Isnin, 10 Mac 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Teknik penggunaan kuasa minda

Posted:

Teknik penggunaan kuasa minda

Teknik penggunaan kuasa minda

DALAM sebuah kelas, seorang remaja yang ditutup matanya dengan kain hitam kelihatan tekun mewarna sebuah lukisan yang berunsurkan haiwan liar.

Di sebelahnya, seorang guru wanita memberikan arahan sambil membantu remaja tersebut yang dikenali sebagai Syazedee Haiqal Samsuddin, 13. Dia tekun mendengar arahan itu sambil mengaplikasikan ke atas lukisan berkenaan.

Dalam tempoh setengah jam, tugasan tersebut dapat disiapkannya dengan kemas dan cantik.

"Pada mulanya, saya tidak percaya boleh melakukan apa yang diberitahu oleh guru ketika pertama kali mengikuti kelas pengaktifan otak tengah ini, tahun lalu.

"Apabila saya mempraktikkan semua aktiviti tersebut, barulah saya percaya sesuatu perkara yang dianggap mustahil itu boleh menjadi kenyataan. Contohnya, melukis sambil menutup mata," katanya kepada Kosmo! ketika mengikuti Program Pengaktifan Otak Tengah di Smart Mid Brain, Subang Jaya, Selangor, Februari lalu.

Turut serta abangnya, Syahrul Daniel, 15. Penyertaan tersebut merupakan kali kedua buat kedua-dua adik-beradik itu setelah menyertainya sebulan sebelum itu.

Selain kemampuan tersebut, Syazedee Haiqal juga berkemampuan menunggang basikal dengan mata ditutup kain hitam.

"Saya juga tidak lagi dileteri ibu untuk mentelaah buku dan mengulang kaji pelajaran.

"Minat saya terhadap mata pelajaran matematik dan sains juga semakin meningkat," katanya.

Program selama dua hari itu memfokuskan kepada kanak-kanak berusia lima hingga 19 tahun dengan modul pembelajaran mempraktikkan kegunaan dan mengaktifkan otak tengah dalam pembelajaran harian.

Peserta yang mengikuti program itu diberi latihan mengikut kaedah sains, psikologi, alam sekitar dan kaunseling termasuk latihan mewarna dengan mata ditutup bertujuan meningkatkan perhatian dan lebih fokus.

PENGAKTIFAN otak tengah membolehkan peserta yang ditutup matanya meneka objek dengan tepat.


Pancaindera

Pemilik Smart Mid Brain, Fadhiah Salwati Salwan berkata, teknik mengaktifkan otak tengah merupakan satu fenomena dalam pendidikan kanak-kanak hari ini terutamanya di Jepun.

Katanya, di negara Matahari Terbit itu, langkah mempraktikkan pengaktifan otak tengah dimulakan pada peringkat kanak-kanak lagi.

"Seorang kanak-kanak yang telah diaktifkan otak tengahnya memiliki kemampuan yang lebih baik berbanding kanak-kanak yang otak tengahnya belum diaktifkan lagi.

"Kemampuan dasar yang dapat dilakukan adalah 'melihat' dengan mata ditutup (blind fold)," katanya.

Sebagai contoh katanya, bagi sesetengah kanak-kanak setelah mengikuti kursus pengaktifan otak tengah, mereka dapat 'melihat' angka, warna dan bentuk gambar dengan mata tertutup.

Mereka menggunakan pancaindera yang dimiliki untuk merasa dan melihat warna lengkap dengan angka hanya melalui penglihatan kulit (skin vision).

Pengaktifan otak tengah bukanlah satu silap mata atau sesuatu yang luar biasa, sebaliknya ia dilakukan dengan cara ilmiah iaitu menggunakan gelombang otak Alpha.

Menurutnya, penggunaan gelombang otak Alpha itu pula dibuktikan secara ilmiah menerusi gelombang otak yang muncul dominan pada saat seseorang itu berada dalam keadaan tenang dan paling kreatif.

"Gelombang otak itu biasanya akan menjadi dominan pada saat seseorang itu bangun dari tidur atau dalam keadaan santai.

"Jadi, saya tidak hairan bagaimana, Pakar Matematik dan Fizik, Archimedes menemukan hukum Achimedes ketika sedang mandi," ujarnya.

Otak tengah yang diaktifkan akan memancarkan gelombang otak yang mirip seperti radar.

Katanya lagi, hal itu membuat pemiliknya mampu melihat benda dalam keadaan mata tertutup. Latihan yang teratur dapat membuatkan minda anak menjadi lebih kuat dan mampu melihat benda yang terletak lebih tinggi lagi.


SEORANG peserta (kiri) memejamkan mata ketika mencuba untuk meneka kad dan nombor yang dipegang pengajar (kanan).


"Bahkan ada beberapa anak yang dapat menjangkau hingga 360 darjah. Hal itu bererti mereka dapat menjelaskan benda yang terletak di belakang, atas dan semua arah.

"Ramai yang tertanya-tanya, bagaimana anak yang ditutup matanya mampu melihat apa yang berada di sekelilingnya. Jika kita sedari, manusia adalah makhluk yang paling sempurna diciptakan tuhan.

"Maka, fenomena seperti ini adalah perkara yang wajar kerana manusia akan terus-menerus melakukan penelitian terhadap keupayaan peningkatan kualiti manusia khususnya penelitian tentang otak," jelas Fadhiah Salwati.

Katanya lagi, jika sekarang ini ramai yang memandang 'aneh' fenomena otak tengah, namun pada masa depan, kemampuan tersebut akan banyak dimiliki kanak-kanak.

Sehubungan itu, jelasnya, penemuan kaedah mengaktifkan otak tengah merupakan hasil dari jalan panjang puluhan tahun yang dikembangkan oleh ilmuwan-ilmuwan dunia.

Bercerita pembabitannya dalam perniagaan tersebut, Fadhiah Salwati berkata, beliau tidak menyangka mampu membuka satu perniagaan yang dirasakan sebagai sesuatu yang luar biasa.

Katanya, kebanyakan orang akan berfikir untuk menjual barang apabila menyebut tentang perniagaan tetapi beliau cuba mengaplikasikannya dalam bentuk yang lain.

"Sebelum ini, saya tidak pernah tahu, apa itu pengaktifan otak tengah tetapi setelah kedua-dua anak lelaki saya mengikuti program ini, barulah saya terfikir bidang ini akan memberi jaminan terhadap minat saya dalam perniagaan," katanya yang pernah menceburi pelbagai jenis perniagaan termasuk dalam talian.

Beliau turut dibantu rakan karib, Azura Isa yang merupakan rakan kongsi perniagaannya.

Dalam pada itu, Azura menganggap usaha tersebut sebagai satu titik permulaan untuk dirinya terlibat secara langsung dalam perniagaan.

Beliau berkata, usahanya itu dibantu dan disokong oleh suaminya yang merupakan seorang usahawan berpengalaman dalam bidang telekomunikasi.


KANAK-KANAK ini mampu mewarnakan lukisan dengan mata ditutup kain.


Manfaat

Katanya, dia menaruh harapan tinggi untuk melihat usahanya itu berjaya dan menjadikan bidang yang diceburi itu sebagai sesuatu yang mampu memberi manfaat kepada semua orang.

"Bukanlah niat saya untuk mendapatkan untung yang banyak, sebaliknya, saya berharap usaha ini dapat membantu kanak-kanak bermasalah dalam pembelajaran," ujarnya.

Azura berkata, ekoran sambutan baik daripada orang ramai, pihaknya berhasrat untuk mengembangkan lagi perniagaan tersebut. Tidak terhenti dengan usahanya itu, beliau turut bercadang membuka kelas untuk golongan dewasa pada masa akan datang.

Sementara itu, pasangan suami isteri, Mejar (B) Ramli Othman, 58, dan Mardiana Sabaruddin, 56, menghantar anaknya menyertai program berkenaan bagi meningkatkan penguasaan pembelajarannya.

Ramli berkata, dia merasai perubahan pada tingkah laku anaknya terutama daripada aspek tahap tumpuannya ketika diminta menyelesaikan tugasan mewarna.

"Saya dapati anak saya lebih fokus dan serius dalam mengikuti arahan yang diberikan oleh jurulatih, apa yang penting anak saya kelihatan fokus.

"Selepas dia menjalani kursus ini, diharapkan penguasaannya dalam pembelajaran di bilik darjah meningkat berbanding sebelumnya," kata Ramli.

Sementara itu, orang ramai yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program berkenaan, boleh menghubungi Fadhiah Salwati di talian 019-971 0515 atau Azura 019-661 0015.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Tabung Haji serah zakat RM3.87 juta kepada Maik

Posted:

Tabung Haji serah zakat RM3.87 juta kepada Maik

Tabung Haji serah zakat RM3.87 juta kepada Maik

TENGKU MUHAMMAD FAIZ (dua dari kiri) menerima replika cek zakat perniagaan TH bagi tahun 2013 berjumlah RM3.87 juta di PNB Darby Park, Kuala Lumpur baru-baru ini.


TUNAI ZAKAT. Lembaga Tabung Haji (TH) menyerahkan zakat perniagaan bagi tahun 2013 bernilai RM3.87 juta kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faiz Petra Ibni Sultan Ismail Petra selaku Yang Dipertua Maik berkenan menerima bayaran zakat tersebut yang disampaikan oleh Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan TH, Datuk Rozaida Omar.

Menurut Rozaida, pembayaran zakat bagi negeri berkenaan meningkat sebanyak 11 peratus berbanding RM3.48 juta pada tahun sebelumnya.

"Jumlah keseluruhan zakat perniagaan TH untuk tahun kewangan 2013 akan dibayar kepada negeri-negeri di Malaysia adalah sebanyak RM46.29 juta berbanding RM41.21 juta bagi tahun 2012.

Turut hadir Timbalan Yang Dipertua Maik, Datuk Kamaruddin Mohd. Zin dan Pengarah TH Kelantan, Mohd. Sawal Abong.

25,360 penduduk Muar terima BR1M 3.0

Posted:

25,360 penduduk Muar terima BR1M 3.0

25,360 penduduk Muar terima BR1M 3.0


RAZALI (berdiri depan dua dari kanan) meninjau proses pengagihan BR1M bagi Parlimen Muar di SMK Tengku Mahkota, Muar, Johor baru-baru ini.


TERIMA BANTUAN. Seramai 25,360 penduduk di bandar Muar, Johor gembira selepas menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia 3.0 (BR1M) berjumlah RM15 juta yang berlangsung di pekarangan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Mahkota Ahmad, Muar baru-baru ini.

Menurut Ahli Parlimen Muar, Datuk Razali Ibrahim, angka itu lebih tinggi berbanding kira-kira 22,000 penerima berjumlah RM11 juta pada tahun lalu.

Razali yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, kira-kira 8,000 penerima di Muar sudah menerima BR1M menerusi akaun, manakala selebihnya boleh mendapatkan baucar di Pusat Khidmat Parlimen Muar.

90 pelajar PPKI sertai hidroterapi laut

Posted:

90 pelajar PPKI sertai hidroterapi laut

90 pelajar PPKI sertai hidroterapi laut


SEBAHAGIAN daripada 90 pelajar kelas pendidikan khas daripada 32 buah sekolah di Besut mengikuti terapi pasir pantai di Pantai Bukit Keluang, Jertih, Terengganu.


HIDROTERAPI. Seramai 90 orang pelajar Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) dari 32 sekolah menengah dan rendah di daerah Besut menyertai Program Hidroterapi Laut di Pantai Bukit Keluang, Jertih, Terengganu baru-baru ini.

Program anjuran Unit Pendidikan Swasta dan Pendidikan Khas Pejabat Pendidikan Daerah Besut itu turut disertai 35 guru pelatih dan pensyarah dari Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) Kampus Kota Bharu, Kelantan.

Penyelaras program, Che Alias Che Yusoff berkata, program tersebut bertujuan merangsang perkembangan minda dan membina keyakinan diri pelajar dalam membina proses sosialisasi yang sihat dan berdisiplin.

"Selain itu, program ini juga memberi ruang dan peluang kepada pelajar memahami diri serta saling berinteraksi dengan orang lain.

"Ia sekali gus dapat mengurangkan tekanan dalam proses pembelajaran normal," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Penumpang guna pasport curi disyaki dari negara Asia Barat

Posted:

Penumpang guna pasport curi disyaki dari negara Asia Barat

Penumpang guna pasport curi disyaki dari negara Asia Barat

AHLI keluarga penumpang pesawat MH370 yang memenuhi lobi Hotel Evelyn di Putrajaya semalam.


KAJANG - Dua penumpang lelaki pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang dikesan menggunakan pasport curi disahkan bukan rakyat Malaysia atau rakyat China.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, salah seorang daripada penumpang itu sudah dikenal pasti namun beliau enggan mendedahkan dengan alasan belum masa untuk berbuat demikian.

"Semakan terhadap kedua-dua lelaki itu mendapati mereka bukan rakyat Malaysia dan kita juga percaya kedua-dua individu itu bukan etnik Uyghur dari Xinjiang, China," kata beliau kepada pemberita selepas taklimat Pilihan Raya Kecil DUN Kajang di Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Buat pengakuan dalam bahasa Mandarin

Posted:

Buat pengakuan dalam bahasa Mandarin

Buat pengakuan dalam bahasa Mandarin


HISHAMMUDDIN (dua dari kanan) pada sidang akhbar mengenai kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia MH370 di Sepang semalam. Turut kelihatan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya (kanan) dan Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman.


SEPANG - Teori kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang dikaitkan dengan perbuatan pengganas mendapat asas baharu semalam apabila sebuah kumpulan tidak dikenali bergelar Briged Berani Mati China (Chinese Martyrs Brigade) tampil mendakwa mereka bertanggungjawab dalam kejadian itu.

Spekulasi tersebut tersebar luas apabila sekumpulan wartawan di negara China menerima e-mel dalam bahasa Mandarin daripada kumpulan tersebut yang mendakwa mereka bertanggungjawab atas kehilangan pesawat yang membawa 239 penumpang termasuk 12 anak kapal itu.

Bagaimanapun, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang mengulas perkara itu berkata, siasatan setakat ini menunjukkan tiada bukti kukuh bahawa kehilangan pesawat MH370 itu mempunyai kaitan dengan kumpulan tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bukan minyak pesawat MH370

Posted:

Bukan minyak pesawat MH370

Bukan minyak pesawat MH370


KESAN tompokan minyak yang ditemui pasukan APMM di perairan Laut China Selatan berdekatan Tok Bali, Pasir Puteh kelmarin dipercayai bahan api tongkang, bukannya minyak pesawat Penerbangan Malaysia.


PASIR PUTEH - Keputusan analisis kimia terhadap tompokan minyak berwarna kuning yang ditemui Maritim Malaysia (APMM) kelmarin mendapati ia adalah bahan bakar yang digunakan tongkang dan bukan minyak pesawat MH370 yang hilang sejak Sabtu lalu.

Ketua Penguat Kuasa APMM Wilayah Maritim Timur, Datuk Nasir Adam berkata, keputusan itu dikeluarkan oleh Jabatan Kimia Petaling Jaya yang diterima pihaknya pada pukul 5 petang semalam.

"Keputusan adalah negatif. Sampel tersebut dikategorikan minyak bahan bakar yang digunakan tongkang dan bukan oleh mana-mana pesawat udara," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Manfaat kecantikan sarang burung

Posted:

Manfaat kecantikan sarang burung

Manfaat kecantikan sarang burung

LIA ZALEE AHMAD, 39, percaya perkongsian rahsia kecantikan bersama wanita lain merupakan satu pendekatan mulia. Ini kerana penampilan cantik dan menawan merupakan impian setiap kaum hawa.

Oleh demikian, Lia memilih nama Reedha, sempena nama anak perempuannya, Amyreedha Razalee, 9, bagi rangkaian produk penjagaan kecantikan keluaran syarikatnya, Tenang Ikhtiar Enterprise (Tenang Ikhtiar).

Bagi beliau, penawaran produk berkualiti tinggi itu diharapkan memberi impak positif pada penampilan segenap lapisan wanita.

Menurut usahawan berkenaan, setakat ini Reedha menawarkan suplemen minuman Reedha Collagen Sarang Burung Plus, rangkaian kebersihan diri dan krim kecantikan yang mampu memberi nilai tambah kepada elemen luaran dan dalaman seorang wanita.

"Bagi saya, kecantikan diri mempunyai maksud tersendiri yang mendalam. Ia terdiri daripada penjagaan rapi kebersihan diri, kulit wajah yang sentiasa licin berseri dan kesihatan dari hujung rambut ke kaki.

"Tidak ketinggalan, keindahan rohani dengan mempunyai niat yang baik dan bersikap positif dalam setiap sudut pandangan," kata ibu kepada dua cahaya mata ini ketika ditemui Stailo di Setapak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kelihatan anggun dalam persalinan blaus biru dan seluar jingga yang dipadankan dengan hijab biru bersama selendang sebagai aksesori, Lia tanpa berselindung berkongsi rahsia kejelitaan dirinya.

Ia termasuk amalan rawatan pengelupasan kimia wajah setiap bulan, bersenam tiga kali seminggu dan menjaga pemakanan dengan pengambilan diet seimbang dan jus buah.

Keberkesanan rutin

"Saya tidak ketinggalan minum jus buah-buahan setiap hari. Kandungan seperti saderi, epal dan timun adalah ramuan wajib dalam minuman berkenaan kerana ia kaya dengan kandungan antioksida dan membantu kesihatan organ dalaman saya.

PENYENTAL badan susu dan madu Reedha antara produk terlaris keluaran Tenang Ikhtiar.


"Selain itu, saya juga peka terhadap pengambilan makanan saya dengan mengelak daripada makanan bergula dan berminyak," jelasnya.

Namun, usaha penjagaan diri yang diamalkan Lia tidak terhenti setakat itu sahaja.

Ujarnya, dua tahun yang lalu, dia telah mendapat idea untuk memulakan sebuah perniagaan berkaitan penjagaan diri dan kecantikan.

"Setelah sekian lama menjadi suri rumah dan menjalani rutin penjagaan kesihatan tersendiri yang saya lihat berkesan, wujud satu impian untuk berkongsi ilmu yang ada dengan wanita-wanita di luar sana," katanya.

Justeru itu, Lia mula melakukan penyelidikan sendiri mengenai manfaat sumber alam semula jadi yang menyediakan pelbagai manfaat kesihatan.

Hasilnya, dia memperkenalkan rangkaian produk Reedha ke pasaran tempatan.

Bagi wanita berkenaan, kolagen sarang burung walet merupakan antara ramuan penting dan istimewa dalam produk ulung Reedha iaitu Reedha Collagen Sarang Burung Plus.

Mengulas tentang penggunaan ramuan tersebut, jelasnya, masyarakat umum telah mengetahui bahawa sarang burung walet mempunyai pelbagai manfaat sejak zaman dahulu lagi.

"Semasa kecil, saya suka menonton drama Cina. Antara perkara yang sering menarik perhatian saya ialah bagaimana sarang burung walet sering ditampilkan sebagai satu makanan kecantikan.

"Selain itu, pengambilan sarang burung ini menjadi satu kemestian dalam kalangan wanita Cina dan kesan positifnya terhadap kulit jelas kelihatan. Ini membuatkan saya sentiasa mahu menggunakan ramuan itu sebagai elemen utama dalam rutin penjagaan kecantikan," kata anak kelahiran Kampung Tenang, Labis, Johor ini .

Motivasi

Ketika Lia memasang hajat untuk tampil dengan satu perniagaan produk berasaskan kecantikan, beliau secara kebetulan berpeluang menyertai sebuah satu ekspo kecantikan bersama suaminya, Razalee Ahmad, 40-an, yang diadakan di Kuala Lumpur pada pada tahun 2012.


LIA percaya perkongsian pengetahuan terhadap amalan penjagaan diri dan kesihatan beliau akan mampu memberi manfaat besar kepada wanita lain.


Lia berkata, di situ, beliau telah menerima banyak motivasi dan bimbingan untuk memulakan perniagaannya.

Susulan itu, dia telah mendekati sebuah makmal tempatan yang menguruskan penyediaan suplemen dan produk kecantikan dengan harapan untuk mengeluarkan suplemen kolagen sarang burung.

Memandangkan penggunaan kolagen sarang burung walet dilihat mampu memberikan kesan positif kepada pengguna, makmal berkenaan telah bersetuju menghasilkan Reedha Collagen Sarang Burung Plus yang turut diadun dengan pelbagai ramuan yang lain.

Lia berkata, sarang burung walet merupakan makanan sihat yang diamalkan wanita Cina sejak berzaman-zaman.

"Selain itu, di peringkat tempatan, kita juga dapat melihat peningkatan usaha kerajaan dalam menggalakkan penternakan dan pengkomersialan sarang burung walet. Ini secara tidak langsung membuktikan manfaat ramuan ini," ujarnya.

Rangkaian produk

Menyentuh mengenai suplemen Reedha Collagen Sarang Burung Plus, Lia berkata, pengambilan produk itu digalakkan pada waktu malam.

"Sebaik-baiknya sebelum tidur agar suplemen itu dapat bertindak balas dalam keadaan badan yang sedang berehat.

"Respons pengguna terhadap Reedha Collagen Sarang Burung Plus amat positif dan ini membuka peluang kepada saya untuk memperkenalkan produk penjagaan kulit dan pembersihan diri yang menggunakan ramuan eksklusif yang benar-benar bermanfaat," katanya sambil menunjukkan beberapa lagi produk Reedha.

Antaranya ialah Sabun Sarang Burung Plus + Hablur Emas, Toner Gold, UV Foundation Emas 24K+Apple Stem Cell dan Night Cream Sarang Burung+Hablur Emas 24K Reedha.

Selain itu, dia berkata, produk penyental badan susu dan madu Reedha adalah antara produk terlaris syarikat berkenaan.

"Kegunaan kali pertama sahaja sudah membuktikan perubahan pada kulit. Ia menjadi lebih bersih dan halus dengan segera," jelasnya.

JUS buah-buahan dan sayuran merupakan agen antioksida yang baik.


Tidak menolak kemungkinan untuk menambah tawaran produk di pasaran, Lia bagaimanapun menegaskan bahawa pada masa ini Tenang Ikhtiar mahu memperkukuhkan perniagaan sedia ada terlebih dahulu.

"Salah satu langkah ialah menambah penyertaan individu yang ingin melibatkan diri dalam dunia perniagaan kecantikan ke dalam perniagaan Reedha sebagai pengedar mahupun stokis," jelasnya.

Reedha Collagen Sarang Burung Plus dengan 15 paket seberat 20 gram ditawarkan pada harga RM119.90 sekotak, manakala sabun Sarang Burung Plus+Hablur Emas (RM 69.90), Toner Gold (RM39.90), UV Foundation Emas 24K+Apple Stem Cell (RM49.90) dan Night Cream Sarang Burung+Hablur Emas 24K (RM49.90).

Penyental badan madu dan susu Reedha dijual pada harga RM19.90.

Kesemua produk berkenaan boleh didapati menerusi hampir 30 stokis Reedha di seluruh negara dan Brunei.

Maklumat lanjut boleh diperolehi dengan menghubungi talian 010-303 1441 atau melayari laman web www.reedhacollagen.com.my.

Keperibadian kamar mandi

Posted:

Keperibadian kamar mandi

Keperibadian kamar mandi


GOLONGAN wanita menyukai syampu yang berbau harum.


WAKTU mandi adalah masa paling intim untuk setiap orang. Selain bertujuan membersihkan badan daripada kotoran, mandi juga mengembalikan kesegaran tubuh. Justeru, penting bagi kita memaksimumkan keselesaan waktu mandi dengan menggunakan produk berkaitan yang tepat.

Setiap individu mempunyai turutan rejim membersih tersendiri. Pada asasnya, kebanyakan individu akan memulakannya dengan membersihkan wajah menggunakan pencuci muka pilihan masing-masing. Teknik tersebut sesuai digunakan pada waktu pagi agar tubuh tidak terkejut apabila disiram terus air sejuk atau panas.

Ia diikuti dengan menggosok gigi. Jika pada waktu malam, ia adalah rejim terakhir dilakukan sebelum masuk tidur. Pemilihan ubat dan berus gigi yang sesuai dengan gusi dan gigi dapat memberi kesegaran nafas pada pagi hari.

Apabila tubuh sedia untuk dijirus air, pastikan kelengkapan asas seperti sabun, syampu, pelembap dan span pembersih badan berada dalam lingkungan capaian. Mulakan mandian dengan meratakan air pada keseluruhan badan.

Kemudian, ambil sabun sama ada dalam bentuk cecair atau buku, sapukan pada badan. Kawasan yang perlu disabun adalah bermula dari leher hingga tapak kaki. Ingat, jangan sesekali menjadikan sabun badan sebagai pencuci muka dan rambut. Nilai pH sabun mandi mungkin berbeza dengan produk wajah dan syampu.

Usai bersabun, susuli dengan mencuci rambut. Di sini terletak puncak keselesaan mandian seseorang. Tanpa syampu yang betul, waktu mandi mungkin tidak memberikan kepuasan dan kesegaran kepada individu. Memilih syampu dan haruman yang sesuai dengan rambut mampu mempengaruhi mood mandian setiap orang.

HARUMAN syampu Herbal Essences mampu membangkitkan mood positif.


Kewangian

Bagi golongan wanita, proses pembelian syampu memerlukan penelitian. Setiap penutup botol syampu dibuka dan harumannya dihidu terlebih dulu. Jika aroma syampu itu mencetuskan keterujaan atau ketenangan, ia pasti dibeli.

"Perempuan memang gemarkan syampu berbau harum. Ia antara kriteria penting kepada mereka memandangkan rambut adalah mahkota bagi setiap wanita. Selain kelihatan cantik, rambut juga mesti wangi," ujar Pengurus Komunikasi Procter & Gamble (Malaysia) Sdn. Bhd., Goh Seng Jone pada majlis pelancaran dua syampu baharu Herbal Essences.

Dua penulis blog tempatan, Ringo Tan daripada Cheeserland dan Jane Lau yang mewujudkan Chuckei turut hadir berkongsi kepentingan haruman syampu ketika waktu mandi.

Kongsi Lau, rejim mandian adalah waktu paling penting kepadanya. Ia merupakan momen paling peribadi untuk berasa bebas daripada sebarang kekalutan hidup. Disebabkan itu, kamar mandinya bagaikan spa di rumah yang berfungsi sebagai satu ruang yang menenangkan.

Ini ditambah dengan kehadiran haruman syampu Herbal Essences siri Jepun baharu yang membangkitkan mood positif.

"Ramai orang memuji haruman rambut saya dan ia membuatkan saya terus setia dengan syampu ini," tambahnya.

Dua varian syampu Herbal Essences baharu terdiri daripada siri Touchable smooth dan Touchable moisture. Siri Touchable smooth dihasilkan dengan ekstrak ros merah jambu dan kamelia bagi merawat rambut kering, sementara syampu siri touchable moisture direka khusus untuk mereka yang mengalami rambut rosak dan sering terdedah kepada sinaran ultra ungu. Selain melindung daripada matahari, ia turut memberikan haruman daripada gabungan bunga osmanthus dan teh hijau. – ALIF ABU BAKAR

Rekaan individualiti Ipanema

Posted:

Rekaan individualiti Ipanema

Rekaan individualiti Ipanema


TAMPIL bergaya dan selesa dengan pilihan terbaharu Ipanema.


MENGGUNAKAN pendekatan baharu dalam fesyen selipar santai, jenama Ipanema dari Grendene pasti memberikan satu kejutan kepada para pelanggan.

Menggunakan pendekatan luar jangkaan, rangkaian terkenal dari Brazil ini memperkenalkan empat varian selipar santai yang bukan berpasangan. Malah, ia menawarkan tiga pilihan dalam setiap varian bagi menyempurnakan satu set selipar.

Penghasilan tiga selipar dengan rekaan unik ini bukan sahaja untuk memberi kelainan pada kaki si pemakai tetapi menekankan keperluan individualiti dan memberikan konsep fesyen baharu dalam penampilan.

Berpandukan trend fesyen semasa, setiap rekaan selipar membawakan tema tersendiri agar mampu menepati imej si pemakai.

Rekaan Rocker yang menggunakan keperincian spike atau pepaku dengan cetakan harimau bintang, sesuai untuk wanita yang mahukan fesyen penuh sensasi, pada masa yang sama menyerlahkan identiti berani, manakala Glam menampilkan rekaan penuh glamor tanpa mengabaikan keanggunan wanita melalui penggunaan rona metalik.

Varian Lady Rock pula adalah pilihan untuk wanita yang berperwatakan manis tetapi riang dengan aura tersendiri. Menampilkan warna merah jambu terang dengan keperincian unik, varian ini pastinya satu pilihan feminin yang mampu menonjolkan penampilan si pemakai.

Koleksi terbaharu Ipanema ini boleh diperoleh di semua rangkaian Samba dan Stadium, Royal Sporting House, Studio R dan Sports Station di seluruh negara pada harga RM69.90 sepasang. – NIZHA PERIASWAMY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


‘Kes tetap dibicarakan’

Posted:

'Kes tetap dibicarakan'

'Kes tetap dibicarakan'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

TAUFEK menegaskan kes insiden 'Terowong Larkin' tetap akan dibicarakan walaupun PBNJ tidak menjawab surat pertuduhan kes.


INSIDEN 'Terowong Larkin' akan tetap dibicarakan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) meskipun Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) tidak menjawab surat pertuduhan kes berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Abdul Razak berkata, pihaknya tetap meneruskan perbicaraan biarpun tidak menerima sebarang jawapan daripada PBNJ selewat-lewatnya tengah hari esok.

"Buat masa ini, pihak kami masih belum menerima jawapan daripada PBNJ berhubung surat pertuduhan berkenaan.

"Namun, PBNJ masih memiliki masa untuk menjawab surat pertuduhan itu selewat-lewatnya pukul 12 tengah hari pada 12 Mac (esok).

"Jika surat pertuduhan itu gagal dijawab PBNJ mengikut tempoh yang ditetapkan, perbicaraan tetap diteruskan dan satu tarikh akan dikenal pasti bagi memulakan perbicaraan kes berkenaan," katanya kepada Kosmo! semalam.

Minggu lalu, satu surat pertuduhan telah dikeluarkan FAM terhadap PBNJ gara-gara gagal menjamin keselamatan pegawai dan pemain di stadium itu ketika aksi pusingan kedua Piala FA antara Johor DT dan T-Team bulan lalu.

Justeru, PBNJ diberikan tempoh selama seminggu sehingga pukul 12 tengah hari esok bagi menjawab surat pertuduhan itu mengikut Kod Tatatertib 28.1 kerana gagal menjamin keselamatan hasil siasatan pihak Sekretariat FAM baru-baru ini.

Jika sabit kesalahan, Johor DT selaku tuan rumah boleh dikenakan denda maksimum RM100,000 atas kesalahan kelonggaran keselamatan ketika perlawanan itu.

Mengulas lanjut, Taufek memberitahu pihaknya juga akan mengenal pasti tarikh perbicaraan sebenar mengikut kelapangan ahli Jawatankuasa Tatatertib badan induk itu sebelum bersidang dan membuat sebarang kata putus.

"Pihak Jawatankuasa Tatatertib FAM boleh menentukan tarikh perbicaraan sekurang-kurangnya dua jam selepas menerima jawapan (daripada PBNJ).

"Namun, tarikh perbicaraan bergantung kepada kelapangan kesemua ahli Jawatankuasa Tatatertib FAM untuk bersidang, mungkin ia memakan masa dan akan ditetapkan dalam tempoh selewat-lewatnya sebulan," jelas beliau.

Ketika ditanya apakah tindakan yang bakal diterima PBNJ sekiranya gagal menjawab surat pertuduhan itu sebelum tengah hari esok, jelas Taufek: "Itu semua bergantung kepada keputusan ahli Jawatankuasa Tatatertib.

"Buat masa ini, pihak kami menunggu jawapan bertulis secara rasmi daripada PBNJ terlebih dahulu."

Pada 1 Februari lalu, insiden kekecohan itu berlaku di dalam terowong menuju ke bilik persalinan pemain di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin selepas tamat aksi babak pertama.

Ekoran insiden tersebut, T-Team bertindak menarik diri dan enggan meneruskan aksi babak kedua selepas pemain import dan jurulatih kecergasan, Elvado Rodrigues dan Stefano Impagliazzo mendakwa mereka dikasari ketika menuju ke bilik persalinan stadium berkenaan.

Biarpun T-Team mengemukakan laporan rasmi berhubung insiden tersebut, FAM memberikan kemenangan percuma 3-0 kepada Johor DT selepas FAM mendapati alasan keselamatan yang diberikan oleh The Titans tidak kukuh.

Kedua-dua pasukan juga membuat laporan polis berhubung insiden itu.

Chong Wei beri bayangan awal

Posted:

Chong Wei beri bayangan awal

Chong Wei beri bayangan awal

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

CHONG WEI memegang trofi selepas menjuarai Seluruh England 2014 di Birmingham awal pagi semalam.


AKSI terbaik Datuk Lee Chong Wei pada final Kejohanan Badminton Seluruh England. Itu rumusan Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong ketika ditanya mengenai kejayaan Chong Wei muncul juara Seluruh England 2014.

Pada aksi final di National Indoor Arena, Birmingham, England awal pagi semalam, Chong Wei tampil dengan rentak memukau apabila menjinakkan bintang muda China, Chen Long 21-13, 21-18 dalam tempoh 59 minit.

Kejayaan itu sekali gus menyaksikan Chong Wei yang juga pemain No. 1 dunia merampas kembali gelaran juara Seluruh England selepas dia muncul juara pada edisi 2010 dan 2011.

Sebagai rekod, Chong Wei tewas kepada jaguh China, Lin Dan pada final edisi 2012 sebelum tumbang ketika menentang Chen Long dalam aksi final tahun lalu.

Mengulas pertemuan menentang Chen Long semalam, Zolkples mengakui, beliau berasa risau jika pemain No. 2 dunia itu memenangi set kedua.

"Saya menonton perlawanan itu dan ia merupakan aksi terbaik pernah saya lihat daripada Chong Wei. Saya percaya dia tidak ada masalah untuk menewaskan sesiapapun jika dia mampu mengulangi aksi sebegitu.

"Chen Long juga memberikan aksi sengit dan pada suatu ketika, kita dapat lihat dia mengejar kedudukan daripada 13-18 hingga 17-18 pada set kedua.

"Kalau dia menang set kedua itu, mungkin keputusan akan berbeza kerana Chen Long juga bukan calang-calang pemain," jelas Zolkples semalam.

Kejayaan itu juga sudah pasti memberi kelegaan kepada Chong Wei kerana sebelum beraksi di Birmingham, dia dikatakan mahu menarik diri ekoran kecederaan buku lali.

Sejurus tamat aksi final semalam, Chong Wei memberikan bayangan bahawa dia mungkin tidak akan kembali beraksi pada kejohanan berprestij itu.

"Saya rasa penampilan kali ini mungkin aksi terakhir saya pada Seluruh England. Saya sangat gembira dan saya telah cuba yang terbaik kerana Chen Long memberikan cabaran yang paling sukar untuk saya.

"Saya pernah tewas dengan dia banyak kali, sebab itu saya mahu cuba yang terbaik dan berazam untuk sekali lagi menjuarai Seluruh England.

"Saya mungkin akan mengakhiri (karier) tahun ini dan saya tidak tahu akan kembali lagi atau tidak tahun depan," ujar Chong Wei.

Senarai 18 pemain masih rahsia

Posted:

Senarai 18 pemain masih rahsia

Senarai 18 pemain masih rahsia

Oleh MUHAMMAD ZUHAILY BADLISHAH
zuhaily.badlishah@kosmo.com.my


DHAARMA RAJ (kiri) memerhati bekas ketua jurulatih, Paul Revington mengendalikan sesi latihan skuad senior negara di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil bulan lalu.


KETUA jurulatih skuad hoki senior negara, Muhammad Dhaarma Raj Abdullah telah mempunyai gambaran skuad utama yang akan beraksi pada kempen Piala Sultan Azlan Shah (PSAS) 2014 di Ipoh, Perak bermula Khamis ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, senarai penuh 18 pemain itu masih dirahsiakan dan hanya akan diumumkan selepas tamat dua perlawanan persahabatan terakhir menentang China dan Australia hari ini.

Menurut Dhaarma Raj, beliau masih lagi mahu melihat prestasi anak-anak buahnya meskipun mereka berjaya memperagakan rentak yang baik ketika menentang Kanada dalam tiga aksi persahabatan di Melaka minggu lalu.

"Saya telah kenal pasti 18 pemain yang akan menyarung jersi negara pada PSAS kali ini tetapi saya dimaklumkan oleh Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) supaya menghabiskan dahulu dua perlawanan persahabatan (menentang China dan Australia).

"Kami menang dua perlawanan dan tewas sekali (menentang Kanada) di Melaka tetapi kerana saya ada kumpulan pemain yang besar, jadi saya mahu tunggu tamat dua perlawanan itu dahulu.

"Macam apa yang saya katakan sebelum ini, kemungkinan besar ramai pemain-pemain remaja yang akan beraksi (pada PSAS). Apa pun, saya akan umumkan dalam masa terdekat," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Dhaarma Raj berkata, barisan pemain remaja yang dinaikkan 'pangkat' telah menunjukkan potensi dan keyakinan tinggi untuk terus memberi saingan kepada pemain senior.

"Mereka tidak sabar untuk bermain dalam PSAS dan saya boleh lihat, mereka mempamerkan keyakinan tinggi sewaktu menentang Kanada baru-baru ini.

"Secara peribadi, saya lihat mereka ini sudah boleh memberi saingan untuk merebut tempat dengan pemain senior. Jika mereka menampilkan rentak sama (menentang Kanada), saya akan turunkan mereka di Ipoh nanti.

"Jika mereka boleh menggalas tugas dengan baik, saya pasti akan berlaku persaingan sihat merebut tempat dalam skuad negara bagi menghadapi Cabaran Juara-Juara 1 (April depan)," jelasnya.

Skuad negara akan memulakan kempen PSAS menentang Afrika Selatan, Khamis ini sebelum bertemu Korea Selatan (16 Mac), Kanada (17 Mac), China (19 Mac) dan Australia (22 Mac).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Inspirasi detik terindah dibukukan

Posted:

Inspirasi detik terindah dibukukan

Inspirasi detik terindah dibukukan

PARA pemenang kempen Detik Terindah bersama Fair & Lovely bergambar dengan Herry Budiazhari (dua dari kiri) dan Chong Yen Nee (tiga dari kanan) dari Unilever Malaysia serta penulis novel, Damya Hanna (tiga dari kiri).


BUKAN sekadar satu jenama produk pencerahan kulit yang dikenali ramai, Fair & Lovely keluaran Unilever (Malaysia) Holdings Sdn. Bhd. (Unilever Malaysia), turut memberi sumbangan dari aspek sastera sosial menerusi pertandingan Detik Terindah bersama Fair & Lovely.

Kempen tersebut berjaya menghimpunkan 100 kisah jalinan kasih sayang penuh inspirasi dari seluruh negara.

Dilihat sebagai satu antologi pertama seumpamanya, ia turut memuatkan sebuah kisah cinta garapan penulis novel Melayu yang menggunakan nama tema Damya Hanna. Ia memaparkan kisah cinta seorang gadis dan seorang jejaka bernama Alya dan Adam.

Detik-detik percintaan pasangan yang cukup menyentuh hati itu sehingga kini telah memperoleh lebih 1.4 juta tontonan di YouTube. Lagu Aku Cinta Padamu yang menjadi tema kempen oleh penyanyi, Lokman Aslam ternyata berjaya menjiwai kisah cinta nukilan Damya Hanna.

Lagu berkenaan bukan sahaja dipaparkan di YouTube tetapi juga di kaca televisyen dan saluran radio tempatan.

"Setiap penulis memerlukan inspirasi bagi menghasilkan karya mereka. Kali ini, inspirasi saya datang daripada Fair & Lovely.

"Kisah ini menceritakan seorang gadis biasa yang memperoleh keyakinan diri daripada transformasi kecantikan selepas menggunakan produk Fair & Lovely. Menerusi perubahan peribadi dan perjalanan yang ditempuhinya, dia juga ditemukan cinta dengan seorang lelaki yang kagum dengan dirinya yang cantik, menawan dan elegan. Ia akhirnya menjadi detik terindah buat dirinya," demikian kata Damya Hanna mengenai inspirasinya di sebalik kisah cinta Detik Terindah bersama Fair & Lovely itu.

Tidak hanya merangkumi kisah cinta, pertandingan yang dianjurkan itu turut memaparkan kisah-kisah kasih sayang terhadap ibu bapa, rasa hormat terhadap individu tertentu, persahabatan, pencarian keyakinan diri dan penyemaian nilai-nilai murni seorang ibu terhadap anak-anaknya.

"Menerusi pelancaran kempen Detik Terindah ini, kami ingin memberitahu para gadis di luar sana bahawa Fair & Lovely akan sentiasa menjadi teman mereka dalam merakamkan detik-detik terindah, di samping memberi inspirasi dalam kehidupan mereka," kata Pengarah Pemasaran Unilever Malaysia, Herry Budiazhari pada majlis pelancaran buku Detik Terindah bersama Fair & Lovely di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Turut hadir ialah Pengurus Jenama Kategori Kulit, Unilever Malaysia Chong Yen Nee.

Tiga pemenang hadiah utama pertandingan itu turut diumumkan pada acara tersebut. Mereka ialah Siti Aisah Hussein, Yasmin Md. Yassin dan Jaslinawati Ahmad yang membawa pulang wang tunai bernilai RM5,000 dan hamper Fair & Lovely bernilai RM100 setiap seorang.

Buku Detik Terindah bersama Fair & Lovely kini berada di semua rangkaian kedai buku utama seperti MPH dan Popular pada harga RM21 senaskhah.

Restoran mewah dalam universiti

Posted:

Restoran mewah dalam universiti

Restoran mewah dalam universiti

Oleh NIZHA PERIASWAMY

MAKANAN ini disediakan oleh pelajar setiap Khamis, dua minggu sekali.


SEBANYAK enam jenis hidangan Thai diatur dalam menu restoran L'apprenti yang terletak di Kompleks Perkhidmatan Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor. Restoran yang berkonsep fine dining atau mewah itu kelihatan sibuk dengan kakitangan restoran yang terdiri daripada pelajar, tidak menang tangan melayan pelanggan.

Mereka kelihatan mesra melayang permintaan para pelanggan.

Keadaan di dapur tidak kurang sibuknya dengan para pelajar Pengurusan dan Khidmat Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, UPM itu sibuk menyiapkan hidangan enak yang bakal disajikan kepada pengunjung.

Restoran L'apprenti yang dibuka pada September 2010 mampu memuatkan 100 pelanggan pada satu-satu masa itu mempunyai sentuhan tersendiri dengan hampir setiap peringkat penyediaan perkhidmatan dilaksanakan oleh pelajar tahun pertama fakulti berkenaan mengikut konsep yang sudah diatur.

Menurut cef yang memimpin pada hari berkenaan iaitu, Mohammad Yazid Anuar, menu-menu hidangan yang disediakan di L'apprenti adalah mengikut tema yang ditetapkan setiap dua minggu sekali.

"Setiap pelajar akan mengambil giliran menyediakan perkhidmatan sama ada di dapur atau di barisan hadapan agar pendedahan yang diberikan adalah adil untuk semua," katanya sambil memaklumkan pada hari itu, 17 orang pelajar telah ditugaskan di dapur dan 20 di bahagian perkhidmatan.

Pada minggu lalu, kumpulan pelajar tersebut menyediakan sajian Thai di bawah pengendalian Ketua Jabatan mereka, Professor Madya Dr. Shahrim Karim.

Silibus

Menurut Shahrim, pembukaan restoran tersebut merupakan sebahagian daripada silibus pembelajaran di pusat pengajian tersebut.

"Para pelajar didedahkan mengenai bidang kulinari dan pengurusan restoran sebagai satu langkah persediaan sebelum mereka melangkah ke dunia sebenar setelah tamat pengajian kelak," katanya ketika ditemui Kosmo! di restoran berkenaan baru-baru ini.

HIDANGAN utama, nasi kukus bersama kari ayam hijau dan sayur campur.


Memulakan hidangan ialah sajian pembuka selera popular, miang kham yang menampilkan balutan daun kaduk bersama sos masam manis, potongan bawang, halia, cili, limau dan kacang. Ini diikuti dengan hidangan salad betik muda, som tam yang menggabungkan lima rasa hidangan Thai utama iaitu masam, pedas, masin, savuri dan manis.

Menu hidangan Thai pastinya tidak lengkap tanpa sajian tomyam. Pada hari itu, para pelajar terlibat telah menyediakan tomyam gai atau kai iaitu hidangan bersantan dengan makanan laut. Sedikit cair namun tidak memualkan, hidangan yang kaya dengan udang harimau dan sotong, cendawan serta limau purut itu tentunya antara pilihan yang mesti cuba jika anda ke L'apprenti.

Sementara menunggu hidangan utama pada hari itu, para pelanggan dilayan dengan hidangan sejuk sorbet limau. Selepas menikmati makanan-makanan yang panas dan berempah, hidangan itu seolah-olah menyegarkan semula kerongkong untuk fasa kedua sajian makan tengah hari yang disediakan iaitu nasi kukus wangi bersama kari ayam hijau, terung dan sayur campur. Malah, keenakan rasa asli yang diterapkan dalam hidangan kari ayam itu menjadikan ia satu satu lagi pilihan menu mesti cuba.

Sebagai pelengkap selera, hidangan pencuci mulut yang seharusnya tidak dilupakan pelanggan tentunya pulut mangga yang menampilkan hirisan buah mangga segar bersama pulut, santan dan gula Melaka sambil dihias buah ceri.

Bagi Shahrim, restoran yang berkonsep mewah itu sememangnya satu kebanggaan pelajar dan fakulti dengan penyediaan perkhidmatan yang terbaik dalam menjamin kepuasan pelanggan.

"Lebih penting, harga yang dikenakan kepada pelanggan jauh lebih rendah berbanding restoran-restoran mewah lain iaitu RM30 untuk seorang.

"Ini untuk membantu pelajar, pada masa yang sama menggalakkan kehadiran lebih ramai pengunjung ke sini" katanya.

Beliau menambah, sokongan berterusan yang diberikan diharap dapat memberi semangat kepada para pelajar terlibat dan seterusnya diterjemah dalam menyediakan pengalaman gastronomi terbaik kepada pengunjung.

Pada masa terdekat, restoran L'apprenti berhasrat untuk menyediakan hidangan Mexico sekali gus memberikan banyak pilihan kepada para pelanggan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bancian di Myanmar mungkin cetus ketegangan

Posted:

Bancian di Myanmar mungkin cetus ketegangan

Bancian di Myanmar mungkin cetus ketegangan

SEJUMLAH etnik Rohingya berkumpul di sebuah kem di pinggir Suttwe, Rakhine pada 26 Februari lalu.


SITTWE, Myanmar - Satu bancian penduduk pada hujung bulan ini dibimbangi bakal mencetuskan lebih banyak ketegangan di negara ini walaupun ramai etnik Rohingya yang bertahun-tahun ditindas berharap masalah identiti mereka dapat diselesaikan.

Beribu-ribu etnik Rohingya kini mendiami kem-kem pelarian di barat negara ini selepas beberapa siri keganasan anti-Islam yang menyebabkan beratus-ratus penduduk tersebut terbunuh.

Bancian penduduk tersebut yang pertama di Myanmar sejak 30 tahun lalu bermula pada hujung bulan ini dengan dibantu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Proses berkenaan diharap dapat memberi data terbaharu kepada negara itu yang kini masih bergantung kepada bancian penduduk yang terakhir dilakukan pada tahun 1983.

Bagaimanapun, para pemerhati memberi amaran bahawa kontroversi berhubung definisi rasmi etnik dan sikap etnik Rohingya tidak percaya pada kerajaan boleh merosakkan usaha damai di negara ini.

Persoalan berhubung identiti Rohingya itu sangat sensitif di negeri Rakhine.

Dendam lama melibatkan komuniti beragama Buddha dan Islam itu sampai ke kemuncaknya dua tahun lalu.

Dalam siri keganasan tersebut, berpuluh-puluh orang mati dan menyebabkan 140,000 etnik Rohingya terpaksa menjadi pelarian. - AFP

Suami cari mayat isteri di dalam laut

Posted:

Suami cari mayat isteri di dalam laut

Suami cari mayat isteri di dalam laut


TAKAMATSU (kanan) mendengar pengajarnya yang memberitahunya tentang cara untuk menyelam di dalam laut yang sejuk di Onagawa pada 2 Mac lalu.


ONAGAWA - Seorang lelaki, Yasuo Takamatsu tidak berputus asa menyelam untuk mencari isterinya yang hilang selepas ombak besar tsunami melanda Jepun tiga tahun lalu.

"Isteri saya lemah-lembut dan baik," kata Takamatsu.

"Dia sentiasa berada di sisi saya baik secara fizikal atau mental. Saya masih merinduinya," tambah lelaki berusia 57 tahun itu.

Bekerja sebagai seorang pemandu bas, Takamatsu tiada pengalaman menyelam sebelum ini tetapi dia mempelajarinya demi mencari mayat isteri yang dikasihi, Yuko.

Lelaki tersebut masih tidak dapat melupakan saat Yuko kali terakhir menghubunginya sebelum hilang dibawa tsunami setinggi 20 meter.

Dalam mesej pesanan ringkas (SMS) yang dihantar pada pukul 3.21 petang (waktu tempatan) itu Yuko memberitahu: "Saya mahu pulang."

Mesej tersebut dihantar setengah jam selepas gempa bumi kuat bawah laut melanda Jepun pada 11 Mac, 2011 yang diikuti dengan tsunami yang bergerak ke pantai Jepun.

"Itulah pesanan terakhir daripada isteri saya," kata Yuko.

"Saya sedih mengenangkan dia masih di luar sana (laut). Saya mahu membawanya pulang secepat mungkin," tambahnya.

Secara rasmi, lebih 15,800 orang terbunuh dalam bencana tersebut dengan sekitar 2,636 mangsa disenaraikan sebagai masih hilang.

Dalam usaha mencari isterinya, Takamatsu dibantu oleh seorang juruselam berpengalaman, Masayoshi Takahashi. yang mengajarnya cara untuk menyelam.

Menurut Takahashi, dia gembira dapat membantu pelajarnya itu dan akan mengajar Takamatsu untuk menyelam dengan selamat.

"Menyelam untuk mencari sesuatu tidak sama dengan selaman santai kerana anda berisiko untuk terperangkap dalam serpihan hanyut dan bangkai kapal," katanya.

"Saya mahu dia boleh bertenang dan memeriksa dengan teliti di dalam laut. Dia tahu apa yang dicari," tambah juruselam tersebut.

Takamatsu juga sedar bahawa peluang untuk menemui Yuko adalah tipis.

Selepas tiga tahun isterinya hilang, arus laut telah menghanyutkan apa sahaja ke serata Lautan Pasifik dengan banyak serpihan dan mayat tenggelam di dasar laut.

"Namun, saya tidak boleh berputus asa. Saya mesti terus mencari isteri saya" kata Takamatsu. - AFP

Bandar Filem di Mumbai jadi tumpuan pelancong

Posted:

Bandar Filem di Mumbai jadi tumpuan pelancong

Bandar Filem di Mumbai jadi tumpuan pelancong


SEKUMPULAN pelancong Australia (kiri) menyaksikan penggambaran sebuah filem di Bandar Filem, Mumbai pada 21 Januari lalu.


MUMBAI - Para pegawai pelancongan di negeri Maharashtra menawarkan pakej yang dikenali sebagai Lawatan Bollywood bagi membolehkan para pelancong menyaksikan industri perfileman di sini.

Pakej lawatan itu termasuklah melawat studio perfileman di bandar ini, galeri pakaian dan dibawa melalui rumah-rumah milik bintang Bollywood terkenal.

Bagi lawatan penuh dengan bayaran sebanyak AS$52 (RM169.33), para pelancong berpeluang melihat proses penggambaran filem selain melihat aktor-aktor terkenal melakonkan sesuatu babak.


GAMBAR satu pasangan Rusia dirakamkan oleh seorang penduduk India di dalam sebuah studio di Bandar Filem pada 21 Januari lalu.


Para pelancong biasanya berpeluang melihat pelakon televisyen tetapi sekiranya bernasib baik mereka kemungkinan berjumpa dengan aktor-aktor popular Bollywood.

Pengerusi TravelMartIndia, Manoj Gursahani yang menganjurkan lawatan itu berkata, pakej berkenaan memberi peluang kepada para pengunjung melihat cara industri perfileman Bollywood berfungsi.

"Idea lawatan ini adalah memberi peluang kepada para pengunjung melihat bandar perfileman inii, katanya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Dua kawasan hutan di Bukit Gambir terbakar

Posted:

Dua kawasan hutan di Bukit Gambir terbakar

Dua kawasan hutan di Bukit Gambir terbakar

10/03/2014 8:14pm

GEORGE TOWN - Dua kawasan hutan di atas Bukit Gambir, iaitu di belakang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Jambul dan kampus Universiti Sains Malaysia (USM) di sini terbakar semula hari ini.

Hutan itu dilapor terbakar pada pukul 3 petang semalam dan berjaya dipadam lewat malam tadi tetapi api kembali marak pagi ini dengan asap tebal boleh dilihat dari jarak kira-kira lima kilometer.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Pulau Pinang, Azmi Tamat berkata, dua kawasan hutan yang terbakar itu terletak kira-kira satu kilometer antara satu sama lain.

"Kami menerima maklumat yang hutan itu terbakar semula kira-kira pukul 8 pagi ini. Tujuh anggota terlibat dalam operasi memadam kebakaran di kawasan seluas 1.2 hektar itu manakala 14 anggota lagi ditugaskan memadam kebakaran di hutan belakang kampus USM seluas lebih 2.8 hektar," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Tambah Azmi, kebakaran di dua kawasan hutan itu melibatkan kawasan yang agak luas dan pihaknya akan menambah anggota menjelang malam ini bagi memastikan kebakaran dapat dipadam secepat mungkin.

Anggota bomba terpaksa membawa bekalan air dari bawah untuk memadam kebakaran di dua lokasi berkenaan berikutan tiada bekalan air di kawasan itu, katanya. - Bernama

Banduan lari penjara Pulau Pinang ditangkap

Posted:

Banduan lari penjara Pulau Pinang ditangkap

Banduan lari penjara Pulau Pinang ditangkap

10/03/2014 8:10pm

GEORGE TOWN - Seorang banduan yang melarikan diri dari Penjara Pulau Pinang Rabu lepas, ditahan semula di Machang Bubuk, Bukit Mertajam dekat sini awal hari ini.

Lelaki yang dikenali sebagai Phang Ruey Shang, 42, itu ditahan pukul 2.15 pagi di rumah anggota keluarganya, kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang, Senior Asisten Komisioner Mazlan Kesah.

"Banduan yang lari ketika melakukan tugas pembersihan di luar kawasan penjara itu, difahamkan bersembunyi di beberapa lokasi sebelum pulang ke rumah anggota keluarganya," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Tambahnya, lelaki itu yang menjalani hukuman penjara sejak Januari atas kesalahan Seksyen 411 Kanun Keseksaan kerana memiliki barang curi kini direman selama lima hari.

Lelaki yang juga dikenali sebagai Ah Beng itu dilapor hilang selepas membersih longkang dengan lima lagi rakan banduan lain kira-kira pukul 12 tengah hari dan tindakannya hanya disedari ketika warden mahu mengumpul semula banduan untuk dibawa pulang ke penjara. - Bernama

PM Najib umum dana RM200j bantu syarikat bumiputera

Posted:

PM Najib umum dana RM200j bantu syarikat bumiputera

PM Najib umum dana RM200j bantu syarikat bumiputera

10/03/2014 8:06pm

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan Dana Pengembangan Perniagaan Bumiputera sebanyak RM200 juta untuk membantu syarikat bumiputera berteraskan teknologi memperluas perniagaan di peringkat antarabangsa.

Perdana Menteri berkata buat permulaan, dana sebanyak RM25 juta telah diperuntukkan kepada Unit Peneraju Agensi Bumiputera (TERAJU), dan akan dikendalikan oleh Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC).

"Dana ini menyediakan pinjaman bersifat fleksibel, tanpa cagaran dan tempoh bayaran balik enam tahun bermula pada tahun kedua selepas pembiayaan dikeluarkan.

"Namun begitu, setiap projek yang dicadangkan perlu mempunyai prospek keuntungan, dan kertas cadangan mestilah tertumpu kepada aktiviti pengembangan perniagaan," katanya.

Najib berkata demikian selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Ekonomi Bumiputera (MEB) di Parlimen hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved