Ahad, 3 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kraf tangan kulit telur dari Vietnam

Posted:

Kraf tangan kulit telur dari Vietnam

Kraf tangan kulit telur dari Vietnam

SEKALI pandang, bingkai yang memaparkan gambar beberapa pekerja sawah tekun menanam padi kelihatan seperti sebuah lukisan menggunakan medium cat air.

Terdapat lapan pekerja kesemuanya yang lengkap bertopi coklat. Empat daripadanya memakai baju rona merah dan selebihnya baju hitam. Ia dilengkapi dengan latar belakang rona kelabu, hitam dan putih.

Walaupun kelihatan ringkas tanpa sebarang pemandangan serta pilihan warna yang pelbagai, ia tetap menarik perhatian mata yang memandang.

Malah, karya tersebut mampu membuatkan kita terfikir sejenak bahawa mereka yang memakai baju merah berkemungkinan pekerja wanita dan individu yang memakai baju hitam pula adalah pekerja lelaki.

Selain itu, efek kocakan air yang dibuat ketika mereka menanam padi juga kelihatan asli. Namun, apabila dilihat dengan teliti, karya itu bukan menggunakan bahan cat air seperti yang disangka.

Sebaliknya, ia dihasilkan melalui kulit telur yang telah dipecah-pecahkan dengan halus dan dilekatkan di atas lakaran lukisan tersebut.

Jika boleh dihitung, jumlah kepingan telur yang digunakan dalam pembuatan karya itu mencecah ratusan biji. Justeru, sukar untuk dibayangkan bagaimana tingginya kesabaran pekerja dalam menyiapkan lukisan berkenaan.

Ironinya, semua pekerja di pusat kraf tangan tersebut bukan individu normal, sebaliknya terdiri daripada individu yang mewarisi kecacatan genetik akibat simptom agen oren.

Agen oren merupakan senjata kimia yang digunakan pihak tentera Amerika Syarikat (AS) ketika berlaku Perang Vietnam 1975. Ia menyebabkan masalah kesihatan dan kecacatan terhadap bayi yang baru lahir di negara tersebut.

Pengurus Pusat Kraf tangan Orang Cacat Vietnam, Nguyen Duan Teo, 30, memberitahu, secara keseluruhan terdapat kira-kira 200 pekerja yang mencari rezeki di pusat kraf tangan itu. Kebanyakan mereka datang dari seluruh Vietnam dan menginap di rumah penginapan pekerja yang disediakan pihak pengurusan pusat tersebut.

Ujar anak tunggal yang masih bujang itu, hampir semua pekerja mengalami kecacatan genetik fizikal kesan daripada racun herba yang disembur oleh pesawat AS satu ketika dahulu, tidak terkecuali dirinya. Bagaimanapun, ia bukan alasan untuk mereka tidak melakukan sesuatu dalam usaha menambah pendapatan keluarga.

"Melalui pusat ini, kami menghasilkan pelbagai kraf tangan untuk dijual pada pelancong. Antaranya lukisan kulit telur, kraf kulit siput dan kombinasi kedua-duanya.

"Pendapatan kami pula bergantung pada hasil jualan kraf tangan yang dibeli secara terus oleh pelancong di pusat ini. Jika banyak, maka banyaklah gaji kami kerana ia akan dibahagikan sama rata," jelas Duan Teo yang sudah 11 tahun bekerja di sana sambil menunjukkan salah satu lukisan bertemakan pekerja sawah yang telah siap.

Dalam perbualan kami, satu perkara yang membuatkan penulis rasa terharu apabila Duan Teo mengatakan dia tidak menyimpan dendam terhadap AS yang menjadi punca kecacatan ramai rakyat Vietnam.


SEKUMPULAN pekerja orang kurang upaya wanita duduk berehat sebelum kembali bertugas menyiapkan kraf tangan kulit telur yang menjadi punca pendapatan mereka.


Sambil tersenyum dia berkata: "Jika bertemu pelancong AS yang ramai datang ke sini, saya pasti menyambut mereka dengan baik. Memang zaman selepas perang merupakan satu tragedi kemanusiaan yang amat teruk, tetapi kami harus melupakan perkara lepas. Ia sudah berlalu. Sekarang kami menjalin persahabatan, bukan lagi bermusuhan."

Sementara itu, bagi pekerja wanita yang mahu dikenali sebagai Thuy, 42, dia mengakui seronok dengan kerja yang dilakukan di pusat kraf tangan itu sejak enam tahun lalu.

"Tugas saya khusus memotong kulit cangkerang siput menggunakan mesin pemotong khas. Sebelum itu, kami perlu menyediakan beberapa rekaan di atasnya bagi memudahkan ia dipotong mengikut bentuk.

"Rutin harian kami bermula seawal pukul 8.30 pagi sehingga pukul 4.30 petang. Apa yang pasti, kewujudan pusat ini memberi peluang kepada kami selaku individu cacat untuk bekerja sekali gus meraih pendapatan sendiri," tutur wanita yang berasal dari perkampungan di kawasan Delta Mekong itu sambil tersenyum.

Penulis berpeluang menemui insan-insan istimewa itu atas undangan jenama fesyen, Alfio Raldo yang membawa media berkunjung ke bumi Ho Chi Minh, Disember lalu.

Meneroka kawasan penghasilan kraf tangan itu, jelas menunjukkan kemudahan yang disediakan serba sederhana. Ini termasuklah deretan meja dan kerusi kayu yang usang untuk mereka menjalankan kerja masing-masing.

Tempat itu tidak memiliki pendingin hawa untuk menyejukkan badan, tetapi cuma menggunakan kipas biasa yang perlu dikongsi bagi setiap tiga deretan meja. Keadaan itu membuatkan suasana agak berbahang serta mengeluarkan bau yang kurang selesa. Namun, kesungguhan pekerja dalam menyiapkan produk kraf tangan wajar dipuji.

Perkara itu diakui oleh pegawai bahagian promosi, An Dung Dao, 32, yang mengakui rata-rata pekerja sentiasa komited dengan tugas yang dilakukan dan amat teliti terutama ketika proses menatah kulit telur di atas sesuatu permukaan sama ada gelas, pinggan, pasu atau kayu.

"Tambahan pula, kami turut memberi peluang kepada pekerja untuk mencipta rekaan atau memberi idea bagi menghasilkan kraf tangan yang disukai sekali gus menjadikan mereka lebih kreatif," ungkap Dung Dao yang sudah bekerja selama sembilan tahun di pusat yang turut menjadi anggota Vietnam Association of Business Enterprises of Persons with Disabilities (VABED) itu.


SEORANG pekerja melakukan kemasan terakhir dengan memecahkan kepingan telur lebih halus menggunakan sejenis alat logam khas.


Tambahnya, penghasilan kraf berasaskan kulit telur sudah sinonim dengan rakyat Vietnam sejak ia mula ditubuhkan pada tahun 1976. Lama-kelamaan, pusat itu semakin dikenali ramai dan menjadi antara destinasi pelancongan menarik di Vietnam.

"Setiap hari, banyak bas dan van milik agensi pelancongan akan singgah di sini sebelum meneruskan perjalanan ke Terowong Chu Chi.

"Selain urusan jual beli secara terus di sini, kami juga ada menerima tempahan untuk menghantar produk ke luar negara seperti AS, Australia, Perancis dan juga Malaysia," terang Dung Dao sambil menunjukkan turutan proses penghasilan kraf yang ditampal di dinding.

Setiap produk kraf kulit telur bersaiz besar biasanya mengambil masa antara dua hingga tiga minggu untuk disiapkan. Jika saiznya lebih kecil, masa yang diambil lebih singkat.

Tanah di Liberia semakin kurang

Posted:

Tanah di Liberia semakin kurang

Tanah di Liberia semakin kurang


RAKYAT Liberia kini berdepan dengan dilema apabila semakin banyak tanah mereka dijual kepada syarikat asing.


SETELAH konflik umum yang tercetus sejak sembilan tahun lalu mulai reda, kini Liberia dikatakan berdepan dengan masalah tanah.

Ia berikutan tindakan kerajaan Liberia yang menjual tanah negara itu sedikit demi sedikit kepada pihak luar yang mahu membelinya secara bidaan harga.

Hal itu menimbulkan ketegangan dalam kalangan orang ramai yang merasakan situasi tersebut semakin kronik.

Pengerusi Pesuruhjaya Tanah Liberia, Othello Brandy, bagaimanapun berkata sebanyak 57.5 peratus wilayah negara telah diperuntukkan menerusi konsesi.

Keseluruhan luas tanah itu ialah 5.6 juta hektar iaitu lebih sedikit daripada jumlah sejuta hektar kawasan yang mewakili tanah pertanian.

Seorang peguam, Alfred Brownell yang mengasaskan sebuah organisasi bukan kerajaan, Green Advocates, menganggarkan sekurang-kurangnya 120 syarikat asing telah menandatangani kontrak konsesi di Liberia.

"Sepanjang tempoh enam tahun ini, ia telah jatuh merudum dengan cepat. Tidak ada kapasiti penyerapan di Liberia.

"Tiada kemahiran dan tiada orang terlatih untuk membangunkan negara ini," jelas Brownell sambil memberitahu negara itu sudah cukup menderita akibat peperangan selama 15 tahun dari tahun 1989 sehingga 2003.

Peguam itu mempertahankan komuniti Liberia yang terjejas dengan perladangan kelapa sawit dan memberi amaran: "Sekiranya kita kembali semula kepada peperangan, ia hanya berkaitan dengan isu tanah."

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) masih lagi bertindak sebagai badan pengaman di Liberia dan seorang panel telah memberi amaran pada awal Disember tahun lalu mengenai potensi tercetusnya konflik tanah di negara berkenaan.

Dalam laporannya, beliau menekankan terdapat banyak konflik dalam hak milik tuan tanah selain memberitahu ia berpotensi untuk melemahkan keamanan dan keselamatan dalam kalangan masyarakat di pedalaman.

Namun, menurut Brandy, Presiden Liberia, Ellen Johnson Sirleaf yang memenangi Anugerah Nobel Keamanan 2011 dikatakan berada dalam keadaan tertekan untuk membangunkan semula ekonomi di negara itu.

Dalam kebanyakan kes, konsesi tanah boleh dirunding di kawasan bandar besar Monrovia yang jauh daripada zon terjejas.

Menteri Dalam Negeri, Blamoh Nelson menerangkan, pihak kerajaan hanya menandatangani persetujuan bagi sebuah wilayah umum yang memiliki bidang kepentingan.

Kaya sumber semula jadi

Sebelum ini, berlian, emas dan kayu memberi tuah kepada Liberia sehinggalah bekas Presiden, Charles Taylor tersingkir pada 2003 dan PBB menyekat perdagangan antarabangsa material berkenaan.

Sirleaf menidakkan banyak kontroversi tetapi masih lagi menandatangani konsesi baharu yang meliputi pertanian, perhutanan, mineral dan sumber minyak di dasar laut.

"Andaian palsu yang dibuat ialah kerajaan memiliki tanah tersebut," ujar Brownell.

Situasi itu selalu dilihat dibanyak negara Afrika, benua yang dimonopoli pelabur asing ekoran kekayaan sumber bahan mentah aslinya.

Pakar hak tanah bagi Organisasi Agrikultur dan Makanan PBB, Paul Mathieu menganggarkan sebanyak 80 peratus hak tanah pedalaman sama ada tidak direkodkan langsung dalam dokumen atau berada dalam status kabur kerana kerajaan menganggap ia sebagai milik kerajaan.

Di Liberia, bidang pertanian menyumbang sebanyak 61 peratus daripada pengeluaran keseluruhan ekonomi negara.

Di selatan Liberia, 220,000 hektar telah diwarta selama 93 tahun kepada kumpulan Indonesia, Golden Veroleum Liberia (GVL) untuk menghasilkan minyak sawit, yang mana sekitar 200 buah keluarga kini bergantung kepadanya.

Bekas ahli ekonomi Bank Dunia, Sirleaf telah menggunakan sebuah polisi lama, tetapi telah menimbulkan persoalan kerana ia menggalakkan pengeksportan produk dan ternakan.

Bagaimanapun, pada tahun 2009, beliau menubuhkan suruhanjaya yang diketuai oleh Brandy bagi memperjuangkan mengenai hak milik harta yang mana jika digunakan, mampu memberi jaminan kepada komuniti setempat di seluruh negara.

Brandy yang telah dilatih sebagai ahli agronomi berharap ia akan membantu dalam memberi jaminan kepada keselamatan makanan negara itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved