Sabtu, 5 Januari 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mayat remaja warga asing ditemui di hotel

Posted:

Mayat remaja warga asing ditemui di hotel

Mayat remaja warga asing ditemui di hotel

05/01/2013 6:36pm

TAWAU — Seorang remaja warga asing ditemui mati di sebuah hotel bajet di Jalan Wing Lok di sini tengah hari tadi.

Ketua Polis Daerah Tawau, Asisten Komisioner Awang Besar Dullah berkata, remaja itu yang dikenali sebagai Siti Nur Aishah Nuldin, 20, ditemui di dalam bilik air di sebuah bilik hotel berkenaan.

"Mayat mangsa ditemui terbaring dengan mulutnya berdarah.

"Setakat ini, polis mengklasifikasi kes itu sebagai kematian mengejut," katanya.

Beliau berkata, hasil siasatan awal polis mendapati, tiada unsur jenayah seperti pecah masuk ke bilik berkenaan atau tanda pergelutan terhadap mangsa. - BERNAMA

Tubuh unit pemantauan, penyelenggaraan cerun

Posted:

Tubuh unit pemantauan, penyelenggaraan cerun

Tubuh unit pemantauan, penyelenggaraan cerun

05/01/2013 6:15pm

SERDANG — Pihak berkuasa tempatan (PBT) disaran menubuhkan unit pemantauan dan penyelenggaraan cerun untuk memastikan tiada lagi kejadian cerun runtuh yang menyebabkan kehilangan nyawa dan kerugian harta benda.

Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, walaupun ada PBT seperti Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Majlis Bandaraya Petaling Jaya dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya yang mempunyai unit cerun sendiri, ia dilihat terlalu kecil berbanding bilangan cerun di kawasan mereka.

"Kekuatan unit ini penting terutama bagi kawasan PBT yang banyak cerun. Pemantauan dan penyelengaraan cerun seperti pastikan air mengalir dengan betul agak mudah dilakukan tetapi bila kita bercakap misalnya mengenai tahap kelembapan cerun dan tahap beban ditampung, ini memerlukan kepakaran.

"Paling penting langkah pencegahan dan pengesanan daripada awal, kita perlu ada jurutera dan ahli geologi untuk mengambil langkah perlu mencegah cerun itu menjadi "tragedi"," katanya.

Terdahulu beliau meninjau kawasan tebing runtuh berhampiran Kolej Kediaman Serumpun, Universiti Putra Malaysia (UPM) yang menyebabkan tujuh buah motosikal penuntut rosak.

Beliau berkata, pemantauan dan penyelengaraan cerun perlu dilakukan secara berterusan kerana masalah cerun runtuh selalunya tidak terjadi pada awal pembinaan sebaliknya berlaku antara 15 dan 20 tahun selepas pembinaan siap.

Garis panduan mengenai pembangunan di kawasan cerun yang telah disiapkan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada tahun 2009 perlu dijadikan panduan untuk memastikan cerun di negara ini tidak mendatangkan mudarat kepada rakyat yang tinggal berhampiran, katanya. — BERNAMA

Harap keselamatan penuntut baharu UNISEL terjamin

Posted:

Harap keselamatan penuntut baharu UNISEL terjamin

Harap keselamatan penuntut baharu UNISEL terjamin

05/01/2013 5:58pm

KUALA SELANGOR — Ibu bapa penuntut baharu Universiti Selangor (Unisel) yang mendaftar hari ini berharap keselamatan anak mereka yang terpaksa ditempatkan di asrama di luar kawasan kampus Berjuntai Bestari di sini, terjamin.

Mat Nawi Ab Rahman, 45, dari Kota Bharu, Kelantan berkata, selain keselamatan, keselesaan penuntut yang ingin memulakan pengajian di universiti itu adalah perkara penting yang perlu diutamakan.

"Saya harap Unisel dapat memastikan keselamatan anak-anak kami terutamanya yang berasal dari jauh dan tidak biasa dengan kawasan ini, lebih-lebih lagi penuntut perempuan," katanya.

Amran Che Ibrahim, 51, pula berharap kemudahan pengangkutan yang sistematik juga dapat disediakan bagi memudahkan penuntut baharu ke kampus untuk belajar dan membuat urusan berkaitan.

Beliau berkata, pengangkutan amat penting memandangkan perpustakaan juga terletak di dalam kampus dan bukan semua penuntut baharu daripada kalangan mereka yang berkemampuan membawa kenderaan sendiri.

"Saya bukan dari kalangan orang senang, saya sendiri jual itik dan ayam untuk hantar anak belajar di sini. Jadi, saya berharap kebajikan anak saya terjamin," katanya.

Media sebelum ini melaporkan bangunan asrama di kampus Berjuntai Bestari itu terpaksa dikosongkan selepas laporan Jabatan Kerja Raya (JKR) Selangor menyatakan berlaku mendapan bahagian tanah struktur bangunan itu dan perlu diperbaiki dengan kadar segera. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved