Jumaat, 18 Januari 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


CCTV bantu polis berkas 3 suspek rompak

Posted:

CCTV bantu polis berkas 3 suspek rompak

CCTV bantu polis berkas 3 suspek rompak

18/01/2013 7:17pm

TAWAU — Polis berjaya memberkas tiga lelaki yang disyaki terlibat merompak kedai runcit di Taman Kuhara Muhibbah pada 26 Disember lepas, menerusi dua operasi hari ini.

Ketua Polis Daerah Tawau, ACP Awang Besar Dullah berkata, penangkapan suspek itu adalah hasil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di kedai runcit berkenaan.

Suspek pertama berusia 23 tahun yang imejnya dirakam CCTV premis berkenaan ketika rompakan bersenjata itu diberkas pada pukul 12 tengah malam di kawasan kedai Air Panas, katanya pada sidang media di sini.

Susulan itu, polis katanya berjaya menangkap dua lagi suspek berusia 20 dan 21 tahun pada pukul 10.40 pagi tadi, di kawasan perumahan Taman Univilla di sini.

"Pemasangan CCTV terbukti mampu membantu dan memudahkan usaha pihak polis untuk menyelesaikan kes jenayah,"katanya.— BERNAMA

MSSM dapat RM6 juta untuk program tahun ini

Posted:

MSSM dapat RM6 juta untuk program tahun ini

MSSM dapat RM6 juta untuk program tahun ini

18/01/2013 7:04pm

KUALA LUMPUR — Kementerian Pelajaran memperuntukkan RM6 juta kepada Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) bagi mengelola 24 kejohanan sukan dan penyertaan atlet negara pada kejohanan peringkat antarabangsa sepanjang tahun ini.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Abdul Ghafar Mahmud berkata, peruntukan tersebut juga adalah bagi penganjuran Kejohanan Balapan dan Padang Sekolah-Sekolah Asia, September ini.

"Saya ingin mengajak semua pihak yang terlibat untuk bersama-sama berusaha bersungguh-sungguh bagi memajukan sukan negara," katanya ketika melancarkan Takwim MSSM 2013 di sini, hari ini.

Dalam pada itu, beliau mencadangkan supaya MSSM melihat semula peranan dan fungsinya ke arah penambahbaikan yang menyeluruh dalam mencapai tujuannya bagi memenuhi cabaran pada masa akan datang.— BERNAMA

Kajian tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan

Posted:

Kajian tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan

Kajian tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan

18/01/2013 6:30pm

BATU PAHAT — Kementerian Pelajaran kini dalam peringkat akhir kajian untuk menjadikan mata pelajaran tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan, kata Timbalan Menteri, Dr. Mohd. Puad Zarkashi.

Beliau berkata, kerajaan sedar banyak Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang enggan mendaftar dengan kementerian kerana khuatir kurikulum mereka termasuk mata pelajaran tahfiz disekat oleh kementerian.

"Sehubungan itu kajian untuk menyelaras kuriukulum tahfiz sebagai mata pelajaran kebangsaan telah dijalankan dan kini dalam peringkat akhir dan akan selesai tidak lama lagi," katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau menyampaikan bantuan khas awal persekolahan kepada 1,165 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bentara Luar di sini.

Mohd. Puad meminta pihak SAR supaya mendaftar dengan Kementerian Pelajaran bagi membolehkan kerajaan menyalur lebih banyak bantuan seperti bantuan khas awal persekolahan sebanyak RM100 bagi setiap pelajar.

"Bukan sahaja bantuan persekolahan, tetapi guru-guru mereka juga kita akan latih menjadi guru kementerian bagi membolehkan laluan kerjaya mereka lebih baik, mendapat gaji yang tetap dan berpencen,"katanya.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved