Jumaat, 14 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kamera teman rapat Mahfooz

Posted:

Kamera teman rapat Mahfooz

Kamera teman rapat Mahfooz

KETIKA ditugaskan National Geographic melakukan dokumentasi kehidupan pekerja-pekerja di Segi Tiga Emas, sebuah kawasan antara sempadan Thailand, Myanmar dan Laos sekitar tahun 80-an, Mahfooz NR, 53, begitu berwaspada.

Wilayah yang menjadikan pokok bunga popi sebagai tanaman utama tersebut merupakan kawasan yang tidak mempunyai undang-undang.

Tatkala kakinya menjejak tanah Segi Tiga Emas, jurugambar itu memperkenalkan diri sebagai pengembara yang mahu melihat-lihat keindahan alam selain mempelajari budaya tempatan.

Selama tiga bulan Mahfooz mengisi masa dengan membina ikatan persahabatan dengan penduduk di situ yang diupah menanam bunga popi terutamanya ketua mereka.

"Sepanjang tempoh tersebut, saya meninjau keadaan sekeliling, berbaik-baik dengan masyarakat kerana mereka sentiasa berada dalam keadaan curiga terutamanya kepada orang luar. Mereka berasa takut jika dirompak.

"Selepas dirasakan sesuai, saya keluarkan kamera dan menunjukkannya kepada ketua kampung tersebut dengan harapan dapat merakam gambar mereka, " ceritanya kepada Kosmo!.

Bagaimanapun, hatinya kecewa apabila jawapan yang diterima merupakan arahan supaya menyimpan kamera tersebut dengan ayat yang ringkas dan mudah: 'No camera today'.


KELAB Nikon menganjurkan banyak aktiviti kumpulan yang membolehkan pesertanya mempelajari ilmu teknikal kamera.


Rupa-rupanya, ketua kawasan tersebut mahu melakukan persiapan untuk bergambar apabila muncul berpakaian kemas dan cantik keesokan harinya.

Tidak mensia-siakan peluang itu, Mahfooz pun merakam gambar penduduk kampung tersebut. Mahfooz percaya, keterbukaan yang pertama itu bakal memudahkan kerjanya.

Gambar-gambar yang diambil adalah dalam bentuk kandid dan bergaya serta dicetak sendiri oleh ketua kumpulan tersebut.

Sepanjang berada di Segi Tiga Emas itu selama tiga tahun setengah, Mahfooz dapat mendalami rutian kehidupan mereka.

"Mereka sentiasa berada dalam keadaan berjaga-jaga dengan senapang yang sentiasa dipegang kemas. Mereka perlu berwaspada terhadap ancaman penjahat yang mahu merompak para pekerja. Namun, mereka sebenarnya amat baik," kata lelaki kelahiran Uttar Pradesh, India itu.

Setiap kali penghantaran hasil tuaian dibuat, pasti lori pengangkut itu diiringi beberapa kenderaan yang lengkap bersenjata di hadapan dan belakang.

Mahfooz sangat puas menjalankan tugasnya sebagai satu-satunya jurugambar yang dibenarkan untuk merakam kegiatan di zon kontroversi tersebut.

Sekembalinya ke ibu pejabat National Geographic di New York, dia telah menceritakan segala-galanya kepada penulis artikel terbabit selain menyerahkan gulungan filem hasil rakamannya.

Latihan berterusan

Mahfooz yang merupakan Pengurus Kanan Jabatan Pemasaran Produk Pengguna Nikon mempunyai satu cita-cita. Dia mahukan agar setiap orang yang mempunyai minat dalam bidang fotografi mudah mempelajarinya.

Usaha penubuhan Kelab Nikon bagi jurufoto amatur dan Nikon Professional Services (NPS) bagi golongan profesional merupakan idea yang lahir daripadanya.


GAYA Mahfooz ketika zaman awal menjinak-jinakkan diri dalam dunia fotografi.


Melalui Kelab Nikon, dia memperkenalkan pelbagai aktiviti yang pastinya amat diperlukan jurugambar yang baru berjinak-jinak dalam dunia fotografi.

Dia percaya latihan berterusan dan ilmu yang betul serta mendapat tunjuk ajar daripada pakar merupakan intipati dalam penghasilan gambar berseni tinggi.

Di sebalik menjalani rutin harian di ibu pejabat Nikon di Petaling Jaya dan melawat Kedai Nikon yang terletak di pusat beli-belah Berjaya Times Square, Kuala Lumpur, Mahfooz masih punya masa untuk berkongsi serta memantapkan ilmu fotografinya.

Pada hujung minggu, dia pasti ke kelas-kelas teknikal berkaitan fotografi bersama-sama ahli Kelab Nikon atau pun menghadiri kursus berkaitan kamera.

Biarpun sudah bertahun-tahun memegang kamera, dia masih lagi mahu duduk dan belajar kerana baginya ilmu tidak akan habis diterokai.

Langkah mula

Mahfooz yang berasal dari Kedah itu sering terkenang saat bersusah payah mencari bahan rujukan mengenai fotografi ketika masih di bangku sekolah.

Sekitar tahun 1970-an, Mahfooz yang menetap di Bukit Selambau, Sungai Petani sanggup turun ke Alor Setar dan Pulau Pinang setiap bulan semata-mata mahu mendapatkan majalah fotografi kegemarannya.

Ayah Mahfooz yang bekerja sebagai askar Gurkha juga menyebabkan dia dan keluarga terpaksa berpindah-randah tetapi minatnya terhadap fotografi tidak pernah luntur.

Edisi khas majalah Reader's Digest yang diterbitkan setiap bulan Disember merupakan majalah yang wajib dibeli saban tahun kerana koleksi terbitan gambar yang ada.

"Selain majalah, kotak-kotak kamera pun menjadi alat pembelajaran saya ketika itu. Kemudian, saya bereksperimen dengan menggunakan kamera sendiri.

"Pada masa itu, memang sukar untuk belajar fotografi. Majalah yang mempunyai artikel mengenainya tidak banyak seperti sekarang," ujar Mahfooz.

Pada waktu itu hanya terdapat dua sumber penulisan mengenai bidang fotografi iaitu kolum Redzuan Ahmad (Pak Wan) dalam akhbar Utusan Melayu dan Eric Peris daripada News Straits Times yang kerap mengadakan bengkel penggambaran luar secara berkumpulan.

Menurut Mahfooz, kamera pertama yang dibelinya sewaktu menuntut di sekolah rendah ialah kamera terpakai yang berharga RM5. Ceritanya, penjual kamera pada waktu itu hanya tahu memfokus dan merakam gambar.

Jadi, dia terpaksa meminta bungkusan kamera tersebut untuk mempelajari dan mempraktikkan sendiri aspek teknikalnya.

"Daripada pembacaan, saya tidak pernah menaruh kepercayaan 100 peratus, sebaliknya saya mencuba terlebih dahulu," ujar Mahfooz yang sempat berpesan kepada generasi semasa agar tidak menerima bulat-bulat sesuatu yang diperoleh daripada sumber internet tanpa membuat penyelidikan.


PUSAT NIKON banyak membimbing minat para jurugambar sama ada dengan skil amatur, pertengahan mahupun profesionai.


Pengalaman istimewa

Mahfooz banyak mengumpul pengalaman kerja di luar negara. Selain pernah membuat liputan ketika Perang Soviet meletus di Afghanistan, dia juga pernah ke India untuk merakam tabiat dan kelakuan kelawar.

Tugasan mendekati mamalia terbang itu bukan sahaja mencabarnya dari aspek persiapan teknikal, malah dia perlu memahami kelakuan haiwan itu terlebih dahulu.

Sepanjang bekerja dengan syarikat National Geographic lebih kurang sembilan tahun, dia akhirnya mengambil keputusan untuk pulang ke Kuala Lumpur walaupun diberi tawaran menjadi pekerja tetap.

"Anak-anak saya susah untuk bersekolah, malah ada ketikanya tidak bersekolah langsung. Sebab itulah saya ambil keputusan tersebut," katanya yang mementingkan masa depan anak-anaknya.

Bekerja dengan National Geographic, bagaimanapun, telah banyak mengasah kemampuan diri Mahfooz. Katanya, syarikat itu memberikan kebebasan sepenuhnya kepada jurugambar untuk menghasilkan karya foto terbaik, malah cara untuk ke tempat tugasan juga bergantung kepada kreativiti petugas.

"Kami boleh ambil berapa banyak gulungan filem tetapi mesti dihabiskan kesemuanya dan perlu diserahkan ke ibu pejabat sebaik tugasan tamat tanpa dicuci," terang Mahfooz.

Kongsi ilmu

Ketika bekerja di National Geographic, dia turut menyumbang rencana mengenai kamera dalam majalah Photo Asia di Singapura.

Mempunyai ruangan kolum sendiri mengenai kamera, dia menyumbang artikel setiap bulan berdasarkan pengalamannya menggunakan peranti tersebut.

Artikel yang paling besar pernah dikarangnya adalah mengenai lensa daripada awal pembuatan, sejarah sehinggalah jenis-jenis yang perlu digunakan bagi mendapatkan hasil foto berlainan. Rencana yang dibuat secara bersiri itu diterbitkan sehingga lapan edisi.

Pada Disember 2009, selepas menyertai Nikon, dia mengambil inisiatif menubuhkan NPS bagi menarik golongan jurugambar profesional terhadap penggunaan kamera jenama itu.

Sebagai pelengkap yang memupuk golongan muda dan amatur untuk mendekati jenama tersebut, Kelab Nikon dan Pusat Nikon diwujudkan bagi keperluan golongan amatur dan pertengahan untuk aktif serta serius dalam bidang fotografi.

Petik 'biji mata' Amazon

Posted:

Petik 'biji mata' Amazon

Petik 'biji mata' Amazon


BIJI buah guarana yang berwarna hitam dan dikelilingi isi putih kelihatan seperti biji mata yang terbeliak.


MAUES yang terletak sejauh 256 kilometer di timur Manaus, Brazil didatangi ramai pekerja ladang sejak beberapa bulan lalu. Di sebalik rimbun daun di ladang yang berada dalam zon belantara Amazon itu, terdapat banyak 'biji-biji mata' yang sedang terbeliak.

Namun, itulah yang dicari para pekerja tersebut. Guarana (Paullinia cupana) merupakan sejenis tumbuhan memanjat yang biasa ditemui di lembangan Amazon negara tersebut. Pokok tersebut mempunyai daun yang besar dan lebar serta memekarkan bunga yang bergugusan.

Begitu juga dengan buahnya yang bertukar warna dari perang ke merah. Apabila sudah matang, kulit buahnya merekah lalu menonjolkan bijinya yang berwarna hitam dan dikelilingi kelongsong putih. Warna kontras itulah yang dikaitkan dengan rupa biji mata.

Guarana sangat popular untuk dijadikan makanan tambahan yang bersifat perangsang. Bijinya menyimpan dua kali ganda nilai kandungan kafein berbanding yang ditemui dalam biji kopi.


PARA pekerja khusyuk memetik buah guarana di sebuah ladang di Maues.


Kandungan bernilai tinggi menjadi bahan utama dalam pembuatan minuman ringan dan minuman tenaga terkenal di Brazil. Banyak syarikat tempatan berebut-rebut untuk mengkomersialkan ekstrak guarana dalam produk keluaran masing-masing.

Semua itu untuk disasarkan kepada permintaan konsumer. Rakyat Brazil dikenal pasti sebagai kelompok konsumer ketiga terbesar dunia yang gemar mengambil minuman ringan.

Bagi mereka yang mengunjungi Brazil, minuman berkarbonat guarana yang didatangkan dalam pelbagai jenama mesti dirasai.

Daripada sejenis pokok hutan biasa, ia kini sudah menjadi hasil ladang yang mengubah ekonomi sara diri penduduk di Maues, bahkan menjadi sumber pendapatan utama bagi wilayah tersebut.

Pekan Maues turut mendapat jolokan Tanah Guarana. Menyedari popularitinya yang semakin meningkat, buah itu dimasyhurkan dalam sebuah keraian bernama Festival Guarana.


SEORANG pengusaha gerai menghidangkan susu kocak berperisa guarana sempena Festival Guarana di Maues.


Berlangsung sepanjang bulan November dan Disember, festival tersebut sudah menjadi acara penting dalam takwim pelancongan negara tersebut. Banyak acara jalanan dianjurkan untuk memeriahkan sambutannya seperti perarakan berhias dan persembahan hiburan.

Tidak ketinggalan, pameran produk makanan tempatan dan demonstrasi pemprosesan biji guarana turut mengambil tempat di banyak lokasi. Dari siang ke malam, anak-anak muda terus berpesta kerana tubuh mereka dipenuhi tenaga daripada pati buah guarana.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Majlis khatan anjuran persatuan ibu tunggal

Posted:

Majlis khatan anjuran persatuan ibu tunggal

Majlis khatan anjuran persatuan ibu tunggal


SEBAHAGIAN kanak-kanak yang menyertai majlis khatan beramai-ramai di Laguna Pancing Kampung Pulau Tiga, Sungai Petani, Merbok baru-baru ini.


PRIHATIN. Seramai 50 kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah menyertai majlis khatan beramai-ramai anjuran Persatuan Ibu Tunggal Projek Perumahan Rakyat 2, Daerah Kuala Muda di Laguna Pancing Kampung Pulau Tiga, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Pengerusi persatuan itu, Zainab Husain berkata, inilah kali pertama pihaknya menganjurkan program itu dengan kerjasama Pengarah Urusan Kemelong Holdings Berhad, Datuk Dr. Husaini Yaacob.

"Kami gembira kerana dapat mengendalikan program ini dengan baik sekali dan semua kanak-kanak berjaya dikhatankan secara tradisional," katanya.

Menurutnya, persatuan itu ditubuh kira-kira setahun lalu dan bilangan ahli kini mencecah 120 orang dan mereka yang berminat menjadi ahli boleh menghubungi talian 019-4439 613.

48 pelajar UniMAP sertai program anak angkat

Posted:

48 pelajar UniMAP sertai program anak angkat

48 pelajar UniMAP sertai program anak angkat


KU BALI (dua dari kanan) bersama pelajar jurusan Sains Komputer dan Pengurusan UniMAP di Kampung Bunga Emas Timur, Perlis baru-baru ini.


ERAT. Seramai 48 pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menjayakan program kemasyarakatan bersama penduduk di Kampung Bunga Emas Timur, Simpang Empat, Kangar, Perlis baru-baru ini.

Melalui program tersebut, pelajar menjadi anak angkat kepada 26 buah keluarga di kampung tersebut selama tiga hari dua malam bagi menyelami pengalaman hidup masyarakat di kampung.

Selain itu, pelajar dan penduduk turut mengadakan pelbagai aktiviti seperti sukaneka, memasak dan melakukan rondaan kampung bagi mengeratkan hubungan sesama mereka.

Turut hadir menerima rombongan para pelajar UniMAP terbabit ialah Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung Kampung Bunga Emas, Ku Bali Ku Daie.

Perda hulur bantuan baju sekolah kepada pelajar miskin

Posted:

Perda hulur bantuan baju sekolah kepada pelajar miskin

Perda hulur bantuan baju sekolah kepada pelajar miskin


ABDUL JALIL (empat dari kiri) berbual dengan ibu beberapa kanak-kanak yang menerima bantuan pakaian seragam sekolah di Bukit Mertajam baru-baru ini.


BANTUAN. Seramai 190 pelajar miskin dari sekitar kawasan di Bukit Mertajam menerima bantuan pakaian seragam dan peralatan sekolah di Pejabat Parlimen Bukit Mertajam, Pulau Pinang kelmarin.

Sumbangan daripada Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) itu disampaikan oleh Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid.

Sumbangan itu merupakan amalan Perda setiap tahun sebagai satu kerja kemasyarakatan membantu mengurangkan beban penduduk miskin yang memerlukan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Keselamatan dan keselesaan ditingkatkan

Posted:

Keselamatan dan keselesaan ditingkatkan

Keselamatan dan keselesaan ditingkatkan

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.ashraf@kosmo.com.my

PENGENALAN dan kemasukan kenderaan jenama Hino di negara ini bermula seawal tahun 1973 menerusi pelantikan Sarawak Motors Industries Sdn. Bhd. (Sarawak Motors) sebagai pemegang francais. Pada ketika itu, entiti perniagaan tersebut terlibat dalam aktiviti pemasangan dan pemasaran produk Hino.

Empat tahun kemudian, satu usaha sama telah diadakan di antara Sarawak Motors dan dua syarikat Jepun untuk menubuhkan Hino Malaysia Sdn. Bhd. (Hino Malaysia). Syarikat yang dimaksudkan ialah Hino Motors Ltd. dan Toyo Menka Kaisha Ltd.

Untuk makluman, Hino Motors Ltd. ialah pengeluar kenderaan tertua di negara matahari terbit itu. Kini, ia merupakan antara syarikat peneraju segmen kenderaan diesel saiz sederhana dan tahan lasak di dunia. Jenama itu sudah bertapak di 140 pasaran antarabangsa.

Hino Malaysia memindahkan operasi pentadbiran ke Petaling Jaya, Selangor pada 1982 dan mula aktif melancarkan trak-trak, lori dan bas baharu. Kini, Hino merupakan peneraju dalam segmen kenderaan komersial di negara ini.

Saiz pasaran kenderaan komersial Malaysia agak kecil. Ia turut dikongsi oleh beberapa jenis kenderaan lain seperti pikap, van, trak, kenderaan berat dan bas. Apa yang pasti, kek pasaran terbesar didominasi oleh produk trak pikap.

Sejak kebelakangan ini, wujud satu trend yang mana pengeluar kenderaan komersial mula menyuntik elemen keselesaan ke dalam produk komersial mereka. Pendekatan itu dapat dilihat dengan jelas pada model-model pikap baharu.

Baru-baru ini, Hino Malaysia mengambil langkah sama apabila meletakkan aspek keselesaan dan keselamatan sebagai pembaharuan utama pada dua rangkaian produk trak keluarannya iaitu siri Hino 500 dan Hino 700.


TANAKA (kiri) bersama Pengarah Eksekutif Hino Malaysia, Johnny Chan bergambar bersama varian kenderaan berat naik taraf di Subang, Selangor baru-baru ini.


Hino 500

Pengarah Urusan Hino Motors, Nobuyuki Tanaka memberitahu kedua-dua rangkaian itu dilengkapi inovasi baharu. Ini sekali gus menunjukkan keazaman pihaknya untuk terus mengekalkan kedudukan dalam pasaran menerusi produk yang canggih.

Hino 500 merupakan trak 18 tan. Ia melibatkan tiga model iaitu GH1JRPA (trak kargo), GH1JLPD (lori jongket) dan GH1JMPA (trak penyendat).

Pembaharuan dilakukan membabitkan aplikasi sistem brek angin sepenuhnya, berbanding model sebelumnya yang mengguna pakai sistem brek angin hidraulik. Kelebihannya, ia membantu mengurangkan kos penyelenggaraan.

Tambahan lain melibatkan pemasangan brek letak kenderaan pada roda belakang untuk ketiga-tiga model. Sebelum ini, brek letak kenderaan pada transmisi aci keluaran (transmission output shaft) digunakan pada varian lama.

Model GH1JRPA ditambah dengan sistem brek antikunci (ABS). Teknologi itu membantu meningkatkan kestabilan trak apabila terpaksa membrek secara mengejut di jalan raya, lebih-lebih lagi dalam keadaan jalan basah.

Enjin yang digunakan pada rangkaian Hino 500 adalah jenis EURO 2. Hino Malaysia mendakwa ia membantu pihaknya mengekalkan legasi sebagai trak paling berkuasa dengan penggunaan bahan api yang efisien.

Hino 700

Bagi siri Hino 700 pula, kerja naik taraf melibatkan dua model iaitu SH1EERG dan SH1EERA. Piawaian industri khususnya aspek keselesaan dan keselamatan juga diberi penekanan kali ini.

Contohnya, model SH1EERG sudah dilengkapi sistem suspensi belakang jenis udara. Ciri itu penting untuk penghantaran kargo sensitif seperti petroleum dan barangan elektronik.

Selain itu, aspek keselesaan khususnya ruang kabin diberi perhatian oleh Hino Malaysia. Kabin jenis apungan penuh digunakan pada siri berkenaan supaya dapat mengurangkan keletihan pemanduan, selain berperanan membantu pemandu sentiada berada dalam keadaan berjaga-jaga.

Ciri itu sememangnya penting bagi pemandu-pemandu trak kerana mereka lazimnya membuat penghantaran jarak jauh. Tambahan lain membabitkan pemasangan beg udara SRS pada stereng trak dan cermin pandang belakang yang boleh dikawal secara elektrik.


TANGKI minyak Hino 700 diperbuat daripada material aluminium.


Sama seperti Hino 500, keupayaan brek trak 55 tan itu ditingkatkan menerusi pemasangan sistem brek letak kenderaan pada setiap roda jentera berkenaan. Sebelum ini, sistem itu hanya melibatkan brek belakang sahaja.

"Hino Malaysia mahu berada di hadapan apabila mempromosikan keselamatan jalan raya. Ini adalah misi kami untuk menyokong inisiatif kempen keselamatan jalan raya oleh kerajaan.

"Sebelum menentukan tahap keselamatan tertinggi untuk jentera naik taraf kami, syarikat sebenarnya sudah melakukan pelbagai kaji selidik dan ujian melibatkan pengguna serta syarikat-syarikat pengangkutan terlebih dahulu. Saya percaya penanda aras untuk industri berjaya ditingkatkan," kata Tanaka.

Rancangan pengembangan Hino Malaysia seterusnya adalah untuk membuka kilang pengeluaran trak dan bas pertamanya di negara ini. Lokasinya sudah dikenal pasti iaitu di Sendayan, Negeri Sembilan. Keluasan kilang itu kira-kira 170,000 meter persegi.

Nilai pelaburan awal untuk fasiliti tersebut adalah sebanyak RM78.8 juta. Fasiliti itu dijangka mula beroperasi menjelang tahun 2014 dengan kerja-kerja pembinaan dijadual bermula pada tahun hadapan. Kilang berkenaan berupaya menghasilkan sebanyak 10,000 unit kenderaan setahun.

Naza Blade TBR 2013 Edition

Posted:

Naza Blade TBR 2013 Edition

Naza Blade TBR 2013 EditionNAZA Bikes Sdn. Bhd. (Naza Bikes) baru-baru ini memperkenalkan dua varian baharu dalam rangkaian produk motosikal sport Naza Blade TBR 2013 Edition hasil daripada kerjasama dengan TBR Asia Sdn. Bhd. (TBR Asia).

TBR Asia merupakan pengedar rasmi produk keluaran Two Brothers Racing Inc. (TBR Inc.) di Amerika Syarikat untuk pasaran Malaysia. TBR Inc. terkenal dengan sistem ekzos aftermarket berprestasi tinggi dan aksesori motosikal.

Untuk makluman, Naza Blade TBR 2013 Edition dibangunkan bersama TBR Inc. dan Naza Bikes untuk pasaran tempatan serta ASEAN. Ia melibatkan varian bersesaran 250cc dan 650cc.

Pembaharuan utama yang dilakukan adalah pada sistem ekzos berprestasi yang membantu meningkatkan kuasa Naza Blade sehingga lima peratus, di samping mengurangkan berat jentera sebanyak tiga kilogram.

Solekan pada tubuh motosikal sport itu dibuat menerusi pelekat-pelekat TBR yang menyerlahkan lagi penampilannya.


TEMPAT duduk yang bergaya dengan jalur berwarna merah.


Bagi varian 650cc, keupayaan membrek atau memperlahankan jentera diserahkan kepada sistem brek cakera keluli tahan karat berprestasi tinggi dengan Red Protective Sleeve.

Naza Blade TBR 2013 Edition ditawarkan pada harga atas jalan RM17,817.75 untuk varian 250cc dan RM26,102.05 bagi jentera 650cc. Jaminan yang diberikan adalah selama satu tahun.

Naib Presiden Naza Two Wheel Division Kumpulan Naza, Nik Danial Nik Mahmood berkata, sejak varian naik taraf Naza Blade diperkenalkan pada September lalu, pihaknya sudah berjaya menguasai segmen motosikal 250cc dengan pegangan hampir 50 peratus.

Secara ringkas, jualan purata Blade 250cc adalah sebanyak 120 unit sebulan. Sehingga November lalu, Naza Bikes berjaya mencatat jualan terkumpul sebanyak 1,000 unit model asas motosikal sport itu.


SISTEM ekzos daripada TBR ini meningkatkan kuasa Naza Blade dengan signifikan.


Pengerusi Eksekutif Bersama Kumpulan Naza, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin berkata, kilang Naza Bikes di Shah Alam, Selangor bakal memiliki saluran pengeluaran baharu untuk produk Naza Blade. Ia sebagai persediaan untuk menampung jumlah pengeluaran untuk aktiviti eksport ke Kemboja dan Indonesia.

Nilai pelaburan dikatakan berjumlah RM500,000 dan dijangka siap menjelang Mac 2013. Eksport ke Kemboja membabitkan varian 250cc, manakala untuk Indonesia, ia melibatkan kedua-dua model berkenaan.

Audi RS 6 Avant: Wagon 4.0 liter V8!

Posted:

Audi RS 6 Avant: Wagon 4.0 liter V8!

Audi RS 6 Avant: Wagon 4.0 liter V8!

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN
geartinggimedia@gmail.com


REKAAN kemas Audi terserlah pada model wagon berkuasa tinggi ini.


MEREKA yang berada di Eropah mengambil serius mengenai kereta wagon. Pasaran di sana besar sehinggakan wajib untuk kebanyakan pengeluar kenderaan mempunyai model wagon.

Kebanyakan kereta jenis itu dibangunkan berasaskan model sedan, tetapi dengan bumbung yang dipanjangkan dan ruang bonet lebih besar. Baru-baru ini saya sempat memandu uji sebuah wagon buatan Sweden. Ya, wagon sememangnya praktikal.

Jika disebut wagon, mungkin ramai yang membayangkan Nissan AD Resort. Namun sebenarnya banyak lagi model jenis itu di atas jalan raya Malaysia. Misalnya, Volvo V50, Subaru Forester atau Mitsubishi Lancer Evolution Wagon.

Selain itu, Perodua Alza, Nissan Grand Livina, Honda Stream dan Toyota Wish sebenarnya juga boleh dikategorikan sebagai wagon. Cuma bezanya model-model tersebut mempunyai tempat duduk tambahan di barisan ketiga.

Untuk wagon yang dipaparkan kali ini, saya tidak pasti apakah label yang sesuai untuk digunakan kerana kuasanya sangat tinggi. Memetik laporan agensi berita Newspress, RS 6 Avant buatan Audi hanya mengambil masa 3.9 saat untuk memecut dari sifar ke 100 kilometer sejam (km/j).

Jika kereta yang laju digelar supercar, maka layaknya RS 6 Avant digelar superwagon. Masakan tidak kerana enjin yang digunakannya bersesaran 4.0 liter V8 TFSI dengan turbo berkembar! Output kuasanya pula ialah 560PS dengan tork setinggi 700Nm.

Sememangnya RS 6 Avant bukan wagon untuk kaum ibu menghantar dan mengambil anak ke sekolah. Kelajuan maksimum standard model itu ialah 249.45 km/j.

Ia boleh ditingkatkan kepada 280 km/j melalui pilihan pakej Dynamic. Jika itu masih tidak memadai, pakej Dynamic plus membolehkan pemandu memecut sehingga 304 km/j.

Teknologi COD

Saya tidak pasti siapa yang akan berani memandu selaju itu dengan sebuah wagon. Pastinya ia suatu yang tidak terjangkau dek akal jika difikirkan fungsi asal sebuah wagon sebagai kenderaan yang praktikal.


RUANG kabin yang agak 'sibuk' dengan butang-butang kawalan.


Walaupun dengan kelajuan maksimum yang sangat tinggi, Audi masih lagi mementingkan ciri-ciri ekonomikal. Bagi mencapai matlamat tersebut, enjinnya dipasang teknologi Start/Stop dan pengurusan terma yang inovatif.

Namun, harus tahu bahawa penyumbang terbesar penggunaan minyak yang ekonomikal adalah teknologi cylinder on demand (COD). Pada kelajuan rendah, sistem tersebut akan menutup injap kemasukan dan ekzos pada silinder kedua, ketiga, kelima, dan kelapan.

Enjin 4.0 liter TFSI tersebut hanya menggunakan empat silinder. Baki empat lagi silinder akan diaktifkan semula apabila kereta dipandu laju. Dakwa Audi, penukaran silinder tersebut mengambil masa yang pantas. Proses itu tidak akan disedari oleh pemandu kecuali menerusi isyarat penukaran yang dipaparkan pada gugusan meter.

Bagi menampung kuasa yang tinggi, enjin superwagon itu dipadankan dengan transmisi automatik lapan kelajuan tipronic. Gear-gear rendah diaplikasikan untuk prestasi optimum.

Sementara gear tinggi iaitu kelapan pula untuk 'cruising' yang lebih menjimatkan minyak. Demi memenuhi keperluan corak pemanduan yang pelbagai, pemandu boleh memilih tiga mode iaitu Drive, Sport dan Manual.

Bagi memastikan kawalan dan pengendalian yang sepadan dengan prestasi enjin, RS 6 Avant teknologi adaptive air suspension diaplikasikan.

Talaan tersebut menjadikan badan kereta 20 milimeter (mm) lebih rendah. Teknologi itu juga mengawal kesesuaian peredam (damping) berdasarkan permukaan jalan, corak pemanduan dan mode yang dipilih secara pintar.


ENJIN 4.0 liter V8 yang cukup berkuasa.


Tugas menghentikan superwagon itu diserahkan kepada brek cakera depan bersaiz 390mm bersama angkup enam omboh dengan warna pilihan hitam atau merah. Sebagai opsyen tambahan, pembeli boleh memesan cakera brek seramik gentian bersaiz 420mm berwarna kelabu (anthracite grey). Menutup arca roda ialah roda bersaiz 20 inci, selain rim opsyen bersaiz 21 inci.

Badan kenderaan memainkan peranan penting dalam pengendalian. Justeru, dianggarkan 20 peratus material badan RS 6 Avant diperbuat daripada aluminium. Sementara sejumlah besar komponen pula diperbuat daripada besi kekuatan tinggi.

Dengan penggunaan material ringan, jurutera Audi berjaya mengurangkan berat produk mereka itu kira-kira 100kg lebih ringan berbanding model sebelumnya. Kesannya, nisbah kuasa dan berat dapat menyumbang kepada prestasi, penjimatan dan kelincahan kenderaan.

Harga yang dianggarkan untuk sebuah RS 6 Avant ialah GBP 77,000 atau kira-kira RM379,000. Jika dibawa masuk ke pasaran tempatan, pasti harganya berlipat kali ganda. Sesuai dengan kuasanya yang berlipat kali ganda berbanding wagon biasa.

Baru-baru ini saya terserempak dengan RS 4 dan RS 6 lama, nampak bersahaja tetapi sebenarnya adalah musang yang menyamar sebagai biri-biri!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Datuk K tidak boleh bergerak

Posted:

Datuk K tidak boleh bergerak

Datuk K tidak boleh bergerak

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my

KELUARGA bahagia Datuk K dan Siti Nurhaliza bersama tiga anaknya Muhammad Adib (kanan), Muhammad Anas (depan) dan Muhammad Azief.


KUALA LUMPUR – Seorang kenalan rapat Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa memaklumkan suami penyanyi terkenal Datuk Siti Nurhaliza Taruddin yang mengalami kemalangan motosikal kelmarin mungkin terlantar selama 10 hari di Hospital Southland, Invercargill, New Zealand.

Beliau yang enggan dikenali bagaimanapun berkata, keputusan untuk membawa pulang Datuk K bagi menjalani rawatan di Malaysia bergantung kepada keluarga ahli perniagaan itu sendiri.

Keputusan tersebut juga bergantung kepada tahap terkini kesihatan Datuk K.

Yang pasti, katanya, Datuk K yang patah bahu, tangan dan kaki akibat kemalangan tersebut perlu menjalani rawatan rapi.

"Alhamdulillah, keadaan Datuk K stabil tetapi dia mungkin ditahan hospital selama 10 hari sebelum dia dibenarkan pulang ke Malaysia," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

15,000 penjawat awam muda kerap sakit

Posted:

15,000 penjawat awam muda kerap sakit

15,000 penjawat awam muda kerap sakit

KANGAR – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mendedahkan kira-kira 14,700 penjawat awam muda yang berusia 30 tahun ke bawah kerap mengambil cuti sakit walaupun mereka sebenarnya sihat.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, pihaknya memandang serius gejala tersebut walaupun jumlah itu membabitkan sekitar tiga peratus daripada jumlah keseluruhan kakitangan awam iaitu seramai 1.4 juta orang.

Malaysia kini mempunyai kakitangan awam seramai 1.4 juta orang dan daripada jumlah itu, 490,000 orang atau 35 peratus terdiri daripada golongan muda berusia 30 tahun ke bawah.

"Mereka sepatutnya ambil sijil cuti sakit jika betul-betul tidak mampu bekerja atau jika bekerja penyakitnya itu akan berjangkit kepada rakan sekerja.

"Kalau sekadar selesema, cukuplah dengan pelepasan masa bekerja satu atau dua jam, tidak perlu beri cuti sakit walaupun diminta," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kastam rampas dadah RM3.2 juta

Posted:

Kastam rampas dadah RM3.2 juta

Kastam rampas dadah RM3.2 juta


ABDUL WAHABI (dua dari kanan) bersama pegawainya menunjukkan sebahagian dadah yang dirampas daripada seorang lelaki pada sidang akhbar di Pelabuhan Klang semalam.


PELABUHAN KLANG – Tembelang seorang lelaki yang menjadikan sebuah unit kondominium di sini sebagai tempat untuk membungkus dadah terbongkar apabila dia diberkas bersama pelbagai jenis bahan terlarang itu yang bernilai RM3.2 juta kelmarin.

Suspek yang berusia 40 tahun itu diberkas ketika kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Toyota Estima yang dipandunya ditahan sepasukan anggota kastam di persimpangan lampu isyarat di Jalan Dutamas, Kuala Lumpur pada pukul 1.30 petang.

Timbalan Pengarah (Penguatkuasaan) Kastam Selangor, Abdul Wahabi Abdullah berkata, hasil pemeriksaan pihaknya menemui 500 gram dadah disorok di bawah tempat duduk penumpang hadapan kenderaan tersebut.

"Hasil soal siasat kemudian membawa kami ke kondominium yang terletak di Jalan Dutamas Raya dan pemeriksaan menemui pelbagai jenis dadah seperti syabu seberat lima kilogram, 35,000 biji pil ekstasi, 1,700 biji pil eramin 5, ketamin dan wang hampir RM30,000.

"Kesemua dadah itu termasuk kenderaan tersebut dianggarkan bernilai RM3.2 juta. Siasatan awal mendapati kesemua dadah itu untuk pasaran tempatan," katanya pada sidang akhbar semalam.

Suspek yang juga seorang rakyat tempatan dipercayai bergiat mengedar dadah sejak sebulan lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Silap siapa?

Posted:

Silap siapa?

Silap siapa?

Daripada NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

RAJAGOBAL (tiga dari kanan) menenangkan pemainnya selepas Malaysia tewas kepada Thailand pada separuh akhir kedua di Stadium Supachalasai, Bangkok malam kelmarin.


BANGKOK – Sembang-sembang kedai kopi di seluruh tanah air pastinya rancak membicarakan kegagalan Harimau Malaya mempertahankan Piala Suzuki AFF pada tahun ini.

Harapan jutaan rakyat Malaysia agar kejayaan dua tahun lalu berulang akhirnya ternoktah sebaik Harimau Malaya ditunjukkan jalan keluar oleh Thailand menerusi agregat 1-3 selepas berakhirnya aksi separuh akhir kedua di Stadium Supachalasai, Bangkok kelmarin.

Mungkin ada yang beranggapan percaturan jurulatih Datuk K. Rajagobal tidak segera membawa masuk pemain pertahanan baharu sebaik Mohamad Fadhli Shas dibuang padang malam kelmarin menjadi detik bermulanya malapetaka buat Harimau Malaya.

Aksi hambar Amar Rohidan yang mengisi kekosongan Mohamad Fadhli dilihat menjadi punca mengapa Harimau Malaya tewas malam itu.

Tidak kurang juga yang lantang mengecam pengadil perlawanan dari Korea Selatan, Lee Minhu yang dikatakan gagal melaksanakan tugasnya dengan baik dalam perlawanan itu.

Pada masa sama, kegagalan Harimau Malaya memanfaatkan kelebihan beraksi di laman sendiri pada separuh akhir pertama apabila sekadar diikat seri 1-1 oleh Gajah Perang di Stadium Nasional, Bukit Jalil Ahad lalu juga mengundang pertikaian ramai pihak.

Cuma pada masa sama, mungkin ramai yang terlepas pandang provokasi Thailand juga memberikan impak yang cukup besar bagi menafikan hasrat Malaysia mempertahankan kejuaraan.

Pada perlawanan malam kelmarin, kapten Gajah Perang, Panupong Wangsa dan Datsakorn Thanglao dilihat berkali-kali cuba berkonfrontasi dengan mana-mana pemain negara yang telah dilayangkan kad kuning seperti Mohamad Fadhli, Mahalli Jasuli dan juga Bunyamin Omar.

Taktik keji mereka akhirnya berjaya apabila Mohamad Fadhli dilayangkan kad merah.

Benar, matlamat tidak menghalalkan cara. Cuma, ia jelas memberikan kelebihan buat Thailand yang akhirnya mendominasi perlawanan itu sebelum menang.

Itu belum dikira sentimen di luar padang apabila skuad negara terpaksa menjalani latihan di padang awam sebaik menjejakkan kaki di Bangkok.

Nasi sudah menjadi bubur. Menangis air mata darah pun tiada gunanya kerana hakikatnya skuad negara gagal mempertahankan kejuaraan.

Mulai sekarang, Harimau Malaya tidak lagi perlu mencari alasan jika tewas.

Janji layak ke Piala Asia 2015 seperti mana yang dilaungkan Rajagobal yang akan meletak jawatan jika gagal wajar ditepati bagi memujuk semula hati segelintir rakyat Malaysia yang telah pun merajuk barangkali.

'La Korn Khap' (selamat tinggal) Bangkok, jumpa lagi!

Tiada wakil negara mara

Posted:

Tiada wakil negara mara

Tiada wakil negara mara

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my


KIEN Keat (kiri) dan Boon Heong menjadi mangsa taktik kotor pemain China.


HASRAT beregu negara, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong untuk meraih slot separuh akhir Kejohanan Badminton Siri Super Akhir Persekutuan Badminton Dunia (BWF) 2012 di Shenzhen, China tidak kesampaian semalam.

Ia gara-gara keputusan yang 'tidak' menyebelahi pasangan negara itu apabila beregu China, Cai Yun-Fu Haifeng tewas 21-14, 12-21, 14-21 di tangan pasangan Denmark, Mathias Boe-Mogensen Carsten pada aksi terakhir peringkat Kumpulan A.

Kekalahan pasangan China itu sekali gus menutup peluang Kien Keat-Boon Heong untuk mara dan 'taktik' yang digunakan Cai Yun-Fu Haifeng tersebut sebagai jalan untuk tidak bertemu dengan beregu senegaranya, Hong Wei-Shen Ye yang turut melepasi saingan Kumpulan B.

"China lebih pandai 'bermain' dengan taktik untuk mengelak daripada beregu mereka bertemu sesama sendiri (pada separuh akhir)," kata jurulatih beregu lelaki negara, Pang Cheah Chang ketika dihubungi Kosmo! semalam.

"Kedua-dua beregu China itu menjadi naib johan Kumpulan A dan B, jadi mereka tidak perlu bertarung sesama sendiri.

"Hong Wei-Shen Ye terlebih dahulu kalah kepada beregu Jepun (Hiroyuki Endo-Kenichi Hayakawa), jadi Cai Yun-Fu Haifeng tidak memberikan saingan (pada set kedua dan ketiga) ketika menentang Boe-Carsten," tambah Cheah Chang.

Meskipun sasaran yang diletakkan ke atas Kien Keat-Boon Heong untuk melepasi peringkat kumpulan tidak berjaya, namun Cheah Chang mengakui prestasi yang dipamerkan oleh kedua-dua pemain itu telah menunjukkan peningkatan.

"Saya rasa dalam Kumpulan A sangat sukar kerana ada beregu yang memenangi pingat emas dan perak pada Sukan Olimpik London 2012.

"Kien Keat-Boon Heong sudah pamerkan permainan yang berkualiti dan mencapai standard yang lebih tinggi, cuma tuah tidak menyebelahi mereka," tambah Cheah Chang.

Sepanjang aksi peringkat Kumpulan A yang membuka tirai pada 12 Disember lepas, nasib Kien Keat-Boon Heong tidak begitu memberangsangkan dan mereka tewas kepada pemenang pingat emas Sukan Olimpik 2012, Cai Yun-Fu Haifeng 11-21, 21-10, 10-21 pada perlawanan pertama.

Begitupun, mereka bangkit pada perlawanan kedua apabila menewaskan pemenang perak Sukan Olimpik 2012, Boe-Carsten 21-19, 15-21, 21-18 kelmarin.

Nasib yang sama turut dialami pemain perseorangan negara, Liew Daren, beregu lelaki kedua, Hoon Thien How-Tan Wee Kiong dan beregu campuran, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying yang mempamerkan aksi hambar dalam saingan peringkat kumpulan masing-masing.

Terdahulu, Datuk Lee Chong Wei terpaksa menarik diri pada hari pertama kejohanan selepas beberapa jam ditewaskan pemain China, Du Pengyu dalam aksi Kumpulan A ekoran kecederaan kaki.

Maafkan kami - Safiq Rahim

Posted:

Maafkan kami - Safiq Rahim

Maafkan kami - Safiq Rahim


KAPTEN Harimau Malaya, Safiq kecewa selepas skuad negara gagal meneruskan kemaraan ke final Piala Suzuki AFF 2012.


BANGKOK - Hanya permohonan maaf yang mampu dilafazkan kapten Harimau Malaya, Safiq Rahim sebaik perjuangan negara dalam kempen Piala Suzuki AFF 2012 ternoktah.

Menurut Safiq, aksi separuh akhir kedua berdepan Thailand di Stadium Supachalasai malam kelmarin sememangnya cukup sukar apabila terpaksa beraksi dengan 10 pemain sepanjang babak kedua sebaik Mohamad Fadhli Shas dibuang padang pada penghujung babak pertama.

Begitupun katanya, perjuangan negara masih belum berakhir lantaran akan kembali fokus menjelang kelayakan Piala Asia 2015 yang bermula Februari tahun depan.

"Kami terpaksa akur dengan kekuatan Thailand, kekurangan seorang pemain juga jelas memberikan kelebihan kepada mereka menguasai perlawanan.

"Saya memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia kerana kami gagal mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki AFF kali ini.

"Saya harap, sokongan peminat tidak akan berakhir di sini dan terus bersama kami menjelang kelayakan Piala Asia nanti," katanya selepas tamat perlawanan kelmarin.

Safiq memberitahu, sasaran untuk layak ke Piala Asia masih berada pada landasan sebenar meskipun gagal mempertahankan Piala Suzuki AFF kali ini.

"Kami tidak akan mengaku kalah, kegagalan kali ini akan dijadikan iktibar supaya meneruskan perjuangan pada kelayakan Piala Asia nanti," katanya.

Sementara itu, Mohamad Fadhli kecewa kerana menganggap kekalahan tersebut seolah-olah berpunca daripada dia.

"Saya sangat kecewa, terasa seolah-olah saya punca Malaysia gagal mempertahankan kejuaraan kali ini," katanya.

Mengakui masih keliru dengan apa yang berlaku, Mo hamad Fadhli juga tertanya-tanya mengenai keputusan pengadil perlawanan, Lee Min-hu dari Korea Selatan yang melayangkan kad merah kepadanya dalam perlawanan itu.

Ketika mengimbau semula kejadian itu, Mohamad Fadhli memberitahu bahawa ketika itu dia cuba mendapatkan penjelasan daripada pemain Thailand, Datsakorn Thanglao.

Dia mendakwa, Datsakorn sebelum itu bertindak menyikunya sehingga mengalami kesakitan di bahagian bahu.

"Entah tiba-tiba, pengadil datang dan memberikan kad kuning kepada kami berdua," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Bayi lahir 12.12 tengah hari pada pukul 12.12.12

Posted:

Bayi lahir 12.12 tengah hari pada pukul 12.12.12

Bayi lahir 12.12 tengah hari pada pukul 12.12.12

COLLEEN mendukung Noelle ketika seorang lagi anaknya memberikan minuman susu kepadanya di Hospital Besar Massachusetts, Boston kelmarin. - Agensi


BOSTON – Seorang ibu melahirkan anaknya pada pukul 12.12 tengah hari pada 12.12.12 melibatkan masa selama 12 jam.

Bayi perempuan yang bernama Noelle Joy Klinker itu seberat 4.1 kilogram dan 55 sentimeter tinggi.

Dia dilahirkan di Hospital Besar Massachusetts di sini kelmarin.

Bapa bayi itu, Joe Klinker, 31, yang bertugas sebagai pegawai pasukan Pengawal Pantai Amerika Syarikat berkata, kehadiran Noelle merupakan rahmat buat keluarganya.

Menurut Joe, dia dan isterinya, Colleen Klinker kehilangan seorang anak perempuan pada Oktober tahun lalu yang meninggal dunia semasa dilahirkan. – Agensi

Greiner jual bola mata palsu

Posted:

Greiner jual bola mata palsu

Greiner jual bola mata palsu


Greiner membakar bola mata semasa menghasilkannya dengan menggunakan penunu gas.- Reuters


MUNICH – Seorang penjual kanta okulus, Gerhard Greiner di sini menjual bola mata kaca palsu kepada orang ramai yang kehilangan mata.

Setiap bola mata palsu itu berharga AS$457 (RM1,395) dan ia mengambil masa satu jam untuk menghasilkannya.

Bola mata itu dimasukkan ke bahagian mata pelanggan yang tidak lagi berfungsi akibat kemalangan atau penyakit.

Ia juga boleh dimasukkan di tempat asal mata menerusi pembedahan. – Reuters

Jururawat gantung diri angkara ditipu

Posted:

Jururawat gantung diri angkara ditipu

Jururawat gantung diri angkara ditipu


DUA pegawai polis mengawal Mahkamah Koroner Westminster yang menjadi lokasi siasatan kematian Saldanha di London semalam.


LONDON - Seorang jururawat di Hospital King Edward VII di sini, Jacintha Saldanha yang berketurunan India ditemui mati selepas dia menggantung diri kerana ditipu dua penyampai radio dari sebuah stesen radio Australia yang menyamar sebagai pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II dan anakanda baginda, Putera Charles, menurut keterangan seorang pegawai polis semalam.

Pegawai polis itu, James Harman membuat pendedahan tersebut dalam inkues bagi menyiasat kematian Saldanha yang diadakan di sini.

Harman berkata, Saldanha, 46, meninggalkan tiga nota sebelum mayatnya ditemui di kediaman untuk kakitangan hospital tersebut pada Jumaat lalu.

Menurutnya, jururawat dari India yang juga ibu dua anak itu turut mempunyai kecederaan pada salah satu pergelangan tangannya.

Keterangan itu diberikan pada hari pertama inkues bagi menyiasat kematian Saldanha yang mati selepas dia menyambung panggilan yang dibuat oleh dua penyampai stesen radio 2Day FM dari Sydney, Australia kepada rakan setugasnya.

Dua penyampai radio itu, Mel Greig dan Michael Christian masing-masing menyamar sebagai ratu itu dan Charles bagi mengetahui tahap kesihatan Kate Middleton yang merupakan isteri Putera William.

William ialah cucunda kepada ratu tersebut.

Kate dirawat selama empat hari di hospital tersebut selepas dia dilaporkan mengalami loya akibat hamil anak pertama.

Menurut Harman, mayat Saldanha ditemui oleh seorang rakannya dan seorang anggota keselamatan.

"Sedihnya, dia ditemui tergantung," katanya kepada Mahkamah Koroner Westminster.

Suami Saldanha, Benedict Barboza dan dua anaknya tidak hadir pada pendengaran tersebut.

Koroner Fiona Wilcox memberitahu mahkamah: "Saya mahu polis mengirimkan simpati saya kepada keluarganya dan setiap orang yang tersentuh dengan kematian tragis ini."

Pendengaran itu dilakukan dalam tempoh yang singkat dan ia akan bersambung semula pada 26 Mac tahun depan.

Sebelum ini, Greig dan Christian meminta maaf selepas tidak menyangka perbuatan mereka itu menyebabkan Saldanha mati. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rayuan bekas anggota UTK 11 Jun

Posted:

Rayuan bekas anggota UTK 11 Jun

Rayuan bekas anggota UTK 11 Jun

14/12/2012 5:54pm

PUTRAJAYA - Mahkamah Rayuan menetapkan tiga hari mulai 11 Jun tahun depan untuk mendengar rayuan dua bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK) yang dihukum gantung sampai mati kerana membunuh wanita warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu pada tahun 2006.

Timbalan Pendaftar, Darma Fikri Abu Adam memaklumkan tarikh itu kepada Timbalan Pendakwa Raya, Manoj Kurup, peguam Kitson Foong yang mewakili Koperal Sirul Azhar Umar dan peguam J.Kuldeep Kumar bagi pihak Cif Inspektor Azilah Hadri.

Kitson kemudian memberitahu pemberita perayu memohon diberi tempoh yang panjang untuk meneliti dokumen dan Sirul Azhar akan membangkitkan lebih daripada 20 isu semasa rayuan.

Azilah, 34, dan Sirul Azhar, 39, dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 2009 selepas didapati bersalah membunuh Altantuya, 28.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu antara pukul 10 malam, 19 Oktober dan pukul 1 pagi, 20 Oktober 2006 di antara Lot 12843 dan Lot 16735, Mukim Bukit Raja, Klang, Selangor.

Bekas penganalisis politik, Abdul Razak Baginda, 50, yang didakwa bersubahat membunuh wanita Mongolia itu bagaimanapun dibebaskan pada 31 Oktober 2008 selepas pendakwaan gagal membukti kes prima facie terhadapnya. - BERNAMA

Warga Myanmar paling ramai jadi pengedar

Posted:

Warga Myanmar paling ramai jadi pengedar

Warga Myanmar paling ramai jadi pengedar

14/12/2012 5:29pm

KUALA LUMPUR - Warga Myanmar adalah yang paling ramai ditahan berkaitan kes pengedaran dadah melibatkan warga asing di sekitar ibu kota tahun ini.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur, Supritendan Adnan Azizon berkata, daripada 393 warga asing yang ditahan bersabit pengedaran dadah bagi tempoh Januari hingga Oktober lepas, 179 adalah rakyat Myanmar.

"Pengedar melibatkan warga Myanmar dikenal pasti menjalankan kegiatan di sekitar kawasan pasar borong dan kebanyakannya mengedar secara kecil-kecilan," katanya.

Beliau berkata, siasatan juga mendapati pengedar warga Myanmar menjual dadah jenis heroin.

Katanya, selain warga Myanmar, warga Indonesia serta Iran juga antara yang ramai ditahan iaitu Indonesia (51) dan Iran (35) manakala bakinya melibatkan warga negara lain termasuk Nigeria dan Pakistan.

"Tetapi kalau warga Iran, Nigeria dan Pakistan mereka lebih cenderung dalam pengedaran dadah jenis syabu," katanya.

Semua mereka ditangkap menerusi beberapa serbuan di sekitar Kuala Lumpur termasuk di sebuah tapak semaian di Jalan Hulu Langat, Batu 9, Cheras pada September lepas, yang menyaksikan tiga orang termasuk sepasang suami isteri dan seorang lelaki Bangladesh diberkas dan 9.1 kilogram dadah jenis heroin bernilai RM300,000 dirampas. -BERNAMA

Ahli perniagaan didakwa tipu RM135,000

Posted:

Ahli perniagaan didakwa tipu RM135,000

Ahli perniagaan didakwa tipu RM135,000

14/12/2012 5:00pm

KUALA LUMPUR - Seorang ahli perniagaan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap pertuduhan menipu seorang lelaki membabitkan hutang berjumlah RM135,000, tujuh bulan lepas.

M. Gopinathan, 36, didakwa menipu Iqbal Feiruz Khan Mohamed Rafik dengan memberikan sekeping cek tendang Bank HSBC bernilai RM135,000 untuk melunaskan bayaran hutang kepada mangsa.

Bapa kepada tiga anak itu didakwa melakukan perbuatan itu di Royal Selangor Club Bukit Kiara, Jalan Bukit Kiara, di sini pada pukul 11 pagi,

9 Mei lepas.

Gopinathan didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebatan dan boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya, Rozana Husin menawarkan jaminan RM20,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh.

Peguam tertuduh S.S.Devanandan memohon jaminan dikurangkan atas alasan anak guamnya mempunyai lima tanggungan termasuk kedua-dua ibu bapanya.

Hakim Datuk Rozana Ali Yusoff membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 16 Januari depan untuk pengurusan kes. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Mahu bantu wanita melalui laman web

Posted:

Mahu bantu wanita melalui laman web

Mahu bantu wanita melalui laman web

Oleh NURUL IZZA ROSLY
izza.rosly@kosmo.com.my

KE mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. Peribahasa Melayu tersebut paling tepat menggambarkan peribadi wanita berusia 43 tahun ini yang dinobatkan sebagai Wanita Ikon 2011/2012 pada majlis Anugerah Wanita Ikon 2011/2012 pada 30 November lalu.

Anugerah anjuran majalah Wanita terbitan Utusan Karya Sdn. Bhd. (UKSB) itu merupakan acara kali ketiga. Ia merupakan penganugerahan kepada wanita-wanita yang mempunyai pendidikan cemerlang, berkepimpinan tinggi, berpersonaliti menarik, berjaya dalam kerjaya, berkeperibadian murni dan aktif dalam aktiviti kemasyarakatan.

Menjadikan ibunya Puan Sri Halijah Aji yang banyak membuat kerja-kerja amal sebagai inspirasi, jalan hidup peguam bela dan peguam cara, Adillah Ahmad Nordin sarat dengan aktiviti-aktiviti kebajikan.

Halijah selalu mengingatkan Adillah dan adik-beradiknya supaya menderma dan bersedekah terutama kepada anak-anak yatim. Setiap kali melihat orang dalam kesusahan, ibu kepada empat cahaya mata itu tidak betah berpeluk tubuh.

"Saya aktif dalam kerja-kerja kebajikan sejak lima tahun lalu. Bermula dengan kerja-kerja amal di sekolah anak, saya membantu membaik pulih prasarana dan mengumpul dana hingga terbinanya blok bangunan baharu.

"Kemudian ia berkembang ke rumah-rumah amal yang lain. Saya juga sering dipanggil untuk memberi ceramah dalam seminar-seminar berkenaan hak wanita dan berpeluang bertemu secara langsung dengan ramai wanita yang memerlukan bantuan," kata kolumnis ruangan Wanita dan Undang-Undang majalah Wanita sejak Disember 2010.

Kerja-kerja kebajikan

Sejak menjadi kolumnis, pemilik sebuah firma guaman di Melaka itu dapat memperluaskan kerja-kerja kebajikan yang melibatkan wanita.

Keseriusannya membela nasib wanita jelas terbukti apabila beliau memberi nasihat undang-undang secara percuma kepada wanita-wanita yang memerlukan bantuan khidmat guaman.


RAJA Permaisuri Agong, Tuanku Haminah Hamidun (dua dari kiri) menyampaikan anugerah Tokoh Wanita Ikon 2011/2012 kepadai Siti Norma.


Malah, Adillah juga mengendalikan kes rumah tangga secara percuma untuk ibu-ibu tunggal di sekitar Melaka.

Adillah bertuah berkongsi hidup dengan Ahmad Zaharim Abdul Aziz, 49, yang sentiasa memberi sokongan kepadanya.

"Tanpa keredaan suami sudah tentu saya tidak dapat mencapai apa yang saya kecapi kini.

"Suami sentiasa di sisi semasa saya menjalankan aktiviti kebajikan terutamanya ketika di rumah anak-anak yatim. Kami berganding bahu, cuma dia tiada pada bengkel atau seminar bersama wanita sahaja," ujarnya sambil memberitahu anak-anak turut meluangkan masa dalam sebahagian aktiviti.

Menurut anak keempat daripada lapan beradik itu, terlalu banyak pengalaman dilalui yang banyak mengajarnya erti hidup.

Beliau mengakui begitu tersentuh tatkala berada di samping golongan yang kurang bernasib baik.

"Kita mesti tunjukkan keceriaan, sikap positif dan memberi harapan bahawa mereka semua mempunyai masa depan yang cerah jika berusaha bersungguh-sungguh," jelasnya yang berpegang kepada falsafah selalu berjuang melakukan yang terbaik dalam setiap aspek kehidupan.

Ditanya mengenai perancangan selepas menerima anugerah itu, anak kelahiran Ipoh, Perak itu mahu mewujudkan satu laman web atau portal wanita untuk memberikan nasihat undang-undang dalam talian secara percuma kepada wanita yang memerlukan bantuan.

Selama dua tahun menjadi kolumnis majalah Wanita, Adillah mengakui ramai wanita yang memerlukan pertolongan dan khidmat nasihat tetapi takut bertemu dengan peguam mungkin kerana malu atau tidak mampu membayar kos guaman.

"Melalui laman web atau portal ini, saya harap ia boleh membantu lebih ramai pembaca wanita.

"Selain itu, saya juga akan memperluaskan kerja-kerja amal khususnya menjalankan aktiviti di rumah-rumah kebajikan dan anak yatim," kata lulusan undang-undang Universiti Nottingham, England itu.

Adillah yang menewaskan empat pesaingnya yang lain dalam pencarian Wanita Ikon 2011/2012 menyifatkan wanita hari ini memikul tanggungjawab yang amat berat sebagai isteri dan ibu.

Tanggungjawab tersebut semakin mencabar apabila seseorang wanita itu berkerjaya.

Luangkan masa

"Wanita perlu mengimbangkan masanya di tempat kerja dan di rumah supaya kehidupannya lebih sejahtera. Apalah erti kejayaan dalam kerjaya sekiranya hubungan dengan suami tegang dan anak-anak terbiar.

"Bagi saya, wanita perlu bijak membahagikan masa dan perlu mempunyai kekuatan dalaman. Luangkan masa berkualiti dengan keluarga kerana tanggungjawab kita yang utama ialah keluarga," ujar bekas pendebat bahasa Inggeris Kolej Tunku Kurshiah, Seremban pada tahun 1985 hingga 1986. Bapa Adillah, Ahmad Nordin Md. Amin merupakan veteran UMNO dan Timbalan Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak).

Dengan kemenangan tersebut, Adillah membawa pulang hadiah wang tunai RM10,000, rantai choker tajaan D'or Rue, rantai mutiara Rafflesia dan barang kemas Habib selain pakej percutian ke Australia tajaan Plus & Plus Travel & Tours serta hamper L'Oreal Paris.

Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Haminah Hamidun berkenan mencemar duli menghadiri majlis dan menyempurnakan upacara penyampaian hadiah bagi pemenang Anugerah Wanita Ikon.

Sementara itu, Ketua Pengarang Majalah UKSB, Badrul Azhar Abdul Rahman memberitahu, lima finalis wanita dipilih daripada 30 penyertaan individu dan jumlahnya amat menggalakkan.


MAJLIS turut dimeriahkan dengan persembahan penuh tenaga daripada Datuk Khatijah Ibrahim.


"Pencalonan terdiri daripada barisan wanita hebat Malaysia yang mempunyai kelebihan tersendiri dan telah mencapai kejayaan membanggakan dalam bidang yang diceburi," katanya.

Empat finalis lain ialah Timbalan Pengarah Perhubungan Akademik, Kolej Mara Banting, Selangor, Dr. Saaidah Abdul Rahman; Pengarah Urusan Nazra Sdn. Bhd., Ratna Nainy; Ketua Unit Kualiti, Kolej Profesional Mara, Melaka, Dr. Mumtaz Begam Abdul Kadir dan Pengarah Eksekutif Talasco Dagang Sdn. Bhd., Narthreza Puteri Abdullah.

Generasi muda

Pemilihan Wanita Ikon 2011/2012 pada malam itu diadili oleh lapan juri profesional. Mereka ialah Pengarang Wanita, Normala Hamzah selaku Ketua Juri; Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Nursiah Arshad; Timbalan Ketua Pengarah (Khidmat Pengurusan) Mara, Datuk Hanisah Omar; Presiden Management and Science University, Datuk Wira Dr. Mohd. Shukri Abdul Yazid.

Turut menjadi juri ialah Ketua Pengarah Istana Budaya, Datuk Mohamed Juhari Shaarani; Pengasas Pusat Perubatan Primanora, Datuk Dr. Nora Ashikin Ahmad Mokhtar; pakar motivasi, Profesor Dr. Muhaya Mohammad dan Faridah Hashim selaku juruaudit.

Hadir sama pada majlis tersebut, Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin dan Pengarah Eksekutif Kumpulan Utusan, Datuk Mohd. Nasir Ali.

Selari dengan perkembangan semasa, penganjur turut mengiktiraf peranan wanita muda dalam pembangunan negara meliputi pelbagai bidang seperti sukan, pendidikan, sosial dan keusahawanan.

Sehubungan itu, satu kategori baharu telah diperkenalkan iaitu Anugerah Gadis Ikon bagi mengiktiraf peranan dan kejayaan yang telah diraih oleh generasi muda.

Anugerah Gadis Ikon kategori Sosial diberikan kepada Graduan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sumber Manusia, Universiti Utara Malaysia, Arnida Abdullah; Pengarah Urusan Naturalife Solution Sdn. Bhd., Ili Zawani Ismail (Keusahawanan); Penembak Negara, Muslifah Zulkifli (Sukan) dan Penyelidik dan Pensyarah Kanan Jabatan Perkhidmatan & Pengurusan Makanan, Fakulti Sains Makanan dan Teknologi, Universiti Putra Malaysia, Dr. Wan Melissa Wan Hassan (Pendidikan).

Dalam pada itu, pihak penganjur turut memberikan pengiktirafan kepada tokoh wanita negara yang telah memainkan peranan besar dalam pembangunan negara dan masyarakat.

Tokoh Wanita Ikon 2011/2012 dianugerahkan kepada Tan Sri Siti Norma Yaakob yang merupakan bekas Hakim Besar Malaya di atas sumbangan beliau dalam bidang kehakiman di peringkat nasional dan antarabangsa.

Anugerah Wanita Ikon pertama kali diperkenalkan pada tahun 2007 menyaksikan ahli perniagaan Syarikat Megah Padu merangkap usahawan produk kecantikan Kayla Beverly Hills, Datuk Normaziah Sheikh Mohamad dinobatkan sebagai penerima Anugerah Wanita Ikon 2007.

Bagi tahun berikutnya, Anugerah Wanita Ikon 2008 dirangkul oleh pemilik D'Navechee Beauty (M) Sdn. Bhd., Datuk Azlina Che Abdullah.

Selepas dua tahun diadakan, Anugerah Wanita Ikon turut menobatkan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar sebagai Tokoh Anugerah Wanita Ikon 2007, manakala Tan Sri Rafidah Aziz sebagai penerima Anugerah Tokoh Wanita 2008.

Pengiktirafan dibuat berdasarkan jasa dan sumbangan mereka terhadap kemajuan ekonomi negara dan pembangunan wanita.

Semangat juang pesakit kanser

Posted:

Semangat juang pesakit kanser

Semangat juang pesakit kanser

Oleh NURUL IZZA ROSLY
izza.rosly@kosmo.com.my


PARA peserta menyalakan lilin dalam beg kertas Luminaria yang disusun panjang di sepanjang trek bagi menghargai perjuangan pesakit kanser.


TEPAT pukul 6 petang pada 13 Oktober lalu, suasana Stadium Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi gamat dengan sorak dan tepukan segerombolan manusia.

Kegamatan tersebut bukan kerana berlakunya demonstrasi jalanan atau piket yang mengundang konfrontasi tetapi hanya ledakan semangat penyokong kuat pesakit-pesakit kanser yang menyertai program larian Relay For Life - KL 2012 (RFL KL) anjuran Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM).

RFL merupakan acara komuniti yang berlangsung semalaman. Ia menuntut para peserta membuat larian atau berjalan selama 16 jam secara bergilir-gilir di atas trek tanpa henti bermula pukul 6 petang 13 Oktober dan berakhir pukul 10 pagi keesokan harinya.

Tahun ini merupakan tahun keenam NCSM mengadakan acara RFL KL sejak ia diperkenalkan pada tahun 2007. Jun lalu, dua acara RFL telahpun berlangsung di Melaka dan Pulau Pinang.

Diilhamkan oleh Persatuan Kanser Kebangsaan Amerika, tahun ini merupakan ulang tahun RFL yang ke-28 dan ia disambut di 21 buah negara.

"Relay For Life menghubungkan masyarakat. Melalui perhimpunan ini, kami berharap dapat mengubah persepsi masyarakat bahawa kanser adalah sesuatu yang tabu.

"Kami ingin menampilkan bahawa di sebalik penyakit kanser, wujudnya semangat keazaman, kekuatan dan ketabahan," kata Pengerusi Relay For Life Malaysia, Datuk Zuraidah Atan merangkap Penasihat Kehormat NCSM.

Tambahnya, RFL dianjurkan bagi meraikan setiap bekas pesakit kanser dan ketabahan mereka menjadi inspirasi kepada semua.

"Di sini juga kami memperingati mereka yang telah pergi disebabkan kanser dan saya berharap semua yang hadir akan berikrar untuk melawan penyakit ini.


ACARA Relay For Life ini berjaya menarik penyertaan orang ramai tidak mengira peringkat usia.


"Saya sangat gembira melihat sukarelawan-sukarelawan muda pada tahun ini. Kami berharap mereka akan menjadi penyokong dan penyebar maklumat berkaitan kanser terutamanya melalui saluran media sosial," ujarnya.

Tarik minat

Pada tahun ini RFL KL berjaya menarik minat sekurang-kurangnya 3,500 peserta termasuk bekas pesakit-pesakit kanser dan sukarelawan dari segenap lapisan masyarakat.

Sebanyak RM200,000 telah dapat dikumpulkan daripada penajaan, sumbangan dan pendaftaran RFL KL 2012. Dana tersebut akan disalurkan kepada NCSM Helpdesk.

NCSM Helpdesk merupakan sebuah sistem sokongan untuk para pesakit kanser dan penjaga mereka yang dikendalikan oleh bekas-bekas pesakit kanser.

Pesakit dan pelawat NCSM akan mendapat tunjuk ajar mengenai perkara yang bakal mereka lalui apabila didiagnosis menghidap kanser dan soalan-soalan yang patut diajukan kepada doktor selain diberikan bahan bacaan berkaitan kanser.

Selain daripada itu, dana terkumpul juga akan disalurkan untuk rawatan radioterapi di Pusat Rawatan Kanser NCSM dan penginapan kanak-kanak menghidap kanser di Rumah Kanak-Kanak Home of Hope.

Sebagaimana biasa, acara RFL dimulakan dengan larian Survivor Lap yang menyaksikan bekas-bekas pesakit kanser berjalan pada pusingan pertama.

Perjalanan mereka diiringi sorakan orang ramai bagi menaikkan semangat mereka seumpama menghantar bala tentera pergi berperang. Dalam konteks diri mereka, peperangan itu ialah untuk menewaskan musuh utama iaitu kanser.

Ada antara mereka menyempurnakan pusingan di balapan stadium dengan menaiki kerusi roda. Sorakan yang mengiringi perjalanan mereka semakin gamat apabila bekas-bekas pesakit kanser itu melengkapkan pusingan pertama.

Aneka ragam

Sejurus kemudian, para peserta lain mula berjalan mengelilingi trek bergilir-gilir sepanjang tempoh 16 jam yang seterusnya untuk menzahirkan sokongan mereka.

Pelbagai aksi dan ragam dapat dilihat. Kelihatan ibu bapa berjalan sambil mendukung anak kecil, peserta memakai uniform sekolah melompat girang malah ada yang memakai baju mengikut tema Arab.


KANAK-KANAK ini sempat berlatih terlebih dahulu sebelum membuat persembahan di atas pentas.


Sementara yang lain sibuk meneruskan perjuangan berjalan mengelilingi trek tanpa henti, pasukan khas sukarelawan sibuk bertugas mengutip sampah bagi memastikan persekitaran tidak dicemari sampah.

Walaupun masing-masing sibuk berjalan bagi mencapai objektif acara tersebut diadakan, masing-masing masih memberikan tumpuan pada pentas utama yang menyediakan pelbagai persembahan yang dilakukan oleh sukarelawan sendiri.

Antara persembahan yang menarik perhatian ramai ialah tarian penuh tenaga daripada Candy Girls yang terdiri daripada ibu-ibu yang hebat.

Selain daripada persembahan, para peserta boleh mengunjungi gerai-gerai yang menyediakan pelbagai aktiviti iaitu urut kaki, bergambar dengan selebriti dengan bayaran RM5, penjualan cenderamata, seni rias kuku dan seni pasir berwarna.

Acara kemuncak yang menyentuh hati ialah acara Luminaria. Sebaik sahaja matahari terbenam, seluruh stadium digelapkan untuk memulakan acara dedikasi Luminaria.

Beg kertas Luminaria yang lengkap dihias dinyalakan dan disusun di sepanjang trek stadium untuk menghargai perjuangan mereka yang sedang menghidapi kanser selain memperingati mereka yang telah pergi.

Beg tersebut akan terus dinyalakan sepanjang malam sebagai simbol harapan kepada para pejuang kanser. Salah satu beg Luminaria tertulis 'I'll see you on the other side' menggoyah emosi sesiapa yang membacanya.

Bagi peserta yang merancang bermalam di stadium, banyak khemah disediakan untuk disewa.

RFL merupakan acara amal unggul NCSM dan ia diharapkan dapat dianjurkan di seluruh negara pada tahun-tahun akan datang.

RFL KL 2012 disokong oleh Astro & Mix FM, Timberland, UKM, Brother International, Oriental Metal Industries, Murphy Oil, Northport, Spritzer, Giant, Sabah Tea dan para penaja lain di samping sokongan daripada para bekas pesakit kanser, sukarelawan, selebriti dan rakan-rakan media.

Mudarat daripada minuman tenaga

Posted:

Mudarat daripada minuman tenaga

Mudarat daripada minuman tenaga


KAITAN kesan kafein terhadap kandungan ibu hamil masih banyak diperdebatkan. - Gambar hiasan


KEBIMBANGAN terhadap kesan berbahaya daripada minuman tenaga, terutamanya apabila ia digabungkan dengan alkohol, telah berkembang dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Sebuah berita dalam akhbar New York Times pada pertengahan November lalu menambahkan kebimbangan tersebut apabila Pentadbiran Makanan dan Perubatan (FDA) mendedahkan bahawa mereka telah menerima laporan 13 kematian yang dikaitkan dengan minuman tenaga, 5-Hour Energy.

Minuman tersebut mengandungi kira-kira 215 miligram (mg) kafein, bersamaan kira-kira dua cawan kopi.

Berikut merupakan lima isu kesihatan membimbangkan yang dikaitkan dengan minuman rangsangan:

Jantung

Menurut akhbar New York Times, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat yang memasarkan minuman tenaga 5-Hour Energy telah memfailkan 30 laporan kecederaan serius kepada FDA berkaitan dengan produk termasuk serangan jantung.

Pada tahun 2007, seorang lelaki Australia berumur 28 tahun mengalami masalah jantung yang terhenti melebihi tujuh jam selepas mengambil lapan tin minuman tenaga. Setiap tin mengandungi 80mg kafein. Pesakit tersebut juga tidak mempunyai sejarah sakit dada.

Profesor Madya Perubatan, Dr. John Higgins dari University of Texas di Houston, Amerika Syarikat berkata, kafein dan lain-lain sebatian dalam minuman tenaga boleh meningkatkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah.

Kata Higgins, kafein boleh menyebabkan sel-sel jantung mengeluarkan kalsium yang boleh menjejaskan denyutan jantung hingga membawa kepada aritmia (penyimpangan ritma jantung).

Minuman tersebut juga boleh mengganggu keseimbangan normal garam dalam badan yang turut dikaitkan dengan aritmia.

Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang cukup untuk menekankan bahawa minuman tenaga menyebabkan masalah jantung.

Lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan untuk menentukan amaun pengambilan minuman tenaga yang boleh menyebabkan seseorang itu mengalami kesan-kesan negatif.


MINUMAN tenaga banyak diambil oleh generasi muda yang aktif. - Gambar hiasan


Keguguran

FDA juga menerima satu laporan yang mengaitkan pengambilan minuman tenaga 5-Hour Energy dengan keguguran.

Begitupun, terdapat dua hasil kajian berbeza mengenani kesan kafein terhadap keguguran. Kajian pada tahun 2006 mendapati lebih daripada 1,000 wanita hamil mengambil lebih daripada 200mg kafein sehari (kopi, teh, soda atau coklat panas) berhadapan dua kali ganda risiko keguguran berbanding wanita hamil yang tidak mengambil minuman berkafein.

Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan pada tahun 2008 mendapati tiada kaitan antara pengambilan kafein (tanpa mengira jumlah) dan risiko keguguran pada usia dua minggu kehamilan.

Oleh kerana dapatan kajian belum muktamad, American College of Obstetricians and Gynecologists menasihatkan bahawa wanita hamil mengehadkan pengambilan kafein kepada 200mg sehari.

Kesan alkohol

Kajian menyatakan bahawa menggabungkan alkohol dan minuman tenaga boleh membahayakan.

Walaupun kafein merupakan perangsang, ia tidak dapat mengatasi kesan sedatif alkohol.

Berdasarkan Journal of the American Medical Association (JAMA) yang diterbitkan tahun lalu, terdapat kebimbangan bahawa campuran alkohol dan minuman tenaga boleh menyebabkan seseorang itu berjaga untuk tempoh masa yang panjang, seterusnya membolehkan mereka mengambil alkohol lebih daripada biasa.

Satu kajian pada 2011 mendapati kira-kira 1,100 pelajar kolej yang mengambil minuman tenaga secara kerap, 2.5 kali ganda cenderung memenuhi kriteria diagnostik pergantungan alkohol daripada mereka yang tidak mengambil minuman tenaga.

Ia mungkin disebabkan oleh amalan mencampurkan alkohol dan minuman tenaga atau pengambilan kafein bagi memulihkan mabuk. Kemungkinan juga ia pengaruh kafein pada otak yang menyebabkan ketagihan.

Penyalahgunaan dadah

Satu lagi kajian yang melibatkan 1,060 pelajar mendapati pengambilan minuman tenaga pada tahun kedua pembelajaran di kolej telah dikaitkan dengan peningkatan risiko preskripsi penyalahgunaan dadah (penggunaan perangsang atau ubat penahan sakit tanpa preskripsi) pada tahun ketiga kolej.

Dalam isu 2010 yang ditulis oleh penyelidik dalam Journal of Addiction Medicine menjelaskan mengenai kaitan penyalahgunaan dadah dengan minuman tenaga.

Minuman tenaga umpama ubat-ubatan preskripsi dan ia mungkin dianggap oleh sesetengah pelajar sebagai normatif yang lebih selamat atau boleh diterima secara sosial berbanding dadah haram jalanan.

Gangguan kognitif

Walaupun sesetengah pelajar bergantung pada minuman tenaga untuk berjaga sepanjang malam untuk mengulang kaji bagi persediaan menghadapi peperiksaan, terdapat beberapa bukti bahawa tahap kafein yang berlebihan dalam minuman boleh menjejaskan upaya kognitif.

Satu kajian kecil pada tahun 2010 mendapati pengambilan jumlah kafein yang sederhana iaitu kira-kira 40mg dapat memberikan prestasi lebih baik pada ujian tindak balas. Bagaimanapun, pengambilan minuman berkafein berlebihan iaitu menyamai tahap yang didapati dalam setin air tenaga memburukkan prestasi ujian tindak balas.

Sumber: http://www.myhealthnewsdaily.com.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved