Sabtu, 10 Mei 2014

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis tidak tolak unsur khianat kes kebakaran di PPR Intan Baiduri

Posted:

Polis tidak tolak unsur khianat kes kebakaran di PPR Intan Baiduri

Polis tidak tolak unsur khianat kes kebakaran di PPR Intan Baiduri

10/05/2014 8:27pm

KUALA LUMPUR - Polis tidak menolak kemungkinan wujudnya perbuatan khianat dalam kejadian kebakaran di Blok E, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Intan Baiduri, Jinjang di sini awal pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, polis masih menjalankan siasatan dengan bantuan Unit Forensik Pasukan Polis Diraja Malaysia serta pasukan bomba dan penyelamat.

"Polis masih belum dapat mengenal pasti bahan api yang digunakan,"katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Hasil siasatan awal, beliau berkata polis mendapati 21 motosikal pelbagai jenis dan jenama serta sebuah kereta Proton Iswara Aeroback yang diletakkan di kawasan itu hangus terbakar.

"Identiti suspek serta motif kejadian belum dapat diketahui, tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan ," katanya.

Komander Operasi Kanan Pasukan Gerakan Operasi Bomba Kuala Lumpur, Rodzlan Othman berkata pihaknya menerima panggilan daripada orang awam pada jam 6.33 pagi tadi dan tiba di lokasi kejadian 10 minit kemudian.

"Pihak bomba berjaya mengawal kebakaran di kawasan garaj motorsikal berkenaan dalam tempoh 10 minit," katanya. - Bernama

Najib ucap takziah kepada keluarga Puan Sri Janaky

Posted:

Najib ucap takziah kepada keluarga Puan Sri Janaky

Najib ucap takziah kepada keluarga Puan Sri Janaky

10/05/2014 8:12pm

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga pejuang kemerdekaan negara, Puan Sri Janaky Athi Nahappan, yang meninggal dunia akibat penumonia di kediamannya di sini, semalam.

"Sumbangan Puan Sri Janaky Athi Nahappan akan dikenang terutamanya sebagai anggota pengasas MIC," kata Najib dalam entri Twitter beliau hari ini.

Janaky, bekas senator dan antara pengasas MIC, meninggalkan seorang anak lelaki dan dua anak perempuan, lapan cucu serta seorang cicit.

Mendiang berusia 89 tahun.

Semasa hayatnya, mendiang menerima pelbagai anugerah dan pengiktirafan dalam negara dan antarabangsa.

Pada 2000, mendiang menjadi wanita keturunan India pertama berasal dari luar India untuk menerima anugerah tertinggi negara berkenaan iaitu Padma Shri daripada Presiden India sebagai mengiktiraf kerja kebajikan dan sumbangannya kepada Tentera Nasional India (INA). - Bernama

SPRM sedia bantu KKM siasat amalan jual sijil sakit

Posted:

SPRM sedia bantu KKM siasat amalan jual sijil sakit

SPRM sedia bantu KKM siasat amalan jual sijil sakit

10/05/2014 8:09pm

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedia membantu Kementerian Kesihatan menyiasat dakwaan bahawa segelintir pengamal perubatan menjual sijil perakuan sakit kepada pekerja.

Pengarah Bahagian Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali dalam satu kenyataan hari ini berkata, "SPRM boleh menyiasat memandangkan ia melibatkan elemen pemalsuan dengan tujuan memperdaya majikan dan mengaut keuntungan.

"Tindakan tegas akan diambil bagi memastikan sektor perubatan bebas rasuah atau salah guna kuasa.

"Pada masa yang sama integriti pengamal perubatan (dapat) dipertingkatkan," katanya.

Pengeluaran sijil palsu merupakan satu kesalahan di pihak pengamal perubatan dan pekerja terlibat di bawah Seksyen 18 Akta SPRM 2009.

Katanya, SPRM pernah mengambil tindakan ke atas doktor yang mengeluarkan sijil perakuan sakit palsu kepada pekerja yang tidak layak atau tidak sakit dengan doktor menerima bayaran tertentu. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved