Khamis, 12 September 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Diskriminasi Islam pasca 11 September 2001

Posted:

Diskriminasi Islam pasca 11 September 2001

Diskriminasi Islam pasca 11 September 2001

JIKA anda ke Chicago, Amerika Syarikat (AS), nasib anda untuk bertemu pemandu teksi beragama Islam sangat tinggi. Berdasarkan pengalaman peribadi menaiki pengangkutan awam itu sebanyak dua kali pada tahun 2010, kedua-duanya menemukan penulis dengan pemandu berketurunan Arab beragama Islam.

"Assalammualaikum rakan muslimku, gembira bertemu anda di sini," ramah menyapa, ikhlas berbicara, itu ungkapan pertama lelaki berusia lingkungan 30-an itu saat penulis duduk di dalam teksinya.

Paling menyenangkan apabila dia menolak bayaran tambang. Katanya: "Awak ibarat adik saya sendiri dan kita sesama saudara Islam mesti menolong satu sama lain."

Pekerti seluhur itu dialami sendiri penulis. Takjub dan terkesan bertambah apabila melintasi sekumpulan lelaki muslim yang sedang solat berjemaah di satu sudut terpencil di stesen kereta api utama Chicago, Union Station.

Tanpa sejadah, dahi mereka mencium lantai sejuk. Tiada juga surau atau ruang khas untuk mereka beribadat. Tempat itu diwujudkan mereka sendiri demi melunaskan tuntutan agama.

Melihatkan situasi-situasi sebegitu, terdetik di fikiran, benarkah orang Islam di AS mengalami penindasan dahsyat terutamanya selepas peristiwa hitam, 11 September 2001 yang meranapkan bangunan berkembar Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York?

Paling menghairankan, biarpun AS kerap meletakkan Islam dalam konteks negatif, populasi rakyat mereka yang memeluk Islam semakin meningkat.


AHLI keluarga mangsa tragedi 11 September 2001 masih meratapi kehilangan keluarga masing-masing.


Ekstremis

Berdasarkan statistik Bancian Agama AS, selepas tragedi 11 September, angka umat Islam di negara itu melonjak kepada 6.1 juta pada tahun 2010 berbanding 2 juta pada tahun 2000. Jumlah itu kini dijangka hampir mencecah 7 juta.

Benar, pengganas daripada kumpulan Al-Qaeda di bawah pimpinan Osama bin Laden dipertanggungjawabkan atas serangan 12 tahun lalu. Fakta juga mendedahkan, kesemua ahli kumpulan itu merupakan muslim ekstremis yang cuba menggoyah keamanan sejagat lantas mengorbankan hampir 3,000 nyawa yang tidak bersalah.

Itu pengumuman rasmi AS kepada dunia. Malah media arus perdana mereka rancak mencanang kekejaman pengganas Islam. Secara halus, mereka telah menanam kebencian warga AS terhadap umat Islam di negara itu.

Selepas lebih sedekad bencana itu, diskriminasi ke atas umat Islam di AS masih berlarutan. Seorang gadis yang ditemui di San Francisco berkongsi cerita bersama sebuah portal berita, The Daily Beast tentang kepahitannya dibesarkan sebagai wanita Muslim di Amerika.

Dia yang hanya mahu dikenali dengan nama Fatima kini berusia 17 tahun, seorang warganegara AS, namun sering ditafsir sebagai imigran di negara sendiri.

"Saya berusia 5 tahun ketika tragedi 11 September, jadi banyak perkara saya tidak ingat. Namun saya mula mengalami diskriminasi agama seawal umur lapan tahun. Waktu itu saya pergi ke taman tema bersama keluarga. Tiba-tiba seorang lelaki menjerit ke arah kami menyuruh kami pulang ke negara asal," kongsi Fatima.

Kejadian sebegitu kemudiannya berulang sepanjang Fatima membesar. Kulitnya yang gelap, tudung yang membaluti kepala ibunya dan nama Islamnya dijadikan bahan jenaka dalam kalangan rakan-rakan di sekolah. Setiap cercaan ditelan Fatima penuh sabar.

"Ibu bapa saya lebih sakit hati apabila mendapat tahu saya dipanggil dengan pelbagai gelaran hina termasuk pengganas ketika di bangku sekolah menengah rendah dan ia bertambah teruk selepas serangan bom di maraton Boston pada bulan April lalu," ujarnya tenang.

Seorang lagi mangsa diskriminasi agama di AS, Salma, 25, merupakan graduan Universiti California yang kini bekerja di sebuah firma pemasaran di Los Angeles (LA). Baginya, peranan media dalam tempoh lebih sedekad lalu merupakan penyumbang utama kepada penciptaan watak antagonis dirinya pada pandangan masyarakat.

Kehidupan seorang muslim

"Sebagai seorang muslimah, saya wajib memakai tudung dan hal ini menarik perhatian umum. Ketika membeli-belah, orang sekeliling merenung saya dan kadangkala mereka bertanya, mengapa saya menyokong penindasan Islam ke atas wanita?

"Kami (wanita muslim) bergelut melawan kebencian Amerika terhadap Islam dan individu yang bertudung. Kami dilihat sebagai golongan anti-Amerika hanya kerana kami beragama Islam.

"Terlalu banyak tuduhan yang mengatakan saya salah seorang daripada ahli Al-Qaeda dan pengganas ketika di bangku sekolah dulu. Dua kali saya ditolak oleh pelajar lelaki di dalam kelas dan tanpa rasa bersalah mereka katakan bukankah itu (kezaliman) yang dipraktikkan dalam Islam?

"Situasi sebegini sangat menekan saya dan sehingga kini saya masih cuba memahami dan menerima erti hidup sebagai Muslim di AS," luah Salma kecewa.


SEJAK tahun 2003, Jabatan Polis New York mengintip masjid yang diasaskan pengasas Yayasan Persatuan Islam Bay Ridge di New York, Zein Rimawi, 59, (tengah) untuk memastikan sama ada ia mempunyai hubungan dengan pengganas Islam.


Kecewa dengan prejudis masyarakat terhadap komuniti muslim, ada segelintir umat Islam di AS mengambil langkah drastik menukar agama gara-gara mahu diterima secara sama rata.

Selepas lebih sedekad tragedi 11 September menyaksikan muslim Amerika ditindas dalam sistem perundangan, polisi dan keutamaan. Seluruh komuniti itu hidup terbuang di negara sendiri. Tidak keterlaluan dikatakan bahawa kesan daripada tragedi itu telah meletakkan umat Islam sebagai mangsa prejudis baharu seperti yang dialami Amerika Latin, orang asli dan Afrika Amerika pada masa dulu.

Paranoid AS

Tambah mengejutkan apabila Jabatan Polis New York (NYPD) secara rahsia melabelkan seluruh masjid sebagai organisasi keganasan. Berita yang disiarkan agensi berita Associated Press pada 28 Ogos lalu itu mendedahkan, di bawah sistem tersebut, polis boleh memasang mata-mata bagi merakam ceramah dan mengintip golongan imam tanpa memerlukan bukti jenayah.

Ia sekali gus memberi erti bahawa sesiapa sahaja yang hadir untuk beribadat di mana-mana masjid berpotensi menjadi subjek siasatan dan diawasi secara menyeluruh.

Paranoid AS terhadap umat Islam di negara mereka juga terbukti apabila Kesatuan Kebebasan Awam Amerika (ACLU) mendedahkan laporan bertajuk Muslims Need Not Apply, dua minggu sebelum pembongkaran program rahsia NYPD dihebohkan.

Berdasarkan laporan itu, program keselamatan kebangsaan yang digerakkan secara rahsia itu diwujudkan bagi memberi kuasa mutlak kepada Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) dan imigresen AS untuk menangguhkan setiap permohonan kerakyatan orang Islam dan kemasukan mereka yang datang dari negara Islam.

Program yang bermula pada tahun 2008 di bawah pimpinan bekas presiden, George W Bush itu juga berfungsi bagi mengenal pasti mereka yang mempunyai hubungan dengan pengganas. Ia terus diaplikasikan di bawah teraju Presiden Barack Obama bagi menyenarai hitam pemohon beragama Islam dan mengklasifikasikan orang Muslim di bawah perhatian keselamatan negara.

Laporan ACLU yang dikeluarkan pada 21 Ogos lalu itu turut disokong beberapa contoh kes. Misalnya, permohonan kerakyatan seorang warga Mesir, Tarek Hamdi ditolak hanya kerana dia membayar zakat secara tahunan kepada pertubuhan bantuan Islamik, Yayasan Antarabangsa Benevolence.


KEHIDUPAN sebagai seorang Muslim selepas tragedi 11 September 2001 amat mencabar dengan pelbagai stigma. - Gambar hiasan


Pihak pemerintah AS kemudiannya menutup pertubuhan tersebut atas tuduhan ia menyokong pergerakan pengganas dan mendakwa pemimpinnya menipu penderma seperti Tarek. Bagaimanapun, Khidmat Kewarganegaraan dan Imigresen AS (USCIS) tetap menolak permohonan Tarek.

Hal itu berlarutan sehingga 11 tahun meskipun proses asal hanya memakan masa selama enam bulan. Ia berakhir selepas arahan dikeluarkan oleh hakim bagi pihak Tarek agar USCIS meluluskan permohonan kerakyatan lelaki itu.

Tragedi 11 September telah melahirkan penyakit Islamofobia dalam kalangan masyarakat khususnya di AS. Selain menyemarakkan kebencian masyarakat dunia terhadap muslim, ia turut menjadi alat politik terpenting bagi mengeksploitasi ketakutan dalam meraih kuasa di peringkat antarabangsa.

Seramai suku juta muslim di San Francisco Bay Area mengakui mereka pernah berdepan insiden berkait Islamofobia selepas tragedi 11 September.

Berdasarkan kajian bertajuk The Bay Area Muslim Study: Establishing Community and Identity yang didedahkan pada bulan Mei lalu, 40 peratus Muslim di kawasan itu pernah mengalami diskriminasi peribadi manakala 23 peratus lagi menjadi mangsa jenayah kebencian.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


3,000 tetamu meriahkan sambutan Aidilfitri TNB Selangor

Posted:

3,000 tetamu meriahkan sambutan Aidilfitri TNB Selangor

3,000 tetamu meriahkan sambutan Aidilfitri TNB Selangor

MOHD. AZIM (tengah) bergambar kenangan dengan anak-anak yatim dari beberapa buah rumah kebajikan sekitar Selangor pada Majlis Mesra Aidilfitri TNB di Shah Alam baru-baru ini.


MERIAH. Lebih 3,000 tetamu hadir memeriahkan Majlis Mesra Aidilfitri anjuran Tenaga Nasional Berhad (TNB) Selangor di Dewan Raja Muda Musa, Seksyen 7, Shah Alam baru-baru ini.

Majlis yang berlangsung selama empat jam bermula pukul 8 malam itu dihadiri pelbagai tetamu termasuk pengurus kawasan TNB seluruh Selangor, syarikat Kapar Energy Venture dan Stesen Janakuasa Jambatan Connaught.

Pelbagai juadah disediakan seperti ketupat, lemang, rendang, sate, laksa dan mi goreng.

Pada majlis berkenaan, Pengurus Besar TNB Selangor, Datuk Ir. Mohd. Azim Yusof turut menyampaikan sumbangan kepada anak-anak yatim dari beberapa rumah kebajikan di negeri ini.

Majlis turut diserikan dengan persembahan daripada kakitangan TNB Selangor dan petugas media.

SMK Kampung Selamat sambut ulang tahun ke-10

Posted:

SMK Kampung Selamat sambut ulang tahun ke-10

SMK Kampung Selamat sambut ulang tahun ke-10


NAPIAH (empat dari kiri) merasmikan sambutan ulang tahun ke-10 SMK Kampung Selamat di Tasek Gelugor, Pulau Pinang baru-baru ini.


MERIAH. Kehadiran ibu bapa dan masyarakat setempat memeriahkan majlis Jasamu Di Kenang dan Sambutan 10 Tahun Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kampung Selamat, Tasek Gelugor, Pulau Pinang baru-baru ini.

Seramai 10 guru dan 173 murid sekolah menerima sijil kecemerlangan kokurikulum yang disampaikan oleh Ketua Sektor Akademik Jabatan Pendidikan negeri Pulau Pinang, Napiah Mat.

Hadir sama menyaksikan majlis itu, Ketua Pegawai Pendidikan Daerah Seberang Perai Utara (SPU), Supian Paimin dan Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru SMK Kampung Selamat, Wan Chik Ahmad.

Pengetua SMK Kampung Selamat, Arsun Jasin berkata, majlis tersebut diserikan dengan persembahan pelajar, pameran serta mencanting batik, demonstrasi pemanduan motosikal dan kraf tangan bahan terpakai.

Ismail Sabri adakan pertemuan dengan Nekmat di Johor Bahru

Posted:

Ismail Sabri adakan pertemuan dengan Nekmat di Johor Bahru

Ismail Sabri adakan pertemuan dengan Nekmat di Johor Bahru


ISMAIL SABRI beramah mesra dengan ahli persatuan nelayan ketika hadir di majlis Perasmian Mesyuarat Agung Tahunan Nekmat di Johor Bahru, Johor baru-baru ini.


RAMAH MESRA. Sempena Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Nelayan Kebangsaan (Nekmat) kali ke-28 di Johor Bahru baru-baru ini, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengambil kesempatan beramah mesra dengan para nelayan negeri itu.

Menurut Ismail Sabri, pertemuan tersebut merupakan kesempatan untuk beliau menyampaikan amanat kepada semua nelayan agar dapat memainkan peranan dan mengatur strategi lebih berkesan untuk mengawal pasaran ikan.

"Menerusi penguasaan rantaian nilai itu, persatuan nelayan kawasan, negeri dan Nekmat akan memainkan peranan bermula daripada penyediaan air batu, kedai runcit, kerja membaiki bot sehinggalah pasaran ikan," katanya.

Hadir sama Timbalannya, Datuk Tajuddin Abdul Rahman, Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, Irmohizam Ibrahim dan Pengerusi Nekmat Mohamad Dolmat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bekalan gula, tepung cukup

Posted:

Bekalan gula, tepung cukup

Bekalan gula, tepung cukup

Oleh SYED AHMAD
ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my

HASAN Malek (tengah) beramah mesra dengan penghulu dan penggawa yang menyertai bengkel perundangan di Seremban semalam.


SEREMBAN – Kerajaan memberi jaminan harga barangan terkawal iaitu tepung dan gula tidak akan naik walaupun berlaku pengurangan subsidi petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen baru-baru ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek berkata, jaminan itu berdasarkan persetujuan antara kementerian dengan beberapa pengeluar dan pengilang utama dua bahan makanan itu dalam pertemuan pada Selasa lalu.

"Dalam pertemuan tersebut yang diadakan dua hari lalu, mereka bersetuju dan berjanji untuk tidak menaikkan harga bahan makanan ini.

"Pengguna tidak perlu risau kerana pengeluar turut memaklumkan bekalan tepung dan gula berada pada kadar mencukupi bagi menampung keperluan orang ramai," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bapa tinggalkan kereta dalam gear undur

Posted:

Bapa tinggalkan kereta dalam gear undur

Bapa tinggalkan kereta dalam gear undur

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my

IPOH - Polis percaya tragedi yang meragut nyawa seorang kanak-kanak berusia dua tahun di Taman Kerian, Parit Buntar kelmarin berpunca daripada kegagalan bapa mangsa menetapkan gear keretanya pada kedudukan neutral semasa memakir kenderaan tersebut.

Ketua Polis Daerah Kerian, Superitendan Mat Fauzi Nayan berkata, siasatan mendapati gear kereta Mazda berkenaan berada dalam keadaan undur semasa enjin dimatikan.

"Keadaan itu menyebabkan kereta transmisi manual itu mengundur ke belakang secara mendadak sebaik sahaja enjin dihidupkan oleh abang mangsa yang berusia empat tahun.

"Buat masa sekarang, kita belum memanggil bapa mangsa untuk diambil keterangan. Kita beri dia masa untuk bertenang dan menyelesaikan beberapa perkara terlebih dahulu sebelum memanggil lelaki itu dalam masa terdekat," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Adik hilang dirayu pulang

Posted:

Adik hilang dirayu pulang

Adik hilang dirayu pulang

Oleh YATIMIN ABDULLAH
berita@kosmo.com.my

NOR HASLINDA


TUMPAT - Seorang wanita di Kampung Kutan, Pasir Pekan dekat sini bimbang terhadap keselamatan adiknya berusia 15 tahun yang hilang sejak seminggu lalu.

Gadis berkenaan, Nor Haslinda Ismail yang bekerja sebagai tukang jahit dilaporkan hilang selepas menghadiri sambutan Aidilfitri di tempat kerjanya yang terletak hanya satu kilometer dari rumah kakaknya, Yusnilawati Ibrahim, 34.

Menurut suami Yusnilawati, Wan Abdullah Wan Ayob, dia menyedari kehilangan adik iparnya pada pukul 1.30 pagi selepas dimaklumkan oleh anaknya, Nor Syazwani Izzati, 16, yang dihubungi pemilik kedai tempat Nor Haslinda bekerja.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Pakej pelayaran solo

Posted:

Pakej pelayaran solo

Pakej pelayaran solo

PENGEMBARA solo pakej yang ditawarkan Hwajing berpeluang merasai pengalaman percutian mewah di kapal SuperStar Libra.


PAKEJ pelayaran bersama keluarga dan rakan-rakan merupakan pengalaman manis sepanjang percutian di atas kapal. Sepanjang pelayaran, pelbagai aktiviti riadah dan bersantai menjadi kemestian bagi pelancong untuk mengisi masa terluang sebelum sampai ke destinasi percutian.

Ramai dalam kalangan rakyat Malaysia memilih pakej pelayaran berkumpulan sebagai salah satu cara untuk meluangkan masa dengan yang tersayang. Kebanyakan agensi pelancongan di Malaysia menyediakan pakej pelayaran untuk kumpulan dengan harga berpatutan, bergantung kepada destinasi yang akan dibawa.

Bagaimanapun tidak banyak syarikat pelancongan yang menyediakan pakej khusus bagi pengembara solo. Menyedari potensi pasaran tersebut, Hwajing Travel & Tours Sdn. Bhd. (Hwajing) kini menyediakan pakej Goin' Solo: Cruise with Style.

Menurut Pengarah Urusan syarikat tersebut, Kenny Cheong, pakej pelayaran selama empat hari tiga malam ke Phuket dan Krabi, Thailand itu juga diperkenalkan ekoran permintaan individu yang gemar melancong secara bersendirian.

Katanya, setakat ini, tiada lagi pakej pelayaran secara solo yang ditawarkan oleh sebarang agensi pelancongan tempatan kepada pelancong Malaysia untuk ke Krabi dan Phuket dengan menaiki kapal persiaran setinggi 10 tingkat, SuperStar Libra.

KRABI menjadi tumpuan pelancong yang ingin menikmati keindahan pulau dengan kepelbagaian aktiviti yang menyeronokkan.


"Setelah membuat kajian, kami dapati ramai rakyat Malaysia yang terdiri daripada golongan eksekutif gemar melancong dan belayar di atas kapal secara solo. Namun, mereka tiada pilihan untuk memilih percutian secara sendirian.

"Sekiranya mereka ingin belayar secara solo, mereka harus membayar jumlah yang lebih untuk mengikuti pakej pelayaran yang membawa pelancong seramai 150 hingga 200 orang," ujarnya kepada Kosmo! selepas majlis pelancaran pakej pelayaran Goin' Solo: Cruise with Style di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Menurut Cheong, objektif utama pakej tersebut diperkenalkan ialah bagi memberi peluang kepada pelancong untuk mengembara, merehatkan minda dan menikmati kehidupan tenang sepanjang pelayaran.

Pelancong juga dapat meluangkan masa secara bersendirian dan berpeluang berkenalan dengan rakan-rakan baharu sepanjang pelayaran ke Phuket dan Krabi.

Tambahnya, harga yang ditawarkan dikategorikan sebagai pakej pelancongan bajet.

"Kebanyakan agensi pelancongan meletakkan harga RM2,400 untuk seorang bagi tempahan pakej tunggal.

"Menerusi pakej baharu ini, kami menawarkan harga yang rendah iaitu RM1,600 untuk setiap pakej pelayaran solo yang merangkumi pelbagai aktiviti menarik dan kemudahan mewah untuk pelancong," ujarnya.

Agensi pelancongan yang telah beroperasi lebih daripada 20 tahun itu menawarkan sebuah bilik kabin yang dilengkapi dengan sebuah katil untuk mereka yang berminat untuk belayar secara bersendirian ke Thailand pada pelayaran pertama pada 27 Oktober ini.


CHEONG (kiri) dan Lee menyempurnakan majlis pelancaran pakej Goin' Solo: Cruise with Style di Kuala Lumpur baru-baru ini.


SuperStar Libra merupakan sebuah kapal yang dimiliki oleh Genting Hong Kong Limited menerusi operasi pelayarannya, Star Cruises. Bersama syarikat dari Norway, Norwegian Cruise Line, Star Cruises merupakan pengendali kapal persiaran ketiga terbesar di dunia.

Kapal persiaran itu mempunyai lapan buah restoran yang menawarkan pelbagai hidangan antarabangsa untuk para tetamu. Pelancong pasti tidak akan melepaskan pengalaman beriadah dan mandi di kolam renang terbuka di tingkat sembilan kapal berkenaan. Selain itu, butik-butik bebas cukai yang menjual variasi minyak wangi, jam dan barangan kemas berjenama antarabangsa turut ditawarkan dalam kapal persiaran itu.

Naib Presiden Bahagian Jualan Star Cruises, Cynthia Lee berkata, dia berharap pakej pelayaran solo yang ditawarkan oleh Hwajing akan menjadi satu trend baharu pada senario pelancongan di Malaysia.

"Pelayaran solo amat popular di negara-negara Barat. Diharapkan dengan pakej ini, negara-negara Asia, terutamanya Malaysia, dapat merasai pengalaman yang sama," ujarnya.

Pakej ini terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia yang berminat untuk belayar secara solo. Pihak agensi akan membuka tawaran kepada pelancong asing dan meluaskan destinasi pelayaran sekiranya pakej solo ini mendapat sambutan yang menggalakkan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Melangkah bergaya

Posted:

Melangkah bergaya

Melangkah bergaya

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@ kosmo.com.my

ROZAIMI (tengah) menjaringkan gol kedua Harimau Muda ketika menentang Thailand pada Pestabola Merdeka 2013 di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam tadi.


SKUAD Harimau Muda melangkah penuh bergaya ke final Pestabola Merdeka 2013 Sabtu ini.

Dalam aksi terakhir kumpulan malam tadi, skuad kendalian Ong Kim Swee itu membelasah Thailand 3-0 di Stadium Darul Makmur, Kuantan.

Ia merupakan kemenangan ketiga berturut-turut yang diraih Harimau Muda selepas kejayaan membenam Singapura 1-0 dan Myanmar 2-1.

Pada aksi final, Harimau Muda akan menentang Myanmar yang meraih kemenangan 2-0 ke atas Singapura di Stadium Majlis Perbandaran Temerloh.

Biarpun berkongsi empat mata dengan Thailand, Myanmar lebih layak ke final berdasarkan kelebihan jaringan.

Pada pertemuan menentang Thailand malam tadi, Kim Swee merehatkan beberapa tonggak utamanya bagi memberi mereka rehat yang cukup sebelum aksi final Sabtu ini.

Walaupun merehatkan beberapa tonggak utama, barisan pemain yang diturunkan berjaya membalas kepercayaan Kim Swee.

Mohammad Nasir Basharuddin membuka tirai jaringan Harimau Muda pada minit ke-12 hasil sepakan penjuru yang diambil oleh Nazirul Naim Che Hashim.

Thailand kembali mengatur gerakan merbahaya menerusi gandingan Pakorn Parmpak dengan Seksit Srisai, namun benteng pertahanan Harimau Muda lebih bersedia menafikan serangan pasukan lawan.

Kem Harimau Muda terus berpesta apabila penyerang, Rozaimi Abd. Rahman meledak gol kedua pada minit ke-28.

Memasuki babak kedua, Harimau Muda beraksi semakin garang dan Rozaimi memiliki peluang menambah jaringan, masing-masing pada minit ke-48 dan 49, namun gagal merobek gawang Thailand.

Selepas beberapa kali gagal, Rozaimi mengesahkan kemenangan bergaya Harimau Muda apabila menjaringkan gol ketiga pada minit ke-81.

"Saya sangat berpuas hati dengan corak permainan para pemain kerana menunjukkan sikap yang sangat positif serta memberikan komitmen 100 peratus dalam perlawanan.

"Saya melihat Thailand tidak mempamerkan permainan sebenar kerana para pemain mereka sangat keletihan berbanding pasukan kita yang menampilkan enam muka baharu yang masih segar," kata Kim Swee pada sidang akhbar selepas perlawanan.

Di Temerloh, Myanmar mengesahkan tiket ke final selepas menewaskan Singapura 2-0 hasil jaringan Kyaw Ko Ko pada minit ke-14 dan Soe Kyaw Kyaw (89).

Perbincangan 'pintu belakang'

Posted:

Perbincangan 'pintu belakang'

Perbincangan 'pintu belakang'

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


IMBAS... Skuad Kelantan meraikan kejayaan muncul juara Piala FA di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 29 Jun lalu.


SEBUAH pasukan yang berpangkalan di selatan tanah air didakwa telah melakukan perjanjian 'pintu belakang' bagi memancing tiga tonggak Kelantan.

Menurut sumber, pasukan tersebut telah melakukan perjanjian persefahaman dengan tiga pemain The Red Warriors bagi mencapai misi mereka memenangi Liga Super musim depan yang gagal direalisasikan musim ini.

Sumber itu berkata, tiga pemain terbabit yang masing-masing beraksi di posisi sayap, tengah dan pertahanan, merupakan tonggak penting merencanakan kejayaan gemilang The Red Warriors meraih gelaran trebel musim lalu.

"Difahamkan, ketiga-tiga pemain itu menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) sebagai tanda bersetuju untuk menyarung jersi pasukan terbabit.

"Ketiga-tiga pemain itu juga dikhabarkan mendapat tawaran lumayan daripada pasukan berkenaan," katanya di Kota Bharu semalam.

Sementara itu, Setiausaha Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) Azman Ibrahim enggan mengulas lanjut berhubung perkara berkenaan.

Katanya, belum tiba masanya untuk KAFA membincangkan soal perpindahan pemain kerana saingan Piala Malaysia sedang rancak berlangsung.

"Saya khuatir isu ini akan menjejaskan moral dan semangat pemain memandangkan saingan Piala Malaysia belum berakhir.

"Apa yang penting buat Kelantan setakat ini ialah memberikan tumpuan sepenuhnya mengharungi perlawanan Piala Malaysia iaitu pertemuan dengan Terengganu dan Pahang minggu hadapan," jelasnya.

Mengulas mengenai dakwaan tersebut, Azman memberitahu, setakat ini pihaknya masih belum menerima apa-apa tawaran daripada pasukan tersebut.

"Sehingga hari ini KAFA hanya ada menerima surat daripada dua pasukan yang mahu mendapatkan khidmat pemain The Red Warriors mengikut saluran yang betul.

"Berhubung dengan isu rundingan dengan pemain, tidak dapat saya pastikan perkara itu ada berlaku atau tidak," katanya.

Rombakan sistem kejurulatihan

Posted:

Rombakan sistem kejurulatihan

Rombakan sistem kejurulatihan

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my


SEU BOCK (kanan) dijangka kekal melatih pemain perseorangan.


KUMPULAN Pengurusan Bakat (TMG) Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dijangka melakukan perubahan besar-besaran dalam barisan kejurulatihan skuad negara dan Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ) dalam masa terdekat.

Keputusan itu dibuat selepas Pengarah TMG, Tan Aik Mong dan Penilai Bebas kumpulan itu, Razif Sidek mengadakan dua pertemuan berasingan membabitkan jurulatih negara dan SSBJ di pejabat BAM, Bukit Kiara sejak dua hari lalu.

Begitupun, Aik Mong yang difahamkan sudah memiliki senarai barisan jurulatih serta peranan masing-masing, enggan mendedahkannya lagi.

"Saya baru keluar dari SSBJ, saya agak penat dan mengenai penstrukturan ini biarlah esok (hari ini) sahaja," kata Aik Mong.

Dalam proses penstrukturan baharu itu, jawatan ketua jurulatih perseorangan dan ketua jurulatih beregu yang sebelum ini diserahkan kepada Rashid Sidek dan Tan Kim Her akan dimansuhkan.

Terdapat spekulasi bahawa beberapa jurulatih skuad elit dan pelapis negara akan diturunkan pangkat untuk melatih skuad remaja di SSBJ, antaranya Rosman Abd. Razak, Chin Eei Hui, Wong Tat Meng, Woon Sze Mei serta Chong Kien Ling.

Hendrawan dan Mohd. Hazwan Jamaluddin yang melatih pemain-pemain pelapis perseorangan lelaki juga bakal dihantar ke SSBJ bagi menggilap bakat baharu.

Bagaimanapun, kedudukan Kim Her dianggap selamat apabila beliau akan menjadi pembantu Aik Mong dan berkemungkinan membantu bekas jaguh negara itu menguruskan program-program dalam pelan strategik TMG.

Lima jurulatih di SSBJ, Zhou Kejian, Rony Agustinus, Ng Mee Fen, Chang Kim Wai dan Wong Pei Tty pula bakal dinaikkan pangkat membimbing skuad elit negara.

Kejian dijangka menyertai Rashid dan Tey Seu Bock melatih pemain-pemain perseorangan lelaki.

Rony dan Mee Fen menggantikan tempat Tat Meng serta Sze Mei untuk perseorangan wanita.

Jurulatih beregu lelaki, Paulus Firman pula akan dibantu Kim Wai yang turut dibawa bagi melatih skuad elit.

Bekas ratu beregu negara, Pei Tty bakal menggantikan tempat Rosman dan Eei Hui untuk memantapkan barisan pemain beregu wanita manakala Jeremy Gan kekal membimbing skuad beregu campuran.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pemisah MNLF jadikan penduduk sebagai perisai

Posted:

Pemisah MNLF jadikan penduduk sebagai perisai

Pemisah MNLF jadikan penduduk sebagai perisai

SEKUMPULAN penduduk kampung yang dipercayai dijadikan tebusan oleh kumpulan pemisah MNLF mengibarkan kain putih sebagai tanda merayu anggota tentera agar tidak menembak mereka di Zamboanga, Filipina semalam.


ZAMBOANGA - Kumpulan pemisah Islam semalam menjadikan sejumlah penduduk di sini sebagai tebusan yang membentuk perisai manusia ketika pertempuran dengan pasukan keselamatan di selatan Filipina memasuki hari ketiga.

Ada di antara kalangan berpuluh-puluh tebusan terbabit mengibarkan bendera putih dan merayu supaya mereka tidak ditembak oleh tentera.

Rayuan itu dibuat selepas penembak tepat yang disyaki anggota Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) melepaskan tembakan dari penempatan tersebut ke arah pasukan keselamatan yang berada sekitar 500 meter di daerah Santa Barbara di sini.

Di bahagian lain di Zamboanga, tiga anggota MNLF ditahan selepas berbalas tembakan dengan pihak polis yang menyekat kemaraan puak pemisah daripada mencero- boh daerah-daerah lain di sini.

"Tentera kami hanya membalas tembakan. Kami tidak melancarkan serangan. Misi kami adalah untuk mengepung mereka, bukan menyelamatkan tebusan," kata jurucakap tentera, Leftenan Kolonel Ramon Zagala.

Sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh dan 24 yang lain cedera selepas kira- kira 300 anggota MNLF bertempur dengan tentera Filipina sejak Isnin lalu.

Kumpulan lelaki bersenjata yang merupakan pengikut pengasas MNLF, Nur Misuari dikatakan mahu menggagalkan rundingan damai di antara Manila dengan puak pemisah di selatan negara itu.

Pertempuran tersebut menyebabkan bandar pelabuhan yang mempunyai hampir sejuta penduduk itu lumpuh dan lebih 170 orang awam dipercayai terperangkap di lokasi persembunyian kumpulan pemisah.

Sejumlah sekolah, premis perniagaan dan bangunan kerajaan ditutup sejak tiga hari lalu. Perkhidmatan penerbangan dan feri turut tergendala.

Dalam perkembangan berkaitan, sekitar 13,000 orang di lima daerah di Zamboanga meninggalkan rumah masing-masing untuk mencari lokasi selamat di pusat bandar ini.

Zamboanga merupakan pusat komersial, pendidikan selain menempatkan kompleks ke- rajaan utama di selatan Filipina.

Datuk Bandar Zamboanga, Maria Isabelle Climaco merayu kumpulan pemisah membebaskan tebusan dan membincangkan rasa tidak puas hati mereka dengan Manila.

Climaco juga mencadangkan campur tangan pihak ketiga dalam pergolakan terbaharu itu.

"Ini bukan lagi masalah dalam negara. Ini merupakan masalah antarabangsa," katanya dalam satu wawancara televisyen. - Agensi

Sekuel filem

Posted:

Sekuel filem <i>Jurassic Park</i> bertajuk <i>Jurassic World</i>

Sekuel filem Jurassic Park bertajuk Jurassic World


IMEJ yang disediakan oleh Universal Pictures menunjukkan pelakon Sam Neill yang memegang watak Dr. Alan Grant dikejar dinosaur dalam filem Jurassic Park.


LOS ANGELES - Sekuel keempat filem Jurassic Park akan dinamakan sebagai Jurassic World umum penerbitnya, Universal Pictures.

Filem sekuel itu akan ditayangkan dalam bentuk tiga dimensi (3D) pada 12 Jun 2015.

Studio penerbitan itu juga menyatakan bahawa pengarah filem Safety Not Guaranteed, Colin Trevorrow diberi tanggungjawab untuk mengarah filem tersebut.

Steven Spielberg pula bertindak sebagai penerbit. Spielberg sebelum ini mengarah dua filem awal Jurassic Park sementara filem ketiga diarahkan oleh pengarah filem Captain America, Joe Johnston.

Francais filem dinosaur itu telah mencatat kutipan pecah panggung sebanyak AS1.9 bilion (RM6.2 bilion) sejak ditayangkan ke seluruh dunia pada tahun 1993. - AP

Kanada keluarkan koleksi syiling warna motif Superman

Posted:

Kanada keluarkan koleksi syiling warna motif Superman

Kanada keluarkan koleksi syiling warna motif Superman


SEORANG petugas Royal Canadian Mint melukis lakaran visual Superman di atas kepingan syiling di Kanada kelmarin.


MONTREAL - Sempena sambutan ulang tahun ke-75 penciptaan watak Superman, Kanada memberi penghargaan dengan mengeluarkan duit syiling yang memaparkan lakaran karikatur adiwira tersebut kelmarin.

Kanada juga akan mengeluarkan tujuh reka bentuk duit syiling dengan lakaran watak adiwira berkenaan.

Royal Canadian Mint berkata, ia akan mengeluarkan koleksi duit syiling itu dengan nilai daripada 50 sen hingga 75 sen.

Koleksi duit syiling itu juga akan dikeluarkan dalam bentuk emas, perak dan kupro nikel.

Harga syiling itu ditawarkan bermula AS$28.70 (RM93.97) untuk syiling kupro nikel. Sementara sejumlah setem akan diberikan bersama duit syiling emas 14 karat yang bernilai AS$723.80 (RM2,369).

Syiling emas itu menawarkan lakaran visual berwarna Superman dan sedang diiktiraf sebagai yang pertama seumpamanya. Sebanyak 2,000 keping syiling akan dikeluarkan untuk dibeli.

Watak Superman buat pertama kali muncul pada tahun 1938. Ia telah dicipta bersama oleh Joe Shuster yang berasal dari Kanada dan Jerry Siegel dari Amerika Syarikat. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kapten Harimau Muda ajak penyokong penuhi Stadium Darul Makmur

Posted:

Kapten Harimau Muda ajak penyokong penuhi Stadium Darul Makmur

Kapten Harimau Muda ajak penyokong penuhi Stadium Darul Makmur

12/09/2013 9:12pm

KUANTAN - Kapten Harimau Muda, Mohd. Irfan Fazail menyeru seluruh penyokong yang berada di Kuantan, Pahang dan sekitarnya untuk membanjiri Stadium Darul Makmur bagi menyaksikan perlawanan akhir Pestabola Merdeka 2013 antara Harimau Muda dengan Myanmar Sabtu ini.

Menurut Mohd. Irfan, sokongan padu oleh para penyokong negara sememangnya memberikan aura tersendiri dalam diri para pemain yang beraksi di atas padang.

Katanya, mereka ini (penyokong) boleh diibaratkan se bagai 'pemain ke-12' yang mampu menambah semangat Harimau Muda untuk menghadapi Myanmar nanti.

"Saya berharap penyokong-penyokong setia Harimau Mu da di sekitar dan seluruh negara datang beramai ke Stadium Darul Makmur Sabtu ini (esok) untuk 'membakar' semangat juang kami.

"Sorakan serta terukan gemuruh para penyokong negara sememangnya sangat kami harapkan. Saya juga berazam untuk memenangi perlawanan akhir itu sebagai hadiah istimewa buat rakyat Malaysia," kata Mohd. Irfan kepada Kosmo! di sini hari ini - KOSMO!

MHC akan siasat pihak terlibat

Posted:

MHC akan siasat pihak terlibat

MHC akan siasat pihak terlibat

12/09/2013 9:11pm

KUANTAN - Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) akan menyiasat dakwaan seorang pemain pasukan Pahang yang dibenar beraksi dalam Kejohanan Hoki Piala Tun Razak walaupun masih menjalani tempoh penggantungan akibat dadah.

Presiden MHC, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah, perkara tersebut amat serius dan tidak wajar berlaku kerana ia boleh mengakibatkan imej sukan hoki di negara ini tercalar.

"Saya belum terima maklumat mengenai perkara ini dan berharap pihak-pihak yang terlibat segera berjumpa saya untuk memberikan penjelasan," tegas baginda semasa di temui pemberita di Kuantan, Pahang hari ini - KOSMO!

Penyokong mahu KAFA ambil tindakan elak pemain 'dicuri'

Posted:

Penyokong mahu KAFA ambil tindakan elak pemain 'dicuri'

Penyokong mahu KAFA ambil tindakan elak pemain 'dicuri'

12/09/2013 9:08pm

KOTA BHARU - Penyokong tegar The Red Warriors mahu Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) mengambil tindakan segera berhubung dakwaan yang mengatakan beberapa tonggak utama Kelantan sedang dipancing oleh beberapa pasukan luar untuk saingan musim hadapan.

Kelab Penyokong The Red Warriors Kota Bharu (TRW KB) berharap langkah segera perlu diambil bagi mengelakkan insiden 'mencuri pemain' kembali menghantui juara Piala FA sebagaimana berlaku pada tahun 2011 lalu.

Presidennya, Mohd. Zainy Mohd. Zain berkata, situasi tersebut telah mencetuskan kebimbangan dalam kalangan penyokong tegar The Warriors yang mahukan KAFA bertindak segera dalam isu ini.

"Seperti yang kita ketahui, bulan ini adalah sesi perundingan dan tawaran kontrak antara pemain dan pasukan walaupun saingan Piala Malaysia ketika ini sedang rancak berlangsung.

"Pada saya KAFA tidak boleh mengambil mudah perkara ini kerana ia melibatkan pasukan dan dakwaan yang mengatakan pemain Kelantan sedang dipancing perlu diberikan perhatian," katanya kepada Kosmo! di sini hari ini. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Gembira dapat perhatian

Posted:

Gembira dapat perhatian

Gembira dapat perhatian

ROBIN ALAN THICKE atau nama komersialnya, Robin Thicke, bukan satu nama baharu dalam industri muzik. Sejak kemunculannya pada tahun 1994, karier nyanyian Robin semakin meningkat dan kejayaan yang dikecapinya sangat konsisten.

Namun, namanya mula menggelegak setelah single terbaharunya yang berjudul Blurred Lines meniti di bibir peminat seluruh dunia.

Single dan album yang mempunyai judul yang sama itu memecah rekod tersendiri apabila ia berjaya menduduki posisi teratas dalam pelbagai carta muzik di 13 buah negara di seluruh dunia termasuk carta Billboard 100 setelah dilancarkan pada Julai lepas.

Menambah suhu panas single tersebut, ketika mengadakan persembahan bersama penyanyi remaja, Miley Cyrus di MTV Video Music Awards 2013 baru-baru ini, persembahan mereka telah mengundang kontroversi yang membuatkan ia menjadi perkara yang paling banyak dibincangkan melalui laman sosial Twitter.

"Menjadi selebriti adalah perkara yang luar biasa. Saya sentiasa ingin menjadi seorang artis yang hebat seperti mana idola yang saya minati seperti Marvin Gaye dan Bob Marley.

"Mengulas tentang persembahan pada malam itu, Cyrus dan saya memang tahu apa yang kami lakukan di malam tersebut dan bagi saya, MTV adalah sebuah pentas yang perlu diprovokasi dan memberi peminat tergamam melihat persembahan artis.

"Saya berasa gembira kerana mendapat perhatian seumpama itu kerana ia juga memberi peluang kepada masyarakat mendengar muzik saya.

"Mungkin apabila saya telah tiada lagi, saya mahu peminat mengingati saya melalui cara yang hebat dan bukan melalui persembahan yang biasa dilakukan. Ia merupakan cabaran juga kepada saya untuk menghasilkan muzik yang baik," jelas Robin ketika menghadiri sidang akhbar MTV World Stage Live In Malaysia pada Ahad lepas bertempat di Sunway Resort Hotel & Spa, Bandar Sunway, Petaling Jaya.

WALAUPUN begitu popular dan dikejar banyak wanita, Robin tetap mengutamakan isteri dan anaknya.


Tambahnya lagi tentang bagaimana dia menghadapi kontroversi tersebut ialah dengan menganggap ia sebagai suatu hiburan.

Tuturnya, sebagai seorang manusia, dia tidak dapat memuaskan hati semua orang, namun apa yang penting dia perlu memuaskan hatinya sendiri.

"Saya perlu pastikan keluarga dan teman-teman suka akan apa yang saya lakukan. Ia bukan tentang siapa yang tidak mendapat kepuasan daripada muzik yang saya hasilkan, namun ia tentang kepuasan kepada sesiapa yang memperolehnya," ungkapnya ramah melayan segala persoalan yang diajukan kepadanya.

Kejayaan Blurred Lines

Bercakap tentang kejayaan peringkat antarabangsa yang dikecapi oleh single Blurred Lines, Robin gembira kerana muziknya diterima oleh segenap lapisan masyarakat.

"Saya rasa apa yang bagus tentang muzik adalah kadangkala anda sendiri tidak dapat tahu mengapa lagu tersebut digemari. Apabila anda mendengarnya, ia terus menusuk ke sanubari. Saya mendengarnya setiap hari dan ia juga menjadi kegemaran nenek saya serta anak lelaki saya.

"Jadi, anda boleh lihat bagaimana muzik ini mempengaruhi segenap lapisan masyarakat. Saya rasa ini merupakan lagu pertama yang berjaya menduduki lima carta berbeza yang menggunakan konsep berlainan dan sangat teruja dengan pencapaian tersebut," jelas lelaki tinggi lampai yang telah mencecah usia 36 tahun ini.

Bercerita tentang album Blurred Lines, kepada yang belum memgetahui, Alan Thicke iaitu bapa kepada Robin juga menjadi penulis bersama yang bekerjasama dalam album studionya yang keenam ini.

Bukan itu sahaja, Robin juga menggunakan suara isteri dan anaknya dalam single tersebut. Jelasnya, itu memang termasuk dalam idea ketika menghasilkan single tersebut dan bukan secara kebetulan.

"Ia memang termasuk dalam perancangan saya ketika ingin menghasilkan lagu ini kerana saya akui saya seorang lelaki yang pentingkan keluarga.

"Bagi saya, isteri dan anak merupakan insan paling penting dalam hidup saya. Mereka sentiasa ada di studio saya dan anak saya juga sentiasa bertanyakan tentang perihal saya dan karier.

"Selain itu bapa saya juga banyak membantu saya dari segi penulisan dan dia memang seorang yang sangat bagus. Ini juga merupakan kali pertama saya berkolaborasi bersama bapa saya serta sangat gembira dapat melakukannya," ungkap Robin lagi.

ROBIN THICKE memberitahu yang dia tenang melalui kontroversi tarian erotik bersama Miley Cyrus pada MTV Video Music Awards 2013 baru-baru ini kerana menganggap ia sebagai suatu bentuk hiburan.


Puji peminat Malaysia

"Setelah menjejakkan kaki di Malaysia, perkara pertama yang saya lihat ialah kemesraan penduduk Malaysia.

"Keluar dari kapal terbang, seramai 12 orang telah menegur saya dengan senyuman di bibir mereka. Saya dapat rasakan mereka semua sangat baik hati dan semestinya saya gembira dapat berada di sini," bicara Robin tentang Malaysia.

Ketika persembahan Robin pada MTV World Stage 2013 yang berlangsung di Sunway Surf Beach @ Sunway Lagoon, Bandar Sunway, ternyata peminat sangat berpuas hati dengan persembahannya di atas pentas.

Robin telah menyampaikan sebanyak sembilan buah lagu iaitu Give It To You, Take It Easy on Me, Feel Good, Oh Shooter, Lost Without U, Shaking It For Daddy and Blurred Lines.

Sepanjang lagu Blurred Lines dinyanyikan, peminat juga tidak ketinggalan ikut sama menyanyikan lagu hit yang ditunggu-tunggu itu.

Adi bukan gila seks

Posted:

Adi bukan gila seks

Adi bukan gila seks

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


HANGAT.... Adi Putra dikerumuni wartawan pada sidang akhbar yang berlangsung di PWTC, Kuala Lumpur baru-baru ini.


ISU skandal pelakon terkenal, Adi Putra semakin lama semakin hangat diperkatakan apabila ramai yang ingin mengetahui perkara sebenar dari mulut pelakon bertubuh sasa itu.

Setelah lama berdiam diri tanpa menjawab panggilan telefon atau membalas khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada pihak media, akhirnya Adi, 32, tampil pada sidang akhbar pelantikannya sebagai duta produk kecantikan Fereena Beauty Care di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.

Luah Adi di hadapan pihak media dan juga peminat-peminatnya, 1Hotlovers yang hadir pada hari itu, dia langsung tidak mengenali wanita yang bernama Aida itu, malah tidak melarikan diri selepas isu itu hangat diperkatakan.

"Secara jujurnya, saya langsung tidak mengenali wanita itu. Ramai yang bertanya kenapa saya mendiamkan diri. Saya tidak melarikan diri, malah masih muncul dalam acara-acara jemputan seperti biasa," ujarnya tenang.

Disoal mengapa isu itu (didakwa saling berbalas mesej dan bertukar gambar lucah dengan wanita bernama Aida) boleh timbul jika dia tidak mengenali wanita itu, ungkap Adi, ketika kejadian tersebut dia sedang mengerjakan umrah dan tidak mungkin dia melakukan perkara tersebut.

"Dekat sana susah hendak cakap. Macam-macam boleh terjadi kalau kita lakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya di Tanah Suci. Allah sahaja yang tahu," luahnya.

Sayang isteri

Mengulas lanjut, kata Adi, jika dia melakukan gangguan seksual dia seharusnya direman.

Sebaliknya, dia tidak direman dan hanya diminta ke balai polis sekali sahaja untuk menyerahkan telefon bimbit dan diambil keterangan.

Bagaimanapun, jelas pelakon filem KL Gangster 2 itu, dia tidak dapat mengulas lebih lanjut mengenai perkara tersebut kerana ia masih dalam siasatan pihak polis.

Dalam pada itu, Adi turut memberitahu, ramai yang mengeji isterinya, Aida Yusof kerana masih tidak membuka mata selepas insiden tersebut.

FIGURA sasa ini menafikan yang dia melarikan diri daripada pihak media selepas dikaitkan dengan kontroversi terbaharu ini.


Luah Adi, dia tidak dapat menutup mulut manusia dalam melemparkan keji dan tohmahan terhadap dirinya dan isteri.

"Ada yang cakap isteri saya gemuk dan bodoh tetapi saya tetap menyayanginya," ujarnya yang akan bercuti ke luar negara bersama isteri dan anaknya pada penghujung tahun ini.

Adi turut ditanya mengenai desas-desus yang mengatakan dia suka melayan peminat-peminatnya di laman sosial Twitter dan sering menghantar mesej kepada mereka.

Menjawab mengenai dakwaan tersebut, jelas Adi, dia terpaksa tabah dengan tohmahan yang dilempar kepadanya.

"Memang saya ada menghantar mesej kepada peminat-peminat 1Horlovers tetapi ia sekadar jemputan kepada mereka untuk menghadiri majlis yang melibatkan artis mereka.

"Sejauh mana sosial saya, peminat sahaja yang tahu. Anda boleh menyoal mereka mengenai perkara ini," luah Adi yang mengakui akan lebih berhati-hati selepas dua kali dikaitkan dengan wanita termasuk pelakon jelita, Nora Danish.

Dalam pada itu, Adi juga memberitahu, dia sudah mendapat taraf penduduk tetap (PR) Malaysia.

"Selama 12 tahun berada di Malaysia dan juga setelah lapan tahun berkahwin dengan isteri saya, Aida Yusof, akhirnya saya mendapat PR," jelasnya lagi.

Misteri pembunuh psiko

Posted:

Misteri pembunuh psiko

Misteri pembunuh psiko

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


SHERA AIYOB tidak ketinggalan menjadi penyeri naskhah Psiko Pencuri Hati yang bercerita tentang pembunuhan bersiri yang penuh sadis.


MENDENGAR judulnya, Psiko Pencuri Hati pasti ada yang mengganggap ia sebuah filem komedi ringan. Bagaimanapun, selepas mengetahui ia adalah sebuah naskhah daripada pengarah penuh karakter, Nam Ron, tanggapan awal tadi mula bertukar mengatakan filem tersebut tidak klise.

Psiko Pencuri Hati bukan sekadar berbeza daripada filem-filem sedia ada, sebaliknya ia tertumpu pada aspek lain seperti sinematografi dan mutu lakonan barisan pelakonnya.

Filem itu secara simbolik meninggalkan mesej positif kepada penonton dalam melalui proses kehidupan yang penuh cabaran, khususnya yang terpaksa bergelut dengan konflik dalaman diri.

Seterusnya, filem itu juga mahu memberi variasi kepada industri perfileman tempatan yang kini semakin kurang dari segi kepelbagaian genre.

Lakonan berkesan

Psiko Pencuri Hati mengisahkan tentang O. Sidi (Bront Palarae) yang merupakan seorang penulis novel thriller popular yang terpaksa mengambil masa yang lama untuk menyiapkan novel terbaharunya diberi judul, Mangsa.

Secara kebetulan ketika menyiapkan karya terbaharunya itu, ibu kota Kuala Lumpur gempar dengan kehadiran pembunuh misteri yang merobek hati setiap mangsanya.

Timbul persoalan siapakah pembunuh misteri tersebut kerana Nam Ron bijak bermain dengan perasaan penonton.

Dari awal sehingga pertengahan cerita, setiap watak 'ada peluang' menjadi pembunuh tersebut sama ada O. Sidi (Bront), Dr. Khai (Syed Hussein), Pak Abu (Suhaimi Yusof) atau Wani (Sharifah Amani).

Menarik dari sisi daya lakonan barisan pelakon, ternyata Bront dan Amani tidak perlu lagi dipertikaikan kreadibiliti lakonan mereka.

Cuma apa yang menarik perhatian adalah lakonan berkesan Syed Hussein dan pengiat teater, Amirul Affendi.

Pemilihan Syed Hussein sebagai tunjang utama sangat bertepatan. Dia berjaya membuang watak romeo dan lelaki baik yang biasa dilakonkannya sebelum ini.


SIAPAKAH pembunuh? Bront dan Syed Hussein saling menyuntik daya dan aura lakonan penuh impak dalam memantapkan perjalanan cerita filem, Psiko Pencuri Hati.


Malah, daya lakonan yang ditonjolkannya tidak diduga. Adakah dia pembunuh psiko itu? Kalau hanya merujuk kepada wajah kacaknya, jawapannya adalah tidak!

Amirul yang tidak terkenal dalam dunia lakonan komersial pula begitu bersahaja dan begitu sukses dalam mencuit hati penonton.

Turut menambah perisa terhadap daya lakonan filem ini sudah tentu kemunculan Shera Aiyob yang dianggap sebagai penyeri filem itu.

Capai standard

Nam Ron ternyata sangat menitikberatkan mutu penghasilan karya terbaharunya yang telah menjalani penggambaran di Kuala Lumpur serta Pulau Pemanggil, Johor itu.

Jika ada yang beranggapan karya Namron yang juga merupakan seorang penggiat teater tempatan itu berat dan sukar difahami, telahan tersebut salah kerana Namron berjaya menyuntik elemen komersial dalam filem ini.

Begitu juga dari aspek teknikal. Walaupun produksi dihasilkan menggunakan bajet yang terhad, apa yang terpapar di layar perak ternyata mencecah standard yang tinggi.

Filem pertama arahan Nam Ron di bawah penerbitan Filmmecca Studio dengan kerjasama The Attic Post dan Emas Karya itu sudah ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia sejak 5 September lalu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved