Jumaat, 6 September 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


MRT alternatif kesesakan lalu lintas

Posted:

MRT alternatif kesesakan lalu lintas

MRT alternatif kesesakan lalu lintas

Oleh Nadia Shaiful Bahari

LAMPU merah pantulan brek kenderaan rancak menyala di atas permukaan jalan-jalan utama di sekitar ibu negara. Keadaan lalu lintas di Lembah Klang dijangkakan menjadi semakin sesak menjelang tahun 2020.

Populasi penduduk di Lembah Klang dianggarkan meningkat 40 peratus iaitu seramai 10 juta orang pada tahun 2020 berbanding 6 juta pada tahun 2010. Justeru, membina lebih banyak lebuh raya bukanlah penyelesaian yang bijak.

Sementara itu, kira-kira 1,500 pekerja terowong melibatkan pasukan pakar dalam pelbagai bidang kejuruteraan, juruteknik dan ahli geologi sedang melakukan kerja-kerja mengorek terowong.

Kedudukan terowong tersebut berada pada kedalaman 30 hingga 45 meter di bawah tanah bagi melaksanakan pem binaan Aliran Transit Massa (MRT). Bayangkan kedalaman kerja-kerja pengorekan tersebut menyamai ketinggian bangunan komersil 10 tingkat.

Status negara maju

Rakyat Malaysia yang kerap menaiki MRT di Singapura, Tan Peng Koon, 26, berkata, beliau teruja ketika mendapat tahu MRT sedang dalam pembinaan di negara ini dan beranggapan ia boleh menjadi lambang status negara maju.

"Malaysia memang sepatutnya membina MRT sejak awal lagi memandangkan kepadatan penduduk yang menjadi faktor utama kesesakan jalan raya.


PERKHIDMATAN MRT di negara jiran, Singapura pertama kali digunakan pada tahun 1987 bagi laluan antara Yio Chu Kang dan Toa Payoh.


"Pasti lebih banyak kawasan yang akan dibangunkan di Kuala Lumpur dalam jangka masa empat tahun ini. Dengan adanya MRT itu nanti, saya harap ia dapat menghubungkan penduduk lebih dekat dengan pusat bandar," katanya arkitek landskap di firma swasta di Singapura.

Tambahnya, Singapura yang hanya berkeluasan 710 kilometer persegi itu banyak bergantung kepada MRT bagi memudahkan seramai 5 juta penduduk bergerak dari satu destinasi ke destinasi yang lain.

Tanpa MRT, urusan harian mereka tergendala. Pada waktu puncak, MRT di Kota Singa mengadakan kekerapan perjalanan sebanyak lapan kali dalam tempoh setengah jam.

"Alasan lambat ke tempat kerja kerana masalah pengangkutan awam sudah tidak boleh diguna pakai di Singapura," ujarnya.

Di beberapa negara maju lain, perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi seperti bullet train sudah lama digunakan bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas. Kepantasan bullet train itu mampu memecut pada kadar halaju antara 160 hingga 320 kilometer sejam (km/j).

Kadar halaju itu sebenarnya hampir menyamai kelajuan haiwan terpantas di dunia iaitu sejenis burung helang pemangsa daripada spesies peregrine yang pernah direkodkan terbang pada kelajuan 389 km/j.

Meskipun kelajuan perkhidmatan MRT pertama di Malaysia itu tidak menyamai teknologi bullet train, negara ini dilihat sudah bersedia menyediakan sistem pengangkutan yang seiring dengan status negara maju yang ingin dicapai menjelang tahun 2020.

Jurutera Terowong daripada MMC Gamuda KVMRT (T) Sdn Bhd, Mohd. Hafizi Asmuni, 25, berkata, skop kerjanya meliputi kawalan tekanan daripada terowong kepada tanah hendaklah setara dengan tekanan yang di berikan tanah kepada terowong.

MMC Gamuda KVMRT (T) Sdn. Bhd. adalah kontraktor pakej bawah tanah dan terowong untuk projek MRT Lembah Klang.

Pastikan jajaran


BEGINILAH bentuk segmen yang digunakan untuk membina dinding terowong MRT.


"Jika tekanan yang diberi dan diterima tidak setara, kemungkinan besar tanah runtuh akan berlaku. Saya juga perlu memastikan jajaran pada setiap segmen terowong sentiasa selari supaya terowong di setiap stesen bersambung dengan tepat.

"Penentuan kedudukan key segmen juga amat penting bagi memandu arah laluan terowong yang hendak dibina. Setiap satu lingkaran terowong ialah selebar 1.4 meter dan terdiri daripada satu key segmen (saiz lebih kecil) dan tujuh segmen bersaiz biasa," jelasnya.

Selain itu, beliau turut bertanggungjawab memastikan bekalan segmen dan kren yang membawa segmen tersebut dari luar tapak ke dalam terowong berjalan lancar. Bagi mencapai sasaran pengorekan terowong sejauh 14 meter sehari.

Sementara itu, Penolong Pengurus Terowong, Mazuki Mohamad Saleh, 37, bertugas menguruskan dua daripada empat Mesin Pengorek Terowong (tunnel boring machine) yang terlibat dengan kerja pengorekan di portal selatan (dari Cochrane ke Maluri).

Beliau bertindak mengurus dan merancang tugasan bagi setiap pekerja operasi yang diperlukan untuk mengendalikan setiap mesin berkenaan.

"Cabaran utama yang dilalui sepanjang mengorek terowong ini adalah berhadapan dengan keadaan geologi tanah jenis batu kapur karstik.


MAZUKI berada pada ketinggian kira-kira 30 meter dari dasar pembinaan terowong MRT di Stesen Cochrane Kuala Lumpur.


"Batu kapur karstik mempunyai profil tanah yang berubah-ubah seperti endapan sedimen yang lompong, berlekuk dan permukaan batu yang sukar dipecahkan," ujarnya ketika ditemui di tapak pembinaan terowong MRT di Cochrane.

Kerja-kerja pembinaan terowong bawah tanah yang di lakukan hendaklah dipastikan tidak mengganggu struktur bangunan sedia ada.

Sebelum kerja pengorekan itu dilakukan, pasukan pakar di MMC Gamuda KVMRT (T) Sdn. Bhd. telah mengenal pasti kaedah untuk menjalankan pemetaan geologi tanah secara terperinci sebelum kerja-kerja pembinaan utama bermula.

Memandangkan kerja-kerja membina terowong dan pembinaan landasan atas tanah dijalankan secara serentak, teknologi Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS) Herrenknecht yang diimport dari Jerman digunakan untuk memastikan jajaran di setiap stesen bersambung dengan tepat.

Warna-warni Karnival Flora Haiti

Posted:

Warna-warni Karnival Flora Haiti

Warna-warni Karnival Flora Haiti


SAMBIL berarak, setiap peserta yang lengkap memakai kostum berwarna-warni turut menari dan membuat persembahan bagi menghiburkan penonton.


IBU negara Haiti, Port-au-Prince, dibanjiri ribuan pengunjung yang tidak mahu melepaskan peluang meraikan sambutan Carnaval des Fleurs atau Karnival Flora yang diadakan baru-baru ini.

Acara bermula di padang awam berhampiran Istana Presiden itu turut dihadiri Presiden Haiti, Michel Martelly. Beliau turut mengambil peluang bergambar dan beramah-mesra dengan orang ramai yang hadir pada hari itu.

"Ia merupakan satu karnival yang hebat dan semakin popular di seluruh dunia, sekali gus mempromosikan industri pelancongan Haiti. Ini pasti akan memberikan kesan positif terhadap ekonomi negara," kata Martelly semasa upacara perasmian karnival tersebut.

Terdapat pelbagai acara yang disediakan penganjur antaranya, pertandingan fesyen dan Ratu Flora, persembahan muzik dan kebudayaan serta pertandingan kereta berhias.


KEHADIRAN penghibur-penghibur jalanan dengan pelbagai aksi menarik menambah kemeriahan karnival ini.


Kemuncak karnival itu adalah perarakan peserta-peserta yang memakai kostum berwarna-warni dalam melambangkan kepelbagaian flora di negara kepulauan Caribbean itu.

Sambil berarak mereka juga turut menari dan mempamerkan pelbagai aksi serta persembahan menarik bagi menghiburkan penonton.

Menurut Menteri Pelancongan Haiti, Stephanie Balmir Villedrouin, tema A Haitian, A Tree (Seorang Rakyat Haiti, Sebatang Pokok) dipilih bagi penganjuran karnival yang memasuki edisi kedua ini.

Katanya, tema itu sejajar dengan objektif utamanya iaitu mewujudkan kesedaran masyarakat terhadap kepentingan memulihara dan memelihara alam sekitar.

"Pada masa yang sama, ia juga dapat mempromosikan budaya dan tradisi masyarakat, khususnya bunga raya yang merupakan bunga kebangsaan negara ini.


SEORANG peserta pertandingan Ratu Flora sedaya upaya meraih sokongan hadirin yang membanjiri laluan-laluan utama di Port-au-Prince.


"Kami juga mahu menarik semula pelancong asing ke sini selepas tragedi gempa bumi yang meragut lebih 250,000 nyawa kira-kira tiga tahun lalu," katanya.

Tidak seperti tahun lalu, tiada sebarang insiden buruk dilaporkan sepanjang karnival yang berlangsung selama tiga hari itu.

Ia berikutan langkah kerajaan dalam mengetatkan aspek keselamatan termasuk mengerah kira-kira 5,000 anggota polis bertugas sepanjang karnival itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Ciri keselamatan ditingkatkan

Posted:

Ciri keselamatan ditingkatkan

Ciri keselamatan ditingkatkan

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.ashraf@kosmo.com.my

SETIAP pengeluar kenderaan pasti memiliki kekuatan tersendiri. Ada yang terkenal dengan aspek pengendalian. Banyak juga yang unggul dalam dunia perlumbaan.

Namun, cabaran sebenar bagi entiti-entiti itu bukan sekadar untuk mengekalkan kelebihan yang dimiliki, tetapi memberi nafas baharu kepada barisan model sedia ada.

Apa yang pasti, apa jua pembaharuannya, ia perlu dilakukan dengan segera. Andai tidak, apa nilainya jika ada pihak lain berjaya memintas barisan anda?

Volvo Car Corporation (Volvo Car) tidak terkecuali dalam berdepan dengan senario itu. Dikenali dengan jolokan peneraju dalam aspek keselamatan, sudah pasti itu bukan satu kerja mudah untuk terus mendahului industri.

Tahun lalu, Volvo Car telah memperkenalkan dua ahli keluarga terbaharunya iaitu V40 dan V40 Cross Country menerusi dua pameran berkelas dunia iaitu Geneva Motor Show dan Paris Motor Show.

Volvo V40 mengaplikasi bentuk huruf V pada bahagian bonet hadapan. Garis badan dan bumbung jentera itu mengambil inspirasi sebuah kereta coupe.


BUTANG pada bahagian konsol tengah kelihatan kemas dan bersih.


Reka bentuk V40 turut mengadun beberapa ciri klasik kenderaan Volvo sebelum ini. Antaranya adalah corak pintu belakang seperti model Volvo P1800 dan Volvo 1800 ES.

Bahagian belakang memaparkan reka bentuk moden dan kontemporari. Set lampu belakangnya memiliki rekaan unik, manakala garis badan pula menyerlahkan lagi keseluruhan wajah V40.

Bahagian kabin tampil kemas. Tarikan utama sudah pastinya panel instrumen meter. Tema skrin TFT meter V40 boleh ditukar mengikut selera pemandu.

Pilihan tema yang disediakan adalah Elegance, Performance dan Eco. Skrin akan bertukar warna dan paparan mengikut tema grafik yang dipilih. Untuk mengubah tetapan, anda perlu menggunakan tombol yang ditempatkan di belakang stereng.

Ruang dalaman menawarkan suasana lapang dan santai. Kejuruteraan ergonomik diberi penekanan agar pemandu dan penumpang menikmati suasana pemanduan yang mengasyikkan.

Material yang digunakan pada ruang kabin menyerlahkan keunikan V40. Papan pemuka dan konsol tengah diatur untuk memudahkan capaian oleh pemandu.

Pesaing segmen C

Kedua-dua model hatchback itu tergolong dalam segmen C. Pesaing utama sudah pasti BMW dan Audi. Tidak lupa juga kemunculan Mercedes-Benz A Class.

Namun, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Volvo Car, Stefan Jacoby tetap optimis model V40 akan memberi saingan sengit kepada pesaing sedia ada dalam segmen itu.

V40 adalah kenderaan pertama di dunia yang didatangkan bersama beg udara untuk pejalan kaki. Ciri keselamatan terbaharu itu dipasang di bawah hud enjin. Sistem akan diaktifkan sejurus sahaja sensor pada bampar mengesan pelanggaran.

Beg udara itu menggalas dua tugas utama. Pertama, menolak hud ke atas untuk mengurangkan impak pejalan kaki ke bahagian keras seperti enjin. Kedua, melindungi bahagian bawah cermin hadapan dan tiang A.

Bagaimanapun, beg udara pejalan kaki itu hanya didatangkan bersama model V40 keluaran kilang Volvo Car di Belgium.

Untuk pasaran Malaysia, sistem keselamatan beg udara pejalan kaki itu tidak ditawarkan. Agak menghampakan kerana Volvo adalah jenama yang sinonim dengan aspek keselamatan.

Model V40 dan V40 Cross Country yang ditawarkan di negara ini adalah produk pemasangan tempatan (CKD) di kilang Volvo Car Malaysia Sdn. Bhd. (Volvo Malaysia) di Shah Alam, Selangor.

Langkah memasang beg udara pejalan kaki itu dikhuatiri menaikkan lagi harga V40.

Situasi itu mungkin berubah jika ada permintaan kukuh daripada pelanggan tempatan untuk ciri berkenaan. Apa pun, keputusan itu terletak di tangan Volvo Malaysia.

Sungguhpun begitu, pelanggan tempatan akan menikmati beberapa sistem keselamatan yang ditingkatkan. Ciri yang dimaksudkan ialah Sistem Maklumat Bintik Buta (BLIS), Sistem Amaran Lalu Lintas Silang, City Safety dan beg udara pada bahagian lutut.

BLIS berperanan seperti sistem radar. Ia memantau kehadiran kenderaan lain di tepi dan belakang V40. Jika ada kenderaan menghampiri pada jarak kurang daripada 70 meter, bunyi amaran akan dihasilkan sebagai peringatan kepada pemandu.


DARI kiri: Pengarah Urusan Volvo Malaysia, Keith Schafer dan Pengarah Jualan dan Pemasaran Volvo Malaysia, Lee Ming Tiong pada majlis perasmian Volvo V40 dan V40 Cross Country di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Untuk keluar daripada tempat letak kereta, Sistem Amaran Lalu Lintas Silang akan memberi peringatan jika ada aktiviti lalu lintas atau kehadiran pemandu lain di bahagian belakang anda.

Sistem City Safety pula berfungsi memberhentikan kenderaan secara automatik jika jarak kereta berada terlalu dekat dengan kenderaan di hadapan.

Sebelum ini, had kelajuan maksimum untuk sistem ini berfungsi ialah 30 kilometer sejam (km/j). Untuk model V40, had laju ditingkatkan kepada 50km/j.

Perbezaan kosmetik antara kedua-dua model V40 tidak begitu signifikan. Secara ringkas, ia hanya melibatkan penggunaan beberapa komponen tambahan pada V40 Cross Country.

Berhubung saiz fizikal, V40 Cross Country 40 milimeter lebih tinggi berbanding model V40.

Pengguna tempatan diberi tawaran dua varian Volvo V40 iaitu T4 dan T5. Untuk jentera Cross Country pula, hanya varian T5 disediakan.

Bagi menarik perhatian bakal pembeli, Volvo Malaysia kini menawarkan servis dan jaminan percuma selama lima tahun.

Apa yang pasti, pengeluar kenderaan itu menunjukkan komitmen serius bagi menjayakan Wawasan Keselamatan Volvo.

Wawasannya ialah tiada sesiapa yang cedera parah atau terbunuh ketika menaiki kereta Volvo baharu menjelang tahun 2020. Semoga berjaya!

Tempahan Mitsubishi Attrage dibuka

Posted:

Tempahan Mitsubishi Attrage dibuka

Tempahan Mitsubishi Attrage dibukaMITSUBISHI Motors Malaysia Sdn. Bhd. (MMM) kini telah membuka tempahan untuk model terbaharunya iaitu Mitsubishi Attrage. Ia akan dilancarkan pada bulan November depan.

Bagi 1,000 tempahan pertama, pelanggan akan menerima sebuah peranti sistem penentu kedudukan global (GPS) berjenama Garmin.

Attrage dihasilkan di kilang Mitsubishi di Thailand. Kereta segmen B itu menggunakan enjin 1.2 liter. Ia boleh menjana kuasa sehingga 80PS dan tork setinggi 106Nm.

Sebanyak empat varian ditawarkan dengan tiga daripadanya bertransmisi automatik (varian GL, GS dan SE). Satu lagi varian ialah GL dengan kotak gear manual lima kelajuan. Semua varian didatangkan bersama dua beg udara, ABS dan EBD.

Bagi model GS, pelanggan akan menerima sistem kemasukan tanpa kunci, butang push stop, stereng dan tombol gear dibalut material kulit dan sistem pendingin hawa digital.

Model tertinggi iaitu SE pula dipasang kit badan, lampu DRL LED, filem pelindung cermin, kerusi kulit, sistem audio skrin sentuh Double DIN dan banyak lagi.

Harga pengenalan atas jalan tanpa insurans bermula serendah RM59,000. Jaminan yang diberikan adalah selama tiga tahun atau jarak perbatuan 100,000 kilometer (mana-mana tiba dahulu).

Mitsubishi Attrage akan dipamerkan secara eksklusif di tingkat bawah Paradigm Mall mulai 6 hingga 8 September ini.

Maklumat lanjut, sila layari laman www.mitsubishi-motors.com.my.

Motard pertama Boon Siew Honda

Posted:

Motard pertama Boon Siew Honda

Motard pertama Boon Siew Honda


MOTOSIKAL ini menjanjikan keseronokan tunggangan kepada pemiliknya.


BOON Siew Honda baru-baru ini memperkenalkan motosikal motard pertama ke pasaran Malaysia. Model yang dimaksudkan ialah CRF250M dan tergolong dalam keluarga CRF.

CRF250M tidak jauh berbeza dengan jentera dwikegunaan Honda CRF250L yang diperkenalkan pada tahun lalu. Perbezaannya hanya melibatkan penggunaan komponen bagi menawarkan keseronokan tunggangan.

Motard tersebut dipasang rim berukuran 17 inci yang juga selesa untuk ditunggang di atas jalan tar.

Keupayaan cengkaman tayar ditingkatkan menerusi aplikasi tayar berprofail lebih lebar. Tongkat sisi yang digunakan juga lebih pendek berbanding model CRF250L.

Suspensi asal hadapan jenis Showa 43 milimeter (mm) diberikan talaan baru. Pegas gegelung jenis berat diadun bersama sistem suspensi untuk meningkatkan prestasi sewaktu tunggangan di atas jalan biasa.

CRF250M memperoleh kuasa daripada enjin jenis empat lejang DOHC silinder tunggal. Kotak gear enam kelajuan diberikan sebagai padanan. Haba yang terhasil daripada enjin dikawal dengan adanya sistem penyejukan cecair.

Penyampaian bahan api ke kebuk pembakaran dibuat menerusi sistem suntikan bahan api terancang Honda (PGM-FI). Rangkaian kuasa itu berupaya menjana kuasa maksimum sebanyak 17kW @ 8,500rpm, manakala kuasa torknya pula setinggi 22Nm pada 7,000rpm.

CRF250M menggunakan casis besi jenis buaian separuh kembar dan dipadankan dengan lengan ayun (swingarm) aluminium. Seperti mana-mana model terkini Boon Siew Honda, jentera itu turut mengaplikasi sistem Pro-Link pada penyerap hentak tunggal belakang.

Tugas membrek dan kawalan diserahkan kepada dua set brek cakera pada kedua-dua roda. Cakera roda hadapan yang berukuran 296mm diapit oleh angkup dwiomboh. Roda belakang pula menggunakan khidmat cakera bersaiz 220mm dengan omboh tunggal.

Harga rasmi bagi model Honda CRF250M akan diumumkan tidak lama lagi. Apa yang pasti, jaminan diberikan selama dua tahun atau jarak perbatuan 20,000 kilometer (mana-mana tiba dahulu).

Maklumat lanjut boleh didapati dengan melayari laman web: www.boonsiewhonda.com.my atau hubungi nombor talian bebas Boon Siew Honda: 1800-88-3993.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Jangan pajak lesen bot nelayan

Posted:

Jangan pajak lesen bot nelayan

Jangan pajak lesen bot nelayan

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my

PUTRAJAYA – Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan mengambil tindakan tegas dengan membatalkan serta-merta lesen bot menangkap ikan bagi mana-mana nelayan tempatan yang memajak atau menyewa lesen bot mereka kepada pengusaha asing terutamanya nelayan Vietnam.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, langkah tersebut dibuat bertujuan untuk menangani isu keselamatan nelayan di laut selain menyelamatkan sumber perikanan daripada diterokai pihak tidak bertanggungjawab.

Selain itu, katanya, tindakan itu juga dibuat ekoran terdapat dakwaan terdapat sesetengah nelayan asing khususnya dari Vietnam yang sering bertindak ganas dan di luar batasan undang-undang terhadap nelayan tempatan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Era baharu pendidikan negara

Posted:

Era baharu pendidikan negara

Era baharu pendidikan negara

Oleh ZAINI SAMSU HADI
dan SUHANA MD. YUSOF
berita@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Tan Sri Muhyiddin Yassin (gambar kecil) semalam melancarkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 (PPPM), satu-satunya manifestasi transformasi kerajaan yang paling menyeluruh dan paling besar, dalam mendatangkan pulangan terbaik modal insan untuk memacu segala hasrat pembangunan negara.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pendidikan berkata, pelan itu dihasilkan demi masa depan anak-anak Malaysia yang merupakan harta yang tidak ternilai bagi bumi tercinta ini kerana di tangan merekalah kemajuan negara akan dipertaruhkan.

"Sekiranya pelan ini begitu komited untuk menyediakan anak-anak dengan kemahiran dalam enam aspirasi murid, adalah lebih baik dan molek jika dapat disambut dengan baik, dengan penuh rasa tanggungjawab, agar perencanaan ini dapat dilaksanakan sepenuhnya dan menghasilkan kejayaan yang dicita-citakan," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kerajaan hargai peranan NGO bangunkan negara

Posted:

Kerajaan hargai peranan NGO bangunkan negara

Kerajaan hargai peranan NGO bangunkan negara


NAJIB bersama wakil NGO pada majis sambutan Hari Raya bersama NGO Melayu di Seri Perdana, Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan sentiasa menghargai dan mengiktiraf peranan dan sumbangan badan-badan bukan kerajaan (NGO) dalam usaha membina dan membangunkan negara.

Katanya, sebagai sebuah kerajaan bersikap terbuka dan rasional, kerajaan sentiasa mendengar suara, pandangan dan idea yang membina daripada NGO di negara ini bagi kepentingan rakyat dan negara.

Beliau berkata, dalam landskap politik terkini berikutan dengan proses globalisasi dan perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), peranan NGO kini lebih ketara berbanding masa dahulu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Senyum Malaysia sasar si cilik

Posted:

Senyum Malaysia sasar si cilik

Senyum Malaysia sasar si cilik

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA


NOR Aziah (belakang enam dari kiri) dan Amiruddin (belakang enam dari kanan) bergambar bersama sekumpulan kanak-kanak Tabika Kemas Taman Wilayah ketika pelancaran kempen 'Senyum Malaysia' yang dilancarkan baru-baru ini.


TIDAK ramai yang menyedari kesihatan mulut dan gigi adalah kunci kepada kesihatan anggota tubuh secara keseluruhan.

Oleh itu, penjagaannya perlu dimulakan di peringkat awal iaitu sejak bayi mulai tumbuh gigi.

Ia diikuti usaha mendisiplinkan mereka untuk menggosok gigi sebanyak tiga kali sehari menggunakan kaedah yang betul.

Menyedari hakikat itu, jenama penjagaan gigi terkemuka, Colgate-Palmolive Marketing Sdn. Bhd. (Colgate) dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) baru-baru ini telah melancarkan kempen Senyum Malaysia.

Pengarah Kanan Pemasaran Ubat Gigi Colgate, Nor Aziah Mohd. Said, kempen selama sebulan itu bertujuan mendidik ibu bapa dan kanak-kanak prasekolah mengenai kepentingan penjagaan kesihatan mulut dan gigi.

Katanya, ia sejajar dengan usaha syarikat itu untuk menyokong Pelan Kesihatan Pergigian Kebangsaan Kementerian Kesihatan Malaysia yang menyasarkan pengurangan pelbagai penyakit gigi dalam kalangan kanak-kanak yang berumur enam tahun dan ke bawah sehingga 50 peratus menjelang tahun 2020.

"Kempen ini menekankan kepentingan amalan penjagaan kesihatan gigi susu dalam kalangan kanak-kanak prasekolah di seluruh negara.

"Ini kerana penjagaan gigi susu penting bagi membantu golongan ini mempelajari kepentingan pemakanan dan pengambilan nutrisi yang betul,"katanya pada pelancaran kempen itu di Tabika Kemas, Taman Wilayah, Selayang baru-baru ini.

Turut hadir ialah Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Kemas, Amiruddin Ariffin.

Nor Aziah menambah, pada masa yang sama, penganjuran kempen juga dilihat dapat membantu pembentukan gigi kekal yang cantik dan teratur pada masa hadapan.

Pada majlis pelancaran itu, seramai 70 kanak-kanak prasekolah tersebut telah mengikuti aktiviti-aktiviti yang dianjurkan seperti bengkel penjagaan mulut dan demonstrasi memberus gigi oleh kakitangan Klinik Pergigian Selayang Baru.

Sokongan umum

Dalam menjayakan kempen itu, Nor Aziah berkata, pihaknya turut menggesa orang ramai untuk menyatakan sokongan terhadap kempen itu dengan menonton dan berkongsi video Senyum Malaysia yang disiarkan di laman sosial Facebook Colgate (www.facebook.com/ColgateMy).

Katanya, orang ramai boleh menyatakan sokongan mereka melalui tiga kaedah iaitu dengan menekan butang 'suka' yang diterjemah sebagai satu sokongan; menekan butang 'suka' dan 'kongsi' (dua sokongan); memuat naik gambar senyuman (lima sokongan) atau membeli produk ubat gigi Colgate Total (satu sokongan) di kedai-kedai di seluruh negara.

"Kita menyasarkan sebanyak 500,000 sokongan akan dikumpul sepanjang kempen ini.

"Sebaik sahaja sasaran ini dicapai, kami akan menukarnya kepada sumbangan berupa set ubat gigi dan berus gigi kepada 14,700 kanak-kanak di 545 buah Tabika Kemas di seluruh negara,"ujarnya.

Sejajar dengan kempen itu, Nor Aziah berkata, pihaknya turut melancarkan Skuad Senyum Malaysia, sebuah skuad yang terdiri daripada para sukarelawan Colgate.

"Skuad ini akan melakukan kunjungan ke 20 buah Tabika Kemas terpilih di sekitar Lembah Klang mulai minggu hadapan dan menunjukkan kaedah penjagaan dan memberus gigi yang betul.

"Ini merupakan antara tanggungjawab sosial korporat Colgate bersama Kemas dalam mengutamakan keperluan penjagaan kesihatan mulut dan gigi melalui pendidikan kepada kanak-kanak," jelasnya.

Manfaat

Sementara itu, seorang penjaga, Norlizawati Nordin, 31, berkata, kempen terbaharu Colgate itu mampu membendung masalah penyakit atau kerosakan gigi yang sering dialami dalam kalangan kanak-kanak prasekolah.

"Kanak-kanak dan makanan manis sukar dipisahkan, justeru adalah penting mereka didedahkan dengan kaedah penjagaan gigi yang betul di peringkat awal," katanya.

Bagi Mohd. Fairus Yahya, 30, kempen itu mampu menanam tabiat menggosok gigi sebagai satu amalan harian dalam kalangan kanak-kanak prasekolah.

"Mungkin amalan memberus gigi sebanyak tiga kali sehari sukar dilaksanakan kanak-kanak, tetapi ibu bapa perlu memainkan peranan mereka dalam mengalakkan tabiat ini," katanya.

Bahana permainan video tanpa kawalan

Posted:

Bahana permainan video tanpa kawalan

Bahana permainan video tanpa kawalan

PEMAIN-PEMAIN tegar sentiasa berfikir untuk bermain tanpa mengira waktu.


PADA masa lalu, sebagai kanak-kanak, setiap kali bangun daripada tidur, kita akan berasa teruja untuk bermain kerana ia membolehkan kita bertemu dengan rakan-rakan sepermainan.

Kita boleh berkongsi pelbagai pengalaman baharu setiap kali bermain, di samping bersama-sama merasai kegembiraan dan kekecewaan di atas kejayaan mahupun kegagalan kita. Selain itu, bermain bersama mengajar kita bagaimana untuk menghormati perasaan orang lain.

Sebaliknya pada hari ini, permainan video telah menjadi rakan baharu kanak-kanak. Ia telah menjadi sahabat yang boleh disimpan di dalam poket baju. Alat kecil ini mengurangkan keperluan mereka menjaga perasaan 'rakan' permainan mereka.

Mereka boleh berbuat apa sahaja yang disukai. Sekiranya mereka dikalahkan dalam permainan, permainan boleh dimulakan sekali lagi dengan hanya menekan pada butang tertentu pada peranti mereka.

Anak-anak kita juga mungkin tidak lagi mengetahui apakah permainan batu seremban, congkak atau gasing. Sebaliknya, mereka pasti akan lebih tahu Angry Birds atau beberapa lagi permainan video popular yang ada di komputer atau telefon pintar.

Pembentukan personaliti

Sebenarnya, ini adalah cabaran baharu untuk kita sebagai ibu bapa dalam mendidik anak-anak. Walaupun tidak semua bentuk permainan komputer ini memberikan kesan negatif, bagaimanapun ahli-ahli psikologi percaya bahawa ia telah menyebabkan kanak-kanak ini cenderung untuk kurang bersikap empati, antisosial, kurang menguasai kemahiran sosial, malah yang lebih menakutkan, menjadikan mereka semakin ganas.

Selain itu, tumpuan melampau terhadap permainan-permainan video ini juga boleh menjejaskan pelajaran mereka.

Apa yang lebih menakutkan ada permainan-permainan tertentu yang menyebabkan kesan yang negatif terhadap personaliti anak-anak seperti mudah mencetuskan perasaan marah, langsang (agresif) dan berdendam.

Tragedi pembunuhan 12 orang pelajar dan seorang guru di Sekolah Tinggi Columbine, Colorado di Amerika Syarikat pada April 1999 yang dilakukan oleh pemain tegar permainan video Doom, David Harris dan Bennet Klebold, adalah antara bukti bagaimana permainan video mampu mempengaruhi pemikiran dan tingkah laku manusia.

Walaupun ia adalah satu kes terpencil, bagaimanapun kajian-kajian psikologi yang telah dilaksanakan sentiasa menunjukkan bahawa permainan elektronik yang bersifat ganas boleh membentuk perilaku ganas manusia.

Sungguhpun pasaran masa kini menawarkan pelbagai bentuk permainan video yang bersifat mendidik, bagaimanapun permainan ganas lebih menjadi pilihan. Ia menjadikan pemain seolah-olah seorang wira yang boleh menyelamat dunia.


PERMAINAN-permainan tradisional dapat memupuk sikap interaksi, kerjasama dan perkongsian emosi di antara pemain.


Kesan permainan

Sebab itu, sebagai ibu bapa kita harus berhati-hati dengan pelbagai bentuk permainan video yang ada di pasaran. Tidak seperti permainan tradisional yang biasanya memerlukan kanak-kanak berinteraksi dan berkongsi emosi dengan rakan-rakan sebaya yang lain, permainan video hanya memberikan mereka cabaran dan persaingan.

Mereka berasa teruja untuk memenangi permainan tanpa perlu mengetahui rasional dalam memenangi permainan tersebut. Malah, dalam sesetengah permainan, mereka boleh membunuh, walaupun secara realitinya ia bukan hal yang betul.

Setiap kali mencapai kemenangan, mereka akan berasa gembira. Sebaliknya, apabila mengalami kekalahan, mereka akan berasa kecewa. Bagaimanapun, cara untuk mereka menghadapi kekecewaan tadi adalah dengan cara yang tidak rasional. Mereka hanya perlu mematikan permainan tadi dan memulakannya kembali.

Pemain-pemain tegar sentiasa berfikir untuk bermain tanpa mengira waktu, sehingga banyak aktiviti lain khususnya pelajaran diabaikan.

Secara psikologikalnya, walaupun mereka mungkin menghadiri sesi persekolahan seperti biasa atau melibatkan diri dengan aktiviti pembelajaran, hakikat yang berlaku ialah fikiran mereka sebenarnya berada pada tempat yang lain. Keadaan ini dikenali sebagai presenteeism.

Selain kajian psikologi, kajian-kajian terkini dalam disiplin perubatan juga menunjukkan bahawa adalah lebih baik untuk tidak mendedahkan anak-anak kita secara keterlaluan dengan permainan video.

Terdapat kajian yang menunjukkan berlaku perubahan aktiviti otak bagi mereka yang ketagih permainan dalam talian. Ia merupakan simptom yang sama dihadapi oleh pesakit yang mengalami ketagihan dadah.

Bayangkan, kalau perkara ini berterusan, apa yang bakal berlaku terhadap anak-anak kita. Mereka patut membesar untuk menjadi manusia yang mampu menghadapi dunia realiti dan bukan dunia khayalan yang diciptakan oleh permainan moden ini.

Berhati-hatilah.

Buds bebas toksik

Posted:

Buds bebas toksik

Buds bebas toksik

RANGKAIAN Buds Household Eco tidak mengandungi wangian atau pewarna, selamat, efektif dan mesra alam.


SETIAP ibu bapa amat prihatin dalam memastikan anak-anak mereka membesar dalam persekitaran yang sihat. Namun, persekitaran kita kurang meyakinkan.

Daripada dinding rumah yang dicat, pintu kaca yang dibersihkan menggunakan penggilap kaca, permaidani yang dibasuh menggunakan serbuk pencuci, alat permainan, udara yang tercemar dan banyak lagi membawa seribu satu ugutan kepada ibu bapa.

"Semua ini boleh menyebabkan anak-anak, khususnya bayi mengalami masalah alahan pada kulit, sistem respiratori dan mata," kata Pakar Pediatrik dan Kardiologi Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr. Azam Mohd. Nor.

Sehubungan itu, ibu bapa yang membeli produk penjagaan rumah atau pembersihan harus memeriksa kandungan yang tertera. Menyenaraikan senarai produk yang boleh membahayakan seperti sabun pencuci, serbuk pencuci, pembersih rumah hingga krim muka, Azam berkata, keraguan terhadap produk bertoksik ini boleh diatasi dengan mengamalkan penggunaan barangan organik.

Dr. Azam ditemui pada program pelancaran produk Bud Organics, rangkaian produk organik penjagaan diri dan kulit untuk bayi, kanak-kanak dan ibu yang diiktiraf. Buds memperkenalkan rangkaian produk pembersihan, Buds Household Eco.

Produk tersebut memastikan setiap titik sentuhan kehidupan bayi selamat dan bebas daripada bahan-bahan kimia melelas pada pakaian, alat permainan, perkakasan makan dan lantai.

Rangkaian produk tersebut termasuklah pencuci kain, pelembut fabrik bayi, pembersih botol, perkakasan bayi, permainan antibakteria, pembersih permukaan dan pembersih lantai Baby Safe.

"Prinsip Bud's adalah untuk membantu ibu bapa memastikan bayi mereka selamat daripada bahaya persekitaran dan pendedahan bahan kimia selain menjaga alam sekitar. Sebab itulah wujud slogan kami, Kuasa alam semula jadi, tanpa gangguan," kata Pengarah Urusan I-Green (M) Sdn. Bhd., Soo Siew Peng.

Diiktiraf Ecocert

Rangkaian pembersihan tersebut diiktiraf Ecocert mengikut piawaian detergen semula jadi yang merupakan salah satu badan pensijilan terkemuka dunia dengan piawaian yang ditetapkan.

Rangkaian Buds Household Eco tidak mengandungi wangian atau pewarna, selamat, efektif dan mesra alam. Minyak pati organik digunakan untuk memberikan bau harum. Kesemua formulasi adalah mudah terbiodegradasikan.

Pada majlis yang sama, Pengarah Penyelidikan dan Pembangunan I-Green (M) Sdn. Bhd., Soo Kian Kheng, berkongsi falsafah di sebalik penawaran rangkaian Buds Household Eco dan menunjukkan cara-cara produk-produk itu terlibat menentang kuman secara efektif.

Rangkaian Buds Household Eco boleh didapati di Mother Care, Mom's Care, cawangan Marmours terpilih, laman web Babydash dan kedai-kedai bayi terkemuka lain.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi talian 03-5518 9166 atau melayari laman web www.budsbaby.com atau www.bioharvest.net. - NIZHA PERIASWAMY

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


KAFA tidak akan merayu

Posted:

KAFA tidak akan merayu

KAFA tidak akan merayu

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

ZAMRI (tengah) digantung dua tahun selepas didapati positif mengambil bahan terlarang pada final Piala FA, 29 Jun lalu.


PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (KAFA) tidak akan mengemukan sebarang rayuan kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) selepas pemain pertahanan The Red Warriors, Zamri Ramli yang digantung dua tahun.

Presidennya, Tan Sri Annuar Musa berkata, pihaknya tidak akan mengemukakan rayuan selepas pemain itu didapati positif mengambil bahan terlarang iaitu dadah jenis metamphetamine ketika ujian doping dilakukan selepas aksi final Piala FA 29 Jun lalu.

Beliau berkata, keputusan tersebut dibuat setelah pihaknya berpuas hati dengan keputusan ujian doping yang mengesahkan pemain tersebut mengambil bahan terlarang itu.

"Sekiranya dia (Zamri) bercadang hendak buat rayuan, itu terpulang kepadanya.

"Saya berpuas hati dengan keputusan kedua-dua ujian tersebut. Tiada keraguan mengenainya. Apabila didapati bersalah, dia perlu menerima hukuman penggantungan dua tahun itu," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Zamri digantung dua tahun daripada kegiatan bola sepak selepas sampel air kencingnya yang diambil pada perlawanan akhir Piala FA, 29 Jun lalu, didapati positif mengandungi bahan terlarang, metamphetamine oleh sebuah makmal di India.

Dia bernasib baik kerana tidak dikenakan hukuman maksimum digantung seumur hidup atau minimumnya, enam bulan yang tidak boleh dirayu biarpun Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Taufik Razak menegaskan penyalahgunaan dadah merupakan satu kes yang serius.

Annuar memberitahu, ekoran keputusan penggantungan itu, kontrak pemain berusia 23 tahun dengan pihak KAFA secara automatiknya terbatal.

Katanya, KAFA tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana pemain yang didapati mencemarkan nama baik pasukan The Red Warriors termasuk terlibat di dalam penyalahgunaan dadah.

"Nasihat saya kepada pemain lain, jangan cuba ulanginya, kerana ini merupakan kesalahan cukup besar.

"Tempoh tersebut cukup panjang, sukar untuk pemain mengembalikan prestasi mereka setelah lama tidak terbabit dalam bola sepak," ujarnya.

Kim Swee gugur tiga pemain Harimau Muda

Posted:

Kim Swee gugur tiga pemain Harimau Muda

Kim Swee gugur tiga pemain Harimau Muda

Oleh HAFIZ ABBAS
mohdhafiz.abbas@kosmo.com.my


PEMAIN-PEMAIN Harimau Muda menjalani latihan sebagai persiapan untuk menghadapi kempen Pestabola Merdeka 2013 di Akademi Bola Sepak Negara di Gambang, Kuantan semalam.


KETUA jurulatih Harimau Muda, Ong Kim Swee dijangka mengumumkan senarai 22 pemain yang akan menggalas cabaran skuad Bawah 23 Tahun (B-23) negara pada Pestabola Merdeka 2013 hari ini.

Kim Swee berkata, tiga orang daripada 25 pemain yang menjalani latihan akan digugurkan sebelum skuad bimbingannya membawa cabaran negara di Stadium Darul Makmur Kuantan, Pahang yang membuka tirainya esok.

"Saya akan berbincang dengan jurulatih lain dan ia memang amat sukar bagi saya untuk memilih pemain yang akan bersaing. Namun ini adalah keperluan bagi kejohanan ini.

"Pemain yang dipilih mesti boleh bermain di dua posisi berlainan dan saya berharap pemain yang tidak dipilih akan menerima dengan hati yang terbuka," katanya ketika ditemui pemberita di Akademi Bola Sepak Negara di Gambang, Kuantan semalam.

Tambah pengendali itu, keserasian setiap pemain Harimau Muda hampir mencapai seratus peratus dan dengan kombinasi itu ia berupaya membawa pasukan Harimau Muda melangkah lebih jauh pada kejohanan berkenaan.

"Para pemain dilihat hampir serasi walaupun ada di kalangan mereka yang belum pernah bermain dalam satu pasukan.

"Bagaimanapun, saya akan memperbaiki lagi supaya pasukan ini dapat menghadapi saingan Pesta Bola Merdeka ini tanpa sebarang masalah," katanya.

Menurutnya, pada masa ini beliau akan menumpukan perhatian dalam memperkemas jentera pertahanan bagi mengurangkan kesilapan.

"Setakat ini tiada pemain yang mengalami kecederaan serius tetapi beberapa pemain ada mengalami kecederaan sedikit yang tidak akan menjejaskan aksi mereka," katanya.

Dalam pada itu, Kim Swee menyatakan beliau tidak perlu terlalu memikirkan kekuatan lawan tetapi sebaliknya lebih fokus kepada persiapan skuadnya sendiri dalam usaha meraih kemenangan.

Penyerang muda negara, Syahrul Azwari Ibrahim berkata, beliau dan rakan sepasukan lain kini sudah bersedia untuk menghadapi perlawanan pembuka tirai menentang Singapura esok.

"Saya dapat rasakan semua rakan sepasukan sudah serasi jadi ia boleh dikatakan satu perkembangan baik.

"Kali ini kejohanan agak sukar tetapi kami semua ingin membuat perubahan yang tepat dengan kesungguhan yang jitu," katanya.

Seorang lagi pemain negara, Mohd. Rozaimi Abdul Rahman mengakui beliau akan berusaha untuk mempamerkan aksi terbaik jika terpilih untuk mewakili negara kali ini.

"Saya mungkin lebih berkeyakinan jika diturunkan pada Pestabola Merdeka ini.

"Bagaimanapun, saya menghadapi saingan sengit daripada pemain-pemain lain yang beraksi dengan cemerlang sepanjang latihan," katanya.

Sung-Hwa sandaran Myanmar

Posted:

Sung-Hwa sandaran Myanmar

Sung-Hwa sandaran Myanmar

BEKAS penyerang Korea Selatan, Park Sung-Hwa bukan satu nama asing dalam saingan Pestabola Merdeka 2013.

Sung-Hwa, 58, pernah menjulang trofi Pestabola Merdeka ketika beraksi dengan dua pemain legenda Korea Selatan, Cha Bum-Kun dan Kim Jae Han ketika menewaskan Malaysia 1-0 pada edisi sulung tahun 1957.

Dalam aksi peringkat kumpulan, Sung-Hwa turut menjaringkan satu gol untuk membantu kemenangan Korea Selatan ke atas skuad negara yang diwakili mendiang R. Arumugam, Soh Chin Aun dan Santokh Singh.

Beliau juga beraksi pada 1977 dan 1978 dan muncul juara dalam dua edisi tersebut.

Kini, kelibat Sung-Hwa sekali lagi mencetuskan gerun selepas beliau membimbing Myanmar pada Pestabola Merdeka 2013 di Stadium Darul Makmur Kuantan, Pahang yang membuka tirainya esok.

Myanmar yang dibarisi 25 pemain termasuk kapten Kyaw Zayer Min menjejakkan kaki di Kuantan semalam bersama-sama dua pasukan lain iaitu Singapura dan Thailand.

Myanmar telah memenangi kejohanan itu sebanyak tiga kali, manakala muncul naib juara sebanyak empat kali dan juara bersama sekali sejak kejohanan tertua di Asia itu diperkenalkan pada 1957.

Kali terakhir Myanmar muncul juara pada 2006 dengan menewaskan Indonesia 2-1 pada perlawanan akhir.

Sementara itu, Sung-Hwa dilantik menjadi ketua jurulatih Myanmar pada 2011 dan dia bertanggungjawab membimbing pasukan senior serta Bawah 23 tahun (B-23).

Di bawah bimbingan Sung-Hwa, Myanmar berjaya memenangi pingat gangsa pada Sukan SEA 2011, manakala skuad B-19 dan B-16 berjaya ke separuh akhir Kejuaraan Persekutuan Bola Sepak Asia (AFF).

Dalam perkembangan lain, Thailand dan Singapura boleh menjadi pencabar utama pada kejohanan kali ini.

Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Thailand, Worawi Makudi berkata, 20 pemain yang didaftarkan untuk kejohanan kali ini terdiri daripada para pemain yang dipilih menerusi kejuaraan kebangsaan.

"Kami sangat menghargai jemputan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk Pestabola Merdeka kali ini selepas lima tahun menyepi kerana terhenti seketika.

"Pestabola Merdeka dan Piala Raja Thailand merupakan antara kejohanan tertua di Asia. Kami sangat serius untuk kejohanan ini dan menyasar untuk muncul juara," katanya.

Bagi jurulatih Singapura, V. Sundramoorthy pula, beliau telah menamakan 22 pemain.

Beliau turut menyenaraikan 16 pemain yang beraksi dalam skuad Lions XII yang muncul juara Liga Super musim ini.

Penjaga gol, Izwan Mahbud bakal menjadikan benteng Singapura kebal, manakala barisan serangan pula menyaksikan Faris Ramli, Fazli Ayob, Nazrul Ahmad Nazari serta Shafiq Ghani.

Singapura tidak boleh dipandang ringan oleh semua pencabar kerana kualiti yang ada dalam barisan yang dibawa ke Kuantan kali ini sangat mantap dan mereka antara pasukan pilihan untuk menjulang trofi kejohanan ini.

Skuad itu berjaya mendominasi Liga Malaysia (Liga M) sejak zaman penyerang legenda, Fandi Ahmad dan rakan-rakannya berjaya menjulang Piala Malaysia kali terakhir pada 1994.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Samsung perkenal jam tangan pintar

Posted:

Samsung perkenal jam tangan pintar

Samsung perkenal jam tangan pintar

KETUA Pegawai Eksekutif merangkap Presiden Perniagaan IT serta Mobil Samsung, JK Shin membuat demonstrasi Galaxy Gear pada pameran IFA di Berlin, Jerman kelmarin.


BERLIN - Syarikat teknologi terkemuka dunia dari Korea Selatan, Samsung semalam memperkenalkan gajet yang ditunggu-tunggu ramai iaitu jam tangan pintar.

Jam tangan digital itu didedahkan beberapa minggu lebih awal berbanding pesaing utamanya, Apple yang dijangka menawarkan peranti hampir sama.

Dikenali sebagai Galaxy Gear, ia diperkenalkan di sini, pada acara pameran elektronik tahunan Internationale Funkausstellung (IFA) kelmarin.

Menurut Samsung, Galaxy Gear boleh bertindak sebagai peranti tambahan kepada telefon pintar. Ia berfungsi memberitahu pengguna mengenai panggilan dan mesej yang diterima menerusi paparan skrinnya bersaiz 1.63 inci.

Pengguna juga boleh membuat panggilan tanpa perlu mengeluarkan telefon pintar mereka.

Galaxy Gear dilengkapi satu kamera asas. Ia juga boleh menggunakan aplikasi seperti Twitter dan RunKeeper. Peranti yang dikuasakan oleh Android itu akan mula dijual mulai 25 September depan di kebanyakan negara pada harga AS$299 (RM988) seunit.

Para penganalisis teknologi berpendapat jam tangan pintar itu akan menjadi hadiah yang mesti dimiliki pada musim cuti pada tahun ini. - AP

Obama beri rasional serang Syria di G20

Posted:

Obama beri rasional serang Syria di G20

Obama beri rasional serang Syria di G20


PRESIDEN Rusia, Vladimir Putin (kiri) menyambut Presiden AS, Barack Obama sempena sidang kemuncak G20 di Saint Petersburg, Rusia semalam.


SAINT-PETERSBURG - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama tiba di sini kelmarin bagi menyertai sidang kemuncak G20 di Rusia di mana beliau dilaporkan akan berhujah mengenai tindakan ketenteraan terhadap rejim Syria yang didakwa menggunakan senjata kimia.

Dengan raut wajah serius, Obama kelihatan bergegas turun dari pesawat rasminya, Air Force One yang mendarat di lapangan terbang Pulkovo, Saint Petersburg menjelang majlis perasmian G20 oleh Presiden Rusia, Vladimir Putin pada tengah hari.

Seorang pembantu Obama berkata, masih tiada rancangan perbincangan dua hala di antara pemimpin dari AS dan Rusia itu ekoran kedua-duanya mempunyai pandangan berbeza berhubung krisis di Syria.

Namun, Obama dan Putin dikatakan mempunyai peluang meng-adakan perbincangan di luar mesyuarat dengan ketua-ketua negara G20.

Timbalan Penasihat Keselamatan Kebangsaan AS, Ben Rhodes menyatakan bahawa para pegawai AS akan meneruskan perbincangan dengan Rusia mengenai asas- asas dakwaan penggunaan senjata kimia oleh rejim Presiden Syria, Bashar Al-Assad.

Namun Rhodes berkata, AS enggan berdebat mengenai sama ada serangan benar-benar akan dilancarkan ke atas negara Asia Barat itu.

Menurut Rhodes, Obama menerima kenyataan bahawa tidak semua anggota G20 akan bersetuju mengenai rancangannya ke atas Syria terutama Rusia.

Bagaimanapun, Obama dilapor akan menjelaskan tentang rancangan semasa AS kepada sekutu-sekutu negara itu dan rakan-rakan G20.

Beliau juga dilaporkan ingin mengetahui jenis sokongan diplomatik dan politik yang bakal dinyatakan anggota-anggota G20 berhubung situasi di Syria.

Perancis sebelum ini menyokong rancangan AS menyerang Syria. Namun, beberapa kuasa besar G20 termasuk China dan Jerman dengan tegas menyuarakan bantahan mereka.

Obama turut terlepas sokongan sekutu rapatnya, Britain apabila wakil-wakil rakyat negara itu mengundi untuk tidak terlibat dalam tindakan ketenteraan ke atas Syria.

Rejim Bashar didakwa melakukan serangan gas sarin pada 21 Ogos lalu yang meragut 1,429 nyawa termasuk 400 kanak-kanak di pinggir bandar Damsyik.

Perang saudara di Syria yang memasuki tahun ketiga telah mengorbankan lebih 110,000 orang serta menyebabkan kira-kira dua juta rakyatnya melarikan diri ke negara-negara jiran.

Dalam perkembangan berkaitan, Kesatuan Eropah (EU) menggesa kumpulan penyiasat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendedahkan segera hasil siasatan mengenai serangan senjata kimia itu.

Gesaan tersebut dibuat supaya komuniti antarabangsa boleh memutuskan tindakan yang perlu diambil berhubung konflik di Syria.

Presiden EU, Herman Van Rompuy ketika berada di Saint Peters- burg semalam berkata, masih terlalu awal untuk mengenakan tinda- kan ketenteraan ke atas negara bergolak itu walaupun AS dan Perancis bersedia untuk bertindak.- Agensi

Sayur ditanam warga emas membesar setinggi 182sm

Posted:

Sayur ditanam warga emas membesar setinggi 182sm

Sayur ditanam warga emas membesar setinggi 182sm

RUANG di rumah hijau milik Puopolo yang dijadikan tempat menanam sayur labu air yang kini terus membesar.


ROM - Seorang pekebun di Itali terkejut apabila sayur labu air yang ditanamnya membesar sehingga mencecah 182 sentimeter (sm) panjang di sini kelmarin.

Ekoran itu, Luca Anotonio Puopolo terpaksa mengalih sebahagian komponen rumah hijau yang dibinanya untuk memberi ruang kepada sayur labunya terus membesar.

Warga emas berusia 72 tahun itu percaya keadaan tersebut berlaku akibat gelombang haba musim panas yang menyebabkan buah labu air berkenaan membesar sedemikian rupa.

Menurut Puopolo, dia hanya menyiram air biasa ke atas sayur-sayur labu itu sehingga satu malam ia membesar sepanjang 182sm dan menyebabkan ruang di dalam rumah hijau yang dibina menjadi semakin sempit.

"Sangat menakjubkan buah labu itu lebih tinggi daripada saya sekarang dan ia masih membesar. Saya tidak percaya betapa besarnya sayur tersebut," katanya.

Puopolo mula menyedari sayurnya itu membesar lebih cepat dan pada sebahagian malam sayur tersebut membesar sehingga lima atau enam inci sejak Jun lalu.

"Saya tidak pernah menjangka sayur itu akan sebesar ini. Namun, saya dia masih berhasrat untuk memakannya," kata Puopolo menceritakan perancangan isterinya, Rita, 67, yang berhajat untuk memasak sayur labu berkenaan apabila cukup besar nanti. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Penyakit jantung serang wanita muda

Posted:

Penyakit jantung serang wanita muda

Penyakit jantung serang wanita muda

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizhaperiaswamy@kosmo.com.my

WANITA muda lazimnya sangat yakin tentang tahap kesihatan mereka. Khususnya kepada mereka yang baru mencapai usia 20-an atau 30-an.

Justeru, penyakit seperti kencing manis, tekanan darah tinggi atau jantung bukan kebimbangan mereka. Sebaliknya, wanita-wanita dalam fasa ini mungkin lebih bimbang dan memberi perhatian terhadap masalah kecantikan semata-mata.

Malah, mereka pasti sedih jika mengalami masalah berat badan berlebihan atau hilang bentuk badan yang dikategori sebagai penyakit luaran sahaja.

Bagaimanapun, ramai wanita di luar sana tidak sedar akan masalah dalaman kesihatan diri sehingga pemeriksaan menyeluruh dilakukan.

Pengalaman

Bagi Monica (bukan nama sebenar) yang baru berusia 32 tahun, dia langsung tidak menyangka akan didiagnosis dengan penyakit yang 'membunuh' ramai rakyat Malaysia, penyakit jantung.

Berat badan yang normal dan rutin harian yang aktif menyebabkan Monica menganggap penyakit itu hanya menyerang lelaki tua atau wanita tua yang mengalami masalah berat badan berlebihan.

Ternyata tanggapan wanita itu salah. Sebulan sebelum dia mengalami serangan jantung, Monica jatuh sakit. Dia berasa sakit di bahagian dada dan sentiasa pitam. Namun, simptom utama dia mengalami sakit jantung ialah apabila kesakitan pada bahagian dada seolah-olah menyerap masuk ke bahagian belakang dan kerongkong.


SENAMAN harus menjadi amalan di kalangan wanita demi mengekalkan kesihatan jantung yang baik.


"Saya rasa seperti dicekik. Rasa sakitnya seperti beberapa ekor gajah duduk di atas dada saya. Ketika di bilik kecemasan (hospital), oleh kerana berat saya hanya 55 kilogram, kakitangan perubatan menyangka saya berkelakuan demikian kerana mengambil alkohol," ujarnya.

Selepas pemeriksaan lanjut, wanita itu didapati menghidap penyakit jantung yang agak teruk.

"Bahagian bawah jantung saya rosak dan saya terpaksa dibawa ke bilik pembedahan untuk merawat kerosakan itu," katanya yang mengakui dia kini masih dalam tempoh pengawasan.

Enggan menerangkan secara lanjut, dia mengakui, jika tidak menjaga gaya hidupnya selepas ini, dia akan terpaksa melalui rawatan pembedahan pintasan.

Ternyata pengakuan Monica itu mencerminkan penyakit jantung merupakan satu ancaman kesihatan yangmenggerunkan. Walaupun penyakit itu dianggap hanya berlaku dalam kalangan lelaki berusia 40 tahun ke atas, kini penyakit jantung turut menyerang wanita muda.

Biarpun jantung manusia hanya sebesar segenggam tangan seorang dewasa, ia merupakan organ terpenting tubuh. Jantung beroperasi sepanjang masa mengepam darah untuk disalurkan ke seluruh tubuh.

Jika jantung manusia menghadapi gangguan, ia boleh memberi kesan yang besar kepada seluruh sistem badan. Pada kebanyakan masa gangguan pada jantung disebabkan oleh gaya hidup yang kurang sihat.

Gaya hidup

Perunding Kardiologi dari Pusat Perubatan Sime Darby, Ara Damansara, Dr. Liew Chee Khoon memberitahu, perubahan gaya hidup yang nyata, perkembangan kemudahan dalam kehidupan sosial dan kesan emosi merupakan faktor serangan penyakit jantung.

Ini tidak ketinggalan serangan terhadap golongan wanita muda yang suatu masa dahulu difikirkan sebagai kes-kes terpencil.

Walaupun mengakui serangan terhadap wanita muda sekitar usia 20-an dan 30-an sebagai jarang berlaku, tetapi Chee Koon tidak menolak tetap menerima kes melibatkan golongan tersebut.

"Statistik juga menunjukkan ia sebagai satu paten yang sedang meningkat. Lebih maju dan moden kemudahan sekitar, lebih tinggi kekerapan mendapat serangan jantung," katanya.

DR. SHARAN mengakui wanita kurang memberi perhatian kepada tahap kesihatan jantung mereka.


Simptom

Mengulas lebih lanjut, ujar beliau, pada masa kini, semakin ramai wanita pada kadar usia 40 tahun ke atas yang mendapat sakit jantung dan ia bukan sekadar 'sakit biasa'.

"Ia boleh bermula daripada ketidakselesaan pada dada. Ia akan berlaku di bahagian tengah dada atau pun ke sebelah kiri sedikit. Kesakitan ini berlaku selepas aktiviti fizikal dan hilang selepas berehat. Ketidakselesaan yang sama juga boleh beralih ke bahagian lain seperti dagu, leher, bahu atau lengan kiri," terangnya.

Satu lagi serangan ialah ketidakselesaan pada bahagian perut, pening dan pitam. Namun, ia jarang berlaku.

Jadi, serangan jantung bukan sahaja melibatkan jantung. Orang ramai, khususnya wanita, jangan sesekali memandang ringan apabila menghadapi ketidakselesaan seperti yang dinyatakan.

"Apabila menghadapi situasi sedemikian, segera berjumpa doktor. Jika boleh, jumpa pakar perubatan. Hanya pemeriksaan lanjut boleh mengesan dan mendiagnosis masalah sebenar jantung anda. Lebih baik jika pemeriksaan dilakukan setiap tahun supaya sebarang masalah kesihatan pada tahap awal boleh dihindari," kata Chee Khoon.

Katanya, masalah paling kerap berlaku pada jantung manusia ialah seperti blockage atau sumbatan pada salur darah jantung, lemak terkumpul dan sebagainya.

Pencegahan

Memberi peluang kedua

Posted:

Memberi peluang kedua

Memberi peluang kedua


SETIAP manusia tidak pernah lepas daripada melakukan kesilapan, namun mereka juga perlu diberi peluang untuk bertaubat dan menginsafi kekhilafan diri.


MANUSIA sentiasa melakukan kesalahan dan ia suatu yang tidak seharusnya dikeji. Hanya melalui kemaafan suatu kesilapan itu boleh diterima dan tidak lagi menyakitkan hati.

Namun demikian, persoalan yang wajar ditanya : Adakah kemaafan yang diberikan bererti peluang kedua juga wajar diberikan kepada pesalah?

Kebanyakan manusia mampu untuk memaafkan tetapi sukar untuk melupakan. Ada juga yang tidak mampu lagi memberi peluang.

Apakah sememangnya sekali tersalah, tiada lagi peluang untuk seseorang itu membuktikan dia telah berubah?

Hidup adalah peluang

Realitinya, hidup bererti memberi peluang. Muhasabah diri perlu dilakukan sepanjang masa. Ini kerana setiap hari kita melakukan pelbagai perkara dan sama ada sedar atau tidak, ada di antaranya menyebabkan kita berdosa kepada manusia dan Allah Yang Maha Berkuasa.

Malah, ada manusia yang berulang-ulang kali melakukan dosa.

Ketika rasa mengantuk mendatang, kita 'dimatikan' sementara dan 'dihidupkan' semula awal pagi esoknya.

Mungkin ada yang 'tidur' terus kerana nyawa tidak dikembalikanNya. Namun, kita yang terus bernafas di muka bumi ini adalah antara yang terpilih dan diberikan peluang untuk mengubah diri menjadi lebih baik sama ada sebagai isteri, suami, ibu, bapa, anak, pekerja, majikan, jiran atau saudara. Malah menjadi lebih baik untuk diri sendiri khususnya sebagai hambaNya.

Andai Allah SWT kekal memberikan kita peluang saban hari, kenapa kita sebagai hamba tidak berusaha memberikan peluang yang sama?


KEKECEWAAN yang dialami dalam hidup mendorong ramai orang memilih cara yang salah untuk melepaskan tekanan.


Tuntutan syariat

Perkara yang paling sukar untuk diberi peluang ialah apabila diri dikhianati pasangan sendiri. Dalam banyak keadaan, suami atau isteri terlalu sukar memberi peluang kepada pasangan untuk membuktikan mereka telah berubah.

Walaupun hubungan masih diteruskan, kesilapan silam digunakan sebagai senjata untuk tidak mempercayakan pasangan lagi.

Sama juga dengan hubungan persahabatan atau persaudaraan, sekali tersalah umpama dipersalahkan sepanjang hayat.

Ramai yang terlupa bahawa rakan, musuh, pasangan dan diri anda sendiri merupakan manusia. Kita semua tidak terlepas daripada melakukan kesilapan.

Cinta membuatkan manusia terpedaya, nafsu pula membuatkan manusia buta. Kedua-dua keadaan ini cukup untuk menenggelamkan seseorang.

Bezanya sama ada orang tersebut akan terus lemas atau berjaya diselamatkan. Siapa yang menyelamatkan bukan penentu hala tuju masa depannya kerana yang pasti, Allah masih memberinya peluang dan harapan.

Lantas, kenapa kita sesama manusia enggan memberikan peluang dan harapan yang sama?

Hidup kita ibarat roda, ada ketikanya kita di atas dan ada masanya kita di bawah. Maafkanlah dan berikan peluang kerana kelak, jika anda di tempat yang sama, akan ada orang lain yang akan memaafkan dan memberi anda peluang yang sama.

Allah SWT dengan syariat Islam mengajar kita untuk sentiasa memberi peluang. Perhatikan sahaja realiti perceraian. Talak pertama dan talak kedua dikategorikan sebagai talak rajii iaitu talak yang boleh dirujuk ketika masih dalam tempoh idah.

Andai tempoh idah telah berakhir iaitu minimum tiga bulan dan maksimum sembilan bulan (jika diceraikan ketika awal kehamilan), pasangan bercerai masih boleh bersama semula sebagai suami isteri dengan akad nikah baharu.

Andai terjadi talak tiga yang diklasifikasikan sebagai talak bain kubra iaitu tidak boleh rujuk walau berada dalam tempoh idah dan tidak boleh nikah semula walaupun menggunakan akad nikah baharu.

Tetapi pasangan ini tetap boleh bersama sebagai suami isteri dengan syarat si isteri yang telah diceraikan berkahwin dengan seorang lelaki yang lain. Kemudian berlaku hubungan kelamin antara mereka sebelum bercerai sama ada hidup atau mati dan si wanita itu melalui tempoh idahnya. Ketika selesai tempoh idah tersebut, si wanita boleh dikahwini semula oleh suaminya yang pertama.


HUBUNGAN suami isteri yang bermasalah boleh dipulihkan jika masing-masing bertolak-ansur untuk memperbaiki diri.


Betapa Allah menganjurkan peluang kepada hambaNya. Justeru, berikan peluang tetapi jangan sampai menganiayai diri sendiri.

Sejauh mana peluang boleh diberi? Sekali? Dua kali? Tiga kali? Kalau mengikutkan hukum perceraian, peluang boleh diberi melebihi tiga kali.

Sebenarnya, berapa jumlah peluang yang boleh diberi tidak ditentukan had minimum mahupun maksimum.

Paling utama, selagi anda berdaya menjadi hamba yang adil dan reda dengan kesan daripada tindakan anda dalam memberikan peluang, anda bebas untuk terus memberikan peluang kepada sesiapa sahaja.

Reda bermaksud anda berlapang dada dan adil, bererti anda tidak menganiayai diri anda sendiri.

Syariat meminta kita sebagai umat Islam untuk menyayangi saudara kita termasuk pasangan, saudara, sahabat atau jiran tetangga. Tidak terhad pada itu, kita juga harus menyayangi sesama manusia seperti kita menyayangi diri sendiri.

Namun, ia tidaklah sehingga kita menganiayai diri sendiri. Analogi mudah, pengorbanan perlu untuk meneruskan kehidupan, tetapi bukan dengan sengaja membunuh diri sendiri.

Lantas, berikan peluang selagi daya dan kepada manusia yang diberikan peluang, ambillah teladan.

Mengertilah, manusia yang penuh kesabaran akan mengambil keputusan nekad dan muktamad, jauh dari segala sangkaan anda.

Jangan sampai anda merana kerana dia tidak lagi percaya!

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved