Sabtu, 11 Mei 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Makan pucuk ubi dengan roti

Posted:

Makan pucuk ubi dengan roti

Makan pucuk ubi dengan roti

RENDANG pucuk ubi Mak Long Timah dijual pada harga RM8 untuk 100 gram.


SEBUT sahaja ubi kayu, pasti mereka yang pernah hidup pada zaman penjajahan Jepun di Tanah Melayu pada tahun 1940-an amat menghargai nostalgia makanan popular tersebut.

Disebabkan kesempitan hidup pada era tersebut, ubi kayu menjadi makanan utama sebagai pengganti nasi. Biarpun ada yang menganggap ubi kayu makanan golongan miskin, ia memiliki khasiat yang banyak.

Ubi kayu atau nama botaninya Manihot Esculenta Crantz ialah tumbuhan tropika dan subtropika daripada keluarga Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat manakala daunnya boleh dijadikan sayur.

Ubi kayu berasal dari bahagian tropika Amerika Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia.

Populariti ubi kayu telah mendorong sebuah syarikat bumiputera, Innova Food Industries mengkomersialkan makanan tradisional Negeri Sembilan iaitu rendang pucuk ubi bagi memenuhi permintaan penggemar makanan kampung itu.

Walaupun berlainan dari segi pembungkusan, jenama Rendang Pucuk Ubi Mak Long Timah tetap mengekalkan rasa rendang tradisi yang menyelerakan. Ia didatangkan dalam dua perisa iaitu udang dan ikan bilis.

Malah masakan rendang yang popular di Malaysia dan Indonesia ini juga telah diiktiraf oleh sisipan pelancongan CNN Go pada tahun 2011 sebagai 50 masakan terlazat di dunia. Ia sering dihidangkan ketika perayaan dan sambutan acara tertentu.

Tahan lama

PERALATAN moden digunakan bagi mempercepatkan proses memasak rendang pucuk ubi yang memakan masa selama enam jam.


Bercerita lanjut, Pengurus Operasi Innova Food, Mohd. Fadzil Mohd. Isa memberitahu, resipi rendang pucuk ubi keluaran syarikatnya itu merupakan resipi turun-temurun daripada ibunya.

"Pada mulanya kami hanya memasak rendang pucuk ubi ini untuk dimakan sendiri selain memasarkannya secara kecil-kecilan di restoran kepunyaan ibu yang terletak di pekan Kuala Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan.

"Ketika itu kami hanya meletakkan rendang pucuk ubi di dalam bekas plastik sebelum mendapat idea untuk mengkomersialkannya kira-kira setahun yang lalu.

"Untuk tujuan itu, kami tampilkan rendang pucuk ubi di dalam bungkusan yang menarik dan senang dibawa ke mana sahaja termasuklah ke luar negara. Produk ini sedia dimakan begitu sahaja," ujarnya ketika ditemui kru Jurnal di kilang memasaknya di Kampung Tembun, Jelebu.

Tambah Mohd. Fadzil, keunikan produk keluaran syarikatnya itu terletak pada pengekalan kualiti masakan rendang itu sendiri selain tahan lama. Rendang pucuk ubi itu terdapat dalam perasa pedas, sederhana pedas dan asli.

"Setakat ini, belum ada syarikat lain yang mengeluarkan produk makanan tradisional seperti ini. Untuk itu, kami mengambil inisiatif mengkomersialkan produk ini yang sememangnya sudah mempunyai penggemar.

"Dengan harga RM8 bagi 100 gram, rendang pucuk ubi ini sesuai dimakan bersama nasi, lemang, ketupat, roti dan kuih-muih. Ia juga boleh dipanaskan semula untuk mendapatkan rasa yang lebih enak.

"Proses memasak rendang pucuk ubi ini mengambil masa selama enam jam bermula dengan proses penyediaan bahan mentah, memasak, menimbang dan membungkus. Pada kebiasaannya, kami akan memasak pada hari Selasa, Rabu dan Khamis.

"Setelah siap dimasak, ia disejukkan terlebih dulu sebelum dibungkus," jelasnya yang mengusahakan produk itu bersama adik-beradiknya yang lain.

Menurut Mohd. Fadzil, setiap sukatan perlu tepat bagi mengekalkan rasa asli rendang pucuk ubi resipi ibunya yang sememangnya sudah terkenal di sekitar Jelebu.

"Apabila sebut sahaja rendang pucuk ubi Mak Long Timah, pasti ramai yang mengetahuinya. Kami menggunakan daun pucuk ubi pulut kerana rasanya yang lebih sedap berbanding daun pucuk ubi batang merah yang biasanya dijadikan ulam itu.


RENDANG pucuk ubi Mak Long Timah mula dikomersialkan pada tahun lepas.


Makanan sejuk beku

"Kami tidak menggunakan bahan pengawet dalam penyediaan produk ini, jadi kami kena pastikan rendang pucuk ubi ini benar-benar kering supaya ia tahan lama.

"Jika dahulu kami menggunakan kaedah manual dengan memasaknya menggunakan kuali dan mengacaunya seperti dodol tetapi seiring dengan perkembangan teknologi, kini kami menggunakan peralatan moden bagi membantu mempercepatkan proses memasak.

"Dalam seminggu, kami berjaya memproses sebanyak 100 kilogram (kg) daun pucuk ubi bagi menampung tempahan sebanyak 5,000 peket sebulan," ujarnya sambil memberitahu, proses memetik daun pucuk ubi sahaja mengambil masa satu hingga dua jam kerana dilakukan secara manual.

Jelasnya, bagi memastikan bekalan bahan mentah sentiasa mencukupi, mereka mengambil inisiatif dengan menanam sendiri kira-kira 5,000 pokok ubi kayu di tanah seluas 0.4 hektar di belakang rumah.

"Pasaran produk ini sangat luas. Untuk itu, kami memerlukan bekalan bahan mentah yang mencukupi.

"Selain menanamnya di belakang rumah, kami turut memperoleh bekalan daripada pengusaha ubi kayu dan peniaga di pasar-pasar tani.

"Kami juga sedang berusaha melaksanakan projek tanaman ubi kayu secara menyeluruh di kawasan sekitar Simpang Durian di Jelebu," ceritanya sambil menambah, proses memetik daun pucuk ubi dilakukan sebanyak dua kali seminggu.

Ujarnya, proses penanaman batang ubi kayu secara berbaring dilakukan bagi mendapatkan daun pucuk ubi yang lebih banyak berbanding kaedah penanaman biasa iaitu secara menegak.

Menurut Mohd. Fadzil, di samping rendang pucuk ubi, pihaknya juga dalam perancangan untuk mengkomersialkan produk lain seperti pegaga, pucuk paku dan maman.

Tambahnya, rendang pucuk ubi itu turut mendapat tempahan daripada pelajar universiti yang sedang menuntut di Britain.

"Kami akan mempelbagaikan lagi produk-produk tambah nilai yang berkaitan dengan rendang pucuk ubi ini secara berperingkat-peringkat.

"Kami sedang merancang untuk menjadikan rendang pucuk ubi ini sebagai inti untuk makanan sejuk beku selain mempelbagaikan lagi perisanya," jelasnya sambil memberitahu, terdapat 10 pengedar di seluruh negara yang memasarkan produk keluaran syarikat itu.

Sementara itu, ibunya, Fatimah Zahara Abu Hasan atau lebih dikenali dengan panggilan Mak Long Timah, 76, memberitahu resipi rendang pucuk ubi merupakan resipi turun-temurun milik keluarganya.

"Dengan ubi kayu ini, saya boleh menghasilkan bermacam-macam jenis kuih dan masakan lain seperti lepat, talam dan kerepek.

"Malah di restoran saya turut menyediakan masakan kampung seperti pucuk ubi masak lemak," ujarnya yang sudah mengusahakan restoran di pekan Kuala Klawang itu selama 31 tahun.

Tahir pemburu barangan nostalgik

Posted:

Tahir pemburu barangan nostalgik

Tahir pemburu barangan nostalgik

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


LELAKI ini mula mengumpul barangan antik sejak lebih 30 tahun lalu.


RUANG tamu rumah Ahmad Tahir Abdul Rahim, 53, di Puchong Prima, Selangor bagaikan muzium barangan terpakai. Rumah pangsa dua bilik tidur itu sarat dengan bermacam-macam barangan lama.

Sebaik sahaja melangkah masuk, lelaki yang mempunyai tiga orang anak ini terus bercerita tentang obsesnya itu.

"Semasa mula-mula berkahwin dahulu, isteri sering merungut kerana rumah ini daripada ruang tamu, dapur hingga bilik tidur, penuh dengan barangan lama.

"Dia bising sebab saya banyak habiskan duit untuk membeli barangan antik berbanding membelikan barang kemas untuknya," kata Tahir.

Setakat ini, Tahir telah membelanjakan kira-kira RM60,000 untuk hobinya itu.

"Barangan lama ini mudah mengingatkan saya kepada kenangan lalu sekali gus mendorong saya bermuhasabah tentang diri saya sekarang," jelas pesara kerajaan ini.


BEKAS tiket yang pernah digunakan konduktor bas Red Yellow Omnibus di Perak masih tersimpan elok.


Hobi

Sebagai contoh kata Tahir, lencana sekolah-sekolah di sekitar Perak yang disimpannya akan mengingatkan dia mengenai suasana persekolahan pada zaman dahulu yang berbeza daripada sekarang.

"Hobi ini akan saya teruskan hingga ke akhir hayat," katanya.

Koleksi barangan antik yang dimiliki Tahir termasuklah set televisyen, radio, kamera, rantai kunci dan lencana yang jarang-jarang diperoleh kini.

"Itu pun ada yang ditinggalkan di rumah saya di kampung kerana tidak cukup ruang di sini," katanya yang berasal dari Kuala Kangsar, Perak.

Tahir teruja menceritakan bibit permulaan dia terlibat dengan dunia barangan antik pada 30 tahun lalu.

"Sebenarnya minat itu berputik semasa sekolah menengah. Pada masa itu, saya suka mengumpul lencana, baju sekolah, tanda nama dan topi.

"Minat itu kemudian beralih kepada peralatan elektrik, produk makanan, minuman serta aksesori dapur," terangnya.

Tetapi Tahir bersyukur hobinya itu membolehkan dia meraih pendapatan sampingan yang agak lumayan menerusi penjualan barangan lama itu secara dalam talian.


KOLEKSI lencana sekolah mengimbau zaman remaja.


Dikejar anjing

"Syukurlah jualan melalui medium online boleh mencecah ratusan malah ribuan ringgit sebulan.

"Setakat ini, barangan termahal yang dijual ialah seterika arang iaitu pada harga RM1,500 tahun lepas," ujarnya.

Tambahnya, hasil jualannya pernah mencecah ribuan ringgit dalam dalam tempoh kurang seminggu.

Tahir berkata, kebanyakan barangan lama tersebut adalah hasil pemberian keluarga, saudara-mara dan rakan-rakan.

"Ada juga yang dibeli di pasar-pasar yang menjual barangan antik di sekitar Ipoh, Perak dan Shah Alam, Selangor. Lokasi lain ialah di kedai-kedai menjual barang-barang lama.

"Kebanyakan orang tidak tahu nilai barangan ini malah menganggapnya seperti sampah," ujarnya.

Tahir tidak dapat melupakan pengalaman dikejar sekawan anjing semasa dia asyik mencari barangan kegilaannya itu di kawasan bekas lombong di Kampar, Perak.

"Mujurlah pada masa itu saya sempat masuk ke sebuah rumah milik seorang lelaki Cina. Dia kemudian bertindak menghalau haiwan itu, kalau tak, tak tahulah apa yang terjadi," katanya ketawa.

Semasa mencari barangan lama itu juga Tahir dapat bertemu kembali rakan-rakan sekolah yang sudah lama terputus hubungan.

Kenderaan jenis Perodua Viva pula menjadi pengangkutan utama Tahir untuk membawa barangan tersebut. Kalau barangan itu bersaiz besar, van atau lori akan digunakan.

"Kebanyakan barangan itu diletakkan di rumah kampung saya di Kampung Kati, Kuala Kangsar.

"Walaupun rumah itu tiada penghuni, saya akan pulang sebulan sekali untuk membersihkannya," jelasnya.

Pulau larangan bagi lelaki

Posted:

Pulau larangan bagi lelaki

Pulau larangan bagi lelaki

Pulau Arezou di Iran satu-satunya pulau di dunia yang khusus untuk kaum wanita.


WANITA Iran tetap diwajibkan untuk memakai purdah walaupun mandi di pantai. - Gambar hiasan


IRAN lebih dikenali kerana kontroversi program nuklearnya walaupun Presiden Ahmadinejad telah berkali-kali menafikan tuduhan Amerika Syarikat itu.

Ia juga popular dengan dua ikon bandar lama iaitu Shiraz dan Isfahan.

Bandar Shiraz yang seluas 339 kilometer persegi tersohor dengan seni bina bersejarah, antaranya, Makam Ali Hamzein, Kubu Karem Khan dan pusara penyair Hafeiz.

Isfahan pula yang mendapat jolokan 'Separuh Daripada Dunia' menonjol dengan kehebatan arkitekturnya seperti Dataran Imam, Istana Ali Gapu, Istana Chahel-Sotoon dan Masjid Jamek Isfahan.

Dataran Imam yang didirikan pada tahun 1602 merupakan dataran kedua terbesar di dunia selepas Dataran Tiananmen di China.

Walaupun begitu, tidak ramai yang menyedari Iran juga memiliki keunikan budaya apabila kerajaannya mewartakan sebuah pulau iaitu Pulau Arezou sebagai tempat khusus untuk wanita melakukan aktiviti air pada tahun 2007.

INISIATIF negara yang berjiran dengan Iraq ini sewajarnya mendapat pujian dan contoh kepada negara lain.


Air masin

Ini sekali gus memberi peluang kepada kaum Hawa untuk bersantai, beriadah dan bermain ski. Idea berkenaan muncul berikutan wanita Iran sukar untuk mandi-manda di laut walaupun memakai pakaian mandi yang menutup aurat.

Idea itu disokong sepenuhnya oleh Pemimpin Agung Iran, Ayatullah Ali Khamenei. Sebelum ini, terdapat beberapa taman awam di sekitar Iran yang dibina khusus untuk wanita.

Selain itu, Pulau Kish yang terletak bersebelahan Pulau Arezou turut dikhususkan untuk golongan tersebut. Pulau Kish terkenal sebagai lokasi eksklusif untuk aktiviti beli-belah, penginapan hotel mewah dan taman laut.

Pulau Arezou yang bermaksud harapan, terletak di Tasik Oroumiyeh yang memiliki 100 buah pulau. Tasik Oroumiyeh ialah tasik terbesar di Asia Barat dan telah diwartakan sebagai Taman Negara oleh Teheran.

Tiada hidupan akuatik di dalam tasik yang bersempadan dengan Turki itu berikutan tahap kemasinan airnya yang terlalu tinggi.

Tasik ini juga semakin mengecil kerana faktor ketidakstabilan cuaca dunia.


WANITA Iran juga terdedah dengan arus pemodenan semasa.


Kemudahan yang disediakan di Pulau Arezou cukup lengkap meliputi pengangkutan, restoran dan klinik dengan semua kakitangannya adalah wanita.

"Pulau Arezou akan dijadikan pulau khas untuk wanita," kata pegawai wilayah Azerbaijan Barat, yang hanya dikenali sebagai Aghai kepada akhbar Teheran Emrouz.

Menurutnya, tiada lelaki di pulau itu dan ia merupakan tempat pertama seumpamanya di negara ini dan mungkin juga di dunia.

"Ia diharap akan meningkatkan sektor pelancongan di kawasan itu yang sememangnya terkenal dengan kepelbagaian flora dan fauna. Selain itu, ini menunjukkan penghargaan Iran terhadap kaum wanita," katanya.

Ujarnya lagi, inisiatif pulau bebas lelaki itu tidak bertentangan dengan undang-undang syariah negara itu.

"Malah, pemimpin negara sendiri bersetuju dan majoriti rakyat menyokongnya," tambah lelaki itu.

Di bawah Kod Islam Iran, pendedahan aurat wanita kepada lelaki bukan muhrim dilarang sama sekali.

Kemudahan kios turut disediakan di Pulau Arezou dengan pengunjung wanita yang ingin memesan air minuman bersantai di kerusi di tepi pantai. Mereka juga bebas membuka tudung dan jubah mereka.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Nenek maut ditinju cucu sendiri

Posted:

Nenek maut ditinju cucu sendiri

Nenek maut ditinju cucu sendiri

Oleh YATIMIN ABDULLAH
berita@ksomo.com.my


MAYAT Che Minah (gambar kecil) dibawa menggunakan jip polis di Tumpat semalam.


TUMPAT – Seorang warga emas berusia 84 tahun maut dalam keadaan menyayat hati selepas ditumbuk beberapa kali di bahagian muka oleh cucunya di Kampung Pasir Pekan Hilir dekat sini semalam.

Mangsa, Che Minah Che Hassan, yang sudah uzur meninggal dunia selepas cedera parah akibat dibelasah suspek berusia 35 tahun itu.

Lelaki terbabit turut bertindak ganas dengan menumbuk bertubi-tubi ibu kandungnya, Che Rahmah Che Will, 61, sehingga cedera dan terpaksa dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), Kota Bharu.

Difahamkan, suspek 'naik angin' secara tiba-tiba lalu menyerang nenek serta ibunya di dalam rumah mereka dalam kejadian kira-kira pukul 6.45 pagi itu.

Menurut menantu mangsa, Mohd. Ghani Zakaria, 46, dia menyedari kejadian tersebut selepas mendengar jeritan suspek yang tinggal bersebelahan rumahnya.

"Ketika itu saya sedang bersiap untuk ke tempat kerja. Apabila mendengar jeritan itu saya terus bergegas ke rumah mereka.

"Bagaimanapun, suspek yang dalam keadaan berang menghalang saya masuk. Ketika itu saya ternampak ibu mertua saya terbaring kaku manakala Che Rahmah duduk dengan mukanya cedera," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Menurut Mohd. Ghani, dia kemudian terus menghubungi pihak polis yang bertindak menahan anak saudaranya itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tumpat, pemangku Superintendan Zaharudin Rasip berkata, suspek sebelum ini pernah dirawat sebagai pesakit mental di Hospital Bahagia Tanjong Rambutan, Perak dan Wad Psikiatri HPRZ II.

"Suspek baru sahaja selesai menjalani rawatan mental di hospital tersebut sejak dua tahun lalu.

"Dia kini ditahan dan siasatan lanjut sedang dijalankan bagi mengenal pasti punca dia mengamuk," katanya ketika ditemui di sini.

Ujarnya, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan membunuh dan Seksyen 325 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan.

10 pemenang peraduan Warkah Buat Ibu 2 dipilih

Posted:

10 pemenang peraduan Warkah Buat Ibu 2 dipilih

10 pemenang peraduan Warkah Buat Ibu 2 dipilih

Oleh Sahlizah Mohamed
dan Izyan Liyana Mohd. Darif
berita@kosmo.com.my


KATHERINE (barisan kedua tengah) bersama Lokman (barisan belakang tengah) bergambar bersama para pemenang peraduan Warkah Buat Ibu 2 anjuran Resorts World Genting
di Awana Kijal Terengganu, Kemaman malam tadi.


Kemaman – Seramai 10 pemenang bertuah telah dipilih sebagai pemenang peraduan Warkah Buat Ibu 2 anjuran Resorts World Genting (RWG) dengan kerjasama akhbar Kosmo!.

Dengan kemenangan itu, peserta bersama ibu dan dua ahli keluarga masing-masing dibawa menikmati percutian selama tiga hari dua malam di Resorts World Kijal, di sini semalam.

Peraduan yang dianjurkan buat kali kedua ini bermula pada 1 April hingga 2 Mei lalu.

Peserta dikehendaki menghantar dan memuat naik warkah kreatif di Facebook RWG mengikut lima tema yang ditetapkan tidak melebihi 200 patah perkataan.

Menurut Naib Presiden Perhubungan Awam dan Komunikasi RWG, Katherine Chew, pihaknya telah menerima lebih 250 penyertaan dan pemenang telah dipilih berdasarkan kreativiti dan undian yang tertinggi di Facebook RWG.

"Sambutan pada kali ini sangat menggalakkan. Kami bukan sahaja menerima penyertaan daripada golongan muda, tetapi juga mereka yang berusia 59 tahun.

"Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada akhbar Kosmo! yang sentiasa membantu mempromosikan peraduan dan resort kami," katanya ketika ditemui selepas majlis penyampaian hadiah.

Dalam pada itu, majlis turut menyaksikan tempat pertama dimenangi oleh Shamsul Mustaffa Mohd. Kamal, 55, manakala tempat kedua, Siti Nurulhidayah Zainal, 25, dan ketiga menjadi milik Tan Liong Hong, 18.

Foo Wei Ling, 32, pula memenangi Anugerah Pilihan Ramai Warkah Buat Ibu 2 dengan undian melebihi 4,000.

Turut hadir pada majlis itu ialah Penolong Pengarang 2 Kosmo!, Lokman Othman dan Pengurus Besar Resorts World Kijal, Noorazzudin Omar.

20 rumah hangus

Posted:

20 rumah hangus

20 rumah hangus

Oleh NUR AISHAH AMIN
Berita@kosmo.com.my

BEBERAPA anggota bomba berusaha memadamkan kebakaran di Cheras semalam.


KUALA LUMPUR - Sebanyak 20 buah rumah musnah dalam kebakaran di Taman Ikan Emas, Cheras di sini kira-kira pukul 2.15 petang semalam.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Balai Tun Razak, Abdul Rahman Abu Hassan berkata, kebakaran melibatkan 16 buah rumah berpenghuni dan empat buah rumah kosong.

Dalam kejadian itu, dua anggota bomba iaitu Sueb Abd. Halim, 29, cedera selepas terkena percikan air panas ketika memadam kebakaran manakala Mike Anak Keliang, 21, pengsan.

Kedua-duanya dikejarkan ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia di sini untuk rawatan lanjut.

"Panggilan mengenai kebakaran itu diterima kira-kira pukul 2.34 petang dan tujuh buah jentera bomba dihantar ke lokasi kebakaran," katanya di sini semalam.

Menurut Abdul Rahman, bomba berjaya memadamkan kebakaran pada pukul 3 petang.

Katanya, kebakaran dipercayai bermula dari sebuah rumah kosong sebelum merebak dengan pantas ke beberapa buah rumah yang berdekatan," katanya.

Sementara itu, seorang penduduk, Rohani Adnan, 58, berkata, dia panik melihat api sedang marak ketika sampai di rumahnya semasa pulang dari kedai.

"Bagaimanapun, saya bersyukur kerana rumah saya terselamat dalam kebakaran itu," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Gerhana matahari separa di utara Australia

Posted:

Gerhana matahari separa di utara Australia

Gerhana matahari separa di utara Australia

KOMBINASI gambar menunjukkan fenomena gerhana matahari separa yang dilihat di Balai Cerap Sydney di Sydney semalam.


SYDNEY - Sejumlah peminat astronomi berkunjung ke utara Australia untuk menyaksikan fenomena gerhana matahari separa semalam.

Fenomena itu berlaku apabila bulan bergerak di antara bumi dan matahari.

Sebelum ini, gerhana penuh dapat dilihat di utara Australia pada November tahun lalu menyebabkan pemandangan menjadi gelap selama dua minit.

Bagaimanapun, gerhana matahari separa itu menyebabkan bulan hanya melindungi 97 peratus matahari.

Gerhana separa itu juga dapat dilihat di beberapa bahagian di Australia, Indonesia, New Zealand dan Pasifik Selatan.

Seorang ahli astronomi Amerika Syarikat, Jay Pasachoff sanggup datang ke Australia untuk menyaksikan fenomena gerhana matahari itu. Ia merupakan gerhana matahari kali ke-57 yang pernah dilihatnya.

Dia memandu ke sebuah bukit kecil di Outback yang terletak kira-kira 100 kilometer ke utara bandar Tennant Creek.

Pasachoff dan 100 orang lagi peminat amatur astronomi merakamkan fenomena itu dengan menggunakan kamera. - Agensi

Radiator ISS didapati bocor

Posted:

Radiator ISS didapati bocor

Radiator ISS didapati bocor


GAMBAR fail menunjukkan Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa yang dirakamkan pada 23 Mei 2011.


WASHINGTON – Sebuah radiator di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) didapati bocor selepas gas ammonia keluar dari stesen itu.

Gas ammonia itu berjaya dikesan oleh enam angkasawan yang berada di dalam ISS. Komander ISS, Chris Hadfield dari Kanada menghantar kenyataan di Twitter dengan menyatakan bahawa masalah tersebut adalah serius.

Radiator yang bocor itu digunakan untuk menyejukkan sistem tenaga ISS.

Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) milik Amerika Syarikat menyatakan, kebocoran itu tidak mendatangkan bahaya kepada angkasawan.

Agensi berita Rusia, Interfax yang

memetik sumber-sumber industri angkasa lepas menyatakan, angkasawan NASA, Tom Mashburn dan Chris Cassidy mungkin akan keluar dari ISS untuk mencari punca yang menyebabkan kebocoran itu. – Agensi

Air masin bandar Epecuen surut

Posted:

Air masin bandar Epecuen surut

Air masin bandar Epecuen surut

DERETAN runtuhan bangunan yang terdapat di Epecuen yang dirakamkan pada 7 Mei lalu.


BUENOS AIRES, Argentina - Bandar peranginan Epecuen di negara ini yang dibanjiri dengan air masin selama suku abad kini kembali menjadi daya tarikan pelancong.

Ia menjadi daya tarikan pelancong selepas air yang memenuhi bandar itu kembali surut.

Bandar itu dipenuhi dengan air masin selepas berlaku ribut yang membawa hujan lebat pada 10 November 1985.

Air masin itu membanjiri bandar ini selepas ia melimpah dari sebuah tasik akibat hujan lebat.

Ketika ribut itu berlaku, orang ramai melarikan diri dan dalam tempoh beberapa hari sahaja, rumah-rumah mereka ditenggelami air masin yang setinggi hampir 10 meter.

Sebelum ribut itu berlaku, Epecuen dikunjungi seramai 20,000 orang bagi setiap musim percutian untuk mandi air masin dan menggunakan kemudahan spa.

Tasik di bandar ini mempunyai garam 10 kali ganda daripada lautan menyebabkan badan para pelancong akan terapung sama seperti di Laut Mati di Asia Barat.

Perjalanan dengan menggunakan kereta ke Epecuen dari bandar raya Buenos Aires memakan masa selama enam jam dengan melalui jalan di kawasan luar bandar sejauh 550 kilometer.

Para pelancong kini datang untuk melihat kenderaan, perabot dan rumah yang sebelum ini ditenggelami air masin di bandar itu.- Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rosberg terpantas di Sepanyol

Posted:

Rosberg terpantas di Sepanyol

Rosberg terpantas di Sepanyol

11/05/2013 9:56pm

BARCELONA - Pemandu pasukan Mercedes, Nico Rosberg menyambar petak depan selepas mencatat masa terpantas pada sesi kelayakan Grand Prix Formula Satu Sepanyol sebentar tadi.

Pemandu Jerman berusia 27 tahun itu mencatatkan masa satu minit 20.718 saat mengatasi rakan sepasukan Lewis Hamilton dengan catatan 1:20.972s.

Sementara itu, pemandu pasukan Red Bull, Sebastian Vettel menduduki tempat ketiga mengatasi pemandu daripada pasukan Lotus, Kimi Raikkonen di tempat keempat. - AFP

Ulang tahun ke-67 UMNO dirai penuh kesyukuran

Posted:

Ulang tahun ke-67 UMNO dirai penuh kesyukuran

Ulang tahun ke-67 UMNO dirai penuh kesyukuran

11/05/2013 9:03pm

KUALA LUMPUR - Seminggu selepas kemenangan Barisan Nasional (BN) membentuk kerajaan selepas pilihan raya umum Ahad lepas, sambutan ulang tahun ke-67 UMNO diadakan dengan penuh kesyukuran di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) malam ini.

Majlis itu dimulakan dengan solat Maghrib di Surau Ar-Rahman, PWTC, kemudian diikuti bacaan surah Yasin, tahlil, doa kesyukuran serta solat Isyak.

Majlis bertemakan 67 Tahun Menepati Janji itu dihadiri para pemimpin tertinggi UMNO termasuk Presidennya Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib berbaju Melayu biru, diiringi anak beliau Norashman Razak.

Turut hadir bekas perdana menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Naib-Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal serta Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Ketua Penerangan, Datuk Ahmad Maslan.

Majlis itu turut dihadiri kira-kira 2,500 orang termasuk anggota UMNO.

Selepas itu, upacara menaikkan bendera UMNO Sang Saka Bangsa serta nyanyian lagu UMNO Bersatu Bersetia Berkhidmat disempurnakan di Dewan Merdeka PWTC sebelum Najib menyampaikan amanatnya. - Bernama

Tiada virus H7N9 dikesan dalam negara sehingga kini

Posted:

Tiada virus H7N9 dikesan dalam negara sehingga kini

Tiada virus H7N9 dikesan dalam negara sehingga kini

11/05/2013 8:40pm

KUALA LUMPUR - Tiada virus selesema burung H7N9 di kesan pada unggas hidup di negara ini setakat ini, kata Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Dr. Abdul Aziz Jamaluddin.

Beliau berkata jabatan itu telah menjalankan program pemantauan terhadap unggas hidup dan sehingga kini 41,882 haiwan daripada spesies burung dan ayam diperiksa.

Hasil pemeriksaan itu mendapati unggas hidup di negara ini bebas daripada virus H7N9, katanya sambil memberitahu bahawa program pemantauan akan perluas untuk meliputi lebih banyak kawasan sehingga akhir tahun ini.

Abdul Aziz dalam kenyataan hari ini berkata program pemantauan itu dijalankan di pelbagai lokasi yang menempatkan unggas hidup, antaranya ladang dan kawasan ternakan ayam dan itik, taman burung, kawasan persinggahan burung liar, pasar basah, kedai ternakan haiwan serta pintu masuk sepanjang sempadan Malaysia-Thailand dan Malaysia-Indonesia.

Beliau berkata, jabatan itu juga telah memaklumkan secara rasmi kepada Persekutuan Persatuan Ladang Ternakan Malaysia berhubung tindakan kerajaan menghentikan sementara import hasil ternakan dari China.

Malaysia telah mengenakan larangan sementara sejak 23 April lepas ke atas semua import ayam dari China selepas satu kes H7N9 dilaporkan di wilayah Shandong.

Beliau berkata, jabatan juga menggantung sementara import unggas hiduptemasuk ayam dari semua rantau Asia, Afrika Selatan dan Mexico sejak 15 April lepas. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Episod cinta, kontroversi dan kemasyhuran

Posted:

Episod cinta, kontroversi dan kemasyhuran

Episod cinta, kontroversi dan kemasyhuran

BINTANG remaja sensasi Hollywood, Selena Gomez pernah dikecam hebat gara-gara mengecat seekor kuda dengan warna merah jambu untuk penggambaran klip video single, Love You Like A Love Song dua tahun lalu.

Kemudian, kisah cintanya dengan ikon global kelahiran Kanada, Justin Bieber memonopoli keseluruhan kariernya dan menutup segala khilaf terdahulu.

Tahun ini, menerusi single terbaharunya yang berjudul Come & Get It, Selena, 20, memberikan tamparan hebat kepada masyarakat beragama Hindu. Semuanya gara-gara dia memakai bindi sebagai aksesori pada dahinya ketika membuat persembahan.

Situasi yang mencetuskan kemarahan itu disuarakan oleh wakil Persatuan Vedanta (kuil Hindu) California Selatan, Douglas Overton Blue yang menyifatkan tindakan Selena itu sebagai tidak sopan dan tidak menghormati agama tersebut.

Biarpun pemakaian bindi melambangkan metafora dan makna yang mendalam, kata Douglas , bindi sebenarnya dipakai oleh wanita yang telah berkahwin sebagai simbol mengagungkan suaminya seumpama dewa.

Selena bagaimanapun tidak mengendahkan teguran itu dan telah memakai aksesori itu sebanyak empat kali iaitu ketika membuat persembahan iaitu di pentas MTV Movie Awards 2013 dan Dancing with the Stars selain ketika muncul dalam program bual bicara Late Show with David Letterman dan Ellen DeGeneres Show hujung bulan April lalu.

Dia bagaimanapun ada pandangan tersendiri tentang isu tersebut.

"Saya fikir lagu ini mempunyai elemen Hindu, sangat etnik dan saya mahu menterjemahkannya dengan cara saya sendiri. Saya turut belajar mengenai cakra, bindi dan budaya masyarakat tersebut. Ia adalah menakjubkan!" tegas Selena.

Drama cinta

Berbanding kontroversi tersebut yang dianggap Selena sekadar rencah dunia seni dan hanya dipandang sebelah mata, episod cintanya bersama pelantun lagu As Long As You Love Me, Justin Bieber menjadi fokus umum.

SELENA mengakui dia bukan pelajar popular ketika di zaman persekolahan.


Bibit cinta antara Selena dan Justin bermula awal tahun 2011 apabila kedua-duanya hadir bersama ketika parti Vanity Fair Oscar.

Cukup dua tahun bersama, mereka putus dan membawa haluan masing-masing. Belum pun cukup sebulan berpisah, ikon pasangan remaja itu kembali bersatu menerusi pertemuan romantik di Los Angeles memutuskan kembali hubungan cinta mereka pada bulan Januari.

Pada penghujung April lalu Selena dan Justin dilaporkan kembali bersatu menerusi bantuan seorang paderi merangkap teman rapat Justin iaitu Judah Smith di Oslo, Norway.

Terlampau banyak drama dan gelora luar biasa yang melanda hubungan Selena dan Justin dalam usia yang masih muda adalah satu petanda bahawa mereka tidak sepatutnya ditakdirkan bersama.

Menyentuh tentang sejauh manakah perasaan dirinya terhadap Justin, ujar Selena, ia tiada bandingan.

"Saya cintakan Justin. Apabila kali pertama bertemunya saya merasakan dia seorang jejaka yang baik. Dia juga seorang yang romantik!" jelas Selena.

Pelbagai perspektif timbul rentetan daripada jalinan semula cinta Selena dan Justin.

Ada yang menyifatkan Selena kesunyian selepas perpisahannya dengan Justin. Malah, terdapat juga spekulasi ia adalah hasil nasihat daripada Judah Smith.

Tak popular

Berkongsi cerita mengenai populariti yang diraih sejak pertama kali membintangi siri kanak-kanak Barnie & Friends pada tahun 2001, kata Selena dia asalnya bukan seorang pelajar yang popular di sekolah.

BERCINTA, putus dan kini cinta kembali bertaut. Perjalanan cinta Selena dan Justin meraih perhatian dunia.


"Saya tidak pernah merasai erti populariti ketika di sekolah. Saya ada dua orang kawan baik tapi masa saya kebanyakannya dihabiskan dengan membuat kerja sekolah.

"Zaman persekolahan adalah waktu paling aneh dalam hidup saya. Tidak pernah sekali pun saya merasa yakin apabila menjejakkan kaki ke sekolah.

"Bagaimanapun, tiada seorang pun yang berani membuli saya kerana sepupu saya merupakan ketua pasukan sorak," katanya yang pernah menyimpan perasaan cinta terhadap seorang pelajar lelaki di sekolahnya.

Menyentuh tentang dirinya yang berkecimpung dalam industri hiburan di Hollywood, ternyata tidak mudah buat dirinya untuk berhadapan dengan pancaroba dunia penuh glamor itu.

Bagi dirinya, walau ramai individu sekeliling yang cuba menjatuhkannya, pengalaman mengajar erti hidup.

"Banyak penolakan dalam industri ini dan ia sangat sukar. Kadangkala rasa sangat penat melawan halangan tapi apabila kita melakukan perkara yang disukai, semuanya menjadi senang.

"Saya bernasib baik kerana mendapat banyak sokongan daripada keluarga dan kawan-kawan. Saya dikurniakan kesihatan, keluarga penyayang dan peminat yang menyokong saya.

"Pastinya saya akan terus positif," tambah anak kepada pasangan Amanda Cornett dan Ricardo Gomez itu.

Emma nafi rampas kekasih Uqasha

Posted:

Emma nafi rampas kekasih Uqasha

Emma nafi rampas kekasih Uqasha

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN dan IZRINDA BADROLHISHAM

UQASHA mengakui pernah rapat dengan Emma ketika zaman kanak-kanak.


EKORAN gosip yang diterbitkan oleh sebuah akhbar tempatan pada hujung minggu lalu yang mendakwa pelakon muda Emma Maembong dan Uqasha Senrose tidak bertegur sapa, kedua-dua pelakon itu tampil memberikan respons.

Emma turut menjawab dakwaan dia dikatakan dia merampas kekasih Uqasha.

Sementara itu, Uqasha turut tampil memberikan penjelasan berhubung isu tersebut.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Emma Maembong dan Uqasha Senrose yang dihubungi menerusi telefon baru-baru ini.

Kosmo!: Emma dikatakan bermasam muka dengan pelakon Uqasha Senrose gara-gara Emma didakwa telah merampas teman lelaki Uqasha? Benarkah dakwaan itu?

EMMA: Saya tidak tahu bagaimana kisah itu boleh timbul kerana kami berkawan sejak saya belum bergelar artis lagi. Kalau berjumpa pun, kami akan bertegur sapa tetapi sejak kebelakangan ini masing-masing sibuk jadi tidak sempat untuk berhubung. Kami baik-baik saja.

Benarkah Emma merampas kekasih Uqasha?

Tidak benar sama sekali. Saya berkenalan dengan lelaki itu (dikenali dengan nama Ally) selepas Uqasha dan Ally berpisah selama empat bulan. Apabila saya mendapat tahu bahawa Ally pernah bercinta dengan Uqasha, saya memberikan peluang kepada Ally untuk kembali kepada Uqasha tetapi dia sendiri yang pilih saya. Saya tidak pasti kenapa Ally dan Uqasha putus cinta.

EMMA mengakui pernah menjalinkan hubungan cinta dengan bekas kekasih Uqasha yang dikenali dengan nama Ally.


Adakah benar Emma mengelak daripada berjumpa dengan Uqasha?

Tidak. Sebaliknya, saya cuba mengelak daripada berjumpa Ally apabila mendapat tahu bahawa mereka pernah bercinta.

Adakah Emma dan Uqasha merupakan sepupu?

Sudah terang lagi bersuluh, tidak (ketawa). Kami tiada pertalian darah dan tiada kena-mengena. Uqasha dari Kelantan dan saya pula keturunan dari Terengganu. Saya tergelak setiap kali orang cakap kami adalah sepupu.

Bagaimanakah pula dengan kehidupan Emma sekarang?

Buat masa sekarang saya hanya fokuskan kerjaya saja, tidak mahu ambil tahu soal cinta. Saya ingin berehat daripada memikirkan tentang komitmen.

Apakah perkembangan terkini karier Emma pula?

Saya baru selesai penggambaran filem Werewolf dari Bangladesh arahan Mamat Khalid dan akan membintangi beberapa buah drama. Selain itu, drama 13 episod saya berjudul Kampung Girl dan Tiga Nenek Tiga Dara masih menantikan untuk disiarkan di televisyen.

Lia enggan jadi DJ bogel

Posted:

Lia enggan jadi DJ bogel

Lia enggan jadi DJ bogel

LIA sudah lima kali ditawarkan berbogel.


MENCEBURKAN diri sebagai deejay (DJ) merupakan sesuatu lumrah bagi artis Indonesia seperti yang telah dilakukan oleh Maia Estianty, Julia Perez, dan Jenny Cortez.

Mengikuti jejak langkah mereka ialah model seksi terkenal, Apriliana atau nama ringkasnya, Lia

Namun kebelakangan ini, profesion DJ di Indonesia telah dicemari budaya porno apabila ada sesetengah daripada mereka tampil mendedahkan bahagian atas tubuh, malah ada yang bogel demi bayaran lumayan.

Lia yang sudah dua tahun ternyata memprotes budaya tersebut. Katanya: "Bagi saya, budaya bogel dan separuh bogel itu mencemari profesion DJ di Indonesia. Kalau sudah berbakat sebagai DJ, kenapa sampai harus berbogel?"

Model berketinggian 173 sentimeter (cm) itu turut mengakui dia sudah menolak lima tawaran untuk melakukan tugasan DJ sambil berbogel.

Tambah Lia: "Saya pernah lima kali ditawarkan jadi DJ bogel di parti-parti persendirian. Bayarannya memang sangat lumayan. Namun, aku tolak kesemua tawaran itu sebab aku DJ profesional."

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved