Rabu, 29 Januari 2014

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pelajar sekolah menengah kerajaan dan swasta dipelawa sertai Kuiz ASEAN

Posted:

Pelajar sekolah menengah kerajaan dan swasta dipelawa sertai Kuiz ASEAN

Pelajar sekolah menengah kerajaan dan swasta dipelawa sertai Kuiz ASEAN

29/01/2014 10:05pm

KOTA KINABALU - Semua pelajar di sekolah menengah kerajaan dan swasta di Sabah dipelawa menyertai pertandingan Kuiz ASEAN yang penyertaannya dibuka secara dalam talian sejak 13 Januari lalu hingga 13 Februari depan.

Pengarah Jabatan Penerangan Sabah, Almain Ajirul berkata, pertandingan berkenaan terbuka kepada pelajar warganegara Malaysia dan berumur antara 15 hingga 17 tahun pada tahun ini serta fasih bertutur dan menulis dalam bahasa Inggeris.

"Kuiz ASEAN merupakan salah satu program utama di bawah kalendar ASEAN COCI (Committee of Information and Culture) dan dilaksanakan dua kali setahun di peringkat kebangsaan dan serantau. Kuiz ASEAN 2014 merupakan penganjuran kali ke-6 sejak diperkenalkan pada tahun 2002," katanya.

Almain yang juga Pengerusi Kuiz ASEAN peringkat negeri Sabah berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pengelola pertandingan peringkat negeri dan daerah di sini hari ini.

Katanya antara objektif Kuiz ASEAN yang bertema "Moving forward in unity, to a peaceful and prosperous community" termasuk meningkatkan tahap pengetahuan dan kesedaran mengenai hal ehwal ASEAN dalam kalangan peserta serta mendedahkan mereka dengan aspek kebudayaan, politik, ekonmomi dan sosial negara-negara Asean.

Katanya, semua peserta akan bertanding atas nama individu dan bukannya secara berkumpulan walaupun peserta mewakili sekolah yang sama dan berharap guru penyelaras di semua sekolah akan memainkan peranan menggalakkan pelajar mengambil bahagian. Peserta perlu mendaftar secara dalam talian iaitu di laman web Jabatan Penerangan iaitu www.penerangan.gov.my melalui guru penyelaras di sekolah masing-masing, bermula 13 Januari hingga 13 Februari 2014.

Almain berkata tiga peserta terbaik di peringkat pertandingan akhir yang akan dijalankan secara langsung di Angkasapuri, Kuala Lumpur, akan mewakili Malaysia ke pertandingan peringkat serantau ASEAN pada 8 Ogos 2014 di Ho Chi Min City, Vietnam. - Bernama

Kastam Selangor rampas mercun dan bunga api bernilai RM2.8 juta

Posted:

Kastam Selangor rampas mercun dan bunga api bernilai RM2.8 juta

Kastam Selangor rampas mercun dan bunga api bernilai RM2.8 juta

29/01/2014 9:52pm

PELABUHAN KLANG - Jabatan Kastam Diraja Selangor merampas mercun dan bunga api seberat 60 tan bernilai RM2.8 juta dalam satu serbuan ke atas empat stor di kawasan ladang kelapa sawit sekitar Batu Arang, Rawang pada Ahad lepas.

Pengarahnya, Badaruddin Mohamed Rafik berkata, serbuan dijalankan hasil

maklumat orang awam dan siasatan mendapati stor tersebut digunakan sebagai tempat menyimpan barang larangan itu bagi kegunaan semasa sambutan Tahun Baru Cina hujung minggu ini.

Menurut Badaruddin, mercun dan bunga api itu mempunyai nilai cukai sebanyak RM1.8 juta manakala rokok putih tidak sah pula bernilai cukai RM2.8 juta.

Bagaimanapun, tiada sebarang tangkapan semasa serbuan itu dan pihaknya sedang mengesan pemilik ladang berkenaan bagi membantu siasatan.

Badaruddin berkata, kes disiasat di bawah Seksyen 135 (1)(d) Akta Kastam 1967 dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak kurang daripada 10 kali ganda dan tidak lebih daripada 20 kali ganda nilai barang rampasan atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

- Bernama

Seorang bayi lelaki ditemui ditinggalkan di hadapan pintu rumah

Posted:

Seorang bayi lelaki ditemui ditinggalkan di hadapan pintu rumah

Seorang bayi lelaki ditemui ditinggalkan di hadapan pintu rumah

29/01/2014 9:46pm

KOTA BHARU - Seorang bayi lelaki ditemui ditinggalkan bersama sekeping nota dan sebuah beg pakaian di sebuah rumah di Kampung Jerulong, Salor di Pasir Mas, dekat sini hari ini.

Pemilik rumah tersebut, Nora Syettah Mohd Zain, 41, berkata, beliau terkejut apabila terdengar tangisan bayi berkenaan pada pukul 4.40 pagi

tadi.

Turut ditemui peralatan bayi dan nota yang memaklumkan mengenai jadual

penyusuan bayi berkenaan.

Ketua Polis Daerah Kota Baharu, Asisten Komisioner Polis Azham Othman berkata, berdasarkan nota yang ditinggalkan itu, bayi berusia 13 hari itu perlu diberi susu setiap 3 jam sehingga mencapai berat 2 kilogram.

"Keadaan bayi itu sihat dan tiada sebarang kesan kecederaan tetapi dalam

keadaan kesejukan walaupun dibaluti dengan selimut," katanya ketika dihubungi di sini.

Kata Azham, pihak polis sedang mengesan ibu bayi tersebut dan kes disiasat

mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

- Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved