Sabtu, 31 Mei 2014

Kosmo Online - Dunia


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


AS sahkan rakyatnya lakukan serangan berani mati

Posted:

AS sahkan rakyatnya lakukan serangan berani mati

AS sahkan rakyatnya lakukan serangan berani mati

IMEJ yang disiarkan kumpulan Barisan Al-Nusra menunjukkan wajah Moner yang dipercayai melakukan serangan berani mati di wilayah Idlib pada 25 Mei lalu.- AFP


WASHINGTON - Seorang lelaki warga Amerika Syarikat (AS) yang berjuang untuk sebuah kumpulan jihad Islam telah melakukan serangan berani mati di wilayah Idlib, Syria.

Jurucakap Jabatan Negara AS, Jen Psaki berkata kelmarin, identiti lelaki tersebut dikenali sebagai Moner Mohammad Abu-Salha.

Moner dipercayai mendalangi serangan bom dengan menggunakan sebuah trak untuk menyerang askar-askar tentera Presiden Bashar Al-Assad pada Ahad lalu di wilayah tersebut.

Psaki bersetuju, ia merupakan serangan berani mati pertama yang dilakukan oleh seorang warga AS sejak peperangan saudara di Syria bermula pada Mac 2011.

Namun, beliau tidak dapat memberikan perangkaan yang tepat berhubung jumlah rakyat AS yang telah datang ke Syria untuk berjuang menentang askar-askar Bashar.

Akhbar New York Times melaporkan, kira-kira 100 warga AS dipercayai telah pergi ke Syria untuk menyertai golongan penentang untuk menyingkirkan Bashar.

Moner dipercayai menyertai kumpulan Barisan Al-Nusra yang telah diharamkan AS kerana ia dianggap sebagai kumpulan pengganas.

Menurut akhbar New York Times, Moner berumur dalam lingkungan 20-an dan tinggal di negeri Florida.

Dia dipercayai menghabiskan masa selama dua bulan berlatih di sebuah kem latihan di bandar Aleppo.

Ketika melakukan serangan itu, Moner melakukan kunjungan buat kali kedua selepas pulang ke AS lewat tahun lalu.

Seramai 162,000 orang terbunuh dalam peperangan saudara di Syria. - AFP

Tunjuk perasaan besar-besaran di Bangkok

Posted:

Tunjuk perasaan besar-besaran di Bangkok

Tunjuk perasaan besar-besaran di Bangkok


SEORANG anggota polis berpakaian biasa menangkap seorang lelaki yang melakukan tunjuk perasaan antirampasan kuasa di Bangkok semalam.- REUTERS


BANGKOK - Para penunjuk perasaan antirampasan kuasa akan menguji kesabaran ketua rampasan kuasa, Jeneral Prayuth Chan-ocha (gambar kecil) pada hari ini.

Kumpulan penunjuk perasaan itu merancang mengadakan tunjuk perasaan besar-besaran selepas Prayuth menyatakan, pilihan raya tidak akan diadakan dalam tempoh lebih setahun.

Menurut Prayuth, pilihan raya umum tidak akan diadakan sehingga kerajaan tentera yang merampas kuasa pada 22 Mei lalu melakukan pembaharuan dalam bidang pentadbiran.

Tentera merampas kuasa dengan menyingkirkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri sementara, Niwattumrong Boonsongpaisan.

Niwattumrong mengambil alih jawatan sebagai Perdana Menteri selepas Yingluck Shinawatra meletakkan jawatan kerana disingkirkan menerusi Mahkamah Perlembagaan.

Mahkamah Perlembagaan mendapati Yingluck bersalah kerana menukarkan seorang pegawai tinggi kerajaan demi kepentingan politiknya.

Prayuth melakukan rampasan kuasa demi kestabilan politik selepas bandar raya ini dibanjiri para penunjuk perasaan antikerajaan yang menentang pentadbiran Yingluck. - Agensi

Pakaian peminat skuad bola sepak England dikritik

Posted:

Pakaian peminat skuad bola sepak England dikritik

Pakaian peminat skuad bola sepak England dikritik

SEORANG model lelaki memakai pakaian bendera England yang dicipta Asda di London kelmarin. - Agensi


LONDON - Rangkaian pasar raya Asda dikritik kerana mencipta fesyen pakaian berbentuk bendera England yang kelihatan mirip kumpulan pelampau kulit putih di Amerika Syarikat iaitu Ku Klux Klan.

Pakaian tersebut yang mempunyai penutup kepala dihasilkan untuk para peminat skuad bola sepak England yang akan bertanding pada Pusingan Akhir Bola Sepak Piala Dunia 2014.

Pusingan akhir itu akan berlangsung pada 12 Jun hingga 13 Julai depan di Brazil.

Menurut Asda kelmarin, pakaian itu cuma menampilkan bendera England yang mempunyai penutup kepala.

Penutup kepala itu disediakan kerana cuaca di England tidak menentu.

Rangkaian pasar raya itu dimiliki syarikat gergasi peruncitan Amerika Syarikat, Wal-Mart. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved