Selasa, 10 Disember 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tiga pemohon suaka mati lemas dalam tragedi bot karam di Indonesia

Posted:

Tiga pemohon suaka mati lemas dalam tragedi bot karam di Indonesia

Tiga pemohon suaka mati lemas dalam tragedi bot karam di Indonesia

10/12/2013 11:19pm

JAKARTA - Tiga orang pemohon suaka termasuk seorang kanak-kanak meninggal dunia apabila bot dinaiki mereka karam di kawasan laut bergelora di luar Pulau Jawa, manakala sejumlah 29 yang lain berjaya diselamatkan sebelum diserahkan kepada pihak berkuasa imigresen, kata polis di sini hari ini.

"Bot yang membawa 32 orang penumpang itu terdiri daripada etnik minoriti Rohingya Islam dari Myanmar, warga Iran dan Bangladesh yang berniat untuk memasuki perairan Pulau Krismas, Australia.

"Tetapi, bot kayu kecil itu karam di luar wilayah Jawa Barat semalam selepas dipukul ombak besar. Nelayan menemui bot itu di luar pantai Ciawi yang terletak di daerah Garut," kata jurucakap polis wilayah, Martinus Sitompul..

Sementara itu, Menteri Imigresen Australia, Scott Morrison berkata, tiada bantuan dimohon dari pihak Australia dalam tragedi itu, sama ada daripada penumpang bot itu mahupun pihak berkuasa Indonesia yang terlibat dalam operasi menyelamat itu sendiri.

"Kesan bot karam itu ternyata menjelaskan kepada kita tentang bahaya aktiviti penyeludupan manusia," katanya. - AFP

Justin Bieber bawa keceriaan kepada mangsa taufan di Filipina

Posted:

Justin Bieber bawa keceriaan kepada mangsa taufan di Filipina

Justin Bieber bawa keceriaan kepada mangsa taufan di Filipina

10/12/2013 11:14pm

MANILA - Bintang pop terkenal, Justin Bieber menyanyikan lagu, mengambil gambar dan meluangkan masa bermain bola keranjang bersama segelintir remaja yang terselamat daripada taufan di Filipina semalam, sejurus selepas penerbangannya tiba di negara itu dalam usaha bagi meningkatkan usaha bantuan bencana antarabangsa.

"Kedatangan Bieber ke bandar Tacloban di sini adalah tidak diduga sama sekali selepas sebulan taufan Haiyan melanda Filipina. Dia turut menyanyikan lagu Krismas dan lagu Holy Night untuk kanak-kanak di City Central Elementary School, salah sebuah sekolah yang terjejas akibat taufan itu," kata Kate Donovan, seorang jurucakap wanita mewakili Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), salah satu daripada tiga agensi bantuan terlibat yang dijangka bakal mendapat manfaat daripada kerja-kerja amal Bieber itu.

"UNICEF berasa gembira dengan kehadiran Justin Bieber ke sini bagi melawat Tacloban, dan sudi singgah di sekolah yang telah mengalami banyak kerosakan struktur ini," ujar penyelaras kecemasan UNICEF, Angela Kearney.

Tambahnya lagi, Bieber telah membawa banyak kegembiraan, harapan dan keceriaan kepada beratus-ratus kanak-kanak yang berada di situ.

"Wang yang diperoleh akan disalurkan kepada mangsa kanak-kanak bagi memberi mereka akses pendidikan, vaksinasi, sumber air bersih dan sanitasi," katanya.

Terdahulu, sebelum melawat Filipina, Bieber telah mencatatkan mesej di laman web pengumpulan dana, Prizeo.com bagi menggesa peminatnya tampil menderma kepada mangsa taufan itu. - AFP

57 diburu terlibat jenayah kekerasan, gengsterisme - KPN

Posted:

57 diburu terlibat jenayah kekerasan, gengsterisme - KPN

57 diburu terlibat jenayah kekerasan, gengsterisme - KPN

10/12/2013 10:22pm

KUALA LUMPUR - Polis kini memburu 57 individu untuk diambil tindakan mengikut Akta Pencegahan Jenayah (PCA) 1959 selepas dipercayai terbabit dengan jenayah kekerasan, termasuk gengsterisme.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, di bawah akta sama, ketika ini 41 orang ditahan dan 30 daripadanya dikenakan perintah sekatan.

"11 orang masih dalam tahanan... 57 orang lagi kita akan tangkap bila-bila masa kerana dipercayai terbabit dengan jenayah seperti yang termaktub dalam akta tersebut," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Anugerah Balai League Table 2013 di sini hari ini.

Mengulas pindaan PCA, beliau berharap akta itu dapat diwarta menjelang akhir tahun ini sebelum dikuat kuasa.

"Ada perkara yang masih belum disiapkan dalam akta itu sebelum ia dapat diwartakan seperti prosedur operasi standard dan penggunaan 'peranti pemantauan elektronik'... selepas semua perkara dapat dimuktamad baru ia akan diwarta dan berkuat kuasa," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved