Sabtu, 31 Mei 2014

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Rasa manis buluh betung pikat panda

Posted:

Rasa manis buluh betung pikat panda

Rasa manis buluh betung pikat panda

PADA 21 Mei lalu, satu peristiwa bersejarah dirakam apabila negara menerima pasangan beruang panda gergasi dari Dujiangyan, Chengdu, China iaitu Fu Wa (jantan) dan Feng Yi (betina).

Haiwan unik itu dipinjamkan kepada Malaysia selama 10 tahun menerusi Perjanjian Kerjasama Konservasi Antarabangsa Panda Gergasi yang ditandatangani pada Jun 2012.

Melalui perjanjian berkenaan, Malaysia menjadi antara 22 negara yang diberi penghormatan untuk menerima panda daripada negara tembok besar itu sebagai simbol keakraban selain memperingati ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik antara dua negara yang terjalin secara rasmi sejak 31 Mei 1974.

Pasangan panda yang dilahirkan pada 23 Ogos 2006 di Pusat Pemuliharaan Panda Gergasi Wolong di wilayah Sichuan itu kini ditempatkan di Zoo Negara, Hulu Klang, Selangor.

Haiwan itu diletakkan di bawah pengawasan seorang doktor dari China, tiga doktor dan enam penjaga tempatan yang sudah menjalani latihan di Thailand, Singapura dan Hong Kong, sejak setahun lalu.

Menurut Pengarah Zoologi dan Veterinar, Pusat Konservasi Panda Zoo Negara, Dr. Mat Naim Ramli, pasangan panda itu berada dalam keadaan baik dan sudah menunjukkan tanda selesa berada di zoo berkenaan.

"Feng Yi dan Fu Wa tidak meragam atau mendatangkan banyak masalah, kedua-duanya kini amat gemar makan buluh jenis betung yang dibawakan khas dari Linggi, Negeri Sembilan," jelasnya.

Pasangan panda itu dilihat menggemari buluh betung dari Linggi atau nama saintifiknya Dendrocalamus asper berbanding tiga jenis buluh lain yang dibekalkan kepadanya.

Tiga buluh lain itu ialah buluh madu yang ditanam di Lanchang, Pahang; buluh pagar (Paya Indah, Wetlands, Selangor) dan buluh galah (Bagan Datoh, Perak).

Buluh betung

Buluh betung boleh dijumpai dalam bentuk rumpun dan tunggal serta tumbuh subur di hutan lembap tropika.

Mat Naim berkata, pasangan panda itu diberikan keempat-empat jenis buluh tersebut sebagai makanan tetapi setakat ini, kedua-duanya lebih gemar memakan buluh betung.

"Kami memberi pasangan panda ini makan lapan kali sehari setiap dua jam, enam kali makan buluh betung dan dua kali buluh dari China," katanya.


KANAK-kanak teruja melihat replika panda gergasi yang diletakkan di luar Pusat Konservasi Panda Gergasi di Zoo Negara.


Ujarnya, batang buluh dipotong kecil bagi memudahkan panda tersebut makan.

Pasangan panda gergasi itu memerlukan kira-kira 20 hingga 25 kilogram (kg) buluh sehari sebagai makanan utama dan kek buluh, yang diproses daripada tepung habuk tumbuhan itu.

Bagi memastikan kesihatan Fu Wa dan Feng Yi berada pada tahap baik, makanan lain seperti rebung, buah epal dan lobak merah turut dijadikan sebagai makanan tambahan.

Buluh yang menjadi makanan utama beruang panda tersebut turut ditanam di kompleks haiwan berkenaan oleh Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) pada awal tahun 2013 lagi bagi memastikan bekalan makanan mencukupi untuk menampung keperluan sepanjang 10 tahun ia berada di negara ini.

Ketua Pengarah FRIM, Datuk Dr. Abd Latif Mohmod, berkata pihaknya mengenal pasti enam spesies buluh tempatan iaitu buluh pagar (Bambusa multiplex), buluh betung (Dendrocalamus asper), buluh siam (Thyrsostachys siamensis), buluh botol (Bambusa entricosa), buluh galah (Bambusa heterostachya) dan buluh madu (Gigantochloa albociliata), yang boleh dijadikan sumber makanan haiwan itu.

Abd. Latif berkata, buluh yang diberi makan kepada panda gergasi biasanya berusia antara 18 hingga 24 bulan kerana berkanji dan mengenyangkan haiwan itu.

Katanya, panda gergasi lebih suka makan buluh yang manis dan lembut.

"Semua bahagian buluh seperti daun, batang dan ranting diberikan kepada haiwan berkenaan. Namun, ia tidak semestinya dalam keadaan buluh segar.

"Sebaliknya ada yang akan diproses menjadi biskut dan kek untuk memberi kelainan kepada haiwan itu supaya tidak jemu," katanya.


RUANG dalaman Pusat Konservasi Panda Gergasi di Zoo Negara yang menempatkan pasangan panda Fu Wa dan Feng Yi.


Rebung

Sementara itu, Pegawai Penyelidik Kanan Cawangan Pengurusan Hutan Ladang, Bahagian Bioteknologi FRIM, Abd. Razak Othman berkata, buluh betung menjadi kegemaran pasangan panda gergasi itu disebabkan rasanya yang manis.

"Buluh betung ini ditanam mengikut kaedah keratan tampang yang menggunakan bahagian akar, dahan dan batang.

"Malah, buluh betung ini juga mempunyai saiz yang lebih besar berbanding jenis buluh yang lain.

"Berat kasar bagi sebatang pokok buluh betung yang sudah matang boleh mencecah hingga 60kg," jelasnya sambil memberitahu, buluh betung boleh mencapai ketinggian 20 meter.

Tambah Abd. Razak, buluh betung yang menjadi kegemaran panda gergasi itu ditanam di kawasan seluas 8 hektar di Kampung Kundur Hulu, Linggi.

"Antara keistimewaan buluh betung ini ialah dapat menghasilkan rebung yang berkualiti.

"Selain itu, ia juga boleh digunakan untuk tujuan pembinaan seperti perabot dan lantai.

"Hampir 10 rebung baharu boleh dihasilkan daripada sebatang buluh dalam tempoh setahun malah jangka hayat buluh juga boleh menjangkau sehingga 50 tahun," ujarnya yang berpengalaman selama 28 tahun dalam bidang tersebut.

Katanya, selain daun yang bersaiz besar, buluh betung juga mempunyai miang berwarna coklat yang jelas kelihatan pada awal pertumbuhannya.

"Miang berwarna coklat ini akan hilang apabila buluh tersebut mencapai usia setahun setengah dan mempunyai akar pada bahagian ruasnya," tambahnya.

Pembinaan kompleks panda di Zoo Negara yang bernilai RM25 juta itu membabitkan kos RM20 juta untuk tempoh sewaan selama empat tahun dan RM15 juta untuk kos penyelenggaraan.

Kompleks seluas 6,000 meter persegi itu merangkumi tiga ruang pameran utama iaitu ruang untuk bayi panda, ruang untuk panda jantan dan betina.

Bumbung berbentuk tiga dimensi daripada kaca dengan ketebalan 13.75mm dibina di kompleks terbabit bagi membolehkan cahaya matahari masuk terus ke ruang pameran secara semula jadi bagi menjimatkan penggunaan tenaga.

Kompleks tercanggih

Ruang pameran dihiasi landskap semula jadi seperti pokok buluh asli, rumput, air terjun buatan, taman batu buatan dan tangga yang diperbuat daripada buluh untuk aktiviti memanjat.

Bagi memastikan kesegaran landskap, sebanyak 48 buah lampu dipasang di sekeliling ruang kompleks terbabit bagi membantu proses fotosintesis supaya menyerupai fungsi matahari.

Malah, kompleks tersebut sudah menjalani percubaan operasi dan fungsi selepas siap sepenuhnya, khususnya dari segi kawalan suhu pada kadar antara 15 hingga 24 darjah Celsius, mengikut kesesuaian habitat panda.

Ini menjadikan kompleks terbabit lebih istimewa dan canggih, berbanding penempatan panda yang terletak di negara lain termasuk Thailand, Hong Kong dan Singapura, selain teknologi tangki tuaian air hujan bagi menjimatkan penggunaan air.

Ruang tinjau yang ditempatkan di tingkat satu di sekeliling ruang pameran utama membolehkan pengunjung melihat teletah kedua-dua panda ini secara lebih dekat.

Kompleks terbabit turut menempatkan lima bilik kurungan dan bilik senaman diperbuat daripada keluli tahan karat yang dilengkapi pendingin hawa dan katil.

Kemudahan lain seperti bilik penyediaan makanan, bilik penyimpanan makanan, makmal, klinik veterinar dengan ruang X-ray, bilik penyimpanan buluh untuk makanan panda, bilik inkubator, dan bilik pemantauan keselamatan 24 jam yang dilengkapi tiga skrin turut ditempatkan di kompleks ini.

Pasangan panda berkenaan dijangka dipertontonkan kepada orang ramai di Zoo Negara pada hujung Jun ini dengan kadar bayaran masuk sebanyak RM20 bagi dewasa, RM10 (kanak-kanak) dan tambahan RM5 untuk pelancong asing.

Lekat rama-rama hidup

Posted:

Lekat rama-rama hidup

Lekat rama-rama hidup


RAMA-RAMA hidup disemat menggunakan pin keluli pada gaun labuh untuk menarik perhatian pelancong.


PUSAT pelancongan Bao Tianman yang terletak di wilayah Henan, tengah China, mengambil pendekatan yang pelik dan luar biasa apabila menyematkan rama-rama yang masih hidup menggunakan pin keluli pada gaun labuh berwarna putih bertujuan mempromosikan keindahan alam semula jadi, flora dan fauna yang dimilikinya.

Percubaan tersebut dilakukan bagi menarik perhatian pelancong supaya mengunjungi taman berkenaan tetapi gagal.

Sebaliknya, ia menerima pelbagai reaksi negatif daripada orang ramai. Rata-rata penduduk menyifatkan tindakan tersebut sebagai kejam.

Festival itu dianjurkan oleh ketua penduduk setempat bagi mempromosikan pusat tersebut kepada orang tempatan dan luar negara.

Dalam festival tersebut, pengunjung dijanjikan dengan bermacam-macam paparan menarik mengenai serangga itu seperti kisah dongeng rama-rama, selain peragaan pakaian rama-rama.

Walaupun ekopelancongan di China dikenal pasti sebagai salah satu penyumbang pesat kepada ekonomi negara, namun, penganjur festival tersebut dilihat seolah-olah tidak memahami konsep sebenar pemuliharaan haiwan tersebut.

Rata-rata kanak-kanak yang bertandang ke festival tersebut menangis manakala orang dewasa berdiri dengan perasaan marah sebelum beredar apabila seorang wanita berpakaian gaun labuh muncul dengan berpuluh-puluh ekor rama-rama hidup disemat di atasnya.

Seorang pengunjung, Xiu Shih, 37, berkata, dia terkejut dan tidak sampai hati melihat serangga tersebut diseksa sebegitu rupa.

"Saya nampak rama-rama itu seperti mahu terbang daripada gaun tersebut tetapi gagal kerana seluruh badannya melekat.

"Saya tak sangka perkara ini terjadi dalam festival yang mempromosikan keindahan semula jadi di sini.

"Saya nampak beberapa kanak-kanak menangis dan tidak kurang juga orang dewasa," jelasnya

Dalam pada itu, seorang jurucakap memberitahu, mereka mengharapkan penganjur menganjurkan sebuah festival yang mampu memupuk perasaan sayangkan serangga tersebut dan bukannya menangkap dan membunuhnya dengan cara tersebut.

Taman tersebut merupakan sebahagian daripada Rizab Semula Jadi China yang berfungsi sebagai pusat pembelajaran untuk generasi muda.

Menerusi promosi iklan festival tersebut, penganjur turut berjanji untuk membawakan persembahan cerita dongeng berkaitan rama-rama yang dapat menggembirakan semua orang.

Mangsa rogol dendam lelaki

Posted:

Mangsa rogol dendam lelaki

Mangsa rogol dendam lelaki

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR
aqma.mohdnoor@kosmo.com.my


RUMAH tinggal yang menjadi lokasi mangsa ditahan sekumpulan lelaki dalam kejadian 20 Mei lalu.


KHAMIS lalu, akhbar melaporkan kes rogol yang melibatkan remaja bawah umur di Kelantan semakin membimbangkan dengan sejumlah 21 kes dilaporkan Januari lalu.

Meskipun jumlahnya belum mencatatkan peningkatan berbanding tahun lepas, nisbah laporan sebanyak empat kes sebulan merupakan suatu perkara yang perlu dipandang serius.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner, Azham Othman berkata, majoriti kes rogol yang dilaporkan melibatkan remaja bawah umur.

Katanya, masalah itu perlu ditangani segera bagi mengekang gejala sosial seperti itu daripada terus berlarutan.

Malah, pelbagai program bagi mendidik rakyat berhubung perkara itu juga perlu digiatkan.

Terbaru, pada 20 Mei lalu, seorang remaja perempuan berusia 14 tahun mendakwa dirogol oleh 38 lelaki secara bergilir-gilir.

Remaja yang merupakan pelajar tingkatan tiga di sebuah sekolah di Kuala Krai itu dirogol di sebuah rumah kosong yang terletak di Ketereh.

Dalam kejadian pukul 7.30 malam itu, mangsa bersama seorang rakan lelaki pergi ke Ketereh untuk bertemu dengan seorang rakan wanita di sebuah rumah kayu kosong yang dikelilingi semak.

Mangsa dan rakan lelakinya bertemu dengan seorang lagi lelaki yang membawa mereka ke rumah kosong tersebut.

Belum sempat mereka beredar dari rumah tersebut, seorang lelaki berusia lingkungan 40-an bersama hampir 40 lelaki yang lain menghampiri mangsa dan rakannya.

Mereka dibawa ke dalam sebuah bilik, ditampar dan dirogol secara bergilir-gilir sehingga pengsan sambil disaksikan rakan lelaki mereka.

Katanya, apabila mangsa tersedar, rakan lelakinya memberitahu bahawa dia telah dipaksa untuk menyaksikan mangsa dan seorang lagi rakannya dirogol oleh 38 lelaki.

Tinjauan mendapati, untuk memasuki kampung tersebut dan sampai ke lokasi kejadian perlu melalui kebun getah dan sawah.

Susulan kejadian itu, seramai 12 individu berusia antara 17 hingga 40 tahun dari Kampung Hutan Pasir termasuk remaja perempuan 17 tahun yang mendakwa menjadi mangsa jenayah itu, ditahan polis bagi membantu siasatan.


BILIK yang dipercayai menjadi lokasi pelajar dirogol 38 lelaki di Hutan Pasir, Ketereh, Kelantan.


Benci

Sementara itu, Ketua Jabatan Pembangunan Manusia dan Pengajian Keluarga di Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia, Dr. Zainal Madon berkata, kejadian rogol dapat memberi kesan psikologi kepada mangsa dari segi mental, emosi, perlakuan dan sosial.

"Kesan psikologi menjadi lebih serius sekiranya kejadian rogol ini berlaku secara kejam.

"Daripada segi mental, ia menyebabkan kecelaruan mental akibat trauma kesan dirogol. Malah, mangsa rogol juga akan kerap membayangi peristiwa tersebut dan seringkali menunjukkan simptom seperti terkejut atau ketakutan," ujarnya.

Tambahnya, kesan psikologi akan mengakibatkan emosi seseorang menjadi tidak stabil, tertekan, sedih, tidak puas hati, benci dan takut.

"Perkara ini akan membawa kepada kemurungan atau emosi yang tidak terkawal seperti menjerit, histeria atau bertindak agresif. Jika keadaan ini berlarutan, ia boleh mengganggu kehidupan sosial seseorang.

"Mangsa akan berasa malu, hilang keyakinan diri dan fobia untuk berinteraksi dan berhubung dengan orang lain. Malah, ia menyebabkan mangsa tidak mahu hadir ke sekolah, serta malu berjumpa rakan-rakan dan masyarakat.

"Selain itu, mangsa juga akan menyimpan perasaan dendam terhadap kaum lelaki," jelasnya.

Katanya, keluarga perlu memainkan peranan dalam memberi sokongan moral dan emosi bagi membantu mangsa rogol.

"Selain itu, sesi kaunseling juga perlu diadakan bagi membantu mangsa memulihkan kembali keyakinan, meluahkan emosi yang terpendam dan membina semula personaliti dan jati dirinya.

"Usaha menjejaki si perogol juga mesti dilakukan secara berterusan dan mengenakan hukuman terhadap si pelaku dapat meredakan perasaan tidak puas hati mangsa," beritahu beliau.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved