Isnin, 17 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Sejadah istimewa dari Isparta

Posted:

Sejadah istimewa dari Isparta

Sejadah istimewa dari Isparta

SEBAGAI seorang Islam, sudah menjadi kewajiban kepada Hartini Zubir, 35, untuk menunaikan solat sepenuh hati.

Istiqamahnya untuk menunaikan Rukun Islam kedua itu semakin membara sejak menggunakan sejadah wangi tahun lalu.

"Bukan saya tidak bersungguh-sungguh menunaikan solat sebelum ini, cuma sejadah itu menyebabkan saya berasa lebih tenang terutama ketika sujud kerana harumannya," luah pekerja swasta itu.

Sejadah wangi memasuki pasaran Malaysia sejak pertengahan Julai tahun lalu. Begitupun, tidak ramai yang menyedari kemunculan produk terbaharu itu kerana ia diimport secara kecil-kecilan dari Isparta, Turki.

Bagaimanapun, ia mula mendapat tempat dalam kalangan umat Islam di Malaysia sejak awal tahun ini. Selain digunakan sendiri, sejadah wangi juga sesuai dijadikan hantaran, hadiah untuk jemaah di masjid dan surau.

Menurut Hartini, penggunaan sejadah itu turut mendorongnya untuk solat dengan lebih khusyuk.

"Malah, saya dapat sujud dengan lebih lama berbanding sebelum ini sekurang-kurangnya lima minit," ceritanya ketika ditemui baru-baru ini.

Sementara itu, Muhammad Aman Hasbullah, 20, mula menggunakan sejadah wangi sejak awal bulan Februari lalu.

Anak kelima daripada tujuh adik-beradik itu berkata, dia mula menyedari kehadiran sejadah wangi selepas terlihat jualannya di internet.

"Lagipun, saya belum pernah melihat ia dijual di kedai-kedai permaidani. Sehubungan itu, saya membuat tempahan sehelai sejadah untuk menikmati haruman sejadah tersebut," katanya.

Akui penuntut institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) itu, kali pertama menggunakan sejadah tersebut, ia ternyata memberi ketenangan ketika solat.

"Apa yang pasti, ia meningkatkan rasa khusyuk ketika solat berbanding menggunakan sejadah biasa. Malah, saya turut membawanya jika menunaikan solat di masjid kerana ia ringan dan mudah dilipat," ujarnya.

Bertitik tolak dari situ, Muhammad Aman telah menukarkan trend pemberian hadiah berbentuk sejadah wangi.

Dia yang kini mempunyai empat helai sejadah yang berharga antara RM60 hingga RM100 itu berkata, kesukaran mencari hadiah yang unik membuatkan dia mengambil keputusan memberi sejadah wangi kepada ibu bapa, rakan dan adik-beradik sempena ulang tahun kelahiran mereka.

"Selain wangi, ia memberi seribu makna kerana dapat diabadikan buat selama-lamanya," ujarnya sambil memberitahu rakan-rakan yang menerima sejadah wangi itu turut mengakui belum pernah melihat produk itu.


GALERI Sejadah Wangi SAS terletak di Kota Damansara, Kuala Lumpur.


Nafas baharu

Ternyata, ia turut memberi nafas baharu kepada pengusaha perniagaan sejadah tersebut. Bagi Marhaini Yusoff, 43, dia juga tidak menyedari kehadiran sejadah tersebut sehinggalah salah seorang rakannya mencadangkan supaya dia membuka perniagaan sejadah wangi itu.

Anak jati Kota Bahru, Kelantan itu memberitahu, dia mula mengenali sejadah tersebut selepas rakannya, Shahrina Ahmad Sharkawi, 42, melancong ke Turki tahun lalu.

Hasil kunjungan Shahrina di butik-butik yang menjual barangan ibadah mendapati, rakyat di negara itu lebih gemar menjual sejadah wangi berbanding sejadah biasa.

Melihat ia sesuatu yang baharu, Shahrina menyarankan Marhaini supaya menjual sejadah tersebut di Malaysia.

Mengulas lanjut mengenai perniagaannya itu, pemilik Galeri Sejadah Wangi SAS itu memberitahu, beliau mengambil keputusan membuka perniagaan sejadah wangi pada awal Januari lalu.

Dia mendapatkan produk itu terus daripada Shahrina memandangkan rakannya itu sering berulang-alik ke Turki.

Sambil mengeluarkan pelbagai warna dan corak sejadah itu daripada plastik, Marhaini berkata, sambutan yang diterima cukup menggalakkan.

Sejadah tersebut diimport dari Isparta, Turki. Isparta, merupakan sebuah bandar yang terletak di barat daya Turki yang mengeluarkan hampir 1.5 juta tan metrik bunga ros setiap tahun.

Bandar Isparta yang terletak di ketinggian 1,035 meter dari paras laut menyebabkan pokok bunga mawar hidup subur di bandar berkenaan.

Lebih 120 tahun yang lalu, Isparta telah menjadi pusat pengeluaran minyak bunga mawar dalam industri kosmetik dan minyak wangi.

Isparta juga mengeluarkan pelbagai produk kosmetik berasaskan bunga mawar seperti losen, syampu, jem, sejadah wangi dan tasbih wangi. Selain itu, terdapat juga aiskrim, minuman, minyak wangi, kosmetik dan banyak lagi.

Menurut Marhani, bau wangi pada sejadah boleh bertahan sekurang-kurangnya selama sebulan bergantung kepada kekerapan penggunaannya. Bau wangi pada sejadah yang terbebas ke udara menyebabkan baunya hilang sedikit demi sedikit.

Justeru, ia masih boleh tahan lebih lama dari itu jika ia disimpan dengan baik dan dibungkus di dalam plastik selepas menggunakannya.

Malah, terdapat minyak wangi khas yang boleh disembur. Pati wangian itu diperbuat daripada ekstrak bunga mawar dan boleh didapati dari RM7 hingga RM10.

Syarikat korporat

Berapakah harga sejadah wangi ini? Sejadah wangi itu dijual pada harga antara RM60 hingga RM250.

Harganya bergantung kepada jenis kain, corak dan sulaman sejadah itu.

Melihat kepada tawaran harga itu, ia sebenarnya berbaloi kerana ia sukar didapati di Malaysia.

Menurut Marhaini, selain kegunaan sendiri, sejadah tersebut sesuai dijadikan hadiah.

"Ia amat sesuai untuk dijadikan hantaran perkahwinan selain pemberian hadiah kepada orang-orang tersayang," katanya yang banyak menerima tempahan daripada syarikat-syarikat korporat.

ANTARA corak sejadah wangi yang dijual di Galeri Sejadah Wangi SAS.


Sebagai satu-satunya pembekal sejadah wangi dari Malaysia, Shahrina mendapatkan produk tersebut terus dari kilangnya di Isparta, Turki.

Ditanya mengenai pembuatan sejadah tersebut, lantas dia berkata: "Itu rahsia mereka. Setahu saya, ia bukan direndam atau direnjis dengan minyak wangi kerana Isparta merupakan kota bunga mawar.

"Saya telah melawat kilangnya sendiri dan mendapati satu liter pati minyak wangi dibuat daripada empat tan metrik kelopak bunga mawar segar," katanya.

Bekas graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia itu mula membabitkan dirinya dalam bidang penjualan sejadah wangi di Malaysia selepas mengunjungi Isparta tahun lalu.

Semuanya bermula apabila dia mengikuti sekumpulan penyelidik yang membuat kajian tentang Bediuzzaman Said Nursi pada bulan Mei tahun lalu di Isparta.

Habis dijual

Bediuzzaman merupakan salah seorang ulama yang bertungkus-lumus berjuang menyedarkan rakyat Turki agar menolak fahaman sekular di Turki. Beliau lahir pada tahun 1878 iaitu era pemerintahan Khalifah Abdul Hamid II (1876 - 1909).

Ketika berada di Turki, Shahrina membeli sejadah tersebut sekitar 30 helai dan membawa pulang ke Malaysia lalu membuat promosi menerusi laman sosial Facebook.

"Saya tidak sangka kerana kesemua sejadah itu habis dijual dalam tempoh dua hari sahaja selepas ia diuar-uarkan," cerita anak kelahiran Kuala Kangsar, Perak itu.

Ibu kepada tujuh anak itu membeli 200 helai lagi kerana ramai rakan-rakan menempah sejadah yang sama.

Lebih mengujakan Shahrina, permintaan terhadap sejadah wangi itu semakin memberangsangkan.

Justeru, dia yang sering kali berulang-alik ke Turki atas urusan kerja membuat keputusan menjadi pembekal dengan membuat tempahan sehingga 5,000 helai sejadah.

Dalam pada itu, tinjauan Kosmo! di kedai-kedai permaidani sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) mendapati, tiada pengusaha menjual sejadah wangi.

Seorang pengusaha kedai permaidani yang hanya mahu dikenali sebagai Kader memberitahu, harga sejadah wangi yang tinggi menyebabkan dia enggan menjual kerana khuatir mengalami kerugian.

"Jika dibandingkan dengan sejadah biasa yang dijual pada harga yang mahal, pelanggan tidak menunjukkan minat. Mereka lebih gemar membeli sejadah yang nipis kerana harganya lebih murah," katanya.

Perjuangan ibu mangsa rogol

Posted:

Perjuangan ibu mangsa rogol

Perjuangan ibu mangsa rogol


HUI tidak akan sesekali berputus asa untuk memperjuangkan keadilan untuk anaknya.


PENCULIKAN, perkosaan dan paksaan melacur yang dihadapi anak perempuan Tang Hui mendorong ibu itu merangka misi untuk meraih keadilan. Namun perjuangan murninya seringkali dipatahkan pihak berkuasa China, malah tanpa rasa bersalah menahan wanita yang dilabel sebagai aktivis ekstrem itu

Selama tujuh tahun Hui menentang kumpulan lelaki yang menganiayai anak gadisnya tetapi sistem undang-undang China seolah-olah tidak berpihak kepadanya.

"Saya hilang kepercayaan terhadap sistem undang-undang di negara ini, namun saya tetap bersabar," ujar Hui dalam satu temu bual di Changsha yang merupakan pusat bandar bagi wilayah Hunan.

Wanita itu mendesak hukuman setimpal dilaksanakan ke atas tujuh lelaki yang memaksa anak perempuannya pada tahun 2006 yang berusia 11 tahun ketika itu menjadi pekerja seks.

Hui turut memfailkan dakwaan ke atas sekumpulan anggota polis yang memperkosa anaknya. Bagaimanapun kedua-dua laporan itu dipalsukan bagi melindungi anggota polis yang terlibat.

Berdasarkan laporan tersebut, mereka yang didakwa cuba menggoda anak gadis Hui di sebuah gelanggang luncur ais yang terletak di Yongzhou. Kumpulan lelaki itu menarik perhatian gadis itu menerusi aksi meluncur ais yang hebat sebelum menangkap mangsa.

Tiga bulan kemudian, Hui menemui anaknya di sebuah rumah pelacuran dan memberitahu bahawa pegawai polis yang mengendalikan kes itu enggan campur tangan.

Singkap Hui: "Dia (pegawai polis) tidak mahu masuk ke rumah pelacuran itu dan hanya menunggu di tepi jalan. Kemudian pegawai polis itu masuk ke dalam kereta dan berlalu pergi."

Bagaimanapun, beberapa anggota polis yang lain telah menyelamatkan mangsa.

Namun, ia hanyalah permulaan kecil kepada perjuangan Hui. Sepanjang proses menuntut keadilan, Hui dipukul dan ditahan atas tuduhan palsu.

Trauma

Anak perempuan Hui kini trauma dan dijangkiti penyakit herpes. Setiap malam tidur remaja itu dibayangi mimpi ngeri dan cuba mengelak daripada berjumpa mana-mana lelaki. Sebagai langkah berjaga-jaga, dia kerap terpaksa berpindah sekolah.

Hui yang masih tinggal di Hunan meneruskan usaha keadilan ke atas anaknya. Perjuangan Hui dibiayai keluarga dan rakan-rakannya serta pendapatan tidak seberapa suaminya daripada kerja-kerja sambilan.

Hui mengikuti setiap perbicaraan ke atas suspek itu dengan penuh sabar. Selepas setahun baru kes itu dibuka untuk siasatan, namun proses mahkamah mengambil masa selama empat tahun. Proses yang perlahan itu menimbulkan keraguan masyarakat memandangkan China sangat dikenali dengan sistem perundangan yang ketat.


HUI sanggup menunggu berjam-jam lamanya di luar mahkamah bagi memastikan mereka yang bersalah dihukum. - Gambar hiasan


Kecewa dengan cara pihak berkuasa mengendalikan kes itu, Hui melakukan desakan ekstrem ke atas pemerintah China yang mencetuskan kemarahan orang awam.

Dia kemudiannya mengedar risalah-risalah tentang kisah anak dan perjuangan keadilannya. Dua kali Hui menunggu berjam-jam lamanya di luar mahkamah tinggi Changsha dan puluhan kali wanita itu merentasi Changsha untuk ke Beijing bagi merayu pihak berkuasa tertinggi.

Sementara itu, pegawai-pegawai yang bertugas dalam unit pencegahan protes pula mula memantau pergerakan Hui. Ujarnya: "Setiap kali saya ke Beijing mereka menghantar saya pulang."

Pernah suatu ketika, Hui ditahan di Changsha dan dipukul teruk sehingga dia dimasukkan ke hospital selama seminggu.

Berkat kesabaran Hui, pada bulan Jun 2012, dua lelaki yang terlibat menganiaya anak gadisnya dijatuhkan hukuman mati, empat lagi dipenjara seumur hidup manakala seorang lagi menerima hukuman penjara sehingga 15 tahun.

Dihukum

Hui tidak berpuas hati dengan apa yang berlaku. Dia terus mendesak keadilan atas jenayah rogol yang dilakukan beberapa anggota polis terhadap anaknya. Bagaimanapun, tindakannya itu membuatkan Hui dicampak ke kem buruh paksa selama 18 bulan.

Agensi berita Xinhua melaporkan, Hui dihukum atas kesalahan mengganggu ketenteraman awam dan cuba mencetuskan impak negatif kepada masyarakat.

Sebuah majalah di China mendedahkan, kem yang terletak di pinggir Changsha itu beroperasi seperti penjara. Ramai pejuang keadilan seperti Hui menerima nasib pilu sepanjang berada dalam tahanan. Ia melibatkan penderaan menerusi renjatan elektrik dan pesalah dirantai dalam posisi yang menyakitkan.

Hui menceritakan bahawa dia tidak dibenarkan berkomunikasi dengan pesalah lain bagi mengelakkan perkongsian jenis penderaan yang dialami.

Berita tentang penahanan Hui disiarkan di internet dan mencetuskan skandal hangat. Orang awam berpendapat pihak pemerintah sewajarnya melindungi rakyat dan menyifatkan hukuman ke atas Hui sebagai tidak adil. Selepas seminggu, Hui dibebaskan.

Dia memfailkan tuntutan mahkamah atas hukuman yang diterimanya namun ditolak. Katanya: "Orang biasa macam saya tidak akan mendapat keputusan rayuan walaupun beribu rayuan dikemukakan." - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Ambil lesen memandu kelas B beramai-ramai

Posted:

Ambil lesen memandu kelas B beramai-ramai

Ambil lesen memandu kelas B beramai-ramai

ZAINI (barisan depan, lima dari kanan) bersama sebahagian ahli KKBUM yang lulus ujian lesen memandu kelas B di Institut Memandu Surfine Hitech di Cheras, Kuala Lumpur baru-baru ini.


LULUS. Kira-kira 20 kakitangan Utusan Melayu (M) Berhad berjaya memperoleh lesen memandu kelas B yang diambil secara berkelompok di Institut Memandu Surfine Hitech Sdn. Bhd. (Surfine Hitech) di Batu 12, Cheras, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Program anjuran Kelab Kembara Bermotosikal Utusan Melayu (KKBUM) dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wilayah Persekutuan dan Surfine Hitech itu merupakan sebahagian daripada persediaan awal KKBUM yang bakal menjayakan Kembara Queen Street (KQS) ke Singapura sempena ulang tahun Utusan Melayu yang ke-75 selama tiga hari bermula 6 Julai depan.

Ia disempurnakan Ketua Bahagian Pelesenan dan Pengujian Pemandu JPJ Wilayah Persekutuan, Arbaaton Abd. Rahman.

Turut hadir ialah Penolong Ketua Pengarang 1 Kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan yang juga penasihat KQS; Pengarah Urusan Surfine Hitech, Datuk Hanafi Mat Zin dan Ketua Unit Pengujian JPJ Wilayah Persekutuan, Mohamed Nazreaq Mohamed Ghazali.

Pupuk kesedaran bina keluarga sejahtera

Posted:

Pupuk kesedaran bina keluarga sejahtera

Pupuk kesedaran bina keluarga sejahtera


HARLINA (berdiri, dua dari kiri) beramah mesra dengan para peserta Seminar Kerjaya dan Kesejahteraan Keluarga di UM, Kuala Lumpur baru-baru ini.


SEMINAR. Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram) telah menganjurkan Seminar Kerjaya dan Kesejahteraan Keluarga bertempat di Auditorium Mercu Alam Bina, Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur baru-baru ini.

Objektif seminar itu adalah untuk membincangkan masalah pasangan yang mempunyai kerjaya serta mencari penyelesaiannya selain menanam kesedaran terhadap kepentingan membentuk keluarga sejahtera.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Sosial Ikram Pusat, Prof. Madya Dr. Harlina Haliza Siraj telah menyampaikan ceramah yang bertajuk Kerjaya dan Kesejahteraan Keluarga.

Ahli panel kedua iaitu Pensyarah Kanan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr. Maszlee Malik pula menyampaikan pembentangan yang bertajuk Kerjaya dan Syariah.

Kem UPSR bantu murid Jeli capai kejayaan akademik

Posted:

Kem UPSR bantu murid Jeli capai kejayaan akademik

Kem UPSR bantu murid Jeli capai kejayaan akademik


ABD. AZIZ (kanan) berbual dengan sebahagian murid tahun enam yang mengikuti program akademik Kem UPSR-Journey Towards Success di Taman Santuari, Tasik Pergau, Jeli, Kelantan baru-baru ini.


TIMBA ILMU. Sebanyak 200 murid tahun enam dari tujuh buah sekolah rendah di daerah Jeli, Kelantan mengikuti program akademik Kem Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)-Journey Towards Success yang diadakan di Taman Santuari, Tasik Pergau, Kelantan baru-baru ini.

Program itu yang merupakan Program Empower kelolaan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) menyasarkan latihan akademik kepada pelajar daripada keluarga miskin yang lemah dalam pelajaran.

Ia dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Balah, Datuk Abd. Aziz Derashid dan turut dihadiri Ketua Pegawai Eksekutif ECERDC, Datuk Jebasingam Issac John; Pengurus Besar ECERDC Negeri Kelantan, Jalalludin Omar dan penyelaras program, Tamil Selvam

Jebasingam berkata, program tersebut diadakan bertujuan untuk merapatkan jurang ekonomi antara masyarakat luar bandar dengan masyarakat bandar.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tragedi lemas tiga beradik

Posted:

Tragedi lemas tiga beradik

Tragedi lemas tiga beradik

Oleh JULIA ISMAIL
julia.ismail@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN ahli keluarga mengangkat jenazah salah seorang kanak-kanak yang ditemui lemas di Sungai Golok, Rantau Panjang semalam.


RANTAU PANJANG - Tindakan tiga beradik mandi-manda di Sungai Golok di sini ketika ibunya tiada di rumah berakhir tragedi apabila kesemuanya ditemui mati lemas selepas dihanyutkan arus deras semalam.

Mayat Muhammad Zulhilmi Aziz, 7, Muhammad Syahmi, 6, dan Mohammad Irfan Rahman, 4, ditemui tidak jauh dari tempat mereka dikatakan lemas antara pukul 5.20 hingga 5.50 petang oleh orang kampung yang berusaha mencarinya.

Jarak tempat mereka mandi dengan rumah di Kampung Rahmat Hilir di sini kira-kira 100 meter. Difahamkan, mereka baru pertama kali mandi di sungai tersebut.

Mengimbau semula kejadian itu, ibu kesemua mangsa, Nor Ashikin Abdul Rahman, (gambar kecil) 41, memberitahu, dia tiada di rumah kerana keluar untuk menghadiri sebuah bengkel di Gual Periok.

Guru Taman Didikan Kanak-Kanak (Tadika) Kemas itu memberitahu, hatinya tidak tenteram sebaik menerima panggilan daripada rakannya memaklumkan yang anak-anaknya sedang bermain di sungai tersebut dan memintanya pulang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tujuh serbuan cari janda

Posted:

Tujuh serbuan cari janda

Tujuh serbuan cari janda

Oleh ATIKAH DALI
atikah.mohddali@kosmo.com.my


SALAH sebuah rumah di Gombak yang diserbu polis semalam bagi mencari Halimah. Gambar kecil, Mohamad Fuzi.


KUALA LUMUR – Polis semalam menyerbu tujuh lokasi dipercayai menjadi tempat persembunyian Halimah Hussein selepas dia disyaki menganggotai aktiviti kumpulan pengganas.

Serbuan pada pukul 7 pagi itu dilakukan serentak melibatkan empat buah lokasi di Selangor iaitu dua di Kajang, Gombak, Ampang dan masing-masing satu di Kuala Lumpur (Pandan Indah), Negeri Sembilan (Senawang) dan Johor Bahru (Masai).

Satu sumber berkata, operasi serentak selama sejam yang dilakukan oleh Jabatan Pasukan Petugas Khas (Operasi/Counter Terrorism) Bukit Aman bagaimanapun tidak menemui janda berusia 52 tahun yang juga rakan kepada bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Yazid Sufaat, 49.

"Kesemua lokasi yang diserbu merupakan kediaman milik ahli keluarga Halimah.

"Kita percaya, wanita itu masih bersembunyi di dalam negara," kata sumber itu ketika dihubungi di sini semalam.

Halimah yang disyaki menganggotai kumpulan Tandzim Al-Qaeda Malaysia diburu bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 130KA Kanun Keseksaan iaitu menjadi ahli kumpulan pengganas. Jika sabit kesalahan Halimah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 20 tahun atau seumur hidup atau denda.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Almari milik Aiman tidak hangus

Posted:

Almari milik Aiman tidak hangus

Almari milik Aiman tidak hangus

Oleh NORLIDA AKMAR IDROS dan ABD. RAZAK OSMAN
berita@kosmo.com.my


MAZLAN menunjukkan barangan berupa pakaian dan buku milik Aiman Nur Hakim yang tidak terbakar.


SUNGAI PETANI - Maahad Tahfiz Al-Barakah (Mantab) di Tikam Batu dekat sini menjadi tumpuan orang ramai semalam, apabila mereka mahu melihat sendiri pelbagai barang milik seorang pelajar yang dikatakan tidak dijilat api dalam kebakaran pada Sabtu lalu.

Barangan milik arwah Aiman Nur Hakim Yahya, 13, ditemui dalam keadaan sempurna di dalam almari kayu miliknya walaupun 19 almari dipenuhi barang milik pelajar lain hangus dalam kebakaran itu.

Antara barang milik arwah yang tidak hangus ialah dua naskhah al-Quran, senaskhah tafsir al-Quran, buku surah amalan, buku Biografi Agung Rasulullah, kain serban, pakaian dan wang RM13 yang disimpan di dalam bekas kismis.

Menurut Pengerusi Mantab, Mazlan Osman, pihak pengurusan Mantab terkejut apabila melihat kesemua barang milik Aiman Nur Hakim tidak terjejas langsung sedangkan barang milik pelajar lain rosak teruk.

"Almari yang menyimpan barang Aiman hanya almari kayu dan barangannya selamat tetapi barang pelajar lain yang disimpan di dalam almari besi rosak terbakar," katanya ketika ditemui di Mantab di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Selebriti bantu lariskan produk

Posted:

Selebriti bantu lariskan produk

Selebriti bantu lariskan produk

Oleh HAFIZ AHMAD

GOLONGAN selebriti sering mendapat perhatian kerana mereka sentiasa tampil anggun dan mempesona. Justeru, bukanlah sesuatu yang menghairankan jika mereka acapkali dilantik sebagai duta produk kecantikan, kesihatan atau fesyen.

Kelibat selebriti dalam iklan media cetak atau elektronik mampu menarik perhatian masyarakat mendekati produk atau jenama masing-masing.

Tidak kira dunia seni antarabangsa mahupun tempatan, golongan selebriti mudah menjana sumber kewangan melalui kontrak yang diikat bersama syarikat tertentu.

Kontrak-kontrak itu pasti memberi pulangan lumayan kepada mereka. Baru-baru ini, penyanyi lagu Single Ladies, Beyonce Knowles mendapat kontrak bernilai AS$50 juta (RM157 juta) untuk menjadi duta produk syarikat minuman Pepsi.

Walaupun jumlah itu sangat mustahil untuk digapai selebriti tempatan, namun ia membuktikan betapa besar pengaruh seorang selebriti dalam dunia perniagaan.

Sebelum ini, Pepsi pernah bekerjasama dengan beberapa selebriti antarabangsa seperti Britney Spears, Michael Jackson, David Beckham dan Kanye West.

Baru tiga tahun menceburi dunia hiburan, pelakon Izara Aishah sudah dilamar sebagai jurucakap produk minuman kesihatan dan kecantikan, Innershine.

Dia mula dikenali beberapa tahun lalu iaitu menerusi drama Vanilla Coklat .

Model jelita

Selaku duta produk telah meletakkan nama aktres muda itu sebaris dengan nama-nama besar yang pernah menyandang gelaran sama termasuklah penyanyi Camelia, Maya Karin dan Ziana Zain.

"Walaupun menggantikan tempat Maya, saya langsung tidak beranggapan mempunyai taraf yang sama dengan pelakon senior itu kerana masih terlalu hijau dalam industri ini," ujarnya pada majlis pelancaran baru-baru ini.

Dia bakal menghiasi kempen-kempen iklan dan sesi promosi di seluruh negara. Izara berkata, Innershine banyak membantunya untuk kekal segar ketika berada di lokasi penggambaran. Ia juga membuatkan wajah berseri melalui minuman secara konsisten.

"Kandungannya kaya dengan serat pemakanan serta Vitamin C amat sesuai untuk wanita yang sentiasa bergerak aktif memandangkan ia bukan sahaja menyerikan wajah tetapi memelihara dalaman kulit agar bersih," kata Izara.

KECANTIKAN Maya mudah memikat syarikat kecantikan dan kesihatan antarabangsa untuk menjadi duta mereka.


Pemilihan Izara bertepatan dengan konsep Innershine Pati Prun dengan camu camu kerana model jelita itu membawa imej seorang wanita moden yang mementingkan kulit lembut, berseri dan semula jadi seiring dengan impian serta objektif Innershine.

"Izara sememangnya sesuai menjadi duta Innershine kerana mempunyai kecantikan asli dan keyakinan diri sekali gus mampu menguatkan imej produk kami," ujar Naib Presiden dan Pengurus Besar Cerebos (M) Sdn. Bhd., Koh Joo Siang.

Tambah Joo Siang, Izara mewakili wanita muda hari ini yang giat berusaha demi mencapai matlamat hidup sendiri dan mampu menguruskan kehidupannya dengan baik.

Jualan meningkat

Dalam pada itu walau sudah tidak bersama Innershine, khidmat Maya sebagai duta produk ternyata sangat meriah.

Syarikat yang mengeluarkan tilam yang menyokong kesihatan tulang iaitu Vono antara yang meletakkan kepercayaan kepada Maya sebagai jurucakap produk itu.

Kontrak pelakon Pisau Cukur itu disambung setahun lagi selepas bekerjasama sejak tahun 2010.

Maya mengakui amat selektif dalam memilih produk yang ingin menjadikannya sebagai duta namun selepas yakin dengan jenama itu, Maya tidak ragu-ragu untuk meneruskan kontrak.

"Saya akan terus bekerjasama bersama produk yang berkualiti dan memberi manfaat kepada masyarakat. Ia sesuatu yang baik apabila dapat memperkenalkan jenama yang bagus selain harga yang berpatutan kepada pengguna," ujarnya.

Tidak dinafikan kelibat Maya berjaya menarik perhatian masyarakat apabila penjualan tilam Vono meningkat sejak dia menjadi duta produk tersebut.

"Maya membantu Vono menjadi jenama kegemaran di Malaysia. Kami yakin melalui penyambungan kontrak ini, dia akan menarik lebih ramai pengguna di Malaysia," ujar Presiden Perniagaan Rantau Slumberland, Wong Wai Hong.

Tambahnya, selama empat tahun Maya menjadi duta Vono, hasil penjualan meningkat sebanyak 15 peratus.

Ia menunjukkan pengguna yakin dengan jenama itu sebagai refleksi kepada imej bersih Maya sepanjang berada dalam industri hiburan tempatan dan antarabangsa.

Keanggunan dan kewibawaan Maya juga pernah menghiasi beberapa jenama dan produk lain seperti Loreal, Pantene, Celcom dan Tag Heuer.

Bahang couture merah

Posted:

Bahang couture merah

Bahang couture merah

Oleh ALIF ABU BAKAR

IMEJ muda tetapi matang Chacha kelihatan jelas dengan menyarung busana Nazleen Noor.


WARNA merah melatari keseluruhan 17 helaian koleksi couture pereka duo AzuraAzwa. Pada pertunjukan fesyen bertemakan The Amazing Red: Kurung, Kebaya & Hijab yang berlangsung di The Weld, Kuala Lumpur itu menyaksikan pasangan adik-beradik tersebut berjaya menghamparkan rekaan-rekaan yang elegan.

Mengambil inspirasi daripada hidupan marin, dres bersama item signatur AzuraAzwa, turban dipentaskan oleh model-model jelita dan para peserta rancangan realiti televisyen Astro, Gadis Muka 2 (GM2) serta selebriti popular, Dynas Mokhtar.

"Elemen marin dapat dilihat ketara pada rekaan turban kami. Lapisan turban dengan teknik berombak dibentuk seakan-akan alga laut.

"Disebabkan bahagian kepala telah sarat dengan turban bersaiz besar, dres pula kami minimumkan dari segi penggunaan perincian. Renda dan manik diaplikasikan secara ringkas," ujar Azura Liyana Azmi, 28, ketika ditemui di The Weld.

Menggunakan rona merah pelbagai seperti merah cili dan merah darah, AzuraAzwa turut mengambil hitam bagi mencipta kesepadanan.

Jelas Azwa Elena Azmi, 25, pula, mereka banyak menggunakan material berupa sifon dan sutera untuk koleksi kali ini. Bagi menambah sensasi feminin, potongan bahagian bawah kain sengaja dibiarkan meleret.

"Koleksi ini dijual pada harga bermula RM2,000 ke atas dan disasarkan kepada wanita berumur 21 hingga 45 tahun," tambah Azwa.

Selain AzuraAzwa, majlis pada petang itu turut melibatkan puluhan artis wanita tanah air yang memperagakan busana rona merah pereka pilihan masing-masing.

Antara yang mencuri tumpuan ialah Rozita Che Wan, Ning Baizura, Datin Sofea Jane dan Vanidah Imran yang elegan dalam persalinan hasil kerja pereka Rizman Ruzaini.

Aktres yang sedang meningkat naik, Emma Maembong pula kelihatan comel mengenakan busana Nazleen Noor manakala adiknya, Chacha Maembong hadir menawan dalam rekaan Hazwani Osman.

Jambang lambang maskulin

Posted:

Jambang lambang maskulin

Jambang lambang maskulin


KADAR pertumbuhan bulu wajah bergantung kepada genetik seseorang.


LELAKI dengan jambang memang tampak maskulin. Tambahan pula apabila si jejaka secara semula jadi dianugerahkan rupa kacak dan kulit yang bersih, pasti aura kelelakian itu menyerlah dengan bulu yang tumbuh di tepi kiri dan kanan sisi pipi serta dagu.

Namun, tidak semua lelaki dikurniakan jambang. Ada yang sekadar berpuas hati dengan janggut dan misai. Ada pula kategori yang bebas tanpa sebarang bulu pada muka. Bagaimanapun, sebenarnya rata-rata lelaki memang menyimpan hasrat memiliki jambang.

Kadar pertumbuhan bulu wajah bergantung kepada genetik seseorang tetapi sekiranya anda mahu membentuk gaya berjambang, anda boleh mengikuti pelbagai teknik yang berbeza:

Jaga wajah

Cuba gantikan lapisan kulit wajah anda menerusi teknik pengelupasan. Gunakan lulur atau produk pengelupasan khusus untuk lelaki. Menyingkirkan sel kulit mati dapat merangsang pertumbuhan bulu muka baharu. Aplikasikan topeng pengelupasan pada wajah dan biarkan selama 10 hingga 30 minit sebelum dibilas.

Jaga kebersihan kulit. Cuci muka dengan air suam menggunakan pencuci muka bersesuaian dengan jenis kulit setiap pagi dan malam. Kulit yang bersih menggalakkan pertumbuhan bulu halus.

Gunakan krim atau pelembap dengan ektsrak kayu putih (eucalyptus). Bahan itu membantu bulu muka tumbuh lebih pantas.

Periksa bulu wajah yang tidak subur. Jambang tidak akan tumbuh sekata jika terdapat bulu jenis sebegitu.

Rehat secukupnya. Tidur dapat membaiki sel kulit rosak secara semula jadi, sekali gus menggalakkan pertumbuhan jambang.

Tangani tekanan secara sihat. Jambang akan tumbuh lebih cepat ketika anda relaks. Kebanyakan pakar kecantikan dan kesihatan percaya bahawa bulu atau rambut gugur disebabkan tekanan.


KEKACANG antara sumber protein yang baik untuk merangsang pertumbuhan jambang.


Vitamin dan makanan tambahan

Ambil biotin setiap hari. Makanan tambahan itu sangat terkenal dalam meningkatkan pertumbuhan rambut dan kuku. Gunakan 2.5 miligram biotin secara rutin bagi mendapatkan jambang dengan pantas.

Gabungkan vitamin B di dalam rejim diet anda. Vitamin B1, B6 dan B12 antara yang berkesan bagi membantu pertumbuhan bulu wajah.

Tingkatkan jumlah protein dalam pemakanan. Ia boleh diperoleh daripada daging, telur dan kekacang.

Jangan abaikan kepentingan buah-buahan dan sayur-sayuran. Bulu atau rambut tidak boleh tumbuh dengan baik tanpa nutrisi seimbang.

Jangan cukur

Elakkan daripada mencukur atau membentuk jambang. Jika anda mahu bulu wajah tumbuh cepat, biarkan ia tumbuh secara semula jadi. Anda akan berpeluang merapi jambang itu dalam tempoh empat hingga enam minggu selepas ia memenuhi wajah.

Abaikan kepercayaan yang mengatakan mencukur janggut dan jambang dengan kerap dapat membuatkan bulu wajah tumbuh lebih lebat dan pantas. Tiada bukti saintifik bagi menyokong kenyataan tersebut. Mencukur jambang hanya mengurangkan jumlah bulu pada wajah bukannya menambah kadar pertumbuhan bulu.

Bersedia dengan kewujudan bulu muka yang kasar. Tidak semua bulu muka tumbuh dengan sekata dan ia secara tidak langsung mengundang kerengasaan dan kegatalan. Sapu krim hidrokortison pada wajah secara harian dalam tempoh pertumbuhan jambang. Ia dapat membantu mengurangkan gatal dan steroid di dalam hidrokortison juga mempercepatkan pertumbuhan bulu muka.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Revington tarik balik keputusan letak jawatan

Posted:

Revington tarik balik keputusan letak jawatan

Revington tarik balik keputusan letak jawatan

REVINGTON (kanan) tidak memberikan sebarang kenyataan sejurus keluar dari pejabat Khairy di Putrajaya semalam.


JURULATIH skuad hoki senior negara, Paul Revington telah menarik balik keputusan peletakan jawatannya.

Difahamkan, pengendali kelahiran Afrika Selatan itu akan terus membimbing skuad negara sekurang-kurangnya sehingga pusingan separuh akhir Liga Hoki Dunia di Johor Bahru bermula 29 Jun ini.

Perkara itu dinyatakan oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan tertutup bersama Revington di kementeriannya di Putrajaya semalam.

"Saya rasa lega dengan keputusan itu sebab beliau telah kendalikan pasukan kebangsaan dengan baik, pemain pun menghormati beliau.

"Kita tidak mahu momentum pasukan kita untuk pusingan Liga Hoki Dunia terjejas," jelas Khairy.

Pada pertemuan yang berlangsung selama 20 minit itu, Khairy berkata, Revington turut bersetuju untuk mempertimbangkan keputusan terus bersama skuad negara selepas pusingan Liga Dunia itu.

"Menurut persefahaman antara kami, beliau mungkin akan terus (melatih) juga selepas Liga Dunia itu, cuma saya perlu bincang dengan pihak lain yang terlibat sebelum membuat ketetapan untuk beliau kekal," katanya.

Khairy dalam pertemuan itu turut memaklumkan kepada Revington bahawa beliau akan secara peribadi menangani isu tersebut bersama Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Beliau turut meminta Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Seri Zolkples Embong untuk meneruskan perjumpaan dengan MHC berhubung perkara tersebut yang dijangka diadakan di MSN hari ini.

"Saya tidak mahu tidak terlalu micro manage perkara ini. Saya memahami pandangan dan kerisauan beliau (Revington).

"Mengenai masa depan beliau, kita perlu tangani dengan individu yang lain yang ada dalam persatuan," katanya.

Sabtu lalu, Revington mendakwa wujud campur tangan dalam mengendalikan skuad kendaliannya terutama daripada jurulatih skuad remaja, Muhamad Dhaarma Raj Abdullah dan Pengarah Pembangunan Hoki 1MAS, Lim Chiow Chuan sehingga mendorong beliau untuk meletakkan jawatan.

Revington merupakan bekas jurulatih Ireland dan pernah memenangi anugerah Jurulatih Terbaik Dunia 2011 oleh Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH).

'Saya cakap nanti kena marah'

Posted:

'Saya cakap nanti kena marah'

'Saya cakap nanti kena marah'

MENTERI Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar seakan-akan sudah 'patah hati' dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Ketika diajukan soalan berhubung kemelut terbaharu yang melanda FAM membabitkan wang tajaan hak penyiaran perlawanan Liga Malaysia (Liga M) kepada persatuan bola sepak negeri-negeri, Khairy tidak lagi berminat menegur FAM biarpun mempunyai hak atas kapasitinya sebagai menteri berkaitan.

"Terpulang kepada FAM... ikut suka FAM. Saya pernah menjadi Timbalan Presiden FAM. Saya tahu apa yang berlaku dalam FAM. Saya cakap nanti kena marah.

"Biar ahli (majlis FAM) bercakap... kalau tak nak dengar cakap menteri yang budak berhingus ini, dengarlah cakap orang lain," kata Khairy kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat Persatuan Penulis-Penulis Sukan Malaysia (SAM) di pejabatnya di Putrajaya semalam.

Bagaimanapun, Khairy berkata, FAM sepatutnya mendengar pendapat ramai khususnya peminat bola sepak tempatan.

Baru-baru ini, Penasihat Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa mempersoal FAM mengenai wang tajaan RM30 juta setahun yang diterima badan induk itu berhubung hak penyiaran perlawanan Liga Malaysia (Liga M).

Beliau berkata, FAM sepatutnya menyalurkan wang berkenaan bagi membantu persatuan-persatuan bola sepak negeri yang menghadapi masalah kewangan.

Namun, sehingga kini, FAM mengambil pendekatan berdiam diri dan enggan menjawab persoalan yang dibangkitkan itu.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim perlu mendapat persetujuan Kabinet jika berhasrat untuk terus menerajui Persatuan Renang Amatur Malaysia (ASUM) sehingga Sukan Olimpik 2016 di Brazil.

Beliau berkata, setakat ini tiada pengecualian bagi Shahidan memegang jawatan tersebut seperti yang termaktub dalam arahan Kabinet pada 2007.

Mengikut arahan tersebut, Menteri, Timbalan Menteri dan Setiausaha Parlimen dilarang daripada memegang sebarang jawatan dalam sebarang persatuan sukan tempatan.

Khairy menegaskan, jika Shahidan berkeras mahu kekal dalam ASUM, bekas Menteri Besar Perlis itu perlu mengemukakan cadangan membatalkan arahan tersebut pada mesyuarat Kabinet akan datang.

"Saya akan bertemu dengan beliau (Shahidan) pada Rabu ini bagi menerangkan secara jelas berhubung kedudukan itu. Saya akan ingatkan beliau, kecuali ada pengecualian daripada jemaah menteri yang batal keputusan yang lepas.

"Bagi saya sebagai menteri, saya tiada masalah kalau menteri Kabinet nak pegang jawatan selagi dia bukan Menteri Belia dan Sukan," katanya.

Sebelum ini, Shahidan menyatakan hasrat untuk mengekalkan jawatan Presiden ASUM sehingga Olimpik 2016 kerana beliau mempunyai banyak perancangan bagi memartabatkan lagi sukan itu.

2,000 tiket final diberi percuma

Posted:

2,000 tiket final diberi percuma

2,000 tiket final diberi percuma

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


IMBAS KEMBALI... Para pemain Johor DT dan Pahang bersalaman selepas tamat aksi separuh akhir kedua Piala FA di Stadium Nasional, Bukit Jalil awal bulan ini.


MENTERI Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (gambar kecil) akan menghadiahkan 2,000 tiket kepada penyokong Johor yang berhasrat untuk menyaksikan final Piala FA 2013 antara Johor Darul Takzim (Johor DT) dan Kelantan di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada 29 Jun ini.

Mohamed Khaled berkata demikian melalui laman video yang dimuat naik melalui Facebook dan Twitter peribadinya semalam.

Dalam video berdurasi 1 minit 20 saat itu, beliau antara lain berkata: "Saya berbangga dengan pencapaian pasukan bola sepak negeri Johor sekarang.

"Sebagai tanda sokongan kerajaan (negeri), untuk perlawanan akhir Piala FA 2013, sebanyak 2,000 tiket percuma akan dihadiahkan kepada anak-anak Johor yang ingin menyaksikan perlawanan akhir tersebut."

Bagi mendapatkan tiket-tiket itu, Mohamed Khaled berkata, rakyat Johor diminta melayari laman Facebook miliknya iaitu facebook.com/MohamedKhaledNordin untuk maklumat lanjut.

Mereka antara lain disyaratkan mengambil gambar diri sendiri beridentitikan anak Johor selain mengisi slogan seperti yang diminta.

Menurut Mohamed Khaled, senarai pemenang akan diumumkan sebelum 25 Jun ini.

Johor DT layak ke final Piala FA musim ini selepas menyingkirkan Pahang dalam saingan separuh akhir.

Biarpun kedua-dua pasukan terikat dengan agregat 2-2, Johor DT lebih layak mara ke final berdasarkan peraturan gol di tempat lawan.

Johor DT menang 1-0 dalam aksi separuh akhir pertama di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin sebelum tewas 1-2 pada aksi separuh akhir kedua di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Sebagai rekod, kali terakhir Johor mara ke final Piala FA ialah pada 1998 yang menyaksikan skuad Harimau Selatan itu muncul juara selepas mengalahkan Sabah 1-0.

Kelantan pula tampil selaku penyandang juara Piala FA selepas menewaskan Terengganu dengan agregat 6-5.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Hassan Rowhani janjikan pembaharuan di Iran

Posted:

Hassan Rowhani janjikan pembaharuan di Iran

Hassan Rowhani janjikan pembaharuan di Iran

SEKUMPULAN penyokong calon Presiden Iran, Hassan Rowhani meraikan kemenangan pemimpin mereka di Teheran kelmarin.


TEHERAN - Ulama berhaluan sederhana, Hassan Rowhani menyifatkan kemenangan beliau dalam pilihan raya Presiden Iran sebagai kemenangan menentang ekstremisme ketika ribuan penyokong keluar ke jalan-jalan raya untuk meraikan kemenangannya semalam.

Akhbar-akhbar pro pembaharuan memuji Hassan sebagai "sheikh harapan" Iran.

Menurut media tempatan, kemenangan beliau menjanjikan harapan baharu buat rakyat Iran selepas lapan tahun negara itu diperintah pemimpin konservatif, Mahmoud Ahmadinejad.

Di ibu kota Iran di sini, berpuluh-puluh ribu orang keluar ke jalan - jalan raya sambil membawa gambar pemimpin berusia 64 tahun itu dan melaungkan slogan reformasi.

"Pada malam ini, kita gembira kerana harapan wujud sekali lagi di Iran," kata seorang lelaki berusia 31 tahun yang dikenali sebagai Ashkan sambil membawa poster Hassan.

Hassan diisytihar pemenang pilihan raya pada Jumaat lalu itu selepas memperoleh 50.68 peratus undi.

Dalam kenyataan pertama selepas kemenangannya disahkan, beliau menggesa kuasa besar dunia agar menghormati Iran dan hak negara itu.

"Kemenangan saya adalah kemenangan kebijaksanaan, kesederhanaan dan kemajuan ke atas ekstremisme," kata Hassan.

Menteri Dalam Negeri, Mohammad Mostafa Najjar berkata, Hassan menewaskan lima calon konservatif dengan memperoleh 18.6 juta undi.

Kemenangan besar itu dapat memastikan tiada pusingan kedua pada pilihan raya tersebut.

Tempat kedua menjadi milik Datuk Bandar Teheran, Mohammad Baqer Qalibaf yang memperoleh cuma 6.07 juta undi.

Mohammad berkata, seramai 36.7 juta orang atau 72.7 peratus daripada keseluruhan pemilih di negara itu keluar mengundi.

Dalam perkembangan berkaitan, pemimpin agung Ayatollah Ali Khamenei mengucapkan tahniah kepada Hassan.

Khamenei berkuasa membuat keputusan dalam semua isu strategik melibatkan Iran termasuk dasar nuklear negara itu.

"Saya menggesa semua orang membantu presiden yang dipilih ini kerana beliau ialah presiden untuk seluruh rakyat Iran," kata Khamenei di laman webnya.

Ucapan alu-aluan turut diberikan oleh ketua dasar luar Kesatuan Eropah, Catherine Ashton.

Ashton yang merupakan ketua perunding enam kuasa besar melibatkan isu program nuklear Iran berkata, beliau komited untuk bekerja dengan Hassan bagi mencari penyelesaian diplomatik segera berhubung isu nuklear Teheran.

Namun, Israel yang merupakan seteru utama Iran mahu sekatan ke atas republik Islam itu diteruskan.

Rejim Zionis memberi amaran bahawa hanya Khamenei yang yang berkuasa menentukan dasar nuklear Iran dan bukannya Presiden Iran. - AFP

Ribuan penunggang basikal berbogel

Posted:

Ribuan penunggang basikal berbogel

Ribuan penunggang basikal berbogel

SEJUMLAH penunggang mengayuh basikal tanpa seurat benang di bandar raya Madrid, Sepanyol kelmarin.


BANDAR RAYA MEXICO - Beribu-ribu penunjuk perasaan menunggang basikal dalam keadaan berbogel di sekitar jalan-jalan utama di sini kelmarin.

Tindakan tersebut dilakukan bagi memprotes sikap buruk pemandu kenderaan bermotor terhadap penunggang basikal.

Diadakan pada setiap tahun, acara antarabangsa itu berlangsung di sini buat kali kelapan.

Ia merupakan sebahagian daripada acara Menunggang Basikal Berbogel Sedunia (WNBR) yang diadakan di 29 buah bandar di seluruh dunia sejak 2004.

Acara tersebut bertujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang keselamatan semasa berbasikal.

Mereka berbasikal tanpa seurat benang untuk menunjukkan kerapuhan tubuh manusia.

Selain itu, acara kontroversi itu turut bertujuan untuk menarik perhatian orang ramai terhadap isu alam sekitar dengan menggalakkan mereka basikal berbanding memandu kereta.

Gerakan WNBR bermula pada 12 Jun 2004 di Vancouver, Kanada. - Agensi

AS minta puluhan ribu data Facebook, Microsoft

Posted:

AS minta puluhan ribu data Facebook, Microsoft

AS minta puluhan ribu data Facebook, Microsoft


GAMBAR pada 12 Jun lalu menunjukkan pusat simpanan data Facebook dekat bandar Lulea, Sweden.


WASHINGTON - Gergasi internet Facebook dan Microsoft mengaku pihaknya menerima beribu-ribu permintaan data pengguna daripada pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) pada tahun lalu.

Namun, kedua-dua syarikat itu menyatakan yang mereka dilarang daripada mendedahkan bilangan permintaan maklumat berkaitan isu keselamatan negara.

Pendedahan oleh Facebook dan Microsoft itu berlaku selepas kedua-dua firma berkenaan dikritik berhubung isu hak privasi pengguna internet.

Ia susulan pendedahan oleh seorang pakar teknologi maklumat, Edward Snowden, 29, mengenai program pengintipan e-mel dan akaun pengguna internet oleh Agensi Keselamatan Kebangsaan baru-baru ini.

Menurut Facebook, pihaknya menerima antara 9,000 hingga 10,000 permintaan untuk data pengguna merangkumi 18,000 hingga 19,000 akaun sepanjang enam bulan terakhir pada tahun lalu.

Sementara itu, Microsoft pula menyatakan, ia diminta mendedahkan antara 6,000 hingga 7,000 data melibatkan 31,000 hingga 32,000 akaun untuk tempoh sama.

Permintaan tersebut termasuk waran jenayah, perintah mahkamah dan perintah-perintah lain.

Namun, bilangan itu tidak termasuk permintaan data berhubung soal keselamatan dan siasatan mengenai suspek pengganas.

Bercakap tentang pendedahan tersebut, ketua penasihat undang-undang Facebook, Ted Ullyot berkata, pihaknya bertindak secara 'agresif' bagi melindungi privasi lebih satu bilion ahlinya.

"Kami kerap menolak mentah-mentah permintaan sebegitu atau meminta pihak berkuasa AS mengurangkannya atau kami memberikan data kurang daripada yang diminta," kata Ullyot.

"Kami bertindak hanya untuk memenuhi keperluan undang-undang," tambahnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tiga adik-beradik mati lemas di Sungai Golok

Posted:

Tiga adik-beradik mati lemas di Sungai Golok

Tiga adik-beradik mati lemas di Sungai Golok

17/06/2013 8:57pm

RANTAU PANJANG - Keriangan tiga beradik untuk bermandi manda di Sungai Golok buat pertama kalinya berakhir dengan tragedi apabila ketiga-tiga mereka mati lemas hanyut dibawa arus deras petang tadi.

Ketiga-tiga mereka Muhammad Zulhilmi Aziz, 7, Muhammad Syahmi, 6, dan Mohammad Irfan Rahman, 4, dikatakan telah bermain dan mandi disungai tersebut yang hanya 100 meter daripada rumah mereka di Kampung Rahmat Hilir.

Mereka ditemui oleh orang kampung antara pukul 5.20 petang hingga 5.50 petang tidak jauh dari tempat mereka terjatuh.

Dalam pada itu, Ketua Balai Bomba Rantau Panjang Nasuhafadh Ahmad Mijar, pihaknya mendapat panggilan pada pukul 5 petang.

Ketiga-tiga mereka akan dikebumikan pada hari ini di Tanah Perkuburan Kampung Rahmat. - Kosmo!

UiTM diiktiraf universiti paling ramai pendaki tawan Everest

Posted:

UiTM diiktiraf universiti paling ramai pendaki tawan Everest

UiTM diiktiraf universiti paling ramai pendaki tawan Everest

17/06/2013 8:29pm

SHAH ALAM - Universiti Teknologi MARA (UiTM) menerima pengiktirafan dari Malaysia Book of Records sebagai universiti yang paling ramai penuntut dan alumninya berjaya menawan puncak Gunung Everest, iaitu 10 orang

pendaki.

Naib Canselor UiTM, Tan Sri Profesor Dr Sahol Hamid Abu Bakar berkata, usaha semua pendaki UiTM berkenaan untuk menawan puncak Gunung Everest dilakukan sejak 2004.

"Saya difahamkan sejak 1997, seramai 18 orang rakyat Malaysia berjaya

menawan Gunung Everest dan yang membanggakan, 10 daripadanya adalah warga UiTM," katanya dalam ucapan sempena Majlis Sambutan Rasmi Wira Everest 2013 hari ini.

Pengiktirafan itu disampaikan wakil Malaysia Book of Records, Zulhairi Md. Zin kepada Sahol Hamid. - Bernama

Polis tahan empat anggota sindiket samun kedai serbaneka

Posted:

Polis tahan empat anggota sindiket samun kedai serbaneka

Polis tahan empat anggota sindiket samun kedai serbaneka

17/06/2013 8:26pm

KUCHING - Tiga lelaki dan seorang perempuan ditahan polis, dipercayai terlibat dalam tiga kes samun melibatkan tiga buah kedai serbaneka di sekitar bandar raya ini, minggu lepas.

Minggu lepas polis melancarkan gerakan memburu tiga kumpulan penjenayah dikatakan merompak enam kedai serbaneka di sekitar bandar raya ini dalam tempoh kurang 48 jam.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Roslan Bek Ahmad berkata, dengan

penangkapan kesemua suspek itu, polis percaya turut dapat menyelesaikan beberapa kes samun lain di sekitar bandar raya ini.

"Pada 15 Jun kira-kira 9.30 pagi sepasukan anggota polis dari Balai Polis

Padungan membuat intipan ke atas sebuah kenderaaan jenis Proton Waja di tempat letak kereta di Hock Lee Centre, Jalan Datuk Abang Abdul Rahim di sini.

"Keempat-empat suspek ditangkap ketika datang untuk mengambil kenderaan tersebut, dan hasil pemeriksaan yang dijalankan mendapati kereta itu dilaporkan hilang di Sekama," katanya di sini hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tidak kisah digelar lesbian

Posted:

Tidak kisah digelar lesbian

Tidak kisah digelar lesbian

DIA sudah banyak melakonkan watak gadis yang bersikap cukup feminin dan terbabit dalam dilema cinta.

Drama rantaian hebat Nora Elena dan Ruby sebagai contohnya yang telah menjadikan dirinya cukup sinonim dengan watak lakonan yang sebegitu.

Namun aktres jelita, Siti Saleha nampaknya sudah bosan dengan hakikat tersebut. Dia kini mencabar diri untuk membawakan karakter lebih berat dalam karier lakonannya yang sudah bermula sejak tahun 2008 itu.

Buat kali pertama, pelakon berdarah kacukan Melayu-Inggeris itu membawa peranan sebagai seorang lesbian bernama Tina dalam filem Tujuh. Dia bersetuju menerima tawaran melakonkan peranan lesbian bukan disebabkan gagal dalam percintaan dengan adik lelaki kepada pelakon Sharifah Sofia iaitu Syed Adney Syed Hussein, yang juga penjaga gol pasukan bola sepak Terengganu.

Sebaliknya, dia yang selesa dipanggil Saleha menjelaskan bahawa watak lesbian itu merupakan salah satu peluang untuknya menerokai sisi baharu dalam lakonannya.

Mengulas mengenai karakter tersebut, dedahnya, Tina memerlukan dia 'merogol' seorang wanita bernama Suri (lakonan Marsha Milan).

Bukan melakukan adegan seksual yang sebenar malah, tiada adegan cium bibir antara dirinya dan Marsha dalam filem itu.

Begitupun, Saleha mengakui tiada sebarang masalah melakonkan adegan ranjang bersama Marsha. Dia juga menegaskan boleh bercium dengan Marsha, jika itu adalah kehendak skrip filem.

Bunuh diri

Pendirian yang agak tegas berani daripada pelakon berusia 23 tahun itu, namun adakah dia tidak berasa bimbang dengan pandangan masyarakat negara ini kelak apabila filem tersebut ditayangakan di pawagam?

Sedar masyarakat Malaysia begitu sensitif apabila membabitkan nilai-nilai kerohanian, luah Saleha, dia bersedia menerima kritikan dan tidak kisah jika masyarakat mahu menggelarkan dirinya lesbian.

"Ketika bersetuju menerima tawaran peranan lesbian ini, saya tidak terfikir langsung mengenai kontroversi yang akan timbul.

"Walau bagaimanapun, saya bersedia dengan kritikan orang ramai terhadap watak Tina itu nanti.

SITI SALEHA mahu membuktikan kredibiliti lakonannya menerusi filem Tujuh.


"Saya juga tidak kisah jika masyarakat memanggil saya lesbian kerana ia hanya satu lakonan dan bukan diri saya yang sebenar," ujarnya yang mengakui cuma melakonkan watak lesbian tetapi turut menegaskan bahawa dia bukan seorang yang sebegitu.

Berkongsi sedikit mengenai filem Tujuh, Saleha memberitahu filem seram itu berlatarkan pada tahun 1970-an.

"Tujuh mengisahkan sekumpulan remaja yang menghabiskan percutian semester mereka dengan mengadakan parti liar di sebuah rumah persinggahan keluarga di atas bukit. Rumah itu dijaga oleh Tok Batin dan anaknya, Suri.

"Parti liar itu menjadi tidak terkawal apabila salah seorang daripada mereka telah merogol Suri. Sebaik sahaja parti itu tamat, Suri bersemuka dengan kumpulan remaja itu dan berjanji akan membalas dendam. Suri kemudian terjun membunuh diri.

"Amaran yang dirasakan hanya gurauan itu menjadi benar apabila salah seorang daripada remaja itu iaitu Yasmin dijumpai mati tergantung keesokan harinya," ujarnya mengenai filem arahan Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin itu.

Selain Saleha dan Marsha, Tujuh turut dibintangi Johan A'sari, Pekin Ibrahim, Aeril Zafrel, Riz Aminuddin, Cristine Suzanne dan Wan Hanafi Sue.

Tidak kekok bertudung

Dalam perkembangan kerjayanya, baru-baru ini Saleha dilantik menjadi duta produk Kotex untuk tahun 2013 bersama pelakon Nad Zainal.

Selain dilantik sebagai duta, Saleha juga membawa peranan sebagai Nur Hawa menerusi drama Memberku Hawa musim kedua yang sudah bersiaran sejak 5 Jun lalu, setiap hari Rabu, pukul 10 malam di Astro Ria (saluran Astro 104).

"Saya membawa watak Nur Hawa iaitu seorang wanita bertudung dalam drama ini dan dalam masa yang sama saya juga merupakan duta produk tuala wanita ini.

"Selain komitmen saya melakonkan watak Nur Hawa, saya dan Nad juga perlu melakukan beberapa program luar bersama pengguna Kotex.

"Namun begitu di alam realiti, saya tidak bertudung dan imej saya berbeza berbanding dalam drama berkenaan," ujarnya.

SITI SALEHA tidak mahu peminatnya keliru dengan imej dirinya yang berlainan dalam produksi lakonannya.


Saleha menegaskan tentang perkara itu kerana tidak mahu peminat keliru dengan imej dirinya yang bertudung dalam drama Memberku Hawa tetapi sebaliknya tidak mengenakan tudung dalam rutin kehidupannya.

Mengulas lanjut, tuturnya, apa yang lebih penting adalah tanggungjawab sebagai jurucakap atau duta produk tersebut dalam memberi inspirasi kepada setiap wanita.

Drama Memberku Hawa turut dibintangi oleh Bella Daly, Cristina Suzanne, Fattah Amin, Zain Hamid dan Sharifah Sofia.

Kakak bekas kekasih

Turut berlakon bersama dengan kakak Syed Adney iaitu Sharifah Sofia dalam drama tersebut, Saleha diajukan soalan sama ada hubungannya dengan Sharifah Sofia menjadi renggang atau tidak.

Menurut Siti Saleha, dia tiada masalah berlakon dengan kakak bekas kekasihnya itu kerana hubungannya dengan keluarga Sharifah Sofia masih baik dan mereka tiada masalah untuk keluar bersama jika ada masa terluang.

"Putus cinta tidak jejaskan hubungan baik saya dengan dia (Sharifah Sofia), malah kami sering keluar bersama.

"Mungkin saya dengan Syed Adney tiada jodoh, tetapi saya masih baik dengan keluarganya," luahnya.

Ditebak sama ada dia kini sudah ada pengganti, ujar Siti Saleha, dia masih solo dan ingin menumpukan perhatian kepada kerjaya selepas dua tahun hidup solo tanpa cinta.

Sabhi Saddi akui kahwini gadis Kelantan

Posted:

Sabhi Saddi akui kahwini gadis Kelantan

Sabhi Saddi akui kahwini gadis Kelantan

SABHI SADDI mengakui bakal menyambut Aidilfitri tahun ini di Pasir Mas, Kelantan.


PADA minggu lepas, dia menjadi bahan gosip apabila dikatakan sudah berkahwin. Penyanyi kelahiran Sabah, Sabhi Saddi didakwa telah berkahwin secara diam-diam dengan seorang gadis.

Lebih mengejutkan, hasil perkahwinan pelantun lagu Nadiku itu dikatakan telah dikurniakan seorang cahaya mata yang juga dirahsiakan identitinya.

Sebelum ini, Sabhi pernah dikatakan menjalinkan hubungan cinta dengan seorang penyanyi dari Indonesia bernama Vienna Fridiana.

Namun cinta mereka itu putus di tengah jalan. Kedua-dua Sabhi dan Vienna pernah merakamkan sebuah lagu duet berjudul Seperti Dulu Lagi sekitar tahun 2011.

Ikuti pengakuan eksklusif Sabhi, 29, kepada Kosmo! mengenai dirinya yang sudah bergelar suami kepada seorang gadis kelahiran Pasir Mas, Kelantan sejak Julai tahun lepas.

Kosmo!: Benarkah Sabhi sudah berkahwin dengan seorang gadis dan telah dikurniakan seorang cahaya mata?

SABHI SADDI: Ya, saya sudah berkahwin pada Julai tahun lepas di Kuala Lumpur. Isteri saya bernama Rosi Aswani Abdul Razak, 27, yang berasal dari Pasir Mas, Kelantan.

Dia merupakan orang biasa. Kami diperkenalkan oleh kawan. Saya tak terfikir pun hubungan kami akan menjadi serius.

Namun selepas rapat sebagai kawan selama setahun, kami ambil keputusan untuk berkahwin. Apa yang boleh saya katakan, ia sudah rezeki dan jodoh kami.

Kami sudah dikurniakan seorang anak perempuan yang kini berusia empat bulan, Sofea Reesya.

Kenapakah Sabhi merahsiakan perkahwinan?

Perkara ini (perkahwinan) merupakan hal peribadi. Jadi, saya tak mahu hebohkan kepada umum mengenainya kerana saya rasa tak perlu. Biarlah saya sahaja yang tahu mengenainya kerana ia merupakan privasi saya.

Disebabkan perkahwinan Sabhi berjaya juga dihidu media, jadi bilakah anda mahu tampilkan isteri dan anak kepada umum?

Insya-Allah hujung tahun ni. Sebelum ini saya bimbang kalau saya hebohkan tentang perkahwinan kami, orang akan kata macam-macam. Sebab, ada peminat suka saya berkahwin dan ada juga yang tidak suka. Sebelum ini, bagi saya, biarlah rakan-rakan rapat dan keluarga terdekat sahaja yang mengetahui tentang perkahwinan kami itu.

Sabhi sudah bergelar suami kepada orang Kelantan. Jadi sempena Aidilfitri tahun ini, Sabhi akan pulang beraya di mana - Kelantan atau Sabah?

Pada tahun ini, saya akan menyambut Aidilfitri di rumah keluarga isteri di Pasir Mas, Kelantan.

Beralih sedikit mengenai perkembangan karier, apakah aktiviti anda sekarang?

Saya sedang menjalani penggambaran telefilem untuk disiarkan di TV3 pada bulan Ramadan ini berjudul Walau Air Mata Darah bersama Nadiya Nisaa dan Fizz Fairuz. Selepas ini, saya akan terbabit dengan penggambaran drama bersiri yang belum disahkan lagi judulnya.

Adakah ini langkah awal anda untuk terjun ke dalam bidang lakonan dengan lebih serius?

Sebelum ini saya pernah berlakon dalam filem Klip 3GP tahun lalu. Berlakon telefilem dan drama berbeza pengalamannya dan saya ingin merasai bidang tersebut.

Namun, prioriti saya masih dalam bidang nyanyian dan apabila saya memilih untuk terbabit dalam bidang lakonan, saya telah menetapkan syarat untuk dibenarkan 'cuti' pada setiap hari Sabtu dan Ahad untuk aktiviti nyanyian saya.

Elly tetap kunci mulut

Posted:

Elly tetap kunci mulut

Elly tetap kunci mulut

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


ELLY enggan mengambil tahu tentang spekulasi berterusan terhadap status dirinya bersama tunangnya, Azmi.


SEJAK penyanyi dan pelakon Elly Mazlein mengikat tali pertunangan dengan pengarah Azmi Hata pada 29 Mei 2011, sudah acap kali kedengaran kisah kurang baik mengenai pasangan tersebut.

Sepatutnya mereka diijabkabulkan sebagai suami isteri pada Februari tahun lalu, tetapi ia terpaksa ditangguhkan pada Disember pula atas sebab-sebab yang hanya diketahui oleh mereka berdua.

Bagaimanapun, Elly dan Azmi tetap tidak melangsungkan perkahwinan seperti waktu yang dirancang, sehingga timbul spekulasi tentang hubungan mereka yang bermasalah.

Ketika ditemui pihak wartawan semasa majlis pratonton filem Awan Dania The Movie pada Mac lalu, Elly atau nama sebenarnya Sharifah Aida Mazlin Syed Hanafi mengambil keputusan untuk tidak memberikan sebarang komen tentang tarikh perkahwinannya.

Setelah spekulasi berkenaan berlalu begitu sahaja, sebuah akhbar melaporkan bahawa hubungan antara Elly dan tunangnya itu sudah tidak dapat diselamatkan lagi dan harapan untuk berkahwin musnah.

Bagi mendapatkan kepastian berkenaan perkara tersebut, Kosmo! lantas menghubungi Elly bagi mengesahkan laporan berkenaan.

Kosmo!: Bolehkah ulas mengenai spekulasi yang mengatakan Elly tidak jadi berkahwin dengan Azmi?

ELLY: Setakat ini saya memang tidak pernah membuat sebarang kenyataan kepada mana-mana pihak berkenaan dengan status hubungan saya sekarang ini dengan Azmi.

Secara jujurnya saya langsung tidak ambil kisah terhadap sebarang cerita yang keluar mengenai hubungan kami berdua. Jadi, tidak ada apa yang perlu diperkatakan.


ELLY belum boleh mengesahkan sama ada dia akan berkahwin dengan tunangnya, Azmi atau sebaliknya tidak jadi berkahwin.


Jadi, bagaimanakah status hubungan anda dengan Azmi ketika ini?

Seboleh-bolehnya saya tidak mahu ulas dengan panjang lebar mengenai perkara ini, tetapi apa yang boleh saya komen ialah meminta semua pihak bersabar sehingga tibanya hari yang baik dan bahagia buat diri kami berdua.

Lagipun, spekulasi mengenai hubungan saya dan Azmi sedang berantakan sudah pernah dibangkitkan dan ditanya oleh pihak media sebelum ini. Saya tetap dengan pendirian untuk tidak mengulas panjang.

Adakah ia bermakna anda dan Azmi akan tetap melangsungkan perkahwinan?

Itupun saya tidak boleh berkata apa-apa dan cukuplah dengan komen ringkas yang saya berikan.

Apakah perkembangan terbaharu kerjaya anda sekarang?

Buat masa ini, saya sedang sibuk menjalani penggambaran drama bersiri Mencari Cinta sebanyak 40 episod. Saya baru sahaja selesai menjalani penggambaran untuk babak di Malaysia.

Kini saya berehat selama seminggu dan pada 17 Jun ini (hari ini) saya menyambung penggambaran drama berkenaan di Amsterdam, Belanda dan akan berada di sana selama sebulan.

Memandangkan sekarang ini semakin sibuk berlakon, adakah anda mahu melupakan terus bidang nyanyian?

Sudah tentu saya tidak melupakannya kerana pembabitan awal saya dalam dunia seni adalah sebagai penyanyi, malah single terbaharu saya sudah dilancarkan beberapa bulan yang lalu berjudul Sabarlah Hati.

Namun begitu, rezeki saya kini lebih terarah kepada bidang lakonan dan mungkin saya akan kembali aktif menyanyi semula. Sekarang saya mahu fokus kepada promosi lagu Sabarlah Hati sebelum keluar dengan single yang baharu pada tahun hadapan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved