Selasa, 23 Ogos 2011

Kosmo Online - Varia


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Amal Ramadan warga Prolintas

Posted:

Amal Ramadan warga Prolintas

Amal Ramadan warga Prolintas

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR

YANG SAPUAN (kanan) memberikan sumbangan kepada ahli kariah Masjid Nurul Amin.


BULAN Ramadan semestinya bulan terbaik untuk setiap umat Islam membuat kebajikan dan menghulurkan bantuan kepada golongan yang lebih memerlukan. Projek Lintasan Kota Holdings Sdn. Bhd. (Prolintas) melalui anak-anak syarikatnya turut mengambil keberkatan Ramadan untuk memenuhi tanggungjawab sosial mereka.

Tahun ini, Prolintas mengadakan pelbagai aktiviti kebajikan antaranya penyerahan komputer kepada Masjid Nurul Amin Kampung Merbau Sempak, Sungai Buloh, Selangor dan lawatan ke Rumah Penjagaan Warga Tua Sri Tanjung Kampung Damai, Kuang, Selangor.

Ia dilakukan melalui syarikat Prolintas Expressway Sdn. Bhd. iaitu syarikat konsesi bagi Lebuh Raya Guthrie (GCE). Penyerahan sumbangan komputer kepada Masjid Nurul Amin itu turut disertai Pengurus Besar Prolintas Expressway, Ir. Yang Sapuan Hashim yang turut mengedarkan sebanyak 100 keping Touch n Go kepada penduduk.

Menurut Ketua Jabatan Komunikasi Korporatnya, Shahriz Ibrahim Sardar Mohamad, dalam kunjungan ke Rumah Penjagaan Warga Tua Sri Tanjung pula, Prolintas menyumbang barang-barang keperluan harian seperti makanan dan pakaian kepada penghuni rumah itu.

"Rumah Penjagaan Warga Tua Sri Tanjung menempatkan seramai 30 orang warga emas yang berumur dalam lingkungan 50 tahun hingga 100 tahun. Kakitangan yang mengikuti lawatan ini berpeluang untuk beramah mesra dengan penghuni rumah ini," katanya.

Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), seramai 48 orang penghuni Asrama Darul Falah (Asdaf), Bukit Persekutuan dibawa membeli-belah pakaian dan kasut raya di pusat beli belah Jusco Wangsa Maju, baru-baru ini.


LEBIH 48 penghuni Asrama Darul Falah menerima baju raya baru tahun ini hasil sumbangan AKLEH.



Sementara itu, di bawah syarikat Projek Lintasan Kota Sdn. Bhd. sebagai pengendali Lebuh Raya Kanak-kanak yang yang berusia di antara sembilan hingga 17 tahun itu telah dibawa oleh sekumpulan petugas AKLEH dan Prolintas iaitu syarikat induk.

Rombongan AKLEH yang terdiri daripada jurutol, peronda dan bahagian pengurusan bersama-sama membantu anak-anak yatim memilih kelengkapan sekali gus merapatkan lagi ukhuwah sesama penghuni dan warga kerja.

Menurut Pengurus Besar AKLEH, Engku Mohd. Fauzi Engku Hatim, program itu adalah sebagai tanda keprihatinan AKLEH terhadap kanak-kanak yang kurang bernasib baik.

"AKLEH sentiasa berusaha keras untuk merapatkan hubungan dengan orang luar, justeru kedatangan Aidilfitri dilihat sebagai peluang terbaik untuk menzahirkan usaha ini," ujarnya.

Dalam program selama setengah hari itu, kanak-kanak telah diceriakan dengan aktiviti membeli-belah kelengkapan Aidilfitri seperti baju dan kasut.

Dalam pada itu, Projek Lintasan Shah Alam Sdn. Bhd. (PLSASB), pengendali Lebuh Raya Kemuning-Shah Alam (LKSA) baru-baru pula ini pula mengadakan majlis sumbangan Ramadan kepada tujuh buah masjid dan surau terpilih.

Majlis penyerahan sumbangan disampaikan oleh Ir. Rostam Shahrif Tami, Pengurus Besar PLSASB dengan lebih 70 orang menghadiri majlis tersebut yang terdiri daripada penerima sumbangan dan warga kerja PLSASB.

Sebanyak RM1,000 diagihkan kepada setiap masjid dan surau terpilih.

Selain itu, PLSASB turut menyertai program gotong-royong perdana Ayusutra Seksyen 24, Shah Alam baru-baru ini.

"Program ini adalah komitmen PLSASB dalam membentuk satu ikatan muhibah dengan masyarakat yang menyokong operasi LKSA selama ini.

"Kami sentiasa prihatin dan kehadapan untuk membantu masyarakat yang memerlukan", tambah Rostam.

Seramai hampir 30 orang warga kerja PLSASB yang terdiri daripada bahagian pengurusan dan operasi seperti jurutol, peronda dan penyelia bersama-sama berganding bahu membersihkan kawasan perumahan Ayusutra.

Rosnah popularkan kuih cak, beka

Posted:

Rosnah popularkan kuih cak, beka

Rosnah popularkan kuih cak, beka


ROSNAH memanggang kuih beka iaitu sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung beras, gula merah dan santan.


JIKA dilihat pada rupa bentuk dan cara pembungkusannya, pasti ramai yang menyangka dua jenis kuih yang dibalut dengan daun pisang dan daun nipah itu adalah pulut udang atau otak-otak.

Malah, jika dibuka kulit dan melihat isinya, ramai yang mula yakin bahawa kuih yang terhidang itu adalah pulut udang atau otak-otak kerana bentuk isinya yang seakan-akan sama.

Namun tidak ramai yang tahu bahawa kedua-dua kuih berkenaan adalah kuih gedung cak dan kuih beka. kedua-duanya merupakan kuih tradisional masyarakat Melayu utara yang semakin dilupakan.

"Kuih gedung cak adalah makanan tradisi orang utara seperti di Pulau Pinang dan Kedah, ia diperbuat daripada campuran tepung pulut, gula merah, kepala parut, gula putih dan garam.

"Apabila masak, isinya kelihatan seperti otak-otak kerana ia dibalut dengan dauh nipah tetapi rasanya manis," kata Rosnah Shaari, 53, yang masih mengusahakan jualan tradisi itu di rumahnya di Kampung Pelandok Jatuh, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Menurut Rosnah, dia yang dibantu anaknya, Yusliza Md. Yusof, 33, mahu memperkenalkan kembali kuih berkenaan setelah mendapati ia semakin dilupakan oleh masyarakat terutama generasi muda.

Malah katanya, kuih tersebut yang dahulunya kerap dihidangkan pada majlis-majlis keraian atau doa selamat kini semakin sukar diperoleh kerana tidak ramai yang mewarisi cara membuatnya.

Mengenai kuih beka pula, Rosnah memberitahu ia adalah sejenis kuih tradisional yang popular dalam kalangan masyarakat Banjar.

Wanita yang berdarah Banjar itu mempelajari cara-cara membuat kuih berkenaan daripada ibunya suatu ketika dahulu.

Sukar diiperoleh


KUIH gedung cak yang semakin dilupakan oleh generasi muda masa kini.


"Kuih beka mempunyai dua warna iaitu coklat keperangan dan putih. Ia juga mempunyai dua rasa iaitu manis dan lemak masin.

"Kuih ini dibalut di dalam daun pisang dan dibakar sama seperti membakar pulut udang," jelasnya. Kuih beka diperbuat daripada tepung beras, santan dan gula merah.

Menurut Rosnah, dia kini banyak menerima tempahan daripada kenalan dan jiran-jiran yang ingin mendapatkan juadah berkenaan sepanjang bulan Ramadan kerana kuih tersebut amat sukar untuk ditemui terutama di bazar-bazar Ramadan.

Yusliza pula memberitahu, dia bangga dapat mempelajari cara membuat kedua-dua kuih tradisional itu, malah berhasrat meluaskan jualan tersebut.

"Saya bangga kerana dapat belajar daripada mak dan jika ada permintaan untuk tempahan boleh hubungi saya di talian 017-4975 667," kata Yusliza. - RIZAM ZAKARIYA

Seleksi Frappuccino Starbucks

Posted:

Seleksi Frappuccino Starbucks

Seleksi Frappuccino Starbucks


PENGGEMAR ar kopi ais kisar boleh memilih minuman Soy Chocolate Cream Frappuccino yang menyelerakan.


SETIAP orang mempunyai cita rasa tersendiri apatah lagi apabila ingin menikmati minuman kopi kegemaran mereka.

Dalam memberi pilihan kepada pelanggan-pelanggan, jenama minuman kopi terkenal, Starbucks membuka peluang kepada penggemar minuman kopi memilih bahan yang ingin dimasukkan ke dalam Frappuccino kegemaran mereka.

Melalui promosi However You Want It Frappuccino, penggemar kopi ais kisar boleh memilih minuman Soy Chocolate Cream Frappuccino yang menyelerakan dengan hiasan krim putar di atasnya dan sos coklat.

Lebih menarik, pelanggan boleh memilih sama ada ingin menggunakan susu rendah lemak ataupun susu soya dalam penyediaan minuman kegemaran mengikut cita rasa mereka.

Selain daripada Soy Chocolate Cream Frappuccino, penggemar minuman kopi juga boleh mencuba Extra Coffee Java Chip Frappuccino yang mempunyai sos coklat pahit manis.

Minuman yang menggunakan biji kopi panggang Starbucks Frappuccino itu dicampur cip Java bersama krim putar di atasnya dan sos coklat.

Pengarah Pemasaran dan Komunikasi Berjaya Starbucks Coffee, Sydney Quays berkata, memesan minuman seperti yang dikehendaki pelanggan merupakan salah satu perkara penting dalam merasai pengalaman di Starbucks.

"Kali ini kita menawarkan pelanggan menggantikan susu dengan susu soya mengikut cita rasa mereka," katanya.

Selain dua minuman tersebut, penggemar jenama Starbucks juga boleh mencuba Starbucks Tanzania yang mempunyai aroma bunga-bungaan dan sitrus.

Mereka juga boleh mencuba biskut coklat Banana L'Opera dan pencuci mulut Noir yang kaya dengan coklat sehingga membuatkan setiap kunyahan begitu mengujakan selera.

Promosi yang bermula sejak 2 Ogos lalu itu akan berakhir pada 12 September ini.

Keterangan lanjut mengenai produk Starbucks boleh layari laman web www.starbucks.com.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved