Selasa, 5 Februari 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


3 kereta milik Shamsubahrin disita SPRM - saksi

Posted:

3 kereta milik Shamsubahrin disita SPRM - saksi

3 kereta milik Shamsubahrin disita SPRM - saksi

05/02/2013 7:03pm

KUALA LUMPUR - Mahkamah Sesyen di sini hari ini diberitahu tiga buah kenderaan milik ahli perniagaan Shamsubahrin Ismail yang dituduh menipu bekas pengarah Perbadanan Fidlot Nasional (NFC) telah disita oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Disember 2011.

Penguasa SPRM, S. Faridah Selamat, 35, berkata, pada 25 Disember 2011, beliau menyita tiga buah kereta jenis Mitsubishi milik Shamsubahrin iaitu model Grandis, AXS dan Triton.

Faridah berkata, beliau bersama lima lagi pegawai SPRM menyita kenderaan itu di Bukit Jelutong, Shah Alam, selepas mendapat arahan daripada seorang penguasa kanan SPRM.

Ketiga-tiga buah kenderaan milik tertuduh kini berada dalam simpanan pejabat SPRM di Putrajaya, katanya semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Zarifah Zulghaffar.

Faridah berkata demikian pada perbicaraan kes Shamsubahrin yang berdepan 17 pertuduhan melibatkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram berjumlah RM1.755 juta mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001. - BERNAMA

Lelaki disangka warga asing akhirnya dibebaskan

Posted:

Lelaki disangka warga asing akhirnya dibebaskan

Lelaki disangka warga asing akhirnya dibebaskan

05/02/2013 7:01pm

ALOR GAJAH - Seorang lelaki tempatan yang ditahan Jabatan Imigresen lebih dua tahun kerana disangka warga asing hari ini dibebaskan selepas disahkan sebagai warganegara Malaysia.

Pembebasan N. Arumugam, 52, dari Depoh Tahanan Imigresen Machap Umboo di sini disambut anak saudara perempuannya, D. Santhi, 42, dan Presiden Pertubuhan Kebajikan Global Keselamatan Manusia Malaysia (PKGKMM), T. Kamalanathan kira-kira 12 tengah hari.

Arumugam yang kudung kaki kirinya akibat penyakit kencing manis dan tidak boleh bertutur dengan jelas sebab serangan angin ahmar ditolak dengan kerusi roda ke Dewan Bicarana depoh berkenaan bagi sesi penyerahan sijil kelahiran dikeluarkan Jabatan Pendaftaran Negara Daerah Port Dickson pada 17 Januari lepas.

Majlis penyerahan dokumen itu disempurnakan Komandan Depoh Tahanan Imigresen Machap Umboo, Abu Bakar Sidek Hasan.

Arumugam, penari di Kuil Sri Maha Mariamman di Jalan Lama Kampung Chetty, Negeri Sembilan, ditahan tanpa sebarang dokumen pengenalan diri oleh Jabatan Imigresen Negeri Sembilan dalam satu operasi penguatkuasaan pada akhir 2010, sebelum ditempatkan di Depoh Tahanan Imigresen Lenggeng di negeri itu. - BERNAMA

Ops Tahun Baharu Cina: 9,100 bomba terlibat

Posted:

Ops Tahun Baharu Cina: 9,100 bomba terlibat

Ops Tahun Baharu Cina: 9,100 bomba terlibat

05/02/2013 6:31pm

SHAH ALAM - Seramai 9,100 anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat di seluruh negara telah diarahkan bersiap sedia bagi menangani insiden kebakaran dan kemalangan sepanjang "Ops Tahun Baharu Cina" yang bermula semalam sehingga 18 Februari ini.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Chor Chee Heung berkata, sepanjang tempoh itu, anggota terbabit dari 264 buah balai bomba turut terlibat dalam membuat rondaan di jalan raya.

"Daripada jumlah itu, seramai 240 anggota ditugaskan melakukan rondaan 24 jam (secara giliran) di 16 lokasi yang sentiasa berlaku kemalangan seperti Tol Juru, Pulau Pinang, Tol Slim River, Perak, Tol Senawang, Negeri Sembilan dan Tol Yong Peng, Johor.

"Pasukan bomba sukarela juga akan membantu pasukan bomba dan penyelamat untuk siapsiaga di 16 lokasi berkenaan bagi menangani sebarang kecemasan," katanya dalam sidang media selepas melancarkan Ops Tahun Baharu Cina dan menyerahkan jentera bomba kepada pasukan bomba sukarela dari lapan buah negeri, di sini hari ini. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved