Sabtu, 24 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Trek F1 burung unta

Posted:

Trek F1 burung unta

Trek F1 burung unta

KUNJUNGAN ke Jelita Ostrich Farm yang terletak di Seremban, Negeri Sembilan pada mulanya disambut dengan edisi pengenalan yang agak mengelirukan.

Ini kerana kru Jurnal sedia maklum ladang ternakan ini terkenal dengan burung unta tetapi diberi penerangan perihal burung kasawari pula.

"Jangan khuatir, ini sebagai mukadimah semata-mata tetapi burung kasawari sebenarnya termasuk dalam spesies burung unta.

"Penjelasan ini bagi mengelakkan orang ramai yang keliru antara kedua-dua jenis burung ini," kata penyelia ladang Syed Azran Syed Abdullah, 48.

Namun, sebaik sahaja menyusuri lebih mendalam di Jelita Ostrich, ketinggian burung unta sebenarnya lebih tinggi berbanding manusia normal sendiri.

Berat badan haiwan ini boleh mencecah sehingga 150 kilogram (kg). Ia gemar mematuk tetapi jangan khuatir kerana burung ini tidak bergigi.

Menurut pemilik Jelita Ostrich, S.S Abraham, pengunjung perlu berhati-hati dengan tendangan burung ini yang kuat iaitu sehingga mencapai ukuran 225kg.

Kekuatan tendangan itu boleh mengoyakkan pintu kereta.

"Istimewanya, otaknya hanya sekitar 40 gram. Namun, haiwan ini didakwa burung yang terbesar, terkuat dan terpantas di dunia.

"Ia juga memiliki sifat penyesuaian yang baik terhadap iklim serta pemakanan yang berbeza," tutur Abraham.

Memiliki kulit yang tebal, tahan lasak dan lembut, burung unta dianggap sebagai haiwan yang paling mewah serta berkualiti.

Malah, kesemua bahagian burung unta ada nilai komersial.

Menurut Abraham, kulitnya sesuai dibuat beg, dompet, kasut dan jaket.

Dagingnya pula sama seperti daging lembu, tinggi kandungan protein serta rendah kolesterol. Telurnya juga berharga tinggi iaitu sekitar RM100 sebiji.


PERLUMBAAN burung unta merupakan salah satu tarikan di Jelita Ostrich.


Cuba sendiri

Katanya lagi, bulunya boleh digunakan sebagai penyapu bulu dalam industri automobil dan komputer sementara bulu yang berwarna putih digunakan dalam industri fesyen.

"Jari kakinya boleh digunakan dalam industri batu permata untuk menghasilkan kilauan malah tendonnya dapat menggantikan tendon manusia yang rosak.

"Selain itu, lemaknya boleh digunakan untuk produk pencuci rambut, minyak urut dan losen," katanya.

Terbukti, burung unta mempunyai senarai kelebihan yang panjang tetapi tidak sempurna rasanya sekadar melawat ladang jika tidak merasai pengalaman menunggang burung yang obses dengan benda-benda berkilat ini.

Seorang guru dari Tapah, Perak, Khairiyatul Muhammad Muridun, 25, memberitahu, beliau menunggang burung itu seperti menunggang seekor kuda.

"Kedua-dua matanya ditutup terlebih dulu supaya ia tidak berasa cemas.

"Selain itu, terdapat kaedah tertentu untuk menunggangnya iaitu penunggang perlu memegang kedua-dua kepak burung itu sambil meregang badan kita ke belakang," katanya.

Cerita Khairiyatul, ramai pekerja ladang itu yang membantu, jadi beliau tidak risau akan keselamatan dirinya.

"Dalam masa kurang seminit, saya telah memperoleh sijil boleh menunggang burung unta. Ini peluang yang tidak harus dilepaskan begitu sahaja," katanya.

Bagi Camelia Mohamed Fazly, 7, beliau tidak menyangka telur burung unta boleh mencecah berat sehingga 1.5kg.

"Sampai lenguh tangan memegangnya tetapi saya tidak tahu yang telur ini tidak akan pecah walaupun dipijak oleh individu seberat 150kg.

"Malah, sebiji telur mampu medimakan oleh 10 orang, cuma harganya agak mahal dan berbau busuk sedikit," katanya.

Mohd. Ezam Abdul Majid, 11, pula hairan melihat burung unta berlumba kerana selama ini dia hanya menyaksikan kuda berlumba.

"Rupa-rupanya burung ini berlari laju. Kalau kita mahu burung itu membelok ke kanan, kita perlu menutup mata kirinya dan begitulah sebaliknya," katanya.

Dia juga kagum dengan kaedah untuk memberhentikan haiwan itu.

"Tengkuk burung ini perlu ditarik ke belakang bagi menyuruh haiwan itu berhenti. Jika tidak dikawal, ia boleh berlari sejauh 10 kilometer tanpa henti.


TELUR burung unta boleh menampung berat 150kg.


Produk

"Jika saya menggunakan burung ini sebagai kenderaan mungkin boleh balik ke kampung di Tapah, Perak," katanya.

Di ladang ini terdapat sebuah litar lumba burung unta yang dikenali sebagai Formula One Ostrich Track. Ia litar pertama seumpamanya di Malaysia.

Burung unta boleh berlari sehingga 70 kilometer sejam. Mungkin disebabkan kehidupannya yang aktif, ia kurang lemak. Bagaimanapun, lemak yang ada banyak manfaatnya.

"Antara produk yang boleh dihasilkan daripada lemak burung unta ialah krim muka, losen tangan, pencuci rambut serta pencuci muka.

"Ada pelanggan yang mendakwa minyak pati burung unta mampu mengatasi keguguran rambut.

"Tapi saya tidak pernah menguji keberkesanannya walaupun rambut saya sendiri kini hampir botak," ujar Abraham berseloroh.

Selain menjual produk burung unta di ladang itu, Abraham turut menjualnya kepada syarikat tertentu.

"Ada banyak aktiviti di ladang ini. Antaranya, menunggang burung unta, memijak telurnya dan bergambar dengan haiwan itu," katanya.

Satu produk baharu yang bakal diperkenalkan di sini ialah inap ladang yang menyerupai program homestay.

"Projek itu meliputi pembinaan calet serta kawasan rekreasi dan perkemahan," jelas Abraham.

Terdapat lebih 50 ekor burung unta di Jelita Ostrich. Jelas Abraham, salah satu keunikan burung unta ialah umurnya boleh mencecah sehingga 80 tahun.

"Harganya pula boleh mencecah RM10,000 seekor," katanya sambil menambah, ladang itu mempunyai tukang sembelih bertauliah dengan kerja penyembelihan dilakukan di dalam ladang berkenaan.


ABRAHAM menunjukkan produk hasil lemak burung unta seperti produk pencuci rambut, minyak urut dan losen.


Bercerita mengenai burung unta, dia menganggap haiwan itu seperti isteri keduanya.

"Tidur pun boleh mengigau burung unta sehingga isteri saya marah. Walaupun kena tendang beberapa kali sehingga badan-badan lebam, saya tidak kisah," cerita Abraham.

Sengatan maut ikan pari

Posted:

Sengatan maut ikan pari

Sengatan maut ikan pari

Oleh MOHD. AFIQ ZULKIFLIBARU-BARU ini, kita dikejutkan dengan berita seorang pesara tentera mati akibat disengat ikan pari.

Akhbar melaporkan, Rashid Arshad, 55, disengat pari pada tangan kanannya ketika dia cuba menanggalkan ikan tersebut daripada pukatnya. Rashid berjaya mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru tetapi meninggal dunia selepas koma selama 48 jam.

Dalam insiden hampir sama di Terengganu, seorang pemuda terpaksa menanggung derita selama lapan tahun gara-gara sengat pari yang tersisa di bahagian punggungnya. Penderitaan pemuda itu berakhir setelah sekumpulan pakar berjaya mengeluarkan bisa itu pada tahun lalu.

Juga mengenai pari, pakar hidupan liar tersohor dari Australia, Steve Irwin meninggal dunia dalam tempoh kurang 10 minit selepas dadanya tertusuk duri ikan pari gergasi pada 2006.

Mengulas mengenai bahaya bisa ikan pari yang enak dimasak asam pedas, Pensyarah Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Mazlan Abd. Ghaffar berkata, kematian akibat tertusuk bisa ikan pari merupakan fenomena terpencil malah tidak ada sebarang laporan khusus membabitkan kes itu di Malaysia.

"Ikan pari bukanlah sejenis haiwan pembunuh tetapi kes-kes kematian berlaku ini berpunca apabila ikan tersebut bertindak agresif setelah ia berasa terancam," katanya kepada Jurnal baru-baru ini.

Menurutnya, jumlah bisa pada pari berbeza mengikut saiz ikan pari.

"Jika besar saiz ikan pari, maka jumlah kuantiti bisa yang dihasilkan juga banyak.

"Dalam kes Rashid di Muar, Johor itu, kemungkinan besar mangsa menarik jaring ketika berada di dalam air laut sekali gus menyebabkan ikan pari sangat aktif.

"Kebiasaan nelayan menjala ikan di laut di bawah paras aras pinggang. Apabila dibawa ke darat, ikan itu tidak akan memberi ancaman yang besar," ceritanya.


DURI ikan pari berbentuk seperti gergaji bermata halus namun bisanya terletak pada lendir.


Tambah Mazlan, mangsa mungkin berdepan komplikasi dengan penyakit lain termasuk penyakit tekanan darah tinggi.

Katanya, kebanyakan mangsa yang terkena sengat ikan pari akan berasa sakit dan mula bengkak serta berdenyut.

"Perkara utama yang boleh dilakukan adalah dengan menyapu cuka kemudian dapatkan rawatan perubatan di hospital berdekatan.

"Paling penting, mangsa tidak boleh panik kerana ia pasti menyebabkan keadaan lebih serius," katanya.

Seorang kaki pancing, Ismail Faisal mempunyai cerita tersendiri setiap kali dia hendak mendaratkan pari. Ismail yang sudah memancing lebih dua dekad mendakwa, ikan pari merupakan antara spesies ikan yang berbisa.

Bagaimanapun, sengatan pari tidaklah sampai boleh menyebabkan nyawa melayang, katanya.

"Kematian yang berlaku mungkin berpunca daripada alahan seseorang terhadap bisa sengatan ikan itu.

"Memang kita akan terasa kesakitan apabila disengat pari tetapi tak pernah pula kawan-kawan saya mati disengat pari," katanya yang pernah disengat ikan pari sebanyak tujuh kali sepanjang pengalamannya sebagai pemancing profesional.

Hampir senada dengan Ismail, Presiden Persatuan Pemancing Malaysia (PeMM), Ridzuan Ghazali berkata, lendir pada duri pari merupakan toksin yang berbahaya.

Tegasnya, kematian kemungkinan boleh berlaku apabila terkena pada tempat saluran darah utama.

"Allahyarham Rashid mati mungkin disebabkan bisa pari memasuki nadi tangan kanan sebelum merebak ke jantung. Biasanya, sengatan ikan pari akan meninggalkan nanah dan membawa bau busuk jika tidak dirawat dengan segera," katanya.

Kentut termahal dunia

Posted:

Kentut termahal dunia

Kentut termahal dunia


MEMBUANG angin didakwa baik untuk kesihatan seseorang.


BAU kentut yang pekat pasti meloyakan tekak sesiapapun termasuk seorang warga Sweden, Göran Andervass.

Namun, lelaki pendiam yang berumur 53 tahun ini berjaya mendapatkan pampasan sebanyak AS$100,000 (RM305,832) hanya kerana dia tidak tahan dengan bau kentut seorang pelanggannya.

Jurukomputer Bank Sweden itu dalam satu perbicaraan di mahkamah pada 2003 memberitahu, seorang pelanggan bank membuang angin semasa mereka mengadakan perbincangan tetapi bau yang amat busuk mencetuskan satu pertengkaran.

Peristiwa itu bukan sahaja menarik perhatian rakan sekerjanya tetapi pengurus bank bertugas.

Andervass dan pelanggan yang juga seorang lelaki itu kemudian dipanggil ke bilik majikannya untuk menjelaskan apa sebenarnya yang telah berlaku.

Malangnya, pelanggan itu berkeras mengatakan dia tidak kentut. Hasilnya, Andervass dipecat dengan alasan sengaja mereka cerita.

Namun, lelaki ini tidak berpuas hati dan menuntut gantirugi di mahkamah. Hakim mengarahkan majikan Andervass membayar gantirugi sebanyak RM305,832 kerana memecatnya tanpa alasan yang kukuh.

Lain pula halnya yang berlaku di Florida, Amerika Syarikat (AS).

Kentut kambing

Seorang pelajar sebuah sekolah digantung daripada menaiki bas sekolah selama tiga hari gara-gara melepaskan kentut yang amat busuk.

Kejadian pada Mac 2009 itu menyebabkan pemandu bas berkenaan mengisi satu borang kelakuan tidak senonoh dengan mendakwa tindakan remaja berusia 15 tahun itu turut menyebabkan pelajar lain sesak nafas di dalam bas.

Pegawai sekolah Polk County, Florida berkata, kesalahan kentut tidak digariskan dalam peraturan, namun kentut menyebabkan kekacauan di dalam bas tertakluk dalam peraturan.

Bagaimanapun pelajar terbabit menafikan dakwaan itu dan mengatakan bukan dia yang melepaskan angin.

Kes-kes lucu berkaitan melepaskan kentut turut membabitkan haiwan.

Di Sydney, Australia, seorang penternak membuat panggilan kecemasan setelah terhidu 'gas bocor' namun sangkaannya meleset setelah diberitahu ia adalah bau kentut babi peliharaannya.

Seramai 15 anggota dan dua jentera bomba dikerah ke ladang yang terletak di Axedale, Victoria.

"Kami menjumpai seekor babi betina bersaiz besar dengan anggaran berat 120 kilogram. Kami percaya gas bocor itu datang daripada babi tersebut.

"Walaupun tidak terhidu gas tersebut kami dapat mendengar bunyi kentut keluar dengan jelas, lucu sungguh," kata pegawai bomba, Kapten Peter Harkins.

Tambahnya, pemilik babi tersebut kelihatan malu manakala petugas bomba mengambil masa untuk menenangkan diri.

"Kami menangani kes itu dengan profesional tetapi kami ketawa terbahak-bahak sebaik tiba di balai," kata Harkins.

Di New Zealand, para penternak ladang perlu membayar ganti rugi kepada negara dalam bentuk cukai setiap kali ternakan mereka khususnya lembu membuang angin.

Ia menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan para penternak. Dakwa penternak, apalah salahnya jika lembu melepaskan kentut.

"Kentut merupakan satu perkara yang sudah menjadi lumrah semua kehidupan," kata salah seorang penternak.

Sekeras mana pun bantahan yang disuarakan, kerajaan Wellington telah pun menguatkuasakan undang-undang pelik itu.

Kentut cegah kanser

Peraturan itu merupakan sebahagian daripada agenda kerajaan bagi memenuhi komitmen di bawah Protokol Kyoto.

Menerusi perundingan itu, New Zealand bersetuju untuk mengurangkan pemanasan global.

Salah satunya ialah meminimumkan pengeluaran gas metana. Metana (CH4) dibebaskan semasa penghasilan arang batu, gas asli, hidrokarbon dan daripada kentut haiwan ternakan.

Dalam satu kajian lain, kambing, lembu dan rusa menghasilkan sejumlah besar gas metana melalui kentut dan sendawa.

Berikutan itu, haiwan ternakan di New Zealand dipercayai menghasilkan pembebasan gas metana lebih 90 peratus.

Dianggarkan, seekor lembu akan mengeluarkan purata 350 liter metana dan 1,500 liter karbon dioksida sehari melalui kentut serta sendawa.

Seorang doktor dari Perancis pula mendakwa kentut mampu mencegah penyakit kanser.

Malah, Dr. Frederic Saldmann menyarankan kepada semua masyarakat dunia supaya memberanikan diri untuk membuang angin.

"Baik daripada mulut (sendawa) mahupun daripada 'bawah' (kentut) perbuatan itu boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit kanser.

Beliau dalam buku tulisannya Le Grand Menage menjelaskan, gas yang terdapat dalam tubuh manusia lazimnya akan keluar melalui dua cara.

Pertama melalui mulut yang diistilahkan sebagai sendawa dan kedua daripada bawah iaitu kentut.

Saldmann menganjurkan agar semua orang boleh mengeluarkan kedua-duanya secara spontan, bila-bila masa saja yang diinginkan, tanpa menahan dan melakukannya dengan cara sembunyi-sembunyi kerana malu.

"Ini kerana, membuang gas daripada tubuh sebanyak dua liter dalam sehari merupakan satu perkara yang semulajadi serta baik untuk kesihatan.

"Jangan memandai-mandai untuk menahan kentut atau sendawa kerana ia berbahaya, terutama bagi kelangsungan usus besar," kata Saldmann.

Tambahnya, menahan udara di dalam perut secara klinikal dikenal pasti akan meningkatkan penyakit jantung.

"Gas itu juga menyebabkan organ-organ di dalam badan terjejas jika tidak dilepaskan mengikut masa yang ditetapkan," katanya. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


'Ini cara kami cegah gejala maksiat'

Posted:

'Ini cara kami cegah gejala maksiat'

'Ini cara kami cegah gejala maksiat'

Oleh ABD. RAZAK OSMAN

MOHD. Fahmi bersama Nur Fazira mengenakan pakaian pengantin serba putih pada kenduri perkahwinan mereka di Kampung Naga Lilit, Padang Serai semalam.


PADANG SERAI - Dalam keadaan banyak pasangan remaja terus leka bercinta, Mohd. Fahmi Mohd. Alias, 18, dan Nur Fazira Saad, 12, mengambil jalan nekad dan berani untuk berkahwin bagi menguji sejauh mana kesetiaan mereka menghadapi cabaran hidup bersama.

Mereka telah dinikahkan oleh Imam Masjid As-Sobirin Padang Cina di sini, Mohd. Nazar Husain pada 17 November lalu sebelum mengadakan majlis kenduri yang dihadiri kira-kira 200 tetamu di rumah pengantin lelaki di Kampung Naga Lilit di sini semalam.

Menurut Mohd. Fahmi, perkahwinan adalah jalan penyelesaian terakhir bagi mengelak berlaku perkara yang tidak diingini.

"Saya berkahwin awal bagi mengelak timbul perkara buruk. Ini cara terbaik untuk kami mencegah maksiat," katanya yang bersyukur keluarga isterinya memberi keizinan kepada mereka untuk bernikah.

Mohd. Fahmi yakin pendapatannya sebanyak RM1,000 sebulan hasil bekerja membantu bapanya menguruskan kebun kelapa sawit cukup untuk menampung kos kehidupan bersama Nur Fazira.

Isterinya itu yang akan mencapai usia 13 tahun pada 24 Disember ini pula yakin mampu melaksanakan tanggung jawab baharu sebagai isteri.

"Apa yang penting ialah kasih sayang. Pasal anak kami belum fikirkan lagi," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Penjara mandatori rogol gadis bawah umur

Posted:

Penjara mandatori rogol gadis bawah umur

Penjara mandatori rogol gadis bawah umur

PADANG RENGAS - Individu yang disabitkan kesalahan merogol gadis di bawah umur akan dijatuhi hukuman penjara mandatori selepas Seksyen 376 Kanun Keseksaan dipinda tidak lama lagi, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Beliau berkata, pindaan itu dicadangkan supaya mereka yang didapati bersalah merogol gadis di bawah umur dan dijatuhi hukuman penjara mandatori, tidak boleh merujuk seksyen lain bagi meringankan hukuman.

Katanya, pindaan seksyen berkenaan akan dibentangkan pada sesi Dewab Rakyat akan datang.

"Saya telah minta Peguam Negara dan dengan persetujuan beliau dan nasihatnya, kita hendak pinda Seksyen 376 Kanun Keseksaan supaya tidak diberikan budi bicara kepada hakim untuk memberikan hukuman yang ringan kepada pesalah melainkan mesti mengenakan hukuman yang ada iaitu penjara tidak lebih 30 tahun bagi kes hubungan jenis dengan wanita di bawah umur 16 tahun," katanya selepas merasmikan program "Kepimpinan Berkesan" anjuran Pertubuhan Perkumpulan Perempuan (WI) Padang Rengas di sini semalam.

Pindaan itu dicadangkan supaya hakim tidak boleh menggunapakai Seksyen 294 Kanun Tatacara Jenayah (Akta 593) yang memberikan mahkamah kuasa budi bicara dalam menjatuhkan hukuman.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sediakan pelapis generasi muda

Posted:

Sediakan pelapis generasi muda

Sediakan pelapis generasi muda


NAJIB (tengah) memegang jari robotik sebagai gimik perasmian MAHA 2012 di Serdang semalam. Turut serta, Noh (dua dari kanan), Tee Yong (kanan), Johari (dua dari kiri) dan Hashim.


SERDANG - Negara perlu menyediakan pelapis dalam kalangan generasi muda untuk meneruskan kelangsungan dalam bidang pertanian, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, ia bagi membolehkan proses pembangunan semula pertanian dapat diperhebatkan memandangkan ia berpotensi besar untuk dimajukan.

Justeru katanya, selain mampu menarik minat generasi muda, Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2012 perlu menjadi pencetus minda yang inovatif kepada semua yang terlibat dalam sektor itu.

"Bagaimana kita boleh menggunakan dan mengaplikasikan teknologi dan cara yang inovatif supaya daya pengeluaran pertanian dapat dilonjakkan ke tahap lebih tinggi.

"Kalau kita datang dan hadir ke sini dan tidak membawa balik bersama pemikiran baharu dalam minda, maka pameran besar seumpama ini belum mencapai objektifnya," katanya ketika merasmikan MAHA 2012 di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Malaya sedia mengaum

Posted:

Harimau Malaya sedia mengaum

Harimau Malaya sedia mengaum

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

RAJAGOBAL (kanan) memerhati anak-anak buahnya menjalani latihan di Stadium Nasional, Bukit Jalil Khamis lalu.


SKUAD Harimau Malaya sudah bersedia berdepan Singapura pada aksi pembukaan Kumpulan B kempen Piala Suzuki AFF 2012 di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam ini.

Biarpun pertemuan kedua-dua pasukan dalam 12 perlawanan terakhir lebih memihak kepada Singapura yang melakar enam kemenangan, Harimau Malaya tidak mahu menjadikan rekod itu sebagai 'batu penghalang' bagi memburu kemenangan.

Sebagai rekod, Harimau Malaya yang tampil selaku penyandang juara pada kempen kali ini berjaya mengalahkan Singapura 2-0 pada aksi persahabatan di Stadium Shah Alam, 12 Jun lalu.

Bagi pengendali Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal, beliau mengakui sudah cukup 'masak' dengan rentak permainan Singapura yang dibimbing Radojko Avramovic.

Begitupun, Rajagobal lebih cenderung untuk memberikan perhatian kepada corak permainan anak-anak buahnya berbanding memikirkan taktikal Singapura, juara tiga kali Piala Suzuki AFF.

"Setakat ini, persiapan kami sungguh rapi dan semua pemain berada dalam keadaan baik dan oleh itu, kami berada dalam keadaan bersedia untuk menghadapi Singapura pada perlawanan esok (malam ini).

"Setiap jurulatih mempunyai pendekatan tersendiri apabila menghadapi perlawanan penting dalam kejohanan ini, namun saya tetap yakin dengan semua pemain (Harimau Malaya).

"Saya akan tunggu dan lihat kejutan yang akan dipamerkan Singapura kepada kami," kata Rajagobal kepada pemberita selepas mesyuarat pengurus-pengurus pasukan di Hotel Palace of The Golden Horses, Seri Kembangan semalam.

Menurut Rajagobal, kedua-dua pasukan saling memahami corak permainan masing-masing, sekali gus aksi malam ini bakal menjanjikan saingan sengit.

"Saya amat mengenali semua pemain mereka (Singapura) dan saya menjangkakan, tiada banyak kejutan daripada mereka.

"Bukan sahaja saya, malah jurulatih mereka (Avramovic) juga arif dengan corak permainan kami. Apa yang lebih mustahak, kami akan turun beraksi dengan keyakinan yang tinggi.

"Selalunya perlawanan melibatkan kedua-dua pasukan akan berlangsung dengan sengit dan saya meramalkan aksi yang sama esok (malam ini)," tambahnya.

Selepas menentang Singapura, Harimau Malaya akan berdepan dengan Laos manakala Singapura bakal membuat perhitungan dengan naib juara 2010, Indonesia pada 28 November ini.

Peluang Chong Wei tambah koleksi

Posted:

Peluang Chong Wei tambah koleksi

Peluang Chong Wei tambah koleksi


CHONG WEI akan menentang Chen Long pada aksi final Terbuka Hong Kong hari ini.


JAGUH negara, Datuk Lee Chong Wei semakin hampir menambah satu lagi koleksi kejuaraan pada Kejohanan Badminton Terbuka Hong Kong.

Selepas menjuarai Terbuka Hong Kong edisi 2009 dan 2010, Chong Wei kini berada di landasan terbaik untuk merangkul kejuaraan buat kali ketiga selepas berjaya menyambar tiket final hari ini.

Seperti diramal, Chong Wei yang juga pemain No. 1 dunia tidak menghadapi masalah menjinakkan pilihan keenam dari Jepun, Kenichi Tago dengan kemenangan straight set 21-19, 21-15.

Pada aksi final hari ini, Chong Wei akan berdepan dengan pemain muda China, Chen Long yang turut melangkah ke final selepas pilihan kedua itu menumpaskan Tommy Sugiarto dari Indonesia 21-18, 21-10.

Chong Wei sebelum ini terpaksa mengabaikan sesi latihan hampir tiga minggu kerana sibuk dengan persiapan perkahwinannya dengan bekas pemain perseorangan wanita negara, Wong Mew Choo pada 9 dan 10 November lalu.

Dia kembali semula ke gelanggang pada 12 November lalu demi mengejar impian untuk kekal sebagai pemain No. 1 dunia sehingga penghujung 2012, sekali gus menambah koleksi gelaran Siri Super tahun ini.

Sebaik sahaja tamat saingan hari ini, Chong Wei, 30, akan menyertai dua lagi kejohanan antarabangsa iaitu Grand Prix (GP) Emas Terbuka Macau bermula 27 November dan Siri Super Akhir di Shenzen, China bulan depan.

Sebagai rekod, pemenang pingat perak Sukan Olimpik 2008 dan 2012 itu mengungguli empat kejuaraan dalam kejohanan Siri Super tahun ini bermula Terbuka Korea Selatan, Terbuka Malaysia, Terbuka Jepun dan Terbuka Denmark.

Terdahulu, beregu lelaki utama negara, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong berpeluang meraih gelaran sulung tahun ini apabila berjaya mengesahkan slot ke final.

Pada aksi separuh akhir semalam, beregu No. 2 dunia itu berjaya melakar kemenangan ke atas gandingan Taiwan, Lee Sheng Mu-Tsai Chia Hsin 22-20, 21-13.

Dalam aksi final hari ini, Kien Keat-Boon Heong akan berdepan dengan beregu China, Cai Yun-Fu Haifeng yang mara selepas menundukkan rakan senegara mereka, Liu Xiaolong-Qiu Zihan 18-21, 21-17, 21-16 dalam satu lagi aksi separuh akhir.

Redknapp pengurus baharu QPR

Posted:

Redknapp pengurus baharu QPR

Redknapp pengurus baharu QPR

LONDON - Bekas pengurus Tottenham Hotspur, Harry Redknapp gembira apabila disahkan sebagai pengurus baharu Queens Park Rangers (QPR) semalam.

Redknapp menandatangani kontrak selama dua tahun setengah di Loftus Road bersama kelab tercorot Liga Perdana England itu bagi menggantikan Mark Hughes yang dipecat kelmarin.

"Saya gembira apabila diberi kepercayaan menduduki 'kerusi panas' di QPR," kata pengurus berusia 65 tahun itu.

"Ketika saya berbincang dengan pemegang-pemegang saham pasukan, mereka memberitahu saya mengenai perancangan skuad dan saya rasa ia langkah yang baik untuk hadir semula.

"Tidak ada keraguan lagi dan saya lihat skuad memiliki keupayaan tetapi mereka tidak akan menjadi seperti yang semua orang harapkan selepas apa yang dipamerkan sejak awal musim lalu.

"Saya tidak sabar untuk kembali bekerja dan memperoleh keputusan secepat yang mungkin bagi musim ini," katanya.

Pelantikan Redknapp hadir sehari selepas insiden pemecatan bekas penyerang Manchester United, Hughes yang sempat mengemudi QPR selama 10 bulan sahaja.

Beliau berjaya mengekalkan jawatan selaku pengurus QPR sehingga hari terakhir musim lalu namun kelab terpaksa berhempas pulas pada tahun ini.

QPR juga gagal memenangi sebarang perlawanan sejak aksi pembukaan dan mereka kini sekadar mengutip empat mata yang diperoleh daripada 12 perlawanan.

Sebelum ini Redknapp dikejutkan apabila kelab lamanya tidak memperbaharui kontrak walaupun berjaya membantu Tottenham berada di tangga keempat saingan liga domestik pada musim lalu dan meninggalkan kelab itu Jun lepas.

Beliau kemudiannya kembali semula menguruskan kelab Bournemouth namun sebagai penasihat sebelum dikaitkan dengan Persatuan Bola Sepak Ukraine untuk mengemudi skuad antarabangsa negara itu.

Begitupun, bekas pemain tengah West Ham United itu menamatkan spekulasi tersebut apabila menandatangani kontrak bersama QPR, sekali gus bakal ditugaskan membimbing pasukan menentang Sunderland, Aston Villa, Wigan dan Fulham.

Sama ada beliau mampu atau tidak untuk mengekalkan QPR dalam Liga Perdana England, tanggungjawab tersebut pasti akan menjadi tugas yang paling sukar. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Israel cabul gencatan senjata

Posted:

Israel cabul gencatan senjata

Israel cabul gencatan senjata

BEBERAPA pemuda Palestin berlari semasa sebuah kenderaan tentera Israel meronda di sempadan Gaza, timur Khan Yunis semalam.


BANDAR GAZA - Seorang penduduk Palestin ditembak mati oleh anggota tentera Israel di sempadan Gaza semalam, kata beberapa pegawai kesihatan.

Menurut mereka, 15 orang lagi cedera dalam kejadian tersebut yang berlaku selepas gencatan senjata antara pergerakan Hamas dan Israel dipersetujui pada Rabu lalu.

Gencatan senjata itu dipersetujui selepas Israel melancarkan serangan udara dan laut di Gaza selama lapan hari bagi membalas serangan roket para pejuang Hamas.

Seorang jurucakap Hamas menuduh Israel mencabuli perjanjian gencatan senjata yang diusahakan Mesir itu.

Beberapa pegawai kesihatan menyatakan, penduduk Palestin yang terbunuh itu, Anwar Odeih, 23, terkena tembakan di kepala selepas dia mendekati pagar keselamatan di sempadan Gaza.

"Anwar hanya cuba untuk meletakkan bendera Hamas di pagar itu," kata seorang saudara lelaki tersebut. - Agensi

Lanun Indonesia rampas kapal Malaysia

Posted:

Lanun Indonesia rampas kapal Malaysia

Lanun Indonesia rampas kapal Malaysia


GAMBAR yang dirakamkan kelmarin menunjukkan sebahagian lelaki yang disyaki lanun dikawal anggota polis marin Vietnam di bandar Vung Tau.


KUALA LUMPUR - Pihak berkuasa Vietnam menangkap 11 orang disyaki lanun Indonesia kerana merampas sebuah kapal tangki yang membawa bahan kimia milik Malaysia ke Borneo, kata Biro Maritim Antarabangsa semalam.

Menurut ketua biro itu, Noel Choong, kapal tersebut terputus hubungan pada minggu lalu selepas meninggalkan negeri Johor.

Kapal tersebut dipercayai diserang di Laut China Selatan.

Pihak berkuasa Vietnam berjaya memintas kapal tangki itu kelmarin dan menangkap 11 suspek.

Lanun itu turut menukar nama kapal berkenaan dan mengibarkan bendera Honduras.

Anak kapal itu terdiri daripada lima warga Myanmar dan empat rakyat Indonesia.

Akhbar Tuoi Tre News melaporkan semua suspek lanun itu warga Indonesia dan mereka memakai topeng muka semasa merampas kapal tersebut. - AFP

Lebih 140 buah kenderaan berlanggar di Texas

Posted:

Lebih 140 buah kenderaan berlanggar di Texas

Lebih 140 buah kenderaan berlanggar di Texas


BEBERAPA buah trak turut terlibat dalam perlanggaran itu.


BEAUMONT, Texas - Dua orang mati dan lebih 80 cedera apabila dianggarkan 140 hingga 150 buah kenderaan termasuk trak berlanggar di sebuah lebuh raya di Texas kerana kabus tebal kelmarin.

"Ia merupakan malapetaka. Saya mendapati kereta berada di atas kereta," kata seorang timbalan syerif di daerah Jefferson, Rod Carroll.

Kemalangan itu berlaku di Lebuh Raya Antara Negeri 10, 128 kilometer ke timur Houston. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Tersepit satu jam setelah kereta rempuh pokok

Posted:

Tersepit satu jam setelah kereta rempuh pokok

Tersepit satu jam setelah kereta rempuh pokok

24/11/2012 8:02pm

DUNGUN – Seorang petugas Pejabat Daerah Dungun nyaris maut setelah kereta yang dipandunya terbabas merempuh sebatang pokok kelapa di Kilometer 6.5, Jalan Kuala Terengganu-Kuantan berhampiran Pantai Batu Pelanduk di sini awal pagi ini, menyebabkannya tersepit hampir satu jam.

Hishamuddin Hussin, 27, yang memandu kenderaan dari Dungun selepas berjumpa rakan menuju rumahnya di Kampung Kuala Batil, tersepit di bahagian tempat pemandu, patah kedua-dua belah kaki dan cedera di kepala.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 2.30 pagi di satu selekoh apabila Hishamuddin dipercayai hilang kawalan kenderaannya sebelum merempuh pokok kelapa di tepi jalan.

Ketua Balai Bomba Daerah Dungun, Nor Azizi Che Noh berkata, pihaknya mengambil masa kira-kira satu jam mengeluarkan mangsa yang tersepit dan dihantar ke Hospital Daerah Dungun untuk rawatan. – BERNAMA

Seramai 265 keluarga terjejas akibat banjir kilat

Posted:

Seramai 265 keluarga terjejas akibat banjir kilat

Seramai 265 keluarga terjejas akibat banjir kilat

24/11/2012 8:01pm

PORT DICKSON, 24 Nov (Bernama) — Seramai 265 keluarga sekitar Lukut dan Siliau dekat sini terjejas akibat banjir kilat yang melanda kawasan itu pagi tadi.

Pegawai Daerah Port Dickson, Ab Khalid Mat berkata, hujan lebat bermula pukul 5 pagi itu menyebabkan air naik dengan pantas di kawasan jalan raya dan rumah penduduk.

"Antara lokasi yang terjejas adalah Siliau, Taman Indah Jaya, Taman Wawasan, Bandar Springhill, Kampung Batu 7 dan Kampung Batu 10.

"Kejadian banjir ini menyebabkan seramai 265 kediaman terjejas namun tiada penduduk dipindahkan apabila air mula surut sepenuhnya pada 11 pagi tadi," katanya.

Beliau berkata, pihaknya membuat bancian penduduk yang terlibat agar bantuan sewajarnya dapat disalur kepada mereka. – BERNAMA

Mayat lelaki dipercayai mangsa bunuh ditemui

Posted:

Mayat lelaki dipercayai mangsa bunuh ditemui

Mayat lelaki dipercayai mangsa bunuh ditemui

24/11/2012 7:58pm

KLANG – Polis menemui mayat seorang lelaki, dipercayai mangsa bunuh, dengan kesan tikaman di punggung dan kecederaan di kepala berhampiran sebuah taman permainan di Jalan Hulubalang 26, Taman Sentosa di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan. ACP Mohamad Mat Yusof berkata, mayat mangsa yang dikenali sebagai T. Sivanegan, 36, ditemui beberapa penduduk yang melalui lokasi kejadian pada kira-kira 10 pagi.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati lelaki itu mempunyai dua rekod jenayah lampau membabitkan kes curi kenderaan dan samun.

"Berdasarkan siasatan awal, polis percaya lelaki terbabit, yang tidak mempunyai pekerjaan tetap, terlibat dalam pergaduhan dengan beberapa individu ketika kejadian itu," katanya kepada pemberita.

Mohamad berkata, pihaknya dimaklumkan seorang daripada rakan mangsa yang terlibat dalam kejadian itu kini dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) akibat cedera parah di kepala.

Beliau berkata, polis sedang menyiasat punca sebenar mangsa dibunuh dan kejadian gaduh membabitkan mangsa, selain menjalankan gerakan untuk mengesan suspek lain dalam kes itu. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Pandangan tajam anak seni sejati

Posted:

Pandangan tajam anak seni sejati

Pandangan tajam anak seni sejati

EMAN dan Wan Hanafi sama-sama merupakan pelakon bertaraf seniman dunia perfileman, namun masing-masing mempunyai karakter yang berbeza.


Eman Manan dan Wan Hanafi Su merupakan dua nama yang cukup kuat dalam industri perfileman tempatan. Sudah pasti filem yang menampilkan dua figura bertaraf seniman negara ini cukup untuk memberi pandangan awal bahawa naskhahnya bukan calang-calang.

Pengalaman bertahun lamanya dalam bidang lakonan, membuatkan dua figura ini semakin lali melihat arus seni tanah air yang saban hari bertukar mengikut peredaran zaman.

Sementelah, wajah-wajah baharu yang bersilih ganti mewarnai bidang lakonan tempatan.

Bagaimanapun, jika ingin dibandingkan dengan pelakon dari zaman kegemilangan Eman dan Hanafi Su sendiri, tidak dinafikan kebanyakan mereka memang terkenal dengan bakat yang ada pada diri membuatkan diri dikenali dan diterima sehingga kini.

Mendekati Eman dan Wan Hanafi di set penggambaran filem terbaharu lakonan mereka di Kuala Kangsar, Perak baru-baru ini, sememangnya mereka berdua mempunyai karakter yang sangat berbeza.

Wan Hanafi sangat peramah manakala Eman pula agak serius ketika memberikan jawapan kepada soalan-soalan yang diajukan.

Walaupun kini dilihat banyak filem yang semakin rancak ditayangkan di pawagam namun ada yang dilihat kurang berkualiti memandangkan terlalu mengetengahkan nilai komersial bagi menarik penonton hadir ke panggung.

Adakah itu membuatkan industri perfileman kita masih lagi di tahap tidak memuaskan dan belum cukup untuk bersaing dengan negara jiran seperti Thailand contohnya yang mana industri mereka telah berjaya memecah masuk pasaran antarabangsa? Eman dan Wan Hanafi membicarakan tentang perkara itu.

Nilai komersial perlu dalam filem - Wan Hanafi Su

"Nilai komersial itu sangat diperlukan sebenarnya dalam sesebuah filem. Namun ia akan menjadi lebih mantap jika punya lakonan yang kuat, watak yang dipercayai dan kelebihan yang outstanding, maka orang akan ingat juga filem tersebut walaupun ia kurang menonjolkan nilai komersial," jelas Wan Hanafi yang tidak lokek berkongsi maklumat sepanjang sesi temu ramah berlangsung.

Walaupun memiliki bakat yang luar biasa, namun namanya tidak begitu popular setanding dengan bakat yang ditonjolkan lelaki berusia 62 tahun ini.

Menjawab persoalan berkaitan isu tersebut, bukan senang mahu merubah sesuatu apabila masyarakat sudah biasa disajikan dengan nilai komersial.

"Bukan semua filem memerlukan aktor yang kacak atau aktres yang cantik dan seksi. Apakah kita hanya perlukan hero yang kacak sahaja? Ada juga hero yang kurang kacaknya mampu berlakon lebih baik dari yang kacak tadi," jawabnya ringkas.

Tambahnya, sebagai seorang pelakon, memilih adalah keperluan, namun bukanlah terlalu memilih kerana yang paling penting bagi empunya diri ialah penggarap filem itu sendiri kerana kelak ia akan memudahkan perbincangan dua hala.

"Seseorang aktor mahupun aktres itu perlu tahu informasi tentang watak yang ditawarkan kepadanya.

"Pemilihan pengarah juga akan menyenangkan proses perbincangan kelak. Walaupun saya memang minat filem seni, namun, sebagai pelakon, saya masih lagi akan menerima jika ditawarkan berlakon dalam filem komersial," tutur anak kelahiran Terengganu ini.

Bijak menilai

Bagi pelakon senior ini, dia lebih menggemari filem yang berunsur seni dan diambil sebagai contoh yang terbaharu, Bunohan yang kurang diterima oleh masyarakat namun telah berjaya menempah kejayaan di persada antarabangsa.

"Memang filem-filem seperti ini yang kita harus perbanyakkan kerana kita perlu mengajar audiens untuk ke panggung dua tiga kali oleh sebab filem seperti ini memerlukan penghayatan yang lebih.


LIMA tenaga lakonan penting filem Laga (dari kiri), Eman Manan, Tyas Mirasih, Syazwan Zulkifly, Zaidi Omar dan Wan Hanafi.


"Ini boleh dikategorikan sebagai masalah kurang apresiasi yang masih belum dapat diselesaikan di kalangan penonton tempatan kita. Saya akui, masyarakat masih memerlukan masa untuk menerima filem-filem berseni seperti ini.

"Namun saya percaya penonton kini semakin bijak menilai antara kualiti dan nilai komersial semata-mata. Sejak kebelakangan ini, saya dapat rasakan penilaian penonton Malaysia sudah bertukar," bicara Wan Hanafi.

Dia membuat kesimpulan bahawa pokok pangkalnya, semuanya berbalik kepada kru produksi dan bagaimana cara pengarah itu sendiri bekerja.

Pelakon perlu ilmu, bukan bakat semata-mata - Eman Manan

Lain pula pendapat Eman yang telah meraih pelbagai anugerah sepanjang bergelumang dalam industri lakonan.

Bakat lakonannya tidak dapat dinafikan lagi oleh sesiapa yang pernah bekerjasama dengannya.

Menjawab melalui pengalaman yang ditimbanya, tutur pemilik nama sebenar, Abd. Manan Embong ini, pelakon bukan hanya perlu bersandarkan pada rupa dan bakat namun ilmu juga penting bagi seseorang individu yang ingin menggelarkan diri sebagai seorang penggiat seni.

"Saya dari dahulu merasakan bidang lakonan bukan bidang bakat semata-mata tapi perlu punya ilmu serta kini telah wujud banyak institusi yang mengajar ilmu yang betul tentang lakonan. Perkembangan yang sihat berlaku dalam industri lakonan kini.

"Ramai generasi baharu yang muncul yang mana perempuannya cantik dan begitu juga lelaki.

"Memang tidak dinafikan filem memerlukan imej yang menarik untuk memberi kepuasan kepada penonton sendiri," tegasnya serius tentang perkembangan yang berlaku dalam industri lakonan.

Tambahnya: "Walaupun percambahan generasi baharu amat memberansangkan, namun apa yang kurang dalam industri perfileman merupakan penggarap yang mampu menghasilkan karya. Maka oleh sebab itu, ia dianggap sebagai sesuatu yang merugikan pada industri."

Industri paling lembab

Walaupun kini industri perfileman di Malaysia dilihat semakin rancak perkembangannya, namun ujar Eman, ia masih lagi merupakan antara industri yang paling lembap jika ingin dibandingkan dengan industri perfileman di negara lain.

"Oleh sebab itu, ia tidak dapat meyakinkan para pelabur untuk meletakkan pelaburan dalam bidang ini. Bidang ini juga merupakan bidang yang penting untuk kita dikenali dunia. Sampai bila kita hanya ingin melihat karya luar sahaja yang mendominasi negara kita.

"Sebagai contoh, tidak perlu kita bezakan industri kita dengan Hollywood, hanya ambil yang negara jiran seperti Thailand. Karya mereka sememangnya telah sampai dan sering diiktiraf hingga ke tahap antarabangsa," jelasnya aktor yang sentiasa serius terhadap apa yang dituturnya.

Apabila ditanya tentang tawaran yang diterimanya kali ini untuk filem Laga, ujar Eman, selain kariernya sebagai seorang pelakon, dia juga amat menyukai karya arahan Ismail Yaacob ini.

Menerusi filem ini, selain Wan Hanafi, Eman turut bergandingan dengan nama-nama besar yang lain seperti Nasir Bilal Khan, Rosyam Nor serta pelakon yang sedang meningkat naik, Syazwan Zulkifly.

Selain itu, filem ini juga bakal menampilkan aktres Indonesia, Tyas Mirasih yang pertama kali dibawa untuk berlakon di Malaysia.

Farid tergamam Diana cepat hamil

Posted:

Farid tergamam Diana cepat hamil

Farid tergamam Diana cepat hamil

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA


FARID dan Diana selamat bergelar suami isteri pada 3 November lalu.


SELEPAS 16 hari menjalani akad nikah, pasangan pelakon terkenal tanah air, Farid Kamil dan Diana Danielle telah mengejutkan peminatnya apabila Diana mengumumkan dalam laman sosial Twitter dan Instagram Isnin lalu bahawa dia sudah hamil.

Namun, tiada pengesahan lanjut mengenai kehamilan pasangan ini dan mereka lebih selesa berdiam diri selain menerima banyak ucapan tahniah peminat mereka berdua di laman sosial berkenaan.

Farid ketika ditemui di majlis tayangan media filem terbaharunya, Lagenda Budak Setan 2 - Katerina di GSC Pavillion, Kuala Lumpur semalam, mengatakan bukan niat dirinya untuk tidak memberi sebarang kenyataan berhubung hal berkenaan.

Sebaliknya dia dan Diana mengambil pendekatan untuk tidak terlalu gembira disebabkan usia kandungan Diana masih baharu bagi mengelakkan perkara tidak diingini berlaku.

Farid yang berlakon sebagai Kasyah bergandingan dengan aktres terkenal, Maya Karin sebagai Katerina dalam filem yang bakal ditayangkan 29 November itu nanti menjawab segala pertanyaan media mengenai usia kandungan Diana itu.

Kosmo!: Selepas Diana umumkan dia hamil kenapa Farid berdiam diri dan gagal dihubungi media?

FARID: Saya sebenarnya tidak mengambil pendekatan mendiamkan diri ketika itu (ketika Diana mengumumkan dirinya hamil di instagram). Sebaliknya saya lebih kepada tergamam sebab kehamilan boleh diuji dengan sepantas itu.

Adakah anda terkejut dengan berita itu?

Ketika Diana beritahu saya tentang hal itu, saya berasa pelik dan bangga macam mana boleh tahu (kehamilan) secepat itu. Dia terangkan kepada saya satu persatu dan kata Diana, dia telah menggunakan alat pengesan kehamilan yang canggih dan mahal untuk mendapat keputusan ujian (pengesahan kehamilan) secepat itu.

Adakah anda dan Diana sudah membuat pengesahan di hospital?

Belum lagi, sebab masih terlalu awal, kami kahwin pun baru dekat sebulan.

Anda seperti tidak gembira dan tidak seperti pasangan lain yang teruja apabila isteri mengandung?

Saya rasa masih terlalu awal untuk bergembira. Kawan-kawan saya nasihatkan jangan terlalu teruja bagi elak apa-apa tidak elok berlaku, yang penting sekarang jaga Diana elok-elok dulu.

Adakah sekarang Diana sudah ada tanda mual-mual seperti ibu mengandung lain?

Setakat ini masih belum ada. Saya tidak nampak tanda-tanda seperti muntah tetapi dia lebih sensitif seperti biasa.

Adakah selepas ini Diana akan tangguhkan niat untuk sambung belajar di Australia?

Dia sudah dapat tawaran sambung belajar itu. Saya masih berdiam diri kerana terserah kepada keadaan, kami masih belum bincang apa-apa, tengok macam mana selepas kami balik bulan madu Disember depan.

Apakah perasaan Farid sekarang, tidakkah anda teruja untuk bakal mempunyai anak sendiri?

Benda-benda ini pada mulanya saya tidak sangka akan dapat anak seawal ini. Saya masih dalam perasaan sebagai seorang suami tiba-tiba ada ucapan tahniah untuk bergelar bapa pula. Saya tidak mahu terlalu gembira sebaliknya banyak berdoa untuk keselamatan Diana dan anak.

Adakah anda tidak sangka akan dapat anak seawal ini?

Saya masih agak keliru apabila tahu pengesahan ini. Perasaan itu lebih menjurus kepada terkesima untuk faham keadaan ini.

Maklumat terkini tentang majlis resepsi perkahwinan anda?

Sebelah Diana di Kuala Lumpur akan diadakan pada

1 Disember dan di Kedah pada 12 Disember.

Uut Permatasari pilih Posan

Posted:

Uut Permatasari pilih Posan

Uut Permatasari pilih Posan


POSAN TOBING, UUT Permatasari(gambar kecil)


UUT Permatasari sebelum ini pernah merancang untuk mengahwini pemain drum The Titans, Tom Tom sekitar tiga bulan lalu.

Bagaimanapun, hubungan mereka tidak kesampaian dan putus di tengah jalan.

Tidak lama selepas itu, Uut bertemu dengan bekas pemain drum band Kotak, Posan Tobing dan secara tidak langsung mereka dikaitkan bercinta.

Bagaimanapun, hingga kini soal hubungan mereka masih menjadi tanda tanya dan Uut sendiri enggan mengulas lanjut mengenai hubungan mereka.

"Posan hanya teman baik saya, kami memang rapat. Sudah-sudahlah, usah terlalu dibicarakan mengenai cerita ini," katanya kepada portal hiburan Oktavita.com baru-baru ini.

Meskipun mengaku sekadar berkawan rapat, penyanyi dangdut itu kelihatan ceria apabila diusik pertanyaan mengenai Posan yang juga merupakan pemain drum band The Winner.

"Posan itu rocker yang hebat, kalau ada dekat dengan dia saya akan berasa sangat gembira," katanya.

Tambah pemilik nama sebenar Utami Suryaningsih itu. dia kini sudah bersedia untuk membuka hatinya untuk bercinta selepas berdepan trauma membatalkan pernikahannya sebelum ini.

"Tidak semua pemuzik mempunyai perangai serupa dan kita tidak boleh menghakimi mereka semua begitu, untuk kenal sifat mereka kita perlu kenal lebih dekat," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved