Khamis, 25 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Hak kebebasan alat politik moden

Posted:

Hak kebebasan alat politik moden

Hak kebebasan alat politik moden

PERANCIS bakal menjadi negara ke-14 yang meluluskan usul perkahwinan sejenis. Undian dalam kalangan Ahli Parlimen dewan rendah negara itu menyaksikan sebanyak 331 undi bersetuju meluluskan usul tersebut mengenepikan baki 225 undi yang menentang.

Kini, usul itu hanya tinggal untuk ditandatangani Presiden Perancis, Francois Hollande bagi menjadikannya sebagai undang-undang rasmi negara itu.

Seperti mana United Kingdom (UK), Perancis juga antara negara Eropah yang dihambat kontroversi kelulusan perkahwinan sejenis.

Keterbukaan Perancis untuk menegakkan kesamarataan ternyata tidak mendapat sokongan semua rakyatnya. Sejak minggu lalu, satu demi satu demonstrasi dan protes diadakan oleh ribuan rakyat Perancis, malah ada antaranya yang bertukar ganas.

Mereka membawa pelbagai sepanduk mengutuk Hollande dan Ahli Parlimen negara itu yang tidak dapat membezakan kesamarataan dan nilai moral.

"Hak asasi sememangnya penting. Tetapi biarlah ia bertamadun, berasaskan nilai moral dan tidak melanggar batas agama. Kalau semua hak asasi perlu kita benarkan, kenapa kita tidak benarkan orang berjalan bogel di khalayak atau menghalalkan seseorang menerima rasuah. Jawapannya, kerana ia melanggar nilai moral!" tegas seorang peserta demonstrasi.

Peserta lain pula duduk di jalanan sambil memasang lilin dan melaungkan perkataan seperti maruah, keamanan, cinta dan nilai keluarga.

Apa yang pasti, walaupun keputusan Hollande telah memecahkan Perancis kepada dua bahagian iaitu pro-LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) dan anti-LGBT, namun menariknya peserta demonstrasi di jalanan yang menentang LGBT datang daripada pelbagai latar belakang.

Sebuah akhbar Jerman, Frankfurter Allgemeine Zeitung melaporkan, kota Paris dipenuhi orang Katolik, Islam dan Yahudi, malah menariknya penentang LGBT di jalanan kebanyakannya terdiri daripada anak-anak muda.

"Mungkinkah kami telah memilih pemimpin-pemimpin yang salah? Pemimpin yang kini membawa kami kepada kehancuran institusi kekeluargaan, nilai moral dan agama," ujar seorang peserta demonstrasi, Francois Naudin.

Di sebalik usul membenarkan perkahwinan sejenis itu, pemerhati politik melihat ia sebenarnya salah satu usaha presiden daripada Parti Sosialis itu untuk mengalih perhatian rakyat negara berkenaan daripada krisis kewangan yang dihadapi.

Kemelut di United Kingdom

Perdebatan isu perkahwinan sejenis juga hangat dibahaskan dalam kalangan Ahli Parlimen UK. Perdana Menteri Britain, David Cameron dari Parti Konservatif cuba mengubah prinsip parti itu dengan menyokong usul perkahwinan sejenis.

Pada Februari tahun lalu, persidangan antara Ahli Parlimen negara itu bagi mengundi usul perkahwinan sejenis menyaksikan perpecahan mengejutkan dalam Parti Konservatif. Cameron yang menyokong usul itu tewas apabila ditentang 134 ahli partinya.


PIHAK polis cuba mengekang kemaraan kumpulan penentang yang menolak keras kelulusan perkahwinan sejenis di Perancis.


"Saya menyokong perkahwinan sejenis kerana saya seorang konservatif," ujar Cameron dalam ucapannya pada April 2012.

Menyedari penerimaan sesetengah masyarakat terhadap golongan homoseksual, Cameron secara perlahan-lahan memainkan isu LGBT dan hak manusia dalam agenda politiknya.

Difahamkan, usul itu dibentuk tanpa mengambil kira isu moral, tetapi lebih kepada kepentingan politik atau secara spesifik kepada Parti Konservatif dan Cameron secara peribadi.

Seorang ahli Parti Konservatif, Gerald Howarth bagaimanapun membantah keputusan Cameron sambil menegaskan: "Saya percaya perkahwinan hanya boleh berlaku antara lelaki dan perempuan. Usul ini memang salah dan ia telah memecahkan kepercayaan dalaman ahli parti."

Debat perkahwinan sejenis dikatakan percubaan Cameron bagi memodenkan Parti Konservatif. Bagaimanapun, ramai ahli parti itu telah memberi amaran kepada Cameron agar tidak melemahkan pucuk kepimpinan dengan mengetengahkan isu perkahwinan sejenis.

Kuasa Obama

Sementara itu, di Amerika Syarikat (AS), hak perkahwinan (termasuk perkahwinan sejenis) diletakkan di bawah kuasa negeri masing-masing.

Pada bulan November lalu, Washington, Maryland dan Maine menyertai New Hampshire, Iowa, Connecticut, Massachusetts, New York dan Vermont membenarkan perkahwinan sejenis. Baru-baru ini Rhode Island juga dilaporkan telah meluluskan undang-undang tersebut.

Malah, Presiden AS, Barack Obama dalam satu ucapannya pada Mei 2012 secara terbuka menyatakan sokongan bahawa pasangan sejenis sewajarnya diberi peluang untuk berkahwin.

Bagaimanapun, beberapa media seperti The Associated Press melaporkan, kenyataan Obama itu dilihat sebagai satu 'resipi' untuk memanjangkan penggal kepimpinannya memandangkan pemilihan Presiden AS diadakan pada penghujung tahun tersebut.

Strategi itu terbukti menjadi apabila pengurus kempen Obama, Jim Messina memberitahu, beberapa minggu selepas Obama membuat kenyataan tersebut kaji selidik pendapat orang awam mendapati sokongan terhadap presiden berkenaan melonjak daripada 37 peratus kepada 57 peratus.

"Ia sangat membantu," akui Jim kepada media Bloomberg's Washington.

Apa yang pasti dalam keterbukaan rakyat AS, hakikatnya masih ramai rakyatnya yang percaya sebuah institusi keluarga sejati hanya mampu dibina melalui hubungan lelaki dan wanita yang kemudian berkembang dengan zuriat masing-masing.

Sehingga kini, sebahagian besar pemimpin Parti Republikan masih menentang sokongan yang diberikan Obama ke atas perkahwinan sejenis.

Situasi Malaysia

Walaupun sehingga kini 14 negara Barat termasuk New Zealand dan Afrika Selatan telah meluluskan undang-undang perkahwinan sejenis, ternyata negara-negara lain masih kekal menentang perkahwinan sejenis.


KUMPULAN penentang perkahwinan sejenis di AS membawa sepanduk tertulis anak-anak yang baik bersama ibu dan bapanya.


Malah, di sebalik kemodenan dan kebangkitan negara-negara Asia seperti Singapura, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan, tidak ada negara Asia yang berani meluluskan undang-undang itu.

Di Malaysia, sejak beberapa tahun lalu muncul beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mula memperjuangkan LGBT atas nama hak asasi manusia.

Kejayaan pemimpin politik Barat mendapat kuasa menerusi perjuangan hak asasi terutamanya LGBT menyebabkan beberapa parti politik di Malaysia juga cuba menggunakan modus operandi yang sama.

Beberapa pemimpin politik bukan sahajanya menyatakan seksualiti adalah hak peribadi, malah tanpa segan silu dan secara terbuka menyertai beberapa program yang dianjurkan NGO terbabit.

"Negara Barat tidak sama dengan negara-negara Timur. Perjuangan kebebasan seksualiti yang dihadapi mereka bukanlah sesuatu yang mengejutkan memandangkan kebanyakan pemimpin mereka berfikiran liberal.

"Walaupun Malaysia telah mula menyaksikan kebangkitan pejuang sebegini, namun ia belum berada pada tahap membimbangkan. Malah, dalam perlembagaan negara sendiri meletakkan Kepercayaan Kepada Tuhan sebagai perkara pertama dalam Rukun Negara.

"Selagi perlembagaan ini diguna pakai, tiada apa yang mampu menggugatnya. Dalam apa agama sekalipun menyatakan keperluan kesamarataan sesama manusia, tetapi ia perlu ditafsir berdasarkan situasi.

"Memang benar Malaysia sebuah negara berbilang kaum, tetapi ia bukan bermakna kebebasan seksualiti boleh dibahaskan secara terang-terangan.

"Di negara Barat sendiri pun, masih ramai rakyat mereka menentang hal ini meskipun berbeza agama dan budaya," jelas Timbalan Pengarah Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Prof. Madya Jas Laile Suzana Jaafar ketika dihubungi Kosmo!.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelancaran MyElite Divisyen Utara

Posted:

Pelancaran MyElite Divisyen Utara

Pelancaran MyElite Divisyen Utara


PEMERINTAH MyElite Divisyen Utara, Shamsudin Jaafar (duduk lima dari kiri) bersama anggotanya selepas majlis pelancaran divisyen itu di Prai, Bukit Mertajam, Pulau Pinang baru-baru ini.


LANCAR. Sebanyak 400 anggota sukarelawan di negeri Pulau Pinang yang menyertai Tim Elit Kecemasan Sosial Malaysia (MyElite) bersedia untuk memberi bantuan kepada mangsa bencana yang berlaku di negeri itu.

Penasihat MyElite Divisyen Utara, Syed Edros Syed Baharom berkata, skop tugas pasukan sukarela itu meliputi pelbagai bentuk bantuan termasuk membantu mangsa bencana alam yang melibatkan seorang pegawai dan 30 anggota MyElite di setiap kawasan Parlimen.

"Anggota-anggota kami dilatih oleh Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang akan memberikan sumbangan berbentuk tenaga secara sukarela," katanya pada majlis pelancaran MyElite Divisyen Utara di Bukit Mertajam, Pulau Pinang baru-baru ini.

Menurut Syed Edros, pasukan sukarelawan berkenaan yang ditubuhkan sejak sebulan lalu turut dianggotai oleh pelbagai lapisan kaum dan usia.

JPN Sarawak pelajari teknik pengurusan SMKAJ

Posted:

JPN Sarawak pelajari teknik pengurusan SMKAJ

JPN Sarawak pelajari teknik pengurusan SMKAJ


FAUZIAH (tengah) bersama rombongan JPN Sarawak yang melawat SMKAJ Hulu Langat, Selangor baru-baru ini.


LAWAT. Sebanyak 22 kakitangan Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Sarawak telah mengadakan lawatan ke Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Jalil (SMKAJ), Hulu Langat, Selangor baru-baru ini.

Lawatan tersebut adalah untuk berkongsi pengalaman pengurusan SMKAJ yang berjaya mendapat tempat ketiga selama dua tahun berturut-turut sebagai Sekolah Cemerlang Kokurikulum Peringkat Kebangsaan sejak tahun 2011.

Rombongan disambut Pengetua SMKAJ, Fauziah Mohamed Ramli dan pihak pengurusan SMKAJ dan Basrin Yaman yang mewakili Jabatan Pelajaran Selangor.

Kejohanan boling Muslimah anjuran PPZ-MAIWP meriah

Posted:

Kejohanan boling Muslimah anjuran PPZ-MAIWP meriah

Kejohanan boling Muslimah anjuran PPZ-MAIWP meriah


SEBAHAGIAN peserta yang mengambil bahagian dalam Kejohanan Boling Muslimah 2013 PPZ-MAIWP di Kuala Lumpur baru-baru ini.


RAI. Sebanyak 80 peserta dari 21 persatuan dan pertubuhan wanita sekitar Wilayah Persekutuan telah menyertai Kejohanan Boling Muslimah 2013 bertempat di Cosmic Bowl, Mid Valley, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kejohanan julung-julung kali dianjurkan oleh Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP).

Antara pasukan persatuan dan pertubuhan wanita yang menyertai kejohanan itu adalah Persatuan Suri dan Anggota Wanita Bernama, Persatuan Isteri-isteri dan Kakitangan Wanita Petronas serta Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera.

Menurut Penolong Pengurus Besar Operasi Luar PPZ-MAIWP, Khairulazhar Samsudin, kejohanan itu bertujuan merapatkan hubungan antara PPZ-MAIWP dengan pembayar zakat yang juga terdiri daripada ahli-ahli persatuan dan pertubuhan wanita sekitar Wilayah Persekutuan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Mati ditembak dalam Perdana

Posted:

Mati ditembak dalam Perdana

Mati ditembak dalam Perdana

MAYAT Ragunathan yang mati ditembak ketika berhenti di Jalan Seremban-Tampin, Seremban semalam.


SEREMBAN – Seorang lelaki mati selepas ditembak dua lelaki menunggang motosikal di Jalan Seremban-Tampin berhampiran Ibu Pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri di sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 9.30 pagi itu, mangsa, N. Ragunathan, 39, yang memandu kereta Proton Perdana maut di tempat kejadian akibat mengalami kecederaan parah di kepala dan badan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Hamdan Majid berkata, sebelum kejadian, mangsa yang dalam perjalanan ke Seremban berhenti di tepi jalan berhampiran Ibu Pejabat JPJ negeri tetapi tidak diketahui tujuannya berhenti di situ.

Menurut beliau, kereta mangsa kemudian dihampiri dua lelaki yang menunggang sebuah motosikal sebelum pembonceng motosikal itu melepaskan tiga das tembakan ke arah mangsa dari jarak dekat.

"Semasa terkena tembakan, mangsa yang cedera parah cuba memandu kereta untuk melarikan diri tetapi tidak sampai 40 meter kenderaan dipandunya terbabas ke tepi jalan. Mangsa kemudian ditemui mati di tempat kejadian," kata beliau pada sidang akhbar di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lima pelajar ditahan belasah rakan sekolah

Posted:

Lima pelajar ditahan belasah rakan sekolah

Lima pelajar ditahan belasah rakan sekolah

MIRI – Lima pelajar lelaki tingkatan 5 sebuah sekolah menengah di sini ditahan bagi membantu siasatan berhubung satu kes pukul melibatkan seorang pelajar di sekolah sama sehingga mangsa mengalami kecederaan parah pada Selasa lalu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Miri, Superintendan Stanley Jonathan Ringgit berkata, kesemua lima pelajar yang berusia 17 tahun itu ditahan sama ada di sekolah berkenaan atau rumah masing-masing sejurus selepas kejadian tersebut.

"Semasa kejadian pada pukul 5.30 petang Selasa lalu, mangsa sedang menunggu van di luar sekolah sebelum dihampiri lima rakan sekolahnya.

"Berlaku pertelingkahan antara mangsa dan kumpulan suspek itu sebelum suspek-suspek itu kemudian membelasah mangsa termasuk ada antara suspek menggunakan topi keledar," kata beliau pada satu sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Miri di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sasar lebih 100,000 pengunjung

Posted:

Sasar lebih 100,000 pengunjung

Sasar lebih 100,000 pengunjung


MOHAMMAD menunjukkan sebahagian produk keluaran usahawan bumiputera dijual sempena Ekspo Windows To The World di Shah Alam semalam.


KUALA LUMPUR – Lebih 100,000 pengunjung dijangka membanjiri Ekspo Windows To The World Wilayah Persekutuan yang akan diadakan di Aras 2, Stesen Sentral di sini selama lima hari bermula hari ini.

Pengarah Majlis Amanah Rakyat (Mara) Wilayah Persekutuan, Teh Arfah Kamarul Zaman (gambar kecil) berkata, ekspo itu bertujuan untuk membantu usahawan industri kecil dan sederhana memantapkan perniagaan masing-masing.

Selain itu, ekspo itu juga memainkan peranan sebagai 'jambatan' antara agensi-agensi kerajaan dengan usahawan.

"Ia juga satu platform untuk produk usahawan bumiputera ke pasaran tempatan dan antarabangsa. Ini adalah peluang usahawan kecil melebarkan sayapnya perniagaan ke peringkat yang lebih tinggi," ujarnya di sini semalam.

Ekspo Windows To The World dianjurkan oleh Mara dan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah manakala Kosmo! pula menjadi akhbar rasmi ekspo yang diadakan bermula pukul 7.30 pagi sehingga 7.30 malam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Bengkel bantu murid UPSR

Posted:

Bengkel bantu murid UPSR

Bengkel bantu murid UPSR

AZHARUDDIN (lima dari kiri) dan Ahmad Taufik (tengah) bergambar bersama para guru dan murid-murid yang terlibat dalam Bengkel Bahasa Inggeris dan Sains di SK Taman Nusa Perintis 1, Gelang Patah, Johor baru-baru ini.


USAHA mendidik anak bangsa tidak sepatutnya dibebankan atas bahu guru-guru sahaja. Individu, syarikat swasta dan badan bukan kerajaan boleh memainkan peranan masing-masing dalam membantu mendidik mereka.

Begitulah yang dilakukan pihak Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) dengan mengambil pendekatan menganjurkan Bengkel Bahasa Inggeris dan Sains untuk murid-murid di sekitar Gelang Patah, Johor.

Program tahunan itu turut mendapat kerjasama daripada Jabatan Pelajaran Daerah Johor Bahru dengan pembabitan seramai 150 murid yang bakal menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Bengkel tersebut diadakan sebulan sekali bermula pada bulan Mac lalu hingga Jun tahun ini bertempat di dua buah sekolah iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Nusa Perintis 1 dan SK Tanjung Kupang.

Pengurus Besar Kanan Bahagian Strategi PTP, Azharuddin Nordin berkata, sebelum ini bengkel tersebut hanya mengajar subjek Bahasa Inggeris tetapi mulai tahun ditambah subjek Sains.


AHMAD TAUFIK menyampaikan modul pembelajaran kepada salah seorang murid yang terlibat dalam bengkel.


"Sehubungan itu, kami turut melantik tenaga-tenaga pengajar yang pengalaman luas dalam teknik pengajaran subjek Bahasa Inggeris dan Sains.

"Kelas tersebut dijalankan secara intensif selama empat bulan selain bengkel sehari agar murid-murid terbabit dapat memahami dengan lebih baik dan meningkatkan pemahaman terhadap subjek tersebut," katanya.

Dalam pada itu, Penolong Pegawai Pelajaran Daerah Johor Bahru, Ahmad Taufik Hamzah berkata: "Inisiatif PTP patut dipuji dan dicontohi oleh syarikat-syarikat korporat yang lain."

"Penganjuran program-program seperti ini dapat membantu meningkatkan tahap pengetahuan murid-murid serta membantu mereka berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

"Saya yakin bengkel ini akan memberi manfaat kepada murid-murid yang bakal menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September nanti," katanya.

Masa makan lebih seronok dengan

Posted:

Masa makan lebih seronok dengan <i>Twinkle Tup</i>

Masa makan lebih seronok dengan Twinkle Tup


TWINKLE TUP merupakan rangkaian produk baharu keluaran Tupperware Brands.


RAMAI ibu bapa berdepan masalah ketika memberi makan anak-anak sama ada mereka makan sedikit atau tidak mahu makan langsung.

Peka dengan masalah tersebut, Tupperware Brands Malaysia Sdn. Bhd. (Tupperware Brands) tampil membawa pembaharuan dalam rangkaian produk mereka dengan memperkenalkan Twinkle Tup.

Naib Pengerusi Kawasan merangkap Pengarah Urusannya, David Wong memberitahu, rangkaian produk baharu itu dibangun dan direka selepas melakukan penyelidikan ekstensif dan ujian.

"Twinkle Tup merupakan bekas minuman dan makanan berwarna terang, ceria yang direka khusus untuk kanak-kanak berusia enam hingga 18 bulan dan 18 bulan hingga 36 bulan.

"Produk ini mempunyai ciri-ciri selamat, mendidik dan memperkasa perkembangan kanak-kanak. Ia juga boleh dijadikan alat mainan dan pembelajaran yang inovatif," kata David.

"Justeru, ia dapat membantu kanak-kanak meningkatkan keyakinan diri, pembangunan kemahiran motor, memperbaiki koordinasi mata dan tangan sepanjang tumbesaran mereka," katanya.

Dalam pada itu, Pengurus Kanan Pemasaran Tupperware Brands, Karen Ng memberitahu, Twinkle Tup bebas daripada BPA, penggunaan warna yang dibenarkan, mesra kanak-kanak dan tiada bahagian tajam yang boleh mencederakan mereka.

"Produk ini memudahkan kanak-kanak minum kerana aliran air yang keluar terkawal selain mudah dipegang," katanya. - NURUL IZZA ROSLI

Iron Man hampir tumpas

Posted:

Iron Man hampir tumpas

Iron Man hampir tumpas

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

MARVEL'S IRON MAN 3


PENGGEMAR siri komik Marvel Iron Man pastinya menanti-nantikan kemunculan filem aksi penuh mendebarkan Iron Man 3 pada minggu ini.

Filem francais ketiga lakonan mantap Robert Downey Jr. itu menyajikan lebih drama dan air mata berbanding filem terdahulu.

Mampukah Tony Stark melawan gerak hati yang sentiasa mempersoalkan kecanggihan teknologi yang diciptanya sehingga mengabaikan kesejagatan dunia? Saksikan Iron Man 3 di pawagam berhampiran.

Layar Perak turut membawa penonton menyaksikan adegan asmara antara Nora Danish dan Rusdi Ramli menerusi filem romantik Mencari Cinta yang telah mengundang kontroversi awal sebelum ditayangkan.

Turut mengisi slot menarik di pawagam pada minggu ini ialah himpunan filem pelbagai genre dari negara ikonik romantik, Perancis sempena Festival Filem Perancis.

Antara yang menarik perhatian ialah What's In A Name, The Horseman On The Roof, Jet Lag, Popular, The Snows Of Kilimanjaro, The Chef dan A Screaming Man.

Mencari Cinta

Tarikh tayangan: 25 April 2013

Durasi: 1 jam 38 minit

Genre: Romantik

Pengarah: Shirin Khuzaimi

Pelakon: Nora Danish, Riezman Khuzaimi, Connie Ahmad

Sinopsis: Pada mulanya, Myra Tan Sri Johan akan berkahwin dengan Malek, lelaki pilihan sendiri tetapi akhirnya ditinggalkan oleh Malik yang mencintai orang lain. Kejadian itu membawa banyak masalah kepada Tan Sri Johan dan Puan Sri Mahani kerana semua persiapan sudah siap dan jemputan telah dihantar. Pada masa sama, seorang budak kampung bernama Razlan Ariffin yang taat dan sopan kepada ibu bapanya dan memiliki sebuah ladang, baru sahaja putus tunang dengan Mila yang ingin melanjutkan pelajarannya. Razlan menerima hakikat bahawa dia dan Mila sudah tidak mempunyai perasaan sayang. Nasib menemukan Razlan dengan Myra apabila kedua-dua belah keluarga merancang untuk menyatukan mereka berdua. Adakah Razlan yang dibesarkan oleh ibu bapa tradisional serasi dengan Myra yang merupakan anak orang kaya dengan gaya hidup moden? Bolehkah mereka jatuh cinta antara satu sama lain?

Marvel's Iron Man 3

Tarikh tayangan: 26 April 2013

Durasi: 2 jam 10 minit

Genre: Aksi, pengembaraan, sains fiksyen

Pengarah: Shane Black

Pelakon: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Guy Pearce, Rebecca Hall, James Badge Dale, Jon Favreau

Sinopsis: Susulan peristiwa yang berlaku daripada filem Iron Man 2, Tony Stark kini berdepan dengan musuh yang tidak mengenal erti putus asa. Apabila Tony mendapat tahu bahara dunia peribadinya telah dimusnahkan oleh musuh tersebut, dia mengambil keputusan untuk mencari petualang itu dan membalas dendam. Perjalanannya bagaimanapun, berdepan dengan ujian yang menguji kesabarannya. Tony akhirnya dibiarkan terselamat bersama alatan canggihnya, bergantung harap pada kepintaran dan nalurinya untuk mempertahankan individu yang berada di sampingnya. Ketika bertempur, Tony berdepan persoalan yang selama ini sering menghantui kehidupannya; adakah manusia mencipta sut berteknologi tinggi atau teknologi membina manusia?

The Snows Of Kilimanjaro

Tarikh tayangan:

25 April 2013

Durasi: 1 jam 57 minit

Genre: Romantik

Pengarah: Robert Guediguian

Pelakon: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gerard Meylan

Sinopsis: Walaupun kehilangan kerja, Michel hidup bahagia bersama Marie-Claire, anak-anak dan cucu-cucu. Mereka mempunyai kawan rapat dan berbangga dengan kesatuan serta perjuangan politik mereka. Kebahagiaan tersebut berakhir apabila mereka dirompak dan dipukul oleh dua perompak. Keadaan menjadi lebih teruk apabila mereka mendapati salah seorang daripada perompak tersebut merupakan rakan sekerja Michel yang telah dipecat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Lewandowski wira Dortmund

Posted:

Lewandowski wira Dortmund

Lewandowski wira Dortmund

LEWANDOWSKI (depan) tetap merendah diri meskipun dia meledakkan empat gol untuk membantu Dortmund membelasah Real 4-1 awal pagi semalam.


DORTMUND, Jerman – Robert Lewandowski meledakkan empat gol untuk membantu Borussia Dortmund membelasah Real Madrid 4-1 pada aksi separuh akhir pertama Liga Juara-Juara awal pagi semalam.

Kemenangan besar di Signal Iduna Park itu memberi kelebihan kepada Dortmund untuk menjejakkan kaki ke final yang akan berlangsung di Stadium Wembley pada 25 Mei depan.

Dortmund mempunyai prospek untuk bertemu musuh tradisi, Bayern Munich di pentas final selepas juara Bundesliga itu membelasah sebuah lagi kelab Sepanyol, Barcelona 4-0 pada aksi separuh akhir pertama kelmarin.

"Kami masih perlu bermain di Madrid. Ia bukan satu tugas mudah," kata juru- latih Dortmund, Juergen Klopp.

Pada perlawanan tersebut, Lewandow- ski meletakkan pasukan tuan rumah di depan seawal minit kelapan tetapi Real berjaya mengikat kedudukan 1-1 hasil jari- ngan penyerang Portugal, Cristiano Ronaldo pada minit ke-43.

Bagaimanapun, Lewandowski membuktikan kehebatannya apabila kembali meletakkan Dortmund di depan pada minit ke-50 sebelum melengkapkan hatrik lima minit kemudian.

Penyerang Poland itu menambah gol keempat menerusi satu sepakan penalti selepas Xabi Alonso menjatuhkan Marco Reus pada minit ke-67.

"Ia adalah suatu persembahan yang mengagumkan daripada pasukan saya.

"Gol ketiga sangat bernilai," kata Klopp.

Sementara itu, Klopp menganggap kejayaan itu ada kaitan dengan reaksi para penyokong Dortmund yang masih belum dapat menerima keputusan pemain tengah, Mario Goetze untuk menyertai Bayern pada 1 Julai depan.

Terdapat laporan yang mendakwa, para penyokong mengugut untuk melakukan rusuhan pada aksi tersebut.

"Saya tidak pasti mengenai perkara itu tetapi saya berharap penyokong-penyokong menghormati keputusan Goetze dan itulah yang berlaku. Mereka (penyokong- penyokong) sangat hebat.

"Saya sentiasa memberikan nasihat kepada Goetze. Meskipun para penyokong tidak akan memaafkannya, kelab akan terus memberikan sokongan.

"Dia merupakan pemain muda berbakat dan masih berpeluang untuk meningkatkan tahap keupayaannya.

"Pada aksi menentang Real, dia mempamerkan persembahan cemerlang seperti yang diharapkan," katanya. – AFP

Chong Wei melangkah ke suku akhir Terbuka India

Posted:

Chong Wei melangkah ke suku akhir Terbuka India

Chong Wei melangkah ke suku akhir Terbuka India

PEMAIN perseorangan negara, Datuk Lee Chong Wei membuktikan statusnya selaku pilihan pertama Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka India 2013 apabila mudah menewaskan pemian Jepun, Kazumasa Sakai semalam sekali gus layak ke pusingan suku akhir.

Pada aksi pusingan kedua semalam, Chong Wei dilihat tidak berdepan masalah untuk melakar kemenangan 21-17, 21-9 ke atas pemain muda Jepun itu dalam tempoh 33 minit di Stadium Tertutup Siri Fort, New Delhi.

Chong Wei yang tampil dengan aksi konsisten sejak pusingan pertama kelmarin, akan berdepan pemain tuan rumah, H. S. Prannoy yang turut mara selepas membuat kejutan ke atas jaguh Indonesia, Taufik Hidayat.

Taufik yang merupakan idola kepada pemain muda India itu ketika zaman kanak-kanaknya tumpas 24-26, 9-21 dalam tempoh 40 minit.

Beregu utama negara, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong turut mara selepas mencatatkan kemenangan mudah ketika menundukkan pasangan tuan rumah, Surender Rathee-Neeraj Vashist 21-13, 21-8 pada pusingan kedua semalam.

Begitupun, Kien Keat-Boon Heong dijangka menghadapi tugas sukar hari ini selepas dijadualkan bertemu pasangan No. 5 dunia, Kim Ki Jung-Kim Sa Rang dari Korea Selatan yang turut mara selepas menewaskan pasangan Jepun, Takeshi Kamura-Keigo Sonoda 21-14, 21-8.

Beregu campuran, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying pula dipaksa bermandi peluh sebelum berjaya menundukkan pasangan Jepun, Hirokatsu Hashimoto-Miyuki Maeda 19-21, 21-10, 23-21.

Peng Soon-Liu Ying akan menentang beregu dari Poland, Robert Mateusiak-Nadiezda Zieba yang mara ke suku akhir selepas menyingkirkan pasangan India, Akshay Dewalkar-Pradnya Gadre 21-16, 21-17.

Sementara itu, beregu kedua negara, Hoon Thien How-Tan Wee Kiong ditunjukkan jalan keluar selepas disingkirkan pasangan Indonesia, Angga Pratama-Ryan Agung Saputra 12-21, 12-21.

Kekalahan yang sama turut dialami perseorangan muda negara, Iskandar Zulkarnain Zainuddin yang disekat pemain tuan rumah, B. Sai Praneeth 21-16, 27-29, 16-21.

Silat tekad pertahankan gelaran juara keseluruhan

Posted:

Silat tekad pertahankan gelaran juara keseluruhan

Silat tekad pertahankan gelaran juara keseluruhan

Oleh SHANIKA ABDULLATIB
shanika.latib@kosmo.com.my


MEGAT Zulkarnain (kiri) menyerahkan Jalur Gemilang kepada ketua kontinjen silat negara ke Belgium, Rosman Mat Deli di Bukit Jalil, Kuala Lumpur semalam.


SELEPAS mencipta kejayaan pada Kejohanan Silat Sedunia di Chiangrai, Thailand, Disember tahun lalu, skuad silat negara kini berazam membuktikan kehebatan mereka pada Terbuka Belgium mulai 1 hingga 7 Mei depan.

Beraksi selaku juara bertahan, Setiausaha Agung Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka), Datuk Megat Zulkarnain Omar Din yakin skuad negara akan tampil dengan aksi lebih cemerlang pada kejohanan di Belgium itu kelak.

"Saya akui, bebanan itu tetap ada kerana kita menggalas tugas berat iaitu mempertahankan gelaran juara.

"Bagaimanapun, kombinasi pesilat lama dan baharu dalam skuad negara, mampu mengekalkan reputasi selaku juara bertahan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis penyerahan insentif Skim Hadiah Kemenangan Sukan (Shakam) kepada atlet yang meraih pingat pada Kejohanan Silat Sedunia tahun lalu serta penyerahan Jalur Gemilang kepada skuad negara ke Belgium semalam.

Tahun lalu, skuad silat negara unggul membolot lima pingat emas, dua perak dan tiga gangsa untuk meraih gelaran sebagai juara keseluruhan.

"Atas kertas, saingan paling mencabar sudah pastinya hadir daripada pesilat Indonesia, Vietnam dan Eropah. Mereka mampu membuat kejutan dan kami perlu bersedia dan bekerja keras untuk berdepan saingan mereka nanti," katanya.

Sementara itu, pesilat terbaik wanita, Siti Rahmah Mohamed Nasir mengakui agak terbeban dengan status yang diraihnya pada Kejohanan Dunia itu.

"Ini kali ketiga saya menyertai Kejohanan Terbuka Belgium dan saya akui, setiap tahun tekanan itu semakin meningkat.

Pada majlis penyerahan Shakam yang berlangsung di Majlis Sukan Negara (MSN) di Bukit Jalil, Siti Rahmah bersama 18 atlet menerima ganjaran berjumlah RM168,749 daripada Megat Zulkarnain.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bangunan runtuh, 100 terbunuh

Posted:

Bangunan runtuh, 100 terbunuh

Bangunan runtuh, 100 terbunuh

PEKERJA penyelamat dan orang ramai mencari mangsa yang terselamat selepas sebuah bangunan runtuh di Savar, Bangladesh semalam.


SAVAR - Tidak kurang 100 orang terbunuh dengan ramai lagi mangsa dikhuatiri mati selepas sebuah bangunan runtuh di Bangladesh semalam, menurut sumber rasmi.

Bangunan lapan tingkat tersebut, Plaza Rana, menempatkan beberapa premis perniagaan termasuk sebuah pasar raya dan kilang pakaian.

Seorang pegawai berkata, hanya tingkat bawah bangunan itu yang menempatkan sebuah bank masih berada dalam keadaan sempurna.

Bangunan itu terletak di bandar ini, 30 kilometer dari ibu kota Bangladesh, Dhaka.

"Setakat ini, kami telah menjumpai 15 mayat dengan ramai lagi dikhuatiri mati," kata Pengarah Jabatan Bomba, Mejar Zehadul Islam kepada agensi berita AFP.

Menurutnya, pasukan tentera turut dipanggil bagi membantu usaha menyelamatkan mangsa.

Sekitar 2,000 orang berada di dalam bangunan tersebut ketika ia runtuh pada pukul 9 pagi (waktu tempatan).

Ketua polis tempatan, M. Asaduzzaman pula memberitahu, situasi kini genting dengan sekurang-kurangnya 150 dibimbangi masih terperangkap di bawah timbunan runtuhan.

Dalam perkembangan berkaitan, seorang pegawai kesihatan, Litu Ahmed berkata, sekurang-kurangnya 35 mangsa yang cedera telah dimasukkan ke hospital manakala 150 orang lagi menerima rawatan pesakit luar.

Kejadian bangunan runtuh kerap berlaku di Bangladesh ekoran sikap pemaju yang tidak mempedulikan peraturan pembinaan bangunan bertingkat. - Agensi

Selesema burung H7N9 merebak ke Taiwan

Posted:

Selesema burung H7N9 merebak ke Taiwan

Selesema burung H7N9 merebak ke Taiwan

BEIJING - Pakar-pakar antarabangsa menyifatkan virus selesema burung H7N9 yang menjangkiti penduduk China sebagai antara virus influenza paling berbahaya setakat ini.

Perkembangan tersebut berlaku ketika kes pertama selesema burung H7N9 dikesan di Taiwan.

Sehingga kini, China telah mengesahkan sebanyak 108 kes dengan 22 kematian akibat jangkitan H7N9 sejak penyakit itu mula dikesan pada 31 Mac lalu.

"Ini merupakan antara virus influenza yang paling membawa maut setakat ini," kata pakar selesema Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Keiji Fukuda.

Menurutnya, virus tersebut sangat mudah merebak berbanding virus selesema burung H5N1. WHO setakat ini menyatakan, wabak maut itu berpunca daripada ternakan ayam, itik dan burung merpati yang dijangkiti virus H7N9.

Namun, agensi badan dunia itu tidak menolak potensi berlaku jangkitan daripada manusia kepada manusia.

Dalam pada itu, pihak berkuasa Taiwan memberitahu, seorang rakyatnya yang baru pulang bertugas di timur China telah dijangkiti virus maut tersebut.

Namun, kebanyakan kes H7N9 dilaporkan terhad di bandar raya Shanghai dan beberapa wilayah berhampiran di timur China. - AFP

New York mahu menaikkan had umur pembeli rokok

Posted:

New York mahu menaikkan had umur pembeli rokok

New York mahu menaikkan had umur pembeli rokok

NEW YORK - Kota metropolitan ini mahu menjadi bandar raya pertama di Amerika Syarikat (AS) yang menaikkan had umur pembeli rokok daripada 18 kepada 21 tahun.

Anggota-anggota dewan bandar raya ini akan mengundi berhubung usul tersebut pada 2 Mei depan.

Perkara itu telah diusulkan oleh calon Datuk Bandar New York, Christinne Quinn.

Cadangan itu hanya memerlukan majoriti mudah untuk diluluskan. Menurut seorang jurucakap Quinn, beliau yakin cadangan tersebut akan mendapat lampu hijau.

"Terlalu ramai perokok dewasa memulakan tabiat buruk ini sebelum umur mereka mencecah 21 tahun," kata Quinn.

Pihak berkuasa berharap usul menaikkan had umur pembeli rokok itu dapat mengurangkan bilangan perokok yang berusia antara 18 hingga 20 tahun sebanyak 55 peratus. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Empat anggota AADK palsu ditahan polis

Posted:

Empat anggota AADK palsu ditahan polis

Empat anggota AADK palsu ditahan polis

25/04/2013 8:31pm

KUANTAN - Empat lelaki yang menyamar sebagai anggota Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) sebelum menyamun seorang pemuda di bandar Mentakab awal pagi tadi, berjaya diberkas polis.

Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Aziz Salleh berkata, suspek yang berusia lingkungan 20 hingga 30 tahun itu ditahan di kawasan sama sejurus pihak polis menerima laporan kejadian itu.

"Tindakan pantas polis berjaya menahan empat suspek berkenaan selepas dua jam laporan dibuat," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Terdahulu, seorang pemuda, 20, kerugian RM600 selepas disamun empat lelaki yang menyamar sebagai anggota AADK di bandar Mentakab, dekat Temerloh yang bertindak mengepungnya semasa berjalan kaki sendirian untuk pulang ke rumahnya pada pukul 1 pagi.

Bagaimanapun, kata Aziz, selepas menyamun mangsa terbabit, suspek melepaskan mangsa tanpa mencederakannya lalu mangsa pulang ke rumah dan bergegas membuat laporan polis. - Bernama

Suspek serang penyokong parti di Dungun serah diri

Posted:

Suspek serang penyokong parti di Dungun serah diri

Suspek serang penyokong parti di Dungun serah diri

25/04/2013 8:11pm

KUALA TERENGGANU - Suspek kes menyerang seorang penyokong parti politik di Dungun semalam, tampil menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Dungun hari ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri Asisten Komisioner K. Manoharan berkata, suspek, seorang peniaga menyerah diri pada kira-kira 2 petang dan kini ditahan untuk siasatan lanjut.

"Suspek yang berumur 35 tahun ini juga pernah didakwa di mahkamah kerana terlibat dalam kes pergaduhan di Dungun baru-baru ini, katanya kepada pemberita di sini.

Manoharan berkata, mangsa serangan, berusia 57 tahun, kini dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah di sini dan keadaannya dilaporkan stabil. - Bernama

Perlumbaan Jelajah Malaysia 2013 ditunda ke Jun

Posted:

Perlumbaan Jelajah Malaysia 2013 ditunda ke Jun

Perlumbaan Jelajah Malaysia 2013 ditunda ke Jun

25/04/2013 8:05pm

KUALA LUMPUR - Perlumbaan Jelajah Malaysia 2013 ditunda ke Jun berikutan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), 5 Mei ini, menurut penganjur perlumbaan, Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM).

Perlumbaan berbasikal tertua di Malaysia itu sepatutnya berlangsung dari 7 hingga 11 Mei ini dan kini diadakan dari 26 hingga 30 Jun ini.

Timbalan Presiden PKBM, Datuk Naim Mohamad BERKATA, pihaknya memohon kepada Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) untuk meminda tarikh asal memandangkan PRU-13 baru selesai dua hari sebelum itu.

Bagaimanapun, katanya, secara kebetulan UCI telah menetapkan bahawa semua kejohanan kebangsaan di seluruh dunia perlu diadakan dalam tempoh antara 17 hingga 30 Jun ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mahu berhenti jadi Tony Stark

Posted:

Mahu berhenti jadi Tony Stark

Mahu berhenti jadi Tony Stark

PADA usia 48 tahun, Robert berharap dia dapat memenangi anugerah Oscar pada satu hari nanti.


BOLEH dikatakan peranan Tony Stark yang didukung oleh Robert Downey Jr tidak jauh terpesong dengan diri sebenarnya. Seorang yang hebat, kaya dan juga berpengaruh. Itu realiti kehidupan aktor tersebut.

Sememangnya, Robert merupakan antara pelakon yang hebat dan berpengaruh di Hollywood. Untuk peranan Robert dalam Iron Man 3 sahaja, dia telah dibayar sebanyak AS$50 juta (RM155 juta).

Ironinya, permulaan karier lakonannya tidak begitu menyerlah akibat penyalahgunaan dadah sekitar tahun 1996 hingga 2001 yang membelenggu figura berusia 48 tahun itu.

Namun, semuanya berubah apabila Robert ditawarkan peranan sebagai adi wira alaf baharu, Tony Stark atau dikenali dengan nama Iron Man.

Filem itu telah mengiktiraf Robert sebagai bintang filem pecah panggung apabila ia mengumpul kutipan di seluruh dunia mencecah AS$586 juta (RM1,789 juta).

Oscar

Disebabkan itu juga, Robert sendiri tidak segan untuk mengiktiraf dirinya sebagai seorang pelakon yang hebat dan meramalkan dia mampu memenangi anugerah Oscar satu hari nanti.

Pengakuan itu didedahkan oleh Robert ketika menjadi penghias muka depan kulit majalah GQ (majalah lelaki keluaran Amerika Syarikat) untuk keluaran Mei tahun ini.

"Setiap pelakon pasti ada perasaan untuk menjadi yang terbaik dan saya merupakan aktor terhebat pada generasi saya.

"Bukan ingin menunjuk-nunjuk, namun pengakuan itu merupakan satu motivasi buat diri saya untuk lebih maju dan berdaya saing dengan barisan pelakon baharu yang memenuhi dunia Hollywood sekarang," ungkapnya jujur.


IRON MAN 3 banyak memaparkan babak emosi antara Robert Downey Jr sebagai Iron Man dengan heroinnya, Gwyneth Paltrow.


Robert dicalonkan untuk anugerah Oscar buat pertama kalinya pada 1993 menerusi filem Chaplin dan sekali lagi pada 2009 melalui wataknya dalam filem Tropic Thunder. Begitupun, dia tidak memenangi kedua-dua pencalonan tersebut.

"Walaupun tidak menang, tetapi nama saya pernah dicalonkan dan perkara itu boleh dibanggakan. Tidak mengapa jika saya tidak menang Oscar pada hari ini, tetapi lambat-laun, saya pasti akan memegang trofi tersebut (Oscar). Mungkin ketika saya sudah tua nanti," selorohnya.

Iron Man 4

Sebelum ini, Robert pernah menyatakan dirinya sangat bertuah dan menyukai peranan Tony Stark dalam Iron Man. Begitupun, menjelang promosi filem Iron Man 3 baru-baru ini, aktor itu mendedahkan ingin berhenti membawa peranan tersebut.

Semuanya gara-gara kecederaan yang dialaminya ketika penggambaran filem tersebut.

Akui Robert, tubuhnya tidak mampu lagi bertahan untuk mengalami kecederaan semula.

Aktor filem aksi itu sudah beberapa tahun memegang peranan sebagai adi wira Komik Marvel itu dan sudah berkali-kali mengalami kecederaan ketika penggambaran.

Bagaimanapun, setelah mengalami kecederaan pada kakinya ketika penggambaran Iron Man 3 dan menyebabkan penggambaran terpaksa ditangguhkan agak lama, Robert tidak pasti berapa lama dia mampu membawa peranan sebagai Tony Stark itu lagi.

Robert memberitahu majalah GQ: "Ia memaksa saya berfikir berapa banyak genre filem yang mampu saya lakukan? Berapa banyak susulan filem yang perlu saya lakukan selepas kejayaan filem tersebut?

Robert juga tidak terkejut jika penerbit enggan memperbaharui kontrak peranan Tony Stark kepadanya yang bernilai RM155 juta itu.

"Buat masa ini, saya tidak mempunyai sebarang kontrak susulan untuk filem Iron Man," ujarnya yang mengakui sukar untuk melepaskan peranan Tony Stark yang disukainya itu.

Perkhabaran tersebut (Iron Man 4 tanpa Robert) pasti akan membuatkan ramai peminat siri tersebut kecewa untuk melihat aktor hebat itu beraksi.

ROBERT kini hampir bebas daripada masalah penagihan alkohol dan dadah yang dialaminya.


Begitupun, terbaharu, menurut pengarah filem Iron Man, Shane Black, Robert akan kembali membawakan peranan sebagai Tony Stark dalam filem Iron Man 4.

Bercakap pada tayangan perdana filem Iron Man 3 di London baru-baru ini, Black memberitahu The Evening Standard: "Saya fikir dia akan kembali untuk siri Iron Man seterusnya. Saya pasti".

Salah seorang pelakon dalam Iron Man, Sir Ben Kingsley juga mengakui, lakonan Robert yang memegang peranan Tony Stark sangat menakjubkan. Dia mampu membawa watak tersebut dengan cukup berkesan di sebalik 'baju besi' yang menjadi kostum wajibnya.

Selain Robert sebagai Tony Stark, Iron Man 3 turut dibintangi oleh tiga lagi watak utama iaitu Gwyneth Paltrow, Rebecca Hall, Ben Kingsley dan Don Cheadle.

Norman suka lihat Memey bertudung

Posted:

Norman suka lihat Memey bertudung

Norman suka lihat Memey bertudung

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


NORMAN mahu Memey memakai tudung kerana Allah, bukan atas desakan sesiapa.


PADA hari Ahad lalu pelakon Memey Suhaiza membuat kemunculan di khalayak ramai dengan tampil bertudung litup ketika menghadiri acara hari sukan anak tirinya, Mohamed Danish Hakim.

Beberapa keping gambarnya bertudung turut dimuat naik ke laman Instagram miliknya, sehingga ramai peminat yang menyangka bahawa isteri kepada pelakon Norman Hakim itu sudah mengikut jejak langkah beberapa artis yang kini sudah bertudung.

Bagaimanapun, Memey yang dihubungi Kosmo! baru-baru ini memberitahu, dia tidak mahu peminat salah sangka apabila menganggap dirinya kini sudah bertudung.

Sebaliknya, pelakon yang baru dikurniakan cahaya mata, Mohamed Darwisz Hakim itu menyatakan sehingga kini dia masih lagi belum bertudung sepenuhnya, tetapi masih dalam proses percubaan untuk memakai tudung.

Kosmo!: Bagaimanakah kehidupan Memey selepas bergelar ibu?

MEMEY: Ia merupakan satu perasaan yang sukar untuk diperkatakan, tetapi apabila dikurniakan cahaya mata sudah tentu ia menjadi pelengkap kepada kehidupan saya sebagai seorang isteri.

Setelah tamat berpantang pada awal April lalu, adakah anda sudah kembali berlakon?

Buat masa ini saya sedang menjalani penggambaran drama bersiri Roda-Roda KL. Namun begitu, setiap kali ke lokasi penggambaran, saya selalu berasa berat hati untuk berpisah seketika dengan anak kerana terlalu rindu. Sebenarnya, selepas melahirkan anak sudah banyak tawaran berlakon yang diterima, tetapi dalam tempoh sekarang ini saya terima tawaran yang memerlukan saya berlakon di sekitar Kuala Lumpur sahaja.

Bagaimanakah pula dengan anak apabila anda menjalani penggambaran?

Tanggungjawab menjaga anak saya serahkan segalanya kepada adik saya yang selama ini memang bekerja dengan saya. Cuma, saya telah memintanya supaya menjaga Darwisz di rumah sahaja.

Adakah suami tidak kisah apabila anda kembali aktif berlakon setelah memiliki cahaya mata?

Saya sangat beruntung kerana suami tidak pernah menghalang saya aktif berlakon semula. Dia cukup memahami minat saya yang mendalam terhadap dunia lakonan, namun dia tetap meletakkan syarat supaya kepentingan keluarga perlu lebih diutamakan berbanding kerjaya.

Baru-baru ini terdapat beberapa keping gambar yang memaparkan anda bertudung sewaktu muncul di khalayak ramai. Adakah sekarang ini anda sudah bertudung sepenuhnya?

Ketika ini saya masih lagi belum bertudung dan lakonan saya dalam Roda-Roda KL juga tidak menampilkan saya memakai tudung. Apa yang boleh dikatakan, saya masih lagi dalam proses belajar lagi. Kalau boleh saya tidak mahu peminat keliru dengan penampilan saya itu dan begitu mengharapkan doa daripada peminat agar pintu hati saya terbuka sepenuhnya untuk bertudung.

Apakah pandangan suami apabila melihat anda sudah mula berjinak-jinak untuk memakai tudung?

Sudah tentu suami merupakan orang yang paling gembira dan memberitahu dia memang suka lihat saya bertudung. Bagaimanapun, dia tidak memaksa saya dan berpesan supaya setiap perubahan yang dilakukannya itu mestilah niat kerana Allah tanpa paksaan daripada sesiapa.

Lynn Hung, Aaron Kwok berpisah

Posted:

Lynn Hung, Aaron Kwok berpisah

Lynn Hung, Aaron Kwok berpisah

AARON KWOK


SELEPAS minggu lalu kecoh tentang spekulasi hubungan cinta Aaron Kwok dengan Lynn Hung dikatakan berantakan kerana orang ketiga iaitu Christine Kuo, minggu ini, Hung membuat pengesahan bahawa hubungannya dengan Kwok telah berakhir.

Lynn bagaimanapun menafikan mereka berpisah kerana orang ketiga.

Pasangan tersebut bertemu pada tahun 2006 dan percintaan mereka selama tujuh tahun sering dilanda gosip negatif.

Mereka juga hampir berkahwin pada tahun ini, namun hasrat tersebut tidak kesampaian selepas bapa Lynn meninggal dunia pada Januari lalu.

Hubungan cinta mereka kemudian dilihat kembali goyah sehingga Lynn baru-baru ini mengaku mereka telah berpisah.

Perpisahan mereka juga mengheret spekulasi kononnya Lynn kini menjalin hubungan dengan seorang taikun selepas dia dilihat berpindah ke rumah baharu yang mencecah nilai RM10 juta selain memandu pacuan empat roda Range Rover.

Lynn bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut.

Dia menjawab: "Saya tak ada masa untuk melayan cerita mengarut seperti ini. Sila tunjukkan bukti jika ia benar."

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved