Isnin, 12 Mei 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ustaz Don, Ustaz Pahrol terkenang didikan ibu

Posted:

Ustaz Don, Ustaz Pahrol terkenang didikan ibu

Ustaz Don, Ustaz Pahrol terkenang didikan ibu

ISLAM mengangkat tinggi darjat seorang ibu sehinggakan hadis Rasulullah pernah menyebut supaya mentaati ibu selepas Allah dan Rasul. Seseorang yang mendapat reda ibu dan bapa akan mendapat keredaan Allah.

Bercerita tentang ibu, nada suara penceramah muda terkenal, Ustaz Don Daniyal Biyajid agak bergetar, kedengaran agak sebak.

Kata anak kelahiran Bukit Mertajam Pulau Pinang ini, beliau berasal daripada keluarga yang susah. Ibu dan bapanya sama-sama bekerja untuk menyara kehidupan mereka empat beradik.

Anak kedua daripada empat adik- beradik ini memberitahu bahawa ibunya, Che Mariyam Abd. Kader, 63 hanya bersekolah sehingga tamat tingkatan lima di Sekolah Menengah Kebangsaan Abdullah Munshi, Pulau Pinang sebelum bekerja sebagai guru di sebuah sekolah khas, di George Town.

"Ibu juga pernah menjadi pembantu tadbir sebelum berhenti kerja sepenuhnya pada tahun 1997 untuk menjaga kami adik-beradik," ujar penceramah berusia 30 tahun ini yang lebih dikenali dengan nama Ustaz Don.

Bapa kepada seorang anak ini tidak boleh melupakan cara didikan ibu dan bapanya sehingga menjadi seperti sekarang. Che Mariyam merupakan seorang ibu yang penyayang tetapi tegas.

Don Daniyal pernah dikurung di dalam bilik oleh ibunya kerana kenakalannya ketika kanak-kanak selain pernah dirotan ibunya ekoran malas mengulangkaji pelajaran.

Apabila kawan-kawannya mengajak untuk keluar dan bermain, Don Biyajid hanya mampu menjawab dan menolak ajakan mereka daripada jendela rumahnya.

"Saya bersyukur kerana didikan ibu saya yang tegas, saya menjadi seperti sekarang. Ibu banyak menerapkan nilai moral dalam hidup kami adik-beradik.

"Walaupun ibu tidak berpelajaran tinggi, itu tidak menjadi penghalang untuk beliau mendidik kami supaya menjadi manusia yang berguna untuk keluarga dan bangsa," katanya.

Beliau menjelaskan bahawa ketegasan ibunya banyak membantu beliau dalam mencapai kejayaan dalam pertandingan syarahan yang disertai olehnya di peringkat sekolah, daerah, negeri dan kebangsaan.


RANCANGAN 30 Minit Ustaz Don banyak mengangkat namanya sebagai pendakwah muda di negara ini.


Ibunya memainkan peranan sebagai pembuat skrip ucapan manakala ayahnya, Don Biyajid Mustafa menjadi jurutaip teks tersebut. Kedua-duanya setia menemani beliau dalam setiap pertandingan disertainya.

Mohon kemaafan

"Sewaktu sesi latihan bersama, ibu memastikan bahawa saya akan menyebut setiap patah perkataan di dalam teks dengan jelas.

"Ibu adalah guru saya yang hebat. Begitu juga ayah," ujar Don Daniyal.

Dalam pada itu, beliau memberitahu, dalam kenakalannya ada ketikanya ibunya terguris dengan kelakuannya.

"Saya pernah naik ke atas pentas untuk pertandingan syarahan, mulut saya seakan terkunci dan penyampaian saya menjadi sangat teruk walhal sebelum ini saya pernah menyertai banyak pertandingan.

"Sebelum naik ke pentas, saya sudah dapat rasakan yang saya tidak dapat buat dengan baik kerana sebelum itu saya pernah terkasar bahasa dengan ibu saya," ujarnya penuh sesal.

Pesan penceramah muda ini, sebagai manusia, kita tidak pernah lepas daripada melakukan kesilapan.

Tambahnya, sebagai seorang anak, kita perlu sentiasa memohon keampunan daripada ibu dan mendoakan mereka.Ini adalah salah satu cara menghargai ibu kita. Sentiasa doakan kebaikan untuk untuk kebahagiaan mereka di dunia dan akhirat.

"Bagi mereka yang menghantar ibu bapa mereka ke rumah orang-orang tua yang mungkin disebabkan masalah ekonomi atau lain-lain, tanamlah satu tekad bahawa suatu hari nanti anda akan mengambil kembali ibu bapa anda daripada rumah berkenaan. Jagalah mereka," katanya.

Hak

Bagi penceramah dan penulis buku terkemuka, Ustaz Pahrol Mohamad Juoi, ibu merupakan seorang yang paling menyayangi diri seseorang dan sebagai anak, kita wajib menyayangi ibu.

Selain menyatakan dengan ucapan, seorang anak juga boleh menzahirkan perasaan sayang kepada ibunya melalui tindakan seperti patuh, menyediakan apa yang diperlukan serta memahami emosinya.


PAHROL membawa ibu dan keluarganya bercuti sebagai tanda menghargai mereka.


Seorang ibu mempunyai hak untuk diberi perhatian dan hak untuk didengar seperti ibu yang sentiasa ada ketika kita memerlukannya.

Cerita Pahrol, ibunya, Khadijah Wok yang kini berusia 72 tahun sentiasa menjadi orang tengah ketika ayahnya, Mohamad Juoi Mohd. Sukri menghukum mereka kerana nakal.

"Ibu seorang yang sangat penyabar dan pendiam. Dia pernah menjadikan tubuhnya sebagai alas apabila ayah hendak memukul kami ekoran nakal menyebabkan pukulan tersebut terkena kepadanya," jelas Pahrol.

Pahrol juga tidak boleh melupakan kenangan mengganggu ibunya ketika bersolat seperti memanjat di belakang wanita itu ketika sedang sujud.

Kemiskinan

Ibunya hanya senyum sebaik usai solat tanpa melakukan sebarang tindakan keras. Senyuman ibunya banyak memberi makna dan membuatkan penulis ini berfikir.

Khadijah yang merupakan suri rumah sepenuh masa tabah membesarkan anak-anaknya seramai 12 orang ketika bapanya, bekerja sebagai buruh kasar.

Adik-beradik Pahrol berjaya dalam bidang masing-masing hasil didikan ibu bapanya walaupun mereka bukan daripada golongan berpendidikan tinggi.

Ibunya merupakan seorang pelajar yang cemerlang di sekolah namun tidak dapat meneruskan pengajian ekoran kemiskinan dan berkahwin dengan bapanya ketika berumur 15 tahun.

Apa yang paling menyentuh hati Pahrol, ibunya pernah menulis sepucuk surat kepadanya ketika beliau sedang melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya pada tahun 1982.

"Surat yang ibu hantar ditulis dengan pensel. Ketika menerima surat tersebut, saya hanya membacanya tanpa sebarang perasaan yang mendalam.

"Saya juga tidak membalas surat yang ditulis ibu. Namun, setelah lama perkara tersebut berlaku, barulah saya sedar betapa bernilainya surat tersebut," ujarnya yang berasa ralat kerana tidak membalas surat ibunya.

Kandungan surat ibunya mengandungi peringatan dan nasihat kepada dirinya supaya pandai menjaga diri di samping menjaga kelakuan.

Menurut Pahrol, ibunya pandai menyembunyikan perasaannya sama ada sedang marah atau bersedih. Ibunya tidak akan menzahirkan perasaannya di hadapan anak-anaknya.

Ujar Pahrol, sejak arwah bapanya meninggal dunia pada 1 Ramadan lalu, ibunya nampak sunyi dan merindui bapanya namun cuba disorokkan kerinduan tersebut.

Ketika ditanya tentang cara-cara beliau menghadapi situasi tersebut, Pahrol memberitahu, selain menjaga ibu, beliau sentiasa mendoakan kebahagiaan ibunya.

"Hati manusia berada dalam genggaman Allah. Saat ibu berasa sunyi, saya mendoakan supaya perasaan tersebut hilang daripada hati ibu. Saya doakan supaya ibu reda dengan ketentuanNya," ujar Pahrol.

Kesuraman legasi Game Boy

Posted:

Kesuraman legasi Game Boy

Kesuraman legasi Game Boy


NINTENDO yang pernah menjual hampir 119 juta Game Boy asli kini semakin merosot penjualannya di seluruh dunia.


SETELAH tentera Soviet berundur dari Afghanistan, Tembok Berlin kemudiannya runtuh. Sejarah pada tahun 1989 juga menyaksikan tragedi Dataran Tiananmen di China.

Namun ada memori yang manis untuk dikenang pada tahun tersebut. Antaranya, pada 21 April merupakan tarikh keluaran pertama permainan video mudah alih Game Boy 8-bit di Jepun.

Syarikat pengeluarnya, Nintendo yang berpangkalan di Kyoto akhirnya menjadi gergasi dalam arena permainan video di peringkat global, meskipun Nintendo hanya bertindak selaku pengeluar kad-kad permainan pada awalnya.

Harga diskaun yang dikenakan pada awal kemunculannya juga mengetepikan saingan rapat permainan video sedia ada. Dalam tempoh singkat, Game Boy berjaya menembusi pasaran antarabangsa.

Fenomena Game Boy meresap pantas. Ia kejutan yang tidak dijangka daripada industri berasaskan konsol. Game Boy mengawali konsep permainan video tangan mudah alih di dunia. Pengaruhnya mirip kejayaan bersejarah Sony Walkman terhadap peralihan industri muzik mudah alih.

"Sampai satu tahap, bila menyebut permainan mudah alih, orang kaitkan terus dengan Game Boy.

"Secara amnya, ia telah membuka laluan kepada permainan mudah alih hari ini yang merangkumi permainan konsol dan telefon pintar.

"Konsep asasnya masih sama dan semuanya bermula daripada legasi Game Boy," jelas konsultan industri permainan yang berpangkalan di Tokyo, Serkan Toto.


KARAKTER Super Mario turut meraih populariti hasil perkembangan Game Boy.


Game Boy merupakan alat permainan atau konsol yang dibangunkan oleh Nintendo Entertainment System (NES).

Permainan popular seperti Super Mario dan Donkey Kong turut menjalani peralihan ke peringkat francais global hasil populariti Game Boy.

Mobiliti yang diterapkan Game Boy menggembirakan hati ramai kanak-kanak dan remaja. Seorang lelaki yang ditemui di Super Potato, sebuah kedai yang didedikasikan untuk gajet-gajet permainan retro di Tokyo mengimbas betapa Game Boy membantunya daripada dimarahi ibu bapa.

Sebelum adanya Game Boy, permainan konsol berdiri hanya boleh dimainkan di ruang tamu. Ia mengganggu masa ibu bapanya menonton televisyen.

Peranti itu juga membenarkan pengguna berhubung dengan pengguna lain menerusi kabel sambungan. Secara tidak langsung, ia menjadi permulaan kepada jaringan permainan dalam talian yang kini digunakan jutaan individu di seluruh dunia.

"Ia memudahkan pengaksesan kepada permainan tetapi yang menjadikan ia hebat ialah konsep jaringan yang dibangunkan," ujar pengarah urusan di firma penyelidikan permainan dan penerbitan majalah, Kadokawa Corp. di Tokyo, Hirokazu Hamamura.

Merosot

Di sebalik sumbangan besar Game Boy kepada pembangunan industri permainan video mudah alih global, selepas melewati fasa gemilang berpuluh tahun, kestabilan kewangan syarikat Nintendo diuji teruk.

Akibatnya, pengeluaran Game Boy dihentikan beberapa tahun lalu. Malah, Nintendo langsung tidak merancang sebarang sambutan ulang tahun ke-25 peranti berpengaruh itu pada bulan lalu.


LELAKI ini memilih konsol untuk permainan Game Boy Color di sebuah kedai permainan video di Tokyo.


Ketika era kemasyhurannya, Nintendo menjual hampir 119 juta konsol Game Boy asli. Sebanyak 81.5 juta unit turut dijual menerusi siri Game Boy Advance yang dilancarkan pada tahun 2001.

Meskipun tidak lagi dikeluarkan, sejarah telah membuktikan betapa hebat penangan Game Boy dalam memberi saingan sengit kepada konsol-konsol seperti Nintendo Wii, Sony PlayStation dan Microsoft Xbox.

Bekas penggunanya juga masih menghargai jasa permainan video mudah alih yang dilengkapi butang merah dan pad arah berbentuk silang itu. Spaniard Jesus Mera, 26, merupakan pengguna Game Boy Color seawal usia 12 tahun.

Nostalgia Game Boy masih berbekas dalam ingatan lelaki dari Sepanyol itu dan melihat peranti itu sebagai satu revolusi kerana pengguna bebas bermain di mana-mana sahaja.

Tambahnya, meskipun kini pengguna dilambakkan dengan pelbagai pilihan permainan video canggih, skrin kecil dan permainan terhad Game Boy tetap menghiburkan.

Perkembangan pantas permainan video mudah alih termasuk ciri tiga dimensi (3D) bagaimanapun, tidaklah digemari semua. Pelajar berusia 21 tahun, Lun Yuki termasuk dalam anak muda yang sukar mengikuti perubahan mengagumkan dalam industri permainan.

"Permainan baharu semakin rumit sehingga anda keliru dengan tujuan asalnya," ujarnya yang mengakui adakalanya dia berasa selesa bersama permainan ringkas dengan dot-dot hitam dan tatal-tatal horizontal. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


UMK jalin kerjasama dengan universiti Turki

Posted:

UMK jalin kerjasama dengan universiti Turki

UMK jalin kerjasama dengan universiti Turki


RADUAN (tengah) bergambar bersama Filiz (dua dari kanan) selepas menandatangani MoU program seni warisan dan pendidikan di UMK, Bachok, Kelantan baru-baru ini.


KERJASAMA. Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) dengan Universiti Nevsehir Haci Bektas Veli, Turki bagi mempromosikan seni warisan negara di UMK, Bachok, Kelantan baru-baru ini.

Naib Canselor UMK, Prof. Datuk Raduan Che Ros berkata, menerusi MoU itu, UMK turut menawarkan tajaan biasiswa bagi pengajian di peringkat ijazah sarjana kedoktoran, program pertukaran pelajar dan kakitangan akademik serta beberapa keperluan yang berkaitan.

Turut hadir pada majlis itu ialah Rektor Universiti Nevsehir Haci Bektas Veli, Prof. Dr. Filiz Kilic.

"Kami mengalu-alukan kehadiran pelajar, pengkaji dan penyelidik dari UMK ke universiti kami untuk melanjutkan pengajian dan projek pembangunan pendidikan," kata Filiz.

Kontinjen Pahang juara karnival sukan Orang Asli

Posted:

Kontinjen Pahang juara karnival sukan Orang Asli

Kontinjen Pahang juara karnival sukan Orang Asli


ZAINOL FADZI (tengah) menyampaikan piala Johan Keseluruhan kepada Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) Pahang, Isa Ab. Hamid di Ipoh, Perak baru-baru ini.


JUARA. Kontinjen negeri Pahang muncul juara Karnival Sukan Perpaduan Masyarakat Orang Asli 2014 yang berlangsung di Ipoh, Perak baru-baru ini.

Pahang muncul johan selepas mengumpul 92 mata, diikuti tuan rumah, Perak di tempat kedua dengan 62 mata.

Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air negeri Perak, Datuk Zainol Fadzi Paharudin hadir menyampaikan hadiah pada majlis penutup karnival berkenaan.

"Karnival ini bukan sahaja dapat meningkatkan perpaduan dalam kalangan Orang Asli, bahkan menggilap bakat jagoan sukan," katanya.

Kemelong Holdings sumbang beras di Kedah

Posted:

Kemelong Holdings sumbang beras di Kedah

Kemelong Holdings sumbang beras di Kedah


HUSAINI (kanan) menyampaikan sumbangan beras lima kilogram kepada seorang penduduk tempatan, Teh Mohd Isa di Restoran Lip Pin Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.


SUMBANGAN. Syarikat Kemelong Holdings Sdn. Bhd. menyampaikan sumbangan beras kepada 500 penduduk sekitar daerah Kuala Muda, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Pengarah Urusannya, Datuk Dr. Husaini Yaakob berkata, sumbangan itu bagi membantu golongan yang memerlukan di daerah itu tanpa mengira latar belakang kaum, agama dan fahaman politik.

"Antara penerima ialah ibu tunggal, orang kelainan upaya dan fakir miskin bagi meringankan beban mereka.

"Program amal ini merupakan tradisi syarikat yang dilakukan sejak setahun lalu," jelasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Anak pukul bapa guna cangkul

Posted:

Anak pukul bapa guna cangkul

Anak pukul bapa guna cangkul

BESUT – Seorang tukang rumah cedera parah di kepala selepas dipukul menggunakan hulu cangkul oleh anaknya yang tidak berpuas hati selepas dimarahi lelaki itu berhubung kehilangan enjin sebuah motosikal di Kampung Gerai, Jerteh dekat sini kelmarin.

Sebelum kejadian pada pukul 4 petang itu, mangsa, Mustafa Md. Yasin, 46, dan anak lelakinya yang berusia 24 tahun dikatakan berperang mulut mengenai enjin sebuah motosikal yang hilang dipercayai dijual oleh anaknya itu.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamaruddin Mohd. Zakaria berkata, suspek dikatakan naik berang selepas dimarahi bapanya yang bekerja sebagai tukang rumah mengenai enjin motosikal miliknya yang hilang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Buat persiapan hadapi El Nino

Posted:

Buat persiapan hadapi El Nino

Buat persiapan hadapi El Nino

Oleh MOHD. TURMADZI MADUN
turmadzi.madun@kosmo.com.my


AHLI Parlimen Ketereh, Kelantan, Tan Sri Annuar Musa (kanan) menerima wang peruntukan Pertanian Kawasan Parlimen daripada Ismail Sabri di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani telah mengarahkan semua agensi di bawahnya supaya mengatur serta-merta strategi bagi menghadapi fenomena El Nino yang dijangka melanda rantau Asia Tenggara mulai Jun hingga September depan.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, antara strategi yang akan dilakukan termasuk mengadakan rundingan harga dengan negara pengeluar untuk stok beras, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Menurut beliau, jika fenomena itu melanda Malaysia, sektor pertanian bakal mengalami kesan besar terutamanya terhadap pengeluaran padi kerana tanaman itu memerlukan air yang banyak pada peringkat awal dan ketika berbuah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Ibu negara dilanda banjir selepas hujan tiga jam

Posted:

Ibu negara dilanda banjir selepas hujan tiga jam

Ibu negara dilanda banjir selepas hujan tiga jam

Oleh NOR AFIQAH MAT NOR
afiqah.matnor@kosmo.com


KERETA BMW yang tenggelam dalam banjir kilat di Jalan Duta, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Hujan lebat tanpa henti selama tiga jam yang melanda ibu kota semalam menyebabkan beberapa jalan utama di sini lumpuh akibat banjir kilat.

Hujan bermula pukul 3 petang itu menyebabkan beberapa lebuh raya dan jalan utama iaitu Lebuh Raya Mahameru, Jalan Duta, Bulatan Cheras, terowong Jalan Tun Razak menghala ke Cheras, Jalan Raja Chulan, Jalan Cheras dari Batu 5 1/2 bertentangan pusat beli-belah Leisure Mall dan Jalan Maarof ditutup sementara.

Banjir kilat yang menjadi lumrah kepada warga kota itu menyebabkan ribuan pengguna jalan raya terkandas beberapa jam akibat kesesakan trafik luar biasa.

Seorang pengguna yang hanya mahu dikenali Ramli, 30, berkata, kenderaannnya terkandas dalam kesesakan jalan raya selama dua jam di Jalan Tun Razak kerana terdapat dahan pokok patah berdekatan bangunan Kedutaan Indonesia.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Duta baharu Aurawhite

Posted:

Duta baharu Aurawhite

Duta baharu Aurawhite

SETIAP rangkaian produk Aurawhite Beauty dan Auramen diperbuat daripada bahan semula jadi seperti ekstrak buah beri.


BERASASKAN bahan semula jadi melibatkan gabungan ekstrak buah-buahan seperti sel buah beri merupakan faktor utama Natasha Hudson menerima tawaran bergelar duta produk Aurawhite Stem Cell Collagen.

Produk tersebut merupakan salah satu daripada rangkaian produk Aurawhite Beauty di bawah Aurawhite Global Sdn. Bhd.

Selain Natasha, pendatang baharu dunia hiburan, Amyra Rosli turut terpilih sebagai duta siri penjagaan wajah, Aurawhite White Diamond Exclusive.

Natasha ketika ditemui mengakui beliau amat cerewet mengenai kesihatan terutama melibatkan sumber makanan yang diambil sepanjang hari.

Katanya, Aurawhite Stem Cell Collagen yang diformulasikan daripada 100 peratus bahan semula jadi iaitu ekstrak buah-buahan membuatkannya yakin terhadap produk tersebut.

"Sebelum ini, banyak pihak dari produk kesihatan dan kecantikan menawarkan saya menjadi duta mereka tetapi saya memilih Aurawhite kerana ia berkesan dan berasaskan bahan semula jadi," ujarnya ketika ditemui pada majlis Pelancaran Duta Produk dan Santai Bersama Media di Hotel Aloft, Kuala Lumpur baru-baru ini. Turut hadir, duta Auramen Turbo, Izzue Islam dan Pengasas Aurawhite Beauty, Nurfuryna Mohd. Azmeer.

Mengulas lanjut, Natasha berkata, Aurawhite Stem Cell Collagen membantu beliau mengekalkan stamina selain menambah nutrisi pada susu badannya.

"Saya memberi susu badan kepada anak. Saya dapati susu badan saya semakin bertambah dan kecergasan pula pada tahap optimum," jelasnya.

Amyra pula terkejut tatkala dipilih sebagai duta sedangkan beliau masih hijau dalam industri hiburan.


NATASHA (kiri sekali) dan Amyra (kanan sekali) menandatangani plak sebagai simbolik pelantikan sebagai duta baharu Aurawhite.


Luahnya, kepercayaan itu tidak akan dipersia-siakan dan yakin set penjagaan wajah White Diamond Exclusive sesuai bagi mereka yang menghadapi pelbagai masalah kulit.

"Jadual penggambaran yang tidak menentu membuatkan wajah saya sentiasa dihantui jerawat dan kulit yang kusam selepas mekap ditanggalkan.

"Sebelum menjadi duta saya diberi peluang untuk mencuba dulu produk ini dan kesannya amat memberangsangkan.

"Saya lebih yakin untuk tampil tanpa mekap kerana kulit saya kelihatan segar dan bernafas," katanya.

Amyra yang juga peminat tegar minuman berkhasiat Aurawhite Collagen memberitahu, gabungan kedua-dua produk suplemen dan penjagaan wajah itu mampu memberi kesan kulit mulus yang menjadi idaman setiap wanita.

Dalam pada itu, Nurfuryna berkata, Aurawhite Beauty juga bakal mengeluarkan tiga lagi produk baharu yang berada di pasaran dalam tempoh terdekat.

"Ia termasuklah produk Aurawhite Skin Spa, khusus untuk penjagaan kulit, Whitening Body Spa Lotion bagi pencerahan kulit secara segera dan Lip Treatment untuk mendapatkan bibir yang sihat dan cantik," katanya. – AHMAD ISYAFIQ MAD. DESA

Selera mi udang segar

Posted:

Selera mi udang segar

Selera mi udang segar

Oleh HAFIZ AHAMD
mohammadhafiz.ahmad@kosmo.com.my


SYED ARDI (kiri) dan Syed Rizal menunjukkan dua hidangan baharu di Medan Selera Mentara, Ampang, Selangor yang dijual pada harga berpatutan.


BAGI mereka yang pernah mencuba mi udang Sungai Dua yang popular di Butterworth, Pulau Pinang, pasti tidak boleh melupakan kesegaran udang-udang yang dipadankan bersama kelazatan kuahnya.

Tidak perlu berjalan jauh, keenakkan mi udang tersebut boleh dirasai apabila berkunjung ke Medan Selera Mentara, Ampang, Selangor yang menjanjikan kesedapan setanding menu asli.

Pengurus Bahagian Makanan Medan Selera Mentara, Syed Rizal Saifu Razle Syed Muhammad berkata, konsep dan cara masakan adalah mengikut hidangan yang terdapat di Sungai Dua.

"Kami mahu penggemar mi udang Sungai Dua mengalami pengalaman yang sama di Medan Selera Mentara. Disebabkan itu, kami cuba mengekalkan rasa yang sama seperti sedia ada," ujarnya yang pernah bekerja di salah sebuah restoran di Sungai Dua hampir dua tahun.

Pada masa sama, beberapa penambahan dilakukan bagi mengikut selera setempat seperti menggunakan stok udang dari pelbagai jenis untuk dijadikan kuah mi.

PENGUNJUNG diberi pilihan memilih berat dan saiz udang segar.


Konsep timbang juga dikekalkan bagi memberi peluang kepada pengunjung memilih jenis udang kertas laut yang dimahukan. Terdapat dua saiz udang yang boleh dipilih iaitu XXL dan XXXL.

"Jumlah udang juga terpulang kepada pengunjung kerana harga bagi satu hidangan adalah bergantung kepada berat udang yang dipilih," kata Syed Rizal, harga bagi 50 gram udang ialah RM10 untuk satu hidangan.

Keutamaan

Selain itu, pengunjung juga boleh menggunakan udang untuk variasi makanan bergoreng seperti mi goreng udang, nasi goreng udang dan mi goreng udang basah.

Kesegaran udang menjadi keutamaan bagi memberikan kepuasan kepada pelanggan. Ia akan disimpan dalam peti sejuk dan hanya udang segar dihidangkan setiap hari.

"Udang yang tidak digunakan pada hari sebelumnya akan dijadikan bahan untuk membuat kuah sekali gus mengelakkan pembaziran," kata Pengurus Operasi, Syed Ardi Syed Abd. Rahman.

Menurut Syed Ardi, setakat ini, mereka menerima respons positif daripada pelanggan yang pernah merasai hidangan sama di Pulau Pinang.

"Walaupun baru diperkenalkan sebulan lalu, permintaan semakin meningkat setiap hari sehingga kami terpaksa menambah bekalan udang segar," ujarnya.

Selain itu, mi ketam juga antara hidangan yang digemari di Medan Selara Mentara. Berharga RM18 untuk satu hidangan, ia menggunakan resipi asli dari Pantai Timur.

Parut jadi inspirasi masyarakat

Posted:

Parut jadi inspirasi masyarakat

Parut jadi inspirasi masyarakat

BATHMAVATHI (tengah) bergambar bersama para pemenang dan wakil Hiruscar di Publika, Kuala Lumpur baru-baru ini.


MEDINOVA AG, syarikat pembekal barangan kesihatan kulit, Hiruscar baru-baru ini telah mengadakan majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang kempen Hiruscar Beautiful, bertempat di Publika, Solaris, Kuala Lumpur.

Kempen yang bertujuan mencari kisah-kisah menarik di sebalik parut yang ada pada individu itu diadili oleh 400 orang doktor, ahli farmasi dan editor.

Antara pemenang kempen tersebut ialah Dr. Ahmad Anas Abdul Majid, Jenny Pong dan Keisha Petrus. Kesemua mereka membawa pulang wang tunai sebanyak RM8,000 setiap seorang dan berpeluang menjadi inspirasi kepada orang lain.

"Kami amat gembira kerana dapat bertemu dengan tiga individu yang menawan ini," ujar Pengarah Pemasaran OTC Serantau, Medinova AG, Pamela Tan.

Menurut Pamela, dalam pencarian para calon kempen Hiruscar Beautiful itu, pihaknya begitu tersentuh hati dengan kisah-kisah calon tersebut.

Hal ini mengukuhkan lagi kepercayaan pihaknya bahawa kisah-kisah penuh inspirasi itu harus dikongsi bersama seluruh rakyat Malaysia.

"Kempen Hiruscar Beautiful ini bukan untuk menutup masa silam mereka, sebaliknya bagi memastikan perjalanan hidup mereka lebih indah dan menjadi inspirasi kepada orang lain," kata Pamela.

Dalam pada itu, Senator Dewan Negara, Bathmavathi Krishnan berkata, dia sangat menyanjung tinggi inisiatif tanggungjawab sosial korporat oleh Hiruscar itu.

Ujarnya, pengalaman para pemenang itu boleh menjadikan inspirasi kepada orang ramai kerana walaupun mereka hidup serba kekurangan, namun masih boleh mencapai kejayaan seperti hari ini.

"Kempen ini merupakan penghargaan kepada mereka yang menghadapi cabaran besar dalam hidup yang menyebabkan perjalanan hibup mereka menjadi lebih indah," katanya.

Sementara itu, Ahmad Anas menyatakan rasa bersyukur kerana berjaya menjadi pemenang kempen tersebut.

Ahmad Anas yang terbabit dalam satu kebakaran ketika berusia 14 tahun telah menyebabkan 15 peratus tubuhnya melecur.

Akibat kecederaan tersebut, dia terpaksa menjalani pembedahan graf kulit dan rawatan selama empat tahun.

"Kejayaan ini saya dedikasikan kepada kedua-dua ibu bapa saya kerana mereka telah bersusah payah menjaga dan membesarkan saya. Hari ini, saya berjaya bergelar seorang doktor," katanya.

Mengulas mengenai perancangan terhadap wang kemenangannya itu, dia berhasrat untuk mendermakan keseluruhan wang tersebut kepada golongan yang lebih memerlukan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Ahmad Razif selesai angkat sumpah sebagai MB Terengganu yang baharu

Posted:

Ahmad Razif selesai angkat sumpah sebagai MB Terengganu yang baharu

Ahmad Razif selesai angkat sumpah sebagai MB Terengganu yang baharu

12/05/2014 10:24pm

KUALA TERENGGANU - Ahli Dewan Undangan Negeri Seberang Takir, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar di hadapan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin di Istana Syarqiyyah, Bukit Chendering malam ini.

Upacara penuh istiadat yang bermula kira-kira pukul 9.18 malam itu didahului majlis angkat sumpah Ahmad Razif sebagai Menteri Besar sebelum beliau menandatangani surat menerima jawatan dan menyimpan rahsia.

Ahmad Razif, 49 telah mengangkat sumpah kira-kira pada pukul 9.25 malam.

Ketua Bahagian UMNO Kuala Nerus itu menggantikan Datuk Seri Ahmad Said yang menjadi Menteri Besar pada 22 Mac 2008. - KOSMO!

Janin cukup sifat ditemui dalam loji kumbahan di belakang hospital

Posted:

Janin cukup sifat ditemui dalam loji kumbahan di belakang hospital

Janin cukup sifat ditemui dalam loji kumbahan di belakang hospital

12/05/2014 8:51pm

ALOR SETAR - Seorang pekerja penyelenggaraan menemui janin yang cukup sifat di dalam jaring di loji kumbahan di belakang Hospital Sultanah Bahiyah di sini pagi tadi.

Farukh Hanafi, 43, yang sedang melakukan tugasnya kira-kira 11.30 pagi terkejut apabila menemui objek kecil yang menyerupai anggota manusia tersangkut dalam jaring.

"Saya cuba mengangkat benda itu dan terkejut apabila mendapati ia lengkap dengan mata, hidung, rambut dan kaki serta tangan. Pada mulanya saya menyangka bangkai haiwan terlekat pada besi perangkap sampah. Bagaimanapun sebaik meneliti betul-betul, ia adalah janin bayi," katanya.

Beliau berkata, beliau lalu memaklumkan perkara itu kepada ketuanya yang datang ke loji itu bersama pihak hospital.

Janin itu yang tidak diketahui jantinanya ditemui tanpa dibaluti sebarang kain manakala tali pusatnya dibungkus dengan plastik.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Adzaman Mohd Jan mengesahkan menerima laporan penemuan janin bayi tersebut dan sedang menunggu laporan forensik. - Bernama

Pemandu jentolak maut dipanah petir

Posted:

Pemandu jentolak maut dipanah petir

Pemandu jentolak maut dipanah petir

12/05/2014 8:28pm

KEMAMAN - Seorang pemandu jentolak maut akibat dipanah petir ketika sedang mandi di Sungai Terajur di kawasan Chenderong, Air Putih petang semalam.

Kejadian berlaku kira-kira 6.15 petang yang menyebabkan Ng Choon Wah, 70, meninggal dunia di tempat kejadian dengan kesan melecur di seluruh badannya.

Rakannya Mustafa Mahmud, 53, berkata dia terdengar dentuman kuat seperti bunyi bom dari arah sungai dan pada masa yang sama melihat percikan cahaya kilat.

"Percikan api terus menyambar badannya yang sedang mandi di dalam sungai," katanya kepada pemberita.

Kawasan kongsi balak itu terletak kira-kira 40 kilometer di dalam hutan menyebabkan usaha mengeluarkan mayat memakan masa hampir dua jam.

Mayat mangsa hanya dibawa keluar kira-kira pukul 12.30 tengah malam oleh kenderaan polis dan tiba di Balai Polis Air Putih sekitar pukul 2.30 pagi.

Mangsa yang berasal dari Bentong, Pahang telah bekerja di kawasan pembalakan balak itu selama 50 tahun. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Kawalan keselamatan di Bangkok diperketat

Posted:

Kawalan keselamatan di Bangkok diperketat

Kawalan keselamatan di Bangkok diperketat

KUMPULAN penyokong antikerajaan bersorak ketika mendengar ceramah politik di Rumah Kerajaan semalam. - AFP


BANGKOK - Kerajaan sementara Thailand semalam memberitahu bahawa pihaknya akan mengetatkan kawalan keselamatan di sekitar bandar ini bagi mengelak berlakunya pertempuran antara kumpulan penyokong dan antikerajaan.

Pengumuman tersebut dibuat ketika beribu-ribu penyokong kedua-dua kumpulan mengadakan tunjuk perasaan di bandar ini.

Lokasi kedua-dua pihak berkumpul terletak sejauh beberapa kilometer, tetapi terdapat kebimbangan tercetusnya keganasan susulan keputusan mahkamah memecat Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra kerana salah guna kuasa pada minggu lalu.

Seorang pegawai keselamatan kanan, Tharit Pengdit memberi amaran sekiranya kumpulan antikerajaan cuba melantik seorang perdana menteri tanpa melalui proses pilihan raya ia akan mencetuskan kemarahan kumpulan penyokong kerajaan.

"Ini sudah pasti ia akan menyebabkan keganasan merebak dan boleh membawa negara ini ke ambang perang saudara," katanya.

Tambahnya, atas sebab itu Pusat Pentadbiran bagi Keamanan dan Undang-Undang perlu mengetatkan penguatkuasaan undang-undang dalam usaha menangani masalah yang mungkin timbul pada masa akan datang.

"Kami juga meminta orang ramai menjauhi kumpulan dan lokasi tunjuk perasaan ini atas faktor keselamatan mereka," ujarnya.

Dalam perkembangan berasingan, dua orang cedera lewat malam kelmarin apabila beberapa penyerang tidak dikenali membaling dua bom tangan di Rumah Kerajaan, lokasi para penyokong antikerajaan berkumpul.

Seorang jurucakap polis, Kamthorn Auicharoen berkata, dua mangsa cedera selepas bom tangan tersebut meletup berhampiran mereka. - AP

London paling ramai bilionair

Posted:

London paling ramai bilionair

London paling ramai bilionair


PASANGAN adik-beradik Srichand (kiri) dan Gopichand Hinduja.


LONDON, Britain - Kota metropolitan ini memiliki paling ramai bilionair di dunia, manakala Britain mempunyai lebih banyak bilionair bagi nisbah penduduk berbanding negara-negara lain, menurut satu senarai baharu yang disiarkan kelmarin.

Bandar raya ini menjadi kediaman 72 daripada 104 bilionair di Britain berbanding Moscow yang mempunyai 48 bilionair untuk menduduki tempat kedua.

Senarai berkenaan memilih individu di Britain yang memiliki kekayaan menyamai £1 bilion (RM5.4 bilion) atau lebih sebagai bilionair.

Kota raya New York berada di tempat ketiga dengan 43 bilionair diikuti oleh San Francisco dengan 42 bilionair dan Los Angeles yang mempunyai seramai 38 bilionair.

Tempat keenam pula menjadi milik Hong Kong yang memiliki 34 bilionair.

Adik-beradik kelahiran India, Srichand dan Gopichand Hinduja mengungguli senarai Britain itu dengan kekayaan mencecah £11.9 bilion (RM64.7 bilion) yang dikumpulkan menerusi syarikat milik keluarga berkenaan, Hinduja Group.

Syarikat itu memiliki kepentingan dalam sektor minyak, perbankan, industri automotif, hartanah dan media.

Pasangan adik-beradik itu mengatasi penyandang senarai bilionair pada tahun lalu, Alisher Usmanov.

Antara bilionair yang berada di tempat 25 teratas senarai sama termasuk pelabur kelahiran Ukraine, Len Blavatnik, taikun hartanah, Gerald Grosvenor dan bilionair kelahiran Arab Saudi, Mohamed Bin Issa Al Jaber.

Dalam pada itu, Britain kini memiliki seramai 104 bilionair yang memiliki aset keseluruhan sebanyak £301.13 bilion (RM1.64 trilion). - AFP

Pertandingan lompat katak acara tahunan di Croatia

Posted:

Pertandingan lompat katak acara tahunan di Croatia

Pertandingan lompat katak acara tahunan di Croatia


SEORANG peserta Leo Gregov, 16, meniup kataknya supaya melompat pada pertandingan lompat katak di bandar Lokve, Croatia kelmarin.- AFP


LOKVE, Croatia - Satu pertandingan lompat katak yang dikenali sebagai malam katak diadakan di bandar ini kelmarin.

Pertandingan tersebut melibatkan para peserta cuba membuatkan katak masing-masing melompat paling jauh tanpa menyentuh amfibia tersebut.

Malam katak merupakan acara tradisi di bandar ini yang terletak sekitar 100 kilometer dari ibu kota Croatia, Zagreb.

Pertandingan tersebut kali pertama diadakan pada tahun 1975 manakala seramai 37 peserta bertanding pada acara tahunan itu kali ini.

Acara berkenaan dimeriahkan lagi dengan muzik, tarian dan jamuan melibatkan hidangan istimewa kaki katak. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Fathia, kontroversi dan kredibiliti

Posted:

Fathia, kontroversi dan kredibiliti

Fathia, kontroversi dan kredibiliti

MUDIK ke muara rasa empunya nama Nur Fathia Abdul Latiff terselindung empangan air mata yang diseka selama ini. Benar bagai ditelah, hati mana tidak terusik dengan jenaka liar menuduh diri bersikap keanak-anakan.

Fathia Latiff, kalau tidak terkait masalah disiplin pastinya kisah kontroversi dan seksi akan dicari gali sama ada pemuja mahupun pembenci dirinya.

"Hendak menangis bagaikan sudah kering air mata, jujur pada mulanya ketika awal-awal bertapak dalam dunia hiburan hati saya sensitif.

"Adakalanya saya sendiri bersikap defensif terhadap diri sendiri sampaikan pernah rasa paranoid terhadap persekitaran. Nak keluar rumah pun takut. Takut juga sekali buka mulut tersalah bicara, risau juga terlajak perbuatan orang tak suka. Tapi lama kelamaan, pengalaman banyak mendidik saya untuk peka terhadap segala segi," katanya membuka bicara.

Soal hati dan perancangan ke arah peringat lebih serius dengan kekasih hatinya, pelakon Aiman Hakim Ridza dibiar berlanjut dalam nada bercanda.

Selorohnya: "Biar masa menentukan segalanya. Kalau ada jodoh, adalah. Tunggu sahaja kad undangan perkahwinan."

Masalah disiplin

Fathia, 27, terbaharu tampil lagi bersama kisah sensasi masalah disiplin membabitkan pembatalan sesi fotografi bersama sebuah penerbitan pada saat-saat akhir sehingga menjejaskan pihak editorial yang terbabit.

Alasannya, diserang penyakit asma yang teruk sehingga memaksa diri terlantar di rumah. Bagaimanapun, cerita itu digembar-gemburkan menyebabkan tercetus suasana genting dan terbit pula salah faham.

"Semua sudah selesai, tidak perlu timbul sebarang cerita berbangkit memandangkan pihak tersebut juga sudah jelas dengan situasi yang berlaku.

"Saya malas untuk ambil tindakan atau memperbesar-besarkan perkara yang remeh-temeh. Kalau ada pihak mahu jatuhkan saya pun, saya tak kisah kerana masyarakat sendiri boleh menilai," kata Fathia.

FIGURA jelita ini ada jawapan tersendiri tentang sejauh mana hubungan cintanya dengan pelakon Aiman Hakim Ridza.


Serius

Sebelum itu, timbul juga cerita ketika penggambaran episod akhir drama rantaian popular, Ariana Rose di London yang menyifatkan Fathia gagal menepati masa dan tidak menghafal dialog hingga menyusahkan kru produksi terbabit.

Serius atau tidak berlakon? Fathia sengaja ditebak dengan persoalan memandangkan kredibiliti disiplinnya sering dipertikaikan selama lima tahun pembabitannya.

"Dunia seni adalah minat saya. Apabila sudah terbabit, saya rasakan rezeki ke arah ini dan ini adalah trek terbaik dan jalan pintas untuk memperoleh pendapatan.

"Pada mulanya saya tidak serius kerana saya anggap kerjaya lakonan sekadar mengisi masa terluang dan bukan dunia saya.

"Tapi akhirnya saya memilih untuk berjalan serentak, belajar dan bekerja pada suatu masa walaupun saya tahu susah tapi saya yakin akan berjaya," ujarnya yang bakal menamatkan pengajian dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang di Universiti Teknologi Malaysia (UiTM), Shah Alam menjelang penghujung tahun ini.

Mungkinkah juga nama Fathia Latiff suatu masa kelak akan malap atau terus padam dan mungkin juga waktu itu akan tiba dalam tempoh terdekat?

Figura jelita ini ada prinsip tersendiri dan dia berpegang teguh kepada prinsip tersebut.

Tegas Fathia, di sebalik glamor ruang lingkup kerjaya seninya, dia sebaliknya mempunyai segulung ijazah dalam bidang undang-undang yang boleh dibanggakan dan diguna pakai.

"Saya lebih melihat dunia seni sebagai satu platform untuk melangkah ke bidang yang lebih serius, contohnya bisnes suatu hari nanti."

"Tidak akan selama-lamanya saya akan menjadi pelakon dan peminat memuja saya. Suatu masa tak mustahil akan rebah," jelasnya.

Populariti

Akui Fathia, bekerja sambil belajar memang penat tetapi adrenalin untuk mengimbangi kedua-dua bidang itu tidak akan diperoleh tanpa menghadapinya.

Selain melengkapkan ilmu perundangan di dada, Fathia secara tak langsung terlatih membentuk keyakinan diri terutama berdepan dengan sepak terajang dunia hiburan mahupun masyarakat.

Anak sulung daripada empat beradik itu masih belum merasakan dirinya disimbah populariti sedangkan impak daripada drama lakonannya, Ariana Rose sebenarnya melonjakkan nama figura jelita itu secara mendadak.

"Saya popular? Tidak pernah saya terlintas untuk orang meletakkan diri saya dalam kelompok individu popular. Perasaan saya masih sama seperti orang biasa," tuturnya.

Percubaan pertama Fathia dalam drama rantaian Nur Kasih lima tahun lalu pula nyata membuahkan hasil apabila setahun kemudian dia disunting menjayakan peranan utama dalam drama Hani terbitan Layar Konsult Sdn. Bhd.


AKTRES popular ini bakal menghabiskan pengajiannya dalam bidang undang-undang di UiTM, Shah Alam menjelang penghujung tahun ini.


Berbekalkan wajah kacukan Arab-Melayu, Fathia terus melangkah bersama drama-drama seperti Stanza Cinta, Laila Asyikin dan Mahabbah.

Karya drama Dalam Setiap Sujud dan Diandra pula sukses dalam menobatkannya sebagai Pelakon Wanita Pilihan Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur tahun ini.

Baiki diri

Sedalam mana hipokrasi diri Fathia untuk menjadi individu lain di hadapan peminat? Sebolehnya gadis kelahiran Ayer Hitam, Pulau Pinang itu terus berkelana menjadi diri sendiri.

"Mudahnya adalah muhasabah diri, siapa suka kalau cerita masalah disiplin dan kontroversi saja menjadi isi bicara?

"Insya-Allah, saya akan tonjolkan sisi positif saya dan paling utama menjaga masa. Menjadi jujur dan diri sendiri adalah yang terbaik bukannya bermuka-muka di hadapan peminat," tegasnya.

Sepertimana manusia biasa, Fathia meletakkan limitasi sejauh mana dirinya bisa diusik dan senakal mana gurauan yang boleh diterima.

"Selagi sesuatu isu itu remeh-temeh dan tidak betul-betul menjejaskan diri ini atau keluarga saya, tidak perlu saya melenting atau melatah.

"Kalau saya di pihak yang benar, saya akan bela diri saya, kalau salah masyarakat boleh menegur saya," simpulnya.

Omar, Kurtwood teruja bintangi Resurrection

Posted:

Omar, Kurtwood teruja bintangi Resurrection

Omar, Kurtwood teruja bintangi Resurrection

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


LANDON GIMENEZ (depan, kiri) melakonkan karakter Jacob ketika kecil yang menjadi fokus utama drama bersiri, Resurrection.


APABILA anak yang disangka telah mati kira-kira 30 tahun lalu secara tiba-tiba muncul semula, sudah tentu ia merupakan suatu perkara yang cukup pelik dan menjadi misteri.

Itu antara intipati cerita dalam drama bersiri terbaharu berjudul Resurrection yang memulakan tayangan menerusi saluran Lifetime (709) pada hari ini, 12 Mei pada pukul 10 malam, setiap Isnin.

Resurrection mengisahkan tentang seorang budak lelaki berusia lapan tahun, Jacob dijumpai terdampar seorang diri di sawah padi di sebuah kampung di wilayah China tanpa mengetahui apa yang telah berlaku.

Mengingati dirinya berasal dari sebuah pekan iaitu Arcadia yang terletak di Missouri, Amerika Syarikat, Jacob telah dibawa oleh seorang pegawai imigresen, J. Martin Bellamy pulang ke kampung halamannya.

Dia kemudian dibawa ke sebuah rumah yang diduduki oleh pasangan warga emas berusia 60 tahun, Henry dan Lucille yang telah kehilangan anak mereka, Jacob, 30 tahun lalu akibat mati lemas.

Jacob mengenali pasangan warga emas itu sebagai ibu bapanya, biarpun sudah dimamah usia. Lucille ternyata gembira dengan kemunculan Jacob manakala Henry masih tidak dapat menerima hakikatnya.

Drama bersiri yang telah ditayangkan di Amerika Syarikat pada bulan Mac lalu dibintangi oleh beberapa pelakon popular seperti Omar Hashim Epps, Kurtwood Smith, Landon Gimenez, Matt Craven dan Devin Kelley.

Menariknya, dua bintang utama Ressurection iaitu Omar dan Kurtwood telah datang ke Malaysia yang menjadi salah sebuah lokasi selain Singapura dan Filipina untuk mempromosikan drama bersiri tersebut baru-baru ini.

Omar yang watak sebagai Martin, seorang pegawai imigresen dan bekas anggota polis berkata, dia melihat naskhah yang diadaptasi daripada sebuah novel berjudul The Return itu memiliki keunikan tersendiri.

"Watak saya dalam drama bersiri ini bukan sekadar seorang pegawai imigresen semata-mata tetapi saya turut bertindak sebagai seorang ejen yang cuba menyiasat mengenai sekumpulan penduduk di Arcadia yang tiba-tiba hidup semula setelah mati 30 tahun yang lalu.

"Tidak dinafikan ia sesuatu yang sangat teruja apabila diberi peluang berlakon dalam drama bersiri ini tetapi ia memberi cabaran tersendiri kerana fenomena dalam cerita Ressurection memang tidak pernah berlaku sebelum ini," ujarnya dalam sidang akhbar yang berlangsung.


OMAR HASHIM EPPS (kanan) dan Kurtwood Smith hadir bagi mempromosi drama bersiri, Resurrection di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Menceritakan tentang pengalamannya sepanjang terbabit dalam penggambaran drama bersiri itu, Omar mengakui amat gembira kerana digandingkan dengan ramai pelakon hebat.

"Setiap pelakon berhasil membawakan watak masing-masing dengan cukup berkesan dan ia turut memberi kepuasan kepada saya sebagai pelakon. Sudah tentu saya tidak sabar kembali berlakon dalam drama bersiri ini bagi musim kedua," luahnya.

Jumpa bapa

Kurtwood Smith pula menjelaskan, dia tertarik untuk berlakon dalam drama bersiri berkenaan kerana tertarik dengan jalan cerita dan watak yang ditawarkan kepadanya itu.

Jelasnya, memegang watak sebagai Henry yang kehilangan anak selama 30 tahun, dia benyak bermain dengan emosi memandangkan dirinya sebagai bapa yang sukar menerima hakikat apabila anak yang disangka mati telah muncul.

"Meskipun drama bersiri ini diadaptasi daripada sebuah novel, tetapi ia tidak semestinya perlu ikut 100 peratus. Malah, watak saya juga tidak sama dengan novel berkenaan.

"Mengenai sambutan penonton terhadap Ressurection pula, ia mendapat sambutan yang cukup menggalakkan terutama maklum balas yang diberikan di laman sosial.

"Jadi, ia akan diteruskan untuk musim kedua yang akan menjalani penggambaran pada bulan Julai ini," ujarnya yang popular menerusi watak ketua penjahat dalam filem Robocop.

Ketika ditanya tentang siapakah individu yang ingin ditemuinya andaikata fenomena dalam Ressurection itu berlaku, Kurtwood memberitahu, dia teringin untuk berjumpa dengan mendiang bapanya.

"Saya tidak sempat berjumpa dengan bapa yang bekerja sebagai askar dan terkorban semasa Perang Dunia Kedua dahulu.

"Kalau benar fenomena sebegitu terjadi, bapa merupakan individu yang ingin saya jumpa," jelas pelakon yang lahir pada 3 Julai 1943 itu.

Dituduh tak berdisipin, Elfira sedia dihukum

Posted:

Dituduh tak berdisipin, Elfira sedia dihukum

Dituduh tak berdisipin, Elfira sedia dihukum

ELFIRA menegaskan, andai benar dia tidak berdisiplin, dia rela digugurkan daripada teater Di Bawah Lindungan Kaabah.


FIGURA cantik, Elfira Loy kini sedang sibuk dengan pementasan teater Di Bawah Lindungan Kaabah yang sedang dipentaskan di Istana Budaya bermula 9 Mei sehingga 18 Mei ini.

Namun, nama pelakon yang sudah lapan tahun berkecimpung dalam dunia seni ini tiba-tiba menjadi panas. Ia ekoran muncul dakwaan Elfira seorang pelakon yang mempunyai masalah disiplin.

Puncanya, setiap kali sidang media teater itu diadakan, wajahnya tidak kelihatan, tambahan dia juga sering tidak hadir latihan teater yang berlangsung selama sebulan sebelum teater arahan Rosminah Tahir itu dipentaskan.

Apakah cerita di sebaliknya? Ikuti temu bual Kosmo! bersama Elfira yang ditemui usai pementasan pertama teater Di Bawah Lindungan Kabaah pada malam Jumaat lalu.

Kosmo!: Adakah Elfira sedar ada dakwaan mengatakan anda tidak berdisiplin sepanjang menjalani latihan teater Di Bawah Lindungan Kaabah?

ELFIRA: Saya tahu tentang isu tidak berdisiplin itu pun melalui akhbar. Pihak produksi teater, CTRA Production tidak pernah pula bercakap tentang hal itu kepada saya. Bahkan apabila saya datang ke set latihan, tiada apa yang berlaku. Selagi pihak produksi tidak berkata apa-apa tentang hal ini saya tidak mahu ambil peduli. Janji saya jalankan tugas saya mengikut kontrak yang telah ditandatangani.

Apabila isu tidak berdisiplin ini diperkatakan, apakah ia akan menjejaskan reputasi anda sebagai pelakon?

Saya bukan pertama kali berlakon, sudah lapan tahun dan saya juga bermula dengan teater sebelum drama. Saya tahu susah dan keseronokan bekerja dalam sebuah teater. Sepanjang lapan tahun bekerja saya tidak pernah mempunyai masalah disiplin. Rasanya siapa yang pernah bekerja dengan saya tahu komitmen yang saya berikan.

Adakah Elfira terasa hati apabila dikatakan tidak berdisplin sedangkan anda memberi komitmen terhadap teater ini?

Mulanya, memang terasa juga kerana jika benar tidak puas hati dengan saya kenapa tidak bercakap terus atau menegur saya. Hal dalam produksi tidak perlu diceritakan kepada pihak luar. Saya rela digugurkan daripada teater ini andai benar saya tidak berdisiplin, masalahnya tidak siapa daripada produksi yang bercakap hal ini dengan saya. Jadi, saya anggap ia hanya salah faham, tidak perlu diperbesarkan isu ini. Ibu saya banyak memberi kekuatan dan nasihat supaya bekerja secara profesional.

ELFIRA kini melebarkan sayap sebagai penyampai radio sambilan di Era FM.


Benarkah anda sering tidak menghadiri latihan teater?

Saya sangat suka terlibat dalam teater. Ketika tawaran ini diberikan, saya sudah terikat dengan kerja lain dan jadual saya agak padat. Saya juga persoalkan adakah saya boleh terlibat dengan teater ini kerana jadual saya yang banyak bertembung dengan waktu latihan. Mereka katakan okey dan saya hanya perlu datang latihan paling minima 10 kali sepanjang sebulan latihan diadakan. Namun, saya datang sebanyak 15 kali. Saya hanya berlakon dalam lima babak dan melontar satu dialog sahaja, jadi 15 kali latihan itu rasanya memadai. Persetujuan antara saya dan produksi telah dicapai sebelum latihan bermula, sepatutnya tidak perlu timbul isu ini. Mungkin sebab semua orang tertekan, banyak perkara tidak disiapkan menyebabkan salah faham ini timbul.

Selepas sedar hal anda tidak berdisiplin diperkatakan, bagaimana anda boleh mengawal emosi dan bekerja secara profesional?

Saya telah tandatangani kontrak. Sebagai pelakon saya harus menghormati kontrak dan bekerja secara profesional. Lagipun, saya menganggap seperti tiada apa berlaku dan bekerja dengan bersungguh-sungguh. Semua pelakon tahu apabila terlibat dalam teater bukanlah ganjaran wang yang dicari kerana bayarannya tidak sebanyak berlakon drama. Semua yang ada hari ini berlakon kerana minat dan kepuasan diri termasuk saya, sebab itu saya boleh ketepikan isu itu dan hanya memberi fokus kepada persembahan dalam teater ini.

Bagaimanakah perasaan anda apabila kali pertama teater ini dipentaskan di hadapan orang ramai?

Sejujurnya, malam ini (Jumaat) merupakan kali pertama kami dapat pentaskan teater ini sehingga habis. Sebelum ini, setiap kali latihan ada sahaja perkara yang harus diperbaiki dan terpaksa berhenti separuh jalan. Malam ini merupakan kali pertama barisan pelakon tahu bagaimana perjalanan keseluruhan teater ini. Selepas ini semua orang akan beri lakonan yang lebih baik kerana kami sudah dapat gambaran yang jelas.

Khabarnya, anda kini juga bertugas sebagai penyampai radio di Era FM, adakah anda begitu tamak melakukan semua kerja serentak?

Bukanlah tamak tetapi sudah rezeki datang dan kebetulan saya juga menyimpan impian untuk cuba menjadi penyampai radio. Selagi usia muda, apa salahnya mencuba pelbagai kerja dalam hidup.

Bermula April lalu, saya bersiaran setiap pagi Sabtu dan Ahad bersama Nabil. Sebelum ini saya hanya datang ke konti radio sebagai tetamu tetapi apabila saya duduk di tempat penyampai radio, tugas mereka bukanlah mudah.

Saya perlu banyak belajar dan buat kajian tentang penyanyi dan industri muzik. Kontrak saya bersama Era FM hingga bulan Jun depan, setakat ini tidak mengganggu kerja lakonan dan saya sendiri seronok bertugas sebagai penyampai radio. – HARYATI KARIM

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved