Rabu, 21 Mei 2014

Kosmo Online - Komuniti Kita


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


22 guru ikuti program pembelajaran astronomi

Posted:

22 guru ikuti program pembelajaran astronomi

22 guru ikuti program pembelajaran astronomi


AZREENA (depan lima dari kanan) bergambar dengan 22 orang guru yang menyertai program Pembelajaran Informal Astronomi Untuk Guru di Planetarium Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini.


ILMU ASTRONOMI. Seramai 22 guru dari 22 buah sekolah menengah di Lembah Klang menyertai program Pembelajaran Informal Astronomi Untuk Guru di Planetarium Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Program yang berlangsung selama tiga hari itu merupakan usaha sama antara Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Agensi Angkasa Negara (Angkasa).

Pengarah Bahagian Pendidikan Sains Angkasa, Azreena Ahmad berkata, program yang diadakan sejak 2008 itu bertujuan untuk memperkukuhkan lagi pengalaman mengajar dalam kalangan guru-guru dari segi pengetahuan sains angkasa.

"Mereka hanya tahu mengenai teori dan perlu bergantung kepada imaginasi jika tidak terdedah kepada latihan praktikal mengenai pengetahuan sains angkasa," katanya.

Cucu A.B Hubback rasmi pameran seni bina warisan

Posted:

Cucu A.B Hubback rasmi pameran seni bina warisan

Cucu A.B Hubback rasmi pameran seni bina warisan


PETER RONALD BARBOR (dua dari kanan) bersama Ketua Pengarah Jabatan Muzium Malaysia, Datuk Ibrahim Ismail (tiga dari kanan) melihat pameran Temasya Seni Bina Warisan A.B Hubback di Muzium Tekstil Negara, Kuala Lumpur baru-baru ini.


LAWATAN BERSEJARAH. Selepas lebih 100 tahun pembinaan bangunan bersejarah seperti Sultan Abdul Samad dan Masjid Jamek, baru-baru ini cucu kepada pelukis pelan bangunan bersejarah itu, Dr. Peter Ronald Barbor-Hubback membuat lawatan buat pertama kali ke Kuala Lumpur bagi melihat sendiri keindahan bangunan itu.

Dua bangunan yang menggunakan sentuhan seni bina Moorish dan Moghul mendapatkan sentuhan rekaan dan kreativiti lukisan pelan mendiang datuk beliau, Brigadier Jeneral Arthur Benison Hubback (A.B Hubback) sekitar tahun 1890-an.

Menurut Peter Ronald Barbor, kedatangan beliau ke Malaysia sebenarnya diundang oleh Pertubuhan Arkitek Malaysia untuk merasmikan pameran Temasya Seni Bina Warisan A.B Hubback di Tanah Melayu di Muzium Tekstil Negara, Jalan Sultan Hishamuddin baru-baru ini.

"Saya terharu dapat datang ke Kuala Lumpur dari United Kingdom untuk melihat sendiri bangunan-bangunan bersejarah yang mendapat sentuhan seni bina datuk saya," katanya.

Pameran secara percuma itu berlangsung sehingga 30 Jun ini.

100 sertai X-Plorecs Berbasikal 2014 di Sungai Petani

Posted:

100 sertai X-Plorecs Berbasikal 2014 di Sungai Petani

100 sertai X-Plorecs Berbasikal 2014 di Sungai Petani


SEBAHAGIAN peserta bergambar sebelum memulakan pertandingan X-Plorecs Berbasikal 2014 di Gelanggang Futsal 1Malaysia Taman Semarak, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.


SEMANGAT. Seramai 100 peserta menyertai pertandingan X-Plorecs Berbasikal 2014 di Gelanggang Futsal 1Malaysia Taman Semarak, Sungai Pasir, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Pertandingan yang julung-julung kali diadakan itu merupakan anjuran Persatuan Belia Warisan Bersatu Harmoni, Taman Semarak.

Setiausaha pertandingan, Mohd. Shawal Shaari berkata, melalui pertandingan itu setiap peserta yang dibahagikan kepada enam kumpulan perlu berkayuh sejauh 30 kilometer melalui jalan kampung termasuk Teluk Wang Besar, Teluk Wang Kecil dan Taman Delima.

"Matlamat utama pertandingan ini adalah bagi mengeratkan hubungan antara peserta di samping mempromosi amalan gaya hidup sihat," katanya.

Johan pertandingan itu dimenangi Pasukan Firasat Insan manakala naib juara pula disandang oleh Pasukan Sekolah Menengah Kebangsaan Bakar Arang.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved