Ahad, 21 Ogos 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tradisi Masjid Kampung Hulu

Posted:

Tradisi Masjid Kampung Hulu

Tradisi Masjid Kampung Hulu

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my

MASJID Kampung Hulu yang terletak di tengah-tengah bandar Melaka sudah berusia 283 tahun. Rumah Allah yang dibina oleh seorang pendatang dari negara China itu sudah merentasi beberapa zaman. Namun, reka bentuk dan struktur konkritnya masih utuh dan tersergam indah.

Masjid Kampung Hulu tidak pernah sunyi sehingga kini. Alunan ayat-ayat suci al-Quran sentiasa bergema di corong-corong pembesar suara.

Para jemaahnya pula merentasi benua. Wajah-wajah unik dari Tanah Arab mahupun dari China sesekali mendominasi ruang masjid tertua di Melaka itu. Ketika Ramadan, syiar Islam di Masjid Kampung Hulu dikatakan lebih terkesan dan terserlah.

Baru-baru ini penulis bersama jurufoto, Abdul Razak Latif berpeluang merasai aura Ramadan di sana. Sebaik para jemaah selesai menunaikan solat Asar, para jemaah lelaki berkumpul di beberapa sudut masjid.

Ada yang sibuk menyusun pinggan mangkuk dan cawan plastik. Tidak kurang pula yang berhempas-pulas mengalih dan mengangkat beberapa periuk besar dari bara api.

Seorang budak lelaki pula sedang sibuk mencedok bubur lambuk. Sementara lelaki yang serius wajahnya, khusyuk menyusun kurma di atas sebiji pinggan.

Selepas itu, datang seorang lelaki berkulit sawo matang dan berketayap mengangkat dua biji dulang yang dipenuhi nasi dengan kedua-dua belah tangannya.

Pada petang yang mendung itu, rumah Allah itu bertali arus didatangi oleh pelbagai manusia yang entah dari mana. Mereka dilihat menghantar bungkusan makanan. Tanpa sebarang pesan, mereka meletakkan bingkisan itu di tepi tangga dan terus beredar.

Sukarelawan masjid

Namun seorang lelaki India Muslim yang memikul beberapa kampit beras sempat membisikkan sesuatu kepada seorang pegawai masjid.

"Ya, pada bulan Ramadan ini, ramai datang bersedekah, murah rezeki masjid ini, Alhamdulillah.


KATA Abdullah, Masjid Kampung Hulu merupakan satu-satunya masjid di Melaka menggunakan beduk untuk menandakan azan Maghrib sudah masuk waktu.


"Sekarang, saya dan beberapa sukarelawan masjid sedang menyediakan persiapan untuk berbuka puasa untuk para jemaah, tapi sebenarnya kita dah mula sejak awal pagi," kata norja Masjid Kampung Hulu, Abdullah Abdul Kadir, 62, kepada Kosmo!.

Hubungan antara masjid itu dan Abdullah sangat akrab. Dia mengetahui serba-serbi mengenai rumah Allah tersebut.

Topik perbualan kami pada petang itu terarah tentang rutin Ramadan di masjid tersebut. Kata anak jati Melaka ini, Masjid Kampung Hulu masih mengekalkan stail makan dalam dulang sejak hampir tiga abad yang lampau.

"Zaman dulu, masjid ini pakai material yang dibawa khas dari China tapi sekarang semua dah pecah.

"Sehingga kini, kita tak pernah terfikir untuk ubah tradisi itu (makan dalam dulang), cuma jemaah perempuan saja kita tukar makan pakai pinggan tapi jemaah lelaki tetap sama," jelasnya yang dilantik menjadi norja sejak 12 tahun lalu.

Abdullah tidak berseorangan dalam mengurus masjid itu. Dia dibantu oleh seramai lima hingga lapan sukarelawan yang ikhlas dan tidak kisah melakukan kerja-kerja secara percuma.

Pada setiap hari, norja memberitahu, 50 dulang makanan disediakan untuk majlis berbuka puasa. Sebanyak 40 dulang untuk lelaki dan bakinya untuk jemaah wanita.

"Menu kita ialah nasi bukhari, nasi putih, kari, kurma, tembikai, air panas dan air sejuk. Selebihnya datang daripada orang ramai dan akan diagih-agihkan secara adil kepada semua orang," ujarnya yang membeli keperluan melalui dana masjid dan hasil derma orang ramai.

Apakah menariknya makan sedulang? Menurut pendakwah bebas, Hashim Awaludin, makan secara berjemaah akan mewujudkan hubungan yang baik.

"Makan sedulang berupaya mengeratkan hubungan sesama insan.

"Rasulullah sering makan sedulang dengan anggota keluarganya kerana Maha Pencipta menjanjikan keberkatan kepada mereka yang mengamalkannya," katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Cerita musafir

Melihat jemaah yang berwajah asing, berbeza pemakaian dan loghat percakapan, Abdullah ditanya tentang tetamu-tetamu Allah itu.

"Ya, ada antara mereka terdiri daripada musafir yang datang dengan tujuan. Tidak ketinggalan ada orang yang sesat dan yang bermunajat, kita sambut dengan hati terbuka" katanya.


SETIAP hari, pihak masjid akan menyediakan 50 dulang untuk para jemaah yang datang bertandang ke sini.


Abdullah terus bercerita. Ujarnya, sejak zaman berzaman, setiap kali Ramadan, masjid itu akan diimarahkan dengan ibadah yang tidak pernah putus sejak fajar mula menyingsing sehingga lewat pagi.

Jemaah bukan saja didorong menunaikan solat sunat tarawih dan bermoreh, tetapi diajak bersama-sama menyemarakkan majlis witriah.

"Witriah adalah bacaan puji-pujian kepada Allah pada bulan Ramadan dan kalau hendak tahu, Masjid Kampung Hulu saja merupakan satu-satunya masjid yang mengekalkan amalan ini," ujar Abdullah.

Hal itu diakui oleh Setiausaha Biro Ekonomi Masjid Kampung Hulu, Yusop Tambri. Yusop yang juga kariah masjid tersebut sejak berumur 12 tahun berkata, tempat ibadat itu sememangnya dekat di hati masyarakat Kampung Hulu.

"Masjid ini sungguh istimewa dan gemar dilawati umat Islam lebih-lebih lagi terdapat makam Sayyid Abdullah Al-Haddad," katanya. Sayyid Abdullah Al-Haddah ialah seorang guru agama dan mempunyai ilmu tasawuf yang tinggi. Beliau dianggap sebagai wali Allah pada sekitar tahun 1800-an.

Sedar tidak sedar, langit semakin gelap. Itu menandakan azan Maghrib akan berkumandang pada bila-bila masa.

Abdullah mengenakan songkok lantas menaiki tangga untuk memukul beduk yang terletak betul-betul di atas gerbang masjid.

Layanan baik

Dia tidak hentam kromo mengalunkan irama sebaliknya nada irama yang dipalunya ada oktaf tersendiri.

"Beduk atau gendang yang digunakan bagi menandakan masuk waktu solat pada zaman dulu hanya terdapat di masjid ini," katanya sambil memberitahu paluan beduk hanya layak disempurnakan oleh pegawai masjid sahaja.

Sebaik azan dilaungkan, kurma dijamah dan tanpa mengenal latar belakang, empat individu berkongsi nasi yang dihidangkan dalam satu dulang.

Sudah terbiasa makan di masjid, seorang jemaah Myanmar yang mahu dikenali sebagai Ahmad, 32, memberitahu, kemiskinan hidup telah mengheretnya ke masjid tersebut.

"Saya bersyukur kerana orang masjid di sini melayan orang luar dengan baik," katanya.

Seorang jemaah wanita, Latifah Awang, 51, berkata, masjid itu telah mengikat hubungan persaudaraan dengan para jemaah lain.

"Selain gembira makan bersama, kami sesama jemaah sudah menjadi kawan baik," katanya yang sering ke masjid tersebut sejak dua tahun lalu.

Siti, 27, yang tinggal di Peringgit, Melaka pula sanggup hadir ke masjid kerana baginya aura masjid itu sungguh mempesona dan sukar didapati di mana-mana.

Meskipun Masjid Kampung Hulu dikelilingi kedai-kedai yang diusahakan oleh peniaga kaum Cina, ia sedikit pun tidak mengganggu keharmonian masjid ini.

Seperti kata Yusop: "Orang Cina di sini tak pernah merungut sebaliknya mereka sentiasa mengharapkan masjid ini meriah. Mereka kata itu boleh dijadikan sebagai panduan mereka bangun untuk mula bekerja."

Jaket penyejuk badan

Posted:

Jaket penyejuk badan

Jaket penyejuk badan


PEMAKAI akan kelihatan sedikit pelik kerana jaket tersebut akan menggelembung apabila digunakan.


KUCHOFUKU yang bermaksud 'pakaian berhawa dingin', telah menerima tempahan yang tinggi ekoran catuan tenaga elektrik di Jepun selepas bencana gempa bumi dan tsunami yang melanda negara itu pada 11 Mac lalu.

Permintaan terhadap produk yang mampu memberi kelegaan kepada tubuh badan daripada haba panas semakin meningkat dan mendapat perhatian.

Salah satunya ialah jaket Kuchofuku. Dua kipas elektrik di dalam jaket tersebut boleh dikawal untuk menyedut udara pada kelajuan yang berbeza, sekali gus membuatkan pakaian itu kelihatan kembung.

Walaupun kelihatan sedikit pelik disebabkan gelembung itu, setakat ini tiada pengguna yang mengeluh berpakaian sedemikian kerana lebih suka berasa sejuk berbanding kelihatan sedikit unik.

"Saya bekerja di tempat yang sangat panas dan perlu memakai pakaian lengan panjang, sebab itu saya datang ke sini untuk membeli jaket ini untuk kekal sejuk ketika bekerja," kata Ryo Igarashi yang ditemui ketika keluar dari pejabat Kuchofuku Sdn. Bhd. selepas membeli sepasang jaket berhawa dingin.

Igarashi, 33, menyatakan pakaian tersebut menawarkan kelegaan kepadanya yang bekerja di tapak pembinaan yang terdedah pada cuaca panas.

Hampir 1,000 syarikat di Jepun menggunakan Kuchofuku termasuklah syarikat gergasi automobil, pengeluar keluli, syarikat makanan dan firma pembinaan.

Selain itu, syarikat berkenaan turut menjual kusyen dan tilam berhawa dingin yang menggunakan sistem jaring plastik paten Kuchofuku yang membolehkan udara mengalir sambil menyokong berat badan.

Bateri untuk 11 jam

Produk tersebut dianggap paling signifikan sejak loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi ditutup gara-gara terjejas teruk dek bencana. Gangguan terhadap bekalan tenaga elektrik menyebabkan kerajaan mengisytiharkan syarikat-syarikat besar di Tokyo dan wilayah utara Tohoku wajar mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 15 peratus.

Inisiatif tersebut secara tidak langsung tidak memerlukan para pekerja menanggalkan tali leher atau menaikkan suhu penyaman udara untuk keselesaan semasa bertugas.


ICHIGAYA (kiri) menunjukkan dua buah kipas yang terdapat di belakang jaket Kuchofuku.


Lebih menarik, ia juga memberi kesejukan kepada pekerja buruh di tapak pembinaan.

Berdasarkan laporan pihak kastam, import kipas elektrik melalui pelabuhan Tokyo mencecah rekod tertinggi pada bulan Mei. Ia melambung sebanyak 70 peratus daripada tahun sebelumnya pada 1.24 juta unit.

Jelas Presiden syarikat Kuchofuku Sdn. Bhd., Hiroshi Ichigaya, kipas-kipas di dalam jaket Kuchofuku disambungkan pada pek bateri lithium-ion yang mampu bertahan selama 11 jam untuk sekali cas, menggunakan sedikit tenaga yang digunakan oleh alat penyaman udara konvensional.

Kata Ichigaya lagi, pakaiannya itu mengurangkan rasa panas dan menawarkan penyelesaian bertentangan iaitu seseorang akan berasa lebih sejuk sekiranya memakai baju yang lebih tebal berbanding membuka pakaian.

"Orang ramai kini cuba memakai senipis mungkin pakaian seperti kempen Super Cool Biz. Tetapi apabila menyarung Kuchofuku, lebih tebal fabrik jaket itu, tubuh anda akan lebih dingin," kata Ichigaya.

Sebanyak 20 liter udara sesaat akan berputar melalui jaket dan keluar menerusi kolar dan lengan baju bagi mengeringkan peluh dan menyejukkan tubuh badan si pemakai.

Idea mencipta jaket penyejuk badan peribadi tersebut mula bermain di fikiran jurutera Sony, Ichigaya selama dua dekad sebelum pada awal tahun 1990-an, dia berusaha mencipta alat penghawa dingin yang menggunakan tenaga elektrik yang sedikit.

"Idea ini muncul apabila memikirkan bahawa kita tidak memerlukan suhu yang sejuk untuk segenap ruang bilik. Apa yang penting individu yang berada di dalam merasai kedinginan itu," katanya

Kuchofuku yang pertama kali dilancarkan pada tahun 2004, telah menarik perhatian dan mendapat permintaan tinggi daripada pihak pengilang dan syarikat pembinaan. Menariknya baru-baru ini, mereka turut menerima tempahan yang banyak daripada kumpulan pekerja yang bekerja di pejabat dan suri rumah.

Jaket penyejuk udara bersaiz standard dijual pada harga 11, 000 yen (RM422), manakala saiz yang lain dijual pada harga yang lebih tinggi. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Hasrat tunaikan umrah berkecai

Posted:

Hasrat tunaikan umrah berkecai

Hasrat tunaikan umrah berkecai

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

ROHAIZA dan Muhammad Bahauddin terpaksa pulang semula ke rumah selepas nama tiada dalam senarai penerbangan ke Mekah di KLIA semalam.


KUALA LUMPUR – Hasrat dua beranak untuk menunaikan ibadah puasa 10 hari terakhir serta menyambut Aidilfitri di Mekah berkecai apabila kedua-dua mereka mendakwa menjadi mangsa penipuan ejen syarikat pengurusan umrah yang beroperasi di Wangsa Maju di sini.

Muhammad Bahauddin Arif Karkhi, 26, dan ibunya, Rohaiza Yaacob, 46, mendakwa, mereka hanya menyedari penipuan itu apabila mendapati nama mereka tiada dalam senarai penumpang umrah penerbangan Saudi Arabian Airlines yang sepatutnya berlepas petang semalam.

Muhammad Bahauddin berkata, ejen terbabit memberitahu bahawa dia dan ibunya sepatutnya berlepas ke Tanah Suci untuk menunaikan umrah pada pukul 3 petang semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Jangan tertipu kurma RM1

Posted:

Jangan tertipu kurma RM1

Jangan tertipu kurma RM1

Oleh NOOR HASLIZA NUSI
hasliza.nusi@kosmo.com.my


PERBEZAAN kurma tiruan (kiri) dan kurma asli yang kelihatan segar.


GEORGE TOWN – Permintaan tinggi buah kurma semasa bulan Ramadan menyaksikan ada segelintir peniaga mengambil kesempatan dengan menjual buah kurma yang dicampur dengan bahan pemanis.

Kebiasaannya, cara ini diamalkan oleh peniaga yang menjual buah kurma secara pukal atau timbang dengan harga yang lebih rendah.

Difahamkan, peniaga atau pemborong ini mengimport buah kurma yang berkualiti rendah secara pukal sebelum diproses bagi membolehkan buah kurma ini dijual semula.

Kosmo! diberitahu, buah-buah kurma ini digaul dengan gula merah dan disimpan beberapa lama untuk sebati sebelum dicampur semula dengan buah kurma kualiti sederhana.

"Hasilnya, buah kurma kualiti rendah ini akan terasa manis seperti kurma sebenar (buah kurma yang berkualiti baik) tapi sebenarnya ia telah dicampur gula merah.

"Buah kurma jenis ini dijual secara timbang dan banyak dijual di kedai-kedai runcit atau gerai kaki lima sepanjang Ramadan," ujar sumber yang memberitahu pernah mempraktikkan kaedah tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Kompas mohon maaf kepada Najib

Posted:

Kompas mohon maaf kepada Najib

Kompas mohon maaf kepada Najib


HARIANTO (kiri) memohon maaf kepada Najib mengenai tiga berita tidak benar yang disiarkan oleh akhbar Kompas baru-baru ini.


JAKARTA – Akhbar Kompas semalam memohon maaf kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan keluarganya atas satu laporan yang disiarkan pada 4 Ogos lalu yang berunsur fitnah.

Permohonan maaf itu adalah berkaitan dengan tulisan yang mengaitkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dengan sebuah syarikat perniagaan yang telah dinafikan kebenarannya dan juga cincin berlian berharga AS$24 juta (RM71.5 juta) yang sebenarnya tidak pernah dipesan oleh Rosmah.

Permohonan maaf itu juga merujuk kepada laporan tentang bakal besan Perdana Menteri yang dikatakan kononnya mempunyai hubungan dengan mafia Rusia.

"Atas berita tersebut, Pemimpin Redaksi Kompas, Rikard Bagun pada Sabtu (20 Ogos) di Jakarta, secara khusus menyatakan permintaan maafnya kepada ketua kerajaan dan keluarga," kata Rikard dalam Kompas Minggu semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Permata baharu Anfield

Posted:

Permata baharu Anfield

Permata baharu Anfield

LONDON – Dua gol selepas dua perlawanan membuktikan betapa bernilainya Luis Suarez (gambar) untuk membawa Liverpool kembali ke kelompok empat pasukan terbaik Liga Perdana England musim ini.

Bermula dari bangku simpanan pada aksi menentang Arsenal malam kelmarin, penyerang Uruguay itu bersama-sama Raul Meireles yang dimasukkan pada minit ke-70 berjaya membantu Liverpool mencatat kemenangan 2-0 ke atas Arsenal.

Gandingan dua pemain itu berjaya mencipta banyak peluang sekali gus dua jaringan terhasil menerusi gol sendiri Aaron Ramsey pada minit ke-78 dan jaringan Suarez pada penghujung perlawanan.

"Ia satu gandingan baik serta pertukaran yang berkesan. Bagaimanapun kami tetap gembira dengan aksi Andy Carroll dan Dirk Kuyt sebelum mereka dibawa keluar.

"Tapi apabila kami memiliki dua pemain berkualiti di bangku simpanan, tak salah untuk kami mempertaruhkan mereka," kata pengurus Liverpool, Kenny Dalglish.

Suarez sebelum ini menjaringkan gol tunggal Liverpool ketika seri 1-1 dengan Sunderland pada aksi sulung minggu lalu.

Dalglish turut menegaskan betapa pentingnya untuk menguruskan pembahagian beban pemain bagi mengelak kecederaan sambil mengakui kesilapannya ketika meletakkan Suarez dalam kesebelasan utama menentang Sunderland.

"Minggu lalu mungkin saya tidak berlaku adil terhadap Suarez. Saya rasa tidak adil untuk dia yang baru kembali menyertai skuad. Saya lihat dia begitu hebat pada sesi latihan dan berasakan dia perlu diturunkan.

"Memang dia masih mampu menjaringkan gol dan beraksi dengan baik pada perlawanan itu tetapi dia tidak dapat memiliki kekuatan sama seperti kebiasaannya," jelas Dalglish.

Suarez, 24, baru saja kembali ke England selepas membantu Uruguay menjuarai Copa America dan muncul pemain terbaik kejohanan selepas berjaya meledak empat gol. – Agensi

Peluang terakhir skuad negara

Posted:

Peluang terakhir skuad negara

Peluang terakhir skuad negara


PEMAIN negara tetap serius berlatih di Shenzhen semalam meskipun impian mereka meraih pingat sudah berkubur.


SHENZHEN – Skuad bola sepak negara bakal berdepan tugas getir apabila bertemu Republik Czech pada penentuan tempat ke-11 dan 12 di Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2011.

Selepas tewas kesemua tiga perlawanan di peringkat kumpulan, Malaysia berpeluang untuk memperbaiki ranking apabila menewaskan Thailand 5-4 menerusi penentuan sepakan penalti.

Begitupun, skuad negara mempersia-siakan peluang terbaik untuk melakar rekod baru pada temasya ini selepas tewas 1-5 kepada Kanada pada penentuan tempat kesembilan hingga 12 di Stadium Sekolah Sukan Shenzhen kelmarin.

Jurulatih, Aminuddin Hussin berkata, kekalahan itu adalah yang terburuk sepanjang empat perlawanan di Universiade 2011.

"Ini adalah aksi paling buruk di temasya ini. Saya berasa amat kecewa kerana para pemain tidak bermain dengan baik seperti mana yang diharapkan," kata Aminuddin ketika ditemui selepas aksi di Stadium Sekolah Sukan Shenzhen kelmarin.

"Corak permainan hari ini lebih kepada individu dan bukannya bermain secara berpasukan. Kita mungkin akan membuat rombakan secara besar-besaran pada aksi selepas ini."

Kini, skuad negara perlu menewaskan Republik Czech pada pertemuan di Stadium Pusat Sukan Bao'an Xixiang petang ini sekiranya masih berhajat untuk menamatkan saingan di tempat ke-11.

Bagaimanapun, Aminuddin berkata, dia berasa sedikit bimbang dengan situasi penjaga gol, Norhadi Ubaidillah yang mengalami kecederaan selepas bertembung dengan pemain Kanada kelmarin.

"Selepas terlepas peluang untuk menamatkan saingan di ranking kesembilan dan ke-10, kami tidak ada pilihan lain selain menewaskan Republik Czech pada aksi terakhir Isnin ini (esok).

"Namun, saya sedikit bimbang dengan situasi kecederaan bahu yang dialami Norhadi meskipun tidak begitu serius. Esok (hari ini) para pemain akan berehat bagi proses pemulihan.

Pada penampilan di Bangkok, Thaialand empat tahun lalu, skuad negara sekadar menduduki tempat ke-12 daripada 16 pasukan yang bertanding.

Sementara itu, aksi final Universiade 2011 bakal menemukan Jepun dan Britain manakala penentuan tempat ketiga antara Rusia dan Brazil yang bermain bersama Malaysia di peringkat kumpulan.

Kuartet 4x100m 'kunci mulut'

Posted:

Kuartet 4x100m 'kunci mulut'

Kuartet 4x100m 'kunci mulut'


SITI FATIMAH (kiri) antara tonggak dalam kuartet 4x100 meter wanita negara.


SHENZHEN - Kuartet 4x100m wanita negara diarah 'kunci mulut' selepas berlaku perbalahan kecil di Perkampungan Sukan pada temasya Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2011 kelmarin.

Insiden itu telah menyebabkan Nurul Sarah Abdul Kadir, Siti Fatimah Mohamad, Nor Jannah Hafiszah Jamaludin dan Siti Zubaidah Adabi 'melarikan diri' daripada petugas media sebaik menamatkan larian di Stadium Utama Shenzhen petang kelmarin.

Sejak dikejutkan dengan isu doping, tidak ada tanda-tanda yang menunjukkan kuartet ini akan berbaik semula.

Situasi itu bertambah buruk selepas masing-masing berbalas kenyataan di media kerana tidak berpuas hati antara satu sama lain, sekali gus telah mencetuskan pergaduhan kecil sebelum mereka bergabung dalam saringan pertama 4x100m pada Universiade 2011.

Bagaimanapun, keempat-empat pelari itu membuktikan bahawa masih mampu bekerja bersama dan memiliki sikap profesionalisme yang tinggi dalam diri asing-masing.

Bagi meredakan kontroversi, pengurus pasukan, Afizal Abu Othman menasihatkan mereka supaya berbaik-baik semula dan mengelak daripada membuat kenyataan di media.

Pada aksi kelmarin, kuartet 4x100 meter wanita sekadar menamatkan saringan pertama di tempat keenam, catatan masa 45.47s tetapi cukup memberangsangkan selepas sekian lama tidak menjalani latihan bersama.

Catatan masa itu jauh lebih pantas berbanding yang dilakukan ketika memenangi pingat emas Sukan Universiti ASEAN (AUG) di Chiangmai, Thailand tahun lalu (45.73s).

Ia hanya 0.14s perlahan berbanding rekod kebangsaan yang dirakam Yee Yi Ling, Nurul Sarah, Norjannah Hafiszah dan Siti Zubaidah di Poland, Julai 2010.

Misi di Shenzhen berjaya menyatukan semula kuartet ini dan Nor Jannah Hafiszah yang mempunyai catatan terbaik 100m wanita, 11.60s sudah kembali ke tanah air untuk melakukan persiapan ke Kejohanan Olahraga Dunia di Daegu, Korea Selatan minggu depan.

Namun, apakah mereka mampu bertahan sehingga temasya Sukan SEA 2011?

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Warna terang semarakkan Syawal

Posted:

Warna terang semarakkan Syawal

Warna terang semarakkan Syawal

Oleh IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
izyanliyana.darif@kosmo.com.my

BAGI pengasas butik konsep vintaj, Old Blossom Box, Jezmine Zaidan, 27, sememangnya baju tradisional begitu sinonim digayakan pada hari lebaran.

Mungkin bagi sesetengah orang, tidak lengkap rasanya jika tidak menyarungkan persalinan baju kurung, kebaya ataupun baju kurung Pahang pada pagi Syawal.

Namun, pereka muda itu mula memikirkan sesuatu yang baru. Jika sehelai blaus ataupun dres labuh sentiasa diminati dalam rekaan moden dan terkini, mengapa tidak trend tersebut tidak diaplikasi pada pakaian tradisional Melayu.

"Dari situ tercetusnya idea yang mendorong saya untuk bereksperimen menghasilkan koleksi baju kurung yang trendy, comel dan funky tanpa perlu mengubah potongan asas baju tersebut.

"Daripada hasil pemerhatian dan kajian yang dilakukan, maka saya mencipta koleksi fesyen raya Old Blossom Box (OBB) bertemakan Candy Raya Wonderland.

"Nama candy atau gula-gula menjadi pilihan memandangkan 60 pasang busana yang dihasilkannya berwarna-warni, sama seperti warna gula-gula terutamanya manisan lolipop.

"Pada masa yang sama, kuasa warna ini membantu menyuntik mood ceria bagaikan berada di taman fantasi," jelas Jezmine yang merupakan graduan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Selangor.

Berbicara selanjutnya, anak sulung daripada dua orang adik-beradik itu menyatakan ilham menghasilkan baju kurung warna kontra dan menerapkan bahagian kolar baju konsep comel tercetus daripada koleksi fesyen vintaj yang ditawarkan di OBB.

"Sejak beroperasi, butik OBB hanya memberi tumpuan kepada penjualan pakaian dan aksesori konsep vintaj. Jika diperhatikan kebanyakan baju stail vintaj banyak bermain dengan kolar potongan comel dan unik. Apabila konsep kolar ini digabungkan bersama baju kurung ternyata ia memberi nafas baru pada busana tradisional.

"Justeru, bagi menampakkan lagi unsur-unsur vintaj itu, saya menggunakan kain sifon, kain kapas dan renda vintaj yang ringkas dan tidak sarat dengan perincian manik dan labuci.

"Seterusnya, saya padankan bersama kain polka dot yang mengembalikan nostalgia era retro," tutur Jezmine yang menjual koleksi Candy Raya Wonderland pada harga antara RM289 hingga RM299.

Inspirasi warna buah-buahan

Sementara itu, seorang lagi pereka yang semakin dikenali para pencinta fesyen, Nik Erwan Nik Roseli, 25, turut mengambil pendekatan serupa iaitu menghasilkan busana hari lebaran berasaskan warna-warna terang dan kontra.


SELEBRITI ATILIA (enam dari kiri) kelihatan comel dan funky dalam persalinan baju kurung Sitrus Raya, rekaan Nik Erwan (tujuh dari kiri).


Menurut graduan Ijazah Rekaan Fesyen, Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka (FSSR), Universiti Teknologi Mara, Shah Alam, Selangor itu, konsep warna tersebut diinspirasi daripada warna buah seperti buah epal, nanas, tembikai dan jambu air.

"Saya ingin menyuntik kelainan dan mempamerkan keunikan pada himpunan busana hari raya pada tahun ini. Ironinya, saban tahun menjelang saja Aidilfitri, golongan wanita khususnya gemar menempah dan membeli baju raya warna lembut dan gelap.

"Jarang sekali, melihat wanita tampil bergaya pada pagi raya dengan baju kurung mahupun kebaya warna terang atau kontra. Mereka bimbang warna sedemikian bakal mengundang reaksi pelik dalam kalangan masyarakat.

"Nasihat saya, usah prejudis pada warna kerana warna-warna terang itu membantu menyerlahkan penampilan," jelas Nik Erwan mengenai koleksi fesyen Sitrus Raya rekaannya yang terdiri daripada baju kurung moden, baju kurung Pahang dan baju kurung pesak.

Tambahnya, pakaian berasaskan nuansa terang dan kontra sudah mula dipraktikkan oleh pencinta fesyen di London, Amerika Syarikat (AS) dan Paris.

Permintaan koleksi fesyen warna terang meningkat terutamanya pada musim bunga dan musim panas. Justeru, memandangkan cuaca di Malaysia panas dan lembap sepanjang tahun maka pakaian warna terang antara yang ideal dan menawan digayakan.

Memahami bukan semua wanita sanggup menyarungkan persalinan busana kasual atau santai berwarna terang dan kontra, maka Nik Erwan menyifatkan pakaian tradisional boleh dijadikan fasa permulaan bagi wanita membiasakan diri dengan warna-warna terang.

"Sebab itulah terciptanya koleksi lebaran Sitrus Raya. Koleksi ini hadir dalam 10 pasang baju tradisional pelbagai warna, potongan dan perincian.

"Selain menawarkan padanan baju rona merah jambu dan kain nuansa ungu atau baju hijau dan kain jingga, Sitrus Raya turut menampilkan teknik perincian yang menarik.

"Bagi konsep fesyen raya kali ini, saya banyak bermain dengan perincian batu-batu dan kayu-kayu potongan kecil berbanding taburan labuci atau manik," terang Nik Erwan yang menyasarkan jualan Sitrus Raya kepada kelompok remaja yang gemarkan fesyen unik dan ceria.


PAKAIAN tradisional berasaskan kain polka dot menyuntik elemen vintaj dan retro.


Menyentuh mengenai fabrik, Nik Erwan menyatakan koleksi Sitrus Raya menggunakan fabrik sutera Thai, satin Belanda, sifon, krep dan tafeta iaitu kain yang berkilat, nipis serta ringan.

"Bagi wanita bertubuh langsing, bermacam-macam fabrik ideal digayakan. Namun bagi wanita yang berbadan gempal Nik Erwan menyarankan supaya memilih koleksi Sitrus Raya yang diperbuat menggunakan kain sifon.

"Walaupun hari raya bakal menjelang, tempahan untuk Sitrus Raya masih terbuka khususnya buat pelanggan yang ingin menggayakan koleksi ini tatkala memenuhi undangan majlis rumah terbuka," ujar Nik Erwan kepada Stailo.

Merah pilihan Jovian

Dalam pada itu, pereka ternama, Jovian Mandagie turut menampilkan koleksi fesyen raya yang diberi nama Lebaran 2011. Jika tahun lalu, pereka kelahiran Jakarta, Indonesia itu mempamerkan kehebatan rekaan koleksi kaftan moden kontemporari tetapi pada tahun ini, Jovian menghasilkan busana tradisional Melayu yang diberi sentuhan moden.

Koleksi pakaian yang diperbuat daripada kain berjenama seperti Aldo Biyanki, Marco Lagotolla, Riechers Marescot dan Lady Villary itu menyaksikan kombinasi rekaan fesyen moden dan klasik.

Ini terbukti apabila Jovian mengambil inisiatif menghasilkan baju kurung Kedah yang dipadankan bersama kain ala pario dan baju kurung Kedah konsep jalur yang menampilkan perincian bunga timbul di bahagian kaki baju.

Menariknya, koleksi raya jenama Jovian Mandagie bukan saja hadir dalam rona lembut dan gelap malah, turut hadir dalam nuansa terang seperti jingga serta merah menyala.

Persalinan sedondon pada pagi aidilfitri

Posted:

Persalinan sedondon pada pagi aidilfitri

Persalinan sedondon pada pagi aidilfitri

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR
rosmalina.kadir@kosmo.com.my


AYU dan segak dengan pilihan busana rona warna lembut.


SETIAP kali tibanya Ramadan, pasangan kekasih, tunangan dan suami isteri pasti sedang memikirkan apakah corak dan warna sesuai untuk dipakai sedondon sempena menyambut Aidilfitri yang bakal tiba.

Pilihan busana sedondon sudah menjadi pilihan berzaman bagi menandakan keakraban dan kerukunan serta persefahaman di antara pasangan, begitu juga perasaan kasih sayang saat memilih busana sepadan untuk disarungkan.

Justeru, usah berfikir panjang kerana di Wisma Jakel pelbagai pilihan busana sedondon disediakan.

Bagi wanita, sudah pastinya pilihan baju kurung moden, baju kurung Pahang, baju kurung pesak gantung dan baju kurung Johor menjadi antara pilihan utama untuk Aidilfitri tahun ini.

Bagi lelaki pula, pilihan baju Melayu Johor dan baju Melayu cekak musang sememangnya menjadi busana tradisi turun-temurun. Lebih segak apabila dipadankan dengan samping daripada fabrik songket bercorak ringkas.

Menurut Eksekutif Pengiklanan dan Promosi Jakel Trading Kuala Lumpur, Fazreen Ramli, sempena musim perayaan Aidilfitri tahun ini, Jakel menampilkan pelbagai rekaan, warna dan corak baju kurung dan Melayu untuk disarungkan pada pagi lebaran.

"Pelanggan boleh membuat pilihan sama ada membeli baju kurung daripada rekaan kurung moden, kurung Pahang, kurung pesak gantung atau kurung Johor dalam fabrik kosong atau bercorak serta dihiasi perincian-perincian indah.


JAKEL menawarkan pelbagai rona fabrik terkini untuk mereka yang inginkan penampilan segar pada hari lebaran.


"Kesemua tawaran ini hadir dalam pelbagai saiz iaitu daripada saiz SS hingga saiz XXXL," katanya.

Menurut Fazreen, busana kurung dan baju Melayu yang ditawarkan tampil dalam pilihan-pilihan warna menawan dan terkini seperti kelabu, merah, coklat, biru firus, hijau pucuk pisang, ungu, merah jambu dan sebagainya.

"Busana-busana ini dihasilkan menggunakan fabrik bermutu tinggi seperti kain kapas, sutera, sifon bercorak, lycra bercorak, sutera Thai dan sebagainya.

"Pelanggan juga dapat membeli mengikut kemampuan masing-masing kerana harga yang ditawarkan amat berpatutan iaitu antara RM59 hingga RM799," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Resipi dari dapur kampung

Posted:

Resipi dari dapur kampung

Resipi dari dapur kampung

MENU daging masak kicap memang diminati golongan kanak-kanak dan juga dewasa.


MENGUNJUNGI restoran The Saddle yang terletak di Bukit Kiara Equestrian, Kuala Lumpur pasti menggamit nostalgia pada kampung halaman.

Struktur restoran yang secara holistik diperbuat daripada kayu membuatkan diri terasa seperti berada di kampung nenda tercinta. Ditambah pula dengan suasana hiasan dalaman restoran yang dihiasi elemen kemelayuan, walaupun didominasi sentuhan moden kontemporari.

Lebih menarik, suasana desa itu diperhebat dengan menu masakan yang diangkat daripada sajian kampung tradisional. Secara tidak langsung, pengalaman berbuka puasa di The Saddle dapat melepaskan kerinduan pengunjungnya terhadap keenakan masakan ibu.

Menurut Chef Ray Zainuddin Putih, 40, yang bertanggungjawab menyediakan masakan bufet Ramadan, menu kampung tradisional sememangnya cukup sinonim dengan juadah berbuka puasa. Ia selari dengan selera masyarakat Melayu yang menyukai lauk-pauk untuk dinikmati bersama nasi putih.

"Pengunjung berpeluang menjamu selera dengan seleksi sajian masakan kampung resipi warisan turun-temurun. Selain ikan kembung air asam, sup daging berempah dan kupang masak lemak, kami turut menyajikan kari kambing India dan sayur sambal.


CHEF RAY bersama sebahagian juadah bufet Ramadan yang disajikan di The Saddle.


"Bagi mereka yang 'wajib' berbuka puasa dengan nasi, kami menyajikan nasi putih dan nasi minyak. Ia enak dimakan bersama ayam masak merah, ulam-ulaman dan kurma ayam serta daging," jelas Chef Ray.

Beliau turut menyatakan bahawa The Saddle sesuai dijadikan lokasi berbuka puasa seisi keluarga memandangkan juadah untuk kanak-kanak juga disediakan seperti daging masak hitam manis, udang goreng kunyit dan kailan sos tiram.

Tambahnya, jika ingin menikmati pemandangan dan menghirup udara segar sewaktu menjamu selera, pengunjung boleh memilih ruang meja makan di tepi kolam renang dan taman mini.

Selain itu, bagi membangkitkan mood berbuka puasa, The Saddle menampilkan juga konsep gerai-gerai kecil yang menawarkan sajian laksa Kedah, kambing panggang, roti canai, dan gerai goreng-goreng.

Selain aneka minuman sejuk dan panas, seleksi manisan pula terdiri daripada bubur, kuih tradisional Melayu, buah-buahan, kek cawan dan aiskrim. menanti untuk membasahkan tekak anda. - IZYAN LIYANA MOHD. DARIF

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tiga penyelam ditemui selamat

Posted:

Tiga penyelam ditemui selamat

Tiga penyelam ditemui selamat

21/08/2011 2:55pm

KUCHING - Tiga penyelam termasuk dua warganegara Jepun ditemui dalam keadaan selamat selepas mereka dilaporkan hilang ketika pergi menyelam kira-kira 17 batu nautika dari Santubong tengah hari semalam.

Ketua Polis Daerah Kuching, Asisten Komisioner Mun Kok Keong ketika dihubungi Bernama berkata, penyelam terakhir selamat ditemui kira-kira jam 10.30 pagi tadi di pantai pusat peranginan Damai Puri iaitu warga Jepun Hisashi Koze.

Seorang lagi warga Jepun Satoo Makoto dan rakyat tempatan Chai Teck Hua diselamatkan pihak Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) semalam tidak jauh dari tempat mereka menyelam.

"Koze dijumpai awal pagi ini dekat pantai pusat peranginan Damai Puri selepas dikatakan berjaya berenang sendiri ke pantai," katanya.

Ketiga-tiga penyelam berkenaan dikatakan sedang membuat eksplorasi dasar laut sedalam 25 meter ke atas sebuah rangka kapal perang Jepun Karoti Maru peninggalan zaman Perang Dunia Kedua.

Rangka kapal perang tersebut merupakan antara lokasi menyelam popular di sekitar perairan Santubong. - Bernama

Mayat dalam longkang

Posted:

Mayat dalam longkang

Mayat dalam longkang

21/08/2011 2:51pm

PORT DICKSON - Mayat seorang lelaki dijumpai dalam longkang di stadium mini Padang Merdeka di sini, pagi ini.

Ketua Polis Daerah Port Dickson, Supritendan Baljit Singh berkata, mangsa dikenali sebagai Nor Azlan Mohd Nor, 29, seorang yang dibuang daerah kerana kesalahan jenayah yang berasal dari Perak.

"Polis menerima panggilan mengenai penemuan mayat itu dari orang awam pada kira-kira pukul 12.05 pagi ini," katanya ketika dihubungi.

Baljit berkata, terdapat kesan kecederaan di kepala mangsa.

"Siasatan awal mendapati mangsa mati dipercayai terbabit dalam satu pergaduhan di stadium mini di situ sebelum mayatnya dicampakkan ke dalam longkang. Setakat ini polis menahan seorang suspek," katanya ketika dihubungi. - Bernama

Maut kereta terhumbang ke longkang

Posted:

Maut kereta terhumbang ke longkang

Maut kereta terhumbang ke longkang

21/08/2011 2:49pm

IPOH - Seorang lelaki terbunuh selepas kereta yang dipandunya terbabas dan terhumban ke dalam longkang yang dipenuhi air di Jalan Medan Ipoh di sini hari ini.

Ketua Polis Trafik Daerah Ipoh, Deputi Supritendan Mohd. Rodzi Rejab berkata, mangsa Lim Cheng Woei, 27, bekerja sendiri dan berasal dari Butterworth yang mengalami cedera parah di kepala dan badan, meninggal dunia di tempat kejadian.

Mayat mangsa dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun untuk bedah siasat, katanya ketika dihubungi hari ini.

Rodzi berkata kejadian berlaku pada 8 pagi tadi, apabila kereta jenis Proton Iswara yang dipandu mangsa dikatakan cuba membuat pusingan U tetapi gagal lalu terbabas dan terhumban ke dalam longkang.

Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian untuk mengeluarkan mayat mangsa yang terperangkap di dalam keretanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bayi baru lahir ada gigi

Posted:

Bayi baru lahir ada gigi

Bayi baru lahir ada gigi

SUMMER WHELAN tersenyum menampakkan dua batang gigi depannya.


NEWCASTLE, Britain - Tangisan seorang bayi beberapa minit selepas dia dilahirkan mengejutkan sepasang suami isteri apabila mereka melihat dia memiliki dua batang gigi kacip, lapor sebuah akhbar semalam.

Biasanya, gigi pertama hanya tumbuh apabila bayi mencapai usia di antara enam bulan hingga setahun.

Namun, Summer Whelan dilahirkan dengan dua gigi kacip yang lengkap pada geraham bawahnya.

Bayi perempuan milik Andy Whelan, 35 dan isterinya yang berusia 31 tahun, Karen itu dilahirkan dengan berat 3.1 kilogram di sebuah hospital di sini, tenggara England pada 20 Julai lalu.

"Sejurus selepas Summer dilahirkan, dia menangis dan saya menjerit 'dia memiliki dua gigi depan'," katanya.

"Dia berada dalam keadaan baik,'' tambah wanita tersebut. - Agensi

Reman suspek penyerang pelajar Malaysia dilanjutkan

Posted:

Reman suspek penyerang pelajar Malaysia dilanjutkan

Reman suspek penyerang pelajar Malaysia dilanjutkan


LAKARAN pelukis mahkamah menunjukkan Reece Donovan, suspek yang didakwa kerana menyamun pelakar Malaysia, Asyraf Rosli (gambar kecil).


LONDON, Britain - Tahanan reman ke atas seorang lelaki yang didakwa menyamun dan mencederakan pelajar Malaysia, Asyraf Haziq Rosli dilanjutkan selepas dia dihadapkan semula ke mahkamah kelmarin.

Lelaki berkenaan, Reece Donovan pertama kali dihadapkan di sebuah mahkamah tempatan 13 Ogos lalu kerana menyamun Asyraf di Barking, timur bandar raya ini semasa beberapa bandar utama Britain dilanda rusuhan pada 8 Ogos lalu.

Donovan, 21, dituduh mencuri sebuah konsol permainan video dan sebuah telefon bimbit milik pelajar jurusan perakaunan tersebut.

Insiden itu yang dirakam kamera sistem litar tertutup (CCTV) pihak berkuasa tempatan, menunjukkan beberapa lelaki kelihatan cuba membantu Asyraf, 20, untuk berdiri selepas rahangnya patah akibat menjadi mangsa serangan sekumpulan perusuh yang turut mencuri basikalnya.

Namun, mereka kemudian dilihat menyelongkar dan melarikan barangan di dalam beg sandang pelajar itu.

Klip video kejadian itu yang mencetuskan kemarahan orang ramai, telah ditonton lebih 3 juta kali di Internet.

Muncul di Mahkamah Diraja Wood Green, utara bandar raya ini untuk perbicaraan awal kes berkenaan Donovan dilihat memakai baju-T kelabu dan seluar trek biru.

Dia yang tidak membuat sebarang pengakuan, sebelum ditahan semula sementara menunggu kes itu dibicarakan pada untuk 10 Oktober depan.

Dalam perkembangan berkaitan, Asyraf ketika bercakap pada satu sidang media di sini pada Khamis lalu menyatakan, insiden yang menimpa dirinya tidak akan berlaku di Malaysia.

"Negara kami (Malaysia) adalah teratur manakala pasukan polis melakukan tugas mereka dengan lebih efisien," katanya.

Sebelum ini, beberapa perusuh yang terbabit dalam jenayah mencuri semasa rusuhan besar-besaran itu dihukum penjara di antara 18 bulan hingga empat tahun.

Lima orang maut manakala lebih 16 cedera dalam rusuhan tersebut yang tercetus akibat tindakan polis menembak mati seorang lelaki, lMarck Duggan. - AFP

Awan debu 'telan' bandar

Posted:

Awan debu 'telan' bandar

Awan debu 'telan' bandar


GUMPALAN awan debu gergasi 'menelan' bandar raya Phoenix pada Khamis lalu.


PHOENIX, Amerika Syarikat (AS) - Awan debu gergasi menyelubungi bandar raya ini, buat kali ketiga dalam tempoh kurang dua bulan, lapor sebuah akhbar semalam.

Tembok debu menyelimuti kota metropolitan berkenaan Khamis lalu dengan langit bertukar warna coklat manakala jarak penglihatan pula berkurangan sekali gus menjadikan keadaan merbahaya untuk memandu.

Awan debu dikenali sebagai 'Habook' itu turut menyebabkan beberapa penerbangan tergendala selama hampir sejam tetapi tiada sebarang kecederaan dilaporkan akibat fenomena tersebut. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tatang karakter tanpa ego

Posted:

Tatang karakter tanpa ego

Tatang karakter tanpa ego

KECUALI Faizal Hussien, empat aktor, Shoffi, Bront, Namron serta Pekin ini merupakan regu lepak yang serasi. Tolak Pekin pula, mereka ini membawa dendam Dukun yang tidak kesampaian.


ADA yang signifikan kenapa lima muka pengisi layar seni itu disatukan dalam pertemuan bersalut suasana Lebaran kali ini. Jawapannya mudah, mereka antara pemeran besar milik Malaya dan jika dialirkan ke ruang paling tepat, barisan aktor itu punya ikatan naluri sementelah terbitnya sebuah naskhah yang ditunggu-tunggu, Bunohan dapat dipersembahkan kepada umum.

Mengheret judul karya Dain Said ke dalam penyatuan semula Faizal Hussein bersama Bront Palarae, Namron, Shoffi Jikan dan Pekin Ibrahim itu sudah menjadi motif yang jelas. Secara tersembunyi, tolak nama Pekin seorang, mereka itu jugalah antara penyandang watak penting dalam judul Dukun, filem cereka pertama Dain yang dibikin lebih empat tahun dulu. Malangnya, atas alasan sensitiviti dan kemanusiaan, filem adaptasi kisah jenayah Mona Fandey yang pernah menggegar negara lebih 15 tahun lalu, terhukum beku dalam stor simpanan, sehingga entah sampai bila.

Lantas, ibarat dendam kesenian mencari kesejagatan, Bunohan inilah yang ditunggu-tunggu.

"Memanglah. Kalau ikutkan pun, Dain sudah mula bercakap-cakap tentang Bunohan ini sejak penggambaran Dukun lagi. Watak saya sendiri memang sudah diberitahu Dain lama dahulu. Jadi bila Dukun tak keluar-keluar, masing-masing tunggu Bunohan pula, harap-harap jadi," aktor paling senior di kalangan angkatan ini, Faizal jadi pendahulu memulakan diskusi.

Dari satu sisi yang ketara, pakatan ini sendiri bukan calang-calang aktor. Biarpun masing-masing lahir dari kepompong yang berlainan acuan tetapi graf impak lakon mereka hanya jauhari yang mengenal manikam.

Kali ini, kecuali Faizal Hussein yang terlebih dahulu mengecap kegemilangan, paling diingati dan di mata pemujanya, dia masih Azroy Gila-Gila Remaja, si hero jambu yang punya senyuman paling manis. Bront pula sudah meraih trofi Pelakon Lelaki Terbaik, Shoffi sedang beraja dengan karakter Ajeeb yang dibinanya dalam KL Gangster, Pekin semakin mendapat tempat di mata pengarah handalan Mamat Khalid manakala Namron, penggiat teater yang sudah bergelar 'sifu' kepada pelajar-pelajar yang pernah mendapat asuhannya di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) dahulu.


BERBEZA generasi serta haluan seni, angkatan aktor ini antara yang sedang dominan.


Dari situ terbit pertanyaan, tidak tercabar ego masing-masing atau bagaimana meletakkan ego dan emas di dada agar seimbang tidak terbunuh oleh setiap karakter berbeza.

"Baik dari segi intonasi atau posisi, semua sudah dibasuh semasa sesi latihan, jadi soal peletakan diri itu sudah cantik. Bila timbul rasa sayu dan sedih masa penggambaran tamat. Itu maknanya filem itu sesuatu. Antara kami semua, tak ada sesiapa yang nak tonjolkan diri, setiap watak ada karakter tersendiri dan berlakon dengan ikhlas," ujar Faizal.

Disahut oleh Pekin: "Mulanya kekok juga bila berada di kalangan aktor serba-boleh ini tapi bila hadir untuk sesi latihan, masuk dan meresap ke dalam watak, saya dapat rasa macam dah siap ada isipadu dan sukatan tertentu. Kita sudah tahu nak letak garam banyak mana semasa penggambaran dijalankan."

Menambah bab isipadu yang dijentik si Pekin, Faizal menambah: "Setiap watak akan bergerak bersama latar dan cuaca. Suhu dan warna cuaca akan ikut warna karakter. Sebab itulah penggambaran dilakukan pada musim monsun. Musim itu ada banyak warna. Boleh dikatakan, kami semua buat filem ini bukan sebab tawaran kewangan."

Bront seperti biasa. Tersenyum sambil memeluk tubuh sebelum melontarkan pandangan, dengan perlahan dia mengakui, melihatkan barisan pelakon sahaja, pelakon mana sekalipun tidak akan menolak tawaran Bunohan.

"Bila bekerja dengan pelakon yang hebat-hebat, kita cuma kena fokus dan percaya kepada regu kita, tak perlu lagi nak bereksperimen dan tak perlu nak jaga punggung sesiapa. Nak dapat tawaran filem sebegini lima tahun sekali pun susah," beritahunya yang dalam proses akhir menyudahkan filem arahannya, 3 Rasa.

Sejiwa dengan penerangan sesama ahli geng Bunohan, bagi Namron, tiada soal ego harus berbangkit sebaliknya peluang berganding dengan pelakon yang tahu apa itu lakonan dan ada keserasian, secara automatik akan mengangkat impak lakonan kepada pihak yang lain.

"Bila setiap orang boleh tatang isi karakter, masing-masing akan bertembung dan cetuskan impak lain, ia semacam magis untuk sesebuah filem.

"Sebelum penggambaran bermula, kita sudah bina momentum lakonan. Senang kerja, tapi kalau berlakon dengan pelakon yang bina tembok (ego), susahlah.


GANDINGAN antara pelakon sandaran Dain Said ini akan dapat disaksikan dalam Bunohan yang bakal ditayangkan hujung tahun ini.


"Satu hal lagi, kecuali dengan Faizal, kami yang lain-lain ini, kami macam geng walaupun di luar set penggambaran, dan walaupun setiap orang ada grup masing-masing kami selalu berjumpa, borak dan lepak pasal kerja dan projek-projek akan datang," hurai Namron yang kini sibuk di lokasi penggambaran filem Langgar arahan Sein Ruffege.

Menjadi tuan rumah semasa fotografi, Shoffi Jikan antara yang lantang bicaranya. Seperti mana bersungguh-sungguh dia walaupun hanya menjayakan sekecil-kecil watak, kata Shoffi:

"Saya gelarkan corak lakonan kami dalam Bunohan sebagai lakonan sifar. Ia seperti insignificant of significant. Ibaratnya berlakon di bawah par, watak yang diberikan itu sudah penuh, limpah dan kami cuma tatang ia sebaik-baiknya. Watak itu sendiri sangat halus," ujar Shoffi semacam berfalsafah pula.

Meriah dengan lontaran-lontaran yang jarang diperoleh dalam temu bual formal, sesi himpunan lima aktor ini berlangsung penuh santai. Mereka dalam zon selesa, tidak perlu takut, atau risau-risau ada soalan sensasi yang datang menerpa.

Perlu juga diketahui, geng aktor juga handal bergosip jika sesekali bertemu begini. Lebih parah lagi, gosip mereka lebih tajam hinggakan sekali petik, hampir luruh jantung dibuatnya.

"Kami macam begini saja, kalau bercerita pun tentang apa yang berlaku dalam industri, gosip-gosip industri sahaja. Tentang nasib orang-orang macam kami, apa yang mahu tak sama dengan apa yang pengarah atau penerbit mahu. Kadang-kadang terpaksa juga melakonkan sesuatu lakonan walaupun ia tidak logik langsung dengan latar belakang karakter dalam sinopsis. Payah, itu antara faktor yang buat saya kecewa," luah Bront.

Seiring topik yang hampir sama, Namron juga ada topik yang menarik untuk dikongsi:

"Saya selalu dapat bezakan dua jenis kerja, satu buat kerja berlakon kerana 'job' dan satu lagi berlakon kerana 'profession'. Bila pergi berlakon kerana job, saya akan berlakon untuk duit, tapi bekerja dalam situasi 'profession', jiwanya lebih besar. Itu terpulang kepada skrip dan siapa regu di lokasi."

Menadah telinga dengan kejujuran yang terpamer, terdetik juga, alangkah bagusnya kalau diskusi sedalam itu dan terbuka sebegitu juga dapat diperoleh bersama lebih ramai aktor atau aktres pujaan Malaya yang lain.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Iklan Nurul cetus kontroversi

Posted:

Iklan Nurul cetus kontroversi

Iklan Nurul cetus kontroversi


POSTER kempen iklan terbaharu Nurul yang mengundang kontroversi.


AWAL minggu lalu, nama Nurul Huda Wahab menjadi sasaran serangan penulis-penulis blog. Lebih kecoh lagi, ada yang menyuarakan kemarahan sambil menyelar poster iklan produk pelangsingan badan Glow & Glamour yang memaparkan Nurul Wahab dalam pakaian menjolok mata. Kemarahan mereka bertambah kerana Nurul dirakam berlatarbelakangkan imej masjid sekali gus dianggap sebagai satu tindakan biadab.

Nurul turut berdepan kata-kata cemuhan. Dia turut disindir seksi tidak bertempat dan tidak mempedulikan sensitiviti umum tambahan pula kempen berkenaan diterbitkan untuk bulan Ramadan.

Bagaimanapun, komen-komen dan teguran daripada pelbagai pihak itu sebenarnya satu tindakan yang masuk akal. Hasil komen-komen berkenaan, barulah Nurul serta pengurusnya, Badrul Hisham menyedari salah percaturan pihak yang berkenaan.

Perkara itu dimaklumkan kepada pihak Glow & Glamour dan tidak sampai dua hari, iklan yang mengundang kontroversi itu ditarik balik daripada penyiaran di media cetak dan elektronik. Pihak Glow & Glamour sendiri sudah tampil dengan kenyataan maaf.

"Sebenarnya komen-komen itu bagus, kami terima setiap teguran yang baik dengan hati terbuka kerana dari situ juga kami menerima maklum balas untuk dikemukakan kepada pihak yang bertanggungjawab. Tapi jika teguran itu sekadar maki-hamun dan bersifat serangan peribadi, itu terpulang.


NURUL menerima banyak teguran gara-gara kempen terbaharu iklan Glow & Glamour yang dikatakan menjolok mata dan tidak sesuai diterbitkan pada bulan Ramadan. Iklan berkenaan ditarik penyiarannya susulan perbincangan dengan pengeluar.


"Iklan produk pelangsingan badan dan poster itu tidak salah tetapi tersalah siar pada bulan puasa dan berlatarbelakangkan imej masjid. Itu memang tidak kena. Pihak Glow & Glamour sendiri mengakui bahawa mereka terlepas pandang sensitiviti umat Islam," jelas Badrul.

Nurul ketika dihubungi, enggan mengulas panjang tetapi menjelaskan, pihak pengurusannya serta pihak Glow & Glamour akan memberikan kenyataan.

"Pihak kami sudahpun berbincang, perkara tersebut berlaku kerana kurang kefahaman terhadap sensitiviti agama Islam. Soal dihentam kerana iklan berkenaan, saya lebih senang ambil keputusan untuk berdiam sahaja," katanya yang berada di Sandakan, Sabah atas urusan perniagaan.

Sementara itu, Pengurus Pemasaran Glow & Glamour, Claire Ong menjelaskan pihaknya tidak mengetahui tentang etika pemakaian ketika Ramadan bahkan reka bentuk iklan itu sendiri dibuat oleh pereka bukan Muslim.

Claire berkata, semasa iklan itu diserahkan kepada pihak penyiar, mereka tidak mendapat sebarang respons negatif.

"Glow & Glamour sendiri dinaungi oleh orang bukan Islam, jadi kami akui kurang arif tentang sensitiviti pemakaian serta imej-imej yang boleh mendatangkan kemarahan.

"Selepas poster itu dimuat-naik dalam laman Facebook dan laman web rasmi kami, ia mendapat reaksi yang sangat cepat. Jadi kami memohon maaf secara terbuka terhadap pihak Nurul serta seluruh umat Islam kerana menimbulkan kontroversi dengan penyiaran iklan tersebut. Kami juga telah membuat keputusan menarik balik penyiaran iklan tersebut," katanya semasa dihubungi Sensasi Bintang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Debaran Raja Farah

Posted:

Debaran Raja Farah

Debaran Raja Farah


FARAH dan suami, Megat Bashiron berharap perkahwinan mereka diserikan dengan cahaya mata.


LIHAT sahaja gayanya, Raja Farah bukan lagi pelakon remaja seperti yang dilihat dalam siri drama Kau & Aku. Barangkali karakter Sofea lakonannya dalam filem Aku Masih Dara benar-benar sudah melekat dalam dirinya.

Status perkahwinan ditokok tergerak hati dek kematangan serta kerelaan sendiri menjadi butiran yang mengisi luahan Raja Farah Raja Aziz ketika bercakap tentang hijrah yang sedang didepaninya.

Dia yang kini bergelar isteri kepada Megat Bashiron Qhuyum itu sudah lebih dua bulan tampil bertudung. Namun, kesibukan mengisi jadual penggambaran serta gerbang hidup sebagai isteri yang digalas menyebabkan kelibat Raja Farah yang lengkap bertudung hanya dapat disaksikan media sewaktu hadir majlis berbuka puasa dan rakaman Melodi Raya 2011, di ibu kota, minggu lalu.

"Ketika mula-mula hendak memakai tudung, saya hanya berselendang, tapi secara rasminya saya bertudung secara lengkap sejak lebih sebulan lalu. Itupun selepas saya mendapatkan pandangan daripada suami dan ibu.

"Sebenarnya, sebelum bertemu jodoh lagi saya ada berniat untuk bertudung, cuma tidak tahu bila. Tapi selepas satu penggambaran drama yang kebetulannya dilakukan berhampiran sebuah butik tudung, saya terus tertarik dan beli beberapa helai tudung pelbagai warna," katanya yang menerima banyak reaksi selepas berimej muslimah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved