Jumaat, 18 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Hidang teh dalam aksi kung fu

Posted:

Hidang teh dalam aksi kung fu

Hidang teh dalam aksi kung fu

SUI TIONG menunjukkan pelbagai jenis teh yang dijual di premisnya.


KEDUA-DUA tangan lelaki berbadan tegap itu kejap memegang 'senjata' istimewanya iaitu teko tembaga yang panjang muncung penuangnya mencecah satu meter. Dalam kilas aksi akrobatik, dia tangkas menghayunkannya secara berganti-ganti di kiri dan kanan tangannya.

Pesona atur langkah lelaki yang mempunyai ketinggian 175 sentimeter itu mengingatkan penulis kepada watak Wong Fei Hong dalam filem-filem aksi seni bela diri yang mampu membuatkan penonton tergamam.

Segak dengan persalinan tang zhuang yang merupakan busana zaman Dinasti Tang, 'senjata' yang dihayun itu kemudiannya diacu ke arah lelaki yang sedang duduk tenang di hadapannya.

Aliran deras air teh memancut keluar mengisi sebiji mangkuk porselin yang kosong lalu ia sedia untuk diminum.

Begitulah rutin harian empunya nama Shan Wen Tao, 36, yang menggalas gelaran Tea Master di Chynna Restaurant, Hotel Hilton Kuala Lumpur sejak dua tahun lalu.

Mungkin kerjaya sebagai Tea Master begitu asing di Malaysia tetapi tidak di tanah kelahirannya, Qingdao, Shangdong, China.

"Tea Master sama seperti pelayan bar yang boleh menampilkan aksi menjugel botol atau bekas-bekas minuman.

"Seseorang Tea Master yang mahir mampu melakukan pelbagai aksi menggunakan teko tradisional muncung panjang sebelum ia dituang ke dalam cawan," katanya.

Mula menjinakkan diri untuk menjadi seorang Tea Master pada usia 23 tahun, Wen Tao kemudian bekerja di hotel di China dalam masa yang sama mempelajari kemahiran dan selok-belok kemahiran daripada Tea Master yang lain selama 10 tahun sebelum merantau ke Malaysia mencari rezeki.

Ujian khusus

"Tempoh masa untuk menjadi seorang Tea Master yang mahir sebenarnya terpulang kepada seseorang individu, tetapi biasanya ia mengambil masa selama dua tahun.

"Seperkara lagi, untuk menjadi seorang Tea Master anda perlu lulus peperiksaan bertulis dan praktikal," ujarnya mengenai peperiksaan yang menyentuh aspek teknikal, kesusasteraan dan pengetahuan mengenai teh itu.

Dalam ujian aksi, setiap gerakan perlu diiringi lagu dan pemberian markah diberikan berdasarkan aksi yang seirama dengan rentak lagu.

Tambahnya, fleksibiliti sangat penting dan untuk menjadi Tea Master yang hebat, seseorang itu perlu menjalani latihan fizikal yang mengambil masa lebih daripada setahun.

"Tea Master bukan dalam kalangan lelaki sahaja, tetapi kaum wanita turut berkecimpung dalam bidang kerjaya ini.

"Sungguhpun begitu, gerakan Tea Master wanita tidak setangkas lelaki kerana gerakannya lebih perlahan, lembut dan sopan," ceritanya yang turut mendedahkan bahawa pendapatan Tea Master lebih lumayan pada lapan tahun lalu berbanding kini.

Walaupun mempunyai pengalaman bertahun-tahun, Wen Tao mengakui mempunyai masalah apabila beraksi pada ruang yang sempit kerana ia akan membataskan pergerakannya.

Sambil menunjukkan muncung teko, Wen Tao memberitahu panjang muncung sesebuah teko bergantung kepada ketinggian seseorang Tea Master.

"Ukuran panjang muncung teko tidak boleh diletakkan sewenang-wenangnya kerana ia akan menyebabkan muncung terseret ke lantai.

"Ukuran yang paling panjang mencecah ukuran 1.2 meter dan teko sebegini digunakan di Szechuan," katanya yang tidak terlepas daripada mengalami kemalangan kecil ketika melakukan latihan di China.


FLEKSIBILITI sangat penting bagi seseorang Tea Master untuk menampilkan aksi-aksi yang hebat.


Pelbagai jenis gerakan dipersembahkan oleh Wen Tao ketika menyambut kunjungan Kosmo!.

Antaranya ialah gerakan shu qin bo jian (gaya menghayun pedang), guo shan liu shui (gaya air dari gunung yang tinggi) dan hui di lao yue (gaya mencapai bulan dari laut). Wen Tao telahpun menguasai 18 gerakan yang diajar oleh sifunya.

Ramuan istimewa

Air di dalam teko tidak boleh diisi penuh ketika melakukan setiap gerakan kerana khuatir terkena kepada pelanggan.

"Setiap gerakan ada namanya dan jika anda perasan ia mempunyai kombinasi wusyu, akrobik dan tarian," ujarnya sambil memberitahu, kandungan dua per tiga air dalam teko teh boleh dihidangkan kepada 10 orang pelanggan.

Wen Tao seterusnya menuangkan teh yang dinamakan teh Eight Treasure (Lapan Khazanah) itu ke dalam mangkuk porselin. Dia santun mempelawa tetamu merasai kemanisan hasil gabungan lapan ramuannya iaitu kurma merah, longan kering, asam keping, beri goji, buah luo han guo, teh jasmin, bunga kekwa, ginseng dan gula batu.

"Kesemua ramuan tersebut dimasukkan ke dalam teko dan kemudian dituangkan air panas ke dalamnya. Tunggu beberapa minit hingga ia mengeluarkan aroma kemudian ditapis dan dituang ke dalam teko tembaga muncung panjang," kata Wen Tao.

Tambahnya, teh dibancuh dalam bekas lain sebelum dimasukkan ke teko muncung panjang bagi mengelakkan bahan-bahan teh tersumbat lalu menjejaskan aliran air yang keluar daripada lubang muncung penuang yang selebar biji sagu bersaiz kecil.

Wen Tao tidak menafikan amalan meminum teh mempunyai khasiat tertentu, namun ia terpulang kepada jenis teh yang diminum. Sebagai contoh, teh Eight Treasure dipercayai baik untuk kesihatan, menyejukkan badan dan menghilangkan keletihan.

Menggalas tanggungjawab sebagai Tea Master, Wen Tao perlu melakukan latihan setiap hari untuk memberikan aksi yang lebih menarik.

"Buat masa ini saya akan terus menjadi seorang Tea Master dan mahu mengajar anak lelaki saya mengikut jejak bapanya," ujarnya tentang anaknya, Shuang Long, 10, yang kini di bawah jagaan isterinya di China


SUI TIONG memberitahu setiap jenis teh mempunyai khasiatnya yang tersendiri.


Singkir toksin

Sementara itu, Lim Sui Tiong, 43, yang menceburi bidang kepakaran teh lebih daripada 20 tahun sejak tahun 1991 memberitahu, masyarakat Cina di negara ini gemar minum teh kerana ia merupakan tradisi ribuan tahun selain mampu meningkatkan tahap kesihatan.

Pemilik premis Qiu Xiang Tea yang berasal dari Ulu Yam, Selangor itu berkata, teh mampu membuang toksin di dalam badan dan mengurangkan tekanan darah.

Menurutnya, di Malaysia sudah semakin ramai peminum teh berikutan kesedaran mengenai khasiat dan kegunaannya.

"Dahulu hanya orang dewasa dan golongan berusia yang gemar minum teh tetapi pada zaman sekarang, golongan muda juga sudah mula minum teh Cina.

"Selain membuang toksin, teh juga dikatakan mampu mengurangkan kolesterol, melancarkan perjalanan darah dan mampu mencegah strok. Walaupun dianggap sebagai minuman berkhasiat, ia tetap tidak boleh menggantikan ubat," katanya yang bagaimanapun mengiyakan kepercayaan bahawa amalan minum teh boleh membantu menambahkan kecantikan dan mengurangkan berat badan.

Tambahnya, pengambilan teh bagus untuk kesihatan jika diamalkan dalam jangka masa panjang tetapi jangan berlebihan.

Katanya, ada segelintir individu tidak boleh tidur selepas minum teh secara berlebihan tetapi masalah tersebut boleh diatasi dengan mengambil makanan atau minuman yang manis.

"Pengguna juga boleh minum teh berdasarkan keperluan, contohnya jika mahu hilangkan kepanasan badan, seseorang itu perlu minum teh jenis sejuk seperti hijau.

"Jika badannya sejuk, dia boleh mengambil teh jenis suam seperti pu'er," ujarnya sambil memberitahu teh wu long dan pu'er menjadi pilihan popular dalam kalangan pelanggan.

Sui Tiong menambah, Qiu Xiang Tea menjual lebih 100 jenis teh termasuk teh di bawah kategori utama seperti teh shui xian, teh tie guan ying, teh da hong pau yang diimport dari China.

Pakar teh itu berpesan, teh jenis aromatik perlu disimpan di dalam peti sejuk bagi mengelakkan rasa dan bau wanginya hilang. Begitupun, teh pu'er tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk kerana bau dan rasanya tidak akan hilang.

"Setiap jenis teh diimport dari tempat-tempat yang berlainan. Contohnya, teh tie guan ying dari An Xian dan Hokkien, manakala teh pu'er pula dari Yunnan.

"Trend pembelian teh dalam kalangan pelanggan tidak tetap. Ada yang beli teh dalam tin dan ada yang beli teh dalam bentuk kepingan (pu'er)," katanya sambil memberitahu teh di premisnya dijual pada harga antara RM10 hingga RM200 mengikut pek bungkusan.

Manfaat daripada zat daun

Posted:

Manfaat daripada zat daun

Manfaat daripada zat daun


WANITA yang mengambil teh dikatakan mempunyai tulang yang kuat.


TEH telah ditanam selama berabad-abad lamanya bermula di India dan China. Hari ini, teh merupakan minuman yang paling banyak diminum selepas air kosong.

Beratus-ratus juta warga dunia minum teh dan kajian menunjukkan bahawa minuman teh khususnya teh hijau mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan.

Terdapat tiga jenis teh yang utama iaitu teh hijau, hitam dan wu long (oolong). Ia dibezakan melalui cara teh diproses.

Teh hijau tidak melalui proses fermentasi dan mengandungi kepekatan antioksidan iaitu polifenol yang tinggi.

Antioksidan merupakan bahan-bahan yang bertindak melawan radikal bebas yang merosakkan sel-sel dalam badan, merosakkan asid deoksiribonukleik (DNA) dan menyebabkan kematian sel.

Ramai saintis percaya bahawa radikal bebas menyumbang kepada proses penuaan dan menyebabkan beberapa masalah kesihatan termasuk kanser dan penyakit jantung.

Antioksidan seperti polifenol dalam teh hijau boleh meneutralkan radikal bebas dan membantu mencegah sesetengah kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Dalam perubatan tradisional Cina dan India, pengamal perubatan menggunakan teh hijau sebagai perangsang, diuretik (untuk menyingkirkan cecair berlebihan dalam badan), astrigen (untuk mengawal pendarahan dan membantu menyembuhkan luka) dan meningkatkan kesihatan jantung.

Selain itu, teh hijau dikatakan mampu merawat masalah angin dalam badan, mengawal suhu badan dan gula dalam darah, bagus untuk pencernaan dan meningkatkan proses mental.

Teh hijau telah dikaji secara meluas ke atas manusia, haiwan dan eksperimen makmal. Kajian tersebut menunjukkan teh hijau mampu membantu merawat keadaan kesihatan seperti aterosklerosis, kolesterol tinggi dan kanser.


TEH ros membantu menangani masalah sistem penghadaman dan melancarkan aliran darah.


Satu kajian kecil mendapati bahawa minum teh hijau membantu mencegah kaviti gigi. Sungguhpun begitu, lebih banyak kajian perlu dilakukan bagi membuktikannya.

Ia juga dikatakan bermanfaat dalam penyakit radang seperti artritis. Dalam isu penyakit itu, teh hijau boleh membantu mengurangkan keradangan dan melambatkan kerosakan tulang rawan.

Bahan kimia dalam teh hijau juga boleh membantu merawat ketuat kemaluan dan mencegah gejala-gejala selesema dan flu.

Lebih bagus daripada kopi

Akademi Perubatan New York yang mengadakan simposium mengenai kesan farmakologi dan fisiologi teh pada tahun 1955 mendapati bahawa teh tidak seperti kopi yang menyebabkan jantung berdebar, insomnia, keletihan dan memberi masalah pada perut jika diminum berlebihan.

Teh merupakan ejen yang baik dalam melegakan kelesuan dan keletihan, membantu proses pemikiran serta pencernaan.

Pelbagai kajian penyelidikan dijalankan ke atas teh memberikan kita kefahaman tentang manfaat teh yang boleh menghindarkan penyakit jantung.

Menurut laporan jurnal Archives of Internal Medicine, wanita di Belanda yang minum satu hingga dua cawan teh mengurangkan risiko aterosklerosis.

Ia merujuk kepada penyakit pada arteri apabila plak-plak berlemak berkembang pada dinding dalam lalu menyebabkan penyekatan aliran darah) yang teruk.

Ia merupakan faktor utama yang menyumbang kepada penyakit jantung koronari. Wanita yang minum lebih daripada lima cawan teh setiap hari mempunyai risiko paling rendah menghidap aterosklerosis.


TEH hijau mengandungi antioksidan yang tinggi mampu melawan radikal bebas.


Melawan kanser

Penyelidik di Institut Penyelidikan Pusat Kanser Saitoma, Jepun mendapati bahawa sel kanser yang menyerang nodus limfa berkurangan dengan amalan mengambil teh hijau secara kerap.

Sementara itu, dalam senario lain, wanita penghidap kanser payudara kurang kritikal yang meminum lebih daripada lima cawan teh hijau sehari, mempunyai 50 peratus kemungkinan masalah tersebut tidak berulang kembali.

Menurut Dr. John Weisburger daripada American Health Foundation, minum teh dengan sedikit susu sebenarnya meningkatkan perlindungan terhadap kanser payudara.

Dalam pada itu, kajian di Britain mendapati bahawa wanita yang minum teh mempunyai tulang yang lebih kuat berbanding mereka yang tidak mengambil teh.

Teh juga mampu meningkatkan metabolisme dan membantu seseorang membakar lebih banyak kalori selain mencegah tanda-tanda penuaan.

Tradisi menjinak lembu jantan

Posted:

Tradisi menjinak lembu jantan

Tradisi menjinak lembu jantan


LELAKI ini sedaya upaya cuba berpaut pada bonggol lembu jantan ini.


JIKA Sepanyol masih teguh dengan tradisi 'permusuhan' matador dan lembu jantan, India juga mempunyai tradisi yang hampir sama. Begitupun, dalam acara yang dijalankan di India khususnya di daerah Tamil Nadu itu, peserta tidak menggunakan sebarang senjata manakala lembu jantan langsung tidak dicederakan.

Sejak era klasik Tamil kira-kira 400 tahun dahulu, pertandingan menjinakkan lembu jantan atau Jallikattu diadakan setiap tahun sempena festival Ponggal. Ia sebenar-benar pertembungan kudrat manusia dan haiwan.

Sejarahnya mengimbas kisah keperwiraan dan keperkasaan para pahlawan lelaki yang mampu menundukkan tenaga lembu jantan liar. Sukan tersebut bukan sahaja menjadi acara adu tenaga yang menghiburkan suatu ketika dahulu, malah gelanggang Jallikattu menjadi medan buat golongan wanita mencari calon suami yang paling hebat.

Secara asasnya, terdapat tiga kategori pertandingan. Pertama ialah dengan melepaskan lembu jantan ke dalam kawasan gelanggang berpagar.

Peserta yang menguji lembu itu akan melompat ke atasnya dan berpaut pada bonggol di belakang badan haiwan itu. Haiwan itu akan berlari, melompat dan menyentak tubuhnya agar peserta itu terjatuh dan markah dikira mengikut tempoh berpaut yang paling lama.


SALAH satu kategori Jallikattu adalah percubaan menundukkan lembu jantan secara berkumpulan.


Kategori kedua adalah melepaskan lembu secara bebas tanpa sekatan pagar. Sesiapa sahaja dari kalangan peserta boleh mengejarnya dan cuba menundukkannya.

Bagi kategori ketiga pula, lembu tersebut ditambat dengan tali sepanjang 15 meter. Lembu itu bebas bergerak dalam lingkungan tambatan tersebut sementara sekumpulan lelaki cuba mengatasi kekuatan haiwan itu sebelum 'menumbangkannya' ke tanah.

Begitupun, sukan tersebut tidak terlepas daripada kontroversi dan bantahan daripada aktivis serta pertubuhan pencinta haiwan. Meskipun lembu jantan yang terlibat dalam festival itu tidak dicederakan, banyak laporan telah dibuat oleh para pemerhati kepada pihak berkuasa.

Sesetengah peserta dikatakan menyapu serbuk lada ke mata haiwan tersebut sebelum ia dilepaskan ke gelanggang. Begitu juga dengan perbuatan memaksa lembu jantan itu meminum alkohol dan menyakiti organ pembiakannya sebelum pertandingan bermula.


BAWAH: Pelbagai aksi lasak dan mendebarkan penonton dapat dilihat di dalam gelanggang.


Semua itu adalah untuk menjadikan lembu jantan itu lebih liar dan ganas seterusnya menghasilkan lebih banyak aksi mendebarkan. Para peserta kemudiannya mengejar kemegahan dengan sedaya upaya 'menjinakkan' haiwan yang dalam keadaan amuk tersebut.

Sepanjang Jallikattu diadakan, ramai orang telah menjadi korban. Pada kurun ke-21 sahaja, kira-kira 12 kematian dilaporkan sementara lebih seribu orang mengalami kecederaan akibat kemarahan lembu jantan tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


32 pelajar SK Putrajaya Presint 16 (1) dapat 5A

Posted:

32 pelajar SK Putrajaya Presint 16 (1) dapat 5A

32 pelajar SK Putrajaya Presint 16 (1) dapat 5A


BARISAN pelajar SK Putrajaya Presint 16 (1) yang cemerlang dalam UPSR diraikan di Putrajaya baru-baru ini.


CEMERLANG. Seramai 32 pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) Putrajaya Presint 16 (1) berjaya memperoleh 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun lalu.

Pencapaian tersebut merupakan yang terbaik sejak tahun 2008 berbanding 30 orang pada tahun 2011.

Guru Besar sekolah berkenaan, Norliah Hashim berkata, kejayaan tersebut merupakan hasil kesungguhan dan komitmen para guru dalam memberi pendidikan yang berkualiti kepada murid-murid.

Katanya, pelbagai program disusun dan dilaksanakan bagi membantu pelajar Tahun Enam menghadapi UPSR, antaranya mengadakan kelas intensif, ceramah dan kem motivasi.

KP1M agih sumbangan mangsa banjir

Posted:

KP1M agih sumbangan mangsa banjir

KP1M agih sumbangan mangsa banjir


FARID (lima dari kiri) menyampaikan kotak makanan dan barangan kesihatan kepada Saari di Rantau Panjang baru-baru ini.


PRIHATIN. Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) telah menyampaikan 1,000 kotak makanan dan barangan kesihatan kepada mangsa banjir di kawasan Rantau Panjang, Kelantan baru-baru ini.

Naib Presidennya, Datuk Farid Hassan berkata, KP1M prihatin dengan nasib penduduk yang terpaksa berpindah apabila berlaku banjir dan pada masa yang sama tidak dapat bekerja.

"Walaupun tidak dapat disampaikan semasa banjir, saya berharap barangan itu dapat digunakan sebaik-baiknya oleh mereka yang menerimanya," katanya pada majlis penyampaian sumbangan itu.

Sumbangan barangan seperti beras, gula, minyak masak, sardin, tepung serta tuala, sabun dan ubat gigi itu diserahkan kepada Timbalan Ketua UMNO Bahagian Rantau Panjang, Datuk Saari Mat Hussin untuk diagihkan kepada mangsa-mangsa banjir.

NCER serah beg sekolah kepada 250 murid

Posted:

NCER serah beg sekolah kepada 250 murid

NCER serah beg sekolah kepada 250 murid


CHANG YEOW (tengah) dan Redza (duduk, tiga dari kiri) bersama sebahagian daripada 250 pelajar yang menerima sumbangan serta peralatan sekolah daripada NCER di SK Permatang Damar Laut baru-baru ini.


GEMBIRA. Seramai 250 murid di tujuh buah sekolah kebangsaan sekitar Bayan Lepas, Pulau Pinang menerima beg dan peralatan sekolah daripada pihak pengurusan Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) menerusi program Ramah Mesra Pemimpin Bersama Rakyat baru-baru ini.

Kalangan murid yang menerima sumbangan tersebut ialah dari Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Damar Laut, SK Sungai Ara, Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina Chong Cheng dan SJK Tamil Bayan Lepas.

Ketua Pegawai Eksekutif NCER, Datuk Redza Rafiq berkata, pihaknya mengharapkan bantuan yang diberikan itu sedikit sebanyak dapat membantu menceriakan murid terbabit.

Turut hadir memeriahkan majlis itu ialah Pengerusi Barisan Nasional Pulau Pinang, Teng Chang Yeow dan Ketua UMNO Bahagian Bayan Baru, Datuk Abdul Rahim Saibu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Isteri harap suami dibebaskan

Posted:

Isteri harap suami dibebaskan

Isteri harap suami dibebaskan

Oleh ZAKI SALLEH
berita@kosmo.com.my

PANDANGAN dari udara loji gas di In Amenas, selatan Algeria yang dijadikan sasaran oleh puak militan untuk menawan 191 pekerja asing termasuk dua dari Malaysia kelmarin.


GEORGE TOWN – Isteri salah seorang rakyat Malaysia yang menjadi tebusan kumpulan militan di sebuah loji gas di In Amenas, di gurun Sahara, selatan Algeria kelmarin berharap suaminya berada dalam keadaan selamat dan memohon agar dia segera dibebaskan.

Wanita berusia dalam lingkungan 40-an itu yang mahu dikenali sebagai Mac berkata, dia sentiasa bimbangkan keselamatan suaminya, K. Ravi, 48, yang mungkin menjadi mangsa tindakan ganas pihak militan yang turut menahan puluhan pekerja loji gas itu.

Ketika dihubungi di sini semalam, Mac memberitahu, kali terakhir Ravi membuat panggilan telefon ialah pada Rabu lalu bagi menceritakan suasana bekerja sebagai jurutera di situ sambil bertanyakan khabar dua anak mereka.

Mac yang ditemui di Bukit Jambul di sini hanya mengetahui insiden serangan ke atas kemudahan gas itu menerusi siaran berita televisyen sebelum dihubungi kakitangan Wisma Putra bagi mengesahkan Ravi adalah antara mangsa yang dijadikan tebusan.

Menurut Mac, suaminya baru dua bulan bekerja di loji gas itu setelah dihantar majikannya, JGC Corp, sebuah syarikat pengeluaran gas dan minyak berpangkalan di Singapura.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sindiket Macau Scam tumpas

Posted:

Sindiket Macau Scam tumpas

Sindiket Macau Scam tumpas

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my


MUN PHING bersama pegawainya menunjukkan sebahagian barangan yang dirampas daripada 12 individu yang disyaki terbabit dalam kegiatan Macau Scam pada sidang akhbar di Shah Alam semalam.


SHAH ALAM – Kelicikan satu sindiket penipuan antarabangsa dikenali sebagai Macau Scam menggunakan sistem telefon Suara Melalui Protokol Internet (VoIP) untuk menipu wang orang ramai terbongkar apabila polis menahan 12 warga asing termasuk enam wanita Isnin lalu.

VoIP merupakan teknologi yang memungkinkan percakapan suara jarak jauh melalui medium internet di mana data suara akan diubah menjadi kod digital dan dialirkan melalui jaringan.

Sembilan warga China dan tiga rakyat Taiwan berusia antara 19 hingga 36 tahun tersebut diberkas pada pukul 11.10 malam di sebuah banglo tiga tingkat yang dijadikan pusat membuat panggilan palsu di Taman Ampang Utama, Ampang Jaya dekat sini.

Serbuan dilakukan selepas polis menjalankan siasatan sebaik menerima laporan daripada seorang ahli perniagaan di Ampang yang kerugian RM64,000 akibat ditipu sindiket berkenaan kelmarin. Serbuan dilakukan dengan kerjasama Kedutaan China serta Pejabat Kebudayaan dan Ekonomi Taipei di Malaysia.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

PM jamin adil agih kek ekonomi

Posted:

PM jamin adil agih kek ekonomi

PM jamin adil agih kek ekonomi


NAJIB (tiga dari kiri) menyanyikan lagu 1Malaysia bersama-sama 6,000 ahli RT pada majlis Perhimpunan Perdana Rukun Tetangga 2013 di PICC Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Datuk Seri Najib Tun Razak memberi jaminan bahawa kerajaan pimpinan UMNO dan Barisan Nasional (BN) sentiasa menjaga kepentingan orang Melayu dan tidak pernah merampas serta menafikan hak orang bukan Melayu, khususnya dalam mengagihkan 'kek' ekonomi negara.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan turut menegaskan bahawa kerajaan sentiasa berusaha untuk memastikan ekonomi negara berkembang agar kekayaan negara boleh dibahagikan secara adil dan saksama dalam kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini.

Beliau berkata, Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan Projek Permulaan (EPP) yang dilaksanakan telah membuahkan hasil apabila negara ini menerima pelaburan yang tinggi dan kadar pertumbuhan ekonomi negara dijangka berkembang melepasi lima peratus.

"Dengan ini, kita boleh melakukan pengagihan semula dengan tidak menafikan hak orang bukan Melayu dan bukan Bumiputera, jauh sekali merampas apa yang ada pada mereka. Sebaliknya, kita boleh mengagihkan perkembangan dan pertumbuhan ekonomi itu kepada orang Melayu dan Bumiputera," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Taruhan terbaharu pakar kereta kompak

Posted:

Taruhan terbaharu pakar kereta kompak

Taruhan terbaharu pakar kereta kompak

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN
syukran.zainuddin@kosmo.com.my

SETELAH sekian lama menunggu, pengedar kenderaan jenama Suzuki di Malaysia, Suzuki Malaysia Automobile Sdn. Bhd. (SMA) akhirnya melancarkan kompak sporty popularnya, Swift pada minggu lalu.

Kalau hendak diikutkan, kehadirannya memang agak lambat memandangkan Swift generasi ketiga itu sudah pun berada di pasaran luar sejak 2010 lagi. Tidak mengapa, barang baik kenalah tunggu lama sedikit, betul tak?

Sejak dahulu lagi, Swift memang menjadi model penting buat Suzuki. Selaku pengeluar kenderaan yang tidaklah sebesar Honda atau Toyota, menghasilkan produk yang popular dan boleh dijual dalam tempoh lebih lama amat penting. Berbeza dengan pemain industri dari Jepun yang lain, kitaran hayat Swift adalah selama enam tahun.

Sehingga kini, Swift telah dipasarkan di lebih 100 buah negara dan cukup terkenal di pasaran Eropah serta Asia. Bukan setakat popular, Swift juga mendapat sebanyak 63 pengiktirafan Car of the Awards di 19 buah negara termasuk Malaysia.

Berbeza dengan Swift sebelum ini yang dihasilkan di kilang milik DRB-Hicom di Pekan Pahang, Swift baharu dibawa masuk ke pasaran tempatan dalam bentuk import sepenuhnya (CBU) dari Thailand.

Bukti kesungguhan

Lebih tepat lagi, sebanyak 900 unit Swift ditawarkan sebelum jentera itu dikilangkan secara tempatan atau CKD. Tarikhnya dijangka bermula Mac depan. Selain harga yang mungkin sedikit rendah (bergantung kepada berapa banyak komponen tempatan yang digunakan), program CKD membolehkan lebih banyak varian ditawarkan kepada pengguna.

Pengarah Kumpulan, Automotif dan Pertahanan DRB-Hicom, Datuk Abdul Harith Abdullah menyatakan Swift yang ditawarkan pada harga RM77,888 seunit termasuk insurans menjadi bukti kesungguhan pihaknya untuk memperoleh peratusan pasaran lebih signifikan di Malaysia.

"Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Suzuki mengalami pertumbuhan kukuh di pasaran antarabangsa dan Malaysia. Bagi tahun kewangan 2011/2012 misalnya, SMA telah menjual sebanyak 7,595 unit kenderaan, peningkatan sebanyak tujuh peratus berbanding tempoh sama tahun sebelumnya. Swift merupakan penyumbang terbesar apabila mewakili 73 peratus daripada jualan keseluruhan.


TEMPAT duduk belakang boleh dilipat untuk meningkatkan kapasiti ruang kargo.


"Kami menjangkakan 2013 kekal positif buat Suzuki. SMA juga menyasarkan untuk meningkatkan jualan kenderaannya sebanyak sepuluh peratus untuk tahun kewangan kali ini," tambah Abdul Harith.

Sekali pandang, mungkin ramai yang beranggapan bahawa Swift baharu tidak jauh bezanya dengan model terdahulu. Memang betul, jentera itu masih mengekalkan imej Swift generasi kedua secara keseluruhannya.

Apa yang berbeza adalah bahagian belakangnya sedikit bulat, selain lampu hadapan dan belakang tampil lebih menarik. Walaupun begitu, harus diakui bahawa rupa itu kelihatan seperti tidak ketinggalan zaman.

Itu secara kasarnya, kalau diteliti lebih mendalam, model serba baharu itu sebenarnya sudah menerima banyak penambahbaikan. Dari segi saiznya, ia lebih besar berbanding model terdahulu.

Keseluruhan dimensinya sudah berubah. Sebagai contoh, panjangnya bertambah kepada 3,850 milimeter (mm), sebelum ini hanya 3,755mm). Lebar menjadi 1,695mm (1690mm) dan tapak rodanya juga telah berubah kepada 2,430mm (2,390mm) sebelum ini.

Dimensi itu bukan sekadar membuatkan kompak sporty tersebut berasa lebih luas, malah meningkatkan kestabilan dan keseronokan pemanduan yang sememangnya cukup sinonim dengan Swift.

Rahsia sebenar dinamik pemanduan Swift terletak pada kerangkanya yang rigid, lebih lebar dan ringan. Kelebihan tersebut juga membolehkan sesaran enjin diturunkan menjadi 1.4 liter berbanding 1.5 liter sebelum ini.


SWIFT memang sesuai untuk golongan muda yang mementingkan gaya.


Tidak timbul isu kekurangan kuasa kerana nisbah berat kuasa berjaya dimanfaat sepenuhnya. Malah, bahan api juga dapat dijimatkan sebanyak lima peratus, selain emisi lebih rendah. Swift yang hanya seberat 1,000 kilogram itu dipasang enjin K14B dengan sistem variable intake-valve timing (VVT).

Ia mampu menjana kuasa mencecah 95PS @ 6,000rpm (kurang 6PS berbanding enjin 1.5 terdahulu) dan tork puncak 130Nm @ 4,000rpm. Enjin itu kemudian dipadankan dengan kotak gear empat kelajuan serba baharu.

Hanya ditawarkan dalam satu varian iaitu GLX, Swift tampil lebih menawan apabila dipasang dengan pelbagai ciri menarik pada kabinnya. Suzuki menggunakan warna hitam sebagai rona utama ruang kabin Swift. Ia diserikan dengan kemasan perak untuk menyerlahkan imejnya yang sporty dan mewah.

Sistem kemasukan tanpa kunci dan butang penghidup enjin merupakan ciri standard Swift. Sementara konsol tengah dihuni oleh unit audio double DIN yang boleh memainkan muzik daripada format cakera padat dan MP3, selain sambungan USB.

Swift hadir dalam dua kategori warna itu warna aktif dan warna berasaskan kelabu. Antara warna yang dimaksudkan ialah merah, biru, putih, kelabu dan hitam.

Bagi mereka yang mengharapkan varian lebih berkuasa iaitu Swift Sport, anda perlu bersabar kerana ia bakal dilancarkan. Namun, masanya masih belum diputuskan oleh SMA.

"Moto ketika Swift serba baharu dibangunkan adalah 'More Swift!' Moto itu bertujuan menjadikan jentera ini lebih sporty dari aspek prestasi dan pengendalian. Selain dinamik dari segi gayaan, kemasan dan lebih seronok untuk dipandu," jelas Ketua Pegawai Serantau ASEAN, Suzuki Motor Corporation Japan, Shuji Oishi.

Toyota Prius c TRD Sportivo

Posted:

Toyota Prius c TRD Sportivo

Toyota Prius c TRD Sportivo


AKSESORI TRD Sportivo untuk Prius c tidak dijual secara berasingan.


UMW Toyota Motor Sdn. Bhd. (UMW Toyota) baru-baru ini memperkenalkan varian terbaharu kenderaan kompak hibrid dalam rangkaian Prius iaitu Toyota Prius c TRD Sportivo untuk pasaran tempatan.

TRD (Toyota Racing Development) merupakan unit dalam Toyota Motor Corporation yang bertanggungjawab membangunkan komponen berkualiti dan berprestasi tinggi untuk model Toyota. Bagi model Prius c, transformasi membabitkan kit TRD Sportivo.

Bampar hadapan Prius c TRD Sportivo dipasang bersama lampu LED DRL (Daytime Running Lights). Elemen sporty turut dipaparkan menerusi gril yang nampak besar berikutan penggunaan warna hitam pada bahagian tengah bampar.


BAHAGIAN belakang varian ini menggunakan set lampu dengan rekaan baharu.


Kit badan pada bahagian sisi pula membuatkan jentera hibrid itu kelihatan lebih rendah. Ini sekali gus menyerlahkan imej sportynya. Penampilan bahagian belakang diserikan menerusi penggunaan bampar dengan set lampu belakang rekaan baharu.

Ruang kabin masih mengekalkan rekaan standard Prius c. Tambahannya cuma jahitan benang biru pada pelapik lantai. Ia mencerminkan warna tema Toyota hibrid. Semua aksesori TRD Sportivo Prius c tidak dijual secara berasingan.

Spesifikasi mekanikal Prius c TRD Sportivo iaitu enjin petrol 1.5 liter bersama motor elektrik dan Electronically Controlled Continuously Variable Transmission (E-CVT) dikekalkan. Rangkaian kuasa itu dijana oleh sistem Toyota Hybrid Synergy Drive.


RUANG kabin Prius c TRD Sportivo tidak menerima perubahan besar.


Sebagai tambahan, semua varian Prius c kini didatangkan dengan sistem audio Double-DIN dan sambungan Bluetooth. Pilihan sambungan lain meliputi AUX-Jack dan USB. Turut didatangkan sebagai ciri standard bagi model 2013 ialah penyangkut beg pada perehat kepala kerusi penumpang dan bekas ruang bagasi.

Prius c TRD Sportivo didatangkan dalam empat pilihan warna iaitu putih mutiara, hitam, perak metalik dan merah. Ia ditawarkan pada harga RM103,990 seunit (di atas jalan termasuk insurans). Jaminan yang diberikan adalah selama tiga tahun atau jarak perbatuan 100,000 kilometer (mana-mana tiba dahulu).

PEUGEOT 2008: Crossover Urban!

Posted:

PEUGEOT 2008: Crossover Urban!

PEUGEOT 2008: Crossover Urban!

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN
geartinggimedia@gmail.com


MUNGKIN ramai yang berharap supaya model ini memasuki pasaran tempatan.


SAMA ada kita sedar atau tidak, kereta jenama Eropah semakin mendapat tempat dalam kalangan pembeli tempatan.

Jika dahulu kereta jenama Eropah hanya dikaitkan dengan produk mewah buatan Mercedes-Benz atau BMW, kini pasaran mula mengenali jenama pertengahan seperti Volkswagen.

Namun kini, ada satu jenama yang sedang meningkat naik dengan produk kereta entry-level hinggalah kepada model premiumnya. Hasil penjenamaan semula oleh Kumpulan Naza, Peugeot yang satu masa dahulu pernah gah dan melalui zaman-zaman suram nampaknya kembali bangkit.

Bermula dengan Naza Bestari atau Peugeot 206, jumlah kenderaan jenama dari Perancis itu kian bertambah di atas jalan raya. Kini, sudah tidak susah untuk berselisih dengan model-model baharu Peugeot seperti 308, 3008, 408 dan 5008.

Mungkin kebanjiran semula model-model tersebut banyak disumbang oleh faktor harga yang setara dengan model buatan Jepun di samping rangkaian khidmat lepas jualan yang nampak meyakinkan.

Baru-baru ini, Peugeot melancarkan model baharu 2008, sebuah jentera crossover yang berada dalam segmen B. Kemajuan dunia yang semakin cepat berkembang melahirkan generasi baharu yang sentiasa bergerak. Mereka mahukan produk yang mewakili personaliti diri.

"Dengan 2008, Peugeot mempunyai satu produk yang akan menerajui segmennya di pasaran Eropah. Seterusnya akan memenangi hati para pelanggan baharu di Asia dan Amerika Latin," kata Pengurus Besar Peugeot, Maxime Picar.

Berdasarkan kepada laporan agensi berita Newspress, 2008 menggabungkan karakter pemanduan kereta hatchback dengan kelebihan ruang dan keselesaan sebuah SUV. Wajah hadapan 2008 adalah kesinambungan identiti Peugeot baharu. Bonet diperincikan sebagai lambang kekuatan, perlindungan dan ringan.

Profil atletik

Gril hadapan yang terapung adalah refleksi aerodinamik dan efisien. Lampu utama pula direka sebagai pelengkap wajah hadapan yang ekspresif dan mempunyai karakter. Bahagian tersebut dimodenkan lagi menerusi penggunaan lampu LED siang hari.

Crossover baharu itu turut memiliki sisi sofistikated yang menampakkan profil atletik. Bahagian belakang menggabungkan elemen dinamik dan kekuatan. Ruang butnya yang rendah membolehkan pengisian barang dengan mudah.


REKAAN 2008 memang menarik perhatian.


Garisan bumbungnya mempunyai lenggokan yang dinamik. Lebih menarik lagi, ia seolah-olah memiliki bumbung double-bubble seperti yang terdapat pada Peugeot RCZ Sports Coupé.

Lampu belakang nampak seperti terapung di dalam perumahnya. Sementara tiga bahagian pada lampu tersebut dinyalakan di bawahnya oleh butiran LED yang nampak tergantung.

Bahagian bumbung yang berombak dan elegan itu nyata menyerlah. Garisan beralun tersebut berada di atas bahagian tempat duduk belakang dan merupakan karakter tersendiri model 2008.

Garisan tersebut mengeksploitasi sepenuhnya fungsi aerodinamik dengan penggunaan spoiler but. Galang bumbung pula menyerlahkan lagi imej dinamik dan keseronokan yang ingin ditampilkan oleh crossover itu.

Peugeot 2008 menggunakan enjin baharu iaitu e-HDi Diesel dan petrol tiga silinder sebagai pelengkap kepada reka bentuk menarik, demi menjadi sebuah crossover yang jimat bahan api serta mesra alam.

Peugeot akan menghasilkan model baharu itu di lokasi strategik dunia iaitu Mulhouse, Perancis; Wuhan, China dan Porto Real, Brazil. Masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada 2008 akan dipasarkan atau tidak di Malaysia.

Crossover urban seperti ini sudah lama ditinggalkan oleh pengeluar kenderaan. Satu ketika dahulu, kita penah dihidangkan dengan Perodua Kembara dan Nautica, selepas itu pasaran dibiarkan kosong.

Jika dipasarkan kelak saya yakin 2008 akan menjadi crossover buatan Eropah yang paling murah di pasaran. Jika Peugeot telah dan sedang membuktikannya, kenapa jenama Eropah lain tidak boleh melakukannya?

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Johor DT seri lagi

Posted:

Johor DT seri lagi

Johor DT seri lagi

Oleh RADIAH SAORI
radiah.saori@kosmo.com.my

GUIZA (kanan) membuka jaringan Johor DT pada aksi menentang ATM di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam tadi.


HASRAT skuad Johor Darul Takzim (Johor DT) untuk meraih kemenangan ke atas Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada aksi Liga Super di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin malam tadi musnah.

Mereka sekadar mencatat keputusan seri 2-2 meskipun Johor DT dilihat berpeluang meraih tiga mata penuh atas kelebihan beraksi di gelanggang sendiri, namun peluang tersebut tidak dipergunakan sepenuhnya.

Menurunkan kesebelasan utama yang dianggap terbaik, Johor DT bermula agak perlahan sehingga membenarkan ATM mendahului perlawanan seawal minit kelima.

Begitupun, tuan rumah tidak panik dengan kejutan ATM itu sebaliknya bangkit gagah untuk menguasai permainan.

Ia merupakan keputusan seri kedua berturut-turut buat skuad bimbingan Fandi Ahmad itu selepas seri 2-2 ketika berkunjung ke Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, Kelantan Selasa lalu.

Pada aksi semalam, ATM yang juga juara Piala Sumbangsih awal bulan ini memperoleh gol pertama pada minit kelima menerusi rembatan Amiridzwan Taj Tajudin yang menewaskan penjaga gol Mohd. Zamir Selamat.

Rentak permainan Johor DT mula berubah sebaik pemain import, Daniel Guiza menyamakan kedudukan pada minit ke-17.

Guiza yang juga bekas penjaring terbanyak La Liga Sepanyol bijak mengambil kesempatan daripada kesilapan pertahanan lawan, Irwan Fadly Idrus yang gagal mengeluarkan bola dengan kemas daripada kawasan penalti sekali gus memberi peluang kepadanya untuk melakukan rembatan kencang menewaskan penjaga gol, Farizal Harun.

ATM kembali berada di hadapan setelah menjaringkan gol kedua pada minit ke-39 menerusi tendangan percuma Irwan Fadly Idrus.

Selang seminit, Johor DT kembali menyamakan kedudukan apabila Norshahrul Idlan Talaha menyepak masuk hantaran lintang Nurul Azwan Roya.

Sebelum perlawanan berakhir, Johor DT mempunyai beberapa peluang terbaik untuk menambah jaringan tetapi percubaan Mohd. Safee Sali, Norshahrul Idlan Talaha, Nurul Azwan Roya dan Guiza gagal disempurnakan dengan baik meskipun mempunyai kelebihan selepas ATM terpaksa beraksi dengan hanya 10 pemain selepas Mohd. Fitri Omar diarah keluar padang.

Sheang Tsung gagal pikat Kim Swee

Posted:

Sheang Tsung gagal pikat Kim Swee

Sheang Tsung gagal pikat Kim Swee

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

SHEANG Tsung (depan) gagal memikat Kim Swee ketika beraksi dengan skuad Harimau Muda pada satu perlawanan persahabatan di padang Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.


PENGENDALI Harimau Muda A, Ong Kim Swee menyifatkan pemain muda kelab China, Tam Sheang Tsung masih belum bersedia untuk menggalas tugas bersama skuad bawah 23 tahun (B-23) negara.

Menurut Kim Swee, pemain berusia 18 tahun itu yang beraksi dalam Liga Super China dilihat kurang menyerlah ketika turun buat kali pertama dengan Harimau Muda A pada satu perlawanan persahabatan di padang Wisma FAM, Kelana Jaya petang semalam.

Pengendali kelahiran Melaka itu memberitahu, faktor usia antara salah satu punca mengapa Sheang Tsung belum bersedia untuk menyarung jersi skuad Harimau Muda A.

"Tujuan utama kita pada aksi persahabatan ini adalah untuk menilai tahap kecergasan pemain dan pada masa yang sama menilai keupayaan Sheang Tsung yang mewakili kelab Shanghai Shenhua dalam Liga Super China.

"Apa yang kita dapat lihat, dia masih memerlukan banyak lagi masa untuk meningkatkan kemampuannya walaupun saya tahu dia baru tiba di ibu negara kelmarin.

"Saya fikir, pemain-pemain lebih menyerlah sama ada dari segi kepantasan dan teknik.

"Jadi, saya sarankan agar Sheang Tsung diserapkan dalam skuad yang lebih muda dan bukan dengan Harimau Muda A.

"Selain faktor usia, dia juga memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca di sini.

"Sheang Tsung akan berlatih dengan kita hingga 22 Januari ini sebelum kami bertolak ke Australia nanti.

"Saya harap selepas ini dia dapat memanfaatkan peluang yang diberikan sebaik mungkin," katanya semalam.

Pada masa yang sama, Kim Swee juga berharap agar segelintir pihak tidak tersilap tafsir terhadap Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang didakwa gagal memberikan pemantauan ke atas pemain kelahiran negara yang beraksi bersama pasukan luar.

"Kita tidak melupakan pemain-pemain ini atau tiada sebarang pemantauan tetapi jika mereka menunjukkan prestasi yang memberangsangkan, kita akan panggil mereka untuk menyertai latihan," katanya.

Dalam perkembangan sama, Sheang Tsung yang kedua-dua ibu bapanya berasal dari Kedah dan menetap di Jepun, gagal menyembunyikan perasaan kecewanya selepas mempamerkan persembahan hambar pada aksi persahabatan semalam.

"Sejujurnya, saya amat kecewa dan malu dengan prestasi saya sendiri," katanya.

Pahang mahu benam Selangor

Posted:

Pahang mahu benam Selangor

Pahang mahu benam Selangor

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
sukan@kosmo.com.my


DOLLAH (dua dari kanan) sambil diperhatikan pengurus pasukan, Zainal Abidin Hassan (kanan) memberi taklimat kepada barisan pemain Pahang menjelang aksi menentang Selangor malam ini.


PAHANG yang kembali ke saingan Liga Super musim ini, masih mengekalkan rekod cemerlang selepas mengharungi tiga perlawanan setakat ini.

Namun, rekod tersebut belum cukup untuk menggembirakan mereka selagi tidak berjaya menewaskan Selangor.

Ketua jurulatih Pahang, Dollah Salleh berkata, kemenangan ke atas Selangor amat penting kerana ia akan memberi gambaran terhadap perjalanan skuad Tok Gajah dalam saingan liga musim ini.

"Walaupun Pahang menang dalam tiga perlawanan sebelum ini, kita sebenarnya masih belum cukup selesa selagi tidak mampu mengalahkan pasukan handalan seperti Selangor.

"Selangor dikenali sebagai pasukan yang kuat dalam bola sepak Malaysia. Cukup penting untuk mengalahkan yang kuat dan merampas status itu daripada Selangor," kata Dollah ketika dihubungi Kosmo! di Kuantan semalam.

Ujar Dollah lagi, laluan pada aksi menentang Selangor tidak semudah yang dijangka memandangkan lawan mereka itu memiliki kelebihan beraksi di tempat sendiri di Stadium Shah Alam.

"Perlawanan menentang Selangor akan menguji kekuatan sebenar Pahang dan sudah pasti saya mengharapkan ia berpihak kepada kami.

"Kita selalunya sentiasa berhati-hati setiap kali menentang Selangor, tidak kira beraksi di venue mana sekali pun. Jadi, malam esok (malam ini) kita akan tetap berhati-hati.

"Saya harap semua pemain dapat mengekalkan komitmen serta disiplin yang tinggi pada perlawanan getir menentang Selangor.

"Jika mereka bersungguh-sungguh mahu meletakkan Pahang di kedudukan terbaik, semua pemain perlu tampil dengan aksi terbaik," ujar beliau.

Dalam pada itu, Dollah memberitahu, beliau hanya akan menurunkan kesebelasan pemain terbaik untuk memastikan barisan serangan dan pertahanan dapat mengekalkan momentum sepanjang 90 minit perlawanan.

Tambah beliau lagi, hanya pemain tempatan akan diturunkan dalam perlawanan tersebut dan ia diharap dapat mengurangkan risiko melakukan kesilapan ketika meng- hadapi asakan Selangor.

"Aksi menentang Selangor merupakan salah satu daripada cabaran besar dalam liga dan para pemain pula harus sentiasa bersedia."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


CCTV bantu polis berkas 3 suspek rompak

Posted:

CCTV bantu polis berkas 3 suspek rompak

CCTV bantu polis berkas 3 suspek rompak

18/01/2013 7:17pm

TAWAU — Polis berjaya memberkas tiga lelaki yang disyaki terlibat merompak kedai runcit di Taman Kuhara Muhibbah pada 26 Disember lepas, menerusi dua operasi hari ini.

Ketua Polis Daerah Tawau, ACP Awang Besar Dullah berkata, penangkapan suspek itu adalah hasil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di kedai runcit berkenaan.

Suspek pertama berusia 23 tahun yang imejnya dirakam CCTV premis berkenaan ketika rompakan bersenjata itu diberkas pada pukul 12 tengah malam di kawasan kedai Air Panas, katanya pada sidang media di sini.

Susulan itu, polis katanya berjaya menangkap dua lagi suspek berusia 20 dan 21 tahun pada pukul 10.40 pagi tadi, di kawasan perumahan Taman Univilla di sini.

"Pemasangan CCTV terbukti mampu membantu dan memudahkan usaha pihak polis untuk menyelesaikan kes jenayah,"katanya.— BERNAMA

MSSM dapat RM6 juta untuk program tahun ini

Posted:

MSSM dapat RM6 juta untuk program tahun ini

MSSM dapat RM6 juta untuk program tahun ini

18/01/2013 7:04pm

KUALA LUMPUR — Kementerian Pelajaran memperuntukkan RM6 juta kepada Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) bagi mengelola 24 kejohanan sukan dan penyertaan atlet negara pada kejohanan peringkat antarabangsa sepanjang tahun ini.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Abdul Ghafar Mahmud berkata, peruntukan tersebut juga adalah bagi penganjuran Kejohanan Balapan dan Padang Sekolah-Sekolah Asia, September ini.

"Saya ingin mengajak semua pihak yang terlibat untuk bersama-sama berusaha bersungguh-sungguh bagi memajukan sukan negara," katanya ketika melancarkan Takwim MSSM 2013 di sini, hari ini.

Dalam pada itu, beliau mencadangkan supaya MSSM melihat semula peranan dan fungsinya ke arah penambahbaikan yang menyeluruh dalam mencapai tujuannya bagi memenuhi cabaran pada masa akan datang.— BERNAMA

Kajian tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan

Posted:

Kajian tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan

Kajian tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan

18/01/2013 6:30pm

BATU PAHAT — Kementerian Pelajaran kini dalam peringkat akhir kajian untuk menjadikan mata pelajaran tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan, kata Timbalan Menteri, Dr. Mohd. Puad Zarkashi.

Beliau berkata, kerajaan sedar banyak Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang enggan mendaftar dengan kementerian kerana khuatir kurikulum mereka termasuk mata pelajaran tahfiz disekat oleh kementerian.

"Sehubungan itu kajian untuk menyelaras kuriukulum tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan telah dijalankan dan kini dalam peringkat akhir dan akan selesai tidak lama lagi," katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau menyampaikan bantuan khas awal persekolahan kepada 1,165 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bentara Luar di sini.

Mohd. Puad meminta pihak SAR supaya mendaftar dengan Kementerian Pelajaran bagi membolehkan kerajaan menyalur lebih banyak bantuan seperti bantuan khas awal persekolahan sebanyak RM100 bagi setiap pelajar.

"Bukan sahaja bantuan persekolahan, tetapi guru-guru mereka juga kita akan latih menjadi guru kementerian bagi membolehkan laluan kerjaya mereka lebih baik, mendapat gaji yang tetap dan berpencen,"katanya.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Dua rakyat Malaysia jadi tebusan

Posted:

Dua rakyat Malaysia jadi tebusan

Dua rakyat Malaysia jadi tebusan

GAMBAR fail menunjukkan kompleks
kemudahan gas yang menjadi lokasi sebuah kumpulan militan Islam menawan 41 warga asing di In Amenas, selatan Algeria.


ALGIERS, Algeria - Dua rakyat Malaysia merupakan antara 41 pekerja asing yang dijadikan tebusan oleh kumpulan militan Islam di sebuah kompleks kemudahan gas di In Amenas di gurun Sahara, selatan Algeria.

Dalam perkembangan terbaharu insiden tersebut semalam, seorang pegawai keselamatan Algeria berkata, sekurang-kurangnya 20 warga asing telah melarikan diri dari loji gas asli berkenaan yang terletak di gurun Sahara.

Media tempatan sebelum ini melaporkan sekumpulan militan Islam menjadikan puluhan pekerja loji gas tersebut sebagai tebusan.

Pegawai tersebut memberitahu, mereka yang berjaya melarikan diri termasuk rakyat Amerika Syarikat dan warga Eropah. Namun, beliau enggan mengulas lanjut.

Dalam kejadian kelmarin, sekumpulan militan menyerang kompleks gas itu yang terletak 1,300 kilometer dari sini dan menjadikan berpuluh-puluh pekerja asing sebagai tebusan.

Loji gas tersebut dikepung oleh tentera Algeria dengan situasi kini dalam keadaan tegang.

Menurut beberapa laporan, insiden tebusan itu adalah sebagai tindakan balas kerjasama Algeria dengan tentera Perancis yang campur tangan dalam konflik di Mali.

Dalam perkembangan terbaharu, beberapa militan Islam memberitahu, helikopter-helikopter tentera Algeria menyerang kompleks gas berkenaan dengan menyebabkan 35 tebusan warga asing dan 15 militan terbunuh.

Setakat ini, pemerintah Algeria enggan mengesahkan laporan tersebut.

Nasib rakyat Malaysia itu masih belum diketahui.

Kompleks gas tersebut dikendalikan oleh syarikat minyak BP dari Britain, Statoil milik Norway dan firma Algeria, Sonatrach. - Agensi

Shakira dedah bentuk badan

Posted:

Shakira dedah bentuk badan

Shakira dedah bentuk badan


GAMBAR tidak bertarikh yang didedahkan Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menunjukkan bentuk tubuh Shakira.


BARCELONA - Bintang pop Colombia, Shakira mendedahkan bentuk badannya yang hamil menerusi beberapa keping gambarnya yang didedahkan kelmarin.

Salah satu gambar tersebut menunjukkan penyanyi itu memakai gaun yang berwarna putih.

Bagaimanapun, salah satu gambar yang dikeluarkan Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu itu menunjukkan Shakira bergambar bersama kekasihnya, Gerard Pique.

Pique merupakan pemain kelab bola sepak Barcelona di Sepanyol.

Gambar berkenaan menunjukkan Shakira mendedahkan perutnya kerana dia hanya memakai bra dan kain di bawah paras pinggang.

Shakira, 35, dan Pique, 25, mula menjalin hubungan selepas pemain bola sepak tersebut muncul dalam klip video lagu rasmi Piala Dunia 2010 berjudul Waka Waka bersama penyanyi jelita itu.

Pasangan yang belum berkahwin itu mengesahkan hubungan mereka pada 29 Mac 2011 menerusi laman Twitter dan Facebook.

Mereka dijangka menimang cahaya mata pada awal tahun ini. - Agensi

Wanita terperangkap di celah ruang sempit

Posted:

Wanita terperangkap di celah ruang sempit

Wanita terperangkap di celah ruang sempit


SEORANG wanita ditarik keluar oleh beberapa anggota bomba dari celah ruang sempit di Portland kelmarin.


PORTLAND - Seorang wanita terjatuh dari bumbung sebuah bangunan dan 'tersangkut' di ruang sempit yang terdapat di belakang dinding sebuah garaj parkir di sini kelmarin.

Wanita tersebut terperangkap selama empat jam.

Beberapa anggota bomba kemudian berjaya menyelamatkan wanita itu dengan menariknya keluar dari ruang tersebut selepas mereka membuat sebuah lubang di dinding garaj berkenaan.

Jurucakap Bomba dan Penyelamat Portland, Ron Rouse berkata, wanita berkenaan terjatuh ke celah ruang itu semasa dia berjalan di atas bumbung.

Seramai 22 anggota bomba terlibat dalam operasi menyelamat wanita berkenaan.

Menurut Rouse, wanita berkenaan memeluk beberapa anggota bomba selepas dia berjaya diselamatkan.

Dia berkata, wanita berkenaan kemudian dihantar ke sebuah hospital untuk menjalani pemeriksaan perubatan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved