Jumaat, 14 Mac 2014

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lapan hektar hutan di Pulau Aman terbakar

Posted:

Lapan hektar hutan di Pulau Aman terbakar

Lapan hektar hutan di Pulau Aman terbakar

14/03/2014 8:52pm

BATU KAWAN - Kebakaran lebih lapan hektar kawasan hutan di Pulau Aman, di sini belum dapat dipadamkan sepenuhnya berikutan keadaan cuaca yang panas dan kering.

Ketua Operasi Bomba dan Penyelamat Pulau Pinang, Azhar Samat berkata, sejak kebakaran pada pukul 3.30 petang semalam, seramai 25 anggota bomba ditugaskan di kawasan itu.

"Operasi tertumpu kepada dua bahagian hutan berkenaan dan kami cuba mengawal api bagi mengelak ia merebak ke rumah penduduk.

"Sehingga ini usaha memadamkan api telah lebih 24 jam," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Masalah muka bumi yang curam, ketiadaan pili bomba dan jalan darat untuk sampai ke pulau itu sehingga anggota-anggota bomba terpaksa mengepam air laut antara faktor mengapa api sukar dipadam dengan cepat. - Bernama

Gabenor Jakarta dipilih untuk calon Presiden Indonesia

Posted:

Gabenor Jakarta dipilih untuk calon Presiden Indonesia

Gabenor Jakarta dipilih untuk calon Presiden Indonesia

14/03/2014 8:15pm

JAKARTA - Parti pembangkang utama Indonesia mempertaruhkan populariti Gabenor Jakarta, Joko Widodo sebagai calon untuk merebut jawatan Presiden hari ini sekali gus meletakkan beliau sebagai pesaing utama dalam pilihan raya yang bakal diadakan pada Julai nanti.

Sebuah kaji selidik di sini telah menunjukkan bahawa Joko yang lebih mesra dengan panggilan Jokowi mampu memenangi jawatan presiden itu dengan mudah jika dicalonkan.

Joko dianggap sebagai muka baharu berbanding calon lain yang telahpun bertanding beberapa kali sebelum ini malah sejak era demokrasi dan kebanyakannya mempunyai kaitan dengan pihak ketenteraan.

Media Indonesia sejak beberapa bulan yang lalu telah memerhatikan setiap langkah dalaman Parti Demokratik Perjuangan (PDI-P) untuk melihat sama ada bekas Presiden dan Pengerusi Parti itu, Megawati Sukarnoputri akan meletakkan jawatan dan memberi laluan kepada Joko menjawat jawatan tersebut.

Anak perempuan kepada Megawati, Puan Maharani, selaku pegawai kanan rasmi PDI-P turut membacakan kenyataan daripada ibunya yang mengatakan bahawa dia menyokong Joko Widodo sebagai calon presiden daripada Parti Demokrasi Perjuangan Indonesia.

Joko yang memakai baju flanel dan turut merupakan penggemar band rock termasuk Metallica telah menonjolkan dirinya sebagai pemimpin yang dekat di hati rakyat. Beliau dipercayai memperoleh sokongan pelbagai pihak untuk mencorak tampuk kepimpinan yang baharu. - AFP

Pandelela-Mun Yee raih gangsa Kejohanan Siri Dunia di Beijing

Posted:

Pandelela-Mun Yee raih gangsa Kejohanan Siri Dunia di Beijing

Pandelela-Mun Yee raih gangsa Kejohanan Siri Dunia di Beijing

14/03/2014 7:21pm

KUALA LUMPUR - Jaguh acara terjun Malaysia, Pandelela Rinong Pamg dan Leong Mun Yee merangkul pingat gangsa dalam acara 10m platform seirama wanita di Kejohanan Terjun Siri Dunia FINA 2014 di Beijing, China hari ini.

Pasangan negara itu mengumpul 303.96 mata untuk meraih gangsa, kejohanan yang berlangsung di Pusat Akuatik Nasional di Beijing.

Pasangan China, Chen Ruolin dan Liu Huixia seperti dijangka memenangi pingat emas setelah mengumpul 347.52 mata dan pingat perak menjadi milik gandingan Kanada, Roseline Filion dan Meaghan Benfeito dengan jumlah 307.56 mata.

Bagaimanapun pasangan acara 3m papan anjal seirama lelaki negara, Ahmad Amsyar Azman dan Ooi Tze Liang gagal menyerlah selepas menduduki tempat terakhir daripada tujuh pasangan dengan 366.99 mata.

Pasangan wanita negara acara 3m papan anjal seirama Cheong Jun Hoong dan Ng Yan Yee juga perlu meningkatkan prestasi mereka selepas kedua-duanya terikat di tempat kelapan dengan 282.60 mata. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved