Isnin, 26 Mei 2014

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Mohd. Asrul berdarah perwira

Posted:

Mohd. Asrul berdarah perwira

Mohd. Asrul berdarah perwira

BERGELAR cicit saudara kepada seorang perwira negara, Leftenan Muda Adnan Saidi yang terkorban dalam pertempuran di Bukit Chandu, Singapura demi mempertahankan tanah air, menggamit rasa syahdu dalam diri Mohd. Asrul Halim Ahmad.

Meskipun tidak berpeluang bersua muka dengan moyang saudaranya itu, Mohd. Asrul Halim dapat merasakan darah pejuang mengalir dalam dirinya.

Apatah lagi, apabila ramai yang mendakwa wajah lelaki berusia 30 tahun itu sangat mirip dengan Leftenan Muda Adnan apabila gambar mereka digandingkan.

Ironinya, di sebalik persamaan wajah tersebut, ada kisah yang mungkin menjadi penyebabnya.

Menurut Mohd. Asrul, sewaktu ibu mengandungkannya, bapanya begitu berminat mengumpulkan gambar-gambar lama Leftenan Muda Adnan sejak beliau kecil hinggalah dewasa.

"Koleksi gambar tersebut kemudian disimpan dalam sebuah album yang turut menceritakan kisah perjuangan beliau. Mungkin disebabkan itulah muka saya ada iras dengannya," kata Mohd. Asrul ketika ditemui Kosmo! di Kampung Sungai Merab Tengah, Kajang, Selangor baru-baru ini.

Bagaimanapun, album tersebut tiada dalam simpanan mereka kerana telah diberi kepada wakil sebuah agensi media dari Singapura yang mahu meminjamnya sebagai rujukan ketika mengunjungi keluarganya pada tahun 1994.

Malangnya, album berkenaan yang sepatutnya menjadi warisan berharga kepada keturunan Leftenan Muda Adnan itu tidak dipulangkan hingga kini.


LEFTENAN MUDA ADNAN


Waris

Dilahirkan pada 29 Mac 1984, Mohd. Asrul merupakan anak sulung daripada empat adik beradik. Ayahnya, Ahmad Abdullah, 55, merupakan cucu kepada Fatimah Saidi iaitu kakak kepada Leftenan Muda Adnan.

Selain Fatimah, Leftenan Muda Adnan mempunyai empat adik lelaki iaitu Ahmad, Hashim, Amarullah dan Dahlan. Dua adiknya, Ahmad dan Amarullah juga merupakan anggota tentera.

Namun, Ahmad terkorban dalam pertempuran selepas memasuki tentera laut pada tahun 1939. Kapalnya, HMS Pelanduk ditenggelamkan oleh Jepun dalam pelayaran ke Australia.

Bagi Mohd. Asrul, dia mula mengetahui sejarah Leftenan Muda Adnan pada usia 10 tahun. Ketika itu, keluarganya sering menceritakan kisah moyang saudaranya yang sanggup berjuang hingga ke titisan darah terakhir semata-mata untuk mempertahankan Bukit Chandu.

Kemudian, ketika berada di sekolah menengah (tingkatan dua), dia ada terbaca buku sejarah yang termasuk dalam sukatan pelajaran tentang keberanian Leftenan Muda Adnan sekali gus melonjakkan semangatnya untuk bergelar askar apabila dewasa kelak.

"Apabila mengetahui susur galur keturunan yang mempunyai darah perwira, saya turut memasang cita-cita untuk menjadi anggota tentera. Namun, impian tersebut terpaksa saya lupakan lantaran nenek sebelah ayah tidak mengizinkan.

"Selepas arwah nenek meninggal pada tahun 2011, memang saya ada cuba memohon untuk memasuki tentera tetapi gagal kerana sudah melebihi usia yang ditetapkan," jelasnya yang berusia 27 tahun ketika membuat permohonan tersebut.


KEBERANIAN dan semangat juang Askar Melayu dalam menentang penjajah perlu diserap oleh generasi muda masa kini.


Meskipun agak kecewa kerana cita-citanya tidak tercapai, Mohd. Asrul tidak berputus asa dalam menjalani kehidupan. Sebaliknya bapa kepada dua orang cahaya mata ini yakin dengan setiap ketentuan Allah.

"Apa yang berlaku pasti ada hikmahnya. Saya reda dan menerimanya dengan hati terbuka. Apa yang penting, usai solat lima waktu, saya tidak pernah lupa menghadiahkan al-Fatihah khusus buat moyang saudara saya itu.

"Malah, setiap tahun keluarga kami akan membuat majlis tahlil dan doa selamat untuk arwah Leftenan Muda Adnan yang jenazahnya tidak dapat disemadikan mengikut syarak kerana mayatnya tidak ditemui selepas pertempuran berdarah itu," tuturnya yang bekerja di Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) sebagai juruukur hak milik.

Kenangan

Dalam pada itu, Ahmad mengakui apabila terkenangkan pengorbanan datuk saudara bersama anggota pasukan askar Melayu ketika itu, hatinya bergetar.

Marah, geram, sedih dan sayu bercampur-baur dalam dirinya. Namun, sebagai umat Islam, dia tetap akur dengan qada dan qadar Allah.

"Rasa marah saya pada tentera Jepun sukar untuk padam dalam jiwa. Walaupun sudah 72 tahun peristiwa ini berlaku, ia seperti terbayang-bayang di fikiran bagaimana suasana pertempuran yang dihadapi Leftenan Muda Adnan.


MOHD. ASRUL bersama isteri dan anak-anak bangga kerana mempunyai hubungan darah dengan pejuang negara, Leftenan Muda Adnan.


"Doa saya, moga roh beliau tenang di alam sana dan dihimpunkan bersama para syuhada meskipun matinya tanpa kubur sebagai tanda," ungkap Ahmad yang memakai gelang peluru mortar sebagai lambang semangat cucu seorang perwira.

Tambah Ahmad, beliau juga bersyukur kerana jasa dan pengorbanan Leftenan Muda Adnan masih dihargai oleh pihak kerajaan.

"Ini termasuklah menamakan sebuah sekolah di Kajang dan kereta perisai tentera sempena nama Leftenan Muda Adnan," ujarnya.

Kepada mereka yang mahu menyusuri perjuangan Leftenan Muda Adnan, bolehlah mengunjungi Memorial Reflections di Bukit Chandu, Singapura yang mengabadikan banyak sejarah Perang Dunia Kedua di sana.

Fosil dinosaur terbesar

Posted:

Fosil dinosaur terbesar

Fosil dinosaur terbesar


ORANG ramai menyaksikan fosil dinosaur berupa tulang kaki besar berukuran 2.4 meter.


AHLI paleontologi di wilayah Pantagonia, kawasan pedalaman Argentina telah menemui fosil dinosaur yang disifatkan terbesar pernah dijumpai setakat ini.

Penemuan fosil yang tersorok di celah-celah gunung itu dijangka mampu memberi penjelasan tentang kehidupan prasejarah.

Mahkluk yang dipercayai spesies baharu Titanosaur itu digambarkan mempunyai leher panjang, sauropod berekor panjang, berjalan menggunakan empat kaki dan hidup pada zaman batu kapur kira-kira 90 juta tahun dahulu.

Penyelidik mengatakan dinosaur yang memakan tumbuh-tumbuhan itu mempunyai berat badan bersamaan 14 ekor gajah Afrika atau kira-kira 100 tan dan menjangkau sehingga 40 meter panjang.

Rekod mahkluk terbesar sebelum ini dipegang juga di Argentina ialah Argentinosaurus yang dianggarkan berukuran 36.6 meter panjang.

Tulang paha fosil Titanosaur baharu tersebut nampak lebih besar dan panjang berbanding seorang ahli paleontologi yang berbaring di sisinya.

Tulang-tulang sekurang-kurangnya tujuh ekor dinosaur termasuk beberapa ekor dipercayai berusia muda telah ditemui di tapak berkenaan.

"Ini penemuan yang paling lengkap bagi jenis dinosaur gergasi di dunia bahkan satu penemuan bersejarah bagi sains," kata Jose Luis, salah seorang daripada lapan ahli sains yang mengambil bahagian dalam kajian itu.

Fosil tersebut ditemui secara tidak sengaja pada tahun 2011 oleh seorang pekerja ladang di kawasan pedalaman di wilayah Pantagonia di Chubut iaitu 1,300 kilometer di selatan Buenos Aires.

Fosil pertama yang ditemui pekerja tersebut ialah tulang kaki besar berukuran 2.4 meter.

Gambaran jelas

Hasil maklumat tersebut, penggalian mula dilancarkan pada Januari tahun lalu yang kemudiannya membawa kepada penemuan tulang ekor yang lengkap, batang tubuh dan leher.

Menerusi fosil tersebut, ia akan memberi gambaran jelas tentang rupa keseluruhan haiwan itu sama seperti semasa ia hidup.

Carballido, 36, yang merupakan sebahagian daripada pasukan penyelidik Argentina dan Sepanyol memberitahu, kumpulan tersebut telah menemui 10 vertebra batang tubuh, 40 tulang ekor, bahagian leher dan kaki yang lengkap.


DINOSAUR dipercayai spesies baharu Titanosaur ini digambarkan berleher panjang, sauropod berekor panjang dan mempunyai empat kaki.


"Sehingga kini, apa yang diketahui di seluruh dunia tentang sauropod adalah daripada penemuan pecahan-pecahan fosil.

"Setakat ini, kita hanya dapat mengeluarkan kira-kira 20 peratus fosil dari tapak itu dan percaya lebih banyak tulang belum lagi ditemui," kata ahli paleontologi dari Muzium Egido Feruglio di selatan bandar Trelew yang menyifatkan penemuan itu sebagai luar biasa.

Pada masa sama, para penyelidik juga menemui apa yang mereka percaya adalah sisipan otot yang secara tidak langsung akan membantu mereka membina semula bentuk otot mahkluk itu sekali gus mengenal pasti jumlah tenaga yang diperlukan untuk memindahkannya.

Selain tinggalan rangka, cetakan fosil daun dan batang turut ditemui dan ia dijangka boleh membantu penyelidik membina semula ekosistem pada masa itu.

"Kita akan dapat melakukan pembinaan semula dengan sangat tepat dan menjawab banyak persoalan," kata Carballido.

Keputusan pertama

Setakat ini, spesies baharu itu masih kekal tidak dinamakan dan ahli saintis menganggarkan mereka akan menerbitkan keputusan pertama pada tahun depan.

"Kajian itu akan dilakukan dalam beberapa peringkat. Pertamanya, kami akan membentangkan spesies baharu dan ciri-ciri karakternya," kata Carballido sambil menambah, kajian mengenai perincian biologi haiwan dan cara ia membesar turut dilaksanakan.

Sementara itu, Pakar Antropologi dan Fosil di Muzium Sejarah Semula Jadi London, Paul Barret mengingatkan bahawa dakwaan dinosaur tersebut adalah terbesar pernah ditemui masih perlu disahkan.

"Ini satu penemuan inspirasi baharu daripada dinosaur yang benar-benar besar.

"Bagaimanapun, kita perlu tahu lebih lanjut mengenai saiz keseluruhan, nisbah rangka dan menggunakan beberapa kaedah berbeza untuk menyiasat kemungkinan lebarnya sebelum memutuskan ia dinosaur terbesar," kata Barret. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved