Rabu, 30 Januari 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Dera kanak-kanak: Suami isteri dipenjara 5 tahun

Posted:

Dera kanak-kanak: Suami isteri dipenjara 5 tahun

Dera kanak-kanak: Suami isteri dipenjara 5 tahun

30/01/2013 6:11pm

PETALING JAYA - Mahkamah Majistret di sini hari ini menjatuhkan hukuman penjara lima tahun ke atas sepasang suami isteri kerana mendera anak saudara mereka yang berusia dua tahun, tiga bulan lalu.

Majistret K B Elena Hong Tze Lan menjatuhkan hukuman tersebut terhadap Mohd. Nasir Abd. Majid, 37, dan Zarinah Ab. Hadhy, 31, setelah mengaku bersalah melakukan kesalahan itu hingga menyebabkan kecederaan, di sebuah apartmen di Damansara Damai, antara 14 hingga 27 Oktober tahun lalu.

K B Elena memerintahkan hukuman penjara dijalankan bermula dari tarikh tangkapan iaitu pada 18 Disember tahun lalu.

Mohd. Nasir yang bekerja sebagai pemandu lori dan isterinya, suri rumah didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun atau denda RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Terdahulu, pihak pendakwaan yang dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Saphirra Selamat memohon mahkamah menjatuhkan hukuman berat terhadap kedua-dua tertuduh kerana kesalahan yang dilakukan serius dan faktor mitigasi mereka yang tidak menunjukkan keinsafan.

Ibu kanak-kanak tersebut, yang dipanggil memberi keterangan berhubung keadaan mangsa memberitahu mahkamah bahawa anaknya masih trauma dan tidak normal seperti dulu. - BERNAMA

Jakim bangunkan standard halal farmaseutikal

Posted:

Jakim bangunkan standard halal farmaseutikal

Jakim bangunkan standard halal farmaseutikal

30/01/2013 7:43pm

PUTRAJAYA - Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) melakar sejarah tersendiri apabila menjadi badan persijilan yang membangunkan sijil pengesahan pengeluaran produk farmaseutikal berdasarkan standard halal yang pertama di dunia, MS2424:2012.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, sijil halal itu akan membolehkan pengguna, khususnya umat Islam mendapat pilihan lebih luas terhadap produk farmaseutikal.

Dalam agama Islam, produk farmaseutikal tidak halal diharuskan penggunaannya jika tidak terdapat alternatif lain, kerana satu daripada cabang utama Maqasid Syariah yang dititikberatkan ialah "memelihara nyawa dan kehidupan", katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan sijil berkenaan kepada tiga anak syarikat Chemical Company of Malaysia Bhd (CCM) di ibu pejabat Jakim di sini.

Menurutnya, dengan peningkatan populasi umat Islam yang lebih berinformatif dan bijak membuat pilihan di serata dunia, pastinya permintaan dan tuntutan untuk dibekalkan dengan produk farmaseutikal yang mengandungi bahan halal akan lebih meningkat.

Katanya, bahagian Hab Halal Jakim berjaya mewujudkan sistem persijilan halal MS2424 itu selepas melalui pelbagai dialog, seminar dan komunikasi dua hala di antara pemimpin dan cendekiawan industri, dan sijil itu boleh diguna pakai oleh syarikat industri farmaseutikal di dalam negara mahupun luar negara. - BERNAMA

Pemerdagangan bayi: Suri rumah dipenjara 14 tahun

Posted:

Pemerdagangan bayi: Suri rumah dipenjara 14 tahun

Pemerdagangan bayi: Suri rumah dipenjara 14 tahun

30/01/2013 6:01pm

SHAH ALAM - Seorang suri rumah berusia 60 tahun yang sebelum ini dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Kajang terhadap tiga pertuduhan memperdagangkan tiga bayi, hari ini dijatuhi hukuman penjara 14 tahun dan denda RM30,000 oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam di sini hari ini.

Hakim Datuk Abdul Alim Abdullah menjatuhi hukuman itu terhadap Lim Kim Wan selepas mengetepikan keputusan mahkamah sesyen pada 13 April 2012.

Pihak pendakwaan memfailkan rayuan ke mahkamah tinggi pada 20 April 2012 untuk mengetepikan keputusan itu.

Pada 17 Mei 2010, Kim Wan mengaku tidak bersalah terhadap tiga pertuduhan memperdagangkan dua bayi lelaki dan seorang bayi perempuan, kesemuanya berumur lima bulan, di sebuah rumah di Taman Jenaris 2, Hulu Langat, pada 31 Julai 2009 dan 3 Ogos 2009. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved