Khamis, 13 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Parut emosi kekal selepas 75 tahun

Posted:

Parut emosi kekal selepas 75 tahun

Parut emosi kekal selepas 75 tahun

MENYAKSIKAN dengan mata sendiri tujuh ahli keluarga disembelih hidup-hidup oleh tentera Jepun menjadi igauan ngeri buat Xia Shuqin seumur hidupnya.

Walaupun dia masih kecil ketika itu, Shuqin masih mampu mengingati peristiwa berdarah yang merentap emosi kanak-kanaknya.

Apa yang dihadapi Shuqin itu antara cebisan kisah malang rakyat China dalam peristiwa yang dipanggil Pembunuhan Nanjing. Dalam tragedi yang berlaku pada tahun 1937 itu, kira-kira 300,000 rakyat China didakwa terbunuh sepanjang dua bulan tentera Jepun berkuasa.

Mereka dengan rakus tanpa belas kasihan bertindak menyembelih, merogol dan memusnahkan kediaman penduduk.

Skala pembunuhan beramai-ramai membuktikan kekejaman berlaku pada Perang Dunia tetapi dinafikan oleh sesetengah revisionis Jepun. Dengan setiap penafian, Shuqin berkata, dia terpaksa mengingati keganasan yang berlaku terhadapnya.

Dirogol bergilir-gilir

Tarikh 13 Disember 1937 tidak pernah luput daripada kotak memorinya. Ketukan keras di pintu kedengaran menakutkan. Dalam tempoh kurang seminit, tujuh ahli keluarganya terbunuh.

Ayah Shuqin ditembak sebaik dia membuka pintu. Sejurus kemudian, ibu yang memeluk erat adik perempuannya yang berusia setahun diheret dari bawah meja. Kedua-duanya turut dibunuh selepas mereka merogol ibunya secara bergilir-gilir.

"Mereka (tentera Jepun) mencampak adik saya ke lantai dan meletakkan ibu di atas meja. Pakaiannya dikoyak dengan rakus dan mereka memperkosa ibu berkali-kali," ujar Shuqin sambil menahan sebak di dada.

Dua kanak-kanak dari rumah jiran juga telah dibunuh ketika Shuqin bersembunyi di bawah cadar di dalam bilik belakang bersama tiga kakaknya yang lain. Datuk dan neneknya duduk di atas katil.


MUZIUM Memorial Nanjing sentiasa dikunjungi pelawat yang mahu mengenang kembali peristiwa berdarah yang berlaku 75 tahun lalu.


Suasana yang hening seketika tidak kekal lama. Apabila tentera memasuki bilik tersebut, mereka terus menembak datuk dan nenek tepat di kepala sebelum merogol dan membunuh kakaknya yang berusia 13 dan 15 tahun.

"Saya hanya berusia lapan tahun ketika itu, tetapi saya tahu apa yang telah berlaku kepada semua ahli keluarga. Mereka telah dirogol dan mati dalam keadaan menahan kesakitan serta penderitaan yang dahsyat.

"Saya menangis setiap hari hingga tidak mampu melihat. Setiap kali memikirkan perkara itu, ia akan membuatkan saya sedih," ujarnya.

Dalam kejadian itu, Shuqin turut mengalami kecederaan akibat ditikam sebanyak tiga kali di bahagian belakang dan bahu. Apabila sedar, dia bangun untuk mencari mereka yang terselamat. Ternyata, hanya adiknya yang berusia empat tahun terselamat dalam tragedi berdarah itu.

Mereka terpaksa bersembunyi di sebalik mayat yang mereput selama 10 hari sebelum ditemui oleh sepasang suami isteri dan dibawa ke Zon Keselamatan Antarabangsa.

Kawasan itu merupakan kem pelarian sementara yang ditubuhkan oleh warga asing yang menetap di Nanjing bagi menghalang pembunuhan terus berlanjutan.

Kekejaman Jepun

Tragedi pembunuhan beramai-ramai itu ternyata memberi kesan besar terhadap hubungan antara China dan Jepun pada masa kini. Namun, kedua-dua pihak berbeza pandangan tentang skala pembunuhan tersebut.

China mendakwa 300,000 rakyatnya terbunuh. Bagaimanapun, satu kajian bersama dua tahun lalu, Jepun menyatakan sekitar 20,000 hingga 200,000 sahaja rakyat China yang terkorban.

Beberapa penganalisis sampingan dan ahli politik ultra konservatif mempertikaikan kekejaman Jepun yang berlaku di bandar Nanjing. Dahulu, Nanjing dikenali sebagai Nanking.

"Saya sudah berusia lebih 80 tahun dan masih menerima penghinaan sebegini," ungkap Shuqin yang telah menghabiskan masa selama 12 tahun berjuang menuntut hak yang dinafikan oleh Jepun melalui mahkamah.


RAKYAT China melakukan protes dan demonstrasi sentimen anti-Jepun sejak awal tahun ini.


"Mereka mengatakan pembunuhan itu adalah palsu dan tidak wujud langsung. Ini tidak mungkin kerana parut tikaman di bahagian belakang saya masih ada," tegas Shuqin sambil menunjuk kesan parut di bahu dan belakangnya dengan linangan air mata.

Hari ini, China dan Jepun merupakan dua kuasa besar di Asia. Ekonomi negara tersebut ialah yang kedua dan ketiga terbesar di dunia.

Ironinya, kedua-dua negara berkenaan telah membangunkan satu hubungan perdagangan yang erat, tetapi sejarah lampau tetap memberi kesan negatif dalam perhubungan tersebut.

Perkara ini diakui oleh Pensyarah Jabatan Pengajian Malaysia, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Utara Malaysia, Prof. Datuk Dr. Zainal Kling.

Dendam lama

Menurut Zainal, peristiwa Pembunuhan Nanjing 1937 memberi kesan yang amat buruk pada jiwa rakyat China. Ia menyebabkan rakyat berdendam dengan Jepun sejak sekian lama.

"Walaupun pada awalnya China menerima sahaja modal pelaburan yang diberi oleh Jepun termasuk teknologi mereka, namun situasi kini sudah jauh berubah. Hakikatnya mereka mengambil peluang tersebut semata-mata untuk meningkatkan dasar ekonomi China.

"Kini, China sudah pun menjadi kuasa besar di Asia sekali gus mengatasi Jepun dan tidak lagi bergantung pada mereka. Malah, negara komunis tersebut turut mahu meluaskan dominasi mereka ke negara yang terletak di Laut China Selatan seperti Vietnam, Filipina, Brunei termasuk Malaysia.

"Hasrat mereka itu dapat dilihat melalui penubuhan Pusat Pentadbiran Laut China Selatan yang mampu memberi ancaman terhadap pentadbiran negara di sekitarnya," jelas Zainal ketika dihubungi Kosmo!.

Tambah beliau, ketika Parti Komunis Malaya (PKM) melalui Tentera Rakyat Anti-Jepun Malaya (MPAJA) menentang pendudukan Jepun di Tanah Melayu sebenarnya itu satu tindakan untuk membalas kekejaman yang dilakukan tentera Jepun dalam peristiwa Pembunuhan Nanjing.

Tragedi yang berlaku sejak 75 tahun itu menyebabkan China berasa amat terhina kerana perbuatan imperialis Jepun. Ia semakin memuncak apabila awal tahun ini gelombang anti-Jepun tercetus di seluruh negara kerana perebutan kepulauan di Laut China Selatan yang dinyalakan oleh nasionalis Tokyo.

Firma-firma Jepun ditutup atau nilai pengeluaran dikurangkan dan pengguna China menjauhi barangan jenama Jepun, malah Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, Leon Panetta memberi amaran risiko pengangguran.

Beberapa pengkaji sejarah dari luar percaya, peristiwa Pembunuhan Nanjing merupakan percubaan yang disengajakan untuk memaksa China menyerah kalah. Ada juga berpendapat tempoh pertempuran yang lama menyebabkan kegagalan pihak tentera meraih kemenangan.

"Di seluruh wilayah China, penduduk masih merasai kepahitan tragedi Nanjing. Sudah lebih tujuh dekad peristiwa pembunuhan beramai-ramai itu berlaku, namun orang Jepun enggan mengakui perbuatan mereka," kata Timbalan Pengarah Institut Kajian Sejarah, Akademi Sains Sosial Wilayah Jiangsu, Wang Weixing.

Padam sejarah

Lantaran itu, China menuduh Jepun memadam sejarah perang di dalam buku teks sekolah dan sering naik berang setiap kali ahli politik Jepun melawat tempat suci, Yasukuni di Tokyo.

Lokasi itu menempatkan jasad pejuang negara ditanam termasuk 14 mayat bertaraf pejuang kelas A. Antaranya termasuklah Panglima Besar tentera Jepun di Nanjing, Iwane Matsui yang dihukum bunuh selepas perang tamat.

Bagaimanapun penentang China berkata, Beijing telah menerapkan unsur-unsur kebencian terhadap Jepun seperti yang terdapat dalam undang-undang komunis iaitu satu undang-undang yang sah untuk dipraktikkan.

Sementara itu, Tokyo mengakui mereka sentiasa merasai penyesalan yang mendalam dan permohonan maaf sentiasa terukir di minda lantaran peperangan tersebut.

"Kami mengakui bahawa bagi satu tempoh tertentu dalam sejarah, Jepun melalui undang-undang pencerobohan dan kolonial telah menyebabkan kerosakan besar dan penderitaan kepada rakyat banyak negara," menurut kenyataan yang dipetik daripada Kementerian Luar Jepun.

Padah cemburu buta

Posted:

Padah cemburu buta

Padah cemburu buta


CEMBURU yang keterlaluan adakalanya berakhir dengan pembunuhan kejam. – Gambar hiasan


RASA cemburu tidak hanya melambangkan teguhnya sebuah percintaan, tetapi adakalanya ia berakhir dengan kekejaman. Kita seringkali membaca pelbagai kisah pilu akibat perasaan cemburu. Ada yang menjadi simbah asid, malah lebih menakutkan sehingga mereka sanggup berbunuhan kerana perasaan cemburu.

Ia sepatutnya membuka mata kita sejauh mana perasaan cemburu bermanfaat dalam konteks hubungan manusia.

Secara psikologi, perasaan cemburu merupakan proses persepsi individu apabila seseorang itu menilai kehadiran orang lain yang dianggap pesaing atau ancaman kepada pasangan. Pesaing biasanya orang yang berlainan jantina.

Sesuai dengan naluri wanita yang lebih mementingkan hubungan yang bersifat emosi, wanita juga dikatakan mempunyai perasaan cemburu yang lebih kuat berbanding lelaki.

Memandangkan perasaan cemburu merupakan proses persepsi, perasaan itu adakalanya bergantung kepada perlakuan hubungan yang wujud antara seseorang pasangan dengan orang lain.

Bersifat privasi

Kajian-kajian secara konsisten menunjukkan bahawa apabila ada pasangan yang keluar makan bersama orang lain, ia akan lebih membangkitkan perasaan cemburu pasangan mereka berbanding interaksi yang berlaku secara lazim.

Apatah lagi kalau hubungan pasangan dengan orang lain itu lebih bersifat privasi misalnya menonton wayang atau keluar melancong bersama.

Tingkah laku itu dilihat sebagai satu bentuk hubungan intim yang memungkinkan pasangan kekasih mereka dirampas oleh si pesaing.

Ia mungkin tidak ada masalah kalau pasangan mereka terlibat dengan tingkah laku yang tidak melambangkan kepada hubungan kasih sayang seperti bekerja, bermesyuarat atau terlibat dengan aktiviti sosial lain.

Orang lain dalam konteks ini tidak semestinya mereka yang wujud secara fizikal. Adakalanya orang lain yang dikatakan sebagai penggugat cinta itu hanyalah mereka yang diwujudkan dalam bentuk imaginasi sahaja.


WANITA mahupun lelaki tidak terlepas daripada perasaan cemburu apabila mendapati kedudukan mereka di samping kekasih tergugat. – Gambar hiasan


Lantaran itulah, ada hubungan percintaan yang berakhir apabila pasangan yang dikaitkan dengan teman Facebook. Walaupun hakikatnya, teman secara talian itu mungkin tidak wujud.

Natijah yang muncul daripada perasaan cemburu bergantung kepada emosi lain yang dibawa bersama perasaan cemburu individu itu.

Bagi mereka yang sedih atau murung kerana menjangkakan pasangan mereka menjalinkan hubungan dengan orang lain, mereka mungkin mengalah dengan kewujudan orang baharu lalu mengambil jalan mencederakan diri sendiri.

Bagi mereka yang mempunyai sifat langsang atau pemarah, mereka pula mungkin mengambil tindakan mencederakan pasangan atau pesaing tersebut.

Mangsa kepada perasaan cemburu tidak semestinya pasangan lelaki atau wanita. Ia bergantung kepada siapa yang lebih dominan memiliki perasaan tersebut.

Disimbah asid

Tatkala kita mendengar ada pasangan wanita yang didera atau menjadi mangsa keganasan, sesekali kita mendengar pasangan lelaki yang disimbah asid atau dicederakan oleh pasangan wanita mereka.

Orang selalu bertanya, mengapa harus ada perasaan cemburu dalam kalangan mereka yang bercinta, sedangkan mereka belum mempunyai ikatan yang sah?

Sebenarnya ia berbalik kepada konsep ancaman atau pesaing tadi. Mereka yang sudah memiliki ikatan yang sah, dikatakan sudah memeterai satu bentuk komitmen.

Sebaliknya, bagi yang belum berkahwin, kerana belum ada sebarang komitmen yang jelas peluang untuk pesaing merampas kekasih mereka lebih besar. Sebab itulah perasaan cemburu akan lebih kuat.

Cemburu mungkin sesuatu yang bersifat positif dalam konteks mengekalkan hubungan. Bagaimanapun, sekiranya perasaan itu tidak dikawal dengan baik dia akan menyebabkan perasaan cemburu tadi tidak lagi berguna.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


27 pegawai bomba Terengganu terima anugerah

Posted:

27 pegawai bomba Terengganu terima anugerah

27 pegawai bomba Terengganu terima anugerah


BARISAN kakitangan dan pegawai JBPM yang menerima anugerah Pemakaian Tanda Pangkat sempena perhimpunan bulanan JBPM Terengganu di Kuala Terengganu baru-baru ini.


BAKTI. Seramai 27 pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu menerima anugerah Pemakaian Tanda Pangkat sempena perhimpunan bulanan JBPM di Ibu Pejabat Bomba di Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.

Anugerah tersebut disampaikan Pengarah JBPM negeri, Md. Salleh Sarbini sebagai satu pengiktirafan jabatan di atas segala komitmen yang mereka sumbangkan kepada jabatan.

Menurut Md. Salleh, dengan adanya penganugerahan tersebut, semua pegawai akan dapat memperkukuhkan iltizam masing-masing untuk terus meningkatkan kualiti perkhidmatan, cemerlang dan berdaya maju.

Sempena dengan majlis tersebut, JBPM Terengganu turut menyampaikan sijil perkhidmatan 30 tahun kepada 10 anggota dan sijil penghargaan kepada tiga pesara.

Komitmen anggota Balai Polis Sungai Senam dihargai

Posted:

Komitmen anggota Balai Polis Sungai Senam dihargai

Komitmen anggota Balai Polis Sungai Senam dihargai


CHANG KEONG (kiri) menyampaikan sijil penghargaan kepada Ghazali (dua dari kanan), Azizie (kanan) dan Ahmad Firdan (tiga dari kanan) di Ipoh baru-baru ini.


HARGAI. Kesungguhan tiga anggota polis dari Balai Polis Sungai Senam, Ipoh, Perak memberkas seorang pencuri pada 10 Disember lalu dihargai.

Koperal Ghazali Abdul Rashid, 52, Lans Koperal Azizie Jalaluddin, 26, dan Konstabel Ahmad Firdan Mohd. Aziri, 21, menerima surat penghargaan atas komitmen mereka daripada Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Superitendan Sum Chang Keong.

Menurut Chang Keong, tindakan pantas ketiga-tiga anggota berkenaan wajar dipuji dan berharap penghargaan itu dapat merangsang motivasi anggota serta pegawai polis lain.

"Berlaku adegan mengejar dan pergelutan namun kecekapan anggota kita berjaya memberkas remaja yang mempunyai lapan rekod curi itu," katanya.

Pengantin Sarawak amal tradisi perkahwinan Bugis

Posted:

Pengantin Sarawak amal tradisi perkahwinan Bugis

Pengantin Sarawak amal tradisi perkahwinan Bugis


AMINAH (tengah) diselubungi dengan kain manakala Abdul Rauf (tengah, baju putih) mencari isterinya sebagai salah satu adat perkahwinan Bugis di Kota Samarahan baru-baru ini.


TRADISI. Tiada apa yang lebih membahagiakan pasangan raja sehari, Abdul Rauf Hassan dan Aminah Mail apabila sah bergelar suami isteri.

Lebih manis majlis persandingan mereka di Kampung Iboi Ulu, Kota Samarahan, Sarawak diadakan mengikut adat perkahwinan masyarakat Bugis baru-baru ini.

Abdul Rauf, 39, dan isteri, Aminah, 45, sepakat memilih majlis persandingan mengikut adat Bugis bagi memartabatkan semula tradisi unik itu.

Abdul Rauf yang berdarah Bugis berkata, perkahwinan mengikut adat tradisional tidak lagi diamalkan oleh generasi muda sekarang menyebabkan warisan itu luput ditelan zaman.

"Sehari selepas bernikah, kami bersanding di kediaman pihak perempuan di Kampung Nanas, Simunjan mengikut adat istiadat masyarakat Melayu pula," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Datuk K cedera jatuh motosikal

Posted:

Datuk K cedera jatuh motosikal

Datuk K cedera jatuh motosikal

Oleh HARYATI KARIM, JUNHAIRI ALYASA dan ZULKIFLI MANZOR
berita@kosmo.com.my

DATUK K dan Siti Nurhaliza menunggang motosikal berkuasa tinggi dengan gaya tersendiri semasa menyertai Kembara 1Malaysia tahun lepas.


KUALA LUMPUR – Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa atau Datuk K, suami kepada penyanyi terkenal, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin mengalami kemalangan jalan raya ketika menunggang motosikal berkuasa tinggi, Harley Davidson di Queenstown, New Zealand, semalam.

Kemalangan yang berlaku pada sekitar pukul 12 tengah hari waktu Malaysia (pukul 4 petang waktu tempatan) itu mengakibatkan Datuk K patah bahu selain cedera di tangan dan kaki.

Suami Siti Nurhaliza yang berusia 53 tahun itu kini dirawat di Hospital Southland, Queenstown setelah dia diterbangkan ke hospital itu dengan sebuah helikopter. Keadaannya dilaporkan stabil.

Hospital tersebut terletak di Invercargill, kira-kira 190 kilometer atau dua jam perjalanan dari Queenstown.

Menurut kakak Datuk K, Datin Zaiton, adiknya itu ke New Zealand atas urusan perniagaan dan dalam masa yang sama mengambil kesempatan untuk bercuti bersama rakan-rakannya.

"Datuk K pergi ke sana kerana kerja dan dalam masa yang sama mengambil kesempatan bercuti dengan membawa motosikal berkuasa tinggi di sana.

"Saya diberitahu, kemalangan itu berlaku disebabkan dia gagal mengawal motosikal lalu terjatuh dan tercedera.

"Buat masa ini, dia masih dirawat di hospital dan keadaannya dilaporkan stabil," kata Zaiton ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Lima pekerja palsu TM diberkas

Posted:

Lima pekerja palsu TM diberkas

Lima pekerja palsu TM diberkas

Oleh NOR SHAFAWATI YUP
shafawati.yup@yahoo.com


ABD. RAZAK (dua dari kiri) dan Norliza (kanan) menunjukkan barang rampasan daripada lima lelaki yang diberkas di Balai Polis Serdang semalam.


SERDANG – Hajat lima penjenayah yang menyamar melakukan kerja-kerja penyelenggaraan kabel milik Telekom Malaysia Berhad (TM) di Taman Muhibbah di sini kelmarin tidak menjadi apabila kesemua mereka dicekup kerana cuba mencuri kabel berharga RM70,000.

Seorang daripada penjenayah itu merupakan bekas pekerja kontraktor yang dilantik oleh TM dan mempunyai kepakaran dalam bidang penyelenggaraan kabel telekomunikasi.

Tangkapan pada pukul 3.45 pagi itu dilakukan hasil maklumat orang awam yang mencurigai kerja-kerja kumpulan lelaki tersebut.

Ketua Polis Daerah Serdang, Asisten Komisioner Abd. Razak Elias berkata, ketika serbuan lima penjenayah itu sedang menarik kabel telekomunikasi bawah tanah menggunakan tali yang diikat pada sebuah lori tiga tan.

"Sebaik polis tiba, kelima-lima lelaki terbabit melarikan diri dengan ada di antara mereka menyembunyikan diri di bawah lori manakala yang lain melarikan diri dengan menaiki dua buah kereta," kata beliau pada sidang akhbar di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Malaysia tidak akan guna tentera

Posted:

Malaysia tidak akan guna tentera

Malaysia tidak akan guna tentera

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR
luqman.ridhwan@kosmo.com.my


AHMAD ZAHID (kiri) bersalaman dengan Sukumpol Suwanatat selepas majlis Perjumpaan Jawatankuasa Am Sempadan ke-51 antara Malaysia dan Thailand di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Malaysia tidak sesekali akan menggunakan pendekatan ketenteraan bagi menyelesaikan krisis di selatan Thailand walaupun mendapat permintaan daripada negara berkenaan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menegaskan, Malaysia menggunakan pendekatan untuk memperkuatkan aktiviti sosioekonomi di kawasan yang bergolak itu.

Menurut beliau, modul perjanjian damai yang diusahakan negara dalam konflik di Filipina baru-baru ini walaupun boleh digunakan tetapi tidak semua daripadanya sesuai diaplikasikan di selatan Thailand.

"Apa yang telah kita lakukan di Mindanao, Filipina boleh diaplikasikan tetapi ada kemungkinan suasana yang berbeza itu tidak dapat disesuaikan dengan apa yang berlaku di selatan Thailand.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rakyat Malaysia kecewa

Posted:

Rakyat Malaysia kecewa

Rakyat Malaysia kecewa

NORSHAHRUL (kanan) melepaskan tandukan ke gawang Thailand tetapi tandukannya itu berjaya diselamatkan penjaga gol lawan.


BANGKOK – Segala-galanya sudah berakhir buat Harimau Malaya apabila tumpas 0-2 kepada Thailand dalam aksi separuh akhir kedua kempen Piala Suzuki AFF 2012 di Stadium Supachalasai, malam tadi.

Kekalahan tersebut sekali gus mengecewakan harapan seluruh rakyat Malaysia yang mengharapkan Harimau Malaya berjaya melangkah ke final.

Impian Harimau Malaya untuk mengulangi 'magis' muncul juara dua tahun lalu hanya tinggal sejarah apabila Gajah Perang terlalu unggul di gelanggang sendiri, sekali gus menyaksikan Thailand mara ke final dengan kelebihan agregat 3-1.

Untuk rekod, kedua-dua pasukan sebelum ini terikat seri 1-1 dalam aksi separuh akhir pertama di Stadium Nasional, Bukit Jalil Ahad lalu.

Suka atau tidak, skuad negara yang tempang apabila terpaksa beraksi dengan 10 pemain gara-gara Mohamad Fadhli Shas diperintahkan keluar padang pada babak pertama juga seolah-olah satu petanda betapa aksi malam tadi bukan milik Malaysia.

Thailand yang sekadar memerlukan keputusan seri tanpa jaringan untuk layak ke final sebaliknya bermula garang apabila kesilapan Aidil Zafuan Abdul Radzak untuk mengawal kemas bola nyaris dihukum Jakkapan Pornsai seawal minit ketiga, mujur penjaga gol negara, Farizal Marlias bijak mengawal keadaan.

Kepantasan jentera serangan Thailand yang diterajui Teerasil Dangda dan Anucha Kitpongsri juga memaksa benteng pertahanan negara menampilkan aksi keras sehingga Mahalli Jasuli dan Mohamad Fadhli dilayangkan kad kuning oleh pengadil dari Korea Selatan, Lee Minhu pada awal babak pertama.

Peluang terbaik tuan rumah sekali lagi hadir pada minit ke-18 dan 21 namun percubaan Teerasil dan kapten, Panupong Wangsa gagal menemui sasaran.

Harimau Malaya yang sekali-sekala menyerang begitupun kecewa apabila Lee Minhu tidak menganugerahkan sepakan penalti pada minit ke-29 biarpun S. Kunanlan dikasari Panupong dalam kotak penalti.

Kesempatan itu pantas dimanfaatkan Thailand menerusi satu serangan kilat seminit kemudian namun rembatan deras Teerasil hasil umpanan Datsakorn Thonglao sedikit tersasar biarpun Farizal telah tertewas.

Di sinilah episod hitam skuad negara bermula. Entah apa puncanya, Mohamad Fadhli tiba-tiba dilayangkan kad kuning kedua oleh Lee Minhu gara-gara dikatakan bertelagah dengan Datsukorn.

Sejak itu, Thailand dilihat hanya menunggu masa merobek gawang gol negara apabila menguasai sebahagian besar perlawanan, namun dikecewakan dengan kecekapan Farizal yang beberapa kali menyelamatkan keadaan.

Biarpun tertekan, skuad kendalian Datuk K. Rajagobal tetap tidak berputus asa mengatur gerakan namun sepakan percuma kapten, Safiq Rahim pada penghujung babak pertama terus ke dakapan penjaga gol Thailand, Kawin Thamsatchanan.

Gol yang ditunggu-tunggu lebih 20,000 penyokong tuan rumah akhirnya menjelma lima minit kemudian apabila Teerasil bijak memanfaatkan kesilapan Amar Rohidan sebelum tenang menolak masuk melepasi jangkauan Farizal.

Jaringan itu jelas membunuh semangat juang pemain negara dan hasilnya, Theerathon Bunmathan berjaya menggandakan kelebihan tuan rumah pada minit ke-63 hasil kelam-kabut di depan pintu gol Harimau Malaya.

Skuad negara yang terus memberi tentangan untuk sekurang-kurangnya merapatkan kedudukan begitupun kecewa apabila tandukan Norshahrul Idlan Talaha dan Mohd. Safee Sali pada minit ke-80 dan 82 gagal menepati sasaran.

Thailand yang juga juara Kumpulan A bakal berdepan juara Kumpulan B, Singapura di final nanti. Final pertama bakal berlangsung di Stadium Jalan Besar, Singapura pada 19 Disember depan sebelum final kedua di Stadium Rajamangala tiga hari kemudian.

Sokongan untuk Harimau Malaya

Posted:

Sokongan untuk Harimau Malaya

Sokongan untuk Harimau Malaya


AHMAD SHABERY (tiga dari kanan) menyertai ribuan penyokong menyaksikan perlawanan antara Harimau Malaya dengan Thailand di Restoran Sekinchan Ikan Bakar di Setiawangsa.


MENTERI Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menyertai ribuan penyokong Harimau Malaya menyaksikan siaran langsung perlawanan separuh akhir kedua Piala Suzuki AFF 2012 antara Malaysia dengan Thailand malam tadi.

Ahmad Shabery bersama ribuan lagi penyokong menyaksikan perlawanan tersebut di Restoran Sekinchan Ikan Bakar di Setiawangsa, Kuala Lumpur menerusi skrin gergasi yang disediakan restoran berkenaan.

Ia adalah sebagai tanda sokongan terhadap perjuangan skuad bola sepak negara pada kejohanan dwi tahunan itu.

Turut menjadi tumpuan ialah Restoran Hakim di Seksyen 7 Shah Alam, Selangor semalam yang menyaksikan kehadiran lebih 2,000 penyokong setia Harimau Malaya.

Pada perlawanan yang berlangsung di Stadium Supachalasai, Bangkok itu bagaimanapun berkesudahan dengan Malaysia tewas 0-2 kepada Thailand.

Mun Yee sumbang emas pertama terjun

Posted:

Mun Yee sumbang emas pertama terjun

Mun Yee sumbang emas pertama terjun

VIENTIANE, Laos - Leong Mun Yee menjadi penyumbang pingat emas pertama skuad terjun negara pada hari pertama acara itu dipertandingkan pada Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2012 semalam.

Tampil dengan status selaku penerjun Sukan Olimpik, Mun Yee nyata tiada tandingan apabila mengungguli saingan dalam acara 1 meter (m) papan anjal individu wanita di Pusat Akuatik Kompleks Sukan Nasional Laos.

Mun Yee yang bergandingan dengan ratu terjun negara, Pandelela Rinong dalam acara 10m platform pada Sukan Olimpik 2012 di London, Ogos lalu mengumpul mata tertinggi dengan catatan 290.50 mata.

"Saya memang berpuas hati dengan keputusan hari ini (semalam) memandangkan saya sudah hampir dua tahun tidak menjalani latihan dalam acara ini.

"Saya tidak rancang apa-apa pun untuk acara ini termasuk memikirkan mengenai saingan yang bakal saya hadapi. Sebaliknya hanya fokus dengan terjunan saya.

"Apa yang pasti saya gembira kerana dapat menyumbangkan pingat emas buat kontinjen Malaysia pada penampilan pertama saya di AUG kali ini," kata Mun Yee ketika ditemui pemberita semalam.

Lebih membanggakan, kemenangan itu menyaksikan Mun Yee mengatasi rakan senegara, Cheong Jun Hoong yang sememangnya dianggap pilihan kerana acara 1m papan anjal merupakan acara kegemarannya.

Bagaimanapun, Jun Hoong terpaksa akur apabila sekadar berpuas hati dengan pingat perak selepas mengumpul 286.60 mata manakala atlet Indonesia, Sari Ambarwati Suprihatin gangsa (247.40 mata).

"Tidak kisah siapa yang menang, saya dan Jun Hoong tetap gembira kerana berjaya menyumbang pingat kepada kontinjen negara pada AUG kali ini," kata Mun Yee.

Skuad terjun negara dijangka menuai dua lagi pingat emas hari ini apabila beraksi dalam acara 10m platform individu wanita dan 1m papan anjal individu lelaki.

Sandaran pingat emas sudah pasti sekali lagi diletakkan di bahu Mun Yee untuk acara 10m platform dan Bryan Nickson Lomas (1m papan anjal lelaki).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Realisasi impian menjadi anak raja

Posted:

Realisasi impian menjadi anak raja

Realisasi impian menjadi anak raja

Oleh SUHANA VERU

PESTA yang ceria dan berwarna-warni kini melingkari suasana dalaman Paradigm Mall.


SEBAHAGIAN besar kanak-kanak yang pernah menonton cerita kartun Disney mungkin menyimpan impian untuk menjadi watak putera atau puteri raja seperti jalan cerita tersebut.

Bagi merealisasikan hasrat tersebut, Paradigm Mall di Kelana Jaya, Petaling Jaya memberi peluang kepada kanak-kanak merasai pengalaman yang diimpikan itu.

Begitupun, golongan ibu bapa yang mahu memberi hadiah istimewa berkenaan kepada anak-anak mereka perlu berbelanja sebanyak RM200 di pusat beli-belah itu.

Bagi kanak-kanak perempuan, mereka berpeluang menggayakan gaun yang menyerupai watak seorang puteri Disney sambil memakai mahkota bertakhta permata, berkasut tumit tinggi dan sarung tangan manakala kanak-kanak lelaki pula berpeluang memakai persalinan seorang putera.


PENTAS di ruang Atrium bakal menyajikan pelbagai bentuk acara dan hiburan buat pengunjung.


Selain hadir dengan pakaian bak puteri dan putera raja, kanak-kanak tersebut turut dilayan dengan aktiviti yang menyeronokkan seperti jamuan minum petang.

Sambil menikmati minum petang, kanak-kanak yang mengambil bahagian dalam acara tersebut akan dilayan umpama penghuni istana dan dihiburkan dengan lagu-lagu Disney.

Tidak setakat itu, kanak-kanak yang terlibat boleh membawa pulang gambar mereka yang diabadikan menerusi sebuah buku sebagai cenderamata.

Mengulas lanjut mengenai program itu, Pengarah Urusan WCT Land Bhd., Ben Chong berkata, pihaknya mengambil inisiatif tersebut kerana mendapati kanak-kanak sememangnya tertarik dengan cerita-cerita yang mempunyai imaginasi tinggi.

"Bagi merasai pengalaman sebenar, kami telah menghias pusat beli-belah ini dengan sebuah istana selain diterangi dengan pancaran cahaya yang berwarna biru," katanya.


PELBAGAI aktiviti berorientasikan kekeluargaan bakal dilangsungkan.


Dalam pada itu, beliau memberitahu program tersebut yang berlangsung dari 30 November sehingga 28 Disember itu turut mendapat kerjasama Disney dengan Fun Characters International (FCI).

Sementara itu, ketika ditanya mengenai syarat-syarat untuk menyertai program berkenaan, beliau memberitahu, selain perlu berbelanja sebanyak RM200, hanya kanak-kanak berusia empat hingga 12 tahun yang layak menyertai program berkenaan.

"Pendaftaran dan penebusan resit boleh dilakukan di Atrium atas, tingkat UG pada hari pembelian," jelasnya.

Untuk keterangan lanjut, orang ramai boleh melayari laman web di www.paradigmmall.com.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Speaker Parlimen letak jawatan

Posted:

Speaker Parlimen letak jawatan

Speaker Parlimen letak jawatan


PALMER (kiri) duduk bersama Chee Hean pada sidang akhbar yang diadakan di Singapura semalam.


SINGAPURA - Speaker Parlimen Singapura, Michael Palmer semalam mengumumkan peletakan jawatannya selepas beliau mengaku menjalin hubungan sulit dengan seorang pekerja komuniti.

Palmer, 44, yang sudah berkahwin dan merupakan bapa kepada seorang anak mula mengangkat sumpah sebagai speaker parlimen pada bulan Oktober 2011.

Beliau turut meletakkan jawatan sebagai ahli parlimen dan anggota Parti Tindakan Rakyat (PAP).

"Saya telah meletakkan jawatan bagi mengambil tanggungjawab penuh terhadap kesalahan besar yang saya telah dilakukan.

"Kelakuan saya tidak sopan dan ia merupakan kesilapan pertimbangan yang sangat serius. Saya telah meletakkan jawatan sebagai langkah untuk mengelakkan PAP dan Parlimen daripada mendapat malu," kata Palmer pada sidang akhbar.

Palmer mendedahkan bahawa dia mempunyai hubungan dengan seorang kakitangan sebuah organisasi komuniti, Persatuan Rakyat.

Beliau yang merupakan seorang peguam menyatakan kekesalan yang mendalam berhubung perbuatannya itu kepada para penyokong, PAP dan keluarganya.

Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong yang juga merupakan Setiausaha Agung PAP kemudian mengumumkan bahawa beliau menerima peletakan jawatan Palmer.

Hsien Loong berkata, anggota-anggota parlimen perlu mendukung keperibadian yang tinggi.

Timbalan Perdana Menteri, Teo Chee Hean yang berada di sisi Palmer pada sidang akhbar itu meminta maaf kepada penduduk di kawasan parlimen bekas speaker itu.

"Saya memastikan bahawa kami akan terus menjaga anda," katanya.

Sebelum ini, PAP mempunyai imej tentang moral yang tinggi dalam kalangan anggota-anggotanya.

Bagaimanapun, skandal tersebut mencetuskan kritikan di internet.

Menurut seorang penduduk, Andrian Lim yang menulis di akaun Hsien Loong mengkritik tentang maklumat peribadi yang diketahui PAP tentang Palmer.

Peletakan jawatan Palmer itu merupakan skandal terbaharu melibatkan pegawai peringkat tinggi di Singapura.

Sebelum ini, ketua bahagian narkotik polis dibicarakan kerana dituduh meminta habuan seks daripada seorang kontraktor.

Seorang lagi ketua pertahanan awam dijangka dibicarakan pada Januari depan berhubung tuduhan yang sama. - AFP

Sidang Parlimen Ukraine kecoh

Posted:

Sidang Parlimen Ukraine kecoh

Sidang Parlimen Ukraine kecoh


SESI sidang Parlimen berlangsung selepas kekecohan berlaku.


KIEV - Beberapa aktivis pertubuhan Femen yang memperjuangkan hak-hak wanita mendedahkan payudara mereka dalam satu protes antirasuah di luar bangunan Parlimen di sini semalam.

Bantahan itu diadakan ketika satu pergaduhan melibatkan beberapa wakil rakyat tercetus di Parlimen Ukraine.

Sesi Parlimen yang dikenali sebagai Verkhkovna Rada bermula agak kelam-kabut semalam selepas pilihan raya Parlimen diadakan pada 28 Oktober lalu.

Seramai empat wanita muda melompat pagar Parlimen dan menanggalkan pakaian untuk mengadakan protes di pekarangan bangunan itu.

Seorang jurugambar agensi berita AFP menyatakan, mereka cuma memakai seluar dalam berwarna hitam dalam protes tersebut.

Keempat-empat aktivis berkenaan kemudian ditahan oleh beberapa anggota pengawal keselamatan.

Sebelum itu, mereka menyatakan di laman akaun Facebook Femen bahawa tunjuk perasaan itu diadakan untuk membantah amalan rasuah dalam kalangan wakil rakyat.

Parlimen kali ini bersidang selepas parti politik pimpinan Presiden Viktor Yanukovych menang tipis pada pilihan raya dua bulan lalu.

Para pemerhati mengkritik proses pengundian pilihan raya itu termasuk tindakan pemerintah memenjarakan ketua pembangkang yang juga bekas Perdana Menteri, Yulia Tymoshenko.

Proses pengiraan undi yang berlangsung lebih seminggu turut dicemari pelbagai insiden seperti pergaduhan di pusat-pusat mengundi, penggunaan gas pemedih mata di sebuah kawasan pilihan raya dan tindakan polis pencegah rusuhan menyerbu pejabat suruhanjaya pilihan raya.

Selepas keputusan pilihan raya diumumkan, sebanyak lima daripada 450 kerusi Parlimen masih kosong ekoran dakwaan penipuan yang mendorong pegawai-pegawai pilihan raya mengadakan proses pengundian baharu di lima buah daerah yang dipertikai.

Semalam, para wakil rakyat daripada parti pimpinan Tymoshenko hadir di Parlimen dengan memakai pakaian berwarna hitam.

Bahagian hadapan baju itu tertera potret Tymoshenko.

Pergaduhan bermula apabila anggota-anggota Parlimen daripada pihak pembangkang menjerit kata-kata membenci rakan-rakan mereka yang membelot dengan menyertai parti pemerintah.

Mereka menyerang dua wakil rakyat yang menang atas tiket pembangkang tetapi dipercayai mahu menyertai parti pimpinan Yanukovych.

Insiden itu menyaksikan wakil rakyat iaitu Oleksandr Tabalov dan anak lelakinya, Andrei Tabalov ditolak keluar dari Dewan Parlimen dan dihalang daripada mengangkat sumpah sebagai anggota Parlimen.

Pihak pembangkang kemudian mendakwa tanpa majlis angkat sumpah tersebut, kedua-dua wakil rakyat itu tidak boleh melaksanakan tugas sebagai anggota Parlimen.

Setakat ini, status mereka masih tidak jelas.

Sidang Parlimen dijadualkan disambung semula lewat semalam bagi memilih seorang Speaker dan mengundi calon pilihan Presiden untuk jawatan Perdana Menteri Ukraine.

Yanukovych mencalonkan Perdana Menteri sedia ada yang juga sekutu rapatnya, Mykola Azarov untuk jawatan tersebut. - Agensi

Ragam berkahwin pada 12.12.12

Posted:

Ragam berkahwin pada 12.12.12

Ragam berkahwin pada 12.12.12


SERAMAI 12 pasangan berkahwin dalam sebuah majlis perkahwinan besar-besaran di Peak, Hong Kong semalam.


HONG KONG - Ribuan pasangan di Hong Kong, tanah besar China, India dan Asia Tenggara melangsungkan perkahwinan pada tarikh 12.12.12.

Pihak berkuasa di Hong Kong menyatakan seramai 696 pasangan melangsungkan perkahwinan semalam manakala di Singapura melibatkan 540 pasangan.

Sejumlah pasangan di tanah besar China turut berbaris untuk mendaftarkan perkahwinan mereka di pejabat pendaftaran perkahwinan.

Menurut laporan media, lebih 4,700 orang membuat permohonan untuk mendaftarkan perkahwinan di Pejabat Hal Ehwal Awam di Beijing.

Di beberapa buah bandar Indonesia, terdapat ibu-ibu yang sanggup menjalani pembedahan bagi membolehkan anak mereka lahir pada tarikh 12.12.12.

Seramai 12 wanita, sebahagiannya berketurunan Cina menempah untuk dibedah awal di Hospital Bunda, Jakarta untuk melahirkan anak pada tarikh tersebut.

"Mereka (ibu-ibu) menyatakan mereka mahu melahirkan anak pada hari ini (semalam) kerana menganggap tarikh itu unik dan istimewa," kata jurucakap hospital tersebut, Samuel Robert.

Ratusan orang kelihatan berbaris di sebuah pejabat pendaftaran perkahwinan di Hong Kong dengan ramai pasangan sibuk bergambar dengan pakaian pengantin.

"Hari ini (semalam) merupakan amat istimewa dan kami boleh berkahwin sebelum 'hari kiamat' berlaku," gurau seorang pengantin lelaki, Raymond Ip.

Dia merujuk tentang hari kiamat yang diramalkan berlaku pada 21 Disember depan berdasarkan kalendar Maya.

Menurut Ip, tiada tarikh 13.13.13 menyebabkan dia menempah tarikh 12.12.12 untuk melangsungkan perkahwinan.

Menurut pengantin wanita, Terrance Fung, 29, tarikh 12.12.12 mempunyai keistimewaan kerana ia tarikh akhir untuk abad ke-21 yang mempunyai nombor yang sama.

Di Yogyakarta, Indonesia, seramai 12 pekerja berkahwin dengan pasangan masing-masing di sebuah kilang tebu.

Sementara itu, sistem komputer di pejabat daerah Bang Rak, Bangkok tidak dapat memproses permohonan perkahwinan yang terlalu banyak pada tarikh 12.12.12.

Menurut akhbar Bangkok Post, pengarah daerah itu, Ziachana Soodcharoen berkata, ramai pasangan yang menunggu sejak awal pagi di pejabat tersebut.

Pada pukul 11.30 pagi waktu tempatan, pihak pejabat tersebut mengumumkan bahawa sistem komputer mengalami masalah kepada kumpulan bakal pengantin yang mahu mendaftarkan perkahiwnan.

Justeru, ramai pengantin terpaksa pergi ke daerah berdekatan untuk memperoleh sijil perkahwinan mereka.

Ramai pasangan yang mahu mendaftarkan perkahwinan di daerah Bang Rak itu kerana rak bermaksud cinta dalam bahasa Thailand.

Seorang pakar komputer di sebuah pejabat pentadbiran wilayah, Wichian Chidchanoknart berkata, komputer tersebut lambat memproses permohonan kerana jumlah pasangan yang mahu berkahwin pada tarikh tersebut terlalu ramai.

Di India, pasangan Brandon Pereira dan Emilia D'Silva dianggap paling bertuah kerana bertunang pada 10.10.10 dan mendaftarkan untuk perkahwinan secara sah pada 11.11.11 tetapi mengadakan majlis perkahwinan pada 12.12.12.

Di selatan Filipina, Ronnel Piligrino dan Anna Marie Poblacion meraikan perkahwinan mereka dalam sebuah khemah perlindungan untuk mangsa-mangsa taufan Bopha di bandar Osmena.

Majlis perkahwinan itu diadakan walaupun penduduk masih belum pulih daripada kesan taufan tersebut yang melanda pada 4 Disember lalu.

Taufan itu membunuh 647 orang dan menyebabkan sektor pertanian mengalami kerugian sebanyak AS$210 juta (RM640.84 juta). - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Piala AFF: Malaysia gagal ke final, kalah 3-1

Posted:

Piala AFF: Malaysia gagal ke final, kalah 3-1

Piala AFF: Malaysia gagal ke final, kalah 3-1

13/12/2012 10:49pm

KUALA LUMPUR – Thailand layak ke final Piala AFF Suzuki 2012 selepas menewaskan Malaysia, 3-1 secara agregat pada separuh akhir kedua di Stadium Supachalasai, Bangkok, Thailand, malam ini.

Kedua-dua pasukan sebelum ini seri 1-1 pada separuh akhir pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 9 Disember lepas.

Thailand akan menentang Singapura pada perlawanan akhir yang dijadual berlangsung pada 19 dan 22 Disember ini. – BERNAMA

Kanak-kanak enam tahun maut akibat denggi

Posted:

Kanak-kanak enam tahun maut akibat denggi

Kanak-kanak enam tahun maut akibat denggi

13/12/2012 10:41pm

PUTRAJAYA – Seorang kanak-kanak perempuan berusia enam tahun di Kuala Lumpur disahkan meninggal dunia akibat demam denggi minggu lepas, menjadikan angka kematian akibat jangkitan itu 34 orang setakat 8 Disember lalu.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman berkata, angka itu menyamai statistik tahun lepas bagi tempoh sama.

"Mangsa yang tidak sedar diri kerana mengalami demam kuat, muntah, cirit-birit, pendarahan pada hidung serta mulut telah dirujuk ke Unit Rawatan Rapi (ICU) dan meninggal dunia setelah dua hari dirawat di ICU dengan sebab kematian "Dengue Shock Syndrome"," katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

Menurutnya, secara keseluruhan, kes demam denggi sepanjang tahun ini setakat 8 Disember lepas mencatatkan peningkatan 10 peratus kepada 20,387 kes berbanding 18,583 kes bagi tempoh sama tahun lepas.

Bagi tempoh minggu lepas, sejumlah 467 kes dilaporkan berbanding 476 pada minggu sebelumnya, namun tujuh negeri mencatat peningkatan dengan Selangor merekodkan peningkatan tertinggi sebanyak 39 kes daripada 168 kepada 207 kes.

Turut mencatat peningkatan ialah Perak yang meningkat sembilan kes, Pulau Pinang (4 kes), Terengganu dan Kedah (masing-masing meningkat 3 kes) serta Negeri Sembilan dan Melaka yang meningkat satu kes masing-masing. – BERNAMA

Polis tahan lima lelaki curi kabel Telekom

Posted:

Polis tahan lima lelaki curi kabel Telekom

Polis tahan lima lelaki curi kabel Telekom

13/12/2012 8:42pm

SERDANG – Akibat leka melerai kabel telekomunikasi bernilai RM70,000 tiga lelaki tidak menyedari kehadiran polis yang kemudian memberkas mereka di Taman Muhibah di sini, awal pagi semalam.

Susulan tangkapan itu, polis memberkas dua lagi lelaki di kawasan tersebut, yang dipercayai turut terlibat mencuri kabel berkenaan.

Ketua Polis Serdang, ACP Abd Razak Elias berkata, dalam kejadian pada kira-kira 3.45 pagi itu, polis menahan semua suspek yang berumur antara 24 dan 44 tahun, termasuk seorang bekas pekerja kontraktor pemasangan kabel.

Beliau berkata, suspek berusia 37 tahun itu dipercayai menggunakan kepakarannya untuk mencuri kabel selain menyamar sebagai pekerja kontraktor pemasangan bagi mengelak kegiatan mereka dikesan.

"Kecurian kabel itu menjejaskan 1,500 pengguna telefon di sekitar kawasan kejadian. Kos membaik pulih pula dianggarkan RM 100,000," katanya pada sidang akhbar di Balai Polis Serdang.

Abd Razak berkata, siasatan mendapati seorang suspek yang berumur 31 tahun dikehendaki mengikut Seksyen 325 Kanun Keseksaan kerana memukul, manakala dua lagi positif dadah jenis methapetamine dan ganja. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved