Isnin, 17 Mac 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Perubahan personaliti melalui meta coaching

Posted:

Perubahan personaliti melalui meta coaching

Perubahan personaliti melalui meta coaching

Meta coaching merupakan satu proses pembangunan diri yang dilakukan melalui seni bertanya dan membimbing peserta mencapai matlamat yang diingini.

PARA peserta meta coaching dalam perbincangan.


PERTEMUAN yang diatur dengan coach eksekutif dan pakar komunikasi, Md. Taib Mat, 60, tidak banyak bezanya dengan mana-mana pertemuan sebelum ini.

Jika kebiasaannya, penulis yang akan mengasak individu yang ditemuramah, lain pula ceritanya dengan tugasan ini.

Sebaik diperkenalkan, penulis diasak dengan pelbagai soalan. Kali ini penulis menjawab soalan berantai yang diajukan oleh Md. Taib. Namun, soalan tersebut bukanlah sesi pengenalan, tetapi itulah cara beliau memperkenalkan penulis mengenai meta coaching.

"Apa yang kamu mahukan dalam kehidupan ini, mungkin pada masa sekarang?" soalnya.

Tanpa teragak-agak, penulis menjawab mahu menambah pendapatan. Jawapan tersebut diikuti dengan soalan nilai pendapatan yang dimahukan, bagaimana ia boleh memuaskan penulis, jenis kejayaan yang akan dicapai melalui kepuasan itu dan keperluan keselesaan kepada keluarga dan hidup penulis. Akhir sekali, penulis memberi jawapan, 'Saya mahu hidup bahagia'.

Detik itu menyedarkan penulis bahawa matlamat hidup ialah untuk hidup bahagia. Semua jawapan yang diberi membimbing penulis secara tidak langsung untuk mencapai matlamat tersebut.

Md. Taib lantas berkata: "Saya boleh bertanya soalan berantai mengenai diri kamu itu selama sejam atau lebih dan membawa kamu kepada destinasi kehidupan yang kamu impikan. Saya boleh membimbing kamu menerusi jawapan atau kemahuan kamu dan itulah yang dimaksudkan meta coaching!"

Destinasi

Benar, sesi itu sesuatu yang menakjubkan. Soal jawab itu seolah-olah membangunkan penulis yang selama ini hidup secara statik. Ternyata sesi yang kurang 10 minit bersama Md. Taib sedikit sebanyak membawa realisasi tentang kemampuan dan kebolehan diri untuk berjaya.

Coaching berbeza dengan rundingan, mentor, terapi, kaunseling atau latihan dan nasihat. Md. Taib yang juga pelatih prinsipal Akademi NLP Malaysia atau MTM Consultants Sdn. Bhd. menjelaskan, budaya coaching masih berada di peringkat awal.

Meta coaching pada pandangan beliau sesuatu yang sangat baharu di Malaysia. Namun, penyebaran budaya coaching khususnya meta coaching, boleh menyaksikan perubahan personaliti peribadi sama ada umum atau yang lebih baik.

Meta coaching sebagai satu proses pembangunan diri yang dilakukan melalui seni bertanya. Coaching ini dinamakan meta kerana ia membabitkan minda dan akal serta menolak diri menjangkaui kemampuan yang sedia ada. Ini bermakna, meta coaching tertumpu kepada proses dan struktur tetapi bukan kandungannya.

Ia juga sesi yang menggerakkan seseorang dari satu situasi kepada satu situasi lain yang lebih baik. Pertanyaan yang ditujukan bukan sahaja menyentuh minda malah ia mampu mengubah nilai dan kepercayaan seseorang.

Misalnya pendekatan yang digunakan Md. Taib berupa soalan berstruktur yang membawa kepada hasil yang dihajati berdasarkan corak fikiran dan makna yang diberikan oleh peserta tanpa sebarang cadangan atau pendapat daripada meta coach yang mengendalikan soal jawab itu.

"Jadi, tugas meta coach ialah berdialog dengan peserta sebagai pencetus untuk memperkasa diri mereka supaya berkemahiran menggunakan akal secara terbaik, mengakses sumber kekuatan diri dan mencapai hasil tertinggi yang dikehendaki," jelas Md. Taib.


WALAUPUN terma coaching merujuk kepada pelatih sukan tetapi hari ini ia membawa maksud yang lebih luas.


Md. Taib, anak kelahiran Bedong, Kedah merupakan graduan ijazah lanjutan dalam bidang Perancangan Strategik dari Universiti Southern California, Los Angeles, Amerika pada tahun 1986 selepas menamatkan Ijazah Sains Perniagaan Ekonomi dari Universiti Southern Illinois, Carbondale pada 1985.

Beliau mula berjinak-jinak dengan dunia coaching selepas terdedah dengan pakar-pakar NLP, hipnoterapi dan komunikasi tersohor dunia seperti Dr. Richard Bandler, Dr. Robert Dilts, Judith DeLozier, Dr. Michael Hall, Dr. Stephen Gilligan, Shelle Rose Charvet, Dr. William Horton, Dr. George Bein, Anthony Robbins dan lain-lain dari seluruh pelosok dunia.

Posisi beliau sebagai Penolong Pengurus Ladang di Harrisons Plantations, Eksekutif Pembangunan Perniagaan di Shell Chemicals, Pengarah Urusan Aliran Permata Sdn. Bhd. (Teknologi Maklumat), dan MTM Consultants Sdn. Bhd. (Pembangunan Insan) telah membuka laluan kepadanya untuk terlibat dalam bidang ini demi pembangunan syarikat tempat kerja beliau dan diri beliau sendiri.

"Meta coaching merupakan satu cabang baharu daripada coaching yang bermula sejak beberapa dekad lalu, sebelum wujudnya sukan Olimpik. Ia sangat popular dan banyak dilakukan dalam kalangan ketua-ketua eksekutif, pengarah urusan dan mereka yang berjawatan tinggi demi kecemerlangan syarikat atau organisasi. Hari ini, ia diperluas sehingga pelajar yang bakal menduduki peperiksaan pun turut didedahkan dengan proses meta coaching," ujar beliau. Walaupun terma coaching merujuk kepada pelatih sukan, tetapi maksudnya lebih meluas daripada itu.

Kini pelbagai lapisan masyarakat telah menyertai program kendalian beliau yang terdiri daripada ketua eksekutif, pengarah, pengurus, peguam, pensyarah, doktor, pelajar sehinggalah kepada suri rumah.

Seorang peserta meta coaching, Pengarah Urusan TNB Integrated Learning Solution (Ilsas), Khalidah Haron berkata, coaching bukan sahaja membawa kepada kesedaran diri tetapi tentang toleransi sesama manusia dan sifat kemanusiaan dalam setiap usaha yang dilakukan.

"Jika selama ini, saya hanya berpandu keputusan atau sasaran, selepas sesi coaching, saya sedar semua orang mempunyai kemahiran tersendiri tetapi tiada yang sempurna. Jadi, daripada menyalahkan orang lain, saya cuba mencungkil dan memberi mereka ganjaran terhadap usaha yang mereka lakukan," kata beliau.

Bimbing diri

Khalidah menyertai program meta coaching bermula daripada kursus asas NLP selepas dua orang kakitangan di syarikatnya menyertai program itu. "Mereka meminta kebenaran saya untuk menyertai program ini. Saya benarkan dengan syarat mereka menampung sendiri. Melihat perubahan diri dan perkongsian mereka, saya pun menyertainya pada tahun 2010," kata Khalidah ketika ditemui.

Beliau mengakui, perbezaan ini meliputi cara mereka membimbing diri dalam melakukan sesuatu tugas dan menggunakan konsep soal diri dalam menyelesaikan masalah atau halangan sewaktu menjalani tugas.

Selepas mengikuti program tersebut, Khalidah bukan sahaja berkemampuan membantu orang lain, malah membantu diri sendiri.

"Meta coaching mengajar saya melakukan kemahiran memotivasikan diri secara sistematik. Misalnya, selain memotivasi diri kita juga perlu mencari permasalahan itu dari akar umbi. "Apabila kita melihat sesuatu masalah pada akar umbi, ia lebih mudah untuk diatasi," katanya yang baru sahaja bersara tiga bulan lalu.

Ketika di temu bual, Khalidah berkali-kali menekankan tiga perkara mengenai meta coaching.

Pertama sekali ialah, having iaitu kemahiran yang dimiliki; doing iaitu usaha untuk mencapai sesuatu sasaran dan being yang dilihat kurang diambil kira iaitu sikap empati kepada mereka yang mencuba tetapi gagal mencapai sasaran.

"Kesedaran tahap ketiga iaitu, being, memberi satu paradigma mendalam dan penuh bermakna. Ia mencungkil potensi anggota kerja dan memberi kesedaran tersendiri khususnya membolehkan mereka membimbing diri sendiri untuk berjaya," katanya.

Di Bawah Lindungan Kaabah cungkil bakat muda

Posted:

Di Bawah Lindungan Kaabah cungkil bakat muda

Di Bawah Lindungan Kaabah cungkil bakat muda


PESERTA yang berjaya dalam sesi uji bakat bergambar bersama tenaga produksi teater Di Bawah Lindungan Kaabah yang akan dipentaskan dari 9 hingga 18 Mei depan di Istana Budaya.


PEMENTASAN teater secara komersial di Malaysia semakin berkembang sejak tertubuhnya Istana Budaya di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur sekitar 15 tahun lalu.

Teknologi canggih, pelbagai kemudahan dan kapasiti sebanyak 1,400 penonton pada satu-satu masa di panggung tersebut menarik perhatian banyak pihak untuk mementaskan teater di situ sama ada produksi tempatan atau luar negara.

Tahun ini beberapa teater besar akan memenuhi kalendar Istana Budaya termasuklah adaptasi novel penulis ulama terkenal Indonesia, Allahyarham Prof. Hamka (Haji Abdul Malik Karim Amrullah) yang berjudul Di Bawah Lindungan Kaabah.

Lazimnya, apabila teater berskala besar dipentaskan, ia memerlukan bilangan pelakon yang ramai antara 50 hingga 150 orang. Justeru, peluang ini dibuka oleh produksi teater Di Bawah Lindungan Kaabah (DLK) kepada 40 bakat baharu bagi berganding dengan nama-nama besar pada persembahan yang berlangsung dari 9 hingga 18 Mei depan di Istana Budaya, Kuala Lumpur.

Mereka terdiri daripada pelajar universiti, kakitangan swasta, pegawai kerajaan, penggiat seni dan pelajar sekolah yang berusia antara tujuh tahun hingga 45 tahun. Mereka dipilih melalui sesi uji bakat yang diadakan di Istana Budaya, baru-baru ini.

Uji kemampuan

Menurut Pengarah Pemasaran dan Promosi DLK, Chloe Siao Hui Boon, pemilihan tersebut dilakukan oleh Siti Rohayah Attan (Penerbit), Rosminah Mohd. Tahir (Pengarah & Penulis Skrip) dan A. Aris Kadir (Koreografer) melalui dua saringan yang menekankan kebolehan tarian, lakonan dan nyanyian.

"Uji bakat tersebut diadakan bagi memberi peluang kepada bakat-bakat baharu dalam bidang seni untuk menguji kemampuan mereka dalam bidang ini.

"Mereka yang dipilih dibahagikan kepada kategori kanak-kanak, remaja dan dewasa. Mereka diberi peranan sebagai pelakon tambahan atau ensemble," tambah Chloe Siao yang menguruskan hampir 100 peserta yang mencuba nasib.

Menurut beliau, melalui uji bakat seharian itu seramai 40 orang terpilih. Ada antara mereka pernah terlibat secara kecil-kecilan dalam persembahan teater seperti Muzikal Tun Mahathir, Upin dan Ipin The Musical dan Nyonya & The Gang.

"Justeru, panel pemilih tidak berhadapan dengan kesukaran kerana mereka telah sedia maklum apa yang diperlukan dalam sesi uji bakat.

"Mereka berkemampuan untuk menari secara muzikal, berlakon dan sebahagiannya mempunyai bakat nyanyian yang sangat baik," kata Chloe Siao sambil menambah ada peserta yang berusia empat tahun turut mencuba bakat.


KOREOGRAFER terkenal, A. Aris menunjukkan gerak asas tarian kepada peserta uji bakat teater Di Bawah Lindungan Kaabah di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Bakat-bakat baharu yang terpilih akan mula menjalani latihan pada akhir Mac ini sehinggalah tarikh persembahan pada 9 Mei nanti.

Sebanyak 14 persembahan akan diadakan iaitu pada hari Sabtu dan Ahad serta persembahan petang dan malam.

Teater karya penulis besar kelahiran Padang, Indonesia, Allahyarham Prof. Hamka ini dilakonkan oleh Adi Putra, Nasha Aziz, Elfira loy, Fizo Omar, Yasmin Hani Richardson, Dafi AF (Akademi Fantasia), Zahid AF, Liza Abdullah, Alina Hassan, Taufeq Izmir, Wafiy Irfan, Tun Amiera Rania dan 70 pelakon lain.

Lagu-lagu yang dipersembahkan di dalam teater DLK dicipta dan digubah oleh Datuk Suhaimi Mohd. Zain (Pak Ngah) manakala liriknya oleh Rosminah.

Harga istimewa

"Bagi persembahan ini, kami juga menawarkan tempat duduk yang menarik pada harga istimewa kepada semua pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi yang datang secara berkumpulan iaitu sekurang-kurangnya 40 orang.

"Tawaran ini terbuka terutamanya pada persembahan sebelah petang yang bermula dari pukul 3 hingga 5 petang pada 10, 11, 17 dan 18 Mei," tegas Chloe Siao.

DLK merupakan adaptasi novel yang dikarang oleh Hamka pada tahun 1938 dan diterbitkan oleh Pustaka Antara, Kuala Lumpur.

Novel roman ini ditulis sewaktu beliau bekerja sebagai editor sebuah majalah Islam mingguan di Medan. Karya ini mengisahkan tentang perjuangan kehidupan pasangan muda Minang yang berasal daripada latar belakang sosial berbeza.

Karya tersebut mendapat sambutan hangat seluruh Nusantara malah dibaca sehingga kini. Filem mengenainya juga pernah dihasilkan pada tahun 1978 dan 2011. Bagaimanapun, inilah pertama kali buku tersebut diadaptasi untuk dijadikan persembahan teater.

DLK diterbitkan bersama oleh CTRA Production dan Istana Budaya dengan kerjasama Persatuan Penulis Wanita Malaysia (PPWM), Yayasan Amanah Perdana Malaysia (YAPM) dan FAREEDA.

Masa depan OKU di India

Posted:

Masa depan OKU di India

Masa depan OKU di India


OKU masih dilihat sebagai simbol keaiban keluarga.


KECACATAN adalah sesuatu yang mengaibkan dan disembunyikan di India kerana kedudukan sosial termasuk perkahwinan adalah sangat penting bagi mereka.

Ini berlaku terhadap Shanti Auluck yang menetap di New Delhi. Lebih 20 keluarga telah bertandang ke rumahnya untuk mengatur perkahwinan dengan anak perempuannya.

Bagaimanapun, fikiran keluarga ini berubah apabila mengetahui Auluck mempunyai seorang anak lelaki yang mengalami kecacatan sindrom Down.

"Ada banyak kejahilan terhadap orang kelainan upaya (OKU) di sini," kata Auluck, ibu kepada dua anak yang juga seorang doktor psikologi.

Diskriminasi dan stigma dihadapi kira-kira 60 juta OKU yang cacat mental dan fizikal di India.

"Banyak keluarga enggan mendedahkan anak OKU mereka kepada dunia luar kerana malu," kata Auluck yang juga pengarah Muskaan, sebuah pusat latihan dan kerja intelektual OKU.

Satu rang undang-undang baharu bakal diperkenalkan Parlimen India untuk memberi hak saksama kepada golongan OKU, termasuk akses pendidikan dan pekerjaan. Sebelum ini, Ketua Kongres Parti Pemerintah, Sonia Gandhi telah berjanji untuk meluluskan undang-undang itu selepas tujuh tahun India menandatangani Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Hak Orang Kelainan Upaya.

"Ini adalah permainan," ujar Pemimpin Hak Golongan OKU, Javed Abidi. Beliau mengetuai ribuan OKU menjayakan satu bantahan dengan nyalaan lilin di New Delhi baru-baru ini mendesak agar ahli politik meluluskan rang undang-undang itu.


GOLONGAN OKU di India mahu diri mereka diberi pengiktirafan dalam hidup bermasyarakat.


Penderaan

Dalam masa yang sama, wujud kesangsian kemungkinan undang-undang baharu ini tidak banyak mengubah nasib golongan OKU kerana undang-undang sedia ada gagal dipatuhi.

Sikap masyarakat terhadap OKU terutamanya wanita, daripada keluarga miskin luar bandar masih teruk.

"Mereka dianggap beban dalam keluarga dan terdedah kepada penderaan seksual," kata Shampa Sengupta yang bekerja dengan golongan OKU berpendidikan di bandar timur Kolkata selama 25 tahun.

Akibatnya, golongan wanita OKU terutama yang tidak berpendidikan dipaksa mengikat sistem peranakan atau menggugurkan kandungan mereka jika hamil.

Dalam beberapa kes, lelaki yang mengahwini wanita OKU turut dikahwinkan dengan adik wanita itu sebagai syarat perjanjian bagi mengenang budi si lelaki yang memikul beban kerana beristerikan OKU.

Tambah Sengupta lagi, pihak polis pula didakwa kurang memberi perhatian terhadap kes-kes serangan seksual membabitkan wanita OKU.

Beliau sendiri ketika ini sedang membantu sebuah keluarga yang anak perempuan buta mereka yang berusia 14 tahun telah dirogol jiran.

Seorang aktiviti, Abidi, bersetuju bahawa penekanan terhadap pendidikan perlu untuk mengubah sikap ini.

Beliau yang dilahirkan dengan masalah kecacatan tulang belakang dan terpaksa berkerusi roda turut mengakui bahawa rang undang-undang penting dalam memberi kuasa kepada OKU untuk mengambil tindakan sendiri dan membetulkan persepsi masyarakat.


PERIKEMANUSIAAN dalam kalangan orang biasa terhadap OKU dilihat sangat kurang.


Menentang

Di bawah rang undang-undang ini, lebih ramai akan diklasifikasi sebagai OKU termasuk penghidap autisme dan kecacatan tisu tubuh sekali gus berpeluang menikmati pelbagai faedah daripada kerajaan.

Mereka yang mengalami masalah mental juga mempunyai hak untuk mendapatkan pekerjaan dan boleh membuka akaun bank.

Bagaimanapun, ada kumpulan OKU menentang rang undang-undang itu yang akan menggantikan rang undang-undang 1995 kerana menuduh ia telah diubah daripada draf asal.

Tetapi Zorin Singha yang mengalami kecacatan pendengaran berkata, draf baharu itu cukup sempurna khususnya bagi 18 juta orang yang cacat pendengaran termasuk untuk bekerja sebagai jurubahasa bahasa isyarat di semua media elektronik.

Katanya, ketika di sekolah guru-gurunya tidak dilatih untuk membantu pelajar cacat pendengaran, sebaliknya memaksa mereka bercakap.

"Undang-undang baharu memberikan OKU hak mendapatkan pelajaran. Kami telah lama menunggu," katanya. – AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Sindiket sedang uji dadah baharu

Posted:

Sindiket sedang uji dadah baharu

Sindiket sedang uji dadah baharu

Oleh NUR AISHAH AMIN, NASRUL FAIZ ABU AZAL
dan SHARKAWI LONDING
berita@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN dadah dipercayai eramin 5 dan ekstasi yang dirampas polis pada konsert FMFA 2014 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur Jumaat lalu.


KUALA LUMPUR - Siasatan awal polis mendapati enam pengunjung konsert hiburan di Bukit Jalil di sini mati dalam tempoh 10 minit selepas mengambil dadah ekstasi dipercayai mengandungi kandungan bahan kimia berbahaya baharu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, dadah baharu itu didapati baru saja berada dalam pasaran Malaysia dipercayai awal tahun ini dan kemungkinan masih dalam peringkat diuji oleh sindiket dadah.

Menurut beliau, siasatan polis juga mendapati mereka yang mati berkongsi dadah itu yang dijual kepada pengunjung konsert Future Music Festival Asia (FMFA) 2014 di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini.

"Hasil siasatan dan saringan awal daripada ujian hospital, kesemua mereka positif dadah jenis ekstasi, methampetamine dan ampetamine," katanya di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kematian enam pengunjung konsert FMFA 2014 di pekarangan Stadium Nasional Bukit Jalil kelmarin yang dipercayai akibat pengambilan dadah sintetik berlebihan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

'Selamat malam' - Fariq

Posted:

'Selamat malam' - Fariq

'Selamat malam' - Fariq


AHMAD JAUHARI


SEPANG - Penerbangan Malaysia (MAS) mengesahkan pembantu juruterbang, Fariq Abdul Hamid merupakan orang terakhir yang berhubung dengan menara kawalan trafik Vietnam pada pukul 1.19 pagi sebelum pesawat MH370 yang dinaiki bersama 239 penumpang termasuk 12 anak kapal dilaporkan hilang dari radar pada 8 Mac lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata, pengesahan itu dibuat selepas pasukan penyiasat meneliti rakaman komunikasi juruterbang yang merekodkan Fariq, 27, berkata: "Baik, selamat malam (All right, good night)."

Menurut beliau, rakaman itu diperoleh daripada pihak berkuasa Vietnam selepas menara kawalan trafik udara negara itu mengambil alih komunikasi di kawasan igari iaitu sempadan ruang udara antara Malaysia dengan Vietnam.

"Kali terakhir Sistem Komunikasi dan Laporan (ACARS) diterima pada pukul 1.07 pagi 8 Mac lalu dan juruterbang sepatutnya menghantar transmisi 30 minit kemudian namun ia tidak berlaku. Oleh sebab itu, kita tidak pasti bila waktu yang tepat ACARS itu dipadamkan.

"Laporan mengatakan pesawat itu terbang pada ketinggian 5,000 kaki dari paras laut bukan maklumat rasmi," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pencarian digerak ke dua koridor

Posted:

Pencarian digerak ke dua koridor

Pencarian digerak ke dua koridor


SEBUAH kapal TLDM yang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat pesawat MAS MH370.


SEPANG - Operasi mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu giat digerakkan di kedua-dua koridor Utara dan Selatan mulai semalam termasuk melibatkan penggemblengan aset negara.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (gambar kecil) berkata, tumpuan operasi adalah seimbang di kedua-dua koridor meskipun aset negara banyak digerakkan ke koridor selatan memandangkan tidak banyak negara yang diliputi di kawasan tersebut.

"Kedua-dua koridor menjadi tumpuan, cuma koridor Selatan tak banyak negara terlibat. Tak bermakna kita tidak beri fokus yang sama kepada koridor Utara," katanya pada sidang akhbar harian berhubung perkembangan kehilangan pesawat itu di Hotel Sama-Sama di sini semalam.

Koridor Selatan menjangkau dari Indonesia ke selatan Lautan Hindi, manakala koridor Utara pula dari sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan ke utara Thailand.

Pesawat MH370 membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal hilang kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada pukul 12.41 pagi 8 Mac.

Menurut Hishammuddin, aset yang dikerah termasuk kapal peronda luar pesisir Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) iaitu KD Kelantan dan KD Selangor serta helikopter Super Lynx yang boleh beroperasi dari mana-mana kapal itu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Liverpool pencabar utama

Posted:

Liverpool pencabar utama

Liverpool pencabar utama


GERRARD (kiri) meledakkan dua gol menerusi sepakan penalti ketika Liverpool menewaskan United 3-0 di Old Trafford kelmarin.


MANCHESTER, United Kingdom - Kapten Liverpool, Steven Gerrard menganggap skuad The Reds sebagai pencabar utama gelaran juara Liga Perdana England musim ini.

Gerrard menyuarakan keyakinan itu selepas meledakkan dua gol menerusi sepakan penalti ketika menewaskan Manchester United 3-0 di Old Trafford kelmarin.

Pemain tengah England itu menyumbat gol pertama pada minit ke-34 selepas pengadil menghadiahkan sepakan penalti kerana bola terkena tangan Rafael da Silva sebelum menambah gol kedua pada minit ke-46 setelah kesalahan Phil Jones ke atas Joe Allen di hadapan pintu gol United.

Bagaimanapun, Gerrard melepaskan peluang untuk meledakkan hatrik selepas sepakan penalti ketiga yang diambilnya sekadar terkena palang gol selepas Nemanja Vidic dilayangkan kad kuning kerana mengasari Daniel Sturridge.

Gol ketiga Liverpool hadir menerusi Luis Suarez pada minit ke-84.

Kemenangan itu meletakkan Liverpool di tangga kedua selepas hanya ketinggalan empat mata di belakang pendahulu liga, Chelsea yang mengumpul 66 mata.

Meskipun pengurus Liverpool, Brendan Rodgers enggan meletakkan keyakinan yang tinggi ke atas skuad The Reds, Gerrard yakin mereka mampu menjulang trofi liga musim ini.

"Kami yakin bahawa kami mampu memenangi gelaran juara liga, namun perkara yang mudah dalam bola sepak ialah bercakap.

"Liverpool hanya perlu melayan pasukan- pasukan seterusnya, Cardiff City dan Sunderland seperti mana kami menentang United hari ini.

"Mungkin saya sedikit berlagak ketika mengambil sepakan penalti terakhir tetapi menjaringkan dua gol merupakan perkara yang sangat penting," kata Gerrard. - AFP

Shakir yakin atasi wakil Vietnam

Posted:

Shakir yakin atasi wakil Vietnam

Shakir yakin atasi wakil Vietnam

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


SHAKIR (kiri) bersalaman dengan kapten pasukan Vissai Ninh, Manh Dung selepas sidang akhbar di Kota Bharu semalam.


PENYERANG The Red Warriors, Ahmad Shakir Ali bersedia menggalas tugas selaku penggempur utama pasukannya pada pertemuan dengan wakil Vietnam, Vissai Ninh Binh dalam saingan peringkat kumpulan kempen Piala AFC di stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu malam ini.

Ahmad Shakir dijangka bergandingan dengan peledak import kelahiran Liberia, Francis Forkey Doe selepas dua lagi tonggak serangan The Red Warriors, Ahmad Fakri Saarani dan Mohamad Ghaddar mengalami kecederaan.

Peledak berusia 25 tahun itu berkata, dia bertekad membalas kepercayaan jurulatih dengan memberikan persembahan terbaik pada perlawanan itu nanti.

Menurutnya, dia tidak mempunyai masalah untuk membentuk gandingan mantap dengan Forkey Doe kerana kedua-duanya pernah bermain bersama dalam perlawanan sebelum ini.

"Tugas yang diberikan ini merupakan satu cabaran buat saya untuk membuktikan kemampuan sebenar pada perlawanan tersebut dan kesempatan ini perlu digunakan sebaik mungkin.

"Saya berharap rakan-rakan sepasukan dapat memberikan aksi terbaik dan meneruskan rentak kemenangan dalam saingan AFC seperti yang telah dibuktikan pada aksi menentang South China sebelum ini," katanya.

Dia berkata demikian kepada pemberita ketika pada sidang akhbar pra perlawanan Piala AFC 2014 Kumpulan G antara Kelantan dengan Vissai Ninh Binh di Kota Bharu semalam.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah ketua jurulatih Kelantan, Steve Darby dan pengendali Vissai Ninh Binh, Nguyen Van Sy serta ketua pasukan, Nguyen Manh Dung.

Mengulas mengenai peluang The Red Warriors dalam perlawanan itu, Ahmad Shakir memberitahu, dia tetap optimis pasukannya mampu menumpaskan Vissai Ninh Binh.

Katanya, walaupun pasukan berkenaan mengungguli carta Kumpulan G, namun beraksi di gelanggang sendiri memberikan kelebihan kepada pasukannya dalam perlawanan itu nanti.

"Saya yakin dan percaya motivasi rakan-rakan sepasukan sudah berada pada tahap terbaik dan mereka semuanya sudah bersedia untuk memberikan aksi terbaik pada perlawanan itu nanti," ujarnya penuh yakin.

Chanthuru mula temui sentuhan

Posted:

Chanthuru mula temui sentuhan

Chanthuru mula temui sentuhan

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

CHANTHURU (depan) sudah mula mendapat keyakinan.


PEMAIN sayap lincah Sarawak, S. Chanthuru menyifatkan keupayaan menjaringkan dua gol ketika membenam Lions XII Sabtu lalu sebagai satu permulaan untuk mengembalikan sentuhan sebenarnya.

Katanya, apa yang pasti sentuhan jaringan pertama buat skuad Bujang Senang musim ini memberikan satu suntikan motivasi terbaik buatnya untuk lebih banyak menghasilkan gol selepas ini.

"Saya sangat gembira kerana hajat saya selama ini untuk menghadiahkan sesuatu yang bermakna buat pasukan tercapai.

"Apa yang lebih penting, saya telah membantu Sarawak meraih tiga mata berharga dan menewaskan lawan kental seperti Lions XII," katanya kepada Kosmo! semalam.

Sebagai rekod, pertemuan dengan Lions XII itu adalah aksi kedua Chanthuru, 26, dengan Sarawak musim ini apabila bekas pemain Perak itu dibelenggu kecederaan ketika tiba di Kuching pada bulan Disember tahun lalu.

Menurut pemain berasal dari Kulim, Kedah itu lagi, kerjasama rakan sepasukan juga banyak membantunya untuk lebih cepat serasi dan selesa dengan rentak permainan pasukan tersebut.

Ujarnya, ia sekali gus melonjakkan semangatnya untuk turun berhadapan Pahang pada Sabtu ini dan dia berazam untuk sekurang-kurangnya meledak 10 gol untuk pasukan Sarawak musim ini.

"Saya berharap akan meneruskan kecemerlangan untuk menjaringkan gol.

"Pertemuan dengan Lions XII pada Sabtu lalu merupakan aksi kedua saya bersama Sarawak selepas pertama kali diturunkan dalam perlawanan suku akhir kedua Piala FA bertemu Felda United bulan lalu," kata Chanthuru.

Selain Chanthuru, satu lagi gol Sarawak dalam pertemuan dengan Lions XII itu disumbangkan oleh Mohd. Rashid Aya yang juga merupakan gol peribadi pertamanya untuk Sarawak musim ini.

Pada Jumaat ini, Bujang Senang akan terbang ke Kuantan untuk menghadapi juara bertahan Piala Malaysia 2013, Pahang dalam aksi Liga Super.

Ketika ini, Sarawak menghuni tangga ketiga liga selepas mengumpul 12 mata, ketinggalan satu mata kepada pendahulu, Terengganu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Roti hitam burger Ninja

Posted:

Roti hitam burger Ninja

Roti hitam burger Ninja

Oleh ALIF ABU BAKAR

BURGER KING memperkenalkan dua menu promosi baharu iaitu burger Ninja dan sosej Jumbo Franks.


SECARA realiti, Burger King Malaysia berada di posisi kedua dalam pasaran burger di Malaysia. Harganya juga tidak serendah francais makanan segera lain, namun kualiti, rasa dan keaslian burgernya dijamin kompetatif.

Jarang sekali kita melihat promosi kreatif daripada Burger King Malaysia. Bermula 3 Mac lalu, ia mencipta kejutan dengan memperkenalkan burger Ninja. Diapit roti hitam arang bersaiz empat inci, promosi baharu itu diharapkan dapat menarik minat individu berusia 18 hingga 35 tahun.

Penghasilan roti hitam arang itu diinspirasikan daripada Burger King Jepun yang memperkenalkannya pada pertengahan tahun 2012. Begitupun, konsep yang diterapkan adalah berbeza. Malaysia memilih tema Ninja bagi melengkapi keseluruhan promosi yang berakhir pada hujung April depan tersebut.

"Ramuannya sama seperti burger di Jepun. Kami bukan menekankan soal warna roti malah lebih kepada kelembutan teksturnya.

"Bagi mendapatkan rasa ini, kami menggunakan teknik arang buluh," jelas Pengarah Pemasaran Burger King (Malaysia dan Singapura), Keith Loh ketika ditemui di majlis pelancaran burger Ninja di Burger King, 1Utama, Bandar Utama, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.


PROMOSI burger Ninja telah bermula pada awal Mac lalu sehingga penghujung April depan.


Keenakan

Keenakan burger Ninja baharu itu digandakan dengan lapisan daging lembu atau ayam gril bersama sos teriyaki, salad segar dan bawang gril.

Pelanggan boleh memilih daripada empat sajian yang ditawarkan. Seleksi itu terdiri daripada burger ayam atau daging biasa atau deluxe yang menggunakan daging gril lembut untuk burger jenis Whopper.

Set burger Ninja turut didatangkan dengan minuman Fanta Grape Star dan kentang goreng saiz sederhana.

Turut menambah menu Burger King Malaysia ialah Jumbo Franks. Sosej dengan hirisan ayam salai itu juga disediakan bersama sos signatur Burger King iaitu teriyaki. Menu ini dijual pada harga RM5.95.

Burger Ninja Burger King kini boleh didapati pada harga RM7.95 bagi burger biasa ala carte dan RM9.96 untuk set penuh. Set deluxe pula dijual pada harga RM13.95 dan RM9.95 untuk ala carte.

Sementara itu, tambah Keith, jika sambutan promosi tersebut mencapai sasaran yang memuaskan, ia mungkin dijadikan promosi tahunan Burger King Malaysia.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Remaja dikhuatiri lemas selepas terjatuh dalam tasik

Posted:

Remaja dikhuatiri lemas selepas terjatuh dalam tasik

Remaja dikhuatiri lemas selepas terjatuh dalam tasik

17/03/2014 9:54pm

SHAH ALAM - Seorang remaja lelaki berusia 13 tahun dikhuatiri lemas selepas dia dipercayai terjatuh ke dalam tasik di Puncak Alam, Kuala Selangor dekat sini petang tadi.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 6 petang tadi dan usaha mencari dan menyelamat mangsa oleh pasukan bomba masih dilakukan.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd. Sani Harul mengesahkan kejadian itu dan gerakan mencari masih giat dilakukan. - KOSMO!

Komunikasi terakhir MH370 oleh pembantu juruterbang

Posted:

Komunikasi terakhir MH370 oleh pembantu juruterbang

Komunikasi terakhir MH370 oleh pembantu juruterbang

17/03/2014 9:11pm

SEPANG - Komunikasi terakhir daripada kokpit penerbangan MH370 dilakukan oleh pembantu juruterbang Fariq Abdul Hamid, sebelum pesawat ke Beijing itu hilang pada awal pagi 8 Mac.

Ketua Pegawai Eksekutif Penerbangan Malaysia, Ahmad Jauhari Yahya dalam sidang media harian berkenaan perkembangan terkini pencarian MH370 hari ini, berkata, berdasarkan siasatan awal, Fariq yang menghantar mesej radio terakhir "all right, good night" pada 1.19 pagi sebelum pesawat hilang daripada imbasan radar.

Beliau berkata, nada suara Fariq juga tidak menunjukkan tanda-tanda stres ketika mengucapkan "all right, good night". (baiklah, selamat malam) Ahmad Jauhari mengulangi transmisi terakhir Sistem Pengendalian Komunikasi dan Laporan Pesawat (ACARS) diterima pada 1.07 pagi.

"Bagaimanapun kami tidak tahu bila ACARS dimatikan selepas itu," katanya.

Beliau berkata, syarikat itu mempertimbangkan untuk memperkasa ujian rutin aspek psikologi, psikometrik dan psikomotor juruterbang selain memperketat syarat pengambilan baharu.

Ahmad Jauhari turut menolak spekulasi bahawa juruterbang Kapten Zaharie Ahmad Shah ditukar pada saat-saat akhir untuk menerbangkan MH370 pada 8 Mac.

"Beliau memang dijadualkan (untuk MH370)," katanya.

Beliau juga berkata, tiada bukti penumpang penerbangan MH370 membuat panggilan telefon atau menghantar mesej teks selepas pesawat itu hilang.

"Kami masih menyiasat. Ada sejuta rekod yang perlu kami proses. Ini masih dilakukan sebagai sebahagian daripada siasatan," kata Ahmad Jauhari. - Bernama

Kandungan ammonia dalam Sungai Langat kekal di paras tinggi

Posted:

Kandungan ammonia dalam Sungai Langat kekal di paras tinggi

Kandungan ammonia dalam Sungai Langat kekal di paras tinggi

17/03/2014 8:13pm

KUALA LUMPUR - Loji Rawatan Air Cheras Batu 11 dan Bukit Tampoi belum boleh beroperasi kerana kandungan ammonia di Sungai Langat masih di paras tinggi.

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) dalam kenyataannya hari ini memaklumkan bahawa hujan di beberapa kawasan sejak semalam masih gagal memulihkan keadaan air di sungai yang menjadi sumber air mentah untuk kedua-dua loji itu.

Oleh itu, Pelan Catuan Bekalan Air Peringkat Pertama dan Ketiga yang sedang dilaksanakan kerajaan negeri Selangor masih diteruskan dan ia berjalan lancar.

Pelan dilakukan bagi menangani masalah kekurangan bekalan air terawat disebabkan penutupan dua loji itu selain kekurangan pelepasan air mentah dari empangan Sungai Selangor dan Klang Gates. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


India tangguh cari pesawat MH370

Posted:

India tangguh cari pesawat MH370

India tangguh cari pesawat MH370

SEBUAH kapal penumpang melalui Laut Andaman dekat Pelabuhan Blair, India semalam.


NEW DELHI - India menangguhkan usaha mencari dan menyelamat (SAR) pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang dengan aset operasinya diletakkan dalam keadaan bersiap sedia, lapor agensi berita Bernama semalam.

"Pihak berkuasa Malaysia kini memberi petunjuk bahawa berdasarkan siasatan, operasi mencari telah memasuki fasa baharu dan strategi pencarian seterusnya sedang dirangka," menurut Kementerian Pertahanan India dalam satu kenyataan semalam.

India menggunakan enam buah pesawat, enam kapal dan helikopter untuk mencari pesawat MH370 yang hilang sejak sembilan hari lalu di sekitar Laut Andaman dan Teluk Benggala.

Aset tambahan tentera laut diletak dalam keadaan bersiap siaga.

Tentera laut yang mengetuai operasi terus mengekalkan koordinasi dengan Tentera Laut Diraja Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia dari Pusat Operasi Maritim di New Delhi yang beroperasi 24 jam.

"Setakat ini tiada pengesanan dilaporkan unit yang dikerah untuk mencari di pelbagai kawasan yang ditentukan," kata kementerian itu.

Misi mencari pesawat itu di gugusan Kepulauan Andaman dan Nicobar masih tidak menemui sebarang objek dari pesawat tersebut.

Tiada kesan minyak, serpihan atau maklumat daripada sonar yang menunjukkan pesawat itu terhempas di lokasi operasi mencari MH370. - Agensi

Pemberi maklumat dakwa empat warga Malaysia rancang rampas pesawat

Posted:

Pemberi maklumat dakwa empat warga Malaysia rancang rampas pesawat

Pemberi maklumat dakwa empat warga Malaysia rancang rampas pesawat


SAAJID


LONDON - Seorang pemberi maklumat kumpulan Al-Qaeda, Saajid Badat pernah memberitahu sebuah mahkamah di New York bahawa sekumpulan lelaki Malaysia merancang merampas sebuah kapal terbang, lapor akhbar Daily Telegraph kelmarin.

Menurut akhbar itu, ekoran pendedahan itu, terdapat spekulasi bahawa rampasan pesawat itu didalangi oleh kumpulan pengganas Al-Qaeda.

Kata laporan itu, satu siasatan dijalankan berhubung sebuah kumpulan militan Islam di Malaysia yang merampas pesawat itu.

Saajid memberitahu kumpulan itu merancang meletupkan pintu kokpit dengan menggunakan sebuah bom yang disembunyi di dalam kasut.

Beberapa pakar keselamatan berkata, bukti yang dikemukakan lelaki itu boleh dipercayai.

Saajid berkata, dia berjumpa dengan beberapa lelaki Malaysia di Afghanistan dan salah seorang daripada mereka adalah juruterbang.

Katanya, dia memberi sebuah bom kasut yang boleh digunakan untuk merampas sebuah pesawat.

Saajid membuat pendedahan itu dalam satu perbicaraan di New York melibatkan menantu Osama bin Laden, Sulaiman Abu Ghaith.

Jelasnya, rancangan itu dirancang oleh seorang pemimpin Al-Qaeda, Khalid Sheikh Mohammed yang juga perancang serangan terhadap AS pada 9 November 2011. - Agensi

Israel minta Palestin iktiraf negara Yahudi

Posted:

Israel minta Palestin iktiraf negara Yahudi

Israel minta Palestin iktiraf negara Yahudi


SEJUMLAH penduduk berarak bagi memberi sokongan kepada Abbas berhubung isu negara Israel di kampung Tuba, Tebing barat, Palestin semalam.


BAITULMUQADDIS - Menteri Pertahanan Israel, Moshe Yaalon berkata, satu perjanjian keamanan dengan Palestin tidak akan dicapai melainkan Pihak Berkuasa Palestin mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara Yahudi.

"Adalah sukar untuk membuat satu perjanjian tanpa pihak di sebelah sana (Palestin) mengiktiraf hak kita untuk wujud sebagai tanah air penduduk Yahudi," katanya kepada saluran sebuah stesen televisyen.

Menurutnya, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas bukannya seorang rakan yang boleh membantu menamatkan konflik antara Palestin dengan Israel.

Beliau berkata, keamanan tidak wujud ketika generasi Mahmoud masih hidup.

Isu pengiktirafan itu menjadi perkara utama dalam rundingan damai tajaan Amerika Syarikat.

Palestin telah menolak untuk memberi pengiktirafan tersebut.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berkata, pengiktirafan itu merupakan punca utama konflik melibatkan Israel dengan Palestin.

Mahmoud akan menemui Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama pada minggu depan. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Enggan letak sebarang sasaran

Posted:

Enggan letak sebarang sasaran

Enggan letak sebarang sasaran

SEJAK memulakan kariernya dalam bidang seni secara serius lima tahun lalu, pelawak Nur Jihan Musa pastinya boleh berbangga dengan pencapaian yang diraihnya sekarang ini.

Selaku bekas naib juara program Raja Lawak 3, setakat ini dia dilihat antara pelawak wanita yang cukup menyerlah serta berhasil menarik perhatian peminat dengan telatah lucunya yang mencuit hati.

Bagaimanapun, terdapat beberapa persoalan yang masih bermain di fikiran mengenai kisah peribadi dirinya terutama sekali yang membabitkan tentang cinta dan perkahwinan memandangkan usianya yang sudah mencecah 31 tahun.

Apatah lagi, sudah ramai yang mengetahui tentang hubungan cintanya yang sudah terjalin sejak tujuh tahun lalu dengan seorang jejaka yang dikenali sebagai Ungku Hariz Faizal Ungku Mohamed Fadli.

Bertemu dengan Jihan semasa majlis BBQ Party SYJ di Seksyen 13, Shah Alam baru-baru ini, dia mengakui masih belum bersedia untuk mendirikan rumah tangga dalam tempoh terdekat.

"Kalau ditanya bila akan berkahwin, saya sendiri masih belum ada jawapan lagi buat masa ini. Tidak dinafikan saya dan Hariz sudah lama bercinta tetapi perancangan ke arah hubungan yang lebih serius masih belum ada.

"Ketika ini masing-masing sibuk dengan kerjaya dan saya sendiri sedang berusaha untuk mengembangkan lagi karier seni. Lagipun keluarga faham dengan situasi kami dan mereka tidak pernah mendesak," jelasnya apabila diajukan pertanyaan tentang perkahwinan.

Mengakui hubungannya dengan Hariz yang juga bekas peserta program Pilih Kasih musim kedua masih kekal seperti biasa, Jihan menyatakan, sekiranya dia sudah bersedia melangkah ke alam perkahwinan, keluarga merupakan pihak pertama yang akan diberitahu.

Berbicara lanjut mengenai perkara tersebut, dia menegaskan bahawa keluarga seharusnya menjadi keutamaan apabila sesuatu keputusan itu dibuat, terutamanya membabitkan masa depan.

"Selagi tiada sebarang perbincangan dibuat dengan keluarga, saya tidak akan berkata apa-apa tentang perkahwinan kepada umum. Bagi saya, keluarga perlu diberitahu terlebih dahulu sebelum dihebahkan kepada orang lain," tegasnya.

JIHAN pernah merancang menamatkan zaman bujang pada usia 23 dan 27 tahun.


Mengenai sasaran untuk menuju ke gerbang alam rumah tangga pula, Jihan menjelaskan, dalam keadaannya yang cukup sibuk sekarang ini, dia tidak berani meletakkan sebarang sasaran.

Menurutnya, setiap kali sasaran dibuat pastinya ia tidak menjadi realiti dan sekarang ini dia lebih selesa untuk berserah kepada takdir apabila ia berkaitan dengan soal jodoh.

"Dahulu saya pernah meletakkan sasaran berkahwin pada usia 23 tahun tetapi tidak berjaya. Kemudian saya rancang menamatkan zaman bujang ketika berusia 27 tahun dan tidak terlaksana. Jadi, saya sudah tidak berani letak apa-apa sasaran lagi," ujarnya.

Penyampai radio

Ditanya tentang perkembangan kerjayanya selepas menyertai program Maharaja Lawak Mega (MLM 2013) bersama kumpulan SYJ, Jihan memberitahu, tawaran berlakon dan membuat persembahan semakin bertambah.

Yang terbaharu, dia telah dipilih menjadi salah seorang penyampai radio Sinar FM sejak Februari lalu. Bertugas pada setiap hari Sabtu untuk program Sinar Sabturday bersama Shahrol Shiro, mereka akan ke udara pada pukul 8 pagi hingga 12 tengah hari.

"Sebenarnya saya sudah beberapa kali menjadi penyampai jemputan bagi menggantikan penyampai yang bercuti. Namun begitu, tiba-tiba timbul perasaan seronok pula apabila bertugas di konti radio.

"Kemudian semasa sedang bersaing dalam program MLM 2013, saya ada menerima tawaran menjadi penyampai radio secara separuh masa. Bagaimanapun, saya hanya memberikan persetujuan setelah tamat MLM 2013 kerana mahu memberikan tumpuan kepada program berkenaan terlebih dahulu," ujarnya.

Ujar Jihan, dia bersetuju menerima tawaran menjadi penyampai radio kerana ingin mengembangkan lagi kerjaya seni yang diceburinya sekarang serta sebagai salah satu cara untuk melatih cara bercakap dengan lebih baik dan spontan.

"Pada mulanya agak sukar untuk membuat keputusan memandangkan jadual saya juga agak padat. Setelah difikirkan beberapa kali, rasanya tidak salah kalau saya mencuba suatu bidang yang baharu dan ia merupakan satu perkara yang positif dalam kerjaya saya," ujarnya.

Menurutnya, sepanjang empat jam ke udara setiap minggu, dia dan Shahrol akan mengendalikan beberapa segmen menarik seperti Drama Parodi, Debat XX vs XY dan Cerita Dari Topi.


KIRA-KIRA 100 peminat meluangkan masa menghadiri majlis BBQ Party SYJ yang berlangsung di Shah Alam, Selangor.


Utamakan SYJ

Kali pertama bergabung dengan dua pelawak lelaki, Syuk dan Yassin untuk membentuk kumpulan SYJ bagi menghadapi saingan MLM 2013 ternyata membuahkan hasil yang memberangsangkan, biarpun tersingkir di minggu ke-11.

Menceritakan masa depannya bersama SYJ selepas MLM 2013 berakhir, Jihan berkata, mereka bertiga masuk meneruskan kerjaya lakonan masing-masing dan menegaskan SYJ akan kekal bersama.

"Setakat ini saya masih terus mendapat tawaran berlakon dan membuat persembahan secara solo, begitu juga dengan Syuk dan Yasin. Sekiranya ada tawaran yang membabitkan SYJ, kami akan bergabung sekiranya ada kelapangan.

"Walaupun kali pertama digabungkan, kami tidak mengambil masa lama mendapatkan keserasian. Biasanya kalau ada mana-mana pihak yang menawarkan saya membuat persembahan, saya akan cuba usulkan nama SYJ agar persembahan menjadi lebih mantap," jelasnya.

Selain itu, dia memberitahu atas sokongan padu yang diberikan oleh peminat sehingga kini turut menjadi faktor utama SYJ akan terus dikekalkan demi tidak mahu mengecewakan mereka.

Hairi nikah 22 Mac

Posted:

Hairi nikah 22 Mac

Hairi nikah 22 Mac

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

HAIRI banyak terbabit dengan pementasan teater bangsawandan terbaharu dia bakal muncul menerusi karya berjudul Badang.


LULUSAN program realiti televisyen Anak Wayang, Hairi Safwan, 26, mengesahkan bakal menamatkan zaman bujangnya bersama seorang gadis yang dikenali sebagai Fara Afiza Azman, 24, pada 22 Mac ini.

Menurutnya, majlis akad nikah akan dilangsungkan di Masjid Kepala Batas, Pulau Pinang manakala majlis resepsi akan diadakan pada 7 Jun di Dewan Majlis Bandaraya Alor Setar, Kedah.

"Pastinya saya berdebar menantikan hari pernikahan yang sudah tidak lama lagi. Banyak sebenarnya dugaan kecil yang datang sepanjang persiapan dan saya akui berkahwin bukan mudah.

"Daripada persediaan mental, Alhamdulillah saya masih mempelajari ilmu agama dan tafsir al-Quran kerana saya mengaku saya masih jahil.

"Penting untuk saya sebagai bakal ketua keluarga mempersiapkan diri dengan ilmu agama," katanya ketika ditemui di majlis sidang akhbar Siri Semarak Bangsawan di Kompleks Kerajaan Bukit Perdana, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Pakai orang kampung

Hairi dan Fara Afiza telah mengikat tali pertunangan pada pertengahan Ogos tahun lalu selepas beberapa bulan berkenalan.

Fara Afiza bertugas sebagai seorang guru sekolah rendah dan merupakan anak kepada editor majalah Kuntum, Asma Saad.

Berbeza daripada tema majlis resepsi perkahwinan yang sering dipilih bakal mempelai, kata Hairi, dia akan mengadaptasi persembahan Mek Mulung sempena hari bersejarahnya.

"Saya mahu membawa kelainan dalam majlis perkahwinan kami dan pada hari itu saya akan berlakon seperti persembahan Mek Mulung yang popular di negeri Kedah.


HAIRI dan Fara Afiza sudah bersedia untuk bergelar suami isteri.


"Bakal isteri saya akan menjadi puteri dan tetamu undangan yang hadir mestilah berpakaian seperti orang kampung zaman dahulu kala," katanya mengenai konsep majlis yang telah dicadangkan oleh Penggerak Warisan Seni Budaya Negeri Kedah (AKRAB).

Badang

Sementara itu, sempena Siri Semarak Bangsawan anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) tahun ini, Hairi akan terbabit dengan pementasan teater bangsawan, Badang yang diarahkan oleh M. Nasri Ayob.

"Saya dihubungi oleh ASWARA (Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan) pada bulan September tahun lepas dan kami akan mula berlatih pada bulan Ogos depan.

"Perkara yang dipentingkan dalam pementasan ini adalah bersilat dan saya tidak mahu kelihatan bodoh nanti. Mana tidaknya, seni silat popular dalam kalangan masyarakat Melayu kalau cara kita bersilat nampak bodoh orang akan ketawa," ujarnya.

Hairi mula terbabit dalam pementasan teater bangsawan pada tahun 2000, antara naskhah yang pernah dipentaskannya terdiri daripada 12 Dayung Patani, Tun Teja dan Jebat.

Siri Semarak Bangsawan telah memasuki tahun kelapan penganjuran oleh JKKN dan sempena tahun ini sebanyak lapan buah teater bangsawan akan dipentaskan.

Antaranya, teater bangsawan Kemala Sakti Kesuma Ningrat oleh Anak Seni Pendidikan Bangsawan pada 14 hingga 16 Mac, Jula Juli Bintang Tujuh (11-13 April), Puteri Selindungan Bulan (9-11 Mei) dan Bidasari (13-15 Jun).

Imam Muda Asyraf bergelar pelakon

Posted:

Imam Muda Asyraf bergelar pelakon

Imam Muda Asyraf bergelar pelakon

ASYRAF menegaskan, dia menceburi dunia lakonan atas matlamat mahu berdakwah.


SEJAK bergelar juara program Imam Muda musim pertama, Asyraf atau nama sebenarnya, Muhammad Asyraf Mohd. Rizuan sibuk menghadiri jemputan berdakwah ke serata tempat termasuk di luar negara.

Akuinya, tidak penah terlintas di hatinya untuk bergelar pelakon meskipun beberapa kali menerima tawaran lakonan sebelum ini.

Namun, tawaran yang dihulurkan pihak penerbitan teater Mask Team kepadanya sukar ditolak.

Buat pertama kali dalam sejarah hidupnya, Asyraf akan berlakon di pentas berprestij Istana Budaya pada 6 hingga 14 Jun depan bersama beberapa pelakon ternama seperti Izzue Islam, Shah Iskandar, Hanez Suraya, Sherry Alhadad dan Zulin Aziz.

Bukan mahu meraih populariti atau menggenggam anugerah sebagai pelakon terbaik tetapi menurut Asyraf dia ingin mendalami bidang lakonan sebagai salah satu ilmu untuknya berdakwah.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Asyraf yang ditemui pada sidang akhbar yang diadakan di Dewan N'dah, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Kosmo!: Apakah yang membuatkan anda menerima tawaran lakonan daripada pihak penerbitan teater Projek Kahwin?

ASYRAF: Pada mulanya saya agak ragu-ragu untuk terima kerana saya bukannya pelakon. Selepas diterangkan watak sebagai ustaz dan hanya ada tiga babak besar, barulah saya terima. Salah satunya, babak mengendalikan kursus kahwin serta menerangkan makna perkahwinan dalam Islam. Saya anggap ia salah satu dakwah, jadi apa salahnya saya terima.

Adakah anda bimbang pandangan orang ramai terhadap anda selepas menceburi bidang lakonan?

Sejujurnya bimbang juga. Sebelum ini ada ustaz lain yang pernah berlakon tetapi dalam pentas teater rasanya saya yang pertama. Tentang kritikan, sebelum ini Ustaz Azhar Idrus berlakon ada juga orang bising tetapi niat saya adalah untuk berdakwah. Mungkin penonton yang saya temui di Istana Budaya, saya tidak jumpa di tempat dakwah sebelum ini.

Maknanya anda ingin membawa dakwah di pentas teater?

Tidak salah rasanya untuk berdakwah di mana-mana sahaja. Saya ada pengikut tersendiri daripada orang masjid dan juga pelajar pengajian tinggi. Mungkin dengan penglibatan saya mereka akan menonton teater ini di Istana Budaya dan pada masa yang sama saya juga dapat bertemu dengan orang yang mungkin tidak pernah mengenali atau mendengar dakwah saya.

Apa pandangan anda tentang keperluan seni dan budaya dalam Islam?

Orang tidak nampak keperluan antara seni dan agama Islam sedangkan pada zaman dahulu sudah wujud hiburan dalam Islam. Sama juga kita lihat hari ini, stesen televisyen berlandaskan agama Islam semakin mendapat sambutan dan permintaannya semakin banyak. Mungkin pada masa hadapan Istana Budaya juga menjadi salah satu medium untuk menyalurkan dakwah.

Apakah yang ingin anda kecapi dalam dunia lakonan?

Tujuan saya pertama adalah untuk belajar apa itu teater dan lakonan. Sebelum beri ceramah pada orang lain lebih baik saya libatkan diri terlebih dahulu dan melihat sendiri bagaimana perjalanan seorang anak seni yang sebenar. Kiranya ini pengalaman sepanjang hidup dan saya tidaklah menyasarkan anugerah atau jadi pelakon popular (ketawa).

Bagaimanakah dengan persediaan anda?

Saya akan menghadiri kelas lakonan secara eksklusif dengan pengarah kerana saya tidak dapat mengikuti jadual latihan yang padat disebabkan kesibukan saya. Berdebar jangan cakaplah tetapi pengarah memberitahu, teater sama sahaja dengan berceramah secara langsung di hadapan 30,000 orang yang pernah saya lakukan sebelum ini. Cuma bezanya saya tidak bercakap dengan penonton, sebaliknya bercakap dengan watak-watak dalam teater ini.

Jika teater ini mendapat sambutan, adakah anda akan meneruskan kerjaya sebagai pelakon?

Saya tidak bercadang jadi pelakon tetapi perjalanan masa hadapan kita semua tidak tahu bagaimana aturannya.

Jadi, saya tidak boleh cakap habis, kalau saya kata tidak, tiba-tiba pula saya sibuk berlakon nanti orang kata saya cakap tidak serupa bikin. Lebih baik saya hanya mengikut mana yang terbaik. – HARYATI KARIM

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved