Sabtu, 5 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Tak mati jantung kena peluru

Posted:

Tak mati jantung kena peluru

Tak mati jantung kena peluru

TANGGAL 3 Januari lalu, negara dikejutkan dengan berita pemergian seorang pahlawan yang terkenal dengan sifat keberaniannya mempertahankan negara daripada ancaman komunis.

Datuk Temenggong Kanang Anak Langkau, 68, disahkan meninggal dunia di Hospital Umum Sarawak (HUS), pada pukul 1.45 pagi, dua jam selepas beliau dilaporkan rebah di rumahnya di Sungai Apong, Kuching, Sarawak.

Anak jati Sarawak yang dilahirkan di Julau pada 2 Mac 1945 itu meninggalkan seorang isteri, Datin Brawang Chunggot, 55, dan enam orang anak serta lapan cucu hasil perkahwinannya dengan isteri pertama, Helen Latai Intie yang meninggal dunia akibat kanser pada Januari 2011.

Mendiang berkesempatan meriwayatkan perjuangannya melalui beberapa wawancara dan pengkisahan perjuangannya, bagaimanapun filem yang bertajuk Kanang Anak Langkau belum sempat disiapkan semasa hayatnya.

Ditembak

Mendiang sebelum ini pernah disangka meninggal dunia apabila tidak sedarkan diri selama seminggu dan terlantar di hospital selama 14 bulan akibat terkena tembakan dalam pertempuran dengan komunis di hutan Tanah Hitam, Perak pada 8 Februari 1980.

Dalam kejadian itu, Kanang ditembak tiga kali dan hampir menemui ajal selepas peluru mengenai jantung, merosakkan satu buah pinggang, selain usus perut terburai.

Kanang yang bersara daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan pangkat terakhir sebagai Pegawai Waran 1 merupakan penerima tunggal dua pingat keberanian utama negara iaitu Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) dan Panglima Gagah Berani (PGB).

Sebagai renjer yang terkenal dengan moto 'Agi idup agi ngelaban' (Berjuang selagi masih hidup), Kanang diingati sebagai perwira negara yang unggul dan tidak takut mati demi mempertahankan negara daripada ancaman komunis, selain terbabit dalam konfrontasi dan kekacauan di Brunei ketika berkhidmat dengan Tentera British.


KANANG menyertai bidang ketenteraan secara kebetulan ketika dipelawa oleh seorang tentera British.


Mengimbas sedikit latar belakang wira negara ini, Kanang merupakan anak kelima daripada enam orang adik-beradik. Ketika kecil, ibu bapanya berpisah dan beliau dipelihara oleh datuk dan neneknya.

Kanang yang berasal daripada komuniti Dayak (Iban) itu bersekolah hingga darjah tiga di Sekolah Local Authority sebelum melakukan pelbagai kerja seperti menjadi tukang masak, penoreh getah dan mengangkut penumpang dengan menggunakan perahu berenjin.

Beliau menjadi tentera secara kebetulan setelah dipelawa seorang anggota tentera British ketika menghantar 20 orang pemuda yang hendak menghadiri temu duga bagi menyertai Iban Tracker di sebuah sekolah berhampiran kampungnya.

Kanang kemudian diserap ke dalam Renjer Malaysia setahun selepas itu apabila Persekutuan Malaysia diisytiharkan pada 16 September 1963.

Pada awal 1962, beliau menyertai Jungle Warfare School di Ulu Tiram, Johor selama tiga bulan sebelum berkhidmat dengan unit 42nd Royal Marine Commandos yang berpangkalan di Johor.

Pada 1963, apabila Presiden Sukarno (ketika itu) melancarkan Konfrontasi Ganyang Malaysia, beliau antara anggota pasukan pertama dihantar ke Kota Tinggi, Johor untuk menghalang kemasukan tentera Indonesia.

Beliau juga pernah bertugas dengan unit 1st Royal New Zealand Army di Sarawak ketika zaman konfrontasi, kemudian berkhidmat dengan Sarawak Rangers yang akhirnya menjadi kumpulan trackers profesional pertama dalam 1st Ranger Regiment ATM.

Pada 19 Februari 1980, Platun Risik Gempur (UCIS) 8 Renjer diketuai Kapten Johnson Anak Meling dibantu oleh Kanang yang ketika itu berpangkat Sarjan, ditugaskan ke kawasan tanah hitam di Perak untuk menjejak segerombolan pengganas komunis yang menembak mati seorang anggota 25 RAMD (Rejimen Askar Melayu Diraja) beberapa hari sebelumnya.

Pada mula operasi itu, Kanang berjaya mengesan jerangkap samar, tetapi digempur musuh sehingga cedera parah di perut dan belakang. Namun dengan semangat waja demi mempertahankan negara, beliau tidak menyerah kalah, sebaliknya terus bersabung nyawa melawan musuh.

Mengenang jasanya membunuh musuh tanpa menghiraukan kecederaannya, Kanang dianugerah Pingat SP pada 3 Jun 1981 manakala pingat PGB pada 7 Jun 1987.


GAMBAR kenangan Kanang (depan, duduk kiri) semasa bertugas di Jambatan Nyulong Sarikei, Sarawak.


Kanang meneruskan khidmat sebagai jurulatih di Sekolah Tempur Pegawai Muda dan pada 1 Mei 1981, beliau dinaikkan pangkat sebagai Staf Sarjan dan seterusnya menjadi Kuatermaster Sarjan.

Pada 1 Oktober 1980, dia dinaikkan pangkat sebagai Pegawai Waran II dan Pegawai Waran I pada 17 Ogos 1985. Kanang bersara pada 30 Mei 1986 selepas berkhidmat selama 21 tahun.

Bagi mengisi masa terluang, beliau aktif memberikan ceramah kenegaraan di seluruh negara selain dilantik sebagai Temenggong Bahagian Sri Aman pada 2009.

Antara sumbangan utama beliau selepas bersara ialah menjayakan Ops Mai Pulai (Ops Bawa Balik).

Melalui operasi berkenaan, rangka 21 anggota Iban Trackers dan Sarawak Rangers yang terkorban di Semenanjung dan Singapura ketika menentang komunis sekitar 1948 hingga 1963 dibawa balik ke Sarawak untuk dikebumikan di Makam Pahlawan, Kuching pada 27 Julai 2011.

Wirawan contoh

Pencetus idea berkenaan, Leftenan Kolonel (B) Robert Rizal Abdullah berkata, Kanang memainkan peranan penting dalam usaha itu malah menganggotai jawatankuasanya sejak 2009.

Katanya, Kanang merupakan seorang yang komited walaupun operasi berkenaan pada mulanya hampir menemui kebuntuan sebelum penglibatan Kerajaan Negeri Sarawak.

"Dia seorang yang amat bertanggungjawab dan kita berikannya peranan untuk melaksanakan tugas-tugas khas. Tanpa Kanang, mungkin operasi itu tidak akan berjaya.

"Kanang juga mengetuai operasi penggalian kubur-kubur pejuang terbabit di Kuala Lumpur dan Taiping, Perak malah menyempurnakan upacara khas 'Miring Nyambut Bujang Berani Turun Sembilan'," ujarnya.

Kanang disifatkan sebagai seorang wirawan contoh yang mengukir nama dengan darah serta air mata.

Menurut penulis buku biografi Kanang: Cerita Seorang Pahlawan, Mejar (B) Dr. Maznan Noordin, tidak akan ada manusia seperti Kanang selepas ini kecuali jika berlaku lagi peperangan di negara ini.

Jelas beliau, Kanang adalah ikon patriotisme yang akan abadi di hati rakyat buat selamanya kerana sanggup mengorbankan nyawa demi menyelamatkan maruah dan kedaulatan negara.

"Mendiang dan anggota tentera lain begitu berani dan bersemangat apabila berdepan dengan musuh, ini digambarkan dalam Operasi Pukat yang mana Kanang berjuang habis-habisan menentang pengganas komunis.

"Mendiang telah cedera parah ketika bertempur dengan pengganas komunis, namun Kanang meminta rakan-rakan dalam pasukannya meneruskan perjuangan menentang kumpulan pengganas berkenaan.


MAYAT Kanang yang meninggal dunia akibat sakit jantung 3 Januari lalu diberi penghormatan negara.


"Selepas bersara, Kanang meneruskan kehidupan yang sederhana sebagai petani dan isterinya berniaga secara kecil-kecilan untuk menampung perbelanjaan keluarga. Walaupun kehidupannya agak perit selepas bersara, mendiang bersyukur kerana semua pihak menghargai setiap pengorbanan yang telah dicurahkannya kepada negara," ujarnya.

Kraf kapas Azzah

Posted:

Kraf kapas Azzah

Kraf kapas Azzah

Oleh KHAIRIYAH HANAFI


CORAK anak patung dan kepelbagaian warna mampu merangsang otak bayi.


PENGGUNAAN fabrik kapas begitu popular dalam industri tekstil negara. Selain daripada murah dan selesa dipakai, ia senang dijaga dan tahan lama.

Itulah sebabnya fabrik kapas seringkali menjadi pilihan umum sebagai pakaian harian. Tetapi pernahkah anda terfikir bahawa kain kapas juga mampu dijadikan barangan kraf yang unik dan comel.

Kepelbagaian warna dan corak yang terdapat pada fabrik tersebut telah mencuri perhatian Nur Azzah Abd. Kadir, 28, untuk mempelopori industri kraf tangan berasaskan fabrik kapas.

Lain daripada yang lain, ketika gelombang kain felt hangat diperkatakan, Azzah mengeksperimentasikan penggunaan kain kapas untuk dijadikan barangan kraf.

Menurutnya, idea kreatif tersebut diperolehnya sewaktu berkunjung ke luar negara beberapa tahun yang lalu.

"Saya suka melancong dan seperti biasa saya akan membeli ole-ole untuk diri sendiri dan keluarga.

"Saya lihat hampir kesemua cenderamata yang dijual adalah berasaskan kayu, plastik, kaca dan aluminium tetapi jarang saya lihat barangan yang dihasilkan daripada kain kapas," katanya.

Corak

Pelbagai warna dan corak, daripada motif abstrak, polka dot, flora dan fauna sehinggalah kartun, kesemuanya mampu dibuat dengan mudah pada fabrik kapas.

Keceriaan warna dan corak-corak yang unik itu bukan sahaja mampu menarik perhatian kanak-kanak tetapi juga golongan dewasa.

"Fabrik kapas ini mudah dijaga sebab kalau kotor, kita boleh cuci dan guna pakai semula.

"Selain itu, fabrik ini juga mempunyai nilai eksklusif yang sangat tinggi kerana edarannya terhad dan tidak dijual secara borong seperti barangan lain," katanya.

Walaupun terdapat pelbagai jenis kain kapas dijual di pasaran, Azzah memilih untuk menggunakan fabrik kapas dari Amerika Syarikat yang dibelinya menerusi sebuah laman web demi menjaga kualiti kraf tangan yang dihasilkan.

Bermula dengan beg sandang, perhiasan rambut, dompet kecil dan bekas alat tulis yang menggunakan fabrik kapas semata-mata, Azzah kini mencipta permainan bayi yang mampu merangsang pertumbuhan otak dan mengekalkan aspek-aspek keselamatan.

"Seperti yang kita tahu kulit bayi sangat sensitif terutamanya jika terdedah terlalu lama kepada bahan-bahan kimia.

"Jadi saya terfikir kenapa tidak mereka cipta satu barangan kraf khas untuk kegunaan bayi," katanya.

Menurutnya lagi, kebanyakan permainan bayi yang ada di pasaran tidak sesuai untuk bayi yang berusia 10 bulan ke bawah.

"Untuk barangan bayi, saya gabungkan penggunaan kain kapas dan sejenis kain berbulu yang dikenali sebagai kain winky.

"Paling unik, permainan ini mampu menghasilkan bunyi apabila digenggam oleh bayi," katanya.

Tampak seperti kain biasa tetapi barangan yang dipanggil baby toys juga berupaya merangsang deria bayi.

Kombinasi warna dan corak daripada fabrik kapas tersebut dikatakan bagus untuk penglihatan bayi.

"Untuk deria pendengaran pula, saya meletakkan sejenis plastik di dalam kain tersebut supaya ia boleh berbunyi apabila digenggam," kata Azzah.

Tambahnya, gabungan fabrik kapas yang sedikit kasar dan kelembutan pada fabrik winky yang diaplikasikannya berupaya merangsang deria sentuhan awal bayi.

Yanti kerja dalam bilik sejuk

Posted:

Yanti kerja dalam bilik sejuk

Yanti kerja dalam bilik sejuk

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR


KEK aiskrim Heaven tahan selama tiga bulan jika disimpan di bawah suhu -25 darjah Celcius.


PENULIS seakan-akan tidak percaya melihat wanita kecil molek yang bernama Yanti Radiman, 37, ini sebenarnya ibu kepada dua orang anak kerana penampilannya tidak menampakkan usianya yang sebenar.

Ketua Pegawai Operasi Heaven Premium Ice Cream Cake (HPICC) yang sinonim dipanggil Yanti ini manis berbaju kurung berwarna merah jambu. Rambutnya yang lurus itu dibiarkan lepas begitu sahaja tanpa mengenakan aksesori yang sarat.

Berulang kali penulis cuba mendapatkan petua bagaimana dia mengekalkan kecantikan dan awet muda tetapi dia menegaskan tiada petua khusus yang diamalkannya.

"Saya seperti orang lain yang suka makan apa sahaja. Saya tidak mengamalkan sebarang petua awet muda. Cuma pada saya, jika hati kita gembira sudah pasti kebahagiaan itu terpancar pada wajah.

"Cuma saya pernah kehilangan berat badan disebabkan tekanan untuk menghasilkan kek aiskrim dengan kesemua bahannya dibuat sendiri dan melalui peringkat demi peringkat. Ia perlu cepat dan agak rumit," jelasnya yang mempunyai tiga orang adik-beradik.

Ketam nipah

Berkongsi cerita tentang makanan kegemarannya, Yanti memberitahu, dia seorang yang tidak cerewet dalam bab makan. Dia amat menggemari masakan ketam nipah atau nama saintifiknya, Scylla Serrata.

"Saya pertama kali memakan ketam nipah yang digoreng bersama mentega di Pulau Pangkor, Perak. Saya tidak boleh menggambarkan rasanya dengan perkataan kerana ia sangat berbeza daripada makanan laut lain. Isinya padat, lazat dan manis.

"Jika diperhatikan, bentuknya seperti ketam batu tetapi bezanya ia boleh dimakan. Lazimnya ia menjadi kegilaan masyarakat Cina tetapi ketam jenis ini juga agak sukar diperoleh di pasar awam. Ia boleh ditemui di sesetengah kawasan sahaja," ujarnya.

Selain menggemari hidangan ketam nipah, Yanti juga sangat sinonim dengan masakan Cina apatah lagi suaminya, Muhammad Norman Abdullah, 39, berdarah campuran Cina dan India.

"Masakan sup timun laut hasil air tangan ibu mertua menjadi makanan kegemaran saya kerana saya pasti rasa bertenaga selepas menghirupnya. Tekanan akibat kerja juga bagaikan hilang apabila menjamahnya," tuturnya yang mempunyai tujuh orang pekerja.

Syarikat Melayu

Bercerita lanjut mengenai HPICC, Yanti memberitahu, idea sebenar penubuhan syarikat itu datang daripada suaminya, Muhammad Norman yang berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang sejuk beku.

"Sudah hampir dua tahun setengah kami membuka syarikat ini. Pada permulaan, kami hanya mengedarkan kek aiskrim di hotel-hotel sebelum menjualnya di pasaran terbuka berikutan sambutan menggalakkan daripada pelanggan.

"Melihat kepada nama syarikat yang dipilih, ramai yang beranggapan ia dimiliki oleh orang bukan Melayu tetapi selepas mereka datang sendiri ke kilang kami yang terletak di Puchong, barulah mereka mengetahui ia sebenarnya perniagaan Bumiputera," ujarnya.

Menurut Yanti, kek aiskrim mampu bertahan kira-kira tiga bulan jika disimpan di bawah suhu -25 darjah Celcius.

Bercerita lanjut, Yanti memberitahu, pengalaman memasuki bilik sejuk yang merupakan salah satu proses membuat kek aiskrim itu menjadi pengalaman berharga yang tidak boleh diperoleh di mana-mana.

"Bayangkan keadaan apabila berada di bawah suhu -25 darjah Celcius selama 15 hingga 20 minit dengan hanya memakai jaket sedangkan sebelum ini, saya tidak pernah masuk ke dalam bilik seperti itu.

"Ketika pertama kali memasuki bilik sejuk itu, saya boleh bertahan selama 10 minit sahaja di dalamnya.

"Walaupun sekejap, ia dirasakan lama. Hanya Tuhan yang tahu perasaan saya ketika itu," cerita Yanti sambil memberitahu, masa sehingga lapan jam diperlukan bagi proses pembekuan kek aiskrim itu.

Selain kek, Yanti menghasilkan kek cawan aiskrim. Dia menyasarkan untuk membuka sekurang-kurangnya lima cawangan HPICC di seluruh Malaysia.

Tambah Yanti, pengalaman tidak tidur selama tiga hari disebabkan membuat penyelidikan dan pembangunan produknya benar-benar dirasakan berbaloi apabila menerima maklum balas positif daripada pelanggan sekali gus menaikkan semangatnya untuk terus mencipta pelbagai resipi baharu.

"Setiap pekerja akan diajar untuk membuat sukatan dan menggunakan teknik yang betul membuat kek aiskrim.

"Saya sendiri akan masuk ke dapur dan menolong mereka menyiapkan produk selain memantau segala proses yang melibatkan produk keluaran kami ini," beritahu Yanti.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Desak inkuiri secara terbuka

Posted:

Desak inkuiri secara terbuka

Desak inkuiri secara terbuka

TANAH rizab Melayu di seluruh negara boleh tergadai jika tidak diurus dengan baik. - Gambar hiasan.


TANAH MERAH - Kerajaan Kelantan pimpinan Pas didesak menubuhkan sebuah suruhanjaya untuk menjalankan inkuiri terbuka berhubung isu pajakan tanah di negeri ini supaya rakyat dapat mengetahui kedudukan sebenar.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed (gambar kecil) berkata, rakyat kini menuntut kerajaan negeri membuat pendedahan terbuka dan telus mengenai isu pajakan tanah yang menimbulkan pelbagai persoalan.

Katanya, isu tersebut turut melibatkan kawasan lebih 4,000 hektar di Hulu Kelantan kepada sebuah syarikat yang ada kaitan dengan pemimpin DAP.

"Rakyat ingin tahu sama ada kelulusan pajakan tanah yang ada kaitan dengan pemimpin DAP itu kerana kerajaan negeri terpengaruh dengan DAP... atau kerana rapatnya hubungan DAP dengan kerajaan negeri di bawah pimpinan Pas," katanya kepada pemberita selepas membuat tinjauan mesra terhadap peniaga di Pasar Besar Tanah Merah di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Anju tertekan kena jel

Posted:

Anju tertekan kena jel

Anju tertekan kena jel


ZARINA ingin berehat selepas dua hari bermalam di Penjara Kajang.


KUALA LUMPUR - Pelakon dan model kontroversi Zarina Anjoulie Mohamad Fahizul mengakui dirinya menghadapi tekanan perasaan ketika dua hari bermalam di Penjara Kajang.

Perkara itu dinyatakan oleh Zarina, 27, atau lebih mesra disapa sebagai Anju menerusi akaun Twitternya semalam setelah dijamin keluar oleh adik perempuan tirinya Jumaat lalu.

Seorang pengikut di Twitter pelakon itu bertanya apakah pengalaman dan perasaannya duduk di penjara.

Zarina menjawab di akaun Twitternya: "Kalau macam awak, saya rasa awak sudah menangis. Hanya yang kuat boleh bertahan."

Dalam pada itu, Zarina memberitahu, dia akan mengadakan sidang akhbar bagi menjelaskan situasi yang berlaku ke atas dirinya.

"Kepada semua wartawan beri peluang untuk saya berehat dahulu. Insya-Allah dalam minggu depan saya akan jelaskan. Buat masa ini saya sibuk berbincang dengan peguam dan keluarga," ujarnya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantarkan kepada Kosmo! Ahad kelmarin.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mama bantah Papa yuran baharu ambil amah RM6,700

Posted:

Mama bantah Papa yuran baharu ambil amah RM6,700

Mama bantah Papa yuran baharu ambil amah RM6,700

KUALA LUMPUR - Persatuan Majikan Amah Malaysia (Mama) membantah cadangan yuran baharu sebanyak RM6,700 yang akan dikenakan untuk mengambil pembantu rumah Indonesia kerana menyifatkan bayaran tersebut terlalu tinggi dan membebankan.

Presidennya, Engku Ahmad Fauzi Engku Muhsein (gambar) berkata, kos yang diumumkan Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa) dianggap tidak relevan dan Mama percaya kos sebenar pengambilan adalah lebih rendah.

Sehubungan itu, pihaknya meminta Papa memberi penjelasan terperinci berhubung kadar baharu itu terutamanya penambahan sebanyak RM2,189 berbanding bayaran yang ditetapkan pada memorandum persefahaman Mei tahun lepas iaitu sebanyak RM4,511.

"Mama anggap ia (kos pengambilan pembantu rumah) terlalu tinggi dan membebankan sedangkan kos sebenar tidak sampai sebanyak itu.

"Kami sebagai majikan perlu tahu butiran bayaran tersebut satu persatu, mengapa ia terlalu tinggi daripada kadar sebelum ini," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


ATM bermula langkah bergaya

Posted:

ATM bermula langkah bergaya

ATM bermula langkah bergaya

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI

REZAL (tengah) cuba melepasi halangan dua pemain Kelantan pada aksi Sumbangsih di Stadium Shah Alam malam tadi.


PENDATANG baharu Liga Super, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) membuka tirai Liga Malaysia (Liga M) 2013 dengan penuh bergaya.

Malam tadi, skuad The Gladiators itu merangkul Piala Sultan Ahmad Shah selepas menundukkan juara trebel, Kelantan 4-3 menerusi penentuan sepakan penalti pada perlawanan Sumbangsih di Stadium Shah Alam.

Sebelum itu, kedua-dua pasukan terikat dengan keputusan seri 1-1. Indra Putra Mahayuddin meledak gol pembukaan Kelantan sebelum tonggak pertahanan ATM, Irwan Fadzli Idrus menyamakan kedudukan pada penghujung babak kedua.

Keputusan seri itu menyaksikan pemenang terpaksa ditentukan menerusi sepakan penalti kerana tiada masa tambahan dilangsungkan.

Dalam penentuan sepakan penalti, perancang import The Gladiators, Bruno Marteloto muncul wira apabila menjaringkan gol kemenangan ATM.

Terdahulu, Marlon Alex James, K. Reuben dan Rezal Zambery Yahya berjaya menyempurnakan sepakan penalti masing-masing manakala sepakan yang diambil R. Surendren berjaya dinafikan oleh penjaga gol Kelantan, Mohd. Syazwan Yusof.

Kelantan pula memperoleh gol menerusi sepakan penalti yang diambil Mohd. Nor Farhan Muhammad, Obinna Nwaneri dan Mohd. Badhri Radzi.

Mohd. Rizal Fahmi Rosid serta Mohd. Daudsu Jamaluddin pula gagal melaksanakan tugas menyempurnakan sepakan penalti masing-masing.

Bagi ATM, kejayaan menjulang Piala Sultan Ahmad Shah malam tadi dianggap mampu menebus kekecewaan mereka selepas tewas 2-3 kepada Kelantan pada aksi final Piala Malaysia musim lalu.

Di kem Kelantan pula, kekalahan tersebut dianggap satu permulaan kurang bergaya musim ini selepas skuad The Red Warriors itu tampil cemerlang dengan merangkul gelaran juara Piala Malaysia, Piala FA dan Liga Super musim lalu.

Kekalahan itu juga menyaksikan Kelantan gagal mengulangi kejayaan yang dicapai mereka dengan menjulang Piala Sultan Ahmad Shah selepas membenam Selangor pada edisi 2011.

Musim lalu, Kelantan turut gagal mendapat trofi tersebut selepas tewas 1-2 kepada Negeri Sembilan di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Khairul Fahmi nyala impian baharu

Posted:

Khairul Fahmi nyala impian baharu

Khairul Fahmi nyala impian baharu

Oleh ADHAM SHADAN
dan YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


KHAIRUL FAHMI (kiri) bersalaman dengan Annuar pada majlis perkahwinannya di rumahnya di Kampung Cherang, Kota Bharu semalam.


PENJAGA gol Harimau Malaya, Khairul Fahmi Che Mat atau Apek mahu menjadikan musim 2013 sebagai tahun terbaik dengan membantu Kelantan mempertahankan kejuaraan trebel yang diraih musim lalu.

Apek berkata, selain membantu The Red Warriors meraih kejuaraan dalam kempen domestik, dia juga berazam untuk merebut semula tempat sebagai penjaga gol No. 1 Harimau Malaya.

"Ia bukanlah satu tugas yang mudah. Saya akan berusaha bersungguh-sungguh dengan memberikan aksi terbaik setiap perlawanan yang diharungi bagi memastikan kedua-dua azam sempena tahun baru ini dapat dicapai.

"Saya juga bertekad untuk membantu pasukan Harimau Malaya layak ke pusingan akhir Piala Asia 2015," katanya.

Apek berkata demikian kepada pemberita pada majlis kenduri perkahwinannya di rumahnya di Kampung Cherang, Kota Bharu semalam.

Dalam majlis yang menyaksikan kehadiran lebih 1,000 tetamu itu, Apek dan pasangannya, Nur Eilunie Natasha Jaafar, 21, atau Leuniey tampil anggun mengenakan persalinan warna biru firus sedondon.

Majlis kenduri Apek turut dihadiri oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa.

Sementara itu, Annuar berkata, penyerang import baharu, Dimi Pertratos mempunyai kontrak rasmi dengan KAFA.

"Saya yakin tidak akan timbul soal curi atau pemain lari seperti mana yang dialami oleh Kelantan ketika ini.

"Jikalau ada, kita akan aturkan dengan baik. Biasanya kedua-dua kelab akan berhubung dengan cara baik dan bukannya sekadar membuat kenyataan di media.

"Kita akan lihat perkembangannya dan apa yang penting, dia (Pertratos) mempunyai kontrak rasmi dengan Kelantan sehingga November ini," kata Annuar.

Annuar berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai berita pemain kelahiran Australia itu yang dilapor dilamar oleh sebuah pasukan di England baru-baru ini.

Mampukah Harimau Malaya bangkit?

Posted:

Mampukah Harimau Malaya bangkit?

Mampukah Harimau Malaya bangkit?

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


IMBAS KEMBALI... Skuad Harimau Malaya meraikan kejayaan muncul juara Piala Suzuki AFF 2010 di Jakarta, Indonesia.


TIDAK keterlaluan jika dikatakan betapa skuad Harimau Malaya menutup kalendar 2012 dengan noktah yang agak mengecewakan.

Ini kerana penyokong setia bola sepak tempatan masih sukar untuk melupakan kegagalan skuad kendalian Datuk K. Rajagobal itu mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki AFF 2012 sejurus tewas 1-3 secara agregat kepada Thailand pada aksi separuh akhir.

Biarpun didesak melepaskan jawatannya, Rajagobal menegaskan bahawa beliau masih mempunyai tanggungjawab yang telah diamanahkan oleh Persatuan Bola Sepak Ma laysia (FAM).

Jurulatih berusia 56 tahun itu kekal positif dengan tugasnya dan enggan mempedulikan 'cakap-cakap luar'.

Sebaliknya, Rajagobal mahu terus fokus membimbing Harimau Malaya bagi menghadapi kempen kelayakan Piala Asia 2015 yang bermula bulan depan.

"Saya tahu apa yang perlu saya lakukan. Selepas Piala Suzuki AFF 2012, misi saya adalah fokus kepada persiapan pasukan kebangsaan bagi menghadapi kelayakan Piala Asia 2015... itu sahaja," kata Rajagobal.

Namun, timbul persoalan dalam kalangan pengkritik sukan tanah air - adakah Rajagobal mampu mengangkat imej skuad Harimau Malaya di pentas Asia?

Ramai beranggapan bahawa Rajagobal tidak lagi berupaya untuk mengulangi magis yang pernah diciptanya pada 2009 dan 2010.

Meskipun Rajagobal dianggap sebagai jurulatih tempatan paling berjaya apabila membantu skuad negara meraih pingat emas Sukan SEA 2009 di Laos dan Piala Suzuki AFF 2010, para pengkritik mula mempersoal kredibilitinya ketika ini.

Paling mencuri tumpuan apabila Rajagobal didakwa gemar 'memilih bulu' dalam menyenaraikan pemain dalam skuad kendaliannya.

Buktinya, pada Piala Suzuki AFF 2012, Rajagobal dilihat memilih para pemain yang hampir sama ketika mengharungi kempen Piala Suzuki AFF 2010.

Polisi Rajagobal yang lebih mengutamakan pemain muda juga menimbulkan tanda tanya - adakah pemain lebih senior langsung tidak relevan untuk menyarung jersi Harimau Malaya sedangkan mereka beraksi cemerlang bersama pasukan masing-masing dalam Liga Malaysia (Liga M).

Antara pemain tersebut - dua tonggak Kelantan, Indra Putra Mahayuddin, Norfarhan Muhammad, Ashaari Shamsuddin (Terengganu) dan Mohd. Badhri Radzi (Kelantan) yang gagal 'mencuri' perhatian Rajagobal meskipun mereka mempamerkan aksi cemerlang bersama pasukan masing-masing.

Bagi bekas pemain kebangsaan, Reduan Abdullah, sudah tiba masanya Rajagobal mengetepikan sentimen jasa pemain-pemain yang membantu Harimau Malaya muncul juara Piala Suzuki AFF 2010.

"Pada pendapat saya, sudah tiba Rajagobal untuk memberikan perhatian kepada prestasi semasa para pemain yang menonjol dalam Liga M.

"Kenapa tidak memanggil Badri yang mempamerkan aksi begitu menakjubkan selepas berjaya membantu Kelantan menjuarai gelaran trebel musim lalu?

"Tidak dapat dinafikan Rajagobal merupakan jurulatih tempatan paling berjaya buat masa ini tetapi saya percaya jika beliau dapat memilih pemain-pemain yang betul, tidak mustahil Malaysia akan layak ke pusingan akhir Piala Asia 2015.

"Sebenarnya kita memiliki ramai pemain berbakat tetapi cara pemilihan pemain yang tidak betul," kata Reduan kepada Kosmo! Ahad baru-baru ini.

Seorang lagi bekas pemain kebangsaan, Datuk Shukor Salleh turut berkongsi pandangan yang sama dengan Reduan.

Shukor menjelaskan, Rajagobal perlu lebih kreatif dalam merencana taktikal permainan selepas menyaksikan tiada peningkatan prestasi Harimau Malaya sejurus memenangi Piala Suzuki AFF 2010.

Menurut Shukor, tindakan Rajagobal yang kerap melakukan 'eksperimen' dalam usaha membentuk pasukan mantap telah mengundang perasaan kurang senang beberapa pihak termasuk para penyokong fanatik Harimau Malaya.

Justeru, Shukor berharap Rajagobal dapat mencari jalan terbaik dalam usaha memantapkan skuad Harimau Malaya menjelang kempen kelayakan Piala Asia 2015.

"Apa yang saya nampak, skuad negara kita tidak menunjukkan peningkatan yang begitu ketara.

"Sejujurnya, Harimau Malaya hanya betul-betul bermain bola sepak ketika menewaskan Vietnam (2-0) dan Indonesia (3-0) pada aksi Piala Suzuki AFF 2010," jelas Shukor.

Shukor berkata, Rajagobal harus mencontohi corak permainan Laos yang dilihat begitu tersusun ketika menghadapi kempen Piala Suzuki AFF 2012.

"Jika Laos begitu yakin memperagakan corak hantaran pendek, mengapa tidak Harimau Malaya?

"Laos hanya mempertaruhkan pemain-pemain muda dan tidak memiliki pengalaman berbanding Malaysia tetapi keyakinan barisan pemain mereka begitu terserlah.

"Kebanyakan pemain kita dilihat gugup dan inilah masalahnya. Apabila tiada keyakinan diri, banyak kesilapan mudah kita akan buat.

"Bagaimanapun, tidak adil untuk menyalahkan Rajagobal secara individu... cuma nasihat saya, beliau patut mencari jalan untuk meningkatkan serta memperbaiki corak permainan," katanya.

Biar apa pun pandangan dan kritikan yang dilemparkan, kini bergantung kepada Rajagobal untuk kembali mengangkat kembali reputasi Harimau Malaya di peta bola sepak antarabangsa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Primadona wakili Sarimah

Posted:

Primadona wakili Sarimah

Primadona wakili Sarimah

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

SARIMAH (tengah) diapit oleh Mohd. Nizar (kiri) dan Presiden Primadona Worldwide Sdn. Bhd., Musharuddin Mohd ketika melancarkan produk terbaharu Primadona di Petaling Jaya baru-baru ini.


"APABILA melakukan sesuatu, jangan sesekali mengharapkan balasan. Selain itu, setiap apa yang kita lakukan perlu ikhlas dari hati. Percayalah, ia antara faktor kita mampu menjalani hidup dengan penuh kebahagiaan."

Demikian pesanan yang terucap dari bibir seniwati Datuk Sarimah Ahmad ketika ditemui selepas pelancaran produk kesihatannya yang diberi nama Primadona.

Menurut Sarimah yang kini mencecah usia 70 tahun, jika dua perkara itu dapat dilakukan dengan penuh istiqamah, hidup akan menjadi lebih tenang walaupun ada orang yang berniat jahat terhadap kita.

Mengakui pernah ditipu dalam hidupnya oleh orang yang cuba mengambil kesempatan terhadap kelemahan diri, Sarimah bagaimanapun akur semua itu merupakan ketentuan Ilahi untuk menguji keimanan setiap hamba-Nya.

Apa yang penting katanya, hidup mesti diteruskan terutamanya dalam mencari bekalan untuk dibawa ke alam akhirat yang kekal abadi.

Justeru, bagi berkongsi rahsia kecantikan dan kesihatan dalam hidup, Sarimah tampil dengan produk kesihatan Primadona yang dikeluarkan oleh syarikatnya, Primadona Worldwide Sdn. Bhd.

"Sebenarnya sudah lama saya mengimpikan untuk buat sesuatu yang boleh memberi manfaat kepada diri sendiri dan masyarakat. Alhamdulillah, ia menjadi kenyataan dengan penghasilan produk ini yang saya anggap sebagai hadiah buat mereka yang sentiasa mengutamakan kesihatan dalam kehidupan.

"Secara tidak langsung, ia juga sebagai bekal buat diri apabila sudah tiada lagi di dunia ini," ungkap Sarimah yang masih lagi sihat dan anggun.

Tampil dengan persalinan blouse hitam paras lutut yang dipadankan bersama skirt merah serta tudung rona serupa, Sarimah memberitahu, produk yang dinamakan Sari AgeGard dan Sari StemShape itu dihasilkan dengan kerjasama pakar perubatan profesional.

Pengarah Perubatan Primadona Worldwide Sdn. Bhd., Dr. Mohd. Nizar Zakaria berkata, rangkaian produk kesihatan tersebut dicipta melalui teknologi dwisel induk yang diperkuat dengan terapi ozon.

"Sari AgeGard menjurus kepada kecergasan dan kesihatan diri, manakala Sari StemShape pula dikhususkan bagi individu yang mahu tampil langsing secara semula jadi.

"Adunan ekstrak bahan-bahan semula jadi terbaik yang kemudian disempurnakan dengan terapi ozon mampu memberi kesan yang pantas kepada pengguna," ujar Mohd. Nizar yang berpengalaman sebagai pakar ortopedik atau pakar tulang hampir dua dekad.

Tambah Sarimah pula, pengambilan kedua-dua produk itu telah menjadi kelaziman diri pada setiap hari iaitu Sari AgeGard dimakan sebelum sarapan manakala Sari StemShape pada sebelah malam.

"Melalui pengambilan Sari StemShape, anda bukan sahaja mampu kelihatan langsing, tetapi tidak perlu bersusah payah untuk kerap ke tandas seperti mana produk langsing yang lain.

"Bagi amalan mengambil Sari AgeGard, ia menjadikan tubuh lebih cergas di samping memperoleh waktu tidur berkualiti yang diperlukan oleh manusia," kata ibu, nenek dan moyang kepada enam anak, 32 cucu dan empat cicit itu.

Buah-buahan tempatan kaya khasiat

Posted:

Buah-buahan tempatan kaya khasiat

Buah-buahan tempatan kaya khasiat


RAKYAT Malaysia perlu membetulkan persepsi negatif ke atas buah-buahan tempatan.


MALAYSIA kaya dengan pelbagai jenis buah tropika seperti durian, manggis, rambutan, duku dan langsat. Bagaimanapun bagi sesetengah orang, mereka menganggap bahawa memakan buah-buahan tempatan boleh menyebabkan mereka tidak sihat.

Adakah ini satu mitos? Sesetengah orang juga beranggapan bahawa buah import seperti epal dan anggur lebih berkhasiat berbanding buah-buahan tempatan yang bermusim.

Pelbagai persepsi negatif menjalar dan dilemparkan terhadap buah-buahan bermusim hingga menarik perhatian, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) untuk menjelaskannya.

"Tidak, saya tidak percaya buah bermusim seperti durian, manggis dan rambutan boleh menyebabkan seseorang itu demam atau membawa kepada penyakit. Sebenarnya, buah-buahan kita unik, sedap dan kaya dengan khasiat.

"Begitupun, amat menyedihkan apabila ada segelintir pihak terlalu mengagungkan buah import kerana merasakannya lebih bagus," kata Timbalan Pengarah Pegawai Penyelidik Prinsipal Kanan, Pusat Penyelidikan Hortikultur Mardi, Dr. Zabedah Mahmood di Serdang baru-baru ini.

Tanggapan tentang buah-buahan import lebih bagus berbanding produk tempatan mungkin disebabkan oleh kurangnya promosi tentang khasiat yang terselindung di sebalik buah-buahan bermusim. Walhal, ia sebenarnya berkapasiti tinggi membekalkan nutrien diperlukan badan.

Tambahan pula, harganya lebih murah berbanding yang diimport. Selain itu, kandungan khasiatnya tidak tergugat lantaran boleh mendapatkannya dengan segar.

Banyak vitamin

Zabedah berkata, khasiat buah import mungkin sudah berkurangan kerana lama berada dalam kotak penyimpanan lantaran melalui masa perjalanan yang agak panjang untuk sampai ke negara ini.

Sebenarnya, kandungan vitamin C adalah lebih tinggi dalam sebiji buah rambutan jika dibandingkan dengan epal.

Menurut Zabedah, kandungan vitamin C pada rambutan dan pulasan adalah 70 miligram (mg) per 100 gram (g), berbanding epal iaitu hanya sekitar 6mg per 100g.

Vitamin C amat penting untuk tubuh terutamanya untuk meningkatkan sistem imuniti badan serta melindungi daripada jangkitan penyakit dan selesema.

"Kedua-dua rambutan dan pulasan mempunyai kandungan air yang tinggi, iaitu melebihi 80 peratus. Kandungan proteinnya di sekitar 0.5 hingga 0.8 peratus dan kandungan lemaknya pula adalah agak rendah iaitu 0.3 hingga 0.55 peratus," katanya.

Kandungan istimewa

Khasiat buah-buahan bermusim bukan hanya tertumpu pada rambutan tetapi juga meliputi durian, yakni raja buah yang sentiasa dikaitkan sebagai punca demam panas.

Agak pelik bunyinya, namun pemakanan durian juga sebenarnya elok diamalkan kerana mengandungi potasium yang baik untuk kesihatan jantung.

Selain mengandungi 1,060mg potasium, durian juga membekalkan sumber vitamin C, tenaga dan mineral.

Isinya yang lembut, enak dan kekuningan itu bukan sekadar menjanjikan kesedapan tidak terhingga bagi pencinta durian, malah ia juga kaya dengan fiber, baik untuk proses penghadaman dan sembelit.

Paling menarik adalah buah manggis. Menurut Zabedah, manggis mempunyai nilai yang tinggi dari sudut pengkomersialan produk kesihatan. Bukan sahaja isinya yang putih gebu mengandungi khasiat tinggi, malah kulitnya menjadi bahan untuk menghasilkan produk kesihatan.

"Sebenarnya, kulit manggis bukan lagi bahan buangan. Ini kerana, terdapat syarikat yang membeli kulit manggis di Mardi untuk diproses dan dijadikan produk kesihatan.

"Berbanding buah lain, manggis adalah antara buah paling susah hendak dilihat di pasaran kerana sudah ada syarikat beli terus kesemua buah di dusun. Sebab itulah harga manggis agak mahal kerana penawarannya tidak banyak," katanya.

Menurut Dr. David A. Morton dari University of Utah, Amerika Syarikat, kulit buah manggis mempunyai bahan aktif biologi yang sangat kaya dengan antioksida dan dipercayai berkesan untuk mencegah penyakit. Buah manggis berpotensi untuk mencegah batu karang, kanser dan merendahkan kolesterol dalam badan.

Salah cara makan

Mengapakah ada segolongan orang yang demam atau batuk berpanjangan selepas menikmati buah-buahan bermusim? Ia seolah-olah tidak selari dengan kajian yang merungkai kekayaan khasiat buah-buahan tersebut.

Mengulas lebih lanjut, kata Zabedah, semuanya berkisar kepada cara pemakanan masyarakat. Sambil menegur sikap sesetengah orang yang memakan buah durian atau rambutan dalam kuantiti banyak pada satu-satu masa, Zabedah memberitahu gaya pemakanan sedemikian mendedahkan mereka kepada penyakit.

"Buah-buahan tempatan tidak mendatangkan penyakit. Kita dinasihatkan untuk memakannya dalam kuantiti sederhana, sekadar untuk mendapatkan khasiat di samping menikmatinya.

Beliau berkata, sebaiknya air kosong diambil secukupnya selepas menikmati Raja Buah itu. Elakkan juga memakannya ketika perut kosong dan sebelum tidur selain jangan dimakan bersama minuman air berkarbonat.

Tidak menafikan bahawa menikmati durian boleh mengundang rasa panas badan, justeru dinasihatkan agar ia disusuli dengan pemakanan manggis kerana buah itu boleh menyejukkan tubuh.

Bagi buah rambutan pula, Zabedah berkata masih ramai khususnya generasi muda tidak tahu kulit kayu biji rambutan yang terlekat pada isi buahnya itu tidak boleh dimakan kerana boleh menyebabkan batuk.

Disebabkan itulah, menjadi tugas pembeli untuk memilih kualiti buah rambutan terbaik iaitu isinya lekang dan tidak terlekat pada kulit kayu biji.

Antara rambutan popular ketika ini adalah jenis anak sekolah kerana buah itu mudah dikopek bahagian isi dengan bijinya. - Bernama

Gegaran Konsert Ambang 2013 AmBank

Posted:

Gegaran Konsert Ambang 2013 AmBank

Gegaran Konsert Ambang 2013 AmBank

Oleh MUHAMMAD IZWAN MOHD. ISA


HAMPIR 500,000 pengunjung membanjiri Konsert Ambang 2013 yang menampilkan artis seperti Mizz Nina, Jamal Abdillah dan Ramli Sarip.


SEJAK diperkenalkan pada tahun 2003, Konsert Ambang yang dianjurkan oleh Kumpulan AmBank berjaya menarik perhatian umum, khususnya golongan muda yang inginkan kelainan ketika menyambut tahun baru.

Memilih Persiaran Perdana, Presint 3, Putrajaya sebagai lokasi baru penganjurannya, Konsert Ambang 2013 Putrajaya yang diadakan baru-baru ini berlangsung dengan penuh meriah.

Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim berkata, objektif penganjuran Ambang 2013 adalah bertujuan memupuk semangat muhibah dalam kalangan rakyat Malaysia tidak mengira bangsa dan agama.

"Penganjuran konsert ini bukan sahaja mampu menaikkan semangat perpaduan kaum dalam kalangan penduduk di Putrajaya ataupun Kuala Lumpur, malah ia dapat memberi kesedaran tentang kepentingan hidup bersatu padu kepada rakyat di seluruh negara.

"Selain itu, konsert ini diadakan sebagai lambang penghargaan kepada para pelanggan yang tidak jemu-jemu memberikan sokongan kepada kami sepanjang tahun," ujar beliau dalam satu kenyataan media sempena penganjuran acara meriah tersebut.


BUAT julung-julung kalinya, AmBank menganjurkan sambutan ambang tahun baru di Putrajaya.


Konsert yang mendapat kerjasama daripada Perbadanan Putrajaya itu membariskan artis-artis popular tanah air antaranya Datuk M. Nasir, Mizz Nina, Jamal Abdillah, Datuk Hattan, Ramli Sarip dan kumpulan Hujan.

Turut menggegarkan pentas pada malam itu ialah kumpulan rock legenda Wings serta penyanyi dan pelakon Cina, Stella Chung.

Azman menambah, selain memberi peluang kepada para pengunjung untuk menikmati lagu-lagu berbahasa Melayu, Inggeris, Cina serta Tamil, konsert itu juga menampilkan pelbagai jenis persembahan dan pertunjukan yang sangat menarik.

"Selain persembahan daripada artis-artis terkemuka tempatan, pengunjung turut dihiburkan dengan pelbagai jenis tarian kebudayaan, perbarisan Polis Diraja Malaysia dan persembahan Kombo Perbadanan Putrajaya," katanya lagi.

Sambutan yang diterima cukup memberangsangkan apabila hampir 500,000 pengunjung membanjiri Persiaran Perdana pada malam itu bagi merasai sendiri kehangatan menyambut tahun baru di kota ikonik negara itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Ahli politik ditampar wanita kerana merogol

Posted:

Ahli politik ditampar wanita kerana merogol

Ahli politik ditampar wanita kerana merogol


AP
SEORANG wanita menampar Brahma yang tidak berbaju.


NEW DELHI - Belumpun reda kemarahan rakyat ekoran kes rogol lima lelaki ke atas seorang gadis baru-baru ini, polis di negeri Assam, timur laut India menangkap seorang pemimpin parti Kongres yang memerintah negara ini, Bikram Singh Brahma kerana kesalahan yang sama kelmarin.

Dia ditangkap kerana didakwa merogol seorang ibu yang mempunyai dua anak di sebuah kampung di Santipur di daerah Chirang di negeri berkenaan.

Imej yang disiarkan di televisyen India menunjukkan beberapa wanita mengepung Brahma dan mengoyak bajunya.

Seorang wanita turut menampar muka ahli politik itu.

Menurut polis, Brahma memasuki rumah wanita tersebut dan merogolnya pada pukul 2 pagi waktu tempatan.

Seorang pegawai polis, G.P. Singh berkata, ekoran jeritan wanita itu, beberapa orang di kampung tersebut keluar dari rumah dan menangkap Brahma.

Ketika kejadian, Brahma sedang melawat kampung tersebut.


REUTERS
BRAHMA yang tidak berbaju dipukul oleh seorang wanita dengan sebatang kayu.


Kejadian itu berlaku selepas seorang pelajar wanita berusia 23 tahun dirogol oleh sekumpulan lelaki di dalam sebuah bas di New Delhi pada 16 Disember tahun lalu.

Pelajar itu meninggal dunia di sebuah hospital di Singapura pada minggu lalu akibat kecederaan dalaman selepas dia dipukul dengan batang besi dan dicampak keluar dari bas itu.

Lima lelaki telah didakwa kelmarin kerana merogol dan membunuh pelajar tersebut.

Mereka yang didakwa itu ialah pemandu bas tersebut, Ram Singh dan adiknya, Mukesh Singh.

Mukesh bertugas sebagai pencuci bas tersebut.

Turut didakwa ialah seorang penjaja buah-buahan, Pavan Gupta dan pengajar kecergasan, Vinay Sharma.

Seorang lagi pencuci bas, Akshay Singh juga didakwa melakukan perbuatan itu.

Kesemua mereka berdepan hukuman mati jika disabit kesalahan.

- Agensi

Ratusan ribu berhimpun di Bandar Gaza

Posted:

Ratusan ribu berhimpun di Bandar Gaza

Ratusan ribu berhimpun di Bandar Gaza


REUTERS
RATUSAN penyokong pergerakan Fatah berhimpun di Bandar Gaza semalam.


BANDAR GAZA - Ratusan ribu penyokong Presiden Palestin, Mahmoud Abbas telah mengadakan perhimpunan besar-besaran buat kali pertama di sini semalam, lapor seorang jurucakap pergerakan Fatah.

Perhimpunan julung-julung kali itu diadakan sejak Hamas merampas kuasa di wilayah itu pada tahun 2007.

Hamas yang sedang merancang untuk bergabung dengan Fatah itu telah memberi kebenaran untuk perhimpunan tersebut.

Ia diadakan sebagai kemuncak kepada sambutan ulang tahun ke-48, penubuhan Fatah yang menentang Israel.

Sambutan ulang tahun tersebut telah berlangsung sejak seminggu lalu.

Para peserta perhimpunan itu mengibarkan bendera Palestin dan Fatah serta membawa beberapa gambar Abbas, lapor seorang koresponden AFP.

"Peserta-peserta perhimpunan itu merupakan kumpulan yang menyokong Abbas yang mentadbir Palestin dan mahu menunjukkan Fatah masih berada di barisan hadapan perjuangan," kata seorang pemimpin tempatan Fatah, Selim al-Zaraei.

- Agensi

Ramai wanita India minat belajar cara mempertahankan diri

Posted:

Ramai wanita India minat belajar cara mempertahankan diri

Ramai wanita India minat belajar cara mempertahankan diri


AFP
SEORANG wanita mengikuti kelas mempertahankan diri di New Delhi pada Rabu lalu.


NEW DELHI - Lebih ramai wanita di India mula menunjukkan minat untuk menghadiri kelas yang mengajar cara untuk mempertahankan diri bagi mengelak mereka menjadi mangsa rogol dan keganasan kaum lelaki.

Jumlah itu meningkat selepas hampir tiga minggu kejadian seorang pelajar wanita berusia 23 tahun dirogol oleh sekumpulan lelaki di dalam sebuah bas di sini.

Pelajar wanita itu kemudian mati di sebuah hospital di Singapura pada minggu lalu kerana kecederaan dalaman yang teruk selepas dia turut dipukul dengan batang besi.

Pada Khamis lalu, lima lelaki berumur 19 hingga 35 tahun didakwa secara rasmi kerana melakukan pembunuhan dan merogol pelajar wanita tersebut.

Seorang pengajar seni mempertahankan diri, Amuj Sharma berkata, dia dihujani dengan panggilan telefon daripada kaum Hawa yang berminat minat untuk mengikuti kelas yang ditawarkan di Institut Invictus Survival Science di selatan Delhi.

"Terdapat peningkatan permintaan untuk belajar tentang cara dan nasihat untuk mempertahankan diri dan latihan perlindungan peribadi," katanya.

Sharma mengajar pelajar-pelajarnya cara untuk menumbuk, menendang dan membebaskan diri ketika ditangkap oleh para penyerang.

Sebuah akhbar dalam minggu ini turut melaporkan, terdapat beberapa wanita yang mengemukakan permohonan untuk mendapatkan lesen senjata api selepas kejadian rogol itu berlaku.

Sementara itu, seorang pemilik kedai di sini memberitahu, jualan alat penyembur lada turut meningkat.

"Kami hanya dapat menjual beberapa botol dalam tempoh sebulan. Bagaimanapun, kini lebih ramai wanita telah datang ke kedai saya untuk membeli penyembur tersebut," kata pemilik kedai itu, Jai Shankar. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mayat remaja warga asing ditemui di hotel

Posted:

Mayat remaja warga asing ditemui di hotel

Mayat remaja warga asing ditemui di hotel

05/01/2013 6:36pm

TAWAU — Seorang remaja warga asing ditemui mati di sebuah hotel bajet di Jalan Wing Lok di sini tengah hari tadi.

Ketua Polis Daerah Tawau, Asisten Komisioner Awang Besar Dullah berkata, remaja itu yang dikenali sebagai Siti Nur Aishah Nuldin, 20, ditemui di dalam bilik air di sebuah bilik hotel berkenaan.

"Mayat mangsa ditemui terbaring dengan mulutnya berdarah.

"Setakat ini, polis mengklasifikasi kes itu sebagai kematian mengejut," katanya.

Beliau berkata, hasil siasatan awal polis mendapati, tiada unsur jenayah seperti pecah masuk ke bilik berkenaan atau tanda pergelutan terhadap mangsa. - BERNAMA

Tubuh unit pemantauan, penyelenggaraan cerun

Posted:

Tubuh unit pemantauan, penyelenggaraan cerun

Tubuh unit pemantauan, penyelenggaraan cerun

05/01/2013 6:15pm

SERDANG — Pihak berkuasa tempatan (PBT) disaran menubuhkan unit pemantauan dan penyelenggaraan cerun untuk memastikan tiada lagi kejadian cerun runtuh yang menyebabkan kehilangan nyawa dan kerugian harta benda.

Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, walaupun ada PBT seperti Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Majlis Bandaraya Petaling Jaya dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya yang mempunyai unit cerun sendiri, ia dilihat terlalu kecil berbanding bilangan cerun di kawasan mereka.

"Kekuatan unit ini penting terutama bagi kawasan PBT yang banyak cerun. Pemantauan dan penyelengaraan cerun seperti pastikan air mengalir dengan betul agak mudah dilakukan tetapi bila kita bercakap misalnya mengenai tahap kelembapan cerun dan tahap beban ditampung, ini memerlukan kepakaran.

"Paling penting langkah pencegahan dan pengesanan daripada awal, kita perlu ada jurutera dan ahli geologi untuk mengambil langkah perlu mencegah cerun itu menjadi "tragedi"," katanya.

Terdahulu beliau meninjau kawasan tebing runtuh berhampiran Kolej Kediaman Serumpun, Universiti Putra Malaysia (UPM) yang menyebabkan tujuh buah motosikal penuntut rosak.

Beliau berkata, pemantauan dan penyelengaraan cerun perlu dilakukan secara berterusan kerana masalah cerun runtuh selalunya tidak terjadi pada awal pembinaan sebaliknya berlaku antara 15 dan 20 tahun selepas pembinaan siap.

Garis panduan mengenai pembangunan di kawasan cerun yang telah disiapkan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada tahun 2009 perlu dijadikan panduan untuk memastikan cerun di negara ini tidak mendatangkan mudarat kepada rakyat yang tinggal berhampiran, katanya. — BERNAMA

Harap keselamatan penuntut baharu UNISEL terjamin

Posted:

Harap keselamatan penuntut baharu UNISEL terjamin

Harap keselamatan penuntut baharu UNISEL terjamin

05/01/2013 5:58pm

KUALA SELANGOR — Ibu bapa penuntut baharu Universiti Selangor (Unisel) yang mendaftar hari ini berharap keselamatan anak mereka yang terpaksa ditempatkan di asrama di luar kawasan kampus Berjuntai Bestari di sini, terjamin.

Mat Nawi Ab Rahman, 45, dari Kota Bharu, Kelantan berkata, selain keselamatan, keselesaan penuntut yang ingin memulakan pengajian di universiti itu adalah perkara penting yang perlu diutamakan.

"Saya harap Unisel dapat memastikan keselamatan anak-anak kami terutamanya yang berasal dari jauh dan tidak biasa dengan kawasan ini, lebih-lebih lagi penuntut perempuan," katanya.

Amran Che Ibrahim, 51, pula berharap kemudahan pengangkutan yang sistematik juga dapat disediakan bagi memudahkan penuntut baharu ke kampus untuk belajar dan membuat urusan berkaitan.

Beliau berkata, pengangkutan amat penting memandangkan perpustakaan juga terletak di dalam kampus dan bukan semua penuntut baharu daripada kalangan mereka yang berkemampuan membawa kenderaan sendiri.

"Saya bukan dari kalangan orang senang, saya sendiri jual itik dan ayam untuk hantar anak belajar di sini. Jadi, saya berharap kebajikan anak saya terjamin," katanya.

Media sebelum ini melaporkan bangunan asrama di kampus Berjuntai Bestari itu terpaksa dikosongkan selepas laporan Jabatan Kerja Raya (JKR) Selangor menyatakan berlaku mendapan bahagian tanah struktur bangunan itu dan perlu diperbaiki dengan kadar segera. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Matlamat kahwin, karier 2013

Posted:

Matlamat kahwin, karier 2013

Matlamat kahwin, karier 2013

FIGURA jelita ini mengakui sekarang ini dirinya kekal solo tanpa lelaki yang bergelar kekasih di hatinya.


PERTEMUAN pada lewat petang usai siaran langsung Indonesia Mencari Bakat musim ketiga (IMB 3) hujung minggu lalu membuahkan secebis bicara bersama pemilik nama Rini Fatimah Jaelani atau nama pentasnya, Syahrini, 33.

Tidak tertanggung gelak dan tawa sepanjang sesi bicara, Syahrini adakalanya cuba menyusun buah kata yang terpacul daripada kuntuman manis bibirnya bertutur menggunakan slanga Melayu berbanding bahasa ibundanya, bahasa Indonesia.

Katanya, pengalaman bercinta lebih setahun dengan pemuda kelahiran Malaysia, Bubu membolehkan dirinya bertutur menggunakan slanga Melayu biarpun sekadar bertaraf amatur.

"Walaupun tak sempat menjadi warganegara Malaysia, saya faham dan boleh berbicara sedikit sebanyak menggunakan bahasa Melayu. Nyata sekali tidak jauh bezanya," lantunnya berseloroh.

Memiliki sisi peribadi yang sentiasa ceria dan tidak lekang senyuman, Syahrini yang ditemui di stesen televisyen Trans TV (Televisi Transformasi Indonesia), Jakarta, Indonesia baru-baru ini tidak lokek berkongsi cerita terbaharunya termasuk kisah cinta.

Perpisahan dengan usahawan jual beli emas dari Malaysia, Bubu atau nama sebenarnya, Raja Mohamad Syazni Raja Mohamad Rashid bermula awal tahun 2011 menambahkan keakraban dan kedekatan Syahrini dengan Malaysia.

Biarpun usia percintaan mereka tidak berpanjangan, kata Syahrini, sekurang-kurangnya dia sempat mempelajari adat, budaya dan sosioekonomi Malaysia.

"Kami berpisah secara baik dan saya tidak ada masalah untuk terbang ke Kuala Lumpur jika terdapat sebarang urusan di sana, kerana Malaysia juga seperti rumah kedua saya," jawabnya ketika ditanya mengenai kesudian bertandang ke negara bekas kekasihnya itu.

Cinta

Melanjutkan bicara, ujar pelantun lagu Kau Yang Memilih Aku itu, selepas perpisahannya dengan Bubu dia masih belum memikirkan soal mencari pengganti lain atau berkahwin.

"Sehingga saat ini belum ada lagi lelaki lain yang bertakhta di hati saya. Fokus saya pada karier nyanyian sahaja," katanya yang menolak faktor usia yang barangkali menjadi kewajipan untuk berumah tangga dalam masa terdekat.


PERCINTAANNYA dengan Bubu meninggalkan kesan yang mendalam terhadap naluri Syahrini.


Bagaimanapun, Syahrini memohon agar pihak luar termasuk peminat menghormati privasi dan memberi ruang kepadanya.

"Ada sisi kehidupan kita sebagai manusia biasa yang tidak sesuai diberitahu kepada semua dan mohon supaya menghormati privasi itu. Benar saya seorang figura umum tetapi tidak semua hal perlu saya maklumkan," getus penyanyi kelahiran Bogor, Jawa Barat itu.

Ironi situasi yang menjadi punca perpisahan dirinya dan Bubu, Syahrini mengakui, limpahan pendedahan dan populariti yang datang mendadak membuatkan hubungan tersebut tidak kekal lama.

Sebelum menjalinkan hubungan dengan Bubu, Syahrini pernah dikaitkan dengan penyanyi merangkap komposer terkenal, Anang Hermansyah serta beberapa lelaki lain.

Ditanya mengenai kriteria pasangan yang ingin dicarinya, jawab Syahrini dia tidak menetapkan sebarang syarat.

Ujarnya: "Tiada kriteria spesifik untuk mencari pasangan hidup, sesiapa sahaja boleh. Jika latar belakang lelaki itu terdiri daripada golongan berada, itu semua rezeki yang Tuhan aturkan."

Karier

Syahrini antara selebriti yang meraih sukses dalam karier sepanjang tahun 2012. Kemunculan album keduanya berjudul Semua Karena Cinta pada awal bulan Disember lalu menyuntik sedikit lonjakan kerjaya seni suaranya.

Album yang mengandungi 10 buah lagu antaranya Aku Tak Biasa, Taubatlah Taubat, Sesuatu dan Tatapan Cinta itu melibatkan kerjasama dengan komposer seperti Risna Ories, Pasha Ungu dan Anang sendiri.

Menariknya, Syahrini umpama seorang selebriti pencetus trend semasa kepada peminat memandangkan percakapan, gaya rambut serta fesyennya sering menjadi ikutan ramai.

"Saya amat bersyukur karier berjalan lancar sepanjang tahun 2012. Jika boleh untuk tahun 2013 saya mahu bikin album baharu, sebuah konsert mini dan sikap yang lebih baik," jelas Syahrini.

Selain itu, kesihatan menjadi prioriti kepada Syahrini untuk kekal aktif sebagai anak seni. Biar belum bertemu jodoh hingga kini, dia turut menyasarkan untuk mendirikan rumah tangga pada tahun ini.

"Tahun ini saya mahu kekal sihat, lebih matang dan dewasa sikap, mudah-mudahan tahun ini juga saya bertemu jodoh dan diharapkan jejaka itu orang senegara. Kalau tidak, susah juga nak buat majlis kahwin antara dua negara," tuturnya tertawa mengekeh.

Zzati nafi manipulasi Wan Zack Haikal

Posted:

Zzati nafi manipulasi Wan Zack Haikal

Zzati nafi manipulasi Wan Zack Haikal

Oleh NOR SYARIZA MUHD. TAHIR


HUBUNGAN Zzati dan Wan Zack baru berusia kira-kira setahun.


KALI pertama mendengar namanya, pasti ramai yang bertanya siapakah gerangan Zzati Rashid ini.

Mungkin ada yang menyangka gadis berusia 19 tahun ini merupakan seorang pendatang baharu yang mula bertapak dalam industri seni.

Bagaimanapun, sebaik sahaja melihat gambar mesranya bersama pemain bola sepak skuad Harimau Malaya, Wan Zack Haikal Wan Noor, pasti ramai yang tersenyum apabila mengetahui gadis ini sebenarnya merupakan teman wanita pemuda tampan itu.

Jangan terkejut kerana Zzati sebenarnya seorang penyanyi yang bernaung di bawah label MVM Production Sdn. Bhd. sejak tahun 2010 dan telah pun merakamkan tiga buah single.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama dengan gadis yang berasal dari Bandar Jengka, Pahang ini.

Kosmo!: Ceritakan sedikit mengenai sejarah perjalanan karier Zzati dalam bidang nyanyian.

ZZATI: Saya bermula sebagai penyanyi di funfair sekitar tahun 2009 sehingga 2011. Pada ketika itu, saya sering membuat persembahan di funfair seluruh Malaysia. Selain itu, saya sering membuat persembahan di majlis-majlis korporat memandangkan ayah saya merupakan seorang perunding majlis. Pada tahun 2009, saya merakamkan single pertama saya secara independent yang berjudul, Bukan Sombong.

Bagaimanakah Zzati mulai serius dalam bidang ini?

Selepas lagu Bukan Sombong mula dimainkan di corong-corong radio, syarikat rakaman MVM mula 'melamar' saya untuk dijadikan artis rakaman produksi itu, dan seterusnya menerbitkan dua buah lagi single iaitu Akan Ku Nanti dan Cintaku Hanya Padamu pada tahun 2010. Pada bulan November lepas, saya baru sahaja mengeluarkan single terbaharu yang berjudul, Malu Malu Mahu.

Boleh ceritakan tentang sambutan terhadap single terbaharu Zzati itu?

Sambutan yang diberikan memang menggalakkan dan saya berasa gembira kerana mempunyai peminat sendiri yang sering mengikuti perkembangan semasa diri ini.

Namun, kenapakah lagu anda jarang kedengaran di radio dan ramai yang masih belum mengenali anda?

Saya rasa mungkin disebabkan faktor status diri ini sebagai seorang pelajar. Saya perlu bijak membahagikan masa antara belajar dan nyanyian dan hanya menerima undangan nyanyian pada waktu senggang sahaja. Selain itu, saya lebih banyak menerima undangan nyanyian untuk majlis-majlis korporat berbanding konsert terbuka.

Baru-baru ini, ramai yang memperkatakan tentang gosip mengenai hubungan cinta anda dengan pemain bola sepak skuad Harimau Malaya, Wan Zack Haikal. Setuju tak kalau dikatakan bahawa orang lebih mengenali anda sebagai teman wanita Wan Zack berbanding sebegai seorang penyanyi?

Saya tidak menafikan bahawa gosip itu turut menjadi faktor untuk orang lebih mengenali saya. Kini orang lebih mengenali siapa itu Zzati Rashid.

Adakah ini bermakna bahawa Zzati memanipulasikan populariti Wan Zack sebagai platfom untuk lebih dikenali dalam bidang nyanyian?

Itu tidak benar sama sekali! Saya berkawan serius dengan Wan Zack sebelum namanya menjadi bualan ramai lagi, iaitu sejak setahun yang lepas. Saya pula sudah mula merakamkan single dengan MVMProduction pada tahun 2010. Kami berada dalam bidang yang berbeza dan mempunyai pengikut masing-masing.

Tetapi kenapakah baru kini, selepas nama Wan Zack berada di puncak, Zzati tiba-tiba muncul untuk mempromosikan lagu-lagu anda? Kenapa tidak daripada dahulu?

Seperti yang saya katakan tadi, sebelum ini saya mempunyai kekangan dari segi masa memandangkan ketika single pertama dan kedua diterbitkan oleh MVM Production, saya sedang belajar di tingkatan lima. Sehingga kini, barulah saya berkesempatan untuk memberikan tumpuan kepada promosi meskipun masih lagi bergelar seorang pelajar dalam bidang muzik di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam.

Tidakkah risau a hubungan cinta Zzati dan Wan Zack akan mengalami masalah memandangkan anda berdua kini telah pun dikenali ramai?

Saya percaya dengan ketentuan takdir dan jodoh yang telah ditetapkan oleh Tuhan. Hubungan cinta kami pun masih baru lagi dan saya hanya boleh katakan bahawa kita hanya mampu merancang, namun takdir yang menentukan segalanya. Apa yang pasti, kami saling menyokong karier masing-masing dan menjaga kelakuan kami agar tidak timbul gosip-gosip yang kurang enak didengar.

Ogy tinggalkan dunia seni

Posted:

Ogy tinggalkan dunia seni

Ogy tinggalkan dunia seni

Oleh HARYATI KARIM


IMPIAN Ogy untuk membuka sebuah restoran kini tercapai. Banyak masanya kini dihabiskan di sini.


PELAKON dan pengacara sensasi, Fauziah Datuk Ahmad Daud atau Ogy memberitahu, dia tekad mahu meninggalkan dunia seni untuk memberi fokus kepada restoran yang baru dibukanya. Restoran itu dinamakan sebagai Ogy D'Greenwood.

Kata Ogy ketika ditemui pada majlis pelancaran restoran itu yang terletak di Greenwood, Gombak, Kuala Lumpur baru-baru ini, keputusan tersebut diambil bukan kerana tidak mendapat sebarang tawaran lakonan tetapi memiliki sebuah restoran merupakan impiannya sejak dahulu lagi.

"Saya bukan merajuk atau sudah tiada tawaran lakonan tetapi membuka restoran memang impian saya dari dahulu lagi. Terus terang saya katakan bahawa saya telah ketepikan dunia seni sejak Mei tahun lalu untuk menghadiri kursus perniagaan dan persiapan membuka restoran.

"Lagipun sejak restoran mula beroperasi November lalu, masa saya banyak dihabiskan di sini dan diri ini tidak ada masa untuk ke lokasi penggambaran," katanya yang merancang untuk membuka restoran itu sejak setahun setengah yang lalu.

Sungguhpun begitu, jelas anak kepada Allahyarham Ahmad Daud dan Saadiah itu, darah seni yang mengalir dalam dirinya tidak akan pernah luput.

Jika ada tawaran yang benar-benar menarik dan sesuai dengan jadual waktunya, tawaran itu akan dipertimbangkannya.

Meskipun pernah melalui jatuh bangun perniagaan menerusi syarikat penerbitan Ogy Production yang diusahakan sejak sekian lama, pengalaman pahit itu tidak sesekali mematahkan semangatnya untuk mencuba sesuatu yang baharu.

"Jatuh bangun dalam perniagaan itu adat. Pengalaman itulah yang menjadikan saya kuat seperti hari ini. Saya bersyukur kerana keluarga dan rakan kongsi banyak membantu," tuturnya.

Selain itu, restoran itu akan menjadi peninggalan buat anak angkat Ogy, Nur Aminah Aishah yang kini berusia lima tahun.

"Ketika saya masih aktif dengan dunia seni dahulu, dia selalu memahami kesibukan saya. Sekarang tibalah masa untuk saya membayar semula hutang masa saya kepada dia. Apa yang saya lakukan sekarang adalah demi masa depannya juga.

"Sejak menghabiskan lebih banyak masa dengannya, kehidupan diri ini lebih tenang, teratur dan bahagia. Jadi pada usia 50 tahun, saya bukannya muda lagi. Rasanya sudah tiba masanya untuk saya bertukar corak kehidupan," luahnya yang berazam untuk menjadi ibu yang berdedikasi buat anaknya itu.

Ogy D'Greenwood mula dibuka pada pukul 12 tengah hari sehingga 12 malam itu menghidangkan masakan Thai, Barat, mi kuah Singapura, rojak Singapura dan paling istimewa, mi udang resipi arwah bapanya, Datuk Ahmad Daud serta hidangan nasi Arab.

Setakat hari ini sambutan yang diterima daripada pelanggan amat menggalakkan, malah pihak Ogy tidak menang tangan menerima tempahan perkhidmatan katering.

"Sambutan setakat ini sangat menggalakkan kerana pihak Ogy D'Greenwood bukan sahaja menyediakan perkhidmatan katering tetapi juga menyediakan tempat untuk majlis pertunangan, perkahwinan dan juga pelbagai acara lain," jelasnya.

Bukan itu sahaja, menariknya Ogy D'Greenwood turut menawarkan kursus dalam bidang masakan termasuklah pastri, bakeri, pramusaji, kecantikan, keusahawanan dan seni persembahan.

Bagi mereka yang berminat boleh mendapatkan maklumat lanjut di laman web www.ogydgreewood.com.my. Selain itu, Ogy juga sedang merancang untuk membina sebuah studio yang boleh disewakan untuk penggambaran berdekatan dengan restorannya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved