Ahad, 8 September 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kitar semula susu tamat tempoh

Posted:

Kitar semula susu tamat tempoh

Kitar semula susu tamat tempoh

SETIAP kali menyebut tentang susu ibu, pasti ramai membayangkan bayi dalam dakapan ibunya untuk menyusu. Namun demikian, bagi ibu-ibu berkerjaya, alat atau pam perahan merupakan sandaran di tempat kerja untuk mengumpul stok susu untuk diberikan kepada bayi ketika berjauhan.

Susu yang disimpan di dalam bekas steril dan bertutup boleh bertahan sehingga enam jam pada suhu 26 darjah Celsius ke bawah. Ia boleh juga disimpan di dalam peti sejuk tidak melebihi 72 jam, peti sejuk beku satu pintu (dua minggu), peti sejuk beku dua pintu (tiga bulan) dan peti sejuk beku (enam bulan).

Namun, apabila susu yang disimpan melepasi tempoh, ia mengalami susut nilai kandungan nutrisi dan tidak sesuai diminum dan terpaksa dibuang. Bagi sesetengah pihak, tindakan itu dianggap sebagai satu kerugian.

Namun di sebuah kediaman dua tingkat yang terletak di Kota Kemuning, Shah Alam, Selangor susu-susu ibu yang tamat tempoh ini diberi peluang kedua. Ia menjadi bahan penting dalam pembuatan sabun.

Langkah pembuatan

Bahan-bahan lain yang digunakan ialah ramuan semula jadi seperti susu kambing, kunyit, serai, minyak sayur-sayuran seperti minyak zaitun, kelapa dan kelapa sawit serta minyak pati.

Seramai tujuh orang wanita yang terdiri daripada golongan ibu dan bakal ibu, berkumpul di kediaman yang dikenali sebagai Bonda Villa bagi mengikuti satu kelas khas membuat sabun daripada susu ibu itu.

Berpakaian lengkap dengan apron dan penutup mulut, guru kelas itu, Sany Woo, telah menyediakan bahan-bahan yang akan digunakan untuk menghasilkan sabun unik itu.

Beliau dan konsultan penyusuan badan, Gina Yong, 40, merupakan ahli kumpulan sokongan penyusuan ibu yang dikenali sebagai The Breastfeeding Advocates Network (TBAN).

"Susu ibu yang digunakan untuk pembuatan sabun ini diperoleh daripada ibu-ibu yang menderma susu mereka yang telah melebihi enam bulan penyimpanan," jelas Woo ketika ditemui baru-baru ini.

Dengan para peserta mengelilingi meja makan, beliau memulakan kelas dengan menyukat semua ramuan yang diperlukan dengan teliti menggunakan sebuah mesin penimbang elektronik.


SETIAP bahan disukat bagi memastikan kuantiti yang dicampur tepat.


Terangnya, setiap bahan yang digunakan mempunyai peranan penting dalam sabun berkenaan. Contohnya, minyak zaitun berfungsi memberikan kelembapan, minyak kelapa sawit yang kaya dengan kandungan vitamin E bermanfaat untuk kulit dan dapat mengekalkan bentuk sabun, manakala minyak kelapa menghasilkan buih ketika sabun digunakan.

"Setiap kandungan mempunyai nilai perkadaran tersendiri. Jika mahu banyak buih, maka minyak kelapa ditambah. Namun, jika terlalu banyak, ia boleh menyebabkan kulit kekeringan," jelas Woo kepada peserta.

Langkah pertama jelasnya, ialah memproses susu ibu beku dengan bahan bukan organik, lai atau natrium hidroksida (NaOH) dan digaul sebati. Semasa mencampur kedua-dua bahan tersebut, bekas diletakkan dalam ketulan ais agar menstabilkan suhu susu di bawah 25 darjah Celsius bagi mencegahnya daripada rosak.

"Jika campuran bahan ini tidak bertukar warna begitu kekuningan, jadi ia dalam keadaan baik," ungkapnya sambil memasukkan kepingan NaOH sedikit demi sedikit sambil mengaul dengan susu.

Setelah itu, campuran minyak dan susu badan yang telah ditapis dimasukkan ke dalam satu bekas yang sama dan dipukul perlahan selama 45 minit sebelum dituang ke dalam acuan dan dibiarkan keras.

Setelah keras, sabun tersebut dipotong dan bersedia untuk digunakan sekurang-kurangnya selepas 24 jam.

Campuran bahan yang telah mengeras pada suhu bilik dipotong bergantung kepada saiz yang dikehendaki. Kemudian, buku-buku sabun itu dibiarkan lagi sebelum boleh digunakan dengan paling singkat selama 24 jam.

Lebih lama dibiarkan lebih baik bergantung kepada penggunanya nanti, menurut Woo. Selama enam minggu untuk kegunaan bayi, manakala empat minggu bagi orang dewasa.

Kelas itu menurut Woo, diadakan antara dua hingga tiga kali setahun.

Pengaruh

Sementara menunggu sabun yang dibuat siap, Yong memaklumkan penganjuran kelas, bengkel penyusuan bayi dan pertemuan kumpulan sokongan TBAN merupakan antara langkah yang diambil dalam meningkatkan kesedaran serta amalan penyusuan badan dalam kalangan wanita.

Katanya, kadar penyusuan bayi dengan susu ibu di Malaysia masih lagi pada tahap rendah iaitu sebanyak 14.5 peratus.

Jelas beliau, antara faktor yang mempengaruhi kadar itu ialah penggunaan susu tumbesaran atau formula yang mula mendapat tempat sekitar tahun 1970-an hingga 1980-an.

Pengiklanan agresif susu tersebut meyakinkan umum bahawa susu tersebut mempunyai khasiat yang tinggi dan menjadi pilihan bayi, seterusnya mempengaruhi kaum ibu untuk memilih susu tersebut.

Selain itu, penggunaan susu ibu yang mudah berbanding susu formula menambah keyakinan orang ramai.

Yong menambah, status masyarakat yang dikaitkan dengan amalan menyusu badan pada waktu itu juga merupakan satu pengaruh penting.

"Tanggapan bahawa menyusukan anak dengan susu badan adalah amalan orang miskin dan malu untuk melakukannya di tempat-tempat umum meningkatkan penggunaan susu formula," ujarnya.

Justeru, kumpulan-kumpulan sokongan seperti TBAN diwujudkan bagi memberi kesedaran dan panduan kepada orang ramai betapa pentingnya penyusuan badan.

Yong berkata, walaupun masih rendah, kesedaran umum terhadap kepentingan penyusuan badan semakin meningkat.

"Malah, penganjuran Kempen Penyusuan Susu Ibu, pengenalan Polisi Penyusuan Susu Ibu Malaysia dan Hospital Rakan Bayi oleh pihak berkuasa memberi kesan terhadap amalan ini.

"Ia juga mewujudkan inovasi teknologi, kemudahan dan trend-trend fesyen baharu dalam amalan penyusuan susu ibu ini dan terus menggalakkan lebih ramai ibu menyusukan anak mereka," ujar beliau.


SUSU ibu yang disimpan boleh melepasi tamat tempoh tidak sesuai untuk bayi minum.


Manfaat

Dalam pada itu, Perunding Obstetrik dan Ginekologi Hospital Kuala Lumpur, Dr. Noor Haliza Yussoff berkata, susu ibu mengandungi nutrisi unik yang paling lengkap berbanding susu formula.

Jelasnya, susu badan mempunyai kandungan protein yang tinggi, kaya vitamin, karbohidrat dan lemak yang memainkan peranan dalam perkembangan otak, retina dan sistem saraf bayi. Selain itu ia juga mengandungi imunoglobulin iaitu antibodi yang penting terhadap imun badan bayi.

"Kandungan susu ibu sentiasa berubah mengikut keperluan bayi. Contohnya, kandungan protein dalam susu akan lebih banyak jika bayi yang lahir tidak cukup bulan.

"Ini tidak sama dengan kandungan susu formula. Walaupun nutrisi boleh ditambah, tetapi ia tetap dan tidak boleh mengikut keperluan bayi," jelasnya.

Mengulas mengenai pembuatan sabun susu badan yang diadakan oleh kumpulan-kumpulan sokongan penyusuan ibu, Dr. Noor Haliza mengakui tidak pernah mendengar perkara itu sebelum ini.

Ujarnya, sememangnya tidak pelik bahan-bahan tenusu dijadikan sabun kerana ia mempunyai sifat melembap yang baik untuk kulit.

"Wujud persepsi negatif dalam kalangan orang ramai mengenai sabun itu. Pasti ramai yang berasa geli mahu menggunakan. Ia kerana kebanyakan individu hanya menerima susu ibu untuk anaknya," katanya sambil menambah tiada masalah jika bahan tersebut dijadikan sabun.

Namun, tidak menolak kemungkinan ada stigma terhadap produk tersebut.

Sementara itu, penceramah agama, Ustaz Haslin Baharim ketika dihubungi memberi pandangan bahawa sabun yang diperbuat daripada susu ibu perlu diteliti.

Menurutnya, susu ibu yang dibiarkan lama sehingga rosak boleh bertukar menjadi darah. Justeru, ia memerlukan banyak perbincangan.

"Seperti juga pembuatan gincu daripada uri yang tidak dibenarkan," katanya.

Maka, perkara tersebut perlu dibincangkan dan diperhalusi pada peringkat jabatan agama atau majlis fatwa.

Mengulas mengenai susu lain yang dijadikan sabun seperti susu kambing, Haslin berkata, itu dibolehkan dan memang untuk kegunaan manusia.

Makanan eksotik etnik Newar

Posted:

Makanan eksotik etnik Newar

Makanan eksotik etnik Newar


BERKUMPUL di bhatti merupakan sebahagian daripada amalan sosial silam masyarakat Newar.


MENYUSURI lorong sempit berturap yang hanya beberapa minit dari hab pelancongan yang sibuk di Kathmandu, Durbar Square, seorang peniaga makanan, Uttam Manandhar giat menyediakan pelbagai hidangan seperti otak, tulang belakang dan buah zakar kerbau.

Hidangan itu mungkin kelihatan tidak menyelerakan bagi masyarakat Barat, namun bagi masyarakat etnik Newar, berkumpul di bhatti seperti itu merupakan sebahagian daripada amalan sosial silam yang telah tidak diketahui ribuan pelancong yang datang ke Nepal untuk mendekati budaya negara itu.

Kedai makan yang terletak di lorong-lorong sempit itu merupakan sebahagian daripada ratusan tempat makan dalam lubang dinding yang menyajikan minuman keras buatan sendiri dan pelbagai snek berasaskan daging kerbau.

"Ini merupakan makanan ruji masyarakat Newar. Saya rasa penduduk tempatan datang ke sini kerana makanannya murah, berkhasiat dan sedap," katanya sambil sibuk menyediakan hidangan saraf tunjang dan usus goreng.

Hidangan

Kedua-dua bahagian lorong itu dipenuhi lubang-lubang yang meletakkan kedai makan yang hanya boleh dikenali melalui tirai dipenuhi kesan minyak yang menutupinya.

Di bahagian dalam kedai, sedozen hidangan Newar, yang terdiri daripada nasi tumbuk dan bahagian-bahagian seekor kerbau, disajikan kepada masyarakat tempatan lapar yang menikmatinya bersama arak beras yang dipanggil raksi.

Pelanggan membayar 100 rupee (RM5.10) untuk satu hidangan yang mengenyangkan, sementara dua gelas raksi berharga 40 rupee (RM2).

Hidangan-hidangan yang ditawarkan termasuk otak kerbau, phokso (paru-paru disumbat dengan daging cincang), kachila (daging mentah), kulit kerbau bakar, sup saraf tunjang dan usus goreng.

Menurut Uttam, walaupun pelancong berduyun-duyun mengunjungi kuil-kuil abad ke-17 dan tarikan-tarikan lain demi menikmati pengalaman sebenar Kathmandu, mereka jarang mengunjungi tempat makan ini.

"Tempat ini mungkin gelap dan tidak sebaik jika dibandingkan dengan kedai-kedai makanan lain di Kathmandu. Tetapi setelah mereka merasai keenakan sajian ini, mereka pasti akan tergoda," ujarnya.

Sebuah bhatti biasa mungkin dikunjungi 60 orang pelanggan dengan meraih pendapatan bersih sebanyak 4,000 rupee (RM204) sehari.

Walaupun kos tenaga kerja rendah, pemilik kedai biasanya berperanan sebagai pelayan dan tukang masak.


ANTARA hidangan yang ditawarkan ialah otak kerbau, paru-paru disumbat dengan daging cincang, kulit kerbau bakar, sup saraf tunjang dan usus goreng.


"Kami amat sibuk pada lewat tengah hari dan petang kerana pelanggan kami, terutamanya masyarakat Newar, akan datang ke sini untuk makan dan bersosial," jelasnya.

Sementara itu, di bawah sinaran sebiji mentol dalam sebuah bilik panjang yang dipenuhi meja dan kerusi kayu, seorang pelanggan, Narendra Gopal Shrestha, sedang menikmati sepinggan stu kentang dan jeruk kacang soya serta timun bersama cuka dan cili.

"Saya membesar dengan makanan Newar di rumah dan menikmatinya setiap hari. Sajian enak ini murah dan tidak terdapat di mana-mana kecuali di Kathmandu.

"Anak-anak saya lebih gemar mengunjungi restoran-restoran mahal yang menawarkan makanan segera seperti piza dan burger. Saya rasa hanya generasi lama sahaja menghargai hidangan ini," ujarnya.

Beliau memaklumkan makanan-makanan tersebut mencerminkan kekayaan budaya yang diperoleh daripada gabungan unik agama Buddha dan Hindu masyarakatnya.

Tambahnya, ia juga mengimbau sejarah pertanian masyarakat Newar ketika mereka membekalkan makanan itu kepada pekerja-pekerja ladang mereka.

Modenisasi

Menurut pakar-pakar makanan, walaupun terdapat beberapa bhatti di setiap lorong sedekad lalu, jumlah tersebut kian berkurangan.

Menurut penulis makanan, Shekhar Kharel, kedai-kedai makan ini wujud sebelum kedatangan restoran makanan segera dan budaya makan di luar.

"Sekitar tahun 1970-an, golongan-golongan kreatif akan meluangkan masa di kedai makan itu," ujarnya.

Shekhar percaya pelanggan kini semakin berpengetahuan dan maju, seiring dengan sikap terbuka Kathmandu sejak beberapa dekad lalu.

Ia sekali gus menjadikan restoran-restoran yang menawarkan hanya sejenis hidangan semakin lapuk.

"Bhatti merupakan sepupu miskin kafe-kafe mewah suatu kawasan kejiranan.

"Sungguhpun mereka diancam dengan kehadiran pendatang baharu, namun ia mempunyai pelanggan setia. Kedai-kedai makan ini mungkin dapat mengekalkan kegemilangan mereka jika memodenkan sedikit tawaran yang disediakan kerana anda tidak dapat merasai keaslian hidangan di tempat-tempat lain," katanya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


ATM, PDRM Perlis anjur rumah terbuka

Posted:

ATM, PDRM Perlis anjur rumah terbuka

ATM, PDRM Perlis anjur rumah terbuka

TUANKU SYED SIRAJUDDIN (duduk empat dari kiri) dan Tuanku Tengku Fauziah (duduk lima dari kiri) bergambar bersama pegawai tinggi ATM dan PDRM Perlis di majlis Hari Raya Aidilfitri di Mes Pegawai Kanan Polis, Kangar baru-baru ini.


MERIAH. Buat julung-julung kali pasukan keselamatan di Perlis terdiri daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bergabung menganjurkan jamuan Hari Raya Aidilfitri di Mes Pegawai Kanan Polis, Jalan Raja Muda, Kangar baru-baru ini.

Kira-kira 500 kakitangan kedua-dua agensi keselamatan tersebut hadir memeriahkan rumah terbuka berkenaan bagi menikmati jamuan Aidilfitri dan dihiburkan dengan persembahan tarian serta nyanyian.

Majlis berkenaan turut diserikan dengan keberangkatan tiba Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail bersama Raja Perempuan Perlis, Tuanku Tengku Fauziah Tengku Abdul Rashid dan Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Hadir sama iaitu Panglima Briged Sempadan, Brigedier Jeneral Datuk Mohd. Ramli Jaafar dan Ketua Polis Perlis, Datuk Zull Aznam Haron.

Warga Ruby Garden gotong-royong buat rumah terbuka Aidilfitri

Posted:

Warga Ruby Garden gotong-royong buat rumah terbuka Aidilfitri

Warga Ruby Garden gotong-royong buat rumah terbuka Aidilfitri


KOMUNITI Ruby Garden, Bangi bergambar beramai-ramai selepas majlis rumah terbuka yang dianjurkan secara bergotong-royong baru-baru ini.


ERAT. Komuniti penduduk Ruby Garden, Bandar Saujana Putra, Bangi, Selangor bergotong-royong mengadakan majlis rumah terbuka Aidilfitri baru-baru ini.

Apa yang menarik menu dan juadah yang disediakan bersama-sama dalam kalangan ahli jawatankuasa serta sumbangan penduduk.

Tema dan konsep yang dipraktikkan bagi menjayakan majlis itu juga menepati objektif iaitu untuk mengeratkan hubungan sesama penduduk.

Suasana meriah pada majlis itu ternyata mengukuhkan lagi silaturahim selain menyemai semangat tolong-menolong antara satu sama lain.

KPJ Puteri Specialist rai pelanggan

Posted:

KPJ Puteri Specialist rai pelanggan

KPJ Puteri Specialist rai pelanggan


LEBIH 1,000 tetamu hadir pada majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri Kumpulan Perubatan Johor di Hospital Pakar Johor, Johor Bahru baru-baru ini.


RAI. Hospital KPJ Puteri Specialist menganjurkan rumah terbuka Aidilfitri bagi merai pelanggan korporat, sektor kerajaan, media, pesakit dan kakitangan hospital di Johor Bahru, baru-baru ini.

Majlis turut diserikan dengan kehadiran penghuni Rumah Anak Yatim Ar-Rayyan yang turut menghiburkan para tetamu dengan persembahan marhaban.

Mereka juga menerima sumbangan yang disampaikan oleh Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif hospital, Khairun Ahmad.

Pada majlis yang dihadiri kira-kira 1,000 orang itu, tetamu dihidangkan dengan pelbagai menu istimewa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


2 warga Singapura lemas di Tioman

Posted:

2 warga Singapura lemas di Tioman

2 warga Singapura lemas di Tioman

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my

KUANTAN – Hasrat sepasang suami isteri warga Singapura menjalani latihan menyelam di Pantai Air Batang, Pulau Tioman dekat Rompin kelmarin berakhir dengan tragedi apabila seorang daripada mereka mati lemas bersama jurulatih selam

Kejadian tersebut berlaku pada pukul 12 tengah hari ketiga pasangan suami isteri dan jurulatih selam mereka juga dari Singapura berada di dalam laut untuk menjalani latihan menyelam.

Dua mangsa yang mati lemas ialah Lee Yong Yeow, 48, seorang jurulatih dan pelatihnya, Tan Sean Hen, 35.

Timbalan Ketua Polis Daerah Rompin, Asisten Superintendan Zainul Mujahidin Mat Yudin berkata, sebelum kejadian, jurulatih berkenaan sedang mengajar pasangan suami isteri tersebut menyelam kira-kira 25 meter dari pantai di pulau itu.

"Ketika sedang menyelam, wanita itu kemudian melihat suaminya dan jurulatih selam mengalami kesukaran ketika menyelam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lemas depan kawan sekampung

Posted:

Lemas depan kawan sekampung

Lemas depan kawan sekampung

Oleh OTHMAN YAHAYA
berita@kosmo.com.my


NUR ALIF


TASEK GELUGOR – Seorang pelajar tingkatan empat ditemui mati lemas selepas tergelincir ke dalam tali air sedalam tiga meter di Kampung Nyior Sebatang, Sungai Dua dekat sini kelmarin.

Mayat Nur Alif Naim Husni, 16, dari Taman Pokok Sena Indah di sini ditemui oleh penduduk pada pukul 8 malam kira-kira lima kilometer dari lokasi mangsa terjatuh.

Kejadian pada pukul 5 petang itu dipercayai berlaku ketika pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Kampung Selamat itu sedang berehat sambil berbual-bual bersama tiga rakannya di tepi tali air tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tragedi maut di malam minggu

Posted:

Tragedi maut di malam minggu

Tragedi maut di malam minggu


KEADAAN kereta Honda Civic yang mengorbankan nyawa dua sahabat di Jalan Salor Baru-Pasir Mas semalam.


KOTA BHARU - Kegembiraan lima sahabat dari Jerteh, Terengganu menghabiskan cuti hujung minggu di daerah ini bertukar duka apabila dua daripada mereka maut selepas kereta jenis Honda Civic yang dinaiki terlibat dalam kemalangan semalam.

Kejadian pada pukul 2 pagi di Jalan Salor Baru-Pasir Mas itu mengorbankan pemandu kereta, Mohd. Asrul Afian Samsudin, 24, dan penumpang belakang, Muhammad Atras Ramli, 29.

Muhammad Atras mati di tempat kejadian manakala Mohd. Asrul disahkan meninggal dunia di Hospital Pasir Mas.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Thamil Arasu wira Harimau Muda

Posted:

Thamil Arasu wira Harimau Muda

Thamil Arasu wira Harimau Muda

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my


Thamil Arasu (tengah) diasak pemain Singapura pada aksi sulung Pestabola Merdeka 2013 di Stadium Darulmakmur, Kuantan, Pahang semalam.


SKUAD Harimau Muda bermula dengan langkah kanan pada aksi pembukaan Pestabola Merdeka 2013 selepas menewaskan Singapura 1-0 di Stadium Darulmakmur, Kuantan, Pahang semalam.

Kedua-dua pasukan bermula agak perlahan selepas terpaksa beraksi dalam keadaan padang yang ditakungi air akibat hujan lebat sebelum A. Thamil Arasu meledakkan gol kemenangan pada minit ke-53.

Jaringan itu menyuntik semangat anak-anak buah Ong Kim Swee apabila mereka terus menguasai perlawanan dengan melancarkan serangan merbahaya ke kubu Singapura.

Kim Swee berkata, secara keseluruhan beliau berpuas hati dengan persembahan anak-anak buahnya pada aksi sulung itu.

Katanya, apa yang paling penting adalah mengutip tiga mata penuh.

"Keadaan padang yang teruk (air bertakung) telah merencatkan aksi kedua-dua pasukan dan saya sudah jangka Singapura akan beraksi dengan skuad kedua tetapi persembahan mereka wajar mendapat pujian.

"Saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang sudi meluangkan masa bertemu para pemain," kata Kim Swee.

Pada perlawanan semalam, Harimau Muda terlebih dahulu menguji benteng pertahanan Singapura apabila pemain sayap, Wan Zack Haikal Wan Nor berjaya melepaskan satu sepakan padu pada minit kedua tetapi tersasar.

Pada minit ketujuh, pemain sayap Singapura, Quak Jun Yi melakukan larian menarik di bahagian kanan pintu gol pasukan negara dan berjaya melepaskan percubaan tepat, namun mudah buat penjaga gol Harimau Muda A, Mohd. Izham Tarmizi.

Selepas 10 minit beraksi, Harimau Muda A mula mendapat rentak dan seterusnya melancarkan beberapa serangan berbahaya dan mendominasi permainan sepanjang separuh masa pertama.

Kapten Harimau Muda, Mohd. Irfan Fazail bijak mengawal jentera tengah dengan membuat hantaran-hantaran cantik dan dia berpeluang menghasilkan gol pembukaan pada minit ke-15 apabila rembatan volinya sedikit tersasar.

Aksi pemain sayap Ryukyu FC, Wan Zack juga tidak mengecewakan apabila dia memainkan peranan utama dalam merobek skuad Singa menerusi larian-larian derasnya dan pada minit ke-18 percubaannya dinafikan oleh penjaga gol Singapura, Muhd. Syazwan Buhari.

Selepas itu, Arasu berjaya memecahkan benteng Singapura menerusi gerakan satu dua dengan Mohd, Irfan pada minit ke-23 namun rembatannya tepat ke dakapan Muhd. Syazwan.

Pada minit ke-35, Harimau Muda mendapat peluang menerusi satu sepakan percuma bagaimanapun sepakan yang diambil oleh Wan Zack gagal disudahkan dengan sempurna oleh Putera Nadher Amarhan yang menanduk melepasi palang gol.

Kedua-dua pasukan memasuki bilik persalinan untuk rehat separuh masa pertama dengan kedudukan terikat 0-0.

Ketika babak kedua bersambung, Harimau Muda tidak menunggu lama apabila sebaik wisel ditiup oleh pengadil perlawanan mereka terus melancarkan serangan dan hasil gerakan satu dua antara Thamil dengan S. Sivanesan berjaya diterjemahkan menerusi jaringan itu.

Pada minit ke-56, Harimau Muda mendapat peluang terbaik menambah jaringan apabila dihadiahkan sepakan penalti kerana pemain Singapura, Muhd. Afiq Yunos menampan bola dengan tangan, sekali gus dilayangkan kad merah.

Namun, sepakan Wan Zack berjaya ditampan Muhd. Syazwan.

Harimau Muda akan bertemu Myanmar dalam aksi kedua esok.

Kim Swee sentiasa ubah corak permainan

Posted:

Kim Swee sentiasa ubah corak permainan

Kim Swee sentiasa ubah corak permainan

PENGENDALI Harimau Muda, Ong Kim Swee menegaskan bahawa beliau akan sentiasa merubah corak permainan dalam setiap perlawanan bagi mendapatkan gandingan yang benar-benar mantap pada Sukan SEA 2013 di Myanmar, Disember nanti.

Kim Swee berkata, selain mampu mengelirukan pihak lawan, tindakan untuk menukar corak permainan dan posisi para pemainnya itu bakal memberi manfaat kepada pasukan negara.

"Jika anda lihat kesebelasan utama skuad negara dalam pertemuan dengan Singapura tadi (semalam), hanya ada empat pemain Harimau Muda yang diturunkan, selebihnya adalah para pemain daripada kelab-kelab dan pasukan negeri.

"Selain itu, para pemain negara yang beraksi kali ini sangat cetek pengalaman di peringkat antarabangsa serta hanya beberapa minggu digabungkan. Pasukan terbaik adalah sebuah pasukan yang bermain dalam satu pasukan bersama-sama dalam tempoh yang lama.

"Anda lihat Singapura, walaupun bukan para pemain utama yang diturunkan kali ini tetapi mereka beraksi sebagai satu pasukan dengan sangat baik kerana mereka telah lama bermain dalam bersama.

"Bagaimanapun, saya tetap memuji gandingan Putera Nadher, Irfan Fazail, S. Sivanesan dan Nazmi Faiz yang saya lihat memainkan peranan sangat baik dalam menggerakkan jentera tengah serta serangan pasukan kita," kata Kim Swee.

Dalam pada itu, jurulatih berusia 42 tahun itu juga berkata, aksi bertemu Singapura itu bukanlah aksi sebenar pasukan Harimau Muda A.

Itu kerana, keadaan padang yang ditakungi air membuatkan beliau menukar corak hantaran pendek yang biasa diterapkan dalam pasukan Bawah 23 tahun negara kepada corak hantaran jauh.

Sementara itu, dalam satu lagi aksi, Thailand seri 1-1 dengan Myanmar

Thailand berjaya membuka jaringan seawal minit ketujuh menerusi tandukan Chayawat Srinawong.

Bagaimanapun, Myanmar tidak berputus asa dan berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-11, juga menerusi tandukan oleh kapten, Kyaw Zayar Win.

Singapura tewas sebab permukaan padang dipenuhi air

Posted:

Singapura tewas sebab permukaan padang dipenuhi air

Singapura tewas sebab permukaan padang dipenuhi air


WAN ZACK HAIKAL (tengah) cuba berebut bola dengan pemain Singapura dalam keadaan padang yang dipenuhi air semalam.


PENGENDALI Singapura, V. Sundramoorthy mendakwa keadaan padang yang dipenuhi air sebagai punca kekalahan 0-1 kepada Harimau Muda pada Pestabola Merdeka 2013 di Stadium Darulmakmur, Kuantan, Pahang semalam.

Sebelum perlawanan bermula, hujan lebat turun di Kuantan dan menyebabkan padang itu ditakungi air.

Sundramoorthy berkata, keadaan padang yang dipenuhi air itu telah 'merosakkan' tempo permainan pasukan kendaliannya sehingga mereka tidak mampu bergerak serta menyepak bola dengan sempurna.

"Saya berharap pada aksi kedua nanti keadaan cuaca dan padang memihak kepada kami. Saya percaya para pemain saya akan bangkit selepas ini.

"Bagaimanapun, saya berpuas hati dengan persembahan semua pemain dalam perlawanan sebentar tadi (semalam) walaupun kami datang ke Kuantan tanpa enam atau tujuh pemain utama," kata Sundramoorthy.

Pengendali berusia 47 tahun itu berkata, walaupun kebanyakan pemain yang dibawa ke sini adalah pemain-pemain kurang berpengalaman, beliau memuji keserasian dan komitmen tinggi yang ditunjukkan dalam aksi bertemu Harimau Muda itu.

Beliau turut mengakui sangat terasa ketiadaan penyerang utama, Hariss Harun dan penjaga gol, Izwan Mahbud yang tidak disenaraikan pada kejohanan kali ini kerana komitmen bersama skuad senior.

"Saya akui Hariss dan Izwan mempunyai pengaruh besar dalam skuad ini. Kehadiran mereka dalam pasukan bakal menambah keyakinan seluruh pemain namun saya tidak kecewa kerana saya percaya dengan barisan yang saya miliki ketika ini.

"Saya juga mahu mereka (pemain) melupakan kekalahan ini seterusnya memberi tumpuan kepada dua aksi berikutnya dan tidak mustahil kita (Singapura-Malaysia) akan bertemu di final," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Makan berlebihan dan kurang bersenam punca masalah obesiti

Posted:

Makan berlebihan dan kurang bersenam punca masalah obesiti

Makan berlebihan dan kurang bersenam punca masalah obesiti

08/09/2013 9:44pm

KUALA LUMPUR - Masalah obesiti yang kini dialami oleh 8.5 juta rakyat Malaysia dipercayai berpunca daripada dua faktor utama iaitu makan secara berlebihan dan kurangnya melakukan aktiviti senaman.

Pakar Pemakanan dan Dietetik Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), Prof. Dr. Fatimah Arshad berkata, pola pemakanan rakyat negara ini sudah berubah dengan makanan yang diambil tidak mengikut keperluan kalori seharian.

"Sebagai contoh, seseorang hanya perlu mengambil hidangan makanan sekitar 1800 hingga 2000 kalori sehari.

"Tetapi, jika dia mengambil lebih daripada jumlah tersebut atau secara berterusan akan menyebabkan berat badan naik. Lebih memburukkan, jika seseorang itu malas untuk bersenam," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini hari ini.

Semalam, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam memberitahu, bilangan rakyat Malaysia yang gemuk dijangka terus meningkat jika tiada inisiatif dilakukan untuk mengurangkan berat badan dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Masalah ini berlaku kerana pengambilan makanan ber lebihan yang diburukkan lagi dengan kecendurangan kepada makanan manis.

Selain itu, kata Fatimah, kurangnya ada kemudahan awam seperti taman permainan di taman-taman perumahan untuk orang ramai melakukan senaman juga membantutkan me reka untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat.

"Jika kita lihat di kawasan kepadatan penduduk yang tinggi seperti di bandar-bandar, tidak terdapat banyak taman rekreasi yang membolehkan penduduk menjalankan aktiviti yang boleh mengeluarkan peluh.

"Sepatutnya pihak berkuasa tempatan memperuntukkan lebih banyak kemudahan seperti ini bagi membolehkan mereka melakukan aktiviti senaman sekaligus dapat mem bakar lemak yang berlebihan," katanya.

Justeru, Fatimah menyarankan supaya orang ramai perlu makan secara berkala dan mengikut diet seimbang yang telah disyorkan oleh Kementerian Kesihatan sebelum ini. - KOSMO!

Pelajar tentera Brunei diterima masuk UPNM

Posted:

Pelajar tentera Brunei diterima masuk UPNM

Pelajar tentera Brunei diterima masuk UPNM

08/09/2013 9:35pm

KUALA LUMPUR - Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) melakar sejarah baharu apabila buat julung kalinya menerima kemasukan dua pelajar daripada Ang katan Tentera Diraja Brunei (RBAF) ke dalam Fakulti Perubatan dan Kesihatan Pertahanan.

Dekan Fakulti Perubatan dan Kesihatan Pertahanan UP NM, Mej. Jen. Prof. Datuk Dr. Mohd. Zin Bidin berkata, Kementerian Pendidikan telah memberikan kelulusan khas kepada dua pelajar itu memandangkan Brunei merupakan negara yang rapat dengan Malaysia.

"Pihak kami mengalu-alukan kehadiran mereka untuk bersama-sama menimba ilmu kedoktoran di universiti ini.

"Harapan saya dengan kemasukan dua orang pelajar luar negara berkenaan akan menjadi titik tolak kepada UPNM untuk menjadi fakulti perubatan tersohor di rantau ini," katanya ketika berucap di Majlis White Coat di Dewan Theaterrette, Bangunan Lestari di sini semalam.

Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Pro-Canselor Universiti Sains Malaysia (USM), Tan Sri Dr. M. Jegathesan.

Majlis White Coat merupakan satu upacara ritual bagi pelajar perubatan seperti optometri, pergigian dan ki ropraktik yang menandakan peralihan pelajar daripada pra-klinikal untuk sains kesihatan klinikal.

Seramai 46 pelajar perubatan termasuk dua dari Brunei berkenaan disarungkan jubah doktor berwarna putih ma sing-masing oleh Mohd. Zin pada majlis tersebut.

Kedua-dua pelajar dari RBAF tersebut, Naqibah Ahmad Bukhari dan Muhammad Hazman Muhammad Iskandar sebelum ini melanjutkan pengajian di Maktab Sains Paduka Seri Begawan, Brunei.

Sementara itu, Naqibah memberitahu, dia amat berbesar hati kerana berpeluang untuk menyertai fakulti perubatan di UPNM memandangkan ia mempunyai prestijnya yang ter sendiri.

"Saya berharap dapat menyumbangkan segala ilmu yang ditimba di sini kelak ketika kembali berkidmat dengan RBAF sejurus tamat pengajian," katanya yang meminati bidang kardiologi. - KOSMO!

Kenaikan bahan api tidak jejaskan harga ayam

Posted:

Kenaikan bahan api tidak jejaskan harga ayam

Kenaikan bahan api tidak jejaskan harga ayam

08/09/2013 9:25pm

KUALA LUMPUR - Kenaikan bahan api yang diumumkan kerajaan pada 4 September lalu tidak menjejaskan harga ayam di beberapa pasar basah utama di ibu negara.

Tinjauan Kosmo! di Pasar Borong Selayang dan Pasar Borong Selangor mendapati, rata-rata peniaga masih mengekalkan harga di bawah harga syiling yang ditetapkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Selain itu, mereka juga mengikut arahan KPDNKK dengan meletakkan tanda harga di setiap gerai jualan masing-ma sing.

Seorang peniaga ayam, Arbain Rawi, 52, berkata, setakat ini pembekal dan penternak ayam masih belum menaikkan harga ayam.

"Kami sebagai peniaga sememangnya bergantung kepada pembekal dan sehingga kini mereka (pembekal) masih lagi belum menaikkan harga ayam.

"Seluruh peniaga ayam di kawasan ini rata-rata mengikut kadar harga syiling ayam yang ditetapkan oleh KPDNKK sebanyak RM7.50 untuk ayam standard," katanya ketika ditemui Kosmo! di sini hari ini.

Namun Arbain memberitahu, dia tidak menolak sebarang kemungkinan jika terdapat kenaikan harga ayam disebabkan kos pengangkutan yang meningkat.

Kesan kenaikan harga minyak terhadap harga ayam masih belum kelihatan namun di masa akan datang mungkin akan ada kenaikan harga," ujarnya. Jumaat lalu Kosmo! melaporkan mengenai beberapa peniaga ayam di Pasar Chow Kit didapati telah menaikkan harga jualan ayam antara 30 sen hingga 90 sen sejak Selasa lalu dengan mendakwa kenaikan itu terpaksa dilakukan ekoran kos penghantaran yang meningkat.

Bagi Faizal, 29, pula berkata, harga ayam sekarang masih kekal antara sekitar RM7.00 hingga RM8.00 sejak lepas musim perayaan lagi.

Katanya, walaupun diumumkan kenaikan harga petrol baru-baru ini, ia belum lagi menampakkan kenaikan harga ayam.

"Dalam seminggu dua ini, harga ayam tidak banyak berubah.

Bagaimanapun, saya tidak pasti pada bulan yang seterusnya sama ada harga ayam akan meningkat ber banding harga sekarang," katanya.

Sementara itu, harga ikan seperti ikan kembung, selar, cencaru dan selayang juga didapati dalam lingkungan harga biasa pasaran. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


PM Australia, Kevin Rudd tewas

Posted:

PM Australia, Kevin Rudd tewas

PM Australia, Kevin Rudd tewas

AFP
PETUGAS pilihan raya mula mengira kertas undi di Dewan Bandar Raya Sydney semalam.


SYDNEY - Ahli politik, Tony Abbott berjanji akan membentuk sebuah kerajaan yang cekap dan boleh dipercayai selepas parti campurannya menang besar dalam pilihan raya umum Australia semalam.

Abbott merupakan pemimpin gabungan antara Parti Liberal dan Parti Nasional.

Kemenangan tersebut sekali gus menamatkan pemerintahan kerajaan Parti Buruh selama enam tahun di negara berkenaan.

"Saya boleh menyatakan kepada anda bahawa kerajaan Australia telah berubah.

"Untuk kali ketujuh dalam tempoh 60 tahun kerajaan Australia telah berubah," kata Abbott sambil disahut sorakan penyokongnya di sebuah hotel di sini.

"Bermula hari ini saya mengisytihar bahawa Australia kini di bawah pentadbiran baharu," tambahnya.

Pengiraan kerusi masih belum muktamad tetapi Perdana Menteri, Kevin Rudd mengaku kalah pada hari yang sama selepas keputusan semasa memihak kepada Abbott.

Bakal Perdana Menteri baharu itu juga menyatakan, parti gabungan pimpinannya telah memenangi 13 lagi kerusi sekali gus membolehkan beliau membentuk kerajaan majoriti.

"Saya tidak sabar untuk membentuk sebuah kerajaan yang cekap, boleh dipercayai dan dapat melaksanakan komitmen yang dijanjikan sebelum ini," katanya.

Menurut Abbott, kerajaannya akan mengotakan semua janji kepada rakyat tanpa kejutan atau alasan.

"Kerajaan ini juga faham akan had kuasa dan juga potensinya," tambah pemimpin tersebut. - AFP

Eropah gesa AS tunggu laporan PBB sebelum serang Syria

Posted:

Eropah gesa AS tunggu laporan PBB sebelum serang Syria

Eropah gesa AS tunggu laporan PBB sebelum serang Syria


AP
GAMBAR yang dirakam oleh aktivis anti-Bashar di Damsyik menunjukkan mayat kanak-kanak yang menjadi mangsa serangan kimia pada 21 Ogos lalu.


VILNIUS, Lithuania - Menteri-Menteri Luar Kesatuan Eropah (EU) semalam menyokong 'tindak balas yang keras dan jelas' berhubung serangan senjata kimia yang dipercayai dilakukan oleh pemerintah Syria.

Namun, EU menggesa Amerika Syarikat (AS) supaya menangguhkan tindakan ketenteraan sehingga pakar-pakar senjata kimia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengumumkan hasil penemuan mereka.

Kenyataan para menteri luar tersebut disambut baik oleh Setiausaha Negara AS, John Kerry yang sebelum ini cuba memberikan alasan kukuh untuk menyerang Damsyik.

Senada dengan Kerry, Presiden Barack Obama turut meminta Kongres AS meluluskan penggunaan kekerasan bagi menghukum rejim Presiden Bashar Al-Assad.

Kedua-dua Dewan Kongres dan Senat AS dijangka mengundi berhubung rancangan Obama itu menjelang 16 September depan.

Dalam pada itu, satu kenyataan yang dibaca pada penghujung mesyuarat berkenaan oleh ketua dasar luar EU, Catherine Ashton menyatakan, serangan pada 21 Ogos lalu itu melanggar undang-undang antarabangsa selain merupakan jenayah perang dan jenayah kemanusiaan.

Menurut kenyataan EU, maklumat daripada pelbagai sumber mengesahkan bahawa serangan senjata kimia itu dilakukan oleh rejim Bashar.

Tambahnya, ini berikutan 'hanya pihak berkenaan (rejim Bashar) yang memiliki senjata kimia dan berupaya menggunakannya dalam jumlah yang mencukupi'.

"Sehubungan itu, tindak balas yang jelas dan keras penting supaya jelas bahawa jenayah tersebut tidak boleh diterima dan pihak bertanggung jawab tidak akan dibiar terlepas," tambah kenyataan EU.

AS sebelum ini menuduh rejim Bashar sebagai bertanggung jawab melancarkan serangan di pinggir bandar raya Damsyik itu.

Memetik beberapa laporan perisikan, Washington menyatakan, gas saraf Sarin telah digunakan dalam serangan tidak berperikemanusiaan itu.

AS menyatakan, seramai 1,429 orang termasuk 426 kanak-kanak terbunuh dalam insiden tersebut. - AP

Anjing teman dua anak cheetah

Posted:

Anjing teman dua anak cheetah

Anjing teman dua anak cheetah


AP
Amani diletakkan bersama dua ekor anak harimau cheetah di Zoo Dallas kelmarin.


DALLAS, Texas - Sebanyak dua ekor anak harimau cheetah menjadi ahli baharu keluarga besar haiwan di Zoo Dallas di sini kelmarin.

Pihak zoo berkenaan menyambut kehadiran dua anak cheetah jantan itu dengan menyediakan seekor anak anjing baka Labrador sebagai teman kepada spesies kucing besar itu.

Dua anak cheetah yang baru berusia lapan minggu itu diberi nama Winspear dan Kamau.

Winspear dan Kamau lahir pada 8 Julai lalu di Institut Biologi dan Konservasi Smithsonian, dalam negeri Virginia.

Dua ekor anak harimau tersebut ditemani anak anjing berkenaan, Amani yang juga berusia lapan minggu.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan pihak zoo terbabit, Amani bermaksud keamanan dalam bahasa Swahili.

Beberapa pakar haiwan percaya anak anjing tersebut akan dapat menenangkan anak harimau cheetah berkenaan. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Semangat Nam Ron-Nani

Posted:

Semangat Nam Ron-Nani

Semangat Nam Ron-Nani

NAM RON menamakan para pelakon termasuk Nani sebagai penulis lakon layar bersama untuk filem Psiko Pencuri Hati.


TINGGALKAN seketika sensasi pernikahan senyap-senyap salah seorang regu Psiko Pencuri Hati, Bront Palarae yang sudah sah bergelar suami kepada seorang kenalan lamanya pada 31 Ogos lalu. Walaupun perkhabaran itu tidak dianggap penting untuk dikongsi Bront, ia tetap mencuri perhatian ketika filem lakonannya yang disebut-sebut sebagai kelainan dalam industri sedang ditayangkan di pawagam.

Justeru, hanya pengarah filem itu, Shahili Abdan dan aktres Sharifah Amani yang diajak ke sesi fotografi tanpa melibatkan Bront. Lebih intim rasanya jika Shahili yang mengarah filem buat kali pertama itu disatukan dengan Amani yang merupakan heroin pilihannya. Mereka berkongsi huruf pangkal nama yang sama iaitu 'S' dan 'A'. Kedua-dua pelakon itu juga berkongsi huruf 'N' yang menjadi pangkal nama panggilan masing-masing iaitu Nam Ron dan Nani.

Tidak banyak juga kerja yang menyatukan mereka tetapi hubungan secara tidak langsung, keberadaan dalam satu kelompok pengkaryaan yang sealiran pemikiran dan jiwa menjadikan mereka intim. Mereka diibaratkan sebagai saudara sejiwa.

"Pertama kali saya nampak Nam Ron (Shahili) ketika sama-sama berlakon dalam filem Gubra (2006). Tapi, kami tiada babak lakonan bersama. Dari situ, saya perhatikan dan ambil tahu tentang siapa Nam Ron. Persembahannya halus, orangnya unik, tegas, lembut, garang, baik hati dan gila-gila. Orang macam Nam Ron ini seronok diperhatikan, rasanya, kami boleh geng," ujar Nani sebagai gambaran perasaannya yang kuat terhadap filem berkenaan.

"Saya pun kenal Nani tak lama sangat, Sein yang bawa watak Dr. Khai pun begitu. Tapi, yang penting adalah keserasian. Bila sudah serasi, kita boleh letak kepercayaan antara satu sama lain. Bukan kata saya tak percaya pelakon lain, tapi untuk filem yang saya anggap sebagai anak pertama ini, saya kena begitu. Sebabnya, saya kena beri kebebasan untuk mereka bermain karakter masing-masing. Cuma dalam set, saya kena jaga pergerakan supaya bahasa pengarahan dan visual yang saya mahukan itu diperoleh," sampuk Nam Ron.

Kuasa memikat Nam Ron

Pelakon yang juga penggiat teater yang cukup terkenal dalam kelompok pembikin filem bebas itu ternyata menerima pelbagai reaksi daripada rakan-rakan sealirannya.

"Ramai yang terkejut termasuklah pengarah Bikin Filem dan Kil, Nik Amir. Ada juga yang lebih gemarkan filem pendek saya, Jalan Pintas dan kenapakah naskhah itu tidak dibawa ke layar perak. Saya fikir, kalau alang-alang masuk aliran perdana, biarlah naskhah yang bersesuaian. Kebetulan, penerbit yang mahu sebuah filem genre suspen. Filem Psiko Pencuri Hati semacam nafsu juga, kemahuan saya juga nak cuba benda yang baharu.

"Saya cuba beri jamuan ini. Selama ini orang bersangka khalayak mahukan filem aksi atau komedi. Macam Bunohan yang perlahan sambutannya di pawagam tapi bila masuk TV, orang suka. Saya nak beri khalayak rasa momen itu, suka atau tidak, cuba dahulu. Rasanya pembikin tak boleh hakimi penonton sekadar lihat pasaran sahaja. Filem Psiko Pencuri Hati sendiri ada banyak elemen, romantis dan cinta. Ia bukannya filem berat yang perlu difikirkan dalam-dalam untuk dihadam. Saya memang buat filem ini untuk umum. Kalau saya buat untuk saya, baik buat Jalan Pintas atau filem seni berat. Tapi, masalahnya boleh atau tidak ia dikongsikan dengan khalayak. Saya mahu penonton terhibur dengan karakter dan jalan cerita," ulas lelaki berusia 40 tahun ini bersahaja.

Membikin Psiko Pencuri Hati sebagai filem suspen thriller, Nam Ron cuba untuk tidak spesifik mengambil mana-mana filem sebagai rujukan. Namun, temanya pun suspens thriller, dia mengaku. pengaruh pengarah filem Hollywood, Quentin Tarantino boleh dikesan di hujung-hujung filem itu terutamanya apabila konflik sudah berubah menjadi ganas.

"Bahaya kalau kita buat rujukan spesifik, takut terpengaruh. Biarlah ia mengalir secara semula jadi. Memang struktur, stail dan gaya penyampaian filem psiko dan suspens begitu. Saya suka dengan proses ini. Memang ia perkara baharu dalam kerja saya. Tapi, selain nak menyampaikan, adakalanya saya juga mahu memikat perhatian penonton. Macam lukisan juga, ada yang suka gaya realis atau juga yang suka surealis," kongsi Nam Ron yang melihat industri perfileman tempatan juga ada sisi psiko tersendiri.

Katanya, karyawan seperti tahu apa yang dimahukan oleh khalayak itu sebenarnya tidak semuanya betul. Kesenian di Malaysia juga dikatakan seni untuk masyarakat.

"Persoalannya, apakah sangkaan itu betul?. Apa yang saya fahami, seni untuk masyarakat ialah seni yang bawa refleksi supaya masyarakat faham sekeliling dan nampak diri dari dalam skrin. Sekarang, seperti ada putar belit, itu psikonya industri kita dan secara tak langsung semua itu diterima sebagai budaya," beritahu Nam Ron yang pernah menjadi hero filem Paloh lebih 10 tahun lalu.

Feminisme Amani

Nani merupakan pelakon bertubuh kecil. Namun, dia memiliki cinta dan aspirasi kuat terhadap filem serta naskhah yang meneguk titik peluhnya. Nani ternyata semakin dewasa. Dia bukan gadis sunti seperti yang diperkenalkan dalam filem Sepet dahulu.

Lantas filem Psiko Pencuri Hati, merupakan kerja pertama Nani di bawah arahan Nam Ron. Sebelum ini, dia dan Nam Ron hanya berlakon bersama sebagai anak dan bapa dalam telemovie, Lembut Bukan Lelaki yang disiarkan menerusi Astro pada tahun lepas.

"Sekarang, saya sedang sibuk dengan latihan sebuah teater kompilasi arahan Nam Ron. Ya, kami tak banyak bekerjasama. Tapi, kerja untuk Psiko Pencuri Hati memang seronok. Nam Ron sayangkan pelakon-pelakonnya, sampai kami diajak berbincang dan membuat olahan skrip asal yang ditulis oleh Ayam Fared. Dia hargai pelakon-pelakonnya dengan memberi kredit kepada kami sebagai penulis lakon layar bersama. Itu juga antara yang diburu oleh pelakon," puji Nani untuk Nam Ron.

Nam Ron merupakan pengarah filem yang berjaya membawa Amani kembali semula ke lokasi layar perak selepas dia berlakon dalam filem Mualaf.

Menceritakan pengalamannya di lokasi, kata Nani, Nam Ron dan penulis skrip filem itu membawa mereka ke Pulau Pemanggil, Mersing untuk bersatu dengan alam dan berpuisi dengan laut.

"Syukurlah, saya dapat peluang yang bagus untuk bekerja dengan orang-orang yang bagus. Saya memang seorang pelakon yang memilih. Itu cara saya menghargai penonton. Caranya adalah mempersembahkan sebuah kerja yang bagus. Pandang kiri dan kanan, mereka semua ibarat abang-abang," ujar Nani yang melakonkan watak isteri bernama Wani yang mengalami keguguran sebanyak tiga kali.

Berlakon dan menjadikan karakter sebagai dirinya sendiri, Psiko Pencuri Hati turut memberi ruang penghayatan yang berlapis-lapis. Watak Wani sendiri bukannya perempuan yang lemah.

"Nampak kecil tapi perjuangan feminisme yang nak disampaikan ada. Sebenarnya, tak banyak filem yang tunjuk kekuatan karakter wanita dalam filem. Dalam filem ini juga, semua watak ada kejahatan masing-masing. Lebih seronok juga sampai ada yang buat telahan bahawa semua yang berlaku dalam plot itu adalah apa yang tertulis dalam novel tulisan Sidi (Bront). Sampai ke tahap itu," ujar Nani yang dalam waktu yang sama nekad menulis skrip yang memperjuangkan wanita untuk karya arahannya sendiri.

Berbicara bahasa filem, semangat dan aliran yang menjadi wacana dalam darah seniman yang masih segar dalam tubuh mereka, sempat juga Nani mencelah:

"Saya juga seorang yang ada angin dan suka ikut kepala sendiri. Benar, kami semua ada sisi psiko."

Luna Maya kagum industri filem Malaysia

Posted:

Luna Maya kagum industri filem Malaysia

Luna Maya kagum industri filem Malaysia

LUNA MAYA (kanan) dan Aaron Aziz mendapat tunjuk ajar daripada pengarah filem Tembus, Ahmad Idham.


DALAM nada lembut yang dilapisi dengan pemerhatian dan kaji selidik, pelakon terkenal Indonesia, Luna Maya beranggapan penggiat industri filem Indonesia perlu belajar daripada Malaysia. Kenyataan itu dilafazkannya selepas melihat banyak filem Malaysia mendapat kutipan yang cukup memberangsangkan berbanding di negaranya.

"Filem Indonesia perlu belajar dari Malaysia terutamanya tentang sistem wajib tayang yang saya rasakan bagus pelaksanaannya. Kalau di Malaysia, saya diberitahu bahawa filem KL Gangster mencecah kutipan hampir RM12 juta. Kalau di Indonesia setakat ini, filem Habibie dan Ainun yang paling tinggi dengan kutipan RM4.8 juta sedangkan populasi di sini cuma 27 juta penduduk berbanding Indonesia yang mempunyai 300 juta penduduk. Saya melihat hampir setengah penduduk Malaysia menonton KL Gangster," ucapnya ketika ditemui sewaktu pembikinan filem Tembus di pekan Batu 18, Hulu Langat, Selangor baru-baru ini.

Sejujurnya, kata aktres berusia 30 tahun ini, dia belum sempat menonton filem-filem Malaysia tetapi, pergerakan dan respons peminat menarik perhatiannya.

"Saya melihat industri filem Malaysia besar kerana banyak filem yang berjaya. Di Indonesia memang banyak filem yang bagus tetapi audiens tidak ramai yang menonton,"ujarnya yang membawakan watak Marylia dalam filem perdana lakonannya di Malaysia di bawah arahan Ahmad Idham.

"Sebulan lalu, saya mempunyai pengurus di Malaysia iaitu Iman Tang Abdullah. Dia yang mencarikan pekerjaan buat saya di sini. Sebelum ini, memang banyak tawaran tetapi, saya tidak tahu industri filem di Malaysia, tidak tahu latar belakangnya. Bukan mudah untuk saya menyatakan ya jika saya tidak tahu produksi dan pembikinnya. Setelah diberitahu Iman Tang tentang filem-filem terdahulu Idham dan berpeluang berlakon bersama Nur Fazura dan Aaron Aziz, saya bersetuju,"ujarnya yang terlibat dalam 15 adegan dalam filem Tembus yang bergenrekan kekeluargaan.

Membawakan watak antagonis yang mempunyai skandal dengan Aaron Aziz, Luna Maya tertarik dengan watak Marylia kerana ia boleh membangkitkan rasa geram disebabkan sikap psikonya terhadap cinta.

"Saya mencari pengalaman. Saya lihat ramai pelakon Malaysia ke Indonesia dan sebaliknya. Saya memang terbuka untuk berlakon di luar kerana bagi saya, filem ialah perjudian kerana kita tidak dapat memastikan filem tersebut bagus atau tidak, diterima atau sebaliknya. Saya hanya melakukan kerja sebagai pelakon tanpa memikirkan faktor ia laris. Saya menyampaikan yang terbaik," ujarnya yang meminati filem 500 Days of Summer.

Penjelasan Adi Putra Selasa ini

Posted:

Penjelasan Adi Putra Selasa ini

Penjelasan Adi Putra Selasa ini

ADI PUTRA (kanan) pernah membuat sidang akhbar tentang isu perceraiannya di Hotel Park Royal, Kuala Lumpur pada tahun lalu.


PELAKON terkenal, Adi Putra akan membuat sidang akhbar berhubung gosipnya dengan isteri seorang ahli perniagaan dari Johor pada Selasa ini pukul 3 petang.

Sidang akhbar itu bukannya yang pertama diadakan dengan tujuan untuk membersihkan namanya. Pelakon memiliki nama Muhamed Hadi Putra Halim itu sebelum ini pernah mengadakan sidang akhbar berhubung kes perceraiannya pada tahun lalu.

Pada 22 Mac 2012, aktor berusia 32 tahun itu telah muncul pada sidang akhbar yang diadakan di Hotel Park Royal, Kuala Lumpur untuk menjelaskan tentang kes perceraiannya.

Penjelasan itu dibuat selepas dia membuka fail perceraian terhadap isterinya di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur pada 11 Mei 2012.

Namun, Adi menutup semula fail tersebut selepas 10 hari dia mengemukakan kes perceraiannya.

Ketika itu, Adi dan isterinya, Zuhaida Yusof mengadakan sidang akhbar di sebuah kafe di Hotel Park Royal bagi menjelaskan mengenai status mereka selepas timbul spekulasi bahawa mereka sudah tidak sehaluan.

Namun, selepas isu perceraian itu selesai, nama Adi naik lagi malah menjadi sebutan bibir ke bibir. Kes siasatan polis berhubung gangguan Adi terhadap isteri ahli perniagaan itu kini menjadi sebutan.

Pada minggu lalu, Adi muncul di Esplanade, Singapura apabila berlakon dalam teater Akulah arahan Erma Fatima. Dalam pementasan teater itu, dia membawakan watak seorang Datuk yang mempunyai hubungan sulit dengan wanita lain. Bagaimanapun, ia cuma teater. Dalam alam realiti Adi belum membuka mulut menerangkan keadaan yang sebenar tentang isu dia didakwa menganggu isteri orang.

Skandal Adi dengan isteri orang itu kini disiasat polis selepas suami wanita berkenaan membuat laporan.

Menurut laporan tersebut, pelakon itu didakwa saling berbalas-balas mesej dan bertukar-tukar gambar lucah dengan wanita berkenaan yang berusia 30 tahun walaupun mereka baru berkenalan selama seminggu.

Pelakon itu dikatakan berkenalan dengan wanita tersebut menerusi laman Instagram sebelum mereka kerap berbalas-balas mesej melalui aplikasi Whatsapp sejak 29 Julai lalu.

Bagi menjernihkan keadaan yang sedang panas ini, Adi mengesahkan kepada Kosmo! bahawa dia akan mengadakan sidang akhbar pada 10 September ini pada pukul 3 petang di Bunga Tanjung Lounge, Riverside, Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur.

Sebelum ini, kenyataan tentang sidang akhbar itu telah dikeluarkan oleh pengasas Fereena Beauty Care, Zulkifly Muhamad yang juga rakan niaga Adi untuk produk kecantikan tersebut.

"Adi menyatakan dia mahu membuat sidang akhbar ini untuk menjelaskan keadaan yang sebenar berhubung tuduhan tentang skandalnya antara dia dengan isteri seorang ahli perniagaan. Dia melihat semua yang berlaku ini sebagai satu hikmah dan dari sudut positif," ujar Zulkifly.

Selain rakan niaga, Adi Putra juga bertindak sebagai duta produk Fereena. Menurut Zulkifly, tuduhan tersebut tidak akan menjejaskan hubungan pelakon itu dengan syarikat produk tersebut.

"Walaupun terdapat kes polis berhubung skandal Adi bersama isteri kepada seorang usahawan di Johor, ia tidak akan menjejaskan hubungannya sebagai rakan niaga dan tugasnya sebagai duta produk kecantikan Fereena Beauty Care," katanya.

Menurut Zulkifly, kontroversi tersebut juga bukan satu isu yang akan memberi impak buruk terhadap perniagaan produk dan syarikat Fereena kerana ia merupakan soal peribadi yang tiada kaitan dengan jatuh bangun syarikat.

"Bagi saya, tiada masalah kerana apa yang berlaku adalah hal peribadi yang tidak melibatkan syarikat. Perkara itu (skandal Adi) berlaku di alam maya. Kadangkala kesahihan fakta itu tidak berani disentuh kerana kita tidak tahu keadaan sebenar," kata Zulkifly, rakan niaga Adi sejak bulan lalu.

Menurut Zulkifly, pelakon filem Haq itu datang menemuinya pada Rabu lalu di Old Town Setiawangsa pada pukul 4 petang untuk bertanyakan tentang kedudukan dirinya dalam syarikat tersebut.

"Adi datang berjumpa saya untuk bertanyakan tentang reputasi dan keadaan terkini sama ada saya mahu meneruskan kerjasama sebagai rakan niaga dan tugasnya sebagai duta. Dia menceritakan kepada saya tentang berita skandal yang tersebar di laman maya," jelas Zul yang turut memberitahu bahawa Adi mempunyai saham dalam syarikat mereka itu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved