Jumaat, 18 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Hidang teh dalam aksi kung fu

Posted:

Hidang teh dalam aksi kung fu

Hidang teh dalam aksi kung fu

SUI TIONG menunjukkan pelbagai jenis teh yang dijual di premisnya.


KEDUA-DUA tangan lelaki berbadan tegap itu kejap memegang 'senjata' istimewanya iaitu teko tembaga yang panjang muncung penuangnya mencecah satu meter. Dalam kilas aksi akrobatik, dia tangkas menghayunkannya secara berganti-ganti di kiri dan kanan tangannya.

Pesona atur langkah lelaki yang mempunyai ketinggian 175 sentimeter itu mengingatkan penulis kepada watak Wong Fei Hong dalam filem-filem aksi seni bela diri yang mampu membuatkan penonton tergamam.

Segak dengan persalinan tang zhuang yang merupakan busana zaman Dinasti Tang, 'senjata' yang dihayun itu kemudiannya diacu ke arah lelaki yang sedang duduk tenang di hadapannya.

Aliran deras air teh memancut keluar mengisi sebiji mangkuk porselin yang kosong lalu ia sedia untuk diminum.

Begitulah rutin harian empunya nama Shan Wen Tao, 36, yang menggalas gelaran Tea Master di Chynna Restaurant, Hotel Hilton Kuala Lumpur sejak dua tahun lalu.

Mungkin kerjaya sebagai Tea Master begitu asing di Malaysia tetapi tidak di tanah kelahirannya, Qingdao, Shangdong, China.

"Tea Master sama seperti pelayan bar yang boleh menampilkan aksi menjugel botol atau bekas-bekas minuman.

"Seseorang Tea Master yang mahir mampu melakukan pelbagai aksi menggunakan teko tradisional muncung panjang sebelum ia dituang ke dalam cawan," katanya.

Mula menjinakkan diri untuk menjadi seorang Tea Master pada usia 23 tahun, Wen Tao kemudian bekerja di hotel di China dalam masa yang sama mempelajari kemahiran dan selok-belok kemahiran daripada Tea Master yang lain selama 10 tahun sebelum merantau ke Malaysia mencari rezeki.

Ujian khusus

"Tempoh masa untuk menjadi seorang Tea Master yang mahir sebenarnya terpulang kepada seseorang individu, tetapi biasanya ia mengambil masa selama dua tahun.

"Seperkara lagi, untuk menjadi seorang Tea Master anda perlu lulus peperiksaan bertulis dan praktikal," ujarnya mengenai peperiksaan yang menyentuh aspek teknikal, kesusasteraan dan pengetahuan mengenai teh itu.

Dalam ujian aksi, setiap gerakan perlu diiringi lagu dan pemberian markah diberikan berdasarkan aksi yang seirama dengan rentak lagu.

Tambahnya, fleksibiliti sangat penting dan untuk menjadi Tea Master yang hebat, seseorang itu perlu menjalani latihan fizikal yang mengambil masa lebih daripada setahun.

"Tea Master bukan dalam kalangan lelaki sahaja, tetapi kaum wanita turut berkecimpung dalam bidang kerjaya ini.

"Sungguhpun begitu, gerakan Tea Master wanita tidak setangkas lelaki kerana gerakannya lebih perlahan, lembut dan sopan," ceritanya yang turut mendedahkan bahawa pendapatan Tea Master lebih lumayan pada lapan tahun lalu berbanding kini.

Walaupun mempunyai pengalaman bertahun-tahun, Wen Tao mengakui mempunyai masalah apabila beraksi pada ruang yang sempit kerana ia akan membataskan pergerakannya.

Sambil menunjukkan muncung teko, Wen Tao memberitahu panjang muncung sesebuah teko bergantung kepada ketinggian seseorang Tea Master.

"Ukuran panjang muncung teko tidak boleh diletakkan sewenang-wenangnya kerana ia akan menyebabkan muncung terseret ke lantai.

"Ukuran yang paling panjang mencecah ukuran 1.2 meter dan teko sebegini digunakan di Szechuan," katanya yang tidak terlepas daripada mengalami kemalangan kecil ketika melakukan latihan di China.


FLEKSIBILITI sangat penting bagi seseorang Tea Master untuk menampilkan aksi-aksi yang hebat.


Pelbagai jenis gerakan dipersembahkan oleh Wen Tao ketika menyambut kunjungan Kosmo!.

Antaranya ialah gerakan shu qin bo jian (gaya menghayun pedang), guo shan liu shui (gaya air dari gunung yang tinggi) dan hui di lao yue (gaya mencapai bulan dari laut). Wen Tao telahpun menguasai 18 gerakan yang diajar oleh sifunya.

Ramuan istimewa

Air di dalam teko tidak boleh diisi penuh ketika melakukan setiap gerakan kerana khuatir terkena kepada pelanggan.

"Setiap gerakan ada namanya dan jika anda perasan ia mempunyai kombinasi wusyu, akrobik dan tarian," ujarnya sambil memberitahu, kandungan dua per tiga air dalam teko teh boleh dihidangkan kepada 10 orang pelanggan.

Wen Tao seterusnya menuangkan teh yang dinamakan teh Eight Treasure (Lapan Khazanah) itu ke dalam mangkuk porselin. Dia santun mempelawa tetamu merasai kemanisan hasil gabungan lapan ramuannya iaitu kurma merah, longan kering, asam keping, beri goji, buah luo han guo, teh jasmin, bunga kekwa, ginseng dan gula batu.

"Kesemua ramuan tersebut dimasukkan ke dalam teko dan kemudian dituangkan air panas ke dalamnya. Tunggu beberapa minit hingga ia mengeluarkan aroma kemudian ditapis dan dituang ke dalam teko tembaga muncung panjang," kata Wen Tao.

Tambahnya, teh dibancuh dalam bekas lain sebelum dimasukkan ke teko muncung panjang bagi mengelakkan bahan-bahan teh tersumbat lalu menjejaskan aliran air yang keluar daripada lubang muncung penuang yang selebar biji sagu bersaiz kecil.

Wen Tao tidak menafikan amalan meminum teh mempunyai khasiat tertentu, namun ia terpulang kepada jenis teh yang diminum. Sebagai contoh, teh Eight Treasure dipercayai baik untuk kesihatan, menyejukkan badan dan menghilangkan keletihan.

Menggalas tanggungjawab sebagai Tea Master, Wen Tao perlu melakukan latihan setiap hari untuk memberikan aksi yang lebih menarik.

"Buat masa ini saya akan terus menjadi seorang Tea Master dan mahu mengajar anak lelaki saya mengikut jejak bapanya," ujarnya tentang anaknya, Shuang Long, 10, yang kini di bawah jagaan isterinya di China


SUI TIONG memberitahu setiap jenis teh mempunyai khasiatnya yang tersendiri.


Singkir toksin

Sementara itu, Lim Sui Tiong, 43, yang menceburi bidang kepakaran teh lebih daripada 20 tahun sejak tahun 1991 memberitahu, masyarakat Cina di negara ini gemar minum teh kerana ia merupakan tradisi ribuan tahun selain mampu meningkatkan tahap kesihatan.

Pemilik premis Qiu Xiang Tea yang berasal dari Ulu Yam, Selangor itu berkata, teh mampu membuang toksin di dalam badan dan mengurangkan tekanan darah.

Menurutnya, di Malaysia sudah semakin ramai peminum teh berikutan kesedaran mengenai khasiat dan kegunaannya.

"Dahulu hanya orang dewasa dan golongan berusia yang gemar minum teh tetapi pada zaman sekarang, golongan muda juga sudah mula minum teh Cina.

"Selain membuang toksin, teh juga dikatakan mampu mengurangkan kolesterol, melancarkan perjalanan darah dan mampu mencegah strok. Walaupun dianggap sebagai minuman berkhasiat, ia tetap tidak boleh menggantikan ubat," katanya yang bagaimanapun mengiyakan kepercayaan bahawa amalan minum teh boleh membantu menambahkan kecantikan dan mengurangkan berat badan.

Tambahnya, pengambilan teh bagus untuk kesihatan jika diamalkan dalam jangka masa panjang tetapi jangan berlebihan.

Katanya, ada segelintir individu tidak boleh tidur selepas minum teh secara berlebihan tetapi masalah tersebut boleh diatasi dengan mengambil makanan atau minuman yang manis.

"Pengguna juga boleh minum teh berdasarkan keperluan, contohnya jika mahu hilangkan kepanasan badan, seseorang itu perlu minum teh jenis sejuk seperti hijau.

"Jika badannya sejuk, dia boleh mengambil teh jenis suam seperti pu'er," ujarnya sambil memberitahu teh wu long dan pu'er menjadi pilihan popular dalam kalangan pelanggan.

Sui Tiong menambah, Qiu Xiang Tea menjual lebih 100 jenis teh termasuk teh di bawah kategori utama seperti teh shui xian, teh tie guan ying, teh da hong pau yang diimport dari China.

Pakar teh itu berpesan, teh jenis aromatik perlu disimpan di dalam peti sejuk bagi mengelakkan rasa dan bau wanginya hilang. Begitupun, teh pu'er tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk kerana bau dan rasanya tidak akan hilang.

"Setiap jenis teh diimport dari tempat-tempat yang berlainan. Contohnya, teh tie guan ying dari An Xian dan Hokkien, manakala teh pu'er pula dari Yunnan.

"Trend pembelian teh dalam kalangan pelanggan tidak tetap. Ada yang beli teh dalam tin dan ada yang beli teh dalam bentuk kepingan (pu'er)," katanya sambil memberitahu teh di premisnya dijual pada harga antara RM10 hingga RM200 mengikut pek bungkusan.

Manfaat daripada zat daun

Posted:

Manfaat daripada zat daun

Manfaat daripada zat daun


WANITA yang mengambil teh dikatakan mempunyai tulang yang kuat.


TEH telah ditanam selama berabad-abad lamanya bermula di India dan China. Hari ini, teh merupakan minuman yang paling banyak diminum selepas air kosong.

Beratus-ratus juta warga dunia minum teh dan kajian menunjukkan bahawa minuman teh khususnya teh hijau mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan.

Terdapat tiga jenis teh yang utama iaitu teh hijau, hitam dan wu long (oolong). Ia dibezakan melalui cara teh diproses.

Teh hijau tidak melalui proses fermentasi dan mengandungi kepekatan antioksidan iaitu polifenol yang tinggi.

Antioksidan merupakan bahan-bahan yang bertindak melawan radikal bebas yang merosakkan sel-sel dalam badan, merosakkan asid deoksiribonukleik (DNA) dan menyebabkan kematian sel.

Ramai saintis percaya bahawa radikal bebas menyumbang kepada proses penuaan dan menyebabkan beberapa masalah kesihatan termasuk kanser dan penyakit jantung.

Antioksidan seperti polifenol dalam teh hijau boleh meneutralkan radikal bebas dan membantu mencegah sesetengah kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Dalam perubatan tradisional Cina dan India, pengamal perubatan menggunakan teh hijau sebagai perangsang, diuretik (untuk menyingkirkan cecair berlebihan dalam badan), astrigen (untuk mengawal pendarahan dan membantu menyembuhkan luka) dan meningkatkan kesihatan jantung.

Selain itu, teh hijau dikatakan mampu merawat masalah angin dalam badan, mengawal suhu badan dan gula dalam darah, bagus untuk pencernaan dan meningkatkan proses mental.

Teh hijau telah dikaji secara meluas ke atas manusia, haiwan dan eksperimen makmal. Kajian tersebut menunjukkan teh hijau mampu membantu merawat keadaan kesihatan seperti aterosklerosis, kolesterol tinggi dan kanser.


TEH ros membantu menangani masalah sistem penghadaman dan melancarkan aliran darah.


Satu kajian kecil mendapati bahawa minum teh hijau membantu mencegah kaviti gigi. Sungguhpun begitu, lebih banyak kajian perlu dilakukan bagi membuktikannya.

Ia juga dikatakan bermanfaat dalam penyakit radang seperti artritis. Dalam isu penyakit itu, teh hijau boleh membantu mengurangkan keradangan dan melambatkan kerosakan tulang rawan.

Bahan kimia dalam teh hijau juga boleh membantu merawat ketuat kemaluan dan mencegah gejala-gejala selesema dan flu.

Lebih bagus daripada kopi

Akademi Perubatan New York yang mengadakan simposium mengenai kesan farmakologi dan fisiologi teh pada tahun 1955 mendapati bahawa teh tidak seperti kopi yang menyebabkan jantung berdebar, insomnia, keletihan dan memberi masalah pada perut jika diminum berlebihan.

Teh merupakan ejen yang baik dalam melegakan kelesuan dan keletihan, membantu proses pemikiran serta pencernaan.

Pelbagai kajian penyelidikan dijalankan ke atas teh memberikan kita kefahaman tentang manfaat teh yang boleh menghindarkan penyakit jantung.

Menurut laporan jurnal Archives of Internal Medicine, wanita di Belanda yang minum satu hingga dua cawan teh mengurangkan risiko aterosklerosis.

Ia merujuk kepada penyakit pada arteri apabila plak-plak berlemak berkembang pada dinding dalam lalu menyebabkan penyekatan aliran darah) yang teruk.

Ia merupakan faktor utama yang menyumbang kepada penyakit jantung koronari. Wanita yang minum lebih daripada lima cawan teh setiap hari mempunyai risiko paling rendah menghidap aterosklerosis.


TEH hijau mengandungi antioksidan yang tinggi mampu melawan radikal bebas.


Melawan kanser

Penyelidik di Institut Penyelidikan Pusat Kanser Saitoma, Jepun mendapati bahawa sel kanser yang menyerang nodus limfa berkurangan dengan amalan mengambil teh hijau secara kerap.

Sementara itu, dalam senario lain, wanita penghidap kanser payudara kurang kritikal yang meminum lebih daripada lima cawan teh hijau sehari, mempunyai 50 peratus kemungkinan masalah tersebut tidak berulang kembali.

Menurut Dr. John Weisburger daripada American Health Foundation, minum teh dengan sedikit susu sebenarnya meningkatkan perlindungan terhadap kanser payudara.

Dalam pada itu, kajian di Britain mendapati bahawa wanita yang minum teh mempunyai tulang yang lebih kuat berbanding mereka yang tidak mengambil teh.

Teh juga mampu meningkatkan metabolisme dan membantu seseorang membakar lebih banyak kalori selain mencegah tanda-tanda penuaan.

Tradisi menjinak lembu jantan

Posted:

Tradisi menjinak lembu jantan

Tradisi menjinak lembu jantan


LELAKI ini sedaya upaya cuba berpaut pada bonggol lembu jantan ini.


JIKA Sepanyol masih teguh dengan tradisi 'permusuhan' matador dan lembu jantan, India juga mempunyai tradisi yang hampir sama. Begitupun, dalam acara yang dijalankan di India khususnya di daerah Tamil Nadu itu, peserta tidak menggunakan sebarang senjata manakala lembu jantan langsung tidak dicederakan.

Sejak era klasik Tamil kira-kira 400 tahun dahulu, pertandingan menjinakkan lembu jantan atau Jallikattu diadakan setiap tahun sempena festival Ponggal. Ia sebenar-benar pertembungan kudrat manusia dan haiwan.

Sejarahnya mengimbas kisah keperwiraan dan keperkasaan para pahlawan lelaki yang mampu menundukkan tenaga lembu jantan liar. Sukan tersebut bukan sahaja menjadi acara adu tenaga yang menghiburkan suatu ketika dahulu, malah gelanggang Jallikattu menjadi medan buat golongan wanita mencari calon suami yang paling hebat.

Secara asasnya, terdapat tiga kategori pertandingan. Pertama ialah dengan melepaskan lembu jantan ke dalam kawasan gelanggang berpagar.

Peserta yang menguji lembu itu akan melompat ke atasnya dan berpaut pada bonggol di belakang badan haiwan itu. Haiwan itu akan berlari, melompat dan menyentak tubuhnya agar peserta itu terjatuh dan markah dikira mengikut tempoh berpaut yang paling lama.


SALAH satu kategori Jallikattu adalah percubaan menundukkan lembu jantan secara berkumpulan.


Kategori kedua adalah melepaskan lembu secara bebas tanpa sekatan pagar. Sesiapa sahaja dari kalangan peserta boleh mengejarnya dan cuba menundukkannya.

Bagi kategori ketiga pula, lembu tersebut ditambat dengan tali sepanjang 15 meter. Lembu itu bebas bergerak dalam lingkungan tambatan tersebut sementara sekumpulan lelaki cuba mengatasi kekuatan haiwan itu sebelum 'menumbangkannya' ke tanah.

Begitupun, sukan tersebut tidak terlepas daripada kontroversi dan bantahan daripada aktivis serta pertubuhan pencinta haiwan. Meskipun lembu jantan yang terlibat dalam festival itu tidak dicederakan, banyak laporan telah dibuat oleh para pemerhati kepada pihak berkuasa.

Sesetengah peserta dikatakan menyapu serbuk lada ke mata haiwan tersebut sebelum ia dilepaskan ke gelanggang. Begitu juga dengan perbuatan memaksa lembu jantan itu meminum alkohol dan menyakiti organ pembiakannya sebelum pertandingan bermula.


BAWAH: Pelbagai aksi lasak dan mendebarkan penonton dapat dilihat di dalam gelanggang.


Semua itu adalah untuk menjadikan lembu jantan itu lebih liar dan ganas seterusnya menghasilkan lebih banyak aksi mendebarkan. Para peserta kemudiannya mengejar kemegahan dengan sedaya upaya 'menjinakkan' haiwan yang dalam keadaan amuk tersebut.

Sepanjang Jallikattu diadakan, ramai orang telah menjadi korban. Pada kurun ke-21 sahaja, kira-kira 12 kematian dilaporkan sementara lebih seribu orang mengalami kecederaan akibat kemarahan lembu jantan tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved