Selasa, 23 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kenderaan baik dan sempurna

Posted:

Kenderaan baik dan sempurna

Kenderaan baik dan sempurna

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

SUASANA di sekitar Kompleks Proton Center of Excellence (COE) yang terletak di Shah Alam, Selangor tampak agak sesak dengan aliran kenderaan yang keluar dan masuk.

Bagi Aminuddin Yaacob, itu bukan kali pertama dia menjejakkan kaki ke pusat servis yang sinonim dengan jenama pertama kereta nasional berkenaan.

Sejak membeli kenderaan pelbagai guna (MPV) Exora kira-kira tiga tahun lalu, di kompleks itulah kenderaannya dihantar setiap kali menjalani pemeriksaan secara berkala.

Sebaik selesai melakukan pendaftaran dan menyerahkan kunci kenderaan, lelaki yang berasal dari Batu Gajah, Perak itu berehat di ruang menunggu berhawa dingin yang disediakan.

Matanya liar memerhatikan sekeliling. Agak ramai juga pengguna kenderaan yang sedang menunggu giliran masing-masing.

Bagi pengurus syarikat teknologi maklumat dan telekomunikasi (ICT) itu, senario itu tidak menghairankan memandangkan Aidilfitri bakal menjelma beberapa hari saja lagi.

Kata Aminuddin, lazimnya jumlah kenderaan yang dihantar ke pusat servis akan meningkat mendadak berbanding hari-hari biasa.

"Saya sendiri terpaksa membuat temujanji beberapa hari lebih awal untuk membolehkan kenderaan dihantar menjalani pemeriksaan mengikut tempoh yang ditetapkan.

"Bukan saya tidak boleh menghantarnya ke bengkel biasa yang banyak terdapat di luar sana, ia lebih pantas dan murah, namun, saya lebih percaya sekiranya kenderaan diselia oleh pusat servis yang berdaftar," katanya yang menetap di USJ 1, Subang Jaya.

Lelaki berusia 40 tahun itu memberitahu, dia banyak mendengar kisah daripada rakan-rakannya yang pernah menjadi mangsa penipuan pemilik bengkel tidak bertanggungjawab disebabkan mahu mencari keuntungan berganda pada musim perayaan.

Antaranya penyelenggaraan yang dilakukan secara ala kadar, penggunaan alat ganti yang tidak tulen di samping pengubahsuaian yang boleh menjejaskan tempoh jaminan kenderaan.

"Pastinya paparan kisah-kisah itu boleh menjadi satu pengajaran berguna, lagi pun bukan semua pengguna arif mengenai aspek teknikal kenderaan.

"Di sini, saya tidak perlu bimbang kerana kenderaan akan diperiksa secara sistematik dan menyeluruh oleh tenaga profesional.

"Jika terdapat masalah pada kereta, pengguna akan diberitahu terlebih dahulu sebelum kerja-kerja pembaikan atau penukaran alat ganti dilakukan," kata bapa kepada dua cahaya mata itu.

Bakal pulang ke Perak pada dua atau tiga hari sebelum Syawal, Aminuddin menjelaskan pemeriksaan kenderaan penting bagi memastikan kenderaan yang dipandu berada dalam keadaan baik dan sempurna.

Kemalangan meningkat


PEMERIKSAAN menyeluruh kenderaan penting bagi mengelak tragedi pada musim perayaan.


"Saya tidak pernah berkrompomi tentang hal keselamatan khususnya di jalan raya, biarlah berhabis masa dan wang ringgit sedikit, asalkan saya berasa yakin semasa pulang ke kampung halaman nanti," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Saban tahun, pelbagai promosi dan kempen dianjurkan oleh kebanyakan pengeluar kenderaan di negara ini sebagai usaha membantu kerajaan menangani kadar kemalangan yang semakin meningkat.

Tidak terkecuali peneraju industri automotif negara, Proton Holding Berhad (Proton) yang menjalankan Kempen Keselamatan Proton 1Malaysia bermula sejak 15 Julai lalu hingga 15 September ini.

Pengarah Urusan Kumpulan Proton, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata, kempen yang dianjurkan adalah hasil kerjasama beberapa agensi seperti Jabatan Keselamatan Jalan Raya, PLUS Expressway Berhad (PLUS), MTD InfraPerdana Berhad, Agensi Anti Dadah Kebangsaan dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Katanya, melalui kempen itu, Proton menawarkan perkhidmatan pemeriksaan keselamatan 18 komponen utama secara percuma di semua pusat servis Proton Edar di seluruh negara dan empat lokasi Rehat dan Rawat (R&R) utama di lebuh raya Plus dan Lebuh Raya Pantai Timur (LPT).

"Kesemua lokasi terbabit ialah di Ayer Keroh, Melaka, Dengkil, Selangor, Gunung Semanggol, Perak dan Temerloh, Pahang.

"Promosi itu merangkumi pemeriksaan bagi mengenal pasti bahagian-bahagian kenderaan lain yang mungkin memerlukan perhatian tetapi tidak disedari pengguna seperti minyak pelincir, bateri, tekanan tayar, brek dan lampu brek," jelasnya.

Aspek keselamatan

Syed Zainal berkata, Proton sentiasa memastikan keutamaan pelanggan terutamanya berhubung aspek keselamatan dan penyelengaraan kenderaan.

"Keselamatan di jalan raya merupakan sesuatu yang perlu dititikberatkan, terutamanya pada musim perayaan ini.

"Pemanduan berhemah sahaja tidak mencukupi, kereta yang dikendalikan juga perlu berada di dalam keadaan yang baik.

"Kami berharap melalui kempen ini ia dapat memberi kesedaran kepada pelanggan tentang kepentingan aspek penyelengaraan kenderaan sekali gus dapat mengurangkan risiko kemalangan yang meningkat saban tahun," katanya yang berharap pengguna Proton dapat menggunakan peluang yang diberikan itu sebaik mungkin.

Tambah Syed Zainal, bagi menampung bilangan kenderaan yang dijangka meningkat, Proton Edar telah melanjutkan waktu operasinya bermula 1 hingga 29 Ogos nanti.

"Waktu operasi pusat servis kini dilanjutkan kepada tujuh hari seminggu bermula dari pukul 8 pagi hingga 5 petang setiap hari.


PENGGUNA dinasihatkan supaya menyelenggara kenderaan sebelum memulakan perjalanan jauh pulang ke kampung.


Inisiatif itu dijangka akan dapat membantu pelanggan yang menghadapi kesulitan dalam merancang masa yang sesuai untuk menyelenggara kenderaan mereka terutama pada saat-saat akhir.

Pada masa yang sama katanya, sepanjang bulan Ogos pelanggan yang menghantar kenderaan mereka ke pusat servis juga berpeluang mendapat pelbagai promosi yang ditawarkan.

Antaranya ialah penjimatan promosi Pakej Servis Raya ProCare Basic Plus bagi penukaran minyak enjin, penyelarasan enjin dan pemeriksaan lengkap.

"Di samping itu, pelanggan juga berpeluang berbuka di beberapa pusat servis yang terpilih dan berpeluang untuk menyertai pertandingan dan memenangi pelbagai hadiah lumayan seperti Ipad 2 dan kamera SLR dengan berbelanja sebanyak RM300 ke atas servis yang dilakukan," ujarnya.

Sementara itu, Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (Perodua) juga tidak terkecuali dalam mengadakan promosi istimewa sempena Aidilfitri ini.

Pada 28 Julai lalu, buat julung kali ia melancarkan program Tweckbot yang memberikan kemudahan pemeriksaan awal kepada pelanggan Perodua melalui laman sosial Twitter Perodua iaitu @MYPerodua.

Pengarah Urusan Perodua, Datuk Aminar Rashid Salleh berkata, program selama dua minggu itu melibatkan lima skuad Tweckbot membabitkan 14 lokasi di sekitar Lembah Klang.

Pemeriksaan percuma

Aminar Rashid berkata, Perodua turut bekerjasama dengan Petronas Dagangan Berhad melalui program Petronas Coffee Break yang dilancarkan baru-baru ini.

Program kali kedua itu dianjurkan itu membolehkan pelanggan-pelanggan Perodua dan kenderaan lain menikmati pemeriksaan percuma 15 komponen utama di dua stesen servis di lebuh raya PLUS dan LPT bermula dari 26 hingga 29 Ogos ini.

Katanya, perkhidmatan yang bermula dari pukul 9 pagi hingga 6 petang itu disediakan di stesen servis Petronas kawasan R&R Tapah, Perak dan Bentong, Pahang.

"Ia meliputi pemeriksaan enjin, transmisi, sistem penyejuk dan sistem elektrik yang akan dilakukan tiga mekanik di setiap stesen servis berkenaan.

"Pemilik kenderaan Perodua akan dinasihatkan pergi ke cawangan servis terdekat mekanik ini sekiranya kenderaan mereka didapati perlu dibaiki," jelasnya.

Pemilik kenderaan persendirian juga mempunyai pilihan untuk menghantar kenderaan mereka menjalani pemeriksaan percuma yang ditawarkan oleh Puspakom Sdn. Bhd. (Puspakom) di seluruh negara bermula dari 22 Ogos hingga 26 Ogos ini.

Pemeriksaan itu merupakan salah satu daripada komitmen dan tanggungjawab sosial Puspakom dalam usaha untuk memastikan kenderaan berada di tahap selamat untuk dipandu semasa musim perayaan.

Pandu secara berhemah elak tragedi

Posted:

Pandu secara berhemah elak tragedi

Pandu secara berhemah elak tragedi


SIKAP manusia penyumbang terbesar kepada kemalangan jalan raya. - Gambar hiasan


FAKTOR kemalangan jalan raya khususnya setiap kali pada musim perayaan seakan tiada penghujungnya.

Biarpun pelbagai kempen keselamatan jalan raya dilakukan pelbagai pihak sebelum ini, namun kemalangan dan angka korban yang dicatatkan terus meningkat saban tahun.

Sebagai perbandingan statistik kematian akibat kemalangan jalan raya pada tahun 2010 ialah sebanyak 6,260, meningkat sebanyak 42 orang berbanding tahun 2009.

Begitu juga peningkatan kadar kemalangan yang meningkat kepada 414,421 berbanding 397,330 pada tahun yang sama.

Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Gerald Leslie Leon berkata, peningkatan kenderaan di atas jalan raya pada musim perayaan antara punca kepada peningkatan kadar kemalangan yang dicatatkan.

"Apabila bilangan kenderaan bertambah sehingga dua hingga tiga kali ganda di atas jalan raya, ia pasti meningkatkan risiko kemalangan," katanya semasa pelancaran Kempen Keselamatan Proton 1Malaysia baru-baru ini.

Katanya, usaha untuk mengatasi masalah ini tidak seharusnya terletak di bahu kerajaan semata-mata sebaliknya harus dipikul semua pihak.

Tambah beliau lagi, berdasarkan statistik Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), terdapat tiga faktor yang menyumbang kepada kemalangan jalan raya.

"Pertama ialah sikap manusia iaitu sebanyak 67 peratus, faktor jalan raya (28 peratus) dan kenderaan (lima peratus).

"Jelas sekali sikap manusia menjadi faktor utama. Oleh yang demikian, pengguna jalan raya yang ingin pulang ke kampung semasa musim perayaan ini dinasihatkan supaya mengamalkan sikap berhemah dan tidak terburu-buru untuk tiba ke destinasi," ujarnya.

Katanya, beliau memuji beberapa usaha yang dilakukan oleh pihak pengeluar kenderaan yang mengadakan kempen keselamatan jalan raya terhadap pengguna sempena ketibaan Aidilfitri nanti.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Mengimbas dalam masa tiga saat

Posted:

Mengimbas dalam masa tiga saat

Mengimbas dalam masa tiga saat

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my

DULU, setiap kali mendengar perkataan mesin imbasan tomografi berkomputer (CT), ramai pesakit akan membayangkan kesengsaraan yang perlu dilalui untuk membuat imbasan.

Dos ubat yang digunakan dan tahap radiasi yang didedahkan menambah kerisauan kepada pesakit, manakala doktor pula amat sukar untuk menentukan diagnosis penyakit dengan imej yang kurang jelas.

Namun, Hospital Tung Shin, Jalan Pudu, Kuala Lumpur dengan kerjasama Philips kini menampilkan mesin imbasan CT generasi baharu kemudahan perubatan termoden dan yang pertama dipasang di Asia Tenggara.

Mesin yang dipanggil Philips Ingenuity CT menjanjikan keselesaan yang baik kepada pesakit dari segi dos yang diberikan dan tahap radiasi yang sentiasa menjadi suatu kegusaran kepada orang ramai.

Ia bertepatan dengan matlamat Hospital Tung Shin untuk memastikan kebajikan setiap pesakit terjamin. Menurut Presidennya, Ng Beh Tong, pemasangan mesin inovatif itu akan menukar gaya kerja lama yang konvensional kepada sesuatu yang moden dan pantas.

"Kemajuan ini akan meningkatkan ketepatan diagnosis penyakit, mencepatkan aliran kerja dan yang paling penting keselesaan pesakit terjamin," kata Beh Tong pada majlis pengenalan kepada pihak media baru-baru ini.


DR. RANJIT mengenalpasti penyakit pesakit berdasarkan penjanaan imej hasil proses imbasan.


Kepentingan mesin imbasan CT dalam bidang perubatan sangat penting terutama untuk mengesan gejala-gejala penyakit berkaitan yang berlaku dalam badan.

Doktor akan menentukan jenis penyakit, tahap kritikal dan perancangan rawatan melalui penjanaan imej yang terhasil daripada imbasan.

Teknologi

Philips Ingenuity CT mempunyai beberapa ciri yang berbeza dengan mesin imbasan CT yang lain. Pengurus Besar Bahagian Kesihatan Philips Asia Tenggara, Vincent Chan berkata, ciri-ciri utamanya adalah iDose4, RapidView IR, MRC Ice dan SyncRight.

Katanya, dengan iDose4, dos yang digunakan kepada pesakit dapat dikurangkan tanpa menjejaskan kualiti diagnosis penyakit.

"Doktor pula dapat menentukan dan menyesuaikan dos dengan imej yang dikehendaki selain ia amat berguna kepada pesakit yang memerlukan imbasan berulang-kali untuk pemeriksaan susulan," ujar Vincent ketika ditemui di majlis yang sama.

Melalui penggunaan mesin CT generasi baharu itu, dos yang disifatkan sebagai ada radiasi mampu dikurangkan sehingga 80 peratus tanpa menjejaskan kualiti imej imbasan.

Ia juga mampu menambah baik resolusi ruang (spatial resolution) sehingga 35 peratus dan pada masa yang sama penggunaan dos 50 peratus lebih rendah.

Tambah Vincent, teknologi RapidView IR menjamin imej yang dijana dan akan terbentuk hanya dalam tempoh masa beberapa saat iaitu pada kadar 33 imej sesaat.

"Imej lengkap yang terhasil boleh disemak oleh doktor sejurus selepas pesakit diimbas," katanya lagi.


BARISAN pakar perubatan Hospital Tung Shin yang terdiri daripada Dr. Ranjit (dua dari kiri) dan Ng Beh Tong (empat dari kiri) bergambar dengan Vincent (lima dari kiri) pada majlis pengenalan mesin pengimbas Philips Ingenuity CT baru-baru ini.


Jika menggunakan produser standard pembinaan semula, sebanyak 86 peratus imej akan siap dalam tempoh masa 60 saat atau kurang.

Selain itu, Philips Ingenuity CT turut dilengkapi dengan teknologi MRC Ice yang membolehkan mesin itu beroperasi 24 jam sehari dengan hasil yang konsisten.

Ia berfungsi secara unik kerana terdapat alur berlubang pada tiub imbasan supaya ia dapat disejukkan secara berterusan dan kitar hayat dapat ditingkatkan.

Tiub tersebut juga tidak perlu dipanaskan apabila mahu digunakan dan disebabkan perkara itu, ia sesuai digunakan di Jabatan Kecemasan dan Trauma.

Secara kuantitatif, mesin imbasan CT itu boleh menjimatkan masa sehingga lima minit dalam setiap imbasan dan mengimbas 25 peratus lebih ramai pesakit dalam sehari.

SyncRight pula adalah teknologi yang mampu mengintegrasi penyuntik dan pengimbas supaya boleh diselaras kedua-dua sistem tersebut pada peringkat permulaan.

Sistem yang pertama memberi komunikasi dua hala itu mampu mengurangkan kesalahan dan meningkatkan kecekapan kerana data hanya perlu dimasukkan sekali.

Pengalaman pakar


PETUGAS makmal memerhatikan imej imbasan pesakit.


Pakar Radiologi Tung Shin, Dr. Ranjit Kaur yang baru sahaja menggunakan mesin imbasan CT itu turut berada pada majlis yang sama untuk berkongsi pengalaman menggunakannya.

Walaupun masih lagi belum cukup setahun menggunakan teknologi terbaharu itu, dia mula dapat mengesan beberapa kebaikan selepas melihat sendiri secara drastik perubahan kepada gaya bekerja.

Sebagai contoh, menurut Ranjit, sebelum ini, bagi membuat imbasan di kepala bagi melihat anatomi otak dan aliran darah atau pendarahan, doktor akan menggunakan gema pengimejan magnetik (MRI).

Katanya, ia memakan masa selama 30 minit untuk melihat imej imbasan tetapi, dengan mesin imbasan CT oleh Philips itu, ia mampu dihasilkan dalam tempoh beberapa saat sahaja.

Rahsianya terletak pada lapisan imbasan sebanyak 128 keratan. Dalam masa tiga saat, semua keratan telah pun diimbas berbanding dahulu iaitu selama 10 minit untuk satu keratan.

Bagi masalah melibatkan dada pula, Ranjit menyatakan ia memerlukan banyak masa sebelum betul-betul boleh didiagnosis.

"Doktor perlu meminta semua sejarah penyakit pesakit terlebih dahulu dan akan mengarahkan pesakit memakan antibiotik. Selepas dua minggu, baru pesakit boleh diperiksa melalui teknik imbasan.

"Tetapi dengan mesin imbas CT, kami boleh terus mengimbas dan mengetahui sama ada imej asing yang terhasil itu padu atau tidak," ujar Ranjit lagi.

Philips Ingenuity CT juga membantu para doktor dengan penggunaan warna yang berbeza. Kata Ranjit, ia amat berguna untuk mengesan penyakit yang melibatkan organ hati.

Jika dengan mesin imbas CT lama, warna yang terhasil kelihatan sama, cuma ton warna yang berbeza bagi menunjukkan hati dan saluran darah.

Kini, dengan mesin imbas yang boleh mengimbas sebanyak 128 keratan itu memberikan pelbagai warna yang berbeza untuk bahagian yang berlainan.

Malah, ia juga mampu menunjukkan bahagian hati yang perlu dibuang dengan menggunakan warna yang berlainan.

Kemudahan yang paling memanfaatkan para doktor seperti Ranjit adalah rekonstruksi tiga dimensi yang boleh menghilangkan imej bahagian badan manusia mengikut keperluan.

Katanya, amat sukar untuk menentukan penyakit seseorang sama ada pada salur darah atau otot. Tetapi dengan satu butang, imej saluran darah atau otot boleh dihilangkan sehingga tinggal imej tulang.

Ranjit juga menambah, imbasan CT sebanyak 128 keratan itu membolehkan doktor memilih keratan yang dikehendaki tidak kira menegak atau melintang pada semua bahagian badan.

Mesin yang telah pun dipasang di Korea Selatan itu telah menunjukkan peningkatan dan kecekapan yang tinggi di situ. Pesakit tidak perlu menunggu lama serta penyakit dapat didiagnosis dalam tempoh singkat.

Sesi memperkenalkan Mesin Philips Ingenuity CT turut dihadiri oleh Pengurus Pemasaran, Bahagian Kesihatan Philips Malaysia Sdn. Bhd., Grace Gan Yin Hoon.

Generasi ketiga PEN E-P3

Posted:

Generasi ketiga PEN E-P3

Generasi ketiga PEN E-P3

Oleh ADLAN JAAFAR


OLYMPUS PEN E-P3 dikeluarkan tiga tahun selepas generasi pertama kamera PEN diperkenalkan.


SETIAP kali kita memetik butang kamera bagi merakam sekeping foto sebagai kenangan pernahkah terlintas di fikiran kita bagaimana sesebuah kamera itu direka setiap kali?

Bermula dari peringkat mengeluarkan idea sehingga produk siap untuk dipasarkan, ia memerlukan satu kumpulan yang profesional dan berdedikasi dalam bidang masing-masing.

Berpeluang menemui Pengurus Besar Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) Olympus Jepun, Yasuo Asakura pada majlis memperkenalkan model terbaru kamera keluaran syarikatnya, PEN E-P3 di Kelab Golf Kuala Lumpur (KLGCC), lelaki itu berkongsi sedikit rahsia dan prinsip Olympus dalam penghasilan produk.

Kamera Olympus PEN E-P3 merupakan generasi ketiga dalam kategori Olympus PEN yang dikeluarkan dalam tempoh tiga tahun sahaja.

Pada tahun 2009, Olympus telah memperkenalkan siri PEN generasi pertama dengan reka bentuk tradisional tetapi mempunyai semua kecanggihan teknologi terbaharu yang terdapat waktu itu.

Generasi kedua pula, PEN E-P2 yang dikeluarkan pada tahun 2010 membaiki segala kelemahan generasi sebelumnya iaitu viewfinder dan kepayahan mengambil gambar dalam cahaya terang.

Menurut Asakura, Olympus mempunyai sebuah pasukan yang terdiri daripada jurutera reka bentuk dan teknikal yang hanya fokus dalam mereka bentuk siri model kamera PEN.

Pasukan itu akan sentiasa berdedikasi mengkaji kekurangan dan teknologi terbaharu kamera dan atas faktor tersebut menyebabkan Olympus PEN mampu mengeluarkan siri model terbaharu setiap tahun dengan penambahbaikan ciri-cirinya.


ASAKURA (dua dari kiri) menunjukkan model terbaharu Olympus PEN E-P3 yang kini boleh dimiliki pada harga RM3,199.


Sebuah lagi kumpulan yang terdiri daripada jabatan pemasaran pula bertindak dengan membuat kajian berkenaan kehendak pengguna.

Selain itu, setiap masalah dan maklum balas terhadap siri model PEN terdahulu diambil kira oleh mereka. Pasukan itu akan bekerjasama dengan jabatan penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk siri PEN seterusnya.

Tambah Asakura, senarai yang dibuat itu akan dibincangkan oleh kedua-dua pasukan untuk diteliti.

"Senarai tersebut terlalu panjang melibatkan spesifikasi, keperluan pelanggan dan reka bentuk. Kedua-dua pasukan kami akan memilih senarai mana yang perlu diutamakan.

"Antara yang dipertimbangkan adalah kehendak utama pelanggan dan teknologi yang ada ketika itu," kata Asakura yang tidak mahu mendedahkan bilangan pekerja yang terlibat dalam mereka Olympus PEN.

Proses mengintegrasi teknologi yang dipilih dan reka bentuk produk dilakukan dalam masa yang sama dengan menggunakan perisian tiga dimensi.

Bahagian terpenting dalam reka bentuk Olympus PEN E-P3 yang dikekalkan dan menjadi unsur terpenting adalah garisan melengkung di bahagian atas kamera tersebut.

"Ketika sesi mengeluarkan idea pada peringkat awal dahulu, kami menerima banyak rekaan yang boleh dikatakan amat moden tetapi pihak R&D mengambil keputusan untuk mengambil rekaan lama (garisan melengkung) itu.


SAIZNYA yang kecil membuatkan PEN E-P3 juga sesuai dimiliki oleh wanita.


"Kami percaya dengan tidak menukar rekaan tersebut, nilai sesebuah produk itu akan meningkat seiring dengan berlalunya masa," ujar Asakura yang berada di Malaysia bagi memperkenalkan PEN3.

Teknologi

Penolong Pengurus Besar Olympus (Malaysia) Sdn. Bhd., Yong Kee Nyap berkata, barisan model kamera terbaharu Olympus PEN E-P3 mempunyai beberapa kriteria yang jenama lain tidak miliki.

"PEN E-P3 mempunyai sistem auto fokus yang paling laju dalam kategorinya dengan kelajuan dua kali ganda menjadikan ia sistem AF terlaju dalam kategorinya," ujarnya dalam sesi penerangan produk.

Ciri-ciri lain yang jelas adalah paparan skrin sentuh yang menggunakan teknologi kapasitan elektrostatik yang membolehkan pengguna hanya menyentuh sahaja.

"Peranti keluaran Apple sahaja yang mempunyai teknologi ini berbanding produk lain yang rata-rata menggunakan titik tekanan.

"Sudah terbukti teknologi kapasitan elektrostatik lebih menyenangkan jika dibandingkan dengan titik tekanan selain paparan LCD hiper-kristal bersaiz tiga inci," jelas Kee Nyap lagi.

Selain itu, fungsi terbaharu, ART Bracket, membolehkan pengguna kamera mengambil foto yang mempunyai 17 efek berbeza dengan hanya satu klik dalam masa kurang 10 saat.

"Dengan fungsi baru ini membolehkan anda mengambil foto dengan beberapa efek khas dan kini tidak perlu membuang lebih banyak masa di hadapan komputer untuk mengedit gambar," katanya.

Dalam majlis yang memperkenal Olympus PEN E-P3 itu, dua buah model kamera turut sama diperkenalkan iaitu PEN E-P3 dan PEN E-PM1 dan kedua-duanya akan berada di pasaran dalam tempoh terdekat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Peluang rebut sejuta kerja kosong

Posted:

Peluang rebut sejuta kerja kosong

Peluang rebut sejuta kerja kosong

GOLONGAN penganggur perlu menggunakan peluang tawaran sejuta kerja kosong di pelbagai agensi kerajaan yang bakal
diiklankan tidak lama lagi. - Gambar hiasan


PUTRAJAYA - Sebanyak 1,051,427 keperluan tenaga kerja telah disenaraikan oleh lapan kementerian dan agensi berkaitan untuk ditawarkan kepada rakyat Malaysia sebelum bakinya diisi pendatang asing tanpa izin (PATI) menerusi proses pemutihan Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja/Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P).

Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Alwi Ibrahim berkata, daripada statistik itu, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri menyenaraikan jumlah keperluan paling tinggi iaitu 275,723 kekosongan.

"Statistik itu diperoleh hasil maklum balas semua kementerian dan agensi berkaitan dalam Mesyuarat Taklimat Proses Pemutihan Program 6P yang dipengerusikan Ketua Setiausaha KDN semalam (kelmarin)," katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tiga beradik maut dalam kolam

Posted:

Tiga beradik maut dalam kolam

Tiga beradik maut dalam kolam

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my


DI kolam takungan air inilah mayat tiga beradik diitemui mati lemas di Ladang Lambak/Eliases, Jalan Mengkibol, Kluang kelmarin.


KLUANG - Ibu bapa yang bertengkar anak-anak jadi korban. Demikian kisah malang menimpa tiga beradik yang dipercayai ditolak ke dalam sebuah kolam takungan air oleh bapa mereka di Ladang Lambak/Eliases, Jalan Mengkibol di sini kelmarin.

Tiga mangsa yang menjadi korban bapa sendiri itu hanya dikenali sebagai Niviyah, 5, Relesia, 3, dan Devenish, 2.

Kejadian menyayat hati pada pukul 7.30 malam itu berlaku selepas bapa kepada ketiga-tiga beradik itu membawa mereka ke kolam yang terletak kira-kira 500 meter dari rumah mereka dengan alasan untuk memancing dan bersiar-siar.

Sebelum itu, suspek yang bekerja sebagai pemandu traktor dikatakan baru lepas bertengkar dengan isterinya.

Ketua Polis Daerah Kluang, Asisten Komisioner Mohd. Fawzi Arshad berkata, polis menerima laporan mengenai kejadian menimpa ketiga-tiga beradik itu pada pukul 10.20 malam selepas dihubungi orang awam.

Menurut beliau, polis yang dihantar ke lokasi kejadian melancarkan operasi mencari dan menyelamat selama sejam sebelum menemui mayat ketiga-tiga beradik itu di dasar kolam tersebut.

"Semasa ditemui mayat ketiga-tiga beradik yang berada tidak jauh antara satu sama lain masing-masing lengkap berpakaian," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

Menurut beliau, polis kemudian menahan bapa kepada ketiga-tiga beradik itu bagi membantu siasatan mengenai kematian anak-anaknya.

"Semasa ditahan suspek yang berusia 29 tahun berada bawah pengaruh alkohol dan dipercayai telah minum racun," katanya lagi.


IBU kepada tiga kanak-kanak yang mati lemas tidak dapat menahan kesedihan kehilangan anak-anaknya serentak.


Suspek kemudian dihantar ke Hospital Kluang dan dia dilaporkan dalam keadaan stabil.

Mohd. Fawzi memberitahu, daripada siasatan awal, suspek pulang ke rumah dan berpura-pura seperti tiada apa yang berlaku selepas dipercayai menolak ketiga-tiga anaknya masuk ke dalam kolam.

Bagaimanapun, katanya, isteri suspek yang berusia 23 tahun mula curiga apabila melihat suaminya pulang tanpa anak-anak menyebabkan tercetus lagi perang mulut antara pasangan itu sehingga didengari jiran.

Jiran-jiran yang mengesyaki sesuatu buruk berlaku telah menghubungi polis.

Kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu membunuh manakala suspek pula direman.

Mayat ketiga-tiga beradik itu dihantar ke Rumah Mayat Hospital Kluang untuk bedah siasat.

Sementara itu, jiran suspek, K. Prakash, 29, berkata, dia terkejut dengan kejadian menimpa ketiga-tiga beradik itu kerana suspek yang dikenalinya merupakan seorang bapa penyayang.

"Sepanjang mengenali keluarga ini, saya tidak pernah melihat suspek memukul atau memarahi anak-anaknya.

"Namun kami selalu dengar pasangan itu bertengkar tetapi kami tidak pernah ambil tahu punca pertengkaran mereka," katanya yang tinggal bersebelahan rumah suspek.

Lihat anak bulan Syawal pada 29 Ogos

Posted:

Lihat anak bulan Syawal pada 29 Ogos

Lihat anak bulan Syawal pada 29 Ogos

KUALA LUMPUR - Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja semalam mengumumkan sebanyak 30 tempat ditetapkan untuk melihat anak bulan Syawal pada 29 Ogos ini bagi menentukan tarikh Aidilfitri tahun ini.

Majlis Raja-Raja juga mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh Aidilfitri adalah berdasarkan rukyah dan hisab dan pengisytiharan tarikh akan diumumkan pada malam Isnin itu menerusi radio dan televisyen.

Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja di sini, kawasan yang ditetapkan untuk melihat anak bulan Syawal ialah di Pontian Kecil, Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu Tanjung Bidara, Melaka; Teluk Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan; Bukit Melawati, Pulau Angsa dan Bukit Jugra dan Balai Cerap Selangor di Selangor; Pantai Pasir Panjang, Manjong; Perak; Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh, Pulau Pinang; dan Kampung Pulau Sayak, Pemandangan Indah Langkawi dan Menara Alor Setar di Kedah.

Di Terengganu ialah di Bukit Besar Kuala Terengganu, Bukit Kemuning, Kemaman, Pulau Perhentian dan Balai Cerap KUSZA, Setiu; Bukit Peraksi Pasir Putih, Bukit Kampung Tembeling Kuala Krai dan Menara Bangunan SEDC Kota Baharu di Kelantan; dan Bukit Tanjong Batu Nenasi, Gunung Berincang Cameron Highlands dan Bukit Pelindong, Kuantan di Pahang.

Tempat melihat anak bulan Syawal di Perlis ialah di Kuala Sungai Baru; Menara Kuala Lumpur di ibu negara; Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di Putrajaya; Tanjong Lubang, Miri, Teluk Bandung, Kuching dan Tanjung Batu, Bintulu di Sarawak; Balai cerap Al-Biruni, Tanjung Dumpil dan Menara Universiti Malaysia Sabah di Sabah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Mava langsai hutang dengan MOM

Posted:

Mava langsai hutang dengan MOM

Mava langsai hutang dengan MOM

BEH SHUN TING (kanan) dan Luk Teck Hua antara pemain berpengalaman skuad bola tampar pantai wanita negara.


PERSATUAN Bola Tampar Malaysia (Mava) telah mendapat 'lampu hijau' daripada Majlis Olimpik Malaysia (MOM) untuk bertanding pada Sukan SEA di Indonesia, November depan.

Ini kerana Mava telah berjaya menyelesaikan hutang dengan badan induk berkenaan.

Setiausaha Kehormat Mava, Lim Poh Hong berkata, persatuan itu telah melunaskan hutang iaitu perbelanjaan tertunggak untuk Sukan SEA 2009 di Laos sebanyak RM51,000 kepada MOM pada awal bulan ini.

"Mava sedang bersiap sedia untuk menghadapi Sukan SEA. Kami akan menghantar dua pasukan untuk bola tampar pantai lelaki dan dua untuk bola tampar pantai wanita.

"Bagi acara bola tampar dewan pula, hanya pasukan lelaki sudah disahkan penyertaan.

"Kami masih berbincang sama ada hendak mengambil bahagian dalam kategori wanita atau tidak," kata Poh Hong.

Beliau berkata, Mava menyasarkan satu pingat bagi pasukan bola tampar pantai lelaki dan bola tampar pantai wanita pada temasya Sukan SEA kali ini.

Bagi acara bola tampar lelaki dewan pula, beliau berkata, Mava sekadar menetapkan sasaran hingga ke peringkat separuh akhir.

Poh Hong menambah, pasukan bola tampar pantai lelaki negara kini berada di Taiwan untuk menyertai Terbuka Taiwan sebagai sebahagian persiapan menghadapi Sukan SEA.

"Pasukan wanita pula baru saja pulang dari menyertai satu kejohanan di London.

"Walaupun kalah dengan pasukan-pasukan ternama dunia, mereka telah menunjukkan prestasi yang memuaskan," katanya.

Barisan muda United menggegar

Posted:

Barisan muda United menggegar

Barisan muda United menggegar


ROONEY (atas) dan Anderson masing-masing meledak satu gol bagi membantu kemenangan 3-0 United ke atas Tottenham pada aksi Liga Perdana England di Old Trafford awal pagi semalam.


MANCHESTER - Amukan Alex Ferguson di bilik persalinan ketika waktu rehat membawa hasil apabila barisan pemain muda Manchester United bangkit pada babak kedua untuk menewaskan Tottenham Hotspur 3-0 dalam saingan Liga Perdana England awal pagi semalam.

Danny Welbeck menanduk masuk gol pertama United pada minit ke-61 sebelum tolakannya ke belakang disudahkan dengan baik oleh Anderson untuk gol kedua pada minit ke-76 disusuli gol ketiga Wayne Rooney tiga minit sebelum perlawanan berakhir.

"Kami masuk ke bilik persalinan selepas tamat babak pertama dan selepas menerima kata-kata daripada pengurus, kami masuk ke padang untuk aksi babak kedua dengan penuh semangat," kata Welbeck.

Ferguson tampak begitu berpuas hati dan gembira dengan persembahan barisan skuad kedua termudanya dalam sejarah beliau bergelar pengurus United untuk saingan Liga Perdana England.

"Saya gembira dengan mereka kerana ini menunjukkan bahawa kami masih mampu mempercayai pemain-pemain muda.

"Kami sentiasa yakin dengan pemain muda kerana mereka memiliki kemampuan yang hebat.

"Memang aksi agak laju (permainan) pada babak pertama untuk kedua-dua pasukan.

"Tetapi pada babak kedua, kami tampak menguasai perlawanan dan mempamerkan satu persembahan yang cukup baik," kata Ferguson.

Ia merupakan aksi ketiga Ferguson menggandingkan Welbeck bersama-sama Rooney di barisan serangan dan penyerang berusia 20 tahun itu ternyata memberikan hasil terbaik.

"Pada babak pertama dia (Welbeck) tidak seperti penyerang kerana lebih banyak berada di tengah. Jadi pada waktu rehat, saya beritahunya supaya lebih naik ke atas dan ternyata dia telah memberi perubahan.

"Dia memiliki bakat. Kami meminjamkannya ke Sunderland sebelum ini dan kini dia tampak sudah matang. Dia baru berusia 20 tahun dan memiliki masa depan yang cerah," jelas Ferguson.

Selain Welbeck, pemain pertahanan kanan, Phil Jones, 19, merupakan seorang lagi bintang muda yang dibeli Ferguson daripada Blackburn Rovers.

Dia juga telah mempamerkan aksi meyakinkan apabila diletakkan dalam kesebela- san utama awal pagi semalam. - Agensi

Terengganu pertaruh trio berbisa

Posted:

Terengganu pertaruh trio berbisa

Terengganu pertaruh trio berbisa

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

SELEPAS mengucup Piala FA, Terengganu mahu meneruskan momentum sedia ada dengan merangkul Piala Malaysia.

Ditambah pula dengan kejayaan muncul naib juara Liga Super musim ini, skuad Penyu itu wajar dilabel sebagai antara pencabar utama selain Selangor dan Kelantan.

Diundi bersama Negeri Sembilan, PKNS dan Sime Darby dalam saingan Kumpulan B, Terengganu diramal mudah melepasi peringkat suku akhir.

Bagaimanapun jurulatih Terengganu, Irfan Bakti Abu Salim tidak mahu anak-anak buahnya terlalu yakin apabila mengharungi saingan Piala Malaysia kelak.

"Meskipun kami dilihat sebagai pasukan pilihan untuk menjuarai Kumpulan B tetapi kami tetap sentiasa berwaspada dan berhati-hati.

"Saya tidak beranggap Terengganu diletakkan dalam kumpulan mudah, sebalik- nya tiga pencabar kami (Negeri Sembilan, PKNS dan Sime Darby) mempunyai kekuatan yang sukar dijangka," kata Irfan ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bekas pengendali Perlis itu juga menyifat- kan penampilan juara Piala Malaysia 2009, Negeri Sembilan harus diberi tumpuan penuh.

"Kemampuan juara Liga Perdana, PKNS juga harus tidak dipandang rendah memandangkan skuad kendalian Abdul Rahman Ibrahim itu hanya tewas sekali musim ini.

"Begitu juga pasukan berstatus kelab, Sime Darby, mereka mampu mencipta kejutan," tambahnya.

Irfan sudah tentu mengharapkan sentu- han berbisa daripada tiga peledak berbisa Terengganu, Abdul Hadi Yahya, Abdul Manaf Mamat dan Mohd. Ashaari Shamsudin dalam saingan Piala Malaysia kali ini.

"Gandingan tiga penyerang itu sesuatu yang menarik dan saya menjangka ia akan memantapkan lagi kekuatan Terengganu untuk membolosi gawang lawan.

"Jadi, saya harap mampu membawa Terengganu ke satu tahap lebih baik dan sudah tentu kali ini, saya mahu membawa mereka ke perlawanan akhir," jelas Irfan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Amal Ramadan warga Prolintas

Posted:

Amal Ramadan warga Prolintas

Amal Ramadan warga Prolintas

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR

YANG SAPUAN (kanan) memberikan sumbangan kepada ahli kariah Masjid Nurul Amin.


BULAN Ramadan semestinya bulan terbaik untuk setiap umat Islam membuat kebajikan dan menghulurkan bantuan kepada golongan yang lebih memerlukan. Projek Lintasan Kota Holdings Sdn. Bhd. (Prolintas) melalui anak-anak syarikatnya turut mengambil keberkatan Ramadan untuk memenuhi tanggungjawab sosial mereka.

Tahun ini, Prolintas mengadakan pelbagai aktiviti kebajikan antaranya penyerahan komputer kepada Masjid Nurul Amin Kampung Merbau Sempak, Sungai Buloh, Selangor dan lawatan ke Rumah Penjagaan Warga Tua Sri Tanjung Kampung Damai, Kuang, Selangor.

Ia dilakukan melalui syarikat Prolintas Expressway Sdn. Bhd. iaitu syarikat konsesi bagi Lebuh Raya Guthrie (GCE). Penyerahan sumbangan komputer kepada Masjid Nurul Amin itu turut disertai Pengurus Besar Prolintas Expressway, Ir. Yang Sapuan Hashim yang turut mengedarkan sebanyak 100 keping Touch n Go kepada penduduk.

Menurut Ketua Jabatan Komunikasi Korporatnya, Shahriz Ibrahim Sardar Mohamad, dalam kunjungan ke Rumah Penjagaan Warga Tua Sri Tanjung pula, Prolintas menyumbang barang-barang keperluan harian seperti makanan dan pakaian kepada penghuni rumah itu.

"Rumah Penjagaan Warga Tua Sri Tanjung menempatkan seramai 30 orang warga emas yang berumur dalam lingkungan 50 tahun hingga 100 tahun. Kakitangan yang mengikuti lawatan ini berpeluang untuk beramah mesra dengan penghuni rumah ini," katanya.

Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), seramai 48 orang penghuni Asrama Darul Falah (Asdaf), Bukit Persekutuan dibawa membeli-belah pakaian dan kasut raya di pusat beli belah Jusco Wangsa Maju, baru-baru ini.


LEBIH 48 penghuni Asrama Darul Falah menerima baju raya baru tahun ini hasil sumbangan AKLEH.Sementara itu, di bawah syarikat Projek Lintasan Kota Sdn. Bhd. sebagai pengendali Lebuh Raya Kanak-kanak yang yang berusia di antara sembilan hingga 17 tahun itu telah dibawa oleh sekumpulan petugas AKLEH dan Prolintas iaitu syarikat induk.

Rombongan AKLEH yang terdiri daripada jurutol, peronda dan bahagian pengurusan bersama-sama membantu anak-anak yatim memilih kelengkapan sekali gus merapatkan lagi ukhuwah sesama penghuni dan warga kerja.

Menurut Pengurus Besar AKLEH, Engku Mohd. Fauzi Engku Hatim, program itu adalah sebagai tanda keprihatinan AKLEH terhadap kanak-kanak yang kurang bernasib baik.

"AKLEH sentiasa berusaha keras untuk merapatkan hubungan dengan orang luar, justeru kedatangan Aidilfitri dilihat sebagai peluang terbaik untuk menzahirkan usaha ini," ujarnya.

Dalam program selama setengah hari itu, kanak-kanak telah diceriakan dengan aktiviti membeli-belah kelengkapan Aidilfitri seperti baju dan kasut.

Dalam pada itu, Projek Lintasan Shah Alam Sdn. Bhd. (PLSASB), pengendali Lebuh Raya Kemuning-Shah Alam (LKSA) baru-baru pula ini pula mengadakan majlis sumbangan Ramadan kepada tujuh buah masjid dan surau terpilih.

Majlis penyerahan sumbangan disampaikan oleh Ir. Rostam Shahrif Tami, Pengurus Besar PLSASB dengan lebih 70 orang menghadiri majlis tersebut yang terdiri daripada penerima sumbangan dan warga kerja PLSASB.

Sebanyak RM1,000 diagihkan kepada setiap masjid dan surau terpilih.

Selain itu, PLSASB turut menyertai program gotong-royong perdana Ayusutra Seksyen 24, Shah Alam baru-baru ini.

"Program ini adalah komitmen PLSASB dalam membentuk satu ikatan muhibah dengan masyarakat yang menyokong operasi LKSA selama ini.

"Kami sentiasa prihatin dan kehadapan untuk membantu masyarakat yang memerlukan", tambah Rostam.

Seramai hampir 30 orang warga kerja PLSASB yang terdiri daripada bahagian pengurusan dan operasi seperti jurutol, peronda dan penyelia bersama-sama berganding bahu membersihkan kawasan perumahan Ayusutra.

Rosnah popularkan kuih cak, beka

Posted:

Rosnah popularkan kuih cak, beka

Rosnah popularkan kuih cak, beka


ROSNAH memanggang kuih beka iaitu sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung beras, gula merah dan santan.


JIKA dilihat pada rupa bentuk dan cara pembungkusannya, pasti ramai yang menyangka dua jenis kuih yang dibalut dengan daun pisang dan daun nipah itu adalah pulut udang atau otak-otak.

Malah, jika dibuka kulit dan melihat isinya, ramai yang mula yakin bahawa kuih yang terhidang itu adalah pulut udang atau otak-otak kerana bentuk isinya yang seakan-akan sama.

Namun tidak ramai yang tahu bahawa kedua-dua kuih berkenaan adalah kuih gedung cak dan kuih beka. kedua-duanya merupakan kuih tradisional masyarakat Melayu utara yang semakin dilupakan.

"Kuih gedung cak adalah makanan tradisi orang utara seperti di Pulau Pinang dan Kedah, ia diperbuat daripada campuran tepung pulut, gula merah, kepala parut, gula putih dan garam.

"Apabila masak, isinya kelihatan seperti otak-otak kerana ia dibalut dengan dauh nipah tetapi rasanya manis," kata Rosnah Shaari, 53, yang masih mengusahakan jualan tradisi itu di rumahnya di Kampung Pelandok Jatuh, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Menurut Rosnah, dia yang dibantu anaknya, Yusliza Md. Yusof, 33, mahu memperkenalkan kembali kuih berkenaan setelah mendapati ia semakin dilupakan oleh masyarakat terutama generasi muda.

Malah katanya, kuih tersebut yang dahulunya kerap dihidangkan pada majlis-majlis keraian atau doa selamat kini semakin sukar diperoleh kerana tidak ramai yang mewarisi cara membuatnya.

Mengenai kuih beka pula, Rosnah memberitahu ia adalah sejenis kuih tradisional yang popular dalam kalangan masyarakat Banjar.

Wanita yang berdarah Banjar itu mempelajari cara-cara membuat kuih berkenaan daripada ibunya suatu ketika dahulu.

Sukar diiperoleh


KUIH gedung cak yang semakin dilupakan oleh generasi muda masa kini.


"Kuih beka mempunyai dua warna iaitu coklat keperangan dan putih. Ia juga mempunyai dua rasa iaitu manis dan lemak masin.

"Kuih ini dibalut di dalam daun pisang dan dibakar sama seperti membakar pulut udang," jelasnya. Kuih beka diperbuat daripada tepung beras, santan dan gula merah.

Menurut Rosnah, dia kini banyak menerima tempahan daripada kenalan dan jiran-jiran yang ingin mendapatkan juadah berkenaan sepanjang bulan Ramadan kerana kuih tersebut amat sukar untuk ditemui terutama di bazar-bazar Ramadan.

Yusliza pula memberitahu, dia bangga dapat mempelajari cara membuat kedua-dua kuih tradisional itu, malah berhasrat meluaskan jualan tersebut.

"Saya bangga kerana dapat belajar daripada mak dan jika ada permintaan untuk tempahan boleh hubungi saya di talian 017-4975 667," kata Yusliza. - RIZAM ZAKARIYA

Seleksi Frappuccino Starbucks

Posted:

Seleksi Frappuccino Starbucks

Seleksi Frappuccino Starbucks


PENGGEMAR ar kopi ais kisar boleh memilih minuman Soy Chocolate Cream Frappuccino yang menyelerakan.


SETIAP orang mempunyai cita rasa tersendiri apatah lagi apabila ingin menikmati minuman kopi kegemaran mereka.

Dalam memberi pilihan kepada pelanggan-pelanggan, jenama minuman kopi terkenal, Starbucks membuka peluang kepada penggemar minuman kopi memilih bahan yang ingin dimasukkan ke dalam Frappuccino kegemaran mereka.

Melalui promosi However You Want It Frappuccino, penggemar kopi ais kisar boleh memilih minuman Soy Chocolate Cream Frappuccino yang menyelerakan dengan hiasan krim putar di atasnya dan sos coklat.

Lebih menarik, pelanggan boleh memilih sama ada ingin menggunakan susu rendah lemak ataupun susu soya dalam penyediaan minuman kegemaran mengikut cita rasa mereka.

Selain daripada Soy Chocolate Cream Frappuccino, penggemar minuman kopi juga boleh mencuba Extra Coffee Java Chip Frappuccino yang mempunyai sos coklat pahit manis.

Minuman yang menggunakan biji kopi panggang Starbucks Frappuccino itu dicampur cip Java bersama krim putar di atasnya dan sos coklat.

Pengarah Pemasaran dan Komunikasi Berjaya Starbucks Coffee, Sydney Quays berkata, memesan minuman seperti yang dikehendaki pelanggan merupakan salah satu perkara penting dalam merasai pengalaman di Starbucks.

"Kali ini kita menawarkan pelanggan menggantikan susu dengan susu soya mengikut cita rasa mereka," katanya.

Selain dua minuman tersebut, penggemar jenama Starbucks juga boleh mencuba Starbucks Tanzania yang mempunyai aroma bunga-bungaan dan sitrus.

Mereka juga boleh mencuba biskut coklat Banana L'Opera dan pencuci mulut Noir yang kaya dengan coklat sehingga membuatkan setiap kunyahan begitu mengujakan selera.

Promosi yang bermula sejak 2 Ogos lalu itu akan berakhir pada 12 September ini.

Keterangan lanjut mengenai produk Starbucks boleh layari laman web www.starbucks.com.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penduduk Libya rai kejayaan tewaskan Gaddafi

Posted:

Penduduk Libya rai kejayaan tewaskan Gaddafi

Penduduk Libya rai kejayaan tewaskan Gaddafi

SEJUMLAH penduduk berhimpun di Benghazi, Libya semalam untuk meraikan kejayaan para pemberontak memasuki bandar Tripoli.


TRIPOLI, Libya - Pemberontak dan penduduk Libya meraikan kejayaan mereka di Dataran Hijau di sini semalam selepas mereka menawan kebanyakan kawasan di ibu kota negara berkenaan.

Pertahanan Gaddafi hancur manakala pemerintahan kuku besinya selama 42 tahun juga berakhir, namun di mana pemimpin Libya itu kini bersembunyi masih tidak dapat dipastikan.

Pergolakan di Libya bermula pada Februari lalu apabila sejumlah penduduk berhimpun di Benghazi dan Al Baida pada Februari lalu bagi menuntut kebebasan hak asasi manusia sebelum bertukar menjadi peperangan di antara pemberontak dengan tentera Gaddafi.

Setakat ini, hanya terdapat beberapa penentangan kecil oleh saki baki tentera Gaddafi di sini.

Terdahulu, stesen televisyen Libya menyiarkan rayuan Gaddafi kepada rakyat negara itu supaya bangkit demi mempertahankan pemerintahannya.

Pejuang pemberontak kini menawan anak lelakinya yang juga pewaris Gaddafi, Seif al-Islam.

Seif dan bapanya sebelum ini dikehendaki Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) di Belanda kerana jenayah kemanusiaan.

Seorang lagi anak lelaki pemimpin itu berada dalam tahanan rumah.

"Semuanya sudah berakhir si rambut kerinting (Gaddafi)," jerit beratus-ratus lelaki dan wanita yang berhimpun di Dataran Hijau lewat kelmarin.

Orang ramai yang gembira dengan kekalahan Gaddafi, melepaskan tembakan ke udara, bertepuk tangan dan melambaikan bendera tiga warna pemberontak.

Sebahagian mereka membakar bendera hijau rejim Gaddafi dan melubangi sebuah poster yang menampilkan imejnya.

Beberapa pemimpin pemberontak berkata, kemenangan mereka selepas kebuntuan dalam perang saudara di Libya sejak enam bulan lalu, dicapai menerusi kerjasama di antara pemberontak, Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dan penduduk Tripoli.

Pejuang-pejuang pemberontak dari barat Libya mara lebih 30 kilometer dalam masa cuma beberapa jam kelmarin dengan menawan beberapa buah bandar dan sebuah pangkalan tentera semasa menuju ke sini.


ORANG RAMAI yang menaiki sebuah trak mengibarkan bendera baharu Libya bagi meraikan ketibaan para pemberontak di Tripoli semalam.


Pada masa yang sama, penduduk di bandar raya ini yang dibekalkan senjata oleh pemberontak secara rahsia, bangkit menentang rejim Gaddafi.

Apabila pemberontak tiba di sini, satu batalion khas yang ditugaskan oleh Gaddafi untuk mengawal bandar raya ini bertindak menyerah diri kepada mereka.

Seorang pegawai kanan kepimpinan pemberontak, Fathi al-Baja berkata, komander batalion berkenaan berpaling tadah selepas saudara lelakinya dihukum bunuh oleh Gaddafi beberapa tahun lalu.

Menurutnya, pelan untuk menawan bandar raya ini dirancang sejak tiga bulan lalu dengan bantuan NATO dan pemberontak di sini.

Menjelang semalam, pemberontak telah menawan kebanyakan kawasan di bandar raya ini termasuk Dataran Hijau.

Rampasan Dataran Hijau merupakan kejayaan simbolik buat mereka.

Kawasan tersebut merupakan lokasi perhimpunan pro-Gaddafi yang diadakan hampir setiap malam dengan pemimpin Libya itu menyampaikan ucapannya di Kubu Merah di sebelah dataran berkenaan.

Gaddafi ialah pemimpin dunia Arab yang paling lama memerintah.

Beliau mentadbir negara Afrika Utara yang dihuni cuma enam juta penduduk dan kaya dengan minyak itu selama 42 tahun.

Sejak bertahun-tahun lamanya, pemimpin beliau dituduh mendalangi pengeboman pesawat 747 milik syarikat penerbangan Amerika Syarikat, Pan Am yang meletup di Lockerbie, Scotland dan membunuh 270 orang. - AP

Obama bersantai sambil pantau perkembangan Libya

Posted:

Obama bersantai sambil pantau perkembangan Libya

Obama bersantai sambil pantau perkembangan Libya

OAK BLUFFS, Amerika Syarikat (AS) – Sementara menunggu perkembangan terbaru di Libya, Presiden AS, Barack Obama sempat bersantai sambil bermain golf, berehat di tepi pantai, mengunjungi restoran makanan laut dan melawat kediaman mewah milik seorang rakannya di kawasan percutian di Pulau Martha Vineyard, dekat sini kelmarin.

Sementara itu, beribu-ribu kilometer dari AS, pemberontak menyerbu ibu kota Libya, Tripoli dengan Muammar Gaddafi dilihat hampir pasti akan tumbang.

Walaupun bercuti selama tiga hari di Martha Vineyard, Obama kelmarin memantau situasi di Libya dengan rapi.

Ketika orang awam berhimpun di Dataran Hijau di Tripoli untuk meraikan kemenangan pemberontak, Obama pula seronok membeli makanan laut di sebuah restoran popular.

Apabila kumpulan wartawan bertanyakan reaksinya tentang Libya, Obama berkata, beliau akan membuat kenyataan apabila situasi di negara itu benar-benar jelas.

Namun, tidak lama kemudian Presiden AS itu mengadakan satu sidang media untuk mendesak Gaddafi, 69, supaya meletakkan jawatan dan melepaskan kuasanya.

"Rakyat Libya menunjukkan bahawa perjuangan demi maruah dan kebebasan mengatasi kuku besi seorang diktator (Gaddafi)," kata Obama.

Presiden AS itu bercuti bersama isterinya, Michelle dan dua anak perempuan mereka Sasha dan Malia serta diiringi beberapa penasihat kanan Washington.

– AP

Gaddafi sembunyi dalam kubu bawah tanah

Posted:

Gaddafi sembunyi dalam kubu bawah tanah

Gaddafi sembunyi dalam kubu bawah tanahTRIPOLI - Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi dipercayai berlindung di dalam sebuah kubu bawah tanah di luar bandar Tripoli, lapor akhbar Daily Mail semalam.

Beliau dilaporkan bersembunyi semasa pertempuran sengit berlaku di pekarangan rumahnya dan ketika penduduk meraikan kejayaan tentera pemberontak memasuki bandar ini. Sebuah stesen televisyen bebas Libya turut mendakwa bahawa Gaddafi telah melarikan diri sebagai seorang yang pengecut.

Beberapa pemimpin dunia sebelum ini meminta Gaddafi yang berkuasa sejak tahun 1969 menyerahkan diri selepas para pemberontak melancarkan serangan menentang kepimpinannya.

Namun, Gaddafi yang memerintah selepas melakukan rampasan kuasa aman semasa pemerintah Libya, Raja Idris berada di luar negara untuk mendapatkan rawatan perubatan kemungkinan ditawarkan hidup dalam buangan di Angola atau Zimbabwe oleh Kesatuan Afrika.

Majlis Peralihan Kebangsaan (TNC) yang diiktiraf Barat sebagai badan pentadbir Libya menyatakan anak Gaddafi, Seif Al-Islam dan Al-Saadi sudah ditangkap.

Menurut TNC, seorang lagi anak Gaddafi, Muhammad dilaporkan sudah menyerahkan diri.

Ketua TNC, Mustafa Abdel Jalil memberitahu stesen televisyen Al-Jazeera bahawa Seif dikawal rapi dan ditempatkan di sebuah tampat yang selamat.

Kemuncak pergolakan yang berlaku di Libya sejak Februari lalu adalah kemaraan para pemberontak di Tripoli dari bandar Misrata pada Ahad lalu menerusi laut.

Ekoran kejayaan para pemberontak menguasai Tripoli, Perdana Menteri Britain, David Cameron mengumumkan tidak lagi akan membekukan aset Libya yang berjumlah AS$20 bilion (RM59.31 bilion).

Jerman turut mengumumkan rancangan sama. Menteri Luar Jerman, Guido Westerwelle, berkata aset Libya yang dibekukan selama ini lebih AS$10.1 bilion (RM29.95 bilion).

Itali juga telah menghantar sebuah pasukan ke Benghazi untuk membantu membina semula pengeluaran minyak dan gas asli. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Dua beranak didakwa bunuh amah

Posted:

Dua beranak didakwa bunuh amah

Dua beranak didakwa bunuh amah

23/08/2011 6:42pm

PETALING JAYA - Dua beranak warga Bangladesh didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini, atas tuduhan membunuh seorang pembantu rumah warga Filipina di Jalan Gasing di sini.

Mamun, 41, seorang kontraktor dan anak lelakinya Mehedi Hasan, 22, yang juga pelajar kolej didakwa membunuh Rowena Cariga Tadena, 35, di sebuah rumah di no.

239, Jalan 5/50, Jalan Gasing di sini, pada pukul 11.30 malam, 23 Julai lalu.

Mereka yang tidak diwakili peguam didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Kedua-dua mereka mengangguk faham ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Mohamad Ibrahim Mohamad Ghulam, namun tiada pengakuan direkodkan. - Bernama

Nasib Jenain 15 September

Posted:

Nasib Jenain 15 September

Nasib Jenain 15 September

23/08/2011 6:41pm

SHAH ALAM - Mahkamah Sesyen di sini hari ini menetapkan 15 September depan bagi memutuskan sama ada anggota polis berpangkat koperal, Jenain Subi yang didakwa menyebabkan kematian remaja berumur 15 tahun Aminulrasyid Amzah pada April tahun lepas, akan dibebaskan atau dipenjara.

Hakim Latifah Mohd. Tahar menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan kedua-dua belah pihak di akhir kes pembelaan.

Sepanjang perbicaraan yang bermula pada 12 Okt tahun lepas, mahkamah telah mendengar keterangan 39 saksi pendakwaan dan tiga saksi pembelaan.

Jenain, 48, didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid antara 1.10 pagi dan 2 pagi pada 26 April tahun lepas di Jalan Tarian 11/2, Seksyen 11 di sini.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaaan yang membawa hukuman penjara sehingga 30 tahun, dan boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Aminulrasyid dilaporkan meninggal dunia kerana luka tembakan di kepala. - Bernama

Tindakan jika simpan gading gajah maut

Posted:

Tindakan jika simpan gading gajah maut

Tindakan jika simpan gading gajah maut

23/08/2011 5:56pm

KUALA KRAI - Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kelantan akan mengambil tindakan ke atas orang ramai yang menyimpan pelbagai anggota dua ekor gajah liar, termasuk gading yang hilang selepas kedua-dua haiwan itu mati dirempuh kereta api di Kampung Slow Pak Long, awal pagi, Ahad lepas.

Pengarahnya Rahmat Topani berkata, siasatan berhubung kejadian itu akan dilakukan dan jika terdapat barangan tersebut dijumpai disimpan oleh pihak tertentu, mereka boleh diambil tindakan mengikut Akta Perlindungan Hidupan Liar.

"Saya telah mengarahkan seorang pegawai jabatan itu untuk mengawasi tempat dua beranak gajah liar yang mati dilanggar Keretapi Ekspres Senandung Timur dalam perjalanan dari Tumpat (Kelantan) ke Johor pada Ahad lalu," katanya.

Dalam kejadian Ahad lepas, kira-kira 300 penumpang kereta api cemas apabila tiba-tiba kereta api yang mereka naiki bergegar selepas merempuh dua ekor gajah yang menyebabkan lokomotif kereta api itu rosak.

Kemalangan itu menyebabkan perjalanan kereta api ekspres itu lewat lebih lima jam dan hanya bertolak semula ke Johor kira-kira pukul 4.30 pagi selepas mendapat gantian lokomotif dari Stesen Tumpat. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved