Khamis, 30 Mei 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Sinha menjadi inspirasi rakyat India

Posted:

Sinha menjadi inspirasi rakyat India

Sinha menjadi inspirasi rakyat India

SINHA diiktiraf sebagai wanita pertama dari India yang berjaya menawan puncak Gunung Everest dengan hanya sebelah kaki.


SATU ketika dahulu, Arunima Sinha, 25, merupakan antara ribuan atlet wanita yang berbakat di India.

Aktif dalam sukan bola sepak dan bola tampar sejak zaman remaja, dia berjaya mencipta nama dalam kedua-dua sukan kegemarannya itu termasuk menyertai pelbagai pertandingan yang diadakan di peringkat negeri dan kebangsaan.

Bagaimanapun, 11 April 2011 menjadi episod malang bagi wanita yang berasal dari Ambedkar Nagar wilayah Uttar Pradesh itu.

Dia yang baru berusia 23 tahun ketika itu sedang dalam perjalanan menaiki kereta api dari Lucknow ke Delhi untuk menghadiri satu temuduga telah disamun sekumpulan penjenayah.

Tanpa belas kasihan dia ditumbuk, ditendang dan lebih malang turut dicampak ke luar kereta api yang ketika itu sedang bergerak laju.

"Saya terbaring di landasan bersebelahan, tetapi tidak boleh bangun, saya cuba menjerit meminta pertolongan tetapi tiada sesiapa di sekeliling.

"Sebuah kereta api tiba-tiba muncul dari laluan bertentangan dan terus menggilis kaki kiri saya menyebabkan saya tidak sedarkan diri," katanya ketika menceritakan tragedi yang menimpanya kira-kira dua tahun lalu.

Dia dirawat di hospital tempatan sebelum dipindahkan ke sebuah kolej perubatan di Lucknow. Selain mengalami kecederaan parah di tangan dan kepala, kaki kirinya juga dipotong sehingga ke paras bawah lutut bagi mengelakkan jangkitan kuman.

Kejadian yang menimpa pelajar jurusan undang-undang dari Universiti Awadh itu menjadi tajuk berita utama beberapa akhbar di India.

Terima pampasan

Sumbangan dan bantuan datang mencurah-curah daripada beberapa pihak yang bersimpati.

Kerajaan India, melalui kementerian sukan misalnya, bersedia menanggung kos rawatan perubatannya termasuk menghulurkan sumbangan sebanyak Rs. 25,000 (RM1,355). Pada masa yang sama dia turut dijanjikan peluang pekerjaan yang sesuai di kementerian itu.

Dia juga turut menerima sejumlah pampasan yang diberikan oleh Railway Protection Force.

Selepas pembedahan, Sinha menjalani rawatan intensif selama empat bulan di All India Institute of Medical Sciences (AIIMS). Selain memulihkan kembali emosinya, dia juga diajar menggunakan kaki palsu bagi membolehkan dia kembali berjalan seperti biasa.


SEMANGAT yang ditunjukkan Sinha cukup luar biasa.


"Sepanjang tempoh itu, saya banyak belajar mengenai erti kehidupan. Hidup mesti diteruskan, lagi pun saya hanya kehilangan kaki bukan nyawa.," ujarnya.

Sinha mengimpikan sesuatu yang besar. Dia mahu menawan Gunung Everest, gunung tertinggi di dunia bagi membuktikan kemampuannya.

Katanya, dia mengambil keputusan itu selepas bertemu bintang kriket India, Yuvraj Singh ketika terlantar di hospital.

"Yuvraj datang melawat dan menyerahkan cek sebanyak Rs. 1 lakh (RM5,420). Ketika kami berbual-bual barulah saya tahu dia juga merupakan seorang penghidap kanser.

"Apabila saya melihat dia bermain bersama pasukan kriket India, saya kagum dengan semangat yang ditunjukkannya di atas padang seolah-olah dia tidak pernah mempunyai penyakit.

"Sejak itu saya bertekad untuk melakukan perkara yang sama dan diimpikan sejak sekian lama, iaitu menawan Everest," ujarnya.

Hasratnya mendapat perhatian Tata Steel Adventure Foundation (TSAF), akademi yang mengajar orang ramai mengenai aktiviti pendakian yang diasaskan Bachendri Pal, pendaki wanita pertama India yang berjaya menawan puncak tertinggi di dunia itu pada 1984.

Semangat Sinha

Selama satu setengah tahun, Sinha gigih menjalani program dan latihan yang disediakan TSAF. Tahun lalu, dia berjaya mendaki Gunung Chhamser Kangri di Ladakh, India setinggi 6,622 meter sebagai persediaan terakhir.

"Saya tidak pernah melihat wanita yang mempunyai semangat yang luar biasa seperti Sinha. Dia sangat fokus terhadap apa yang ingin dicapainya dan mempunyai kekuatan mental yang kuat," kata Pal.

Pada masa yang sama, Sinha turut dibawa bertemu Mark Inglis, pendaki dari Amerika Syarikat yang kudung kedua-dua belah kakinya tetapi berjaya menawan Everest pada tahun 2006.

"Dia banyak berkongsi pengalaman yang pernah dilaluinya sebelum ini terutama cabaran dan pelbagai masalah yang dihadapi sepanjang pendakian. Pertemuan itu cukup bermakna dan sedikit-sebanyak turut menaikkan motivasi saya," katanya.

Ditemani empat rakan pendaki dari pasukan Ekspedisi Eco Everest, misi Sinha menawan Everest bermula April lalu melalui pendakian ke Summit Island Peak setinggi 6,096 meter melalui utara India dan Nepal.


SINHA bernasib baik kerana masih bernyawa dalam tragedi yang berlaku dua tahun lalu.


Pendakian selama 52 hari itu berakhir pada 21 Mei lalu apabila dia tiba di puncak Everest pada pukul 10.55 pagi.

"Dia memulakan pendakian agak perlahan berbanding rakan-rakan sepasukannya yang lain.

"Namun, pada ketinggian 8,750 meter dia seakan mendapat tenaga baharu sebelum meneruskan pendakian sehingga ke puncak," kata Dawa Sherpa, pengurus Asian Trekking, syarikat yang berpangkalan di Nepal dan bertanggungjawab menguruskan ekspedisi itu.

Kejayaan Sinha bukan sahaja membanggakan jutaan rakyat India, malah Perdana Menterinya, Dr. Manmohan Singh.

Melalui kenyataannya, beliau memuji semangat yang ditunjukkan Sinha lebih-lebih lagi apabila diiktiraf sebagai wanita pertama dari India yang berjaya menawan puncak gunung itu dengan hanya mempunyai sebelah kaki.

"Ia merupakan satu misi yang luar biasa apatah lagi selepas apa yang pernah dilalui oleh beliau sebelum ini.

"Saya berbangga dengan kejayaannya dan berharap ia dapat diteruskan pada masa hadapan di samping menjadi inspirasi kepada jutaan rakyat di negara ini," katanya.

Apabila kanak-kanak dewasa sebelum usianya

Posted:

Apabila kanak-kanak dewasa sebelum usianya

Apabila kanak-kanak dewasa sebelum usianya


PERKAHWINAN bawah umur di India umpama satu 'industri' yang menguntungkan.


DUNIA kanak-kanak biasanya dikaitkan dengan keindahan bermain dan bersekolah. Mereka memiliki dunia yang terasing dengan dunia warga dewasa yang sibuk mengharungi alam penuh cabaran.

Mereka tidak perlu menghadapi risiko kehidupan dan ujian seperti warga dewasa. Sekurang-kurangnya, itulah kepercayaan sebahagian besar daripada kita semua, namun, hakikatnya tidak.

Berita mengenai seorang kanak-kanak perempuan berusia 13 tahun di Sabah yang telah berkahwin dengan seorang lelaki dewasa, malah dia dikatakan telah dirogol terlebih dahulu mengejutkan banyak pihak.

Jika benarlah seperti yang dilaporkan bahawa kanak-kanak itu telah dirogol dan kemudiannya dikahwinkan dengan lelaki yang merogolnya sebagai cara untuk menghindari hukuman, maka ia tentulah sesuatu yang sangat malang.

Sebenarnya, dunia malang seperti yang dialami remaja ini berlaku di mana-mana sahaja. Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (Unicef) melaporkan, pada tahun 2011, dianggarkan terdapat kira-kira 1.2 bilion remaja berusia antara 10 hingga 19 tahun di seluruh dunia.

Perkahwinan bawah umur

Malangnya, dunia bukanlah tempat yang selamat untuk golongan berkenaan. Menurut laporan itu, di Brazil sahaja, dianggarkan sebanyak 81,000 remaja yang berusia antara 15 ke 19 tahun telah dibunuh antara tahun 1998 hingga 2008.

Perkahwinan bawah umur juga seolah-olah sudah menjadi tradisi di beberapa buah negara seperti Bangladesh, Chad, India dan beberapa negara Afrika lain.

Perangkaan juga menunjukkan bahawa di kebanyakan negara sedang membangun, setiap seorang daripada tiga anak kecil didapati berkahwin sebelum umur mereka mencecah 18 tahun.

Seorang sarjana undang-undang, Profesor Michele Goodwin, secara sinis menunjukkan betapa perkahwinan bawah umur telah menjadi satu 'industri' baharu di India, yang menyumbang kepada Rp 250 billion (RM13.64 bilion) setiap tahun.

Walaupun di Malaysia, budaya berkahwin di bawah umur ini bukanlah suatu kelaziman, tetapi apabila ia berlaku, sewajarnya membuka mata kita semua bahawa kanak-kanak tidak sewajarnya didepankan dengan krisis manusia dewasa.

Setiap individu, wajar menjaga dan menghormati hak kanak-kanak dan remaja. Mengahwini gadis di bawah umur tidak wajar digalakkan, apatah lagi sekiranya melakukan keganasan seksual dan rogol terhadap mereka.

Perkahwinan di bawah umur mungkin bukanlah satu kesalahan. Bagaimanapun, isu utamanya bukanlah sekadar perundangan semata-mata. Isu psikologikal dan emosi kanak-kanak di bawah umur juga wajar dipertimbangkan.

Umumnya, ahli psikologi bersetuju bahawa remaja merupakan tahap umur yang sedang berkonflik dalam mencari identiti diri.

Mereka mengalami konflik kerana beberapa perubahan yang berlaku ke atas diri mereka, khususnya perubahan fizikal dan alat seksual.


KANAK-KANAK perlu mengikuti alam persekolahan bagi mengasah pengetahuan mereka.


Alam persekolahan

Mereka juga sedang mengalami konflik dalaman kerana perubahan sifat daripada seorang kanak-kanak kepada manusia dewasa.

Pada tahap ini juga, bakat intelektual mereka mula berkembang. Mereka mampu menerokai pengetahuan baharu yang mungkin tidak boleh dicapai tatkala mencecah usia dewasa.

Sebab itulah, anak-anak berusia bawah 18 tahun ini sewajarnya mengikuti alam persekolahan, dan bukannya terus terjun ke dunia manusia dewasa.

Di sekolah, mereka mengikuti pengalaman baharu untuk bersosial dan mengasah pengetahuan mereka. Di sekolah, mereka tidak akan berdepan dengan cabaran pekerjaan atau kesulitan-kesulitan lain yang dialami oleh orang dewasa.

Semua pengalaman tersebut bakal membantu mereka untuk menjadi manusia dewasa yang lebih stabil.

Sebaliknya, apabila anak-anak gadis ini sudah berkahwin ketika masih terlalu muda, mereka secara automatiknya terpaksa mengharungi cabaran orang dewasa.

Mereka bukan sahaja tidak dapat mengikuti pendidikan yang boleh membantu mereka pada masa hadapan, sebaliknya perlu bekerja dan mencari nafkah untuk hidup.

Sekiranya mereka melahirkan anak, mereka terpaksa menjadi suri rumah yang terlalu muda untuk menjaga bayinya. Mereka juga akan dilayan seperti seorang dewasa, walaupun pada hakikatnya mereka masih seorang remaja.

Lebih buruk, mereka juga mungkin sedang mewariskan kesulitan baharu untuk anak-anak yang mereka lahirkan.

Apabila tidak lagi mengikuti alam persekolahan, mereka tidak berupaya mendapatkan pekerjaan yang baik dan mungkin bakal hidup dalam kemiskinan.

Sebab itu, menjadi tugas semua untuk memastikan bahawa perkahwinan di bawah umur ini bukanlah satu perkara yang wajar dijadikan eksperimen.

Pergeseran anak-beranak

Posted:

Pergeseran anak-beranak

Pergeseran anak-beranak

BARU-baru ini industri hiburan tempatan dikejutkan dengan kontroversi pergaduhan pelakon yang sedang meningkat naik, Afiq Muiz, 21, dengan ibu kandungnya Hasliza Mohd, 48.

Bagaikan drama swasta yang disaksikan secara langsung, pergaduhan itu semuanya bermula sejak ibunya meluahkan kekecewaan hatinya terhadap Afiq kepada pihak media yang dikatakan telah berubah sikap.

Kenyataan ibu Afiq, dibalasnya dengan linangan air mata di hadapan kaca televisyen dan kata-kata yang agak keterlaluan bagi seorang anak.

Sebenarnya, kes pergaduhan antara artis dan ahli keluarga terutama bersama ibu bapa bukanlah satu perkara baharu dalam industri seni.

Sebelum Afiq, ramai artis pernah mendapat liputan luas media gara-gara drama keluarga.

Sekitar tahun 1980-an, telah berlaku kes saman-menyaman antara Biduanita Negara, Datuk Sharifah Aini dan ibunya.

Model dan pelakon jelita, Nasha Aziz juga pernah disaman oleh bapa kandungnya pada tahun 2004 dan kes itu berlanjutan sehingga tahun 2009.

Selain itu, pelakon Wan Nor Azlin juga melalui episod yang sama apabila disaman oleh bapanya Wan Mohd. Husain Wan Ibrahim, 76, pada 5 Februari lalu kerana didakwa menghalang bapanya daripada menjual hartanah dan enggan keluar dari sebuah rumah milik bapanya di Taman Sri Keramat.

Wan Nor Azlin kemudiannya telah memfailkan permohonan untuk mengetepikan saman berkenaan pada 20 Mac lalu.

Bukan itu sahaja, pengarah muda Syamsul Yusof dikatakan pernah bergaduh dengan bapanya, Datuk Yusof Haslam. Sementara, pelakon Siti Fazurina sehingga kini masih dalam perang dingin dengan ibunya kerana perkahwinannya tidak direstui.

Namun, bukan semua episod pergaduhan itu kekal selama-lamanya, sebaliknya ada yang sudah berbaik semula seperti penyanyi terkenal Ning Baizura.

Ning pernah berperang dingin dengan bapanya Sheikh Hamzah Sheikh Muhammed selama 10 tahun.


DRAMA. Siti Fazurina ditenteramkan suaminya apabila ibunya (kanan) dibawa oleh adik lelakinya beredar dari lokasi Fazurina mengadakan sidang akhbar pada 23 Disember tahun lepas di Bayan Baru, Georgetown, Pulau Pinang.


Sedar kesilapan - Ning

Menurut Ning, populariti mampu melalaikan seseorang artis tentang tanggungjawabnya kepada ibu bapa.

Itulah hakikat yang berlaku kepada dirinya suatu masa dahulu sebelum tersedar dan berazam untuk memperbaiki hubungannya dengan ayahnya sebelum melangsungkan perkahwinan dengan Omar Shariff Christopher Layton Dayton pada tahun 2008.

"Populariti yang datang ketika muda mudah membuatkan kita rapuh dan lalai dengan tanggungjawab sendiri kepada ibu bapa. Masa muda begitu banyak impian yang saya ingin kecapi dan tidak sedar semua populariti dan kejayaan itu membuatkan saya leka dengan dunia saya sendiri," ujarnya ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

"Sebelum berkahwin, saya mencari bapa semula dan merapatkan kembali hubungan bapa dan anak yang terputus sebelum itu. Waktu itu, saya lebih matang dan saya ingin kebahagiaan dalam hidup, pergaduhan yang panjang tidak menguntungkan sesiapa.

"Alhamdulillah, hubungan kami pulih dan paling penting dalam setiap hubungan adalah kejujuran. Saya rasa lebih tenang dan bahagia selepas bapa sendiri merestui perkahwinan serta setiap kejayaan saya," balasnya.

Tambahnya, perceraian antara bapa dan ibunya, Satila Abdullah sedikit sebanyak telah menganggu hubungannya dengan bapa. Hubungan yang keruh antara mereka menyebabkannya menjadi mangsa keadaan.

"Hubungan ibu dan bapa saya tidak baik, mangsanya di situ ialah diri saya sendiri. Selepas meningkat dewasa, saya sedar penceraian antara ibu bapa bukan bermakna saya perlu bermusuh dengan bapa sendiri kerana saya tetap anaknya walaupun mereka sudah bercerai.

"Tiada ibu bapa yang sempurna dalam dunia ini. Itu hakikatnya dan saya sebagai anak harus sedar di mana kedudukan saya," katanya.

Luah Ning, sejak melahirkan anak sulungnya, Ryan Sky Dalton pada 30 Januari lalu, barulah dia mengerti kasih sayang seorang ibu bapa kepada anak.

"Selepas melahirkan anak, saya sedar betapa sayangnya saya pada anak sendiri dan besar tanggungjawab saya untuk membesarkannya dengan baik. Saya dapat rasa apa perasaan ibu bapa saya dan sedar begitu besar jasa mereka terhadap saya," ucapnya.

Bercakap tentang senario yang melanda ramai artis muda yang begitu lantang bersuara dalam perang dingin antara mereka dan ibu bapa masing-masing, Ning memberi nasihat supaya mereka sedar diri sebelum terlambat.

"Sedarlah diri, jika tiada ibu bapa kita, tiadalah kita di dunia ini. Hargailah perngorbanan mereka dan jagalah setiap butir bicara yang keluar dari mulut kita ketika membuat sebarang kenyataan," katanya.


IKATAKAN kekeluargaan. Liyana (kanan) serta dua adik-beradiknya bersama ibu mereka.


Jangan bogelkan kisah keluarga - Datuk Yusof Haslam

Penerbit dan pengarah terkenal, Datuk Yusof Haslam mempunyai dua orang anak yang cukup dikenali terutamanya Syamsul Yusof yang popular sebagai pelakon dan pengarah serta adiknya, Syafiq Yusof yang mula menjinakkan diri dalam bidang pengarah filem.

Mempunyai dua orang anak lelaki yang dikenali ramai bukan sesuatu yang mudah. Akui Yusof, dia pernah bergaduh dengan anaknya sebelum ini, bagaimanapun pergaduhan itu tidak berpanjangan.

"Tipulah kalau kami tidak pernah bergaduh. Biasalah dalam hubungan antara bapa dan anak pasti akan berlaku perselisihan faham dalam pelbagai perkara. Apa yang penting, bagaimana saya sebagai bapa menghadapi situasi itu.

"Kalau boleh jangan mendedahkan kisah peribadi atau sengketa yang berlaku kepada masyarakat. Mesti ada sikap tolak ansur.

"Saya tidak terlalu mendesak, jika mereka ada masalah tanya secara baik kerana zaman anak-anak kita hari ini tidak sama dengan zaman saya. Cabaran mereka lebih hebat terutama mereka yang bekerja dalam bidang seni," tuturnya.

Menurutnya lagi, teknologi yang canggih hari ini mampu menjarakkan hubungan antara anak dan ibu bapa.

Justeru, ibu bapa harus memainkan peranan yang lebih besar supaya jurang antara mereka tidak begitu ketara.

"Anak muda hari ini jarang berbual-bual dengan ibu bapa. Mereka lebih suka menatap telefon secara tidak langsung hubungan itu akan mula renggang. Gunakan cara yang baik untuk menarik semula anak kepada kita tetapi bukan dengan cara paksaan," jawabnya.

Tegasnya, sebagai anak pula, mereka harus sedar akan tanggungjawab dan harus menghormati ibu bapa walaupun seburuk mana ibu bapa mereka.

"Kesabaran ibu bapa ada batasnya, anak harus sedar tempat mereka dan hormati ibu bapa yang membesarkan mereka.

"Saya sebagai bapa mungkin lebih sabar dan tenang dalam menghadapi sebarang situasi yang melibatkan anak-anak tetapi kalau seorang ibu, mereka lebih sensitif kerana mereka yang mengandungkan anak itu selama sembilan bulan.

"Disebabkan itu, para ibu tidak sedar mereka meluahkan rasa sedih dalam keadaan yang marah. Bagi saya, apa jua konflik yang berlaku anak-anak yang bergelar artis harus beralah dengan ibu bapa dan jika boleh jangan memperbesar-besarkan masalah keluarga sehingga menjadi anak derhaka," balasnya.

Jadi rakan anak - Datin Habsah Simpon

Ibu kepada pelakon dan penyanyi popular Liyana Jasmay, Datin Habsah Simpon turut bergelar pengurus kepada anak bongsunya itu. Sepanjang kerjaya Liyana, tidak pernah berlaku sebarang konflik yang mampu menggeruhkan hubungan antara ibu dan anak itu.


YUSOF dan Syamsul merupakan contoh betapa pentingnya hubungan yang baik antara bapa dan anak untuk masa depan karier seni yang sukses.


Kata Habsah, kunci utamanya ialah menjadi rakan baik kepada anak sendiri. Segala masalah yang dihadapi Liyana harus dibincangkan terlebih dahulu bersamanya.

"Alhamdulillah, saya tidak ada sebarang masalah sepanjang menguruskan anak sendiri. Mungkin kerana, Liyana bermula daripada bawah dan pada usia yang muda.

"Saya masih ingat ketika dia berlakon dalam filem Castello waktu itu usianya 16 tahun, saya katakan padanya untuk menjadi artis harus bijak dan hati harus kuat.

"Saya buat Liyana seperti rakan. Apa juga masalah tidak kiralah masalah tentang kekasih, saya harus menjadi orang pertama yang diberitahu.

"Sebagai ibu saya harus tahu masalah anak serta ke mana haluan yang dituju dan sebagai pengurus saya harus memastikan kerjayanya berjalan lancar," ujarnya.

Habsah juga tidak setuju dengan kelantangan sesetengah artis muda yang memburukkan ibu bapa sendiri kepada media. Sebagai ibu, dia juga sedih melihat situasi yang berlaku sekarang ini.

"Sebagai artis setiap perbuatan dan kata-kata kita akan dibaca oleh orang ramai. Seburuk-buruk mana pun ibu bapa kita, sebagai anak kita tidak boleh meluahkan kata-kata yang melukakan hatinya, saya juga seorang ibu, saya tahu bagaimana perasaannya jika anak menjadikan kita sebagai musuhnya.

"Apa yang penting harus bermuhasabah diri dan ingat dari mana asal usul kita sebelum menjadi artis. Apa yang boleh saya katakan, syurga tetap di telapak kaki seorang ibu," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Spotify penstriman muzik percuma

Posted:

Spotify penstriman muzik percuma

Spotify penstriman muzik percuma

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my

MELETAKKAN hasil karya-karya band Kyoto Protocol dalam sebuah perkhidmatan penstriman muzik, Spotify membuka peluang kepada muzik mereka didengari sama ada peminat dari dalam negara atau antarabangsa.

"Kami mahu peminat tempatan yang tidak berkemampuan membeli cakera padat, dapat mendengar muzik kami secara percuma melalui Spotify Free," kata salah seorang ahli kumpulan Kyoto Protocol, Ahmad Fuad Alhabshi.

Akui Ahmad Fuad, pasaran tradisional sememangnya boleh mendapat margin keuntungan yang tinggi, tetapi ia juga datang dengan harga yang mahal.

Kos pengedaran dan bayaran yang dikenakan oleh rekod label kerap dipersalahkan, malah pasaran tradisional tidak mesra dengan artis-artis kecil yang mahu membina nama.

Spotify membolehkan nama-nama kecil dalam bidang seni suara menempa nama dalam industri muzik dengan cara tersendiri.

Ia memberikan lebih banyak cara yang secara terus daripada penyanyi kepada peminat untuk mengakses muzik tanpa melalui orang tengah.

Selain itu, perkhidmatan muzik tersebut dapat menjadi medium untuk pendengar luar negara mendengar muzik tempatan.

Ia turut memudahkan muzik dikongsi dalam talian internet melalui laman sosial Facebook yang mempunyai pemilik akaun berdaftar kira-kira 1.1 bilion dan Twitter.

Jika Spotify berjaya menarik perhatian penduduk Malaysia dengan muat turun di telefon mahupun komputer riba yang tinggi, ia bakal menjadi satu lagi sumber pendapatan baharu bagi kumpulan muzik seperti Kyoto Protocol.

"Setakat ini, sambutan yang diterima agak baik. Populariti bar meningkat secara signifikan sejak Spotify dibuka di Malaysia.

"Itu menunjukkan kami mempunyai peminat di Malaysia dan mereka melawat Spotify untuk mendengar muzik kami," katanya lagi.

Buat masa sekarang, Kyoto Protocol mempunyai lima buah lagu dalam Spotify yang kesemuanya daripada album debut, An Album.

Sementara itu, mereka sedang menunggu single terbaharu, KL I Love You mendapat pengesahan untuk berada dalam penstriman muzik, Spotify.

Terdapat dua cara untuk memasarkan lagu dalam Spotify iaitu melalui syarikat label muzik seperti EMI dan Sony bagi penyanyi yang mempunyai kontrak dengan syarikat rakaman.


LAGU-LAGU menerusi Spotify boleh didengar secara terus dengan hanya menstrim menggunakan telefon pintar atau tablet.


Bagi penyanyi indie yang tidak terikat dengan syarikat rakaman boleh berurusan dengan senarai label aggregator oleh Spotify.

Penstriman muzik

Spotify merupakan perkhidmatan penstriman muzik komersial dengan pengurusan hak cipta digital. Ia mengandungi lebih 20 juta buah lagu dan matlamatnya adalah supaya semua orang dapat mendengar muzik dengan mudah.

Spotify boleh diakses dengan menggunakan beberapa versi iaitu pada komputer riba atau peribadi, tablet mahupun telefon pintar.

Ia merupakan sebuah platform muzik dalam talian yang membolehkan para pencinta muzik mendengar lagu secara percuma atau pada harga rendah dan dalam masa yang sama mendapat kualiti audio terbaik.

Spotify bukanlah seperti laman muat turun fail seperti 4Shared, Torrent atau Vaze, tetapi lagu-lagu boleh didengar secara terus dengan perlu distrim sahaja.

Ia seakan-akan laman video, YouTube, cuma Spotify dikhususkan untuk muzik dan boleh digunakan secara luar talian (offline) bergantung kepada jenis akaun.

"Kami mahu semua muzik di dunia ini boleh diakses dengan mudah tanpa mengira peranti. Jika peti sejuk boleh dengar muzik, kami mahu Spotify di situ," seloroh Ketua Pasaran Baharu Spotify (Rantau APEC), Sriram Krishnan, 29, ketika ditemui di Le Meridian, Kuala Lumpur.

Walaupun Spotify merupakan medium untuk mendengar lagu generasi terkini, namun ia masih lagi menepati selera pendengar muzik yang suka mengadun banyak lagu dalam satu fail.


SRIRAM mengakui pengguna boleh memuat turun lagu dengan mudah dan murah menerusi Spotify.


Ia dikenali sebagai Mixtape, terma tersebut muncul ketika zaman pita kaset dahulu sekitar tahun 80-an. Pendengar pasti merakam lagu kegemaran yang didengar dalam radio pada sebuah pita kosong.

Konsep yang sama turut diguna pakai dalam Spotify apabila pendengar boleh menarik lagu-lagu yang diminati dalam fail peribadi, Playlist supaya mudah untuk melakukan pencarian pada kemudian hari.

Seiring dengan perkembangan laman sosial, Spotify juga boleh dikongsi bersama dengan senarai rakan Facebook atau melakukan kemas kini Twitter.

Akaun Spotify

Barangkali mencari lagu kegemaran dalam sebuah pusat data yang mengandungi berpuluh-puluh juta buah lagu sesuatu yang sukar.

Dengan Spotify, ia mengandungi label pencarian yang mudah dengan menaip kata kunci. Pencarian juga boleh dibuat berdasarkan genre, artis, album atau negara.

Jika itu pun tidak dapat membantu, pendengar boleh menjadi pengikut artis-artis kegemaran, maka segala lagu baharu yang masuk boleh dikemas kini.

Kemas kini di Facebook juga dibuat jika pendengar mendengar lagu di Spotify, rakan-rakan lain boleh mendengar secara terus dengan menekan butang di Facebook sahaja.

Dalam Spotify juga mempunyai fungsi Radio yang membolehkan senarai lagu dipilih dan disusun secara rawak untuk didengar, manakala untuk pengguna premium, boleh melangkau lagu yang tidak diminati.

Spotify boleh didaftar dengan mudah melalui akaun Facebook, terdapat dua jenis akaun iaitu percuma dan premium.

Akaun percuma boleh didapati dalam versi komputer riba dengan muzik distrim secara dalam talian berserta iklan antara tiga hingga empat minit setiap jam selain panel iklan pada aplikasi Spotify.

Bagi premium pula, iklan akan diketepikan dan boleh menikmati muzik secara luar talian. Bagi penstriman menggunakan aplikasi mobil, hanya akaun premium boleh digunakan. Spotify premium berharga RM14.90 sebulan.

Setakat ini, sebanyak 24 juta pengguna berdaftar di seluruh dunia, manakala 6 juta daripadanya merupakan pengguna berdaftar Spotify premium.

Bukan setakat iklan dapat diketepikan dengan melanggan akaun Spotify premium, tetapi kualiti muzik juga dipertingkatkan.

Bagi Spotify percuma, sebuah lagu mempunyai saiz lebih kurang 160 kilobait per saat iaitu lebih baik berbanding lagu muat turun percuma atau cetak rompak sekitar 80 hingga 90 kilobait per saat.

Bagi Spotify premium pula, kualiti lagu yang didengari mencapai 320 kilobait per saat.

"Saiz tersebut menyamai lagu yang didengari dalam cakera padat original sekali gus penghayatan terhadap muzik seperti bunyi perkusi jelas kedengaran," ulasnya.

Tidak perlu risau jika pendengar melakukan kemas kini dalam Playlist pada versi komputer, ia boleh diselaraskan dan diseragam serentak pada semua peranti.

Gabungan muzik, internet dan mobil telah menyebabkan dunia menjadi semakin global serta mudah diakses pasti merisaukan ibu bapa kerana banyak lagu di luar negara mempunyai lirik yang agak melampau.

"Anda hanya perlu menggunakan simbol Explicit untuk mengawal fail Spotify itu," katanya.

Puting beliung terburuk

Posted:

Puting beliung terburuk

Puting beliung terburuk


KERJA-KERJA mencari mangsa akan dihentikan setelah pihak penyelamat yakin tiada mayat yang tertimbus di bawah runtuhan bangunan.


BANDAR Oklahoma yang terletak di Amerika Syarikat (AS) dikenali sebagai lembah puting beliung kerana sering diserang bencana berkenaan.

Seorang pakar meteorologi AS, Harold Brook berkata, bencana itu berlaku disebabkan pertembungan angin panas dan kelembapan udara.

Sehubungan itu, ia menyebabkan beberapa kawasan di tengah Oklahoma kerap dilanda puting beliung yang kuat.

Terbaharu, ia berlaku di Moore, Bandar Oklahoma sehingga menyebabkan 91 orang terkorban termasuk 20 kanak-kanak.

Kejadian yang berlaku pada 20 Mei lalu itu telah meranapkan banyak rumah, dua buah sekolah dan sebuah hospital malah menyebabkan 50,000 penduduk kehilangan tempat tinggal.

Menyelamatkan anak

Seorang ibu, LaTisha Garcia, 28, berkata, dia segera menuju ke sekolah anaknya apabila televisyen menyiarkan berita mengenai bencana itu melanda sekolah anaknya.

Garcia berkata, ketika itu, dia hanya memikirkan cara-cara untuk menyelamatkan anaknya, Jazmin Rodriguez yang berusia lapan tahun.

"Walaupun, saya terpaksa memandu sejauh 48 kilometer, ianya berbaloi kerana saya dapat membantu menyelamatkannya," katanya.

Berbicara lanjut mengenai pengalamannya itu, sebaik tiba di kawasan sekolah, dia mendapati pasukan keselamatan sedang giat menjalankan operasi menyelamatkan murid-murid yang terperangkap di bawah runtuhan bangunan sekolah.

JUMLAH rumah yang musnah masih belum diketahui.


Justeru, dia memohon kepada pasukan keselamatan untuk turut serta menjalankan operasi itu.

"Mereka setuju dan setiap murid yang berjaya dibawa naik diserahkan kepada saya. Secara kebetulan, salah seorang mangsa merupakan anak saya.

"Pada mulanya, saya tidak dapat mengecam anak saya, mujurlah saya teringat baju yang dipakainya hari itu," katanya sambil memberitahu ramai rakan anaknya mati dalam bencana tersebut.

Rodriguez berkata, dia menyangka akan mati apabila terdengar bunyi runtuhan yang kuat kerana ketika itu dia berada di bawah sisa runtuhan.

"Saya pengsan dan apabila bangun, banyak batu dan pasir di atas badan saya selain jeritan meminta tolong serta orang mengerang kesakitan," katanya sambil memberitahu tidak lama selepas itu dia mendapat bantuan daripada pasukan keselamatan.

Paling buruk

Bandar Moore kini dipenuhi runtuhan dan serpihan binaan manakala papan tanda diterbangkan angin, rumah musnah serta kenderaan tunggang terbalik.


PASUKAN bomba sukar mencari lokasi bencara ekoran banyak papan tanda telah musnah.


Bencana berkenaan dianggap paling buruk di AS sejak puting beliung melanda Joplin, Missouri yang telah membunuh 161 orang kira-kira dua tahun lalu.

Dalam pada itu, Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan AS memberitahu, tenaga puting beliung tersebut 600 kali lebih kuat berbanding bom atom.

Puting beliung selebar dua kilometer dan bergerak sejauh 27 kilometer selama 40 minit itu bertiup selaju 320 kilometer sejam (kmj) hingga 337 kmj.

Sementara itu, Presiden AS, Barack Obama mengisytiharkan kawasan di sekitar Oklahoma sebagai kawasan bencana besar.

Ketua Pasukan Bomba Moore, Gary Bird berkata, operasi yang dijalankan hampir 24 jam itu akan dihentikan selepas pihaknya yakin tiada lagi mayat atau mangsa yang terselamat tertimbus di bawah runtuhan rumah atau bangunan.

Pada masa sama, beliau mengakui pihaknya mengalami kesukaran untuk tiba ke lokasi bencana disebabkan kesemua papan tanda arah diterbangkan dalam kejadian puting beliung itu.

Siri terbaharu Heart of The Swarm

Posted:

Siri terbaharu Heart of The Swarm

Siri terbaharu Heart of The Swarm

Oleh MOHAMMAD RADZI ZOHRI
radzi.zohri@gmail.com

PEMAIN yang pernah menghabiskan permainan Star Craft II: Wings of Liberty pasti tidak melepaskan peluang untuk bermain siri kedua dalam trilogi Star Craft II iaitu Heart of The Swarm (HOTS).

Segelintir pemain berpendapat, pembikin francais Star Craft; Blizzard sengaja memecahkan Star Craft II kepada tiga bahagian walhal ia boleh disatukan.

Begitupun, siri kedua francais ini tidak mengecewakan. Ia dikeluarkan pada Mac lalu untuk platform komputer peribadi.

Keperluan paling penting untuk bermain HOTS ialah akaun Battle.net iaitu portal yang merupakan permainan secara dalam talian milik Blizzard.

Pertempuran dalam talian

Jika bertempur dalam talian, pemain memerlukan akaun Battle.net, di mana semua permainan terbitan Blizzard juga menggunakan portal yang sama.

Pemain boleh berhadapan dengan individu lain dan memilih untuk mengawal mana-mana bangsa seperti Terran, Zerg atau Protos.

Bagi HOTS pula, setiap bangsa memiliki unit baharu, di mana Protos memiliki unit baharu yang paling banyak.

Secara kasarnya, HOTS hanyalah satu daripada pelbagai jenis permainan genre RTG yang terdapat di pasaran.

Apa yang membezakannya ialah legasi yang dibawanya. Francais Star Craft memiliki dasar peminat yang sangat kuat dan tegar.

Corak permainannya sama seperti siri sebelum ini dalam Wings of Liberty, dengan penambahan beberapa unit baharu.

Star Craft lazimnya, digunakan untuk bertempur dalam LAN Party atau dalam lawatan. Bagi pemain yang mengikuti jalan ceritanya, nantikan kemunculan bahagian ketiga iaitu Legacy of the Void.


WALAUPUN dipecahkan kepada tiga bahagian HOTS tetap tidak mengecewakan.


Queen of Blades

Kali ini, pemain akan memainkan watak Queen of Blades iaitu Sarah Kerrigan. Rentetan peristiwa sebelum ini, Sarah telah pulih daripada menjadi permaisuri makhluk Zerg.

Ekoran daripada kejadian-kejadian dalam permainan itu, Sarah memilih untuk kembali kepada The Swarm untuk menghancurkan musuh ketatnya daripada kaum Terran, iaitu Arcturus Mengsk.

Cara Permainan

HOTS adalah permainan genre RTS atau Real Time Strategy. Seperti genrenya, ia memerlukan kemahiran pemain dalam merancang serangan dan mengumpul bahan mentah untuk menyelesaikan sesuatu misi.

Namun, ia bergantung senario yang dimainkan kerana strategi yang digunakan adalah berbeza.

Dalam mod permainan kempen, tahap AI komputer boleh dicatu tetapi dalam permainan mod secara dalam talian, kemahiran pemain benar-benar diuji.

The Swarm

Pemain akan mengawal bala tentera makhluk asing Zerg, dalam gerombolan yang banyak.

Zerg merupakan makhluk yang unik kerana boleh mengadaptasi diri mereka dengan persekitaran untuk kelangsungan hidup malah Zerg juga boleh mengubah suai diri mereka untuk menambahkan kebolehan mereka.

Unit hero

Selain dari mengawal The Swarm, pemain juga boleh mengawal beberapa unit hero. Selain Sarah sendiri, terdapat hero unit lain seperti Dehaka dan Alexei Stukov.

Terdapat juga beberapa misi di mana pemain diperlukan untuk mengawal bangsa lain iaitu Terran untuk memajukan jalan cerita dalam mod permainan kempen.

Leviathan

Di antara misi, pemain akan menghabiskan masa di Leviathan, pesawat Sarah Kerrigan.

Di sini, pemain boleh mengumpul maklumat dengan berbual dengan pembantu Sarah, menaik taraf kebolehan Sarah dan yang paling penting, anda perlu ke Evolution Pit.

Terdapat tujuh misi sampingan untuk mengubah suai DNA Zerg tertentu untuk menjadikan mereka lebih berkuasa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelajar cemerlang MRSM dirai

Posted:

Pelajar cemerlang MRSM dirai

Pelajar cemerlang MRSM dirai

SEBAHAGIAN daripada pelajar MRSM yang diraikan pada Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang di Kuala Lumpur baru-baru ini.


IKTIRAF. Sebanyak 65 pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) diraikan pada Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kesemua pelajar cemerlang itu terdiri daripada 29 pelajar yang memperoleh A+ bagi semua subjek yang diambil pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2012 dan 36 pelajar Ulul Albab MRSM yang telah berjaya menghafaz 30 juzuk al-Quran dalam tempoh dua tahun.

Ketua Pengarah Mara, Datuk Ibrahim Ahmad berkata, setiap tahun pencapaian para pelajar sentiasa meningkat sama ada pencapaian akademik mahupun hafazan al-Quran.

UMS juara bola sepak Institusi Teknikal Sabah

Posted:

UMS juara bola sepak Institusi Teknikal Sabah

UMS juara bola sepak Institusi Teknikal Sabah


PEMAIN dan pegawai pasukan bola sepak UMS yang muncul juara Kejohanan Bola Sepak Institusi Teknikal Sabah 2013 di Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini.


HEBAT. Pasukan bola sepak Universiti Malaysia Sabah (UMS) membuktikan kehebatan apabila mengungguli Kejohanan Bola Sepak Institusi Teknikal Sabah 2013 di padang Politeknik Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini.

Kejayaan itu selepas UMS menewaskan Politeknik Kota Kinabalu yang juga tuan rumah dengan keputusan 1-0 pada perlawanan akhir.

Selaku juara, pasukan UMS membawa pulang piala pusingan beserta medal dan sebanyak 10 pasukan menyertai kejohanan tahunan itu.

Badminton erat hubungan dua agensi kerajaan Selangor

Posted:

Badminton erat hubungan dua agensi kerajaan Selangor

Badminton erat hubungan dua agensi kerajaan Selangor


KAKITANGAN Unit Rekod Penjara Kajang dan Kelab Badminton Mahkamah Shah Alam mengadakan perlawanan badminton persahabatan di Shah Alam, Selangor baru-baru ini.


ERAT. Unit Rekod Penjara Kajang, Selangor mengambil inisiatif mengeratkan hubungan dengan Kelab Badminton Mahkamah Shah Alam dengan mengadakan perlawanan badminton persahabatan di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam, Seksyen 4, Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

Selain kakitangan kedua-dua agensi, perlawanan itu turut disertai Hakim Mahkamah Sesyen Shah Alam, Zaman Mohd. Noor dan Ketua Unit Pejabat Rekod Penjara Kajang, Timbalan Penguasa Penjara, Mohd. Zabidi Mahmood.

Menurut Mohd. Zabidi, perlawanan itu diadakan bagi mengeratkan persahabatan antara kedua-dua pihak walaupun berlainan bidang kerjaya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mayat pertama bot karam ditemui

Posted:

Mayat pertama bot karam ditemui

Mayat pertama bot karam ditemui

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my

PASUKAN penyelamat mengangkat mayat Tujok yang ditemui lemas selepas bot ekspres yang dinaiki karam di Sungai Rajang Selasa lalu.


BELAGA – Seorang pekerja balak menjadi mangsa pertama tragedi bot ekspres yang karam di Sungai Rajang apabila mayatnya ditemui dalam keadaan terapung dan lengkap berpakaian semalam.

Mayat Tujok Lah, 44, ditemui pada pukul 7.30 pagi berdekatan Rumah Panjang Uma Tevok, kira-kira dua kilometer dari tempat tragedi.

Mangsa berasal dari rumah panjang Skeing, Nanga Merit dekat Kapit.

Menurut Ketua Polis Daerah Belaga, Deputi Superintendan Bakar Sebau, mangsa dikenal pasti selepas polis menemui kad pengenalan di dalam dompetnya selain pengecaman yang dibuat ahli keluarganya.

"Mangsa sebelum ini tersenarai antara penumpang yang terselamat. Kekeliruan timbul ekoran kita sukar untuk mengenal pasti siapa yang selamat dan hilang kerana pengusaha bot tidak merekodkan senarai kesemua penumpang," katanya kepada pemberita di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Syarikat tempatan bukti kebolehan

Posted:

Syarikat tempatan bukti kebolehan

Syarikat tempatan bukti kebolehan


NAJIB melihat replika mesin pengorek terowong untuk projek MRT di Depoh MRT Cochrane di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Projek Transit Laju Massa (MRT) telah membuka lembaran baharu dalam memartabatkan kebolehan syarikat tempatan dan rakyat Malaysia, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, beribu-ribu peluang pekerjaan telah dicipta melalui projek itu termasuk di peringkat profesional selain berjaya menarik ramai warga Malaysia yang bekerja di luar negara untuk kembali ke tanah air.

"Kebolehan dan keupayaan yang dibawa balik ke Malaysia ini satu petanda baik kepada negara kita. Ia mampu menjana ekonomi dengan pengurangan aliran keluar mata wang dan lebih penting lagi, meningkatkan kedudukan ekonomi Malaysia dalam rangkaian nilai atau value chain," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lewat bukan kerana Sultan

Posted:

Lewat bukan kerana Sultan

Lewat bukan kerana Sultan

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my


SULTAN SHARAFUDDIN (tengah) bergambar bersama Abdul Khalid (duduk, tiga dari kiri) serta Exco Selangor yang baharu selepas majlis mengangkat sumpah di Klang semalam.


KLANG - Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani menafikan tohmahan seorang Ahli Parlimen di Selangor yang mendakwa kelewatan pelantikan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Selangor disebabkan untuk memenuhi kehendak Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Menurut Mohamad Munir, Sultan Selangor dan pihak Istana tidak seharusnya diheret dalam isu tersebut bagi mengelakkan salah faham rakyat terhadap baginda.

"Saya dititah oleh Sultan Selangor untuk memberikan penjelasan kenapa berlakunya kelewatan dalam melantik Exco Selangor.

"Selepas upacara pelantikan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada 14 Mei lalu, Sultan Selangor telah menitahkan kepada beliau untuk mengemukakan senarai Exco bagi mendapatkan perkenan baginda," katanya menerusi kenyataan akhbar di Istana Alam Shah di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Dua tayar khas untuk negara ASEAN

Posted:

Dua tayar khas untuk negara ASEAN

Dua tayar khas untuk negara ASEAN

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.ashraf@kosmo.com.my

TREND para pengeluar motosikal membawa masuk dan melancarkan produk baharu nampaknya agak rancak sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Pelbagai model yang ditawarkan oleh pemain-pemain dalam pasaran sudah berwajah baharu. Sekali gus membuatkan segmen motosikal sedia ada kini menjadi semakin meriah.

Contoh mudah, motosikal kembara, motard, off-road, jentera berkuasa tinggi, skuter maxi dan motosikal berkuasa tinggi boleh dilihat di mana-mana sahaja.

Salah satu faktor penyumbang kepada situasi itu adalah kuasa pasaran dan pemansuhan duti import motosikal dari negara-negara ASEAN (ASEAN CKD).

Malah, motosikal juga tidak lagi dilihat sebagai kenderaan kegunaan harian semata-mata. Ia menjadi sebahagian daripada gaya hidup pemiliknya.

"Lihat sahaja pada kehadiran Kawasaki Ninja 250 dan Honda CBR250R di atas jalan raya di negara ASEAN. Pengguna motosikal di Asia Tenggara lebih cenderung ke arah keseronokan tunggangan.

"Ini mewujudkan keperluan untuk produk-produk lebih sesuai dengan corak kegunaan jentera," kata Pengarah Komersial Dua Roda Michelin Asia Pasifik dan India, Laurent Lemonnier pada taklimat dua produk terbaharu Michelin di Bangkok, Thailand baru-baru ini.

Tambahnya, Michelin percaya Asia Tenggara berpotensi muncul sebagai pasaran paling pantas berkembang di dunia tidak lama lagi.

Pilot Street

Bersandarkan kepada perkembangan itu, Michelin menghasilkan dua rangkaian tayar khas untuk para pengguna negara ASEAN iaitu Pilot Street dan Pilot Street Radial.

Pilot Street dibangunkan untuk kegunaan harian iaitu 100 peratus di atas jalan raya biasa. Tayar itu ditumpukan kepada kelas motosikal di bawah 250cc.

Profail penggunanya ialah golongan lelaki muda urban yang meminati sukan bermotor. Mereka juga mementingkan imej motosikal.

Corak penggunaan pula lebih ke arah tunggangan sporty dengan purata jarak tunggangan sekitar 150km sehari.


KUMPULAN peserta sedang bersiap sedia untuk menguji tayar Michelin Pilot Street di Bangkok baru-baru ini.


Jadi, kumpulan sasar itu mengharapkan tayar yang memberi pengendalian terbaik, kestabilan dan tunggangan tepat, jangka hayat lebih lama, selain cengkaman di atas jalan basah atau kering.

Pilot Street Radial

Demi menampung keperluan segmen jentera supersports berkapasiti 250cc pula, Michelin tampil dengan Pilot Street Radial.

Bezanya, produk itu sudah dicampur dengan silika dalam kandungan getah tayar. Silika ialah material yang diekstrak daripada pasir.

Campuran silika pada bunga tayar dapat membantu mengurangkan rintangan, menjimatkan minyak dan menambah baik aspek cengkaman di atas jalan basah.

Rangkaian tayar terbaharu itu direka di Pusat Teknologi Michelin di Ladoux, Perancis. Kilang pengeluarannya pula terletak di Thailand.

Saya bersama kumpulan media Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina dan Vietnam berpeluang menguji Pilot Street dan Polit Steet Radial di Thailand Circuit Nakhon Chaisri, Bangkok.

Dua baris motosikal berkapasiti 250cc disediakan. Barisan pertama dilengkapi tayar standard keluaran kilang. Barisan kedua menggunakan Pilot Sport Radial.

Pusingan pertama menggunakan tayar standard, sebelum ia ditukar dengan tayar Pilot Street Radial.

Sewaktu tunggangan lurus, tidak banyak perbezaan di antara tayar standard dan Michelin. Tetapi perbezaan dapat dirasai ketika di selekoh.


KEKUATAN cengkaman dapat dirasai dengan agak ketara apabila motosikal dipasang tayar Pilot Street Radial.


Apabila keluar dari kawasan selekoh dan pendikit minyak dipulas lebih, saya mendapati Pilot Street Radial lebih stabil cengkamannya.

Selepas sembilan pusingan di litar, apa saya boleh katakan ialah produk Michelin itu memberi keyakinan untuk menurunkan jentera lebih rapat ke bahu litar. Tayar belakang nyata tidak membuang.

Kami kemudian beralih kepada tunggangan motosikal underbone. Tayar digunakan ialah Pilot Street jenis tiub.

Ujian sama dibuat pada jentera 125cc itu. Tahap cengkaman tayar cukup memuaskan, sehinggakan pemijak kaki menyentuh litar.

Bagi menguji aspek kendalian tayar Pilot Street, kami dijemput untuk menunggang di trek berhalang dengan had masa 45 saat sahaja.


KUMPULAN media yang hadir di Thailand Circuit Nakhon Chaisri, Bangkok untuk sesi pelancaran rangkaian tayar Michelin Pilot Street dan Pilot Street Radial.


Cabaran setiap penunggang ialah meniti titi kayu, membelok di sudut berbentuk huruf L, membuat pusingan kecil di lorong sempit dan slalom.

Itulah antara halangan yang lazimnya dihadapi ketika mengharungi kesesakan lalu lintas di bandar. Bukan mahu puji lebih-lebih, tetapi prestasi tayar itu memang cukup memuaskan.

Senarai harga tayar Pilot Street dan Pilot Street Radial untuk pasaran tempatan masih belum diumumkan secara rasmi.

Pengedar tunggal tayar motosikal Michelin untuk Malaysia ialah Verati Sdn. Bhd. Maklumat lanjut berkenaan tawaran tayar itu boleh didapati dengan menghubungi talian 03-9075 2609 atau e-mel ke alamat info@verati.net.

Pengenalan dua rangkaian tayar itu disifatkan sebagai satu permulaan bagi Michelin di ASEAN. Bak kata Lemonnier, banyak lagi model akan ditawarkan tidak lama lagi.

Tawaran menarik UMW Toyota

Posted:

Tawaran menarik UMW Toyota

Tawaran menarik UMW Toyota


TOYOTA Camry kini hadir dengan sistem keselamatan Vehicle Stability Control (VSC).


Sedan eksekutif paling popular di Malaysia sejak enam tahun lalu, Toyota Camry telah dikemas kini dan ditambah baik untuk tahun 2013.

Camry kini hadir dengan sistem Vehicle Stability Control (VSC) yang turut meliputi Traction Control (TRC) untuk varian 2.5V dan 2.0G. Sistem keselamatan aktif itu dibangunkan oleh Toyota untuk mengesan gelinciran tayar sewaktu memecut di selekoh atau membelok di atas jalan yang licin.

Biarpun penampilan luaran tidak berubah, ruang kabin Camry 2.5V dan Camry 2.0G kini menggunakan tona hitam (sebelum ini warna beige). Sementara varian Camry 2.0E pula kekal dengan warna beige. Semua varian Camry juga dilengkapi dengan ISOFIX.

Camry 2.0G dilengkapi dengan sistem kemasukan pintar (Smart Entry) dan Start System yang merupakan ciri standard untuk model Camry 2.5V.

Spesifikasi teknikal Camry tetap sama. Ia masih menggunakan dua pilihan enjin iaitu 2.5 liter 2AR-FE dan 2.0 liter 1AZ-FE. Untuk ketenangan jiwa pemiliknya, Camry hadir bersama jaminan selama 36 bulan atau perbatuan sejauh 100,000km (mana-mana tiba dahulu).


MODEL hibrid Toyota seperti Prius dan Prius c menjadi pilihan pengguna yang peka terhadap alam sekitar.


Biarpun dengan penambahan tersebut, harga yang ditawarkan untuk Camry 2.5V masih sama iaitu RM180,917. Sementara harga Camry 2.0G bertambah sebanyak RM1,000 (RM158,915) dan Camry 2.0E boleh anda miliki pada harga RM149,915 seunit.

Selain penambahbaikan tersebut, UMW Toyota Motor Sdn. Bhd. (UMW Toyota) mengadakan kempen Amazing Toyota Value sepanjang bulan Mei dengan promosi-promosi menarik dan peningkatan ke atas beberapa model pada harga yang cukup kompetitif.

Sebagai contoh, Toyota Vios kini hadir dengan warna putih mutiara untuk varian 1.5G, 1.5G Limited dan 1.5 TRD Sportivo dalam unit terhad. Untuk opsyen ini, anda perlu membuat bayaran tambahan sebanyak RM800.

Model-model lain yang turut ditambah baik ialah Hilux double cab 2.5G M/T, 2.5G A/T, dan 3.0G A/T. Trak pikap itu ditawarkan dengan sistem Toyota DVD Audio Video Navigation (AVN) dan kamera mengundur secara percuma. Aksesori tulen Toyota ini bernilai RM2,990.


VIOS hadir dengan warna putih mutiara untuk varian 1 .5G, 1.5G Limited dan 1.5 TRD Sportivo dalam unit terhad.


Tidak cukup? UMW Toyota juga menawarkan rebat pembayaran pendahuluan yang menarik untuk model-model seperti Vios, Camry, Altis, Prius, Prius c, Hilux dan Avanza.

Maklumat lanjut, sila kunjungi mana-mana bilik pameran Toyota atau layari laman web: www.toyota.com.my. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Kia Soul 2013: Jelmaan Track'ster Concept

Posted:

Kia Soul 2013: Jelmaan Track'ster Concept

Kia Soul 2013: Jelmaan Track'ster Concept

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN
geartinggimedia@gmail.com


SOUL mempunyai imej tersendiri, funky dan segar yang membolehkannya dicam secara serta-merta.


KADANG-kadang kita ada terlepas pandang tentang sesuatu perkara. Mungkin sebab kita pandang remeh, tidak berfikir secara mendalam atau langsung tidak terlintas dalam fikiran.

Perkara ini terjadi kepada saya apabila mendapat berita atau membaca tentang Kia Soul. Nama model tersebut dibaca tanpa rasa apa-apa, berkali-kali dalam tempoh yang agak lama hinggalah saya tersedar bahawa sebutan Soul adalah sama seperti Seoul, Korea Selatan.

Baru-baru ini di New York, Amerika Syarikat (AS), Kia memperkenalkan model Soul serba baharu.

Soul dibangunkan di atas chasis baharu yang lebih tegar, panjang dan lebar. Ini sekali gus menjadikannya lebih besar untuk penumpang dan ruang bagasi. Sementara bunyi, gegaran dan kekasaran turut dikurangkan.

Menghormati pelanggan Soul yang unik, Kia memperkenalkan tiga varian kemasan untuk pasaran AS iaitu Base, Plus dan Exclaim.

"Apabila Soul pertama kali diperkenalkan pada tahun 2009, kami di Kia percaya bahawa kami telah berjaya menghasilkan sesuatu yang popular. Tetapi apa yang kami tidak tahu ialah sejauh mana populariti tersebut akan berkembang.

"Soul telah merubah perspektif jualan dan pemasaran, sebelum menjadi antara model jualan terlaris Kia di AS. Maka, adalah penting untuk Soul baharu ini kekal menggunakan formula yang berjaya iaitu reka bentuk ikonik, selain menyuntiknya dengan dinamik pemanduan yang ditambah baik serta ciri-ciri yang meningkatkan keterampilan, sofistikated dan nilai," kata Naib Presiden Eksekutif Pemasaran dan Komunikasi, Kia Motors America (KMA), Michael Sprague.

Mengekalkan ciri-ciri yang membuatkan Soul istimewa dan menambah baik apa yang perlu bukanlah tugas mudah. Semasa pasukan pereka sibuk di studio Kia di California, jurutera di AS dan Korea pula fokus untuk menjadikan Soul seronok dipandu.

Memetik laporan agensi berita Newspress, model baharu Soul dibangun berdasarkan kepada tiga fokus iaitu reka bentuk ikonik dengan pengaruh moden, ciri-ciri premium dan menambah baik dinamik pemanduan untuk membuatkan ia lebih menarik.

Kia dikenali dengan model konsep yang mirip dengan model produksi. Jadi, pasaran boleh mengagak reka bentuk model baharu Kia yang tidak lari jauh dengan model konsep dan Soul tidak terkecuali.


RUANG kabin Soul yang luas dan ergonomik.


Kerangka lebih kukuh

Dengan model konsep Track'ster yang diperkenalkan pada 2012, Kia mendapat maklum balas untuk menterjemahkan model itu kepada realiti. Dengan tempoh 18 bulan antara penetapan reka bentuk dan produksi, pasaran boleh menjamah model baharu itu yang banyak mempunyai pengaruh gayaan model konsep Track'ster.

Ketua Pereka studio Kia di California, Tom Kearns mengatakan yang Track'ster banyak dipengaruhi oleh anjing bulldog. Malah, tema tersebut dizahirkan kepada hampir semua sudut Soul baharu.

"Soul baharu sebenarnya merupakan antara tugasan yang paling sukar kami lakukan. Menghasilkan model dengan kombinasi reka bentuk sedia ada dengan suntikan elemen Track'ster sememangnya satu tugas yang mencabar.

"Model ini dibina hasil bimbingan Peter Schreyer di Frankfurt dan bantuan daripada studio kami di Korea. Hasilnya kami berjaya mengekalkan nilai asal Soul. Pada masa yang sama mengadun elemen baharu pada bahagian luar dan dalam kereta," kata Kearns.

Badan baharu Soul sebenarnya lebih kukuh iaitu peningkatan 28.7 peratus ketegaran kilasan (torsional rigidity). Jurutera telah menguatkan chasis pada poin sambungan sepanjang dinding enjin (cowl), bahagian atas dan bawah tiang B, cross member dan tiang C.

Secara keseluruhannya, 66 peratus chasis menggunakan Ultra High Strength Steel (35 peratus) dan High Strength Steel (31 peratus). Tiang A kini 20mm lebih nipis seterusnya memperbaiki tahap penglihatan ke luar, saiz yang berkurangan tersebut ditebus dengan penggunaan Ultra High Strength Steel yang lebih ringan dan kuat.


SOUL baharu dihasilkan dalam tempoh 18 bulan.


Penambahbaikan juga dibuat pada aspek pemanduan serta pengendalian melalui talaan semula suspensi depan dan belakang. Palang penstabil dialih ke belakang pada bahagian suspensi depan. Sementara kotak stereng pula dianjak ke depan supaya lebih seimbang, seterusnya memperbaiki tahap pengendalian.

Kuasa untuk varian Base dihantar oleh enjin aluminium 1.6 liter Gamma Gasoline Direct Injection (GDi) berkuasa 130hp. Varian Plus dan Exclaim pula menggunakan enjin 2.0 liter Nu GDi berkuasa 164hp.

Kedua-dua opsyen enjin tersebut telah ditala semula untuk memberikan lebih kuasa tork pada rpm rendah. Peningkatan sembilan peratus bagi model 2.0 liter dan lima peratus untuk model 1.6 liter bagi memperbaiki prestasi pemanduan bandar.

Enjin 1.6 liter dipadankan dengan transmisi enam kelajuan manual atau automatik. Varian Plus pula mungkin akan dipadankan di antara kedua transmisi tersebut, manakala varian Exclaim hanya ditawarkan dengan transmisi automatik enam kelajuan.

Jika anda perasan, kereta buatan Korea mempunyai beberapa model yang mengambil nama tempat seperti Hyundai Tucson dan Hyundai Santa Fe.

Jadi tidak hairanlah jika Kia menggunakan nama Soul untuk model ini. Pilihan nama tersebut merupakan suatu yang pintar kerana ia turut mengangkat nama ibu kota Korea Selatan itu di mata dunia.

Tahukah anda bahawa tayar Astar keluaran Sime Tyres berasal daripada perkataan Alor Setar? Nama tersebut diambil sempena lokasi kilang produksi tayar yang kini dimiliki oleh Continental AG.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Punca utama kebutaan kekal

Posted:

Punca utama kebutaan kekal

Punca utama kebutaan kekal

SENG KHEONG (tengah) bergambar kenangan dengan wakil-wakil organisasi yang menjayakan Minggu Kesedaran Penyakit-penyakit Retina Kebangsaan baru-baru ini.


PERSATUAN Oftalmologi Malaysia (MSO) dengan sokongan Majlis Kebangsaan bagi Orang Buta Malaysia (NCBM), AMD Alliance International dan Dana Mata Yayasan Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) telah melancarkan Minggu Kesedaran Penyakit-penyakit Retina Kebangsaan yang pertama, pertengahan Mei lalu.

Ia bertujuan meningkatkan kesedaran terhadap dua penyakit mata yang biasa menjejaskan retina iaitu degenerasi makula berkaitan umur (AMD) dan retinopati diabetes.

Selain itu, ia diadakan untuk mendidik orang ramai, terutamanya mereka yang berisiko tinggi menghidap penyakit-penyakit tersebut, mengenai keperluan untuk menjalani pemeriksaan berkala dan pengesanan awal bagi menghalang kebutaan akibat AMD dan retinopati diabetes.

"Tahap kesedaran AMD dan retinopati diabetes adalah agak rendah dalam kalangan masyarakat. Ramai orang termasuklah pesakit tidak mengetahui lebih mendalam tentang penyakit-penyakit tersebut.

"Justeru, sebagai pakar penjagaan mata, kami perlu mendidik orang ramai tentang AMD dan retinopati diabetes yang merupakan penyebab-penyebab utama kebutaan kekal," kata Dr. Fang Seng Kheong yang merupakan Presiden MSO.

MSO ialah satu badan profesional yang mewakili semua doktor mata di Malaysia.

Bagi memulakan kempen tersebut, aktiviti-aktiviti pendidikan seperti ceramah oleh pakar penjagaan mata dan pemeriksaan retina percuma diadakan pada hujung minggu di Pusat Beli-belah 1 Utama, Damansara Utama, Selangor.

Aktiviti yang menyeronokkan dan interaktif seperti pertandingan mewarna, Zumba, aktiviti pentas dan Cabaran Misty Maze akan dianjurkan untuk menggalak penglibatan orang ramai di samping mendidik mereka tentang penyakit-penyakit tersebut.

Pemeriksaan retina

Selain itu, MSO juga memperluaskan aktivitinya di dalam dan luar kawasan Lembah Klang dengan mengadakan ceramah pendidikan dan pemeriksaan retina di pelbagai lokasi di seluruh negara.

Orang ramai telah menyertai aktiviti-aktiviti tersebut yang diadakan di Ipoh, Johor Bahru, Kuala Lumpur, Kuching, Melaka, Pulau Pinang, Petaling Jaya, Klang serta Puchong, Selangor, Seremban dan Kota Kinabalu, Sandakan serta Tawau, Sabah.


SEORANG pengunjung melakukan ujian mata sambil diperhatikan oleh Aishah (dua dari kiri).


Pesakit diabetes atau mereka berusia melebihi 50 tahun digalakkan untuk membuat pemeriksaan retina di pusat-pusat pemeriksaan tersebut.

"Kami menggalakkan semua pesakit diabetes dan AMD untuk menjalani ujian mata dan pemeriksaan retina secara berkala dengan doktor mata masing-masing. Pengesanan awal sangat penting agar langkah pencegahan dapat diambil bagi mengelakkan kebutaan," ujar Dr. Kenneth Fong Choong Sian, Pengerusi Penganjur program kesedaran kesihatan awam yang juga Setiausaha MSO.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan terdapat sebanyak 25 juta penghidap AMD di seluruh dunia manakala retinopati diabetes merangkumi lima peratus daripada jumlah kebutaan di seluruh dunia, iaitu mewakili hampir lima juta orang buta.

AMD ialah penyakit mata yang biasanya dihidapi oleh golongan yang berusia 50 tahun ke atas. Ia merupakan penyebab utama kehilangan deria penglihatan dalam kalangan orang dewasa yang lebih berumur.

Rawatan awal

Penyakit tersebut menyebabkan kerosakan makula secara perlahan-lahan iaitu bahagian retina yang memberikan ketajaman dan kefokusan penglihatan agar mata dapat melihat objek dengan jelas.

AMD dapat dirawat sekiranya dikesan lebih awal dan ia dapat dikenal pasti menerusi ujian mudah menggunakan carta grid Amsler. AMD juga dapat dicegah dengan mengamalkan pemakanan yang kaya dengan antioksidan, lutein dan zeaxanthine.

Retinopati diabetes pula ialah pendarahan dan pembengkakan luar biasa pada retina disebabkan penyakit diabetes yang tidak terkawal. Ia merupakan penyebab utama kebutaan di seluruh dunia.

Di Malaysia, retinopati diabetes menjadi penyebab utama kehilangan deria penglihatan dalam kalangan orang dewasa yang berupaya bekerja. Kebutaan akibat retinopati diabetes dapat dicegah melalui ujian mata secara berkala dan rawatan awal.

Minggu Kesedaran Penyakit-penyakit Retina dianjurkan dengan kerjasama The Star, Novartis, Bausch & Lomb, Bayer Healthcare, Pusat Beli-belah 1 Utama, Allergan, CIMB Foundation, KSK Group Berhad dan LBS Bina Group Berhad.

Acara tersebut dirasmikan oleh Pro-Canselor Universiti Malaya, Toh Puan Dr. Aishah Ong dan dihadiri oleh Perunding AMD Alliance International, Glendon Harris serta Pengerusi Yayasan MMA, Datuk Dr. N. Athimulam.

Maklumat lanjut mengenai Minggu Kesedaran Penyakit-penyakit Retina dan Persatuan Oftalmologi Malaysia, sila layari www.mso.org.my atau www.facebook.com/MalaysianSocietyOfOphthalmology.

Tenaga berterusan untuk rangsang otak kanak-kanak

Posted:

Tenaga berterusan untuk rangsang otak kanak-kanak

Tenaga berterusan untuk rangsang otak kanak-kanak


ISOMALTULOSA menjadikan tenaga kekal lebih lama dalam otak.


HARI ini, ibu bapa amat mengutamakan pendidikan anak-anak. Seawal usia tiga tahun, anak-anak dihantar ke tadika atau kelas-kelas lain semata-mata mahu memastikan mereka mendapat pendidikan yang sempurna.

Bagi kanak-kanak yang telah memasuki alam sekolah rendah, ibu bapa turut mengaturkan kelas tuisyen, seni, agama dan bahasa selepas waktu persekolahan tamat. Ekoran itu, kanak-kanak bukan sahaja memerlukan tenaga untuk badan malah tenaga berterusan untuk otak.

Pakar Sains Kanan FrieslandCampina Innovation International, Dr. Anne Schaafsma berkata, asid dokosaheksaenoik (DHA) dianggap sebagai blok binaan bagi otak manakala glukosa merupakan sumber tenaga utama untuk kecekapan fungsi kognitif seperti daya tumpuan dan daya ingatan.

Pusat tersebut turut menjalankan penyelidikan berkaitan perkembangan dan fungsi otak khususnya peranan Isomaltulosa dalam memberi bekalan tenaga secara berterusan.

Isomaltulosa ialah bahan semula jadi yang diperoleh daripada madu dan tebu. Ia membekalkan jumlah tenaga yang sama seperti sukrosa tetapi dihadamkan secara lebih perlahan sekali gus membolehkan kenaikan glukosa lebih rendah dan perlahan berbanding sukrosa.

"Hasil kajian, saya mendapati Isomaltulosa membolehkan glukosa memasuki darah secara lebih perlahan mengelakkan kenaikan dan kejatuhan mendadak tahap glukosa. Ini menjadikan bekalan tenaga secara lebih kekal dan panjang kepada otak," kata Schaafsma.

Sehubungan itu, Dutch Lady milik Royal FrieslandCampina mengorak langkah dengan memperkenalkan susu tepung rumusan untuk kanak-kanak iaitu Dutch Lady ActivGold dengan Isomaltulosa dan DHA serta formula yang membekalkan nutrisi penting untuk perkembangan kanak-kanak.

"Dutch Lady Malaysia sedar bahawa untuk merangsang proses bermain, belajar, meneroka secara optimum, kanak-kanak memerlukan pemakanan yang baik dan tenaga secukupnya untuk badan serta otak. Pada zaman keemasan hidup kanak-kanak, mereka aktif belajar setiap hari sekali gus memerlukan bekalan tenaga berterusan kerana otak mereka hanya boleh menyimpan tenaga selama 15 minit," kata Anja Henze, Pengarah Pemasaran Dutch Lady Malaysia.

Hasil kajian menunjukkan fungsi otak bergantung kepada bekalan tenaga yang stabil. Selain itu, bekalan tenaga yang stabil membolehkan otak berfungsi pada tahap optimum untuk jangka waktu lebih lama.

Ducty Lady ActivGold Langkah 3 dan Langkah 4 dengan Isomaltulosa serta DHA boleh didapati dalam pek 550 gram atau pek berkembar 550 gram. Ia didatangkan dengan dua pilihan perasa iaitu asli dan madu. Produk tersebut boleh didapati di semua rangkaian pasar raya dan kedai-kedai runcit di seluruh negara.

Kembali hidup kerana Zara

Posted:

Kembali hidup kerana Zara

Kembali hidup kerana Zara

Oleh IZRINDA BADROLHISHAM

PELAKON berbakat Redza Minhat kembali ke layar perak memikul watak utama bersama heroin muda, Cristina Suzanne.


LAYAR perak pada minggu ini menyaksikan sebuah filem arahan Nik Amir Mustapha yang penuh dengan mesej menghargai kehidupan dalam konteks masyarakat Timur.

Dilakonkan oleh Redza Minhat dan Cristina Suzanne Stockstill, KIL memaparkan pergolakan dalam diri seorang lelaki bernama Akil yang cuba membunuh diri.

Sementara itu, bagi anda yang gemarkan filem sains fiksyen, Jurassic Park tampil dengan paparan tiga dimensi (3D). Filem tersebut berdasarkan novel dengan nama yang sama oleh Michael Crichton yang diarahkan oleh Steven Spielberg.

Bagi penonton yang gemarkan filem santai, The Hangover 3 bakal membuatkan anda tidak berhenti bergelak ketawa.

Syarikat produksi Metrowealth seperti biasa, pada setiap bulan tidak pernah kering dengan produksi layar perak baharu. Minggu ini, Metrowealth menyajikan filem aksi komedi, Bro, Nampak Motor Gua?.

KIL

Tarikh tayangan: 30 Mei 2013

Genre: Drama, romantik dan misteri

Durasi: 1 jam 30 minit

Pengarah: Nik Amir Mustapha

Pelakon: Redza Minhat dan Cristina Suzanne Stockstill

Sinopsis: Menariknya filem arahan Nik Amir Mustapha ini, ia mengisahkan tekanan yang dihadapi oleh seorang lelaki bernama Akil yang dibintangi oleh Redza Minhat.

Akil cuba membunuh diri dengan pelbagai cara tetapi tidak berhasil. Akhirnya dia menemui sebuah agensi khas yang boleh melunaskan keinginannya itu.

Agensi itu akan mengupah individu tertentu membunuh Akil.

Namun tidak berapa lama kemudian, Akil bertemu dengan seorang wanita iaitu Zara (lakonan Cristina Suzanne Stockstill).

Cinta yang berputik memberi harapan baharu kepada Akil untuk kembali hidup. Sempatkah Akil membetulkan kembali kesilapan yang dirancangkan dirinya sendiri itu?

Jurassic Park 3D

Tarikh tayangan: 30 Mei 2013

Genre: Pengembaraan, sains fiksyen

Durasi: 2 jam 7 minit

Pengarah: Steven Spielberg

Pelakon: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson dan Richard Attenborough

Sinopsis: Filem Jurassic Park 3D berkisar tentang seorang dermawan yang kaya dan sekumpulan saintis genetik telah mencipta sebuah taman tema klon dinosaur.

Keindahan taman tema itu memukau orang ramai. Bagaimanapun, keadaan bertukar menjadi hura-hara apabila sistem keselamatan taman tema tersebut dimatikan oleh penjenayah yang mahu mencuri embrio dinosaur.

Semua pagar elektrik sekitar taman tema tersebut telah ditutup dan seekor tyrannosaurus rex terlepas.

Filem itu dibuat semula menggunakkan kesan 3D dan ia bakal mengegarkan panggung apabila pelbagai kesan animasi dihasilkan.

The Hangover 3

Tarikh tayangan: 30 Mei 2013

Genre: Komedi

Durasi: 1 jam 40 minit

Pengarah: Todd Phillips

Pelakon: Bradley Cooper, Zach Galifianakis dan Ed Helms

Sinopsis: Tiada lagi parti seperti dalam filem sekuel sebelumnya, empat lelaki yang menamakan kumpulan mereka The Wolfpack hidup seperti biasa di kediaman masing-masing.

Namun, hidup mereka kembali berliku apabila seorang penjenayah yang pernah ditangkap mereka bernama Leslie Chow berjaya meloloskan diri dari penjara di Thailand.

Mereka kini mempunyai misi baharu - bukan sahaja untuk mencari Leslie bahkan mendapatkan jongkong emas bernilai jutaan ringgit yang telah disorokkan penjenayah berkenaan.

The Wolfpack bagaimanapun sebelum itu perlu menjejaki seorang rakan mereka, Alan yang telah hilang sejak dua tahun lalu, malah dikatakan dimasukkan ke sebuah hospital gila.

Bro, Nampak Motor Gua?

Tarikh tayangan: 30 Mei 2013

Genre: Aksi, komedi

Durasi: 1 jam 45 minit

Pengarah: Razif Rashid

Pelakon: Shah Rempit, Fadzil Zahari, Along Cham, Mon Ryanti dan Along Eyzendy

Sinopsis: Filem arahan Razif Rashid ini memaparkan seorang remaja bernama Epol yang mempunyai sebuah motosikal kesayangan.

Bagaimanapun satu hari, motosikal miliknya dicuri oleh dua orang penjenayah.

Epol cuba menjejaki motosikal kesayangannya itu dengan mengunakan keistimewaan deria bau terhadap motosikal itu.

Dalam masa yang sama Epol terjumpa dengan Azura yang kehilangan beg tangannya yang mengandungi alat pemacu yang penting bagi seorang peniaga kaya, Tan Sri Bakhir.

Bakhir memberikan ganjaran bernilai RM50,000 untuk Epol jika berjaya mencari pemacu berkenaan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved