Jumaat, 17 Mei 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pencalonan dibuka bagi Anugerah APICTA 2013

Posted:

Pencalonan dibuka bagi Anugerah APICTA 2013

Pencalonan dibuka bagi Anugerah APICTA 2013

17/05/2013 8:47pm

KUALA LUMPUR - Anugerah Perikatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi Asia Pasifik (APICTA) ke-14 Koridor Raya Multimedia (MSC) Malaysia 2013 kini dibuka bagi pencalonan.

Tarikh tutup untuk mengemukakan pencalonan bagi anugerah anjuran Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) dan Persatuan Kebangsaan ICT Malaysia (Pikom) itu ialah 15 Jun, 2013.

Dalam satu kenyataan, MSC berkata pencalonan itu mestilah dikemukakan dalam talian kepada www.mscmalaysia.my/apicta, yang memaparkan senarai penuh kategori anugerah dan maklumat tambahan.

Anugerah APICTA adalah satu platform bagi pencipta inovasi dan usahawan dalam sektor ICT di rantau ini menanda aras produk masing-masing dan menjalin rangkaian dengan rakan seniaga di peringkat serantau. - Bernama

LKIM perlukan RM350 juta naik taraf Pelabuhan Perikanan Chendering

Posted:

LKIM perlukan RM350 juta naik taraf Pelabuhan Perikanan Chendering

LKIM perlukan RM350 juta naik taraf Pelabuhan Perikanan Chendering

17/05/2013 8:45pm

KUALA TERENGGANU - Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Terengganu memerlukan peruntukan kira-kira RM350 juta untuk menaik taraf kemudahan di Pelabuhan Perikanan Chendering di sini untuk menjadikannya pusat pelabuhan perikanan berdaya maju.

Pengarahnya, Mohd Saffe Mohamad berkata, LKIM bercadang mahu meneruskan pembinaan tembok pemecah ombak dan mendalamkan perairan di sekitar pelabuhan bagi memastikan keselamatan nelayan terjamin.

Katanya sehingga kini, 120 bot pelbagai jenis menggunakan kemudahan di pelabuhan itu untuk mendapatkan bekalan minyak diesel dan mendaratkan hasil tangkapan mereka.

"Pihaknya telah mengemukakan permohonan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani melalui kerajaan negeri Terengganu beberapa tahun lalu, namun masih belum menerima kata putus sehingga kini," katanya kepada pemberita selepas penyerahan sumbangan 1,000 jaket keselamatan oleh Kumpulan AmBank kepada nelayan di sini hari ini.

Selain Chendering, Terengganu mempunyai beberapa pelabuhan perikanan lain seperti di Besut, Pulau Kambing, Marang, Dungun dan Kemaman. - Bernama

Kewangan Islam kini bergerak ke arah pertumpuan - Zeti

Posted:

Kewangan Islam kini bergerak ke arah pertumpuan - Zeti

Kewangan Islam kini bergerak ke arah pertumpuan - Zeti

17/05/2013 8:11pm

KUALA LUMPUR - Kewangan Islam kini lebih bergerak ke arah pertumpuan, dengan isu-isu mengenai pengharmonian interpretasi dan penyelarasan syariah mengenai dasar antarabangsa dan proses tadbir urus dalam kalangan penggiat industri, menjadi topik utama perbincangan.

Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz berkata, dialog dalam kalangan cendekiawan serta kesedaran yang semakin meningkat akan menyumbang ke arah pengharmonian prinsip-prinsip Islam.

"Kini pertumpuan dalam industri kewangan Islam sudah meliputi 80 peratus, dan 20 peratus lagi isu-isu asas masih dibincangkan.

"Usaha itu adalah untuk pertumpuan," katanya pada Sidang Kemuncak Lembaga Perkhidmatan Kewangan Islam (IFSB) ke-10 pada panel perbincangan mengenai

'Lessons Drawn: Prospects for the Future.'

Zeti berkata, IFSB yang memberi tumpuan ke atas pembangunan institusi, menjayakan Forum Kestabilan Kewangan Islam bagi membolehkan pembabitan yang lebih mendalam bersama industri untuk berkongsi maklumat dan pengalaman.

"Tahap berikutnya ialah penyelarasan dasar, yang membabitkan proses tadbir urus dan dimensi antarabangsa," katanya.

Zeti berkata di Malaysia, Kewangan Islam berkembang pesat, dengan perbankan Islam meningkat 23 peratus dalam sistem perbankan.

Sementara itu, sidang kemuncak IFSB mengetengahkan mengenai keberkesanan kewangan Islam dalam kalangan golongan miskin berikutan instrumen kewangan Islam yang berasaskan prinsip Perkongsian risiko.

Bagaimanapun perlu ada lebih banyak usaha untuk menyokong kesedaran mengenai manfaat kewangan Islam, katanya.

Ketua Pengarah Institut Penyelidikan dan Latihan Islam (IRTI), Islamic Development Bank Group, Prof. Dr Azmi Omar, berkata satu daripada instrumen itu ialah kewangan mikro Islam.

Penggunaan kewangan mikro Islam masih kurang. Yang kita perlukan ialah menyediakan kemudahan latihan dan pembangunan kapasiti untuk kewangan mikro Islam menyokong perniagaan kecil," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved