Ahad, 6 April 2014

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Menteri Besar berhak mencampuri bola sepak

Posted:

Menteri Besar berhak mencampuri bola sepak

Menteri Besar berhak mencampuri bola sepak

06/04/2014 10:43pm

KUALA TERENGGANU - Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said menyatakan bahawa beliau berhak mencampuri urusan bola sepak kerana kerajaan negeri mengeluarkan dana besar untuk menanggung perbelanjaan pasukan Terengganu dan T-Team dalam pertandingan Liga Super.

"Semua Menteri Besar berhak ke atas pasukan negeri masing-masing kerana dana terbesar untuk perbelanjaan setiap pasukan adalah daripada kerajaan negeri dan bukan daripada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM)," katanya.

Beliau mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufek Abdul Razak yang menyatakan Menteri Besar itu tidak kena mengena dengan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) dalam isu 'insiden terowong'.

Ahmad membidas jawatankuasa itu berhubung keputusan mengenakan denda RM30,000 ke atas Johor Darul Ta'zim (JDT) atas 'insiden terowong' di Stadium Larkin Johor, pada 1 Febuari lepas.

Menurut Ahmad, jawatankuasa itu membuat keputusan terpilih atau 'pilih bulu' kerana hanya menjatuhkan hukuman denda terhadap JDT kerana gagal menyediakan kawalan keselamatan di stadium sehingga mencetuskan insiden itu. - Bernama

Demam denggi menurun kepada 1,300 kes minggu lepas

Posted:

Demam denggi menurun kepada 1,300 kes minggu lepas

Demam denggi menurun kepada 1,300 kes minggu lepas

06/04/2014 10:00pm

MELAKA - Demam denggi menurun kepada kira-kira 1,300 kes di seluruh negara minggu lepas berbanding 2,500 kes yang dilaporkan pada minggu sebelumnya.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata, penurunan sebanyak 1,200 kes itu berikutan pelbagai usaha Kementerian Kesihatan dalam mengawal pembiakan nyamuk Aedes terutama di kawasan berisiko.

Namun, katanya, wabak denggi masih belum dapat ditangani sepenuhnya masa ini kerana sikap rakyat terhadap isu itu masih di tahap rendah.

"Kesedaran rakyat tentang wabak ini amat tinggi tetapi mereka tidak ubah sikap (untuk mencegah wabak itu).

"Ia memerlukan usaha yang jitu daripada pelbagai pihak terutama masyarakat," katanya selepas melancarkan cakera padat 'Tirupugal' yang mengandungi 22 lagu keagamaan Hindu di sini, hari ini.

Menurut Subramaniam, sehingga kini, sebanyak 25,000 kes demam denggi dilaporkan di seluruh negara dengan 63 kematian dicatatkan sejak Januari lepas. - Bernama

Dua maut, 23 lagi cedera akibat empat letupan bom di Yala

Posted:

Dua maut, 23 lagi cedera akibat empat letupan bom di Yala

Dua maut, 23 lagi cedera akibat empat letupan bom di Yala

06/04/2014 8:51pm

YALA - Empat letupan bom menggegarkan bandar Yala di selatan Thailand petang tadi menyebabkan dua orang maut manakala 23 lagi cedera.

Seorang yang terkorban dalam kejadian 3.50 petang waktu tempatan itu meninggal dunia di hospital manakala seorang lagi ditemui rentung dalam sebuah kereta.

Letupan di bandar itu berlaku akibat bom dipercayai diletakkan di kereta, motosikal, mesin juruwang automatik dan di hadapan.

Menurut saksi kejadian, lokasi letupan adalah di persimpangan kawasan beli

belah.

Jurucakap Tentera Bahagian Keempat, Kolonel Pramoth Prom-in berkata, semua mangsa adalah orang awam dan sasaran kali ini berada di luar kawasan selamat yang dikawal rapi pihak keselamatan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved