Rabu, 22 Januari 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kopi Liberica ditanam secara meluas

Posted:

Kopi Liberica ditanam secara meluas

Kopi Liberica ditanam secara meluas

SETIAP hari ketika azan Subuh berkumandang, seorang remaja berusia awal 20-an terkejut daripada lena. Kemudian, dia mempersiapkan diri sebelum mengayuh sebuah basikal tua mengelilingi seluruh kampung di Kanchong Darat, Banting di Selangor.

Rutin harian yang bermula kira-kira pukul 7 pagi hingga 12 tengah hari itu dilakukan sebanyak tiga hingga empat kali untuk mengutip buah kopi yang dikumpulkan daripada penduduk kampung.

Sambil sesekali matanya melilau dan hilai tawanya memecah kesunyian kediaman yang berusia hampir 100 tahun itu, Tan Chin Siong, 76, menceritakan semula memori dirinya ketika bergelar pengutip kopi era 1950-an.

Pekerjaan warisan keluarga daripada bapanya yang berasal dari China itu diturunkan kepada Chin Siong sebelum diwarisi anak lelakinya, Meng Soo, 43.

Chin Siong berkata, pada tahun 1950-an hingga 1980-an, daerah itu dipenuhi ladang kopi kerana rata-rata penduduk tempatan menanam kopi bagi menampung kehidupan keluarga.

Pada ketika itu, Chin Siong mempunyai lima hingga lapan hektar ladang kopi terutama jenis kopi Liberica yang ditanam di kawasan tanah lapang di sekitar kediamannya.

"Ketika saya masih muda, pokok kopi sangat banyak. Semua orang kampung menanam pokok kopi sebab mudah dijaga. Setiap hari, saya mengutip buah kopi di rumah-rumah penduduk kampung," katanya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.


PROSES pembungkusan adalah peringkat terakhir pembuatan kopi di Kilang Kopi FAMA.


Teknik tradisional

Selepas hampir separuh abad menghasilkan beras kopi melalui teknik tradisional, kini perusahaan tersebut seumpama di hujung tanduk.

Ini kerana, kawasan tanaman pokok kopi miliknya hanya tinggal sekangkang kera iaitu 0.8 hektar.

Sekitar pukul 1 tengah hari ketika matahari terik memancar, anak bongsu Chin Siong iaitu Tan Meng Soo khusyuk mengasingkan buah kopi yang sedang dikeringkan di batas beralun di belakang rumahnya.

Meng Soo kini mengulang semula rutin harian bapanya kira-kira 50 tahun lalu, namun dia bernasib baik kerana tidak perlu lagi mengelilingi kampung setiap pagi.

Sebaliknya, dia hanya menunggu panggilan telefon daripada penduduk tempatan yang masih menanam kopi di kediaman masing-masing sebelum mengutip hasil buah kopi.

Meng Soo turut membiasakan diri dengan rutin mengeringkan buah kopi untuk ditukar kepada beras kopi sejak umurnya 20 tahun.

"Jika dahulu, bapa saya menaiki basikal mengelilingi kampung kerana tidak cukup duit untuk membeli motosikal. Sekarang lebih mudah kerana saya mengutip buah kopi menggunakan motosikal," jelasnya.

Berbicara mengenai buah kopi yang dikumpul itu, dia berkata, buah itu akan diproses menggunakan mesin khas yang mempunyai bahagian kipas, pecah angin dan tapisan.

Jika dahulu, setiap beras kopi itu dihantar kepada pengilang terutama di Taiping, namun kini, Kilang Kopi Banting di bawah pengurusan Pembangunan Industri Asas Tani (Kopi) Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) menghantar buah kopi di kediamannya untuk diproses kepada beras kopi.

"Setiap kali menerima 10 hingga 20 kilogram (kg) buah kopi daripada kilang FAMA, perkara asas yang dilakukan ialah mengasingkan buah kopi yang baik sebelum setiap buah berkenaan dikeringkan.

"Proses pengeringan sangat mudah iaitu sekadar meratakan semua buah kopi berkenaan di atas simen yang dibuat seperti batas di bawah matahari yang terik.

"Semua buah kopi dibiarkan selama enam hingga tujuh hari sehingga kering sebelum dimasukkan ke dalam mesin pecah angin yang bertujuan mengasingkan beras kopi," tuturnya.


BUAH kopi yang ranum boleh dipetik dalam dua tempoh berbeza iaitu dari bulan Mac hingga Jun dan September hingga Disember.


Selain bergantung kepada FAMA, dia turut memetik buah kopi daripada pokok yang ditanam sendiri di hadapan kawasan pagar rumahnya.

Jelasnya, buah kopi yang berkualiti berwarna merah dan sedikit kekuningan tdan berbau harum.

Katanya lagi, musim paling tepat untuk memetik buah kopi ialah pada bulan Mac hingga Jun diikuti September hingga Disember.

Bagaimanapun, sejak empat tahun lalu, musim buah kopi ranum berubah tidak seperti 50 tahun lalu.

Menyorot sejarah kilang kopi milik FAMA di Jalan Pulai Kanchong Darat, Banting di Selangor, Fama Corporation (Famaco) Sdn. Bhd. ditubuhkan pada 22 Januari 1974 oleh Datuk Seri Harun Idris yang pada ketika itu Menteri Besar Selangor.

Asalnya kilang tersebut sekadar berfungsi sebagai pusat pengumpulan kopi penduduk sekitar sebelum beralih kepada kilang membuat kopi pada 1980-an dengan jenama kopi Anggerek.

Difahamkan pada ketika itu Banting memegang gelaran pengeluar tanaman kopi Liberica terbesar di Malaysia dengan keluasan tanaman kopi 6,800 hektar.

Pembuatan kopi

Penyelaras Pengeluarannya, Ishak Ahmad Sadali berkata, proses pembuatan kopi sehingga menjadi serbuk melibatkan beberapa peringkat sehingga dibungkus menjadi produk kopi campuran.

"Kandungan serbuk kopi diadun bersama bahan-bahan seperti gandum, gula, marjerin, garam termasuk soya bertujuan menambah perisa terhadap keaslian kopi sedia ada.

"Proses pertama ialah memanggang biji kopi di dalam ketuhar khas kira-kira 20 minit pada suhu sehingga 200 darjah Celsius.

"Adunan akan dikacau secara berterusan dalam kuali pembakar selama 20 minit sehingga sebati. Kemudian adunan akan dituang ke dalam dulang besar untuk melalui proses penyejukan dan pengeringan selama 15 minit," jelasnya.

Ishak menambah, setelah sejuk, adunan membentuk ketulan-ketulan besar dan keras. Oleh itu semua adunan dimasukkan ke dalam mesin pecah untuk menghasilkan serbuk kasar sebelum dikisar menjadi serbuk halus dan dibungkus.


PROSES penyejukan beras kopi mengambil masa kira-kira 20 minit.


Ujarnya, jenis biji kopi yang digunakan ialah Liberica dan Robusta. Bagi pasaran tempatan, kopi jenama Anggerek mempunyai peminatnya yang tersendiri.

"Asas kepada rahsia dan kandungan setiap kopi pracampur tiga dalam satu dan kopi campuran yang dihasilkan kilang ini bergantung kepada pembuatan serta adunan kopi Anggerek," jelasnya.

Ishak menambah, kelebihan beras kopi Liberica terletak pada aromanya yang berbau wangi.

Malah, kebanyakan produk kopi keluaran FAMA menggunakan kira-kira 10 peratus beras kopi Liberica manakala selebihnya adalah kopi jenis Robusta.

"Keadaan tanah di daerah ini amat sesuai ditanam buah kopi Liberica. Selain faktor iklim, pokok berkenaan sesuai ditanam di kawasan tanah rendah," katanya.

Menurutnya, warna beras kopi Liberica kekuningan dan keemasan sudah cukup melambangkan betapa enaknya kopi itu sekiranya diadun sebagai minuman.

Antara kopi pracampur tiga dalam satu yang dihasilkan ialah kopi pracampur habbatus sauda, kopi pracampur dengan ginseng dan kopi pracampur dengan gano serta tongkat ali.

Rex ikon budaya Ghana

Posted:

Rex ikon budaya Ghana

Rex ikon budaya Ghana

PANGGUNG wayang Rex dibina pada abad ke-20 oleh pendatang dari Lebanon.


REX merupakan sebuah panggung wayang yang pernah menjadi tumpuan peminat filem di Ghana, namun sama seperti panggung lain di negara itu, ia tidak lagi menayangkan filem.

Bangunan itu kini ditinggalkan, kecuali pada hari Ahad apabila sekumpulan penganut agama Kristian hadir untuk acara keagamaan setiap minggu.

Rex merupakan sebahagian daripada tinggalan budaya menonton filem yang semakin terhakis di Ghana, negara sub-sahara pertama yang mencapai kemerdekaan, memposisikannya sebagai hab industri perfileman pada era pasca kolonial, menurut pakar.

Pembikin filem berketurunan Ghana-Amerika, Akosuo Adoma Owusu, 29, melancarkan usaha untuk menyelamatkan panggung tersebut dan melawan arus trend semasa.

Kempen Selamatkan Mercu Tanda Tempat Anda merupakan satu kelaziman di Eropah, namun ia sukar dilihat di negara-negara membangun seperti Ghana.

Bagi Owusu, motivasi di sebalik kempen Persetankan Manusia, Selamatkan Rex itu adalah sedikit peribadi setelah membina reputasi di luar negara sebagai pembikin filem pendek, wanita itu menyedari dia tidak mempunyai lokasi untuk menayangkan filemnya di tanah kelahiran sendiri.

Menyewa dewan

"Sama ada pertunjukan, tayangan filem pendek atau apa sahaja, anda perlu membayar wang untuk mendapatkan lokasi bagi mempersembahkan hasil kerja anda," jelas Owusu.

Pemenang anugerah filem pendek terbaik pada African Movie Academy Awards 2013 yang hasil kerjanya ditambah ke dalam koleksi tetap di Whitney Museum, New York itu berjaya mengumpul sejumlah $9,000 (RM29,500) menerusi talian, cukup untuk menyewa dewan tayangan itu selama semalam dan memperlihatkan hasil kerja terbaharunya.

Wanita itu bagaimanapun mempunyai perancangan yang lebih besar dan ingin mengubah Rex kepada pusat artistik yang tetap.

Sekiranya misi untuk menyelamatkan Rex berjaya dan struktur yang dibina pada awal abad ke-20 oleh pendatang Lebanon itu menjadi pusat tayangan filem kekal, ia akan menggandakan jumlah panggung yang beroperasi di ibu negara Ghana.

Buat masa ini, satu-satunya panggung yang beroperasi ialah sinepleks stail-Amerika dalam sebuah pusat beli- belah mewah.

Lebih banyak pusat seperti itu sedang dirancang bagi memenuhi permintaan pelanggan kelas konsumer yang semakin bertumbuh, Ghana merupakan salah satu ekonomi paling pantas berkembang, dipacu eksport emas dan koko selain industri minyak luar pesisir yang mula bercambah.


OWUSU melancarkan usaha untuk menyelamatkan panggung Rex.


Pakar turut menyuarakan kekecewaan pada situasi budaya perfileman semasa di negara sebelah barat Afrika itu, memandangkan pada suatu ketika dahulu ketua negara Ghana sendiri bertindak menyelia industri perfileman.

Selepas merdeka pada tahun 1957, ketika Kwame Nkrumah menjadi presiden, "Ghana merupakan hab pembikinan filem di Afrika," jelas Anita Afonu, seorang pengarah dan pakar dalam sejarah perfileman Ghana.

Nkrumah percaya beliau mampu membentuk persepsi yang baik mengenai negara baharu itu dengan pembikinan filem tempatan. Beliau membaca sendiri skrip dan melihat potongan filem sebelum ia ditayangkan, tambahnya.

Bekas presiden itu yang disingkirkan pihak tentera pada tahun 1966 telah menubuhkan Ghana Film Industry Corporation yang telah memberikan akses kepada artis berbakat untuk peralatan perfileman dan pengeditan.

"Kemampuannya mengubah pemikiran rakyat Ghana bahawa mereka mempunyai nilai yang sama seperti orang kulit putih dan kebolehan untuk mengajar mereka supaya melakukan untuk diri mereka sendiri adalah sangat sangat penting," kata Afonu.

Selepas rampasan kuasa, industri perfileman Ghana runtuh. Pemerintah tentera mengenakan arahan berkurung di ibu negara, menahan rakyat di dalam rumah, jauh dari panggung wayang.

Pawagam dijual

Hartanah perbadanan perfileman tersebut dijual kepada pelabur dari Malaysia, yang seterusnya menjual pawagam kepada pemilik swasta yang secara beransur-ansur menukarkannya kepada gereja.

Seperti di negara-negara lain, percambahan teknologi cakera video digital DVD turut memusnahkan pawagam bersejarah seperti Rex.

Namun kesan tersebut dilihat lebih parah di Ghana, yang dibanjiri produksi terus ke DVD dari Nollywood iaitu industri perfileman Nigeria yang mengeluarkan lebih daripada 1,000 judul setahun.

Mark Amoonaquah, pemilik Roxy di Accra, Ghana berkata, dia bertahan selama yang mampu untuk menayangkan filem kepada kira-kira sedozen penonton.

Akhirnya dia terpaksa menutup Roxy buat sementara kerana menurutnya, sama ada satu filem yang pelik atau benar-benar menarik dikeluarkan, warga Ghana sudah pun meninggalkan sepenuhnya budaya pergi ke panggung.

Filem Owusu pula tidak memiliki banyak persamaan budaya produksi perfileman Ghana yang banyak menggunakan teknik kamera yang bergoyang dan elemen jeritan.

Filem terbaharunya, Kwaku Ananse ialah sebuah filem semi-autobiografi yang diimaginasikan daripada cerita rakyat Ghana dan memenangi anugerah filem pendek terbaik di African Movie Academy tahun ini.

Tayangan sulung filem tersebut diadakan di sebuah institusi kebudayaan Perancis tempatan dan Owusu berharap tayangan sulung hasil kerjanya selepas ini dapat diadakan di Rex.

"Siapa tahu? Mungkin ia mampu mencetuskan trend untuk menghidupkan semula panggung-panggung wayang di seluruh negara yang telah lama ditinggalkan," katanya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Tujuh hari jelajah Palestin

Posted:

Tujuh hari jelajah Palestin

Tujuh hari jelajah Palestin

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

ROMBONGAN 110 orang peserta Kembara Bumi Suci Al-Quds mula melangkah keluar dari dua buah penginapan berbeza iaitu Jerusalem Metropole dan Hotel 7 Arches pada pukul 3.50 pagi untuk menunaikan solat Subuh di Masjid Al-Aqsa, Palestin.

Dalam kedinginan pagi di Baitulmuqaddis, peserta rombongan ternyata teruja untuk bersolat di masjid yang kedua dibina dalam sejarah umat Islam itu selepas Masjidil Haram di Mekah. Ia merupakan pengalaman kedua rombongan menunaikan solat di Masjid Al-Aqsa.

Namun, peserta rombongan tersentak apabila tentera Israel tidak membenarkan mereka memasuki kawasan masjid sebelum pukul 4.30 pagi.

Kompleks Al-Aqsa yang menempatkan lima buah masjid iaitu Masjid Utama, Masjid Qubbatus Sakhra (Kubah Batu), Masjid Utama Lama, Masjid Marwani dan Masjid Buraq dikawal rapi oleh tentera Israel. Rombongan terpaksa menunggu selama 30 minit sebelum dibenarkan masuk ke kawasan masjid.

Imam Satu Masjid Al-Aqsa, Sheikh Yusuf Abu Sunainah turut menunggu untuk masuk ke masjid bersama rombongan.

"Ia merupakan cabaran yang getir buat kami. Kawasan masjid dikawal rapi oleh tentera Israel. Mereka menguasai rumah ibadat umat Islam.

"Tentera hanya membenarkan kami masuk ke kawasan masjid sejam sebelum subuh. Pintu masjid akan ditutup sejam selepas solat Isyak," tutur peserta rombongan, Mohd. Faiz Othman, 26.

Beliau yang juga merupakan juruhebah di Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM.fm) berkata, ia merupakan pengalaman pertamanya menjejakkan kaki ke bumi anbia itu.

Baginya, walaupun berdepan pelbagai kerenah birokrasi terutamanya ketika berurusan dengan tentera Israel untuk memasuki masjid dan pos kawalan, berada di bumi bersejarah yang disebut dalam al-Quran itu merupakan satu pengalaman berharga buatnya.


KESEMUA peserta Kembara Bumi Suci Al-Quds bergambar di hadapan Masjid Qubbatus Sakhra.


Pengembaraan bersejarah

IKIM.fm merupakan rakan kerjasama ALCC Al-Amin Travel Sdn. Bhd. (ALCC Al-Amin Travel) kendalian Ustaz Muhammad Abdullah al-Amin bagi program Kembara Bumi Suci Al-Quds yang diadakan pada Oktober lalu.

Misi program tersebut adalah untuk melaksanakan ibadah korban di Amman, Jordan dan Ramallah, Tebing Barat, Palestin.

Menerusi misi itu, sebanyak dua ekor lembu berjaya disembelih di Amman dan 15 ekor di Ramallah. Hasil daging korban itu telah diagihkan ke kem perlindungan pelarian Palestin.

Selain Mohd. Faiz, Pengarah Pusat Media IKIM, Dr. Nik Roskiman Abdul Samad dan seorang lagi penyampai radio IKIM.fm, Fairuz Noordin turut menyertai rombongan tersebut.

Menurut Mohd. Faiz, program Kembara Bumi Suci Al-Quds merupakan cara terbaik untuk merapatkan ukhwah antara pendengar setia saluran radio berkenaan bersama masyarakat Islam di Palestin.

Ceritanya, sepanjang tujuh hari berada di Palestin, dia merasakan seperti berada dalam sebuah pengembaraan dalam buku sejarah Islam.

"Peluang menunaikan solat Masjid Al-Aqsa dan mengunjungi kawasan sekitarnya merupakan satu pengalaman yang paling diingati. Peserta kembara juga dibawa melawat ke penjara jin dan singgahsana Nabi Sulaiman yang juga berada di dalam kawasan Al-Aqsa.

"Tiada sebarang pertempuran yang berlaku sepanjang berada di sana. Umat Islam, Kristian dan Yahudi hidup dalam keadaan aman," jelasnya.

Tambah Mohd. Faiz, beliau melihat kegiatan ekonomi di Palestin didominasi orang Yahudi.

"Oleh itu, kunjungan kami ke sana juga dilihat untuk membantu ekonomi masyarakat Islam di sana. Kami hanya berbelanja di premis-premis yang dikendalikan oleh orang Islam," ujarnya ketika ditemui Kosmo! di Kuala Lumpur baru-baru ini.


SALAH satu laluan utama untuk masuk ke Masjid Al-Aqsa yang dikawal rapi tentera Israel yang lengkap bersenjata.


Penghubung masyarakat Islam

Menurutnya, rombongan dari Malaysia menerusi kembara itu juga berpeluang menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Aqsa walaupun terpaksa menunggu selama dua jam untuk melepasi pos kawalan keselamatan tentera Israel.

Peserta juga dibawa ke Masjid Utama Lama yang terletak di bawah Masjid Al-Aqsa.

Di situ, terdapat tiang asal masjid yang dibina oleh Nabi Sulaiman. Pengunjung juga berkesempatan melihat sebuah perpustakaan yang menghimpunkan khazanah ilmuwan agama di sana.

Peluang berbicara dan bertukar pandangan dengan masyarakat Islam di Palestin digunakan sebaik-baiknya oleh peserta rombongan itu.

"Penduduk Islam di Palestin yang berketurunan Arab amat mengalu-alukan ketibaan pelancong. Muhammad Abdullah mengingatkan setiap peserta bahawa kami merupakan penghubung mengeratkan hubungan antara masyarakat Islam Malaysia dan Palestin," jelas Mohd. Faiz.

Negara Palestin terbahagi kepada tiga bahagian selepas peperangan Arab-Israel pada tahun 1948.

Zon A merupakan kawasan penempatan rakyat Palestin sahaja manakala Zon B hanya didiami oleh orang Israel. Sementara itu, Zon C diduduki rakyat Palestin dan Israel.

Tembok setinggi lapan meter sepanjang 600 kilometer merupakan pemisah antara wilayah Palestin dan Israel.

Penggunaan kubah

Seorang pendengar setia IKIM.fm yang mengikut program kembara itu, Ahmad Zakwan Ahmad Zaini, 37, berkongsi pengalaman, tujuan utama dia dan isteri menyertai rombongan berkenaan ialah untuk menyiapkan laporan mengenai sistem audio di Masjid Al-Aqsa.

Menurut Pengarah Antaramax Holdings Sdn. Bhd. yang terlibat dalam perniagaan sistem audio itu, dia dapat mempelajari pelbagai perkara ketika proses mengumpul maklumat di masjid-masjid di Jordan dan Palestin.


BATU tempat Juda dibaringkan iaitu seorang pengikut Nabi Isa yang berpaling tadah dan ditukar rupa kepada wajah Baginda sebelum disalib di Gereja Holy Sepulcher menjadi tumpuan pelancong beragama Kristian di Jerusalem.


"Ketika berkunjung ke sebuah masjid di Yofa, Tel Aviv, saya berpeluang mendengar sistem bunyi yang terbaik iaitu tanpa gema yang kuat. Ternyata masyarakat Arab Yahudi di kawasan itu mempunyai pengetahuan yang tinggi dalam bidang sistem audio.

"Waktu solat merupakan peluang terbaik untuk saya melihat peralatan audio seperti mikrofon dan pembesar suara yang digunakan. Masjid di Palestin menggunakan banyak kubah dan ia merupakan kaedah terbaik untuk mengurangkan gema," ujarnya.

Tambah Ahmad Zakwan, ketika perjalanan rombongan dari Tel Aviv ke Hebron, dia melihat banyak tanaman pokok gharqad atau Boxthorn iaitu pokok yang dipercayai akan menyelamatkan bangsa Yahudi daripada dibunuh oleh orang Islam pada hari kiamat kelak.

Program Kembara Bumi Suci Al-Quds merupakan kunjungan kali ke-19 ALCC Al-Amin Travel ke Palestin. Muhammad merupakan individu penting sepanjang kembara itu dengan memberikan penjelasan terperinci kepada peserta mengenai setiap lokasi yang dilawati mereka.

"Beliau akan memberi tazkirah di setiap destinasi yang dilawati seperti Masjid Al-Aqsa, Bethlehem dan makam-makam nabi di negara itu. Ini amat bermanfaat bagi kami," ujarnya.

Dulu perkampungan nelayan, kini bandar raya

Posted:

Dulu perkampungan nelayan, kini bandar raya

Dulu perkampungan nelayan, kini bandar raya


TIDAK sah percutian ke Hong Kong sekiranya tidak mejejakkan kaki ke taman tema Disneyland.


BULAN Disember lalu membuka sejarah baharu dalam hidup penulis apabila berpeluang menjejakkan kaki ke kota tumpuan ekonomi dunia, Hong Kong dan Shenzhen, China.

Seawal pukul 9 pagi, penulis dan ahli rombongan seramai 12 orang dewasa dan empat kanak-kanak berkumpul di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang bagi menaiki penerbangan secara transit ke Jakarta, Indonesia sebelum menaiki penerbangan seterusnya ke Hong Kong.

Kepenatan menempuh perjalanan selama empat jam dari Jakarta ke Hong Kong seakan-akan hilang sebaik menjejakkan kaki ke pulau tersebut. Malah, kedinginan cuaca tempatan serendah 10 darjah Celsius juga tidak menghalang penulis untuk meneruskan perjalanan ke Shenzhen.

Bagi yang ingin melawat ke Shenzhen dari Hong Kong, visa pelawat diperlukan, begitu juga untuk ke Hong Kong. Sejurus melepasi prosedur pemeriksaan kastam Hong Kong, kami disambut oleh pemandu pelancong yang diuruskan oleh ejen pelancongan Crystal Travel Planners Sdn. Bhd. dan dibawa terus ke hotel.

Shenzhen, yang bersebelahan Hong Kong, terletak di wilayah Guangdong, selatan China merupakan destinasi popular untuk pelancongan dan perniagaan.

Melihat kepesatan bandar raya berkenaan yang dipenuhi bangunan pencakar langit seperti Menara Shun Hing (bangunan kesembilan tertinggi dunia), mungkin ramai tidak percaya bahawa kira-kira tiga dekad lalu, Shenzhen hanyalah sebuah perkampungan nelayan.


RESTORAN Jumbo merupakan salah satu restoran terapung terbesar di dunia yang boleh memuatkan 2,300 orang pada satu-satu masa.


Rekaan futuristik

Rekaan futuristik bangunan pencakar langit menarik perhatian penulis dan ahli rombongan sepanjang perjalanan menuju ke tempat penginapan, Shanshui Trends Hotel. Hotel itu terletak di Jalan Yanhe berhampiran Stesen Keretapi Shenzhen dan hab komersial Daerah Luohu.

Tidak sah berkunjung ke Shenzhen jika tidak mengunjungi beberapa lokasi pelancongan menarik di bandar raya itu seperti Splendid China Folk Culture Village dan Window of the World.

Splendid China Folk Culture Village ini terdiri daripada dua bahagian iaitu sebuah taman kecil yang menempatkan lokasi-lokasi menarik di sekitar China seperti Forbidden City, Terracotta Soldiers, Tibet Potala Palace, Huangshan Mountains, Yunnan's Stone Forest dan Tembok Besar China.

Bahagian kedua pula terdiri daripada 56 buah replika rumah etnik di China seperti Miao, Yi, Bai, Mongol dan Uygur. Pengunjung berpeluang melihat sendiri budaya, fesyen dan bahasa setiap etnik tersebut melalui pertunjukan kebudayaan yang diadakan pada setiap hari.

Taman ini berkeluasan 300,000 meter persegi dan dalam masa tidak sampai satu hari, penulis berjaya meneroka keindahan alam semula jadi serta kebudayaan masyarakat China di taman ini.

Pada hari keempat, penulis dan ahli rombongan dibawa ke Window of the World yang mempunyai landskap semula jadi yang indah seluas 480,000 meter persegi dan disinari cahaya lampu pada waktu malam.

Di taman ini, penulis turut tidak melepaskan peluang merakam pelbagai gambar yang berlatarbelakangkan beberapa lokasi terpenting di dunia seperti Menara Eiffel, piramid, Menara Pisa, Air terjun Niagara dan Taj Mahal.


BANGUNAN pencakar langit menghiasi di keseluruhan kawasan Hong Kong tetapi ia lebih tertumpu di Semenanjung Kowloon dan di pantai utara Hong Kong.


Pengunjung boleh memilih sama ada untuk menerokai keindahan taman tersebut dengan berjalan kaki atau menaiki trem. Penulis memilih bersiar-siar di taman tersebut dengan menaiki trem bagi menjimatkan masa.

Tawar-menawar

Sepanjang berada di sana, penulis sempat bertentang mata bersama pelakon, Rebecca Nur Al-Islam yang turut berkunjung ke lokasi itu bersama keluarganya.

Bagi yang menggemari aktiviti membeli-belah, Luohu Commercial City dan Dong Men Pedestrian Street menjadi pilihan yang menawarkan pelbagai produk fabrik, elektronik, cenderamata dan sebagainya.

Sedari awal lagi, pemandu pelancong mengingatkan kami supaya tawar-menawar sebanyak 50 peratus kerana kebanyakan peniaga di situ tidak meletakkan tanda harga pada barangan mereka.

Biarpun adakalanya, ia nampak seperti sebuah pertengkaran kecil, namun jangan bimbang kerana tawar-menawar sudah menjadi kelaziman peniaga di kawasan itu.

Peluang bermalam dan menikmati keindahan bandar raya Shenzen selama tiga hari sememangnya mencatatkan pengalaman manis dalam diri penulis.

Selepas itu, Hong Kong menjadi destinasi terakhir percutian kali ini. Sejurus menjejakkan kaki ke bandar raya itu, kami dibawa melawat kilang barangan kemas selain diberi penerangan mengenai keistimewaan emas yang terdapat di sana.

Seterusnya, kami melawat Victoria Peak untuk menyaksikan keindahan seluruh bandar Hong Kong dari puncak bukit tersebut. Memang indah dan nyaman suasana di puncak bukit tersebut ditambah lagi dengan kedinginan cuacanya ketika itu.

Kunjungan ke menara tersebut juga meninggalkan kenangan yang manis kepada kami semua kerana turut berpeluang melawat muzium patung lilin terkenal, Madame Tussauds Hong Kong.


PENULIS berkesempatan bertemu dengan pelakon kacak, Aaron Aziz ketika mengunjungi muzium patung lilin, Madame Tussauds.


Selebriti

Ia merupakan muzium Madame Tussauds pertama yang dibuka di Asia dan menempatkan lebih daripada 100 buah replika figura awam dan selebriti terkenal antarabangsa.

Beberapa orang selebriti telah diabadikan di sana antaranya, penyanyi legenda Elvis Presley, Anita Mui, Lady Gaga, pelakon veteran Bollywood, Amitabh Bachan dan bekas Presiden Amerika Syarikat, George W. Bush.

Sesuatu yang menyeronokkan di muzium patung lilin ini ialah penulis berkesempatan bertemu pelakon kacak, Aaron Aziz yang turut berada di sana sempena percutian bersama peminat.

Kemudian kami ke taman tema Disneyland yang terbahagi kepada tiga tema iaitu Fantasyland, Adventureland dan Futureland. Kami sempat meronda dan bermain di ketiga-tiga kawasan tersebut.

Pertunjukan bunga api, cahaya dan bunyi yang mereka persembahkan hampir setengah jam sangat menakjubkan dan ia diadakan pada setiap malam.

Seharian di Disneyland kami masih sempat menyaksikan seluruh persembahan yang diadakan seperti It's a Small World, Mickey's Philharmagic 3D, The Golden Mickey, Adventure of Winnie the Pooh dan banyak lagi.

Seakan-akan mimpi menjadi kenyataan kerana sebelum ini, penulis tidak pernah terfikir dapat menjejakkan kaki ke taman tema Disneyland ini meskipun ia merupakan antara yang terkecil di dunia berbanding Disneyland lain.

Bermain bersama Raja Sungai Relau

Posted:

Bermain bersama Raja Sungai Relau

Bermain bersama Raja Sungai Relau


PALET diberikan sebagai umpan kepada ikan kelah merah.


LANGKAH diatur penuh berhati-hati. Lebih mencabar, setiap hayunan kaki yang mencecah kejernihan permukaan air Kuala Juram, Sungai Relau, Taman Negara Merapoh di Pahang perlu dikawal.

Lenguh rasanya berjalan terenjut-enjut mengurangkan gelombang di permukaan air. Keadaan yang sebelum ini riuh-rendah dengan suara pelancong, sunyi seketika kecuali kedengaran sesekali suara unggas dan burung bersahut-sahutan.

Jurupandu memulakan langkah memasukkan tangan ke dalam air sambil menggenggam palet iaitu sejenis makanan khas untuk ikan.

Selepas puas menanti, kocakan air mula kelihatan dan dari jauh para pengunjung mula teruja menyaksikan kelibat beberapa ekor ikan melompat di permukaan air.

"Bukan mudah mahu mengumpan ikan kelah tersebut untuk bermesra dengan manusia," kata Mustafa Abdul Karim, 50, orang terawal menjinakkan ikan kelah merah yang sinonim dengan gelaran Raja Sungai.

Ikan kelah merah merupakan tarikan utama di Taman Negara Sungai Relau, Merapoh sehingga ramai kaki pancing dan peminatnya hadir untuk menyaksikan sendiri kecantikan ikan itu secara dekat.

Ikan tersebut memerlukan kawasan dengan kadar oksigen tinggi, air jernih, cetek, berarus deras dan menetap di kawasan hulu sungai, Ia mampu membesar lebih lima kilogram bagi betina dan kira-kira tiga kilogram bagi jantan.

Mustafa sendiri memerlukan masa selama lima tahun untuk menjinakkan ikan tersebut. Ekoran kemampuan menjinakkan ikan kelah itu, dia digelar Raja Ikan.

Pengusaha ikan air tawar itu memberitahu, kali pertama dia menyentuh ikan berkenaan adalah pada tahun 2005 iaitu selepas beberapa percubaan dilakukan sejak tahun 2000.


SANTUARI Kelah ini dibuka pada tahun 2002 memberi kehidupan baharu kepada spesies ikan kelah merah.


"Ikan kelah merah sangat sensitif terhadap persekitaran. Kalau ikan tersebut rasa sedikit getaran pada air, ia pasti lari atau mencari tempat tinggal yang lain.

"Saya sendiri terpaksa menghabiskan masa lebih dua jam semata-mata untuk membuatkan ikan-ikan itu biasa dengan saya," jelasnya ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Warna baju

Mustafa mendedahkan, warna baju juga memainkan peranan sewaktu menjinakkan ikan kelah itu supaya ia berani dekat dengan manusia sehingga hari ini.

"Pada peringkat awal, saya meniarap di dalam air bersama ikan-ikan ini sambil menyuap palet melalui botol susu yang ditebuk puntingnya. Sesekali saya berjaya membelai tubuh ikan tersebut. Bila ikan semakin dekat dan berani, kita cuba bagi makan pakai tangan sehinggalah boleh dipegang.

"Warna baju memang kena hitam atau putih. Kami pernah cuba baju warna merah dan biru tetapi ikan-ikan ini lari," jelasnya.

Bagi pengunjung pula, peluang sekali dalam seumur hidup memegang ikan kelah merah itu pasti sukar untuk dilepaskan.

Nur Aliah Mohd. Nor, 21, berkata, kerakusan manusia meneroka alam demi mengejar pembangunan moden harus dikawal atau dihentikan.

"Melihat ikan kelah ini, hati saya terdetik bagaimana ia mampu meneruskan kehidupan di sungai jikamanusia terus-menerus mencemari penempatan mereka.

"Sekiranya kita tidak memulakan usaha menjaga alam sekitar, generasi akan datang mungkin tidak berpeluang menyaksikan ikan ini di hidupan liar, sebaliknya hanya di akuarium," tegasnya.

Santuari ikan kelah bermula sejak 2002. Selain kelah, terdapat beberapa spesies ikan lain termasuk kejor, sebarau, ikan daun dan jemerung yang menjadikan Sungai Relau sebagai habitat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Penduduk gotong-royong bersih kediaman

Posted:

Penduduk gotong-royong bersih kediaman

Penduduk gotong-royong bersih kediaman

PENDUDUK bersama kakitangan agensi kerajaan yang menyertai aktiviti gotong-royong membersih kawasan di Blok G, Pangsapuri Sri Perantau, Pelabuhan Klang baru-baru ini.


KERJASAMA. Penduduk di Blok G, Pangsapuri Seri Perantau, Pelabuhan Klang di Selangor bekerjasama membersihkan kawasan sekitar pangsapuri itu baru-baru ini.

Aktiviti gotong-royong yang bermula seawal pukul 8 pagi dan berakhir kira-kira pukul 5 petang itu dimulai dengan bacaan doa oleh bekas Pengerusi Surau An-Nur, Awang Noh Dollah dan dirasmikan oleh Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kapar, Syuhaidi Surani.

Menurut Timbalan Penyelaras Program, Mohamad Khairi Mohd. Yunus, aktiviti tersebut turut mendapat kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat Pelabuhan Klang, polis, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor, Majlis Perbandaran Klang dan Gagasan Emas Enterprise yang bukan sahaja sama-sama menyumbang tenaga tetapi peralatan dan wang tunai.

"Kami sangat gembira dengan kerjasama yang diberikan penduduk dan berharap aktiviti ini dapat diadakan dengan lebih kerap lagi pada masa akan datang," katanya.

40 pelajar sertai program Kembara Intelektual Kreatif

Posted:

40 pelajar sertai program Kembara Intelektual Kreatif

40 pelajar sertai program Kembara Intelektual Kreatif


ROHANI (berdiri enam dari kiri) merakamkan gambar kenangan bersama peserta program Kembara Intelektual Kreatif dan kanak-kanak di Kampung Sebuyau, Batang Sadong, Sarawak baru-baru ini.


KEMBARA. Seramai 40 pelajar Ijazah Pentadbiran Perniagaan Pembangunan Insaniah, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menganjurkan program Kembara Intelektual Kreatif (KIK) di Kampung Sebuyau, Batang Sadong, Sarawak baru-baru ini.

Ia disempurnakan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Rohani berkata, pelbagai aktiviti seperti sukan dan persembahan kebudayaan bersama komuniti setempat diadakan selama tiga hari penganjuran program berkenaan.

"Melalui program tersebut, para pelajar dapat mempraktikkan bidang pengajian mereka dalam situasi sebenar, sekali gus berpeluang mendekati masyarakat setempat.

"Diharap aktiviti seumpama ini dapat terus diadakan bagi membolehkan hubungan antara pelajar dan penduduk setempat terjalin erat," katanya ketika ditemui selepas majlis tersebut.

1,000 sertai perarakan Maulidur Rasul

Posted:

1,000 sertai perarakan Maulidur Rasul

1,000 sertai perarakan Maulidur Rasul


CHE HUSAIN (depan, tengah) bersama ahli jawatankuasa Masjid Al-Najihin dan para penduduk pada majlis perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul di Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur baru-baru ini.


BERARAK. Lebih 1,000 penduduk menyertai program perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul anjuran pengurusan Masjid Al-Najihin di Bandar Sri Pemaisuri, Cheras, Kuala Lumpur semalam.

Ketua Imam Masjid Al-Najihin, Mohd. Abdul Aziz Mohamed berkata, program yang bermula pada pukul 8.30 pagi itu diadakan dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

"Sambutan Maulidur Rasul pada kali ini disertai sebanyak 30 kontinjen unit masjid, persatuan penduduk dan badan bukan kerajaan yang menyertai perarakan seawal pukul 8.30 pagi," katanya.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Timbalan Pengerusi Operasi (Jawi), Che Husain Isa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Ibu, kekasih ditahan bunuh anak

Posted:

Ibu, kekasih ditahan bunuh anak

Ibu, kekasih ditahan bunuh anak

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

MAYAT Nursyafiqah (gambar kecil) dibawa keluar dari Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu selepas dituntut warisnya semalam.


KUALA TERENGGANU – Ibu kanak-kanak yang ditemui mati dibunuh di sebuah rumah kosong di Taman Permint Fasa Dua Seberang Paka, Dungun kelmarin merupakan antara empat individu yang ditahan bagi membantu siasatan berhubung kematian mangsa itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner K. Manoharan berkata, keempat-empat individu terbabit ditahan di sekitar Kuala Paka antara pukul 1.30 petang kelmarin hingga pukul 1.30 pagi semalam.

Menurut beliau, suspek pertama yang merupakan kekasih kepada ibu mangsa ditahan dalam keadaan khayal akibat mengambil dadah, kira-kira dua jam sebelum mayat Nursyafiqah Adawiyyah Abdullah, 2, ditemui pada pukul 3.30 petang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lima barang kawalan turun harga

Posted:

Lima barang kawalan turun harga

Lima barang kawalan turun harga

Oleh MOHD. TURMADZI MADUN
turmadzi.madun@kosmo.com.myPUTRAJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan semalam mengumumkan penurunan harga terhadap lima jenis barangan di bawah Skim Kawalan Harga menjelang Tahun Baru Cina pada 31 Januari ini.

Barangan itu ialah ayam hidup, ayam standard, ayam super, bawang putih dan ikan bawal putih.

Menterinya, Datuk Seri Hasan Malek berkata, harga ayam di seluruh negara telah diseragamkan kepada RM7.50 sekilogram berbanding RM7.70 sebelum ini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lelaki direman kes bakar kekasih, anak

Posted:

Lelaki direman kes bakar kekasih, anak

Lelaki direman kes bakar kekasih, anak

Oleh KHAIRIYAH HANAFI
khairiyah.hanafi@kosmo.com.my


LELAKI yang ditahan reman bagi membantu siasatan kes bakar kekasih, anak di Setapak kelmarin.


KUALA LUMPUR - Polis menahan seorang penganggur bagi membantu siasatan kes bakar sebuah rumah yang didiami oleh teman wanitanya di Perumahan Awam, Desa Rejang, Setapak di sini kelmarin.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa berkata, lelaki berusia 27 tahun itu ditahan di rumahnya di Taman Desa Bernam Indah, Hutan Melintang, Perak kira-kira pukul 3 pagi semalam.

"Dalam tangkapan tersebut, kita menemui satu plastik lutsinar mengandungi dadah dipercayai ganja seberat 2.15 gram bersama lelaki tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Rahsia kosmetik kayu gaharu

Posted:

Rahsia kosmetik kayu gaharu

Rahsia kosmetik kayu gaharu

Oleh JULIA ISMAIL
julia.ismail@kosmo.com.my

EEDI menunjukkan kayu gaharu yang mempunyai pelbagai khasiat.


MENYEDARI khasiat gaharu yang terhasil daripada pokok karas atau nama botaninya, Aquilaria malaccensis Lamk, Min's Agarwood memperkenalkan pelbagai rangkaian produk kosmetik yang dihasilkan menggunakan bahan tersebut.

Min's Agarwood dimiliki oleh Classified Resources Sdn. Bhd. (Classified Resources), merupakan satu-satunya syarikat bumiputera yang membangunkan produk berasaskan gaharu di Kelantan.

Lebih menarik, syarikat itu juga terlibat dalam projek penanaman dan pembangunan pokok karas.

Menurut Ketua Pengarah Eksekutifnya, Eedi Sann, syarikat tersebut telah menceburi bidang pembangunan gaharu sejak beberapa tahun lalu yang memfokuskan projek-projek di Kelantan.

"Pada tahun 2007, bekas Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat melancarkan projek Koridor Depu. Ia ternyata menarik minat ramai penduduk di negeri ini untuk menyertai projek tersebut.

"Bagaimanapun, projek itu gagal menepati sasaran. Pokok-pokok karas atau lebih popular di negeri ini sebagai depu, terbiar begitu sahaja," katanya.

Bagi melestarikan semula pembangunan gaharu di negeri ini, Classified Resources mengambil alih projek tersebut dengan membantu peserta projek memahami kebaikan, khasiat dan pemasaran hasil daripada pokok tersebut.

Pokok-pokok yang ditanam sewaktu projek tersebut dilancarkan sudah berusia enam hingga tujuh tahun dan sedia dituai hasilnya.

Hasil-hasil tersebut dibeli oleh Classified Resources untuk diproses menjadi pelbagai produk yang bernilai tinggi.

Gaharu mempunyai permintaan tinggi di dalam dan luar negara ekoran khasiatnya.

PROSES ini untuk mendapatkan minyak gaharu.


Projek gagal

Menurut Pengarah Pemasarannya, Minaa Mumtaz, ramai peserta projek Koridor Depu tidak tahu mengenai khasiat pokok tersebut secara menyeluruh.

"Kebanyakan mereka mengambil benih dan menanamnya di belakang rumah dan kemudiannya apabila projek tersebut gagal, pokok-pokok tersebut terbiar begitu sahaja.

"Kami secara tidak langsung membantu mereka memperoleh pendapatan daripada hasil penanaman mereka untuk dimanfaatkan oleh semua orang," katanya.

Selain meneruskan projek Koridor Depu, Classified Resources turut menceburi bidang perladangan gaharu bagaimanapun, hasilnya masih belum boleh dituai.

Katanya, produk yang dihasilkan dijamin tidak mempunyai bahan kimia yang boleh memberi kesan kepada pengguna.

"Kami mahu mengekalkan keasliannya termasuk tiada penggunaan bahan kimia di dalam komposisinya.

"Terdapat 50 peratus sehingga 80 peratus gaharu diletakkan di dalam setiap produk dan ia diproses hasil kerjasama Biotech Kelantan," katanya.

Antara produk yang dikeluarkan Min's Agarwood ialah minyak gaharu, scrub badan dan rambut, teras gaharu, air mandian, minyak urut dan beberapa produk lagi.

Kepada yang berminat untuk mendapatkan produk tersebut, hubungi talian 09-746 2346 atau e-mel kepada minsagarwood@gmail.com.

Mahasiswa UPM kongsi ilmu

Posted:

Mahasiswa UPM kongsi ilmu

Mahasiswa UPM kongsi ilmu


SERAMAI 57 mahasiswa Universiti Putra Malaysia terlibat dalam program Siswa@Kampung di Felda Ijok, Selama, Perak baru-baru ini.


SERAMAI 57 mahasiswa Universiti Putra Malaysia (UPM) mengambil langkah proaktif mendekati penduduk luar bandar dengan berkongsi maklumat mengenai pengurusan kewangan dan hak pengguna di Felda Ijok, Selama, Perak.

Program Siswa@Kampung yang berlangsung selama tiga hari itu dianjurkan secara bersama oleh mahasiswa Kursus Bakti Siswa dan Pusat Kokurikulum dan Pembangunan Pelajar, UPM serta sokongan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Mengetengahkan konsep keluarga angkat, kesemua mahasiswa gembira bersama keluarga angkat masing-masing melibatkan tiga hingga enam mahasiswa untuk sebuah keluarga.

Selain memberi pendedahan dan maklumat berkaitan hak pengguna dan pengurusan kewangan, program tersebut turut membuka ruang kepada pembinaan modal insan.

Seorang peserta, Hidayati Jamil, 19, teruja apabila berpeluang merasai kehidupan ala kampung selain berkongsi ilmu bersama masyarakat setempat.

"Lebih mengujakan ialah nilai budaya timur masyarakat di Felda Ijok ini yang masih menebal terutamanya dalam konteks melayan tetamu.

"Walaupun saya bersama mereka hanya tiga hari perasaan ketika mahu meninggalkan mereka untuk pulang ke universiti tidak dapat saya gambarkan.

"Bayangkan dalam tempoh singkat, hubungan kami bersama keluarga angkat bagaikan keluarga sendiri. Sedih sewaktu kami saling bersalaman sebelum berpisah," jelasnya.

Program berkenaan dirasmikan oleh Penasihat Agama kepada Menteri Besar Perak, Datuk Mohd. Najmuddin Elias Al-Hafiz.

Perkongsian ilmu

Sementara itu, Ketua Peneroka Felda Ijok, Ramli Mahmud memberitahu sebagai wakil penduduk mereka menyambut baik mana-mana mahasiswa sama ada institusi pengajian tinggi awam atau swasta yang mahu berkongsi ilmu dengan penduduk di situ.

Jelasnya, usaha mahasiswa UPM itu harus diberikan pujian kerana pada usia muda, mereka sudi melakukan kerja kebajikan terutamanya dalam perkongsian ilmu.

"Mereka adalah golongan belia dan mungkin pemimpin pada masa akan datang. Banyak ilmu yang kami peroleh sepanjang penuntut UPM berada di sini.

"Harapan kami supaya lebih ramai mahasiswa di luar sana sudi ke sini untuk berkongsi ilmu selain menjadi inspirasi kepada golongan belia luar bandar melanjutkan pengajian sehingga ke menara gading," katanya.

Ketua Program Siswa@Kampung, Muhamad Hasyim Ibrahim berkata, pelbagai program diisi sepanjang berada di Felda Ijok.

Katanya, antara program yang dijalankan termasuk program cilik yang celik, pengguna bijak, pengurusan kewangan keluarga (gores dan menang), hak-hak dan tanggungjawab pengguna serta sukaneka.

"Kami menerima maklum balas yang sangat baik. Fokus kami ialah pendidikan dan pendedahan," katanya.

Evolusi persembahan peralatan gendang

Posted:

Evolusi persembahan peralatan gendang

Evolusi persembahan peralatan gendang


HANDS juga menyelitkan elemen-elemen muzik tradisional tempatan seperti gamelan dan tabla dalam persembahan The Next 2014.


SEMPENA ulang tahun ke-15 penubuhan Hands Percussion Malaysia (Hands), kumpulan alatan gendang itu akan mengadakan persembahan di Panggung Sari, Istana Budaya, Kuala Lumpur pada 21 hingga 23 Februari depan.

Persembahan The Next 2014 yang julung-julung kali diadakan itu mempamerkan asimilasi muzik dan tarian dengan diiringi alunan serta paluan alat gendang yang merupakan tunjang dalam setiap persembahan Hands.

Melalui persembahan itu, penonton dapat menyaksikan keghairahan, azam dan tekad anak muda yang mencintai alunan tradisional di Malaysia.

Pada persembahan kali ini, Hands menjemput Sangpuy Katatepan Mavaliyw iaitu seorang penyanyi dari Taiwan. Melalui kerjasama itu, Hands cuba menonjolkan persamaan seni kebudayaan dan cara hidup masyarakat Orang Asli di Malaysia dan Taiwan.

Menurut Pengarah Artistik Hands, Bernard Goh, inspirasi persembahan The Next 2014 berdasarkan keadaan persekitaran di tanah air dan di kebanyakan negara Asia Tenggara.

"Setiap persembahan semestinya berkisar mengenai penghormatan setiap ahli kumpulan kepada alatan gendang. Persembahan terbahagi kepada tiga segmen utama. Bahagian pertama, menggabungkan elemen seni tradisional berbeza di rantau Asia dan mewujudkan pergerakan tarian baharu yang diasimilasikan daripada gerak Randai iaitu kesenian popular di Negeri Sembilan. Bahagian kedua menumpukan kepada tema futuristik dalam komposisi muzikal gendang.

"Pada bahagian ketiga pula, ia merupakan satu kolaborasi ahli Hands dan gitaris legenda negara iaitu Man Kidal. Melalui persembahan itu, kami menggabungkan alat gendang yang dimainkan oleh setiap ahli Hands dan alunan gitar Man Kidal. Ia merupakan satu eksperimentasi muzik yang diharap akan memukau para penonton," ujarnya.


NORLIZA (duduk dua dari kanan) bersama Mohamed Juhari (tiga dari kanan) dan Man Kidal (empat dari kiri) bersama barisan pemuzik yang terlibat dalam pementasan The Next 2014.


Pengiktirafan

Hands bukanlah satu nama baharu dalam arena seni tempatan. Kumpulan itu menerima lima pengiktirafan sempena Anugerah Seni Boh Cameronian ke-10 tahun lalu. Anugerah utama yang dimenangi ialah Anugerah Solo Terbaik (Instrumental), Anugerah Berkumpulan Terbaik (Instrumental) dan Anugerah Komposisi Asli Terbaik.

Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan turut mencatatkan acara pementasan tersebut dalam kalendar Tahun Melawat Malaysia 2014 (TMM 2014) dalam usaha untuk menarik pelancong berkunjung ke Istana Budaya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Datuk Norliza Rofli memberitahu, pementasan The Next 104 merupakan acara yang dinanti-nantikan oleh peminat seni tempatan sempena acara TMM 2014.

"Dengan pengiktirafan yang diterima oleh Hands, saya percaya dengan kemampuan kumpulan ini akan mengadakan persembahan terbaik sepanjang pementasan selama dua hari di Istana Budaya. Selain itu, pelancongan yang berasaskan seni budaya di Malaysia merupakan antara daya tarikan unik di negara ini sepanjang acara TMM 2014.

"Dalam usaha untuk menjayakan pementasan The Next 2014, sebanyak RM50,000 telah disumbangkan kepada Hands melalui Dana Royal Arts Gala 2012 dalam usaha untuk membangunkan industri kreatif yang mendapat peruntukan daripada Dasar Industri Kreatif Negara," ujarnya dalam sidang akhbar pementasan The Next 2014 di Panggung Sari, Istana Budaya baru-baru ini.

Turut hadir, Ketua Pengarah Istana Budaya, Datuk Mohamed Juhari Shaarani.

Sementara itu, Man Kidal yang juga merupakan artis jemputan dalam pementasan The Next 2014 memberitahu, persembahan tersebut merupakan pengalaman kali pertamanya berkolaborasi dengan Hands untuk menghasilkan alunan muzik.

"Bagi peminat yang ingin menyaksikan saya mengekperimentasikan alunan melodi gitar, The Next 2014 merupakan pementasan yang wajib ditonton. Saya akan mempersembahkan dua buah lagu dalam bahagian ketiga pementasan. Ia merupakan eksperimentasi bunyi haiwan seperti gajah dan kesan bunyi seperti di dalam hutan bersama dengan alatan gendang daripada Hands," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM sedia dedah dalang sebenar

Posted:

FAM sedia dedah dalang sebenar

FAM sedia dedah dalang sebenar

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

SOAL SIASAT... J. Mughilan Kartik antara pemain Kuala Lumpur yang dipanggil oleh Jawatankuasa Tatatertib FAM bagi membantu siasatan berhubung skandal rasuah melibatkan skuad warga kota.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) telah mengenal pasti dalang yang terlibat mengatur perlawanan bola sepak membabitkan skuad Kuala Lumpur pada aksi Liga Premier musim lalu.

Perkara itu dimaklumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Abdul Razak yang memberitahu, pihaknya telah bersedia untuk mendedahkan 'wajah' dalang tersebut.

Jelas Taufek, FAM semakin hampir untuk menangkap 'jerung' terbabit selepas melakukan siasatan terperinci yang melibatkan 28 individu melibatkan pemain dan pegawai Persatuan Bola Sepak Kuala Lumpur sejak bulan lalu.

Semalam, pihak Jawatankuasa Tatatertib FAM telah menjalankan perbicaraan terhadap tiga lagi pemain Kuala Lumpur – Hishamuddin Othman, Ahmad Dashila Tajudin dan Badrul Hisyam Azmi di Wisma FAM, Kelana Jaya.

FAM dijangka memanggil lagi baki tujuh pemain – Ahmad Jihad Ismail, Mohd. Munir Amran, Syafiq Johari, Mohd. Ar'ra'uf Roslee , Muhd. Rafef Raya, Muhd. Hanis Mohtar dan Muhd. Taufiq Mohd. Shukor untuk sesi perbicaraan seterusnya esok dan Selasa depan.

Mengulas lanjut, Taufek yakin bahawa dalang sebenar di sebalik gejala tidak bermoral itu akan dibawa ke muka pengadilan dalam tempoh terdekat.

"Tidak... tak mungkin 'jerung' akan terlepas. Apa yang pasti, kami akan dedahkan siapakah 'jerung' sebenar pada 28 Januari ini.

"Kami dah cukup bukti. Kami juga ada bayangan yang mana siapakah 'bilis' dan 'jerung' sebenar.

"Hari ini (semalam) kami telah membicarakan tiga pemain Kuala Lumpur iaitu Hishamuddin, Ahmad Dashila dan Badrul Hisyam.

"Mereka telah memberikan keterangan yang amat baik dan tidak mengaku salah atas pertuduhan terlibat dengan rasuah," katanya kepada pemberita di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Sebelum ini, FAM telah menangguhkan mesyuarat Tatatertib FAM bagi mendengar pembelaan daripada tujuh pemain Kuala Lumpur – Azizon Abdul Kadir, Benedict Martin, Muhammad Syazwan Mohamed Rani, J. Mughilan Kartik, Muhammad Azwan Jatin, S. Sivaraj dan Mohamad Amirul Asraf Mohd. Noor.

Penangguhan tersebut bagi membolehkan FAM menyiasat seluruh skuad warga kota itu sebelum menjatuhkan hukuman kepada mereka yang didapati bersalah terlibat dengan skandal mengatur perlawanan.

Pada 21 Disember tahun lalu, Jawatankuasa Tatatertib FAM telah mengenakan hukuman gantung seumur hidup dan denda RM20,000 kepada tiga pegawai KLFA dan lima pemain Kuala Lumpur.

Tiga pegawai tersebut ialah ketua jurulatih, Stanislav Lieskovsky serta dua pegawai pasukan, Rosli Omar dan Shaari Jani.

Lima pemain yang terlibat ialah Jeremy Danker, Khairul Anuar Shafie, Hafizi Roslee, Fadhlullah Yunsifar dan Phoo Kai Lun.

Tok Gajah diselubungi tekanan

Posted:

Tok Gajah diselubungi tekanan

Tok Gajah diselubungi tekanan

Oleh M. RIZAL NOR
sukan@kosmo.com.my


PERTAHANAN Pahang, Mohd. Shahrizan (kanan) mengasak pemain muda Perak, Ahmad Syukri pada aksi Piala FA di Stadium Perak, Ipoh malam kelmarin.


PERTEMUAN menentang Perak pada aksi pusingan pertama Piala FA di Stadium Perak, Ipoh malam kelmarin ternyata memberi tekanan kepada Pahang.

Biarpun tampil dengan reputasi tinggi selaku juara Piala Malaysia, skuad Tok Gajah itu nyaris tersingkir awal sebelum melakar kemenangan dramatik 5-4 menerusi penentuan sepakan penalti.

Sebelum itu, Pahang yang masih lagi segar dengan kejayaan menjuarai Piala Sultan Ahmad Shah (Jumaat lalu), dipaksa bekerja keras sepanjang 120 minit perlawanan berlangsung selepas terikat 2-2.

Kapten Pahang, Mohd. Razman Roslan berkata, hampir kesemua pemain Tok Gajah berada dalam keadaan tertekan sepanjang perlawanan itu sehingga menyebabkan mereka hampir tersingkir.

"Walaupun kami terlebih dulu menjaringkan gol tetapi Perak berjaya membalas dengan dua gol, seterusnya memberi tekanan kepada kami.

"Kami rasa sangat tertekan kerana bimbang dimalukan oleh Perak dan menyebabkan kami tersingkir awal dalam saingan Piala FA kali ini.

"Mujur jaringan (Damion) Stewart pada babak kedua membolehkan kami mengikat Perak 2-2 sehingga perlawanan berlanjutan pada masa tambah," kata Razman kepada Kosmo! semalam.

Menurut Razman, para pemain tidak beraksi seperti biasa selain turut gagal mengawal emosi sehingga menyebabkan dua tonggak, Mohd. Azammuddin Akil dan Matias Conti dilayangkan kad kuning.

"Walaupun ramai pemain muda tetapi Perak ternyata bersemangat bermain di tempat mereka sendiri.

"Kami sekali lagi tertekan apabila sepakan penalti yang diambil Faizol (Hussin) dan Azammuddin tidak masuk kerana terkena palang.

"Sekali lagi kami bernasib baik apabila Saiful Nizam (Miswan) menjadi penyelamat apabila sepakan penalti yang diambilnya menghasilkan gol," jelasnya.

Razman memberitahu, skuad Tok Gajah harus menilai semula prestasi masing-masing agar ia segera diperbaiki menjelang perlawanan kedua Liga Super berdepan Sime Darby FC, Sabtu ini.

"Kami tidak boleh leka dan melakukan kesilapan dalam perlawanan tersebut kerana Sime Darby FC memburu kemenangan pertama setelah tewas kepada Kelantan 1-2 sebelum ini," jelasnya.

Giant Shimano tak jadi datang

Posted:

Giant Shimano tak jadi datang

Giant Shimano tak jadi datang

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my

HAJAT peminat lumba basikal tempatan menyaksikan penampilan pasukan Giant Shimano dalam saingan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2014 tidak kesampaian.

Pasukan profesional dari Belanda itu tidak dapat menyertai LTdL edisi ke-19 tahun ini disebabkan beberapa masalah termasuk pertindihan jadual serta kekurangan pelumba berkaliber.

Bagaimanapun, ketiadaan Giant Shimano yang sebelum ini dikenali sebagai Argos Shimano dijangka diisi oleh pasukan Skydive Dubai yang sedia memberi cabaran pada saingan kali ini.

"Lebih menarik, Skydive Dubai menyatakan kesanggupan menanggung dan membayar sendiri kos sepanjang penyertaan mereka dalam LTdL.

"Kesanggupan mereka itu membuktikan kejohanan ini semakin mendapat perhatian ramai serta berada dalam kelas yang tersendiri," kata Ketua Pegawai Operasi LTdL 2014, Emir Abdul Jalal pada sidang akhbar di Kuala Lumpur semalam.

Emir berkata, pasukan yang berpangkalan di Arab Saudi itu sanggup melakukan apa saja bagi membolehkan menyertai LTdL 2014 yang bermula dari 27 Februari hingga 8 Mac depan.

"Bukan saja mereka akan membayar sendiri semua kos, kesanggupan mereka membawa pelumba berpengalaman termasuk bekas juara dunia dan Olimpik secara tidak langsung akan memeriahkan lagi saingan pada kali ini," kata Emir.

Sekiranya permohonan pasukan itu diterima, Skydive Dubai akan diperkuatkan dengan kehadiran Francisco Mancebo yang kini menyarung jersi pasukan 5-hour Energy.

Sebagai rekod, pelumba berusia 37 tahun itu berjaya menamatkan saingan Jelajah Perancis di tempat keenam pada edisi 2004 dan keempat (2005).

Dalam perkembangan lain, pengeluar pakaian berbasikal terkemuka, Ciclista Sdn. Bhd. (Ciclista) dipilih menjadi penaja rasmi LTdL 2014 untuk tahun kedua berturut-turut.

Menurut Pengarah Urusan Ciclista, Shahirudeen Seeni Mohammad, pihaknya berbesar hati apabila sekali lagi menjadi antara penaja kejohanan lumba basikal paling berprestij di Asia itu.

"Ia suatu penghormatan kepada Ciclista untuk terus menjadi penaja rasmi LTdL buat tahun kedua berturut- turut.

"Penganjuran LTdL bukan saja meluaskan pasaran produk kami di Malaysia, malah kini terkenal di seluruh Asia," kata Shahirudeen.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Cakera keras bernilai RM4 juta dilarikan empat perompak

Posted:

Cakera keras bernilai RM4 juta dilarikan empat perompak

Cakera keras bernilai RM4 juta dilarikan empat perompak

22/01/2014 11:41pm

PETALING JAYA - Sebuah lori 20 tan yang membawa cakera keras (hard disk) yang dianggarkan bernilai RM4 juta dirompak empat lelaki di SS8, berhampiran kilang pengeluar pemacu cakera keras Western Digital di sini, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Superintendan Arjunaidi Mohamed berkata, lori yang dikendali pemandu lori berumur 44 tahun dihalang tiga buah kereta jenis Hyundai Sonata, Proton Waja dan BMW yang dipandu suspek, kira-kira 200 meter dari kilang berkenaan untuk membawa muatan itu ke negeri lain dalam kejadian kira-kira 11.15 malam.

"Empat suspek dalam lingkungan 20-an kemudian bertindak memecahkan cermin lori berkenaan dengan menggunakan parang dan mengarahkan pemandu lori itu untuk keluar dari kenderaan itu," katanya ketika dihubungi hari ini.

Tiga suspek kemudian bertindak merampas dan melarikan lori berkenaan manakala seorang lagi suspek meninggalkan tempat kejadian dengan kereta BMW.

Arjunaidi berkata, Hyundai Sonata dan Proton Waja yang ditinggalkan di tempat kejadian merupakan kereta curi yang dilaporkan hilang di Kampung Subang. - Bernama

Hos Piala Dunia 2034: AFF nafi gesa KBS buat keputusan segera

Posted:

Hos Piala Dunia 2034: AFF nafi gesa KBS buat keputusan segera

Hos Piala Dunia 2034: AFF nafi gesa KBS buat keputusan segera

22/01/2014 10:50pm

KUALA LUMPUR - Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) menafikan laporan sebuah akhbar tempatan yang mendakwa mereka menggesa Kementerian Belia dan Sukan (KBS) supaya cepat membuat keputusan mengenai cadangan negara Asean untuk membida Kejohanan Piala Dunia 2034.

Badan induk bola sepak Asean itu berkata, Setiausaha Agungnya Datuk Azzuddin Ahmad tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan sedemikian sebaliknya menyerahkan perkara berkenaan untuk pertimbangan KBS.

"Apabila disoal tentang kedudukan semasa berhubung bidaan tersebut, Azzuddin menyatakan bahawa pihak AFF telah membuat pembentangan mengenai perkara ini semasa Mesyuarat Menteri-Menteri Sukan Asean di Laos, bulan lepas.

"Perlu dijelaskan bahawa pihak AFF hanya menunggu keputusan namun tidak ada membuat gesaan kepada mana-mana pihak untuk memutuskan perkara tersebut," demikian menurut AFF dalam kenyataan, hari ini.

Sebuah akhbar tempatan berbahasa Melayu, hari ini dilaporkan sebagai berkata, Azzuddin telah menggesa KBS supaya membuat keputusan segera menjadi salah satu hos daripada negara Asean untuk proses bidaan penganjuran Piala Dunia 2034.

Kenyataan itu menyebut, keputusan secara sebulat suara yang dicapai oleh Menteri-Menteri Sukan Asean pada mesyuarat di Laos itu, akan dimaklumkan kepada negara anggota masing-masing termasuk Malaysia sebelum bidaan berkenaan dikemukakan kepada Persekutuan Bola Sepak Dunia (FIFA). - Bernama

Orang ramai diminta bantu kenal pasti identiti mangsa bunuh di perkuburan Cina

Posted:

Orang ramai diminta bantu kenal pasti identiti mangsa bunuh di perkuburan Cina

Orang ramai diminta bantu kenal pasti identiti mangsa bunuh di perkuburan Cina

22/01/2014 10:22pm

KUALA LUMPUR - Polis meminta bantuan orang ramai untuk mengenal pasti identiti seorang lelaki yang ditemui mati dibunuh di tanah perkuburan Cina Kwang Tong di Jalan Bellamy di sini, pagi semalam.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Superintendan Khairi Ahrasa berkata, mangsa ditemui memakai baju belang putih hitam berjenama Ralph Lauren, berseluar jean serta memakai jam Casio automatik.

Mangsa dalam lingkungan umur 20-an itu dipercayai warga tempatan berketurunan Sikh atau India dan mempunyai tatu berlambang sarang labah-labah dan tulisan 08 di lengan kiri, manakala lengan kanan mangsa mempunyai tatu lambang matahari.

"Orang ramai yang mempunyai ahli keluarga yang hilang, sila tampil beri maklumat untuk membantu siasatan.

"Polis telah menyemak laporan mangsa hilang secara bersepadu namun sehingga ini kita belum menemui gambaran mangsa dalam data sistem polis," katanya pada sidang media selepas Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kontinjen Kuala Lumpur di Ibu Pejabat Polis Kuala Lumur, di sini hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved