Khamis, 7 November 2013

Kosmo Online - Komuniti Kita


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


PAKK Teratak, Gombak lawat PAKK Chendering

Posted:

PAKK Teratak, Gombak lawat PAKK Chendering

PAKK Teratak, Gombak lawat PAKK Chendering


SALEHHUDDIN (duduk lima dari kanan) dan Mohd. Ali (duduk enam dari kanan) bergambar bersama rombongan PAKK Teratak di Chendering, Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.


LAWAT. Seramai 32 orang terdiri daripada 22 orang Ahli Jawatankuasa dan sukarelawan Pusat Aktiviti Kanak-kanak (PAKK) Teratak, Simpang Tiga, Gombak, Selangor serta 10 kanak-kanak mengadakan lawatan kerja ke PAKK Chendering dan Asrama Akhlak Rusila di Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.

Lawatan itu bertujuan mendedahkan tentang permasalahan kanak-kanak dan bagaimana fungsi sebuah PAKK yang berjaya.

Pengerusi PAKK Teratak, Salehhuddin Osman berkata, lawatan itu juga bertujuan membina keyakinan diri dalam kalangan warga kerjanya dan memberi pendedahan serta pengalaman baharu.

"Diharapkan juga lawatan ini dapat memberi inspirasi kepada warga PAKK Teratak untuk merancang program dan gerak kerja," katanya.

Rombongan PAKK Teratak disambut oleh Pengerusi PAKK Chendering, Mohd. Ali Ibrahim.

Perhimpunan 200 ahli Keluarga Besar Benut

Posted:

Perhimpunan 200 ahli Keluarga Besar Benut

Perhimpunan 200 ahli Keluarga Besar Benut


SEBAHAGIAN daripada Keluarga Besar Benut yang berkumpul di Masjid Jamek Temenggung Daeng Abdul Rahman, Benut, Pontian, Johor baru-baru ini.


KUMPUL. Seramai 200 ahli Keluarga Besar Benut (KBB) yang berketurunan Bugis berkumpul beramai-ramai bagi merapatkan silaturahim yang terjalin selama ini.

Pertemuan itu berlangsung di Masjid Jamek Temenggung Daeng Abdul Rahman, Benut, Pontian, Johor baru-baru ini.

Pada pertemuan tersebut, mereka mengagihkan buku dan cakera padat kepada setiap ahli yang antara lain mengandungi salasilah keluarga mereka.

Pengerusinya, Abd. Rahman Kurais berkata, pihaknya telah menghasilkan 300 buah buku yang merangkumi carta salasilah keluarga, gambar-gambar lama waris terdahulu hinggalah generasi terkini.

"Gambar-gambar dan salasiah yang terdapat dalam buku ini dikumpulkan melalui dua pertemuan sebelum ini dan akan menjadi bukti kepada generasi KBB yang akan meneruskan legasi kami pada masa depan," ujarnya.

Katanya, pengasas masjid itu yang dulunya dikenali Masjid Jamek Benut juga merupakan seorang ahli KBB iaitu Allahyarham Welang Alhafis Tombong.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved