dari komputer di rumah.

4. Quick Voice Recorder: Rekod aktiviti pembelajaran di dalam kelas dan analisis butirannya bagi tujuan pemeriksaan untuk menambah baik kualiti pembelajaran.

5. Idea Boards: Jangan biarkan idea yang timbul secara spontan hilang begitu sahaja. Rekodkan idea dan jadikannya deraf untuk mengatur kelas. Anda juga boleh meletakkan peringatan pada nota-nota yang telah disimpan.

6. World Atlas HD: Aplikasi percuma yang ditawarkan oleh National Geographic ini membolehkan anda menggunakan peta bagi tujuan rujukan. Peta ini boleh dikaitkan dengan elemen menarik agak pelajar tidak mudah jemu ketika sesi pembelajaran.

7. BBC News: Gunakan sumber berita terkini sebagai salah satu sumber material bagi menyediakan bahan mengajar berkaitan peristiwa semasa, sejarah dan pelbagai lagi.

8. The Skeletal System Pro: Guru biologi atau pensyarah kursus perubatan boleh memanfaatkan aplikasi ini untuk memudahkan pemahaman pelajar mengenai sistem rangka, otot, pencernaan dan juga anatomi yang lain.

9. GoSkyWatch Planetarium: Aplikasi astronomi ini merupakan alat bantuan mengajar terbaik bagi subjek berkaitan dengan astronomi. Ia boleh digunakan ketika mencerap bintang bagi mengukuhkan lagi pemahaman para pelajar.

10. Cram: Pendidik boleh menggunakan aplikasi ini untuk menyediakan kuiz dan juga ujian untuk pelajar. Guru juga boleh mengakses bank simpanan kuiz dan ujian secara dalam talian bagi memudahkan lagi penilaian tahap pemahaman terhadap satu-satu subjek yang diajar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


AS peringati 9/11

Posted:

AS peringati 9/11

AS peringati 9/11

SAUDARA-mara mangsa serangan pengganas 11 September 2001 berkumpul di Memorial Peringatan 9/11 di New York semalam.


NEW YORK – Rakyat Amerika Syarikat (AS) semalam memperingati ulang tahun kesepuluh serangan pengganas yang berlaku pada 11 September 2001 di AS yang mengakibatkan hampir 3,000 orang terbunuh.

Presiden AS, Barack Obama dan bekas Presiden AS, George W. Bush berdiri di Ground Zero di New York yang merupakan bekas tapak bangunan World Trade Centre (WTC) yang runtuh akibat dirempuh dua pesawat komersial selepas ia dirampas pengganas pada 11 September 2001.

Serangan 11 September itu juga dikenali sebagai 9/11.


PRESIDEN Amerika Syarikat (AS), Barack Obama (kanan) dan isterinya, Michelle berjalan bersama bekas Presiden AS, George W. Bush bersama isterinya, Laura yang melawat Kolam Peringatan Utara untuk mangsa-mangsa serangan pengganas 11 September 2001 di New York semalam.


Dalam serangan itu juga, dua buah pesawat turut terhempas di Penssylvania dan di Jabatan Pertahanan Negara (Pentagon).

Majlis memperingati itu bermula dengan perarakan dan nyanyian lagu kebangsaan.

Sejumlah besar skuad polis dan anjing pengesan ditempat di seluruh kawasan di bandar raya ini.

Cuaca di bandar raya ini amat baik sama seperti ketika serangan pengganas itu berlaku sehingga mengakibatkan 2,977 orang maut selepas bangunan WTC runtuh. – Agensi

Tilam selamatkan mangsa feri karam

Posted:

Tilam selamatkan mangsa feri karam

Tilam selamatkan mangsa feri karam


TIGA orang berbaring di atas tilam yang hanyut selepas sebuah feri karam dekat Pulau Pemba, Tanzania kelmarin.


ZANZIBAR - Tiga orang berbaring di atas tilam yang hanyut selepas sebuah feri yang membawa 800 penumpang karam dekat Pulau Pemba setelah belayar dari Unguja di Tanzania kelmarin.

Pemba terletak kira-kira 80 kilometer ke timur laut Unguja.

Bukan sahaja tilam tetapi pelbagai barang yang boleh terapung dipaut oleh mangsa-mangsa feri karam itu untuk menyelamatkan diri.

Dalam kejadian itu, 190 orang mati manakala lebih 600 lagi berjaya diselamatkan dalam satu operasi menyelamat.

Feri itu karam selepas ia dipercayai membawa 800 penumpang termasuk kargo yang berat.

Sementara itu, jurucakap polis, Mohamed Mhina berkata, operasi mencari mangsa feri itu dilakukan semalam tanpa mengharapkan menemui penumpang yang masih hidup.

"Kami akan terus mencari mayat tetapi tiada lagi harapan untuk menemui mangsa yang hidup," katanya.

Tanzania juga mula berkabung selama tiga hari bermula semalam bagi memperingati mangsa-mangsa tragedi feri karam itu. - Agensi

PM Turki tak akan lawat Gaza

Posted:

PM Turki tak akan lawat Gaza

PM Turki tak akan lawat Gaza

ANKARA - Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoglu menyatakan Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan tidak akan melawat Genting Gaza.

Menurutnya, lawatan itu tidak akan dilakukan Erdogan semasa beliau melawat Mesir.

Beliau berkata, Erdogan yang melawat Mesir hari ini juga akan berkunjung ke Tunisia dan Libya.

Israel sebelum ini mempunyai hubungan yang tegang dengan Turki dan Mesir.

Satu lawatan Erdogan ke Gaza mungkin akan mencetuskan lagi ketegangan selepas Israel enggan meminta maaf ekoran serbuan sekumpulan komando Yahudi di atas kapal misi bantuan kemanusiaan ke Gaza milik Turki pada tahun lalu.

Dalam serbuan itu, seramai sembilan penduduk pro-Palestin maut. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mayat reput ditemui di hutan Jalan Istana

Posted:

Mayat reput ditemui di hutan Jalan Istana

Mayat reput ditemui di hutan Jalan Istana

12/09/2011 7:35pm

KUALA LUMPUR — Mayat seorang lelaki yang sudah reput ditemui dalam sebuah pondok di tepi kawasan hutan menghala ke Jalan Istana di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Brickfields, ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid berkata, mayat warga tempatan berusia 30-an itu ditemui lengkap berpakaian oleh seorang pencari burung di pada 3 petang tadi.

"Polis percaya lelaki itu mati lebih sebulan lalu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Wan Abdul Bari berkata, selain kad pengenalan lelaki yang berasal dari Cheras itu, turut ditemui di pondok itu adalah wayar dan kabel.

"Hasil siasatan, kita dapati dia mempunyai dua rekod lampau iaitu kes dadah dan curi," katanya.

Mayat itu dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

Wan Abdul Bari berkata, setakat ini polis mengkasifikasikan kes itu sebagai kematian mengejut kerana tidak terdapat unsur jenayah yang menyebabkan kematiannya. — Bernama

Pekerja Indonesia maut dirempuh kereta api

Posted:

Pekerja Indonesia maut dirempuh kereta api

Pekerja Indonesia maut dirempuh kereta api

12/09/2011 7:22pm

KUALA KRAI — Seorang pekerja ladang kelapa sawit warga Indonesia maut dirempuh kereta api ketika traktor yang dipandunya melintasi landasan berdekatan Ladang Mengkebang dekat Sungai Durian, di sini, hari ini.

Mangsa, Mohd. Rizwan Mohd Saiful, 26, yang berasal dari Lombok, Indonesia maut selepas tercampak dari traktor dan mengalami kecederaan parah di bahagian sebelah kanan badannya manakala traktor yang dipandunya terputus tiga akibat perlanggaran itu dalam kejadian 9 pagi.

Ketua Polis Daerah, Supt. Abdul Rahman Jaapar ketika dihubungi mengesahkan ada menerima laporan berkaitan kejadian itu.

"Sebelum kejadian dipercayai enjin traktor dipandu Mohd Rizwan, yang bekerja di Ladang Mengkebang, Sungai Durian, telah mati secara tiba-tiba di kawasan melintas di atas landasan yang mungkin disebabkan lebihan muatan.

"Mangsa juga kemungkinan tidak menyedari kereta api yang sudah semakin hampir dan gagal menyelamatkan diri sebelum dirempuh," katanya.

Rahman berkata, setakat ini polis mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut dan menolak sebarang perbuatan khianat. — Bernama

JLKN harap modul mudahkan hidup pelatih

Posted:

JLKN harap modul mudahkan hidup pelatih

JLKN harap modul mudahkan hidup pelatih

12/09/2011 7:20pm

KUALA LUMPUR — Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) berharap modul I-SMART yang membantu pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) menguasai kemahiran 3M (membaca, mengira dan menulis), mampu membantu memudahkan hidup pelatih itu.

Ketua Pengarah JLKN, Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata, dengan modul itu, diharap pelatih PLKN sekurang-kurangnya mampu memahami tulisan pada papan tanda atau mengambil ujian bagi memperoleh lesen memandu.

"Saya juga akan memastikan dalam masa 85 hari ini para pelatih terbabit akan mengenal huruf serta nombor bagi memudah dan menyenangkan kehidupan mereka di dunia realiti sebenar," katanya ketika dihubungi hari ini. — Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Nafi mahu kejar VIP

Posted:

Nafi mahu kejar VIP

Nafi mahu kejar VIP

RONI HIDAYAT RIDWAN

DI sebalik kebanjiran ramai pelakon-pelakon baharu yang mewarnai industri lakonan ketika ini, ternyata usaha pelakon Natasha Sheila Abd. Razak untuk menempatkan dirinya sebaris dengan pelakon-pelakon wanita yang lain dilihat semakin berhasil.

Baru sahaja bergelar artis selama dua tahun, namun pelakon yang lebih popular dengan nama Tasha Shila dengan pantas mencuri tumpuan ramai menerusi lakonannya yang memberi impak kepada penonton.

Boleh dikatakan tahun 2011 adalah tahun yang sememangnya memberi tuah kepada pelakon yang berasal Kuala Lumpur itu apabila namanya menjadi sebutan ramai, meskipun lebih dikenali menerusi watak antagonis.

Menurut pelakon jelita berusia 24 tahun itu ketika ditemui baru-baru ini, dia sangat bersyukur apabila namanya kini semakin menyerlah setelah dua tahun bergiat secara aktif dalam bidang lakonan.

"Memang tahun ini dilihat cukup bertuah buat diri saya apabila kehadiran saya dalam industri lakonan sudah mula disedari ramai pihak. Malah, tawaran berlakon juga semakin banyak yang diterima.

"Walaupun kerap membawakan watak yang dibenci penonton, namun saya tetap gembira kerana ia telah memberi impak yang positif sehinggakan saya semakin diterima di dalam industri ini," ujar anak sulung dari tiga beradik itu.

Menurut pelakon yang pernah membintangi filem Ratu The Movie itu lagi, sememangnya dia tidak menyangka apabila pantas mengecap populariti biarpun baru dua tahun bergelar anak seni.

Jelasnya, memandangkan industri lakonan sekarang ini dibanjiri dengan kehadiran ramai pelakon-pelakon baharu, dia sendiri bertekad untuk lebih fokus dalam karier yang diceburinya.


NAMA Tasha Shila kini melonjak naik dengan berkat kerja keras.


"Boleh dikatakan pelakon-pelakon baharu yang muncul sekarang ini memang ramai yang berbakat. Sebab itu saya mahu lebih serius agar kehadiran saya dalam dunia lakonan terus diterima peminat.

"Meskipun terpaksa bersaing dengan pelakon-pelakon lain yang lebih hebat dan berbakat, tetapi saya anggap itu sebagai satu persaingan sihat. Malah, ini yang membuatkan saya perlu berusaha dengan lebih keras lagi," ujarnya.

Pada masa yang sama, Tasha juga menafikan sekeras-kerasnya tohmahan segelintir pihak yang mengatakan dia menceburi bidang lakonan kerana mahu mengejar cinta golongan berstatus VIP dengan berbekalkan wajah yang cantik.

Ujar Tasha, dia sedar tohmahan sebegitu pasti akan dihadapi pelakon baru sepertinya, namun dia tetap bertegas bahawa pembabitannya dalam bidang lakonan adalah semata-mata kerana minat yang begitu mendalam serta mahu membantu menambah pendapatan keluarga.

"Memang saya tidak nafikan pernah mengenali ramai golongan yang berstatus VIP ini. Itu pun disebabkan saya pernah bekerja selama beberapa tahun di sebuah butik jenama terkenal sebelum bergelar pelakon.

"Kalau saya mahu, sudah tentu sejak dari dahulu lagi sudah saya lakukan. Namun, langsung tidak pernah terlintas di fikiran saya untuk mencari kesenangan dengan jalan yang mudah," jelasnya.

Jadi penyanyi

Meskipun bakatnya dalam bidang lakonan dilihat semakin menyerlah, tetapi pelakon jelita berkenaan meluahkan yang dia sebenarnya lebih berminat untuk menjadi penyanyi suatu masa dahulu.

Jelasnya lagi, ramai peminat yang tidak tahu bahawa dia pernah menjalani uji bakat rancangan realiti Akademi Fantasia pada musim ketiga dan ketujuh. Bagaimanapun, rezeki ternyata tidak menyebelahinya untuk menjadi salah seorang peserta dalam rancangan tersebut.

"Kalau dahulu apabila ditanya sama ada saya berminat untuk menjadi pelakon atau penyanyi, memang saya akan memilih untuk menjadi penyanyi. Sebelum ini, saya juga mendapat tawaran untuk merakamkan single, tetapi ia senyap begitu sahaja.

"Sekarang ini saya tak sangka pula sekarang rezeki saya lebih terarah ke bidang lakonan. Apa pun saya tetap berpuas hati dengan apa yang dikecapi dan saya berharap dapat berdiri setanding dengan pelakon-pelakon popular lain," ujarnya.

Ketika ditanya sama ada dia masih berminat untuk bergelar seorang penyanyi, Tasha menjelaskan impiannya menjadi penyanyi tidak pernah padam. Cuma dia merasakan buat masa ini biarlah bakat seni yang ada ditumpukan kepada berlakon sahaja.

Ujarnya, sebagai seorang pelakon baharu dia tidak harus terlalu terburu-buru untuk mencuba bidang seni yang lain dan lebih baik sekiranya dia menimba lebih banyak ilmu dan pengalaman tentang selok-belok dunia lakonan.


LAKONANNYA dalam drama Ramadan Terakhir yang ditayangkan sepanjang Ramadan lalu cukup memberi impak positif kepada dirinya.


"Lagipun saya ingin buktikan kepada semua orang yang saya memang mampu untuk menjadi seorang pelakon yang bagus. Saya tidak mahu orang membuat persepsi negatif dengan mengatakan saya berlakon macam kayu dan hanya bergantung kepada paras rupa untuk menjadi pelakon," tegasnya.

Solo

Dengan memiliki paras rupa menawan dan pastinya menjadi idaman serta rebutan ramai lelaki, sudah tentu Tasha turut ditebak dengan persoalan mengenai gerangan siapakah jejaka yang sudah bertakhta di hatinya ketika ini.

Meskipun kalau dilihat adalah sesuatu yang tidak mustahil buat dirinya untuk mendapat jodoh di kalangan lelaki kacak dan kaya, apa yang menariknya Tasha mengakui dia kini tidak mempunyai teman lelaki.

"Mungkin ada yang tidak percaya saya masih lagi solo, namun itulah hakikat sebenarnya. Apatah lagi dengan jadual lakonan saya yang terlalu sibuk membuatkan saya belum terfikir untuk menjalinkan hubungan percintaan.

"Ini bukanlah disebabkan saya terlalu memilih sangat dan meletakkan kriteria tertentu kepada mana-mana lelaki yang cuba mendekati saya. Malah, saya sendiri tak kisah kalau ibu saya mahu mencarikan lelaki yang sesuai untuk saya," jelasnya.

Biarpun menyatakan dirinya sanggup menerima lelaki atas pilihan keluarga, tetapi buat masa ini dia masih belum memikirkan tentang tempoh untuk mendirikan rumah tangga dan mahu mengejar cita-citanya terlebih dahulu iaitu bergelar pelakon yang berjaya.

Sinar FM tawar duit raya RM70,000

Posted:

Sinar FM tawar duit raya RM70,000

Sinar FM tawar duit raya RM70,000


PARA petugas Sinar FM bersama para pemenang peraduan Perkataan Pertama yang dianjurkan pada Mac lalu.


EKORAN sambutan yang amat menggalakkan terhadap peraduan Perkataan Pertama anjuran Sinar FM pada Mac lalu, stesen muzik retro terbaik ini kembali mengadakan kempen yang menawarkan hadiah duit raya RM70,000 kepada pendengar.

Mulai 5 September lalu sehinggalah 30 September nanti, setiap Isnin hingga Jumaat, kempen Perkataan Pertama Kembali menemui para pendengar. Untuk memenangi sekurang-kurangnya RM300, peminat-peminat muzik retro akan diuji sama ada benar-benar mengenali dan menghafal lirik lagu yang menjadi kegemaran mereka. Lagu-lagu tersebut pastinya tidak asing bagi pendengar setia Sinar FM kerana selalu berkumandang di stesen ini.

Perkataan Pertama Kembali memerlukan pendengar mengingati perkataan pertama sesebuah lagu. Apabila menerima isyarat yang ke udara, jadi pemanggil pertama menghubungi penyampai bertugas untuk mengambil bahagian dalam peraduan ini.

Sebuah sedutan lagu akan diputarkan dan peserta akan hanya diberi 10 saat untuk memberitahu apakah bait pertama lirik lagu tersebut. Peserta perlu ingat bahawa bukan tajuk lagu itu yang perlu diberi, tetapi perkataan pertama lirik lagu tersebut.

Jika berjaya memberikan jawapan tepat, habuan RM300 akan menjadi milik pemenang. Jika tidak, nilai tersebut akan dicampurkan dengan jumlah wang tunai di slot yang berikutnya. Setiap slot akan memainkan sedutan lagu yang berbeza.

Juga terdapat sekurang-kurangnya satu segmen bonus setiap hari. Pada waktu bonus, RM1,000 lagi akan dibawa pulang sebagai tambahan pada RM300 yang diperolehi.

Sinar FM menyediakan pembayang untuk lagu dalam jam bonus, yang boleh diperoleh dari akhbar Kosmo! setiap hari Isnin hingga Jumaat.

Pengurus Rancangan Sinar FM, Rostam Said menyatakan penghargaan kepada semua pendengar yang menjayakan Perkataan Pertama di Sinar FM pada bulan Mac lalu dan mengalu-alukan lebih ramai pendengar mengambil bahagian pada kali ini.


ROSTAM (tengah) bersama para penyampai Sinar FM.


"Apabila kami memperkenalkan Perkataan Pertama pada awal tahun ini, ia merupakan julung-julung kali konsep program seumpamanya diperkenalkan melalui radio di negara ini, dan ternyata Sinar FM membuat percaturan yang tepat kerana sambutan yang diterima sangat menggalakkan. Aktiviti ini menjadi bualan di mana-mana sahaja, dan kami menerima begitu banyak panggilan sepanjang hari, daripada mereka yang ingin mencuba nasib.

"Namun yang lebih penting, kami harap pendengar akan seronok menyertai dan mengikuti Panggilan Pertama kembali, seperti mana kami berbesar hati menyediakan hiburan berkualiti kepada semua," kata Rostam.

Tambahnya, Sinar FM saban hari makin mendapat tempat di hati pendengar radio. Variasi lagu-lagu retro dan terkini yang diputarkan menambat hati pendengar dan penggemar muzik dari pelbagai lapisan umur dan latar belakang.

DiCaprio disangka perompak

Posted:

DiCaprio disangka perompak

DiCaprio disangka perompak


LEONARDO DICAPRIO


SEPATUTNYA untuk aktor hebat seperti Leonardo DiCaprio, dia sudah cukup terkenal di seluruh dunia kerana sering muncul dalam pelbagai filem.

Namun ternyata ada juga yang masih tidak mampu mengenalinya. Lebih parah, dia bukan sahaja tidak dikenali, tetapi turut disangka sebagai perompak yang mahu merompak sebuah kedai barangan kemas!

Insiden itu terjadi di sebuah kedai perhiasan yang dikenali sebagai Family Jewels di Sydney, Australia. Ia terjadi selepas pengawal peribadi aktor itu secara tidak sengaja telah membunyikan alat penggera di kedai tersebut.

Pada saat alat tersebut berbunyi, DiCaprio betul-betul melangkah masuk ke dalam kedai itu dengan memakai cermin mata hitam, jaket dan topi yang membuatkan seorang pekerja di kedai tersebut menyangka dia mahu melakukan rompakan.

Bagaimanapun perasaan panik itu pantas dimatikan oleh pekerja lain yang mengenali aktor yang terkenal menerusi filem Titanic. Mereka segera menenangkan pekerja yang panik dengan memberitahu DiCaprio bukan seorang perompak, tetapi aktor terkenal dan dia singgah ke kedai tersebut untuk membeli perhiasan buat ibunya.

Selepas diberitahu lelaki yang disangka perompak itu adalah Leonardo DiCaprio, pekerja tersebut pantas mengaku sebenarnya dia mengenali aktor tersebut, namun oleh kerana dia datang dengan memakai jaket, cermin mata hitam dan topi, membuat dia tidak dapat mengecam aktor tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved