Selasa, 23 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Penyanyi lagu pilihan raya pertama

Posted:

Penyanyi lagu pilihan raya pertama

Penyanyi lagu pilihan raya pertama

LAGU berjudul Mari Mengundi (Undilah) ciptaan penuh Allahyarham Datuk Zainal Alam Zainul Abidin barangkali asing kepada generasi muda. Namun, sekiranya lagu itu dicari di laman perkongsian video YouTube, anda pasti dapat menonton video hitam putih berdurasi 4 minit 35 saat tersebut.

Segak berbaju Melayu lengkap, Zainal Alam atau ramah dipanggil Pak Alam dengan penuh semangat melantunkan lagu yang dicipta khusus untuk Pilihan Raya Majlis Perundangan Persekutuan 1955.

Ia merupakan satu-satunya pilihan raya umum ketika negara masih menggunakan gelaran Persekutuan Tanah Melayu sebelum mengecapi kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Lirik ringkas dan mesej secara langsung dalam lagu itu membuatkan ia mudah difahami masyarakat sekali gus meningkatkan kesedaran rakyat terhadap tanggungjawab mengundi bagi memilih tampuk pemerintahan yang mampu membebaskan negara daripada cengkaman penjajah.

"Ketika itu saya belum dilahirkan. Seperti yang diceritakan emak saya, Rokiah Abu Bakar, pada tahun itu rakyat di negara ini masih belum mempunyai televisyen. Jadi video lagu kempen pilihan raya itu ditayangkan menerusi wayang pacak.

"Video Mari Mengundi dimainkan di setiap kampung di seluruh negara agar setiap individu dapat menontonnya.

"Namun, pada era tersebut radio merupakan medium paling berpengaruh dan lagu itu diputarkan dengan kerap di Radio Malaya menjelang musim pilihan raya," cerita anak bongsu Zainal Alam, Zainal Akhiruddin Zainal Alam, 54, ketika ditemui Kosmo! di kediamannya baru-baru ini.


BERMULA sebagai juruhebah radio, Allahyarham Zainal Alam kemudiannya dilantik selaku Pengarah RTM Kawasan Utara.


Lambang perpaduan

"Selain lagu Mari Mengundi, bapa juga menyanyikan lagu-lagu lain yang bersifat patriotik seperti Rose Rose I Love You yang didendangkan dalam empat bahasa iaitu bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin dan Tamil.

"Di sinilah terletaknya kehebatan bapa. Beliau boleh bertutur dalam empat bahasa dengan mahir membuatkan beliau amat disegani di Pulau Pinang. Jika anda ingin melihat rakyat sejati 1Malaysia, beliaulah orangnya.

"Cerita emak, ketika negara berdepan peristiwa berdarah 13 Mei 1969, bapa menjalankan tanggungjawabnya selaku juruhebah radio dengan penuh dedikasi. Beliau mengingatkan semua rakyat agar bertenang dan bersatu padu menggunakan empat bahasa," kongsi Zainal Akhiruddin yang bertugas sebagai perunding pengurusan.

Sebagai antara individu penting dalam mencorakkan industri penyiaran negara, Zainal Alam sering diberi kepercayaan bagi melatih juruhebah radio di Kuala Lumpur tentang teknik penyampaian ketika musim pilihan raya.

Profesionalisme anak ketiga daripada 12 adik-beradik itu dapat dilihat menerusi penyampaian neutralnya dalam mengajak rakyat keluar mengundi.

Tambah Zainal Akhiruddin, bahang pilihan raya di Pulau Pinang pada zaman kegemilangan Zainal Alam amat berbeza dengan sekarang.

Ujarnya: "Dahulu, parti politik yang berbeza masih boleh duduk semeja dan bergurau antara satu sama lain. Situasi itu antara kejayaan peribadi Zainal Alam yang tidak diketahui orang.

"Menjelang musim pilihan raya, suasana sangat meriah dan penduduk negeri itu berasa seronok untuk mengundi. Semuanya atas nilai perpaduan yang diterapkan bapa khususnya selepas peristiwa 13 Mei.

"Beliau mahukan pilihan raya di Pulau Pinang berjalan dalam suasana terhibur. Saya sendiri pun rasa pilihan raya di Pulau Pinang dahulu macam satu pesta yang meriah disambut seluruh rakyat tanpa mengira fahaman politik mahupun bangsa."


ZAINAL ALAM (depan tengah) bersama kumpulan Orkestra Radio Rindu Malam yang ditubuhkannya di Pulau Pinang.


Evolusi lagu

Selepas melewati 11 pilihan raya umum (selepas Malaysia terbentuk), lagu Mari Mengundi kembali digunakan sebagai lagu kempen mengundi utama untuk Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12) pada tahun 2008.

Radio Televisyen Malaysia (RTM) bertanggungjawab menggubah semula lagu tersebut agar sesuai dengan peredaran zaman. Walaupun lagu itu, baru digunakan dua kali secara rasmi, pengaruhnya dalam menarik minat rakyat untuk mengundi amat besar.

"Sebanyak 60 peratus melodi lagu asal dikekalkan, manakala muziknya diberikan nafas baharu agar bersesuaian dengan zaman," jelas Pengarah Muzik RTM, Datuk Mokhzani Ismail yang menggubah semula lagu Mari Mengundi menjadi Undilah dan dinyanyikan semula oleh Mohammed Rauzan Alwi atau popular dengan nama Roy.

Tambah Mokhzani, lagu-lagu pilihan raya pada zaman dahulu sering menjadi pilihan ramai kerana kuasanya dalam mengembalikan nostalgia sangat berkesan. Bagaimanapun kemunculan lagu-lagu kempen mengundi baharu juga perlu diberi perhatian serius masyarakat.

"Lagu pilihan raya sama konsepnya dengan lagu hari raya. Ia akan diputarkan selama hampir sebulan, cuma bezanya hari raya disambut setiap tahun, manakala pilihan raya dijalankan setiap lima tahun sekali.

"Jadi lagu-lagu pilihan raya yang baharu mungkin berdepan kesukaran menangkap memori masyarakat dalam tempoh yang singkat.

"Tambahan pula, dahulu hanya RTM yang memainkan peranan memutarkan lagu kempen mengundi tetapi kini setiap stesen televisyen sudah mula menyiarkan lagu musim pilihan raya sendiri.

"Situasi ini mewujudkan persaingan sesama lagu dan hanya lagu yang efektif akan kekal dalam ingatan pendengar," jelas Mokhzani ketika ditemui Kosmo! di pejabatnya di Bangunan Rentak 50, Angkasapuri, Kuala Lumpur.

Evolusi lagu pilihan raya

Posted:

Evolusi lagu pilihan raya

Evolusi lagu pilihan raya


TOMOK menyanyikan lagu pilihan raya, Jom Mengundi yang dicipta khusus untuk golongan muda.


LAGU-LAGU pilihan raya lama kekal malar segar sehingga ke hari ini. Contoh paling ketara ialah lagu Mari Mengundi ciptaan Ahmad Shariff dan Daud Hamzah. Ia didendangkan oleh Surya Booty yang terkenal dengan bait lirik, 'Marilah mari, pergi mengundi, jangan lupa kewajipan pada negara.'

Meskipun legasi lagu sebegitu sukar digugat dan masih digemari ramai, pembaharuan ke atas lagu pilihan raya masih perlu dilakukan. Peralihan generasi yang menyaksikan dominasi pengundi muda menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) pada 5 Mei depan turut memaksa penciptaan lagu-lagu baharu kempen mengundi dihasilkan.

Menyedari perubahan yang dialami itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dengan kerjasama grup muzik tanah air, One Nation Emcees (ONE) telah memberikan nafas baharu kepada lagu Mari Mengundi.

Sebagai lagu rasmi yang dikeluarkan SPR, Mari Mengundi dendangan ONE masih mengekalkan rentak yang sama, namun ditambah dengan beberapa instrumen seperti dram dan trompet.

"Bahagian chorus lagu ini dikekalkan dan bahagian lain digantikan dengan lirik baharu yang disampaikan secara rap oleh anggota ONE. Lenggok yang digunakan juga berbeza dan lebih lembut untuk memujuk orang ramai turun mengundi.

"Lagu ini cuba menyampaikan maklumat kepada orang ramai tentang proses mengundi ketika hari membuang undi. Ia memberitahu pendengar agar memakai pakaian yang sesuai, membawa kad pengenalan dan prosedur ketika mengundi," ujar Pengurus ONE, Zaijaluddin Abdul Jalil, 42, ketika dihubungi Kosmo!.

Video lagu tersebut yang dimuat naik dalam YouTube menerusi akaun rasmi SPR itu juga telah ditonton melebihi 24,851 kali.

Tambah Zaijaluddin, lagu tersebut memang ditujukan kepada generasi muda yang kebanyakannya merupakan pengundi pertama agar tidak terlupa menunaikan tanggungjawab kepada negara.


LAGU Mari Mengundi diberikan nafas baharu oleh ONE.


Lagu ciptaan Tomok

Sementara itu, sebuah lagi lagu mengundi berjudul Jom Mengundi nyanyian bersama penyanyi muda iaitu Tomok, Black, Shiha dan Ayu sedang rancak ditayangkan di stesen-stesen televisyen di bawah Kumpulan Media Prima.

Lirik mudah dan melodi rancak menjadi pertaruhan lagu ciptaan Tomok manakala lirik nukilan Timbalan Pengarah Editorial Kumpulan, Rangkaian Televisyen dan Radio Media Prima Berhad, Datuk Mohd. Asyraf Abdullah itu.

Menurut Tomok, lagu itu memang dicipta khusus kepada generasi muda. Atas sebab itu, komposisi muziknya perlu segar dan ringkas agar keterujaan untuk mengundi dapat dipupuk.

"Walaupun lagu ini difokuskan kepada golongan muda, saya masih merujuk kepada lagu-lagu pilihan lama supaya genre lagu sebegini tidak lari.

"Saya cuma ubah pengisiannya agar lebih moden dan jika dahulu lagu mengundi kedengaran patriotik, lagu ini pula sesuai untuk dipersembahkan secara langsung dan disampaikan dalam suasana menghiburkan," ujar Tomok yang akan mengundi di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.

Pengakhiran pilu Dhow Mandvi

Posted:

Pengakhiran pilu Dhow Mandvi

Pengakhiran pilu Dhow Mandvi


TERDAPAT kira-kira 10 buah keluarga di Mandvi yang enggan berhijrah ke UAE.


KESAYUAN jelas kelihatan pada wajah Shailesh Madiyar saat dia memeriksa limbungan kapal yang terletak di pelabuhan Mandvi, India. Lokasi yang sinonim dengan pembinaan kapal kayu sejak berabad lamanya itu kini terbiar sepi tanpa penjagaan rapi.

"Empat tahun lalu, kira-kira 20 buah kapal dibuat pada satu-satu masa tetapi kini hanya dua buah kapal yang tinggal," ujar Shailesh daripada Persatuan Pembina Kapal Mandvi.

"Hari ini kapal yang dibina tidak melebihi lima atau enam buah dalam setahun," tambahnya sambil menunjuk ke arah beberapa buah kapal separuh siap yang tersadai selepas pembinaan dihentikan.

Mandvi terletak di tebing sungai Rukmavati yang mengalir menuju ke Laut Arab. Bandar terpencil yang terletak di barat Gujarat itu merupakan tempat pembinaan kapal dan perdagangan laut yang popular sejak zaman dahulu.

Namun kedua-dua industri itu lumpuh ekoran pengharaman pelayaran di kawasan perairan yang dipenuhi lanun berhampiran Somalia, kawasan yang suatu ketika dahulu menjadi destinasi perdagangan yang menguntungkan.

Sekatan ke atas beberapa kapal dari India diperkenalkan pada tahun 2010 susulan penawanan yang dilakukan sekumpulan lanun Somalia ke atas lapan bot dari Gujarat yang menyebabkan 100 anak kapal terperangkap dalam serangan yang berlangsung selama beberapa hari itu.

Bot-bot kargo kecil atau kapal layar bermotor kini dilarang belayar ke selatan Oman sekali gus menyekat perdagangan ke Somalia dan beberapa negara Afrika lain seperti Kenya, Tanzania dan Yemen.

"Tanpa Somalia, maka tiada perdagangan. Pengharaman ini membuatkan perniagaan kami terjejas teruk," kata Musabhai Sameja yang telah terlibat dengan urus niaga perkapalan keluarganya di Mandvi selama tiga generasi.

"Kebanyakan pedagang mendapati separuh pendapatan mereka mula merosot," tambah Musabhai yang sedih dengan situasi pelaburan pembinaan kapal yang hampir musnah.

Selama empat abad, pembuat kapal dari bandar kecil itu telah membina kapal bagi menghantar barangan merentasi Lautan India yang merupakan laluan dagangan menghubungkan Asia Timur ke Asia Barat dan Afrika.

Difahamkan, kapal dagang kecil yang dipanggil dhow di Mandvi sangat terkenal dengan ketahanan dan saiznya, membolehkan ia masuk ke kawasan yang mempunyai pelabuhan kecil.


MASIH ada sebilangan pembuat kapal kayu di Mandvi, India yang setia bekerja.


Kelengkapan kurang

Dengan kapasiti kargo sederhana sebanyak 1,000 tan, Musabhai memberitahu, kapal-kapal akan dipenuhi barangan perdagangan seperti beras dan tepung untuk dihantar ke Somalia.

Berdasarkan pengharaman yang dikuatkuasakan Direktorat Besar Perkapalan pada bulan Mac 2010, kapal-kapal di kawasan itu didapati mudah dijadikan sasaran lanun yang beroperasi di salah satu laluan perkapalan tersibuk di dunia itu.

Dhow sememangnya lebih kecil daripada kapal tangki dan ketiadaan kelengkapan seperti alat pengesan membuatkannya mudah ditawan dan dijadikan kapal ibu bagi menyerang kapal besar yang lain.

Bagaimanapun, Musabhai memberitahu, para pedagang bersedia untuk mengambil risiko dan memilih menggaji pengawal keselamatan bagi melindungi kapal mereka.

Sementara itu, urus niaga ke Somalia bagi pedagang yang berpangkalan di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dikatakan kian berkembang tanpa sebarang sekatan.

Pakar perdagangan dhow, Edward Simpson dari Fakulti Pengajian Timur dan Afrika di London memberitahu, pembuat kapal di Dubai membina bot-bot kayu dengan ruang dua kali ganda lebih besar berbanding kapal-kapal dari Mandvi.

Baru-baru ini beliau melihat sendiri kapal dari Somalia di Dubai diisi dengan barangan berupa kereta terpakai Jepun, generator, traktor dan minyak wangi.

Tutup perniagaan

Sementara itu, sebahagian pembuat kapal telah memindahkan perniagaan mereka dari Mandvi ke UAE, tetapi ada juga yang menutup terus perniagaan.

"Hanya tinggal kira-kira 10 keluarga dalam perniagaan ini," ujar Saleh Mohammed yang telah menjual bot kargo terakhirnya pada tahun lalu.

"Sebelum sekatan ini saya mempunyai 30 kapal," tambahnya yang memberitahu, sekatan itu membuatkan dia hanya boleh berurus niaga dengan Negara Teluk seperti Iran dan Iraq yang mempunyai pelabuhan besar.

"Maka adalah lebih bagus menutup terus perniagaan ini," katanya yang kemudian membeli sebuah hotel untuk mencuba industri perhotelan.

Bagaimanapun, kemahiran pembuat kapal di Mandvi akan terus ditagih untuk beberapa tahun akan datang bagi menyelenggara dan membaiki kapal sedia ada yang masih boleh belayar sekurang-kurangnya untuk tempoh 40 tahun.

Saleh menyatakan, dia merindui era perdagangan yang dilalui moyangnya.

Kata Saleh, datuknya sering belayar selama dua bulan ke Afrika Timur dan menjangkau kawasan sejauh Zanzibar iaitu pulau yang terkenal dengan rempah-ratus.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Informasi terkini industri elektrik dan komputer

Posted:

Informasi terkini industri elektrik dan komputer

Informasi terkini industri elektrik dan komputer

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA

TAHUKAH anda, meter elektrik yang menunjukkan kadar penggunaan elektrik di rumah anda menggunakan sistem meter elektronik?

Meter tersebut merupakan pengganti kepada sistem meter elektromekanikal yang digunakan sejak penggunaan elektrik mula diperkenalkan di Malaysia.

Pertukaran meter elektromekanikal kepada elektronik mula diperkenal sejak tahun 2004. Walaupun meter elektronik menunjukkan bacaan meter yang lebih jitu, masih terdapat kediaman yang masih menggunakan sistem lama itu.

Pengurus Pembangunan Perniagaan Vendor Krizik (Malaysia) Sdn. Bhd., Mohd. Nizam Razali, memberitahu, meter elektronik di kediaman mahupun kilang-kilang mempunyai jangka hayat lebih daripada 15 tahun.

"Selepas jangka hayat itu, meter elektronik masih menunjukkan bacaan yang tepat dan jitu tanpa sebarang kesalahan. Ia juga dapat mengelakkan penipuan dalam pengiraan bil elektrik bagi kediaman.

"Selain itu, analisis pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) terhadap meter elektromekanikal, bacaannya kurang tepat 20 hingga 30 peratus selepas jangka hayat 10 hingga 15 tahun," ujarnya ketika ditemui Kosmo! pada pameran ASEAN Elenex 2013 (AE 2013) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Krizik (Malaysia) Sdn. Bhd. (Krizik) merupakan salah sebuah syarikat yang menyertai pameran yang diadakan dua tahun sekali itu. AE 2013 disertai oleh 450 syarikat dari 30 buah negara yang mempamerkan inovasi dalam industri tenaga, elektrik dan sistem komputer.

Penyertaan syarikat tersebut dalam AE 2013 ternyata memberi informasi yang lengkap mengenai penggunaan meter elektrik di Malaysia. Krizik turut membawa sampel meter elektronik yang digunakan di rumah dan kilang-kilang.


PENGATURCARAAN komputer merupakan perkara asas dalam industri elektrik dalam mahupun luar negara.


"Krizik merupakan salah satu daripada empat vendor yang membekalkan meter elektronik kepada pihak TNB di Lembah Klang dan negeri-negeri Pantai Timur. Sehingga kini, hanya satu juta rakyat Malaysia yang telah menukar meter elektromekanikal kepada elektronik," jelas Mohd Nizam.

Tambahnya lagi, sekiranya dahulu dengan hanya meletakkan magnet pada meter elektromekanikal, penghuni kediaman boleh menipu bacaan penggunaan elektrik di rumah mereka. Namun, dengan meter elektronik, terdapat fungsi merekod setiap penggunaan elektrik yang tepat setiap masa.

Pameran yang dihoskan oleh pihak TNB itu tidak hanya tertumpu kepada AE 2013 sahaja. Pameran perindustrian automasi 2013 (IA 2013) turut menjadi acara utama sepanjang empat hari majlis itu berlangsung.

Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Loo Took Gee turut hadir merasmikan majlis pelancaran AE 2013.

Dalam ucapan perasmiannya, Took Gee menyatakan bahawa pameran tersebut merupakan peluang terbaik untuk syarikat yang terlibat dalam industri kejuruteraan elektrik, penjanaan kuasa dan komputer untuk memperluaskan rangkaian serta bertukar-tukar idea atau pendapat.

Antara syarikat utama dalam industri elektrik dan teknologi komputer yang terlibat dalam pameran tersebut ialah ABB Malaysia, Alpha Automation, Komponen Elektrik Axis, TNB, Penghantaran dan Pembahagian Toshiba, United U-Li Corporation serta VSD Automation.

Tidak hanya menarik pengunjung dari dalam negara, AE 2013 turut menarik minat syarikat dari luar negara untuk melihat inovasi terbaharu di pameran itu.

Seorang pengurus industri kejuruteraan dari Taiwan, Min Han Tsai memberitahu, percutiannya di Kuala Lumpur ternyata membawa tuah kepadanya apabila turut berpeluang berkunjung ke pameran tersebut.

Menurut Han Tsai, tiada pameran spesifik di Taiwan yang menekankan hal ehwal industri elektrik di negara asalnya itu.

"Pameran ini memberi informasi yang jelas mengenai industri elektrik. Selain itu, kelengkapan elektrik yang dipamerkan juga boleh dikira terkini dalam pasaran dunia.

"Kelengkapan yang dipamerkan terutamanya daripada TNB juga memberi inspirasi kepada saya untuk mengekperimentasikan sistem yang digunakan di dalam projek elektrik saya apabila pulang ke Taiwan kelak," ujarnya.


TOOK GEE (depan) sempat berkunjung ke kios-kios di AE 2013 selepas majlis perasmian pameran tersebut baru-baru ini.


Dengan penganjuran pameran AE 2013, ia merupakan sahutan kepada seruan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Oktober tahun lalu. Seruan itu ialah mencapai objektif tenaga nasional sebanyak 5.5 peratus dalam sumber keperluan tenaga negara pada tahun 2015, lima tahun sebelum sasaran asal iaitu pada tahun 2020.

Sementara itu, seorang jurutera muda dari syarikat Toki Solution Sdn. Bhd., Muhammad Azlan Kamaruddin, 23, memberitahu, kunjungannya ke pameran itu bersama rakan sepejabatnya untuk melihat sistem komponen elektronik yang terbaharu di pasaran.

Selain itu, dia juga bertanggungjawab untuk membuat kajian mengenai pembekal kelengkapan elektronik seperti sistem pengawalan dan panel sesentuh untuk diaplikasikan dalam produk syarikatnya.

"Pasaran bagi kelengkapan elektronik di Malaysia banyak membekalkan barangan yang dapat menghasilkan produk yang berspesifikasi sederhana.

"Di pameran ini, saya dapat lihat barangan yang dipamerkan mempunyai kriteria untuk menghasilkan produk yang mempunyai spesifikasi yang tinggi dalam produk keluaran syarikat kami," ujarnya.

Selain daripada produk elektrik, pameran itu juga memberi peluang kepada pengunjung atau syarikat untuk mencari servis penyelenggaraan yang bersesuaian untuk diaplikasikan dengan perkhidmatan syarikat yang mengendalikan sistem elektrik.

Pembersihan sampah di dasar laut

Posted:

Pembersihan sampah di dasar laut

Pembersihan sampah di dasar laut

Oleh SUHANA VERU

PROGRAM pembersihan dasar laut itu disifatkan mencabar kerana perlu berdepan keadaan laut yang bergelora.


SIKAP sesetengah masyarakat yang gemar membuang sampah ke dalam laut sebenarnya mengancam habitat laut selain mencemarkan keindahan dasar laut.

Namun malangnya, masih ramai yang tidak menyedari perkara itu. Melihat senario tersebut, tidak mustahil pada satu hari nanti laut akan menjadi tempat untuk kita melupuskan sampah dan pelbagai sisa lain.

Mahu mendidik masyarakat mencintai alam semula jadi, Astro mengambil inisiatif menganjurkan program Astro Kasih Beautiful Malaysia. Program itu merupakan sebahagian tanggungjawab korporat sosial dalam menjalankan aktiviti berbentuk pemuliharaan alam sekitar.

Justeru, seramai 134 penyelam dari seluruh dunia termasuk Perancis, Australia, New Zealand, Belanda, Switzerland, Hong Kong, Amerika Syarikat dan Malaysia mengambil bahagian dalam program berkenaan.

Mereka telah melakukan kerja-kerja pembersihan sampah dasar laut di 224 buah lokasi sekitar Taman Laut Tunku Abdul Rahman, Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini.

Cuaca tidak menentu

Lebih menarik, kerja-kerja pembersihan sampah berkenaan yang dilakukan lebih 168 jam tanpa henti itu turut melakar sejarah tersendiri apabila tercatat dalam Guinness World Records sebagai projek pembersihan dasar laut terpanjang di dunia iaitu sejauh 26 kilometer. Ia merupakan rekod pertama di dunia.

Seorang penyelam, Jolyn Gasper, 36, berkata, dia teruja kerana dapat menyertai program tersebut buat pertama kali.

"Ia satu pengalaman yang mencabar kerana terpaksa berhadapan dengan cuaca yang tidak menentu," katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Tambah kakitangan swasta itu, sepanjang melakukan kerja-kerja pembersihan sampah itu, dia tidak menyangka terdapat pelbagai jenis sampah.

"Kami berjaya memungut kayu reput, botol, plastik, kertas, tin dan besi. Apa yang pasti, sampah sarap itu bukan sahaja akan menjejaskan pembiakan hidupan laut tetapi merosakkan terumbu karang," ujarnya.


PROGRAM pembersihan dasar laut diharapkan dapat mendidik masyarakat mencintai alam.


Pengalaman berharga

Pendapat Jolyn turut disokong kakitangan Astro, Norhisham Nordin, 42, yang menyifatkan sepanjang melakukan aktiviti-aktiviti menyelam, ia sangat mencabar.

"Bayangkan, ketika itu ribut dan laut bergelora. Jadi, kerja-kerja tersebut sukar dilakukan namun ia tidak menghalang kami untuk meneruskannya,"katanya.

Dalam pada itu, Norhisham rasa berbangga kerana dapat mengambil bahagian dan tidak akan melupakan pengalaman yang berharga tersebut.

"Saya juga amat gembira kerana dapat bertemu dan berkongsi pengalaman dengan penyelam tempatan dan antarabangsa," ujarnya lagi.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Astro, Datuk Rohana Rozhan pula berkata, penganjuran program tersebut bertujuan untuk menunjukkan tanda komitmen kepada alam sekitar.

"Hasil daripada program ini, lebih daripada tiga tan sampah berjaya dikumpul termasuk botol, beg plastik, tali pancing, jala dan tayar.

"Ini satu perkara yang membanggakan bagi meningkatkan kesedaran orang ramai untuk memelihara kehidupan laut," katanya.

Terdahulu, Rohana menerima sijil daripada wakil Guinness World Records, Kirsty Bennet.

Bennet memberitahu, Astro Kasih dan pasukan penyelam sukarelawannya telah mencatatkan rekod dunia baharu dalam kerja-kerja pembersihan dasar laut yang terpanjang.

"Program ini sekali gus dapat menambah kesedaran dan menggalakkan penglibatan orang ramai secara langsung dalam pemuliharaan marin," katanya.

Bahaya e-mel penggodam

Posted:

Bahaya e-mel penggodam

Bahaya e-mel penggodam

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN


PERIKSA dulu kesahihan e-mel yang diterima sama ada dengan membuat panggilan terus atau melakukan carian di internet.


RATA-RATA pengguna internet mempunyai sekurang-kurangnya satu akaun e-mel untuk berkomunikasi di dunia siber.

Secara purata pada hari ini, seseorang itu mempunyai dua akaun e-mel, satu untuk kegunaan peribadi, manakala lagi satu untuk kegunaan pejabat.

Namun begitu, selaku pengguna e-mel kita berhadapan dengan pelbagai risiko antaranya:

- Pendedahan maklumat peribadi atau korporat secara tidak sengaja

- Serangan virus terhadap sistem komputer

- Memberikan maklumat kepada penggodam dengan maklumat yang cukup bagi menceroboh sistem rangkaian korporat

Malangnya, ramai yang beranggapan mereka celik komputer dan tidak terdedah kepada risiko di atas. Ada juga yang berpendapat mereka bukan orang yang penting dan mustahil boleh menjadi golongan sasaran.

Pada hakikatnya, pengguna daripada pelbagai latar belakang pendidikan dan mempunyai pengetahuan teknikal yang mendalam tentang sistem komputer turut menjadi mangsa.

Jika anda bekerja untuk organisasi yang menyimpan rekod pelanggan, anda tidak terkecuali daripada menjadi sasaran penjenayah siber yang ingin mendapatkan akses bagi memecah masuk rangkaian korporat.

Antara umpan yang sering digunakan dalam e-mel kepada pengguna adalah seperti tawaran wang tunai, diskaun, hadiah cabutan loteri dan juga amaran tentang akaun kad kredit atau perbankan dalam talian milik pengguna.

Bagaimanapun, pengguna secara tidak sengaja mungkin akan memberikan maklumat seperti kata pengguna, kata laluan, nombor akaun, nombor CVV kad kredit dan maklumat pelanggan.

Jangan buka langsung

Selain itu, pengguna juga seharusnya lebih berhati-hati apabila menerima e-mel yang mengandungi pautan laman web.

Gerakkan tetikus di atas pautan tersebut bagi melihat alamat sebenar laman web tersebut bagi mengelakkan daripada memasuki laman web palsu atau yang mengandungi perangkap.


PENGGODAM sentiasa mengambil peluang atas setiap kelalaian pengguna internet.


Pastikan juga anda tidak hanya berpandukan semata-mata kepada logo atau alamat untuk mengesahkan kesahihan e-mel yang diterima.

Logo boleh ditiru dan alamat laman web boleh diletakkan ke dalam e-mel dengan mudah bagi meraih keyakinan pengguna.

Jangan sekali-kali memberikan maklumat peribadi melalui e-mel. Dalam banyak kes, mangsa menerima e-mel elektronik yang kononnya dihantar oleh pihak bank meminta pengguna memberikan maklumat peribadi mereka sebagai langkah untuk mengelakkan sistem perbankan mereka digantung.

Pihak institusi kewangan tidak akan meminta maklumat peribadi pengguna. Jika tidak pasti, hubungi pihak institusi kewangan dengan mendapatkan nombor daripada sumber lain (contohnya di bahagian belakang kad ATM dan kad kredit, bukannya daripada e-mel itu sendiri).

Satu lagi kaedah untuk mengesahkan alamat atau nombor telefon yang tertera pada e-mel betul atau tidak adalah dengan membuat carian di internet.

Pengguna seharusnya lebih berhati-hati apabila menerima e-mel yang mempunyai lampiran fail. Pastikan anda tidak memuat turun atau membuka lampiran yang mengandungi fail berformat *.EXE.

Fail jenis itu sering kali digunakan oleh penggodam bagi mendapatkan akses jarak jauh kepada sistem komputer mangsanya.

Paling penting, sekiranya berasa sangsi dengan kesahiha e-emel, pastikan anda tidak membuka langsung lampiran yang disertakan.

Penggodam juga boleh membuat penyamaran format fail dengan menghantarkan fail dengan format berbeza, tetapi sebaik dibuka oleh mangsa, ia memberi kesan yang sama.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Galak kanak-kanak menyimpan di Tabung Haji

Posted:

Galak kanak-kanak menyimpan di Tabung Haji

Galak kanak-kanak menyimpan di Tabung Haji

Shamsul ANUAR (belakang lapan dari kiri) bersama sebahagian 778 kanak-kanak Tadika Kemas yang menerima sumbangan buku simpanan Tabung Haji di Lenggong, Perak baru-baru ini.


MENABUNG. Seramai 778 kanak-kanak Tadika Kemas di seluruh Parlimen Lenggong menerima buku akaun simpanan Tabung Haji pada satu majlis khas di Kompleks Komuniti Desa Kemas Lenggong, Perak baru-baru ini.

Naib Ketua UMNO Bahagian Lenggong, Datuk Shamsul Anuar Nasarah berkata, pembiayaan dan sumbangan buku akaun simpanan itu adalah sebagai usaha menggalakkan sikap menabung dalam kalangan kanak-kanak.

Katanya, pembiayaan dan sumbangan buku akaun simpanan Tabung Haji itu adalah bagi menggalakkan mereka menabung sejak kecil demi kegunaan masa depan mereka serta membudayakan sikap berjimat-cermat.

"Pada masa sama, kita membantu kerajaan untuk meningkatkan kesedaran menyimpan dalam Tabung Haji dan dapat memberi dorongan serta menanam minat kanak-kanak terbabit untuk menunaikan ibadat haji pada suatu hari nanti dan bukan sudah mahu pencen baru berkemampuan," katanya.

Turut hadir pada majlis yang sama ialah Pengarah Kemas negeri Perak, Ahmad Kamal Idris Mohd. Nawawi dan Timbalan Ketua UMNO Lenggong, Datuk Tarmizi Idris.

Tabung Budi Peka bantu empat keluarga miskin

Posted:

Tabung Budi Peka bantu empat keluarga miskin

Tabung Budi Peka bantu empat keluarga miskin


HASHIMAH (lima dari kanan) bersama penerima bantuan selepas majlis penyerahan bantuan Tabung Budi Peka di Kuala Langat, Selangor baru-baru ini


PRIHATIN. Tabung Budi Persatuan Kakitangan Bekalan Air Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya (Peka) meneruskan usaha membantu golongan yang memerlukan menerusi Program Pemberian Air Percuma Tabung Budi di Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.

Kali ini, sebanyak empat keluarga bertuah dipilih bagi menikmati bantuan Peka.

Bantuan ditanggung sepenuhnya dari kutipan ahli-ahli Peka itu merangkumi pembayaran tunggakan, bayaran caj penyambungan serta menyelesaikan bil mereka selama tempoh enam bulan dari tarikh serahan bantuan.

Pengurus Tabung Budi, Hashimah Che Mat Din berkata, sehingga kini, sejumlah 449 buah keluarga di Selangor telah menerima manfaat dari program yang sama.

Pada program baru-baru ini, Peka telah menyampaikan sumbangan kepada Samad Sahit, 46, dari Telok Panglima Garang, R. Kalaiselvi, 35, (Bukit Cheeding), Azifal Aziz, 38, (Kampung Olak Lempit) dan Masribani Sariman, 45, (Kampung Endah).

200 penduduk Selising sertai Program Sukan Rakyat

Posted:

200 penduduk Selising sertai Program Sukan Rakyat

200 penduduk Selising sertai Program Sukan Rakyat


SEBAHAGIAN daripada penduduk yang menyertai acara lari dalam guni pada Program Sukan Rakyat di Sekolah Kebangsaan Banggol Pak Esah, Pasir Puteh, Kelantan baru-baru ini.


MERIAH. Kira-kira 200 penduduk dari 10 buah kampung sekitar Selising menyertai Program Sukan Rakyat yang pertama kali diadakan di padang Sekolah Kebangsaan Banggol Pak Esah, Pasir Puteh, Kelantan baru-baru ini.

Pada program itu, penduduk terlibat bersama anak-anak masing-masing menyertai pelbagai acara sukan termasuk lari dalam guni, golek para, mengail dalam botol, kaki galah, tarik upih dan tarik tali.

Kehadiran orang ramai pada majlis yang dianjurkan UMNO Cawangan Selising itu diadakan sejak pukul 8 pagi itu memeriahkan lagi suasana.

Wakil UMNO Bahagian Pasir Puteh, Datuk Shukri Mohamad berkata, program sedemikian dapat mengeratkan hubungan sesama anggota masyarakat selain memantapkan lagi hubungan antara ibu bapa dan anak masing-masing.

"Bagi penganjuran sukan rakyat seperti ini, kita biasanya bukan semata-mata bermatlamat mencari kemenangan tetapi lebih kepada mewujudkan suasana mesra yang secara tidak langsung mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak masing-masing," jelasnya.

Shukri juga menyampaikan hadiah kepada pemenang sukan setiap kategori dan berharap program yang sama dapat diteruskan pada tahun depan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiga korban laluan maut

Posted:

Tiga korban laluan maut

Tiga korban laluan maut

ANGGOTA bomba dan polis berusaha mengeluarkan mayat salah seorang mangsa kemalangan di Bukit Beruntung, Selangor semalam.


HULU SELANGOR - Tiga orang termasuk dua beradik menemui ajal dalam keadaan ngeri apabila kereta jenis Proton Perdana yang mereka naiki merempuh belakang sebuah lori membawa muatan buah-buahan di Kilometer 416 berhampiran Bukit Beruntung dekat sini kelmarin.

Kejadian pukul 11.30 malam di kawasan yang dilabel sebagai zon maut itu mengakibatkan A. Anandraj, 22, S. Alagesan, 28, dan S. Thiruselvi, 22, mati akibat kecederaan parah di kepala dan badan. Anandraj merupakan pemandu kereta tersebut.

Thiruselvi yang merupakan adik Alagesan mati ketika dirawat di Hospital Sungai Buloh.

Kawasan itu dilabel sedemikian selepas dianggarkan sebanyak 12 kes kemalangan maut berlaku di situ sejak awal tahun ini.

Tiga lagi penumpang yang berada di tempat duduk belakang terselamat namun dua daripadanya parah manakala seorang lagi cedera ringan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Empat remaja ditahan bantu siasatan kes bunuh

Posted:

Empat remaja ditahan bantu siasatan kes bunuh

Empat remaja ditahan bantu siasatan kes bunuh

SHAH ALAM - Kes pembunuhan seorang wanita yang mati ditikam ketika sedang berjoging bersama keluarganya di Bukit Gasing, Petaling Jaya Sabtu lalu menemui petunjuk baharu apabila polis menahan empat remaja bagi membantu siasatan semalam.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, lelaki berusia antara 16 hingga 18 tahun tersebut diberkas dalam tiga serbuan bermula pukul 1.50 pagi.

Katanya, suspek pertama berusia 16 tahun diberkas di Flat Sri Medan, Petaling Jaya. Selepas disoal siasat, polis kemudian menahan rakannya berumur 18 tahun di flat yang sama kira-kira 50 minit kemudian.

"Polis kemudian telah menyerbu sebuah rumah di Flat Bukit Gasing Indah, Petaling Jaya dan menahan dua remaja berusia 17 dan 18 tahun pada pukul 3.30 pagi.

"Salah seorang remaja itu merupakan pelajar di sebuah institut kemahiran manakala tiga lagi tidak bersekolah," katanya yang memberitahu kes bunuh itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

56 pelajar, guru sesak nafas

Posted:

56 pelajar, guru sesak nafas

56 pelajar, guru sesak nafas

SEBAHAGIAN pelajar yang dirawat di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar semalam selepas mereka terhidu gas beracun daripada baja.


ALOR SETAR - Sebanyak 56 warga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Pantai, Kuala Kedah di sini termasuk waris pelajar dikejarkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) setelah mereka mengalami sesak nafas, pening dan muntah dipercayai akibat terhidu gas beracun daripada baja.

Kejadian pada pukul 9 pagi semalam itu berlaku ketika kebanyakan pelajar sedang menjalani aktiviti kokurikulum dan melakukan persiapan menyambut Hari Kecemerlangan sekolah itu yang dijadualkan berlangsung hari ini.

Kebanyakan mangsa terdiri daripada pelajar tingkatan dua, tiga dan empat selain beberapa guru, pekerja kantin sekolah dan waris pelajar. Waris pelajar yang turut terhidu gas beracun dipercayai berada di sekolah kerana menunggu menjemput anak mereka yang terlibat dalam aktiviti kokurikulum.

Sehingga pukul 7 malam, kesemua mangsa masih dirawat di HSB.

Jarak antara sekolah dengan kawasan sawah berdekatan adalah kira-kira 500 meter.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah, Nazri Zakaria berkata, anggota bomba dari Pasukan Khas Tindakan Bahan Berbahaya (Hazmat) yang dihantar ke sekolah itu gagal mengesan kebocoran gas beracun daripada sebuah kilang baja yang terletak berdekatan kawasan sekolah itu sehingga pukul 1 petang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Van Persie julang United

Posted:

Van Persie julang United

Van Persie julang United

PEMAIN-PEMAIN United meraikan kejayaan mereka muncul sebagai juara Liga Perdana England selepas membelasah Aston Villa 3-0 di Old Trafford awal pagi semalam.


MANCHESTER - Manchester United merangkul gelaran juara Liga Perdana England buat kali ke-20 dengan penuh bergaya awal pagi semalam.

Pada aksi di Old Trafford itu, penyerang Belanda, Robin van Persie meledakkan hatrik pada babak pertama untuk membantu United membelasah Aston Villa 3-0.

Van Persie meletakkan United di depan pada minit kedua sebelum menjaringkan gol kedua yang menarik minit ke-13. Dia melengkapkan hatriknya pada minit ke- 33.

Kemenangan itu memberikan skuad The Red Devils kelebihan 16 mata di depan pencabar terdekat, Manchester United ketika saingan musim ini masih berbaki empat perlawanan, sekali gus menebus kekecewaan musim lalu.

Pengurus Manchester United, Alex Ferguson berkata, kejayaan itu membuktikan bahawa The Red Devils berhak berada dalam sejarah bola sepak.

Kejuaraan ini juga merupakan gelaran liga ke-13 buat Ferguson yang membimbing kelab itu sejak 1986.

"Memang mudah untuk bercakap bahawa nostalgia memperdaya pemikiran individu. Anda sendiri yang melakukannya. Anda ingat semua ini (kejayaan United) tidak sama seperti ketika anda kecil dahulu tetapi ia hanya satu nostalgia.

"Kini, kami mengumpul 84 mata ketika saingan masih berbaki empat perlawanan. Kami tidak pernah melakukannya sebelum ini.

"Kami memenangi hampir semua perlawanan, seri tiga kali, kalah empat kali dan tentang jaringan pula, semua kejayaan kami malam itu dicipta dengan gol cantik seperti David Beckham, Ole Gunnar Solskjaer dan Eric Cantona.

"Jaringan (kedua van Persie) malam ini juga termasuk dalam sejarah tersebut," kata Ferguson.

Van Persie muncul penjaring terbanyak musim ini dengan 24 gol dan Ferguson melabelnya setaraf dengan penyerang Perancis, Cantona yang menjadi inspirasi kelab itu ketika menamatkan kemarau 26 tahun kejuaraan liga selepas dibeli daripada Leeds United pada 1992.

"Dari segi impaknya, dia (van Persie) berjaya membawa perubahan yang besar daripada apa yang saya bayangkan.

"Cantona juga berjaya memberi impak yang besar dan saya sangat bernasib baik kerana memiliki beberapa lagi penyerang hebat sepertinya, mungkin seramai 10 orang dalam kelab ini.

"Saya rasa, kami memang menjangkakannya. Prestasinya bersama Arsenal tahun lepas sangat luar biasa dan saya masih ingat ketika kami melengkapkan pembeliannya, Arsene Wenger (pengurus Arsenal) berkata bahawa dia adalah pemain yang lebih bagus daripada apa yang kamu bayangkan.

"Saya rasa Wenger memang betul," kata Ferguson. - Agensi

Selangor pilih laluan sukar

Posted:

Selangor pilih laluan sukar

Selangor pilih laluan sukar

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


KUBALA (kiri) diasak pemain East Bengal ketika Selangor seri 2-2 pada aksi kelima Piala AFC 2013 di Stadium Shah Alam malam tadi.


SELANGOR menempah laluan sukar untuk memburu slot ke pusingan kedua Piala AFC 2013 selepas seri 2-2 dengan pendahulu Kumpulan H, East Bengal 2-2 pada aksi kelima di Stadium Shah Alam malam tadi.

Pada pertemuan tersebut, skuad Gergasi Merah bernasib baik apabila pemain pertahanan, Adib Aizuddin Ab Latif meledak gol penyamaan pada masa kecederaan, sekali gus menyelamatkan maruah pasukan tuan rumah.

Bagaimanapun, peluang anak- anak buah Irfan Bakti Abu Salim untuk mara ke pusingan kalah mati semakin sukar.

Selangor wajib membelasah Tampines Rovers selain mengharapkan 'ihsan' East Bengal untuk menewaskan Saigon Xuan Thanh pada perlawanan terakhir sekiranya berhasrat untuk melangkah ke pusingan seterusnya.

Pada perlawanan malam tadi, perancang import, Michal Kubala hampir membuka jaringan buat Selangor, namun percubaan tepat itu berjaya ditepis keluar penjaga gol East Bengal, Gurpreet Singh Sandhu pada minit ke-19.

Begitupun, berselang empat minit kemudian, benteng pertahanan skuad Gergasi Merah dikejutkan dengan gol pertama kelab dari India itu hasil rembatan Penn Ikechukwu Orji ekoran situasi kelam- kabut dalam kawasan kotak penalti, sekali gus menewaskan penjaga gawang Selangor, Mohd. Shar- binee Allawee Ramli.

Pada separuh masa kedua, East Bengal terus mempamerkan persembahan bertenaga dan hasilnya mereka berjaya membolosi gawang Selangor buat kali kedua menerusi jaringan Lalrindika Ralte minit ke- 54.

Pemain gantian East Bengal, Manandeep Singh yang beraksi selama empat minit dilayangkan kad merah selepas mengasari pemain sayap Selangor, S. Kunanlan pada minit ke-77.

Seminit kemudian, Abdul Shukur Jusoh berjaya mengurangkan defisit jaringan menerusi rembatan dari luar kotak penalti sebelum Adib yang bijak memanfaatkan hantaran hasil sepakan percuma Amri Yahyah untuk menyamakan kedudukan pada masa kecederaan.

Selangor bakal bertandang ke Stadium Jalan Besar, Singapura bagi pertemuan terakhir Kumpulan H menentang Tampines Rovers manakala East Bengal dijadualkan menentang Saigon Xuan Thanh 30 April ini.

Sementara itu, Kelantan tewas 1-6 kepada Maziya Sport And Recreation Club (Maziya SRC) pada aksi Kumpulan G kempen Piala AFC 2013 di Stadium National Male.

Begitupun, kekalahan juara bertahan Liga Super itu tidak menjejaskan kedudukan skuad The Red Warriors apabila masih kekal sebagai pendahulu kumpulan.

Pada aksi itu, Mohd. Haris Saf- wan Mohd. Kamal membuka jari- ngan buat skuad kendalian Bojan Hodak seawal minit ketujuh.

Begitupun, rentak cemerlang skuad The Red Warriors dilihat terjejas selepas menyaksikan Mohamad Zamri Ramli dibuang padang pada minit ke-28.

Maziya SRC ternyata mengambil kesempatan atas kelemahan pasukan Kelantan yang beraksi dengan 10 pemain akhirnya berjaya menyamakan kedudukan menerusi penyerang, Rasheed Ahmed pada minit ke-40.

Kelab Maldives itu terus meluaskan penguasaan di atas padang apabila menggandakan kedudukan menerusi jaringan Abdulla Asadulla pada minit ke-56.

Maziya SRC terus menghukum kerapuhan benteng pertahanan Kelantan apabila meledak tiga gol pada 15 minit terakhir menerusi perancang, Easa Ismail pada minit ke-76 dan dua jaringan dari Aduham Hassan (ke-82 dan ke-84).

Tonggak pertahanan Maziya, Imran Ali melengkapkan pesta gol dengan meledak gol keenam buat pasukan tuan rumah pada minit ke-86.

Kelantan bakal menentang Ayeyawady United di Stadium Sultan Muhammad IV untuk aksi terakhir Kumpulan G pada 30 April ini.

'Pikat hati Mackay'

Posted:

'Pikat hati Mackay'

'Pikat hati Mackay'

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@ksomo.com.my


VINCENT (kiri) dan Robin menunjukkan jersi Cardiff City yang
tertera nama Malaysia di Kuala Lumpur semalam.


PEMILIK Cardiff City, Tan Sri Vincent Tan bersedia untuk memberi peluang kepada pemain-pemain negara beraksi dalam saingan Liga Perdana England bersama kelab itu sekira- nya mereka berjaya memikat hati pengurus, Malky Mackay.

Begitupun Vincent berkata, pemain negara perlu memenuhi beberapa syarat yang ditetapkan oleh Persatuan Bola Sepak (FA) England terlebih dahulu sebelum dapat menjejakkan kaki dalam saingan liga bola sepak berprestij di Eropah itu.

"Sudah pasti saya mahu membawa seorang atau dua pemain Malaysia ke Cardiff City. Ia memang menjadi antara matlamat saya sejak memiliki kelab ini.

"Pengerusi program 1Malaysia Cardif City (1MCC), Datuk Chan (Tien Ghee) juga banyak berusaha ke arah ini menerusi penglibatan pemain-pemain cilik Malaysia di sini.

"Namun, untuk membawa pemain negara dalam masa terdekat ini seperti Safee (Sali) atau sesiapa sahaja, mereka harus memenuhi kriteria yang ditetap- kan oleh FA England," jelas Vincent dalam sidang media mengenai kejayaan kelab tersebut layak ke saingan Liga Perdana England musim 2013-14 di Kuala Lumpur semalam.

Turut hadir Pengerusi Berjaya Corporation Berhad, Datuk Robin Tan.

Menurut Vincent, antara kriteria yang ditetapkan oleh FA England ialah ranking dunia negara pemain tersebut harus berada tidak lebih daripada kedudukan No. 70 dunia.

"Selain itu, pemain berkenaan juga perlu beraksi dalam saingan bola sepak Eropah selama satu musim terlebih dahulu dan selepas itu barulah dia dapat beraksi di England.

"Sebenarnya ia tidak mustahil berlaku, jangan sesekali kata mustahil tentang sesuatu perkara jika kita belum melakukan- nya," jelasnya lagi.

Sementara itu, Vincent yang juga Pengerusi dan Ketua Eksekutif Berjaya Corporation Berhad menjelaskan misinya untuk membawa Cardiff City mencapai satu tahap yang lebih tinggi dalam saingan di England.

Cardiff City yang dibimbing Mackay berjaya menamatkan badi 51 tahun untuk beraksi dalam saingan tertinggi bola sepak England itu selepas menjuarai Liga Kejuaraan ketika saingan berbaki dua perlawanan musim ini.

Kelab dari Wales itu gagal melakukannya dalam dua musim berturut-turut apabila tewas dalam perlawanan penentuan.

"Ini adalah pencapaian yang menakjubkan dan saya mahu berkongsi kegembiraan ini dengan semua peminat kami di Wales dan Malaysia," katanya.

"Saya percaya kami mampu melakukan dengan lebih baik lagi pada musim depan, namun sudah tentu kami perlu perkuatkan beberapa bahagian dan ia terpulang kepada Malky mencari pemain pilihannya.

"Saya juga akan terus mempromosi nama Malaysia di atas jersi skuad The Bluebirds ini dengan membawa sokongan dan harapan peminat bola sepak kita di England," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Pakej berbaloi Domino's

Posted:

Pakej berbaloi Domino's

Pakej berbaloi Domino's

HASFAHLINDA menunjukkan salah satu piza yang terdapat di Domino's.


KEKANGAN masa akibat jadual kerja atau tugasan harian yang ketat menyebabkan ramai orang memilih untuk menikmati makanan segera. Piza kegemaran ramai, Domino's kembali menawarkan promosi menguntungkan kepada penggemarnya melalui beberapa pilihan yang dinamakan sebagai The New Incredible Meals (NIM).

Menurut Pengurus Pemasaran Domino's, Hasfahlinda Hassan, promosi NIM berbaloi kerana pelanggan boleh memilih piza yang berbeza selain boleh menambah beberapa menu lain pada harga rendah.

"Harga promosi berpatutan mengikut empat pakej yang terdapat dalam promosi NIM. Ia sesuai untuk dihidangkan dalam kumpulan seramai empat hingga 15 orang," ujarnya ketika ditemui oleh Kosmo! baru-baru ini.

Tambahnya, pelanggan dapat berjimat dengan harga yang ditawarkan iaitu serendah RM10 untuk seorang. Ia lebih berbaloi berbanding membeli secara berasingan tanpa menggunakan tawaran promosi.

"Kami mahukan pelanggan berpuas hati melalui promosi hebat ini dengan menghidangkan piza yang berkualiti," kata Hasfahlinda.

Selain itu, cara pesanan piza Domino's kini juga semakin mudah hanya melalui panggilan dan penghantaran segera ke alamat yang diberikan.

"Satu lagi cara paling mudah ialah menggunakan langganan secara dalam talian. Ia lebih mudah dan ringkas malah tiada kos penghantaran dikenakan kepada mereka," tambah Hasfahlinda.

Bagi memudahkan urusan langganan, penggemar Domino's juga boleh membuat tempahan seminggu awal melalui laman web restoran makanan segera itu.

"Ia memberi kesan positif sejak dilancarkan kerana pelanggan tidak perlu lagi risau mengenai tempahan makanan untuk acara-acara persendirian atau secara berkumpulan," ujarnya.

Pelanggan boleh memilih tiga pakej untuk kumpulan kecil iaitu NIM 1 pada harga RM40 untuk dua piza sederhana, manakala NIM 2 pula untuk lima orang pada harga RM50 mengandungi dua piza sederhana dan tiga menu tambahan. NIM 3 pula memberi pelanggan tiga pilihan piza dan dua menu tambahan.

Bagi acara dalam kumpulan yang besar, pelanggan boleh memilih pakej NIM Party Pack yang menawarkan lima keping piza sederhana pada harga RM100, atau pakej NIM Celebration Pack yang berharga RM150 untuk tujuh piza sederhana untuk 15 orang.

"Promosi hebat ini hanya ditawarkan di Malaysia dan ia bermula Mac lalu hingga penghujung April," jelas Hasfahlinda.

Idea artistik BNYV

Posted:

Idea artistik BNYV

Idea artistik BNYV

Oleh MUHAMMAD AYMAN GHAFFA


DARI kiri: Zaidel, Ariff dan Irsyaduddin merupakan antara jentera BNYV yang memerah idea dalam penghasilan poster BN pada PRU-13 ini.


MULA diperkenalkan sejak setahun lalu, sukarelawan Belia Barisan Nasional (BNYV) merupakan salah satu saluran untuk golongan remaja menyatakan sokongan kepada kerajaan.

BNYV adalah program sukarelawan di bawah Belia Barisan Nasional yang juga menyokong kempen parti itu pada Pilihan Raya Ke-13 (PRU-13) ini.

Tidak hanya tertumpu kepada aktiviti politik, kumpulan belia yang mempunyai seramai 1,600 ahli di seluruh negara itu juga aktif dalam memberi informasi mengenai peranan kerajaan Barisan Nasional (BN) kepada golongan belia.

Salah satu cara mereka membantu kerajaan pada PRU-13 ini adalah dengan menyumbangkan pelbagai rekaan poster yang bakal digunakan sempena pilihan raya ini.

Pengarah BNYV, Zaidel Baharuddin, 30, memberitahu, poster yang dihasilkan mempunyai informasi mengenai peranan kerajaan dalam pembangunan negara.

"Sehingga kini, kami telah menghasilkan kira-kira 50 rekaan poster, kain rentang dan panji-panji yang akan digunakan dalam kempen BN pada PRU-13 ini.

"Sempena pilihan raya kali ini, matlamat kami adalah untuk mengajak golongan belia bersama-sama menyokong kerajaan sedia ada.

Mesej yang disampaikan dalam setiap poster juga jelas tanpa menggunakan ayat-ayat yang memempunyai maksud yang tersirat," ujarnya ketika ditemui di markas BNYV di Jalan Telawi, Bangsar, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Ungkapan seperti Take Charge, Make A Different dan Vote For Transformation merupakan mesej yang digunakan dalam poster BN sempena pilihan raya ini.

Informasi lengkap

Tambah Zaidel, poster yang dihasilkan juga mempunyai segala informasi yang boleh dijadikan rujukan para belia bagi mematahkan kenyataan yang telah diputar-belitkan oleh pihak pembangkang mengenai kerajaan.

Tidak hanya tertumpu di ibu negara, BNYV juga aktif di Selangor, Kedah, Perak, Negeri Sembilan, Johor, Sabah dan Sarawak.

Pertubuhan sukarelawan itu merupakan landasan kepada golongan belia untuk bekerjasama dan menjadi sebahagian dalam kempen yang dijayakan oleh BN.

Bagi pereka grafik BNYV, Irsyaduddin Mahad, 24, idea penghasilan poster timbul setelah mendapati ia mempunyai peranan yang penting dalam landskap perjuangan politik setiap negara.

Menurutnya, biru merupakan warna wajib dalam setiap rekaan poster yang dihasilkannya kerana ia bertepatan dengan warna bendera BN.

"Selain biru, saya juga mencampurkan warna-warna lain untuk menghasilkan poster yang berwarna-warni bagi menarik minat belia. Poster yang dihasilkan mudah difahami ditambah pula segala informasi disampaikan dalam bentuk grafik.

"Segala informasi yang digunakan dalam poster merupakan data yang diperoleh daripada unit penyelidikan BNYV.

Tugas unit grafik pula menyampaikan maklumat dalam bentuk yang lebih menarik," ujarnya yang kini bertugas sebagai pensyarah di salah sebuah institut pengajian tinggi swasta (IPTS) di Batu Pahat, Johor.

Unit komunikasi visual BNYV merupakan salah satu unit dalam persatuan sukarelawan itu selain unit penyelidikan, pengurusan acara dan pidato.

Sementara itu, bagi Mohamed Ariff Jeme'an, 24, dari unit pidato memberitahu, informasi yang terkandung dalam poster menjadi sumber rujukan utama unitnya ketika sesi ceramah kepada golongan belia.

"Setiap unit BNYV mempunyai peranan yang tertentu. Kami saling memerlukan dalam memperkuatkan jentera belia yang menyokong BN dalam PRU-13 ini," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lapan nelayan Vietnam ditahan ceroboh perairan negara

Posted:

Lapan nelayan Vietnam ditahan ceroboh perairan negara

Lapan nelayan Vietnam ditahan ceroboh perairan negara

23/04/2013 8:35pm

KEMAMAN - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menahan lapan nelayan warga Vietnam setelah didapati menjalankan aktiviti menangkap ikan di perairan negara.

Ketua Penguatkuasa Daerah Maritim 9 Kuala Terengganu, Kapten Maritim Xavier Thevedas berkata, kesemua nelayan berusia 23 hingga 35 tahun itu ditahan kira-kira 60 batu nautika di luar Pantai Kuala Terengganu, kira-kira pukul 10.30 malam.

Semasa ditahan, mereka sedang melakukan aktiviti menangkap ikan di perairan negara.

"Menyedari bot mereka dihampiri, nelayan berkenaan menutup lampu bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.

"Hasil pemeriksaan, kita menahan lapan nelayan tersebut dan turut merampas peralatan serta hasil tangkapan mereka," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya bot mereka juga ditunda ke Jeti Pangkalan Maritim Kemaman untuk siasatan lanjut, dan kes disiasat mengikut Akta Perikanan 1985.

Xavier berkata tangkapan itu adalah yang ketiga tahun ini membabitkan bot nelayan asing di perairan itu.

Beliau juga berharap komuniti nelayan tempatan sentiasa memberi kerjasama dan melaporkan kepada pihak berkuasa sekiranya terdapat pencerobohan bot nelayan asing di kawasan mereka menangkap ikan.

APMM Terengganu sentiasa membuat pemantauan dan operasi bagi mengekang kemasukan bot nelayan asing daripada terus menceroboh dan mengaut hasil khazanah negara, kata Xavier. - Bernama

FAM pinda beberapa perlawanan Liga Malaysia

Posted:

FAM pinda beberapa perlawanan Liga Malaysia

FAM pinda beberapa perlawanan Liga Malaysia

23/04/2013 8:15pm

KUALA LUMPUR - Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) akan meminda tarikh perlawanan yang ditetapkan pada 4, 5 dan 6 Mei bagi memudahkan pegawai dan pemain mengundi, kata Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad.

Beliau berkata, empat perlawanan Liga Super yang dijadual berlangsung pada 4 Mei akan dipinda kepada 22 Mei di tempat yang telah ditetapkan.

Perlawanan tersebut melibatkan Lions XII menentang Selangor PKNS, Selangor menentang Terengganu, Negeri Sembilan menentang Pahang dan Johor Darul Takzim menentang Kelantan.

Azzuddin berkata, lima perlawanan Liga FAM yang dijadual berlangsung pada 5 Mei dipinda kepada 8 Mei.

Perlawanan melibatkan ATM Tentera Darat menentang YBU, Melaka menentang Cebagoo, PBAPP menentang Tumpat FA, Kuantan FA menentang Pulau Pinang dan PB Melayu Kedah menentang PHG Kuantan Port.

Sementara itu enam perlawanan Liga Premier yang dijadual pada 6 Mei akan dipinda pada 21 Mei.

Ia melibatkan Johor menentang Kedah, PDRM menentang UiTM, KL SPA menentang Sime Darby, Perlis menentang NS Betaria, Sabah menentang Kuala Lumpur dan Pos Malaysia menentang Sarawak. - Bernama

Kes penyakit berjangkit sebuah pusat perniagaan tiada kaitan H7N9 - KP Kesihatan

Posted:

Kes penyakit berjangkit sebuah pusat perniagaan tiada kaitan H7N9 - KP Kesihatan

Kes penyakit berjangkit sebuah pusat perniagaan tiada kaitan H7N9 - KP Kesihatan

23/04/2013 8:09pm

KUALA LUMPUR - Beberapa kes penyakit berjangkit yang berlaku dalam kalangan pekerja sebuah pusat perniagaan di sini bulan lepas, berpunca daripada bakteria Legionella dan tiada kaitan dengan virus Influenza A H7N9 seperti didakwa mereka, menurut Kementerian Kesihatan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, berdasarkan siasatan awal Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKWPKL), antara lain mendapati dua daripada kes itu adalah positif ujian penyakit saluran pernafasan itu yang berpunca daripada bakteria Legionella, terdapat di dalam air dan tersebar melalui udara.

"JKWPKL juga telah menjalankan pengesanan kes secara aktif untuk penyakit itu di salah satu blok bangunan itu," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Sehingga semalam, beliau berkata seramai 1,158 pekerja pusat perniagaan berkenaan telah disaring dan seramai 281 didapati mengalami gejala saluran pernafasan ringan dan telah diberikan rawatan sewajarnya.

Katanya empat daripada mereka dimasukkan ke hospital, di mana tiga daripada mereka telah dibenarkan keluar, manakala seorang lagi meninggal dunia disebabkan severe bronchopneumonia with Adult Respiratory Distress Syndrome (ARDS) dan beberapa penyakit lain.

Noor Hisham berkata siasatan lanjut masih lagi dijalankan bagi menyiasat kemungkinan kejadian itu berpunca daripada sistem air yang panas pada bangunan seperti menara penyejukan, 'humidifier', dandang, air pancut tertutup dan lain-lain. Namun begitu, beliau berkata penyakit itu masih dalam keadaan terkawal dan tidak merebak daripada seorang ke seorang yang lain.

"Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur akan terus memantau situasi ini dan mengambil langkah kawalan dan pencegahan," katanya.

Noor Hisham menasihatkan orang ramai yang mempunyai gejala saluran pernafasan untuk segera mendapatkan rawatan di klinik atau hospital berdekatan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved