Sabtu, 17 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tugu batu kapur 280 juta tahun

Posted:

Tugu batu kapur 280 juta tahun

Tugu batu kapur 280 juta tahun

Oleh KUMARA SABAPATTY

ROCKHAVEN sudah berusia 280 juta tahun. Hanya ada empat tempat di dunia yang memiliki batu seperti ini dan salah satunya ialah di Tambun, Perak


AKTIVITI perlombongan bijih timah di Kinta, Perak pada akhir abad ke-19 telah menjadikan lembah itu sebagai pengeluar utama bijih timah dunia. Ekoran itu muncul pekan-pekan seperti Ipoh, Tambun, Batu Gajah, Kampar, Gopeng, Papan, Pusing dan Siputeh.

Di Tambun misalnya masih terdapat sebuah tasik yang merupakan bekas lombong tetapi kini sedang dimajukan untuk projek kondominium mewah. Tasik itu terletak kira-kira lima kilometer dari susur keluar Tambun, Lebuh Raya Utara-Selatan. Apa yang menarik, tasik itu memiliki sebuah bukit batu kapur yang sangat unik.

Berusia 280 juta tahun, batu berdiri setinggi bangunan 14 tingkat itu dianggap satu keajaiban daerah perlombongan itu.

Keajaiban geologi itu merupakan salah satu daripada hanya empat bentuk batu seumpama itu yang terdapat di seluruh dunia iaitu di Guilin, China, Halong Bay, Vietnam dan Phuket, Thailand.

"Orang Perak patut berbangga kerana mereka memiliki geologi yang jarang ditemui," kata pemegang Kursi Shell Universiti Teknologi Petronas, Profesor Dr. Bernard Pierson yang mengesahkan usia batu kapur itu.


PESERTA perlu meredah paya sejauh 100 meter untuk sampai ke Gua Datok.


Sungai

Batu itu menjadi perhatian ramai selepas sebuah projek kondominium mewah, The Haven Lakeside Residence dilancarkan tahun lepas.

Batu itu kemudian dinamakan Rockhaven menerusi satu pertandingan yang dianjurkan Superboom Projects Sdn. Bhd., pemaju projek berkenaan.

Timbalan Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Perak, Rusli Mohamed berkata, batu itu sebelum ini dikenali sebagai Bukit Datok atau dalam bahasa geologinya mogot hill atau karst hill kerana kewujudan tugu batu kapur berbentuk unik di tebing tasik itu.

"Sebenarnya batu berbentuk seperti itu sering terbentuk di dasar laut hasil pelarutan karbon. Batu kapur yang dihasilkan pula selalunya kelihatan berdiri tegak," katanya.

Beliau menambah, kawasan di sekitar Rockhaven suatu masa dahulu dipercayai merupakan dasar sungai. Katanya lagi, walaupun sudah berusia jutaan tahun, bukit batu kapur itu akan kekal dalam bentuknya sekarang untuk jutaan tahun lagi.

"Ini kerana batu kapur sama ada bukit tugu itu atau gua-gua yang banyak terdapat di negeri Perak, melalui proses peralihan dan kadar perlarutan yang sangat perlahan.

"Keadaan ini akan menyebabkan bentuk uniknya terus kekal untuk jutaan tahun akan datang. Malah, siapa tahu Rockhaven akan bertambah unik dari segi bentuk dan kedudukannya," katanya.

Menurut Rusli, pihaknya sedang mengkaji untuk menjadikan bekas lombong serta bukit dan gua batu kapur di negeri itu sebagai kawasan sejarah dan ekopelancongan.

"Terdapat potensi untuk menjadikan kawasan unik seperti ini sebagai tarikan pelancongan iaitu menerusi program pengubahsuaian landskap untuk aktiviti mendaki dan fotografi," katanya.

Ujar Rusli, Rockhaven turut dikelilingi keindahan flora termasuk spesies tumbuhan yang pernah menjadi makanan dinosaur yang telah pupus.


LAMPU LED membantu pengunjung melihat suasana di dalam gua.


Peluang untuk mendekati Rockhaven baru-baru ini tidak disia-siakan kru Jurnal. Batu itu sememangnya memukau.

Projek The Haven pula bukan sahaja tidak mengusik batu itu bahkan turut menyediakan kemudahan seperti trek joging yang membolehkan penghuni menikmati keindahan geologi itu sambil beriadah.

Tidak jauh dari Rockhaven, pembukaan taman tema air Lost World of Tambun (LWOT) pada tahun 2004 telah mempopularkan lagi pelancongan batu kapur di Perak.

Selain mandi-manda dan berhibur dengan pelbagai mainan, LWOT menawarkan pengunjung pengalaman meneroka gua dan terowong batu kapur berusia 400 tahun.

Program berkonsepkan ekopelancongan itu terbahagi kepada tiga kategori iaitu pakej laluan batu kapur khas untuk kanak-kanak. Tempat yang menjadi pilihan ialah anak gua atau gua kecil sambungan daripada Gua Datok.

Lost World

Menurut Pengurus Besar LWOT, Calvin Ho, terdapat 32 spesies burung yang menghuni gua itu selain penghuni tetap gua di Malaysia - kelawar.

Ekspedisi ke Gua Datok pula dikhaskan bagi pengunjung dewasa memandangkan kedudukan gua itu terletak 100 meter di atas bukit.

Pakej terakhir, kata Calvin, ialah penerokaan ke 6th Mile Tunnel (Terowong Batu 6) iaitu sebuah terowong dalam gua batu kapur sepanjang 700 meter. Nama 6th Mile Tunnel diberikan kepada terowong ini kerana kedudukannya terletak di Kampung Batu 6, Tambun.

Peluang meneroka gua batu kapur itu tidak lama dahulu memang mengujakan. Mujurlah, jurupandu arah kami, Wira Ismail begitu mahir dengan laluan dan situasi di kawasan berbukit-bukau itu.

Sebelum memulakan perjalanan, kami dibekalkan alat kelengkapan seperti jaket keselamatan, topi kecemasan, tali dan lampu suluh.


TERATAI yang banyak menghuni bekas lombong di Perak.


Pada mulanya kami bergerak ke tasik bunga teratai yang terletak berhampiran LWOT sebelum mengharungi tasik berlumpur itu sejauh kira-kira 100 meter untuk sampai ke kawasan lembah yang dikelilingi bukit-bukau.

Di situlah pintu terowong gua itu terletak. Air tasik itu yang setinggi separas dagu dirasakan sungguh mencabar.

Suasana di dalam gua itu gelap. Dengan bantuan lampu LED yang dipasang di kepala, kami dapat menyaksikan keindahan gua itu.

Menurut Wira, jika bernasib baik kami boleh menemui kesan tapak kaki kambing hutan yang menghuni sekitar kawasan gua tersebut selain menyaksikan kehebatan stalagtit dan stalagmitnya.

"Stalaktit dan stalagmit di sini terbentuk akibat aliran air secara berterusan. Air semula jadi itu turut membentuk batu kristal berbentuk kon itu," kata Wira.

Difahamkan, batu kristal itu mengambil masa selama kira-kira 100 juta tahun untuk membesar pada saiz seinci dan menjadi kon.

Bercerai angkara FB

Posted:

Bercerai angkara FB

Bercerai angkara FB


AKIBAT melepaskan geram di Facebook, terurai rahsia antara Mira dan bekas kekasihnya. - Gambar hiasan.


DAUD, 38, sudah memiliki dua isteri. Bersama isteri pertamanya, Julia, 36, mereka mempunyai empat orang anak.

Dengan isteri kedua, Mira, 25, usia perkahwinan mereka masih muda. Mereka berkahwin Mac lalu di negara jiran kerana Daud mengahwininya tanpa pengetahuan Julia.

Alasannya, dia tidak mahu isteri pertamanya itu kecewa dengan kecurangan yang dilakukannya.

"Dua tahun lalu saya mendapat tawaran kenaikan pangkat tetapi perlu berpindah ke Johor Bahru.

"Selepas beberapa bulan, bapa mertua saya meninggal dunia dan isteri mohon pulang ke kampungnya di Chukai, Terengganu untuk menjaga ibunya dan meneruskan perniagaan keluarganya.

"Mulanya saya keberatan, tetapi memandangkan ibu mertua saya juga tidak sihat dan tidak ada siapa lagi yang boleh diharapkan, saya relakan. Sejak itu saya hidup membujang," kata Daud yang pulang ke rumah Julia tiga minggu sekali.

Selepas ditinggal beberapa lama, Daud bertemu dengan Mira semasa dia menghantar keretanya ke bengkel.

"Mira gadis yang baik. Perwatakan lembutnya memikat hati saya. Pada awal perkenalan lagi saya berterus terang dengan Mira yang saya sudah berkeluarga namun dia masih ikhlas berkawan.

Kahwin lagi

"Perhubungan kami semakin hari semakin mesra. Dia yang juga berasal dari Terengganu memudahkan komunikasi antara kami.

"Setahun berkawan rapat, kami bersetuju untuk berkahwin. Walaupun keluarga Mira menyuruhnya berfikir tentang hasratnya mengahwini suami orang, Mira tetap dengan keputusannya.

"Mac lalu kami berkahwin di selatan Thailand bagi mengelak perkara ini sampai ke pengetahuan isteri saya," kata Daud.

Pada awal perkahwinan, Daud dan Mira memang pasangan bahagia.

Bagaimanapun, kehangatan cintanya pada isteri muda tidak bertahan lama. Selepas beberapa bulan berkahwin, Daud menyedari, Mira sukar bertolak ansur dan cemburu buta.

"Pada mulanya, saya kira itu tanda prihatin. Tetapi semakin lama cemburu Mira menjadi-jadi. Contoh paling mudah ialah ketika saya keluar makan tengah hari.

"Bila saya tidak dapat menjemputnya, macam-macam soalan yang ditanya. Makan di mana, makan dengan siapa, makan apa? Kalau lokasi tempat makan saya jauh dari pejabat, ditanya juga kenapa makan jauh-jauh?

"Bila saya makan di tempat yang eksklusif dengan kawan-kawan tanpa memberitahu dia terlebih dahulu, itu pun boleh menjadi punca dia merajuk.

"Kalau dengan isteri pertama, dia akur kalau saya pulang ke Terengganu tetapi dia tidak boleh terima kalau saya berbelanja besar untuk keluarga di sana, sedangkan di sini, dia perlu membantu saya membayar sewa rumah.

"Saya minta Mira bertolak ansur, tetapi dia merasakan dia sudah banyak berkorban untuk saya tetapi saya tidak pernah menghargainya," kata Daud.

Keadaan cemburu Mira dikatakan semakin teruk menjelang Ramadan lalu.

Puncanya, anak pertama saya telah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) mengatakan betapa dia menyayangi saya kerana membelikan alat permainan PSP yang harganya RM1,200.

"Apabila Mira dapat tahu, dia naik angin. Dia lepaskan geramnya dalam Facebook. Dia kata, dia banyak korbankan keinginannya kerana saya, tetapi saya pula boleh menghadiahkan benda yang mahal untuk anak saya yang berusia 10 tahun.

"Dalam ramai rakan yang memberi komen, ada komen daripada bekas kekasihnya. Saya mula rasa tidak senang. Saya yang memang mempunyai kata laluan untuk akaun e-mel Mira cuba menyelidik.


LAMAN sosial Facebook sering dianggap menjadi jaringan maya yang menghubungkan rakan lama dan baru. Namun jika disalahgunakan, ia mampu meruntuhkan rumah tangga.


Bekas kekasih

"Rupa-rupanya, Mira sudah lama berhubung semula dengan bekas kekasihnya itu dan mengadu tentang kekangan kewangan yang saya hadapi.

"Dalam diam rupanya Mira pernah menerima wang daripada lelaki itu dan mereka keluar beberapa kali.

"Apabila saya bangkitkan perkara ini dengan Mira, dengan selamba dia mengaku. Katanya, dengan saya hidupnya payah.

"Saya menegurnya. Selama ini bukan saya tidak memenuhi keperluan membeli-belahnya, tetapi apabila setiap kali menuntut barangan berjenama, saya enggan melayan.

"Hubungan kami mula dingin. Saya tidak lagi memintanya membayar sewa rumah. Semuanya saya tanggung sendiri.

"Syawal lalu, kami bergaduh lagi. Kali ini sebabnya saya perlu tinggal lebih lama di rumah isteri pertama kerana anak bongsu saya sakit. Tambahan pula, mereka belum mengetahui tentang perkahwinan kedua saya.

"Tetapi Mira tidak boleh menerimanya. Dia mengugut untuk kembali kepada bekas kekasihnya jika saya tidak pulang ke rumah ibunya. Di rumah ibunya, bersaksikan ibu bapanya, Mira minta saya menceraikannya.

"Dia tidak betah lagi hidup bermadu. Alasannya saya melebih-lebihkan keluarga isteri pertama sedangkan hidup dengannya serba-serbi tidak cukup.

"Saya terkilan dengan sikap kurang sabarnya. Kami bergaduh besar hari itu. Saya bangkitkan hubungannya dengan kekasih lama.

"Kami saling salah-menyalah. Mira nekad mahu dilepaskan. Akur dengan kehendaknya, petang raya keempat itu, saya ceraikan Mira dengan talak satu," jelas Daud.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved