Selasa, 20 Mei 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Cipta nama wakili negara

Posted:

Cipta nama wakili negara

Cipta nama wakili negara

SUASANA sekitar pukul 8 pagi di padang A, Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil, Kuala Lumpur kelihatan tenang dan sedikit berkabus.

Di lokasi yang sama, kelihatan kelibat beberapa atlet lengkap berpakaian sukan sedang melakukan aktiviti regangan secara berkumpulan di tepi padang yang dilengkapi trek balapan berwarna merah itu.

Sekali pandang, kesemua atlet dalam kumpulan tersebut kelihatan sempurna anggota tubuh badan mereka kerana berjaya menyudahkan setiap aktiviti regangan tersebut.

Namun, siapa sangka, dalam kumpulan tersebut terdapat segelintir atlet elit paralimpik negara yang tergolong dalam Orang Kelainan Upaya (OKU).

"Walaupun serba kekurangan, namun kami juga mampu melakukan semua aktiviti yang dilakukan oleh atlet normal lain," ujar Ahmad Rafee Arifin, 30, yang merupakan atlet paralimpik negara bagi acara 400 meter (m), 800m dan 1,500m.

Menurut anak kelahiran Pasir Putih, Kelantan itu, kekurangan yang ada, tidak pernah sesekali menjadi penghalang kepadanya untuk aktif dalam sukan.

Rafee tergolong dalam golongan OKU selepas tangan kanannya terpaksa dipotong selepas termasuk ke dalam mesin pemeras tebu milik bapanya ketika berusia 10 tahun.

Ceritanya, kejadian tersebut menyebabkan dia berasa sedih dan menganggap dirinya sudah tidak berguna.

"Saya merupakan kanak-kanak yang aktif dan periang ketika itu, kejadian tersebut betul-betul merentap kebahagiaan saya.

"Masa depan saya seperti sudah gelap kerana anggota badan saya tidak sempurna seperti orang lain," katanya dalam nada sayu.

Menurut anak ketiga daripada enam adik-beradik itu, selepas kehilangan sebelah tangannya, tidak pernah terlintas dalam fikirannya untuk bergelar atlet apatah lagi seorang atlet paralimpik negara.

ZIYAD telah aktif dalam sukan sejak di bangku sekolah lagi.


Mencuba nasib

Ujar Rafee, pada mulanya dia melibatkan diri dalam sukan hanya untuk mengisi masa lapang bersama rakan-rakan.

"Saya tidak pernah mengimpikan sehingga ke tahap ini. Saya mula aktif bersukan ketika sedang menuntut di Pusat Latihan Perindustrian Dan Pemulihan, Bangi, Selangor.

"Ketika itu, saya mula aktif bermain badminton bersama rakan. Selepas tamat pengajian saya pulang ke Kelantan dan mencuba nasib dalam pemilihan untuk mewakili kontinjen Kelantan dalam Sukan Paralimpik," katanya.

Dalam pemilihan tersebut, dia telah diminta oleh seorang jurulatih untuk berlari. Lariannya itu menambat hati jurulatih tersebut sekali gus kerana melihat potensi beliau dalam acara olahraga jarak jauh.

Selepas itu, Rafee telah terpilih mewakili Kelantan dalam Kejohanan Olahraga Zon Timur pada tahun 2005.

Setelah berjaya meraih kejayaan dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan, dia telah terpilih mewakili negara pada tahun 2007 sehingga ke hari ini.

Dalam pada itu, dia menasihati golongan OKU di negara ini terutamanya yang meminati bidang sukan supaya tidak menghentikan minat tersebut.

"Walaupun kita serba kekurangan, kita juga boleh mencapai kejayaan yang boleh membanggakan keluarga, agama, bangsa dan negara.

"Janganlah sesekali menjadikan kekurangan itu sebagai penghalang untuk kita mencapai kejayaan," katanya yang masih bujang itu.

Bersaing

Sementara itu, bagi atlet paralimpik negara bagi acara lontar peluru yang mengalami masalah pembelajaran sejak lahir, Ziyad Zokefli, 26, mula aktif bersukan sejak di bangku sekolah.


KINI masyarakat sudah mula berminat untuk mengikuti perkembangan atlet-atlet paralimpik negara.


Menurut anak kelahiran Gombak, Selangor itu dia merupakan salah seorang pelajar yang aktif dalam bidang sukan ketika mengikuti aliran pendidikan khas di Sekolah Menengah Kebangsaan Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur.

"Saya sangat aktif bersukan terutamanya dalam acara lontaran seperti merejam lembing dan melontar peluru.

"Waktu itu, saya bersaing bersama pelajar-pelajar normal lain kerana menuntut di sekolah harian biasa," katanya yang memperoleh pingat emas acara lontar peluru kategori F20 (masalah pembelajaran) lelaki di Kejohanan Olahraga Dunia Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa di Lyon, Perancis.

Menurut anak sulung daripada empat orang beradik itu, kejayaannya kini adalah hasil dorongan ahli keluarganya yang tidak pernah berhenti meniup semangat.

Setiap pagi sebaik sahaja bangun daripada tidur, dia sentiasa mengingati kembali pesan yang pernah diberikan oleh keluarganya.

"Keluarga selalu berpesan kepada saya, walaupun tidak berjaya dalam bidang akademik tidak bermakna kita tidak boleh berjaya dalam bidang lain.

"Kata-kata tersebut menjadi pendorong semangat kepada saya untuk meraih lebih banyak kejayaan pada masa akan datang," katanya yang sedang dalam persiapan menyertai Sukan Para Asia di Icheon, Korea Selatan pada Oktober ini.

Dalam pada itu, Ziyad turut memaklumkan bahawa masyarakat kini sudah mula mengetahui mengenai kewujudan sukan paralimpik.

Tambahnya, suatu ketika dahulu sukan paralimpik atau lebih dikenali sebagai sukan orang cacat itu tidak begitu popular dan mendapat perhatian.

"Sebelum tahun 2010, tidak ramai yang mengetahui mengenai kejohanan sukan untuk golongan OKU ini.

"Namun, selepas penganjuran KL'10 di Kuala Lumpur pada tahun 2010, masyarakat mula berminat untuk mengikuti perkembangan atlet-atlet paralimpik negara," tambahnya lagi.

Dalam pada itu, mengulas mengenai cabaran yang dilalui setelah bergelar atlet paralimpik, dia memaklumkan bahawa cabaran sebenarnya datang daripada masyarakat.

Menurutnya, masyarakat sering memandang sebelah mata kejayaan atlet-atlet paralimpik negara berbanding atlet normal.

"Masyarakat tidak sepatutnya membezakan kejayaan atlet paralimpik dengan atlet lain kerana kami juga melakukan latihan yang sama dengan atlet normal lain.

"Masyarakat seharusnya menghargai sumbangan yang telah kami berikan kepada negara sama seperti atlet normal," katanya.

Sementara itu, menurut jurulatih lontar peluru atlet paralimpik negara, Mohd. Faizol Harun, jadual latihan yang dijalani oleh atlet-atlet elit paralimpik negara adalah sama dengan atlet normal lain.

Tambahnya, segala corak latihan adalah sama kecuali sekiranya atlet tersebut tidak mempunyai keupayaan contohnya seperti berlari, maka pihaknya akan menggantikan dengan latihan lain.

"Atlet paralimpik di bawah seliaan saya menjalani latihan yang sama seperti atlet normal.

"Namun, jika mereka tidak mampu melakukannya sesuatu bentuk latihan akibat kekurangan yang dialami maka latihan tersebut akan ditukar," katanya yang merupakan bekas atlet lontar peluru negara itu.

Dalam pada itu, dia turut memaklumkan bahawa untuk bergelar atlet paralimpik negara, seseorang itu harus belajar berdikari.

Ini kerana, tugas jurulatih bukannya untuk membantu menolak kerusi roda atau memapah mereka bergerak atau sebagainya.

"Kami di sini melatih mereka berdikari, mereka harus belajar melakukan semua aktiviti tanpa bantuan jurulatih dan orang lain.

"Walaupun kadang-kadang terdetik juga perasaan ingin membantu, namun dek kerana ingin melihat mereka berjaya, saya terpaksa berkeras hati," katanya dengan tegas.

Xiaomi pesaing Samsung, Apple

Posted:

Xiaomi pesaing Samsung, Apple

Xiaomi pesaing Samsung, Apple


XIAOMI dikatakan mampu mencabar penguasaan Apple dan Samsung dalam segmen telefon pintar. - Gambar hiasan


XIAOMI mungkin kurang dikenali di luar China, tetapi ia merupakan pembuat telefon pintar berjenama Asia yang sedang berkembang pesat mencabar dominasi Apple dan Samsung. Bukan itu sahaja, Xiaomi menawarkan spesifikasi tinggi pada harga rendah.

Dalam tempoh tiga bulan, Xiaomi berjaya menewaskan Apple dan jenama Asia terkenal yang lain seperti Huawei dan Sony untuk menjadi jenama telefon pintar yang ketiga terbesar dalam pasaran saham China, kata firma penyelidikan pengisian teknologi.

Samsung memegang tangga teratas dengan 18 peratus, diikuti oleh jenama tempatan Lenovo, 12 peratus.

Teknologi dari Beijing ini mula terjual sebanyak 18.7 juta unit pada 2013, dan menyasarkan jualan sebanyak 60 juta bagi tahun ini dan 100 juta pada 2015. Menawarkan telefon berteknologi tinggi tetapi berkos rendah, Xiaomi berhasrat untuk memasuki pasaran bajet anak muda Asia yang sentiasa mahukan teknologi telefon pintar yang terkini.

Firma penyelidikan teknologi, Perbadanan Data Antarabangsa (IDC) berkata dalam satu laporan pada bulan Februari, telefon pintar murah merupakan pemacu utama kepada perkembangan jualan pasaran kos rendah di luar China.

Telefon bajet

Kajian menunjukkan, telefon bimbit yang dijual dengan harga kurang dari AS$100 (RM323) merupakan penyumbang kepada hampir separuh daripada jualan telefon dunia, dengan dua per tiga daripadanya berharga kurang dari AS$50 (RM161).


INILAH rupa bentuk telefon pintar Xiaomi dari China.


"Pasaran Asia telah menggalakkan golongan muda untuk memiliki teknologi telefon pintar terkini tetapi terdapat kekangan belanjawan yang terhad," kata Mykola Golovko, Penganalisis Kanan Pengguna Elektronik di firma penyelidikan Antarabangsa Euromonitor.

Data Euromonitor pada 2013 menunjukkan pemacu pasaran yang terdiri daripada individu berusia 15 hingga 34 tahun merupakan di antara 25 peratus dan 40 peratus daripada populasi di negara-negara seperti Malaysia, Vietnam, Indonesia dan China.

Tidak seperti pesaing gergasi yang lain, Xiaomi mempunyai pengiklanan yang minimum dan tidak memiliki cawangan runcit yang membantu mengekalkan harga rendah. Jenama tersebut berjaya menarik kelompok pengikutnya sendiri menerusi laman sosial, termasuk Weibo di China.

Kebanyakan pengguna digelar 'Peminat Mi' oleh Xiaomi kerana membeli telefon mereka secara langsung menerusi laman web semasa jualan murah.

Xiaomi, yang bermaksud bijirin dalam bahasa Mandarin mencari peluang yang lebih luas dengan melamar Hugo Barra, yang pernah berkhidmat dengan Google untuk menerajui pertumbuhan antarabangsanya.

Ia telah menunjukkan sedikit perkembangan di Singapura pada bulan Februari apabila mula diterajui secara meluas di bawah pengawasan Barra.

Telefon Xiaomi menawarkan pemproses dan reka bentuk yang menarik yang mampu bersaing dengan jenama terkenal Samsung dan menggunakan perisian terbaharu Google untuk Android, yang dijual dengan hanya sebahagian daripada harga sebuah Samsung Galaxy S5 dan iPhone 5s.

TIMBALAN Presiden Antarabangsa Xiaomi, Hugo Barra, berucap pada KonferensTeknologi Startup Asia di Singapura.


Xiaomi tidak bersendirian dan pakar-pakar dalam industri berkata Asia terbuka kepada lebih banyak pengeluar seumpama itu. Cherry Mobile di Filipina, Micromax di India dan Q-Smart di Vietnam berjaya membuat pencabar utama dunia gentar dengan ciri-ciri menarik dan telefon pintar berskrin besar yang dijual serendah AS$30 (RM97) tanpa sebarang subsidi daripada syarikat telekomunikasi.

Pesaing

Antara lain termasuk Smartfren dan Cyrus di Indonesia, Ninetology di Malaysia, QMobile di Pakistan dan I-Mobile di Thailand. Satu laporan oleh IDC berkata, pengeluar tempatan memegang 39 peratus daripada jumlah pasaran saham di Asia Pasifik tidak termasuk Jepun.

Prestasi Xiaomi mungkin baik, tetapi dominasi Samsung di peringkat antarabangsa tetap tidak boleh diragui. Menurut IDC lagi, Samsung telah menjual 313.9 juta telefon pintar pada 2013, berbanding 153.4 juta oleh Apple.

Nicole Peng, seorang penganalisis industri mudah alih di firma penyelidikan pasaran Canalys berkata, ramai pengguna telefon pintar jenama seperti Xiaomi di Asia ingin menjadi antara yang terawal memiliki telefon bimbit berkos rendah seperti Xiaomi dan ini menjadi faktor produk itu mampu bersaing dengan jenama terkenal.

"Pasaran seumpama ini adalah untuk mereka yang gemarkan teknologi. Mereka hanya mahu merasakan pengalaman menggunakan alat terbaharu yang tidak begitu mahal atau berjenama," katanya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Jual gajet tanpa modal

Posted:

Jual gajet tanpa modal

Jual gajet tanpa modal

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI
nadia.bahari@kosmo.com.my

TUKAR sarung pelindung telefon bimbit atau casing seperti tukar baju. Itu kegilaan jejaka tinggi lampai dari Alor Setar, Kedah yang bernama Mohd. Badrul Hisyam Ismail. Jika rata-rata pemilik telefon pintar mempunyai satu atau dua 'baju' bagi gajet kesayangan mereka, Mohd. Badrul Hisyam sanggup berbelanja lebih untuk memiliki aksesori kegemarannya.

Kebanyakan sarung pelindung yang dibeli bermotifkan watak adiwira kesayangannya dan setakat ini, jejaka berusia 23 tahun itu sudah memiliki 20 sarung pelindung iPhone berlainan jenis.

Penjawat awam di ibu negara ini dianggap beruntung kerana memperoleh aksesori berkaitan gajet dan telefon pintar pada harga istimewa dari Hulala Shop yang beroperasi sepenuhnya dalam talian.

"Saya boleh dianggap sebagai pelanggan setia di Hulala Shop kerana semua barang yang dijual adalah lebih murah berbanding harga pasaran.

"Tambah pula, pemiliknya selalu mengutamakan kepuasan pelanggan. Jika gajet atau aksesori yang dibeli rosak, saya tidak perlu risau kerana terdapat jaminan sehingga setahun dan wang pelanggan dikembalikan separuh harga," jelasnya.

Pembelian dalam talian bermaksud membeli barangan dan perkhidmatan penghantaran menerusi internet. Pelanggan mudah tertarik dengan pusat beli-belah alam maya bergantung kepada nilai barang, kualiti khidmat pelanggan, keselesaan, pengalaman terdahulu, jaminan bayaran dan maklumat peribadi serta perkhidmatan penghantaran yang dipercayai.

MOHAMMAD BASYEER bergambar di hadapan rak barangan gajet yang disimpan di kediamannya.


Kepercayaan

Pengarah Urusan Tera Trade, Mohammad Basyeer Mohammad Fauzi, 23, memberitahu, kedai gajet dalam talian, Hulala Shop yang ditubuhkan sejak tiga tahun lalu semakin dikenali dan berjaya meraih kepercayaan pengguna setelah ramai yang berpuas hati dengan layanan mesra yang diamalkannya.

Percaya atau tidak, Mohammad Basyeer menguruskan perniagaannya secara berdua sahaja dengan sepupunya, Mohd. Fitri Surizan, 22, dan mampu meraih pendapatan lumayan. Rahsia kejayaannya adalah menerusi strategi mencari seberapa banyak ejen jualan yang berminat untuk mempromosi barangan miliknya di laman sosial masing-masing.

"Ejen tidak perlu mengeluarkan modal untuk membeli stok aksesori telefon dan gajet. Mereka boleh lakukan promosi secara sambilan atau sepenuh masa.

"Mereka hanya perlu menggunakan kreativiti masing-maising untuk mencari pelanggan dan menghantar tempahan kepada saya menerusi e-mel. Tugas selanjutnya saya yang akan lakukan sehinggalah barangan selamat sampai kepada pelanggan," ujarnya yang kini sudah mempunyai 342 ejen di bawahnya dalam tempoh tujuh bulan.

Antara barangan yang dijual di Hulala Shop ialah aksesori audio, monopod, powerbank, pembesar suara, sarung pelindung telefon bimbit lasak dan kalis air serta lensa kamera telefon.

Kebanyakan pelanggan mengetahui tentang Hulala Shop menerusi laman sosial Facebook, Instagram dan laman web rasmi kedai tersebut. Menjadi majikan kepada diri sendiri membuatkan Mohammad Basyeer lebih mudah menguruskan masa kerana tidak terikat dengan peraturan syarikat.

Bagaimanapun, beliau percaya dengan prinsip, jika ingin berjaya perlu disiplin terhadap masa. Rutin hariannya bermula seawal pukul 9 pagi dengan mencetak tempahan pelanggan ke slip penghantaran pos laju, membalas e-mel, mengambil stok barangan dan menghantarnya ke pejabat pos berdekatan.

BIARPUN Hulala Shop memiliki laman web sendiri, Mohammad Basyeer banyak menerima tempahan dari laman sosial Facebook dan Instagram.


Tidak menang tangan

Secara purata, Mohammad Basyeer perlu mengirim kira-kira 30 hingga 50 barang kepada pelanggan pada setiap hari. Beliau yang tidak menang tangan melayan khidmat pesanan ringkas (SMS) pelanggan menunjukkan kepada Kosmo! jumlah mesej yang perlu dijawabnya pada setiap hari.

Jumlah keseluruhan mesej tersebut mencecah 4,000 pesanan yang dihantar secara SMS, aplikasi WhatsApp, WeChat dan laman Facebook. Jadi tidak hairanlah apabila lelaki yang masih bergelar pelajar itu kadang-kadang terlewat membalas mesej pelanggan.

Beliau merupakan pelajar Sarjana Muda Kejuruteraan Telekomunikasi di Universiti Malaya namun terpaksa menangguhkan pengajian buat sementara waktu.

Berkongsi mengenai pengalaman pahit sepanjang menjalankan perniagaan, beliau pernah dianiayai orang yang tidak dikenali sehingga terpaksa membuat laporan polis.

"Ada pelanggan mendakwa dia telah memasukkan RM2,000 ke dalam akaun saya untuk membeli telefon pintar namun kemudian menukar fikiran dan meminta saya memulangkan wang tersebut. Memandangkan memang ada wang sejumlah itu dimasukkan ke akaun saya, saya tidak syak langsung yang dia telah menipu.

"Rupa-rupanya, dia menggunakan nama dan akaun saya untuk menipu orang lain atas urusan jual beli emas. Setelah mendapati barangan yang dibeli tidak sampai-sampai, orang tersebut membuat laporan polis dan mendakwa saya telah menipunya walhal saya teraniaya. Saya terpaksa membuat laporan polis bagi melindungi diri," jelasnya.

Ketua Kumpulan Komunikasi Korporat dan Penjagaan Pelanggan Pos Malaysia, Datuk Rohaiza Hashim berkata, trend perniagaan dalam talian yang semakin mendapat perhatian pengguna secara tidak langsung mempengaruhi permintaan terhadap produk dan perkhidmatan yang ditawarkan syarikat pos terbesar negara itu.

"Pos Malaysia bukan sahaja memastikan kesediaan dari segi logistik, malah kesediaan produk dan perkhidmatan yang relevan, bermutu, berkualiti serta mengutamakan kepantasan proses penghantaran.

"Permintaan terhadap produk Pos Malaysia khususnya Pos Laju Prabayar menunjukkan peningkatan memberangsangkan. Pengalaman luas dalam bidang kurier banyak membantu melicinkan proses pengurusan pos walaupun dengan peningkatan kuantiti yang ketara," jelasnya.

Sistem poskod merupakan tanda aras antarabangsa yang turut diguna pakai di negara ini. Sistem tersebut berperanan sebagai kaedah terbaik dalam menjadikan proses penghantaran lebih cepat dan tepat.

Pihak Pos Malaysia sentiasa mengambil langkah sewajarnya bagi memastikan barang yang dipos dikendalikan dengan cermat dan selamat sampai ke tangan penerima dalam keadaan sempurna.

Bagaimanapun, pihak peniaga disarankan agar bertanggungjawab bagi memastikan setiap pengeposan dibungkus sebaiknya supaya dapat melindungi kandungan daripada risiko rosak.

Peralihan monsun punca hujan lebat

Posted:

Peralihan monsun punca hujan lebat

Peralihan monsun punca hujan lebat


TANAH mendap ini berlaku di Pangsapuri Lestari, Bandar Sri Permaisuri, Kuala Lumpur kelmarin.


HUJAN lebat yang sering berlaku sejak kebelakangan ini merupakan situasi tipikal mengikut kitaran musim peralihan monsun yang berlangsung sehingga pertengahan bulan Mei ini.

Ia menyebabkan hujan lebat dan ribut petir di beberapa kawasan terlibat pada sebelah petang hingga membawa ke awal malam.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Datuk Che Gayah Ismail berkata, keadaan cuaca tersebut adalah biasa sebelum berlakunya monsun Barat Daya yang bermula Jun hingga September.

"Kesan daripada hujan lebat dan ribut petir itu menyebabkan banjir kilat seperti yang berlaku di ibu kota dan kawasan lain," ujarnya ketika dihubungi Infiniti baru-baru ini.

Semasa musim-musim peralihan monsun, angin pada amnya berkelajuan lemah dan arahnya berubah-ubah.

Banjir kilat yang berlaku baru-baru ini mengundang kepada beberapa kemalangan melibatkan pengguna jalan raya khususnya dan orang awam yang berdepan dengan masalah itu.

MANGSA dikatakan berada di tandas ketika bencana tanah runtuh berlaku di gudang perabot di Sungai Buloh, Selangor, baru-baru ini.


Dalam peristiwa itu, pengguna jalan raya terkandas lebih dua jam di beberapa laluan utama disebabkan jalan ditenggelami air dan pokok tumbang.

Antara laluan yang terlibat ialah Lebuh Raya Mahameru, Jalan Duta, Bulatan Cheras, terowong Jalan Tun Razak menghala ke Cheras, Jalan Raja Chulan, Jalan Cheras dari Batu 5 1/2 bertentangan pusat beli-belah Leisure Mall dan Jalan Maarof.

Menurut laporan Kosmo! sebelum ini, Jalan Chan Sow Lin berhampiran stesen transit aliran ringan (LRT) ditenggelami air setinggi tiga meter dan terpaksa ditutup sehingga pukul 6 petang.

Pada masa sama, sebatang pokok tumbang di tempat letak kereta berhampiran stesen minyak di Salak Selatan. Ia telah menghempap 10 buah kenderaan yang terletak di sekitarnya.

Terowong berhampiran Kedutaan Indonesia di Jalan Tun Razak turut ditenggelami air.


RIBUT yang mengakibatkan pokok tumbang turut menghempap bangunan dan kereta milik orang ramai.


Korban jiwa

Tidak hanya melibatkan pengguna jalan raya, banjir kilat juga menyebabkan berlakunya runtuhan tanah di kawasan berbukit.

Tanah runtuh berlaku disebabkan proses gelongsoran atau pergerakan tanah dari satu kedudukan tidak stabil. Ia berlaku secara pantas atau perlahan oleh tarikan graviti yang disebabkan agen pembawa seperti aliran air atau berkaitan.

Peristiwa yang berlaku di Jalan Kampung Baru, Sungai Buloh, Selangor Sabtu lepas pula mengorbankan seorang warga Bangladesh akibat tertimbus dalam tanah runtuh yang dipercayai disebabkan oleh hujan lebat.

Mangsa yang dikenali sebagai Abul Kassim, 43, tertimbus sedalam satu meter di bawah timbunan dinding zink yang turut memusnahkan sebuah gudang perabot.

Dalam pada itu, Che Gayah menasihatkan orang ramai untuk membuat persediaan bagi berdepan monsun Barat Daya yang bakal berlaku dalam masa terdekat.

"Ia menyebabkan cuaca kering di Malaysia terutamanya di negeri Sabah dan Sarawak," katanya. Jika impak berada pada tahap sederhana dan kuat, cuaca akan lebih kering daripada biasa.

Monsun Barat Daya biasanya bermula pada penghujung Mei atau awal Jun dan tamat pada akhir September. Angin lazim pada amnya dari arah barat daya dengan kelajuan yang lemah iaitu di bawah 15 knot.

Daun kaduk rawat tulang retak

Posted:

Daun kaduk rawat tulang retak

Daun kaduk rawat tulang retak


DAUN kaduk dipercayai mengandungi antioksida yang membantu melindungi tulang daripada penyakit osteoporosis.


PENYELIDIK dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Elvy Suhana Mohd. Ramli dan pasukan penyelidiknya mendapati bahawa daun kaduk atau Piper Sarmentosum mengandungi bahan penawar untuk mencegah tulang retak dan mempercepatkan penyembuhan retakan tulang.

Daun tumbuhan yang biasa digunakan dalam masakan masyarakat Asia Tenggara itu dipercayai mengandungi antioksida yang membantu melindungi tulang daripada penyakit osteoporosis.

Ia juga secara tradisi merawat pelbagai penyakit seperti keradangan, dermatitis dan sakit sendi.

Dr. Elvy Suhana memberitahu, daun kaduk berupaya menghalang ungkapan gen dalam tisu adipos dan tulang yang membuat struktur tulang menjadi rapuh.

Kajian ke atas tikus makmal menunjukkan ciri-ciri antioksidan melalui sebatian flavonoid iaitu naringenin bertindak membantu sistem pertahanan antioksida endogen untuk melindungi tulang daripada osteoporosis.

Pasukan penyelidik terdiri daripada Prof. Dr. Ima Nirwana Soelaiman, Prof. Dr. Farihah Suhaimi, Prof. Dr. Srijit Das, Prof. Dr. Ahmad Nazrun Shuid dan Dr. Siti Fadziyah Mohd. Asri.

Mereka memberi tumpuan kepada kesan penawar pati daun kaduk terhadap penyembuhan tulang retak pada tikus yang ovarinya dikeluarkan, selain kesan perlindungan terhadap tikus yang menghidapi osteoporosis akibat glukokortikoid.


DAUN kaduk banyak digunakan dalam makanan tradisi di Asia Tenggara.


Osteoporosis adalah suatu penyakit kehilangan jisim dan kekuatan tulang yang membawa kepada peningkatan risiko patah, ia biasa dihidapi oleh wanita telah putus haid.

Rawatan glukokortikoid adalah punca utama osteoporosis sekunder. Tindakan glukokortikoid dalam tulang bergantung kepada ungkapan jenis 1 enzim 11 Beta-Hydroxysteroi dDehydrogenase.

Keadaan kekurangan estrogen menyebabkan osteoporosis yang disebabkan peningkatan osteoclastogenesis oleh tekanan oksidatif sehingga membawa kepada penyerapan kalsium dan mineral lain daripada tulang ke darah.

Kajian terbaharu mendapati bahawa pati daun kaduk mempunyai keupayaan untuk menghalang ungkapan dan aktiviti 11-HSD1 dalam tisu adipos dan tulang, sekali gus memulihkan struktur tulang.

Ia juga mempercepatkan penyembuhan tulang patah apabila estrogen berkurangan melalui sifat antioksidannya.

Kos rawatan konvensional adalah tinggi, malah terdapat kesan sampingan dalam ubat-ubatan sedia ada di pasaran.

Dr. Elvy Suhana berkata, rawatan menggunakan herba mempunyai potensi dan perlu diterokai kerana ia bukan sahaja murah bahkan tidak mempunyai kesan sampingan yang memudaratkan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Sri Lanka tertarik sistem pentadbiran awam negara ini

Posted:

Sri Lanka tertarik sistem pentadbiran awam negara ini

Sri Lanka tertarik sistem pentadbiran awam negara ini


IZANI (kiri) dan Pesuruhjaya Tinggi Sri Langka ke Malaysia, Ibrahim Sahib Ahsan (dua dari kiri) bersama wakil SLIDA dari Sri Langka sempena lawatan di UKM, Bangi, Selangor kelmarin.


KONGSI ILMU. Seramai 36 pegawai kanan kerajaan dari Institut Pembangunan Pentadbiran Sri Lanka (SLIDA) mengadakan lawatan kerja dan mengikuti modul pentadbiran awam Sekolah Pengajian Siswazah Perniagaan (GSB) Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, Selangor kelmarin.

Dekan GSB, Prof. Dr. Izani Ibrahim berkata, lawatan dari SLIDA merupakan kali ketiga diadakan dalam tempoh tiga tahun menunjukkan kesungguhan kerajaan Sri Langka dalam menambah baik sistem pentadbiran awam di negara tersebut.

"Sistem pentadbiran yang teratur dan transformasi dalam sektor awam di Malaysia menarik minat Sri Langka menghantar pegawai-pegawai kanannya ke sini bagi berkongsi pengetahuan seterusnya dapat menaik taraf pentadbiran awam negara itu," katanya.

Kelab Kilat TNB candat sotong di Kuala Besut

Posted:

Kelab Kilat TNB candat sotong di Kuala Besut

Kelab Kilat TNB candat sotong di Kuala Besut

SEBAHAGIAN ahli Kelab Kilat TNB Tanah Merah, Kelantan menyertai mencandat sotong di perairan laut Kuala Besut, Terengganu baru-baru ini.


ERAT. Seramai 30 peserta Kelab Kilat Tenaga Nasional Berhad (TNB) Tanah Merah Kelantan menyertai program mencandat sotong yang diadakan di perairan laut Kuala Besut, Terengganu baru-baru ini.

Pengerusi Kelab Kilat TNB Tanah Merah, Arman Che Othman berkata, program itu diadakan selama sehari satu malam di lautan dengan menaiki bot sewa.

"Riadah seperti ini dapat menghilangkan tekanan di tempat kerja dan merehatkan minda dengan melakukan aktiviti mencandat sotong.

"Ia sekali gus dapat mengeratkan silaturrahim antara staf TNB yang menyertai kelab ini," katanya.

Pertemuan nostalgia pesara IPK Kelantan

Posted:

Pertemuan nostalgia pesara IPK Kelantan

Pertemuan nostalgia pesara IPK Kelantan


NORAINI (barisan depan, lima dari kiri) bergambar bersama rakan pesara IPK Kelantan di rumahnya di Kubang Kerian, Kelantan baru-baru ini.


PERTEMUAN. Kira-kira 30 pesara kakitangan Bahagian Pentadbiran Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan mengadakan pertemuan kenangan nostalgia di Kubang Kerian, Kelantan baru-baru ini

Wakilnya, Noraini Mohd. Nawi memberitahu, pertemuan itu mengeratkan hubungan persahabatan sejak berpisah 10 hingga 20 tahun dengan rakan sekerja.

"Masing-masing berkongsi pengalaman selepas bersara dan merindui saat-saat ketika bertugas dahulu.

"Kami juga bercadang akan meneruskan pertemuan seperti ini pada masa akan datang seperti pada waktu hari raya agar keakraban terus terjalin sampai bila-bila," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Balasan buat anak derhaka

Posted:

Balasan buat anak derhaka

Balasan buat anak derhaka

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my

MOHAMAD SYAZWAN dibawa keluar dari Mahkamah Majistret Kota Bharu semalam selepas dijatuhi hukuman penjara 10 bulan.


KOTA BHARU – Gara-gara bersikap biadap dengan mengancam untuk mencederakan ibu sendiri yang enggan memberikan wang RM70 untuk membeli kek hari jadi tunangnya, seorang pemuda dijatuhi hukuman penjara 10 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini semalam.

Majistret Mohd. Isa Mohamad menjatuhkan hukuman tersebut selepas tertuduh, Mohamad Syazwan Firdaus Zainuddin, 20, mengaku bersalah mengancam untuk mencederakan ibunya menggunakan senjata tajam pahat.

Pahat merupakan alat yang biasa digunakan oleh tukang kayu untuk membuat ukiran pada kayu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Guna pistol akan dipertimbangkan

Posted:

Guna pistol akan dipertimbangkan

Guna pistol akan dipertimbangkan

Oleh MAHFUZ MOHAMAD dan IKHWAN HAZWANHAMIDUN
berita@kosmo.com.my


ANGGOTA penguat kuasa Jabatan Perhutanan perlu senjata untuk berdepan dengan tonto sindiket haram dan Orang Asli. – Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedia mempertimbangkan permohonan Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) supaya semua 3,000 penguat kuasa pasukan itu diberi lesen senjata api.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, bagaimanapun pihaknya belum menerima permohonan JPSM itu setakat ini.

"Semua permohonan lesen yang diterima oleh Bukit Aman akan dikaji terlebih dahulu. Selepas itu kita akan buat pertimbangan sewajarnya sama ada lesen diluluskan atau tidak," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lelaki hobi curi lori mati ditembak polis

Posted:

Lelaki hobi curi lori mati ditembak polis

Lelaki hobi curi lori mati ditembak polis

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my


R. Subramaniam


KUALA SELANGOR – Nasib seorang lelaki yang tidak insaf melakukan jenayah curi kenderaan berakhir dengan lelaki itu mati ditembak ketika melanggar kereta polis dalam kejadian di Kilometer 28 di Ijok dekat sini semalam.

Sebelum kejadian pada pukul 8.20 pagi, sepasukan polis peronda mengesan sebuah lori sejuk beku yang dilaporkan hilang di Simpang Merbau lalu mengekori kenderaan itu sehingga ke satu lorong kecil menghala ke sebuah ladang kelapa sawit di kawasan Ijok.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


MAHB diminta atasi aduan masalah di KLIA2

Posted:

MAHB diminta atasi aduan masalah di KLIA2

MAHB diminta atasi aduan masalah di KLIA2

20/05/2014 10:04pm

KUALA LUMPUR - Malaysia Airports Holdings Bhd. (MAHB) diingatkan supaya mengambil tindakan segera berhubung aduan masalah seperti mendapan dan takungan air yang dilaporkan berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2).

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, MAHB selaku pengendali KLIA2 dalam mesyuarat bersama PAC sebelum ini mengakui terdapat beberapa 'kekurangan' pada lapangan terbang itu sebelum ia mula beroperasi 2 Mei lalu.

"Bila datang sini (PAC), mereka (MAHB) kata masalah itu boleh diselesaikan dan boleh dilakukan penambahbaikan.

"Sebab itu KLIA2 beroperasi dan sekarang baru lebih dua minggu beroperasi sudah ada isu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat PAC Penggal Kedua 2014 di Bangunan Parlimen di sini hari ini.

Sementara itu, MAHB jelas bahawa tiada risiko keselamatan pada kawasan tersebut. - Bernama

Rumah guru rosak akibat letupan bom buatan sendiri

Posted:

Rumah guru rosak akibat letupan bom buatan sendiri

Rumah guru rosak akibat letupan bom buatan sendiri

20/05/2014 9:55pm

IPOH - Seorang guru wanita tidak menyangka bunyi kuat di hadapan rumahnya di Taman Silibin Ria di sini yang disangka guruh sebenarnya adalah letupan bom buatan sendiri.

Letupan kuat pada pukul 4.20 pagi tadi mengakibatkan pintu utama rumah, siling tempat letak kereta pecah dan sebuah kereta jenis Nissan Sylphy mengalami kerosakan.

Guru berusia 32 tahun yang mengajar mata pelajaran khas itu berkata, ketika kejadian lima penghuni termasuk suami berumur 39 tahun dan seorang pembantu rumah warga Indonesia berusia 28 tahun sedang nyenyak tidur.

"Saya mula curiga apabila terhidu bau asap kuat dari arah ruang tamu rumah, apabila turun ke bawah saya dapati kaca pintu utama sudah pecah.

"Siling tempat letak kereta turut pecah selain tanah daripada pasu bunga bertebaran dan berselerakan," katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini.

Dia kemudian memaklumkan perkara itu kepada suaminya yang merupakan seorang kontraktor sebelum melaporkannya kepada polis. - Bernama

Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia pantau kes pelajar Malaysia dianiaya

Posted:

Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia pantau kes pelajar Malaysia dianiaya

Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia pantau kes pelajar Malaysia dianiaya

20/05/2014 9:52pm

JAKARTA - Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia akan terus memantau siasatan berhubung laporan seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Universiti Padjajaran (Unpad) di Bandung, Jawa Barat yang didakwa diculik, dirompak dan cuba dibunuh pada Jumaat lepas.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini, pejabat kedutaan itu akan turut bekerjasama dengan pengurusan universiti tersebut dan polis bagi memastikan pelajar wanita terbabit mendapat keadilan sewajarnya.

Kenyataan itu menyatakan bahawa sebaik menerima laporan kes itu pada Sabtu lepas, pegawai Kedutaan Besar Malaysia bergegas ke Bandung bagi mendapatkan laporan daripada pihak berkuasa dan membantu mangsa serta keluarganya yang datang dari Malaysia.

Jelas lagi kenyataan tersebut, satu pertemuan antara Duta Besar Malaysia, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim dengan pengurusan Unpad sedang diatur dalam tempoh terdekat bagi mendapatkan jaminan berhubung keselamatan para pelajar Malaysia yang sedang menuntut di universiti itu. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


31 kanak-kanak rentung

Posted:

31 kanak-kanak rentung

31 kanak-kanak rentung

ORANG ramai melihat sejumlah mayat kanak-kanak yang maut selepas bas yang dinaiki mereka terbakar di bandar Fundacion, Colombia kelmarin.- Reuters


BOGOTA, Colombia - Seramai 31 kanak-kanak rentung apabila bas yang dinaiki mereka terbakar dan meletup di utara Colombia semalam, kata Pertubuhan Palang Merah.

Seorang pegawai pertubuhan itu, Cesar Uruena berkata, seramai 25 orang termasuk seorang individu dewasa melecur teruk dalam nahas itu yang berlaku di bandar Fundacion dalam wilayah Magdalena.

"Mangsa-mangsa yang cedera mengalami melecur pada peringkat kedua dan ketiga dengan ramai masih kritikal," katanya.

Dalam pada itu, Datuk Bandar Fundacion, Luz Stella Duran memberitahu wartawan bahawa kumpulan kanak-kanak yang menaiki bas berkenaan berumur antara satu hingga lapan tahun.

"Ketika kejadian, mereka dalam perjalanan pulang selepas menghadiri satu upacara keagamaan," katanya.

Menurut beberapa mangsa terselamat, pemandu bas meletakkan sebuah tong berisi petrol di dalam kenderaan tersebut.

Terdahulu, polis menyatakan bas itu terbakar akibat masalah teknikal.

Kata jurucakap polis, pemandu bas berkenaan telah menghilangkan diri selepas kejadian tersebut. - AFP

Jusuf Kalla regu Jokowi pada pilihan raya Presiden

Posted:

Jusuf Kalla regu Jokowi pada pilihan raya Presiden

Jusuf Kalla regu Jokowi pada pilihan raya Presiden


JOKOWI (kiri) menggenggam tangan Jusuf selepas pemimpin veteran itu semalam diumumkan sebagai gandingan beliau dalam pilihan raya Presiden Indonesia.- Reuters


JAKARTA - Calon Presiden dari Parti Demokrasi Indonesia-Perjuangan (PDI-P), Joko Widodo semalam secara rasmi mengumumkan bekas Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla sebagai gandingannya pada pilihan raya Presiden pada 9 Julai depan.

Joko atau lebih dikenali sebagai Jokowi membuat pengumuman tersebut selepas mendaftar sebagai calon di Suruhanjaya Pilihan Raya bersama pemimpin dari parti gabungan.

PDI-P sebelum ini membentuk gabungan dengan Parti Demokrat Kebangsaan (NasDem), Parti Kebangkitan Kebangsaan dan Parti Hati Nurani Rakyat (Hanura) bagi menghadapi pilihan raya itu.

"Selepas membuat perbincangan dan menerima pandangan dari semua parti gabungan kami membuat keputusan untuk memilih Jusuf sebagai gandingan saya," kata Jokowi.

Dengan keputusan tersebut, Jusuf secara rasmi akan bertanding sebagai calon Naib Presiden negara itu.

Jusuf, 72, menjadi Naib Presiden Indonesia pada tahun 2004 hingga 2009 di bawah pemerintahan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono.

Jokowi berkata, beliau yakin mereka berdua boleh membawa perubahan kepada negara itu.

Sementara itu, Jusuf memberitahu bahawa beliau berasa bangga kerana menjadi gandingan Jokowi dalam pilihan raya tersebut. - Bernama

Pemuzik main biola guna rambut manusia

Posted:

Pemuzik main biola guna rambut manusia

Pemuzik main biola guna rambut manusia

SEORANG pemain biola, Eimantas Belickas sedang menggesek rambut Maksimovas.- Agensi


VILNIUS, Lithuania - Seorang lelaki, Tadas Maksimovas menjadi popular di internet selepas rakamannya bermain biola menggunakan rambutnya yang panjang disiarkan di laman perkongsian video YouTube.

Maksimovas menjadikan helaian rambutnya sebagai tali biola.

Dia menggunakan idea tersebut untuk mempromosikan Hari Pemuzik Jalanan yang disambut di Lithuania pada Sabtu pertama bulan ini.

Maksimovas menghubungi seorang pemuzik jalanan lain, Eimantas Belickas supaya menggesek rambutnya seperti biola.

Biola rambut itu dapat menghasilkan bunyi dan melodi yang merdu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Terumbu karang 'lubuk' rezeki nelayan

Posted:

Terumbu karang 'lubuk' rezeki nelayan

Terumbu karang 'lubuk' rezeki nelayan

KETERUJAAN jelas terpancar pada riak wajah kira-kira 100 nelayan yang hadir di Pulau Bidong, Terengganu pada tanggal 20 April lalu bagi meraikan sambutan Hari Bumi 2014.

Mereka juga adalah ahli Rakan Fish, iaitu inisiatif Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MoA) bersama sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu Yayasan Coral Malaysia (YCM) untuk menjaga ekosistem dan sumber perikanan.

Bertemakan Sehari Bersama Nelayan, kali ini sambutannya cukup istimewa apabila turut dihadiri orang nombor satu MoA yang juga Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Peluang bersemuka dengan Ismail Sabri membolehkan para nelayan bertukar-tukar pandangan dan meluahkan pelbagai masalah yang dihadapi terutama melibatkan perkara-perkara yang mengancam hasil laut.

Menariknya, pada program yang berlangsung selama tiga hari itu para nelayan turut ditunjukkan kaedah perladangan terumbu karang.

Demonstrasi penternakannya yang ditunjukkan oleh penyelidik Jabatan Perikanan turut menarik perhatian Ismail Sabri.

Terumbu karang merupakan spesies yang terancam dan berada di bawah kawalan Jabatan Perikanan, manakala terumbu karang liar pula hanya boleh diambil selepas mendapat kebenaran daripada jabatan tersebut.

Bagi para nelayan pula, perladangan terumbu karang merupakan satu inisiatif baharu dan peluang ekonomi yang baik untuk diteroka.

Harapan

Seorang nelayan, Zakaria Ibrahim, 43, mencadangkan agar buat permulaan satu bengkel khas diadakan bagi membimbing para nelayan.

"Ia memberikan harapan buat kami menceburi bidang baharu sebagai alternatif menambah pendapatan.

"Menerusi bengkel ini, kami dapat mempelajari cara perladangan terumbu karang dengan betul dan efisien," ujarnya.


ISMAIL SABRI (kanan sekali) melepaskan dua ekor penyu sebagai tanda simbolik sempena sambutan Hari Bumi 2014 di Pulau Bidong, Terengganu baru-baru ini.


Nelayan dari Teluk Ketapang, Kuala Terengganu, Terengganu itu turut berharap supaya pihak berkuasa memberi garis panduan yang betul kepada para nelayan agar mereka faham dan tidak melakukan sesuatu secara membuta tuli.

Perladangan terumbu karang masih baharu di negara ini walaupun sudah dilakukan secara komersial di luar negara. Indonesia, Filipina dan Thailand antara negara serantau yang terlebih dahulu meneroka industri tersebut yang menghasilkan pendapatan tahunan mencecah jutaan ringgit.

Di Malaysia, penyelidikan bidang berkenaan telah dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan (IPP) dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

Pegawai Penyelidik Kanan IPP, Jabatan Perikanan Pulau Pinang, Mohamad Saupi Ismail berkata, perladangan terumbu karang telah dijalankan di Malaysia dua tahun lalu.

Menurutnya, hampir 90 peratus pasaran terumbu karang antarabangsa dimonopoli Indonesia walaupun negara-negara Asia Tenggara lain mempunyai khazanah yang tidak kurang cantiknya.

"Terdapat dua cara penghasilan terumbu karang yang sesuai iaitu insitu dan eksitu yang kedua-duanya mempunyai kebaikan dan keburukan.

"Cara insitu adalah di kawasan sedia ada, manakala eksitu pula di lokasi luar atau lebih jauh.

"Insitu mempunyai kelebihan kerana melakukan ternakan di dasar laut yang berdekatan dengan habitat terumbu karang itu sendiri.

"Kaedah ini menjadi pilihan penternak di Asia kerana kos penghasilannya yang murah," jelas Saupi.

Bagaimanapun, insitu juga mempunyai kekurangan seperti penternak sukar untuk menjaga terumbu karang kerana berada jauh di dasar laut selain pencemaran menyebabkan hasilnya tidak seperti yang diharap.


TERUMBU karang tidak boleh diambil sewenang-wenangnya bagi menjamin hidupan itu terus terpelihara.


Menurut Saupi, terumbu karang yang diproses melalui kaedah insitu turut berpotensi untuk dimakan oleh pemangsa selain tempoh untuk membesar yang lebih lama.

Jelas beliau, eksitu merupakan kaedah yang dijalankan di luar kawasan laut dan dilihat lebih mudah.

"Kaedah ini tidak memerlukan penjagaan yang rapi, cukup sekadar pemerhatian selain memberi makanan mengikut jadual.

"Cuma kos penyelenggaraan lebih mahal dan penternak perlu memiliki sistem sokongan seperti tangki serta penapis untuk memberi oksigen kepada terumbu karang," jelasnya yang mengakui terumbu karang di perairan Sabah merupakan yang tercantik di negara ini.

Lebih pantas

Menerusi kaedah eksitu, penternak boleh mengawal pemberian makanan bagi memastikan terumbu karang membesar mengikut cita rasa sendiri.

Pembesaran terumbu cara eksitu adalah dua kali lebih pantas.

Terdapat beberapa jenis terumbu karang akan cepat tumbuh dan mampu mencapai ukuran 15 sentimeter setahun, tetapi kebiasaannya pembesaran itu terlalu perlahan iaitu hanya dua hingga tiga sentimeter setahun di dasar laut.

Bagaimanapun, kaedah eksitu mampu mempercepatkan proses penumbuhan sehingga tiga ke lima sentimeter dalam tempoh enam bulan sahaja.

Namun, terumbu karang tidak boleh diambil sewenang-wenangnya bagi menjamin hidupan itu terus terpelihara. Hanya terumbu karang generasi kedua dan ke atas sahaja yang boleh diternak dan dijual.

LELAKI ini berjaya menghasilkan terumbu karang menerusi kaedah eksitu.


Menurut Penasihat YCM, Prof. Datuk Dr. Noor Azhar Mohamed Shazili, perladangan terumbu karang tidak semestinya untuk tujuan komersial semata-mata.

Jelas bekas Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMT itu, bagi sesetengah negara terumbu karang diternak untuk tujuan konservasi dan perubatan kerana khasiatnya.

"Situasi ini berlaku kerana terumbu karang semakin mendapat tempat dalam pasaran antarabangsa dan permintaan tinggi dari negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat.

"Kini, ramai yang mempunyai hobi untuk membela ikan air laut berbanding air tawar sekali gus terumbu karang diperlukan untuk mencantikkan akuarium mereka," katanya.

Tambah beliau lagi, pemilihan Pulau Bidong sebagai lokasi pembiakan terumbu karang juga sesuai dengan persekitaran pantainya yang bersih dan terpelihara.

"Jika nelayan dibantu dari segi pengurusan dan kewangan, mereka akan mendapat manfaatnya," katanya lagi.

Survival si pekak di Kemboja

Posted:

Survival si pekak di Kemboja

Survival si pekak di Kemboja


KINI terdapat dua buah institusi pendidikan khusus untuk golongan OKU cacat pendengaran di Kemboja.


BERKUNJUNG di sebuah kedai gunting rambut di Phnom Penh, Kemboja hanya berkumandang ketakan gunting tanpa sebarang suara manusia.

Suara mesra menyambut kedatangan pelanggan juga jarang sekali kedengaran kecuali senyuman wajah pekerja pendandan rambut yang majoritinya merupakan orang kelainan upaya (OKU) cacat pendengaran.

Mereka yang juga graduan institusi pendidikan OKU cacat pendengaran tunggal di Kemboja, bernasib baik kerana berpeluang mempelajari bahasa isyarat berbanding OKU yang lain di negara itu.

"Saya tidak pernah berkomunikasi dengan masyarakat luar selain daripada keluarga. Ia umpama berada dalam penjara dan saya tidak boleh berbuat apa-apa atas faktor wang. Saya juga tidak mempunyai latar belakang pendidikan yang kukuh," kata seorang pelatih pendandan rambut, Oeun Darong, 27, menggunakan bahasa isyarat Kemboja.

Sehingga era 1990-an, Kemboja merupakan antara negara yang tidak mempunyai bahasa isyarat khusus bagi golongan OKU di negara itu.

Mujur seorang paderi dari Amerika Syarikat, Charlie Dittmeier mencari lokasi khusus bagi OKU selain mengkaji bahasa Kemboja bersama pakar jurubahasa tempatan sehingga tercipta bahasa isyarat versi Kemboja yang digunakan OKU di negara tersebut.

"Seawal usia 25, 30 dan 35 tahun OKU tersebut diajar bahasa isyarat. Mereka tidak pernah bersekolah dan berkomunikasi kerana tidak mempunyai bahasa khusus," kata Dittmeier yang mula berkhidmat di Kemboja sejak 13 tahun lalu.


KEBAJIKAN golongan OKU cacat pendengaran di Kemboja semakin baik menerusi peranan yang dimainkan DDP.


Program Pembangunan Cacat Pendengaran (DDP) kini mempunyai dua buah institusi pendidikan khusus untuk dewasa dan kanak-kanak.

Dittmeier berkata, kira-kira 30 pelajar cacat pendengaran berusia 16 tahun ke atas mengikuti kursus selama dua tahun di institusi tersebut melibatkan penggunaan bahasa isyarat ringkas, menulis, membaca dan beberapa kemahiran berkaitan.

Manakala setahun lagi melibatkan latihan pekerjaan seperti pendandan rambut di beberapa premis terpilih. Sepanjang latihan itu mereka didedahkan dengan komunikasi menggunakan bahasa isyarat melibatkan khidmat potongan rambut, mencukur dan membersihkan telinga.

Hidup baharu

Sebelum ini, ramai dalam kalangan mereka yang menampung hidup sebagai pesawah dan pengembala lembu. Tiada siapa yang mendedahkan mereka dengan bahasa isyarat Kemboja dalam komunikasi.

"Saya sentiasa bersendirian. Ia merupakan perjalanan hidup yang amat menyedihkan. Saya tidak pernah bersekolah dan paling perit keluarga tidak memahami komunikasi antara kami," kata Darong yang sering berfikir dia satu-satunya insan pekak di negara itu.

Penuntut lain di institusi tersebut pernah mengalami pengalaman yang lebih buruk. Ada dieksploitasi sebagai peminta sedekah, ditinggalkan di jalanan, penagih dadah dan pelbagai kelakuan tidak masuk akal.

"Mereka tidak mempunyai kemahiran bersosial menjaga kesihatan diri. Malah rutin mandi juga terpaksa diajar," dedah Dittmeier.


INISIATIF memperkenalkan bahasa isyarat tempatan membolehkan golongan OKU Kemboja belajar berkomunikasi.


Pada papan kenyataan di pusat DDP, beberapa lukisan memaparkan cara asas membersihkan diri manakala pada lukisan yang lain terdiri daripada bahasa isyarat Kemboja.

"Kami berusaha untuk mendedahkan mereka dengan bahasa isyarat selain memberikan kebebasan supaya golongan OKU ini mereka sendiri bahasa isyarat mereka," katanya.

Dittmeier berpendapat, OKU pendengaran digalakkan mencipta bahasa isyarat mereka sendiri kerana golongan tersebut merupakan pengguna tegar bahasa itu.

Kemboja mencatatkan jumlah OKU cacat pendengaran seramai 500,000 orang, bagaimanapun hanya sebilangan kecil daripada jumlah berkenaan terdedah dengan bahasa isyarat.

"Saya kini boleh berkomunikasi dan tidak lagi berada dalam dunia sendiri. Tiada lagi isu diskriminasi seperti mana di kampung halaman," luah Kheng Nat, 23.

Kerajaan Kemboja tidak mempunyai dana pendidikan khusus untuk golongan OKU cacat pendengaran dan ia bukan keadaan yang pelik.

"Seluruh dunia terutama melibatkan golongan OKU cacat pendengaran dalam kalangan belia dan kanak-kanak sering dinafikan hak pendidikan," kata Pengarah Pemerhati Hak Asasi Manusia, Santha Rau Barriga yang beroperasi di Amerika Syarikat.

"Golongan OKU ini amat memerlukan pendidikan bahasa isyarat kerana ia satu-satunya kaedah untuk mereka berkomunikasi," tambahnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Jodoh peneroka dan seniwati

Posted:

Jodoh peneroka dan seniwati

Jodoh peneroka dan seniwati

HUJAN mencurah-curah di pekan Meru, Selangor sewaktu majlis pernikahan pelakon veteran, Ruminah Sidek, 68, berlangsung di kediaman abang iparnya pada pagi Sabtu lalu.

Bagaikan berjanji, selebat hujan yang turun di luar rumah, begitu jua dengan air mata murni Ruminah atau mesra menggelarkan dirinya sebagai Mak Mah sewaktu akad nikah sempurna dilafazkan suaminya, Al Fatah Rahim Ismail, 70.

Tangisan itu tanda kegembiraan dan kesyukuran doa yang telah ditanam dalam hati semasa mengerjakan ibadah umrah di tanah suci Mekah dua bulan lalu telah diperkenankan Ilahi.

Takdir juga telah menentukan jodoh aktres senior kesayangan ramai itu dengan seorang duda yang tanpa disedari turut sama menitipkan doa tersebut agar dipertemukan jodoh untuk menemani sisa-sisa kehidupan mereka.

"Mak Mah bersyukur dapat menghabiskan saki baki hidup ini sebagai seorang isteri. Alhamdulillah, kami selamat disatukan sebagai suami isteri.

"Mohon peminat mendoakan kebahagiaan rumah tangga yang baru dibina ini hingga ke akhir hayat," ujarnya riang biarpun sekali sekala menyeka air mata yang masih bersisa di kelopak mata.

Pasangan warga emas terbabit dinikahkan Penolong Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk Masjid As Syarif, Meru, Mohd. Jani Salman dengan disaksikan adik pengantin perempuan, Mohd. Zainal Sidek pada pukul 9.20 pagi.

Mak Mah yang telah membintangi lebih 25 filem sejak mula bergiat dalam bidang seni menerusi filem Anak Bapak pada tahun 1968 itu menerima mas kahwin sebanyak RM300.

CINTA pandang pertama antara Al Fatah dengan Mak Mah diikat sebagai suami isteri.


Memilih untuk tidak mengkehendaki sebarang wang hantaran, kedua-dua mempelai masing-masing berbalas 12 dulang hantaran. Antara hantaran diterima Mak Mah ialah sebiji kek, senaskhah al-Quran, beg tangan, kasut, sejadah, minuman bikarbonat dan telekung.

Al Fatah pula menerima set wangian, sebiji kek, tepak sirih, persalinan, sejadah, tuala dan buah-buahan.

Seri pengantin

Menyarung persalinan putih pada majlis akad nikah sebelah pagi, Mak Mah biar basah dengan air mata kelihatan berseri untuk bersatu dengan lelaki yang bakal menemani separuh lagi perjalanan hidupnya. Begitu juga dengan Al Fatah yang tampak begitu segak bersama persalinan lengkap songkok.

Mereka yang kemudian memakai busana berwarna ungu tajaan Azika Collection di singgahsana pelamin rekaan Adi Wedding Decoration pada majlis resepsi juga tampil berseri. Seri pengantin, kata orang lama.

Kebetulan ia kali pertama buat ibu kepada aktor, Adlin Aman Ramlie itu bersanding di pelamin biarpun sudah menempuhi tiga kali alam perkahwinan sebelum ini termasuk dengan pelawak legenda, AR Tompel.

Mak Mah memberitahu, perkahwinan mereka berdua menyatukan keluarga masing-masing yang sudah sedia besar.

Dia merupakan ibu tunggal kepada enam anak dan 20 cucu manakala Al Fatah yang merupakan seorang peneroka Felda Jelai, Gemas, Negeri Sembilan pula bapa tunggal kepada 10 anak dan 30 cucu.

Kegembiraan jelas kelihatan pada wajah kedua-dua belah keluarga. Sanak saudara Mak Mah termasuk anak bongsunya, Adlin Aman Ramli dan isteri, Emelda Rosnaida serta anak tiri, AR Badul ceria berbusana ungu.

Majlis resepsi itu juga tidak lekang dengan gelak tawa hampir 50 ahli keluarga Al Fatah yang segak memakai busana berwarna jingga.

Mengulas gelodak perasaan bergelar suami kepada seniwati terkenal, Al Fatah mengakui pada mulanya dia agak gementar apabila memikirkan penerimaan peminat dan rakan artis Mak Mah.

"Saya juga memikirkan bagaimana hendak berhadapan dengan wartawan yang ramai membuat liputan majlis pernikahan kami tetapi keramahan mereka membuatkan saya selesa.

"Hilang gementar, datang keserasian. Tak sangka seorang peneroka dapat mengahwini seniwati," katanya ceria dalam gelak tawa.


RESTU... Adlin Aman Ramli dan isterinya, Emelda teruja dengan pernikahan baharu Mak Mah dan bapa mertua mereka, Al Fatah.


Bercerita tentang perancangan masa depan, Al Fatah memberitahu, mereka sudah sepakat untuk menjalani kehidupan berumah tangga di Felda Jelai.

Jelasnya, mereka bakal menjalani kehidupan sebagai peneroka Felda yang mengerjakan kebun getah dan menghabiskan usia senja dengan beribadah kepada Allah bersama-sama.

Begitupun jelas Al Fatah, dia tidak mempunyai sebarang halangan sekiranya Mak Mah masih mahu aktif sebagai pelakon biarpun sudah bergelar isteri.

"Saya kena reda, itu kerjaya dia. Saya izinkan (berlakon) tetapi tak perlu sampai saya ikut sekali ke set penggambaran," ujarnya.

Mak Mah dan Al Fatah sepakat mengimpikan untuk mengerjakan ibadah haji bersama-sama suatu hari nanti sebagai percutian bulan madu paling berharga.

Jelas Al Fatah, selain mengimbau lokasi perkenalan awal mereka, sebagai seorang Muslim, dia beranggapan tanah suci Mekah dan Madinah adalah lokasi paling diangankan untuk dijejaki.

Sementara itu Adlin dan Emelda berkata, mereka berkongsi kegembiraan dan kesyukuran ibunya yang lama hidup sendiri kini sudah memiliki teman sehidup semati.

Justeru, pasangan suami isteri itu mendoakan kesejahteraan, kebahagiaan dan kemudahan ibu dan bapa tiri baharunya itu menjalani kehidupan dan beribadah.

"Selain mengharapkan 'adik' baharu, saya juga pening nak balik kampung mana, sama ada Felda (kediaman Al Fatah), Meru (rumah Mak Mah) atau Perak (kampung Emelda) pada Aidilfitri tahun ini," selorohnya sambil mengerling kepada Emelda.

"Sila pakai kanta," Rozita Che Wan

Posted:

"Sila pakai kanta," Rozita Che Wan

"Sila pakai kanta," Rozita Che Wan

Oleh HARYATI KARIM

ROZITA dan Zain akan terus aktif bercuti. New Zealand dan London berada di dalam senarai destinasi percutian mereka pada masa akan datang.


SEJAK berkahwin, pelakon Rozita Che Wan dan suaminya, Zain Saidin tidak lekang daripada kontroversi. Bermula dengan kisah kereta mewah anaknya sehingga gambar atas katil serta terbaharu gambar didakwa bercium ketika bercuti di Paris menjadi bahan kritikan peminat di akaun Instagram miliknya.

Bahkan warna rambut perang Zain juga menjadi bahan kritikan peminat sehingga Rozita meninggalkan komen di Instagram untuk memperbetulkan fakta buat peminat yang menghentam suaminya itu.

Sudah lali dengan kontroversi, baik Rozita mahupun Zain menganggap memuat naik sebarang gambar di akaun Instagram mereka adalah hak peribadi mereka.

Meskipun banyak kali dikritik peminat, mereka memilih untuk tidak mengambil kisah dengan kontroversi yang tercetus dan akan terus memuat naik gambar di akaun Instagram seperti biasa.

Kosmo! menghubungi Rozita sehari selepas dia pulang daripada percutiannya dan mengakui cukup terkejut dengan perhatian yang diberi peminat terhadap gambar di Paris itu.

Ikuti temu bualnya bersama Kosmo!.

Kosmo!: Adakah Rozita sedar bahawa gambar kalian bercuti di Paris menimbulkan kontroversi apabila anda dan Zain didakwa bercium?

ROZITA: Saya tahu apabila terdapat banyak kritikan mengatakan saya dan Zain bercium. Orang buta kalau lihat gambar itu pun tahu saya tidak bercium. Sebaliknya, kami hanya ambil gambar pandang suami saya dengan jarak yang cukup dekat. Kalau tidak nampak, sila pakai kanta.

Ini bukan kali pertama anda dan suami dikritik kerana sekeping gambar. Adakah anda serik untuk memuat naik gambar di Instagram selepas ini?

Tidak, sebab itu akaun saya dan hak saya untuk memuat naik sebarang gambar sekalipun. Jika tidak suka mereka ada pilihan untuk tidak mengikut saya di Instagram. Saya sendiri tidak faham kerana kami tidak bercium pun orang boleh bikin kontroversi seperti ini.

Adakah benar anda didakwa memaki peminat di Instagram gara-gara peminat menegur rambut perang Zain?

Saya ingin betulkan fakta. Saya tidak pernah memaki peminat, sebaliknya saya hanya meninggalkan komen untuk menjelaskan mengapa Zain mewarnakan rambutnya perang.

Dia bukan warnakan rambut untuk suka-suka, sebaliknya kerana watak dalam siri Oh My English musim ketiga.

Apakah pandangan anda terhadap peminat yang sangat prihatin pada setiap gambar yang dimuat naik oleh anda?

Walaupun saya letak gambar biasa atau gambar saya seorang diri, orang yang jenis suka mengata tetap akan mengata.

Mulut orang saya tidak boleh tutup. Mereka terlebih prihatin dan tidak ada kerja rasanya.

Biarlah orang mahu bercakap apa sekalipun, saya tidak kisah dan emosi tidak terjejas. Saya tetap akan menjadi diri saya sendiri.

Bagaimanakah dengan tahap kesihatan anda kini?

Alhamdulillah, kini kandungan saya sudah mencecah usia empat bulan. Semuanya berjalan lancar dan kesihatan saya pun okey. Tidak ada sebarang alahan. Cuma berat badan bertambah sedikit sebab saya semakin kuat makan.

Sejak berkahwin dan kini hamil anda dilihat ligat bercuti ke luar negara. Memang perkara ini telah dirancang sejak awal?

Sebelum ini saya sibuk kerja, waktu hamil sahaja saya mempunyai banyak masa rehat.

Kebetulan Zain juga ada cuti, jadi kami mengambil kesempatan itu untuk bercuti ke luar negara.

Selepas ke Krabi, Thailand, kami terbang ke Perancis. Insya- Allah, selepas ini mungkin saya akan ke New Zealand bercuti sambil mengikut Zain menjalani penggambaran di sana.

Kemudian, destinasi terakhir yang saya rancang untuk singgah sebelum berehat kerana sudah hamil tua ialah London, England.

Adakah percutian ini tidak menjejaskan kehamilan anda?

Tidak, sebab sejak hamil anak pertama, setiap kali hamil memang saya banyak berjalan ke luar negara. Alhamdulilah, setakat ini kandungan saya sihat tidak ada sebarang masalah.

Apakah perkembangan terbaharu kerjaya seni anda?

Sekarang saya tidak terlalu

Jamal Abdillah, Eddy Silitonga bergabung

Posted:

Jamal Abdillah, Eddy Silitonga bergabung

Jamal Abdillah, Eddy Silitonga bergabung

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

JAMAL ABDILLAH menyampaikan rangkaian 17 buah lagu menerusi konsert sambutan Hari Ibu yang berlangsung di Dewan N'Dah Shah Alam baru-baru ini.


KENANGAN menyanyi bersama arwah ibunya, Zainon Hassan beberapa puluh tahun sebelum ini yang menerjah kotak fikiran membuat penyanyi bersuara emas, Datuk Jamal Abdillah, menitiskan air mata.

Titisan air mata penyanyi berusia 55 tahun itu tumpah tatkala lagu Penawar Kasih didendangkannya pada sambutan Hari Ibu yang berlangsung di Dewan N'Dah Shah Alam baru-baru ini.

"Saya terkenang kembali saat manis bersama arwah ibu. Ketika itu saya sedang duduk bermain gitar manakala ibu pula menyanyi di dapur mengikut petikan gitar yang dimainkan.

"Tidak banyak kenangan yang ada bersama arwah kerana saya kurang menghabiskan masa bersamanya kerana sibuk dengan karier seni," ujar Jamal yang berhijrah ke Kuala Lumpur ketika usianya 18 tahun.

Arwah ibu Jamal yang menghidap penyakit kencing manis dan darah tinggi meninggal dunia pada tahun 1991.

Tidak hanya sebak mengenangkan arwah ibunya, Jamal juga mengakui akan menitiskan air mata kerana terlalu menghayati lirik lagu yang dinyanyikan.

"Saya akan menghayati setiap bait-bait lagu yang disampaikan dengan sepenuh hati sehingga menitiskan air mata," luahnya.

Tetamu-tetamu yang sebilangan besarnya terdiri daripada ibu dihiburkan dengan 17 rangkaian lagu popular Jamal termasuk Gadis Melayu, Kekasih Awal dan Akhir, Rayuan Maut, Mati Hidup Semula, Kau Lupa Janji, Antara Yakin dan Curiga, Keluhan Perantau, Penawar Kasih Perjalananku, Berdendang Dalam Tangisan, Sepi Seorang Perindu dan Takdir Penentu Segala.

Jamal turut menjemput dua peminat yang memiliki suara yang sama dengannya ke atas pentas untuk berduet bersama lagu Ghazal Untuk Rabiah.

Jamal juga tidak menghampakan permintaan peminat apabila menyanyikan lagu popularnya, Azura secara minus one walaupun lagu tersebut tiada dalam senarai lagu pada malam itu.

Bersara

Sambutan Hari Ibu pada malam itu juga meriah dengan persembahan duet Jamal dengan penyanyi undangannya, Nas Adila menerusi lagu Kehebatan Cinta dan Sandarkan Pada Kenangan.

Selain persembahan Jamal, majlis pada malam itu turut diserikan dengan penampilan Nas Adila selaku penyanyi jemputan dan Jihan Raja Lawak selaku pengacara.

Ditebak adakah dia bakal bersara daripada bidang nyanyian seperti yang dinyatakan pada majlis persembahan Minggu Setiausaha di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), April lalu, Jamal segera menafikannya.

JAMAL bakal berkongsi pentas persembahan konsert bersama Eddy Silitonga di Istana Budaya menjelang Ogos depan.


Sebaliknya, penyanyi yang berasal dari Ipoh, Perak itu mengakui, nyanyian merupakan jiwanya dan akan terus menyanyi selagi hayat dikandung badan.

"Saya tidak akan berhenti menyanyi. Semuanya salah faham apabila kenyataan saya pada majlis persembahan Minggu Setiausaha itu disalahertikan peminat dan media yang hadir.

"Ketika menjemput anak saya Osama ke atas pentas, saya ada mengatakan ingin bersara tetapi itu semua hanyalah skrip persembahan pada hari itu semata-mata dan ia juga merupakan gimik pada hari itu," jelasnya yang sudah menyanyi sejak 34 tahun lalu.

Jamal turut memberitahu, peminatnya marah dan kecewa membaca berita mengenai keinginannya untuk bersara dalam bidang nyanyian.

Konsert

Pada malam yang sama, Jamal menerima kejutan daripada kelab peminatnya (Kelab Peminat Datuk Jamal Abdillah) yang turut meraikan hari ulang tahunnya yang ke-55 tahun pada 9 Mei lalu.

Menurut Jamal, impiannya sempena sambutan hari ulang tahun adalah ingin menjadi bapa yang lebih baik buat dua anak, Osama Yamani, 13, dan Ahmad Zaki, 7.

"Saya mahu melihat kedua-dua anak saya berjaya dalam hidup. Saya juga bersedia andai Osama berkecimpung dalam dunia nyanyian dan ingin bersaing dengan saya. Namun, dia mesti berusaha untuk menjadi sehebat Allahyarham Seniman Agung, Tan Sri P. Ramlee dan Datuk Ramli MS," tuturnya.

Pada masa yang sama, Jamal memberitahu, dia bakal sibuk membuat persiapan sempena konsertnya bersama penyanyi terkenal Indonesia, Eddy Silitonga yang akan berlangsung di Istana Budaya pada Ogos depan.

Mengulas lanjut mengenai gandingannya bersama penyanyi yang begitu sinonim dengan lagu Biarlah Sendiri itu, Jamal mengakui sudah lama mengimpikan untuk berada satu pentas bersama Eddy yang popular sekitar tahun 70-an.

"Saya cukup meminati dan mengagumi beliau. Alhamdulillah impian untuk menyanyi bersamanya terlaksana," katanya yang akan bergabung di dalam konsert yang dinamakan sebagai Konsert Nostalgia.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved