Jumaat, 3 Jun 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Sistem beraja di Malaysia

Posted:

Sistem beraja di Malaysia

Sistem beraja di MalaysiaSEGALA-GALANYA bermula daripada dasar Malayan Union yang diperkenalkan pada 4 April 1946 di Tanah Melayu oleh Parti Buruh Britain.

Sebaik Perang Dunia Kedua tamat, British yang kembali ke Tanah Melayu mengusir tentera Jepun menganggap kedaulatan Tanah Melayu sudah tidak wujud. Malah, British berpendapat sudah tiba masanya mereka berkuasa dalam menentukan sistem pentadbiran Tanah Melayu.

Bertitik-tolak daripada pascapeperangan berkenaan tanpa melakukan sebarangan rundingan bersama wakil orang Melayu, British mengambil keputusan memperkenalkan Malayan Union.

Malangnya, dasar Malayan Union telah menimbulkan ketidakpuasan hati dalam kalangan orang Melayu.

Ketika itu, Dato Onn Jaafar, Dr. Burhanudin Helmi pegawai, kumpulan bangsawan dan segelintir orang Melayu menentang Malayan Union.

Mereka rasa terhina dengan sikap British yang angkuh dan bertindak sesuka hati dalam mewujudkan pentadbiran baru di Tanah Melayu. Lebih menyemarakkan kemarahan apabila British mahu menghapuskan kedaulatan raja-raja Melayu.

Raja-raja Melayu bukan saja diminta menyerahkan kedaulatan negeri masing-masing kepada British malah undang-undang baru diperkenalkan kepada raja-raja. Secara tidak langsung, dasar Malayan Union itu sendiri yang menyebabkan orang Melayu hilang sabar dan tercabar apabila kedaulatan raja-raja dan maruah bangsa diperkotak-katik oleh bangsa asing.

Menurut tokoh sejarah Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim, fenomena kebangkitan dan kemarahan orang Melayu memberi kejutan kepada pihak British yang selama ini menyifatkan orang Melayu mudah menurut perintah.

Ujarnya, jika orang Melayu pada era itu tidak bangkit menentang Malayan Union, tidak mustahil Tanah Melayu atau Malaysia hari ini tidak mempunyai raja-raja berdaulat yang memayungi negara.

"Episod kemarahan orang Melayu terhadap Malayan Union telah membawa berita baik khususnya kepada orang Melayu.

"Bagi memastikan institusi Raja-Raja Melayu tidak dihapuskan dan terus kekal, maka jawatan Yang di-Pertuan Agong diwujudkan hasil daripada Suruhanjaya Reid yang merangka Perlembagaan Persekutuan. Ini disebabkan berdasarkan laporan Suruhanjaya Reid, Persekutuan Tanah Melayu yang mengecapi kemerdekaan wajar diketuai seorang raja," jelas Kay Kim yang turut memberitahu jawatan Yang di-Pertuan Agong diwujudkan pada Ogos 1957 selepas mendapat perkenan Majlis Raja-Raja.

Sistem monarkiMemandangkan Malaysia memiliki Raja-Raja Melayu dari sembilan buah negeri seperti iaitu Negeri Sembilan, Selangor, Perlis, Terengganu, Kedah, Kelantan, Pahang, Johor dan Perak, maka setiap raja diberi peluang memegang jawatan Yang di-Pertuan Agong dalam tempoh lima tahun. Ia termaktub dalam Perkara 32 Perlembagaan Persekutuan.

Secara amnya, jawatan Yang di-Pertuan Agong bukanlah jawatan yang diwarisi turun temurun. Yang di-Pertuan Agong bertindak sebagai ketua negara yang memayungi rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum, agama, fahaman politik dan taraf kehidupan.

Malaysia mengamalkan sistem raja berperlembagaan dalam demokrasi berparlimen pada dua peringkat iaitu peringkat Persekutuan dan peringkat Negeri.

Pada peringkat Persekutuan, ketua negara merupakan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong manakala di peringkat negeri ketua negeri dikenali dengan pelbagai nama seperti Sultan, Raja, Yang di-Pertuan Besar atau Yang Dipertua Negeri.

Raja berperlembagaan bermaksud sistem beraja mengikut perlembagaan. Yang di-Pertuan Agong bertindak mengikut nasihat Jemaah Menteri manakala raja di sesebuah negeri pula bertindak menurut nasihat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO).

Berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong, dilantik menerusi undi sulit dan persidangan oleh Majlis Raja-raja yang dihadiri oleh sembilan raja setiap negeri.

Seorang lagi pakar sejarah, Profesor Datuk Dr. Ramlah Adam memberitahu, sistem beraja di Tanah Melayu sudah mula wujud sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka sekitar tahun 1400 yang diasaskan Parameswara iaitu seorang putera raja Srivijaya dari Palembang.

Evolusi sistem beraja


PENENTANGAN Orang Melayu terhadap Malayan Union meneruskan legasi raja-raja berdaulat yang memayungi negara.


Meskipun pada satu ketika Melaka pernah lumpuh akibat diserang Portugis tetapi sistem kerajaan dan raja sentiasa ada apabila putera Sultan Alauddin Riayat Shah II anak kepada Sultan Mahmud Shah menubuhkan Kesultanan Johor di Johor bagi meneruskan dan mewarisi Kesultanan Melaka.

"Sistem beraja di Malaysia turut mengalami evolusi sejajar dengan peredaran masa tanpa sedikitpun menjejaskan hak dan keistimewaan raja itu sendiri. Lagipun peranan raja pada zaman dulu dan kini sudah berbeza.

"Dahulu raja mempunyai kuasa mutlak. Segala arahan, cadangan dan keputusan diputuskan oleh raja kerana pada masa itu Dewan Rakyat dan Parlimen belum wujud. Hari ini, negara yang mengamalkan konsepkan demokrasi segala keputusan dan rang undang-undang yang dibuat perlu dibincang terlebih dahulu tetapi perlu mendapat perkenan raja," jelas Ramlah kepada Kosmo!.

Tambah Ramlah, Yang di-Pertuan Agong adalah lambang keutuhan negara. Sebagai ketua negara, Yang di-Pertuan Agong mempunyai peranan dan kuasa penting pada pentadbiran negara serta rakyat seperti yang termaktub dalam Perlembagaan.

Selain bertindak sebagai ketua agama Islam, Yang di-Pertuan Agong turut berfungsi dalam tiga cabang utama iaitu eksekutif kerajaan, legislatif dan kehakiman. Dalam cabang eksekutif kerajaan, Agong berkuasa melantik Perdana Menteri, selepas pilihan raya umum manakala diperingkat legislatif pula Agong merupakan salah satu komponen Parlimen yang bertindak memanggil dan membubar Parlimen.

Sementara itu, dalam cabang kehakiman, Agong mempunyai peranan besar melantik ketua hakim negara selepas berunding bersama Majlis Raja-Raja berdasarkan nasihat Perdana Menteri.

Menyentuh mengenai cabaran dan kesukaran Yang di-Pertuan Agong pada hari ini yang berhadapan dengan ancaman pihak tidak bertanggungjawab untuk membubarkan sistem beraja di Malaysia, Ramlah menjawab ringkas:

"Raja mahupun jawatan Yang di-Pertuan Agong sentiasa terpelihara dan dilindungi. Perkara 181 (1), Perlembagaan Persekutuan sememangnya menjamin kedaulatan dan kuasa raja untuk terus memayungi negara.

"Rakyat tidak sewajarnya mempertikaikan peranan dan kedaulatan raja-raja. Kita seharusnya menghormati raja seperti yang termaktub dalam ikrar taat setia, Rukun Negara yang berbunyi, Kesetiaan kepada Raja dan Negara," tutur Ramlah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Enjin enam silinder sebaris diperkenalkan

Posted:

Enjin enam silinder sebaris diperkenalkan

Enjin enam silinder sebaris diperkenalkan

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.ashraf@kosmo.com.myPENGENAAN enjin enam silinder sebaris pada motosikal bermula sejak era 1970-an. Dengan teknologi pada zaman tersebut, binaan enjin sebaris memiliki ciri sama ada amat panjang atau amat lebar. Malah pada ketika itu, konsep mengguna pakai enjin tersebut dianggap sebagai sesuatu yang tidak praktikal pada sesebuah motosikal.

Biarpun begitu, tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga enjin enam silinder sebaris yang dihasilkan pada zaman itu yang bagus. Namun, apabila dinilai pada soal nisbah kuasa-berat, keputusannya kurang memuaskan.

Mungkin disebabkan faktor enjin enam silinder sebaris yang besar dan berat, sekali gus menjadi beban pada motosikal. Kuasa tambahan diperlukan untuk menyelesaikan kedua-dua faktor tersebut.

Benelli, syarikat pengeluar jentera Itali merupakan perintis industri apabila memperkenalkan motosikal pertama dengan enjin enam silinder sebaris menerusi model Benelli 750 Sei pada tahun 1972. Tidak lama kemudiannya, dua pemain Jepun mengikuti rentak sama. Bermula dengan Honda CBX1000 pada tahun 1978 dan kemudiannya model Kawasaki KZ1300 tahun 1979.

Selepas itu, motosikal dengan enjin panjang tidak menjadi pilihan utama pengeluar kenderaan. Senario mula berubah apabila Suzuki menayangkan motosikal konsep Stratosphere di Tokyo Motor Show enam tahun lalu. Ia dilengkapi enjin enam silinder sebaris 1,100cc. Namun sehingga kini, tiada khabar berita mengenainya.

Tahun 2009, BMW pula mengetengahkan model konsepnya, BMW Concept 6 di Pameran Motor Antarabangsa Milan di Itali. Tiada siapa sangka pengeluar kenderaan Jerman itu menunjukkan usaha seolah-olah mahu menghidupkan semula penggunaan enjin enam silinder sebaris pada motosikal. Mereka benar-benar merealisasikannya!

Dua varian iaitu K 1600 GT dan K 1600 GTL diperkenalkan pada Pameran Antarabangsa Intermot 2010 di Cologne, Jerman. Jualannya pula bermula pada Mac 2011.

Untuk pasaran tempatan, kedua-dua model tourer tersebut baru sahaja ditawarkan oleh BMW Group Malaysia (BMW Malaysia).

Pengarah Urusan BMW Malaysia, Geoffrey Briscoe berkata, buat masa ini, sebanyak 20 tempahan untuk kedua-dua varian tersebut sudah diterima dengan nisbah K 1600 GTL dan K 1600 GT ialah 60:40.

Sasaran jualan bagi semua model motosikal BMW tahun ini adalah sekurang-kurangnya 300 unit. Tahun lalu, BMW merekodkan jualan sebanyak 281 unit motosikalnya.


BRISCOE (kanan) bersama Pengurus Motorrad BMW Malaysia, Fazli Shukor pada majlis pelancaran motosikal terbaru BMW di Shah Alam.


"Jentera K 1600 GT dan K 1600 GTL merupakan satu lagi bukti kepakaran BMW dalam industri motosikal. Kedua-dua model ini membuka laluan untuk kami meneruskan usaha memperluas rangkaian pilihan BMW Motorrad, selain menetapkan penanda aras baru dalam industri," katanya sewaktu majlis pelancaran motosikal itu.

Enjin sebaris kompak

Kedua-dua model varian BMW dilengkapi enjin berkapasiti 1,649cc dengan berat cuma 102.6 kilogram (kg). Ia merupakan enjin enam silinder sebaris paling ringan pernah dihasilkan untuk motosikal berseseran lebih 1,000cc.

Lebar enjin itu dikatakan sepanjang 56 sentimeter. Rangkaian kuasa jentera tersebut berupaya menjana 160 kuasa kuda pada 7,750 rpm (putaran per minit). Tork maksimum ialah 175Nm pada 5,250rpm. Lebih 70 peratus tork maksimum dapat diperoleh pada takat 1,500rpm.

Enjin berkuasa itu dipadankan dengan transmisi enam kelajuan. Model K 1600 GT dan K 1600 GTL masing-masing berupaya mencapai kelajuan maksimum 250 kilometer sejam (km/j) dan 220km/j.

Berhubung penggunaan bahan api, pada kelajuan dikekalkan 90km/j, K 1600 GT menggunakan 4.5 liter untuk setiap 100km. Jika kelajuan mencecah 120km/j, ia menggunakan 5.7 liter bagi setiap 100km.

Model K 1600 GTL pula menggunakan 4.6 liter bagi setiap 100km pada kelajuan 90km/j dan 5.9 liter untuk kelajuan 120km/j.

Kombinasi binaan yang ringan dan teknik terbaru membolehkan berat kedua-dua jentera berjaya dikurangkan. Berat K 1600 GT ialah 319kg manakala K 1600 GTL seberat 348kg.

Posisi casis dan enjin termasuk tempat duduk penunggang turut menurunkan pusat graviti motosikal, sekali gus memberikan imbangan pembahagian beban roda untuk tunggangan terbaik. Tujuannya menawarkan ciri pengembaraan lebih baik, berkuasa dan mengekalkan kelancaran jentera.

Kedua-dua model itu memiliki kedua-dua posisi tempat duduk ergonomik tanpa menjejaskan keupayaan tunggangan yang dinamik, selain aplikasi lampu hadapan jenis xenon, kawalan jelajah (cruise control) dan komputer binaan dalam.

Bagi varian K 1600 GTL, ia menawarkan pengembaraan gaya mewah menerusi beberapa kelainan. Antaranya termasuk dua tahap tempat duduk, tempat letak kaki penunggang lebih luas, adunan warna krom, lampu kabus, kotak utiliti dan hendal yang agak ke belakang untuk postur lebih santai sewaktu menunggang.

Tiga mode dan Infotainment


SKRIN berwarna TFT 5.7 inci pertama dalam industri motosikal.


Tiga mod enjin disediakan untuk kedua-dua varian iaitu Rain, Road dan Dynamic. Masing-masing untuk perjalanan atas jalan basah, pengembaraan biasa dan prestasi sport.

Jentera itu dilengkapi teknologi sistem Electronic Suspension Adjustment II (ESA II) yang menyelaras kekerasan atau kelembutan keseluruhan sistem suspensi motosikal. Bagi pemanduan malam, lampu depan mudah suai disediakan untuk pencahayaan tambahan dan ia amat berkesan sewaktu mengambil selekoh.

Panel instrumen merangkumi meter kelajuan, takometer dan skrin paparan berwarna TFT bersaiz 5.7 inci. Skrin berwarna pertama pada motosikal dalam industri.

Selain itu, kedua-dua model itu dilengkapi multi kawalan elektronik pada bahagian hendal kiri untuk mengubah atau mengendalikan fungsi-fungsi sedia ada termasuklah sistem audio, komputer binaan dalam, ESA II, sistem navigasi dan pemanasan kerusi.

Harga atas jalan tanpa insurans bagi K 1600 GT ialah RM158,000 seunit. Sementara K 1600 GTL ditawarkan pada harga M168,000 sebuah. Untuk ketenangan minda, jaminan dua tahun tanpa had perbatuan diberikan.

Jentera tourer ini ternyata membuka dimensi baru keseronokan tunggangan menerusi adaptasi teknologi terkini dan inovasi yang lazimnya dimiliki kenderaan empat roda BMW.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Nissan Navara 4x4 King Cab

Posted:

Nissan Navara 4x4 King Cab

Nissan Navara 4x4 King Cab

Gaya badan Navara King Cab merupakan yang pertama dalam segmen trak pikap di Malaysia.


BUKAAN pintu yang cukup unik.


EDARAN Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM) baru-baru ini mengumumkan ketibaan Nissan Navara King Cab 4X4 edisi terhad. Ia bagi memenuhi keperluan pengguna yang mahukan lebih ruang penyimpanan di dalam kabin dan kargo belakang.

Demi membuktikan kemampuan ruang storan di dalam kabin yang mendahului kelasnya, Nissan Navara King Cab mempunyai pintu akses belakang yang membolehkan barang-barang dimasukkan dari mana-mana arah. Pintu-pintu akses belakang yang unik itu juga boleh dibuka luas sehingga 90 darjah.

Dengan bukaan pintu tanpa tiang, akses ke dalam kabin menjadi sangat mudah. Jika dibandingkan dengan model Navara Double Cab, King Cab yang baru itu juga memiliki kargo belakang lebih besar.

Sama seperti mana-mana model Navara 4X4 M/T yang lain, King Cab turut menampilkan ciri sistem 4WD Shift-on-the-Fly yang dikawal secara elektronik. Sistem tersebut membolehkan penukaran antara mode 2WD dan 4WD dibuat tanpa perlu memberhentikan kenderaan. Model itu dipasang dengan transmisi manual enam kelajuan.

"Kami memperkenalkan model Nissan Navara King Cab untuk mencabar persepsi bahawa trak pikap dua tempat duduk merupakan jentera untuk melakukan kerja yang bersifat utilitarian. Menerusi kombinasi ruang penyimpanan selamat, penampilan menarik, kuasa mendahului kelas dan kabin yang selesa, kami menjangkakan King Cab mampu menetapkan satu penanda aras yang baru dalam segmen trak pikap," kata Pengarah Auto Dunia Sdn. Bhd. yang bertindak selaku pengedar sah Navara King Cab, Azman Badrillah.

"Tahun 2010 menandakan satu perkembangan signifikan buat jenama Nissan di Malaysia kerana kami berjaya mencapai rekod jualan tertinggi dalam tempoh 25 tahun. Sebanyak 32,998 unit kenderan telah diserahkan kepada para pelanggan," kata Pengarah Eksekutif ETCM, Datuk Dr. Ang Bon Beng.

Beliau juga menjangkakan bahawa angka jualan syarikat terus meningkat melalui pengenalan lebih banyak model baharu pada tahun ini.

Nissan Navara cukup dikenali seluruh dunia kerana ketahanan, kemampuan di laluan off-road dan keselesaannya. Sejak dilancarkan di Malaysia pada November 2008, trak yang dikenali sebagai Mother Trucker itu telah memperoleh banyak anugerah berprestij, antaranya:

* Best Value for Money Pickup Truck, Asian Auto - VCA Auto Industry Awards 2009 and 2010.

* Winner - Pickup Category, Autocar ASEAN Car of The Year Awards 2009.

* The Best Speed Bump Killer - NewMan RPM Awards 2009.

Nissan Navara King Cab boleh didapati dalam empat warna iaitu perak, kelabu, putih dan hitam. Harga di atas jalan (termasuk insurans, cukai jalan, yuran pendaftaran dan yuran tuntutan pemilikan) bagi Semenanjung Malaysia bermula daripada RM82,800 seunit.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kereta penumpang versatil

Posted:

Kereta penumpang versatil

Kereta penumpang versatil

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN
geartinggimedia@gmail.com


ENJIN VVT bersesaran 1.6 liter yang ekonomikal dan jarang sekali terasa kekurangan kuasa.


CROSSOVER ialah kenderaan yang agak asing untuk pasaran tempatan. Hakikatnya, kenderaan itu bersifat versatil. Dengan jarak kelegaan bumi yang bagus serta rekaan rugged, ia sesuai untuk pelbagai kegunaan.

Jika diamati lama, SX4 mempunyai persamaan yang hampir dengan kereta paling popular di Malaysia, Perodua Myvi dan model konsep Proton Emas. Kereta dengan bumbung tinggi, ruang kabin luas, butang kawalan yang ergonomik dan but belakang leper atau hatch. Signatur itu adalah milik Italdesign yang bertanggungjawab mereka bentuk SX4.

Perasaan pertama sewaktu memandu SX4, terasa suspensinya lembut untuk sebuah kereta sederhana tinggi kegunaan keluarga. Karekter sebegitu boleh dimaafkan kerana suspensi yang keras dan melantun-lantun adalah perkara terakhir yang patut anda fikirkan apabila membawa penumpang.

Walau bagaimanapun, jurutera kereta itu faham bahawa sifat lembut tidak boleh diaplikasikan pada semua keadaan. Saya tersenyum dengan respon stereng sewaktu mengambil selekoh. SX4 tidak gelabah, tenang dan tepat ke arah mana dituju. Bahagian belakang kereta tidak membuang, manakala olengan juga tidaklah ekstrem.

Mengeksloitasi graviti

Saya perlu membuat liputan pusingan pembukaan Kejohanan Rali Asia Pasifik (APRC) di Johor Bahru, Johor. Jadi, SX4 dilihat sesuai dengan format tugasan yang berkejar-kejar untuk merakam gambar di kedudukan terbaik, meredah ladang kelapa sawit, melalui jalan kampung, sebelum kembali ke kawasan bandar sementara menunggu para mekanik melakukan servis kereta-kereta pelumba.

Semasa memandu jauh, antara perkara yang saya suka ialah ialah kerusinya. Selain daripada fungsi standard seperti larasan ke depan, belakang, tegak dan baring, kerusi SX4 boleh direndahkan.

Walaupun ciri tersebut bukan ilmu sains roket, tetapi ia penting untuk mengimbangi ketinggian crossover ini. Maksudnya, anda boleh duduk rendah, seterusnya membolehkan pemandu merasa yakin semasa mengambil selekoh dan pada kelajuan tinggi. Sama seperti kereta lumba yang mengeksploitasi graviti.

Di atas jalan raya dan lebuh raya prestasi kereta ini memuaskan hati dan selesa dipandu. Transmisi yang dipasangkan ialah automatik empat kelajuan. Saya sudah terbiasa dengan transmisi CVT yang mempunyai karakter berbeza. Kuasa tarikan enjin SX4 agak terasa sewaktu mula memecut selepas pegun dan akan kembali normal selepas gear dialihkan oleh komputer dari satu seleksi ke satu seleksi.

12.9km setiap liter

Keghairahan kotak gear juga berasa kasar apabila pedal minyak ditekan kuat sewaktu hendak memotong. Sedangkan rasa CVT pula sangat kontra, pecutan selepas pegun agak perlahan dan kemudian kereta akan meluru pergi. Bagi mereka yang sukakan pecutan tambahan, gear boleh digunakan pada kadar optimum tanpa menambah penggunaan bahan api.

Enjin 1.6 VVT SX4 tidak haus bahan api. Statistik penggunaan minyak yang diperoleh ialah 12.9 km untuk seliter dan 11.9 km untuk seliter petrol masing-masing dari Kuala Lumpur ke Johor dan berulang-alik dari bandar JB ke Kota Tinggi.

Ketika pedal minyak ditekan, jarum rpm hanya sekitar 3,000rpm dan meter kelajuan pula menunjukkan bacaan 120 kilometer sejam (km/j). Meter terasa ringan, sukatan melalui GPS telefon bimbit pula menunjukkan kelajuannya ialah 115 km/j. Memandu pada takat 3,000rpm mampu menjimatkan minyak dengan gabungan kelajuan sederhana sekitar 110 km/j hingga 115 km/j. Hasilnya, tangki petrol tidak terlalu cepat kosong dan masih selamat di bawah radar kamera polis.

Sepanjang tiga hari di JB, format crossover teruji apabila ia dipandu di ladang kelapa sawit. Dengan laluan tanah merah, bonggolan serta lekuk-lekuk laluan air, ketinggian lantai dan ketangkasan enjin SX4 benar-benar membantu. SX4 berjaya meredah laluan tanpa sebarang masalah.

Pemandu dan penumpang tidak rasa terumbang-ambing yang kronik ketika jentera itu dipecut. Sistem brek juga cekap untuk membantu pemandu mengemudi SX4 dengan baik. Cermin depannya yang luas banyak membantu untuk melihat jauh di hadapan kalau-kalau ada lopak besar dan haiwan melintas.

Asyik menguji SX4, saya lebih banyak menghabiskan masa di tempat duduk pemandu dan penumpang depan, bukannya duduk di belakang. Dua orang rakan di belakang nampak selesa. Ruang kaki juga tidak sempit.

Span kerusinya tidak keras, manakala sandaran belakang pula tidak tegak. Pendek kata, ia selesa. Sifir keselesaan penumpang bukan suatu yang sukar, namun hairannya masih ada pengeluar kereta yang gagal dalam bab ini. Masih ada kereta tidak kira harga murah atau mahal dipasang dengan kerusi keras, seolah-olah papan yang dibalut fabrik atau kulit.

CBU dari Jepun

Untuk sebuah crossover dengan objektif gaya hidup aktif, ruang mengisi barang cukup penting. Kabin SX4 menyediakan banyak poket kecil untuk meletak botol air, cermin mata dan majalah.

Cuma ruang but belakang mudah penuh. Begitulah gayaan hatch, anda harus berkorban dengan ruang. Namun, kerusi belakangnya boleh dilipat dengan konfigurasi 60:40. Jika ada basikal dan kargo besar lipatkan sahaja kerusi untuk penggunaan ruang maksimum.

Jika anda berminat, harganya sekitar RM90,000. Selain diimport terus (CBU) dari Jepun, spesifikasi standard SX4 juga agak lengkap seperti dua beg udara depan (SRS), brek cakera pada keempat-empat roda dengan Anti Lock Braking System (ABS), Electronic Brake Distribution (EBD) dan Brake Assist (BA).

Sementara sistem audio yang boleh memainkan muzik format cakera padat dan MP3 dipadankan bersama lapan pembesar suara dengan suis kawalan di stereng. Di samping cermin sisi boleh lipat bersama lampu isyarat, roda aloi 16 inci dan penggera dengan immobilizer.

Dengan persekitaran harga kenderaan di Malaysia, nilai SX4 boleh dikatakan berbaloi dan sesuai dengan fungsi sebuah crossover. Tambahan pula SX4 merupakan kereta global yang turut dipasarkan di benua Asia, Amerika dan Eropah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Barbican mahu mohon sijil halal

Posted:

Barbican mahu mohon sijil halal

Barbican mahu mohon sijil halal

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my


AHMAD mahu mengadakan pertemuan dengan Jakim, Isnin ini bagi memohon sijil halal untuk minuman Barbican.


KUALA LUMPUR - Kontroversi berhubung minuman jenama Bar- bican yang sebelum ini didakwa sebagai 'bir halal' bakal terlerai apabila syarikat pengedarnya dijangka bertemu dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Isnin ini.

Menurut Pengarah Urusan Suria Wholesaler Sdn. Bhd., Ahmad Alyateem, pertemuan tersebut bertujuan untuk menjelaskan mengenai status minuman berkenaan yang sebenarnya merupakan minuman malta berperisa buah-buahan selain memohon pengesahan halal.

"Sebenarnya usaha untuk mendapatkan pengesahan halal daripada Jakim sudah kita lakukan tetapi malangnya Jakim tidak mahu terima, sebab itu saya ingin membuat penjelasan kepada mereka Isnin ini," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ramai ustaz tawar diri mahu bantu jejak Dr. Azam

Posted:

Ramai ustaz tawar diri mahu bantu jejak Dr. Azam

Ramai ustaz tawar diri mahu bantu jejak Dr. Azam

ALOR SETAR - Berita kehilangan seorang doktor pelatih Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini sejak 18 hari lalu yang didakwa akibat dipukau mendapat perhatian pelbagai pihak termasuk beberapa orang ustaz yang menawarkan perkhidmatan bagi membawa balik doktor tersebut ke pangkuan keluarganya.

Natrah Shaari, 52, ibu kepada Dr. Mohd. Noor Azam Mohd. Nazri memberitahu, ramai ustaz yang menghubunginya dan datang ke rumah untuk menawarkan bantuan bagi menyedarkan kembali anak sulungnya yang dipercayai dipukau.

"Ada beberapa ustaz yang datang ke rumah dan minta maklumat dan gambar anak saya. Mereka kata akan cuba bantu buang sihir yang menyebabkan anak saya itu tidak pulang ke rumah sehingga hari ini.

"Selain itu, ada juga ustaz yang menghubungi saya untuk menawarkan bantuan sama dan mereka menggunakan perubatan cara Islam dengan cara berdoa dan bacaan ayat al-Quran bagi menyedarkan kembali anak saya," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pengusaha lori naikkan upah sewa

Posted:

Pengusaha lori naikkan upah sewa

Pengusaha lori naikkan upah sewa

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my


PENGUSAHA lori bercadang menaikkan kadar upah sewa pengangkutan selepas kerajaan memansuhkan diesel super subsidi baru-baru ini.


KUALA LUMPUR - Pengusaha lori komersial dijangka menaikkan kadar upah sewa pengangkutan sebanyak 18 peratus ekoran pemansuhan diesel super subsidi oleh kerajaan.

Menurut Naib Presiden Persatuan Pengusaha Lori Tangki Bumiputra Malaysia Berhad, Samiron Safar, kenaikan itu wajar memandangkan kadar upah RM13.50 satu tan bagi setiap perjalanan ketika ini tidak pernah dinaikkan sejak 20 tahun lalu.

"Kalau tidak naik memang kami akan gulung tikar sebab selama ini kadar yang dikenakan paling minimum dan pengusaha terpaksa tanggung kos diesel sebanyak RM200 sehari tidak termasuk kos tayar dan upah pemandu.

"Justeru, kami akan berbincang dengan pelanggan untuk menaikkan kadar upah yang baru tidak kurang RM3 satu tan," katanya ketika dihubungi semalam.

Kosmo! semalam melaporkan kerajaan telah memansuhkan diesel super subsidi yang dinikmati pemilik lori komersial kerana hanya kenderaan individu dan berkepentingan awam layak mendapat kemudahan itu.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


MSN tak bayar bil ke Bulgaria

Posted:

MSN tak bayar bil ke Bulgaria

MSN tak bayar bil ke Bulgaria

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


ZOLKPLES menegaskan MSN tidak akan membiayai kos atlet olahraga negara berlatih di Bulgaria.


MESKIPUN tiga daripada enam atlet yang bertindak melarikan diri daripada menjalani ujian anti-doping pada 24 Mei lalu telah disahkan negatif namun Majlis Sukan Negara (MSN) tetap tidak akan mengeluarkan peruntukan untuk menghantar mereka menjalani latihan dan menyertai kejohanan di Bulgaria.

Ketua Pengarah MSN, Datuk Zolkples Embong berkata, selagi tiga atlet terbabit tidak disahkan bebas daripada melakukan sebarang kesalahan di atas tindakan mereka yang pada awalnya melarikan diri daripada menjalani ujian anti-doping, keputusan tersebut tidak akan berubah.

"KOAM (Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia) sendiri perlu mengesahkan terlebih dahulu bahawa tiga atlet terbabit bebas daripada sebarang kesalahan dan selepas itu baru boleh kami mengeluarkan peruntukan.

"Lagipun, keputusan menghantar atlet terbabit ke Bulgaria adalah untuk acara relay (lari berganti-ganti) yang memerlukan sekurang-kurangnya penglibatan empat atlet dan bukannya untuk acara individu iaitu acara 100 meter atau 200 meter.

"Sekiranya kita tetap juga menghantar tiga atlet terbabit ke Bulgaria ia tidak memenuhi syarat yang telah ditetapkan kerana hanya tiga atlet yang terlibat, kata Zolkples ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ditanya mengenai status tiga lagi atlet yang telah berada di Bulgaria, Zolkples menjawab: "Memang KOAM boleh cakap tiga lagi atlet telah berada di Bulgaria tetapi kita perlu ingat bahawa mereka ke sana tanpa pengetahuan MSN dan telah melakukan kesalahan apabila gagal menjalani ujian anti-doping seperti yang diarahkan.

"Katakanlah mereka menjalani ujian anti-doping di sana dan keputusannya nanti positif, tidakkah perkara ini akan bertambah rumit dan pastinya memalukan.

"Jadi lebih baik sekiranya KOAM selesaikan terlebih berhubung isu yang timbul ini sebelum sebarang keputusan dibuat," ujar Zolkples.

Drama yang tercetus berhubung enam atlet olahraga negara yang bertindak melarikan diri daripada melakukan ujian anti-doping bermula apabila mereka 'hilang' selepas diarahkan memberikan sampel air kencing di Institut Sukan Negara (ISN) di Bukit Jalil pada 24 Mei lalu.

Ujian anti-doping tersebut merupakan salah satu prosedur sebelum atlet dihantar menjalani latihan di luar negara.

Namun, tiga daripadanya, Siti Fatimah Mohammad, Siti Zubaidah Adabi, Yee Yi Ling menyerah diri dan telah menjalankan ujian tersebut pada hari berikutnya.

Kini, tiga lagi atlet iaitu Norjannah Hafiszah Jamaluddin, Nurul Sarah Abdul Kadir dan Mohd. Noor Imran masih gagal menjalani ujian anti-doping dan disahkan telah berada di Bulgaria yang mana ia dibiayai oleh KOAM sendiri.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Blatter janji perangi rasuah

Posted:

Blatter janji perangi rasuah

Blatter janji perangi rasuah

ZURICH - Presiden Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA), Sepp Blatter dipilih semula untuk terus mengetuai badan induk bola sepak dunia itu dengan berjanji akan membersihkan imej FIFA berhubung isu rasuah sejak bebe- rapa bulan lalu.

Blatter, 75, diberikan kemenangan percuma untuk berkuasa bagi tempoh empat tahun lagi berikutan penarikan diri pencabarnya, Mohamed Hammam yang kemudian digantung atas dakwaan cuba merasuah para perwakilan.

Para perwakilan FIFA pada kongres ke-61 itu berpihak kepada Blatter menerusi 186 undi daripada 203 jumlah keseluruhannya selepas 11 jam ditangguh.

"Kami akan meletakkan semula 'kapal FIFA' ini ke landasan yang sebenar dan perairan yang jernih. Kami memerlukan masa tetapi akan tetap melakukannya.

"Susunan piramid kami cukup kuat kerana memiliki asas yang kukuh. Kami kini perlu memulakan kembali usaha menaikkan kredibi- liti FIFA," kata Blatter sejurus mengesahkan kemenangannya itu.

Blatter yang mula memimpin FIFA sejak 1998 berdepan gesaan untuk melakukan satu reformasi berikutan dakwaan berlaku salah laku ketika proses bidaan Piala Du- nia 2018 dan 2002 yang telah dime- nangi Rusia dan Qatar.

Justeru Blatter menjelaskan bahawa pemilihan tuan rumah selepas ini akan ditentukan dalam kalangan 208 anggota FIFA berbanding oleh 24 ahli Jawatankuasa Eksekutif FIFA seperti kebiasaan- nya.

"Saya mahu beri lebih kuasa kepada persatuan bola sepak negara- negara. Pada masa akan datang, tuan rumah Piala Dunia akan ditentukan pada Kongres FIFA.

"Jawatankuasa Eksekutif FIFA hanya akan membuat senarai pendek," kata Blatter yang berjanji akan berundur sebagai Presiden FIFA pada 2015. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Brown mangsa pertama United

Posted:

Brown mangsa pertama United

Brown mangsa pertama United

MANCHESTER - Pemain pertahanan veteran Manchester United, Wes Brown menjadi mangsa pertama Alex Ferguson yang mahu melakukan rombakan menjelang saingan musim baru.

Pengurus United itu sudah pun meminta Brown yang telah 13 tahun beraksi bersama kelab tersebut supaya mencari pasukan baru.

Brown, 31, kurang diberi peluang beraksi musim ini dan tidak pernah diturunkan sejak kali terakhir ketika United tewas 0-1 kepada Bolton pada 19 Mac lalu.

Dia menjadi pilihan terakhir di belakang Fabio, Rafael dan John O'Shea untuk mengisi posisi bek kanan musim ini.

Ia menjadi tamparan hebat buat Brown yang membuat keputusan bersara daripada pentas antarabangsa pada Ogos tahun lalu kerana mahu menumpukan perhatian terhadap kariernya di Old Trafford.

Brown telah membuat kemunculan sulung bersama United pada 1998 ketika dia berusia 18 tahun tetapi masalah kecederaan sering kali mengganggu perjalanan kariernya.

Dua pasukan yang menunjukkan minat untuk mendapatkan khidmat Brown ialah Everton dan Sunderland. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Anda refleksi apa yang anda makan

Posted:

Anda refleksi apa yang anda makan

Anda refleksi apa yang anda makan

Oleh HAZLINDA HAMZAH


TABIAT makan dan kurang bersenam faktor yang menyebabkan kanak-kanak obes.


KAJIAN Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) selama lapan tahun di negara maju seperti Amerika Syarikat, Jerman dan United Kingdom mendapati negara-negara tersebut mencatatkan jumlah penduduk yang obes.

Paling atas dalam senarai ialah American Samoa yang mencatatkan hampir 94 peratus penduduknya termasuk dalam kategori obes.

Ia dikatakan akibat perubahan mendadak pada corak pemakanan mereka.


TABIAT makan dan kurang bersenam faktor yang menyebabkan kanak-kanak obes.


Penduduk di American Samoa dikatakan tidak lagi makan makanan tradisional mereka. Sebaliknya, mereka memilih makanan yang diproses dari Amerika dan Eropah.

Makanan diproses ini lebih murah dan mudah didapati.

Penduduk obes di Republik Kiribati, yang terletak di Lautan Pasifik berada pada tahap hampir 82 peratus jumlah penduduknya. Masalah obes ini juga disebabkan mereka lebih cenderung memilih makanan yang sudah diproses.

Antara makanan yang diklasifikasikan sebagai penyebab kegemukan melampau ialah makanan diproses, makanan segera, minuman keras seperti bir, makanan berlemak dan mengandungi pemanis seperti sirap jagung yang tinggi fruktosa.

Faktor lain ialah penduduk di negara-negara ini semakin tidak aktif dan hilang minat dalam melakukan aktiviti tradisional mereka.

Sebagai contoh, penduduk di New Zealand dan United Kingdom semakin dihantui fenomena gaya hidup tidak aktif dan kurang beriadah.

"Seingat saya, generasi datuk nenek kita halus-halus dan kecil molek orangnya. Susah nak jumpa orang kampung yang berisi atau gemuk dan besar.

"Tapi hari ini kita sudah terlalu biasa dengan makanan segera dan berlemak serta berkolesterol tinggi seperti rendang ayam," kata Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Persatuan Pengguna Islam Malaysia, (PPIM), Tengku Azwil Tengku Tengku Abdul Razak.

Wang saku


MAKAN secara sederhana dapat membantu mencegah obesiti.


Tengku Azwil bagaimanapun tidak bersetuju makanan tradisional seperti nasi lemak dipersalah dan dianggap penyebab kegemukan sedangkan makanan itu wujud sejak zaman berzaman.

Bagaimanapun pada hari ini nasi lemak menjadi makanan berkolesterol tinggi apabila ditambah dengan lauk sampingan seperti rendang ayam dan rendang daging, sambal udang dan lain-lain.

Tengku Azwil juga berkata, kanak-kanak kini berkemampuan untuk berbelanja lebih kerana ibu bapa menyediakan wang saku yang lebih banyak di sekolah.

Beliau menggesa ibu bapa supaya tidak memberikan anak-anak mereka wang yang terlalu banyak sehinggakan boleh digunakan untuk perkara lain yang tidak berfaedah.

"Saya pernah melihat seorang pelajar membawa wang saku sebanyak RM10 sehari.

Wang lebih akan dikumpul dan digunakan untuk menghabiskan masa bersama kawan-kawan di kafe siber, bermain permainan maya di komputer, tanpa menggunakan tenaga fizikal," kata bapa kepada dua orang anak itu.


MENGHABISKAN masa berjam-jam di kafe siber boleh menjadi faktor penyumbang masalah obes dalam kalangan kanak-kanak.


Tengku Azwil juga menggesa supaya menu makanan di kantin sekolah turut dipantau dan diselaraskan harganya di seluruh negara.

Ibu bapa juga katanya tidak harus berikan anak-anak wang saku yang banyak kerana mereka boleh menyediakan bekalan makanan yang berkualiti dan selamat dari rumah.

Disiplin pemakanan

Disiplin ketika makan dan memilih makanan perlu bermula dari rumah.

"Jauhkan makanan segera yang kurang berkhasiat kerana ia mengandungi bahan perasa, bahan pengawet dan perisa yang tidak asli dan boleh memudaratkan.

"Makanan ringan seperti snek dan makanan manis seperti ais krim, kek serta pencuci mulut juga harus dielak kerana ia boleh menyebabkan diabetes dan gigi sakit," katanya.

Senaman boleh membantu membakar lemak. Melalui aktiviti fizikal yang betul dan melebihkan pengambilan makanan berserat seperti sayur-sayuran, bijirin dan buah-buahan juga baik dapat mengawal berat badan.

Dari segi makanan, mengamalkan makan makanan yang dimasak di rumah kerana ia merupakan pilihan terbaik untuk anak-anak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada permintaan pakaian saiz XXXL

Posted:

Tiada permintaan pakaian saiz XXXL

Tiada permintaan pakaian saiz XXXL


SEHINGGA kini, belum ada permintaan untuk mendapatkan saiz XXXL untuk pakaian seragam sekolah. -Gambar hiasan


ADA yang mendakwa jumlah kanak-kanak yang obes di negara ini semakin meningkat dan mereka memerlukan pakaian yang bersaiz besar.

Bagaimanapun, tinjauan saiz pakaian seragam sekolah yang dijual di beberapa kedai mendapati tanggapan tersebut tidak tepat. Rata-rata peniaga berkata, tidak berlaku peningkatan yang signifikan terhadap permintaan baju dan kasut yang bersaiz besar.

"Jumlah mereka yang membeli pakaian dan kasut sekolah bersaiz besar pada hari ini tidak banyak bezanya. Sebenarnya ada sedikit pengurangan dan tidak ada yang mahukan saiz luar biasa seperti XXXL.

"Bahkan, tidak ramai yang memerlukan pengubahsuaian baju untuk dilonggarkan. Bagi kami permintaannya sama seperti biasa," kata Grace, pemilik sebuah kedai pakaian seragam sekolah SBJ Uniform. Kedai itu, yang menjual pakaian seragam sekolah telah beroperasi sejak lebih 15 tahun di Lembah Klang.

Walaupun Grace tidak merujuk kepada saiz tertentu, beliau mengakui kebanyakan permintaan pakaian seragam sekolah di kedainya ialah untuk saiz di antara 26 hingga 32.

"Adakalanya pinggang muat tapi baju terlalu panjang atau pendek, yang itulah yang perlu diubah suai tetapi ia bukan satu masalah besar," katanya sambil melayan seorang pelanggan yang mencari sehelai seluar panjang untuk pelajar lelaki tingkatan satu.

Saiz paling besar untuk gaun seragam perempuan di kedai itu ialah 40.

"Saiz badan memang tidak semua sama. Ada kanak-kanak kurus tinggi, dan ada yang rendah dan gempal. Apa yang saya dapat lihat tidak berapa ramai pelajar di kawasan ini yang terlalu besar," kata Grace.

Kualiti makanan kantin

Sebuah lagi kedai yang banyak menerima tempahan menjahit pakaian seragam sekolah ialah Merlin.

Kedai yang terletak di SS2 Petaling Jaya itu juga tidak banyak menerima tempahan pakaian seragam sekolah bersaiz besar.

Seorang daripada pelanggannya ialah He Jhe Ming yang tinggi dan bertubuh sederhana besar. Pelajar tingkatan satu itu mengaku yang dia memang suka makan, tetapi dia aktif bersukan.

Tabiat makan dipercayai antara punca utama kanak-kanak menjadi obes.

Kantin sebuah sekolah rendah di bandar raya Kuching, Sarawak yang mempunyai lebih 900 pelajar menjual pelbagai jenis makanan. Pengurusan sekolah memantau kualiti makanan yang dijual bagi memastikan tidak memudaratkan kesihatan pelajar.

"Ramai pelajar membawa bekal untuk dimakan pada waktu rehat. Ada yang bawa nasi lemak, mi goreng dan sosej, yang lain membawa naget dan burger," kata guru Zubaidah Zainuddin, dari Sekolah Kebangsaan RPR Jalan Astana, Petra Jaya.

Beliau berkata, beberapa orang pelajar turut membawa wang saku untuk membeli makanan sebagai tambahan kepada bekal yang dibawa.

Bagaimanapun sekolah itu hanya mempunyai paling ramai 15 pelajar yang agak gemuk yang dianggap lebih kurang 1.7 peratus sahaja daripada jumlah keseluruhan pelajar.

Mungkinkah gaya hidup yang menjadi faktor penyumbang?

"Saya selalu kejutkan anak saya untuk sarapan pagi setiap hari. Kalau anak saya nak tidur semula, saya benarkan, asalkan dia sudah bersarapan," kata Cik Putih, seorang suri rumah dan ibu muda yang mempunyai seorang anak perempuan yang agak montel.

Melihat pada saiznya, berkemungkinan disebabkan amalan kanak-kanak ini yang tidur semula sejurus selepas makan.

Ramai yang menyatakan seseorang itu perlu membenarkan badannya menghadam makanan sebelum tidur.

Seseorang yang merebahkan badannya sejurus selepas makan akan mengumpul lemak di dalam badan. "Kita tak boleh makan sekenyang-kenyangnya kemudian tidur. Makanan akan terkumpul di dalam perut dan proses penghadaman akan terbantut," kata Sawaliyah Mohd. Nor, seorang warga Indonesia.

Gaya hidup yang tidak aktif ini dipercayai menjadikan seseorang itu obes. Apa yang pasti, kegemukan bukan berpunca saja daripada makanan, bahkan gaya hidup. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

SOKONGAN ASKAR MS BERBAJU OREN

Posted:

SOKONGAN ASKAR MS BERBAJU OREN

SOKONGAN ASKAR MS BERBAJU OREN

Oleh NURUL IZZA ROSLY


PADMA PANIKKER (kanan) melepaskan 250 peserta yang menyertai I Walk For MS di Taman Lembah Kirana, Petaling Jaya baru-baru ini.


SUASANA pada pagi 22 Mei lalu di Taman Lembah Kiara, Taman Persekutuan Bukit Kiara, Petaling Jaya tidak seperti hujung minggu yang biasa.

Biasanya lokasi itu menjadi tempat pilihan riadah sekeluarga untuk menghirup udara segar tanpa pencemaran seperti asap kenderaan tetapi suasana di kawasan rekreasi itu berubah ceria apabila dibanjiri lebih 250 individu seawal pukul 7 pagi.

Memakai kemeja-T berwarna oren, mereka seakan-akan tidak sabar untuk memulakan acara jalan kaki yang diberi nama I Walk For MS. Ia merupakan acara kemuncak sempena sambutan Hari Sklerosis Multipel (MS) yang jatuh pada 22 Mei setiap tahun. Acara tersebut dianjurkan oleh Persatuan MS Malaysia.

Selain acara jalan kaki yang berlangsung 22 Mei lalu, Persatuan MS Malaysia telah mengadakan kempen kesedaran selama lima minggu yang diberi nama A Wake Of Hope. Tujuannya untuk menyedarkan masyarakat mengenai penyakit MS dan implikasinya terhadap emosi serta fizikal yang dilalui oleh pesakit, keluarga dan rakan-rakan mereka.

Bagi merealisasikan usaha tersebut, Persatuan MS Malaysia turut menganjurkan pameran bergerak di beberapa pusat beli-belah di sekitar Lembah Klang.

Sambutan acara jalan kaki yang pertama kali diadakan sempena Hari MS sangat menggalakkan dan di luar jangkaan.

"Jumlah mereka yang hadir hari ini amat memberangsangkan dan di luar jangkaan. Ini bermakna ramai yang tampil untuk memberikan sokongan moral kepada penghidap MS dan pada masa yang sama melengkapkan dengan maklumat mengenai MS pada taklimat ringkas yang diadakan.

"Tujuan acara ini diadakan adalah untuk mendedahkan kepada orang ramai mengenai penyakit ini dan menguar-uarkan bahawa penyakit ini boleh dirawat .

"Pesakit yang menghidap MS juga dapat menjalani kehidupan harian seperti biasa," kata Presiden Persatuan MS Malaysia, Padma Panikker.

Seramai lima orang daripada 100,000 orang di Asia menghidap MS. Tetapi ramai yang tidak mengetahui mengenai penyakit ini sehingga ada yang melabelkannya sebagai penyakit misteri ataupun buatan orang.


ORANG awam dan pesakit MS sendiri hadir menjayakan acara I Walk For MS.


"Saya mahu tanamkan dalam diri penghidap MS bahawa penyakit ini bukanlah penamat kehidupan anda. Hidup perlu diteruskan dan jangan berputus asa.

"Saya juga penghidap MS dan hidup dengan penyakit ini selama 30 tahun," ujarnya penuh semangat.

Setelah tamat berjalan mengelilingi taman tersebut, askar MS berbaju oren beramai-ramai menurunkan tandatangan di sebuah dinding yang dikhaskan bagi menunjukkan sokongan terhadap kempen tersebut.

Norlida Mahasan, 36, yang setia menyorong kerusi roda suaminya, Kamaruddin Mohamad, 43, yang menghidap MS sejak tahun 2004 turut tidak ketinggalan menyertai acara tersebut.

"Saya mengenali suami pada tahun 2002 dan pada ketika itu dia masih sihat, kemudian barulah saya tahu bahawa dia menghidap MS tetapi kami masih berkawan seperti biasa. Sejak itu saya mula mencari maklumat mengenai MS dan memberinya semangat untuk menjalani kehidupan seperti biasa.

"Acara sebegini sedikit sebanyak dapat membuka mata orang ramai mengenai penyakit ini supaya lebih ramai orang tahu apa itu MS dan bagaimana caranya untuk ahli keluarga berdepan dengan masala ini. Sokongan dan semangat daripada keluarga amat penting buat pesakit-pesakit MS kerana mereka memerlukan bantuan dan ada antara mereka tidak mampu berdikari," katanya yang baru sahaja mengikat kasih dengan suaminya itu.

Jika Norlida menemankan suaminya untuk menyertai `A Walk of Hope', Lim Thin How, 32, bersama isteri tercinta, Hiew Mang Fang, 26, sanggup terbang dari Kuching, Sarawak semata-mata untuk menjayakan acara tersebut.

"Kami seronok bersama kawan-kawan yang lain berjalan kaki untuk menunjukkan tanda sokongan terhadap kempen ini. Harap usaha sebegini diteruskan pada masa akan datang dengan pelbagai aktiviti yang menarik.

"Sedikit pesanan buat ahli keluarga pesakit MS, menjaga mereka yang menghidap MS ini memerlukan kesabaran yang amat tinggi. Kita kena faham bahawa mereka memerlukan sokongan dan bantuan untuk meneruskan kehidupan yang berkualiti," luah Thin How.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bapa ancam bunuh anak dengan pedang samurai

Posted:

Bapa ancam bunuh anak dengan pedang samurai

Bapa ancam bunuh anak dengan pedang samurai


SAMBIL menjerit, Zhang Gang memegang anaknya.


BEIJING - Seorang bapa mengancam mahu membunuh anak perempuannya dengan sebilah pedang samurai jika polis mahu menahannya selepas dia melanggar sebuah kereta lain, lapor sebuah akhbar semalam.

Bapa itu yang dikenali sebagai Zhang Gang, 32, bertindak mengacukan sebilah pedang ke arah dada seorang anak perempuannya yang dirangkulnya dan sedang menangis di tepi keretanya.

Gang yang mengacukan pedang itu menjerit bagi meminta tidak ditangkap selepas dia dikehendaki polis bagi memberikan keterangan kerana kereta yang dipandunya berlanggar dengan sebuah kereta lain.

Sebelum itu, dia bertindak membrek keretanya di luar sebuah pasar petani di daerah Yongren, wilayah Yunan apabila dua buah kereta polis membuat sekatan dengan menghalang laluan keretanya.

Orang ramai di pasar itu turut menyaksikan detik-detik cemas tersebut manakala isteri Gang hanya mendiamkan diri di dalam kereta tersebut dalam kejadian yang berlaku baru-baru ini.

Gang kemudian memasuki semula keretanya tetapi dia masih mengacukan pedang itu ke arah dada anaknya itu.

Seorang anggota polis yang mahir berunding dengan penjenayah kemudian mendekati kereta lelaki itu manakala beberapa saudara-maranya termasuk ibunya turut dihantar polis ke tempat kejadian untuk memujuknya menyerah diri.

Ketika rundingan itu rancak berjalan, beberapa anggota polis menyerbu kereta tersebut dan menangkap Gang serta menyelamatkan anak perempuannya dalam serbuan yang menurut beberapa saksi hanya berlaku dalam tempoh beberapa saat selepas drama itu berlaku selama dua jam. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Peminat sebar gambar peribadi Bieber, Gomez

Posted:

Peminat sebar gambar peribadi Bieber, Gomez

Peminat sebar gambar peribadi Bieber, Gomez


GAMBAR kemesraan antara Justin Bieber dengan kekasihnya, Selena Gomez disiarkan di Twitter.


LOS ANGELES – Penyebaran gambar intim penyanyi digilai ramai wanita, Justin Bieber dan teman wanitanya yang juga penyanyi popular, Selena Gomez didakwa dimuat naik oleh seorang peminat di laman Twitter pada Selasa lepas, lapor sebuah akhbar semalam.

Gambar itu yang merupakan koleksi peribadi pasangan itu menunjukkan Bieber, 17, yang tidak memakai baju sedang duduk bersandar di sofa di sebelah Gomez, 18.

Tidak dapat dipastikan bila dan di mana gambar intim tersebut dirakamkan, namun pasangan muda itu dilihat seperti berkumpul bersama keluarga dan kawan-kawan.

Penyebaran gambar Bieber yang dikenali dengan lagu Baby itu bersama Gomez dikatakan mampu mengecewakan hati peminat wanita yang selama ini cukup menggilai Bieber.

Bieber dan Gomez baru-baru ini menghabiskan percutian bersama di Hawaii dengan bermalam di sebuah suite berharga AS$10,000 (RM30,305) untuk satu malam di Hotel Four Seasons. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Paris Hilton bogel dalam program realiti baharu

Posted:

Paris Hilton bogel dalam program realiti baharu

Paris Hilton bogel dalam program realiti baharu

LOS ANGELES – Selebriti Paris Hilton berbogel untuk program realiti terbaharu selepas dia menyuarakan perasaan malu dan kesal berhubung isu pita rakaman video seksnya, lapor sebuah akhbar semalam.

Paris yang berusia 31 tahun itu berbogel untuk satu babak dalam bilik mandi dalam episod pertama program The World According To Paris.

Dalam adegan itu, dia mencuci rambut dan mandi dalam tab mandi di rumahnya di sini.

Program realiti The World According To Paris akan ditayangkan di rangkaian televisyen Oxygen di Amerika Syarikat (AS) tidak lama lagi.

Dalam program itu, corak kehidupan seharian Paris disiarkan termasuk semasa dia berbual dengan ibunya, Khaty.

Paris dan Khaty sebelum itu muncul dalam program bual bicara bersama hos Piers Morgan yang disiarkan di stesen televisyen CNN empat hari lalu.

Dia berkongsi cerita kepada penonton tentang perasaannya berhubung pita rakaman video seks melibatkan dia dan bekas kekasihnya, Rick Salomon pada tahun 2003.

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Stars Are Blind itu menyatakan bahawa insiden tersebut telah mengubah corak kehidupannya sekali gus ia menjadi pengalaman yang amat memalukannya. – Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Terselamat daripada hukuman gantung

Posted:

Terselamat daripada hukuman gantung

Terselamat daripada hukuman gantung

03/06/2011 6:42pm

IPOH - Seorang suri rumah terselamat daripada hukuman gantung selepas dia mengaku bersalah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini terhadap pertuduhan pilihan menyebabkan kematian dengan cuai seorang lelaki, tahun lepas.

S. Kalaicelvi, 24, mengaku bersalah menyebabkan kematian dengan cuai terhadap M. Kumaran, 30, dengan menggunakan sebilah parang dan sebatang besi.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di rumah No. 124, Jalan Bistari 7, Taman Bistari, Ayer Tawar dekat sini, pada 3 pagi, 7 Jan 2010.

Semasa membacakan keputusannya, Hakim Datuk Zainal Adzam Abdul Ghani berkata, kesalahan itu dilakukan secara kejam dan berdasarkan fakta kes, tertuduh berhadapan dengan hukuman yang lebih berat tetapi pendakwaan telah menawarkan pertuduhan pilihan kepada tertuduh.

Hakim Zainal Adzam juga berkata, mahkamah turut meneliti tindakan tertuduh yang bertindak menyebabkan kematian Kumaran bagi melindungi dirinya daripada ditiduri walaupun mangsa telah diberi amaran beberapa kali. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Penghuni pangsapuri tak perlu pindah

Posted:

Penghuni pangsapuri tak perlu pindah

Penghuni pangsapuri tak perlu pindah

03/06/2011 6:35pm

PUTRAJAYA - Penduduk-penduduk pangsapuri dan rumah kos rendah Sri Johor, Sri Pulau Pinang dan Taman Ikan Emas di Cheras tidak perlu berpindah sementara menunggu siapnya projek pembangunan semula kawasan itu yang membabitkan pembinaan rumah mampu milik lebih berkualiti yang dijangka bermula bulan depan.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, keputusan itu dibuat hasil perbincangan bersama antara kementerian, pihak pemaju SP Setia Berhad serta jabatan dan kementerian berkaitan.

"Projek itu ialah in-situ development. Jadi bermakna mereka tidak perlu berpindah ke kawasan lain kerana kawasan itu besar dan boleh dimajukan secara berperingkat," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat bersama pihak pemaju serta jabatan dan kementerian berkaitan di sini hari ini. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

SKMM sudah kemukakan laporan siasatan

Posted:

SKMM sudah kemukakan laporan siasatan

SKMM sudah kemukakan laporan siasatan

03/06/2011 6:45pm

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sudah mengemukakan laporan siasatan kepada Timbalan Pendakwa Raya Persekutuan berhubung dakwaan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), sebuah Badan Bukan Kerajaan, mengenai laporan portal berita The Malaysian Insider berhubung isu menghina raja, agama dan budaya.

SKMM dalam satu kenyataan hari ini berkata, pihaknya telah mengambil keterangan daripada JMM dan hasil siasatan itu dimajukan kepada Timbalan Pendakwa Raya Persekutuan untuk tindakan selanjutnya.

Sehubungan itu, SKMM tidak boleh berkongsi dengan mana-mana pihak mengenai siasatan itu bagi memastikan proses siasatan tidak terjejas. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved