Selasa, 24 Disember 2013

Kosmo Online - Infiniti


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Menggalas harapan negara di Vietnam

Posted:

Menggalas harapan negara di Vietnam

Menggalas harapan negara di Vietnam

Oleh HAFIZ AHMAD

PANAS terik petang itu tidak menjadi penghalang kepada dua orang remaja untuk berlatih memperkemaskan skil dan pengetahuan dalam melancarkan roket air yang dibina mereka.

Sambil diperhatikan oleh seorang guru pembimbing, Muhammad Iqbal Ngazuddin dan Muhammad Farhan Roslan sesekali menyeka keringat yang membasahi wajah, bersungguh-sungguh mereka berlatih di padang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tunku Abdul Rahman Putra, Sabak Bernam, Selangor.

Latihan kali ini berbeza berbanding sebelumnya kerana kedua-dua pelajar berusia 16 tahun itu memikul tanggungjawab besar membawa nama negara ke Pertandingan Roket Air Forum Agensi Angkasa Rantau Asia Pasifik (APRSAF) 2013 di Hanoi, Vietnam.

Berlatih

Setelah hampir dua bulan berlatih, mereka ke bandar Hanoi akhir bulan lalu bersama harapan negara dan cita-cita peribadi. Debaran hati mereka tidak dapat diukur kerana kegusaran telah bersarang sekian lama.

Di fikiran setiap remaja itu bermain persoalan, "Adakah mampu kita bersaing dengan peserta-peserta dari negara yang jauh lagi maju dari segi teknologi?".

"Pelbagai halangan kami hadapi sebelum ke Hanoi. Persiapan dilakukan dalam tempoh singkat. Ia tidak dapat dielakkan kerana berdepan beberapa prosedur dalam negara," ujar guru pembimbing, Mohamed Hadir Badru Zaman, mengimbas kembali perjalanan mereka.


BAGI membuat tujahan roket yang tepat, ia perlu berlandaskan hukum ketiga Newton.


Diuji

Apabila sampai ke lokasi pertandingan yang berlangsung di Akademi Sains dan Teknologi, Hanoi, pasukan dari Malaysia ini sekali lagi diuji.

"Tanpa pemberitahuan awal daripada pihak penganjur, kami dimaklumkan terdapat beberapa perubahan dalam pertandingan tersebut. Malah, perubahan itu tidak sama seperti prosedur pertandingan di peringkat kebangsaan," kata Muhammad Iqbal.

Antaranya, setiap peserta tidak dibenarkan membuat muncung tajam pada bahagian hadapan roket air.

"Selain itu, kriteria penilaian juri dibuat secara individu bukan berkumpulan seperti yang biasa dilakukan di Malaysia," katanya.

Namun demikian, segala kesukaran yang dihadapi tidak menjadi penghalang kepada pasukan tersebut memandangkan mereka sentiasa bersedia dan mempunyai pengetahuan luas dalam bidang sains.

"Untuk membuat tujahan roket yang tepat, ia perlu berlandaskan hukum ketiga Newton. Disebabkan itu, sebarang perubahan tidak menjadi masalah jika peserta memahami dengan jelas prinsip tersebut," jelas Muhammad Farhan.

Katanya, menerusi hukum ketiga Newton, botol menolak air ke bawah dan ia bertindak balas dengan melonjakkan botol ke udara. Prinsip berkenaan sama seperti teknologi roket sebenar. Bezanya, roket sebenar menggunakan bahan api dan tenaga untuk melancarkannya.

"Bagi roket air, ia menggunakan dua bahan berasingan sebagai bahan api dan sumber tenaga. Bahan api menggunakan air dan sumber tenaga pula daripada udara mampat.

"Disebabkan air yang diisi pada bahagian bawah, botol perlu diletak pemberat di hadapan sebagai keseimbangan. Selain itu, tiga atau empat sayap disisipkan pada botol," jelas beliau.

Dia menambah, kemampatan udara yang tepat ketika melancarkan roket juga memainkan peranan yang penting. Selain itu, isipadu air perlu mempunyai sukatan tertentu bagi memudahkan ia bergerak pantas ke atas.

"Muncung yang tajam dapat membantu roket melakukan tujahan tepat pada sasaran tetapi disebabkan perubahan tersebut, kami terpaksa mencari alternatif baharu," katanya.

Perubahan yang dilakukan Muhammad Farhan ialah dengan meletakkan plastesin di muncung hadapan roketnya, manakala Muhammad Iqbal membuat muncung separuh.

"Kami bereksperimen dengan perubahan yang dibuat berdasarkan pengalaman masing-masing kerana perbincangan antara negara tidak boleh dilakukan memandangkan kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan," ujar Muhammad Iqbal.


ISIPADU air perlu mempunyai sukatan tertentu bagi memudahkan roket air bergerak pantas ke atas.


Cabaran

Pada hari pertandingan, kesemua peserta dari 15 negara seperti Australia, Indonesia dan Jepun bersiap sedia untuk membuktikan roket air masing-masing menepati hukum fizik yang ditetapkan.

Suasana cabaran itu kelihatan meriah tetapi sengit apabila setiap peserta memperagakan kehebatan roket air masing-masing.

Aksi Muhammad Farhan juga tidak kurang hebatnya apabila turut menjadi tumpuan para penonton. Walaupun berdebar, dia dengan tenang menunjukkan keupayaan roket airnya.

Tiba saat nama pemenang diumumkan, tanpa disangka-sangka nama Muhammad Farhan dilaungkan sebagai pemenang tempat ketiga pertandingan tersebut.

"Memang saya langsung tidak menjangka kerana saingan cukup sengit terutamanya daripada peserta Jepun yang muncul sebagai juara pada pertandingan itu," kongsi Muhammad Farhan.

Lebih manis, kemenangan remaja itu dilihat sebagai pemberi sinar motivasi kepada pasukan negara setelah hampir 10 tahun tidak mendapat sebarang tempat dalam pertandingan seumpama itu.

Kejayaan itu secara tidak langsung memberi impak positif kepada komuniti sains negara.

"Sudah semestinya saya berbangga dengan pencapaian tersebut. Mewakili dan menempah kejayaan untuk negara pada usia muda meninggalkan momen indah dalam hidup saya.

"Segala penat lelah dan pengorbanan saya selama ini terasa berbaloi dan terbalas dengan kejayaan ini. Ia memberi semangat kepada saya untuk terus meneroka bidang sains," kongsinya.

Big Sur dijilat api

Posted:

Big Sur dijilat api

Big Sur dijilat api


SEBANYAK 93 peratus tahap kebakaran berjaya dikawal anggota penyelamat sehingga Jumaat lalu.


KEADAAN muka bumi yang mempesona seperti pesisir pantai, cerunam tinggi dan belantara menjadikan Big Sur yang terletak di California, Amerika Syarikat sebagai salah satu destinasi musim panas popular pelancong, khususnya dalam kalangan penggemar aktiviti pendakian dan perkhemahan.

Namun demikian, keindahan kawasan yang memperlihatkan Pergunungan Santa Lucia timbul dari Lautan Pasifik itu 'tercela' apabila berlaku kebakaran marak di Rabung Pfeiffer berhampiran kawasan Hutan Negara Los Padres.

Kejadian yang berlaku pada Isnin lalu itu telah memusnahkan kawasan seluas lebih 388 hektar dan 22 buah bangunan, termasuk 14 buah kediaman.

Seramai 600 orang anggota bomba telah dikejarkan bagi mengawal api daripada terus merebak.

Menurut komander yang bertanggungjawab dalam mengetuai operasi itu, Mark Nunez, hujan dan tahap kelembapan yang lebih tinggi telah membantu anggota penyelamat mengawal api.

"Sebanyak 93 peratus tahap kebakaran berjaya dikawal sehingga Jumaat ini. Jumlah itu adalah peningkatan lima peratus daripada hari sebelumnya setelah lebih 388 hektar kawasan telah dijilat api," katanya kepada agensi berita AP.

Hujan renyai-renyai

Jurucakap Perkhidmatan Hutan Amerika Syarikat, Kathleen Phelps berkata, kira-kira 100 orang mangsa yang telah diselamatkan telah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing Jumaat lalu.

Katanya, keadaan semakin baik apabila api tidak lagi kelihatan di Lebuh Raya Highway 1 ekoran hujan renyai-renyai di kawasan terlibat.


ANGGOTA bomba giat mengawal api kebakaran yang berlaku berhampiran kawasanTaman Negara Los Padres.


Seorang penduduk Big Sur, Lygia Chappellet berkata, beliau berasa lega sebaik sahaja melihat keadaan yang beransur pulih.

"Melihat pepohon hijau di sekeliling kami pagi ini berbanding landskap ngarai yang marak dijilat api memberikan satu kelegaan yang besar," ujarnya.

Menurut pihak berkuasa, sungguhpun punca kebakaran masih dalam penyiasatan, namun keadaan api yang marak telah disebabkan oleh tumbuhan-tumbuhan kering musim luruh dan tiupan angin.

"Usaha mengawal kebakaran ini telah menyebabkan dua anggota bomba mengalami kecederaan teruk. Seorang daripada mereka kecederaan pada bahagian lutut apabila terjatuh di atas batu dan seorang lagi mengalami kelesuan haba," katanya.

Pada tahun 2008, kebakaran yang disebabkan oleh panahan kilat telah memaksa pemindahan penduduk dan membakar kawasan seluas 648 kilometer persegi sebelum ia berjaya dikawal.

Insiden itu telah menyebabkan kemusnahan lebih 12 buah rumah.

Destinasi percutian popular yang terletak kira-kira 150 kilometer di selatan San Francisco itu turut menempatkan pusat-pusat peranginan mewah dengan panorama laut yang indah.

Kebakaran itu telah berlaku lebih 1.6 kilometer dari pusat peranginan terkemuka, Ventana Inn & Spa, satu lokasi kegemaran dalam kalangan selebriti.

"Kejadian kebakaran marak pada akhir tahun bukan satu keadaan yang luar biasa memandangkan California pada ketika itu berada pada tahap paling kering.

"Kawasan itu menerima kurang 20 peratus daripada taburan hujan purata pada tahun 2013," kata seorang jurucakap.

TV pintar terhebat Samsung

Posted:

TV pintar terhebat Samsung

TV pintar terhebat Samsung


SAMSUNG UHD TV ini boleh dikawal dengan menggunakan isyarat tangan.


SAMSUNG Malaysia Electronics Sdn. Bhd. (Samsung Malaysia), mengorak setapak langkah ke hadapan apabila memperkenalkan model televisyen pintar terbaharu, Samsung UHD TV 85 inci S9 yang pertama dilengkapi dengan teknologi canggih di pasaran Malaysia baru-baru ini.

Televisyen definisi tinggi penuh itu menampilkan turut memaparkan rekaan menarik dan inovatif yang mampu memenuhi permintaan gaya hidup pengguna masa kini.

Pengarah Urusan Samsung Malaysia, Kwon Jae Hon berkata, Samsung berusaha untuk berada di barisan hadapan dalam evolusi teknologi dan televisyen terbaharu itu merupakan satu komitmen teguh dalam menghasilkan model televisyen yang terbaik.

"Kami akan terus memacu pasaran ini dan kekal komited untuk memberi pelanggan merasai pengalaman kualiti gambar dan bunyi berdefinasi tinggi," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Samsung UHD TV 85 inci S9 ini adalah format televisyen digital terkini dan memberikan resolusi dan bilangan piksel empat kali ganda pada skrin televisyen.

"Resolusi tertinggi tersebut pasti menghasilkan kualiti gambar sehingga lapan juta piksel yang terang lagi jelas serta menjanjikan pengalaman tontonan unggul kepada seisi keluarga," ujarnya.

Model itu menjamin kepuasan luar biasa ekoran saiz skrin yang besar dan kualiti gambar yang menakjubkan. Rekaannya yang nipis dengan sentuhan bergaya memberikan satu revolusi baharu pada rekaan lazim sebuah televisyen.

Lebih menarik, model berkenaan bukan sahaja boleh dikawal dengan papan kekunci atau alat kawalan jauh, bahkan dengan menggunakan isyarat tangan.

Model Samsung UHD TV 85 inci S9 ini kini telah berada di pasaran.

Bagi mendapatkan maklumat dan spesifikasi lengkap produk, layari laman web www.samsung.com/my atau laman Facebook Samsung Malaysia http://www.facebook.com/samsungmalaysia.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved