Ahad, 3 Februari 2013

Kosmo Online - Negara


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Wartawan Malaysia mati tertembak

Posted:

Wartawan Malaysia mati tertembak

Wartawan Malaysia mati tertembak

Oleh RAIS YEOP JOHARI
rais.johari@kosmo.com.my

AHLI keluarga serta jiran mengunjungi rumah wartawan Al-Jazeera dari Malaysia, Claudia yang mati tertembak di Taman Bukit Kepayang, Seremban, semalam.


SEREMBAN - Wartawan Malaysia, Claudia Theophilus, penerbit di syarikat penyiaran Al-Jazeera yang berpangkalan di Doha, Qatar mati dipercayai akibat terkena tembakan secara tidak sengaja dalam satu insiden di Baakleen yang terletak di sebuah kawasan pergunungan dekat Beirut, Lebanon kelmarin.

Menurut laporan media di Lebanon, Claudia terkena tembakan ketika dia dan dua orang rakannya sedang 'bermain' dengan beberapa laras senapang sebelum senjata itu tiba-tiba meletup.

Difahamkan, pihak polis telah menahan kedua-dua rakan Claudia terbabit untuk disoal siasat.

Laporan media itu juga menyebut, mangsa tiba di Lebanon pada 28 Januari lalu untuk melawat kawannya di negara berkenaan.

Claudia dikatakan berkunjung ke Baakleen bersama dua rakannya yang merupakan rakyat Lebanon.

Duta Besar Malaysia di Lebanon, Ilango Karuppannan berkata, menurut laporan awal polis, tiada elemen jenayah dalam kejadian yang menimpa Claudia kira-kira pukul 2.30 pagi waktu Lebanon itu.

"Sebaliknya, ia berlaku secara tidak sengaja yang mana dia (Claudia) terkena tembakan dari selaras senjata api," katanya ketika dihubungi semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Nuri tidak akan dijual walaupun ada EC725 Cougar

Posted:

Nuri tidak akan dijual walaupun ada EC725 Cougar

Nuri tidak akan dijual walaupun ada EC725 Cougar

KUALA LUMPUR - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak berhasrat menjual 30 pesawat helikopter Nuri jenis Sikorsy buatan Amerika Syarikat yang telah berkhidmat lebih 50 tahun dalam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Panglima ATM, Jen. Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin sebaliknya berkata, pesawat tersebut lebih ekonomi dan praktikal dibaik pulih untuk terus beroperasi membantu helikopter EC725 Cougar yang baru dibeli kerajaan.

Malah, beliau yakin ATM masih memerlukan helikopter Nuri terutamanya dalam tugas-tugas utiliti dan misi bantuan biarpun negara akan memiliki 12 buah helikopter EC725 Cougar buatan Perancis awal tahun depan.

ATM telah menerima dua daripada 12 helikopter EC725 Cougar pada 3 Disember tahun lalu untuk menggantikan peranan pesawat Nuri dan ditempatkan di Pangkalan Udara Kuantan, Pahang.

"Kita akan menambah baik dan menaik taraf pesawat Nuri kerana ia masih baik dan masih boleh digunakan untuk misi-misi bantuan, kita perlu menambah baik dari segi sistem dan bahagian kokpit serta beberapa bahagian lain," katanya dalam satu ditemu bual di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

25 juta pelancong lawat Malaysia tahun lepas

Posted:

25 juta pelancong lawat Malaysia tahun lepas

25 juta pelancong lawat Malaysia tahun lepas

GEORGE TOWN - Malaysia merekodkan ketibaan 25,032,708 pelancong asing sepanjang tahun lepas berbanding 24,714,324 pada 2011, kata Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen .

Katanya, sektor pelancongan negara menjana perolehan RM60.6 bilion tahun lepas berbanding RM58.3 bilion pada tahun sebelumnya.

Beliau berkata, negara juga mencatat pertumbuhan dua angka dalam ketibaan pelancong dari negara serantau, jarak sederhana dan jarak jauh seperti Iraq, Nepal, Filipina, China, Japan, Vietnam, Arab Saudi dan Kazakhstan.

"Pasaran ASEAN menyumbang ketibaan pelancong terbesar iaitu 75.1 peratus dirangsang pelbagai tawaran kompetetif syarikat penerbangan tambang murah seperti AirAsia, Mandala Airlines, SEAir dan Tiger Airways selain kewujudan produk pelancongan baharu seperti Johor Premium Outlet dan Taman Tema Legoland," katanya selepas menghadiri program My Beautiful Malaysia di Taman Negara Teluk Bahang di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved